Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/4/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1202 van 3/4/2021Gegroet lezer,

De mens is zo vernuftig. Hij blijft maar nieuwe dingen uitvinden - de ene al wat beter dan de andere. Deze week gaan wij nader in op twee nieuwigheden: de NFT enerzijds, dat al snel lijkt te ontaarden in een fraudegevoelige hype. Maar anderzijds ook de  WathchApp, een nieuwe vorm van theater verpakt in Whatsapp berichtjes. En dat laatste is dan weer heel knap.
Verder speelt ook audio deze week een grote rol. Snel dus aan uw leesvoer!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

NFT's: INKOMSTENBRON VOOR ARTIESTEN
... of een hopeloze scam? Even wat bemerkingen

Enkele weken geleden hadden wij het de NFT's of Non-Fungible Tokens. het is een manier om een digitaal "iets", inbegrepen kunst, te kunnen verkopen. Maar omdat alles wat digitaal is eigenlijk eindeloos gekopieerd kan worden, wordt bij NFT's gebruikgemaakt van blockchain om de originaliteit van dat 'iets' te bewijzen. Het feit dat wij met zijn allen accepteren dat die blockchain van een NFT iets onomstootbaar unieks maken, geeft waarde aan dat 'iets'.

Maar er zitten toch verschillende addertjes onder het gras. En het begint stilaan te lijken op een hype, een geldklopperij, een zeepbel zoals de stukken "land" die je kon kopen in de virtuele wereld Second Life, en die je als belegging kon beschouwen. Wie er toen veel geld voor betaalde, is eraan voor de moeite, want heb jij de laatste tijd nog gehoord van Second Life? Enkele verhalen die deze zeepbel toch bevestigen.

Land in videogames als NFT
The Wall Street Journal vertelt hoe beleggers miljoenen dollar stoppen in grond  - geen grond op deze aarde, maar in videogames. Digitale real estate dus - net zoals bij Second life. Games maken het creëren van NFT's mogelijk - games dus waar je spullen kan aankopen zoals wapens, een harnas, of tools voor je avatar. Als gamer kan je die spullen nu verpakken als NFT, en verkopen voor een cryptomunt, die ze dan kunnen omzetten in harde dollars.

In andere games kunnen spelers een bepaalde plot kopen, en als er dan meer spelers komen, en het land schaarser wordt, dan kunnen zij dat verkopen aan andere spelers die de plot nodig hebben voor bepaalde taken. Opnieuw voor geld - munten die bijvoorbeeld enkel in dat spel gelden, maar wel omgezet kunnen worden via beurzen zoals OpenSea.  Een evolutie die wij met het diepste wantrouwen bekijken. (1)

John Cleese steekt de draak met NFT's
Onder de naam 'Unnamed Artist' heeft John Cleese, een van de bekendste comedians van Monty Python, een tekening van een brug op zijn computer te koop gesteld op OpenSea.

Zijn aankondiging zie je op zijn Twitteraccount (2), en als je de brug wil kopen kan je terecht bij OpenSea. (3)

https://www.wsj.com/articles/nfts-are-spurring-a-digital-land-grabin-videogame-worlds-11616414401?mod=djemalertNEWS
https://twitter.com/JohnCleese/status/1372944852325789704
https://opensea.io/assets/0x9201a886740d193e315f1f1b2b193321d6701d07/1021NFTS: ENKELE BEDENKINGEN
... goed bedoeld, maar te gemakkelijk misbruikt

Nog enkele andere verhalen over NFT's. Waarbij duidelijk wordt dat het sleutelwoord hier "geloven" is, dat een hele gemeenschap moet geloven dat een bepaalde technologie (blockchain) een digitaal 'iets' een unieke waarde geeft. Maar wanneer dat geloof onderuitgehaald wordt, die waarde als een zeepbel uiteenspat.

Jack Dorsey verkoopt zijn eerste tweet
Wat te denken anders van het feit dat Jack Dorsey, oprichter van Twitter, zijn eerste tweet verkocht heeft als NFT, en dat iemand er meer dan 2,9 miljoen dollar voor betaald heeft?  De koper heeft er eigenlijk niets voor in handen gekregen, niets dat hij aan de muur kan hangen, als een schilderij. Neen, enkel een digitaal certificaat, uitgeschreven door het bedrijf dat de veiling organiseerde, Cent, en dat door Dorsey ondertekend is. Dorsey kreeg 95% van de verkoopprijs, die hij aan een goed doel schenkt, en Cent krijgt 5% (toch al direct 145.000 dollar!).

Meer bij The Verge (1). Wil jij ook je eerste tweet of een ander digitaal asset verkopen, dan kan je bij Cent terecht (2). Maar je moet niet op ons rekenen als klant!

MIT bekijkt het fenomeen vanuit de ogen van de artiest
MIT Technology gaat ook dieper in op  deze trend, maar bekijkt het vanuit de ogen van de artiest. Vele artiesten maken tegenwoordig hun werk digitaal, en zij hadden gehoopt dat de NFT's dé ideale manier waren om hun werk als een origineel stuk te kunnen verkopen.

Zo ook  Anna Podedworna, een grafisch artieste die haar brood verdient met artwork voor videogamebedrijven, maar ook originele kunst maakt. Zij hoorde van NFT's via een kennis, maar had toch haar bedenkingen.

Een wantrouwen dat nog bevestigd werd toen een NFT marktplaats, Marble Cards, plots links naar haar werk begon op te lijsten op de site. Nu verkoopt Marble Cards URL's, godbetert, alsof dat digitale trading cards waren, net zoals je kaartjes verzamelt van baseballploegen. De URL's werden te koop aangeboden zonder de toestemming van Anna, maar ze vermeldden wel haar naam zodat het leek alsof zij toestemming gegeven had voor de verkoop. Na een klacht van Anna verdwenen de URL's opnieuw.

