Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/11/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
24Jaargang
Nummer 1185 van 28/11/2020Gegroet lezer,

Een mooie herfstdag, met de laatste bladeren die van de bomen neerdwarrelen. Het doet goed aan de ogen en het hart, en wapent tegen de grijsheid die soms binnensluipt in het leven, nu we nog altijd in onze bubbel moeten blijven.

Hou het veilig, veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT TEAMS VOORTAAN GRATIS IN DE BROWSER
... de race met Zoom wordt hard gespeeld!

Of het een met het ander te maken heeft, is niet bevestigd. Maar het is een feit dat Windows, het besturingssysteem van Microsoft, verleden week 35 jaar oud werd. De eerste versie kwam namelijk uit op 20 november 1985. Mensen die jonger dan 35 zijn hebben dus nooit een wereld zonder Windows gekend...

Wellicht was het niet als een verjaardagstractatie bedoeld, maar feit is wel dat je voortaan de functies voor vrienden en familie van de mobiele versie van Microsoft Teams ook zal kunnen gebruiken op je webversie en desktopversie.

Al wie zelf een Microsoft account heeft, kan een webontmoeting organiseren voor max. 300 mensen tegelijk, en die conferentie mag zelfs maximaal 24 uren duren. En dat volledig gratis. De mensen die je uitnodigt moeten zelf geen Microsoft account hebben, wat voorheen ook verplicht was.

Bij Zoom kan je ook, met een gratis account, een webconference organiseren, maar in principe is dit beperkt tot 40 minuten - alhoewel je halverwege vaak de melding krijgt dat die tijdlimiet opgeheven wordt.
https://www.theverge.com/2020/11/20/21579076/microsoft-teams-free-video-calling-web-zoom-competition?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2015/11/19/9759874/microsoft-windows-35-years-old-visual-historyNVIDIA LANCEERT GAMEN IN SAFARI
... ook een manier om commissies op app-aankopen te omzeilen?

Nvidia heeft verleden week een op WebRTC gebaseerde versie uitgebracht van zijn GeForce Now cloud gaming dienst, waardoor de dienst ook beschikbaar komt op iOS.

De controllers van Dualshock 4 en Xbox One zullen te gebruiken zijn voor de games, maar je zal de games ook kunnen spelen met touch control op je toestel - iets wat echter niet ondersteund is in bepaalde games. En evenmin is er ondersteuning voor een muis of klavier.

Nvidia heeft gezegd dat het ook zijn Chrome-gebaseerde versie van GeForce Now wil uitbreiden, zodat die ook op andere toestellen zal werken buiten de Chromebooks.

En voor de niet-gamers onder onze lezers: Geforce Now is een tool die haast elke laptop, desktop, Mac, Androidtoestel, iPhone of iPad omvormt tot een gamingtoestel. Je moet games niet downloaden, maar speelt ze vanuit de cloud, en je kan tegen elke tegenspeler spelen, ongeacht zijn toestel.
https://www.nvidia.com/en-eu/geforce-now/
https://www.theverge.com/2020/11/19/21573311/nvidia-geforce-now-ios-launch-beta-release-safari-mobile-web-app?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4YOUTUBE VERTOONT VOORTAAN ADVERTENTIES
... en bescheiden creators kunnen niet protesteren

YouTube heeft zijn gebruiksvoorwaarden aangepast. En dat roept verontwaardiging op. De 'creators', waarmee de mensen die video's maken in het schoon Nederlands bedoeld worden, zullen voortaan advertenties zien in hun eigen video's. En zij zullen geen aanspraak kunnen maken op enige vergoeding door YouTube, dat hiermee toch geld verdient over hun ruggen.

Wie via het Partner Programma van YouTube werkt, krijgt zo'n vergoeding wel. Maar daarvoor moet je als creator wel 1.000 abonnees hebben, en moeten jouw video's in de laatste 12 maanden minstens 4000 uren bekeken zijn.

Een uitzondering wordt er wel gemaakt voor filmpjes over 'gevoelige' onderwerpen, zoals preventie of zelfhulp. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/11/18/21573937/youtube-ads-creators-partner-program-revenue-terms-of-service-update?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4SNAP LANCEERT SPOTLIGHT
... korte video's die je nog eens kan doorbladeren. Hoe verslavend is dat!

