Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/1/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1192 van 23/1/2021Gegroet lezer,

Nu de politieke storm in de VS wat gaan liggen is, gaat de berichtgeving in deze editie wat minder over de technische kant van de politiek, en meer over 'gewone' tech. Waarover toch ook wat achtergrond te vertellen valt.

Veel plezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

WIKIPEDIA WERD 20 JAAR
... en blijft nog altijd actueel!

Toen Wikipedia 20 jaar geleden van start ging, werd het op heel wat ongeloof onthaald. Hoe kan een online encyclopedie, die enkel door vrijwilligers gemaakt en onderhouden wordt, juist zijn? Toch bewijst Wikipedia 20 jaar lang dat het wel degelijk mogelijk is. Nog elke dag raadplegen ontelbare internauten Wikipedia om informatie over een bepaald onderwerp op te zoeken. En ook wij behoren tot die groep: van software, technische termen, tot gebeurtenissen, de waarheid over bepaalde evenementen die in een podcast genoemd worden: wij vinden het allemaal.

Een interessant gesprek over hoe Wikipedia dat klaargespeeld heeft, was te beluisteren in de uitzending De Nieuwe Feiten van 14/1, die je ook als podcast kan herbeluisteren. (1)

Verschillende media hebben de verjaardag van Wikipedia aangegrepen om een speciaal item rond de online encyclopedie te maken. Zo heeft Rouge Media uitgezocht welke pagina's het vaakst bewerkt werden in de hele geschiedenis van de site. (2)

Wikimedia Foundation van zijn kant heeft de mijlstenen van de site belicht op een speciale pagina. (3) En over de hele wereld hebben er virtuele feesten plaats die de verjaardag vieren. (4)

Gefeliciteerd, Wikipedia! En doe zo voort!
https://www.rouge-media.com/most-edited-wikipedia-pages/
https://radio1.be/nieuwe-feiten-podcast
https://wikimediafoundation.org/wikipedia20/
https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikipedia_20/EventsJACHT OP BESTORMERS VAN CAPITOL HILL KRIJGT KRITIEK
... zowel online met 'ethische doxing' als offline met gelaatsherkenning

De bestorming van Capitol Hill door pro-Trump supporters, waarbij verschillende doden vielen, lokte wereldwijd een storm van verontwaardiging uit. Van de mensen die aan de bestorming deelgenomen hadden, werd een deel ter plaatse gearresteerd of later geïdentificeerd. En zij zullen ongetwijfeld voor het gerecht zich moeten verantwoorden.

Van die bestorming bestaan heel wat beelden, waarop mensen duidelijk te zien zijn. En dat heeft ertoe geleid dat zowel de ordediensten, politie, via herkenningssoftware die personen opsporen. En anderzijds zijn er crowdsource inspanningen om bepaalde mensen te identificeren.

Wat toch wel wat vragen oproept bij groepen die de vrije meningsuiting en de privacy verdedigen. Want is het wel zo kosher om mensen te identificeren die aan een protestmars deelgenomen hebben? Als we er met zijn allen tegen zijn dat de ordediensten dergelijke software niet mogen gebruiken bij andere protesten, waarom dan nu wel? Bloomberg heeft hierover een interessant artikel. (1)

Bij Protocol een artikel dat vragen stelt over de crowdsourcejacht op de deelnemers aan het protest, en het feit dat die mensen dan publiek aan de schandpaal genageld worden - wat tegenwoordig "ethical doxing" heet.  Het dreigde zelfs uit te monden in een jacht op conservatieven - bij verschillende media kan je lezen over enkele datingsites waar de gebruikers via de filter op politieke voorkeur op zoek gingen naar conservatieven, en hoe datingsite Bumble daarom die filter uitgeschakeld heeft. Techmeme heeft hierover de berichten verzameld.

Waarmee we natuurlijk niet willen zeggen dat de daders, de geweldplegers, niet opgespoord en gestraft moeten worden. Maar daarom élke persoon die aan het protest deelgenomen heeft, en wie weet zelf wel vindt dat de bestorming te ver ging, te gaan opjagen, daarbij kan je misschien wel vragen stellen...
https://www.protocol.com/doxxing-capitol-rioters
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-16/selfie-snapping-rioters-leave-fbi-a-trail-of-over-140-000-images
https://www.techmeme.com/210116/p19#a210116p19GEZONDHEIDSTRACKERS KUNNEN COVID-19 VROEG OPSPOREN7
... zelfs nog voor het virus zichtbaar is in testen

Wetenschappers van Mount Sinai Health System in New York, en van Stanford University in Californië, hebben een manier ontdekt om te zien of een gebruiker van een slim uurwerk van Apple, Garmin of Fitbit, besmet is met COVID-19, nog voordat het virus opgespoord kan worden met een test.

Het onderzoek van Mount Sinai maakte een analyse van de variabiliteit van de hartslag bij dragers van een Apple Watch. Wanneer die hartslag gaat variëren, is dit een teken van infectie. En nu zou het blijken dat mensen, die besmet zijn met COVID-19, een lagere hartslagvariatie hebben.

