Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/1/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1189 van 2/1/2021Gegroet lezer,

Om te beginnen: een gelukkig en gezond 2021! Put uit uzelf de kracht om de vreugde in het leven te vinden, ook al moeten we met zijn allen helaas nog een flink stuk van onze vrijheid inboeten.

Tussen kerstmis en nieuwjaar waren wij er even tussenuit. Op de achtergrond werd namelijk vlijtig getimmerd aan de verhuis van onze website naar een nieuwe hosting. Een verhuis die heel wat werk met zich meebracht, maar die nu goed afgerond is.Het gevolg is wel dat u deze nieuwsbrief met enige vertraging ontvangt - waarvoor onze excuses.


Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT TEAMS: WEBVERSIES KRIJGEN MEER MOGELIJKHEDEN
... maar wel enkel voor Chrome en Edge

Twee functies die al langer beschikbaar waren in de desktopversie van Microsoft Teams, komen nu naar de browser - wat handig is, want dan moet je niet eerst de Teamsapp downloaden vooraleer je aan een conferentiegesprek kan deelnemen. Het gaat om de Large Gallery, een feature waarbij 49 personen op één scherm getoond kunnen worden - een functie die echt ontbrak in de begindagen van de Corona-epidemie, toen de scholen virtueel moesten gaan.

De tweede functie is Together Mode, die op artificiële intelligentie gebaseerd is. Hierbij kunnen verschillende mensen in een videogesprek in een soort virtueel auditorium getoond worden. Beide functies komen dus naar de Chrome browser van Google en naar de Chromium gebaseerde Edge browser van Microsoft.

Bovendien zou de 'breakout rooms'-feature voortaan voor iedereen beschikbaar worden. Hierbij kan degene die de meeting organiseert, deelnemers van een Teams meeting opsplitsen in kleinere groepjes die dan samen gezet worden in een virtuele kamer. Ook weer een handige functie voor op school.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-teams-49-person-grid-is-coming-to-chrome-and-edge-as-breakout-rooms-arrive/ZOOM NU OOK OP DE AMAZON ECHO SHOW
... het is waarlijk een strijd in de videoconferentie-arena!

De tool die wel het meest gebruiksvriendelijk is, en het meeste succes kende tijdens de pandemie, is toch wel Zoom. De drempel om die tool te gebruiken is veel hoger dan bij Teams, waar het altijd sukkelen is met je inlog.

Zoom heeft nu ook aangekondigd dat het naar de Echo Show komt, de slimme luidspreker-met-scherm van Amazon. Handig, want dit verlaagt dan weer de drempel voor mensen die niet zo goed met een échte computer kunnen omgaan.

Het is echt belangrijk dat een dienst op zoveel mogelijk toestellen mogelijk is, en zo gebruiksvriendelijk is dat iedereen het kan gebruiken. In september werd de dienst gelanceerd op de slimme-luidspreker-met-scherm van Facebook, de Portal. En Google heeft onlangs aangekondigd dat een beperkte preview van Zoom ook zou komen naar de Nest Hub Max video.

Zoom lijkt dus in die strijd om de gunst van de gebruiker voorlopig het pleit te winnen. Het werd trouwens door Apple uitgeroepen tot meest gedownloade app van 2020. Meer achtergrond over Zoom bij USA Today.
https://eu.usatoday.com/story/tech/2020/12/18/amazon-echo-show-8-joins-google-and-facebook-offering-zoom-meetings/3951880001/NIEUWE INTEGRATIE VAN OFFICE IN GOOGLE WORKSPACE
... de grote vrede tussen de giganten

In het vorige artikel vermeldden we al het belang van de aanwezigheid op zoveel mogelijk toestellen - interoperabiliteit, compatibiliteit zijn de factoren die een toepassing tot succes maken. Ongeacht of je nu op een smartphone werkt, een desktop, of je een Apple toestel of een Windows toestel hebt, of je nu in de Safari-browser, Firefox of Chrome werkt: dingen moeten overal kunnen werken. Want alleen dan kan je met al die verschillende gebruikers samenwerken...