NFT's voor digitale kunst lijkt, met andere woorden, dezelfde weg op te gaan als de problemen waarmee artiesten altijd al geconfronteerd werden: hype, de grillen van rijke verzamelaars. En diefstal.

Een heel interessant achtergrondartikel bij MIT Technology Review. (3)
https://www.theverge.com/2021/3/22/22344937/jack-dorsey-nft-sold-first-tweet-ethereum-cryptocurrency-twitter?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://v.cent.co/
https://www.technologyreview.com/2021/03/25/1021215/nft-artists-scams-profit-environment-blockchain/NIEUW GLASVEZELNETWERK IN VLAANDEREN
... Fiberklaar heeft er 2,5 miljard euro voor over

Momenteel ligt er al heel wat glasvezel onder de grond. Maar die is in handen van bepaalde bedrijven, die hun investering niet graag openzetten voor concurrenten. Daar zou nu verandering in moeten komen met het nieuwe Vlaamse bedrijf Fiberklaar. Dat wil een nieuw glasvezelnetwerk uitrollen in Vlaanderen, dat tegen 20218 de glasvezeltechnologie moet brengen tot in 1,4 miljoen Vlaamse huizen.

Met die uitrol is een mooie som gemoeid: maar liefst 2,5 miljard euro.  Een bedrag dat opgehoest zal worden door Proximus in samenwerking met EQT Infrastructure, specialist in de uitrol van fibernetwerken in verschillende Europese landen.

Het mooie hiervan is dat het netwerk voor elke provider open zal staan. Wat de  concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders zal aanwakkeren. En daar kan de consument alleen maar bij winnen: meer concurrentie = dalende prijzen, beter aanbod!

Meer in het persbericht en op de website van Fiberklaar.
https://fiberklaar.be/over-de-komst-van-fiberklaar/
https://fiberklaar.be/over-ons/
HACKER PROBEERT ACHTERDEURTJE IN PHP CODE TE VERBERGEN
... gelukkig snel ontdekt

Hackers proberen de laatste maanden op verschillende plekken aanvallen uit te voeren in de softwareketen die bedrijven en websites gebruiken. Denk aan de aanval op de Exchange servers.

Tegen deze achtergrond dit verhaal van een hack die dit weekend ontdekt werd: hackers probeerden de officiële PHP Git repository te kraken, om zo met de code te knoeien.

De hackers deden alsof de wijzigingen die aan de code aangebracht werden, gedaan zijn door twee bekende PHP-ontwikkelaars, Rasmus Lerdorf en Nikita Popov, zo lees je bij Bleepingcomputer. Volgens de commentaar bij de wijziging probeerden de hackers de code die zij veranderden te laten doorgaan voor het oplossen van een tikfout ("fix typo"), maar in werkelijkheid plaatst de code als gevolg van die wijziging een achterdeur waarmee heel gemakkelijk Remote Code Execution (RCE) uitgevoerd kan worden op een website die deze gekraakte versie van PHP draait

En als je weet dat PHP de server-side programmeertaal is die gebruikt wordt op meer dan 79% van alle websites op het web, dan weet je hoe gevaarlijk deze situatie had kunnen worden, als de hack niet ontdekt was.

Wat gelukkig dus wel gebeurde. De beheerder van PHP hebben wel maatregelen genomen na dit incident. In plaats van de PHP-code op een zelf gehoste Git repository te bewaren, is de code nu overgebracht naar GitHub, en voortaan moeten alle ontwikkelaars die aan de code werken inloggen met 2F authenticatie.

Meer bij Bleeping Computer en The Register.
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/phps-git-server-hacked-to-add-backdoors-to-php-source-code/
https://www.theregister.com/2021/03/29/php_repository_infected/OOPS: GOOGLE ROLT PER ONGELUK CONTRATERRORISME-OPERATIE OP
... je kan ook té goed zijn!

Google heeft, zo vertelt Technology Review, een van de beste beveiligingsoperaties ter wereld. Het Project Zero team bijvoorbeeld vindt beveiligingslekken in allerlei software, verwittigt de makers en geeft hen een beperkte tijd om het lek te dichten. Anderzijds heeft Google ook een Threat Analysis Group, die daadwerkelijk optreedt en hacking bestrijdt die uitgevoerd worden door overheden, inbegrepen Noord-Korea, China en Rusland. De twee teams samen slaagden er onlangs in een hele grote vis te vangen: een "expert" hacking groep die 11 krachtige zwakke plekken misbruikte om toestellen te compromitteren die iOS, Android en Windows draaien.

Nu blijkt echter, dat de hackers in kwestie eigenlijk mensen waren die in opdracht van westerse regeringen een contraterrorisme-operatie aan het uitvoeren waren.

Je kan begrijpen dat de geheime diensten van de betrokken landen hiermee niet konden lachen. Het fijne van het verhaal lees je bij Technology Review.
https://www.technologyreview.com/2021/03/26/1021318/google-security-shut-down-counter-terrorist-us-ally/HET DIGITALE VACCINATIEPASPOORT KOMT ERAAN
...maar zal het effectiever zijn dan de corona-app?

De ganse wereld stelde, toen de coronacrisis uitbrak, zijn hoop op track & tracing apps. Die zouden ervoor moeten zorgen dat de bron van een besmetting snel opgespoord kon worden, zodat de verspreiding van het virus tegengegaan kon worden.

Na veel gesukkel kwam ook België met zijn eigen contact tracing app, de Coronalert. We installeerden die massaal, maar of de app ook echt geholpen heeft is nog de vraag. Het enige waarin de app goed is om een code te genereren wanneer je  een test ondergaat, en je snel verwittigen van je testresultaat.

Nu we in een volgende fase zitten van de bestrijding van het virus, namelijk de vaccinatie, wordt er weer gekeken naar een app die de maatschappij veilig moet maken: een digitaal vaccin paspoort. Europa, China en nu ook Japan hebben aangekondigd dat aan een dergelijk paspoort gewerkt wordt.