Wetenschappers van Stanford van hun kant onderzochten zowel dragers van een Apple, Garmin als Fitbit tracker, en kwamen tot de vaststelling dat 81% van de mensen die positief testten op het coronavirus, tot negen en een halve dag vooraleer de eerste symptomen merkbaar werden, al een verandering toonden in hun hartslag in rust.

Volgens de wetenschappers zou hiermee bij 2/3 van wie besmet is, zo een infectie voorspeld kunnen worden.

Hoopgevend resultaat?
https://www.cbsnews.com/news/covid-symptoms-smart-watch/NIEUWE PRESIDENT KRIJGT NIET ALLE GEBRUIKERS VAN POTUS
... en start daarom een eigen nieuwe account

Wie nu dacht dat de hetze rond Twitter gaat liggen nu er een nieuwe president gaat aantreden, denkt verkeerd. Want Joe Biden, die deze week de nieuwe president wordt en daarom recht heeft op de Twitter-account @POTUS, evenals die van @WhiteHouse, ligt al overhoop met Twitter.

Twitter wil Biden namelijk van nul af aan laten beginnen - alle volgers van @POTUS worden geschrapt, en Biden zal zelf terug nieuwe volgers moeten winnen. Dat in tegenstelling met de overgang van Barack Obama naar Trump: toen werd de @POTUS account mét 12 miljoen volgers overgedragen aan Trump.

Biden is daar niet een beetje ontstemd over, en stelt vragen bij de officiële uitleg van Twitter. Je moet namelijk weten dat Biden, nadat zijn overwinning duidelijk werd, in de aanloop naar zijn presidentschap de account @PresElectBiden gecreëerd had. Waarmee hij al wat volgers gewonnen had. En volgens Twitter zou het technisch te moeilijk zijn om de volgers van de Trump White House accounts over te zetten naar de account van Biden.

In elk geval: ook deze nieuwe president lijkt het aantal volgers belangrijk te vinden. Bij Slashdot hierover een interessante discussie, waarbij de mening "geen enkele hogere ambtenaar zou op Twitter mogen zitten" eigenlijk nog geen gek idee is...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-15/biden-team-starts-preselectbiden-while-clashing-with-twitter
https://news.slashdot.org/story/21/01/16/0148243/us-president-elect-biden-starts-new-twitter-account-criticizes-policy-on-potus-accountMEDEWERKERS GOOGLE GAAN KOEKJES BAKKEN
... maar wel met door AI bedachte recepten

Geïnspireerd door het feit dat de lockdown heel wat mensen aangezet heeft om zelf aan het bakken te slaan, die dus online op zoek gingen naar recepten, wilde een team van Google zich wat verdiepen in deze trend. En met name wilden die mensen wetenschappelijk onderzoeken wat het is dat koekjes knappering maakt, cake sponzig en brood luchtig.

Het team liet er machine learning op los, en liet de AI daarna twee recepten bedenken die compleet nieuw zijn. De opdracht: een recept voor iets dat 50% ookie en 50% cake is. Enzo werd de Cakie geboren. En volgens dit artikel bij Google zou het resultaat zelfs lekker zijn.  Daarop volgde een tweede recept, voor een Brakie, dat half cookie en half brood moest worden.

Een leuk artikel hierover bij Google zelf, voer voor de amateur-bakkers. En uiteraard een discussie bij Slashdot, waar de humor helaas soms ver te zoeken was...
https://blog.google/products/google-cloud/just-desserts-baking-ai-made-recipes/
https://tech.slashdot.org/story/21/01/16/1654253/google-employees-try-baking-recipes-created-by-aiMICROSOFT MAAKT MET DYNAMIC VIEW TEAMSGESPREKKEN WAT AANGENAMER
... Focus op centrale spreker

Microsoft Teams krijgt een nieuwe functie, die het gemakkelijker moet maken om via Teams een presentatie te houden tijdens een online overleg. Dynamic View heet de functie, en hij zal in maart wereldwijd uitgerold worden voor de desktopversie van Teams.

Concreet zal die ervoor zorgen dat de grootte van content die tijdens het gesprek gedeeld wordt, zoals de slides van een presentatie, automatisch aangepast wordt. Wie de conferentie bijwoont kn de slides en de spreker zelf in een groter vak laten weergeven, naast elkaar. Maar je kan zelf ook bepaalde deelnemers in twee vensters naast elkaar zetten bijvoorbeeld.

Dat moet een hele verbetering zijn tegenover wat er nu bestaat, namelijk dat degene die een presentatie houdt weergegeven wordt in een klein scherm, wanneer je gedeelde content bekijkt. Microsoft hoopt zo de "zoom fatigue" te kunnen tegengaan, en mensen zich wat meer betrokken laten voelen bij de gesprekken.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-teams-is-getting-this-new-dynamic-view-option-to-make-your-meetings-more-interesting/GDPR BOETES MET 40% GESTEGEN
... mooie bron van inkomsten?