Tegen deze achtergrond moet je deze aankondiging bekijken: in Google Workspace (het pakket dat voorheen G Suite heette) komen er een reeks nieuwe functies van Microsoft Office. De belangrijkste daarvan is dat je voortaan Officebestanden kan openen en bewerken, wanneer je die toegestuurd krijgt als bijlage in je Gmail.

Een andere integratie is dat je Macro's in Excel, scripts om automatisch bepaalde handelingen kunt laten uitvoeren in het rekenblad van Microsoft en via een add-on kan converteren naar Google Sheets.

Nog nieuw zijn de gemengde oriëntatie van een pagina in Docs en Wordbestanden, en het inlassen van afbeeldingen achter tekst en watermerken.

Opmerkelijk hierbij is dat, zoals ZDNet opmerkt, de vicepresident en general manager van Google Workspace een voormalig kaderlid is van Microsoft. Uiteraard is al die 'vreedzame samenwerking' tussen de concurrenten gewoon een slag om zoveel mogelijk gebruikers bij te winnen. Maar het is wel goed voor de gebruiker, die van deze interoperabiliteit kan genieten!

Meer achtergrond bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/google-adds-more-microsoft-office-related-features-to-workspaceTWITTER KONDIGT SPACES AAN
... voice-gebaseerde chatrooms.
Verleden maand werd het aangekondigd, en nu start Twitter met beperkte testen: de Spaces. Dat zijn voice-gebaseerde chatrooms. Enkel een beperkt aantal gebruikers zal een chatroom kunnen aanmaken, maar zij kunnen wel andere gebruikers uitnodigen om hen te vervoegen.

Het is een functie niet zomaar voor de fun gemaakt werd - maar eerder om gebruikers te beschermen. In het begin zullen het vooral vrouwen zijn die van deze functie gebruik kunnen maken, en mensen van onderdrukte gemeenschappen, groepen die vaker slachtoffer worden van pesterijen wanneer zij in de 'gewone' Twitter aan een gesprek willen deelnemen.

Het modereren van de gesprekken is dan ook een van de belangrijkste functies van de Spaces. Wie een Space aanmaakt, kan bepalen wie wel of niet mag 'spreken' in die private ruimte. Er zijn ok mogelijkheden om mensen te blokkeren, wanneer mensen toch opdringerig worden.

Er zijn nog andere functies in de Spaces: je kan reageren met emoji's, je kan tweets delen, en er is een testversie van een real time transcriptie van de gesprekken.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/12/17/22187490/twitter-spaces-test-voice-chat-roomsTIKTOK: GEPERSONALISEERD LIJSTJE
... en ook te bekijken op tv

Twee berichten over de populaire app TikTok. Om te beginnen net als andere diensten brengt het voor de gebruikers een gepersonaliseerd lijstje met een overzicht van de filmpjes die zij in het voorbije jaar bekeken hebben. Met enkele statistieken: hoe lang je op TikTok bent, welke soort video's je het meeste bekijkt, wat je favoriete tracks zijn en welke creatieve effecten je het liefste hebt, hoe vaak je een commentaar geplaatst hebt, enz.

TikTok volgt hiermee het voorbeeld van Spotify, met zijn Wrapped, en Instagram met zijn Top 9.  Meer bij TechCrunch. (1)

Een tweede berichtje over TikTok betreft het feit dat je, via een partnerschap met Samsung, de TikTok-app zal kunnen bekijken op verschillende modellen van slimme tv's in Europa. Momenteel moet je dan eerst de app downloaden, maar binnenkort zal die vooraf geïnstalleerd worden op de nieuwe tv's van Samsung. Meer bij Business Insider. (2)
https://techcrunch.com/2020/12/21/tiktok-launches-its-first-personalized-annual-recap-feature-year-on-tiktok/
https://www.businessinsider.com/tiktok-app-tv-samsung-2020-12?op=1&scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4&r=US&IR=TEU KEURT OVERNAME FITBIT DOOR GOOGLE GOED
... en wat zijn de reacties op het fitnessabonnement van Apple?