Daarbij is het wel belangrijk op te merken dat getracht wordt om rekening te houden met mensen die, om redenen die hen alleen bekend zijn, weigeren zich te laten vaccineren. Want het paspoort zou niet alleen vermelden of je gevaccineerd bent of niet, het geeft degene die (nog) geen vaccinatie heeft gekregen, ook de mogelijkheid om aan te tonen dat hij/zij recent  een negatieve test afgelegd heeft. Zodat die persoon alsnog aan allerlei activiteiten kan deelnemen, zoals een vlucht met het vliegtuig nemen, een evenement bijwonen, enz.

Hoe Japan en de andere landen deze vaccinatie-paspoorten concreet gaan invullen lees je bij Nikkei en USA Today.
https://asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus/COVID-vaccines/Japan-to-join-EU-and-China-in-issuing-digital-vaccine-passport
https://www.usatoday.com/story/news/health/2021/03/26/covid-vaccine-passports-new-york-first-vaccination-proof-system/6976009002/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4BINNENLAND: VRT LANCEERT WATCHAPP
... een origineel formaat met enorme potentie

De coronacrisis en de bijhorende lockdown heeft creatieve mensen een duwtje in de rug gegeven om hun creativiteit op een andere manier te ontplooien. En uiteraard een manier waarbij het internet een grote rol speelt. Denk aan de concerten via het web live bijgewoond konden worden, allerlei andere voorstellingen die zonder live publiek in het theater, maar wel met een live publiek via het internet.

Sommige mensen bedachten zelfs een compleet nieuw formaat, zoals het theatercollectief SKaGeN, dat aan de basis ligt van de WatchApp - een theatervoorstelling die je live kan volgen via WhatsApp.

Een eerste project was Emmi & Leo, dat je 3 weken lang kon volgen via je smartphone, als je een ticket kocht aan de prijs van €12,50. Dat bleek een succes, en er werden maar liefst 10.000 tickets verkocht. Wat smaakt naar meer: er kwam een sequel met Emmi & Leo LIVE - daarin kon je naast de WhatsAppberichten ook nog gefilmde ontmoetingen tussen de hoofdrolspelers bekijken.

Vanaf woensdag 30 maart is er een derde 'voorstelling': IMKE. Dat is een thriller over de familie Vercauteren, die zelf probeert een verdwenen familielid terug te vinden. Laat je trouwens niet afschrikken door het feit dat alles "live" is, en je vreest dat je niet altijd alles kan volgen. Na het aankopen van het ticket krijg je de speciale app van het theatergezelschap toegestuurd, en kan je op je eigen tempo gedurende 2,5 weken meekijken naar alles wat zich afspeelt in het familie-chatgroepje.

Een knap concept - de moeite waard om eens uit te proberen. Ken jij nog dergelijke nieuwe formaten, laat het ons zeker weten!
https://radio2.be/spits/theatercollectief-skagen-presenteert-de-spannende-familiethriller-imke#houvol#houvol
https://tickets.skagen.be/shows/imke-radio2/tickets?theatre=radio-2&date=2021-03-31
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/we-moeten-meer-doen-dan-tradities-in-stand-houden-skgn-app-veroorzaakt-digitale-revolutie-in-theaterwereld~b6fc1883/BINNENLAND: HYTCHERS KRIJGT GEEN TOESTEMMING OM TE LANCEREN
... alternatieve koeriersdienst: iedereen koerier

Enkele weken geleden schreven wij over Hytchers, een nieuw initiatief dat een alternatieve manier wil uitwerken om pakjes te bezorgen.

Het platform is gebaseerd op het feit dat ontelbare mensen elke dag van punt A naar punt B gaan. En als er ook een pakje van A naar B moet, waarom die mensen niet vragen om dat pakje mee te nemen? Het zou alvast ecologischer zijn dan speciaal een koerier hiervoor te moeten inzetten.

Een goed idee, maar de rechter heeft nu bepaald dat Hytchers geen internetplatform is maar een vervoerder. En in die status moet het een vervoersvergunning hebben - die het niet heeft.

En dus heeft de rechter Hytchers verboden nog verder te werken. Als het zijn businessplan tegen einde april niet aanpast, hangt er een dwangsom van 1.000 euro per dag boven het hoofd van Hytchers.

Een streep door de rekening van Hytchers zelf. Maar was hun bedrijfsmodel wel zo interessant? Voor een pendelaar die een pakje wil meenemen, betekent het vaak een omweg: om het pakket op te halen voor verdere verzending, en om het pakket bij de bestemmeling te bezorgen. Pendelaars zijn mensen die snel op hun bestemming willen raken, en snel terug thuis willen zijn. Om het interessant te maken dat zij een omweg maken, moet er een voldoende grote financiële compensatie tegenover staan. En dat druist dan weer tegen de lage verzendkosten in die in e-commerce gehanteerd worden...

Meer bij De Tijd (betaalmuur)
https://www.tijd.be/ondernemen/transport/Rechter-verbiedt-pakjesplatform-Hytchers/10294434?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.itDATASETS MOETEN SOMS BIJGESTUURD WORDEN
... tenminste, als je een propere machine learning wil

Een interessant artikel waarop wij vandaag stuitten, gaat over machine learning. Daarbij gaan computers met heel veel data gevoed worden, zodat zij zelf in de toekomst, op basis van die data, hun conclusie kunnen trekken. Maar soms zijn de datasets die daarvoor gebruikt worden, niet zuiver. MIT computerwetenschappers hebben gekeken naar de 10 meest gebruikte datasets, die gebruikt werden om machine learning systemen te testen. En kwamen tot de conclusie dat 3,4% ervan onjuist was of verkeerd gelabeled. De QuickDraw test set van Google, die door gebruikers ingediende doodles omvat, bevatte het meeste fouten, namelijk 10% van de dataset.

Maar waar komen de fouten vandaan? Dat kan zijn doordat er dieren verkeerd benoemd worden (een meerkat wordt een rode panda genoemd, bijvoorbeeld)) of doordat de afbeelding een label krijgt op basis van een voorwerp dat zich ook in de afbeelding bevindt, maar waarover het eigenlijk niet gaat.

