Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/3/2021om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1198 van 6/3/2021



Gegroet lezer,

Een zonovergoten dag, met een heerlijk warme zon. Een uitnodiging om je neer te vlijen in een tuinstoel - maar wel met een dekentje erbij, want de wind is wel fris! Je begrijpt dat wij daar alvast van genoten hebben :)

Deze week een reeks nieuwigheden uitgebracht door de vertrouwde bedrijven - van Facebook tot Google en Microsoft. Veel om uit te proberen dus - aan de slag!

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACEBOOK OVERSIGHT BOARD
... mooi, maar zijn de beslissingen ook bindend?

Je hebt kunnen lezen dat Facebook een onafhankelijke commissie opgericht heeft, waar gebruikers met klachten terecht kunnen. De commissieleden moeten knopen doorhakken, en oordelen of Facebook bijvoorbeeld terecht een gebruiker geschrapt heeft. Een van de meest in het oog lopende gevallen is dat van Donald Trump, van wie de account definitief geschrapt werd.

Maar je kan je de vragen stellen: hoe bindend zijn de conclusies waartoe deze commissie komt? Engadget heeft daar nu een antwoord op. De beslissingen over het modereren van berichten, waartegen gebruikers beroep aantekenden, zijn bindend. In bepaalde gevallen werd dus de beslissing van Facebook teruggedraaid.

Maar het tweede luik aan zo'n beslissing, namelijk dat de commissie ook aanbevelingen doet om bijvoorbeeld te voorkomen dat er nog dergelijke betwistingen komen, is niet bindend - Facebook kan die suggesties gewoon naast zich neerleggen, als het dat wil. Zo heeft Facebook positief gereageerd op 11 aanbevelingen, inbegrepen het beleid rond naakte afbeeldingen op Instagram. En ook  dat het zijn regels rond desinformatie over gezondheid zal verduidelijken.

Maar op andere gebieden heeft het de suggesties verworpen, zoals een suggestie dat Facebook de gebruiker verwittigen zou wanneer een beslissing tot moderatie automatisch genomen werd.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/facebook-responds-oversight-board-recommendations-210841361.html



FACEBOOK LANCEERT BARS
... experimentele app, speciaal voor rappers

Het NPE Team van Facebook, de interne Research & Development groep, heeft een experimentele app uitgebracht: BARS. Die is speciaal bedoeld voor rappers, om hun raps te kunnen maken op basis van professioneel gemaakte beats.

Eerder had het team ook al een muziekvideo app uitgebracht, Collab. Die focust zich meer op het muziek maken samen met anderen, terwijl BARS echt bedoeld is voor de individuele rapper, die zelf een video maakt en gaat delen. De rapper kan dan een van de honderden professioneel geproduceerde beats kiezen, zijn eigen woorden toevoegen, en een video opnemen.

Meer nog: wanneer de rapper de woorden uitschrijft, kan de app automatische een ritme suggereren, naast audio en video filters voor je filmpje, en er zit zelfs een autotune functie in.

Er zit ook een Challenge Mode in. Daarbij kan je freestylen met woorden die je voorgeschoteld krijgt, wat een beetje  een spelelement toevoegt.

Lijkt echt fun! Meer bij TechCrunch.
http://bars.app/
https://techcrunch.com/2021/02/26/facebook-launches-bars-a-tiktok-like-app-for-creating-and-sharing-raps/



MYHERITAGE BRENGT HET VERLEDEN TOT LEVEN MET DEEP NOSTALGIA
... mensen op foto's gaan bewegen!

Het bedrijf MyHeritage heeft al enkele knappe automatische, door AI aangedreven foto tools op zijn naam staan. Nu is er een nieuwe dienst, die oude foto's leven inblaast - letterlijk dan.

Met Deep Nostalgia kan je een oude foto omvormen tot een korte video, die het idee geeft dat hij opgenomen werd toen de mensen op de foto zich klaarmaakten voor het portret. Het doet een beetje denken aan de Live Photos in iOS en iPadOS, waarbij er enkele seconden video opgenomen worden voor en na dat de sluiterknop van de camera app ingedrukt erd. Met dit verschil dat het bij de Apple tools om échte beelden gaat, terwijl het bij Deep Nostalgia gaat om beelden die door een AI bedacht werden.

Het resultaat is verbluffend, afgaande op de beelden bij Gizmodo, dat ook uitlegt hoe de app te werk gaat.
https://gizmodo.com/deep-nostalgia-can-turn-old-photos-of-your-relatives-1846363190?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



INSTAGRAM LANCEERT LIVE ROOMS
... ideaal voor live evenementen

Instagram heeft een nieuwe feature toegevoegd aan zijn app, die al lang gevraagd was door de gebruikers. Met "Live Rooms" kunnen tot 4 mensen tegelijkertijd live broadcasten.

Tot nu kon dat enkel met één op velen, net zoals bij een Facebook Live. Deze Live Rooms openen dus meteen veel mogelijkheden - denk aan live talkshows, uitgebreide interviews, maar ook jam sessies voor muzikanten, live shopping, en meer.

