Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/2/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1195 van 13/2/2021Gegroet lezer,

Prachtig, helder weer, maar o zo koud. En glad... de kracht van de zon doet sneeuw smelten, die 's nachts terug opvriest. Zodat we 's ochtends over een spiegel moeten lopen! De enige die daar geen last van lijkt te hebben, is onze huisgenoot. Voor haar is dit weertje ideaal. Ze is met geen stokken binnen te krijgen, en ligt te rollebollen in de sneeuw. Een lust voor het oog :)
In dit nummer hebben we het opnieuw over de beurs, en de wispelturigheid ervan. Je kan er arm mee worden, maar ook rijk. Dit citaat vonden wij op Twitter: "Ten years ago today, if you spent $500 on Bitcoin, you'd now have $24 million dollars."

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
INTERNET EN CENSUUR: HET BLIJKT ZO GEMAKKELIJK
... net alsof er een aan/uit knop voor bestaat!

Twee berichten over censuur. Om te beginnen: in Myanmar werd er, zoals je hebt kunnen horen in het nieuws, verleden week een militaire coup gepleegd. En het leger dat die coup uitvoert, wil uiteraard de protesten tegen die staatsgreep in de kiem smoren. En omdat het redelijk gemakkelijk is om protestmarsen te organiseren via Facebook, kregen de ISP's in het land verleden week het bevel om de toegang tot Facebook te blokkeren. Wat gebeurde. Maar uiteraard zijn de internauten niet van gisteren, en gingen zij al snel via Twitter en Instagram op zoek naar medestanders om het protest te organiseren. En kijk: dit weekend werd ook de toegang tot die twee sociale netwerken geblokkeerd. Zowel de ISP's als de mobiele netwerken gingen op het verzoek in.

Deze vorm van censuur werd bekendgemaakt door het Noorse bedrijf Telenor, dat mobiele diensten verleent in Myanmar (1).

Ondertussen weet TechCrunch (2) te melden dat de Jammu en Kasjmir regering in India beslist heeft dat de 4G internetdiensten in de regio terug hersteld worden. En dat na maar liefst een black-out van 18 maanden (!) , die ingesteld werd om protest te verhinderen tegen de beslissing van de centrale Indiase overheid in New Delhi, in augustus 2019, om de half-autonome status van Kasjmir in te trekken.

Nu moet je weten dat de Jammu en Kasjmir regio maar liefst meer dan 13 miljoen inwoners heeft. En dan zeggen dat wij hier in het Westen niet echt op de hoogte waren van die blokkade, of er ooit bij de VN op aangedrongen hebben om die op te heffen.

India is trouwens een enorm fascinerend land. Wil je een idee krijgen van de enorme tegenstellingen in dit grote land, dan moet je eens naar 'Delhi Crime' kijken op Netflix - een minireeks gebaseerd op een waargebeurd verhaal, over een groepsverkrachting. Tegenstellingen op alle mogelijke gebieden: vrouwen bekleden er vaak hoge posities (denk aan Indira Ghandi, dochter van, die presidente was), maar zijn hun leven niet veilig als ze arm zijn. Miljoenensteden hebben een luxueuze kant, maar in de sloppenwijken leven ontelbare mensen op elkaar gepakt. Ook het verschil tussen de steden en het platteland is enorm. Een aanbevolen reeks! (3)
https://www.theverge.com/2021/2/6/22269831/myanmar-orders-block-twitter-facebook-instagram-military-coup
https://techcrunch.com/2021/02/03/myanmar-orders-telecom-networks-to-temporarily-block-facebook/
https://www.imdb.com/title/tt9398466/GOOGLE: BUG IN CHROME EN IN EXTENSIE
... updaten dus!

"The Great Suspender" is een heel populaire extensie voor zowel Firefox en Chrome, die het beheer van tabblaadjes wil vereenvoudigen en vooral ervoor wil zorgen dat die geopende tabs minder computerkracht verbruiken. Maar zoals je enkele weken geleden kon lezen is er recent iets vreemds gebeurd: de app werd "overgenomen", en de nieuwe eigenaar bracht een update uit waarbij niet gezegd werd wat die eigenlijk deed.

En daar was een reden voor, zo blijkt nu: die nieuwe versie bevat een exploit die ervoor zorgt dat er vanop afstand code gedraaid kan worden, zonder jouw medeweten of toestemming. Google heeft nu gereageerd: de extensie staat niet meer in de officiële lijst met Chrome extensies, en wordt proactief uitgezet. (1)

Google heeft trouwens nog een beveiligingsrisico uitgeschakeld: de nieuwe update voor Chrome 88 bevat een fix voor een "heap overflow" probleem waardoor het geheugen gecorrumpeerd wordt. Een lek die al actief gebruikt wordt door hackers. En die volgens verschillende waarnemers ook misbruikt werd door een groep Noordkoreaanse hackers, om beveiligingsonderzoekers aan te vallen.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat deze bug niet enkel van tel is voor de Chrome browser zelf, maar ook alle andere browser die op de Chromium-engine gebaseerd zijn, dus ook Microsoft Edge, Brave en andere browsers. Firefox zou echter niet getroffen zijn. Meer bij The Register (2)
https://www.zdnet.com/article/google-kills-the-great-suspender-heres-what-you-should-do-next/
https://www.theregister.com/2021/02/05/chrome_zero_day_update/AMAZON WIL CHAUFFEURS MET CAMERA MANIEREN BIJBRENGEN
...  goed bedoeld. Maar ook werkbaar?

