Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/1/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1190 van 9/1/2021Gegroet lezer,

Wat een witte wereld, een muur van wit in de tuin. Vanochtend was ook de grond bezaaid met witte rijm, en de spinnenwebben op de hagen werden door de rijm en de vrieskou bevroren tot prachtige juweeltjes. Wat kan de winter toch mooi zijn!

Wij zijn er weer, in dit nieuwe jaar. Met goede voornemens, want we bereiden in alle stilte een nieuwe website voor, die ook goed te lezen is op het scherm van uw smartphone. Nog even geduld! Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met deze editie.

Bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE TECH DIE VERDWEEN IN 2020
... en waarvan sommigen niet eens wisten dat hij bestond

Bij het begin van het nieuwe jaar past het om even terug te kijken. Welke technologie is er verdwenen in 2020? Wij gingen te rade bij PCWorld, dat ons het volgende lijstje serveerde:

-Farmville: vermits Flash per 31 december 2020 ten grave gedragen is, verdwijnt dit game ook. Het was vooral erg populair op Facebook, dat zelfs een tijdlang eerder vehikel was om Farmville te kunnen spelen dan iets anders.

-Google Play Music: deze cloudgebaseerde "locker", waar je jouw muziek kon plaatsen om overal te beluisteren, is overgegaan in YouTube Music. Gedaan met het uploaden van je eigen collectie, voortaan luister je gratis naar YouTube Music. Neem je een betalend abonnement, dan moet je geen advertenties meer slikken en kan je ook muziek downloaden om offline te beluisteren.

-Nintendo 3DS: voor de speelvogels, waartoe ik niet behoor. Een ding waarmee je niet alleen spelletjes kon spelen, maar ook kon chatten met vrienden, foto's kon nemen, muziek kon streamen, audio opnemen, zelfs surfen op het web. In september kondigde Nintendo aan dat de 3DS familie stopgezet wordt.

-Wunderlist: een van de handigste to do-apps. Het werd in juni 2015 gekocht door Microsoft, en is niet meer actief: Microsoft verwerkt het in zijn eigen to do-app.

-Chrome apps: niet de extensies, wel webapps die je in de Chrome browser kon draaien. Google heeft aangekondigd dat het geen nieuwe web apps meer accepteert in de Chrome App Store, en de ondersteuning ervan zal eindigen voor Windows Mac en Linux. Op het eigen Chrome OS zullen de Chrome Apps nog draaien tot juni 2022.

-Facebook app voor de pc: wellicht heb je nooit geweten dat het bestond, maar er was wel degelijk een Facebook app in de Windows Store. Maar die had eigenlijk geen nut, want hij bevatte geen extra functies die je niet op de Facebook website vindt. Gedaan dus ermee!

-Mixer: deze app van Microsoft moest het antwoord bieden op Twitch, om games te streamen. Maar het project kwam nooit van de grond en verdwijnt terug.

-Adobe Flash Player: eindelijk! Deze multimediatechnologie vrolijkte het internet wel op, maar zorgde voor veel veiligheidslekken en een groot energieverbruik op mobiele toestellen. 31 december 2020 luidden de doodsklokken voor Flash!

Er staan nog meer dingen op het lijstje van PCWorld, maar dit zijn toch de meest tot de verbeelding sprekende. En dus: op naar 2021 - anders en beter!
https://www.pcworld.com/article/3601872/the-tech-that-died-in-2020.html#tk.rss_allGOOGLE TEST BEELDEN VAN INSTAGRAM EN TIKTOK
... beperkte test met beelden in carrousel

Volgens TechCrunch zou Google momenteel een test uitvoeren waarbij er een carrousel met korte video's van Instagram en TikTok te zien zou zijn bij de zoekresultaten op de Google app voor mobiele toestellen.

Eerder had Google al een dergelijke carrousel ingevoerd bij Google Discover, maar daar waren de video's afkomstig van een Indiaas platform, Trell, van het Google project Tange en van YouTube.

Wanneer je op een video in de carrousel klikt, dan word je gevoerd naar de webversie ervan op het platform, zelfs wanneer de echte TikTok of Instagram app op je toestel staat. Wat toch wel verwonderlijk is...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/12/29/google-pilots-a-search-feature-that-aggregates-short-form-videos-from-tiktok-and-instagram/SLACK WAS 3 UUR LANG ONBEREIKBAAR
... en dat op de eerste werkdag na de vakantie!

Werken met tools die in de cloud zitten, de zogenaamde SaaS (software as a service) is heel handig. Je kan vanop elke computer werken, want je moet enkel maar inloggen op je account. En je werkt altijd met de nieuwste versie van de software.