Twee berichtjes over fitness. Kwestie van je op tijd klaar te stomen voor je goede voornemens van het nieuw jaar, nadat je je buikje volgegeten hebt met de feestdagen.

Om te beginnen: de Europese Commissie heeft de overname van de fabrikant van slimme uurwerken Fitbit  goedgekeurd. Maar er waren wel wat voorwaarden aan verbonden: Google belooft dat het de gezondheidsgegevens van de Fitbit gebruikers de volgende 10 jaar niet gaat gebruiken voor advertenties (althans: die van de Europese gebruikers). Bovendien moet het de data van Fitbit gescheiden houden van die van Google.

Hierbij dient wel vermeld te worden dat het heel wat voeten in aarde gehad heeft vooraleer de EC deze toestemming gaf.
De overname was al meer dan een jaar geleden aangekondigd, namelijk op 1 november 2019... (1)

Een tweede bericht betreft de Fitness+ dienst die Apple een tijdje geleden uitgebracht heeft. Die dienst geeft je persoonlijke tips voor fitness-oefeningen die je thuis kan doen. Je betaalt een abonnement van 1 dollar per maand, wat een schappelijke prijs is. Maar zijn de oefeningen en tips wel goed?

Wij hebben het niet zelf uitgetest, maar Wall Street Journal wel. En hun verdict: de dienst is prima. Meer nog: Nicole Nguyen, die voor de WSJ een review schreef, kwam tot de conclusie dat zij het veel leuker vond om thuis te fitnessen, liever dan in een gym (wat trouwens nog altijd niet kan, met de lockdown).

Er zit echter een addertje onder het gras: je moet echt een Apple Watch hebben om ten volle te kunnen genieten van de app. En dat moet een model Series 3 zijn van $199 of nieuwer. Die prijs is op zich niet onoverkomelijk, wel het feit dat het geen zin heeft om je workout te doen zonder Watch. Want die houdt al je bewegingen bij, coacht je volledig, telt af hoeveel keer je een bepaalde beweging nog moet doen, enz. Echt handig, maar: ben je vergeten om de Watch te herladen, dan sta je daar. Of heb je je Watch vergeten, en ben je op reis, dan kan je eigenlijk niet fitnessen. Je kan wel de video's bekijken, maar je mist 90% van de fun. Wat dus meteen ook het antwoord geeft op de vraag: heeft het zin om een abonnement te nemen op Fitness+, als je geen Apple Watch hebt? Sommige mensen zullen geneigd zijn zo'n abonnement te nemen, gewoon in de overtuiging dat het wel een goed product zal zijn, want het is van Apple. Het is inderdaad een goed product, maar heb je geen Watch, dan raden de meeste reviewers toch af om een abonnement te nemen.

De uitvoerige bespreking met de mogelijkheden vind je bij Wall Street Journal.
https://www.businessinsider.com/tiktok-app-tv-samsung-2020-12?op=1&scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4&r=US&IR=T
https://www.wsj.com/articles/apple-fitness-review-great-affordable-workoutsfor-watch-owners-only-11607954400?mod=djemalertNEWSFACEBOOKADVERTENTIES: WAT MET DE ADVERTENTIES
... en kleine adverteerders morren

Vandaag twee berichten die we vonden over de Facebookadvertenties. Enerzijds een opmerking van Gizmodo: dat er van de boycotcampagne tegen Facebook, die breed uitgesmeerd werd in de media, weinig overblijft. De boycot kwam er als protest tegen de manier waarop Facebook haatspraak en nepnieuws behandelt - enkele maanden geleden was er veel ophef over de manier waarop Facebook daarmee werkt, en die volgens velen te laks was.