De verhalen over de werkomstandigheden bij Amazon zijn niet rooskleurig. De mensen in de inpakafdeling zouden aan een hels tempo moeten werken. En ook de chauffeurs van onderaannemers die met een Amazon log rondrijden, zouden aan een onmenselijk tempo moeten rondrijden, om toch maar het X aantal afleveringen per uur te kunnen halen.

En dat is niet goed. Want dat hoge tempo brengt chauffeurs ertoe om sommige veiligheidsvoorschriften te overtreden. Even het gaspedaal in te drukken, door een bijna rood licht te rijden, maar ook een autogordel niet aan te doen, na elke aflevering.

Daarom heeft Amazon nu een proefproject opgestart waarbij camera's geïnstalleerd worden in deze bestelwagens van de onderaannemers. De camera neemt voortdurend op, maar streamt de beelden niet live door naar Amazon. Maar de software volgt, via de vier lenzen in de camera, of er geen overtredingen gemaakt worden, zoals te snel rijden, te dicht plakken tegen een vorige auto, enz. Gebeurt dat toch, dan krijgt de chauffeur een waarschuwing te horen. Sommige handelingen van de chauffeur echter, zoals te hard remmen, of een scherpe bocht nemen, zullen naar een speciale portaalsite geüpload worden, zonder de chauffeur hiervan te verwittigen.

Is dat wel OK, kan je je afvragen? Er wordt geen audio opgenomen, en de chauffeur kan de camera afzetten wanneer hij het contactsleuteltje omdraait - bijvoorbeeld wanneer hij pauze neemt.

Maar als je het ons vraagt gaat dit toch wel heel ver. Amazon echter voert aan dat dit gebruikt kan worden in rechtszaken, wanneer de chauffeur betrokken is bij een botsing, om hem te verdedigen.

En vooraleer we met zijn allen weer "boe" gaan roepen tegen Amazon: ook UPS zou verleden jaar een dergelijk systeem uitgetest hebben.
https://www.cnbc.com/2021/02/03/amazon-using-ai-equipped-cameras-in-delivery-vans.html
https://arstechnica.com/cars/2021/02/amazon-aims-to-improve-safety-by-monitoring-drivers-with-cameras-and-ai/ELON MUSK EN APPLE GERUCHTEN MET VERSTREKKENDE GEVOLGEN
... of hoe tech geruchten koersen enorm beïnvloeden...

Sinds de gezamenlijke actie van een Reddit-community de aandelenmarkt een flinke opdoffer bezorgde, lijkt het ons toch aangewezen om dit aspect van de techwereld wat nauwer te volgen. Want één verkeerd woord, of integendeel een juist geplaatst woord, kan een enorme invloed hebben op de koers van een bedrijf. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de beleggers, maar voor het bedrijf zelf. En voor de vele werknemers ervan.  Als beleggers het vertrouwen in een bedrijf verliezen, raakt vaak de cashflow in gevaar, met desastreuze gevolgen voor het bedrijf...

En dus: bericht 1. Elon Musk heeft voor maar liefst 1,5 miljard dollar Bitcoins gekocht. En er is aangekondigd dat klanten voortaan hun Tesla zouden kunnen betalen in Bitcoins - voor zover de wetten in het land dit toelaten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de koers van cryptomunten meteen de hoogte in gingen, zoals de bitcoin en dogecoin.

Nu is de bitcoin de laatste weken enorm gestegen. En de aankondiging van Musk heeft dat alleen maar aangewakkerd. Sommigen noemen de huidige koers onrealistisch, en voorspellen dat een ineenstuiken van de koers, zoals in het verleden al eens gebeurd is, niet onmogelijk is.

Nu, als je het ons vraagt, dan betalen wij liever eurootjes of zelfs dollars voor een auto. Daarmee weet je tenminste wat je betaalt. En dat weet je echt niet met de bitcoin... (1)

Tussen haakjes: Elon Musk is niet onbesproken - in 2018 kwam hij in problemen toen hij een tweet de wereld instuurde dat hij zijn bedrijf van de beurs zou halen.

Een tweede bericht over koersdalingen betreft een voorspelling van Apple-waarnemers. Die waren er vast van overtuigd dat Apple wel degelijk plannen heeft om zelf een auto te bouwen, in samenwerking met een fabrikant. Dat zou dan Hyundai worden, en zijn dochterbedrijf Kia.

Deze twee bedrijven hebben echter  ondertussen ontkend dat zij  gesprekken voeren met Apple, om een autonome auto te ontwikkelen. De aandelen van beide bedrijven doken meteen enkele procentjes lager.

Eerlijk: als je het ons vraagt rust er een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van die 'insiders' en 'waarnemers', die met enkele zinnetjes in een nieuwsartikel zo'n tumult kunnen veroorzaken op de beurs. Het gaat nog altijd om bedrijven met werknemers...
https://www.cnbc.com/2021/02/08/tesla-buys-1point5-billion-in-bitcoin.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-08/hyundai-kia-say-they-aren-t-in-ev-discussions-with-appleTWITTER WIL ABONNEMENTSDIENSTEN AANBIEDEN
... en hoopt eindelijk winstgevend te worden

Twitter gaat al heel wat jaartjes mee. En investeerders hebben er heel wat geld in gepompt. Maar hebben zij al een rendement terug gezien? Twitter is nog altijd niet winstgevend.

