Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/12/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1187 van 12/12/2020Gegroet lezer,

Het kerstgevoel dringt zich op, en het verlangen om door de winkelstraten te wandelen, waarop de achtergrond kerstmuziek klinkt, zal ongetwijfeld bij velen knagen. Het hart dringt aan om te gaan, om alle ellende van het voorbije jaar achter de rug te laten. Maar laat vooral uw verstand spreken, en blijf weg uit grote menigtes...

Kerst in klein gezelschap kan ook leuk zijn. Gewoon een menu dat je bij de traiteur haalt, of bij je favoriete restaurant - dan kunnen die mensen ook weer overleven. En dan een gezelschapsspel - wij zijn verknocht aan Rummikub, dat staat steevast met de feestdagen op het programma.
Hoe je het ook viert: doe het veilig!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MICROSOFT TEST EEN FILE SKILL VOOR CORTANA
... zo zou je bestanden gemakkelijker terugvinden

Hoe het met jullie zit, weten wij niet, maar bij ons is het soms echt een zware denkoefening: waar heb ik dat bestand nu toch bewaard? Gelukkig bevat Windows 10 veel zoekmogelijkheden, maar het blijft behelpen.

Dat zou moeten veranderen: Microsoft is namelijk een 'File Skill' aan het uittesten voor de virtuele assistent Cortana. Daardoor zou Cortana ook bestanden gemakkelijker kunnen vinden in de cloud, en ook beter begrijpen wat je eigenlijk zoekt.

Het werkt zo: je moet spraakherkenning activeren, en dan kan je aan Cortana vragen "Find my recent files". Het antwoord bestaat dan uit de laatste twee of drie bestanden die je op je pc gebruikt hebt. Heb je de Windows 10 met de update van mei 2020, dan zou dit al werken. Heb je jezelf aangemeld voor het Windows 10 Insider Dev Channel, dan zijn er nog andere commando's die je kan uittesten - PC World geeft enkele voorbeelden.

Nu is het wel nog altijd een test, en wat Microsoft uitbrengt in het Dev Channel wordt soms wel en soms niet wereldwijd uitgerold...
https://www.pcworld.com/article/3600148/microsoft-tests-cortana-file-skill-to-find-files-faster-in-windows-insider-build-20270.html#tk.rss_allPFIZER VACCIN AL TE VINDEN OP HET DARK WEB
... maar zijn het wel de echte?

Velen hebben hun hoop gesteld op een vaccin tegen het coronavirus - dat zou de bevolking moeten beschermen, zodat we met zijn allen terug 'normaal' kunnen leven. Uiteraard zal het nooit meer echt normaal zijn, maar we zullen wellicht terug een pintje kunnen pakken op café, of naar de film kunnen, naar een restaurant.

Er zijn verschillende vaccins onderweg. In Rusland is men al begonnen met inentingen op grote schaal met het Spoetnik-V vaccin. In Engeland begint men heel binnenkort. En in ons landje zouden de inentingen vanaf 10 januari van start moeten gaan. Het vaccin van Pfizer/BioNTech is een van de vaccins die hier gebruikt zullen worden. Het heeft een hoge efficiëntiegraad (95%) maar moet wel op een uitzonderlijk lage temperatuur bewaard worden (-70°).

Er is enorme vraag naar het vaccin, en de fabriek in het Belgische Puurs kan de vraag amper volgen. Maar volgens Vice World News zouden drugdealers het vaccin al op het dark web aanbieden. De nieuwssite vond verschillende verkopers, die het vaccin aan een woekerprijs die tot $1.300 per stuk gaat, verkopen.

Maar het is nog de vraag of het echte exemplaren zijn van het vaccin. Want op vragen naar bewijzen van echtheid, kregen de reporters geen antwoord. En gezien de speciale temperaturen voor het bewaren van het vaccin, valt het echt te betwijfelen of het wel om 'the real stuff' gaat.
https://betanews.com/2020/12/04/pfizer-biontech-covid19-vaccine-dark-web/
https://www.vice.com/en/article/akdkkg/darknet-drug-dealers-are-now-selling-pfizer-covid-vaccinesVOORTAAN ZELF JE EIGEN EXCEL FORMULES MAKEN
... Excel formules zijn meest gebruikte programmeertaal volgens Microsoft

De rekenformules in de Excel spreadsheet zijn enorm krachtig. Ze worden dan ook heel veel gebruikt, zoveel zelfs dat Microsoft het de meest gebruikte programmeertaal ter wereld noemt. Er ontbreekt echter een basisprincipe bij het programmeren met de formules: je kan de formuletaal niet gebruiken om zelf je herbruikbare functies te definiëren.

