Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/1/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1188 van 19/12/2020Gegroet lezer,

De aandachtige lezer zal misschien dat cijfertje "25" gezien hebben, naast "Jaargang". Jawel: de eerste editie van NeTTies verscheen op 15 december 1997, dus zijn wij onze 25e jaargang ingegaan - het lijkt wel een eeuwigheid geleden! Alhoewel: een kwart eeuw is het wel...

Dit ongewone jaar sluiten wij binnenkort af. U krijgt nog nieuws van ons op maandag, dinsdag, woensdag, en daarna weer maandag, dinsdag, woensdag, met op 2 januari onze nieuwsbrief. Wij hopen u in 2021 weer aan te treffen, gezond en wel. En beloven u dat u ook volgend jaar weer op ons mag rekenen voor een selectie van het (in onze ogen) belangrijkste tech nieuws. Suggesties om die selectie te verbeteren zijn altijd welkom!

Nog prettige feestdagen gewenst. Dat we ze in besloten kring moeten vieren, mag niets afdoen aan het warme gevoel voor onze familie en vrienden - dat kunnen we ook op andere manieren uitdrukken!

Bij leven en welzijn tot volgende week.


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

NIEUWE WOORDJES LEREN: DARK CONVENIENCE STORES
... Niets ondergronds, wel nieuwe vorm van distributie

Het feit dat een Duits bedrijf, Gorillas, een flinke smak geld opgehaald heeft bij investeerders, is reden om stil te staan bij een toch wel belangrijk fenomeen: de "dark" kruidenier.

Het is namelijk zo dat Gorillas boodschappen aan huis levert, per fietskoerier, maar dan wel met de belofte om binnen de 10 minuten voor de deur te staan met die boodschappen.

Dat is mogelijk dankzij die zogenaamde 'dark" kruideniers. Dat zijn winkels waar alles te vinden is wat je in een kruidenier zou verwachten, maar die niet open zijn voor het grote publiek. Gorillas heeft bovendien de controle over de aankopen in die gesloten magazijnen volledig in handen, en kan zich dus van gezonde winstmarges verzekeren.

Voor het aan huis leveren rekent Gorillas €1,80 aan - en als je voor die prijs kan vermijden om zelf naar de supermarkt te moeten, dan is dat een koopje!

Wat nog bijzonder aan Gorillas is, is dat de fietskoeriers niet als 'gigworkers' beschouwd worden, freelancers die zelf hun boontjes moeten doppen, maar wel als échte personeelsleden rechtstreeks tewerkgesteld zijn bij het bedrijf. En dat is toch wel mooi.

Met het geld dat Gorillas nu ophaalt bij investeerders wil het uitbreiden in Duitsland zelf, maar ook internationaal gaan, met een eerste locatie in Amsterdam.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/12/11/gorillas/TWITTER: BYE BYE PERISCOPE HELLO SQUAD
... De ene wordt gesloten, de ander komt erbij

Het kan verkeren, zei Bredero. Een illustratie daarvan is het lot van de app Periscope, die erg populair was om een livestream via Twitter uit te zenden. Zo populair, dat Twitter het bedrijf opkocht.

Volgens de bevindingen van een app researcher zou Periscope nu stopgezet worden, want hij ontdekte een lijntje code in de Twitter app, die verwijst naar het stopzetten van de dienst.  Nu, een echte ramp voor de Twitteraars is dat niet - de meeste functionaliteiten van Periscope zijn sinds de overname wel geïntegreerd in de Twitter app, via Twitter live. Maar je zal dus niet langer Periscope zelf als bron kunnen gebruiken om meer livestreams te ontdekken. Meer bij TechCrunch. (1)

Ondertussen staat Twitter wel op het punt om een nieuwe overname te doen, namelijk van Squad, een tool om je scherm en video te delen via sociale netwerken. Twitter koopt eigenlijk het team achter de app, de kennis dus. Want de app zelf wordt stopgezet. Maar het team zal aan het werk gezet worden binnen Twitter op de engineering-, design- en productafdeling.

Opvallend: Squad heeft tot nu vaak samengewerkt met Snap, en kon toen veel van de Snap Kit developer tools gebruiken. Hoe dat nu verder moet, is nog de vraag. (2)
https://techcrunch.com/2020/12/11/twitter-app-code-indicates-that-live-video-broadcasting-app-periscope-may-get-shut-down/
https://techcrunch.com/2020/12/11/twitter-acquires-screen-sharing-social-app-squad/BEDENKINGEN BIJ DE OVERNAME VAN SLACK DOOR SALESFORCE
... Overnames als middel om concurrentie monddood te maken?