Onder druk van die investeerders heeft Twitter daarom aangekondigd dat het verschillende opties onderzoekt om aan geld te geraken. Een daarvan zou het geven van fooien zijn, waarbij gebruikers kunnen betalen voor exclusieve content, en Twitter een commissie zou nemen op die fooien. Een andere optie is laten betalen voor een pakket power user tools. Of ook een betalende versie uitbrengen van Tweetdeck, dat tot nu toe gratis was. En zelfs de mogelijkheid om gebruikers te laten betalen voor meer opties bij hun profiel, of bijvoorbeeld het 'send undo' van een tweet. Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2021/2/8/22272364/twitter-premium-subscriptions-tweetdeck-undo-send-tipping-ads?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4HACKERS KNOEIEN MET WATERRESERVOIR
... maar gelukkig op tijd ontdekt

Dat hackers hun zwarte magie gebruiken voor geld, is logisch. Sommige hackers doen het gewoon om te tonen hoe straf ze zijn. Maar hackers die echt moedwillig met de gezondheid van de mensen gaan spelen,dat zie je niet gauw.

Toch is het gebeurd, in Pinellas County (Florida). Volgens de sheriff aldaar heeft iemand vanop afstand toegang gekregen tot een waterinstallatie en getracht het niveau van natriumhydroxide te verhogen naar een gevaarlijk gehalte.

Eerst werd gedacht dat een toezichter vanop afstand ingelogd had, maar toen men merkte dat er met deze instellingen geknoeid werd, werd onmiddellijk het niveau van deze stof teruggedraaid, zodat er geen gevaar was voor de volksgezondheid.

De sheriff stelt bovendien gerust: als een operator die ter plekke aanwezig was niet gemerkt had dat er geknoeid was, dan waren er nog andere alarmsystemen die voorkomen zouden hebben dat er met het water geknoeid is.

Toch om even van te rillen...
https://www.wtsp.com/article/news/local/pinellascounty/pinellas-oldsmar-water-system-computer-intrustion/67-512b2bab-9f94-44d7-841e-5169fdb0a0bdAPPWINKELTJES TOCH GEEN BEVEILIGING TEGEN MALWARE
... zowel Google als Apple laten hierbij steken vallen

Met de appstores, waar je progjes kan downloaden voor je tablet of smartphone, was het de bedoeling dat hiermee voorkomen zou worden dat je dingen zou downloaden die jouw toestel of jouw data in gevaar zouden kunnen brengen. Dat was het hele concept: dingen installeren die je ergens op het web vindt, zou niet meer kunnen, enkel wat zich in die appwinkeltjes (App Store van Apple en Play Store van Google) bevindt. Tenzij je je eigen toestel zou hacken, toegang tot de root ervan zou forceren, wat niet zo eenvoudig is en ongekende veiligheidsrisico's inhoudt.

Jarenlang hebben mensen dit geloofd, wat een vals aureool van veiligheid gecreëerd heeft. Want nu blijkt dat de apps in die appwinkeltjes toch niet altijd veilig zijn. Twee berichten die het bevestigen.

Om te beginnen: Google heeft het populaire Barcode Scanner verwijderd uit de Play Store. Beveiligingsexperts bij Malwarebytes stelden namelijk vast dat de recente release ervan malware bevatte. Deze app werd meer dan 10 miljoen keer gedownload, en maakte tot voor kort deel uit van het officiële Play Pass programma van Google. (1)

Maar het is niet enkel Google dat in de fout gaat. In de ogen van de meeste mensen is Google wat laks in de controle over de apps in zijn winkeltje, en is Apple veel strenger. En dus veiliger. Maar dat wordt nu tegengesproken door een ontwikkelaar, die aantoont dat er heel wat scam apps liggen in de App Store, en dat sommige daarvan miljoenen dollar verdienen met hun oplichting. (2)

De man in kwestie maakt zelf een app, FlickType, voor de Apple Watch, waarmee je via gebaren kan typen op het kleine klavier van de watch. Hij stelde vast dat er in de App Store verschillende imitaties van FlickType  te vinden waren, die eigenlijk helemaal niets deden - behalve een scherm vertonen om de app aan te kopen, of een abonnement te nemen van x dollar per maand.

De moraal van het verhaal? Let altijd goed op de reviews van een app vooraleer die te installeren! 9to5Mac heeft nog meer tips.
https://www.androidpolice.com/2021/02/08/this-google-play-pass-app-with-over-10-million-installs-has-been-outed-as-malware/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://9to5mac.com/2021/02/08/app-store-scam-apps-how-to-spot/AMAZON MAAKT VAN ECHO EEN AANRAAKSCHERM VOOR AAN DE MUUR
... en wordt een meer ingeburgerd begrip: domotica

Volgens verschillende bronnen zou Amazon werken aan een nieuw formaat voor zijn "slimme" luidspreker, Alexa. In die luidspreker, die later ook nog eens voorzien werd van een scherm, zit AI software die verschillende commando's kan uitvoeren die je uitspreekt

Nu heeft Amazon een andere vormfactor aangekondigd: een toestelletje dat je aan de muur hangt. Wat het eigenlijk meteen meer tot het centrale bedieningspaneel kan maken voor je hele huis via domotica - maar dan wel met gesproken commando's. Het toestel zou 200 tot 250 dollar moeten kosten.

Uiteraard hang hieraan de vraag met welke slimme elektronica het toestel compatibel is. Maar ons lijkt het alvast een geslaagd huwelijk tussen futuristische "Alexa" luidsprekers, en "ouderwetse" bedieningspanelen voor je domotica.
https://www.cnet.com/news/amazon-reportedly-working-on-a-wall-mounted-touchscreen-echo-for-the-home/

MICROSOFT LANCEERT TWEE NIEUWE APPS VOOR MICROSOFT TEAMS
... Bulletins en en Milestones moeten productiviteit en communicatie verbeteren.

