Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
21/1/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1191 van 16/1/2021Gegroet lezer,

Deze editie draait rond twee hoofdthema's: de situatie in de VS en de acties die de big tech bedrijven ondernomen hebben enerzijds, en de CES beurs anderzijds.

Bij het eerste onderwerp hebben wij getracht zo objectief mogelijk de feiten weer te geven, en de vinger te leggen op enkele knelpunten. En bij het tweede onderwerp, de beurs in Las Vegas waar ontelbare nieuwigheden voorgesteld worden, hebben wij vooral de opmerkelijke gadgets en snufjes geselecteerd.

Wij wensen u alvast veel leesplezier, en hopen u volgende week, bij leven en welzijn, opnieuw aan te treffen!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
PRESIDENT TRUMP EN DE SOCIALE MEDIA
... beslissingen van big techbedrijven lokken kritiek uit

Na de bestorming van Capitol Hill in Washington, heeft Twitter beslist om president Donald Trump voor altijd te verbannen van het sociaal netwerk (1).  Het is de account van Jack Dorsey zelf die de beslissing bekendmaakt en verduidelijkt.

Een beslissing die op twee soorten reacties onthaald werd. Enerzijds mensen die vinden dat Jack dit al veel langer geleden had moeten doen. En anderzijds mensen die vinden dat Twitter hier te ver gaat. Want waarom president Trump verbieden zijn zegje te doen op Twitter, wanneer de accounts van @Khamenei_ir, @MFA_China, @NicolasMaduro ongemoeid gelaten worden? Die politieke leiders, zo klinkt het, zijn dictators die hun volk onderdrukken, en in het geval van Khamenei, ronduit oproepen tot de vernietiging van Israël.

Maar het gaat verder dan president Trump. Twitter lijkt een heuse "zuivering" door te voeren, want ook Michael Flynn en Sydney Powell, adviseurs van Trump, zijn inmiddels van Twitter verbannen, zo meldt NBC News (2).

Of het al dan niet gerechtvaardigd was om Trump te verbannen, daarover verschillen de meningen. Sommigen voeren aan dat Twitter een privébedrijf is, en dat het mag doen wat het wil. Anderen voeren dan weer aan dat Twitter een communicatiemiddel is, en dat Trump zo niet meer kan communiceren met de mensen die met hem sympathiseren. Meer nog: door de verbanning "voor eeuwig" te maken, zou Trump, wanneer hij zich terug kandidaat wil stellen bij de verkiezingen in 2024, geen kans meer maken...

Een interessant artikel over de achtergrond van deze zaak vind je bij Slashdot, dat de oorzaak van deze discussie legt bij een wetsartikel in de VS, de zogenaamde 'section 230', een wet uit 1996.  Die wet laat namelijk toe dat grote sites profiteren van het netwerk effect ("Ik ben op Facebook, omdat al mijn vrienden op Facebook zijn"), maar dat de kosten van die schaalvergroting doorgeschoven worden op de maatschappij en de burgers - waarmee de kosten voor de moderatie en de gelijkgestelde communities bedoeld worden. Een wet die ervoor zorgde dat Twitter naast de Tweets van de president waarschuwingen plaatste over fake news. Wat toch, als je er nuchter over nadenkt, iets ongehoords is...

Interessante lectuur om je even te verdiepen in dit probleem - en de discussie die erop volgt is ook het lezen waard. (3)

Tussen haakjes: ook Facebook en Instagram hebben Trump voor onbepaalde tijd verbannen. (4)
https://twitter.com/jack/status/651003891153108997
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/twitter-bans-michael-flynn-sidney-powell-qanon-account-purge-n1253550
https://tech.slashdot.org/story/21/01/09/0645247/the-case-against-section-230-the-1996-law-that-ruined-the-internet?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter
https://thenextweb.com/socialmedia/2021/01/07/trump-banned-indefinitely-from-facebook-and-instagram/PARLER DEELT IN DE TRUMP-KLAPPEN
... grote techbedrijven vinden het ineens gevaarlijk

Ach wat, zal je misschien zeggen, Trump kan toch op een ander sociaal netwerk zijn gangetje gaan en daar zijn volgers toespreken? Wel, dat zal lelijk tegenvallen. Uit onvrede met de regels op Twitter zijn er tal van nieuwe initiatieven gelanceerd, nieuwe sociale netwerken, maar die overleefden niet. Het enige wat het goed doet is Parler.

Maar misschien moeten we binnenkort zeggen "goed deed". Want nadat president Trump aankondigde dat hij naar Parler zou verhuizen, was Parler plots "vies". Zowel Apple als Google kondigden aan dat zij Parler niet meer in hun respectievelijke app-winkels zouden toelaten. Wat het moeilijker maakt (maar niet onmogelijk) om de app op je mobiele toestel te installeren.

De dienst zelf draait echter nog altijd - voorlopig. Want Parler maakt gebruik van de infrastructuur van Amazon, en dat bedrijf heeft nu aangekondigd dat het zijn webhosting gaat stopzetten. Als Parler tegen zondagavond geen nieuwe hosting vindt, dan zal het hele netwerk offline gaan.

De reden: Amazon vindt dat Parler te weinig doet om de berichten te modereren. Het vond 98 postings op de site die geweld aanmoedigden.

Parler is ontstaan in 2018, en het is vooral populair bij Trump-supporters en bij rechts-conservatieven. Vooral omdat zij vinden dat Twitter en Facebook hun berichten zonder reden censureren. Ted Cruz, senator voor Texas, heeft 4,9 miljoen volgers op het platform. Sean Hannity, presentator bij Fox News heeft er 8 miljoen.

Parler is niet van plan om bij de pakken neer te blijven zitten. De CEO van Parler, John Matze, heeft al aangekondigd dat hij de dienst van zero terug op zal bouwen, als Amazon inderdaad de stekker eruit trekt. Maar het zou wel een week kunnen duren vooraleer de dienst dan terug online zou staan. Meer bij BBC.