Snap heeft in zijn Snapchat een nieuwe functionaliteit uitgebracht, Spotlight. Dat is een speciale ruimte in de app waar je korte, amusante filmpjes vindt in vertikale weergave. Wat het nog eens extra gemakkelijk maakt om doorheen het aanbod te bladeren en snel nieuwe filmpjes te bekijken.

Volgens Snap zullen zijn algoritmes een gepersonaliseerde feed voor jou samenstellen met de "snaps" die jij het interessants zal vinden - het kijkt daarbij naar hoeveel keer een Snap bekeken wordt, hoe lang mensen het bekijken, of mensen het regelmatig overslaan, en of het veel gedeeld wordt.

Spotlight zal Snaps bevatten van zowel privé- als publieke accounts, door die ofwel rechtstreeks naar Spotlight te zenden of in de Our Story feed.

Opvallend: alhoewel de naam van de maker niet vermeld wordt, wanneer dat een private account is, zal Snap toch wel de meest creatieve makers belonen: het zal meer dan 1 miljoen dollar per dag betalen aan mensen die de top Spotlight Snaps maken. Het spijtige is wel dat je geen commentaar op die snaps kan schrijven, of een boodschap aan de maker kan zenden.
https://techcrunch.com/2020/11/23/snapchat-launches-a-tiktok-like-feed-called-spotlight-kick-started-by-paying-creators/
https://petapixel.com/2020/11/23/snapchat-launches-tiktok-competitor-will-pay-1m-a-day-to-creators/GOOGLE: AKKOORD MET DE FRANSE PERS
... gaat het dan toch de naburige rechten respecteren?

Het lijkt erop dat de spanning tussen Google en de Franse pers wat aan het minderen is, dankzij een groot akkoord dat Google verleden week afgesloten heeft. Het gaat om verschillende uitgevers van kranten en magazines, waaronder Le Monde, Courrier International, L'Observateur, Le Figaro, Libération en L'Express. En er zijn ook nog onderhandelingen met een organisatie die een 200 kranten en regionale pers, weekbladen vertegenwoordigt, en ook daar lijkt een akkoord in de maak.

Kort samengevat zal Google aan de uitgevers een vergoeding betalen voor het mogen vermelden van hun nieuwskoppen in zijn zoekmachine en Google News. De akkoorden die nu afgesloten zijn en in de maak zijn leggen de sleutel vast voor de verdeling van die vergoeding aan de uitgevers.
https://france.googleblog.com/2020/11/-droits-voisins.html
https://www.abondance.com/20201123-44182-google-signe-des-premiers-accords-avec-la-presse-francaise-dans-le-cadre-des-droits-voisins.htmlONLINE KRANTEN DOEN HET NIET SLECHT
... maar dan alleen als ze zelf innoveren
Gisteren kon je lezen hoe er in Frankrijk akkoorden afgesloten zijn over de vergoedingen die Google zal betalen aan uitgevers van nieuwssites en kranten, om te 'mogen' linken naar hun websites. Maar in een artikel bij Axios wordt erop gewezen dat het met (sommige) kranten nog niet zo rampzalig gesteld is.

Het gaat met name om de New York Times en de Washington Post. Die hebben hun aantal abonnees zien verdrievoudigen sinds 2016: 3 miljoen voor de Washington Post en 6 miljoen voor de New York Times. Maar daarvoor hebben ze wel een inspanning moeten doen. Zo heeft de Washington Post heel hard gesleuteld aan zijn eigen back-end technologie: het heeft zijn eigen software voor advertenties en publicatie ontwikkeld, en dat brengt niet alleen geld in het laatje, maar zorgt ook voor een gebruiksvriendelijke online ervaring. De SSO (single sign on) tool die het ontwikkelde wordt op meer dan 100 sites gebruikt, die ook gebruikmaken van zijn advertentiesoftware. Ook software voor de betaalmuur en applicaties die het aantal abonnees opmeten en aanmoedigen wordt via licenties verkocht.

The New York Times doet het anders: het focust zich op zijn merkbekendheid, en neemt bekende namen in dienst die door velen gevolgd worden, zoals Kara Swisher. Dit heeft geleid tot een groei bij de opiniestukken. Het legt ook meer de nadruk op dagdagelijkse dingen zoals apps voor koken en kruiswoordraadsels.

