Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/2/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1194 van 6/2/2021Gegroet lezer,

Als u het ons vraagt wat toch wel het interessantste bericht was de voorbije week, dan is het wel dat de Facebook Oversight Board in gang getreden is. Verleden week werden dat comité al gevraagd om te beoordelen of het schrappen van de FB-account van Trump wel verantwoord was. En deze week kreeg de comissie een dossier voorgeschoteld waarin een foto verwijderd werd waarop een kinderen met een Sinterklaas en een "blackface" Zwarte Piet te zien waren.

Wij kijken alvast uit naar het oordeel van deze commissie - kan zij in alle onafhankelijkheid handelen, en gaat Facebook zich dan naar de uitspraak voegen? Wordt vervolgd!

Dit en veel meer in de editie van deze week. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
CHAT APPS: DE STRIJD VERHEVIGT
... WhatsApp gebruikers schakelen over op andere apps, maar WhatsApp slaat terug

Door een communicatieblunder van WhatsApp / Facebook, kregen de gebruikers de indruk dat Facebook voortaan toegang zou hebben tot hun gegevens. Veel WhatsApp-gebruikers besloten daarom over te schakelen naar een andere chat app.

Een van de populaire alternatieven is Telegram, die ook end-to-end versleuteling biedt. De laatste versie van Telegram voor iOS bevat nu zelf de optie om je chatgeschiedenis te importeren vanuit een andere app:  niet alleen WhatsApp, maar ook Line en Kakoa Talk.  Groepsberichten en individuele chats worden individueel geëxporteerd (1). Hoe je concreet te werk gaat, lees je bij Numrush (2).

WhatsApp van zijn kant geeft zich niet gewonnen hoor. Het blijft werken aan de veiligheid van de app: voortaan kan je de app beschermen met een tweede laag identificatie: het inscannen van een vingerafdruk, je gelaat, of de iris van je oog. En dit zowel voor de desktop als de web-app. Je moet dan wel je Android of iOS toestel gebruiken voor biometrische identificatie, en dat toestel moet gekoppeld worden met de desktop client via een QR-code. Meer bij TechCrunch (3).
https://www.theverge.com/2021/1/28/22253918/telegram-ios-chat-history-import-whatsapp-line-kakaotalk
https://numrush.nl/telegram-whatsapp-overstap/
https://techcrunch.com/2021/01/28/whatsapp-is-adding-opt-in-biometrics-to-its-web-and-desktop-versions/OOK SIGNAL BRENGT NIEUWIGHEDEN UIT
... nog een concurrent voor WhatsApp!

Waar Telegram de gebruikers tracht te lokken met de import-mogelijkheden, tracht Signal de internauten die een alternatief zoeken voor WhatsApp te verleiden met "leuke" dingen.  De nieuwste versies van Signal voor iOS en Android bevatten namelijk chat-achtergronden, bewegende stickers, en een "About" rubriek, waar je informatie over jezelf kan plaatsen als profiel.

Buiten die "leuke dingen voor de mensen" toch ook wat verbeteringen onder de motorkap. Zo zal de iOS app data nu efficiënter verwerken, en de app bevat ook een instelling om dataverbruik tijdens gesprekken te verlagen, om automatisch de downloads van bijlagen te pauzeren tijdens een gesprek, en om de compressie van afbeeldingen te verbeteren.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/1/29/22244458/signal-new-features-animated-stickers-about-ios-androidFACEBOOK OVERSIGHT BOARD GAAT NU OOK ZWARTE PIET BEHANDELEN
... allemaal zaken om naar uit te kijken

Verleden week kon je lezen dat de door Facebook in het leven geroepen Oversight Board een toch wel zwaar dossier gaat moeten behandelen: heeft Facebook correct gehandeld in de manier waarop de account van voormalig President Trump geschrapt werd?

Zoals we toen uitlegden, is het de bedoeling dat de Oversight Board onafhankelijk werkt, en dus evengoed kan beslissen dat Facebook fout zat. Nu krijgt dat comité nog een dossier te behandelen, dat vooral in Nederland van nabij gevolgd zal worden: het verwijderen van een afbeelding van Zwarte Piet.

In Nederland beroert deze symbolische helper van Sinterklaas de gemoederen al jaren, en heeft het onderwerp zelfs tot relletjes geleid. Het feit dat Facebook een video verwijderd heeft, waarin Zwarte Piet voorkomt, leidde dan ook tot heel wat protest.

Concreet gaat het om een video waarin een kind te zien is, samen met 3 volwassenen. Een van hen verkleed als Sinterklaas, en twee als Zwarte Piet Het kind schudt handen met hen en krijgt een hoedje op het hoofd gezet door een van de Zwarte Pieten. Een tekst in het filmpje zegt, in het Nederlands, dat het kind gelukkig is.