Een interessant artikel bij FastCompany, naar aanleiding van de overname van Slack door SalesForce. Een overname waarmee maar liefst 27,7 miljard dollar gemoeid is, een duizelingwekkende som. En volgens FastCompany is dat het desastreuze gevolg van het feit dat grote techbedrijven op bergen geld zitten: zij kunnen de concurrentie gewoon wegkopen, en zo verhinderen dat zij uitgroeien tot concurrenten.

In het geval van Slack valt niet te ontkennen dat het bedrijf zelf heeft gezegd dat het onafhankelijk wou blijven, ondanks de vernieuwde concurrentie van Teams, een copycat die door Microsoft uitgebracht werd. In een normale vrije markt zouden producten die het beter doen dan hun concurrenten, moeten overwinnen. Maar in de markt zoals ze nu is gaat dat niet meer op. Steeds vaker maken grote bedrijven "defensieve" overnames, waarbij zij kleinere bedrijven, die fel opkomen, eerst opkopen en daarna naar de vergetelheid verwijzen.

In het geval van Slack was het zo dat het vreesde dat het verpletterd zou worden door Microsoft, en daarom koos voor het geld van de overname door Salesforce. Op zakelijk vlak best te begrijpen, maar het gebeurt allemaal wel ten nadele van de gebruiker. Die ziet zijn keuzevrijheid steeds meer beperkt worden...

Maar lees zelf het artikel bij FastCompany.
https://www.fastcompany.com/90584382/slack-salesforce-antitrustEU HAALT BAZOOKA BOVEN TEGEN TECHGIGANTEN
... boetes tot 10% van hun inkomen - au!

Een wetsvoorstel van de EU dat dinsdag voorgesteld wordt, zou ervoor kunnen zorgen dat techgiganten boetes moeten gaan betalen die tot 10% van hun inkomsten zouden kunnen bedragen. De reden voor die boetes: ernstige inbreuken op de wet op het concurrentievermogen.

Maar er is meer: de wet die deze boetes mogelijk moet maken, zou ook de verbanning van de techgiganten van de EU-markt kunnen betekenen, wanneer zij "ernstige en herhaalde inbreuken maken op de wet, en zo de veiligheid van de Europese burger in gevaar brengen.

Deze wet, de "Digital Services Act", en de daarbij horende "Digital Markets Act" bepaalt strenge voorwaarden voor techgiganten, willen zij zaken doen in de 27 lidstaten. Zij worden volgens die wet als internet "gatekeepers", deurwachters beschouwd, en om hun macht op de markt te beperken zullen zij aan specifieke regelgeving onderworpen worden. Alvast Google Facebook, Apple en Amazon, de "GAFA", maar ook anderen zullen als gatekeepers beschouwd worden.

Als je het ons eerlijk vraagt, dan is dit geen dag te vroeg. De laatste weken kon je dag na dag vernemen hoe deze grote bedrijven hun macht misbruiken om concurrenten uit de markt te duwen, en hoe zij de regels van de privacy voortdurend overtreden.

Meer bij Barrons.
https://www.barrons.com/news/draft-eu-law-could-see-tech-giants-fined-10-of-revenue-01607956207?tesla=yAPPLE BAAS TIM COOK VOERT GAWKER SHOW AF
... wanneer techbedrijven bepalen wat jij mag zien

Nog een ander probleem met techbedrijven is dat zij baas zijn in hun eigen territorium, en daar ook bepalen wat jij te lezen, te zien, te horen krijgt. Dat gaat van dubieuze regels in de sociale netwerken over het al dan niet verwijderen van content, of het plaatsen van waarschuwingen naast content die zelfs door de President van de VS gepost werd. Tot het bepalen van welke programma's al dan niet gemaakt mogen worden.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is een reeks die als originele content gemaakt zou worden voor Apple TV. Een reeks over Gawker, een nieuwssite die zowat elk bedrijf op de korrel nam, en daarbij geen blad voor de mond nam. De directie van Apple TV had twee voormalige redacteurs onder de arm genomen om de verhaallijn te schrijven, en er waren al verschillende afleveringen ingeblikt, zo weet de New York Times.