Je ziet het: overleven kan, zonder steun, maar je moet er wel een inspanning voor doen.
https://www.axios.com/washington-post-new-york-times-subscriptions-8e888fd7-5484-44c7-ad43-39564e06c84f.htmlTWITTER WERKT AAN NIEUWE RICHTLIJNEN VOOR VERIFIED ACCOUNTS
... het gegeerde blauwe vinkje krijgt nieuwe regels

Twitter heeft een tijd lang geen "verified accounts", herkenbaar aan het blauwe vinkje naast een account, meer toegelaten. Het leek namelijk dat de Twitteraars dat blauwe vinkje maar al te vaak gelijkstelden met een goedkeuring van die account, en dat lag politiek wat gevoelig.

Nu heeft Twitter aangekondigd dat het dit systeem terug wil opstarten, maar dan wel met andere regels. En het vraagt feedback van de gebruikers over die voorgestelde regels. Daarbij zouden de blauwe vinkjes voorbehouden blijven aan overheden, bedrijven, merken, non-profits, nieuwsmedia, entertainment, sport, activisten, organisatoren en andere invloedrijke personen.

Deze individuele accounts worden dan geverifieerd doordat zij op de site van een geverifieerde organisatie (een bedrijf, een sportteam) bevestigd worden. Wie als activist of influencer een geverifieerde account wil, moet 6 maanden voor zijn aanvraag een vereiste voor actitviteit (een populaire hashtag creëren of behoren tot een top percentage van actieve accounts) of aan bekendheid voldoen (voorkomen in Google Trends, een Wikipediapagina hebben, in het nieuws voorgekomen zijn, enz.)

De regels kan je lezen bij Twitter zelf.
https://help.twitter.com/en/managing-your-account/about-twitter-verified-accounts
https://www.theverge.com/2020/11/24/21626494/twitter-verification-returns-early-2021-policy-feedbackNIEUWE BETAALPROVIDER: JOOMPAY
... richt zich vooral op Europa

De retailgroep Joomo heeft een eigen betaalsysteem: JoomPay. En dat heeft nu een Luxemburgse Electronic Money licentie gekregen om in Europa aan de slag te gaan.

Met JoomPay zal je geld rechtstreeks kunnen ontvangen en verzenden, en dat gratis. Het verzenden gaat op basis van een telefoonnummer of e-mailadres, en je kan geld sturen zonder dat die ander zelf JoomPay gebruikt. Je kan JoomPay koppelen aan elke bestaande debet- of kredietkaart, of bankrekening. Om een rekening van een restaurant (wanneer ze terug open gaan!) onder vrienden is dit duidelijk ideaal.

JoomPay, dat hier duidelijk de concurrentie wil aangaan met diensten zoals PayPal en TransferWise, heeft een wachtlijst geopend voor de bèta-app op Android en iOS.
https://techcrunch.com/2020/11/24/looking-to-emulate-venmo-joompay-preps-a-euro-launch-for-easy-bill-splitting-and-cash-payments/EUROPA WERKT AAN NIEUWE REGELGEVING VOOR BESCHERMING GEGEVENS
... een beetje zoals GDPR maar dan voor industrie en overheid

De Europese Unie heeft woensdag een wetsvoorstel ingediend dat een marktplaats moet creëren die voor de hele EU geldt, voor het delen van industriële en overheidsinformatie. Je zou het kunnen vergelijken met wat de GDPR doet voor de informatie van privépersonen.

Administratieve data zoals je gezondheidsdossier, verkiezingsuitslagen, en industriële data die het resultaat zijn van de digitale transformatie, zouden dankzij deze wet vaker gedeeld kunnen worden, maar enkel zolang aan de Europese standaards voldaan wordt.

Zo zouden bijvoorbeeld gegevens beschermd worden tegen opvraging door buitenlandse overheden, en enkel uitgevoerd mogen worden naar landen die even strenge bescherming van de gegevens bieden als de EU.

De nieuwe wet zou het bestaan van data-bemiddelaars mogelijk maken, die als tussenpersoon zouden optreden tussen de verschillende data-providers.