Microsoft blijft zijn Teams platform uitbreiden met nieuwe functies, om het samenwerken nog beter te maken. Deze week werden twee nieuwe functies toegevoegd: Bulletins en Milestones.

Met Bulletins kan de organisatie die met Teams werkt, nieuws delen met de hele groep, vanop één centrale plek. Artikels die dan georganiseerd kunnen worden volgens categorie en multimedia kunnen bevatten. Mensen kunnen bepaalde categorieën kiezen om te volgen, en de uitgevers van de content kunnen opvolgen hoeveel mensen een artikel gezien hebben.

De andere app, Milestones, is dan eerder bedoeld als een centrale plek waar je de status en updates kan opvolgen van dossiers waaraan gewerkt wordt door het team. Je kan items opvolgen op basis van de eigenaar van een taak, op basis van status, en de updates zelf staan apart in een activiteitslog.

Meer bij WindowsCentral.
https://www.windowscentral.com/microsoft-launches-bulletins-and-milestones-teamsJACK DORSEY DENKT AAN EEN APPSTORE VOOR SOCIAL MEDIA ALGORITMES
... en zet hiermee zijn idee van een gedecentraliseerd netwerk verder.

In een gesprek met investeerders, zo vertelt The Verge, heeft Jack Dorsey, de man achter Twitter, meer uitleg gegeven over wat hij het liefst zou doen met Twitter. Dat zou een gedecentraliseerd sociaal netwerk moeten worden, dat niet onder de controle is van zichzelf of een ander bedrijf.

En hij heeft een idee om de gesprekken op Twitter gezonder te maken. Er zouden namelijk verschillende soorten algoritmes moeten komen, die als het ware in een appstore zullen liggen. En daar kan je dan uit kiezen - niet alleen voor Twitter, maar ook voor andere sociale netwerken. Een intrigerend concept, maar hoe dat concreet moet gaan werken is ons nog een raadsel.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/2/9/22275441/jack-dorsey-decentralized-app-store-algorithms?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4GOOGLE NEWS SHOWCASE UITGEROLD NAAR MEER LANDEN
... na Australië nu ook het VK en Argentinië. Google betaalt voor nieuws!

Je hebt in de voorbije maanden kunnen lezen dat er een hele beweging ontstaan is om Google (en Facebook) te laten betalen voor het verwijzen naar nieuws. Google probeert dat op verschillende manieren te voorkomen. Eerst deed het dat door de 'snippets', de korte intro's van nieuwsberichten en de bijhorende foto niet meer te plaatsen. Maar dat was bij de wetgever in Australië onvoldoende.

Daarna deed Google het door de Google News Showcase uit te brengen. Daarbij worden zowel gratis artikels als artikels achter een betaalmuur van een beperkt aantal uitgevers genoemd in de Showcase, en zou Google die uitgever daarvoor betalen. Meer over dit systeem bij Engadget (1).

Ook Europa wil Google en Facebook laten betalen voor nieuws. Het Europees parlement is een verregaande wetgeving hiervoor aan het voorbereiden. Business AM waarschuwt echter dat dit, althans voor België, de twee grote nieuwsuitgevers die ons land rijk is, DPG en Mediahuis alleen nog maar rijker zou worden. Die kunnen namelijk op enorme bedragen (1 miljard euro voor 4 jaar) steun rekenen, wat de Belgische groepen in staat stelde om zowat alle Nederlandse kranten over te nemen. Tussen haakjes: een abonnement op Business.am kunnen wij je van harte aanbevelen! (2)
https://www.engadget.com/google-news-showcase-uk-argentina-launch-103505351.html
https://businessam.be/europa-wil-facebook-en-google-laten-betalen-voor-digitaal-nieuws/AUDIO IS IN: DE HYPE ROND CLUBHOUSE
... maar zal het overleven, eens de hype over is?

De laatste weken is er heel wat te doen rond Clubhouse. Dat is een nieuw social mediaplatform, dat volledig rond audio draait. Je kan er kamers bezoeken, en deelnemen aan gesprekken, waarbij je de kamer uitkiest op basis van het onderwerp, of de persoon die er spreekt. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan de hype die rond Clubhouse ontstaan is. Om te beginnen: je kan er alleen binnen als je een uitnodiging hebt, en dat alleen al is voldoende om mensen aan te zetten om tot de happy few te horen. Verder is de app enkel voor de iPhone, wat opnieuw een exclusief clubje creëert. En tot slot heeft Elon Musk er onlangs een gesprek gehouden, en ook die naam is goed om wat hype te genereren.

Waarnemers vragen zich af of Clubhouse zal overleven, eens de hype over is. Want nu zitten we nog altijd in een pandemie, in de meeste landen is er een lockdown, streng of zacht. En dus kunnen we eigenlijk niet al te veel andere dingen doen. En dan lijkt een conversatie met een Venture Capitalist wel interessant om bij te wonen. Vooral wanneer het erg exclusief is. Maar gaan we dat ook interessant blijven vinden, wanneer de cafés terug open gaan, en er terug congressen zijn met netwerkmomenten tijdens de pauze?

En dan is er nog het feit dat het een eenwegsverkeer is. Op de meeste social media is slechts een beperkt deel van de mensen die actief content maken - laat staan dat zij zich gaan wagen aan een voordracht geven voor een digitale kamer vol mensen die zij niet kennen. Er zullen wel mensen zijn die dit een ideaal middel vinden, zoals journalisten en VC's. Maar de gewone internaut zal liever ofwel naar content luisteren / kijken, of zelf een kort filmpje maken of bekijken op TikTok.