Facebook vond echter dat dit filmpje in strijd is met het beleid over haatspraak, en dan met name "... karikaturen van zwarte mensen in de vorm van 'blackface' " (iemand van wie het gezicht zwart gemaakt werd met schmink).

Een beslissing waartegen degene die het filmpje gepost had, nu in beroep gegaan is bij de Oversight Board. Het bericht kan je lezen bij Facebook, en het resultaat zal je op de site van dit comité kunnen lezen wanneer het advies uitgebracht wordt.
https://about.fb.com/news/2021/01/oversight-board-selects-case-on-zwarte-piet/
https://www.oversightboard.com/news/APPLE: PASSWORDS EXTENSIE
... mogelijk een opening naar Windows?

Apple heeft een officiële extensie uitgebracht voor de Chrome browser (Windows en Mac versie), die je in je iCloud Keychain bewaart. Zo krijg je een alternatief voor een password manager, en wordt het wisselen tussen een Windows en Mac computer gemakkelijker.

Concreet: wanneer je Safari gebruikt hebt om je sterke wachtwoorden te bewaren, dan worden die nu ook beschikbaar in Chrome, wanneer je daar moet inloggen. Wachtwoorden die je aanmaakt in Chrome voor Windows, zullen ook worden gesynchroniseerd naar de iCloud, zodat ze ook toegankelijk zijn op Apple-toestellen.

De extensie, iCloud Passwords, is nu verkrijgbaar in de Chrome Webwinkel.

Waarnemers vinden het feit dat Apple nu een opening lijkt te maken, wel opmerkelijk. Apple heeft lange tijd zijn programma's  beperkt tot zijn eigen toestellen, denk bijvoorbeeld aan iMessage. Maar nu het zich meer op diensten gaat concentreren, zou het wel eens kunnen zijn dat het die diensten voor meer toestellen wil uitbrengen...
https://chrome.google.com/webstore/detail/icloud-passwords/pejdijmoenmkgeppbflobdenhhabjlaj
https://www.theverge.com/2021/1/31/22259720/apple-icloud-passwords-chrome-browser-extension-releasedJE IPHONE ONTGRENDELEN TERWIJL JE EEN MASKER DRAAGT
... maar je moet wel een Watch hebben

Er is nog nieuws uit de iOS 14.5 hoek. In de nieuwe versie van het iOS besturingssysteem zit er een aanpassing die in deze corona-tijden dringend nodig is. Je zal namelijk je iPhone kunnen ontgrendelen via gelaatsherkenning, ook wanneer je een masker draagt. Je moet dus het masker niet langer afzetten om je te identificeren.

Er is wel een nadeel: dit zal alleen lukken als je ook een Apple Watch hebt en het draagt. Als die Watch zelf ontgrendeld is, dan moet je jezelf identificeren door naar je iPhone te kijken, waarna je een buzz op je Watch krijgt, die je laat weten dat de ontgrendeling gelukt is.

Meer hierover bij Engadget.
https://www.engadget.com/apple-ios-14-5-face-id-mask-fitness-plus-developer-beta-182712559.htmlFACEBOOK WIL ANTICIPEREN OP APPLE PRIVACY MAATREGELEN
... voorlopig alleen een test

Apple gaat in zijn iOS drastische wijzigingen doorvoeren om de privacy van de gebruikers te verbeteren. Die zullen ervoor zorgen dat het voor o.a. Facebook moeilijker wordt om data over de Apple-gebruikers te verzamelen. Want de IDFA (Identifier for Advertisers) gaat aan gebruikers vragen om opt-in hun gegevens te verzamelen, in plaats van een opt-out. En volgens waarnemers zou slechts 10-30% dan daadwerkelijk ja zeggen op de opt-in. Adverteerders zouden dan veel minder data kunnen verzamelen om doelgerichte advertenties te verzamelen.

Facebook wil daarop anticiperen. Het is nu  een melding aan het uittesten,  waarin het de Apple iOS gebruikers vertelt hoe het hun data gebruikt om gepersonaliseerde advertenties aan hen te tonen. In de tekst zal o.a. te lezen zijn dat je nog altijd advertenties op Facebook te zien krijgt, maar dat zij minder gepersonaliseerd zullen zijn.

Meer bij Axios.
https://www.axios.com/facebook-notification-apple-privacy-changes-39092ba5-25e4-4e83-87ff-81967733f919.htmlGOOGLE MAPS MET SPLIT SCREEN
... zowel stratenplan als streetview beelden

Google Maps is ongelooflijk handig, wanneer je een bezoekje brengt aan een plaats waar je nog nooit geweest bent. Zowel als voetganger als automobilist. En dat wordt nu nog beter.