Het hele gebeuren laat toch een vieze smaak achter, als je het ons vraagt....
https://www.bbc.com/news/technology-55598887
https://www.bbc.com/news/technology-55608081SIGNAL PROFITEERT VAN NIEUWE REGELS WHATSAPP
... is Facebook in zijn eigen voet aan het schieten?

Verleden week kon je lezen dat Facebook de regels voor WhatsApp, waarvan het eigenaar is, veranderd heeft: voortaan zal WhatsApp de gegevens van zijn gebruikers delen met Facebook. Je bent verplicht om daarmee akkoord te gaan, want doe je dat niet, dan mag je WhatsApp niet meer gebruiken.

Een aankondiging die heel wat protest en zelfs woede bij de gebruikers heeft veroorzaakt. Met als gevolg dat velen de deur achter WhatsApp dichtgetrokken hebben en overstapten naar Signal. Dat is eveneens een messaging app waarmee je end-to-end versleutelde berichten kan versturen.

Binnen de kortste keren na de aankondiging van Facebook klom Signal naar de top van de downloads in de App Store en Google Play in verschillende landen, zoals India, Duitsland, Frankrijk en Hong Kong.

Signal heeft meteen ingespeeld op die populariteit en een tutorial uitgebracht om gemakkelijk je groepsgesprekken vanuit een andere toepassing te importeren. (1)

Signal ziet die plotse populariteit graag komen. En het reageert zelfs met humor. Signal ontdekte namelijk dat Facebook advertenties koopt in de App Store: wanneer mensen daar naar Signal zoeken, krijgen zij daar advertenties te zien voor Messenger, de messaging tool van Facebook. En het voegt er fijntjes aan toe dat "er nooit advertenties zullen zijn in Signal, omdat jouw data in jouw handen horen, en niet in die van ons". (2)

Leve de vrije concurrentie!
https://www.rtbf.be/info/medias/detail_nouvelles-regles-de-whatsapp-l-app-securisee-signal-en-tete-des-telechargements-sur-apple-store-et-google-play?id=10670085
https://twitter.com/signalapp/status/1348079223701794819PARLER HEEFT PROBLEMEN
... maar geeft zich niet gewonnen

Je kon gisteren lezen dat de sociale netwerkdienst Parler plots populair geworden is, nadat Twitter de Amerikaanse president Trump toegang ontzegd had tot zijn eigen sociaal netwerk. Parler heeft de reputatie wat minder streng te zijn over de uitspraken die er gedaan worden, en is daarom populair bij conservatieven. Maar zowel Apple als Google verwijderden dit weekend de app uit hun app-winkel, en Amazon, dat de hosting verzorgt van de dienst, heeft die dienstverlening maandag stopgezet.

Iets wat Parler niet zomaar over zich heen laat gaan. Het heeft een klacht ingediend tegen Amazon, waarin de gigant ervan beschuldigd wordt dat hij antitrustwetten overtreedt. (1) Parler heeft het niet voor de wind. Volgens de CEO Mark Matze hebben zo goed als alle leveranciers waarmee het werkte, het bedrijf laten vallen. Van sms-diensten tot e-mailproviders en zelfs de eigen advocaten. (2)

Bij Slashdot weet men er nog fijntjes bij te vertellen dat Parler nog een ander probleem heeft - mensen spellen de naam van de app bij hun zoektocht op Google vaak verkeerd. En komen dan terecht bij Parlor, een dienst waarbij je kan praten met andere mensen over verschillende onderwerpen, maar waarbij de gesprekken toch meestal een "pikante" toets hebben... (3)
https://www.courtlistener.com/docket/29095511/1/parler-llc-v-amazon-web-services-inc/
https://deadline.com/2021/01/parler-ceo-says-service-dropped-by-every-vendor-and-could-end-the-company-1234670607/
https://tech.slashdot.org/story/21/01/11/0329206/parler-ceo-complains-vendors-all-ditched-us-too-while-confused-users-download-porn-y-app-parlor?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedENKELE GEVOLGEN VAN DE TWITTER-TRUMP SAGA
... Ook andere landen mengen zich in de discussie.

In deze saga zijn enkele interessante aspecten te vermelden. Om te beginnen: een financiële reactie. Twitter is een beursgenoteerd bedrijf. Wat vonden de beleggers van de beslissing van Twitter om president Trump definitief te verbannen? Wel, zo gelukkig waren zij blijkbaar niet, want de koers daalde meteen met 7%. Volgens Bloomberg menen analisten dat Twitter door de beslissing eigenlijk regulatie door de overheid uitgenodigd heeft. (1)

Een andere reactie is politiek. De Duitse kanselier Angela Merkel vindt het verbannen van Trump op Twitter problematisch. Zij vindt dat de moderatie van uitspraken door de wetgever moet gebeuren, niet door een beslissing van een commercieel bedrijf. Een standpunt dat ook door Frankrijk gedeeld lijkt te worden, en waar wij ons eerlijk gezegd ook in kunnen vinden. (2)

En tot slot toch nog even de feiten op een rij: welke diensten hebben Trump nu geblokkeerd, verbannen, en om welke reden? Daarvan heeft Axios een verhelderende lijst gemaakt. (3)

En daarmee sluiten wij de berichtgeving over dit toch wel delicate politieke item af.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-11/twitter-shares-fall-6-following-permanent-trump-ban
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-11/merkel-sees-closing-trump-s-social-media-accounts-problematic
https://www.axios.com/platforms-social-media-ban-restrict-trump-d9e44f3c-8366-4ba9-a8a1-7f3114f920f1.htmlFACEBOOK VERBETERT ACCESS YOUR INFORMATION TOOL
... data overdragen moet gemakkelijker worden

Facebook heeft een update uitgebracht voor zijn Access Your Information tool. Die moet het gemakkelijker maken om zowel de tool te gebruiken en erin te bladeren, als een betere uitleg te geven over hoe Facebook data gebruikt en verzamelt.