Er mag dan wel wel een pandemie heersen, dat wil niet zeggen dat je de regels met de voeten mag treden. Onder dat motto hebben de Europese autoriteiten voor de gegevensbescherming verleden jaar de controles op inbreuken fors verhoogd.

In het voorbije jaar zijn de boetes met bijna de helft gestegen, goed voor 159 miljoen euro. Sinds de introductie in 2018 werd er nu al voor 272 miljoen aan boetes opgelegd. Meer dan de helft daarvan in Italië en Duitsland, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Franse dataprotectie-instelling CNIL heeft de grootste boete opgelegd, in 2019, tegen Google. Dat moest maar liefst 50 miljoen betalen.

Niet elke klacht echter over inbreuken op de GDPR leiden tot een boete. Sommige klachten worden met succes betwist. Zo heeft de Oostenrijkse postdienst een boete van 18 miljoen euro, gevraagd door de Oostenrijkse beschermingsautoriteit, met succes kunnen afwenden.

Een ander aspect van de GDPR is dat inbreuken op data, zoals hacks en accidentele verspreiding van data, binnen een heel korte termijn gemeld moeten worden. Op dat gebied waren het Duitsland en Nederland waar de meeste bedrijven gemeld werden die een data-inbreuk geleden hadden.

Dat is een stijging met 20% tegenover dezelfde periode 2019-2020.

Nu is de vraag natuurlijk: waar gaat dat geld naartoe? Verdwijnt het in een bodemloze put, om aan andere dingen uitgegeven te worden? Sommige waarnemers menen dat er ook naar andere aspecten gekeken moet worden buiten boetes, dat er alternatieve straffen uitgedeeld zouden moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de transfer van data op te schorten, of dat alle illegaal verkregen data gewist worden.

Meer bij de Financial Times.
https://www.ft.com/content/20b9430e-9058-4d7f-b953-d5d178def3c5FOCUS VAN SPOTIFY OP PODCASTS BRENGT MINDER OP DAN VERHOOPT
.... heeft niet geleid tot de verwachte stijging van het aantal premiumabonnementen

Sinds begin verleden jaar heeft streaming audiodienst Spotify zwaar ingezet op podcasts. Het kocht podcast-producers zoals Gimlet Media, Anchor en Parcast op. Gevolgd door de overname van bedrijven die nieuws brengen over sport en amusement zoals The Ringer en Megaphone. En daarnaast ook nog eens exclusieve rechten om podcasts te mogen streamen van bekende personen, onder wie Kim Kardashian West, Michelle Obama, en de Hertog en Hertogin van Sussex.

Het idee daarachter: door die content exclusief te maken voor Spotify, meer gebruikers een premiumabonnement te laten nemen. En uiteraard ook meer inkomsten te krijgen uit advertenties voor de niet-premium gebruikers.

Maar volgens analisten is er geen positieve invloed te merken op het aantal abonnementen en app downloads, ondanks deze toch wel zware investeringen.

Een interessante discussie over de toekomst van Spotify, en de abominabele kwaliteit van hun videostreaming bij Slashdot.
https://www.cnbc.com/2021/01/15/spotifys-big-bet-on-podcasts-is-failing-citi-says.html
https://entertainment.slashdot.org/story/21/01/18/2213222/spotifys-big-bet-on-podcasts-is-failing-citi-saysTURKIJE VERBIEDT ADVERTENTIES OP TWITTER, PERISCOPE EN PINTEREST
... slim of censuur?

En wat, als een overheid nu eens bedrijven zou verbieden om advertenties te plaatsen op sociale netwerken? Zou het die overheden dan niet de macht kunnen geven om de netwerken te veranderen hun beleid aan te passen?

Turkije durft het aan. Ankara heeft de bedrijven verboden om advertenties te plaatsen op Twitter, Periscope en Pinterest. De reden: zij hebben tot nu toe geen plaatselijke vertegenwoordiger voor Turkije aangeduid, en dat is volgens een nieuwe wet voor sociale media vereist in dat land.

Deze nieuwe wet, die door sommigen als censuur omschreven wordt, laat de overheid toe om content van de platformen te verwijderen, waar vroeger de volledige toegang tot het platform geblokkeerd werd. En het is de plaatselijke vertegenwoordiger die er dan voor moet zorgen dat die content verwijderd wordt.

Nu, ons lijkt het dat er niemand echt zal staan springen om die job te gaan uitvoeren...

Het volledige bericht staat bij Reuters, en bij Slashdot vind je een discussie.
https://www.reuters.com/article/turkey-twitter-int-idUSKBN29O0CM
https://tech.slashdot.org/story/21/01/19/1223209/turkey-slaps-ad-ban-on-twitter-under-new-social-media-law?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedDUCKDUCKGO DOET HET NIET SLECHT
... focus op privacy goed argument

Zoekmachine DuckDuckGo blijft groeien.  Deze week kondigde hij aan dat hij voor het eerst 102 miljoen dagelijkse zoekopdrachten had op 11 januari, en dat het gemiddelde 90 miljoen per dag bedraagt.

