Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/12/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1186 van 5/12/2020Gegroet lezer,

Sinterklaas - een dag waarop gewoonlijk alle generaties van een gezin elkaar ontmoeten, om de vreugde te zien in de kinderogen wanneer zij hun pakjes uitpakken die de Sint gebracht heeft. En helaas zal ook dit feest dit jaar in mineur gevierd worden. Alhoewel de moderne technologieën de Sint kunnen helpen om de pakjes tijdig bij de kindjes te laten leveren, en opa en oma via de iPad mee kunnen kijken hoe de kinderen hun pakjes openen. Het is minder, het is anders, maar we komen er wel...

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
PRODUCTIVITY SCORE MEET PRODUCTIVITEIT IETS TE GOED
... en wordt misschien wel een tool om personeel te controleren?

Verleden jaar heeft Microsoft in zijn Microsoft 365 (de opvolger van Office 365) een tool uitgebracht, de Productivity Score. Die tool is weliswaar opt-in, en is dus niet standaard geactiveerd. Maar hij meet wel alles wat er binnen Office 365 gebruikt: van het gebruik van mail tot de connectiviteit van het netwerk. Al die gegevens bijeen zouden dan een overzicht moeten geven van de productiviteit o het kantoor.

Maar er begint stilaan wat protest te komen tegen deze gang van zaken. Want de tool is standaard zo ingesteld dat een kantoormanager data per individueel personeelslid kan inkijken. En zo dus bijvoorbeeld zien wie het minste mails verstuurd heeft, het minste meegewerkt heeft aan documenten, en andere gegevens. 

Microsoft heeft zich verdedigd door te stellen dat het bedrijf wel degelijk om de privacy van de werknemers geeft, en dat de Productivity Score geen tool is om het werk in het oog te houden, omdat de data niet per dag maar over een periode van 28 dagen verzameld worden.

Welk verschil dat maakt, is ons een raadsel. Maar het protest van de werknemers kunnen wij toch wel begrijpen...
https://www.theguardian.com/technology/2020/nov/26/microsoft-productivity-score-feature-criticised-workplace-surveillanceAPPLE: MISSCHIEN FORCE TOUCH OP DE TOUCH BAR
... maar nog altijd geen aanraakscherm!

Een aanraakscherm voor je laptop of desktop is toch echt wel handig. Maar tot nu toe heeft Apple nog altijd geen touchscreen uitgebracht voor zijn desktop of laptops - enkel de iPhone en iPad zijn ermee voorzien. En dat ondanks de smeekbede van veel gebruikers.

Apple heeft wel een kleine toegeving gedaan aan die wens: het heeft enkele jaren geleden een Touch Bar toegevoegd aan zijn MacBook Pro. Dat is een balkje bovenaan het klavier, met daarin virtuele knoppen die kunnen wijzigen afhankelijk van het programma dat actief is op je toestel. En het heeft ook zijn Force Touch, een harder drukken op een knop om een bepaalde actie op te roepen op zijn smartphones - een beetje te vergelijken met rechts klikken als het ware. Die Force Touch is ook toegepast op de touchpad van de MacBook, maar op de iPhone en Apple Watch is die stilaan aan het verdwijnen.

Maar volgens een nieuw patent dat aangevraagd werd, zal de functie om het hard-drukken, de Force Touch, binnenkort wel aan die aanraakbalk op de MacBook Pro, de Touch Bar, verschijnen. Volgens waarnemers om te voorkomen dat gebruikers een actie ontketenen, door per vergissing op de Touch Bar te tikken.

Wat, naar onze bescheiden mening, nogmaals beklemtoont hoe die Touch Bar echt niet gebruiksvriendelijk en praktisch is, en hoe koppig Apple is om geen aanraakscherm op zijn laptops te willen gebruiken...
https://9to5mac.com/2020/11/26/apple-patents-new-macbooks-touch-bar-with-force-touch-technology/OOK HET VK GAAT BIG TECH AAN BANDEN LEGGEN
... creatie van Digital Markets Unit wordt het instrument

Het Britse ministerie voor het Digitale, Cultuur, Media en Sport wil een "Digital Markets Unit" oprichten, met de bedoeling het gedrag van platformen te controleren, die nu de markt domineren - denk aan Google en Facebook.

Hiervoor wordt er een nieuwe wet ontwikkeld die de acties van deze platformen gaat bekijken, en zien of die gebruikers, kleine bedrijven en nieuwsuitgevers nadeel berokkenen. Deze nieuwe DMU heeft verregaande bevoegdheden, zoals bijvoorbeeld beslissingen die de platformen genomen hebben op te schorten, te blokkeren en zelfs terug te draaien. Zij kan ook bevelen dat er acties moeten overeenstemmen met de code die de DMU uitvaardigt, en boetes geven als dat niet gebeurt.