Instagram heeft het wel slim aangepakt. Want tegelijkertijd wijst het erop dat creators hiermee geld kunnen verdienen. Verleden jaar, bij het begin van de COVID-19 crisis, had Instagram de Badges gelanceerd, die fans konden aankopen om hun steun aan hun idool duidelijk te maken. Tijdens een live video zouden die badgest dan naast hun naam verschijnen, waarmee zij zich dan zouden kunnen onderscheiden van de andere kijkers. Zij zouden ook extraatjes krijgen via hun badges, zoals bijvoorbeeld voorkomen op de lijst van de badgehouders van een creator.

Waarmee eigenlijk toch maar weer eens aangetoond wordt dat Instagram al lang niet meer de plek is waar je je favoriete dingen vastlegt, maar een heuse commerciële machine.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/03/01/instagram-launches-live-rooms-for-live-broadcasts-with-up-to-four-creators/



TELEGRAM: AUTO-DELETE BOODSCHAPPEN
... opties op boodschappen echt privé te houden

Ook bij Telegram vallen er nieuwigheden te rapen. Die komen er wellicht omdat Telegram eigenlijk geen mainstream boodschappenapp is, zoals WhatsApp dat is, maar er heel veel nieuwe gebruikers hun toevlucht genomen hebben tot Telegram, na de aankondiging van WhatsApp dat het zijn privacy beleid zou veranderen.

De nieuwigheden die Telegram nu uitbrengt zijn eigenlijk de opties die ook al in de apps van concurrenten als Signal en WhatsApp te vinden waren, en die meer veiligheid en privacy garanderen.

Zo kan je voortaan boodschappen automatisch wissen in elke soort chat, waar dat voorheen enkel mogelijk was in de versleutelde Secret Chats van Telegram. Daarbij kan je de tijdslimiet bepalen op 24 uur of 7 dagen nadat de boodschap verzonden werd. Let wel op: auto-delete wist enkel de boodschappen die verzonden werden nadat je deze functie activeerde, boodschappen die je vroeger verstuurde blijven bestaan.

Telegram lanceert ook nieuwe audio-functies, die een beetje doen denken aan Clubhouse. Met "Broadcast Groups" kan je een groep aanmaken met een onbeperkt aantal leden, maar enkel de groep admins kunnen posten. Bij Voice chats echter kan iedereen in de groep deelnemen aan het gesprek.

Meer over deze nieuwigheden bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/2/25/22301393/telegram-auto-delete-messages-widgets-andoird-ios-update



LASTPASS MET RODE KAKEN
... zou gebruikers traceren.

Een rapport van Exodus Privacy kon voor LastPass niet op een meer ongelegen moment komen. LastPass, een uitstekende tool om wachtwoorden te beheren, had onlangs aangekondigd dat de gratis accounts enkele beperkingen zouden krijgen: je zou voortaan moeten kiezen om ofwel je wachtwoorden te synchroniseren op je vaste toestellen, ofwel op je mobiele toestellen. Synchronisatie tussen vast en mobiel zou niet meer gaan, tenzij je een betalende account nam.

Vele gebruikers hebben toen besloten om over te schakelen naar een andere wachtwoord-dienst, die wél gratis was. En ongetwijfeld zullen er nog meer gebruikers die overstap maken, na het lezen van dit bericht: Exodus Privacy, een bedrijf dat bekijkt hoeveel trackers er gebruikt worden in Android apps, stelde vast dat LastPass er zeven gebruikt. Nu zijn de data die gatraceerd worden niet zo heel erg - smartphone model en jaar van fabrikatie, en of er biometrische beveiliging actief was of niet. Geen persoonlijke identificatie, zo verzekert LastPass zelf. En je kan trouwens via de Geavanceerde Instellingen via opt-out het traceren uitschakelen.

Andere password managers kregen trouwens ook slechte punten, maar geen enkele daarvan zoveel als LastPass. Voorwaar geen goede reclame voor LastPass...
https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/
https://www.kuketz-blog.de/lastpass-android-drittanbieter-ueberwachen-jeden-schritt/
https://www.theverge.com/2021/2/26/22302709/lastpass-android-app-trackers-security-research-privacy



GOOGLE BRENGT UPDATE UIT AAN WORKSPACE - VOORHEEN G SUITE
... die rekening houdt met het nieuwe normaal: telewerken

Heel wat bedrijven maken gebruik van de Google tools van de Workspace productiviteitssuite (die voorheen de G Suite genoemd werd). Daarvoor heeft Google nu een update uitgebracht, en het knappe daarbij is dat die rekening houdt met het telewerken.

Want de tools van de suite moeten zowel voor wie thuiswerkt als naar het kantoor gaat, even goed werken, iets wat Google 'collaboration equity" noemt.

Zo bevat de update een nieuwe modus, die het "Focus mode" noemt, en waarbij het aantal meldingen van Calendar, Gmail en Chat beperkt wordt.  Je zal voortaan ook je locatie kunnen aangeven die dan weergegeven worden in je verschillende apps. Zo kunnen je collega's zien op welke dagen je op kantoor en thuis werkt.