Maar toen kreeg Tim Cook, CEO van Apple, te horen dat deze reeks gemaakt werd. En dat zinde hem echt niet. Apple werd immers verschillende keren door het slijk gesleurd door Gawker. Maar vooral het feit dat Gawker Tim Cook in 2008 als homo ge-out had, zit Cook heel dwars. En dus heeft Apple het project stopgezet.

Het project bestaat nog hoor: wie zich eraan wil wagen, kan meteen het project verder zetten. Maar of er veel gegadigden zullen zijn, wetende dat er een banvloek van Apple op berust, is nog de vraag.

Een interessante achtergrond over Gawker bij NYT, dat de nieuwssite "de kanarie in de culturele koolmijn" noemt, omdat het altijd de grenzen opzocht. En daarbij lijnen overschreed die wel overschreden moesten worden - het publiceerde bijvoorbeeld de verhalen over de misbruiken van mensen als Harvey Weinstein en Bill Cosby.
https://www.nytimes.com/2020/12/13/business/media/apple-gawker-tim-cook.htmlSNAPCHAT BRENGT BITMOJI PAINT UIT
... Snap blijft echt wel vernieuwen

Het valt toch wel op. Waar alle andere sociale netwerken alleen maar elkaar na-apen, blijft Snapchat nieuwe dingen uitbrengen. De voorbije dagen regende het immers berichten over deze of gene dienst die nu ook iets TikTok-achtigs gaat doen. Zo kon je maandag lezen dat Reddit de TikTok rivaal Dubmah gekocht heeft, die eveneens korte video's brengt (1). En dat Facebook Collab uitbrengt, een op TikTok geïnspireerde app om muziek te maken. (2)

Snap daarentegen blijft échte nieuwigheden uitbrengen. Niet dat die allemaal een groot succes worden, maar zij waren tenminste origineel, geen ik-ook functie. Nu heeft Snaphat een game uitgebracht, Bitmoji Paint. En daarin wordt het sterkste punt van Snapchat, de Bitmoji, volop uitgespeeld. Dat is een digitale versie van de mensen, die hen weergeeft in de digitale wereld, en waarmee zij zichzelf kunnen uitdrukken. En nu ook in dit game.

Concreet word je in het game als speler op een groot rooster geplaatst, waarbij je samen met je medespelers de vakjes kan kleuren. Zoom je uit via een druk op het icoontje met de raket, dan krijg je pixel art. Maar zie je ook vlottende eilanden in de ruimte, dat dan weer aparte servers zijn waarop je met honderden andere spelers kan inloggen.

Een uitgebreide uitleg bij The Verge.
https://redditblog.com/2020/12/13/reddit-welcomes-video-platform-dubsmash-to-team/
https://techcrunch.com/2020/12/14/facebook-publicly-launches-its-collaborative-music-video-app-collab/
https://www.theverge.com/2020/12/14/22170223/snapchat-bitmoji-paint-game-party-release-talk-friends?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4EU HEEFT TWEE WETSVOORSTELLEN KLAAR
... plan om techgiganten aan banden te leggen krijgt vorm

Deze week heeft de EU twee wetsvoorstellen bekendgemaakt, die de gebruiker beter moeten beschermen. Enerzijds is er de Digital Markets Act. Die moet proactief anticoncurrentieel gedrag blokkeren. Deze wet geldt voor bedrijven die 6,5 miljoen euro inkomsten hebben, of een marktaandeel van 65 miljard euro of meer, en is van toepassing indien zij ook 100.000 actieve zakelijke gebruikers hebben, en 45 miljoen actieve eindgebruikers.

De wet zou ervoor moeten zorgen dat er kleinere bedrijven komen. Er moet ook transparantie komen over de prijzen voor online adverteerders, en de eindgebruiker moet zijn data kunnen meenemen wanneer hij naar een andere dienst verhuist.

Anderzijds is er de Digital Services Act, die vooral handelt rond illegale content die door de gebruiker geplaatst wordt. Bedrijven die meer dan 10% van de Europese bevolking bereiken, moeten actief op zoek gaan naar illegale content en voorzorgen nemen dat illegale content en goederen via hun diensten beschikbaar zijn. Er zou jaarlijks een externe audit komen op de naleving hiervan, en regels over transparantie. De diensten moeten ook plaatselijke wetten respecteren.