Verregaande macht dus. En deze entiteit zou al in april 2021 in gang schieten. De techgiganten gaan het volgend jaar warm krijgen, maar of het  zal helpen?
https://www.cnbc.com/2020/11/26/google-and-facebook-to-be-scrutinized-by-new-uk-unit-from-next-year.htmlEU WIL REGIONALE BEPERKINGEN OOK VERBIEDEN VOOR STREAMINGMEDIA
... maar hoe dan met tv-zenders die uitzendrechten kopen van reeksen?

Hoe ergerlijk is het niet, wanneer je bij een streamingdienst of download-muziekdienst een song aanklikt, en de boodschap krijgt dat die bepaalde song niet beschikbaar is in jouw land? Het fenomeen van 'geoblocking', omwille van auteursrechten is een oud zeer. En de EU, dat een eenheid binnen alle lidstaten nastreeft, wil die blokkeringen wegwerken. Het oprichten van een Europese auteursrechtenmaatschappij is daarvan een onderdeel, maar dat verloopt niet echt vlot.

Nu wil de EU nog een ander heikel punt aanpakken: ook bij de streamingmedia bestaat er geoblocking. En dat heeft dan weer te maken met het feit dat de rechten voor bepaalde reeksen in het ene land aan die zender, in het andere land aan een andere zender verkocht werden. En een streamingdienst als Netflix moet uiteraard die afspraken honoreren.

De EU wil toch die geoblocking verhinderen. Het wil online toegang tot audiovisuele content in de hele EU opengooien, en de huidige Geo-blocking Regulation, die al 2 jaar bestaat, herzien. Daarvoor zal het gesprekken gaan voeren met de audiovisuele sector.

Wellicht vereist dit ook een herziening van het huidige systeem van de verkoop van rechten voor reeksen en films aan tv-zenders. Maar wij zijn alvast fan!

Meer bij TechCrunch, en een discussie bij Slashdot.
https://techcrunch.com/2020/11/30/eu-lawmakers-to-push-audio-visual-sector-on-geoblocking/
https://entertainment.slashdot.org/story/20/11/30/144214/eu-lawmakers-to-push-audio-visual-sector-on-geoblockingDEEPMIND ZORGT VOOR DOORBRAAK IN ONTWIKKELING MEDICIJNEN
... technologie dient voor meer dan leuke foto's op Instagram!

Al 50 jaar worstelt de biologie met een grote uitdaging: de structuur van proteïnes begrijpen, tot op de grootte van een atoom. Want dat is de sleutel om gerichte medicijnen te bedenken, die ziekten haarfijn kunnen behandelen.

Dankzij DeepMind, een afdeling van het moederbedrijf van Google, Alphabet, lijkt dat nu te lukken. DeepMind zou namelijk met zijn nieuwste versie van AlphaFold erin geslaagd zijn om de structuur van proteïnen haarfijn, wat heet: atoom-fijn te voorspellen.

Wat volgens waarnemers een enorme doorbraak is. Meer hierover bij MIT Technology Review en NYT.
https://www.technologyreview.com/2020/11/30/1012712/deepmind-protein-folding-ai-solved-biology-science-drugs-disease/
https://www.nytimes.com/2020/11/30/technology/deepmind-ai-protein-folding.htmlAWS HEEFT SERVERPROBLEMEN
... afhankelijkheid van Amazon blijkt toch wat gevaarlijk meent THe Register

"Serverless" is een nieuwe hot trend. Maar het is een lege term, zo meent The Register. Want er worden wel degelijk nog altijd servers gebruikt door de IT-afdeling, maar ze staan alleen niet meer in het bedrijf. Ergens in de cloud, en vaak bij AWS.

Steeds meer bedrijven vertrouwen hun IT-infrastructuur toe aan Amazon, maar dat houdt wel een groot gevaar in: wanneer Amazon onderuit gaat, dan enorm veel bedrijven onderuit. Verleden week was dat het geval: de US-EAST-1 regio viel volledig uit. Honderden diensten werden onbereikbaar, waaronder Adobe Spark, Roku, Flickr, iRobot en vele anderen.

Amazon heeft het euvel zo snel mogelijk opgelost, maar je kan je indenken dat ze niet echt gelukkig waren.

The Register heeft een interessante vergelijking: dat we terugkeren naar de pre-PC'dagen, waar alles op de mainframe gebeurt, en je gewoon moet doen wat IBM zegt dat je moet doen. En als je dat niet leuk vindt, dan moet je het maar proberen, buiten hun ecoysteem.