Voortaan zou je een gesplitst scherm kunnen krijgen, wanneer je een bepaald punt op de kaart vastgezet hebt. In het ene scherm het stratenplan met de navigatiehulp, en in het andere scherm de Street View functie. Als voetganger kan je zo meteen kijken naar winkelpanden, allerlei herkenningstekens in de straat waar je je vertoeft, en die dan vergelijken met de Street View op je smartphone, om de bevestiging te krijgen dat je juist zit.

Deze functie is momenteel beschikbaar voor Android-toestellen, en het is niet geweten of er ook een versie voor iOS komt.
http://www.pressetext.com/news/20210201019GOOGLE GEEFT JE MEER UITLEG OVER ZIJN KEUZES
... waarom welke sites in de zoekresultaten verschijnen

Google brengt wel vaker verandering aan zijn pagina met zoekresultaten aan - maar meestal gaat het dan om een nieuwe design. Nu echter gaat het om een nieuwe functie die bij de zoekresultaten te zien zal, en dat is toch wel opmerkelijk.

Je krijgt namelijk een nieuw menu item in hamburger-vorm (3 horizontale lijntjes) bij die resultaten, die jou meer informatie geeft over die bepaalde site - vooraleer je dus op de link klikt. Klik je op de hamburger, dan krijg je een infopaneel, met bijkomende informatie, zoals een korte beschrijving die vertelt waarover de site gaat, en die afkomstig is van Wikipedia, als de site daar vermeld staat, en ook andere data over bijvoorbeeld het feit dat de verbinding beveiligd is, of juist niet.

Voor pagina's waar er geen informatie op Wikipedia te vinden is, zal Google tonen wanneer het bijvoorbeeld voor het eerst de site geïndexeerd heeft.  Meer info bij TechCrunch. Deze aanvulling lijkt ons heel interessant - zonder in aanvaring te komen met auteursrechten, geeft Google hiermee belangrijke informatie die je veel kan vertellen over een zoekresultaat, vooraleer je erop klikt..
https://techcrunch.com/2021/02/01/google-now-gives-you-more-information-about-the-sites-in-your-search-results/WIKIPEDIA VERSCHERPT REGELS OM MISBRUIK TE VOORKOMEN
... en diversiteit te bevorderen

Er is eigenlijk een pijnlijk punt: dat het voornamelijk mannen zijn die bijdragen tot de online encyclopedie Wikipedia. En dat er ook een soort van "insider" cult heerst, waardoor het als nieuwkomer moeilijk is om aanvaard te worden in de community - en dat er zelfs wat pesterijen zouden gebeuren. Alles verbaal uiteraard, maar woorden kunnen ook hard kwetsen. En Wikipedia kan die persoonlijke oorlogjes missen als de pest.

Wikimedia Foundation wou daar wat aan doen, maar hoe? In tegenstelling tot Twitter en Facebook, waar er bazen zijn die bepalen hoe content gemodereerd moet worden, zijn het de Wikipedia vrijwilligers die zelf bepalen wat kan bij een edit, en wat niet.

Nu hebben meer dan 1.500  vrijwilligers uit 5 continenten en 30 landen, samengewerkt om nieuwe regels  uit te werken, die als bindende standaards beschouwd zullen worden. Pesterijen worden verboden, zowel online als offline, evenals haatspraak, stereotypes, aanvallen gebaseerd op persoonlijke kenmerken, maar ook bedreigingen met fysiek geweld. Ook wordt het verboden om valse of vooringenomen informatie op te nemen in artikels. (1)

Benieuwd of dit invloed gaat hebben op Wikipedia - en vooral de samenstelling van de community die de artikels schrijft en aanvult. Het doet een beetje denken aan het initiatief van Twitter met zijn Birdwatch, waarbij ook gewone gebruikers uitgenodigd worden om te discussiëren over waarom een bepaalde tekst niet gewenst is.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-wikipedia-rules-exclusive-idUSKBN2A21PWINSTAGRAM: RECENTLY DELETED
... geeft je 30 dagen respijt

Instagram heeft een nieuwe functie ingevoerd: 'recently deleted'. Wanneer je een posting wist op je account, dan zal die 30 dagen verborgen worden in je profiel, vooraleer die daadwerkelijk gewist wordt.