Denk ook aan de "attention span" - het feit dat we het tegenwoordig niet meer opbrengen om lang met iets geconcentreerd bezig te zijn, wat het succes van korte filmpjes à la TikTok verklaart. Zullen we tijd hebben, met alle videoconferenties die we al moéten doen, om ook nog vrijwillig aan de smartphone of computer gekluisterd te zijn, om naar een persoon/personen te luisteren waarvan je niet weet hoe lang het gesprek gaat duren?

Om af te wachten dus.

Tussen haakjes: net zoals zovele sociale netwerken vraagt Clubhouse jou, wanneer je voor de eerste keer inlogt (na eindelijk een uitnodiging vast te krijgen!) om je contacten te uploaden. Volgens een artikel bij Medium gaat Clubhouse daar toch wel op een eigenaardige manier mee om. Je bent dus gewaarschuwd. (2)

En dan nog dit: zoals te verwachten was, heeft China ondertussen de toegang tot Clubhouse geblokkeerd, nadat daar discussies te beluisteren waren over de onafhankelijkheid van Taiwan, over Tiananmen Square, en over de manier waarop de Oeigoerse moslims behandeld werden. Maar de gebruikers zouden ondertussen wel beroep doen op VPN om toch toegang te krijgen tot Clubhouse. (3)
https://www.joinclubhouse.com/
https://onezero.medium.com/clubhouse-is-suggesting-users-invite-their-drug-dealers-and-therapists-a8161b3062fc
https://www.wired.com/story/beijing-ban-clubhouse-wont-deter-listeners/?mbid=social_tw_gear&utm_brand=wired&utm_campaign=wiredgadgetlab&utm_medium=social&utm_social-type=owned&utm_source=twitterFACEBOOK WIL CONCURRENT VAN CLUBHOUSE MAKEN
.. en ook Twitter heeft een concurrent. Imiteren is de beste vleierij?

Sociale netwerken imiteren voortdurend functies die bij de concurrent succesrijk zijn. En het zal dus niet verwonderen dat de New York Times bericht dat Facebook aan een kloon van Clubhouse werkt. De baas van Facebook, Mark Zuckerberg, was trouwens enkele dagen ook lid geworden van Clubhouse, en sprak er in een Room over de toekomst van augmented en virtual reality. Verwacht dus binnenkort een afgietsel van Clubhouse als extra functie bij Facebook. (1)

Ook Twitter heeft een concurrent voor Clubhouse, Spaces, alhoewel eerlijkheid ons gebiedt om hieraan toe te voegen dat Spaces al langer in de pijpleiding lag. Twitter heeft een social podcastingbedrijf overgenomen, Breaker, om haar expertise in social audio te kunnen gebruiken.

Audio is hot. Maar of het echt het medium is voor live interactie, dat is nog de vraag. Wij houden van onze audio die we kunnen beluisteren wanneer het onszelf uitkomt, als podcast, of als heruitzending van radio. Om niets te missen...
https://www.theverge.com/2021/2/10/22276645/facebook-clubhouse-social-audio-app-develop?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4WAZE VOEGT AUDIOBOEKEN TOE AAN ZIJN AANBOD
... handig tijdens de ochtendspits

En wat als we nu eens verkeersinformatie, routebeschrijving en audioboeken combineren? Dat dacht alvast Waze, de app die je je route voorrekent om te nemen, maar ook real time informatie over files en werken brengt, en waar jij zelf ook informatie over opstoppingen enz. kan doorgeven.

Een slim idee als je het ons vraagt. Wanneer je in een file staat, dan wil je graag verstrooiing - dat geeft je het idee dat je je tijd niet volledig verspilt in die file, dat je er nog iets bij opsteekt. En het zal ongetwijfeld meehelpen om je irritatie te verminderen.

Waze heeft voor die audioboeken een partnerschap afgesloten met Audible. Om audioboeken te kunnen lezen, moet je gewoon Audible kiezen als jouw audio player, na het aanklikken aan het muziek icoontje op Waze. Je moet wel een abonnement hebben op Audible uiteraard.

Eerder had Waze ook al partnerschappen afgesloten met Spotify, Pandora, YouTube Music en iHeart Radio om hun content via de app te beluisteren.

Deze integratie met Audible is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Je moet wel nog eerst in Instellingen bij Audio Player nakijken of Audible daar vermeld staat.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/waze-audible-102500904.html

 

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LASERFACTORY: ZELF FABRIEKJE SPELEN
... een drone of robot in je huiskamer maken: het kan

Wetenschappers van de Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van het MIT hebben een combinatie van printers en laser snijmachines ontwikkeld, waarme je instant drones en robots kan maken, een combinatie die zij LaserFactory noemen.

Met de software van LaserFactory kan je een toestel ontwerpen, door gebruik te maken van een hele bibliotheek met onderdelen. Je kan hierbij ook snijnlijnen tekenen en circuits. De machine zal dan de onderdelen uitsnijden, in sommige gevallen zelfs onderdelen vouwen, zilverlijnen printen voor de schakelingen, zij plaatst de componenten waar die moeten zijn en zal dan het zilver uitharden, met als resultaat een toestel dat klaar is voor gebruik. Een video toont je hoe LaserFactory te werk gaat.

Het nieuwe aan deze machine dat zo bijzonder is, is dat de hardware geassembleerd wordt, dat het zilver gespoten wordt en dat voorwerpen opgenomen en geplaatst worden. Deze assemblage unit kan bijvoorbeeld ook gekoppeld worden aan een commerciële laser snijmachine. Indrukwekkend!
https://news.mit.edu/2021/fabricating-fully-functional-drones-0208ADOBE VOEGT ASYNCHROON BEWERKEN TOE AAN HAAR TOOLS
... en omarmt hiermee stilaan de cloud

Adobe, het bedrijf achter Photoshop, Illustrator en Fresco, is stilaan de cloud aan het omarmen. Je kon al bestanden in de cloud bewaren, zodat je ze overal bewerken kon. Maar samen aan een bestand werken was toch nog niet zo evident.