The Register gaat dieper in op dit probleem, en verkent ook de mogelijke oplossingen.
https://www.theregister.com/2020/11/30/why_less_is_more_in_cloud/MICROSOFT TEAMS: MEER OPTIES OM TE BELLEN
... en zelfs goedkope Teams-telefoons

Wanneer je een videoconferentie houdt, dan zijn de meesten het gewoon om zowel klank als beeld via de computer te laten verlopen. Maar diensten zoals Zoom bieden ook de optie om de klank te laten verlopen, wat de kwaliteit van het gesprek fel kan verbeteren.

Ook Microsoft biedt nu dergelijke opties, en voegt bijkomende functies aan zijn Teams software toe. Een nummerkiezer, belgeschiedenis, voicemail, contactpersonen en de instelling op één plek samen. De admins van Teams kunnen daarbij bepalen om OneDrive of SharePoint tot de standaard bewaarplaats voor de gesprekken te maken. Dat maakt het dan gemakkelijker om de opgenomen gesprekken en de transcripts ervan te delen met externe gasten.

Zelfs CarPlay, het besturingssysteem van Apple voor de wagen, wordt ondersteund, zodat chauffeurs van de in het systeem ingebouwde controles kunnen gebruiken om Teams te bedienen - naast Siri uiteraard.

ZDNet gaat dieper in op nog andere call-nieuwigheden die dan vooral voor grote bedrijven gelden, zoals wachtrijen voor specifieke kanalen of helpdesks.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-is-adding-more-calling-features-to-teams/
https://docs.microsoft.com/en-us/MicrosoftTeams/tmr-meeting-recording-changeGAFA GAAN ECHT WEL MET HET GROTE GELD LOPEN
... recente cijfers zijn overduidelijk

GAFA staat voor Google, Amazon, Facebook, Apple. Dit bericht gaat over de rijkdom en macht die Facebook, Google en Amazon vergaard hebben in de voorbije maanden - en dat Apple geen watje is op dat gebied moeten wij je niet vertellen.

Een recent artikel van Reuters geeft duidelijke cijfers. Zo kondigde Amazon deze week aan dat de verkopen van derden (externe bedrijven dus die hun goederen via Amazon aanbieden) met 60% gestegen zijn voor de periode van Black Friday tot Cyber Monday. Amazon heeft een commissie op al deze verkopen, en dat komt voor die drie dagen neer op maar liefst 4,8 miljard dollar! De verkoop in het algemeen in die periode is op donderdag en vrijdag met 22% gestegen, en met 15,1% op maandag.

En dan zijn er nog de advertenties. Drie jaar geleden waren digitale advertenties goed voor 1/3 van de Amerikaanse reclame-uigaven. Uit een rapport van Group M, het grootste agentschap voor de verkoop van advertenties, blijkt dat voor het eerst meer dan de helft van de niet-politieke reclamebestedingen dit jaar naar digitale platformen gaat. Dat zou neerkomen op 110,1 miljard dollar.

En naar wie gaat dat geld dan? Facebook, Amazon en Google gaan samen met 2/3 van de opbrengst van digitale advertenties in de VS lopen. De adverteerinkomsten van Facebook steeg in het 3e kwartaal met 22%, bij Google met 10% en bij Amazon met 51%.

Het is dus niet zonder reden dat er aan de alarmbel getrokken wordt over de groeiende macht van de GAFA!
https://www.reuters.com/article/us-usa-holidayshopping-amazon-idUSKBN28B483
https://www.cnbc.com/2020/12/01/holiday-2020-shoppers-spend-10point8-billion-on-cyber-monday.html
https://www.wsj.com/articles/google-facebook-and-amazon-gain-as-coronavirus-reshapes-ad-spending-11606831201?mod=rss_TechnologySALESFORCE KOOPT SLACK
... en daarmee toegang tot jongere bedrijven

De meeste doorsneegebruikers hebben al wel gehoord van Salesforce, maar hebben er in hun dagelijkse leven geen gebruik voor. Salesforce is dan ook een software, of liever: een heel platform met verschillende oplossingen, bestemd voor het personeel, vooral dan voor de salesmensen. Slack daarentegen zullen zij al wel kennen: het is een heel populair platform voor organisaties, verenigingen, met verschillende kanalen, om efficiënt met elkaar te praten, o.a. via chat.

Welnu, Salesforce heeft Slack overgenomen en betaalt er een heftige 27,7 miljard dollar voor. Nochtans was Slack heel wat van zijn financiële pluimen verloren sinds het naar de beurs trok: het verloor maar liefst 40% van zijn waarde sinds zijn IPO.