Dat wordt concreet gedaan door de informatie die je te zien krijgt weer te geven in 8 verschillende categorieën - terwijl tot nu toe enkel twee categorieën bestonden: Jouw Informatie en Informatie over Jou.

De nieuwe categorieën zijn: je activiteit in Facebook; vrienden en volgers; voorkeuren; persoonlijke informatie; gelogde informatie; informatie over advertenties; apps en websites buiten Facebook om; beveiliging en login informatie.

Bij elk van deze categorieën wordt de informatie nog eens opgedeeld in subcategorieën, wat het gemakkelijker moet maken om de data te vinden die je wil bekijken, en eventueel wil verwijderen.

Meer uitleg bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/01/12/facebook-revamps-access-your-information-tool-to-better-break-down-explain-data-usage/BITCOIN: DUIZELINGWEKKENDE INVESTERING
...maar gevaarlijk!

De digitale munteenheid bitcoin spreekt enorm tot de verbeelding. Hij wordt vergeleken met goud, omdat hij zo energie-intensief is om te maken dat hij even zeldzaam geworden is. Wat speculanten aanlokt, die gokken op een stijgende koers. Zij kregen in de voorbije 2 weken gelijk: de koers steeg tot duizelingwekkende hoogten, en wie een bitcoin kon kopen op lagere prijs, om die dan op topprijs te verkopen, had natuurlijk geluk. Maar voor hetzelfde geld kan die laatste koper een enorme financiële strop hebben, wanneer de prijs de dag daarna daalt.

En dat was in de voorbije weken weeral gebeurd. Snelle stijging, en dan weer plots een daling. Als je het ons vraagt dan moeten de bitcoinbeleggers wel in heel goede conditie zijn, want voor ons hartje zou het niet gezond zijn om te speculeren met bitcoins.

Maar buien die volatiele koers, zit er nog een ander gevaar in. Steeds meer berichten duiken op over mensen die hun wachtwoord voor hun bitcoin verloren zijn. Zij weten wel dat zij een of meerdere bitcoins gekocht hebben, maar zij kunnen die niet verkopen, zij kunnen enkel machteloos toezien hoe de koers dag na dag stijgt, zonder dat zij hun eigen bitcoin(s) kunnen verhandelen.

En dat roept natuurlijk weer nieuwe diensten in het leven - bedrijven die hun hulp aanbieden om die verloren wachtwoorden te herstellen, zodat de eigenaars ervan die terug kunnen verhandelen.

Slashdot heeft hierover een interessant artikel. Daar lees je dat er van de 18,5 miljoen bitcoins die er bestaan, maar liefst 20% verloren lijken doordat zij op ontoegankelijke computers staan. Wat, schrik niet, 150 miljard dollar vertegenwoordigt.

In elk geval: voor beleggers kan het snelle winsten opleveren (en verliezen!) maar voor de gewone burger zal het nooit een reële, betrouwbare munt zijn.
https://it.slashdot.org/story/21/01/12/1415248/lost-passwords-lock-millionaires-out-of-their-bitcoin-fortunes?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedTIKTOK PAST GEBRUIKSVOORWAARDEN VOOR JONGSTEN AAN
...maatregelen moeten hun privacy beter beschermen

TikTok, dat erg populair is bij vooral jonge mensen, heeft zijn privacyinstellingen verbeterd zodat die de privacy van tieners onder de 18 beter gaan beschermen.

Die accounts zullen standaard op 'privé' gezet worden - zowel de nieuwe accounts, als de bestaande die tot nu toe op 'publiek' stonden. Ook de instellingen bij commentaren veranderen: daarvoor zal de tiener voortaan enkel de keuze hebben tussen "vrienden" en "niemand" die commentaar kan geven.

En tot slot komt er ook een beperking op hoe andere gebruikers kunnen omgaan met de video's die tieners tussen 13 en 15 gemaakt hebben. Die zullen niet langer gedownload of hermixt kunnen wroden door andere gebruikers, via de Duet of Stitch functie in de app. Voor tieners die 16 of 17 jaar oud zijn zal die beperking er niet zijn, maar de standaardinstelling bij die tools zou veranderd worden naar "enkel vrienden".

Als je het ons vraagt: een slim idee om de privacy van deze kwetsbare jonge mensen beter te beschermen. Nu nog wat doen aan die vermaledijde 'influencers'...
https://www.engadget.com/tiktok-changes-privacy-settings-younger-users-13-to-15-100000363.htmlSOMS KAN HET SNEL GAAN BIJ DE TECHBEDRIJVEN
... maar enkel als het kalf verdronken is?

Plots schieten alle bedrijven in actie om president Trump en zijn medestanders te veroordelen / verbannen / monddood te maken  en zelfs commerciële samenwerking met zijn privébedrijf op te zeggen.

YouTube zegt dat het nieuw geposte video's van Trump verwijderd heeft, omdat die zouden indruisen tegen het beleid om aan te zetten tot geweld. En het zal de president niet toelaten om in de volgende week nieuwe filmpjes te uploaden. (1)

Google van zijn kant heeft zijn adverteerpartners gemeld dat het alle politieke advertenties vanaf 4 januari zal blokkeren, tot aan de eedaflegging van Biden. (2)

Maar ook op offline gebied (dat uiteraard een verband heeft met online) worden maatregelen genomen: Airbnb zegt dat het alle reservaties die tot nu toe gemaakt werden voor de week van de eedaflegging van Biden geannuleerd heeft, en dat het nieuwe reservaties voor die week zal blokkeren. (2)
https://www.axios.com/youtube-takes-down-trump-video-bans-new-uploads-for-a-week-f8f6caca-801f-4d2a-917d-fafb6401d9cd.html
https://www.axios.com/google-capitol-siege-political-ads-46b7df29-24f4-4170-9260-ef8245942a95.html
https://www.cnbc.com/2021/01/13/airbnb-cancels-dc-reservations-during-inauguration-week.htmlEUROPA WIL GDPR KLACHTEN DECENTRALISEREN
... en dus niet enkel in Ierland ingediend moeten worden. Dankzij België!