Daarop zijn de onderzoekers aan de slag gegaan met een 'confidence learning' framework, om te onderzoeken hoeveel labels bij afbeeldingen foutief waren. De resultaten kan je binden bij LabelErrors.com

Het hele onderzoek lees je bij Engadget. De moraal van het verhaal? Wanneer je je computer zelfstandig wil leren denken, dan moet hij wel de juiste informatie krijgen waarop hij zich baseert - want foutieve beginselen om zich op te funderen, kunnen erg verstrekkende gevolgen hebben. En dus is het erg nodig dat deze computerwetenschappers dit onderzoek doen!
https://www.engadget.com/mit-datasets-ai-machine-learning-label-errors-040042574.html
https://labelerrors.com/
https://l7.curtisnorthcutt.com/label-errorsFACEBOOK VOERT VERANDERINGEN DOOR IN NEWSFEED
Eindelijk terug de optie om berichten in chronologische volgorde te zien!

Het is al enige tijd dat de kritiek aanzwelt op het algoritme dat Facebook gebruikt om jou content te vertonen die jij wellicht goed kan vinden. Het is uiteraard goedbedoeld, om je de meest interessante content te tonen, maar het wakkert polarisatie aan. Je krijgt altijd maar meer berichten over een bepaald onderwerp, in een bepaalde strekking, zodat je op termijn het contact met de werkelijkheid verliest.

Wij hebben altijd gezegd dat Twitter een goede manier biedt om zelf de teugels in handen te houden: je kan namelijk zelf bepalen wie je volgt, en de tweets van die persoon in chronologische volgorde te zien krijgen.

Dat is iets dat Facebook blijkbaar nu ook begrepen heeft. Het biedt je voortaan in de app voor iOS en Android de optie aan om over te schakelen naar een 'most recent' tijdlijn, met chronologische postings. Die optie kan je oproepen via de 'Feed Filter balk, die je te zien krijgt wanneer je naar boven scrollt.

Maar er zijn nog meer nieuwigheden. Je zal ook politieke advertenties kunnen uitzetten, en via de knop 'snooze' kan je ervoor zorgen dat je de postings van een bepaalde pagina of persoon tijdelijk niet ziet.

Nog nieuw: je zal context kunnen opvragen over waarom je een bepaalde post ziet, bij content die het label "Suggested for You"meekrijgt.

En tot slot zal jij zelf kunnen bepalen wie commentaar kan geven op jouw postings. Daarbij heb je de keuze tussen "iedereen", "enkel vrienden", of de profielen en pagina's de in de posting vermeld zijn.

Meer bij MacRumors, BBC en The Guardian.
https://www.theguardian.com/media/2021/mar/31/facebook-turn-off-comments-on-post-limit-restrict-disable-comment-posts-moderation-control-tool
https://www.macrumors.com/2021/03/31/facebook-most-recent-timeline/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.bbc.com/news/technology-56589348STEEDS MEER BEDRIJVEN SCHAKELEN OVER OP GESPROKEN SOCIAL MEDIA
Maar sommige stemmen worden hiermee het zwijgen opgelegd

Het succes van Clubhouse, waar je live streaming audio kan beluisteren van gesprekken die in 'rooms' gehouden worden, heeft andere techbedrijven ertoe aangezet om een gelijkaardig aanbod uit te brengen. Twitter doet het met Spaces, Facebook met Facebook Live Audio.

Microsoft wil ook mee op de kar springen, en kondigde aan dat het Twitch wil kopen, een chatdienst tijdens games. Maar ook via LinkedIn, dat het enkele jaren geleden overkocht, wil het live audio brengen. Het werkt al langer aan manieren om de creator community te lokken, met tools zoals Stories, LinkedInLive video, nieuwsbrieven en meer. Die worden nu ondergebracht onder een nieuwe "Creator" modus. Daarbij kunnen mensen jou volgen om updates voor Stories en LinkedInLive video's te krijgen. TechCrunch heeft hierover meer. (1)

En ook Spotify gaat van start met live audio, en wel met zijn overname van Betty Labs, de maker van de live audio app Locker Room. Daarmee kan je gesprekken volgen met sporters tijdens sportwedstrijden - maar Spotify wil dat dus uitbreiden tot ook artiesten. Gesprekken, debatten, en ook live concerten wil het zo brengen. (2)

Maar is al die nadruk op audio wel een goede trend? Aan ons is het niet besteed - alhoewel wij audio (dat je via je oortjes kan beluisteren, terwijl je iets anders doet, zoals wandelen, kuisen, schilderen..) nog altijd beter vinden dan video (waarvoor je echt moet neerzitten en je volledige aandacht moet wijden aan het beeld). Ons ding is echter tekst - want dat kan je veel sneller lezen dan audio beluisteren.

Maar de website Slate wijst op nog een ander probleem. Sommige stemmen zullen niet gehoord worden. En dat gaat dus niet over doven of mensen met hoorproblemen, die audio content niet zo gemakkelijk kunnen horen. Daar valt een mouw aan te passen met onderschriften. Dankzij AI worden vooral Engelstalige teksten tegenwoordig haast real-time ondertiteld.

