Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/3/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1200 van 20/3/2021Gegroet lezer,

Wat heerlijk - ik verval misschien in herhaling - wanneer de lente zich laat voelen. 's Ochtends de zonsopgang zien over de velden, daarna de warmte terug te kunnen voelen van de zon op je gezicht, en je ogen de kost geven aan een heldere blauwe lucht.
Dat zijn tenminste pleziertjes die het Covid-virus en de beperkingen van de maatregelen om het te bestrijden ons niet kunnen afnemen!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

BEEPLE VERKOOPT NFT VOOR 69 MILJOEN DOLLAR
... en dat bij Christie's

Verleden week hadden wij het over NFT's - een nieuwe vorm van collecties van digitale, niet-tastbare goederen die een unieke waarde hebben, vooral door de afspraak die we met zijn allen maken dat bepaalde vormen van digitale identificatie waarlijk uniek zijn.

Dat die NFT's veel geld kunnen kosten, hadden wij er toen bij verteld. En dat wordt bewezen door dit bericht: digitale artiest Mike Winkelman, beter bekend als Beeple, heeft een NFT van zijn werk "Everydays - The First 5000 Days" verkocht voor maar liefst 69 miljoen dollar. En dat via het veilinghuis Christie's, dat toch al wel 255 jaar oud is, maar bewijst 'mee' te zijn met de nieuwste evoluties.

Deze verkoop plaatst Beeple in de TOP 3 van de waardevolste levende artiesten.  Het werk is een collage van digitale kunst die hij maakt in het kader van een project om elke dag een nieuw digitaal werk te publiceren. Deze NFT omvat dus de eerste 5000 van die werken.

Beeple heeft op zijn sociale netwerken ongeveer 2,5 miljoen volgers, en is een van de koplopers van de NFT-trend. Al op 24 februari heeft hij zijn eerste werk, dat hij op Nifty Gateway publiceerde, verkocht voor maar liefst 6,6 miljoen dollar.
https://www.theverge.com/2021/3/11/22325054/beeple-christies-nft-sale-cost-everydays-69-millionNETFLIX IS HET BEU DAT JIJ JE WACHTWOORD DEELT
... maar procedure is nog gemakkelijk te omzeilen

Netflix is verschillende manieren aan het uittesten om te voorkomen dat jij je wachtwoord met derden deelt. Normaal gezien is een Netflix abonnement bedoeld voor jouw gezin - en zelfs in principe de mensen die samen thuis wonen. Maar de verleiding is groot om je account te delen - alles wat je moet doen is het wachtwoord doorgeven.

Netflix is dat beu, en daarom probeert het dit tegen te gaan. Sommige gebruikers melden dat zij een boodschap te zien kregen die zei: "Wanneer je niet samenwoont met de eigenaar van deze account, dan moet je je eigen account aanmaken om verder te kunnen kijken."

Daarna hebben zij de optie om te laten verifiëren dat zij de eigenaar van de account zijn, door een code te laten verzenden per e-mail of sms, naar een adres of telefoonnummer dat aan de account gekoppeld is.

Maar uiteraard is dat gemakkelijk te omzeilen: wanneer dochter- of zoonlief die op kot woont, die boodschap krijgt, is het gemakkelijk om even pa of ma op te bellen, en hen te vragen wat die code is.

Het is niet geweten waarom Netflix deze maatregel nu neemt. In het verleden is Netflix CEO Reed Hastings altijd erg coulant geweest tegenover het delen van wachtwoorden. Zijn auteursrechthebbenden, de film- en productiehuizen wat strenger geworden? Wie weet.
https://thestreamable.com/news/netflix-begins-test-to-crack-down-on-password-sharing-outside-your-household
https://www.bbc.com/news/technology-56368698ASTRAZENECA VACCIN PER DRONE
... Ghana echte koploper in droneleveringen

We moeten niet altijd aan navelstaarderij doen als het gaat om vaccinaties. De wereld is veel groter dan enkel België of Nederland, en buiten de 'rijke' landen, moet het vaccin ook verdeeld geraken in de armere landen.

Daarvoor dient het COVAX initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. In dat kader werden nu voor het eerst vaccins afgeleverd per drone. Het gaat om 4500 dosissen van het AstraZeneca vaccin die op de eerste dag geleverd werden in Ghana. Waarom dat land? wel, ten dele omdat levering per drone daar al bestaat, aan lage kost, naar elke instelling in dat land.

Het bedrijf dat de leveringen uitvoert is Zipline. Dat levert al sinds 2016 producten per drone, in Rwanda en elders. Het heeft 4 distributiecentra in Ghana met 30 drones, en die droppen de pakketjes per parachute.