De reden waarom Salesforce bereid is deze som te betalen, is volgens sommige waarnemers het feit dat het zo toegang krijgt tot jonge bedrijven, die wel met Slack werken, maar niet met Salesforce. En kan Slack zo het opstapje worden om die klanten binnen te rijven.

Deze overname maakt van Salesforce ook een wat directere concurrent voor Microsoft.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/12/01/salesforce-buys-slack/FACEBOOK: NEWS TAB, OVERSIGHT BOARD EN LIBRA
... Heel wat nieuws te rapen!

Er viel deze week weer heel wat nieuws te rapen over Facebook. Om te beginnen: in het Verenigd Koninkrijk lanceert Facebook een extra tabblaadje in zijn app, waarin de gebruikers voortaan nieuws vinden, afkomstig van partners zoals The Guardian, The Economist en The Mirror, naast lifestyle magazines zoals Conde Nast, Hearst en andere.

Het bijzondere daarbij is wel dat Facebook deze uitgevers 'gaat betalen'. Hoeveel, dat wordt niet gezegd, maar volgens waarnemers zou het kunnen gaan om gedeelde inkomsten uit advertenties, en zouden de uitgevers elk miljoenen pond kunnen ontvangen. Een welkome bron, want de nieuwsuitgevers moeten momenteel echt vechten om te overleven. Juist omdat alle advertenties gaan naar GAFA's zoals Facebook, zoals je gisteren lezen kon... Meer bij Engadget (1).

Een tweede bericht betreft: de Oversight Board. Dat is een onafhankelijke commissie die Facebook in het leven geroepen heeft om klachten van gebruikers te behandelen, wanneer die menen dat Facebook onterecht content verwijderd heeft, of juist heeft laten staan.

Welnu, de Oversight Board heeft zes gevallen uitgekozen die zij n u zal bespreken over content die verwijderd werd. Binnen de 90 dagen moet de commissie haar besluit bekendmaken (2).

En tot slot: de Libra Association, de organisatie die met steun van Facebook een virtuele munt wil uitbrengen, heeft zichzelf een andere naam gegeven: Diem - zoals in Carpe Diem. De bedoeling is echter niet veranderd: een reeks stabiele munten uitgeven, die elk ondersteund worden door nationale munteenheden. Meer bij TechCrunch (3).
https://www.engadget.com/facebook-will-start-paying-uk-news-sites-for-news-stories-112025495.html
https://www.bbc.com/news/technology-55146146
https://techcrunch.com/2020/12/01/libra-association-rebrands-as-diem/GELAATSHERKENNING KAN STEEDS BETER OM MET MONDMASKERS
... gedaan met anoniem betogen?

Het Amerikaanse NIST, oftewel National Institute for Standards and Technology, heeft data gepubliceerd waaruit blijkt dat de algoritmes die gebruikt worden bij gelaatsherkenning steeds beter om kunnen met het herkennen van gezichten wanneer die een mondmasker dragen.

Dat is enerzijds goed nieuws. Want bij tal van smartphones kan je je aanmelden via gelaatsherkenning, en tegenwoordig moet je dan je mondmasker eigenlijk afnemen. Dat zou dus in de toekomst beter (en veiliger) worden.

Maar anderzijds betekent het ook dat het moeilijker wordt om je gezicht te verbergen tijdens een betoging bijvoorbeeld, wanneer je niet herkend wil worden. Je kan natuurlijk een écht carnavalsmasker opzetten, maar tenzij dat van een Anon is, word je met zo'n masker toch niet echt au serieux genomen.

Er is echter een lichtpuntje: de algoritmes werden getraind op basis van foto's van mensen zonder masker, waarop dan een virtueel mondmasker aangebracht werd. En er zijn nu eenmaal enorm veel verschillende soorten maskers in het echt, dus bij foto's mét mondmasker kan de herkenning wel eens minder nauwkeurig zijn...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/12/1/21755021/nist-facial-recognition-mask-error-rate-data-frvtGOOGLE MAPS COMMUNITY: EEN FEED
... volg veranderingen in je stad

Dit lijkt ons wel handig: Google heeft een nieuwe community nieuwsfeed toegevoegd aan zijn Google Maps. Daarmee kan je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in je stad, zoals nieuwe restaurants die open gaan, veranderende openingsuren, enz.

De feed vind je terug in het tabblad Explore, en hij zal de nieuwste reviews bevatten, foto' en postings die door de zogenaamde plaatselijke experts aan Google Maps toegevoegd werden, maar ook door mensen die jij kent, en door handelaren.