Neen, het gaat om mensen die een probleem hebben met spreken, zoals stotteren. Mensen die problemen hebben om in het openbaar te spreken, die op voorhand stressen wanneer zij weten dat alle ogen op hen gericht zullen zijn. Bij een tekst die je schrijft op het internet ondervind je die problemen niet - maar bij audio wel. Stemmen die dus niet meegaan met deze trend, en hun stemmen zullen zwijgen. Wat in vele gevallen spijtig is... Meer bij Slate. (3)
https://techcrunch.com/2021/03/30/linkedin-confirms-its-working-on-a-clubhouse-rival-too/
https://www.axios.com/spotify-betty-labs-locker-room-52550d15-3c05-48ed-b924-a9404c31901b.html
https://slate.com/technology/2021/03/clubhouse-voice-social-media-people-who-stutter.html?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4MICROSOFT: HOLOLENS HEADSETS VOOR HET LEGER
En byebye Cortana als aparte app

Twee berichtjes over Microsoft vandaag. En het is goed nieuws, en slecht nieuws. Om te beginnen: het Pentagon heeft deze week aangekondigd dat het een contract toegekend heeft aan Microsoft, voor het vervaardigen van minstens 120.000 speciale HoloLens augmented reality headsets voor het leger. Een contract waarmee 21,88 miljard dollar gemoeid is over 10 jaar.

Deze headsets zullen niet HoloLens genoemd worden, maar IVAS of Integrated Visual Augmented Systems. Hierbij zal op het scherm van de headset een landkaart en een kompas getoond kunnen worden, kan de gebruiker via thermale weergave mensen in het donker kunnen herkennen, en het scherm kan hen ook helpen om beter te richten.

Waarnemers menen dat dit grootschalige contract enorm zal kunnen bijdragen tot een doorbraak voor deze headsets, en dat technologieën die hiervoor gebruikt worden, ook zullen doorsijpelen naar de 'gewone wereld'. Want dat is in het verleden meestal zo geweest. Meer bij CNBC. (1)

Een tweede bericht is dan weer negatief - tenminste als jij een fan was van de Cortana app op je Android of iOS smartphone. Microsoft heeft de ondersteuning van die app namelijk stopgezet. De lijstjes, herinneringen en andere content die je aangemaakt had in de app zullen nog wel beschikbaar zijn op Cortana voor Windows. En je lijstjes en herinneringen zullen ook automatisch synchroniseren met de To Do app van Microsoft. Meer hierover bij CNet (2)
https://www.cnbc.com/2021/03/31/microsoft-wins-contract-to-make-modified-hololens-for-us-army.html
https://www.cnet.com/news/microsoft-retires-cortana-app-for-ios-and-android/OOK DISCORD GAAT CLUBHOUSE ACHTERNA
Misschien zullen de aparte tools verdwijnen, maar zullen de functies overleven?

Gisteren kon je lezen dat steeds meer techbedrijven op de kar springen van live streaming audio. Je kon ook onze bezwaren lezen, maar dat terzijde.

Vandaag lazen wij het bericht dat ook Discord een feature uitbrengt die Clubhouse imiteert: Stage Channels.

Ook hier weer kan je live audiogesprekken uitzenden naar een virtuele kamer vol luisteraars. Deze Stage Channels zullen meteen beschikbaar zijn voor alle platformen waar je ook Discord vindt, zoals desktop (Windows, macOS, Linux), de smartphone (iOS en Android) en de browser.

Discord bood al voicekanalen aan, maar daarbij kon iedereen vrijuit zijn zegje doen. Bij de Stage Channels daarentegen kunnen slechts een of enkele personen spreken voor een groep luisteraars.  Discord heeft ook een aparte structuur, met Community servers, die extra beheerstools hebben. En allleen zij zullen nieuwe Stage Channels kunnen creëren.

Verschillende waarnemers menen dat wellicht de pure "audio only" players voor live streaming, zoals Clubhouse, snel in de vergetelheid zullen geraken na hun eerste succes. Het downloaden van de Clubhouse app voor iOS is trouwens in de voorbije maanden flink teruggevallen.

Maar wat wel zal overblijven, is de techniek die in deze apps gehanteerd wordt: het principe dat een beperkt aantal personen het woord kan voeren, en dat anderen hun hand kunnen opsteken om het woord te vragen. En dat wellicht deze technologie zal doorstromen naar meer algemenere apps zoals Zoom, Facebook of Twitter.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/3/31/22356682/discord-stage-channels-clubhouse-like-feature-voice?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4INSTAGRAM: REMIX OP REELS
... opnieuw imitatie van TikTok

Instagram heeft deze week een nieuwe functie gelanceerd voor iedereen: Remix. Daarbij kan je jouw Reels video opnemen en die naast de video van een andere gebruiker zetten. Iets wat erg sterk gelijkt op de Duets feature van TikTok, maar ja, we zijn al gewoon dat iedereen functies van TikTok overneemt, niet?

Ook Snapchat zou aan soort remixfeature werken. En het gebruikt zelfs dezelfde naam ervoor.

De Duets van TikTok geven in elk geval bij de gebruikers het gevoel dat het meer een sociaal netwerk is, en minder een dienst waar je passief naar filmpjes kijkt, die door anderen gemaakt zijn. Met de Duets van TikTok gaan de gebruikers zelf zingen, dansen, grappen maken naast de video van een ander. Maar er zijn ook andere mogelijkheden: een video van jezelf, terwijl je het recept van een andere TikTok video probeert te maken.

Kort samengevat: met de imitaties van Clubhouse realtime audio, en de korte filmpjes van TikTok, zitten we duidelijk in "ik ook" periode voor de sociale netwerken!

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/03/31/instagram-officially-launches-remix-on-reels-a-tiktok-duets-like-feature/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!APPLE LANCEERT DRINGENDE VEILIGHEIDSUPDATE
... en Microsoft blijft waarschuwen voor zwakke plek in Exchange

Twee beveiligingsberichten. Om te beginnen: Apple heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn besturingssystemen voor iPhone, iPad en Apple Watch. Nu zijn de bezitters van die toestellen over het algemeen wel snel om die updates uit te voeren, maar in het geval van iOS 14.4.2 en watch OS 7.3.3. is er een extra reden om dat te doen. Deze versie is vooral een update die een beveiligingsprobleem moet oplossen. Apple zelf is er heel discreet over, maar MacRumors vertelt dat het over een probleem gaat waarbij websites die het niet goed met je voorhebben, via een cross-scripting aanval allerlei malware op je kunnen loslaten. En dat hackers dit lek al actief misbruikt hebben.

