Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22 april 2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1204 van 17/4/2021Gegroet lezer,

Ondanks het feit dat Facebook nog altijd erg onder vuur ligt omwille van zijn privacybeleid, moeten wij toch toegeven dat het bedrijf niet bij de pakken blijft stilzitten. De plannen met zijn Oculus VR-headset zijn daar een mooi bewijs van. Toch is het succes van Facebook als sociaal netwerk aan het slinken - grote concurrent TikTok wordt steeds populairder, vooral bij jongeren.

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.STEEDS MEER FABRIKANTEN GETROFFEN DOOR DE SCHAARSTE AAN CHIPS
Van smartphones tot schermen voor de auto...

Steeds meer fabrikanten worden geconfronteerd met het feit dat er een grote schaarste is aan chips. De covid-crisis zit daar natuurlijk voor een groot deel tussen, en ook een grote brand in een chipsfabriek.

Dit tekort leidt stilaan tot een domino-effect. Fabrikanten van onderdelen kunnen hun onderdeel niet afwerken, waardoor andere producten ook vertraging oplopen. Zo bijvoorbeeld de auto-industrie. Ford bijvoorbeeld heeft fabrieken in de VS moeten stilleggen, en ook Stellantis, dat Ram Jeep en Chrysler voertuigen maakt zit in hetzelfde schuitje. Ook Honda, Toyota en GM waren gedwongen de assemblageband stil te leggen.

GM en Ford hebben dan maar een noodoplossing toegepast: zij nemen chips die bedoeld waren voor wagens waarmee zij minder winst maken, om die in duurdere auto's te plaatsen. Voor de vrachtwagens werd dan weer gekozen om die toch te bouwen, en te stockeren, tot er opnieuw chips zijn.

Dit debacle heeft alvast ertoe geleid dat men stilaan afstapt van de 'just-in-time' strategie bij het voorraadbeheer. Die strategie ontstond in de jaren 1980: transport was goedkoop, fabrieken werden overal ter wereld neergezet, waar de loonkosten het goedkoopste waren, en voorraden werden er niet aangelegd. Er werd enkel besteld wat nodig was, zodat op kosten voor opslag en overtollige inventaris bespaard werd. (1)

Zo heeft Toyota, dat als een van de eersten met dit systeem aan de slag ging, in februari aangekondigd dat het met een voorraad voor 4 maanden opgeslagen heeft aan chips. Nog andere bedrijven overwegen een strategie die moet leiden tot een veerkrachtige bevoorradingsketen waarbij de kostenbesparing van just-in-time behouden blijft maar waarbij die gecombineerd wordt met het betrouwen op meerdere bronnen, een snellere productie van onderdelen, en een standaardisering ervan.

Zo zie je dat de coronacrisis echt wel tot een radicale omslag zorgt in de maatschappij...

Meer hierover bij Wall Street Journal en Reuters.
https://smallbusiness.chron.com/justintime-method-31185.html
https://www.wsj.com/articles/ford-says-chip-shortage-forcing-production-halt-at-several-plants-11617224118?mod=rss_Technology
https://www.reuters.com/article/us-autos-semiconductors-supply-chain-ins-idUSKBN2BO4ZWPRIVACYTWIST TUSSEN APPLE EN FACEBOOK: KLEINE WINKELIER DREIGT DE DUPE TE WORDEN
Sinds Apple aankondigde dat het strengere maatregelen zou nemen om de privacy van de gebruiker op zijn Apple-toestellen te beschermen, is het klinkende ruzie  met Facebook. Dat beschuldigt Apple ervan dat het wél gegevens van gebruikers verzamelt voor zijn eigen advertentiesystemen, maar die niet wil delen. En dat hierdoor kleinere bedrijven benadeelt - Facebook plaatste zelfs paginagrote advertenties in Amerikaanse kranten om dit argument te verkondigen.

Nu kan je veel vragen stellen bij die bewering van Facebook - het sociale netwerk heeft nu eenmaal geen goede reputatie als het aankomt op de privacy. Maar volgens een artikel bij Wall Street Journal zou Facebook wel degelijk gelijk hebben: de kleine winkelier zou hiervan wel degelijk nadeel ondervinden.

Die winkeliers hebben geen grote budgetten, toch niet in dezelfde mate als grote bedrijven. Die laatsten kunnen het zich veroorloven om meer globaal te adverteren, terwijl kleine bedrijven met hun beperkte budget echt doelgericht de juiste mensen willen bereiken. En daar was Facebook juist heel goed in.

Het initiatief van Apple dwarsboomt die logica echter, zo blijkt uit het artikel van Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/apple-facebook-clash-over-ads-small-businesses-fear-theyll-be-impacted-11618009627?mod=djemalertNEWSDUCKDUCKGO EXTENSIE BLOKKEERT FLOC
Nog een stukje privacy heroverd

We blijven nog even bij het omstreden onderwerp van advertenties vs. privacy. Omdat cookies steeds minder geplaatst worden, heeft Google een nieuwe manier bedacht om toch doelgerichte advertenties te vertonen, zonder die cookies en met meer respect voor de privacy: FLoC of Federated Learning of Cohorts - een manier waarop jij in bepaalde groepen ingedeeld wordt.