Volgens Instagram zou dit jou moeten beschermen tegen hackers die het op Instagramaccounts gemunt hebben. Want om dan die 'recent deleted' postings definitief te verwijderen of terug te zetten, is er 2F authenticatie nodig, ook al heb jij die 2F niet zelf geactiveerd voor jouw account.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/instagram-recently-deleted-hacked-accounts-170049660.htmlZOOM BRENGT UPDATE UIT AAN ZOOM ROOMS
... audio wordt belangrijker

Onlangs bracht teleconferentietool Zoom zijn Zoom Rooms uit. Dat is een hybride conferentieplatform, waarbij je niet alleen vergadert via je webcam, maar ook je smartphone kan koppelen om een vergadering bij te wonen of te organiseren. En waarbij je enerzijds een ruimte hebt met fysieke deelnemers en anderzijds de virtuele vergadering.

Nu werd er een update uitgebracht, waardoor de beheerder van de conferentie kan zien hoeveel mensen er zich fysiek in een conferentiezaal bevinden, om zeker te zijn dat de aanbevolen afstand tussen mensen geëerbiedigd wordt, en dat de luchtkwaliteit gemonitord wordt, via sensoren in een toestel dat de Neat Bar Pros heet. Zo kunnen mensen, die zich fysiek naar een ruimte willen begeven voor een conferentie, op voorhand kijken of de omstandigheden wel veilig zijn.

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2021/02/03/zoom-announces-new-software-hardware-integrations-for-its-hybrid-conference-rooms/GOOGLE LANCEERT GREEN ROOM
.. gedaan met het sukkelen van je audio- en video-instellingen!

De naam is een beetje misleidend: de term "Green Room" wordt normaal gebruikt waarbij een persoon die zich voor een groene achtergrond zet, wanneer hij beelden opneemt via de camera, die beelden kan projecteren tegen een virtuele achtergrond. Denk aan bijvoorbeeld duidingsmagazines, waarbij een presentator voorbij statistieken wandelt die uit de grond schieten, aan het weerbericht op tv, enz.

Wat Google nu lanceert, heeft daarmee niets te maken. Het is gewoon een wachtzaal, waarin je je instellingen kan uittesten vooraleer je de meeting binnentreedt. Via de optie krijg je een scherm met daarop je hardware getoond, waarbij je kan zien welke camera je hebt, je kan kiezen tussen verschillende microfoontjes, luidsprekers en camera's. Daarbij kan je die telkens in preview bekijken, en de beste weergave kiezen. Maar hiermee kan je ook op voorhand problemen oplossen, zoals een microfoon die je per vergissing op "mute" gezet hebt, of andere problemen, zoals slechte geluidskwaliteit, audio die te luid is, of je microfoon die achtergrondgeluiden te luid weergeeft.

Een hele verbetering. Want naar onze ervaring verlies je bij de doorsnee videoconferentie gemakkelijk 5 tot 10 minuten tot iedereen zijn instellingen in orde gebracht heeft...
https://9to5google.com/2021/02/02/google-meet-preview-video/GOOGLE GEBRUIKT PIXEL CAMERA OM JE HARTSLAG TE METEN
... en je ademhaling ook

Er zijn steeds meer apps en toestelletjes om zelf, neen, niet doktertje te spelen, maar om toch belangrijke waarden van je lichaam te meten. Ooit had een modaal gezin een thermometer in huis. Maar nu zit daar ook steeds vaker een bloeddrukmeter in de huisapotheek, en, met de recente COVID-19-epidemie, ook een metertje dat het zuurstofgehalte in je bloed meet. Er bestaan zelfs heel simpele toestelletjes zoals de Kardia, waarmee je zelf een cardiogram van je hartslag kan maken. En dan hebben we nog onze trackers die je op de arm draagt, zoals de Fitbit, of slimme uurwerken zoals de Watch van Apple, die ook het een en ander meten. Kortom: we meten steeds meer, en hopelijk leidt dit ook tot een gezonder lichaam, een gezondere levensstijl.

Apps om al die gegevens bij te houden zijn natuurlijk heel handig. Zo heeft Google zijn Google Fit, die samenwerkt met verschillende toestellen om de metingen daar te noteren.

Nu heeft Google aangekondigd dat in de Pixel, de smartphone die de "pure" Android versie aan boord heeft, er nieuwe mogelijkheden zullen komen om zonder sensoren toch functies te meten, zoals je ademhaling en je hartslag. En dat gewoon door de camera in het toestel te gebruiken.

Om je hartslag te meten baseert de app zich op kleine kleurveranderingen onder je huid, en dus moet je je vinger op de camera op de rugzijde plaatsen. Om je ademhaling te meten zal de camera de beweging van je borstkas noteren, en moet je dus je camera op je borstkas richten, waarbij je hopelijk je kleren aan mag houden!

Voorlopig is dit dus enkel mogelijk voor Pixel-toestellen, maar later zou het uitgebreid worden naar alle Androids.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-health-mobile-smartphone-camera-heart-rate-respiratory-sensor-160036614.htmlMICROSOFT HEEFT MET VIVA WILDE PLANNEN VOOR HET INTRANET
... moet allesomvattend worden.