Je toestel meteen updaten is dus de boodschap. (1)

Het tweede bericht betreft een probleem met een kwetsbaarheid in Microsoft Exchange servers. Om dat probleem heeft Microsoft een handige tool uitgebracht waardoor ook niet zo technisch aangelegde gebruikers het probleem kunnen oplossen. En Microsoft kan melden dat 92% van alle kwetsbare servers ondertussen gepatchet werden.

Microsoft herhaalt echter dat de patch niet noodzakelijk betekent dat je nu veilig bent. Een hacker die via dit lek toegang had tot jouw server, kan nog altijd binnen in je systeem zitten, ook nu je de toegangsdeur gesloten hebt. De aanvaller kan ook inloggegevens van gebruikers gestolen hebben, en die gebruiken voor verdere aanvallen.

Je moet dus uitkijken naar ongewone gebeurtenissen op je systeem, zo waarschuwt Microsoft. Meer hierover bij ZDNet. (2)
https://gizmodo.com/you-seriously-need-to-update-your-iphone-right-now-1846563875?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.zdnet.com/article/exchange-server-attacks-microsoft-shares-intelligence-on-post-compromise-activities/STRETCH: DE NIEUWSTE ROBOT VAN BOSTON DYNAMICS
... tilt dozen. Spaart de rug van de magazijnier. Maar niet zijn job?

Je hebt ongetwijfeld de indrukwekkende prestaties gezien van de robots die Boston Dynamics fabriceert. Zij kunnen rechtop lopen, en op vier "poten", zij kunnen achterwaartse salto's maken, en allerlei kunstjes. Maar zij kunnen ook echt werk verrichten hoor!

Boston Dynamics heeft deze week Stretch voorgesteld, een nieuwe robot. Een type dat maar liefst 900 dozen per uur kan verplaatsen. En overal kan werken waar er ook een pallet kan passeren. Met andere woorden: ideaal om te werken in een magazijn.

Nu, wanneer je de beelden bekijkt die o.a. bij The Verge te vinden zijn, dan zie je niet langer een half-dierlijke robot zoals Spot. Maar je ziet gewoon een computergestuurd toestel, net zoals er ontelbare robots staan die bijvoorbeeld in auto-assemblagefabrieken gebruikt worden.

Met dit verschil natuurlijk dat deze robot zich kan bewegen en semi-autonoom verschillende taken moet doen, terwijl de robot in de autofabrieken enkel altijd dezelfde handeling moet doen, vanuit een vaste positie.

Wat als deze nieuwe robot ingezet wordt in logistieke bedrijven om massa's pakjes te behandelen? Zal dit geen banen afpakken van de mensen die er nu werken? Of is het eerder een hulpmiddel om werknemers te ontlasten van de meest belastende taken? Volgens Boston Dynamics is het grote voordeel van deze robot dat hij automatisering mogelijk maakt voor bedrijven die geen echte automatisering hebben in hun bedrijfsproces, hun infrastructuur. Je kan deze robot een beetje beschouwen als een veredelde transpalet, die je mee kan nemen in de vrachtwagen om kartons te verplaatsen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/3/29/22349978/boston-dynamics-stretch-robot-warehouse-logistics?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4CASIO BRENGT G-SHOCK SMARTWATCH MET WEAR OS UIT
In de markt van de slimme uurwerken zijn er verschillende categorieën - uurwerken die zich meer op het "smart" gedeelte focussen, met berichten van je gsm, muziek spelen, enz. En anderzijds uurwerken die meer op sport en harde data gericht zijn - en die dus tegen een stootje moeten kunnen.

Apple heeft trouwens onlangs aangekondigd dat het een uurwerk in die laatste categorie zou uitbrengen.  Maar ondertussen doet Casio, een van de eerste fabrikanten van rekenmachines en digitale uurwerken, het met zijn eerste G-Shock smartwatch. Die draait het Wear OS van Google, heeft tal van functies voor specifieke sporten, en ook een kleurenscherm.

De volledige specificaties vind je bij Engadget.

Dit uurwerk is niet goedkoop: $700. Maar het zit wel barstensvol met sensoren, ingebouwde GPS, kompas, metertjes voor hoogte, luchtdruk en meer. Er zijn 24 indoor workout opties, en 15 activiteiten outdoor.
https://www.engadget.com/casio-unveils-its-first-g-shock-smartwatch-with-wear-os-103550298.html


 
 


 
De nieuwe oogst


   
TESTIMONIALS
Met deze dienst kan je je gebruikers, je klanten, aanmoedigen om te vertellen waarom ze jouw aanbod zo goed vinden. Je moet enkel de link op je website delen, en je klanten kunnen een video opnemen op hun smartphone of elk ander toestel. Zij hebben geen extra inlog nodig. Uiteraard heb jij wel controle over de video's die je op je website vermeldt. Je kan de dienst gratis uittesten, maar daarna gelden verschillende tarieven.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/testimonial
https://testimonial.to/?ref=producthunt


LOUVRE COLLECTIE

Het befaamde Louvre-museum in Parijs heeft een nieuwe database van haar collecties voorgesteld, met daarin bijna een half miljoen items. En het mooie  daarvan is: die afbeeldingen kan je downloaden, om bijvoorbeeld als achtergrond voor je computer te zetten.
De hele collectie is doorzoekbaar, en je maakt echt kennis met de werken, in hoge resolutie, zonder het museum te bezoeken. Een lust voor het oog!
[taal: ENG/FR]
https://collections.louvre.fr/en/


ONLINE GRIEKS VERVANGPROGRAMMA
Om de week verlies aan lessen Grieks op te vangen, hebben leerkrachten Grieks een online programma uitgewerkt. Een programma dat ons ook interessant lijkt voor wie zelf geen Grieks volgt op school. Enkel in de week van 29 maart tot 2 april, telkens om 11u. Daarna wordt de website volledig uitgewerkt (vanaf 21/5).
[Taal: NL]
http://www.waaromgrieks.be/