Toch zijn er nadelen. Want wat als de dienst onderuit gaat? Dan zit je met je duimen te draaien, helaas. Wat in het begin van dit nieuwe jaar, op de eerste werkdag na het kerstverlof, aangetoond werd door een panne bij Slack. Doordat het messaging platform van deze samenwerkingstool niet bereikbaar was, konden gebruikers niet inloggen of geen boodschappen verzenden.

De panne duurde 3 uur. Wat de oorzaak was, is niet bekend. De panne komt in elk geval erg ongelegen: Salesforce, een grote specialist in zakelijke software, staat op het punt om Slack te kopen voor de mooie som van 27,7 miljard dollar...

Enkele leuke reacties op het uitvallen van Slack werden verzameld door Adage (2).
https://www.cnet.com/news/slack-is-back-for-some-after-more-than-three-hour-outage/
https://adage.com/article/digital/slacks-massive-outage-gives-brands-meme-start-new-year/2303206?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_term=adageWERKNEMERS VAN GOOGLE RICHTEN VAKBOND OP
... enkel en alleen binnen het bedrijf

Een groep van 200 mensen die bij Alphabet werken, het moederbedrijf van Google, heeft de oprichting aangekondigd van de Alphabet Workers Union. Zij verbinden zich ertoe om 1% van hun jaarlijn bij te dragen als aansluiting bij de vakbond. Tot die groep behoren mensen die met een vast contract werken, interims, en externen, en de helft van alle 132.121 mensen die bij Alphabet werken behoort tot die groep, althans dat was het cijfer op 30 september 2020.

De voorzitters van de vakbond worden twee software ingenieurs van Google, Paul Koul en Chewy Shaw. In een interview in de New York Times gaven zij als reden voor de oprichting van de vakbond het feit op dat Google een contract afgesloten had met het Pentagon om AI te gebruiken in Project Maven, dat AI onderzoeker Timnit Gebru ontslagen werd, en dat klachten over seksuele pesterijen niet au serieux genomen werden. Deze feiten zouden volgens de voorzitters erop duiden dat Google niets geeft om de bezorgdheden van de werkers.

Nu is het wel zo dat 200 werknemers, op een totaal van 132.121 personeelsleden, enorm weinig is. En het kan verwonderen dat er tot nu toe geen vakbond aanwezig was in het bedrijf. Maar het strekt die 200 tot eer dat zij tenminste iets ondernomen hebben...

Meer bij TechCrunch en NYT.
https://techcrunch.com/2021/01/04/google-alphabet-employees-union/
https://www.nytimes.com/2021/01/04/opinion/google-union.htmlOPRICHTER VAN WIKILEAKS WORDT NIET UITGELEVERD AAN DE VS
... maar misschien niet om de juiste redenen

In het VK heeft een rechter beslist dat Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, niet naar de Verenigde Staten uitgeleverd mag worden. Daar wordt hij namelijk aangeklaagd, en staat hem een proces te wachten op basis van de Espionage Act - hij wordt beschuldigd van spionage dus. Assange had namelijk gegevens aan het licht gebracht die de Amerikaanse overheid geheim wou houden.

De rechter heeft echter de uitlevering tegengehouden om een andere reden dan je zou denken - je zou verwachten dat rechter Vanessa Baraitser zou ingaan op de argumenten van de verdediging, die stelde dat de aanklacht tegen Assange een inbreuk maakte op de persvrijheid - Assange had immers documenten gepubliceerd, die hem bezorgd waren door een voormalige legeranalist, Chelsea Manning. Het argument van de rechter om de uitlevering tegen te houden is dat de gezondheidstoestand van Assange te precair is om een uitlevering verantwoord te maken.

Meer bij NYT.
https://www.nytimes.com/2021/01/04/world/europe/assange-extradition-denied.htmlTWITTER NEEMT BREAKER OVER
... moet audio verbeteren in Spaces

Een nieuw jaar, nieuwe overnames. Zo heeft Twitter deze week gemeld dat het Breaker overgenomen heeft, een podcasting app die ook aan 'social broadcasting' doet. Het is de bedoeling van deze overname dat het team van Breaker zal gaan werken aan Twitter Spaces, een nieuwe functie in Twitter waar je met een beperkte groep kan chatten, en waar ook audio mogelijk is. Bovendien zou Breaker moeten meehelpen om de 'gezondheid van de publieke gesprekken op te krikken'.

De Breaker app zelf zal stopgezet worden, evenals de bijhorende diensten, op 15 januari. De gebruikers van de app zullen hun abonnementen via een OPML kunnen exporteren naar andere podcasting apps.

Welke sommen er met de overname gemoeid zijn, is niet geweten.
https://techcrunch.com/2021/01/04/twitter-acquires-social-podcasting-app-breaker-team-to-help-build-twitter-spaces/NIEUWE PLANNEN VOOR MICROSOFT
... en 'one outlook'

In onze rubriek 'hardware' kan je een artikel lezen over de toestellen die Apple volgens waarnemers in 2021 zou uitbrengen. Maar ook over Microsoft werden voorspellingen gedaan.