Voortaan kan dat dus wel, waardoor je niet langer beroep moet doen op een andere programmeertaal zoals JavaScript of Visual Basic om je eigen formules te maken.

LAMBDA, zoals de feature heet, wordt momenteel uitgerold naar bèta-gebruikers. Meer bij The Register.
https://www.theregister.com/2020/12/04/microsoft_excel_lambda/HOE LEVERINGEN PER DRONE INVLOED GAAN HEBBEN OP ARCHITECTUUR
... de toestellen moeten ergens hun pakje kwijt, niet?

Bij Wall Street Journal vonden we een interessant artikel over de gevolgen die leveringen per drone in de toekomst kunnen hebben. Want deze vorm van pakjes leveren wordt volop uitgetest - het zou een oplossing betekenen voor het fileprobleem. Amazon doet het, UPS en het moederbedrijf van Google, Alphabet, doen het - meer nog: ze hebben allemaal toestemming gekregen van de Federal Aviation Administration om pakjes te leveren per drone.

Maar dat brengt wel wat problemen met zich mee. Want op het platteland kan zo'n drone nog wel landen in je tuin. Maar wat in de steden? Volgens het artikel zouden de leveringen per drone tot een hele omwenteling gaan zorgen. Landingsbanen op het dak, landingsplekken op de vensterbank, zelfs op brievenbussen.

Maar al die drones in de lucht mogen de veiligheid van de burger niet in gevaar brengen - er zouden nieuwe verkeerspatronen moeten komen in de lucht en op de grond. Een interessante evolutie om even stil bij te staan...
https://www.wsj.com/articles/drones-are-poised-to-reshape-home-design-11607194801?mod=djemalertNEWSVIRTUEEL REIZEN DANKZIJ LIVE BEELDEN VAN WEBCAMS
... Het wordt door meer mensen gedaan dan je zou denken

Door de coronacrisis was het verboden om te reizen. En sommigen durfden het gewoon niet, het idee om urenlang met andere mensen in dezelfde ruimte te zitten, zelfs met mondkapjes op, blijkt velen af te schrikken. Maar gelukkig kan je virtueel reizen.

En wel via webcams die over de hele wereld verspreid staan. De webcams zelf zijn niet mobiel, maar zij staan wel opgesteld op plekken waar dingen te beleven vallen. En omdat je live kijkt, zit er ook een spanningselement aan vast. Vooral webcams in de natuur, op plekken waar bijvoorbeeld dieren komen om te drinken. Dierentuinen, aquariums, het platteland: zij behoren tot de favorieten van de webcam-kijkers.

Een artikel bij The Next Web vertelt over deze webcams, en de redenen waarom mensen het zo leuk vinden om zo virtueel te reizen - want daar werd onderzoek naar gevoerd.
https://thenextweb.com/syndication/2020/12/07/how-webcam-travel-is-giving-tourism-a-lifeline-during-the-pandemicAIRBNB RICHT AIRBNB.ORG OP
... non profit voor sociale doeleinden

In het verleden heeft Airbnb al gastlogies ter beschikking gesteld bij noodopvang. Denk aan Open Homes en Frontline, dat in 2012 startte en waarbij gastheren/dames logies konden aanbieden aan mensen die het slachtoffer waren van orkaan Sandy.

Nu wil Airbnb dat officialiseren en heeft het Airbnb.org opgericht, een non-profit, waarmee gastheren logies kunnen aanbieden aan verlaagde prijs of zelfs gratis, aan vluchtelingen, mensen die het slachtoffer werden van natuurrampen, gezondheidswerkers en redders die op locatie meehelpen om de ramp te bestrijden. Deze gastheren krijgen een speciale badge op hun Airbnb profiel.

Voor het initiatief werkt Airbnb.org samen met hulporganisaties als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/12/7/22158434/airbnb-nonprofit-essential-workers-coronavirus-refugeesSOCIAL MEDIA BUTTONS KUNNEN MALWARE VERBERGEN
... die dan kredietkaartgegevens steelt. Opletten dus!

Bij ZDNet vonden we een bericht dat toch even doet schrikken. Het blijkt namelijk dat cyberboeven een nieuw soort malware gemaakt hebben, die verborgen wordt in de afbeeldingen, de knoppen van social media, die je normaal gezien aanklikt om iets te delen.

De malware wordt een web skimmer genoemd of een Magecart script. In juni en september dit jaar werd hij opgemerkt bij verschillende webwinkels door het Nederlandse beveiligingsbedrijf Sanguine Security. De aanval is gelukkig nog niet wijdverbreid, maar een waarschuwing is toch gepast.