Wanneer een EU-burger een klacht heeft over Facebook, dan moet die zijn klacht indienen bij de Ierse Data Protection Commissioner. Want Facebook heeft zijn Europese hoofdkwartier ergens in Ierland.

Dat zou in de toekomst kunnen veranderen: hij zou dan met zijn klacht terecht kunnen bij de databeschermingsautoriteiten in eigen land, in de hele Europese Unie. Dat is althans de mening van de Advocaat-Generaal van het Europees Gerechtshof, in een zaak tegen Google. De zaak was doorgewezen naar dit hof door een Belgische rechtbank, nadat Facebook bezwaar opperde tegen het idee dat de Belgische gegevensbeschermingregulator actie kon ondernemen tegen een aantal Facebook bedrijven over privacy-klachten. Concreet vroeg de Belgische regulator aan Facebook Inc, Facebook Ierland Ltd en Facebook Belgium om te stoppe met cookies te zetten op de toestellen van Belgische internauten, zonder hun toestemming, zodra zij op een webpagina van Facebook.com belandden, of wanneer zij op een website van derden aankwamen.

Daarna ontstond er een heel getouwtrek over de vraag welke rechtbank bevoegd was. Waarna uiteindelijk het advies gevraagd werd van het Europees Hof van Justitie. De opinie van de Advocaat-Generaal is niet bindend, en later dit jaar zouden de advocaten die deel uitmaken van deze rechtbank hun uitspraak doen.
https://www.rte.ie/news/world/2021/0113/1189411-eu-gdpr-proceedings/REACTIES OP TRUMP-TWITTER DEBACLE BLIJVEN KOMEN
... maar mooiste vinden we die van Gab!

Wij willen ons alvast verontschuldigen voor de vele politieke berichten die je de laatste dagen hier gevonden hebt, maar er valt nu eenmaal niet aan te ontkomen: het feit dat Twitter de account van President Trump definitief verwijderd heeft was een erg belangrijke beslissing, die blijft nazinderen.

Om te beginnen eerst een reactie van Jack Dorsey, de baas van Twitter. Hij vindt nog altijd dat die beslissing gerechtvaardigd was, maar tegelijkertijd vindt hij dat hij "mislukt is" in het promoten van "gezonde" gesprekken. En dat hij een gevaarlijk precedent gezet heeft. (1)

In vele landen klinkt toch wel wat ongerustheid over de macht van big tech om een president te blokkeren, iets wat via een democratisch en legaal proces zou moeten gaan, zoals de afzettingsprocedure die nu tegen hem aangespannen wordt.

In eigen land klonk bij de zitting van de Vlaamse regering een dergelijke bezorgdheid. Polen heeft alvast een wet voorgesteld die het land soevereiniteit wil geven over wat social media willen blokkeren - postings die niet indruisen tegen de Poolse wetten, mogen niet gecensureerd worden. En dat wil bijvoorbeeld zeggen dat postings die oproepen om het homohuwelijk te verbieden, niet verboden mogen worden, omdat Polen het homohuwelijk niet toelaat. (2)

Maar de mooiste reactie vinden wij wel die van het sociale netwerk Gab. (3) Dat vraagt aan de Amerikaanse wetgever om Twitter en Facebook te verbieden. Want op die netwerken was er namelijk, in de aanloop naar de bestorming van het Capitool, heel wat verkeer waarbij afspraken gemaakt werden tussen protestanten.

Twitter en Facebook echter wassen hun handen in onschuld, maar steken een beschuldigende vinger uit naar Gab en Parler. Waarop die laatste prompt monddood gemaakt werd: de app werd verwijderd bij de App Store van Apple en de Play Store van Google. En Amazon zette de hosting stop. Parler heeft gezegd dat het er zelfs aan twijfelt of het kan terugkeren. (3) Terwijl Twitter en Facebook gewoon online kunnen blijven. Het kan ironisch bedoeld zijn, die posting bij Gab, maar ergens moet je toch toegeven dat er waarheid zit in deze woorden... (4)
https://www.washingtonpost.com/technology/2021/01/13/twitter-trump-ban/
https://www.theguardian.com/world/2021/jan/14/poland-plans-to-make-censoring-of-social-media-accounts
https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-parler-exclusive-idUSKBN29I2Z7
https://news.gab.com/2021/01/13/gab-calls-on-twitter-to-be-banned-from-app-stores-following-capitol-riot/MICROSOFT LANCEERT TWEEDE VERTICALE CLOUD
... deze keer voor retailers

De cloud is  een ideale oplossing, waarbij servers en diensten in de cloud aangeboden worden. Maar er zijn zoveel verschillende opties en diensten, dat het moeilijk is om de juiste combinatie te vinden tussen hardware en software. Daarom heeft Microsoft het initiatief genomen om verticale  pakketten aan te bieden, afgestemd op bepaalde sectoren.

Zo heeft het onlangs Microsoft Cloud voor Healthcare uitgebracht, gericht op de medische sector. Daarin zitten dan de Azure cloud servers, Microsoft 365, Dynamics 365 en Power Platform, naast verschillende templates en connectors die deze onderdelen verbinden. De bedoeling is dat bedrijven in de gezondheidszorg voortaan zowel met gestructureerde gezondheidsdata als ongestructureerde kunnen werken. Want er zijn heel wat databases, die tot nu op zichzelf staan, en die eigenlijk met elkaar verbonden moeten kunnen worden. Dat heeft het coronavirus en de daarop volgende vaccinatiestrategie overduidelijk gemaakt.