Stel bijvoorbeeld dat een bepaald land of gemeente verplicht dat een huiseigenaar, die zijn woning voor kortverhuur ter beschikking stelt, dit ook aan de overheid aangeeft, dan moet Airbnb aan die verplichting voldoen. Wat het toch wel wat ingewikkelder maakt voor dergelijke diensten.

Het positieve is wel dat de diensten nog altijd niet zelf verantwoordelijk gesteld worden voor de content die een gebruiker plaatst - op voorwaarde wel dat er het bedrijf te goeder trouw een poging doet om problemen op te lossen.  De straffen voor bedrijven die zich daar niet aan houden gaan wel de hoogte in: boetes die tot 5% van een gemiddeld daginkomen kunnen gaan.

Deze wetsvoorstellen moeten nog wel goedgekeurd worden door de Europese Raad en het Europees Parlement. En dat kan nog jaren duren...
https://www.wsj.com/articles/tech-giants-face-new-rules-in-europe-backed-by-huge-fines-11608046500?mod=djemalertNEWSGROTE HACK ONTDEKT TEGEN OVERHEIDS- EN BEDRIJFSNETWERKEN
... dader zou een staat zijn, mogelijk Rusland

Researchers hebben een hack ontdekt die gericht was tegen Solar Winds Orion. Een naam die jou als gewone gebruiker wellicht niet veel zegt - maar in zakelijke milieus is hij heel bekend. Want dat bedrijf heeft een platform voor het beheer van je netwerk. En om die reden is de software een van de weinige die door de firewalls en antivirusmuurtjes mag bij bedrijven.

Hackers zouden een update van de software weggekaapt hebben en vervangen door een versie die malware bevat. En zo zouden de e-mailnetwerken bij overheden en bedrijfsnetwerken binnengedrongen zijn.

De aanval zou heel ingenieus geweest zijn, en ook andere onderdelen bevatten. Zo zou ook de 2F authenticatie app Duo misbruikt zijn door cookies te plaatsen.

Een heel ingewikkeld verhaal, waarover meer te lezen valt bij Ars Technica.(1)(2) Het belangrijkste is wel dat alles pas nu bekend werd, en dat het nu uitzoeken is welke informatie de hackers hebben kunnen inzien en/of wijzigen.

Er zit nog een pikante kant aan het verhaal: Silver Lake en Thoma Bravo, twee grote bedrijven die de top investeerders zijn van SolarWinds, hebben 6 dagen vooraleer de hack publiek gemaakt werd, maar liefst voor 286 miljoen aan aandelen verkocht. Voorkennis? (3)

https://arstechnica.com/information-technology/2020/12/solarwinds-hackers-have-a-clever-way-to-bypass-multi-factor-authentication/
https://www.technologyreview.com/2020/12/15/1014462/how-russian-hackers-infiltrated-the-us-government-for-months-without-being-spotted/
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/12/15/solarwinds-russia-breach-stock-trades/PORNHUB BEPERKT UPLOADEN VAN VIDEO
.. Pressie van Visa en Mastercard na reportage

Een onderzoek van reporters van New York Times bracht aan het licht dat er heel wat video's te vinden waren bij Pornhub waarin minderjarigen te zien waren.

Het artikel waarin deze resultaten bekendgemaakt werden, lokte heel wat reactie uit. Om te beginnen de banken: Visa en Mastercard hebben het gebruik van hun betaaldienst stopgezet. Dat heeft Pornhub zelf wakkergeschud, en het heeft alle video's die geüpload waren door niet-geregistreerde gebruikers, verwijderd. Wat betekent dat maar liefst 90% van de video's op de site verwijderd zijn.

Bovendien zal het uploaden voortaan beperkt worden tot officiële content partners, of leden van het "Models Program".

Goede journalistiek van NYT!
https://www.theverge.com/2020/12/14/22173858/pornhub-videos-removed-user-uploaded-visa-mastercard-verifiedFACEBOOK GAAT TEN AANVAL TEGEN APPLE IDFA
... maar is dat protest enkel schijn?

Deze week heeft Facebook in verschillende Amerikaanse kranten een paginagrote advertentie geplaatst, met de tekst "We're standing up to Apple for small business everywhere". Hiermee wil Facebook het laten uitschijnen alsof het de kleine middenstander verdedigt in het dispuut met Apple - maar is dat ook zo?