Je kan ook een winkel of restaurant in je buurt "volgen", zodat je updates krijgt via de feed. Een handige tool, maar wellicht ook een manier voor handelaars om hun volger te spammen? Dat valt af te wachten. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-maps-community-feed-200004092.htmlDE VACCINS: MISSCHIEN POGINGEN OM DE DISTRIBUTIE TE VERSTOREN
... Facebook tracht alvast mee te helpen

De vaccins komen eraan, alhoewel het nog een hele tijd zal duren vooraleer de hele bevolking ingeënt zal worden. Niet alleen omwille van de logistiek (9 miljoen mensen moeten 2 keer een dosis krijgen), maar vooral omdat de vaccinatie op vrijwillige basis zal geschieden, en heel wat mensen wantrouwig staan tegenover het vaccin.

Het is echter heel belangrijk dat dat wantrouwen overwonnen wordt - wil de vaccinatie werken, dan moet 70% van de bevolking ingeënt zijn. En omdat heel wat antivaxtheorieën via Facebook verspreid worden, is het toch wel goed dat Facebook strenger gaat optreden tegen valse informatie over vaccinaties.

Tot nu verwijderde het foute informatie over COVID-19 wanneer die fysiek gevaar kon opleveren voor de gebruiker - denk aan het zichzelf inspuiten met javel of zo. In het kader van die politiek werden maar liefst 12 miljoen postings verwijderd, van maart tot oktober dit jaar. En ook advertenties die anti-vaccinatie samenzweringstheorieën promoten werden verwijderd.

Nu schakelt het sociale netwerk hoger: het gaat ook postings verwijderen die door gezondheidsexperten weerlegd werden, en die dus nepnieuws zijn. Het gaat zowel om de veiligheid, de efficiëntie, de samenstelling en de bijwerkingen van de vaccins.

Maar het blijft een precair probleem - veel mensen hebben vragen bij de snelheid waarmee de vaccins goedgekeurd werden, vragen over de immuniteit die het hen zal schenken. Maar er zijn bijkomende problemen: de vaccins moeten ook in veilige omstandigheden vervoerd worden, en voor bepaalde vaccins moet dat op een heel lage temperatuur zijn, van -80°. En dan is het opmerkelijk dat er de laatste dagen verschillende phishingpogingen ondernomen werden tegen bedrijven die de logistiek van de distributie van het vaccin moeten verzorgen, in 6 verschillende landen.

Die aanvallen zouden al in september begonnen zijn, wat eigenlijk betekent dat de aanvallers vooruit denken, en hopelijk hebben de beveiligingsexperts de phishings snel ontdekt en afdoende afgeslagen...

Meer bij Wired (2).
https://www.cnbc.com/2020/12/03/facebook-to-remove-misinformation-about-coronavirus-vaccines.html
https://www.wired.com/story/hackers-targeting-covid-19-vaccine-cold-chain/VOORTAAN ZELF OOK STREETVIEW FOTO MAKEN VOOR GOOGLE MAPS
... geen speciaal toestel nodig, enkel smartphone

Tot nu waren de beelden die je op Google Maps in de Street View modus kon bekijken, altijd gemaakt door Google zelf. Daarvoor reed het dan rond met speciale autootjes. Op die manier heeft het al meer dan 170 miljard beelden gemaakt van 10 miljoen mijl over de hele wereld.

Toch blijven er nog altijd delen van de wereld waarvan geen beelden zijn. Daarom zal Google Maps voortaan ook beelden bevatten die door gebruikers zelf gemaakt zijn. Je zal die straten en wijken met door gebruikers geüploade beelden herkennen aan blauwe stippellijnen.

Je hebt er wel een ARCore-compatibele Android smartphone voor nodig.

Dit initiatief werd al een tijdje geleden uitgetest, en nu wordt het uploaden toegelaten in bepaalde gebieden, in New York, Austin, Nigeria, Indonesië en Costa Rica. Andere gebieden zouden volgen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/12/3/22149884/google-maps-street-view-photos-phone-android-update?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DE MAGSAFE DUO VAN APPLE IS NU BESCHIKBAAR
... twee toestellen opladen via één oplaadpad

Tijdens de aankondigingen van de nieuwe iPhones dit jaar werd er ook gesproken over een herlaad-pad, die je kan opvouwen zodat hij handig in je tas past, en waarop je meteen 2 toestellen kan herladen. Welnu: er is meer informatie hierover bekend. Meer nog: hij is te koop.