Nog nieuwigheden:
-In Calendar heb je voortaan een "Time Insights" tabel, die toont hoeveel tijd je elke week doorbrengt in meetings, onderverdeeld in terugkerende en eenmalige meetings.
-Google Workspaces Frontline: dat is een simpele manier voor de admins op Workspace in te stellen voor een bepaalde verticale groep.
-Google Meet ondersteunt nu het bijwonen van een meeting vanop nog meer toestellen, zoals de Nest Hub Max, en ook meer opties bij de weergave op het scherm: tegels, picture-in-picture en split screen (dat laatste voor mobiele toestellen)
-Google Assistant voor mobiele toestellen is nu uit bèta, en  je kan het gebruiken om boodschappen te verzenden en om items op je Calendar te beluisteren.
-De iets goedkopere versie van Google Workspace, de Essential bundel, bevat nu Chat, Jamboard en Calendar.
Meer details bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-workspace-updates-assistant-meet-calendar-170055426.html



EEN BRIL MET GELAATSHERKENNING: GEVAAR VOOR PRIVACY?
...Maar misschien toch wel ok met beperkt gebruik

Verleden week kondigde Facebook zijn plannen aan met zijn Oculus Quest headsets. Een daarvan was dat je "Hey Facebook" kan gebruiken om je headset te activeren - net als de slimme schermen van Facebook, de portal.

Maar wat ook wel interessant was bij die presentatie is het feit dat Facebook nadenkt over een slimme bril, met daarin gelaatsherkenning ingebouwd. Dat is wel handig: je ziet iemand, en deze software vertelt wie het is. Ideaal voor wie geen gezichten onthouden kan, en tijdens een meeting via de software van zijn slimme bril niet alleen de naam van de persoon te zien krijgt, maar ook vorige gesprekken en persoonlijke informatie.

Alleen: is dat wel met respect voor de privacy? Waar haalt de slimme bril zijn informatie vandaan - uit je eigen gegevens, of uit een centrale database, en wil jij wel tot die database behoren? Zijn er wel mogelijkheden voorzien om je dan af te melden van die database?

Facebook wil het alvast onderzoeken. Meer hierover bij Buzzfeed. (1)

Een van de luisteraars van de DTNS podcast, die een officiële instructeur is voor technologie om blinden te assisteren, had wel een positieve opmerking over deze evolutie.

Deze technologie zou namelijk enorm kunnen helpen voor blinden en slechtzienden. Zij zouden studenten en collega's kunnen 'herkennen' wanneer zij in een kantoor binnentreden of een klaslokaal. Het ding is dat je de herkenning onder controle moet kunnen houden. Hij heeft het over een technologie die ORCAM heet, en die dus niet in de cloud gaan zoeken naar gezichten. Je moet daarbij zelf elk gezicht van je vrienden in het systeem programmeren, en hen een naam geven. Er zou, naast een slimme bril van Orcam, ook een soort stickpin in de pijplijn zitten, die je op het lapel van je jasje draagt dus.

En er is ook de Seeing AI app van Microsoft, die eveneens gelaatsherkenning toelaat, maar dat da weer combineert met LiDAR, om te vertellen hoe ver een persoon van jou verwijderd is. Wat dan weer informatie die, in deze coronatijden, erg belangrijk kan zijn wanneer je in een wachtrij voor een winkel staat. Meer bij Orcam en Microsoft (2)(3)

https://www.buzzfeednews.com/article/ryanmac/facebook-considers-facial-recognition-smart-glasses?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.orcam.com/en/
https://www.microsoft.com/en-us/ai/seeing-ai



CISCO WEBEX KRIJGT REAL TIME VERTALING
... in liefst 100 talen

Bij teleconferenties denken wij als gewone gebruiker meestal aan Teams of Zoom, maar professionele gebruikers eerder aan WebEx van Cisco, dat al heel lang meedraait maar de laatste tijd wat ondergesneeuwd geraakte.

Tijd dus om terug in de aandacht te komen, hebben ze bij Cisco gedacht. En wel met een nieuw aanbod: de dienst brengt nu gratis real-time vertalingen van Engels meer dan 100 talen, via onderschrift bij de beelden.

De functie is momenteel in publieke preview, en zou in mei algemeen verkrijgbaar zijn.
Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/ciscos-webex-debuts-free-real-time-translation-from-english-to-100-languages/



MICROSOFT IGNITE: TAL VAN NIEUWIGHEDEN IN TEAMS
... dat gelukkig wat meer open wordt

Microsoft Ignite is een conferentie, speciaal voor ontwikkelaars. En er viel heel wat nieuws te rapen op het gebied van Teams, de samenwerkingstool van Microssoft die het moet opnemen tegen Slack. Even een korte opsomming:

Teams Connect
In Microsoft Teams zal je voortaan channels, kanalen die je volgt, ook kunnen delen met mensen van buiten je eigen organisatie, in een functie die Teams Connect heet. Daarbij kan je chatten, elkaar virtueel ontmoeten en samenwerken aan documenten. Deze functie is momenteel nog in preview, maar zou later dit jaar voor iedereen uitgerold worden. Het grote verschil met Guest Access, waarmee je ook een persoon van buiten je organisatie kan uitnodigen, is dat Teams Connect geen toegang geeft tot de rest van de werkomgeving. De Channels zullen ook in de Teams omgeving van de gebruiker te zien zijn, wanneer hij in een andere organisatie inlogt.