Het dispuut draait rond een verandering die Apple doorvoert in de manier waarop derden kunnen adverteren. Die zullen voortaan geen gebruik meer mogen maken van IDFA of ID for Advertisers, wat een nummer is dat gekoppeld is aan jouw toestel. Facebook en andere bedrijven gebruiken dat nummer en data daarrond om je advertenties te tonen die gebaseerd zijn op jouw gedrag.

Apple wil echter deze tracering doorheen aan banden leggen: voortaan zal een appontwikkelaar wel statistieken kunnen verzamelen over jouw gebruik van de app, maar die data niet bijvoorbeeld in een andere app gebruiken die hij ook ontwikkeld heeft. Minder tracering is minder kennis over de gebruiker, en dus minder doelgerichte advertenties.

Volgens Facebook betekent dat wel dat kleine bedrijven hierdoor schade ondervinden. Want dankzij de advertenties op Facebook, die heel doelgericht zijn, kunnen zij voor een kleine som hun advertentie tonen aan een heel nauwkeurig bepaalde groep. Zonder die doelgerichtheid, vallen we terug op de grote advertentiecampagnes op radio en tv, en daarvoor heeft de KMO geen budgetten.

Dat is althans de redenering van Facebook.

Nu moet je wel weten dat Apple zijn eigen apps wél gebruikt van jouw data om gepersonaliseerde advertenties te vertonen in de App Store en op Apple News. Maar Apple zegt dat dit geen oneerlijke concurrentie is: elke appontwikkelaar kan dat ook doen: zij kunnen IDFA gebruiken in hun eigen app. Zij mogen alleen die data niet delen met andere bedrijven en combineren met andere data sets. Dat laatste doet Apple naar eigen zeggen niet, en voor dat eerste: wanneer al je native apps van Apple zijn, dan blijft het inderdaad binnen één en hetzelfde bedrijf. Maar klinkt dat niet een beetje schijnheilig?

Een discussie waarover het laatste woord nog niet gezegd is.
https://www.cnbc.com/2020/12/15/apples-seismic-change-to-the-mobile-ad-industry-draws-near.html
https://www.facebook.com/business/apple-ios-14-speak-up-for-small-business
https://www.theverge.com/interface/2020/8/27/21402744/apple-idfa-facebook-fight-ads-advertisingBINNENLAND: HACK OP RECLAMEBORDEN
... geheimzinnige boodschap in plaats van reclame

Wat voor voorwerp ook, zodra het een digitale vorm krijgt en via het internet bereikbaar is, mag je vroeg of laat verwachten dat iemand tracht het te hacken.

Zelfs als het gewone reclameborden zijn. Het gebeurde deze week in Brussel: daar werden twee reclameborden van Clear Channel gehackt. Wellicht door een actiegroep rond privacy, want op beide borden werd een verwijzing vermeld naar "1984", het boek van George Orwell over een toekomstbeeld waarin de burger voortdurend gecontroleerd en bewaakt wordt.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201216_97503993?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeedBINNENLAND: PROXIMUS NEEMT MOBILE VIKINGS OVER
... maar klanten zijn ontevreden

Wanneer in een land als België, waar er slechts enkele grote mobiele telecombedrijven pakketten aanbieden, plots een sympathieke buitenstaander opstaat die een aantrekkelijk pakket kan aanbieden, dan kan die op heel wat sympathie rekenen.

Dat is wat er gebeurde toen Mobile Vikings de Belgische markt betrad: het bood aantrekkelijke abonnementen, en was een "kleintje" dat het opnam tegen de telecomgiganten, een David tegen Goliath. Het was sympathiek, en won in een mum van tijd heel wat klanten.

Toen deze week bekend werd dat Mobile Vikings overgenomen werd door Proximus, klonk er dan ook heel wat gemor. En er was ook ongerustheid: zouden de goedkope tarieven wel overeind blijven?

Een ongerustheid die gedeeld wordt door consumentenorganisatie Test Aankoop. Want het is een concurrent minder, en hoe meer concurrentie, hoe meer druk op de prijzen. Hoe minder concurrentie, hoe nadeliger voor de gebruiker.