Een hele boterham. Als je de reacties op deze aankondiging mag geloven is het enerzijds goed dat er ook voor het delen van de industriële en overheidsgegevens een beperkende wetgeving komt. Maar andere waarnemers menen dan weer dat dit een uitholling is van de bescherming van de data - omdat het voorstel toelaat om data toch te delen, zolang het maar binnen de EU blijft.
https://www.wsj.com/articles/europe-doubles-down-on-data-protection-to-ward-off-silicon-valley-chinese-influence-11606300456?mod=djemalertNEWSFRANKRIJK STUURT ZIJN EERSTE BELASTINGSAANSLAGEN UIT
... grote techbedrijven ontsnappen niet meer

Er is al veel langer discussie over de manier waarop grote techbedrijven behandeld worden op het gebied van belastingen. Die bedrijven werken immers wereldwijd, maar geven hun inkomsten enkel aan in het land waar zij het laagste belastingstarief moeten betalen. Hierdoor ontsnappen zij aan een belasting op de inkomsten die zij in de verschillende landen eigenlijk binnenrijven, en loopt de overheid in die landen flinke sommen belastinggeld mis.

Omdat dit toch wel oneerlijk is, wordt er momenteel gewerkt aan een wereldwijde overeenkomst over de manier om deze bedrijven te belasten. Maar het duurt, en duurt. Er zijn immers grote belangen mee gemoeid. Enerzijds omdat de landen met de lage belastingtarieven dwarsliggen - een klein percentje op heel veel inkomsten is nog altijd meer dan geen enkele percent, toch? Maar anderzijds omdat de techbedrijven hun lobbyisten aan het werk gezet hebben om die regeling te dwarsbomen.

Frankrijk is het beu, en wil niet langer wachten op een wereldwijde beslissing: het gaat eenzijdig een belasting heffen van 3% op de inkomsten die in haar territorium gemaakt zijn. En het voegt de daad bij het woord: het heeft aanslagbiljetten verstuurd om de nieuwe digitale belasting te innen.

Hoe dit gaat aflopen? Dat weten we wellicht binnenkort!
https://9to5mac.com/2020/11/25/france-sends-apple-tax-demands/YOUTUBE WIL MET AI JE VIDEO INDELEN IN HOOFDSTUKKEN
... maakt oriëntatie gemakkelijker

Je kon, als maker van een filmpje voor YouTube, al zelf je video indelen in hoofdstukken. Dat maakt het voor de kijker gemakkelijker om eventueel rechtstreeks naar bepaalde hoofdstukken in je video te springen. Daarbij moet je dan op de tijdlijn van de video een markering zetten, die de overgang naar een nieuw hoofdstuk aangeeft.

Maar nu zou Artificiële Intelligentie die job voor jou automatisch kunnen overnemen. YouTube test dit momenteel uit op een kleine groep video's. Machine learning zou dan de AI steeds slimmer moeten maken. Je zal trouwens niet verplicht zijn om gebruik te maken van die hoofdstukken - het heeft bijvoorbeeld geen zin om die in korte filmpjes te gebruiken, maar vooral voor langere content is het heel interessant.

YouTube wil trouwens veel meer gaan vertrouwen op AI. Zo zou het de leeftijdsbeperkingen voor sommige video's strenger gaan handhaven via automatische systemen.
https://www.pressetext.com/news/20201126020EUROPEES PARLEMENT ZET STAP VOORUIT IN RECHT OP RECHT OP HERSTELLING
... maar nog altijd geen wet

Terwijl we met zijn allen proberen zoveel mogelijk in een circulaire economie te leven, onze afval te verminderen, zoveel mogelijk te herbruiken, maken sommige fabrikanten van elektronica ons het leven moeilijk. Vooral bij smartphones en laptops gaat het van kwaad tot erger: je kan je toestel niet meer openen om er een andere batterij in te steken of een defect onderdeel te (laten) herstellen, want alle schroeven en onderdelen zijn vastgelijmd.

De EU wil al langer iets doen aan dit probleem, en het Europese Parlement heeft nu een resolutie goedgekeurd dat het 'Reparatierecht' wil ondersteunen. Nu is die resolutie geen wet op zich, het is wel een oproep aan de Europese Commissie om duidelijke labels te voorzien op producten, over bijvoorbeeld hoe lang de verwachte levensduur van het product zal zijn, en in welke mate het hersteld kan worden. Nu zijn labels maar een magere troost, daarmee zijn de fabrikanten nog niet verplicht om hun producten gemakkelijker herstelbaar te maken.  Maar misschien dat de consument, wanneer hij die informatie ziet op alle producten, en twee producten gaat vergelijken, de voorkeur zal geven aan een product dat gemakkelijker te herstellen is. En wordt zo de fabrikant toch stilaan tot ander inzicht gebracht - met zachte dwang dus.