Gizmodo merkt op dat die boycot veel geblaat maar weinig wol was. En dat Facebook zeker en vast geen centje pijn hiervan gevoeld heeft, en zijn gedrag niet gaat aanpassen. Een maat voor niets dus. Een van de koplopers van die boycot, Unilever, plaatst terug advertenties via Facebook. (1)

Een tweede bericht vonden we bij Bloomberg. Het geeft een blik in het wereldje van de bedrijven die Facebook gebruiken als marketingkanaal. En alhoewel Facebook alom geprezen wordt omdat het zo haarfijn advertenties kan richten op de juiste personen, zijn de kleine bedrijven toch niet onverdeeld gelukkig met het automatisch systeem van Facebook-advertenties.

In het artikel wordt een adverteerder aangehaald, die een campagne opgezet had via Facebook. Om de een of andere reden echter werd plots zijn account geblokkeerd. De man gebruikte zijn account om voor verschillende klanten hun Facebook Pages te beheren. En zonder die account kon hij dus niet werken.

Maar het werd nog erger: de campagnes die hij al voor zijn klanten gestart had, kon hij niet meer beheren, en dus ook niet meer aanpassen. Hij probeerde zijn account terug te krijgen bij Facebook, via het automatische systeem, maar kreeg een foutmelding. Via omwegen slaagde hij er uiteindelijk in om de campagnes van sommige klanten toch terug te beheren, maar echt ideaal was dat niet.

De man was niet alleen, zo vertelt het artikel bij Bloomberg. Eigenlijk komt dit, naar onze mening, neer op een groot euvel waaraan veel van die grote techgiganten lijden: geen door echte mensen bemande helpdesk. In elk geval toont het aan dat Facebook toch geen ideale zakelijke partner is...

Meer bij Bloomberg.
https://gizmodo.com/rest-in-peace-facebook-ads-boycott-2020-2020-1845911249?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-21/facebook-s-small-advertisers-say-they-re-hurt-by-ai-lockoutsTELEGRAM WIL CENTJES VERDIENEN
... versleutelde berichten mét reclame!

Telegram is een heel handige messaging app, waarbij de boodschappen end-to-end versleuteld zijn. Tot nu toe was het gebruik van de dienst gratis. Maar voor niets gaat de zon op, en het bedrijf wil nu geld gaan verdienen.

Bij de gesprekken een-tot-velen zal er een advertentie geplaatst worden. Hiervoor zal Telegram een adverteerplatform oprichten. Pavel Durov, de man die Telegram oprichtte en tot nu toe zelf financierde, belooft dat het platform gebruiksvriendelijk zal zijn, de privacy zal eerbiedigen,

Voor de gewone privégesprekken verandert er niets, die blijven gratis en vrij van advertenties. Maar je zal er wel premium stickers kunnen aankopen om je boodschap wat op te leuken. De gewone features blijven ook volledig beschikbaar, gratis.

Telegram heeft tussen haakjes deze week ook een nieuwe functie geïntroduceerd: voice-gesprekken voor groepen. Het heeft momenteel 500 miljoen gebruikers, wat getuigt van een snelle stijging, want in april was dat nog 400 miljoen.

Meer bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2020/12/23/telegram-to-launch-an-ad-platform-as-it-approaches-500-million-users/ZOOM ZOU OOK MAIL EN AGENDA OVERWEGEN
.... durft concurrentie aan te gaan met Google en Microsoft

Als er één bedrijf is dat in 2020 doorgebroken is, dan is het wel Zoom. De coronacrisis zorgde voor een enorme groei voor de videoconferentiedienst, die heel gebruiksvriendelijk is. Zoom wil nu, volgens verschillende bronnen, dat succes naar andere diensten vertalen.