Een knap staaltje dat aantoont hoe drones in landen waar vervoer via de weg niet evident is, een grote stap vooruit kunnen betekenen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/3/9/22320965/drone-delivery-vaccine-ghana-zipline-cold-chain-storageWETENSCHAPPERS KUNNEN DEEPFAKES HERKENNEN
... door analyse van lichtweerkaatsing in ogen

Deepfakes zijn een groot probleem: deze nagemaakte afbeeldingen worden misbruikt om de koppen van mensen in bijvoorbeeld porno-afbeeldingen te plakken bijvoorbeeld, of om vals nieuws te verspreiden. Er worden dus naarstig manieren gezocht om deepfakes te kunnen herkennen.

Wetenschappers hebben nu een nieuwe AI tool bedacht die dat doet: bij testen op foto's in portretmodus kon de tool in 94% van de gevallen deepfake afbeeldingen herkennen. De tool keek hierbij naar het hoornvlies van de ogen, die een beetje een spiegelend effect hebben, en waarop je dus patronen kan zien wanneer daar licht op invalt.

Bij een foto van een echt gezicht, zal de reflectie in de twee ogen gelijkaardig zijn, omdat zij hetzelfde zien. Bij deepfake afbeeldingen zijn die weerspiegelingen echter vaak niet gelijkaardig, en geven bijvoorbeeld een andere geometrische vorm, of staat de reflectie niet op de juiste plaats in de ogen.

Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/neural/2021/03/11/ai-detects-deepfakes-analyzing-light-reflections-in-the-cornea-eyes-gans-thispersondoesnotexist/CLUBHOUSE WIL CREATORS STIMULEREN
...maar start met heel bescheiden test

Clubhouse is nog altijd een exclusief clubje, want iPhone-only. Dat weerhoudt de CEO ervan niet om nieuwe initiatieven uit te rollen. De voice chat app wil namelijk een speciaal programma uitwerken voor creators.

Gastheren van chats en creators  zouden namelijk de kans moeten krijgen om hun publiek uit te bouwen, contact te leggen met merken, en zo geld te gaan verdienen met hun shows.

In een beginfase zullen er slechts 20 creators in aanmerking komen. Wie zich wil aanbieden moet dat uiterlijk 31 maart doen.

Meer hierover bij TechCrunch, dat meteen ook terugkijkt op 1 jaar Clubhouse. En het succes ervan, dat geïmiteerd wordt door andere bedrijven, zoals Twitter Spaces, en ook Facebook zou een dergelijke app ontwikkelen.
https://www.theverge.com/2021/3/14/22330281/clubhouse-accelerator-creators-davison-app?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4EERSTE GEVALLEN MET NFT DIEFSTALLEN
... op online marktplaats Nifty Gateway

We komen nogmaals terug op de NFT's - Non Fungible Token, een speciale vorm van digitale collecties of items die uniek zijn en dat kunnen bewijzen doordat zij op blockchain gebaseerd zijn. Welnu, net als bij "tastbare" kunst, zijn er ook kapers op de kust bij deze digitale collecties.

Zo heeft de NFT marktplaats Nifty Gateway deze week gemeld dat sommige gebruikers moesten vaststellen dat hun accounts en kredietkaart gecompromitteerd zijn.  Volgens de marktplaats zou het dan wel gaan om accounts die geen 2F-beveiliging geactiveerd hadden. En je zou kunnen zeggen dat de slachtoffers een beetje schuld hebben, door hun account zo slecht te beveiligen. Feit is dat verschillende NFT's bemachtigd werden, en daarna verkocht werden via Twitter of Discord.

Over deze nieuwe digitale vorm van kunstdiefstallen lees je meer bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/the-nft-art-heists-may-have-begun-1846476077APPLE: SPAM IN FACETIME, NIEUWE MANIER OM BEVEILGINGSUPDATES DOOR TE STUREN
... en vooraf geïnstalleerde apps in Rusland
Drie berichten vandaag over Apple, die we voor het gemak maar gegroepeerd hebben.

Facetime spam
Er blijkt een heuse plaag van Facetime spam te zijn, zo meldt Ars Technica. Facetime gebruikers worden gebombardeerd met groepsgesprekken vanuit nummers die zij niet kennen, en krijgen zelfs 20 oproepen kort achtereen - laat op de avond, wat het probleem nog verergert.

Volgens het artikel ontstaat het probleem wanneer iemand met een misplaatst gevoel voor humor een groepsgesprek doet. Jij bent te laat om het gesprek op te nemen, en je belt terug - maar daarmee maak je ook die andere personen wakker die eveneens de oproep gekregen hebben.