Ondertussen heeft Frankrijk niet gewacht op het initiatief van de EU. Het zal nu al in januari een eigen label verplichten op smartphones, laptops en andere elektronica.
https://www.zdnet.com/article/eu-takes-a-leap-forward-in-supporting-consumer-right-to-repair-rules/#ftag=RSSbaffb68GEEN VERRASSING: HAAST ALLE SOCIAL MEDIA BRENGEN DEZELFDE MOGELIJKHEDEN
... en dus wordt de achterliggende filosofie belangrijk

Begin deze week kon je lezen dat Snapchat  zijn "Spotlight" aankondigde, een videotab in de app waar je filmpjes vindt à la TikTok  en die in een feed getoond worden die meer op basis van populariteit is dan op basis van wie ze gemaakt heeft. En Facebook heeft in augustus zijn eigen concurrent gemaakt voor TikTok, Reels.

En dan hebben we nog Twitter dat uitkomt met Fleets, verdwijnende tweets  die eigenlijk Snapchat stories zijn voor wie Tweet. Kortom: het wordt een eenheidsworst, en een tabel die Axios maakte met daarin de vergelijking van de social media functies maakt dit nogmaals duidelijk.

En Axios koppelt hier de conclusie aan vast dat het nu nog belangrijker wordt voor de social media om hun kernwaarden te beklemtonen in al die functies. Zo heeft Snapchat er zorg voor gedragen dat zijn Spotlight standaard op private modus staat en dat er geen publieke tellers zijn voor likes of shares en commentaren.
https://www.axios.com/social-media-companies-look-same-tiktok-stories-snapchat-spotlight-2dd1da51-cf45-4f6b-a0ab-0db79f6b7793.html

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ROBOTWOLVEN IN JAPAN
... moeten beren afschrikken

Een toch wel opmerkelijk verhaal uit Japan, dat aantoont hoe veelzijdig robots eigenlijk ingezet kunnen worden. De Japanse stad Takikawa op het eiland Hokkaido heeft twee robots ingezet, die eruit zien als wolven, en dat om beren af te schrikken. En het lijkt te werken.

In september werden verschillende beren opgemerkt die in de wijken van de stad rondliepen - hoogstwaarschijnlijk om in vuilbakken naar eten te snuffelen. Maar beren kunnen nu eenmaal gevaarlijk zijn voor mensen. En hun natuurlijke vijand, de wolf, leeft niet meer op dat eiland.

Daarom werden er robots ingezet, die The Monster Wolf heten. Die robot heeft vier poten, een lijf, blonde manen en roodgloeiende oogjes. Wanneer de robot beweging detecteert zal hij zijn kop bewegen, flikkeren met zijn ogen en een geluid produceren dat gaat van een soort gehuil zoals een wolf, tot een machinaal geluid.

Tot nu toe heeft het bedrijf Ohta Seiki, dat deze robots maakt, er al 70 stuks van verkocht, ook voor andere plaatsen. Het is zo dat de wolf al meer dan een eeuw geleden uitgestorven is in Japan, maar de beren lijken dit niet te weten....
https://www.theguardian.com/world/2020/nov/11/japanese-town-deploys-monster-wolf-robots-to-deter-bearsNIEUW HOORAPPARAAT ONTWIKKELD DOOR KU LEUVEN
... hersengolven sturen het aan

Als leek kan je vragen stellen over het enorme prijsverschil tussen een "echt" hoorapparaat, en de oortjes die je bij je smartphone geleverd krijgt. Zoveel geld kan het toch niet kosten om in die oortjes ook een microfoon in te bouwen, zou je, heel simpel gezegd, kunnen vragen?

Het probleem ligt bij de gerichtheid van de microfoon, zo wordt ons verteld. Want als de microfoon niet geavanceerd genoeg is, dan neemt die alle omgevingsgeluid op, zodat je de stem van je gesprekspartner niet kan onderscheiden. Het is juist de technologie om dat onderscheid te maken tussen het geluid van degene die naast jou staat en iets zegt, en het achtergrondgeluid, dat het zo moeilijk maakt om een goed apparaat te maken dat ook aangepast kan worden aan jouw specifieke hoorvermogen.

Bij de Katholieke Universiteit Leuven heeft men nu daarin een sprong vooruit gemaakt. Het zou er namelijk in geslaagd zijn om met behulp van AI een hoortoestel te maken dat juist dat doet: de focus leggen op wat de gewenste gesprekspartner zegt, en het achtergrondgeluid maskeren.