Een schimmige werkwijze als je het ons vraagt, en privacy-voorvechters hebben er hun vragen bij.

DuckDuckGo, de alternatieve browser die privacy hoog in het vaandel voert, heeft alvast het initiatief genomen om die FLoC te blokkeren, via zijn Privacy Essentials extensie voor de Chrome browser.  DuckDuckGo heeft trouwens nog enkele tips voor jou om FLoC te vermijden, zoals uit te loggen uit je Google account tijdens het surfen. Meer tips bij BetaNews.
https://betanews.com/2021/04/11/duckduckgos-chrome-extension-blocks-googles-controversial-new-floc-tracking-technique/
https://chrome.google.com/webstore/detail/duckduckgo-privacy-essent/bkdgflcldnnnapblkhphbgpggdiikppgDE VLEUGELS VAN ALIBABA WORDEN GEKORTWIEKT
Ook Tencent moet aan macht inboeten

Dat China, toch een communistisch land, het 'kapitalistische' succes van AliBaba met lede ogen aanzag, was te verwachten. En toen AliBaba naar de beurs wou trekken, was voor de Chinese overheid de maat vol: de beursgang werd uitgesteld, en even werd zelfs gevreesd dat Jack Ma, de grote baas van Alibaba, in de gevangenis beland zou zijn omdat hij al een hele tijd niet meer gezien was.

Jack Ma is terug, en nu weten we wat China van plan is om de commerciële macht van Alibaba in te perken. Om te beginnen krijgt het bedrijf een recordboete van 2,8 miljard dollar, omdat het antitrustregels overtreden zou hebben. Onder andere omdat het bedrijven die via Alibaba wilden verkopen, verboden zou hebben om via andere kanalen te verkopen. Regulatoren zouden ook nog onderzoeken of Alibaba op andere manieren de antitrustregels overtreden zou hebben, met name door fusies of investeringen in bepaalde industrieën.

Volgens Bloomberg echter, zou Alibaba zelf geen weet hebben van dergelijke onderzoek (1). Het feit dat het onderzoek in amper enkele maanden uitgevoerd werd, terwijl Europa daar vaak jaren over doet, is in elk geval een waarschuwing voor andere bedrijven dat de overheid wel degelijk de baas is.

Een andere manier waarop de macht van Alibaba aan banden gelegd wordt, betreft Ant Group. Dat is de fintechafdeling van Alibaba, die onder controle staat van Jack Ma. Dat moet nu een financiële holding worden zodat het zich moet voegen naar meer regels, met name hoe het geld uitleent en hoe het winst maakt.

Ant is inderdaad ooit opgestart als betaalverwerker voor de Alibaba marktplaats, maar is uitgegroeid tot een heel netwerk van betalingen, leningen, kapitaalbeheer en verzekeringen. En een concurrent van de traditionele banken in China. Ant zal nu de gebruikers meer opties moeten geven in betaalmethodes  en het zal sommige lokkertjes om gebruikers te overtuigen een lening te nemen, achterwege moeten laten. Meer bij TechCrunch (2).
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-04-12/alibaba-says-unaware-of-other-probes-under-anti-monopoly-law
https://techcrunch.com/2021/04/12/ant-restructuring/MICROSOFT KOOPT NUANCE VOOR 19,7 MILJARD DOLLAR
Spraakherkenning via AI

De laatste tijd is Microsoft echt wel aan het shoppen. Het kocht onlangs gaming gigant ZeniMax Media voor 7,5 miljard dollar. Het zou in vergevorderde onderhandelingen zijn voor de overname van chat app Discord, waarbij 10 miljard dollar gemoeid zou zijn. Een poging om de Amerikaanse operaties van TikTok te kopen voor 10 tot 30 miljard mislukte. Maar ook op Pinterest zou Microsoft zijn oog laten vallen, een bedrijf dat 53 miljard waard is.

En nu heeft Microsoft bevestigd dat het Nuance Communications gekocht heeft, een bedrijf dat bekendstaat voor zijn met Artificiële Intelligentie versterkte spraakherkenning.

Met de overname zou 19,7 miljard dollar gemoeid zijn. Volgens Microsoft zelf wil het zijn AI en cloud mogelijkheden vooral in de gezondheidszorgen hiermee verbeteren.