Nu heeft Microsoft een tweede verticaal aanbod gebracht - ditmaal gericht op retailers. Dat bevat enkele onderdelen van het andere pakket, zoals Azure, Microsoft 365, Cynamics 365 en het Power Platform, maar ook Microsoft advertising. En ook hier is het de bedoeling om data uit verschillende bronnen via een gemeenschappelijk datamodel bijeen te brengen.

De prijs is nog niet gekend. Maar ter vergelijking: Cloud voor Healthcare kost $95 per gebruiker per maand.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-debuts-its-second-vertical-cloud-microsoft-cloud-for-retail/BEDRIJVEN ONTWIKKELEN EEN DIGITAAL COVID-19 VACCINATIEPASPOORT
... opnieuw een tool die veel vragen oproept

Verschillende bedrijven, waaronder Microsoft, Salesforce en Oracle, zeggen dat zij werken aan een digitaal vaccinatiepaspoort. Zij doen dit omdat zij verwachten dat luchtvaartmaatschappijen, overheden en andere bedrijven binnenkort gaan vragen aan mensen die een reis willen maken, een concert willen bijwonen en andere, een bewijs kunnen voorleggen dat zij gevaccineerd zijn.

"Vaccination Credential Initiative" of VCI heet het initiatief. De bedoeling is om een technologie te ontwikkelen waarmee de burger een versleutelde digitale kopie van hun vaccinatie-attest kan verkrijgen, die dan bewaard wordt in een digitale wallet van hun keuze, denk aan de Apple Wallet of Google Pay.

Een goed idee, was ons eerste idee. Maar dan bekroop ons het gevoel: waarom nu pas? Dat was toch te verwachten dat die vraag naar een vaccinatie-attest zou ontstaan? Maar wellicht heeft dit allemaal te maken met het feit dat niemand gedacht had dat deze pandemie zo hardnekkig zou zijn, en dat enkel een vaccin een "normale" samenleving terug mogelijk zou maken.

En, mogen wij eraan toevoegen dat techbedrijven wellicht  ook niet verwacht hadden dat allerlei bezwaren rond privacy plots opzij geschoven zouden worden? Want ook dit vaccinatie-attest roept toch heel wat vragen op. Wat als je, om morele of andere reden, je niet wil laten inenten? Word je dan een paria in de maatschappij van 'het nieuwe normaal'?

Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2021/01/14/microsoft-salesforce-and-oracle-working-on-covid-vaccination-passport.html

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


L'OREAL BRENGT LIPPENSTIFTTOESTELLETJE UIT
... meng zelf je favoriete kleur

Normaal gezien zit op dit moment de hele techwereld in Las Vegas, waar dan de Consumer Electronics Show gehouden wordt, de grootste elektronicabeurs ter wereld. Wegens corona wordt die nu virtueel gehouden - even aanpassen dus. Maar dat wil niet zeggen dat we niet overspoeld worden met nieuwigheden!

Zoals je gewoon bent maken wij een eigenzinnige keuze. En onze blik viel meteen al op een gadget van L'Oréal, waarmee je zelf een kleur kan samenstellen voor je lippenstift. Het gaat om de Yves Saint Laurent Beauté Rouge Sur Mesure Powered by Perso, een hele mondvol. Daarbij worden drie verschillende potjes met lippenstiftkleuren in geleverd, en daarvan wordt dan de gepaste hoeveelheid in een potje gespoten om de gewenste kleur te verkrijgen.

Het toestel komt in het voorjaar op de markt voor $299, en bevat dan 2 sets kleurenpotjes. Een navulling kost $100. Later dit jaar zouden er dan ook nog potjes uitkomen voor foundation en gelaatsverzorging.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/1/11/22218777/ysl-beaute-rouge-sur-mesure-perso-ces-gadget-2021


LG: EEN OPROLBAAR SCHERM
We hebben in het voorbije jaar al opvouwbare smartphones en tablets gezien - maar echt doorgebroken zijn die niet. LG probeert met nog een andere vormfactor: een oprolbaar scherm.

Het bedrijf brengt namelijk de LG Rollable uit - origineler kon de naam blijkbaar niet. Het toestel ziet eruit al een standaard smartphone, wanneer het opgerold is, en zal zich mechanisch uitvouwen tot de grootte van een kleine tablet, maar dan zonder de vouw midden in het scherm die je bij de opvouwbare schermen vindt.

Meer informatie over het toestel, zoals kenmerken en prijs, is nog niet beschikbaar. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/lg-rollable-smartphone-official-ces-2021-teaser-130648934.htmlCES: GALAXY UPCYCLING VAN SAMSUNG
... en robots voor de keuken

Iedereen heeft wel een handvol oude smartphones in huis rondslingeren - wat uiteraard op ecologisch vlak geen goed idee is. Daarom vinden wij dit zo'n goed idee: Samsung heeft de "Galaxy Upcycling at home" aangekondigd, waarbij je oudere Galaxy smartphones een tweede leven kan geven als slimme domotica. Een software update zou bijvoorbeeld je toestel kunnen omvormen tot een baby monitor, een sensor voor omgevingslicht die dan bijvoorbeeld automatisch je slimme verlichting zou aansteken, en meer.

Samsung heeft ook wat robotjes uitgebracht. De JetBot 90 AI+ is een robot-stofzuiger dmet LIDAR sensoren en camera's aan boord. Door middel van beeldherkenning van Intel kunnen voorwerpen tot minimaal 5 nm herkend worden, waarbij de stofzuiger beslist of hij die ook gaat kuisen of er omheen moet rijden.