VINYLPLATEN KOPEN

De kwaliteit, de warmte van een vinylplaat kan je niet vergelijken met een digitaal formaat. Het is dan ook niet zonder reden dat vele muziekfans liever een vinylplaat kopen dan een CD (of een MP3). Maar waar vind je muziekwinkels die nog vinyl verkopen?
Dit is een initiatief van Discogs, een marktplaats voor liefhebbers van vinylplaten, om op een landkaart te tonen waar die winkels zich bevinden. Jij kan ook meehelpen: ken jij een dergelijke winkel zet hem dan op de kaart (letterlijk en figuurlijk!)
[Taal: ENG]
https://vinylhub.discogs.com/


CRIMEREADS: SPIONAGEROMANS
Een website voor de liefhebbers van misdaadromans. En dit artikel op deze site gaat over spionageromans, geschreven door echte spionnen. Mensen die dus zelf het wereldje kennen, en vanuit eigen ervaring kunnen schrijven.
Je komt meteen ook heel veel achtergrond te weten over de verschillende auteurs. En ja, John Le Carré komt prominent voor in het lijstje!
[Taal: ENG]
https://crimereads.com/the-best-spy-novels-written-by-spies-according-to-a-spy/


WE GOT THE KNOTS

Een goed gelegde knoop kan je leven redden bij verschillende activiteiten: varen, klimmen, vissen... Deze website toont je met animaties hoe je de verschillende knopen juist leggen kan.
[Taal:ENG]
https://www.animatedknots.com/


BIRDCAST: MIGRATIE
Hoe zullen vogels in de volgende dagen migreren? Naar waar, hoe ver? Op deze website krijg je hier de voorspellingen, in real-time. Helaas zijn de voorspellingen enkel voor de VS - maar misschien kent een van onze lezers een dergelijke tool voor Europa?
[Taal: ENG]
https://birdcast.info/


INTRIGES BIJ DE SLECHTVALKEN IN KORTRIJK
Slechtvalken, die bijna uitgestorven waren in Europa, zijn aan het terugkeren. En dankzij enkele webcams kan je hun liefdesleven volgen. Want die vogels zijn spreekwoordelijk heel trouw, zij zouden slechts één partner hebben hun leven lang. Een plotse partnerwissel is dan ook nieuws, en verdient een artikel op de VRT nieuwssite. Wil je het overspelige koppel zelf volgen, dan kan je alles zien via de webcam van de Stad Kortrijk.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/29/bedrog-bij-slechtvalkenkoppel-uit-kortrijk-slechtvalkwijfje-emm/
https://www.youtube.com/watch?v=rLte-d5bbMU


BEREKEN WANNEER JE GEVACCINEERD ZAL KUNNEN WORDEN

Het begint voor mensen boven de 50, de 65, wel erg lang te duren met die vaccinaties. Zij kijken echt uit naar het prikje dat hen tegen de zware gevolgen van het covid-virus beschermen zal. Voor hen is dat prikje niet het verschil tussen leven in lockdown en vrijheid, maar het verschil tussen leven en dood.
En toch lijkt die vaccinatie maar niet op volle snelheid te raken. Prognoses worden altijd maar in tijd naar later verschoven. Deze calculator probeert je toch een idee te geven van wanneer je in aanmerking komt voor jouw prikje. Je moet wel, volgens GVA, bij een van de opties niet "overheidsprognoses" kiezen, maar wel "werkelijk vaccinatietempo". Dat is een beetje realistischer...
[Taal: NL/ENG]
https://www.gva.be/cnt/dmf20210330_96258322
https://www.omnicalculator.com/health/calculator-vaccinwachtrij-belgie


SNELTEST, ZELFTEST OF SPEEKSELTEST
De overheid heeft beslist dat de gewone burger ook toegang krijgt tot sneltesten. In het buitenland (Duitsland) kan je die in de supermarkt kopen, in eigen land enkel bij de apotheker. Maar wat is het verschil tussen een sneltest, een speekseltest of een zelftest?
VRTnws zet de puntjes op de i.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/26/explainer-testen/


DE BESTE DOCUMENTAIRES VAN 2021
Documentaires over echte verhalen, echte mensen. Sporticonen, True crime verhalen, en moderne popsterren: deze onderwerpen komen in 2021 duidelijk aan bod.
Esquire heeft een lijstje gemaakt van deze documentaires, die je via een van de streamingdiensten zal kunnen bekijken.
[Taal: ENG]
https://www.esquire.com/entertainment/movies/g35338893/best-documentaries-of-2021/


TONITEDANCE
Een VR-ervaring, dus je hebt een headset nodig om dit ten volle te kunnen waarderen. Dancemuziek, en mensen die erop dansen. Zonder headset zie je 3D-figuurtjes die dansen. Jij kan zelf je moves toevoegen. Wil je weten hoe het gemaakt wordt, dan klik je op het vraagteken linksboven.
[Taal: ENG]
https://tonite.dance/


1 APRIL

De dag waarin je voortdurend voor de gek gehouden werd is gelukkig voorbij. Adformatie zette enkele van de grappen van merken op een rijtje. Sommige toch wel goed gevonden!
[Taal: NL]
https://www.adformatie.nl/merkstrategie/1-april-inhakers-bedrijvenBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kunstwerk aan het Vermandereplein in het Belgische Avelgem - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd_(kunstwerk)
    Uit planten afkomstige flavonol en fyto-oestrogeen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaempferol
    Communication & Multimedia Design - https://nl.wikipedia.org/wiki/Communication_%26_Multimedia_Design
    Parasitisch getal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Parasitisch_getal
    Socratische methode bij Nelson - https://nl.wikipedia.org/wiki/Socratische_methode_bij_Nelson
    Vooralbergse bergkaas - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vorarlberger_Bergk%C3%A4se
    Fries model boerderij in Spannenburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gelede_boerderij_(Spannenburg)
    Amerikaanse monsterfilm uit 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Godzilla_vs._Kong
    Fietssnelweg rond Gent en de haven van Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietssnelweg_F40
    Belgisch letterkundige en componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfons_Moortgat