In het voorbije jaar steeg het aantal zoekopdrachten in totaal met 62%. Volgens StatCounter is DuckDuckGo nu de tweede meest gebruikte zoekmachine op het mobiele toestel in de VS, het VK, Canada en Australië. Google blijft uiteraard de grootste, en heeft maar liefst 94% van de zoekmarkt in de VS in handen.

Tijd dus om de zoekmachine eens uit te proberen, als je het nog niet gedaan had. Vooral wanneer je hecht aan je privacy, want DuckDuckGo houdt jouw gegevens niet bij, zoals Google. Je kan de zoekmachine trouwens als extensie toevoegen aan je Firefox browser.
https://www.bleepingcomputer.com/news/technology/privacy-focused-search-engine-duckduckgo-grew-by-62-percent-in-2020/
https://duckduckgo.com/NETFLIX BOERT OOK GOED
... en wil zijn Shuffle Play veralgemenen

Heel wat techbedrijven hebben een groeiend aantal gebruikers, en tanken regelmatig vers geld bij investeerders bij. Maar zelfbedruipend zijn, laat staan winst maken, is er zelden bij.

Netflix is blijkbaar de grote uitzondering. Het heeft 200 miljoen gebruikers, goed voor 6,64 miljard dollar inkomsten. Het aantal nieuwe abonnees was meer gestegen dan wat analisten verwacht hadden: 8,5 miljoen gebruikers tegenover 6,47 miljoen verwacht.

De resultaten zijn zelfs zo goed, dat Netflix niet meer bij beleggers extra geld moet gaan vragen - meer nog, het denkt eraan om zijn eigen aandelen terug te kopen! (1)

Netflix heeft plannen voor 2021: het wil zijn "Shuffle" (bij sommige apps "Play Something") functie wereldwijd uitbreiden. Wanneer je daarop klikt, dan zal het personalisatie-algoritme iets voorschotelen dat jou wellicht zal bevallen. Dat kan iets zijn dat je al gedeeltelijk bekeken hebt, dat op je lijst staat, of dat past in je voorkeur op basis van wat je al bekeken hebt.

Nu kan je wel de vraag stellen of die Shuffle zo'n goed idee is. Goed bedoeld uiteraard, en bij een dienst als TikTok met korte filmpjes heeft dat een groot succes. Maar bij Netflix, met zijn reeksen van verschillende seizoenen en meerdere afleveringen per seizoen? Dat betwijfelen wij. Maar wie weet, we kunnen pas oordelen als we het getest hebben!
https://www.cnbc.com/2021/01/19/netflix-nflx-q4-2020-earnings.html
https://techcrunch.com/2021/01/19/netflixs-shuffle-play-feature-will-roll-out-to-all-users-worldwide-this-year/GOOGLE GAAT BETALEN VOOR NIEUWS IN FRANKRIJK
.... knoop doorgehakt over snippets

Er is al lang discussie tussen Google en de uitgevers: moet Google betalen voor het feit dat het de korte inhoud van een artikel (de zogenaamde snippets) toont in zijn "News" rubriek op de zoekmachines? De uitgevers vinden van wel, Google meent dat de uitgevers blij mogen zijn met het verkeer dat de zoekmachine naar hen doorstuurt.

Om die verplichting tot betaling te ontwijken, besloot Google in 2019 gewoon de snippets niet meer te tonen. Maar in april dat jaar oordeelde de Franse concurrentieregulator dat een eenzijdige beslissing van Google hierover niet eerlijk was, de pers benadeelde, en een misbruik was van de dominante positie van de zoekmachine. De regulator beval Google om met de uitgevers te gaan onderhandelen over de betaling van licenties.

In daarvan  is nu het eerste concrete resultaat bekend: Google sloot een overeenkomst af met APIG, een groep die ongeveer 300 perstitels, die berichten over algemene en politieke onderwerpen, vertegenwoordigt. Er werd een kader uitgewerkt om de uitgevers te betalen voor het gebruik van die fragmenten. Volgens dit akkoord zal Google individuele licentie-overeenkomsten afsluiten met uitgevers die tot de APIG groep behoren, zodat die content mag verschijnen in Google News.

Wat Google hiervoor betaalt, zal rechtstreeks naar die uitgevers gaan - maar hoeveel het is, wordt niet vermeld. Google zou alvast afspraken hebben kunnen maken met Le Monde, Le Figaro en Libération.
https://techcrunch.com/2021/01/21/google-inks-agreement-in-france-on-paying-publishers-for-news-reuse/
https://www.euractiv.com/section/digital/news/google-and-french-publishers-sign-agreement-over-copyright/BRAVE BROWSER ONDERSTEUNT ALS EERSTE IPFS PROTOCOL
... maar wat houdt dat eigenlijk in?