Microsoft heeft Viva voorgesteld, een "platform voor een nieuwe ervaring voor het personeel". Marketingjargon om gewoon te zeggen dat het een nieuwe aanpak is van de intranet-sites waarmee de meeste grote bedrijven werken om tools aan hun medewerkers aan te bieden.

Viva zou dus een nieuwe laag moeten worden voor bijvoorbeeld interne communicatie, wat gebouwd wordt op integratie met SharePoint, Yammer en andere Microsoft tools. Er komt ook integratie met LinkedIn Learning, en andere training content. En via Viva Topics zou je dan informatie over onderwerpen kunnen delen met het hele bedrijf.

Dit nieuwe aanbod heeft uiteraard alles te maken met het feit dat veel mensen nog altijd moeten telewerken. En dat, ook nadat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus versoepeld of zelfs opgeheven worden, telewerken toch een blijvertje zal zijn voor verschillende administratieve taken. Misschien zou Viva zelfs het gevoel om bij het bedrijf te horen kunnen versterken?

Meer uitleg bij TechCrunch en The Verge
https://techcrunch.com/2021/02/04/microsoft-launches-viva-its-new-take-on-the-old-intranet/
https://www.theverge.com/2021/2/4/22265954/microsoft-viva-platform-features-remote-work?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4INSTAGRAM GAAT VERTICAAL MET ZIJN STORIES
... imiteren a la volonté!

De ene doet het staand, de nadere liggend. Instagram gaat zijn Stories volgens TechCrunch verticaal maken in plaats van horizontaal (dus: liggend in plaats van rechtopstaand). Met de bedoeling de filmpjes wat meer te laten gelijken op die van TikTok. Tot nu kan je de Stories bekijken door horizontaal te swipen - iets wat Instagram afkeek van Snapchat.

Maar laat ons al die na-aperij terzijde schuiven. De beslissing om over te stappen naar verticaal swipen, is misschien nog niet zo slecht. Het voelt eigenlijk natuurlijker aan, want de meeste interacties op je smartphone doe je door naar beneden of naar boven te scrollen.

Voor Instagram is het bovendien de kans om meer de nadruk te leggen op filmpjes - die worden nu eenmaal meer verticaal opgenomen dan horizontaal, en kunnen dus gemakkelijker vertoond worden, zonder je toestel te moeten draaien.

Meer bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2021/02/03/instagram-confirms-its-working-on-a-vertical-stories-feed/

    
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SPOT ROBOT KRIJGT NIEUWE MOGELIJKHEDEN
... interessante ontwikkelingen voor remote handelingen

Je kent ongetwijfeld de indrukwekkende beelden van Spot, de robot "hond", een robot die op vier poten maar ook op twee lopen kan. Stilaan worden daar praktische toepassingen voor ontwikkeld, en nemen bedrijven die in dienst. Zo zijn er al 400 Spot robots in werking, die elk maar liefst 74.500 dollar kosten.

Boston Dynamics, dat sinds enige tijd eigendom is van Hyundai, heeft nu nieuwe features aangekondigd, die op verzoek van de klanten toegevoegd werden. Een van de toepassingen waarvoor Spot gebruikt wordt, is de inspectie van sites. Voor die taak werd nu Scout uitgebracht, een controlesysteem via het internet, waarmee je de Spot robotten vanop afstand kan bedienen. De robot kan de site bekijken en foto's nemen. En jij kan de robot bedienen met een klavier of een Bluetooth game controller.

Er is ook een nieuwe robot-arm, die voorwerpen kan vastnemen, opheffen, dragen, neerplaatsen of verplaatsen. Deze bediening zit momenteel nog niet in Scout, maar zodra dat het geval is zal Spot vanop afstand ook kraantjes kunnen openen, knoppen verzetten enz.

Een probleem was tot nu toe wel het feit dat de Spot Explorer maar een batterijduur heeft van 90 minuten, zodat je toch nog naar Spot zou moeten gaan om die te herladen. Maar ook daar is nu een oplossing voor bedacht: de nieuwe Spot Enterprise, die een betere CPU heeft voor langere autonomie, kan zichzelf ook inpluggen in een herlaadstation. Zodat het inzetten van de robot voor taken op afstand nog interessanter wordt!

Meer bij The Verge, TechCrunch en Engadget.
https://www.theverge.com/2021/2/2/22261932/boston-dynamics-spot-enterprise-self-charging-scout-web-based-control-software-robotic-arm
https://techcrunch.com/2021/02/02/soon-boston-dynamics-spot-will-be-remotely-opening-doors-anywhere/
https://www.engadget.com/boston-dynamics-spot-enterprise-self-charging-spot-arm-153956229.htmlAPPLE: WIE WORDT GESELECTEERD
... wordt het 1 autofabrikant, of komen er meerdere modellen van de Apple Cars?