En in iOS zit geen manier om dit te voorkomen. Je kan wel de nummers die je pesten blokkeren, maar je kan bijvoorbeeld niet aangeven dat enkel FaceTime oproepen van mensen in jouw adresboek doorgegeven mogen worden. Apple zou bijvoorbeeld ook een functie kunnen aanmaken in FaceTime waardoor je, tijdens een groepsgesprek alle deelnemers aan dat gesprek met één klik zou kunnen blokkeren. Maar die optie bestaat niet. Momenteel kan je alleen maar wachten tot de spam-golf overtrekt... (1)

Aparte beveiligingsupdates
Een tweede bericht komt van 9to5Mac. Dat vond in de code van het nieuwe iOS 14.5 een verwijzing naar het feit dat Apple werkt aan een nieuwe manier om beveiligingsupdates voor iOS te aan brengen. Tot nu toe zaten die verpakt in de update van het OS zelf. Je kon die update wel weigeren om te installeren, maar dan kreeg je die beveiligingsupdates ook niet.

Dat zou nu veranderen: je zou wel degelijk beveiligingsupdates apart kunnen installeren, en de grote update van het OS zelf niet doorvoeren, omdat je bijvoorbeeld een te oud toestel hebt dat te weinig geheugen heeft. (2)

Vooraf geïnstalleerde apps in Rusland
Wanneer je in minder democratische regimes je producten wil slijten, dan moet je soms dingen doen die je eigenlijk liever niet doen. In het geval van Apple gaat het om het installeren van bepaalde apps door de Russische overheid. Een recente wet verplicht dit, en als Apple het niet doet, mag het zijn iPhones niet op die markt brengen.

Het gaat o.a. om webbrowsers, antivirus, messenger en e-mail clients - een lijst die door de Russische regering opgesteld is. En die dus netjes geïnstalleerd worden.

Maar Apple heeft er wel voor gezorgd dat je ze nadien ook terug kan verwijderen. Oef.  Toch is het eigenaardig van Apple, want het bedrijf had er zich tot nu toe altijd tegen verzet dat  bijvoorbeeld telecombedrijven vooraf apps konden installeren op de iPhone. Het wou daarmee een verschil maken met Android, waarbij de providers en de fabrikanten van het toestel wél allerlei 'crapware' konden installeren. (3)

https://arstechnica.com/gadgets/2021/03/if-youre-getting-bombarded-with-facetime-group-calls-youre-not-alone/
https://9to5mac.com/2021/03/15/ios-security-fixes-could-soon-be-delivered-separately-from-other-updates-beta-code-suggests/
https://9to5mac.com/2021/03/16/russia-pre-install-iphone-apple/BINNENKORT GRATIS PASSWORD MANAGER BIJ DROPBOX
... maar je mag niet meer dan 50 wachtwoorden hebben

Je kon lezen dat de password manager LastPass heel wat kritiek kreeg. Eerst kwam er het bericht dat er verschillende beperkingen kwamen op de gratis versie van de app. En daarna kwam ook nog eens aan het licht dat LastPass zijn gebruikers (weliswaar heel kort) traceerde. Als gevolg hiervan gingen veel gebruikers op zoek naar een alternatieve password manager.

Daar komt binnenkort een extra optie bij. Heb je een gratis account bij Dropbox, dan zal je daar over een gratis password manager kunnen beschikken vanaf april. Gebruikers van de betalende versie van Dropbox konden dat al langer, maar vanaf april wordt dat dus uitgebreid naar wie een gratis Dropbox account heeft.

Er is echter wel een grote MAAR: er worden slechts maximaal 50 wachtwoorden gesynchroniseerd tussen al je toestellen. Het positieve is wel dat de manager van Dropbox, net als andere managers, bestaat als extensie voor je webbrowser, als mobiele app voor iOS en Android, en als desktop voor MacOS, Windows en Linux.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/3/16/22332829/dropbox-passwords-manager-added-free-basic-account?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4MICROSOFT LANCEERT SIMPEL MIDDEL TEGEN LEK IN EXCHANGE
... één click volstaat!

Recent werd er een gevaarlijk lek ontdekt in Microsoft Exchange, de software die veel bedrijven gebruiken voor mail en het beheer van agenda's.  Mensen met slechte bedoelingen hebben meteen misbruik gemaakt van dat lek om cryptominers en zelfs ransomware te deponeren op de getroffen servers.

Nu is het voor sommige bedrijven die geen eigen IT-personeel hebben niet zo eenvoudig om dit probleem op te lossen. Daarom heeft Microsoft nu EMOT uitgebracht, een PowerShell script dat met één click de update uitbrengt.

Waar je het script kan downloaden en hoe je het activeert lees je bij Bleeping Computer. Microsoft raadt alle bedrijven aan zo snel mogelijk het lek te dichten.
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-releases-one-click-exchange-on-premises-mitigation-tool/UBER DRAAIT DAN TOCH BIJ
... gaat chauffeurs als arbeiders klasseren

De discussie sleept al lang aan: zijn de chauffeurs van Uber werknemers of zijn ze zelfstandigen? Uber heeft natuurlijk het liefst dat ze als zelfstandigen gerekend worden, want dat scheelt een heel pak aan kosten: sociale zekerheid, verzekeringen, enz. En uiteraard ook het systeem: moet Uber dan met vaste uren werken, en zijn chauffeurs betalen zelfs als er geen ritten zijn? Nu moet de chauffeur zelf zijn plan trekken - is er geen rit, dan verdient hij niets!