En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.
https://www.test-aankoop.be/hightech/telecom/nieuws/overname-mobile-vikings-door-proximus

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BRAVE SOFTWARE BRENGT NU OOK NEWSREADER UIT
... en eveneens met nadruk op privacy

Brave Software, de maker van de Brave browser, heeft aangekondigd dat het nu ook een nieuwe newsreaderdienst uitbrengt: Brave Today. Daarbij kan je  een gepersonaliseerde nieuwsfeed aanmaken, maar de dienst zelf kan niet traceren wat jij leest. Dat komt omdat het CDN (Content Delivery Network) van The Brave Today, zoals de nieuwsdienst gaat heten, je IP-adres loskoppelt van de content zelf, doordat het TLS-versleuteld verkeer gebruikt van een loadbalancingdienst.

De personalisering geschiedt ook in je eigen browser. Voldoende waarborgen dus, om je privacy te waarborgen. Meer bij Ars Technica.https://arstechnica.com/information-technology/2020/12/brave-browser-maker-launches-privacy-friendly-news-reader/BINNENLAND: TELENET MAAKT DE TV TOT PERSOONLIJK COMMUNICATIEMIDDEL
... tv box en webcam maken het mogelijk

Met de lockdown werd het nog veel duidelijker: oudere mensen zijn veel te geïsoleerd, en het gebruik van digitale middelen om dat isolement te doorbreken is voor velen niet evident. Met een laptop omgaan, laat staan begrijpen hoe je met Zoom werkt, is iets dat voor veel oudere mensen boven hun petje gaat. Maar een tv bedienen, dat kunnen ze meestal wel. En daarom heeft Telenet een nieuw aanbod uitgebracht, dat het aanbiedt aan de uitbaters van verzorgingsinstellingen.

Via de tv settopbox en mits het plaatsen van een webcam die ook geluid opneemt, wordt het zo mogelijk om te videobellen met de familie, maar ook om bijvoorbeeld een livestream van een mis bij te wonen.

Het product heet "Tellie", en het is een interactief tv- en communicatieplatform via het televisiescherm. Meer in het persbericht van Telenet.
https://press.telenet.be/vlot-videobellen-via-televisie-tot-livestreamen-van-de-mis#


   
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
DE BESTE PODCASTS VAN 2020

Het einde van het jaar nadert, en dus is het tijd voor lijstjes. Vulture.com heeft alvast een lijstje voor je: de beste podcasts van het voorbije jaar. Met daarin verschillende bekenden, zoals Reply-All, maar ook enkele nieuwe ons nog onbekende titels. Om inspiratie op te doen voor nieuw luistervoer!
https://www.vulture.com/article/the-best-podcasts-of-2020.html


OLDTIME RADIO

Dit is een virtueel radiostation, dat 24U per dag hoorspelen uitzendt die te vinden zijn in Internet Archive. Je kan kiezen uit Future, Action, Mystery, Western, Comedy. Bevalt een uitzending je, dan kan je dat bepaalde hoorspel downloaden als een MP3 bestand. Je kan echter niet zelf kiezen wat je beluistert, wanneer.
[Taal: ENG]
https://oldtime.radio/
 
De nieuwe oogst


   
NATIONAL GEOGRAPHIC SELECTIE

Deze selectie van National Geographic heeft de beste foto's van de voorbije eeuw verzameld. Bij elke foto lees je meteen ook een commentaar van de fotograaf, die je vertelt hoe de foto gemaakt werd, en wat het bijzondere eraan is.
[Taal: ENG]
https://www.nationalgeographic.com/photography/2020/12/21-most-compelling-images-of-the-21st-century/


PIXELBLOCK: EXTENSIE
Vaak proberen mensen, bedrijven te weten te komen of jij een mail gelezen hebt, door er een pixel in te zetten. Open jij de mail, dan wordt die pixel opgehaald op hun server, en dan weet de afzender dat de mail geopend werd. Deze extensie zal bij de Gmail-mails die je in je browser leest een rood icoontje van een oog plaatsen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/pixelblock/jmpmfcjnflbcoidlgapblgpgbilinlem?hl=en


UNIEKE COLLECTIES
Met de lockdown hebben heel wat mensen zich op een hobby geworpen. Zoals dingen verzamelen, en daarvan een collectie maken. Dit artikel van The Mindcircle geeft je foto's van enkele heel bijzondere collecties. Zoals van de Belg die steentjes verzamelde die de vorm hebben van een letter, en zo hele alfabetten samenstelde.
[Taal: ENG]
https://themindcircle.com/unique-collections/