Voice gesprekken
1-to-1 ad hoc voice gesprekken zal je voortaan ook kunnen houden via Teams, op voorwaarde dat je eigen IT-afdeling deze functie voor jou activeert. Deze gesprekken zullen end-to-end versleuteld zijn.

Webinars
Je kan nu een webinar organseren voor maximaal 1.000 mensen. Daarbij kan je de mensen zich laten registreren, krijg de gastheer bepaalde controles, meer opties voor de presentatie en een rapport achteraf. Je kan ook meer mensen in de webinar uitnodigen, tot 20.000 zelfs, maar dan is het broadcast-only, met andere woorden: geen interactie van de andere deelnemers. Vanaf einde juni wordt dat cijfer van 20.000 naar 10.000 teruggedraaid.

Power Point Live
Hierbij kan je notities, dia's en chat in één enkel view toevoegen. Iedereen die de presentatie mee bekijkt kan op zijn eentje verder bladeren in de presentatie, zonder de anderen te storen. Bij die PP Live komt er ook een Presenter Mode: je kan daarbij kiezen of je _voor_  je presentatie staat, ernaast, of dat het achter jou getoond wordt, zoals bij de weerman op tv. Kan je niet kiezen, dan is er Dynamic View, dat zelf bepaalt vanuit welk gezichtpunt de presentator getoond wordt.

Intelligent Speakers
Dat zijn toestelletjes in de vorm van een hockey-puck. Zij kunnen tot 10 stemmen in een Microsoft Teams meeting herkennen. Wanneer er een transcript gemaakt wordt van de meeting ,wordt de naam van die persoon dan naast de tekst gezet. Er is ook vertaling mogelijk. Deze hardware zou gemaakt worden door Yealink en Epos, maar de Surface Hub zou als Intelligent Speaker gebruikt kunnen worden.

Verdere integratie met Outlook
Er komt een nieuwe Outlook Calendar View. Daarmee kan je, naast je taken, notities en doelstellingen, ook je meetings organiseren. Later dat jaar zullen gebruikers van commerciële en educatieve organisaties ook suggesties krijgen voor meetingtijdstippen op hun Android en iOS toestel.
Het lijkt erop dat Outlook steeds nauwer in Teams verweven zal worden.

Over al deze nieuwigheden meer op onderstaande links.
https://www.theverge.com/2021/3/2/22309112/microsoft-outlook-calendar-board-view-features
https://www.engadget.com/microsoft-teams-connect-powerpoint-live-presenter-mode-dynamic-view-speakers-140039621.html
https://www.theverge.com/2021/3/2/22308962/microsoft-intelligent-speaker-teams-translation-transcription-features?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



MICROSOFT  IGNITE: AZUR ENPOWER AUTOMATIC DESKTOP
Nog ander nieuws betreft dan weer Azure Percept. Dat is een platform dat AI-services naar de edge van je netwerk brengt.

Zo is er de Azure Percept Vision hardware kit voor ontwikkelaars, die een intelligente camera bevat, en modules waarmee je modellen kan draaien aan de edge van je netwerk, maar je kan die ook verbinden met de cloud.

Azure Precept Audio doet hetzelfde, maar dan voor non)visuele gebruikstoepassingen. Microsoft wil in de toekomst toestellen van derden gaan certificeren als geschikt voor dit programma.

Power Automate Desktop
Dat is dan weer een nieuwigheid die velen zal interesseren, en die thuishoort in de Robotic Process Automation functie. RPA's kan je een beetje beschouwen als de opvolgers van Macros, die je in Word en Excel gebruikt, maar de RPA's zijn veel krachtiger.
Power Automate Desktop zelf zal meteen al 370 ingebouwde acties hebben, maar jij kan je eigen acties aan toevoegen. Momenteel is deze tool enkel beschikbaar voor Insiders, maar later wordt het beschikbaar voor iedereen in Windows 10, ook de gewone thuisgebruikers.
https://techcrunch.com/2021/03/02/microsoft-launches-azure-percept-its-new-hardware-and-software-platform-to-bring-ai-to-the-edge/
https://techcrunch.com/2021/03/02/microsofts-power-automate-desktop-is-now-free-for-all-windows-10-users/



MICROSOFT IGNITE: MESH
... platform voor VR telegesprekken

Nog iets waarover veel te doen was op deze Ignite conferentie voor ontwikkelaars, is Microsoft Mesh. Dat is een systeem voor virtuele telepresentie.  Met andere woorden: wanneer je een VR-headset of bril opzet, kan je gesprekspartner zich als het ware virtueel teleporteren naar de plek waar jij je bevindt.