Een manier van werken die toch een beetje ruikt naar uitbuiting.  En er is dan ook veel protest, wereldwijd. Uber lijkt onder die druk stilaan bij te draaien.

Het heeft nu aangekondigd dat het zijn chauffeurs als werknemers zal beschouwen. Dat betekent dat zij sommige voordelen zullen krijgen waaronder een minimumloon, feestdagen en pensioenbijdragen. In het VK gaat het om 70.000 mensen die nu genieten van meer sociale zekerheid
https://www.cnbc.com/2021/03/16/uber-grants-uk-drivers-worker-status-after-losing-major-labor-battle.htmlSPANJE VERKLAART FOOD-KOERIERS ALS WERKNEMERS
... eerste land in Europa. Wie volgt

Ook voor een andere categorie mensen die in de "gig-economy" werken is er goed nieuws, namelijk de koeriers die eten rondbrengen, zoals voor Deliveroo en UberEats. De Spaanse overheid heeft namelijk een akkoord afgesloten met de Spaanse vakbonden om voor het eerst in Europa een wetgeving te bepalen waarbij die specifiek de status regelt van deze koeriers.

Ook voor deze, vooral jonge mensen, die door weer en wind met scooters en fietsen door de stad sjorren met een rugzak vol eten op hun rug, is het niet prettig werken. Zij hebben geen recht op betaalde vakantie en krijgen geen loon wanneer zij ziek zijn. Dat zou dit akkoord moeten veranderen.

Het kabinet zou de tekst naar verwachting volgende week zonder probleem moeten goedkeuren. Nu nog de rest van Europa (en stiekem en egoïstisch hopen dat dit de prijs van de Deliveroo leveringen en de Uber-ritjes niet de hoogte in gaat jagen).
https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/spain-declares-delivery-riders-to-be-staff-in-eu-first/GOOGLE EN APPLE VERLAGEN COMMISSIE OP APP-AANKOPEN
... maar worden zij er armer van?

Zowel Google als Apple hebben aangekondigd dat zij de commissie gaan verlagen die app-makers moeten betalen wanneer jij een app aankoopt in hun app-winkeltje: die commissie gaat van 30 naar 15%. Die verlaging zou wel enkel gelden voor apps waarvan de maker minder dan 1 miljoen dollar per jaar verdient met zijn apps.

Een mooi initiatief. Maar zijn de aandeelhouders daar wel gelukkig mee? Laten de bedrijven hiermee geen enorme sommen geld door hun vingers glippen? Volgens het analytics-bedrijf Sensor Tower zou dat wel meevallen. Volgens de berekening van het bedrijf  zou Google, als het dit goedkoper schema in 2020 toegepast hebben in Google Play, 587 miljoen dollar inkomsten minder gehad hebben, wat ongeveer 5% vertegenwoordigt van de 11,6 miljard inkomsten van Google Play dat jaar. Apple zou in dat geval 595 miljoen dollar inkomsten gemist hebben, wat 2,7% vertegenwoordigt van de 21,7 miljard inkomsten van de App Store in 2020.

Waarop je zou kunnen reageren: Google en Apple kunnen het zich dan toch perfect permitteren om iets minder winst te maken? Maar als ze dat op al hun segmenten zouden doen, dan zal je de aandeelhouders nogal eens zien steigeren!
https://www.cnbc.com/2021/03/16/google-apple-giving-up-less-than-5percent-of-revenue-from-apps-with-pay-changes-estimate.htmlSNAP WIL JE KLEREN LATEN PASSEN
... overname van Berlijns bedrijf moet het mogelijk maken

Snap, het bedrijf achter de populaire messagingdienst Snapchat, heeft het bedrijf Fit Analytics overgenomen. Dat heeft slimme technologie die ervoor zorgt dat je de correcte maat van kledij en schoenen bestelt wanneer je online shopt. Want iedereen weet dat een maatje 38 bij het ene merk niet hetzelfde is als bij het andere merk. En dat ook nog eens het model van de jeans of het kleedje een rol speelt.  Fit Analytics werkt hiervoor samen met 18.000 partners, waaronder North Face, Calvin Klein, Puma en vele anderen. 

Het principe is simpel: je voert jouw eigen maten in, en Fit Analytics gebruikt machine learning om bij elk merk de juiste maat te kiezen. Het bedrijf heeft trouwens ook een technologie ontwikkeld om met een afbeelding kleding te laten passen op jouw lijf. Snap zal je een suggestie geven voor een outfit die je dan op jouw selfie kan zien, en ben je overtuigd, dan kan Snap je die outfit in de juiste maat toesturen. Deze technologie bestaat dus, maar werd nog niet gelanceerd.