APPLE LANCEERT WEBVERSIE VAN SHAZAM

Shazam is de handige dienst die je helpt om songs te identificeren: je laat de app "luisteren" naar een song, en hij weet je te zeggen wat de titel van de song is, en van wie hij is. Apple heeft enkele jaren geleden Shazam opgekocht, en nu brengt het een webversie uit van Shazam, te vinden op Shazam.com. De dienst is compatibel met Safari, Chrome en Firefox op MacOS en Chrome OS.
https://9to5mac.com/2020/12/14/apple-revamps-shazam-ios-user-interface/
https://shazam.com


PODCAST COVER ART
Nu podcasts steeds populairder worden, komt er ook belangstelling voor de cover art van die podcasts. Want het zoals de covers van muziekalbums, zijn dat vaak pareltjes. Deze website focust op deze kunst.
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/podcast-cover-art/65391/
https://coverart.xyz/


SIRI SNELKOPPELINGEN

Een verzameling van 300 snelkoppelingen en 300 acties voor Siri in iOS 14.  Heel handig!
https://www.producthunt.com/posts/shortcuts-catalog
https://www.matthewcassinelli.com/sirishortcuts/?ref=producthunt


FBI GESCHIEDENIS
True crime - waargebeurde misdaadverhalen. Voor liefhebbers van dit genre kan je in de geschiedenisrubriek van het FBI verhalen vinden die tot de verbeelding spreken. Van Al Capone tot de bomaanslag op het World Trade Center. Maar je kan ook zelf een speurtocht ondernemen in de database van het FBI.
[Taal: ENG]
https://www.fbi.gov/history/famous-cases


YOU WORKOUT NOW
Op deze website kan je een traject vinden om aan je conditie te werken. Je kan er een test afleggen om je conditie te bepalen, en je kan de workouts een maand lang uittesten. Kwestie van voorbereid te zijn om de kilootjes van de feestdagen er terug af te werken!
[Taal: ENG]
https://youworkoutnow.com/


DE 20 BESTE TV-FEUILLETONS VAN 2020

Het is de tijd van de lijstjes, en dit lijstje vonden we bij RollingStone: de 20 beste reeksen van 2020. Kwestie van inspiratie op te doen voor je volgende Netflix bingewatching avondjes!
[Taal: ENG]
https://www.rollingstone.com/tv/tv-lists/20-best-tv-shows-2020-1098246/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch bedrijf dat zich richt op het verspreiden van verkeersinformatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Be-Mobile
    Mesolithicum in Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mesolithicum_in_Europa
    Hypothetisch thuisland waar het Proto-Indo-Europees zou zijn ontstaan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Proto-Indo-Europees_thuisland
    Internetencyclopedie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Interpedia
    Italianen in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Italianen_in_Nederland
    Schilderij van de Duitse kunstschilder Carl Spitzweg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Der_B%C3%BCcherwurm
    Sciencefictionroman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlucht_naar_Venus
    Monument voor Sovjetsoldaten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch_Monument_(Ko%C5%A1ice)
    Belgische verzetsstrijder in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Janine_De_Greef


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    COVID-19-vaccin - https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19-vaccin
    Pfizer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pfizer
    AstraZeneca - https://nl.wikipedia.org/wiki/AstraZeneca
    Janssen Pharmaceutica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Janssen_Pharmaceutica


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over fantasy - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Fantasy