De MagSafe Duo Charger bevat een magnetisch "matje" waarop je twee toestellen kan herladen, zowel de iPhone 12 als de Apple Watch. En hij zal $129 kosten - toch een hoge prijs, als je beschouwt dat het de eigenlijke herlader niet bevat, en dat je die dus ook nog extra moet kopen.

Meer info bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/12/1/21883526/apple-magsafe-duo-charger-available-now?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetGROTE BEDRIJVEN BEMOEIEN ZICH STEEDS MEER MET PODCASTS
... maar is dat goed nieuws?

Spotify heeft gemeld dat Anchor, een tool om podcasts te maken, het voorbije jaar goed was voor 80% van de nieuwe podcasts op Spotify. Dat komt neer op meer dan 1 miljoen afleveringen die in 2020 toegevoegd werden aan de cataloog van Spotify.

Anchor zou ook goed zijn voor het grootste verbruik van podcasts, meer dan elke andere partij waar podcasts gehost of verdeeld worden. Maar het blijft natuurlijk wel allemaal achter de Spotify-muurtjes.

Ondertussen zegt de Wall Street dat volgens haar bronnen Amazon gesprekken zou voeren om zelf ook een podcastnetwerk aan de haak te slaan, met name Wondery. Dat netwerk is vooral bekend voor zijn true-crime podcasts zoals Doctor Death, Dirty John, en Over my Dead Body.

The Verge en WSJ gaan dieper in op deze berichten.
https://www.theverge.com/2020/12/2/21755151/spotify-podcasts-anchor-stats-data-wrapped-2020?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.wsj.com/articles/amazon-in-talks-to-buy-podcast-maker-wondery-11606931396?mod=djemalertNEWS
 
De nieuwe oogst


   
TWO COLOR COMBINATIONS

Deze website toont je 164 combinaties van twee kleuren die je perfect kan combineren. De website is heel simpel: gewoon een lange lijst met kleurcombinaties, met telkens de voor- en achtergrond gewisseld. Druk op de knop in de middenbalk om de kleurcombinatie naar je klembord te kopiëren.
[Taal: ENG]
https://2colors.colorion.co/?ref=launchingnext


SPACEHEY: MYSPACE IN EEN NIEUW KLEEDJE
Deze dienst wil een opvolger zijn van MySpace. Je kan er je vrienden ontmoeten, maar ook je muziek voorstellen, net zoals bij zijn eerbiedwaardige voorganger.
Maar of het succes zal hebben?
[Taal: ENG]
https://spacehey.com


WAT IS GIT EN GITHUB

Je hebt ongetwijfeld al heel veel gehoord over Github, een miraculeuze plek waar veel software bewaard wordt. Maar wat is het eigenlijk? Dit artikel vertelt het je in heel duidelijke taal.
[Taal: ENG]
https://www.notion.so/Git-GitHub-61bc81766b2e4c7d9a346db3078ce833


ANNUAL REVIEW: DE BALANS OPMAKEN
Deze website wil je helpen om een overzicht te maken van het voorbije jaar, en zo je doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Dit alles onder het motto "Today is the first day of the rest of your life".
Tijd voor zelfreflectie is nooit weggegooid!
[Taal: ENG]
https://www.annualreview.life/?ref=launchingnext


WOORD VAN HET JAAR
Ook dit jaar waren er vele nieuwe woorden in de Nederlandse taal. En het zal je niet verwonderen dat veel van die woorden iets te maken hadden met corona. Maak kennis met de nieuwe woorden, hun betekenis, en stem mee voor het Woord van het Jaar!
[Taal: NL]
https://woordvanhetjaar.vandale.be/nl


JIDDISCH WOORDENBOEK
Wist je dat er ook een Jiddisch woordenboek bestaat? Het Jiddisch is een taal, wereldwijd gesproken door vrome Joden - een mengeling van dialect-Duits, met eigen woorden. En ook in deze taal worden nieuwe woorden bedacht, voor dingen die er in het verleden niet waren. Zoals een laptop: dat is een sjleptop - gewoon omdat je die mee moet sjleppen!
Leuk om eens in dit woordenboek te bladeren.
[Taal: NL]
https://www.jiddischwoordenboek.nl
https://www.jiddischwoordenboek.nl/detail/84386/


TEMPLATEMAKER: DOOSJES
Een website die we juist op tijd ontdekt hebben, voor de feestdagen: hier vind je namelijk patronen om mooie, feestelijke verpakkingen te maken in allerlei vormen. Je moet gewoon wat stevig, gekleurd papier kopen in de betere doe-het-zelf zaak, een van de patronen downloaden, knippen en vouwen op de vouwlijnen, en je hebt prachtige, originele doosjes, met liefde gemaakt!
[Taal: NL/ENG]
https://www.templatemaker.nl/nl/