Een heel goed idee om e-commerce via Snap aan te moedigen. En reken maar dat de vriendinnetjes virtueel kleren gaan passen, en elkaar bestoken met verschillende outfits!
https://techcrunch.com/2021/03/17/snap-is-taking-a-significant-step-into-fashion-e-commerce-with-its-acquisition-of-fit-analytics/WIKIMEDIA LANCEERT BETALENDE DIENST
... maar gewone Wikipedia blijft gratis

De Wikimedia Foundation, de organisatie achter de online encyclopedie Wikipedia, heeft een nieuwe betalende dienst gelanceerd, Wikimedia Enterprise. Die is bedoeld voor bedrijven die speciale, op maat gemaakte toegang nodig hebben tot de data van Wikipedia.

Wikipedia heeft namelijk een API, en dat wordt gebruikt door bedrijven zoals Facebook, Amazon, Apple, en Google. Die betalen daar niets voor. Maar ze gebruiken het wel om geld te verdienen met bijvoorbeeld hun zoekmachine enz.

De gratis API zal nog blijven bestaan, en bedrijven zullen als zij dat willen, nog altijd die gratis API kunnen gebruiken. Maar maken zij gebruik van die nieuwe Wikimedia Enterprise, dan zouden de data sneller aangeleverd worden, in een gepersonaliseerde formatting die het de klant gemakkelijker maakt om data te sorteren, maar ook om nieuwe informatie te posten.

Als voorbeeld haalt Wikimedia een optie aan om vooral de edits op artikels te tonen die het meest goedgekeurd werden door de community, in plaats van de recentste.

Meer bij The Verge en Wikimedia zelf.
https://www.theverge.com/2021/3/16/22334276/wikimedia-enterprise-api-service-big-tech-knowledge-boxes
https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_EnterpriseYOUTUBE SHORTS VAN START IN DE VS
... en Checks om creators te helpen

YouTube had onlangs zijn Shorts aangekondigd, zijn poging om korte filmpjes à la TikTok aan te bieden. Die zijn nu gelanceerd in de VS, en volgens The Verge bevat die wel de meeste functies die je ook bij TikTok vindt, maar ontbreekt er nog wat. Zo zou Shorts momenteel enkel nog in de carrousel op de Home tab van de mobiele YouTube app te vinden zijn, en is er dus geen aparte tab.

Maar er ontbreken nog andere dingen die misschien kunnen voorkomen dat Shorts echt doorbreekt. Er zijn bijvoorbeeld geen tools om samen te werken, zoals bij Launch. Je kan bijvoorbeeld geen antwoord geven op een andere video. Je kan dus geen duet maken met een andere video, of video's aan elkaar naaien (stitch).

Wat ook ontbreekt is een gepersonaliseerde feed: je kan enkel filmpjes zien die door het algoritme gekozen werden voor jou, maar in tegenstelling tot TikTok kan je de selectie niet beperken tot accounts die je volgt. Meer bij The Verge (1).

Checks om problemen met auteursrechten te voorkomen
Verder heeft YouTube een tool uitgerold, "Checks". Die moet een creator vooraleer hij zijn werk uploadt voor publicatie vertellen of die video materiaal bevat dat auteursrechtelijk beschermd werk bevat, en of het wel strookt met de richtlijnen van de adverteerders.

Dat lijkt op het eerste gezicht op censuur, maar het is voor creators wel  een zegen. Want tot nu toe zou je, als creator, eerst je werk uploaden, en dan mogelijk geconfronteerd worden met alle mogelijke problemen over auteursrechten, en zou je geen geld kunnen verdienen met je video omdat adverteerders hem ongeschikt vinden om ernaast te adverteren.  Meer bij The Verge (2).
https://www.theverge.com/2021/3/18/22334540/youtube-shorts-us-beta-tiktok-competition-launch?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2021/3/17/22335728/youtube-checks-monetization-copyright-claim-dispute-tool?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

 
 
   


 
De nieuwe oogst


   

GOOGLE EASTER EGG OVER PI
Uiteraard heeft Google een 'Easter Egg' bedacht ter ere van 14 maart, oftewel 3/14 in de Engelse datumnotatie, het getal Pi dus. De surprise zit verpakt in de Google rekenmachine, die je bereikt door in de zoekbalk 'calculator' in te tikken, Pi of Pi Day. En daarna moet je in de rekenmachine het pi-symbool aanklikken dat daar zo mooi staat te blinken. De rekenmachine gaat nu een eigen leven leiden: 3,14 verschijnt. Dat moet je dan zelf enkele keren intikken, en lukt dat, dan zal Google telkenmale een extra cijfer geven, dat jij telkens moet herhalen.
https://mashable.com/article/pi-day-google-calculator-easter-egg/?europe=true&utm_source=social&utm_medium=twitter&utm_campaign=mash-com-Tw-tech-link