Deze week werd versie 1.19 uitgebracht van de Brave browser. En het bijzondere is dat hij IPFS ondersteunt, een P2P protocol dat een hele revolutie kan veroorzaken op het internet.

IPFS staat voor InterPlanetary File System. Je kan het vergelijken met BitTorrent, want het is een gedecentraliseerd opslagsysteem voor bestanden. Met IPFS kan je content opslaan, die over honderdduizenden systemen verspreid staat. Dat kunnen dan publieke IPFS gateways of private IPFS nodes zijn. En om zo'n document dan te bekijken via het internet, dan moet je een URL invoeren in de vorm van ipfs://.

In principe zou je met IPFS de content gaan downloaden van de dichtstbijzijnde nodes of gateways, in plaats van een centrale server. Maar dat kan alleen als je zelf een IPFS desktop app of een gelijkaardige extensie voor je browser geïnstalleerd hebt.

Met deze versie van de Brave browser is dat niet meer nodig, omdat de browser standaard ondersteuning biedt voor het ipfs:// protocol.

Het grote voordeel van IPFS is dat hiermee censuur ontweken kan worden. Sites zoals Wikipedia hebben al een IPFS versie, zodat mensen in landen met een autoritaire regering, content kunnen bezoeken die normalerwijze gecensureerd zou zijn.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/brave-becomes-first-browser-to-add-native-support-for-the-ipfs-protocol/CHROME 88 MAAKT KOMAF MET HET OUDE INTERNET
... geen FTP en Flash meer

Deze week heeft Google Chrome 88 uitgerold, de nieuwste versie van zijn browser. En waar gewoonlijk dan de aandacht gaat naar wat er nieuw is aan de browser, draait het nu vooral om wat er _niet_ is, namelijk Adobe Flash en FTP.

Wat geen verrassing is: Adobe zelf had de downloads van de Flash Player einde 2020 al stopgezet, zoals het beloofd had. Dat Flash nu in Chrome verwijderd is, is enkel een logisch gevolg.

Dat FTP weg is uit Chrome, mag daarentegen wel verwonderen. FTP, het File Transfer Protocol, is immers niet dood, maar het gebruik ervan in de browser is niet meer zo gebruikelijk - eerder wordt daarvoor een apart FTP programma gebruikt zoals FileZilla of Core FTP.

Meer bij PCWorld.
https://www.pcworld.com/article/3603934/rip-old-school-internet-chrome-88-lays-flash-and-ftp-to-rest.html#tk.rss_all
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
APPLE DICHT GAATJE OM IOS APPS TE INSTALLEREN OP MAC

Apple hanteert erg strenge maatregelen om de veiligheid van zijn toestellen te kunnen verzekeren. En het wil dat je enkel apps kan installeren die door Apple goedgekeurd zijn, en dus in zijn app store staan. Dat in tegenstelling tot Windows van Microsoft, waar je elk mogelijke app kan installeren die je op het internet vindt - wat soms wel eens gevaarlijk kan zijn!

Toch zijn er bezitters van Mac's die graag een app die buiten de App store te vinden is, op hun toestel willen installeren, wat dus "sideload" heet. En dat bleek mogelijk te zijn met de nieuwe M1-toestellen, die een ARM gebaseerde chip bevatten. Want daar kan je eigenlijk ook apps voor iOS en iPadOS draaien. De methode om die apps te installeren is nu helaas niet meer mogelijk, zo meldt Ars Technica, waar je de juiste technische uitleg vindt.
https://arstechnica.com/gadgets/2021/01/apple-pulls-the-plug-on-user-found-method-to-sideload-ios-apps-on-mac/NIEUWE SOORT BATTERIJ VOOR ELEKTRISCHE WAGENS
... die supersnel oplaadt!

Ondanks de premies en subsidies blijken elektrische wagens toch niet echt door te dringen. De prijs is nog altijd hoog, maar het is vooral de klungelige manier om je batterij te moeten herladen die velen afschrikt.

Maar er is beterschap op komst. Een Israëlisch bedrijf, Store Dot, heeft namelijk een batterij gemaakt voor elektrische voertuigen die in vijf minuten herladen kan worden. Het is een lithium-ion batterij die gemaakt werd met een strategische Chinese fabrikant, en die nu al gebruikt wordt in een tweewielige scooter.

Dat snelle herladen is een heuse game-changer. Want dat zou bijvoorbeeld de tankstations terug een zin van bestaan kunnen geven - gewoon de oprijlaan naar de pomp omvormen tot vakjes met elk een herlaadpunt. Je laadt je wagen en gaat ondertussen in het supermarktje dat steevast bij het tankstation hoort, wat boodschappen doen. En je komt terug, en je batterij is herladen.

Of denk je eens in: grote parkings van supermarkten, elk met hun eigen laadpunt. Toekomstperspectieven!

Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-19/electric-vehicles-get-first-battery-that-can-charge-in-5-minutesAUTOFABRIKANTEN GAAN INFORMATIE DELEN
... een welkome stap voor de veiligheid van de automobilist en passagiers

Ford heeft deze week aangekondigd dat het veiligheidsdata van zijn auto's met internetverbinding gaat delen met andere fabrikanten - dit in het kader van de Data for Road Safety partnerschap. Andere fabrikanten die hieraan deelnemen: BMW, Mercedes-Benz, Volvo. Het initiatief heeft ook de steun van de Europese Commissie.

Zo wordt er informatie over de activering van airbags, noodremmen, het gebruik van mistlichten naar de cloud geüpload, zodat andere gebruikers deze informatie ook krijgen en daar hun profijt van kunnen trekken.

Tot nu toe werd die informatie enkel gedeeld met andere Ford-gebruikers, en dat zou dus uitgebreid worden naar andere merken, plus nooddiensten.

Een heel positief bericht, als je het ons vraagt!
https://www.engadget.com/ford-car-safety-accident-data-sharing-other-manufacturers-115710957.html


 
 


 
De nieuwe oogst


   
LIBRARY OF BABEL
Een heel interessant concept, enkele jaren geleden ontstaan. Het is gebaseerd op een essay uit 1939 van de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges, The Total Library. Daarin stelde hij zich voor hoe er niet alleen een bibliotheek zou zijn die elk boek zou bevatten dat ooit geschreven is, maar ook elk boek dat nog geschreven zou kunnen worden, elke combinatie van karakters in een boeklengte, in elke mogelijke volgorde.
Toen een student Engelse literatuur dit verhaal tegenkwam, zo lees je bij het Smithsonian magazine, realiseerde hij zich dat dit idee wel degelijk mogelijk werd, dankzij de computer. En hij bedacht dus de Library of Babel.
Nu, wanneer je de boeken bekijkt, dan is er heel wat koeterwaals bij. Maar het concept, de manier waarop hij het bedacht, hoe je erin kan browsen in die bibliotheek, die blijven geniaal. Absoluut de moeite waard. Een tip van lezeres Aline, die al in 2015 opdook, en nog even intrigerend blijft!
[Taal: ENG]
https://libraryofbabel.info/
https://www.smithsonianmag.com/innovation/digital-library-contains-every-phrase-that-could-ever-be-uttered-180956623


CABAL: CHAT

Dit is een chatplatform, maar dan wel experimenteel. Het is gebaseerd op P2P communicatie, en je kan je eigen chatkanaal opstarten, en vrienden uitnodigen via een geheime sleutel. Je kan via het internet chatten, maar ook via je lokale netwerk.
Voor wie een heel eenvoudige chat zonder toeters en bellen wil!
[Taal: ENG]
https://cabal.chat/


2020 GAME
Het klinkt cynisch, maar misschien kan het je helpen om toch een gevoel van controle te hebben over de omstandigheden. In dit online spelletje moet je namelijk strijden tegen alle nare gebeurtenissen die het jaar 2020 gekenmerkt hebben.
[Taal: ENG]
https://2020game.io/


SLOW TV MAP
Binnenkort mogen we helaas weer niet meer reizen. Maar wellicht hunker je ook naar het ontdekken van verre horizonten? Dat zal moeten wachten, helaas. Maar gelukkig is er het internet, en deze website: hier kan je relaxerende virtuele trips maken - en kijken naar het landschap. Het is een verzameling filmpjes die op andere bronnen staan, en die toch wat langer duren.
[Taal: ENG]
https://slowtvmap.com/


DE TALEN IN EUROPA

Welke talen worden waar in Europa gesproken, en hoe is hun verband, wat hebben zij gemeenschappelijk? Op deze site vind je verschillende landkaarten die deze informatie groeperen. Interessant om eens te bekijken!
[Taal: ENG]
http://www.thedockyards.com/linguistic-maps-of-europe/


DECK OF CARDS
Via deze dienst kan je uit een heel assortiment kaartspellen kiezen die je met vrienden of familie via de browser kan spelen. Je kan zelf een game opstarten, of meedoen met een spelletje.
[Taal: ENG]
https://deckofcards.net/


UNSUCKIT
Er is zoveel jargon tegenwoordig waarvan je eigenlijk niet weet wat het betekent. Wat is "above the fold"? Of "accelerated emergence of high maturity behaviors"? Dat laatste is gewoon jargon voor snellere resultaten.
Deze website belooft je een simpele uitleg die dure woorden doorprikt.
[Taal: ENG]
http://unsuck-it.com/browse/


DOE MEER MET JE MICROGOLFOVEN
Je kan veel meer doen met je microgolfoven dan gewoon maaltijden opwarmen. Wij bijvoorbeeld maken daar altijd krielpatatjes in de schil klaar, en stomen er onze groenten zonder water of zout. Je hebt een echt andere smaak, veel hartelijker!
Dit artikel toont je welke toepassingen je nog kan doen met je microwave. Popcorn maken, dat wist je misschien al. Maar wist je dat je ook kruiden kan drogen? Knapperig spek kan bakken? Chocolade kan laten smelten?
Aan de slag!
[Taal: ENG]
https://www.seriouseats.com/roundups/microwave-hacks