Als er één ding is dat je kan besluiten uit de berichten van de laatste dagen, dan is het wel dat Apple echt zijn zinnen gezet heeft op een Apple auto. Maar hoe die concreet vorm moet krijgen, dat wordt steeds onduidelijker. Gaat Apple de assemblage volledig op zich nemen, of laat het auto's bouwen door derden en voorziet het die dan van een Apple Car systeem?

Verschillend berichten  bevestigen deze plannen. Dinsdag kon je lezen hoe Ching-Chi-Kuo, een analist die het meestal juist heeft bij zijn voorspellingen over Apple, beweert dat Apple het platform van Hyundai voor elektrische wagen zal gebruiken om zijn Apple cars te maken. De E-GMP van Hyundai zou ongeveer 500 km kunnen rijden op één lading,

En even later wist de Koreaanse krant Dong-A llbo te vertellen dat Apple een deal zou sluiten met Kia, om 4 triljoen te investeren in Kia, om een productielijn voor de Apple car op te starten. De eerste Apple cars zouden al in 2024 van de band rollen, en er zouden 100.000 wagens per jaar geproduceerd worden.

Dat mag verwarrend lijken, die twee namen van fabrikanten, maar je moet wel weten dat Kia een merk is van Hyundai. De afdeling Hyundai Mobis zou het ontwerp van de componenten voor zich nemen, en de productie in Korea, en de Kia afdeling van Hyundai zou dan zorgen voor de productie in de VS. Er zouden trouwens ook nog samenwerkingen met General Motors op stapel staan, en ook met de Europese autobouwer PSA, die de Peugeot en Citroën maakt.
https://appleinsider.com/articles/21/02/02/kuo-apple-car-to-use-hyundais-e-gmp-platform-gm-and-psa-eye-partnerships
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-03/apple-to-invest-3-6-billion-in-kia-to-make-evs-donga-says


 
 


 
De nieuwe oogst


   
YOUTUBE: ZO BEGIN JE ERAAN

Je kan niet ontkennen dat YouTube de manier waarop we content consumeren veranderd heeft. En heel wat bloggers konden er een carrière maken, en veel geld verdienen.
In Search Engine Journal lees joe hoe je eraan begint...
[Taal: ENG]
https://www.searchenginejournal.com/youtube-beginners-set-up-channel/349814/#close


PASTA KOKEN: 11 TIPS VAN DE CHEFS
Pasta koken mag simpel lijken - gewoon water aan de kook brengen, met zout, de pasta toevoegen, en dan gewoon de tijd eerbiedigen die er op het pakje staat.
Toch kan je je pasta tot perfectie brengen, als je deze 11 tips van chef-koks volgt. Wist je bijvoorbeeld dat je geen olijfolie aan het kokende water moet toevoegen, zoals door velen geadviseerd wordt?
[Taal: ENG]
https://www.mentalfloss.com/article/72841/11-spaghetti-cooking-hacks-real-chefs


OPEN SOURCE ICOONTJES EN ILLUSTRATIES
Op deze website vind je meer dan 108.000 open source icoontjes en illustraties die je gratis gebruiken mag.  Om websites en apps te ontwikkelen bijvoorbeeld.
[Taal: ENG]
https://iconduck.com/


NUMBR: NOTEPAD DAT JE BEREKENINGEN VERSTAAT

Deze webapp is wel bijzonder: wanneer je hier een notitie schrijft die getallen bevat, dan zal de app automatisch de bewerkingen uitvoeren, terwijl je nog aan het typen bent.
[Taal: ENG]
https://numbr.dev/


WSB SENTIMENT
Wie een beetje meer wil weten over de beurs en wat zich op WallStreetBets afspeelt, kan terecht op deze site. Het is geen "ticker" die de koersen van de aandelen weergeeft, wel een tool die vermeldt welke aandelen het meest besproken worden op deze /r van Reddit.
[Taal: ENG]
https://wsbsentiment.io/


COVERR: GRATIS VIDEO OM TE GEBRUIKEN

Op deze website kunnen creators filmpjes vinden die zij gratis mogen gebruiken, er is geen attributie nodig.
[Taal: ENG]
https://coverr.co/