Daar komt nu verandering in. Het lanceert een button in Photoshop, Illustrator en Fresco, met het opschrift "Invite to Edit".  Dat bewerken kan dan asynchroon gaan, zowel op iPad, iPhone als desktop.  Wat je niet kan is met verschillende mensen tegelijkertijd werken aan hetzelfde document. Wat er wel gebeurt:  wanneer je op de Invite to Edit button klikt, dan zal je gevraagd worden om eerst het document naar de cloud te bewaren, zodat anderen het kunnen bewerken. Volgens Petapixel is er wel een nadeel: het document wordt dan een clouddocument, en daarna is het toch niet zo gemakkelijk om dat naar je eigen machine te bewaren.

Nog nieuw is dat Adobe Preset Sync toegevoegd heeft in Photoshop voor de desktop. Hiermee kan je dan brushes, swatches, gradients patronen, stijlen en vormen vanuit je Adobe Creative Cloud account bewaren naar elke desktop waarop je op dat moment werkt.

Meer bij Petapixel.
https://petapixel.com/2021/02/09/adobe-adds-easy-collaboration-asynchronous-editing-to-photoshop/PLOOIBARE SURFACE DUO KOMT NAAR EUROPA
... en hoera, prijs daalt tot 999 dollar

Het is al enkele maanden geleden dat Microsoft de plooibare Surface Duo voorgesteld had. Geen laptop, maar een tablet die twee schermen bevat. En Android kan draaien, maar ook het beste van de Microsoftdiensten heeft.

Binnenkort zal die ook beschikbaar zijn in Europa, en daar zal hij 400 dollar goedkoper zijn dan wat hij in de VS kostte - het prijsetiketje zal ongeveer 999 dollar zijn.

De opvouwbare Surface Duo zal beschikbaar zijn in Canada, Frankrijk en Duitsland.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/2/11/22278035/microsoft-surface-duo-uk-release-date-price-features?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.microsoft.com/en-us/surface/devices/surface-duo?activetab=overview

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetLUISTERRIJK: LUISTERBOEKEN

Audio wordt steeds belangrijker. Is het omdat we dat ook kunnen doen terwijl we met iets anders bezig zijn - van een auto besturen, tot schilderen, wandelen, lopen en het huishouden doen?

Feit is dat audioboeken echt ingeburgerd geraakt zijn, naast de podcasts. In het begin waren de aanbieders vooral engelstalig, maar er zijn inmiddels ook bedrijven opgestaan die zich focussen op het Nederlandstalig publiek.

Een grote speler is Luisterrijk. Daar vind je boeken in Nederlandse vertaling, naast ook boeken van Nederlandstalige auteurs.

Luisterrijk werkt met downloads per boek, gaande van minder dan 5 euro, tot 20 euro. Erg belangrijk is dat je op voorhand gratis een fragment kan beluisteren, om te weten dat de stem van de voorlezer je bevalt.
https://www.luisterrijk.nl/STORYTEL: AUDIOBOEKEN

Ook bij Storytel vind je audioboeken om te beluisteren. In het begin dachten wij dat deze app Vlaamse roots zou hebben, omdat we er meer boeken van Vlaamse auteurs vonden - naast uiteraard boeken uit de hele wereld, in het Nederlands vertaald. Het blijkt echter dat Storytel een wereldwijd bedrijf is, met een afdeling in België.

De dienst werkt volgens een ander verdienmodel: hier betaal je niet per boek, maar neem je een abonnement van €11,99 per 30 dagen, waarvoor 1 volwassene en 1 kind onbeperkt boeken kunnen beluisteren. Je kan die ook offline opslaan, zodat je ze onderweg, zonder internetverbinding, beluisteren kan.
https://www.storytel.com/be/nl/iHEARTRADIO WERKT AAN 3D PODCASTS
... speciale studio zorgt voor onderdompeling in geluid


Er is de laatste tijd veel belangstelling voor audio en podcasts. En als je iHeartMedia, het bedrijf achter de populaire podcast-app iHeartRadio, laat doen, dan gaan onze oortjes binnenkort nog meer verwend worden.

Het bedrijf wil namelijk dit jaar podcasts gaan maken in 3D of binaurele audio. Dat is audio die je het idee geeft dat je je in dezelfde ruimte bevindt als waar de actie plaats heeft, doordat geluiden, instrumenten, stemmen vanuit verschillende plaatsen naar je oren stromen. Om die podcasts te maken, zou het bedrijf nu 3 studio's gebouwd hebben om die audio op te nemen.