Dit platform werd gedemonstreerd met de slimme bril, de Hololens, maar zou met alle mogelijke mixed reality headsets. En er werden avatars gebruikt tijdens de demo, maar je kan jezelf inscannen in 3D, zodat je een "holoportatie" kan uitvoeren.

Er zijn al verschillende bedrijven die toepassingen voor het platform hebben. Zo werkt Niantic met het Mesh platform voor zijn Pokemon Go ervaringen. Cirque de Soleil oprichter Guy Laliberté ontwikkelt theaterruimtes met het Hanai world project.  Ocean X van James Cameron gebruikt het zodat mensen op 3D kaarten kunnen ervaren wat diepzeeduikers op de boden van de oceaan gevonden hebben.

Tussen haakjes: ook het hele Ignite congres werd gehouden op Microsoft Mesh . Een evolutie om in het oog te houden!
https://www.engadget.com/microsoft-mesh-holograms-hololens-ar-vr-164001796.html



NETFLIX: FAST LAUGHS...
en plaatselijke Indische content

Netflix heeft ook wat nieuws te melden. Enerzijds zal het een nieuwe rubriek uitbrengen, Fast Laughs. Dat is iets wat inspeelt op de vraag van gebruikers naar ultrakorte content, zoals die door TikTok gebracht wordt. De Fast Laughs zijn korte filmpjes, geselecteerd door Netflix zelf, met daarin fragmenten van stand-up specials, van reeksen en films

Deze fragmenten zal je enkel in portretmodus kunnen bekijken, en zij zijn enkel te zien op je mobiele toestel. Netflix heeft beloofd dat het tot 100 clips per dag zal selecteren om aan de lijst toe te voegen (1)

Een tweede bericht betreft plaatselijke content. En dat is toch wel belangrijk. Want vaak wordt gezegd dat, met het succes van grote, internationale streaming players zoals Netflix, de producties van plaatselijke spelers gaat verdrukken. Dit bericht zou dit moeten tegenspreken. Want het heeft alvast voor India grote plannen: dit jaar wil het 41 Indische films en reeksen uitbrengen, wat drie keer meer is dan in de laatste twee jaar samen. Meer hierover bij TechCrunch (2)
https://variety.com/2021/digital/news/netflix-fast-laughs-mobile-comedy-videos-1234920609/
https://techcrunch.com/2021/03/03/netflix-to-release-41-original-indian-shows-and-movies-this-year/



WHATSAPP: UITBREIDING DESKTOP APP
... nu ook voice en video gesprekken

Gesprekken voeren via WhatsApp op je smartphone, het is iets wat mensen dagelijks doen. Maar het is toch wel een beetje beperkt - je hebt een klein scherm, en je moet de hele tijd je smartphone op de juiste afstand houden.

Dat wordt nu beter: de WhatsApp app voor je desktop (Mac en Windows) zal voortaan ook voice en videogesprekken ondersteunen. Momenteel enkel nog one-on-one gesprekken, maar dat zou later ook uitgebreid worden naar groepsgesprekken.

Zowel portret als landschap modus is mogelijk, en  je video chat zal altijd bovenop al je andere windows liggen, zodat je je gesprek niet verliezen kan tussen alle geopende windows of tabblaadjes va je browser.
https://techcrunch.com/2021/03/04/whatsapp-rolls-out-voice-and-video-call-support-to-desktop-app/

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



GOOGLE BRENGT SLEEP API UIT
... en wil externe ontwikkelaars snel vooruit helpen

Google heeft de Sleep API uitgebracht, een tool die de licht- en bewegingssensoren zal analyseren, en dan met AI die op het toestel aanwezig is een meting maken van de diepte van de slaap. Dat gedurende de slaap zelf, op korte tussenpauzes, en daarna dan een dagelijkse slaapberekening zal geven.

De bedoeling van Google is dat deze API ontwikkelaars die aan de slag willen met wellness apps, tijd zal besparen wanneer zij zelf een slaap tracking app willen ontwikkelen.

Google heeft wel aan jouw privacy gedacht: jij moet zelf toestemming geven aan de Physical Activity Recognition runtime van de API vooraleer apps toegang krijgen tot jouw data.

Ontwikkelaars kunnen meteen al aan de slag met deze API. En Google heeft aangekondigd dat het in de toekomst nog meer dergelijke API's wil gaan ontwikkelen.

Meer bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2021/02/25/google-android-sleep-api/



ZWEETBANDJE VERTELT DAT JE MOET HYDRATEREN
Gatorade heeft de Gx Sweat Patch uitgebracht. Dat is een eenmalig te gebruiken fitness wearable, een zweetbandje eigenlijk om te dragen tijdens de fitness. Daarbij wordt je zweet gefilterd doorheen kanaaltjes in het bandje, die dan van kleur veranderen. Een app, de Gx, scant dan het bandje en vertelt je hoe veel je gezweet hebt, en hoe erg je je moet hydrateren.