CODE VOOR KINDERRECHTEN
Deze website, gemaakt in samenwerking met de Nederlandse overheid, helpt ontwikkelaars en ontwerpers om digitale diensten te ontwikkelen, waarin de rechten van kinderen gewaarborgd zijn. Een mooi initiatief!
[Taal: NL]
https://codevoorkinderrechten.nl/


PODCAST INDEX

Dit is een verzamelplaats voor alles wat met podcasts te maken heeft. Hier vind je een lijst met de apps waarmee je podcasts kan beluisteren, met omschrijving van de functies die zij ondersteunen, de platformen. Doel van de website is om podcasts als een open platform te laten bestaan - een doel waar wij volledig achter staan!
[Taal: ENG]
https://podcastindex.org/
https://podcastindex.org/apps


CRITTER.CAMERA
Met deze webapp, die vanuit je browser werkt, maak je je eigen computer, smartphone of tablet tot een camera die op bewegingen reageert. De site belooft dat er geen data via het internet verstuurd wordt, maar dat alles plaatselijk op jouw computer bewaard wordt.
Wat ons echter niet zint is het feit dat er geen "about" staat, noch gebruiksvoorwaarden. En dat voorspelt weinig goeds... Wij deden de test, en tijdens het gebruik van de app lichtte het lampje van onze webcam op, maar na het afsluiten verdween het weer. Hopelijk is het nu niet stiekem aan het opnemen...
https://critter.camera/


HET VERSCHIL TUSSEN BLOCKCHAIN EN BITCOIN

Het begrip Blockchain is voor velen heel vaag. En dat van BitCoin evenzeer - alhoewel ondertussen geweten is dat je er heel veel geld mee verdienen kan.  Er wordt ook gezegd dat er enorm veel stroom verbruikt wordt door Blockchain en Bitcoin. Dat is fout - want de blockchain verbruikt haast geen energie, het minen van Bitcoin echter wel. Massa's!
Een goede uitleg over wat blockchain en Bitcoin eigenlijk zijn raden wij deze speciale aflevering van DTNS aan. Als altijd helder en in eenvoudige woorden uitgelegd.
[Taal: ENG]
https://dailytechnewsshow.com/2021/03/11/about-blockchain/


I TOLD YOU SO
Oftewel "ik had het nog gezegd": een bewering die vaak gezegd wordt achteraf, nadat bepaalde feiten zich afgespeeld hebben. En vaak wordt daarop gereageerd "dat kan jij wel zeggen!" want er is geen bewijs daarvan. Met deze site, die je kan vertalen als "Let op mijn woorden", kan je voortaan wel bewijzen dat je iets op voorhand gezegd hebt. En nu maar hopen dat het ook uitkomt (of misschien niet!)
[Taal: ENG]
https://itus.space/


LEER TALEN TERWIJL JE SURFT
Dit is een extensie voor de chrome-browser waarmee je een taal leert tijdens  het surfen. Er zijn verschillende talen, zoals Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Koreaans. In de tekst die je ziet worden woorden in een andere taal vertoond wanneer je de extensie activeert.
https://jointoucan.com/


10 ONLINE DIENSTEN WAAR JE FOTO'S KAN DELEN

Foto's gratis publiceren op het internet, dat kan je natuurlijk op sociale netwerken als Instagram. Maar wil je dat zonder dat sociale aspect, het volgen en de commentaren, dan zijn er nog andere sites.
Dit artikel bij Make Use Of reikt je 10 websites en diensten aan waar je met je foto's terecht kan.
[Taal: ENG]
https://www.makeuseof.com/tag/review-of-5-online-photo-sharing-sites-as-free-alternatives-to-flickr/


COMMON KILLER
Deze website probeert je af te helpen van je koppijn, zonder dat je daarvoor medicijnen moet nemen. Het is eigenlijk een forum, waar mensen die last hebben van koppijn elkaar advies kunnen geven, en ervaringen delen.
[Taal: ENG]
https://commonkiller.com/?ref=launchingnext


THE FUNNIES: LACHEN GEBLAZEN
onder het motto "wanneer je lacht, leef je langer", wil deze site je helpen om onsterfelijk te worden: voor de prijs van 1 dollar per maand krijg je elke dag 5 nieuwe comics van de grappigste artiesten ter wereld in je mailbox.
[Taal: ENG]
https://funnies.page/?ref=launchingnext


NIEUWS VANUIT BRUSSEL
Neen, niet Brussel stad of de Brusselse regio - daar heb je Bruzz.be voor (1). Deze nieuwe site wil je nieuws brengen van Brussel - de zetel van de Europese Unie. Wil je dus weten wat daar bedisseld wordt, dan lees je het hier.
[Taal: ENG]
https://www.brusselsreport.eu/