3D audio is niet nieuw - het bestaat al enkele jaren en wordt al ondersteund door verschillende makers van tv's en luidsprekers, zoals Amazon en Sony.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/iheartradio-3d-audio-podcasts-185143292.html

 
De nieuwe oogst


   
PINBALL MAP: FLIPPERKASTEN

Deze website vermeldt op een landkaart de plekken waar pinball machines (flipperkasten) staan waar je je geluk kan wagen. De locaties worden door internauten toegevoegd of verwijderd. Momenteel staan er meer dan 7.000 plekken met meer dan 26.000 machines op. En ja, ook in België hoor!
[Taal: ENG]
https://pinballmap.com


WEBMOJI: OPEN SOURCE COLLECTIE
Hier vind je een hele reeks emoji's die je kan gebruiken. Je moet enkel de emoji aanklikken om hem te kopiëren naar jouw tekst. Ook de vlaggen van landen staan erbij. Tip: plaats de cursor in de zoekbalk en druk op spatie: dan zal je alle emoji's zien verschijnen.
[Taal: ENG]
https://webmoji.xyz/


MONUMAP: UNESCO ERFGOED
Deze website zet werelderfgoed, zo uitgeroepen door UNESCO, op de landkaart. Wanneer je een reis plant (je kan dromen, toch?) dan is dit wel handig.
[Taal: ENG]
https://monumap.com/


NATIONAAL ARCHIEF DOORZOEKEN
In het Nationaal Archief vind je de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC), de Sociëteiten van Suriname en Berbice. Van handgeschreven teksten werden transcripties gemaakt, 3 miljoen maar liefst. En nu zijn die ook doorzoekbaar.
Het verhaal lees je hier.
[Taal: NL]
https://www.nationaalarchief.nl/beleven/nieuws/een-archief-doorzoeken-gaat-nu-in-seconden-in-plaats-van-jaren


ECOSIA: BOMEN PLANTEN WANNEER JE ZOEKT
Deze nieuwe zoekmachine heeft een ecologische manier gevonden om de markt te veroveren: Ecosia belooft bomen te planten wanneer je via deze zoekmachine een zoekopdracht uitvoert. Bij Ecosia staan advertenties, en het geld dat daarmee verdiend wordt, wordt gebruikt om de bomen aan te kopen en te planten. Je kan Ecosia als zoekmachine toevoegen aan je Firefox browser.
https://www.ecosia.org/


NETFLIX ORIGINALS VAN 2015 TOT 2020

In dit artikel van Vulture worden 515 Netflix Originals, dus films die speciaal voor Netflix gemaakt werden, gewogen. En in een ranglijst gezet, met telkens duidelijk de goede en slechte kanten van de film. Een handleiding om je volgende Netflix-film te kiezen. Wij kunnen je alvast verklappen dat op nummer 1 een film staat van ... niemand minder dan Orson Welles!
[Taal: ENG]
https://www.vulture.com/article/best-netflix-original-movies.html


HOE LAAT IS HET?
Deze website van de Amerikaanse overheid doet maar één ding: aangeven hoe laat het nu is in een bepaalde staat in de VS. Want daar zit heel wat verschil op!
[Taal:ENG]
https://time.gov/


HOE DATA VISUALISEREN MET PYTHON EN SEABORN

Een artikel voor ontwikkelaars en al wie graag met code speelt. Bij The Next Web vind je namelijk een beginnersgids die je toont hoe je data visueel kan weergeven op een website bijvoorbeeld. Want een visuele weergave zegt nog altijd veel meer dan gewoon wat cijfertjes.
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/syndication/2021/01/05/a-beginners-guide-to-data-visualization-with-python-and-seaborn/


VIRTUAL VENUE
Met deze tool kan je een video-ontmoeting organiseren in je eigen website. Je voegt de code toe aan Squarespace, Wix, HTML en meer. En je kan je eigen conferentiescherm in je website draaien. Genodigden moeten geen plug-ins of apps gebruiken.
[Taal: ENG]
https://www.mixily.com/features/virtualvenue?ref=launchingnext


JITTER VIDEO: ANIMATIE
Met deze website kan je een afbeelding uploaden, en er dan beweging aan toevoegen. Je creatie kan je downloaden als video of GIF. Je kan letters, worden en lijnen animeren, of voorgemaakte animaties toevoegen.
[Taal: ENG]
https://jitter.video/?ref=launchingnext


LESS THAN 5 CLUB
Iedereen die een video wil streamen op Twitch, wil uiteraard dat die door zoveel mogelijk mensen bekeken wordt. Maar niet iedereen slaagt daarin. Deze website geeft een overzicht van Twitch streams die amper 5 kijkers hebben, of minder.
[Taal:ENG]
https://www.lessthan5.club/


KNOTS: KNOPEN ONTWARREN

Een online game waarbij je knopen moet ontwarren. Het is eigenlijk een soort puzzel, , waarbij je de stukjes in de juiste volgorde moet leggen.
[Taal: ENG]
https://knots.netlify.app/


WIKIMEDIA COOKBOOK

Een door de community aangevulde collectie van recepten in het Engels, met links naar andere talen. Je vindt er een uitleg over kooktechnieken, voedselgroepen, nationale en etnische keukens, en natuurlijk recepten.
[Taal: ENG]
https://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Table_of_Contents

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch zangeres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Maubourg
    Programmeertaal Visual Basic .NET - https://nl.wikipedia.org/wiki/Visual_Basic_.NET
    Russisch instituut voor medisch onderzoek, gevestigd in Moskou - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gamaleja-Instituut_voor_Epidemiologie_en_Microbiologie
    Fietssnelweg tussen Leuven en Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietssnelweg_F3
    Amerikaanse politieke miniserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Comey_Rule
    Portugese arts en feministe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carolina_Beatriz_%C3%82ngelo
    Vlaams ridder en rechtsgeleerde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_van_der_Zijpe
    Belgische illustratrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shamisa_Debroey


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Het Chinese jaar van de os is begonnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinees_Nieuwjaar
    Sneeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sneeuw
    Land waar een militaire staatsgreep was - https://nl.wikipedia.org/wiki/Myanmar
    Russisch COVID-19-vaccin - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gam-COVID-Vac


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Latijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Latijn