Om te weten wat de juiste hoorrichting is waarop de microfoon zich moet concentreren, baseert de technologie zich op de hersengolven van de drager.

Het project bevindt zich momenteel nog in een ontwikkelingsfase, en zal pas over vijf jaar klaar zijn voor de markt.
https://www.pressetext.com/news/gehirnwellen-steuern-hoergeraet-der-zukunft.html


 
 


 
De nieuwe oogst


   
BORING DAY: NIEUWE DINGEN DOEN
Deze website kan je inspiratie geven om deze  moeilijke periode van lockdown light door te komen - nu je niet naar het café kan, familie of vrienden, maar ook niet naar de cinema, de fitness, wordt het sommige mensen te veel. Altijd maar thuis zitten...
Deze website geeft je willekeurige tips om dingen te doen die je nog niet gedaan hebt of  die je al lang uitgesteld hebt...
[Taal: ENG]
https://boringday.wtf


DRUMBIT: ONLINE DRUMS

Met deze online app kan je zelf een drum samenstellen. Klik op de blokjes in het rooster, om de instrumenten te activeren. En klik dan op het pijltje rechtsboven om je compositie te beluisteren. Het werkt echt heel knap. Je kan je drum ook exporteren, meerdere lagen toevoegen, en andere opties.
Naast deze webapp kan je de tool ook exporteren.
[Taal:ENG]
https://drumbit.app/


CURSUS OM MOTOREN TE HERSTELLEN
Aan deze website zie je meteen dat ze al een heel tijdje geleden gemaakt werd, en het product van huisvlijt is. Maar dat doet niets af aan de relevantie van de website zelf: het is namelijk een site die helpt om motoren en brommers te herstellen. Haal je overall maar te boven!
[Taal: ENG]
http://www.dansmc.com/MC_repaircourse.htm


GOOGLE VERSE BY VERSE: RIJMEN EN DICHTEN

... Rijmelarij, geschreven door AI.

Zou je graag eens een lyrische tekst willen schrijven, maar heb je onvoldoende feeling voor de taal of ritme? De nieuwe tool van Google, Verse by Verse, kan je voortaan helpen.

Het gaat om poëzie die door Artificiële Intelligentie aangedreven wordt, en die zal teksten suggereren in de stijl van de bekendste dichters van de VS.

Je kan zelf drie dichters kiezen als inspiratie. Vervolgens kies je een structuur voor je gedicht, en dan komt het moeilijkste: jij moet zelf de eerste regel van het gedicht schrijven.  Daarna zal de AI volgende regels suggereren, maar je bent vrij om dit te accepteren, te verwerpen of aan te passen.

Uiteraard is het allemaal in het Engels. Toch leuk om eens te proberen!
[Taal: ENG]
https://www.engadget.com/googles-ai-poetry-verse-by-verse-202105834.html
https://sites.research.google/versebyverse/


INFINITE BAD GUY
Om te vieren dat de 'Bad Guy' video van Billie Eilish meer dan een miljard keer bekeken werd op YouTube heeft Google 'Infinite Bad Guy' gemaakt, een eindeloze muziekvideo gemaakt die bestaat uit covers van de song.

De site toont eerst de officiële video, geflankeerd door aan elke kant een van de 15.000 covers. Klik je daarop, dan krijgt je die andere versie te zien die op exact hetzelfde moment inpikt, synchroon loopt eigenlijk dus.

Ook hier weer heeft Google een neuraal netwerk gebruikt om de verschillende versies te synchroniseren. Klik je op de pauzeknop, dan krijg je een lijstje te zien met elke cover die je bekeken/beluisterd hebt.
[Taal: ENG]
https://www.engadget.com/youtube-billie-eilish-infinite-bad-guy-google-creative-lab-150019482.html
https://billie.withyoutube.com/


CITY WALKS
Je kan niet reizen - maar toch kan je via deze website genieten van een beetje vakantiegevoel. Je zal hier namelijk door de straten kunnen wandelen van verschillende steden uit de hele wereld. Waar ze ook met maskertjes rondlopen. En wil je helemaal uit de corona-sfeer loskomen, dan kan je de optie "gedurende Covid Nee/Ja" aankruisen.
[Taal: ENG]
https://citywalks.live/