Zo zou Microsoft een visuele verjonging van plan zijn voor zijn Windows besturingssysteem. Dat is tenminste wat je mag afleiden uit een vacature die gepubliceerd werd door Microsoft, en waarbij op zoek gegaan werd naar een software engineer voor het Windows Core Use Experiences team. Zijn rol: een "verjonging van het visuele uiterlijk van Windows" uitwerken.

Er zijn al speculaties over dat nieuwe uiterlijk - het zou gaan om een vernieuwing van het Start menu, van Verkenner, en de in Windows 10 ingebouwde apps. De UI zou ook meer consistent moeten worden voor zowel desktop als tablet.

Meer bij The Verge (1)

Een andere voorspelling betreft Outlook, de bekende mailapp van Microsoft. Dat zou de in Windows 10 ingebouwde Mail en Agenda app moeten vervangen. Een goede zaak als je het ons vraagt, want wie gebruikt die mailapp?

Deze nieuwe app zou gebaseerd zijn op de huidige webversie van Outlook. Je zal echter nog tot 2022 moeten wachten tot je  deze nieuwe app zal zien. Meer bij Windows Central (2)
https://www.theverge.com/2021/1/4/22212817/microsoft-windows-10-visual-changes-update-sun-valley-2021
https://www.windowscentral.com/project-monarch-outlook-web-universal-email-client-microsoftHET KAN VERKEREN, ZEI BREDERO
... maar hij zal het niet gehad hebben over gebruiksvoorwaarden!

Twee verhalen vandaag over het feit dat je als gebruiker o zo gemakkelijk het slachtoffer wordt van veranderende gebruiksvoorwaarden. En dat in zowel kapitalistische als meer autoritaire regimes.

Het eerste verhaal betreft Facebook - wat dacht je anders! Een van de voorwaarden waaronder de overname van WhatsApp door Facebook goedgekeurd werd door de Amerikaanse overheid, is dat de gebruikersgegevens tussen beide diensten apart gehouden zouden worden. Facebook heeft toen beloofd dat ook te doen, maar daarin komt nu verandering. WhatsApp heeft nu zijn ToS (Terms of Service of gebruiksvoorwaarden) en zijn privacybeleid veranderd. Voortaan zal de informatie, verzameld door WhatsApp, ook gebruikt kunnen worden door de andere Facebook bedrijven.

Nu is het wel zo dat Whatsapp al in juli dergelijke wijzigingen aangekondigd had, maar toen gaf het de gebruikers een opt-out mogelijkheid, zodat de data niet gedeeld zouden worden met Facebook. Dat is nu dus gedaan: wil je vanaf 8 februari nog gebruikmaken van de WhatsApp diensten, dan worden je gegevens gedeeld met Facebook. En wil je dat niet, dan is het gedaan met WhatsApp voor jou. Benieuwd hoeveel mensen zich zullen laten uitschrijven...

Meer bij XDA.
https://www.xda-developers.com/whatsapp-updates-terms-privacy-policy-mandate-data-sharing-facebook/HET KAN VERKEREN, DEEL 2
... over de gevaren van contact-apps

In vele landen werd er een contact tracing app ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Met de app wordt in het oog gehouden of jij in de nabijheid bent geweest van mensen die met het virus besmet zijn.

Toen de app gelanceerd werd, werden er in vele landen, ook in ons eigen landje, vragen gesteld over de privacy: waren de gegevens wel veilig, wie heeft toegang, en, belangrijker nog: waarvoor zullen die gegevens gebruikt worden. De overheid heeft verzekerd dat de data enkel gebruikt zullen worden in het kader van de bestrijding van het virus.

In een land zoals België kan je normalerwijze verwachten dat de overheid die belofte houdt. Maar in meer autoritaire landen werden daar toch grote vraagtekens bij geplaatst. En die vrees is nu waarheid geworden: in Singapore heeft de overheid nu beslist dat de politie toegang moet krijgen tot de data die verzameld worden door de Trace Together tracking app. In dat land heeft 78% van de bevolking de Trace Together app geïnstalleerd, wat neerkomt op 4,2 miljoen mensen. Die zou, zo werd beloofd, wel geanonimiseerde data verzamelen over de contacten van de mensen, maar niet over waar zij waren. Voortaan hebben agenten met een bepaalde toestemming toegang tot deze data, voor veiligheidsredenen...
https://www.zdnet.com/article/singapore-police-can-access-covid-19-contact-tracing-data-for-criminal-investigations/MINECRAFT SCHORT AR VERSIE VAN GAME OP
... je kan het game niet spelen wanneer er een lockdown is...

Sinds enkele maanden bestond er een AR versie voor het mobiele toestel van het populaire Minecraft game, Minecraft Earth. Nu werd aangekondigd dat die versie op 30 juni 2021 stopgezet wordt.