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Post Malone headliner op virtueel concert ter ere van 25-jarig jubileum Pokémon
https://www.ad.nl/esports/post-malone-headliner-op-virtueel-concert-ter-ere-van-25-jarig-jubileum-pokemon~a954dd76/
- Hyundai vervangt autowielen door ‘poten’ in voertuig dat ‘overal kan komen’
https://www.ad.nl/auto/hyundai-vervangt-autowielen-door-poten-in-voertuig-dat-overal-kan-komen~aa95f14f/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- ArtSound introduceert de CLMN 8 speaker, een echte all-rounder!
https://elektrozine.be/artsound-introduceert-de-clmn-8-speaker-een-echte-all-rounder/
- Voel de bass met de JBL Tune 225TWS Ghost Edition
https://elektrozine.be/voel-de-bass-met-de-jbl-tune-225tws-ghost-edition/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Kwetsbaarheid in TikTok stelde privégegevens van gebruikers bloot
https://computertaal.info/2021/02/12/kwetsbaarheid-in-tiktok-stelde-privegegevens-van-gebruikers-bloot/
- Ik land op Mars
https://computertaal.info/2021/01/21/ik-land-op-mars/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple kondigt augmented realityapp aan voor AppleTV+ serie For All Mankind
https://tweakers.net/nieuws/178010/apple-kondigt-augmented-realityapp-aan-voor-appletv+-serie-for-all-mankind.html
- VideoLAN werkt aan browserversie VLC op basis van WebAssembly
https://tweakers.net/nieuws/178004/videolan-werkt-aan-browserversie-vlc-op-basis-van-webassembly.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Review: Oppo Enco X - Klein oortje, groots geluid
https://datanews.knack.be/ict/reviews/review-oppo-enco-x-klein-oortje-groots-geluid/article-review-1698597.html
- Onderzoekers leren varkens gamen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/onderzoekers-leren-varkens-gamen/article-news-1700045.html*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy Buds Pro review: stoofpotje op basis van bekende recepten
Ik wil ze zo graag volmondig aanraden, maar kan het niet
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-buds-pro-review-e0e81ccedf7c
- Oppo Watch review
Eindelijk een concurrent voor de Apple Watch?
https://tandemtech.be/oppo-watch-review-e02e15309d7e*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze 8 UGent spin-offs zagen in 2020 het levenslicht: “Hoopgevend dat baanbrekend onderzoek de kans krijgt om verder te groeien in een ondernemende context”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/deze-8-ugent-spin-offs-zagen-in-2020-het-levenslicht-enorm-hoopgevend-dat-baanbrekend-onderzoek-de-kans-krijgt-om-verder-te-groeien-in-een-ondernemende-context
- 9 dingen die je moeten weten alvorens te beleggen in cannabis-aandelen
https://www.bloovi.be/artikels/finance/2021/9-dingen-die-je-moeten-weten-alvorens-te-beleggen-in-cannabis-aandelen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 EEN ANDERE ACHTERGROND OP JE VERGRENDELSCHERM

Ben je die standaard achtergrondafbeeldingen van Windows op je vergrendelscherm beu?  Je kan eigen afbeeldingen gebruiken, zelfs een diavoorstelling.
How-To Geek toont hoe je dat doet.
https://www.howtogeek.com/708418/how-to-change-your-windows-10-lock-screen-background/


HOE EEN VPN INSTALLEREN

Een VPN of Virtual Private Network is een soort van extra beveiligde tunnel doorheen het internet, vanop jouw computer bijvoorbeeld naar het netwerk van je bedrijf. Een VPN wordt ook gebruikt om te maskeren vanuit welk land je inlogt op een website.
Dit artikel bij ZDNet vertelt hoe je zo'n VPN kan creëren en installeren op iOS, Mac, Windows en Android.
https://www.zdnet.com/article/how-to-install-a-vpn-on-ios-mac-windows-and-android/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WELLWORK: WELZIJN OP HET WERK
Er zijn ontelbare apps om je gezondheid te monitoren. Maar deze focust zich vooral op je welzijn op het werk. Drink je genoeg water, beweeg je genoeg?
[iOS]
https://www.wellworkapp.com/?ref=launchingnext


IMAZING VOOR MACOS
Deze tool voor macOS stond vroeger bekend onder de naam DiskAid. Je kan hiermee je iPhone, iPad of iPod Touch als een externe harde schijf gebruiken. Je kan zo je muziek, boodschappen, bestanden en andere data overzetten en er een backup van maken.
https://imazing.com/


A BETTER VERSION
Deze app voor iOS en Android belooft dat hij jou een betere versie van jezelf kan laten maken. Dagelijks krijg je een uitdaging - en het is aan jou om die uitdaging te aanvaarden of niet. Voor deze app moet je je niet registreren, geen account aanmaken.
https://abetterversion.app/?ref=launchingnext


KONTAKT 6 PLAYER: SAMPLER

Dit programma biedt je meer dan 55 GB aan gedetailleerde klanken die je, als muzikant, gewoon met klikken en verslepen in de interface van je elektronisch instrument kan plaatsen. De samples kan je ook nog eens bewerken.
https://www.native-instruments.com/en/products/komplete/samplers/kontakt-6/


UL BENCHMARK

3D Mark bevat alles om jouw pc en mobiele toestellen op een benchmark te zetten en te kijken wat de prestaties ervan zijn. Werkt voor desktop, Android en iOS.
https://benchmarks.ul.com/3dmark


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Celia Werndam


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het huwelijk is een keten waarnaar vele meisjes smachtend verlangen om eindelijk vrij te zijn.
-Otto Weiss-