Een interessant idee, maar de bandjes zijn niet goedkoop: twee bandjes kosten $25. Misschien betaalbaar voor beroepssporters, maar de meeste mensen zullen dit wellicht iets te duur vinden voor hun dagelijkse work-out...
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/3/1/22307373/gatorade-sweat-patch-test-hydration-app


 
 


 
De nieuwe oogst


ABBREVIATIONS: AFKORTINGEN EN ACRONIEMEN
Je komt zo vaak een afkorting tegen, die wellicht voor insiders duidelijk genoeg is, maar voor jou een mysterie. Deze site kan dan helpen - je kan er uitvinden wat een afkorting zoals CPAC betekent,  maar ook afkortingen per sector opzoeken. En een quiz spelen: wat betekent MRI bijvoorbeeld?
[Taal: ENG]
https://www.abbreviations.com/


CLUBTOP

Met het grote succes van Clubhouse, de audio app, zijn er tal van sites ontstaan die mee willen rijden op het succes ervan. Zoals deze: die vertelt je wie de top gebruikers zijn van Clubhouse, op basis van het aantal volgers.
Ondertussen blijven wij onveranderd op ons standpunt: een audio-only sociaal netwerk heeft weinig kans om te overleven met real-time content eens de huidige hype voorbij is- terwijl een podcast dat wel heeft, omdat een podcast professionel gemaakt is. En het feit dat het iPhone-only is, maakt het tot een tool die exclusief is, die mensen uitsluit.
[Taal: ENG]
https://clubtop.info/global


NATURESOUNDMAP
Natuurgeluiden - heb je één keer een bos met wat vogeltjes gehoord, dan heb je alles bossen met vogels gehoord, zou je dat denken? Wel, dan denk je verkeerd. Er is een enorme diversiteit aan geluiden in de natuur. Dat ontdek je op deze website - oerwouden, kustgebieden, stranden - overal klinkt het anders.
[Taal: ENG]
https://www.naturesoundmap.com/


SPACEPROBES

Deze website zet de ruimtetuigen in de schijnwerpers die onze ruimte verkennen. De Voyager 1 en 2, en vele andere ruimtetuigen: je vindt hier beelden, hun geschiedenis, informatie, en video's die door de ruimtetuigen gemaakt werden.
[Taal: ENG]
https://spaceprob.es/


ARCHIVE OF OUR OWN
Dit is een online plek waar fans elkaar kunnen ontmoeten - en dat kunnen fans zijn ban boeken, van anime en manga, cartoons, films en meer. Zij kunnen daar niet-commercieel fandom werk uitwisselen en tentoonstellen. Momenteel werkt de dienst op uitnodiging.
[Taal: ENG]
https://archiveofourown.org/


THE LIFE INTERVIEW
Wat weet jij eigenlijk over jouw ouders? Over hun jeugd? In dit artikel krijg je heel interessante vragen aangereikt die jij je ouders zou moeten stellen, om meer over hen te weten te komen. Waar zijn hun ouders geboren?  In welke omgeving groeiden zij op? Enz. Kortom: een interview van je ouders. Doen!
[Taal: ENG]
https://www.notion.so/The-Life-Interview-aeec51ac6dff432bb137159f83e9826e


10 BAANBREKENDE TECHNOLOGIEËN 2021
In dit artikel bij MIT Technology Review worden 10 technologieën voorgesteld, in heldere taal, die in 2021 echt baanbrekend zijn. Onder andere de mRNA vaccins. Lezenswaard!
[Taal: ENG]
https://www.technologyreview.com/2021/02/24/1014369/10-breakthrough-technologies-2021/


FLOWCHART FUN
Dit is een open source tool waarmee je flowcharts kan maken, gewoon vanuit tekst. Een nieuwe lijn maakt een nieuwe node aan, inspringen (indent) maakt een child-node aan, en tekst: voor een dubbel punt + spatie maakt een label aan.
Een intrigerend concept, dat je veel tijd kan laten sparen, eens je de syntax onder de knie hebt.
https://github.com/tone-row/flowchart-fun
https://flowchart.fun/


COVER YOUR TRACKS

Deze tool van de Electronic Freedom Foundation wil je laten uitvinden hoe goed je beschermd bent tegen browsers en tools in die browser die jou willen volgen bij jouw surftochten.
[Taal: ENG]
https://coveryourtracks.eff.org/


TYPELY: PROEFLEZEN
Met deze website kan je gratis je teksten en je essay laten proeflezen en zelfs laten verbeteren. Bedoeld voor studenten en auteurs.
[Taal: ENG]
https://typely.com/


LEOLABS: BEKIJK DE AARDE

Met deze website kan je beelden van de aarde vanop "lage" hoogte bekijken. Het vergt wel enige tijd om de verschillende opties te begrijpen en in te stellen - maar tijd hebben we in tijden van lockdown voldoende, toch!
[Taal: ENG]
https://platform.leolabs.space/visualization


FOTOGRAFIE: CHRIS FALLOWS
Deze fotograaf is in Zuid-Afrika opgegroeid, en heeft zch de laatste zes jaar gefocust op olifanten in Afrika. Zijn foto's zijn van een opmerkelijke kwaliteit. In dit artikel van PetaPixel krijg je een voorproefje. Meer foto's op de eigen website van de man.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2021/03/04/photographer-shoots-fine-art-photos-of-africas-majestic-elephants/
https://www.chrisfallows.com/