De bedoeling van het mobiele game was immers om buiten te bewegen, en samen te spelen. En dat zijn nu wel twee dingen die haast onmogelijk zijn met de huidige lockdown overal ter wereld.

Er komt nog één update uit, en daarbij wordt de tijd verkort die je nodig hebt om iets te vervaardigen, en zal je ook minder betalen om grondstoffen in het game aan te kopen, zodat je meer plezier zal hebben van het game wanneer je thuis bent.

Hierover meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/1/5/22215253/minecraft-earth-closing-down-june-2021-microsoft?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4ELON MUSK VOORTAAN DE RIJKSTE MAN TER WERELD
... en onttroont hiermee Elon Musk

Het kan (wederom) verkeren. Lang was Bill Gates de rijkste man ter aarde, daarna werd het Jeff Bezos van Amazon, en nu is het Elons Musk geworden.

Die titel verdient Musk doordat hij nu 188 miljard dollar waard is, en Bezos 187 miljard. Bij Musk is die waardering vooral gestoeld op de gestegen koers van de aandelen van Tesla. Nu is niet iedereen overtuigd van de soliditeit van de (peperdure) Tesla auto's - wij hebben het al gehad over Twitteraar Ton Aarts (@ton_aarts) die geregeld tirades afsteekt over de volgens hem slechte kwaliteit van de afwerking van de Tesla's, het feit dat onderdelen enorm duur zijn en dat je er erg lang op moet wachten, en dat de Tesla's bovendien erg onveilig zijn. (1)

Nu blijkt, wanneer je The Verge (2) leest, dat er een flinke dosis rivaliteit bestaat tussen Musk en Bezos.  De heren zitten met hun investeringen namelijk vaak op hetzelfde terrein, zoals stijlvolle hoofdkwartieren waarvoor zij een flinke dosis staatssteun kregen,  hun ruimtevaart-experimenten waar zij elkaar proberen de samenwerking met de NASA af te snoepen.

The Verge zet toch wel vraagtekens bij de groei van het Tesla-aandeel, want Tesla had heel wat problemen met zijn productie. En de verkoop in de VS zou toch wel kunnen tegenvallen, nu de premies voor de gewone burgers bij de aankoop van een EV (elektrisch voertuig) gaan dalen.

Over EV's gesproken: de verkoop van die wagens zit wel degelijk in de lift. In Duitsland bijvoorbeeld werden er meer dan 194.00 EV's verkocht, zodat er tegen 2030 meer dan 7 miljoen EV's zullen rijden op de Duitse wegen.

Tesla is daar wel de nummer 1, maar Renault, BMW en VW staan op 2,3 en 4. Een verschil dat ongetwijfeld te maken heeft met de prijs: de Renault Zoe kost 35-36.000 euro, de Tesla model 3 maar liefst 20.000 euro duurder, van 54.800 tot 69.300 euro. Een vergelijking van deze beide auto's bij Carsguide
https://www.theverge.com/2021/1/7/22163361/elon-musk-billionaire-richest-world-jeff-bezos-tesla-stock-spacex
https://twitter.com/ton_aarts/status/1347098740147019777
https://www.carsguide.com.au/renault/zoe/vs/tesla-model-3
https://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_electric_vehicles_in_GermanyWAT MET EXTENSIES DIE OVERGENOMEN WORDEN?
... misschien moet de softwarewereld regels hierover vastleggen

Dit onderwerp vonden wij bij The Register. Het blijkt namelijk dat een populaire Chrome-extensie, The Great Suspender, plots traceer-code toegevoegd kreeg nadat hij van eigenaar wisselde.

The Great Suspender add-on werd geïnstalleerd bij 2 miljoen gebruikers. In juni 2020 verkocht de eigenaar de software, maar de nieuwe koper is niet gekend, noch de voorwaarden voor de verkoop. De Github account waar de code gehost wordt, geeft niets prijs over de identiteitdieven, de eigenaar, noch enige contactgegevens.

Wat de vraag opwerpt over transparantie bij overnames. Wat gebeurt er met jouw privacy? De extensie belooft dat zij tabs kan sluiten die je niet gebruikt, waardoor je computer sneller zal draaien. De update na de overname door de nieuwe eigenaar werd automatisch gepusht naar al wie de extensie geïnstalleerd had.

Maar van die update bestaan er geen changelogs, zodat je niet weet wat er eigenlijk in die nieuwe update zit. Het mooie natuurlijk van open source software is dat iedereen kan bekijken wat er gebeurt, maar er eigenlijk niet veel mensen die dat doen. Open source berust op vertrouwen. Een extensie die het vertrouwen gekregen heeft, daarvan weten de gebruikers niet wanneer die doorverkocht werd naar een ander bedrijf.