Volgens bronnen bij The Information zou Zoom een e-maildienst ontwikkelen, en een bijhorende agenda-app. En volgens die bronnen zouden de diensten het volkomen anders aanpakken, niet gewoon  weerspiegelen wat je al kent in bestaande apps.

Als de lek juist is, dan wil Zoom wellicht zo een heel platform creëren waar videogesprekken, e-mail en productiviteitstools zoals messaging, perfect samenwerken. En daarmee wil het dan de concurrentie aangaan met Microsoft en Google. Wat uiteraard helemaal niet gemakkelijk zal zijn - Gmail en Outlook zijn echte zwaargewichten in mail, die je niet zo gemakkelijk onttroont... Afwachten dus!
https://www.engadget.com/zoom-email-calendar-service-leak-161232345.htmlNEW YORK TIMES BRENGT ZIJN KRUISWOORD NAAR AR
... compleet nieuwe vorm van woordpuzzel

In de Engelstalige wereld is het kruiswoord van de New York Times een van de meest gespeelde dagelijkse puzzels. Mensen pijnigen er hun hersens voor op papier, online en op mobiele toestellen. En voortaan ook in augmented reality. Het heet dan "Shattered Crosswords", en je kan  het terugvinden op de Instagramaccount van de NYT, op het tabblad Effects (onderaan de Story Highlights en boven het rooster met foto's).

Het werkt een beetje anders dan een gewone kruiswoordpuzzel. Je moet je perspectief aanpassen, om gebroken tips samen te plakken en zo de puzzels op te lossen.

Je kan zowel op Android- als iOS-toestellen deze puzzel spelen.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/new-york-times-shattered-crossword-ar-instagram-182508068.html
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


APPLE ZOU TOCH TERUGDENKEN AAN EEN ZELFRIJDENDE AUTO
... maar streefdoel van 2024 lijkt ons irreëel

Volgens Reuters zou Apple toch het plan voor een zelfrijdende auto niet opgeborgen hebben. Tegen het jaar 2024 zou het een passagiersvoertuig willen uitbrengen dat zelf kan rijden, en een nieuw soort batterij aan boord zal hebben.

Dat wil echter niet zeggen dat Apple zelf een auto gaat bouwen - de focus van 'Project Titan', zoals het genoemd wordt, is niet langer om zelf een auto van nul op te bouwen, maar zou liggen bij software. En de strategie voor een nieuwe batterij zou de kosten van een batterij drastisch moeten verminderen, en het bereik van de auto moeten verhogen.

Voor het fabriceren van de auto zou het een partner zoeken, maar misschien blijft het bij enkel de software, geen hardware, dus geen auto's. Die software zou dan ingebouwd worden in auto's, die door de traditionele autofabrikanten gebouwd worden. (1)

In dit verband is het interessant om te lezen dat Elon Musk, de baas van Tesla, in een tweet vertelde dat hij er op een bepaald moment aan dacht om de afdeling van de zelfrijdende wagens te verkopen aan Apple. Dat was op het moment dat het Model 3 van de Tesla reeks in moeilijkheden zat - de vooropgestelde doelen voor productie konden niet gehaald worden, en die waren nodig om winstgevend te worden.

Maar nog volgens Musk zou Tim Cook een gesprek hierover geweigerd hebben. Sindsdien is het geluk van Tesla wel gekeerd: dit jaar is de koers van de aandelen met 665% gestegen, en werd het de meest waardevolle automaker ter wereld, plus dat het in de top 10 van d grootste Amerikaanse bedrijven in de S&P 500 index staat sinds deze week maandag.... (2)
https://www.reuters.com/article/us-apple-autos-exclusive-idUSKBN28V2PY
https://apnews.com/article/technology-apple-inc-elon-musk-tim-cook-c08e7611c212810dce10d4b7fb951f7a


 
 