CANITRAVEL: REIZEN IN TIJDEN VAN CORONA
Deze website wil het eenvoudiger maken om je reis te plannen, door je te vertellen welke reisbeperkingen er gelden voor jouw trip - in het land van je bestemming, maarook het land waardoorheen je eventueel doorreist.
[Taal: ENG]
https://canitravel.net/


DE OUDE WERELDEN IN KAART GEBRACHT

Op de website Digital Maps of the Ancient Worlds krijg je de oude werelden te zien. Oude kaarten uit die tijd, maar ook digitale landkaarten waarop bijvoorbeeld veldslagen en oorlogen weergegeven worden. En nog veel meer over de oude werelden: mythologie, oude kunst, enz. Om eens een dagje virtueel door te brengen!
[Taal: ENG]
https://digitalmapsoftheancientworld.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaams theaterdirecteur, regisseur, acteur en woordkunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Verschelden
    Archeologische cultuur in de Ganges–Yamuna doab en de Ghaggar-vallei - https://nl.wikipedia.org/wiki/Painted_grey_ware-cultuur
    Zwabisch Kasteel in de Zuid-Italiaanse stad Oria - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Oria
    Serie van light novels geschreven en getekend door Y? Kamiya - https://nl.wikipedia.org/wiki/No_Game_No_Life
    Geschiedschrijving van Suriname door Anton de Kom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wij_slaven_van_Suriname
    Eerste vrouwelijke burgemeester in de VS - https://nl.wikipedia.org/wiki/Susanna_Madora_Salter
    Eiland in Canada - https://nl.wikipedia.org/wiki/South_Aulatsivik_Island
    Franco-Vlaamse componist, organist en kapelmeester - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leonard_Meldert
    Financiële instelling, actief in België in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Emissiebank_(Belgi%C3%AB)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Russisch COVID-19-vaccin dat in veel landen wordt ingezet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gam-COVID-Vac
    Organisatie voor vaccinaties in arme landen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gavi,_the_Vaccine_Alliance


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zuid-Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zuid-Afrika


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - ‘Wereldwijde revolutie’: kleine schotel in het weiland bij Groenekan zorgt voor ongekend snel internet
https://www.ad.nl/tech/wereldwijde-revolutie-kleine-schotel-in-het-weiland-bij-groenekan-zorgt-voor-ongekend-snel-internet~a014d2a3/
- Belastingdienst beperkt online-aangifte vanwege ‘ernstige’ storing
https://www.ad.nl/tech/belastingdienst-beperkt-online-aangifte-vanwege-ernstige-storing~a1ad98ba/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Wat met het nieuwe energielabel?
https://elektrozine.be/wat-met-het-nieuwe-energielabel/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Minitool Video Converter
https://computertaal.info/2021/03/04/review-minitool-video-converter/
- Meer dan de helft van de Belgen ervaart technische problemen tijdens het thuiswerken
https://computertaal.info/2021/03/04/meer-dan-de-helft-van-de-belgen-ervaart-technische-problemen-tijdens-het-thuiswerken/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Chrome krijgt later dit jaar vierwekelijks in plaats van zeswekelijks een update
https://tweakers.net/nieuws/178888/chrome-krijgt-later-dit-jaar-vierwekelijks-in-plaats-van-zeswekelijks-een.html
- Honda maakt in Japan auto beschikbaar met systeem voor level 3-autonomie
https://tweakers.net/nieuws/178890/honda-maakt-in-japan-auto-beschikbaar-met-systeem-voor-level-3-autonomie.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  'België niet de aantrekkelijkste plaats voor datacenters' - klopt dat wel?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgie-niet-de-aantrekkelijkste-plaats-voor-datacenters-klopt-dat-wel/article-longread-1708425.html
- Razer presenteert smart glasses zonder AR
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/razer-presenteert-smart-glasses-zonder-ar/article-news-1708269.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Wil jij de Amazon Launchpad Innovation Awards winnen (€ 100K)? Meld je uiterlijk voor 28 maart aan!
https://www.technologium.be/wil-jij-de-amazon-launchpad-innovation-awards-winnen-e-100k-meld-je-uiterlijk-voor-28-maart-aan


*** TANDEMTECH


-Nokia 5.4 review: teken aan de wand
Waar is Android 11?
https://tandemtech.be/nokia-5-4-review-android-11-hmd-global-c2fe035bd309



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- “Digitalisering helpt zeker maar het is niet de heilige graal. Een school die uit zichzelf en van zichzelf leert, dàt is de toekomst”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2021/welke-vorm-het-onderwijs-van-de-toekomst-ook-aanneemt-er-zal-altijd-nood-zijn-aan-een-fysieke-plek-waar-leerlingen-zich-op-sociaal-vlak-kunnen-uitleven
- Deze drie betaaltrends zetten de toon in 2021: “Gebruiksgemak en snelheid staan meer dan ooit centraal”
https://www.bloovi.be/branded/finance/2021/deze-drie-betaaltrends-veroveren-2021-gebruiksgemak-en-snelheid-staan-meer-dan-ooit-centraal