De conclusie van het artikel: de softwarecommunity heeft geen goede manier uitgedokterd om het vertrouwen mee over te dragen (of niet) wanneer een veelgebruikt project zoals deze chrome-extensie naar een nieuwe eigenaar overgedragen wordt. En dat is toch wel iets om over na te denken.
https://www.theregister.com/2021/01/07/great_suspender_malware/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE REGELS VOOR DRONES
... strenger reglement om ongelukken te vermijden

In alle EU-lidstaten, Noorwegen en IJsland gelden voortaan nieuwe regels voor drones, en ook in het VK worden dergelijke regels van kracht Het grote verschil met vroeger is dat nu het onderscheid tussen commercieel en recreationeel gebruik wegvalt. Hierdoor moeten ook kleine drones zich voortaan registreren bij de luchtvaartautoriteit van het land.

Er komen drie nieuwe categorieën: 1. laag-risico, 2. een open categorie, waarbij er geen toestemming nodig is om een vlucht te maken. Bij deze medium-risico categorie gaat het om specifieke drones, waarvoor toestemming nodig is van de luchtvaartautoriteiten. En 3. hoog-risico, die zelfs de luchtvaartregels moeten volgen - een categorie die eventueel ook passagiers zou kunnen vervoeren.

Voor de amateur drone-liefhebber: de regels bepalen dat een drone in de laag-risico categorie die minder dan 250 gram weegt, boven mensen mogen vliegen, drones tot 2 kg moeten minstens 50 meter wegblijven van mensen, en drones zwaarder dan 2 kg moeten "ver weg" blijven van mensen.

Meer bij BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-55424729VOORSPELLING: NIEUWE HARDWARE VAN APPLE
... wat heeft Apple voor ons in petto?

Wanneer het aankomt op voorspellingen over de hardware die Apple gaat brengen, dan wordt hetgeen analist Ming-Chi Kuo vertelt ernstig genomen, want de man zit er vaak boenk op.

En wat deze man voorspelt voor 2021 ziet er wel erg aantrekkelijk uit. Zo zou Apple de AirTags uitbrengen, iets wat al aangekondigd was maar nog geen reëel product was, en waarmee je voorwerpen kan traceren om bijvoorbeeld te weten waar in je huis zich een bepaald item bevindt.

Er zou ook een augmented reality toestel komen, naast andere nieuwe producten zoals nieuwe AirPods, meer Apple Silicon Macs, en de eerste toestellen met een Mini-LED scherm.

Alle details worden opgesomd door MacRumors.

Mashable weet dan weer dat Apple twee iPhones zou uitbrengen met een plooibaar scherm. (2)
https://www.macrumors.com/2021/01/04/kuo-airtags-ar-device-2021/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://nl.mashable.com/tech/3590/apple-werkt-naar-verluidt-aan-twee-opvouwbare-iphonesAMAZON LANCEERT TOESTEL OM SLAAPAPNEU TE DETECTEREN
... maar is het even goed als een onderzoek in het hospitaal?

Volgens bronnen bij Business Insider zou Amazon momenteel werken aan een contactloos toestel, dat zo groot is als een handpalm. Het toestel zou je slaap monitoren, en ook kunnen vaststellen wanneer je slaapapneu hebt.

Hierbij zou de Brahms, zoals het toestel heet, een millimeter-golf radar gebruiken om je ademhalingspatroon te traceren. Naast deze functie zou het toestel ook andere Amazon voice diensten bieden, en communiceren met andere slimme toestellen.

Wanneer het toestel op de markt komt is nog niet geweten. Evenmin of het toestel even accuraat is als een onderzoek in het hospitaal, waarbij je een of meerdere nachten moet doorbrengen in het hospitaal, met speciale meetapparatuur op je lijf. Maar wellicht is het, net zoals vele andere monitoring toestelletjes, een tussenstap. Wie ongerust is over zijn slaappatroon, kan dit toestel gebruiken om die ongerustheid bevestigd of ontkend te zien, en daarna voor een serieus onderzoek naar de huisarts gaan, met de metingen van het toestel.

Meer bij Business Insider.
https://www.businessinsider.com/amazon-plans-a-new-sleep-apnea-device-powered-by-alexa-2021-1?op=1&scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4&r=US&IR=TINTEL LANCEERT REALSENSE ID
... bestemd om toegepast te worden in andere hardware

Intel heeft deze week zijn Real Sense ID gelanceerd. Dat is een tool die een dieptesensor combineert met machine learning, om op toestellen ook de mogelijkheid toe te voegen om diepte te herkennen, wat dan gelaatsherkenning zou moeten verbeteren.

Volgens Intel is de tool zo slim dat hij ook mensen herkent wanneer zij hun haarstijl veranderen of een andere bril dragen, en zou de tool ook werken in verschillende lichtomstandigheden. Bovendien zou er ook anti-spoofing technologie aan boord zijn die bedrog kan ontdekken met een kans van 1 op een miljoen fouten.