Maar er zit toch nog een andere kant aan vast. Je moet namelijk weten dat Nuance de backend voor Siri gemaakt heeft, de digitale voice assistent van Apple. Sindsdien waren er geruchten dat Apple die technologie wou vervangen door zijn eigen tech, en het zou ook ingenieurs van Nuance in dienst genomen hebben om Siri zelf in eigen huis verder te ontwikkelen. Buiten Siri zelf zou Apple ook technologie van Nuance gebruikt hebben voor spraakherkenning en spraak-naar-tekst tools op de Mac. Hoe die verhouding tussen Nuance en Apple moet evolueren is dus wel de vraag...
https://www.axios.com/microsoft-readies-deal-frenzy-bbc807a2-fd5b-48a7-99d1-cf06d0a41547.html
https://9to5mac.com/2021/04/12/siri-creator-nuance-acquired-by-microsoft/GOOGLE EN APPLE BLOKKEREN UPDATE CONTACT TRACING APP
Spanningsveld tussen volksgezondheid en privacy

Om de pandemie in te dijken worden allerlei tactieken ingezet: lockdown light, onderwijs op afstand, maar ook contact tracing apps. Tegen die apps bestaat heel wat wantrouwen - wat doe zo'n app eigenlijk, welke gegevens worden verzameld, naar wie worden die gestuurd, en wie mag die inzien?

Dit bericht zal dat wantrouwen enerzijds nog aanwakkeren, maar anderzijds misschien ook verminderen. Google en Apple hebben namelijk beslist om een update van de Engelse officiële contact-tracing app van de NHS, de Britse gezondheidsdienst, te blokkeren. Die update zou namelijk niet alleen in het oog houden via geanonimiseerde data met wie jij langdurig in contact geweest bent, maar ook waar je geweest bent. Wanneer dan iemand positief test, dan zou de app ook andere mensen verwittigen die op die locatie waren. En dus de locatie van mensen doorsturen - iets wat door Apple en Google, toen zij de API ontwikkelden waarop de app gebaseerd is, uitdrukkelijk uitgesloten werd. En dus werd de update geblokkeerd.

Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/nhs-covid-19-contact-tracing-app-update-blocked-apple-and-google-location-data-collectionFACEBOOK: SPEEDDATEN, VERZET MOGELIJK TEGEN BESLISSINGEN, EN VR EVENEMENT
Ondanks alle kritiek blijft het bedrijf vernieuwen...

Sparked: speeddaten

Vandaag drie berichtjes over Facebook. Want dat bedrijf blijft niet bij de pakken zitten. Om te beginnen voert het momenteel testen uit met een nieuwe app, Sparked. Daarbij kan je via video's een speeddate hebben met anderen. Elk filmpje duurt maximum 4 minuten, en er wordt niet gewerkt met publieke profielen, swipen naar links of rechts om een match aan te geven, en ook geen DM's. De bedoeling is gewoon dat je kennis maakt in die 4 minuten, en als je allebei een leuke tijd had, dan kan je een afspraak maken voor een tweede ontmoeting, die dan 10 minuten zou duren. De app is gratis, maar je moet wel een eigen profiel hebben bij Facebook.
Meer bij The Verge (1).

Beroep tegen beslissingen wordt uitgebreid
Je hebt al gelezen over de Oversight Board van Facebook, een onafhankelijke instelling die de beslissingen van Facebook onder de loep neemt, en waar je in beroep kan gaan tegen bepaalde beslissingen.

Tot hiertoe ging dat verzet vooral tegen beslissingen om bepaalde content te verwijderen. Nu wordt de actieradius van de Board uitgebreid: voortaan kan je ook verzet aantekenen tegen content die niét verwijderd werd.

In een posting legt de Board uit waarom zij deze mogelijkheid voortaan willen bieden (2).

Oculus Gaming evenement
In dit derde bericht tot slot gaat het over een evenement dat Facebook aankondigt: Oculus Gaming Showcase, dat op 21 april gehouden wordt. Die dag zal je beelden kunnen zien van verschillende games, die ook via de Oculus VR headset gespeeld kunnen worden. Noteer dit evenement alvast - bij Upload lees je er meer over (3).
https://www.theverge.com/2021/4/13/22381511/facebook-video-speed-dating-npe-team-sparked-feature?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://oversightboard.com/news/267806285017646-the-oversight-board-is-accepting-user-appeals-to-remove-content-from-facebook-and-instagram/
https://uploadvr.com/facebook-oculus-gaming-showcase/BEVEILIGING: PROBLEEM MET WHATSAPP
Procedure misbruiken om mensen te pesten...

Whatsapp is enorm populair, maar er blijkt een gevaarlijke zwakke plek in te zitten, die deze week ontdekt werd. opgepast dus.

Het gaat namelijk om een lek die zich voordoet doordat je, wanneer je wil aanmelden op Whatsapp, een code moet ontvangen via sms op het nummer dat je ingeeft. Wanneer je nu slechte bedoelingen hebt, en iemand pesten wil, kan je het telefoonnummer van die persoon ingeven. En de inlogprocedure verschillende keren te herhalen, waarna dat Whatsapp denkt dat er iets louche aan de hand is, en je account blokkeert voor 12u. De boosdoener kan nog verder gaan, en de support van Whatsapp via mail contacteren, en beweren dat zijn smartphone gestolen was, zodat Whatsapp de account gaat opheffen.