 
De nieuwe oogst


   
HUMAN CLOCK

Een leuk ideetje. Klik deze website aan, en je krijgt een foto te zien met daarop het uur, ergens verwerkt in de cijfers op de afbeelding. Verspringt de minuut, dan krijg je een nieuwe foto. Origineel!
[Taal: ENG]
https://humanclock.com/


IDEASGRAB: IDEETJES VOOR EEN PROJECT
Deze website heeft een resem ideeën voor projecten die een ontwikkelaar of een bedrijf zou kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld: een betere manier voor mensen met een hoorstoornis om podcasts te 'beluisteren'. Of een chrome extensie om elk WeP bestand automatisch om te zetten naar een JPEG wanneer je het download. Inspiratie volop!
[Taal: ENG]
https://www.ideasgrab.com/


EVRY LINK: LINKS TOEVOEGEN AAN JE TIKTOK-FILMPJES
TikTok is erg populair, en wordt ook veel gebruikt door influencers. Die graag een product verkopen via hun filmpjes - maar hoe dat te doen? Deze nieuwe dienst beweert daarvoor een oplossing te hebben: je maakt er een account aan, maakt een code voor je video, waar je dan de links aan toevoegt. Vervolgens stop je de code in de beschrijving van je video, in de commentaren, of de video zelf.
[Taal: ENG]
https://evry.link/


MUSEUM OF BAD ALBUM COVERS
Sommige platenhoezen zijn iconisch, andere zijn... gewoon heel slecht gekozen, en getuigen van slechte smaak. Dit virtuele museum toont je een hele reeks albumcovers van de tweede categorie.
De website getuigt niet meteen van gebruiksvriendelijkheid, en is eerder het product van huisvlijt. Maar het idee is wel knap.
[Taal: ENG]
http://www.zonicweb.net/badalbmcvrs/index.htm


MEDAPPCARE: GEZONDHEIDSAPPS

Verzekeringsmaatschappij Ethias heeft een selectie gemaakt van apps voor de dagelijkse ondersteuning van je gezondheid. De apps werden beoordeeld op basis van de kwaliteit van de informatie, de privacy, toegankelijkheid en meer.
[Taal: NL/FR]
https://www.ethias.be/part/nl/medappcare.html


BOEKBINDEN
Wat zou je ervan zeggen om zelf je eigen boek te maken - en dat niet alleen te schrijven en te drukken, maar ook in te binden? Deze website draait rond de edele kunst van het boekbinden en legt je uit wat je daarvoor moet doen. Inbegrepen het maken van rijstpastalijm...
[Taal: ENG]
http://www.diybookbinding.com/


JUSTWATCH: FILMS ONTDEKKEN VIA PLOT
Een originele manier om nieuwe films en reeksen te ontdekken: op basis van de plot. Je tikt een synopsis in, en krijgt dan suggesties.
[Taal: ENG]
https://www.justwatch.com/us/plot-recommender-movies-tv-shows


BREADWINNER: BAKKEN

Dit is een community voor al wie gek is op bakken. Maar dan vooral brood bakken, minder taarten. Van boerenbrood tot Focaccia en zuurdesembrood: je vindt hier de recepten. Het is echt een community, want bij elk recept staat te lezen welke bakkers dat brood ook gebakken hebben. Een leuk concept.
[Taal: ENG]
https://breadwinner.life/


WATCHTV: MUZIEKVIDEO
Dit is een website om muziekvideo's te bekijken. Je leert er nieuw, knap gemaakte video's kennen, maar je moet van het muziekgenre. Het werkt echt wel goed!
[Taal: ENG]
https://wacht.tv/


DE VERKEERSDODEN: HUN PERSOONLIJK VERHAAL
Op het einde van het jaar past het om stil te staan bij de mensen die er niet meer zijn. De ploeg van de VRT heeft dit moment van herdenken gekoppeld aan de boodschap dat er nog altijd veel te veel mensen omkomen in het verkeer.
De verkeersslachtoffers werden visueel voorgesteld op de landkaart. Klik een bolletje aan en lees het verhaal van de nabestaanden. [Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/16/analyse-verkeersdoden/