DE GOEDKOOPSTE MICHELIN MAALTIJDEN
Ja, we weten het, momenteel zijn de restaurants gesloten. En mogen we niet reizen. Maar we kunnen wel dromen, toch? En onze reizen plannen? Deze lijst met maaltijden van sterrenchef, gerangschikt op prijs, zal je alvast laten watertanden. De goedkoopste maaltijd kost amper 2 dollar 20, maar je moet er wel voor naar Singapore. Bij elke vermelding krijg je ook de gegevens te zien van het restaurant, en de website. Om eens met de ogen te smullen!
[Taal: ENG]
https://www.traveloka.com/special/cheapest-michelin-meals


WIKISPECIES: OVER LEVENDE WEZENS
Wist je dat er een speciale afdeling van de Wikimedia bestaat, gewijd aan levende wezens? Insecten, zoogdieren, vogels, vissen, zelfs amoebes vind je er terug. Bij het doorbladeren van de encyclopedie valt het op hoe prachtig de natuur is...
[Taal: ENG]
https://species.wikimedia.org/wiki/Main_Page


BOP

Bop is een muziekstijl binnen de jazz, die in de jaren 1940 ontstond in de VS. De muziek wordt gekenmerkt door een snel tempo, complexe akkoorden die afwisselen, en vooral: virtuositeit op het instrument, en improvisatie.
Het is niet meteen ons genre, maar er zijn ontelbare fans. Op deze website kan je random bops beluisteren uit verschillende jaren, die op YouTube te vinden zijn.
[Taal: ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/Bebop
https://bops.fm/


HOE JE KEUKEN TE ORGANISEREN
Wat is de meest praktische organisatie van je keuken? Waar leg je messen en vorken, zet je kruiden? Op deze site krijg je tips van een professionele organisator. Misschien kan je er iets van opsteken? De tips lijken ons heel praktisch - zoals: gebruik voorwerpen voor meerdere doelen. Een waterkan bijvoorbeeld kan je, wanneer je er geen water in doet, gebruiken om pollepels in te zetten, of bloemen om op tafel te zetten.
[Taal: ENG]
https://www.bonappetit.com/story/kitchen-organization


BITDEGREE: LEREN

Het is al zo vaak gezegd: waarom zou je, nu je toch wat meer beperkt bent in je bewegingsvrijheid, je energie niet gebruiken om iets nieuw te leren? Leren programmeren  bijvoorbeeld - dat komt altijd van pas, is het niet voor je carrière, dan toch zeker en vast voor enkele privéprojectjes die je bedenken kan.
BitDegree verwijst je naar verschillende tools om programmeertalen te leren, zoals HTML, CSS, Git, enz.
[Taal:ENG]
https://www.bitdegree.org/learn/


THEBLOCKS: RUIMTELIJK INZICHT
Een leuke online game, die beroep doet op jouw ruimtelijk inzicht. Je moet de blokjes die je voorgeschoteld krijg in vreemde vormen, in een vierkant laten passen. Met uiteraard steeds moeilijkere uitdagingen bij elke level.
[Taal: ENG]
https://theblocks.netlify.app/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch tenor - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nestor_Massart
    Belgische beeldende kunstenaar, theatermaker, drummer en percussionist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aarich_Jespers
    Neutronenster in het sterrenbeeld Tweelingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geminga
    Computerspellen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon:_Let%27s_Go,_Pikachu!_en_Let%27s_Go,_Eevee!
    Computerspel van Nintendo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ring_Fit_Adventure
    Normandisch-Zwabisch kasteel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Normandisch-Zwabisch_kasteel
    Israëlisch zangeres, componiste, tekstschrijfster, model, DJ en actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ninet_Tayeb
    Voornamelijk Belgische familie met adellijke aftakkingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Familie_Geers


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Land waar een staatsgreep plaatsvond - https://nl.wikipedia.org/wiki/Myanmar
    COVID-19 - https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over jazz - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Jazz

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Elon Musk stopt chip van computergame in hersenen van levend aapje
https://www.ad.nl/auto/elon-musk-stopt-chip-van-computergame-in-hersenen-van-levend-aapje~adcd4628/
-Google sluit eigen videospellenstudio en richt zich op ontwikkeling Stadia-technologie
https://www.ad.nl/tech/google-sluit-eigen-videospellenstudio-en-richt-zich-op-ontwikkeling-stadia-technologie~a4120a85/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: LG Oled TV 65GX
https://computertaal.info/2021/02/01/review-lg-oled-tv-65gx/
- Emotet botnet onderbroken tijdens wereldwijde operatie
https://computertaal.info/2021/02/05/emotet-botnet-onderbroken-tijdens-wereldwijde-operatie/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Signal roept gebruikers op tls-proxies aan te maken voor Iraniërs
https://tweakers.net/nieuws/177732/signal-roept-gebruikers-op-tls-proxies-aan-te-maken-voor-iraniers.html
- Belastingdienst gaat kansspelbelasting terugbetalen aan online pokerspelers
https://tweakers.net/nieuws/177724/belastingdienst-gaat-kansspelbelasting-terugbetalen-aan-online-pokerspelers.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Bezorgdheid groeit om Chinese scanners op luchthavens
https://www.knack.be/nieuws/belgie/bezorgdheid-groeit-om-chinese-scanners-op-luchthavens/article-news-1696973.html?_ga=2.75812181.116235680.1612540862-1947831008.1520797369
- Studie: ritjesdiensten maken files alleen maar langer
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/studie-ritjesdiensten-maken-files-alleen-maar-langer/article-news-1697005.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- De Segway Ninebot E25 | De e-step voor de massa
https://www.technologium.be/de-segway-ninebot-e25-de-e-step-voor-de-massa*** TANDEMTECH