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Containerschip dat het Suezkanaal blokkeerde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ever_Given_(schip,_2018)
    Goede Vrijdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_Vrijdag
    Pesach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach
    Pasen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen
    Aprilgrap - https://nl.wikipedia.org/wiki/1_aprilgrap


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over taal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Taal


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS


 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Review: deze Netflix-concurrent werkt alleen op de duurste tv’s van Sony
https://www.ad.nl/tech/review-deze-netflix-concurrent-werkt-alleen-op-de-duurste-tvs-van-sony~ada51934/
- Hoe groot is de kans dat je gepakt wordt bij illegaal downloaden, en wat zijn de gevolgen?
https://www.ad.nl/tech/hoe-groot-is-de-kans-dat-je-gepakt-wordt-bij-illegaal-downloaden-en-wat-zijn-de-gevolgen~ab02bf50/https://www.ad.nl/tech/hoe-groot-is-de-kans-dat-je-gepakt-wordt-bij-illegaal-downloaden-en-wat-zijn-de-gevolgen~ab02bf50/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Samsung lanceert een QLED 4K TV voor buiten: The Terrace
https://elektrozine.be/samsung-lanceert-een-qled-4k-tv-voor-buiten-the-terrace/-


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info

- E-commerce is booming, maar zijn de consumenten veilig?
https://computertaal.info/2021/04/02/e-commerce-is-booming-maar-zijn-de-consumenten-veilig/
- Speelt je jonge gamer het op veilig?
https://computertaal.info/2021/04/01/speelt-je-jonge-gamer-het-op-veilig/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Android limiteert inzien welke apps geïnstalleerd zijn door andere apps
https://tweakers.net/nieuws/180056/android-limiteert-inzien-welke-apps-geinstalleerd-zijn-door-andere-apps.html
- Twitter gaat audiochatfunctie Spaces beschikbaar maken voor desktop-webbrowsers
https://tweakers.net/nieuws/180054/twitter-gaat-audiochatfunctie-spaces-beschikbaar-maken-voor-desktop-webbrowsers.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Rusland beboet Twitter voor tweets over Navalny
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/rusland-beboet-twitter-voor-tweets-over-navalny/article-news-1719107.html
- Brussels Airport en skeyes voeren testen uit met drones
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/brussels-airport-en-skeyes-voeren-testen-uit-met-drones/article-news-1718887.html*** TANDEMTECH


- OPPO Find X3 Neo review: camera’s, camera’s, camera’s
Simpelweg goed
https://tandemtech.be/oppo-find-x3-neo-review-8188ec338c94
- De Sony A7 III; drie jaar na datum
Maar nog steeds haarscherp
https://tandemtech.be/de-sony-a7-iii-drie-jaar-na-datum-9b0e320f

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
READING LIST BIJ GOOGLE CHROME

Wist je dat de Google Chrome browser op je desktop computer een handige 'Reading List' functie heeft? Daar kan je dingen bewaren om later te lezen. Bovendien wordt deze lijst gesynchroniseerd met je iPhone of iPad.
How To Geek vertelt je hoe je met deze lijst kan werken.
https://www.howtogeek.com/720948/how-to-add-a-web-page-to-google-chromes-reading-list/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CROSSMARK

Dit is een benchmark app die werkt voor zowel Windows, macOS en iOS, en je kan cross-platform vergelijkingen maken. Je kan de performantie van je systeem testen, door middel van verschillende scenario's zoals productiviteit of responstijd.
https://www.microsoft.com/en-us/p/crossmark/9pl7fbb7130q?cid=msft_web_chart&SilentAuth=1&f=255&MSPPError=-2147217396&activetab=pivot:overviewtab


ISMYLCDOK
Dit is een van de vele tools die maar één ding doen, maar het goed doen. IsMyLcdOK test namelijk je LCD beeldscherm op dode pixels. Wat handig is om een scherm te testen vooraleer je het aankoopt, of een scherm dat je gekocht hebt nog tijdens de garantievoorwaarde te testen.
http://www.softwareok.de/?seite=Microsoft/IsMyLcdOK
https://www.chip.de/downloads/IsMyLcdOK-Ist-mein-LCD-Display-OK_115261304.html


SANDBOXIE
Een tool van beveiligingsbedrijf Sophos, dat open source gemaakt werd. Hiermee kan je in een geïsoleerde omgeving programma's draaien. Je moet wel oplossen: volgens Chip.de heeft het een niet-getekend certificaat, waardoor hij door sommige virusscanners als malware erkend zou worden. Chip.de garandeert echter dat de software veilig is. Meer lees je ook op de GitHub website van de ontwikkelaars.
https://www.sandboxie.com/
https://github.com/sandboxie-plus/Sandboxie/issues/95
https://github.com/sandboxie-plus/Sandboxie


CRYPTOMATOR

Dit is een open source progje waarmee je je data in de cloud kan versleutelen, zodat derden die niet kunnen lezen. De software zou met een hele reeks clouddiensten samenwerken, zoals Dropbox, Google Drive, OneDrive of Box.
https://www.chip.de/downloads/Cryptomator_152273070.html
https://cryptomator.org/


STEREO APP
Opnieuw een audio-only dienst, een beetje een kruising tussen Clubhouse en een dating app. Hier kan je je eigen live talk radio show hosten op je smartphone, of luisteren naar wat anderen zeggen. Je kan je avatar personaliseren, waarna Stereo je automatisch koppelt met gesprekspartners.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/stereo-app
https://apps.apple.com/us/app/stereo/id1501818976
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.stereo.app&shortlink=andcontest&pid=contest-web&ref=producthunt

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Te veel moralisten beginnen met een afkeer van de werkelijkheid:
een afkeer van de mens zoals hij is.
[Clarence Day]