CAPTCHA: MENS ERGER JE NIET

(Video)Hoe vaak heb jij je al dood geërgerd aan die captcha, het raadseltje dat je moet oplossen om te bewijzen dat je geen robot bent? Wij in elk geval al heel vaak, en hebben al ontelbare keren het gewoon opgegeven, omdat we die captcha toch niet de baas konden.
Dit grappige filmpje toont exact hoe wij ons dan voelen...
[Taal: ENG]
https://video.twimg.com/ext_tw_video/1333785923289432065/pu/vid/480x270/LpVvLT_IpRd53ru7.mp4?tag=10


RUDY WILLINGHAM: CREATIEVE FOTOGRAAF
Deze fotograaf uit Seattle heeft een wel origineel idee voor zijn foto's: hij knipt delen van portretfoto's uit, en vult het uitgeknipte deel op door de foto te houden voor een zorgvuldig gekozen achtergrond. Het resultaat zie je in  dit artikel bij PetaPixel, en op de Instagram account van de man.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2020/12/01/this-artist-cleverly-fills-photo-cutouts-with-real-world-scenes/
https://www.instagram.com/rudy_willingham/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Universitair Sportcentrum KU Leuven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Universitair_Sportcentrum_KU_Leuven
    Dark mode - https://nl.wikipedia.org/wiki/Donkere_modus
    Klasse van algoritmen voor ongecontroleerd leren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Generatief_antagonistennetwerk
    Plm. 14.500 km. netwerk van wegen dat Australische hoofdsteden verbindt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Highway_1
    Eenjarige plant uit de vlinderbloemenfamilie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_honingklaver
    Lijst van religies per land in tabelvorm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_religies_per_land
    Multifunctioneel stadion in Belfast - https://nl.wikipedia.org/wiki/Solitude
    Opstand tegen de Vlaamse graaf in het jaar 992, die ontstond in Kortrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kortrijkse_Opstand
    Belgische sportbond voor het taekwondo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgian_Taekwondo_Federation
    Archeologische vindplaats in de Belgische gemeente Sclayn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Scladina


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Coronavaccin - https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19-vaccin
    Duitse plaats waar een aanslag was - https://nl.wikipedia.org/wiki/Trier
    Nederlandse politieke partij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Forum_voor_Democratie


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Duitsland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bij
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dit zijn de beste kindvriendelijke games voor onder de kerstboom
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-de-beste-kindvriendelijke-games-voor-onder-de-kerstboom~ace497e3/
- Android Auto komt eindelijk naar Nederland
https://www.ad.nl/auto/android-auto-komt-eindelijk-naar-nederland~ae48cd6f/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Review Philips oled televisie OLED855
https://elektrozine.be/review-philips-oled-televisie-oled855/
- Daikin lanceert milieuvriendelijke Mini VRV 5S
https://elektrozine.be/daikin-lanceert-milieuvriendelijke-mini-vrv-5s/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial Windows Instellingen – 5. Systeem – c. Meldingen en acties
https://computertaal.info/2020/11/29/tutorial-windows-instellingen-5-systeem-c-meldingen-en-acties/
- Ur-Quan masters: een port van het oude Star Control II
https://computertaal.info/2020/12/04/ur-quan-masters-een-port-van-het-oude-star-control-ii/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Facebook beperkt functies in Messenger-api's in Europa wegens privacywetgeving
https://tweakers.net/nieuws/175416/facebook-beperkt-functies-in-messenger-apis-in-europa-wegens-privacywetgeving.html
- Gerucht: overheid VS onderzoekt Facebook voor belemmeren concurrentie VR
https://tweakers.net/nieuws/175392/gerucht-overheid-vs-onderzoekt-facebook-voor-belemmeren-concurrentie-vr.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- België scoort beter dan buurlanden op e-commerce, maar dat is vooral te danken aan b2b
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgie-scoort-beter-dan-buurlanden-op-e-commerce-maar-dat-is-vooral-te-danken-aan-b2b/article-news-1673485.html
-  'België' op klantenlijst van leverancier spionagetools (update)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgie-op-klantenlijst-van-leverancier-spionagetools-update/article-news-1672333.html*** TANDEMTECH