Met deze hack is geen gegevensdiefstal gemoeid, worden er geen virussen geïnstalleerd of andere malware - het gaat simpel om het misbruiken van een procedure, om zo mensen te pesten. Deze pesterij kan zowel op iPhone als Android toestellen uitgevoerd worden (1)(2).

https://www.sudinfo.be/id387048/article/2021-04-13/attention-si-vous-utilisez-lapplication-whatsapp-cette-faille-permet-nimporte?
https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2021/04/10/shock-new-warning-for-millions-of-whatsapp-users-on-apple-iphone-and-google-android-phones/OOK PROBLEEM MET GOOGLE URLS
Microsoft waarschuwt bedrijven

Cyberboeven zijn heel vindingrijk. De nieuwste methode: zij gebruiken het contactformulier op de website van een bedrijf, om de IcedID bank trojan naar de medewerkers van het bedrijf te sturen.

Daarbij wordt, via zo'n contactformulier, een legitieme Google URL gestuurd naar de medewerker, die vraagt dat de gebruiker zich zou aanmelden met zijn Google gebruikersnaam en wachtwoord.

Microsoft vond deze nieuwe dreiging zo ernstig dat het de securityteams van Google hiervan op de hoogte gebracht heeft. Het bijzondere hierbij is dat de Google URL's vooral zo gemakkelijk zijn om malware te verspreiden, omdat zij voorbij de securityfilters van je mailprogramma geraken.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/criminals-spread-malware-using-website-contact-forms-with-google-urls/BINNENLAND: VOETBALBOND OP ZOEK NAAR ESPORT VOETBALLERS
Ons landje wil de boot niet missen

eSports zijn enorm populair geworden. Gamers vechten voor een groot publiek live hun wedstrijd uit. En ook de Belgische Koninklijke Voetbalbond wil niet achterblijven. Daarom organiseert de organisatie voor het eerste een FIFA 21 toernooi op PlayStation. Dat toernooi zal uitgevochten worden in vijf rondes, en is voorbehouden aan Belgische amateur-gamers van boven de 16.

Deze nieuwe eDevils zullen tot in 2025 gaan strijden tegen andere teams in het buitenland. Voor België is Proximus partner, en de wedstrijden worden uitgezonden op het Pickx-kanaal, waar zij van live commentaar voorzien worden.

Meer bij Le Soir.
https://geeko.lesoir.be/2021/04/13/lequipe-nationale-belge-defoot-recrute/GOOGLE BRENGT EEN EERSTE LENS FUNCTIE NAAR DE DESKTOP
Voortaan ook tekst herkennen en kopiëren

Google Photos bevat heel wat handige functies, zoals Lens: het herkennen van tekst in afbeeldingen - en zelfs die tekst kopiëren. Maar de meeste van die functies zijn voorbehouden aan de smartphone versie van Photos. Daar komt nu verandering in: ook Photos voor het web ondersteunt het kopiëren van tekst uit beelden, door het gebruik van OCR (optical character recognition).

Je kon al wel op je smartphone die tekst kopiëren, via je Google account, maar nu je het rechtstreeks kan doen op je desktop is het weer een stapje sneller.

Om tekst via OCR te herkennen en kopiëren moet je naar de knop "Copy text from image" zoeken bovenaan de gewenste foto. Druk je daarop, dan kan je de cursor verslepen om de woorden te selecteren, waarna je uit het menu rechts van de afbeelding op "copy text" klikt.

Meer uitleg met voorbeelden bij Androidpolice.
https://www.androidpolice.com/2021/04/12/google-is-bringing-its-first-lens-feature-to-the-web/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4FBI SLUIT ACHTERDEURTJES
Met toestemming van justitie uiteraard

Recent werd er een groot lek ontdekt in Microsoft Exchange servers. Microsoft heeft al in maart een patch uitgebracht, maar niet alle bedrijven hebben die toegepast - sommige uit luiheid, sommige uit gebrek aan technische kennis, en nog andere omdat zij de dagelijkse routine niet willen onderbreken.

Maar ondertussen staan die servers wel open voor hackers. Daarom heeft het FBI het initiatief genomen om bij honderden Microsoft Exchange servers in de VS deze achterdeurtjes te  sluiten. Vooral omdat die gebruikt werden door Hafnium, een door een staat gesponsorde APT (Advanced Persistent Threat).

Nu is het wel zo dat de operatie de achterdeurtjes wel gesloten heeft, maar dat de patch om de zwakke plek te dichten, niet aangebracht werd. Dat moeten de bedrijven alsnog doen.

https://techcrunch.com/2021/04/13/fbi-launches-operation-to-remotely-remove-microsoft-exchange-server-backdoors/TIKTOK IS KING
Facebook wordt iets voor de oudjes...

Volgens een pitch  die een marketingbureau gegeven heeft aan adverteerders, zou TikTok meer dan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers in de VS hebben, en 732 miljoen wereldwijd. Daarvan is 59% onder de 24, en 17% tussen de 13 en 17.

Mooie cijfers, maar brengt dat ook geld in het laatje? Wel ja. Volgens TikTok heeft 47% van de gebruikers items gekocht die zij zagen op TikTok, en is de adverteerbusiness in de VS in het voorbije jaar met maar liefst 500% gestegen!