BALD DATING: VOOR DE BLINKENDE SCHEDELS

Er bestaat voor elke pot een dekseltje, en verschillende datingwebsites helpen je om je dekseltje te zoeken. Sommige sites specialiseren zich, zoals deze: Bald Dating richt zich tot de kaalhoofdigen. De initiatiefnemer, David Minns, is niet aan zijn eerste proefstuk toe: eerder lanceerde hij ook al "Dinky One, voor mannen met een klein knakworstje.
[Taal: ENG]
http://bald.dating/
https://www.pressetext.com/news/20201124033
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Zakelijk zekerheidsrecht op roerende goederen (België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pandrecht_(Belgi%C3%AB)
    Open Space Technology (OST) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Open_Space_Technology
    VN-resolutie tegen uithongeren en ontzeggen van noodhulp - https://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie_2417_Veiligheidsraad_Verenigde_Naties
    Groot voormalig Spaanse fort bij San Juan (Puerto Rico) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Castillo_San_Crist%C3%B3bal_(San_Juan)
    Quaternaire structuur (nucleïnezuur) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Quaternaire_structuur_(nucle%C3%AFnezuur)
    Tennisspeelster uit Zwitserland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Susan_Bandecchi
    Archeologische begraafplaats in Beneden-Nubië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ballana
    Grot in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dechengrot
    Derde grote razzia in Nederland in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Razzia_van_Twente
    Vorm van dialoog voor grote groepen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fishbowl
    Belgische overheidsinstantie van rekeningen en financiële contracten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_Aanspreekpunt


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nieuwjaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar
    Brexit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Seychellen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Seychellen
    Een artikel in de wikipedia-etalage ging over de Belgische Revolutie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_Revolutie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Bitcoin stijgt op twaalfde verjaardag door grens van 34.000 dollar
https://www.ad.nl/tech/bitcoin-stijgt-op-twaalfde-verjaardag-door-grens-van-34-000-dollar~ae155a59/
- Nieuwjaarsschoonmaak! Deze hypermoderne stofzuigers raden we aan
https://www.ad.nl/tech/nieuwjaarsschoonmaak-deze-hypermoderne-stofzuigers-raden-we-aan~a43a7100/
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Google Nest integratie in Samsung SmartThings-platform vanaf 2021
https://elektrozine.be/google-nest-integratie-in-samsung-smartthings-platform-vanaf-2021/
- Apple TV app op komst naar Android TV en Chromecast met Google TV
https://elektrozine.be/apple-tv-app-op-komst-naar-android-tv-en-chromecast-met-google-tv/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Alcatel 1T10 Smart tablet
https://computertaal.info/2020/12/31/review-alcatel-1t10-smart-tablet/
- Review: Need for Speed Hot Pursuit, remastered
https://computertaal.info/2020/12/27/review-need-for-speed-hot-pursuit-remastered/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Mozilla werkt aan vernieuwd ontwerp voor Firefox
https://tweakers.net/nieuws/176282/mozilla-werkt-aan-vernieuwd-ontwerp-voor-firefox.html
- Android Central: OnePlus introduceert in 2021 ook een fitnesstracker
https://tweakers.net/nieuws/176274/android-central-oneplus-introduceert-in-2021-ook-een-fitnesstracker.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Apple haalt 39.000 apps uit Chinese Appstore
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-haalt-39-000-apps-uit-chinese-appstore/article-news-1683047.html
- De beste reviews van 2020
https://datanews.knack.be/ict/reviews/de-beste-reviews-van-2020/groupement-normal-1678037.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be- 3 tips om 2021 productief in te zetten!
https://www.technologium.be/3-tips-om-van-2021-productief-in-te-zetten
- De Cowboy 3 | Hip door de stad op een slimme tweewieler
https://www.technologium.be/de-cowboy-3-hip-door-de-stad-op-een-slimme-tweewieler