RealSense ID zal $99 kosten, en in het eerste trimester dit jaar beschikbaar zijn voor fabrikanten van bijvoorbeeld slimme sloten, bankautomaten, toegangscontrolesystemen en meer.

Meer bij VentureBeat.
https://venturebeat.com/2021/01/06/intel-launches-realsense-id-for-on-device-facial-recognition/

 
 


 
De nieuwe oogst


   


2020 GEZIEN VANUIT DE DRONE
Dat je als fotograaf prachtige foto's kan maken wanneer je een drone gebruikt, dat wordt stilaan duidelijk. Bij fotografiewebsite Petapixel vind je een collectie met heerlijke luchtfoto's, naast een samenvatting van het laatste drone-nieuws.
https://petapixel.com/2020/12/31/2020-displayed-in-a-year-of-aerial-drone-photographs/


THRUHIKES: LANGEAFSTANDSTOCHTJES

Hou je van wandelen - of liever: goed doorstappen, wat in vaktermen 'hike' genoemd wordt? Deze website heeft een verzameling trektochten die van 50 tot 900 kilometer en meer zijn. Reizen is momenteel beperkt, maar je kan er natuurlijk altijd van dromen - en alvast je kuiten insmeren!
[Taal: ENG]
https://thruhikes.net/


BEGINNEN MET ROBOTICA
2021 is begonnen, en ongetwijfeld heb jij ook veel goede voornemens gemaakt. Misschien wel om dit jaar robotica te leren? Dan is deze website een goed startpunt. Je leert hier wat er voor nodig is, welke vaardigheden je moet hebben (wiskunde! en mechanica) en welke boeken je daarover meer leren. Begin er maar aan!
[Taal: ENG]
https://allshire.org/getting-started-robotics/


DE TLDR VAN YOUTUBE VIDEO'S

TLDR stat voor "too long, didn't read". Iets dat je tegenkomt, maar dat te lang duurt om te lezen of te bekijken, alhoewel je de inhoud toch wil weten. Wel, deze website belooft een korte samenvatting van die content te maken. De tool werkt als een bookmark, die je in je browser installeert.
[Taal: ENG]
https://you-tldr.com/


RUST LEREN IN EEN HALF UURTJE
Rust is een van de opkomende programmeertalen. Wil jij het ook leren? Deze website beweert je in een half uurtje de beginselen van Rust  bij te kunnen brengen.
[Taal: ENG]
https://fasterthanli.me/articles/a-half-hour-to-learn-rust


SLOWER NEWS
Nieuws dat al enkele dagen oud is? Tja, en toch kan het relevant zijn. Deze website maakt een eigen selectie van het nieuws, om vooral trends aan te geven, belangrijke evoluties en filosofische beschouwingen van het nieuws. Interessant om te volgen!
[Taal: ENG]
https://www.slowernews.com/


LEADINGCOURSES: VOOR GOLFERS

Deze website wil golfers informatie verschaffen over de beschikbare golfclubs en golfbanen. Je kan via de website ook reserveringen maken voor golfbanen in het buitenland, zodat je ook tijdens je vakantie een balletje kan slaan.
[Taal: NL/ENG]
https://www.leadingcourses.com/   


VACCINE TRACKER
De vaccinatie van de bevolking is volop aan de gang - zij het dat sommigen klagen over de traagheid. Maar het is nu eenmaal een massale operatie, die afhangt van logistiek en beschikbaarheid van het vaccin.
Deze website laat je volgen in real time hoever de verschillende landen staan met hun vaccinatie.
[Taal: ENG]
https://vacs.live/


SLEEPTIME CALCULATOR

Een gezonde slaap telt verschillende REM cycli. En het is ideaal wanneer je die cycli kan afmaken. Hier kan je berekenen op welk uur je moet gaan slapen, als je bijvoorbeeld om 6u moet opstaan. Of hoe laat je idealiter opstaat wanneer je om bijvoorbeeld 23u gaat slapen.
[Taal: ENG]
https://sleeptyme.ca/#/


BITBO: KOERS VAN DE BITCOIN
Het is een heel spannend verhaal: de koers van de digitale munt Bitcoin. Een ideaal beleggingsmiddel voor wie graag veel geld verdient - en daarvoor ook veel risico's wil nemen. Deze website vertelt je in real time wat de koers is. En wanneer je uur na uur de koers bekijkt, dan zal je zien dat mensen van uur tot uur wel eens hartaanvallen kunnen krijgen!
[Taal:ENG]
https://bitbo.io/


BRICK: NIEUW PLATFORM OM JE GEDACHTEN TE PUBLICEREN
Met dit nieuwe platform kan je heel snel een heel beperkte website maken. Brick vergelijkt zichzelf met een "Google Docs", maar dan voor websites. Helemaal gratis is het niet: wil je je eigen domeinnaam gebruiken, dan moet je een abonnement van $4,99 per maand nemen.
[Taal:ENG]
https://brick.do/


SCHOOL OR PRISON?