Heeft Snapchat dan afgedaan? Het verliest in elk geval wat van zijn pluimen. In het 4e kwartaal 2020 had het 46 miljoen actieve gebruikers. Dat is minder dan de helft van de TikTok gebruikers.

Het lijkt erop dat Facebook een plek geworden is voor de "oudjes". Waar tieners gaan chatten met hun pa en ma, en met de grootouders. Maar willen ze echt plezier maken met jongeren van hun leeftijd, dan is het TikTok waar je ze kan vinden.

En het lijkt er ook op dat TikTok het juiste algoritme gevonden heeft om de juiste korte filmpjes te tonen. Van katten tot dansjes. Onze bedenking daarbij is wel dat TikTok enkel om filmpjes gaat, en commentaren op die filmpjes. Een sociaal netwerk zoals Twitter heeft berichten, nieuws. Facebook is voor velen een communicatievenster met de buitenwereld, of een ontmoetingsplek met de familie.  En een tweede bemerking: hypes komen en gaan, en verleden jaar stond Snapchat nog bovenaan het lijstje bij de tieners in de VS.

Cijfers bij Socialmediatoday en Statista.
https://www.socialmediatoday.com/news/tiktok-previews-coming-ad-and-product-display-options/598336/
https://www.statista.com/statistics/250172/social-network-usage-of-us-teens-and-young-adults/#statisticContainerGOOGLE EARTH GEEFT HISTORISCH OVERZICHT VAN 37 JAAR
Van 1984 tot 2020. Hoe is de aarde veranderd?

Er worden al heel lang satellietbeelden gemaakt - al langer dan Google bestond. Maar Google heeft nu die oudere beelden gecombineerd met de nieuwste satellietbeelden om een overzicht te bieden van de evolutie die de aarde onderging van 1984 tot verleden jaar. En het geeft een blik op wat de klimaatverandering - maar vooral de mens aangericht op al die jaren.

Vanaf dinsdag zullen de beelden beschikbaar zijn. Hiervoor moet je op Google Earth lanceren, en dan op het tabblad Voyager klikken, dat eruitziet als het roer van een schip. Daar kan je zoeken naar een bepaalde plek die je kent, en daarvan de evolutie bekijken. Of je kan een van de vijf geleide tours bekijken, die je vertellen hoe het woud veranderd is, hoe steden groeiden, hoe de temperatuur steeg, de evolutie van mijnbouw en hernieuwbare energiebronnen.

Meer bij The Verge. Volgende week zeker bezoeken!
https://www.google.com/earth/
https://www.theverge.com/2021/4/15/22383964/google-earth-3d-timelapse-climate-change?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4FACEBOOK: UPDATES VOOR OCULUS QUEST
Vooral de draadloze verbinding lijkt interessant

Facebook heeft verschillende updates aangekondigd voor de Oculus Quest, de hardware, die eraan komen met versie 28 van het gelijknamige besturingssysteem voor de headset. Een van de belangrijkste nieuwigheden is dat er voortaan ook een draadloze verbinding komt met de pc, zodat je games van je pc naar je headset kan streamen via je gewone wifinetwerk. Dat wordt pas mogelijk in versie 28 van het Oculus besturingssysteem en je moet hiervoor versie 28 van de software voor de pc hebben.

Nog een andere interessante update is het feit dat er  enkele experimentele functies komen naar Infinite Office, een verzameling productiviteitstools voor VR. Je zal bijvoorbeeld een 3D model van je klavier zien verschijnen in de virtuele wereld, en je zal je handen kunnen zien, zodat je als het ware typen kan in de virtuele wereld. Het idee is dat je een virtueel bureautje kan plaatsen bovenop je échte bureel, en dat je zo met alle productiviteitsapp van Oculus kan werken.

Je mag zeggen van Facebook wat je wil, maar het blijft echt wel vernieuwen...
https://arstechnica.com/gaming/2021/04/oculus-quest-2-gets-official-wireless-vr-mode-120hz-support-via-patch/
https://www.oculus.com/blog/introducing-oculus-air-link-a-wireless-way-to-play-pc-vr-games-on-oculus-quest-2-plus-infinite-office-updates-support-for-120-hz-on-quest-2-and-more/

 

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GOOGLE HEADS UP: KIJK OMHOOG
Staar niet naar je telefoon terwijl je wandelt

Google werkt aan een Digital Wellbeing app, die jou gezonder moet laten leven, je je beter in je vel moet laten voelen. En daar zou nu een nieuwe functie aan toegevoegd worden: "Heads Up".

Het mag onnozel lijken, maar wat die tool doet is jou ontmoedigen om naar je smartphone te staren wanneer je op straat wandelt. Eigenlijk weten we met zijn allen dat dat geen slim idee is, maar toch doen ontelbare mensen het - met botsingen tegen andere mensen of verkeersborden, valpartijen en erger tot gevolg.