PODIUM19: KUNSTEN

Deze week is in Vlaanderen een nieuwe zender van start gegaan, die volledig rond podiumkunsten draait. Nu er geen voorstellingen met publiek meer mogen doorgaan, wil de Vlaamse overheid samen met enkele partners de kunstenaars steunen, door voorstellingen via tv uit te zenden. En daarvoor werd dus Podium19 opgericht. Op de website vind je, in samenwerking met Uit In Vlaanderen, het programma. De concerten zijn ook te herbekijken via de VRTnu app.
[Taal: NL]
www.podium19.be


COMPENSATIETELLER
Een website van de Vlaamse overheid, opgericht om meer uitleg te geven over de compensaties die mensen kunnen krijgen, nu hun zogenaamde terugdraaiende teller van de elektriciteitsmeter wegvalt. Je kan er terecht voor meer informatie of een klacht.
[Taal: NL]
www.compensatieteller.be


ZET BERNIE VOOR JE DEUR
Je hebt ongetwijfeld de foto gezien die genomen werd van democratische presidentskandidaat Bernie Sanders, die eenzaam op een stoeltje zat tijdens de inauguratie van president Joe Biden.
Wat meteen een internaut op het idee bracht om Bernie Sanders eens in een andere setting te plaatsen. En daar dan een script van maakte dat op Google Maps gebaseerd is, waardoor iedereen Bernie ergens kan zetten. Wij hebben hem meteen trots voor ons huis gezet!
[Taal: ENG]
https://bernie-sits.herokuapp.com/


BIBLIOGRAM ART
Via deze website kan je postings op Instagram bezoeken, zonder daar in te moeten loggen of zelf een account te maken. Het gaat dan wel om gegevens van het publieke profiel van een gebruiker. De data worden in een gebruiksvriendelijke manier gepresenteerd, die veel sneller laadt dan Instagram, en ook de advertenties verwijdert.
[Taal: ENG]
https://bibliogram.art/


ONLINE TOOLS OM ZIP-BESTANDEN UIT TE PAKKEN

Er bestaan tal van tools voor de desktop om ZIP- en RAR-bestanden uit te pakken. Maar wanneer je op een een andere computer werkt, waar deze tools niet aanwezig zijn - wat dan? Wel, dan zijn er online tools die hetzelfde doen.
Dit artikel bij MakeTechEasier reikt je verschillende sites aan waar je heel eenvoudig deze gearchiveerde bestanden terug kan uitpakken.
[Taal: ENG]
https://www.maketecheasier.com/extract-files-from-rar-zip-archives-online

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische juriste, hoogleraar en auteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jo%C3%ABlle_Rozie
    Presidentschap van Joe Biden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Presidentschap_van_Joe_Biden
    Oprichter van Ugly Belgian Houses - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hannes_Coudenys
    Musical genoemd naar de gelijknamige film - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mean_Girls_(musical)
    Begrip uit de beleggingswereld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tradingsysteem
    Poorters van Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Poorters_van_Brussel
    Slowaaks Technisch Museum - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slowaaks_Technisch_Museum
    Zwitsers politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johann_Jakob_Sulzer
    Belgische strafzaak en politieke affaire - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Kucam


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    46e President van de VS - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joe_Biden
    Kabinet Rutte III gevallen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Rutte_III


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Brazilië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Brazili%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - KPN: ‘Deze maand zijn alle thuiswerkrecords verbroken’
https://www.ad.nl/werk/kpn-deze-maand-zijn-alle-thuiswerkrecords-verbroken~a463cabb/
- 1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
https://www.ad.nl/tech/1-5-meter-afstand-bewaren-deze-slimme-blauwe-lijn-loopt-met-je-mee~a2be11ab/
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Ruimtevullend geluid met nieuwe draadloze speakers Sony
https://elektrozine.be/ruimtevullend-geluid-met-nieuwe-draadloze-speakers-sony/
- Samsung maakt designtelevisie The Frame in 2021 dunner
https://elektrozine.be/samsung-maakt-designtelevisie-the-frame-in-2021-dunner/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