*** TANDEMTECH


- Mercedes-Benz EQC 400 4Matic review: een typische Duitse EV
https://tandemtech.be/mercedes-benz-eqc-400-4matic-review-96b5ed7ef
- iPhone 12 Pro Max review: alle focus op de camera
De grote sprong in camerakwaliteit komt met een hoog prijskaartje
https://tandemtech.be/iphone-12-pro-max-review-8874616e3a92*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Showpad-founders Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere over turbulent 2020: “Ik stelde mezelf nog nooit zo kwetsbaar op als CEO”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/showpad-founders-pieterjan-bouten-en-louis-jonckheere-blikken-terug-op-turbulent-2020-ik-heb-mezelf-nog-nooit-zo-kwetsbaar-opgesteld-als-ceo
- Wouter Torfs blikt terug op zijn annus horribilis: “Wat hebben medewerkers aan een goednieuwsshow? Die zijn echt wel volwassen genoeg om de werkelijkheid te incasseren”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/wouter-torfs-blikt-terug-op-zijn-annus-horribilis-wat-hebben-medewerkers-aan-een-goednieuwsshow-die-zijn-echt-wel-volwassen-genoeg-om-de-werkelijkheid-te-incasseren
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
ZOOM: ZO PLAN JE EEN KERSTAVONDJE
Je kan Kerst en nieuwjaar niet met de hele familie vieren. Maar toch zijn er tal van mogelijkheden om gezellig samen te zijn, ook vanop afstand. Je kan bijvoorbeeld een dineetje plannen, en via Zoom ook met je familie samenzijn. Dit artikel van ZDNet vertelt je haarfijn hoe je Zoom installeert, mensen uitnodigt, enz.
https://www.zdnet.com/article/how-to-zoom-christmas-host-your-safe-and-distanced-holiday-gathering

(door omstandigheden is deze tip al wat verouderd - maar je kan hem wel testen voor andere gelegenheden!)

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SUMO PORTABLE: UPDATES
Deze app zorgt ervoor dat de progjes op je computer altijd up-to-date zijn. Hij heeft een hele grote database van programma's om de laatste updates te halen. En omdat hij portable is, moet je de software niet installeren - je kan hem op een USB-stick zetten, en vanop elke computer draaien.
https://www.chip.de/downloads/SUMo-Portable_70546953.html
http://kcsoftwares.com/SCREEN RECORDER
Een nieuwe app voor Windows 10, waarmee je kan vastleggen wat er gebeurt op het scherm. Daarbij heb je de keuze tussen het volledig scherm en een deel van het scherm. Je kan dus de stream van je game opnemen, een videotutorial maken, of een webcamsessie opnemen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/screen-recorder-by-animotica/9pmf2dxbttvv?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


DENDRON: NOTITIES

Deze tool gaat de concurrentie aan met notitie-progjes zoals Evernote en OneNote. Naar eigen zeggen zou vooral het feit dat je notities kan taggen en gemakkelijker terugvinden, deze app zo speciaal maken.
De tool werkt met markdown, en is eerder iets voor geeks en ontwikkelaars want de installatie van het progje verloopt niet zo automatisch, afgaande op de FAQ.
https://www.dendron.so/


PRINT MY FONTS


Een handige app. Want je hebt ongetwijfeld enorm veel lettertypes op je computer staan, maar je weet eigenlijk niet wat die namen inhouden. Met PrintMyFonts voor Windows, macOS en Linux kan je al je geïnstalleerde fonts vinden. Handig wanneer je op zoek bent naar het ideale lettertype voor een uitnodiging bijvoorbeeld.
https://www.sttmedia.com/printmyfonts

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Slagen alleen is niet genoeg.
Anderen moeten ook nog falen.
-Gore Vidal-