En daarom krijgen die mensen voortaan een boodschap naar boven te kijken op hun scherm te zien - de enige plaats waar zij bereikt kunnen worden. Of de mensen dat dan ook werkelijk gaan doen, is nog de vraag...
https://www.theverge.com/2021/4/12/22379419/android-digital-wellbeing-heads-up-walking-google-pixel-4a?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4MICROSOFT: NIEUWE WEBCAM EN SURFACE LAPTOP
Plus reeks nieuwe accessoires voor de telewerker

Er is een nieuwe Surface laptop van Microsoft op komst. Hij komt in 13,5 en 15 inch grootte, met een keuze aan Intel of AMD processoren. Volgens Microsoft zou die 70% beter presteren dan de Laptop 3, en de batterijduur zou van 11,5u gestegen zijn naar 16,5 tot 19u, afhankelijk van het model.

De prijzen vallen mee: de goedkoopste kost $999 voor een 13,5 model met AMD processor en $1299 voor het Intel model. 15 inch kost $1299 voor AMD en $1799 voor Intel.

Verder is er een hele resem accessoires: de Modern Webcam die een 89 graden zichtsveld heeft en een dekseltje voor de privacy, kost $69,99. De Modern USB-C Speaker heeft omni-directionele microfoontjes en onderdrukking van achtergrondgeluid, plus een aparte knop die een controlepaneel voor je Microsoft Teams oproept. Prijs: $99,99.

Twee soorten koptelefoons: de Surface Headphones 2 Plus for Business bevat een USB stick en op de oortjes zelf staan controles voor Teams. Hiervoor betaal je -300. De Modern Headset is wat goedkoper. Ook die bevat controleknoppen op het oor voor Teams. De versie mét draad kost $50, en voor een draadloze versie betaal je $100.
https://www.cnet.com/news/new-microsoft-surface-laptop-4-goes-for-battery-life-adds-free-earbuds-for-preorders/#ftag=CAD590a51eNYPD ZET ROBOTHOND IN
En het publiek reageert onthutst

De beelden van de Spot-robot van Boston Dynamics spreken tot de verbeelding. Deze robot op vier poten kan stappen, rennen, trappen beklimmen, zijn evenwicht bewaren wanneer je er een stomp tegen geeft. Maar het was wachten tot de eerste praktische toepassingen van deze robot.

Welnu, die is er. Mensen in New York keken verleden week raar op toen zij politieagenten een gebouw zagen verlaten met een verdachte, en de agenten gevolgd werden door een ... robothond à la Spot. De bot wordt vanop afstand bediend, heeft tal van sensoren, lichten en camera's. Dankzij die apparatuur kan hij een massa data verzamelen. En volgens de NYPD werd de robot al ingezet op een handvol crime situaties en bij gijzelingen.

Het gebruik van de robot wordt door het publiek met wantrouwen bekeken. Enerzijds omwille van de massa data die hij kan verzamelen. Anderzijds omdat de robot toch niet goedkoop is - de basisversie zou $74.000 kosten.

Meer bij Gothamist.
https://gothamist.com/news/nypd-deploys-alarming-robot-dog-manhattan-public-housing-complexURBANISTA: KOPTELEFOON MET ZONNE-ENERGIE
Revolutionair concept voor de toekomst?

Urbanista heeft een nieuwe over-the-ear koptelefoon voorgesteld die ook het onderdrukken van achtergrondgeluid bevat: de Urbanista Los Angeles. Het bijzondere hierbij is dat die op de oor een soort membraantjes heeft, bedekt zijn met Powerfoyle zonnecellen. Die zouden ervoor zorgen dat je tijdens het dragen de batterijen herlaadt. In helder zonlicht zou je in 3 uur tijd een uur of twee extra tijd krijgen. Ook bij licht binnen herlaadt de batterij, maar dan minder.

Powerfoyle werd ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Exeger. Meer hierover bij Engadget.
https://www.engadget.com/urbanista-los-angeles-anc-headphones-solar-cells-080019327.html
https://www.urbanista.com/us/losangeles?


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
KIJKTIP: ALL CREATURES GREAT AND SMALL

Wie al wat langer meedraait, heeft zo hard genoten van deze Britse reeks over een pas afgestudeerde dierenarts, vol idealen, die van start gaat bij een bestaande praktijk van een iets oudere dierenarts op het Britse platteland. Een heerlijke reeks, vol humor, romantiek en prachtige landschappen, die nu een remake gekregen heeft.
Vanaf 14/4 te zien op BBC First (Engels, Nederlands ondertiteld).
https://www.bbcbenelux.com/programmas/all-creatures-great-and-small/
 
De nieuwe oogst


   
299 COCKTAILRECEPTEN

Epicurious is een bekende website voor fijnproevers en hobbykoks. Op deze site vind je heerlijke recepten voor cocktails. Wat handig is: je kan filteren op de drank die je in huis hebt, de accessoires zoals limoen en citroen, enz.
[Taal: ENG]
https://www.epicurious.com/recipes-menus/cocktail-recipe-finder-article


FOCUSFOX: EXTENSIE
Deze extensie voor de Chrome browser wil je productiever maken - althans: toch minstens laten surfen naar sites waar je veel tijd verspeelt. Hier bepaal je zelf hoe je dat doet:  je maakt een redirect voor sites zoals Facebook of Reddit, zodat je, telkens wanneer je op een dergelijke link klikt niet naar Facebook en co gevoerd wordt, maar naar een productievere website.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/focusfox/knbdgliejcpphfbehgoannkgphpbmncj