ZDNet weet te vertellen dat de aanvallers gebruikmaken van een techniek die steganografie heet. Dat verwijst naar het verbergen van informatie in een ander formaat, bijvoorbeeld tekst in een afbeelding, afbeeldingen in een video, enz. Het is ideaal om beveilingsscanners om de tuin te leiden, door slechte code in schijnbaar onschuldige bestanden te plaatsen.

Het bijzondere aan deze recente aanvallen is dat er gebruikgemaakt wordt van .svg bestanden waar dat in het verleden vooral .jpg en .png was.

Het slechte nieuws is dat je je heel moeilijk kan beschermen tegen deze aanval. Het enige wat je kan doen: vermits het de bedoeling is om kredietkaartgegevens te stelen, werken met virtuele betaalkaarten voor eenmalige betalingen...

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/credit-card-stealer-discovered-in-social-media-buttons/?ftag=COS-05-10aaa0g&taid=5fce9b560bc2ea000145ab15internet-protocol/


GELAATSHERKENNING HERKENT OEIGOEREN
... maar "het is enkel een test"

Dat gelaatsherkenning heel nare kantjes kan hebben en een gevaar voor de privacy betekenen kan, dat moeten wij je niet meer uitleggen. Maar bij dit bericht fronsten we toch even de wenkbrauwen. Onderzoeksorganisatie IPVM heeft namelijk een document gedeeld met The Washington Post, waaruit blijkt dat de gelaatsherkenningssoftware van Huawei niet alleen mensen kan herkennen die tot de Oeigoerse etniciteit behoren, maar dat het tevens een 'Oeigoer alarm" stuurt naar autoriteiten wanneer dat gebeurt.

Het project zou een demonstratie geweest zijn om aan te tonen hoe hardware van Huawei misbruikt kan worden wanneer algoritmes gebruikt worden van een Chinese verkoper, Megvii.

IPVM had dit document gevonden op de website van Huawei maar het later terug verwijderd nadat The Post en IPVM om commentaar vroegen. Huawei en Megvii zegden dat het "een test was en nog niet toegepast werd in de echte wereld". Maar het feit dat het kan, is op zich geen goed teken.
https://www.theverge.com/2020/12/8/22163499/huawei-uighur-surveillance-facial-recognition-megvii-uyghur
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/12/08/huawei-tested-ai-software-that-could-recognize-uighur-minorities-alert-police-report-says/LOOK TO SPEAK VAN GOOGLE: MOOI
... nieuwe hulpmiddelen helpen communiceren

Google heeft een nieuwe app aangekondigd, Look to Speak. Die moet mensen helpen die motorische en spraakproblemen hebben, om te communiceren. Wanneer je een smartphone met de app onder het oog plaatst, dan kan je links en rechts kijken om uit een lijst met zinnen te kiezen die het toestel dan hardop zal uitspreken.

De zinnen kunnen door de gebruiker gepersonaliseerd worden, maar daarvoor is meer nodig dan alleen een blik, en dit vereist dus assistentie. De mensen voor wie deze app bedoeld is, die hebben meestal thuis wel apparatuur die een dergelijke actie doet. Deze apparatuur is meestal erg log om mee te nemen, en niet bruikbaar tijdens het reizen, in de douche, in dringende situaties, of buiten. De app daarentegen wel.

Look to Speak is beschikbaar voor Android 9.0 en later, en ook voor Android One. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/12/8/22160011/google-look-to-speak-eye-tracking-android-disabilityFACEBOOK: PROCESSEN ALOM
... Zowel VS als Duitsland klagen Facebook aan wegens diverse inbreuken

Het is de overheden in diverse landen echt menens om de macht van de techgroten te breken - of toch minstens aan banden te leggen, en te trachten dat er terug wat mogelijkheid is tot concurrentie.

In de VS heeft de Federal Trade Commission (FTC) een klacht ingediend, waarbij Facebook ervan beschuldigd wordt dat het zijn monopolie als sociaal netwerk jarenlang bestendigt, door anticoncurrentieel gedrag. Om die aanklacht te staven was materiaal verzameld in samenwerking met de advocaat-generaals van 46 Amerikaanse staten.

Het gaat met name om de overname van Instagram en WhatsApp, die Facebook gekocht heeft vooraleer die zo groot zouden worden dat zij gebruikers van Facebook zouden kunnen afsnoepen. Dat doen die sociale netwerken nog altijd hoor, maar het is nu een vestzak-broekzak operatie omdat ze nu eigendom zijn van Facebook. Een tweede aanklacht gaat over het instellen van beperkingen op de API van Facebook.