-Check Point Research ontdekt agressieve Android-malware ‘Rogue’
https://computertaal.info/2021/01/22/check-point-research-ontdekt-agressieve-android-malware-rogue/
- Review: Need for Speed Hot Pursuit, remastered
https://computertaal.info/2020/12/27/review-need-for-speed-hot-pursuit-remastered/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Eerste waarschuwingen zijn volgens Brein naar torrentgebruikers gestuurd
https://tweakers.net/nieuws/177174/eerste-waarschuwingen-zijn-volgens-brein-naar-torrentgebruikers-gestuurd.html
- Bloomberg: Apple werkt aan dunnere en lichtere MacBook Air met nieuwe M1-soc
https://tweakers.net/nieuws/177172/bloomberg-apple-werkt-aan-dunnere-en-lichtere-macbook-air-met-nieuwe-m1-soc.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be-  Federale regering geeft startschot voor 5G-veiling
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/federale-regering-geeft-startschot-voor-5g-veiling/article-news-1691697.html
- Kamer maakt komaf met papieren communicatie tussen bedrijven en de FOD Financiën
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/kamer-maakt-komaf-met-papieren-communicatie-tussen-bedrijven-en-de-fod-financien/article-news-1691457.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be


- De Philips Fidelio X3 | Voor de audiofiele prosumer
https://www.technologium.be/de-philips-fidelio-x3-voor-de-audiofiele-prosumer*** TANDEMTECH


- Asus Zenfone 7 Pro Review
One cool but heavy phone
https://tandemtech.be/asus-zenfone-7-pro-review-29fc55b8b86b
- Na ruim een maand gebruik is duidelijk: de nieuwe MacBook Air is een overwinning
Apple maakt voor het eerst gebruik van eigen processoren, en hoe!
https://tandemtech.be/apple-macbook-air-2020-m1-review-85302a579ed*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Gentse start-up wil met verpakkingsvrije frisdrankautomaat een ‘refillution’ starten: “Als student-ondernemers werden we in het begin uitgelachen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/deze-start-up-wil-met-verpakkingsvrije-frisdrankautomaat-een-refillution-starten-als-student-ondernemers-werden-we-in-het-begin-uitgelachen
- Op zoek naar de juiste freelancer? Dit bedrijf combineert tech met human touch om de juiste match te vinden
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2021/op-zoek-naar-de-juiste-freelancer-dit-bedrijf-combineert-tech-met-human-touch-om-de-juiste-match-te-vinden 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 


ZO PLAN JE EEN ALTERNATIEVE ROUTE MET GOOGLE MAPS
Wanneer je aan Google vraagt om op Maps een route uit te tekenen, dan zal hij je de snelste route voorschotelen. Maar misschien wil jij een tragere route, meer panoramisch? Dit artikel toont hoe je de voorgestelde route kan wijzigen, zodat die in je smartphone verschijnt en je hem daar dan kan volgen.
https://www.lifewire.com/alternate-route-plan-google-maps-1616470

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  PDF24 CREATOR


Een heel knappe tool, waarmee je bestanden kan omzetten naar PDF's. Je kan bijvoorbeeld meerdere pagina's naar één PDF omzetten, en omgekeerd vanuit een pdf van verschillende pagina's één pagina extraheren.
https://de.pdf24.org/


FILES: ALTERNATIEVE VERKENNER
Files is een open source bestandsbeheerder voor Windows 10, die je kan gebruiken als alternatef voor de ingebakken File Explorer. Deze tool heeft een modern design, en maakt gebruik van specifieke functies van Windows 10, zoals het gebruik van API's.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9nghp3dx8hdx?activetab=pivot:overviewtab


VIRTUALBOX LINUX DRAAIEN

Zou je graag Linux uitproberen, maar aarzel je om dit te installeren? Met VirtualBoxE moet je niet echt het besturingssysteem installeren, maar kun je gewoon een snelle blik via Windows werpen. Het maakt een virtuele omgeving, waarin je Linux draait. Een hele goede uitleg over hoe je met Linux en ubuntu werken kan, vind je bij Chip. Het is in het Duits, maar daar dient Google Translate voor!
https://www.chip.de/news/Linux-ganz-einfach-unter-Windows-ausprobieren-gratis-VirtualBox_119649926.html
https://www.virtualbox.org/


MOOG APP: MODULAIRE SYNTHESIZER
Deze app brengt de befaamde Moog app naar je Mac. Met die synthesizer kon je modules met fiches aan elkaar verbinden, om klanken te genereren en moduleren. In de app doe je dat natuurlijk enkel virtueel, maar klank heb je wel!
https://www.engadget.com/moog-model-15-synth-app-mac-163009860.html
https://apps.apple.com/app/model-15/id1041465860


DIY UX AUDIT
Is jouw site wel toegankelijk voor iedereen - ook voor mensen met een motorische of visuele handicap? Deze tool is een audit checklist, waarmee je 90% van de toegankelijkheidsproblemen op je website of app kan testen. Er wordt gekeken naar 100 unieke criteria, en de audit is gratis.
https://fulcrum.rocks/ux-audit?ref=producthunt


BEEPER: MET ALLE CHAT APPS COMPATIBEL


Beeper is een app waarmee je zowel met iMessage, WhatsApp en 13 andere netwerken kan chatten. Deze week werd de app officieel voorgesteld, en hij kreeg heel lovende kritieken.
https://www.beeperhq.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er is niet veel te zien in een klein stadje,
maar wat je er hoort maakt dit ruimschoots goed.
-Kin Hubbard-