ECHOES
Dit is een webapp waarmee je je eigen muziek streaming statistieken kan nagaan voor diensten zoals Spotify, Apple Music, YouTube Music. Je kan zien welke artiesten je het meeste speelt, welke songs, maar ook speellijstjes aanmaken voor Spotify en je krijgt maandelijkse rapporten.
https://www.producthunt.com/posts/echoes-for-music-discovery
https://echoesapp.io/login


SPELLING BEE
Een online game van New York Times, waarmee je je Engelse kennis kan bijschaven. Het spel is simpel: je moet zoveel mogelijk woordjes maken maar zij moeten wel de letter bevatten die in het centrum van de honingraat staat.
[Taal: ENG]
https://www.nytimes.com/puzzles/spelling-bee


WELCOME GALLERY
Deze virtuele galerij is een showcase voor  2.5D art en video's.
[Taal: ENG]
https://www.welcome.gallery/


TERMINOLOGIE BIJ LETTERTYPES

Op deze pagina krijg je wat meer uitleg over de termen die gebruikt worden om lettertypes te beschrijven. Zo leer je wat 'Serif' betekent, 'shoulder', 'ear' enz. Een heldere verklaring!
[Taal: ENG]
https://www.supremo.co.uk/typeterms/


OLD BOOK ILLUSTRATIONS
Op zoek naar een leuke afbeelding bij een artikel? Deze site kan je helpen. Je vindt er, mooi ingedeeld in categorieën, afbeeldingen uit oude boeken. Je leert er trouwens ook wat meer over de technologie die bij deze afbeeldingen gebruikt wordt.
[Taal: ENG]
https://www.oldbookillustrations.com/subjects/


ARCHITECTUURSTIJLEN
Dit artikel bij ArchDaily legt je uit wat de voornaamste kenmerken zijn van 12 architectuurstijlen, van klassiek tot Art Nouveau en Art Deco tot Bauhaus. Meer uitgebreid is uiteraard de Wikipedia, waar je ook de stijlen die per land gevolgd werden weervindt.
[Taal: ENG]
https://www.archdaily.com/900027/the-characteristics-of-12-architectural-styles-from-antiquity-to-the-present-day
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_architectural_styles


TOLKIEN GATEWAY
Een website volledig gewijd aan Tolkien. Met een schat aan afbeeldingen, die gemaakt werden door J.R.R. Tolkien zelf in zijn manuscripten.
[Taal: ENG]
http://tolkiengateway.net/wiki/Category:Images_by_J.R.R._Tolkien


SHARED SPOTIFY

Nog Spotify: met deze dienst kan je jouw eigen account koppelen aan die van een vriend, en zo te weten komen welke songs jullie gemeenschappelijk hebben.
[Taal: ENG]
https://sharedspotify.com/?ref=launchingnext


LOFI CAFE: RELAX
Ook dit is een streaming muzieksite, maar dan wel waar de nadruk ligt op rustige muziek. Je kan zelf het muziekstation bepalen, en je krijgt er ook nog een mooie afbeelding bij. 
[Taal: ENG]
https://lofi.cafe


VOCABBOOST: TALEN
Deze extensie voor de Chrome-browser wil je helpen om een vreemde taal te leren. Hij maakt als het ware van het internet je eigen leerboek. De extensie vervangt namelijk in de teksten die je leest woorden door hun equivalent in de taal die je leren wil. Er zijn betalende versies van de extensie.
[Taal: ENG]
https://vocabboost.online/


I LOVE ADAPTIVE
Met deze website kan je zien hoe een bepaalde website eruit ziet op alle mogelijke schermen - Android, iOS, smartphone, tablet of desktop. Goed voor wie aan een website werkt en controleren of zij wel goed weergegeven wordt. Je moet enkel de URL van de website ingeven, en selecteren welke toestellen je wil testen.
[Taal: ENG]
http://iloveadaptive.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Franstalige Brusselse schrijfster en docente filosofie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nadia_Geerts
    Nederlands onderzoeksjournalistiek platform van KRO-NCRV op tv, radio en online - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pointer_(KRO-NCRV)
    Spaanse motorcoureur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Xavier_Pinsach
    Partijstelsel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Partijstelsel
    Chinese Boeddhistische monnik in de Tang-dynastie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heze_Shenhui
    Franse astronome - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Dum%C3%A9e
    Laatste heerser van het verenigde Omaanse rijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Said_bin_Sultan
    Nederlandse student en verzetsstrijder in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Katan
    Belgisch voetbalspeelster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chlo%C3%A9_Vande_Velde


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Deze week begon het Thaise nieuwjaar, Songkran - https://nl.wikipedia.org/wiki/Songkran
    Ook begon de ramadan deze week - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ramadan
    COVID-19-vaccins blijven actueel - https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19-vaccin


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Spanje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Spanje