De FTC vraagt aan de rechter om Facebook te bevelen WhatsApp en Instagram te verkopen, om anticompetitieve voorwaarden voor ontwikkelaars te verbieden, en om te eisen dat Facebook toestemming vraagt vooraleer het in de toekomst nieuwe overnames en fusies mag uitvoeren. (1)

De VS is echter niet de enige plek waar Facebook onder vuur komt te liggen. In Duitsland heeft de Federal Cartel Office aangekondigd dat het een onderzoek gaat uitvoeren naar het feit dat Facebook vereist dat wie de Oculus VR-hardware gebruikt, daarvoor zijn Facebook ID gebruikt. (2)

Een proces aanspannen is één, voor de rechter gelijk krijgen is twee. We zullen moeten afwachten hoe het afloopt...
https://www.theverge.com/2020/12/9/22158483/facebook-antritrust-lawsuit-anti-competition-behavior-attorneys-general
https://techcrunch.com/2020/12/10/facebook-hit-with-antitrust-probe-for-tying-oculus-use-to-facebook-accounts/FRANKRIJK GEEFT GOOGLE EN AMAZON SERIEUZE BOETES
... hebben de aanklachten dan toch zin?

Je kan je vragen stellen bij de procedures die nu aanhangig gemaakt zijn tegen Facebook. Is het niet vechten tegen de bierkaai? Hoe krijg je Facebook op de knieën - boetes, daar lacht het bedrijf toch gewoon om, met al het geld dat het in zijn schatkist heeft en elke dag nog verdient...

Maar toch: die boetes beginnen zich op te stapelen voor de techbedrijven. En wie weet zal het hen uiteindelijk toch dwingen om hun praktijken te veranderen. Zo heeft Frankrijk een flinke pets uitgedeeld aan Google en Amazon.

De Franse databeschermigsautoriteit CNIL heeft namelijk Google een boete opgelegd van 100 miljoen euro, omdat het geen toestemming vroeg aan de bezoekers van Google.fr om cookies te mogen plaatsen. Ook Amazon kreeg een boete, en wel van 35 miljoen euro, voor dezelfde reden voor zijn website Amazon.fr.

Bovendien werd onvoldoende duidelijk gemaakt aan de gebruikers over de banners die op de websites geplaatst werden, hoe zij konden vermijden om getraceerd te worden door de cookies.

Het fijne hierover lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/12/10/france-fines-google-120m-and-amazon-42m-for-dropping-tracking-cookies-without-consent/AUSTRALIË BEREIKT EVENWICHT TUSSEN NIEUWSUITGEVERS EN GOOGLE
... mooi bewijs dat het ook kan

Je hebt kunnen lezen hoe in Australië Google en Facebook verplicht werden om voortaan de uitgevers te betalen, wanneer zij niet enkel de kop van een artikel en de link ernaar, maar ook de "snippet", een korte samenvatting, wilden publiceren. Google en Facebook waren daarmee niet akkoord, en er werd zelfs even mee gedreigd dat Google zijn nieuwssectie in zijn zoekmachine zou stopzetten in Australië.

Maar kijk: uiteindelijk werd er toch een goed compromis gevonden. Want het is natuurlijk zo dat nieuwsuitgevers wel degelijk baat hebben bij het feit dat hun artikels via Google gevonden kunnen worden. En dus zal er, bij het bepalen van de som die Google en Facebook moeten betalen, voortaan ook rekening gehouden worden met wat de 'referrals', het doorverwijzen van uit die beide sites, eigenlijk aan meerwaarde brengt voor de nieuwssites. Want het is een wisselwerking, toch? Een mooie balans dus.

Nu is het wel zo dat Instagram (eigendom van Facebook) en YouTube (eigendom van Google) momenteel niet in deze deal opgenomen zijn. Meer bij SMH.com.
https://www.smh.com.au/politics/federal/the-world-is-watching-google-and-facebook-news-payments-to-be-offset-against-online-traffic-referrals-20201208-p56ll1.html
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE STYLUS VAN WACOM
... maak tekeningen in 3D!

Een van de meer praktische toepassingen van virtual reality is het ontwerpen van producten. Ingenieurs en artiesten kunnen iets in 3D creëren en verfijnen, en moeten dus geen geld meer uitgeven om real-life prototypes te laten maken.