Sommige schoolgebouwen zijn heel naargeestig. En sommige gevangenen kunnen er dan weer 'normaal' uitzien. Dat je je vaak vergissen zal en een school als een gevangenis zal beschouwen en omgekeerd, wordt op deze website bewezen.
[Taal: ENG]
https://www.schoolprison.com/


HET VERSCHIL TUSSEN CLARITY, TEXTURE EN DEHAZE
Deze termen zullen je wellicht niet veel zeggen, maar zij worden veel gebruikt door fotografen. Wil je je zelf gaan verdiepen in fotografie, dan vind je in dit artikel van Petapixel een goede uitleg over deze termen.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2021/01/05/understanding-the-differences-between-clarity-texture-and-dehaze/


VERGELIJKING BANKKOSTEN
Welke bank biedt welke dienst aan, en hoeveel kosten rekenen de verschillende banken aan? De FSMA heeft op haar website WikiFin een mooi overzicht gemaakt waar je de kosten van alle zichtrekeningen kan vergelijken.
[Taal: NL]
https://www.wikifin.be/nl/tools/rekentools/vergelijkingstool-zichtrekeningen
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia

Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Korte straat in het centrum van Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Twaalfapostelenstraat
    Duitse egyptologe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Emma_Brunner-Traut
    Burchtruïne in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Isenburg_(Hattingen)
    Vroegere officiële ideologie van Madagaskar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Malagassisch_socialisme
    Vulkaan in Rusland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oedokan_(vulkaan)
    Oorlogsmonumenten in Geraardsbergen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlogsmonumenten_in_Geraardsbergen
    Belgisch duo op sociale media dat vooral bekend geworden is door TikTok en YouTube - https://nl.wikipedia.org/wiki/Celine_%26_Michiel


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Vaccinatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inenting
    Bestorming van het Amerikaanse Capitool in 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestorming_van_het_Amerikaanse_Capitool_in_2021
    Coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_het_Verenigd_Koninkrijk


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Noorwegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Noorwegen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Privacyvriendelijke app Signal wint snel aan populariteit, ook door nieuwe regels rond WhatsApp
https://www.ad.nl/tech/privacyvriendelijke-app-signal-wint-snel-aan-populariteit-ook-door-nieuwe-regels-rond-whatsapp~a7ba2e9d/
- Mercedes verlegt de grens met reusachtig beeldscherm in nieuw elektrisch topmodel
https://www.ad.nl/auto/mercedes-verlegt-de-grens-met-reusachtig-beeldscherm-in-nieuw-elektrisch-topmodel~ac614a2e9/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 -Ruimtevullend geluid met nieuwe draadloze speakers Sony
https://elektrozine.be/ruimtevullend-geluid-met-nieuwe-draadloze-speakers-sony/
- JBL komt met nieuwe Dolby Atmos soundbar
https://elektrozine.be/jbl-komt-met-nieuwe-dolby-atmos-soundbar/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Ancient Globe Earth: zie hoe onze aarde eruit zag tot 750 miljoen jaar geleden
https://computertaal.info/2021/01/07/ancient-globe-earth-zie-hoe-onze-aarde-eruit-zag-tot-750-miljoen-jaar-geleden/
- Thuiswerkers steeds vaker doelwit van ‘Vishing’-aanvallen
https://computertaal.info/2021/01/07/thuiswerkers-steeds-vaker-doelwit-van-vishing-aanvallen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Archos brengt stootvaste 5G-telefoon met 8000mAh-accu uit voor 649 euro
https://tweakers.net/nieuws/176532/archos-brengt-stootvaste-5g-telefoon-met-8000mah-accu-uit-voor-649-euro.html
- KPN neemt glasvezelnetwerken in Drenthe en Gelderland over van Digitale Stad
https://tweakers.net/nieuws/176516/kpn-neemt-glasvezelnetwerken-in-drenthe-en-gelderland-over-van-digitale-stad.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Cyberaanval tegen nog enkele labo's: 'Mogelijke verstoring vaccinatiecampagne'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/cyberaanval-tegen-nog-enkele-labo-s-mogelijke-verstoring-vaccinatiecampagne/article-news-1685939.html
- Snapchat, Shopify en TikTok weren accounts, webwinkels en video's van Trump
https://tweakers.net/nieuws/176510/snapchat-shopify-en-tiktok-weren-accounts-webwinkels-en-videos-van-trump.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- De Cowboy 3 | Hip door de stad op een slimme tweewieler
https://www.technologium.be/de-cowboy-3-hip-door-de-stad-op-een-slimme-tweewieler
- De toekomst van SaaS | Kennis en Opinie injecteren
https://www.technologium.be/de-toekomst-van-saas-kennis-en-opinie-injecteren