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - NOC*NSF ondersteunt oprichting brancheorganisatie voor esports in Nederland
https://www.ad.nl/esports/noc-nsf-ondersteunt-oprichting-brancheorganisatie-voor-esports-in-nederland~abfacd13/
- Handelsplatform Coinbase naar de beurs: ‘Loopt dit goed af, dan is dat voor de hele cryptomarkt positief’
https://www.ad.nl/tech/handelsplatform-coinbase-naar-de-beurs-loopt-dit-goed-af-dan-is-dat-voor-de-hele-cryptomarkt-positief~a99e4375/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Gerrard Street Prince hoofdtelefoon
https://computertaal.info/2021/04/13/review-gerrard-street-prince-hoofdtelefoon/
- Tutorial Windows Instellingen – 30. Netwerk en internet – c. Inbelverbindingen
https://computertaal.info/2021/04/12/tutorial-windows-instellingen-30-netwerk-en-internet-c-inbelverbindingen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Ferrari gaat eerste volledig elektrische auto in 2025 presenteren
https://tweakers.net/nieuws/180590/ferrari-gaat-eerste-volledig-elektrische-auto-in-2025-presenteren.html
- Allekabels: wachtwoorden van accounts ouder dan september 2018 zijn te kraken
https://tweakers.net/nieuws/180558/allekabels-wachtwoorden-van-accounts-ouder-dan-september-2018-zijn-te-kraken.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Rechter wuift klacht tegen voorlopige 5G-licenties weg
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/rechter-wuift-klacht-tegen-voorlopige-5g-licenties-weg/article-news-1723703.html
- Berichtendienst EncroChat gekraakt: 1800 arrestaties
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/berichtendienst-encrochat-gekraakt-1800-arrestaties/article-news-1723875.html*** TANDEMTECH


- Oppo Find X3 Lite review
Middelmatige middenmoter
https://tandemtech.be/oppo-find-x3-lite-review-d71b338f5db
- Dit was het eerste kwartaal van 2021 voor de Vlaamse nieuwsmedia online
Over stabiliteit, meer rendement en K3-interactie
https://tandemtech.be/dit-was-het-eerste-kwartaal-van-2021-voor-de-vlaamse-nieuwsmedia-online-5dbc6eb46eea*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- “Elektrisch rijden is voordeliger dan ooit, op voorwaarde dat je er juist mee omgaat”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2021/elektrisch-rijden-is-voordeliger-dan-ooit-op-voorwaarde-dat-je-er-juist-mee-omgaat
- HOGENT en GrowthAgent bundelen krachten voor AI Masterclass: “We willen het enigma rond Artificiële Intelligentie uit de weg ruimen”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2021/hogent-en-growthagent-bundelen-krachten-voor-ai-masterclass-we-willen-het-enigma-rond-artificiele-intelligentie-uit-de-weg-ruimen


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...SPACEEYE


Dit is een open source applicatie voor meerdere besturingssystemen, dat satellietbeelden downloadt die publiek beschikbaar zijn, en die dan als desktop achtergrond op jouw systeem plaatst. Er zijn beelden van 5 weersatellieten..
https://github.com/KYDronePilot/SpaceEye/releases


BRABANT REMEMBERS APP
Met deze app maak je een tijdreis naar het Brabantse verleden en beleef je vijf waargebeurde verhalen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Bij Dutch Cowboys lees je wat meer achtergrond.
https://www.dutchcowboys.nl/online/brabant-remembers-ontdek-zie-en-beleef-5-waargebeurde-woii-verhalen
https://www.brabantremembers.com/ar-app/?lang=en


MONOSNAP: SCREENSHOTS
Met deze tool voor Windows kan je schermafdrukken maken, van een deel van de pagina of van de hele desktop. Die kan je dan bewerken met pijlen, cirkels of er bemerkingen aan toevoegen. Het resultaat kan je delen. Je kan ook je desktop streamen.
https://www.chip.de/downloads/Monosnap_60682598.html
https://monosnap.com/welcome


CAR THING
Dit is de nieuwe, slimme player van Spotify, speciaal voor in de auto. Niet alleen software, maar hardware, onder het motto: laat jouw telefoon doen wat een telefoon doet, maar laat de muziek over aan Car Thing.  Het toestel zal $79,99 kosten, maar met een Spotify premium abonnement kost het niets, enkel de verzend- en administratiekosten. Je kan je nu op de lijst zetten om het ding te krijgen.
https://carthing.spotify.com/


AUTOCAD STUDENTENVERSIE


Wist je dat er een gratis versie voor studenten bestaat van deze befaamde tekensoftware? AutoCAD wordt gebruikt door professionals om hoogwaardige technische tekeningen te maken. Met de software kan je ook 3D tekeningen maken om met je 3D printer af te drukken.
https://www.chip.de/downloads/AutoCAD-Studentenversion-Freeware_79478508.html
https://www.chip.de/downloads/c1_downloads_auswahl_79478507.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 

 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De moeilijkheid met de wereld is dat de dommen zelfverzekerd zijn
en de verstandigen van twijfel vervuld.
-Bertrand Russel-