Op deze trend speelt het bedrijf Wacom in. Dat is gespecialiseerd in computerapparatuur zoals tekentafels, gebruikt in design en kunst. Het heeft nu een nieuwe stylus uitgebracht, die drukgevoelig is. Normaal gezien moet je dan een tablet hebben om te tekenen, maar met dit nieuwe type kan je die druk ook uitoefenen in de lucht, in een VR-omgeving.

Gizmodo gaat dieper in op de technologie en heeft ook een filmpje dat toont hoe de stylus werkt.
https://gizmodo.com/wacoms-new-stylus-will-let-you-create-3d-drawings-in-vi-1845811039?utm_source=twitter&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=dlvrit&utm_content=gizmodoAPPLE BRENGT NIEUWE AIRPODS UIT
... erg groot van taille, en erg groot van prijs!

Dat Apple mooie producten uitbrengt, dat valt niet te ontkennen. Stijlvol, design, mooi afgewerkt.. Maar je betaalt er wel een mooie prijs voor ook.

Neem nu de nieuwe AirPods, die de vorm hebben van een over-ear model en AirPods Max heten. Dus met de kussentjes rond je oren, en het bandje boven op je hoofd. Qua technologie heb je alle comfort en hightech die je ook in de AirPods vindt: high-fidelity audio, Active Noise Cancellation, en ruimtelijke audio.

Maar toch, is $549 niet wat teveel van het goede? Eén troost heb je: deze koptelefoon zal je niet zo gemakkelijk kunnen verliezen als de in-ear airpods.

Een bespreking van het kleinood vind je bij Macrumors.
https://www.macrumors.com/2020/12/08/airpods-max/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4ODoH: NIEUW DNS PROTOCOL
... moet privacy gebruiker beter beschermen

Ingenieurs bij Cloudflare en Apple hebben een nieuw internetprotocol ontwikkeld, dat ze de naam Oblivious DNS-over-HTTPS of ODoH genoemd hebben. Dat maakt het moeilijker voor internetproviders om te weten welke websites jij bezoekt.

Hoe ze dat doen? Wel, normaal gezien maakt de browser gebruik van een DNS-resolver die het webadres dat jij intikt in gewone mensentaal, zoals www.netties.be, omzet in het IP-adres dat door machines gelezen kan worden, en dat is een proces dat niet versleuteld wordt.

Bij ODoH worden echter de DNS-verzoeken van de gebruiker losgekoppeld, door het DNS-verzoek te versleutelen en dan via een proxyserver te versturen. Die proxyserver weet wel wie het DNS-verzoek maakt, maar niet welke website verzocht wordt. De DNS-resolver weet welke site bezocht wordt, maar niet wie dit opvraagt. En zo wordt dus de privacy van de gebruiker weer een stukje beter gewaarborgd: het wordt weer wat moeilijker voor je ISP om te weten welke websites jij bezoekt.

Meer bij TechCrunch. En wil je meer weten over DNS, dan raden wij je een recente episode aan van de Know A Little More podcast.
https://techcrunch.com/2020/12/08/cloudflare-and-apple-design-a-new-privacy-friendly-internet-protocol/
https://dailytechnewsshow.com/2020/08/20/about-dns 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


VOORTAAN OOK APPLE MUSIC OP TOESTELLEN MET GOOGLE ASSISTANT
... weer een beetje meer vrede in techland

Google heeft aangekondigd dat je voortaan ook op je toestellen waarop Google Assistant draait, zal kunnen luisteren naar Apple Music. Dat zijn dus slimme luidsprekers en schermen, maar het zal voorlopig alleen in de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland en Japan zijn.

Je kan Apple Music als standaard muziekdienst instellen, en je kan de app spraakgestuurd bedienen. Tot nu was dat ook al mogelijk met YouTUbe Music, Spotify en Pandora - alleen Amazon Music en Tidal ontbreken nog in het rijtje grote muziekdiensten voor je Google Assistant.

Ook leuk: je kan ook Apple Music op verschillende luidsprekers tegelijk laten spelen, zodat je van de ene kamer naar de ander gaat met je songs.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/12/7/22157873/google-apple-music-assistant-nest-smart-speakers-displays
 
De nieuwe oogst


   
INFOGRAPHIC MET 400 CODES
Een infographic voor de geeks: hier krijg je namelijk een humoristische uitleg over wat de verschillende 400-codes eigenlijk betekenen. Je moet wel een aardig mondje Frans kennen...
[Taal: FR]
https://www.abondance.com/20201204-44248-infographie-les-codes-http-en-mode-fun.html