SCHULDEN
Het is niet goed voor je tikker om deze site te bezoeken. Hier zie je namelijk tik per tik hoeveel de schuld van een land bedraagt, en hoe die oploopt. En eerlijk gezegd doet ons landje het echt niet goed - wij hebben een externe schuld in verhouding tot ons GDP ratio van 287,05. maar als het een troost kan zijn: Nederland gaat ons daarin voor met 647,49% (wat ons toch echt verwondert, want Nederland staat bekend voor zijn zuinigheid) en Ierland zou zelfs 1045,27% hebben!
[Taal: ENG]
https://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html


WAAROM HET WEB ZO'N ROMMELTJE IS

Een video die je echt wel zou moeten bekijken. Hierin wordt duidelijk uitgelegd waarom het web zoals het nu is, eigenlijk zo'n mislukking geworden is, terwijl de oorspronkelijke bedenkers toch zo'n mooie plannen hadden. Waar is het fout gegaan?
Wij lichten alvast een tip van de sluier: adverteerders en... mensen.
[Taal:ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=OFRjZtYs3wY&feature=emb_logo


CYBERSQUAD: PLATFORM VOOR JONGEREN
Child Focus heeft dit nieuwe platform gelanceerd om jongeren een plek te geven waar zij zelf ervaringen kunnen uitwisselen, antwoorden kunnen zoeken over (online) problemen, maar ook hulp kunnen zoeken en zelf bieden. Er is ook een chatfunctie, waarmee zij met professionals kunnen praten.
[Taal: NL/FR]
https://cybersquad.be/


HIPSTERSOUND: ACHTERGRONDGELUIDEN
Voor de thuiswerkers, die het zo hard missen om in hun favoriete coffeeshop te zitten: hier kan je achtergrondgeluiden horen die je daar ook hoort - muziek,  gebabbel, gekletter van lepeltjes,  enz. Nu, persoonlijk worden wij er niet rustig van, maar het heeft wel een apart gevoel, ja.
[Taal: ENG]
https://hipstersound.com/index.htmlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Wijk in het zuiden van het Antwerpse district Wilrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Neerland
    Doctor in de communicatiewetenschappen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Karen_Donders
    Lijst van complotwebsites - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_complotwebsites
    Nationaal park in de regio Kavango West in noord-Namibië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_Mangetti
    Basiliek in Baskenland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_van_de_Heilige_Maria_van_het_Koor
    Boven-Wolgacultuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Boven-Wolgacultuur
    Parijse school - https://nl.wikipedia.org/wiki/Parijse_school
    Stripverhaal van Lucky Luke - https://nl.wikipedia.org/wiki/Een_cowboy_tussen_het_katoen
    Belgisch koor - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%93ur_de_chambre_de_Namur


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Kabinet-Biden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Biden
    Tweede afdeling 2020-21 (voetbal België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_afdeling_2020-21_(voetbal_Belgi%C3%AB)
    Overleden Argentijns voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Diego_Maradona


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Spaans - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Spaans


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Smart-tv kopen? Alles wat je moet weten wanneer je een nieuwe slimme televisie aanschaft
https://www.ad.nl/tech/smart-tv-kopen-alles-wat-je-moet-weten-wanneer-je-een-nieuwe-slimme-televisie-aanschaft~a659ee5e/
- Ook spelersbond bemoeit zich nu met ruzie tussen voetbalspel FIFA en prominente voetballers
https://www.ad.nl/esports/ook-spelersbond-bemoeit-zich-nu-met-ruzie-tussen-voetbalspel-fifa-en-prominente-voetballers~a712c36b/
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - AEG brengt stofzuiger uit 100% gerecycleerde en hergebruikte materialen uit
https://elektrozine.be/aeg-brengt-stofzuiger-uit-100-gerecycleerde-en-hergebruikte-materialen-uit/
- Review Samsung 8K QLED TV Q950TS
https://elektrozine.be/review-samsung-8k-qled-tv-q950ts/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Lenovo Legion Duel Phone, mooi langs buiten, een waar monster binnenin
https://computertaal.info/2020/11/23/review-lenovo-legion-duel-phone-mooi-langs-buiten-een-waar-monster-binnenin/
- Waar moet u op letten op deze Black Friday en Cyber Monday
https://computertaal.info/2020/11/27/waar-moet-u-op-letten-op-deze-black-friday-en-cyber-%e2%80%8b%e2%80%8bmonday/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Facebooks Libra Association kan in januari eerste stablecoin uitbrengen'
https://tweakers.net/nieuws/175142/facebooks-libra-association-kan-in-januari-eerste-stablecoin-uitbrengen.html
- MS Flight Simulator krijgt VR-versie met gratis update op 22 december
https://tweakers.net/nieuws/175126/ms-flight-simulator-krijgt-vr-versie-met-gratis-update-op-22-december.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Google praat (even) niet meer met Telenet, bpost en ING
Anderhalf jaar na de Belgische lancering van Google Assistent, lijken de integraties met sommige partners van het eerste uur alweer ongedaan gemaakt. Toeval, of is er wat aan de hand?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-praat-even-niet-meer-met-telenet-bpost-en-ing/article-news-1670657.html
- Proximus en Delta Fiber sluiten akkoord voor uitrol glasvezelnetwerk in Vlaanderen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/proximus-en-delta-fiber-sluiten-akkoord-voor-uitrol-glasvezelnetwerk-in-vlaanderen/article-news-1670467.html*** TANDEMTECH