En dan is er nog de Bot Care, een robot-assistent die bijvoorbeeld een scherm automatisch kan opendoen wanneer je een videogesprek wil maken. En de Bot Handy, die een extra handje wil toesteken in de huiskamer, de keuken, of waar in je huis je hulp nodig hebt. Het is een hoge robot, dun, in zwart en wit, met twee grote digitale ogen en één enkele arm, die kan draaien zoals bij een schouder, elleboog en pols.

Deze robot kan wasgoed oppikken, de afwasmachine inladen, de tafel dekken, en zelfs wijn inschenken. Ideaal voor wie bijvoorbeeld sukkelt met rugpijn, een hand of arm gebroken heeft, en dat extra handje goed gebruiken kan.

Meer bij Engadget en The Verge.
https://www.engadget.com/samsung-galaxy-upcycling-at-home-151023666.html
https://www.theverge.com/2021/1/11/22224649/samsung-bot-handy-care-robots-ces-2021


CES: SLIMME DEUR VOOR HONDEN
Een leuk bericht om alle toch wel zwaarwichtige berichten over politiek en justitie te doorbreken. Het gaat over een uitvinding die op de CES-beurs in Las Vegas een "Innovation Award" kreeg: de MyQ Pet Portal.

Dat is een "slim" hondendeurtje, bestaande uit een sensor op de halsband van de hond, een camera, en een programmeerbare myQ Pet Portal app. En natuurlijk moet je een luik in je deur hebben om je hond binnen te laten, zonder de volledige deur te moeten openen.

Deze uitvinding is bruikbaar voor honden van 4,5 tot 40 kg. Onze Leonberger valt daarbuiten, maar die geraakt ook niet binnen via de standaard hondendeurtjes ??

Bij de klassieke deurtjes wordt gewerkt met een scharnierend deurtje, dat helaas ook toegang geeft tot ongewenste gasten. Deze deur kan enkel geopend worden door het dier dat de halsband draagt, en dat kan, voor alle volledigheid, ook een kat zijn.

Een slim idee. Bij Dailymotion vind je een filmpje
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9134943/Smart-doggie-garage-door-nabs-Innovation-Award-CES-replacing-traditional-flap.htmlGEEN HOND MEER MAAR EEN AI HUISDIER
... Is dat de toekomst?

Maak kennis met Moflin, een schattig huisdier dat je hart ongetwijfeld zal veroveren. Maar in zijn warm lijfje geen kloppend hart, wel technologie. Is dit de toekomst - en willen wij die wel?

The Next Web brengt een artikel over Moflin, een "AI huisdier met emotionele vaardigheden die evolueren, net als bij echte dieren". Het "diertje" lijkt op een kruising tussen een hamseter en een pantoffel, en het werd alvast bekroond de Best of Innovation Award in Robotics op de CES beurs in Las Vegas.

Deze robot leert via algoritmes en patronen die hij ontdekt via zijn sensoren, zo zeggen de makers, Vanguard Industries.. Hierdoor zou het gedrag van de robot bepaald worden door zijn omgeving, en de manier waarop hij behandeld wordt.

The Next Web noemt deze robot "het huisdier dat geschikt is voor mensen die niet geschikt zijn om een huisdier te hebben". Je moet het namelijk geen eten geven. Tenzij je het herladen van de batterij als voederen beschouwt?

Ach, geef ons maar onze trouwe viervoeter, die water slobbert en daarna zijn kop uitschudt en daarmee iedereen een douche geeft. Geen AI, gewoon dierlijk plezier :)
https://thenextweb.com/neural/2021/01/14/this-cute-ai-pet-will-fill-the-deep-dark-void-in-your-life/


 
 
De nieuwe oogst


PARLER

Er is veel te doen rond dit sociale netwerk, dat voor velen een toevluchtsoord lijkt te worden omdat zij zich ongewenst voelen op Twitter. Dat kan zijn, maar erg druk bevolkt is het niet meteen te noemen. Maar je kan het zelf eens uittesten - zelfs als je de app niet meer kan installeren op je smartphone, kan je op de website terecht.
[Taal: ENG]
https://parler.com/feed


RUST
Alhoewel we niet veel kunnen en mogen doen momenteel, nu alle sociale activiteiten aan banden gelegd zijn, kan je je gek genoeg gespannen voelen, heb je het gevoel rust nodig te hebben. Maar dat is niet opgelost met wat te slapen - er zijn verschillende soorten rust die je nodig hebt. Dit TED-artikel legt je uit dat rust ook geestelijke ontspanning inhoudt, het verlagen van zintuigelijke prikkels en meer.
[Taal: ENG]
https://ideas.ted.com/the-7-types-of-rest-that-every-person-needs/


RANDOM TRIVIA GENERATOR

Willekeurige weetjes, wistjedatjes, die ook leuke quizvragen kunnen zijn. Weet jij bijvoorbeeld welke voet Neil Armstrong als eerste op de maan zette? Gewoon even op het kaartje klikken, en je krijgt het antwoord! Om uren mee bezig te zijn...
[Taal: ENG`]
https://www.randomtriviagenerator.com/#!/


MATH VAULT: HOE GOED BEN JE MET WISKUNDE
Bij deze website kan je zelf testen hoe het gesteld is met je kennis van wiskunde. De testen zijn echter niet schools, wel op een heel andere basis gemaakt.
[Taal: ENG]
https://mathvault.ca/math-test/


WEB DESIGN MUSEUM
Ook bij webdesign waren er in het verleden heel wat trends - dingen die we nu niet meer doen. Deze website heeft deze trends verzameld. Het werd een interessante collectie!
[Taal: ENG]
https://www.webdesignmuseum.org/


MOCKMAGIC
Op deze website kan je uittesten hoe jouw ontwerp of app er gaat uitzien wanneer je gebruiker het op een bepaald toestel gebruikt. Het gaat voor alle duidelijkheid enkel over het uitzicht, niet over hoe je app werkt.
[Taal: ENG]
https://www.mockmagic.com/?ref=producthunt#/