CANTANDING: ONLINE KARAOKE

Een tip voor met de feestdagen: met deze extensie voor de Chrome browser kan je gewoon een song zoeken op het web, en onmiddellijk beginnen met karaoke te zingen, samen met je vrienden. De songteksten verschijnen op je scherm!
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/karaoke-online-sing-songs/alaeaihbeegbmcaohaifbehjekhhecni?ref=producthunt


MAILBREW: STEL ZELF JE NIEUWSBRIEF SAMEN
De dienst is niet gratis, maar wel handig. Je kan hier namelijk zelf verschillende interessante nieuwssites kiezen, maar ook Twitter en Subreddits, om zo je eigen persoonlijke nieuwsbrief samen te stellen.
Bij HowToGeek vind je een goede uitleg hoe je dat doet.
https://www.howtogeek.com/696432/how-to-create-your-own-personalized-newsletter/
https://mailbrew.com/


CONFLICT PULSE: DREIGINGEN
Over de hele wereld zijn er conflictsituaties, brandhaarden die soms maar een vonk nodig hebben om te ontploffen. Deze website geeft een overzicht van de wereldconflicten - ideaal voor journalisten dus.
[Taal: ENG]
https://acleddata.com/conflict-pulse/


WIKIWAND: MODERNE VORMGEVING

Deze extensie voor Firefox laat je de Wikipedia raadplegen in een moderne vormgeving. En geef toe, dat oogt toch wat beter!
[Taal: ENG]
https://www.wikiwand.com/


WAYBACK MACHINE - EXTENSIE VOOR CHROME
Deze extensie maakt komaf met een probleem waarmee je ongetwijfeld wel meer geconfronteerd wordt: je bent aan het surfen, klikt een link aan, en komt op een 404 error - de pagina is niet te vinden. De Wayback Machine extensie toont je dan hoe die website in het verleden eruit zag. Dat kan de versie zijn die het laatst door WayBack Machine opgeslagen werd, maar je kan ook helemaal terug gaan naar het begin. Maar je kan ook zelf meehelpen aan het bewaren van het internet, door de pagina die je bezoekt toe te voegen aan de Internet Archive database.
https://chrome.google.com/webstore/detail/wayback-machine/fpnmgdkabkmnadcjpehmlllkndpkmiak?hl=en-US


MAGNEETJES OP DE IJSKAST
Sommige websites hebben eigenlijk geen enkel nut. Maar ze zijn wel leuk bedacht. Zoals deze. Hier kan je met simpele woorden een zinnetje maken dat poëtisch zou moeten zijn - zoals de magneetjes op je ijskast. En anderen kunnen dan jouw zinnetje up- of down stemmen.
Stom? Jawel hoor! Maar toch goed gevonden.
[Taal: ENG]
https://frij.io/


VEILIG WACHTWOORD DAT JE TOCH KAN ONTHOUDEN

Veilige wachtwoorden zijn moeilijke wachtwoorden. Maar hoe veiliger het wachtwoord, hoe moeilijker het wordt voor jou om het te onthouden.
Deze webdienst probeert het toch mogelijk te maken, door met zinnen te werken die je wél onthouden kan. Je kan de zinnetjes nog aanpassen door getallen toe te voegen of hoofdletters.
[Taal: ENG]
https://passnip.com/


THE GREAT SUSPENDER: CHROME EXTENSIE
Er zijn heel wat extensies die beloven dat je hiermee je tabs beter beheren kan, maar volgens sommigen is Great Suspender toch de beste. Hij schort namelijk tabs op die je al een tijdje niet meer bekeken hebt. En zorgt op die manier ervoor dat je heel wat geheugen spaart. Wil je de pagina terug bekijken, dan volstaat een simpele klik om die terug actief te maken.
De extensie biedt je ook de mogelijkheid om bepaalde tabs op een witte lijst te zetten, zoals de tab met daarin je Gmail.
https://chrome.google.com/webstore/detail/the-great-suspender/klbibkeccnjlkjkiokjodocebajanakg?hl=en


ANSWER SOCRATES: WELKE VRAGEN STELLEN MENSEN AAN GOOGLE
Op deze website kan je ontdekken welke vragen mensen aan Google stellen, over ongeacht welk onderwerp, en dat in verschillende talen. Je kan ook bepalen in welk land die vragen gesteld moeten worden.
Wij deden de test met het onderwerp "vaccin", België als land, en Nederlands / Dutch als taal. En kregen tot onze verbazing de melding dat er geen zoekresultaten waren. De taal veranderen naar Engels, veranderde daar niets aan. Pas toen we het land wijzigden in United States kregen we resultaten.
[Taal: ENG]
https://answersocrates.com/