HEYHO: VOOR KLUSSERS

Wanneer je klussen in je huis wil uitvoeren, heb je vaak gespecialiseerd gereedschap nodig dat je eigenlijk maar eenmalig gebruiken zal. En dan is het te gek om dat te kopen - best huur je het. HeyHo is een nieuwe speler in die verhuringsmarkt, met enkele kenmerken die toch wel interessant zijn. Zo moet je geen borg betalen, en wordt het gereedschap thuis bezorgd. Meer bij Emerce.
https://www.emerce.nl/nieuws/nieuw-platform-verhuur-gereedschap?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.heyho.nl/


LOGOQUIZ
Hoe goed ken jij de logo's van bekende tech-bedrijven? Deze quiz zal het je vertellen. En wij moeten eerlijk bekennen dat wij er toch enkele keren naast zaten. Hoe goed doe jij het?
[Taal: ENG]
https://logoquiz.fun/


MAPOSAIC
Gewoonlijk bekijken wij landkaarten van onze gemeente of de route die we moeten nemen gewoon functioneel. De kaart moet duidelijk zijn - of het nu over de straten gaat of een streetview of satellietfoto. Deze website pakt het helemaal anders aan, en maakt van die landkaart iets prosaïsch, een mozaiek. Leuk - maar uiteraard niet nuttig.
[Taal: ENG]
https://maposaic.com/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch historicus, hoogleraar, weerstander tijdens WOII en Waals militant - https://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Halkin
    Koerierster voor het verzet tijdens W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hetty_van_der_Togt
    Onderzoekslab voor AI - https://nl.wikipedia.org/wiki/OpenAI
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/N%C3%B5va_(L%C3%A4%C3%A4ne-Nigula)
    Hoogleraar computationele geesteswetenschappen en geschiedenis van de geesteswetenschappen aan de UvA - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rens_Bod
    Dorp in Ierland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Clonlara
    Keizer van China van de Noordelijke Wei-dynastie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beiwei_Xiaomingdi
    Belgisch componist en muziekpedagoog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul-Baudouin_Michel
    Belgisch ondernemer en voetbalbestuurder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronny_Verhelst


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Kabinetsformatie Nederland 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinetsformatie_Nederland_2021
    Overleden president van Tanzania - https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Magufuli


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over vlaggen en wapens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vlaggen_en_wapens


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 - Goedkoop is niet altijd miskoop: dit zijn de beste smartphones onder de 250 euro
https://www.ad.nl/tech/goedkoop-is-niet-altijd-miskoop-dit-zijn-de-beste-smartphones-onder-de-250-euro~a64623d8/
- Vijf tips om oplichters op Marktplaats en Facebook Marketplace te herkennen
https://www.ad.nl/tech/vijf-tips-om-oplichters-op-marktplaats-en-facebook-marketplace-te-herkennen~a5b82e9a/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


 
- Review: Mad Games Tycoon 2
https://computertaal.info/2021/03/15/review-mad-games-tycoon-2/
- Tutorial Windows Instellingen – 23. Apparaten – d. Typen
https://computertaal.info/2021/03/14/tutorial-windows-instellingen-23-apparaten-d-typen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net- Mozilla, Reddit en Wikimedia doen beroep op FCC om netneutraliteit te herstellen
https://tweakers.net/nieuws/179480/mozilla-reddit-en-wikimedia-doen-beroep-op-fcc-om-netneutraliteit-te-herstellen.html
- Ontwikkelaar beschuldigt Apple van machtsmisbruik bij onderhandelingen overname
https://tweakers.net/nieuws/179440/ontwikkelaar-beschuldigt-apple-van-machtsmisbruik-bij-onderhandelingen-overname.html

*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Twitter laat gebruikers meedenken over regels voor wereldleiders
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/twitter-laat-gebruikers-meedenken-over-regels-voor-wereldleiders/article-news-1713885.html
-  Al 181 bibliotheken bieden e-boeken aan
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/al-181-bibliotheken-bieden-e-boeken-aan/article-news-1713691.html*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy S21+ review: de “kleinere” broer van
Is less echt wel more?
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-s21-plus-review-7ec58d5db1e1
- OPPO Enco X review: Perspectief
Voor de massa, niet meer en niet minder
https://tandemtech.be/oppo-enco-x-review-8ceb8a9dc853*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Van gamer tot ondernemer: hoe deze 27-jarige Belg zijn gamesite uitbouwde tot een mediaplatform met 24 miljoen bezoekers per maand
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/van-gamer-tot-ondernemer-hoe-deze-27-jarige-belg-zijn-gamesite-uitbouwde-tot-een-mediaplatform-met-24-miljoen-bezoekers-per-maand
- Hoe dit Leuvense kantoor een frisse wind blaast doorheen het boekhoudlandschap
https://www.bloovi.be/branded/finance/2021/hoe-dit-boekhoudkantoor-een-frisse-wind-blaast-door-boekhoudland