- Motorola Moto G9 Plus review: veel troeven voor een keurige prijs
Ook dit jaar is de Moto G-reeks een aanrader voor de prijsbewuste shopper
https://tandemtech.be/motorola-moto-g9-plus-review-1c6e38d7371e
- OnePlus Buds Z review: buitengewoon normaal
Niets speciaals, maar dat maakt ze net zo goed
https://tandemtech.be/oneplus-buds-z-review-82d3aa356d7f*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze Rotterdamse start-up bezorgt online boodschappen in glazen potten aan huis: “We werken met grote conservatieve merken omdat we het samen moeten doen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/de-rotterdamse-start-up-bezorgt-online-boodschappen-in-glazen-potten-aan-huis-we-werken-met-grote-conservatieve-merken-omdat-we-het-samen-moeten-doen
- Crowdleningen ook in België steeds populairder bij ondernemers én investeerders: “Voor beide partijen is het een win-win”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2020/crowdleningen-ook-in-belgie-steeds-populairder-bij-ondernemers-en-investeerders-voor-beide-partijen-is-het-een-win-win
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 BUGBATTLE: BUGS MELDEN
Deze tool helpt ontwikkelaars om goede software sneller te bouwen.  Het is namelijk een tool om in-app bugs te melden bij apps, websites en industriële toepassingen.
Door die tool aan een app toe te voegen, kunnen je (bèta) gebruikers, wanneer zij een fout zien, gewoon hun smartphone schudden om een screenshot te maken, en daarop aanduiden wat er fout is .  De bug wordt automatisch naar de ontwikkelaar doorgestuurd, die een dashboard krijgt om de bugs te verzamelen en de voortgang van de oplossing in het oog te houden.
https://www.bugbattle.io/?ref=launchingnext


DIRECTORY LIST & PRINT
Met deze app voor Windows 10 kan je lijsten van je mappen en bestanden afdrukken. Je bepaalt zelf welke eigenschappen van de mappen en bestanden in de lijst opgenomen moeten worden.
Je kan de lijst ook exporteren, maar bij de gratis versie gelden er wel beperkingen.
https://www.chip.de/downloads/Directory-List-Print_70047981.html
https://www.infonautics-software.ch/directorylistprint/


EVERNOTE UPDATE VOOR ANDROID


Je kon eerder al lezen dat Evernote een grote update uitgerold heeft voor zijn notitiesoftware met notaboeken. Nu is die update ook beschikbaar voor de Android appversie. Je krijgt een nieuwe note editor, je kan sneller zoeken in je apps, en de navigatie verloopt wat vlotter.
Een bespreking bij Engadget.
https://www.engadget.com/evernote-redesign-android-rollout-165633218.html
https://help.evernote.com/hc/en-us/articles/360055388913


GOOGLE LANCEERT ANDROID ENTERPRISE ESSENTIALS
Dit is een dienst om de mobiele toestellen van een bedrijf te beheren, met kleinere bedrijven als doelgroep. Een afgeslankte versie van het Android Enterprise Recommended programma, dat ook wat minder kost. Google wil hiermee een antwoord bieden op de realiteit dat kleinere organisaties vaak het slachtoffer worden van cybercriminelen.
Bij ZDNet lees je meer over de functies van deze dienst.
https://www.zdnet.com/article/google-launches-android-enterprise-essentials-aimed-at-smbs/
https://www.android.com/enterprise/essentials


PLANT PARENTHOOD
Deze app voor Android en iOS is bedoeld voor wie van planten houdt - maar soms vergeet ze water te geven of andere verzorging. De app zend je namelijk een mail om je eraan te herinneren, afhankelijk van het soort plant. Tevens is het de bedoeling dat je, wanneer je vragen hebt, terecht kan bij de community plantenliefhebbers.
https://plantparenthood.cc/


NOTEPLAN: NOTITIES EN AGENDA


Deze app om notities te maken pakt het anders aan: het legt de nadruk op notities die je in je agenda moet inplannen. Je kan dus notities koppelen aan dagen, en herinneringen krijgen wanneer een bepaalde taak gedaan moet worden
Voor de Mac en iOS.
https://noteplan.co/


FLITSMEISTER KONDIGT NU OOK SPOORWEGOVERGANGEN AAN
Dankzij een heel handige samenwerking met Infrabel, de maatschappij die de spoorinfrastructuur in België beheert, zal de app Flitsmeister voortaan ook verwittigen wanneer je een spoorwegovergang nadert. In de hoop zo veel ongelukken te voorkomen.
[Android]
https://androidworld.be/apps/flitsmeister-waarschuwt-in-belgie-voor-spoorwegovergangen
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.flitsmeister&referrer=utm_source%3Dandroidworld.nl%26utm_content%3Dbatch
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het onderscheid tussen de sexen is een biologisch feit,
geen historische gebeurtenis.
-Simone de Beauvoir-