LISTENLATER: LUISTEREN NAAR NIEUWS

Je komt een interessant artikel tegen, maar hebt op dat moment geen tijd om het te lezen? Dan is dit misschien een oplossing: deze dienst zorgt ervoor dat je deze artikels niet gewoon gaat bookmarken, maar dat die ook voor jou voorgelezen worden.
Een uitvoerige bespreking bij Lifehacker.
[Taal: ENG]
https://www.listenlater.fm/
https://lifehacker.com/covert-any-online-article-into-a-podcast-with-listenlat-1845835407


GOOGLE: BEZOEK HET PALACE MUSEUM
GoogleArts heeft zopas een nieuwe virtuele tentoonstelling gelanceerd. Voortaan kan je het Palace Museum virtueel bezoeken, via een 360 graden visite. Het bijzondere is dat je ook zeldzame schilderijen en kunstvoorwerpen kan bekijken die normaal niet gezien toegankelijk zijn voor bezoekers.
https://blog.google/outreach-initiatives/arts-culture/enjoy-special-visit-palace-museum/
https://artsandculture.google.com/project/treasures-of-the-palace-museum


WORDPRESS HAARFIJN UITGELEGD
Een van de populairste manieren om een website te maken of een blog bij te houden, is WordPress. Dit artikel legt je uit wat het eigenlijk is, hoe het werkt, en hoe jij eraan kan beginnen. Dan heb je met de feestdagen meteen iets te doen, wanneer er een avondklok ingesteld wordt!
[Taal: ENG]
https://www.freecodecamp.org/news/what-is-wordpress/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Big Brother (Vlaanderen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Brother_(Vlaanderen)
    Database van terroristische incidenten vanaf 1970 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Global_Terrorism_Database
    BTW-gebied van de Unie - https://nl.wikipedia.org/wiki/BTW-gebied_van_de_Unie
    Optogenetica, biologische technologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Optogenetica
    Kameroens romanschrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemley_Boum
    Synagoge in Slowakije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Neologe_Synagoge_(Ko%C5%A1ice)
    Enkel in Nederland voorkomende plantengemeenschap - https://nl.wikipedia.org/wiki/Associatie_van_oranjesteeltje_en_langkapselsterretje
    Vroeg-neolithische cultuur in het Russische Verre Oosten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gromatoechacultuur
    Naaktfeest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Naaktfeest
    Belgische sportfederatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Taekwondo_Vlaanderen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Treindienstregeling 2021 in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Treindienstregeling_2021_in_Nederland
    Turks volk in China - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oeigoeren


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Wetenschap & Technologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Wetenschap_%26_Technologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Gamers kunnen zich vanaf nu kwalificeren voor het digitale Nederlands elftal
https://www.ad.nl/esports/gamers-kunnen-zich-vanaf-nu-kwalificeren-voor-het-digitale-nederlands-elftal~a62f5312d/
- Twitter en Facebook moeten terroristische propaganda binnen één uur verwijderen
https://www.ad.nl/tech/twitter-en-facebook-moeten-terroristische-propaganda-binnen-een-uur-verwijderen~a368fd7a/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Mobiele betaalapps: hoe blijf je veilig wanneer je met een smartphone betaalt
https://computertaal.info/2020/12/09/mobiele-betaalapps-hoe-blijf-je-veilig-wanneer-je-met-een-smartphone-betaalt/
- Review: Coolmuster Android Assistant
https://computertaal.info/2020/12/11/review-coolmuster-android-assistant/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Proximus wil hoofdkantoor half zo groot maken vanwege werken op afstand
https://tweakers.net/nieuws/175660/proximus-wil-hoofdkantoor-half-zo-groot-maken-vanwege-werken-op-afstand.html
- Visa en Mastercard stoppen betalingen aan het moederbedrijf van Pornhub
https://tweakers.net/nieuws/175640/visa-en-mastercard-stoppen-betalingen-aan-het-moederbedrijf-van-pornhub.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Nieuwe virtuele operator Neibo stuurt winst naar duurzame projecten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-virtuele-operator-neibo-stuurt-winst-naar-duurzame-projecten/article-news-1676369.html
- 14-jarige Nederlander aangehouden om opzetten phishingwebsites
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/14-jarige-nederlander-aangehouden-om-opzetten-phishingwebsites/article-news-1676451.html
*** TANDEMTECH