- Dit was januari 2021 voor de Vlaamse nieuwsmedia online
Winnaars, verliezers en een stijging van 13.789 procent
https://tandemtech.be/vlaamse-nieuwsmedia-januari-2021-hln-nieuwsblad-vrt-nws-vtm-nieuws-facebook-instagram-website-app-cijfers-23964928e5c2
- Samsung Galaxy S21 review
Prima voor fans van Samsung
https://tandemtech.be/samsung-s21-5g-review-46da5acb3264*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Vlaamse healthcare start-up stuwt het wereldwijde onderzoek naar epilepsie de toekomst in: “Er zit momenteel echt versnelling in ons bedrijf”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2021/deze-vlaamse-start-up-stuwt-het-wereldwijde-onderzoek-naar-epilepsie-de-toekomst-in
- Eigenzinnig en onafhankelijk: maak kennis met het enige Belgische online boekhoudpakket op de markt
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2021/eigenzinnig-en-onafhankelijk-maak-kennis-met-het-enige-belgische-online-boekhoudpakket-op-de-markt 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
ZO REINIG JE JE COMPUTER

Wanneer je je computer zou opendoen, en onder de motorkap kijken, dan zou je verrast zijn over het vuil dat zich daar verzameld heeft. Hoe krijg je dat weg? PCWorld vroeg het aan een expert, en die heeft wat tips. Wij kunnen je alvast verklappen dat je een spuitbus met gecompresseerde lucht nodig hebt!
https://www.pcworld.com/article/3602288/what-is-the-proper-way-to-clean-your-desktop-pc-or-laptop-ask-an-expert.html#tk.rss_all 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 STROKESPLUS

Met deze gratis tool kan je verschillende commando's geven via muisbewegingen. Je kan tussen tabs wisselen, muziek pauzeren, of snel naar Google wisselen bijvoorbeeld. Acties die je zelf bepaalt, en koppelt aan toetsen van je klavier of muisbewegingen.
https://www.strokesplus.net/


PLOT: KALENDER EN TRACKER SAMEN
Deze app wil werkelijk alle aspecten van je leven monitoren: het is een agenda, maar ook een tool om je gezondheid bij te houden, én je financiën.  De app werkt samen met je andere Apple apps zoals Calendar en Health, en haalt daar de informatie om die te stroomlijnen.
https://www.producthunt.com/posts/plot-2-0
https://apps.apple.com/us/app/plot-time-health-finances/id1473764067?ref=producthunt


INCINQ: BLIND DATING APP


Bij de meeste dating apps gaat het om het uiterlijk - dat is het eerste waarop mensen hun indruk baseren. Deze dating app pakt het anders aan: je begint eerst te converseren, en pas na 5 minuten in je gesprek komt de foto tevoorschijn. En om te voorkomen dat je niet kan kiezen, omdat er teveel keuze is, zal je slechts maximum 5 matches per 5 uur aangeboden krijgen.
Voor wie eens wil daten, is dit misschien een optie?
https://www.incinq.co/


ELEMENT: CLIENT VOOR MATRIX
Wellicht heb je al gehoord van Matrix. Dat is een project dat verschillende social media projecten met elkaar in verbinding stelt. Met gelijk welke client je ook werkt, dit zou alles moeten verbinden, van IRC tot XMPP chats, zelfs videoconferentie en end-to-end versleuteling.
https://element.io/


SCAN THING
Deze app voor iOS en iPad OS, laat je toe om heel snel alles wat je rondom jou ziet vast te leggen. Bekijk het via je camera, klik, en scan. En dan kan je de afbeelding bewaren of exporteren naar apps zoals Instagram.
Dat is wat deze app belooft. Maar eigenlijk is dit wat elke camera-app doet, toch op ons Androidtoestel. Of zien wij iets over het hoofd bij deze app?
https://scanthing.app/
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Celia Werndam


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Op iedere top bevindt men zich aan de rand van de afgrond.
-Fons Jansen-