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 NIET STOREN: ACTIVEREN OP JE APPLE WATCH

Heb je er een hekel aan om gestoord te worden midden je workout? Met je Apple Watch kan je ervoor zorgen dat het niet gebeurt. Daarvoor zijn verschillende methodes - via je iPhone en je Apple Watch.
Dit artikel bij How To Geek vertelt hoe je het doet.
https://www.howtogeek.com/711255/how-to-enable-do-not-disturb-during-workouts-on-apple-watch/


OUDE ONLINE ACCOUNTS: WAAROM JE DIE MOET AFSLUITEN
Je hebt in de loop van de jaren ontelbare accounts aangemaakt online. En wellicht was je toen nog niet zo internet-wijs als nu, en gebruikte je daarvoor wachtwoorden die je ook met andere diensten deelde. Ondertussen ben je slimmer, en voorzichtiger - maar die oude accounts kunnen je nog wel de das omdoen.
Dit artikel bij How To Geek gaat dieper in op de redenen waarom je oude accounts moet opschonen, en hoe je dat doet.
https://www.howtogeek.com/714981/how-to-delete-your-old-online-accounts-and-why-you-should/


TABS IN EDGE BROWSER SYNCHRONISEREN
De meeste mensen surfen op het web op verschillende toestellen. En dan is het handig wanneer je je surftochten op het ene toestel kan verderzetten, waar je op het andere toestel gestopt was - met andere woorden: je tabblaadjes synchroniseren. Hoe je dat doet bij de Edge browser, legt dit artikel bij How-to Geek uit.
https://www.howtogeek.com/712296/how-to-sync-microsoft-edge-tabs-across-devices/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SPOKK: FEEDBACK ONTVANGEN
Dit is een sociaal netwerk waar je om feedback kan vragen over je creaties, je ideetjes, maar ook je karakter en je vaardigheden. En zelfs je uiterlijk! . Je kan daarbij gerichte vragen stellen, zoals suggesties wat er verbeterd kan worden.
Er hoort een app bij voor Android en iOS.
https://www.spokk.io/app?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/spokk-2


BOOSTCAMP: FITNESS APP
Een gratis app voor iPhone en Android, om met fitness te beginnen. De app werkt naar eigen zeggen met coaches uit de hele wereld, op alle mogelijke niveaus van beginners tot gevorderden.
https://www.producthunt.com/posts/boostcamp
https://www.boostcamp.app/?ref=producthunt


SHOTCUT: VIDEO SIMPEL BEWERKEN


De meeste programma's om video te bewerken bevatten heel veel opties - zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en je niet weet hoe eraan te beginnen. Shotcut daarentegen is heel simpel: je kan beelden uit je video snijden, effecten en filters toevoegen. En het progje is nog eens gratis bovendien!
https://www.chip.de/news/Shotcut-Videobearbeiter-fuer-Einsteiger_146514174.html
https://www.shotcutapp.com/


THY PHONE
Deze app brengt enkele van de Your Phone tools van Microsoft naar iOS toestellen. Zo kan je linken leggen naar Bluetooth toestellen, inbegrepen de Apple iPhone, om in te bellen van op je pc of muziek af te spelen. Je kan ook je meldingen van je phone weergeven op je pc. (Kost $4,79)
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9pkt9js17kxz?activetab=pivot:overviewtab


DESKTOPNOTEOK

Met deze gratis app kan je snel notities op je desktop plaatsen. Het is een vereenvoudigde versie van Microsoft Sticky Notes.Daarbij kan je de achtergrondkleur en de transparantie, het lettertype enz. aanpassen.
https://www.softwareok.de/?seite=Microsoft/DesktopNoteOK/History
https://www.chip.de/downloads/DesktopNoteOK_162932959.html


EWEBINAR
Met deze tool kan je je vooraf opgenomen filmpjes omvormen tot een interactieve, geautomatiseerde webinar. Ideaal voor wie dezelfde webinar telkens weer moet geven. Je combineert de filmpjes met live chat en vooraf ingestelde interacties.
https://www.ewebinar.com/?ref=producthunt


ARD AUDIOTHEK


Tegenwoordig kan je vele podcasts enkel nog beluisteren als je een abonnement neemt op een dienst zoals Spotify. Heb je geen probleem met Duits, dan moet je de ARD-Audiotheek (voor Android en iPhone/iPad) eens in huis halen. Je vindt er hoorspelen, podcasts en radioshows, gratis te beluisteren.
https://www.chip.de/news/Unterschaetzte-Podcast-App-fordert-Spotify-heraus-Holen-Sie-sich-zahlreiche-Shows-kostenlos_183329134.html
https://www.chip.de/downloads/ARD-Audiothek-Android-App_125176625.html
https://www.chip.de/downloads/ARD-Audiothek-iPhone-_iPad-App_125177590.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De universiteit ontplooit alle bekwaamheden,
waaronder ook de domheid.
-Anton Tsjechow-