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

WAT IS APPLE PRORAW EN HOE WERK JE ERMEE
In zijn iPhone presentatie in september 2020 ging het onder andere over een nieuwe camerafunctie die ProRAW het.  Die zit in de iPhone sinds de versie 12 PRO en 12 Pro Max, en het is de oplossing van Apple om afbeeldingen in RAW te maken. Maar wat is het eigenlijk, en hoe gebruik je het?
Dit artikel van Make Use Of vertelt het.
https://www.makeuseof.com/what-is-apple-proraw-how-do-you-use-it/


ZO MAAK JE EEN DIGITAAL BABYBOEK AAN
Als kersverse ouders heb je ongetwijfeld het plan om van je schattige spruit een babybook te maken - de verschillende stappen te documenteren voor later. Je kan dan zo'n babybook in de winkel kopen, maar zo simpel is het niet om de nodige foto's te maken op het juiste moment.
Maar waarom niet anders werken: met een babybook app, die je voortdurend van foto's voorziet, en later kan afdrukken
Dit artikel reikt je verschillende apps aan waarmee je dit kan doen.
https://offspring.lifehacker.com/how-to-create-a-digital-baby-book-1846493722

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SAVED FOR REDDIT


Werk je met Reddit? Dan is dit wel handig. Er staat namelijk een limiet op het aantal op Reddit opgeslagen items, en je weet niet wanneer je die bereikt heb. Vanaf dat moment zijn je oudere items niet meer beschikbaar, en je kan de opgeslagen items niet doorzoeken.
Met deze app kan je die oudere items alsnog bekijken en zelfs doorzoeken. Met de gratis versie krijg je 300 items extra, en heb je er 2 dollar per maand voor over hebt, dan heb je onbeperkte items in je geschiedenis en kan je zoeken met filters en tags.
https://www.launchingnext.com/s/saved-for-reddit/67686/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.savedforreddit.com/
 

OCTOPRINT
Deze website geeft je een knappe web interface voor je 3D printer. Je kan vanuit je browser elk aspect van je 3D-printer controleren en monitoren, en zelfs je printende taken. Rond deze tool is er ook een hele community die plug-ins maakt waarmee je deze functies nog verder kan uitbreiden. Dit is gratis open source software.
https://octoprint.org/


DUITSE APP OM BIJWERKINGEN VAN DE CORONA-VACCINATIE TE MELDEN
Veel mensen zijn niet gerust in de corona-19 vaccins. Ze werden zo snel ontwikkeld, en velen vrezen dat er onvoldoende gekeken werd naar mogelijke bijwerkingen. Een wantrouwen dat nog gevoed wordt door de recente meldingen over bloedklonters die vastgesteld werden bij mensen die recent een corona-vaccinatie ontvangen hadden. Of het een met het ander verband houdt, of dat het twee gebeurtenissen zijn die zich  toevallig binnen eenzelfde tijdspanne afgespeeld hebben, is de vraag.
Het ondermijnt in elk geval het vertrouwen van de burger in vaccinaties. In Duitsland hebben ze naar onze mening alvast een goede tool bedacht die dit vertrouwen terug moet versterken: een online meldpunt waar je nevenwerkingen van het vaccin kan melden. Het is een gerustelling voor de burger, die weet dat er aandacht aan besteed wordt, maar ook een punt waar belangrijke medische informatie verzameld kan worden. Een ideetje voor onze overheid?
https://www.chip.de/news/Corona-Impfung-Nebenwirkungen-melden-so-gehts_183200895.html
https://nebenwirkungen.bund.de/nw/DE/home/home_node.html


EXIFTOOL: INFORMATIE OVER FOTO'S

Met deze gratis en platformonafhankelijke tool kan je de metadata van foto's lezen, schrijven en bewerken - maar ook van muziek- en videobestanden. De tool herkent heel wat verschillende bestandsformaten. Je kan zelfs meerdere bestanden tegelijk bewerken. Het enige nadeel is dat de bediening via de commandoprompt gebeuren moet.
https://www.chip.de/downloads/ExifTool_43082321.html
https://exiftool.org/


FOCALBOARD
Dit is een open source alternatief voor tools als Trello, Asana en Notion. Je kan hier samenwerken aan notities bewaren, projecten opvolgen en taken verdelen, enz.
Je kan deze software downloaden in Personal Desktop modus, maar je kan ook een Personal Server downloaden om die te installeren op Ubuntu en daar met je eigen team samen te werken. Boards van Personal Desktop kan je dan importeren.
https://www.focalboard.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zolang het parlement de poëzie niet bepaalt,
heb ik geen enkel bezwaar tegen algemeen kiesrecht.
-Jan Greshoff-