MIJN TUIN

De dagen worden merkbaar langer. En dan begint het, ondanks het gure weer, toch al te kriebelen om terug in de tuin te kunnen werken. Hoe bereid je je tuin voor? Welke activiteiten doe je in de winter? Deze website is een community van tuinliefhebbers waar je advies vindt, zelf vragen kan stellen, en een boel nuttige informatie en tips om maximaal van je tuin te genieten.
[Taal: NL]
https://www.mijntuin.org/


PIKTOCHART: ZELF INFOGRAPHICS MAKEN
Om iets visueel duidelijk te maken, kan je een Infographic maken - een grafische afbeelding van informatie. Dat frist je artikel op, en je kan statistieken en cijfers mooi voorstellen. Bij deze website kan je online zo'n infographic maken. Met een betalende account heb je nog meer opties voor teams en individuele gebruikers, en met speciale korting voor non-profits.
[Taal: ENG]
https://piktochart.com/formats/infographics/THERE IS NO GAME
Terugbladerend in de tips die wij uit de voorbije jaren van onze lezers kregen, hebben we toch wel heel wat plezier beleefd aan deze website, ons aangereikt door lezer Dave Lahousse. Het heet "There is no game", maar eigenlijk is het wel een spel. Een heel vermakelijk spel zelfs!
[Taal: ENG]
https://www.newgrounds.com/portal/view/659792


SCHRIJFASSISTENT
Schrijfhulp vind je tegenwoordig in Word van Microsoft. Maar niet iedereen heeft een betalend abonnement op deze tool. En daarom is deze tool wel heel handig. Schrijfassistent is een online schrijfhulp, ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen  van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en De Standaard.
Het principe is simpel: je vult je tekst in het webformulier in, en je krijgt een taaladvies over de gebruikte woorden. (Met dank aan Adrien Verlee voor de tip)
[Taal: NL]
https://schrijfassistent.be/splash.php


LANGUAGE TOOL

Nog een tool om je teksten te verbeteren, maar deze keer voor Engelse teksten. Ook hier voer je je tekst in een invulformulier in, en krijg je meldingen over spelfouten, fouten tegen de grammatica en stijlfouten. [Met dank aan Adrien voor de tip]
[Taal: ENG]
https://languagetool.org/


VACCINATIES IN BELGIE
Hoeveel vaccins hebben we al ontvangen, hoeveel zijn er besteld, en wanneer worden die geleverd? Deze website, die eigenlijk een initiatief is van een gewone burger, houdt de teller bij.
[Taal: ENG]
https://covid-vaccinatie.be/nl


IMPEACHMENT: TAALVERWARRING
Het nieuws heeft het de laatste dagen vaak over 'impeachment'. En daarbij wordt dan gezegd dat het de tweede keer is dat president Trump "impeached" is. Een formulering die toch twijfel doet ontstaan: is het niet zo dat een president die 'impeached' is, moet aftreden?
Voor wie meer wil weten over deze wetgevende procedure in de VS raden wij het artikel hierover bij de engelstalige Wikipedia aan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Impeachment_in_the_United_States#Federal_impeachment


LAAT JE VACCINEREN

Hoe moeten we uit deze gezondheidscrisis geraken? De vaccinatie kan helpen, maar vereist wel dat er minsten een 70% van de bevolking gevaccineerd wordt om de verdere verspreiding van het virus te verminderen.
De overheid heeft daarom een website opgezet die mensen moet aanmoedigen om deel te nemen aan deze gezamenlijke inspanning om het virus onder de knie te krijgen.
[Taal: NL]
https://www.laatjevaccineren.be/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Franse restaurantketen, oorspronkelijk uit Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_de_Bruxelles
    Franse roos - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosa_gallica
    Belgisch culinair schrijfster en fotograaf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regula_Ysewijn
    Nationale Oldtimerdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Oldtimerdag
    Christelijk en gnostisch leraar in Alexandrië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carpocrates
    Vlaamse realityreeks van productiehuis Woestijnvis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Over_De_Oceaan
    Gebouw van de Katholieke Universiteit Leuven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leercentrum_AGORA
    Belgisch violist en muziekpedagoog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Georges_Maes_(violist)
    Belgische onderwijzeres, apotheker en feministe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Louise_Popelin


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Coronacrisis in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Belgi%C3%AB
    Coronacrisis in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Nederland
    Tweede inbeschuldigingstellingsprocedure tegen Donald Trump - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_inbeschuldigingstellingsprocedure_tegen_Donald_Trump
    Kabinet-Rutte III - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Rutte_III

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de islam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Islam
    Wikipedia bestaat 20 jaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

Link ophalen op:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Wikipedia viert twintigste verjaardag: ‘Urker vistaart langst bestaande Wikihoax’
https://www.ad.nl/tech/wikipedia-viert-twintigste-verjaardag-urker-vistaart-langst-bestaande-wikihoax~ac7bfa66/
- Van slim toilet tot kwispelend kussen: deze bizarre gadgets werden onthuld op CES 2021
https://www.ad.nl/tech/van-slim-toilet-tot-kwispelend-kussen-deze-bizarre-gadgets-werden-onthuld-op-ces-2021~ab82e3aa/ 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Ruimtevullend geluid met nieuwe draadloze speakers Sony
https://elektrozine.be/ruimtevullend-geluid-met-nieuwe-draadloze-speakers-sony/
- JBL komt met nieuwe Dolby Atmos soundbar
https://elektrozine.be/jbl-komt-met-nieuwe-dolby-atmos-soundbar/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Nieuwe waarschuwing uitgebracht over COVID?19 vaccin fraude, cyberaanvallen
https://computertaal.info/2021/01/10/nieuwe-waarschuwing-uitgebracht-over-covid%e2%80%9119-vaccin-fraude-cyberaanvallen/
- Tutorial Windows Instellingen – 15. Systeem – k. Klembord
https://computertaal.info/2021/01/15/tutorial-windows-instellingen-15-systeem-k-klembord/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft komt met patch voor bug waardoor harde schijf onleesbaar wordt gemaakt
https://tweakers.net/nieuws/176900/microsoft-komt-met-patch-voor-bug-waardoor-harde-schijf-onleesbaar-wordt-gemaakt.html
- NSA waarschuwt voor risico's van dns-over-https voor bedrijfsnetwerken
https://tweakers.net/nieuws/176892/nsa-waarschuwt-voor-risicos-van-dns-over-https-voor-bedrijfsnetwerken.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-  SolarWinds-hack: Geen nieuwe Belgische slachtoffers bekend
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/solarwinds-hack-geen-nieuwe-belgische-slachtoffers-bekend/article-news-1688813.html
- Grondwettelijk Hof verwerpt bezwaar tegen vingerafdrukken op eID
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/grondwettelijk-hof-verwerpt-bezwaar-tegen-vingerafdrukken-op-eid/article-news-1688371.html
 