- Microsoft Surface X Pro (2020) review: Is het beter geworden?
We zullen het kort houden
https://tandemtech.be/microsoft-surface-x-pro-2020-review-arm-d1654b52c33a
- Tandem Tech Gift Guide 2020
Mutsen, kabels, games en nog veel meer
https://tandemtech.be/gift-guide-2020-781e156de5f1
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze groeistrateeg zet met zijn unieke aanpak Vlaamse ondernemers op het juiste spoor: “Met heel kleine ingrepen zorg ik op korte termijn voor een compleet ander resultaat”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2020/deze-groeistrateeg-zet-met-zijn-unieke-aanpak-vlaamse-ondernemers-op-het-juiste-spoor-met-heel-kleine-ingrepen-zorg-ik-op-korte-termijn-voor-een-compleet-ander-resultaat
- Zorgt de coronapandemie voor een massaal uitsterven van Vlaamse hightech start-ups? We vroegen het aan Sven De Cleyn van imec.istart
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/zorgt-de-coronapandemie-voor-een-massaal-uitsterven-van-vlaamse-hightech-start-ups-we-vroegen-het-aan-sven-de-cleyn-van-imec-istart 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 GOOGLE HOME: LUIDSPREKERS INDELEN IN GROEPEN

Google Home, de slimme assistent/luidspreker van Google, bevat een nieuwe functie die het gemakkelijker maakt om andere luidsprekers in je huis in groepen in te delen. Zo kan je je muziek in het hele huis afspelen, althans in de gewenste kamers. Maar het was niet zo simpel om de luidsprekers te synchroniseren of groepen aan te maken of te wijzigen.
Met de nieuwe versie van de Google Home app kan dat wel. CNet legt uit hoe je het doet.
https://www.cnet.com/how-to/you-might-use-google-homes-new-music-feature-every-single-day-heres-how-it-works-best/#ftag=CADf328eec
https://www.techhive.com/article/3599868/netflix-drags-streaming-tv-backward-cord-cutters-should-take-note.html#tk.rss_all


GRATIS EEN AVATAR AANMAKEN

Een artikel in het Frans weliswaar, maar Google zal je wel helpen om het te vertalen. Hier vind je namelijk verschillende tools terug, websites waar je een avatar gratis kan aanmaken - dat is een cartoonfiguurtje, dat je als profielfoto kan gebruiken bijvoorbeeld.
[Taal: FR]
https://korben.info/comment-creer-un-avatar-type-cartoon-gratuitement.html


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips. 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 THEROPODS: SNEL TOEGANG TOT VERBORGEN WINDOWS 10 FUNCTIES

Sommige functies van je Windows 10 besturingssysteem zitten echt wel goed verborgen, en zal je niet zo meteen vinden. Soms moet je er zelfs in het register gaan ingrijpen - wat niet aan te raden is. Met deze app wordt het veel eenvoudiger.
Het gebruik is gratis voor privé-gebruikers, maar bedrijven moeten betalen.
https://www.theropods.co.uk/hidden-windows-10-features
https://www.chip.de/news/Gratis-Tool-offenbart-Versteckte-Windows-10-Funktionen_180182587.html


AIRDROID: ANDROID OP JE PC
Dit is het antwoord van Android op Apple Continuity en Handsoff: met deze gratis app kan je je smartphone bedienen, je kan bellen en WhatsApp berichten schrijven, en dat allemaal vanop je pc.
https://www.airdroid.com/
https://www.chip.de/downloads/AirDroid-Android-on-Computer-Android-App_53074322.html


RUFUS: EEN OPSTARTBARE USB FLASHDRIVE MAKEN

Met deze tool kan je gemakkelijk een USB flashdrive aanmaken en formatteren, die je dan kan gebruiken om je computer op te starten.
https://rufus.ie/


PDF CREATOR: PDF MAKEN
Met deze tool kan je heel wat meer dan enkel een PDF maken van je document. Je kan bijvoorbeeld ook één enkele pagina uit een PDF losmaken, of pagina's van een bestaand Officedocument invoegen. De betalende versie biedt nog veel meer, maar met de gratis versie kom je al heel ver!
https://www.chip.de/downloads/PDF24-Creator_43805654.html
https://en.pdf24.org/


MY BRUSSELS: APP
Voor de Brusselaars heeft de overheid alle apps en websites van de Brusselse administraties in één app bijeengebracht. Dat wil dus zeggen IRISbox, Fix My Street, Net Brussel, eBox. Maar er zijn ook privédiensten te vinden, noodnummers en het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
https://www.bruzz.be/samenleving/brussels-gewest-komt-met-alles-een-app-my-brussels-2020-12-09

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Niet het gebrek aan liefde,
maar het gebrek aan vriendschap maakt ongelukkige huwelijken.
-Friedrich Nietzsche-