*** TANDEMTECH- Hoe (nieuws)media innoveren door terug in de tijd te keren
https://tandemtech.be/hoe-nieuws-media-innoveren-door-terug-in-de-tijd-te-keren-800125a514de
- Sony Xperia 5 II review: hemels in erg specifieke gevallen
https://tandemtech.be/sony-xperia-5-ii-review-5ecb786b1d68

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze nieuwe Gentse app wordt al in 40 landen gebruikt: “Geen evidente periode om te starten maar de coronacrisis was voor ons eerder een voordeel dan een nadeel”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/deze-vlaamse-app-wordt-al-in-40-landen-gebruikt-geen-evidente-periode-om-te-starten-maar-de-coronacrisis-was-voor-ons-eerder-een-voor-dan-een-nadeel
- Hoe dit jonge bedrijf er met AI in slaagt wereldwijd voor de beste event-ervaring te zorgen
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2021/hoe-dit-jonge-bedrijf-er-met-ai-in-slaagt-wereldwijd-voor-de-beste-event-ervaring-te-zorgen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


HOEVEEL RAM HEEFT JE CHROMEBOOK?
Alhoewel een Chromebook minder RAM nodig heeft dan een Windows computer of een mac, maar toch heb je vaak het gevoel dat je meer nodig hebt. Maar hoeveel RAM zit er in je Chromebook?
Als je het type kent, dan kan je dat opzoeken via Google. Maar er bestaat een andere manier: tik gewoon in de Chrome browser chrome://system in. Dat opent de "About System" pagina, waar je heel veel interessante info vindt. De RAM vind je terug bij de rubriek "meminfo": klik op de button "expand" daarnaast.
De afbeeldingen bij Howtogeek maken het een en ander duidelijk.
https://www.howtogeek.com/703848/how-to-see-how-much-ram-is-in-your-chromebook/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 FILE ANALYZER: BESTAND LEREN KENNEN

Dit progje voor Windows helpt je om te bepalen wat voor soort een bepaald bestand is, en hoe je het kan openen. Dit is vooral in twee gevallen nuttig: wanneer de bestandsextensie hernoemd werd, en je niet weet wat de originele extensie was. En wanneer de bestandsextensie niet gekend is en je geen programma hebt om het te openen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/file-analyzer/9mxxh8js9xsn?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


TASKBAR GROUPS
Een open source app voor Windows. Hiermee kan je icoontjes groeperen op de Windows Taakbalk, zodat je een beter overzicht krijgt. Je kan bijvoorbeeld alle productiviteitsapps bundelen zoals Word, Excel en de tools om te surfen en om te communiceren.
https://github.com/tjackenpacken/taskbar-groups


TEXT GRAB
Een handig Windows progje, waarmee je tekst uit afbeeldingen kan halen. Het werkt zoals een screenshot tool, maar dan wel met het verschil dat het OCR (optical character recognition) gebruikt om letters te herkennen. De tekst wordt naar het klembord gekopieerd, waar je die dan verder kan verwerken.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9mznkqj7sl0b?activetab=pivot:overviewtab


ACTIVITY WATCH
Deze app houdt in het oog hoe jij je tijd besteedt op je verschillende toestellen. De app is open source, kan op verschillende platformen gedraaid worden, en zegt je privacy te eerbiedigen. Handig om bijvoorbeeld te meten hoeveel tijd je besteedt aan verschillende projecten, of slechte gewoonten te ontdekken en af te leren.
https://activitywatch.net/


MICROSOFT POWERTOYS V0.29.3

Wie graag sleutelt aan zijn computer, kent ongetwijfeld de PowerToys. Daarvan is nu een nieuwe versie uit, met enkele bugfixes. Bij BetaNews lees je welke nieuwigheden er in versie 0.29 zitten - versie 0.29.3 is vooral een bug fix.
https://github.com/microsoft/PowerToys/releases/tag/v0.29.3


ARTWEAVER FREE
Dt is een gratis versie van een tekenprogramma dat vee tools bevat waarmee je mooie tekeningen maken kan. Van penseel, krijt, houtskool tot kleurstift: alles is realistische gesimuleerd. Je kan zelf iets creëren van niets, of een afbeelding inladen die je dan gaat bewerken.
https://www.chip.de/downloads/Artweaver-Free_13013583.html
https://www.artweaver.de/en


COL.OR: KLEURTJES
Deze app voor iPad en iPhone is bedoeld voor ontwerpers. Je kan je eigen bibliotheek maken, kleuren omzetten en meer.
https://apps.apple.com/us/app/col-or/id1528968321


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Mensen zijn bereid voor een idee te sterven,
vooropgesteld dat het idee hen niet helemaal duidelijk is.
-Paul Eldridge-