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- De Philips Fidelio X3 | Voor de audiofiele prosumer
https://www.technologium.be/de-philips-fidelio-x3-voor-de-audiofiele-prosumer


*** TANDEMTECH


- Een kijk op de toekomst van chatapps
En waarom Signal dé absolute koploper is
https://tandemtech.be/signal-is-de-toekomst-en-absolute-koploper-van-de-chatapps-86d24ad7ca60
- Samsung Galaxy S21 lancering: is de Note ten grave gedragen?
Episch? Nah, toch eerder gewoon…
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-s21-lancering-is-de-note-ten-grave-gedragen-d830a38fa8*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Dit Gentse PropTech bedrijf bonkt op de internationale poort: “Ambitieuze plannen brengen ambitieuze uitdagingen met zich mee maar we gaan onszelf niet verloochenen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/dit-gentse-proptech-bedrijf-bonkt-op-de-internationale-poort-ambitieuze-plannen-brengen-ambitieuze-uitdagingen-met-zich-mee-maar-we-gaan-onszelf-niet-verloochenen
- Buckaroo start in België: “Handelaars kunnen zoveel meer uit hun betaalproces halen en eindklant nog beter bedienen”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2021/nederlandse-payment-service-provider-richt-zijn-pijlen-nu-ook-op-belgische-handelaars-aantonen-dat-ze-meer-uit-hun-betaalproces-kunnen-halen-en-hun-eindklant-beter-kunnen-dienen
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
JE WHATSAPP CHATGESCHIEDENIS DOWNLOADEN

Als gevolg van de aankondiging van Facebook, dat het de gebruiksvoorwaarden voor WhatsApp verandert, hebben heel wat internauten beslist om niet langer WhatsApp te gebruiken en over te stappen op een andere instantmessagingdienst.
Uiteraard moet je dan wel WhatsApp van je smartphone verwijderen. Maar ben je dan ook je chatgeschiedenis kwijt? Neen hoor, je kan die downloaden. Bij The Sun vonden wij instructies hoe je dat doet.
[Taal: ENG]
https://www.thesun.co.uk/tech/13720875/how-to-download-chat-history-and-delete-whatsapp/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=sharebarweb


HOE DE WINDOWS 10 SNAP TOOL NAAR JE HAND TE ZETTEN

Wie een ultrabreed scherm heeft, zal wellicht gebruikmaken van de Snap tool in Windows, om meerdere vensters naast elkaar te bekijken. Maar die zorgt voor een 2 x 2 rooster, met gelijke vensters. of 4 vensters in de vier hoeken van het scherm.
Dit artikel legt uit hoe je dankzij de Power Toys die Snap Assist naar je hand zet om vensters naar 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 CONFETTI: JE GEWOONTES
Dit is een app om op ludieke manier je gewoontes te volgen, en je to do's, en je met confetti te belonen wanneer je je dagelijkse of wekelijkse doel bereikt hebt. Met de app kan je ook je vooruitgang volgen met statistieken.
https://www.producthunt.com/posts/confetti-ios-android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.confettimobile&ref=producthunt


BUFFER.ING: ZOOM SABOTEREN

Met deze tool kan je faken alsof je Zoom aan het haperen is. Je moet daarvoor Snapcam installeren op je computer, een tool die gemaakt werd door Snapchat. En daar moet je dan naar de 'too many meetings' filter zoeken. Wanneer je dan je webcam tijdens een Zoom-meeting wil laten doen alsof je scherm bevriest, moet je enkel je scherm aanklikken.
https://www.bufferi.ng/


MEET CAM
Een tool voor macOS, waarmee je een timer, agenda, notities, gif's en meer kan toevoegen aan je Zoommeetings. Zo waren er voor de kerst leuke dingetjes zoals sneeuw, een rendier, enz.
https://meet.cam/


DARKNET EN TOR BROWSER
Het Darknet is een plek waar je eigenlijk zou moeten wegblijven, want daar gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen zien. Maar misschien wil je als onderzoeker of journalist toch het een en andere napluizen? Dat kan met deze browser, die niet veel verschilt van een gewone browser. Het nadeel is wel dat je iets trager gaat surfen met deze Darknet browser.
Je kan ook het P2P netwerk Tor met deze browser bezoeken, en je blijft volledig anoniem.
https://www.torproject.org/


AQUILE READER

Dit is een e-bookreader voor Windows 10. je kan zowel bestanden op je eigen harde schijf lezen of bestanden lezen vanuit verschillende online e-book catalogen. Een van de sterkste features is dat je de tool op vele manieren kan aanpassen: de lay-out, de ruimte tussen de regels, de kleuren en het lettertype.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9p08t4jltqnk?activetab=pivot:overviewtab#

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Sinds ik weet dat niemand zich interesseert voor de waarheid,
lieg ik niet meer.
[Koos van Zomeren]