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nederlanders niet bang voor Chinese telefoon, wel beducht voor Chinese technologie in 5G-netwerk
https://www.ad.nl/tech/nederlanders-niet-bang-voor-chinese-telefoon-wel-beducht-voor-chinese-technologie-in-5g-netwerk-br~a351d1aa/
- Banken gaan schade spoofing onder voorwaarden vergoeden
https://www.ad.nl/tech/banken-gaan-schade-spoofing-onder-voorwaarden-vergoeden-br~a047585d/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple TV app op komst naar Android TV en Chromecast met Google TV
https://elektrozine.be/apple-tv-app-op-komst-naar-android-tv-en-chromecast-met-google-tv/
- Telenet maakt TV-app beschikbaar op Android TV en Apple TV
https://elektrozine.be/telenet-maakt-tv-app-beschikbaar-op-android-tv-en-apple-tv/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial Windows Instellingen – 10. Systeem – h. Multitasking
https://computertaal.info/2020/12/16/tutorial-windows-instellingen-10-systeem-h-multitasking/
- Turla Crutch valt een Ministerie van Buitenlandse zaken aan in een EU land en misbruikt Dropbox in cyber-spionage, ontdekt ESET
https://computertaal.info/2020/12/15/turla-crutch-valt-een-ministerie-van-buitenlandse-zaken-aan-in-een-eu-land-en-misbruikt-dropbox-in-cyber-spionage-ontdekt-eset/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Amazon maakt groepsgesprekken mogelijk op Echo-apparaten
https://tweakers.net/nieuws/175944/amazon-maakt-groepsgesprekken-mogelijk-op-echo-apparaten.html
- Microsoft geeft Skype update met Large Grid Mode en Together Mode
https://tweakers.net/nieuws/175938/microsoft-geeft-skype-update-met-large-grid-mode-en-together-mode.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Ook getroffenen in België van grote cyberaanval in VS
https://www.knack.be/nieuws/belgie/ook-getroffenen-in-belgie-van-grote-cyberaanval-in-vs/article-news-1679493.html?_ga=2.92940381.1125882282.1608387254-1947831008.1520797369
- Slimme meters teruggefloten omdat ze elektrogevoelige personen niet beschermen (update)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/slimme-meters-teruggefloten-omdat-ze-elektrogevoelige-personen-niet-beschermen-update/article-news-1679247.html


*** TANDEMTECH

- Hoe van thuis uit werken tot er een vaccin is
Home office 2.0
https://tandemtech.be/home-office-thuiswerk-bureau-computerscherm-ergonomie-50b7d60b98a3
- Het online nieuwsjaar 2020 kent twee duidelijke winnaars
Tijd om naar de cijfers te kijken
https://tandemtech.be/het-online-nieuwsjaar-2020-de-cijfers-4898dc231043
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- De toekomst van Mobility as a Service: “De coronacrisis heeft de manier waarop we naar mobiliteit kijken in een stroomversnelling gebracht”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/de-toekomst-van-mobility-as-a-service-de-coronacrisis-heeft-de-manier-waarop-we-naar-mobiliteit-kijken-in-een-stroomversnelling-gebracht
- Gepersonaliseerd en gericht: met deze tool weet kunstencentrum deSingel ook in coronatijd haar publiek te bereiken
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2020/gepersonaliseerd-en-gericht-met-deze-tool-weet-kunstencentrum-desingel-ook-in-coronatijd-haar-publiek-te-bereiken 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: OUDE VERSIE VAN EVERNOTE

Enkele weken geleden deden wij ons beklag over het feit dat de nieuwste versie van de notitie-app Evernote een ware ramp is, om verschillende redenen. Maar vooral het geheugenverbruik was ons een doorn in het oog. Blijkbaar waren wij niet de enige met deze klacht, want Evernote heeft nu een helppagina opgesteld waar je een legacy versie van de app kan downloaden. Wij hebben dat gedaan en - oef, wat een verademing: Evernote is terug bruikbaar geworden!
https://help.evernote.com/hc/en-us/articles/360052560314
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 

WIFI MANAGER LITE

Deze app voor Windows is, zoals de naam het zegt, een manager waarmee je je draadloze netwerk kan beheren. Je kan zien welke netwerken er beschikbaar zijn, een connectie maken, en de kenmerken van de netwerken beheren.
https://www.microsoft.com/en-us/p/wifi-manager-lite/9plwblw5lmtf?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


TERUG MET BACKSPACE
Deze extensie voor de Chrome browser zorgt ervoor dat je opnieuw met de backspace toets een pagina terug kan bladeren tijdens het surfen. Dat was helemaal in het begin van Chrome zo, maar werd afgeschaft in 2016 omdat mensen geopende pagina's verloren: wanneer zij een adres intikten in de adresbalk, en daarbij een fout maakten, die wilden corrigeren met de backspace, wat dan weer ervoor zorgde dat zij een pagina terug bladerden.
https://chrome.google.com/webstore/detail/go-back-with-backspace/eekailopagacbcdloonjhbiecobagjci?hl=en


INFINITYBENCH: TESTEN
Dit is een benchmarkingapp voor Windows 10. Je legt de CPU en GPU van je computer als het ware op de proefbank. De standaardtest duurt maar enkele seconden, maar je kan ook opties aanvinken om bijvoorbeeld stresstesten te laten lopen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/infinitybench/9nvflxl5fbql?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Iedere mens is de afstammeling van iedere koning
en iedere slaaf die ooit heeft geleefd.
-Kahlil Gibran-