- LG WING review: technologische hoogvlieger
Nutteloze innovatie
https://tandemtech.be/lg-wing-review-ce120054fb48
- Microsoft Surface Laptop Go review
Niet meer van deze tijd
https://tandemtech.be/microsoft-surface-laptop-go-review-2a672276f477*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Dit Brusselse techbedrijf haalt duizelingwekkende groeicijfers, en dan moet de internationale veroveringstocht nog beginnen
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/dit-brusselse-techbedrijf-haalt-duizelingwekkende-groeicijfers-en-dan-moet-de-internationale-veroveringstocht-nog-beginnen-geen-seconde-hebben-we-stilgestaan
- Europa’s meest waardevolle fintechbedrijf draait nu ook in België de rollen radicaal om: “Je betaalt je online aankopen pas na ontvangst”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2020/europa-s-meest-waardevolle-fintechbedrijf-draait-nu-ook-in-belgie-de-rollen-radicaal-om-je-betaalt-je-online-aankopen-pas-na-ontvangst
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

TIP: ZO KAN JE EEN VIRTUELE KERST VOORBEREIDEN

Het ziet er dus echt naar uit dat het misschien wel een witte kerst zal worden, maar toch geen kerst die we met de familie doorbrengen - laat staan een nieuw jaar dat we uitbundig met massa's mensen vieren.
En dus moeten we er maar het beste van maken - zoals een virtueel feestje. Dit artikel van Lifehacker vertelt je hoe je dat het beste voorbereiden kan, en welke activiteiten leuk zijn om virtueel te doen.
https://lifehacker.com/how-to-host-a-virtual-thanksgiving-1845702404
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  K STARS: PLANETARIUM
Met deze tool voor de Windows PC haal je een heus planetarium in huis. Afhankelijk van het zichtpunt dat je uitkiest, krijg je een andere blik op de nachtelijke sterrenhemel. Het programma bevat echt heel veel extra mogelijkheden om het universum te ontdekken.
https://www.chip.de/downloads/KStars_124905026.html


G'MIC: PLUGIN VOOR GIMP

De GIMP beeldbewerker is al knap, maar met deze G'MIC plug-in geef je hem echt Photoshop mogelijkheden. Zo voeg je meer dan 450 filters toe, die netjes in categorieën geordend zijn zodat je het overzicht niet verliest. De tool heeft ook een automatische retouche-functie, die "gaatjes" in het beeld perfect kan invullen. Daarmee kan je dan bijvoorbeeld een ongewenste persoon of voorwerp op een foto wegtoveren.
https://www.chip.de/downloads/G-MIC-Gimp-Plug-in_118480069.html


SMARTNEWS: PLAATSELIJK NIEUWS

Wij hier in België kunnen van verschillende nieuwsmedia updates ontvangen van 'breaking news'.  Deze app voor iPhone en iPad biedt je echter aan om ook meldingen over breaking nieuws te ontvangen op je smartphone. Zo verbreed je je gezichtsveld, en kan je dingen gemakkelijker in perspectief zetten.
De aankondiging lijkt mooi, maar de uitwerking zal je zelf moeten ondervinden. Want de app heeft maar drie tabjes: USA, World en Politics. Wij zouden liever een app zien die nieuws brengt vanuit een onverwachte hoek - plaatselijke media vanuit Afrikaanse landen, Australië, Nieuw Zeeland...
Maar het is in elk geval een origineel concept.
https://apps.apple.com/app/id579581125?mt=8


BROWSH: SURFEN ENKEL IN TEKST
Dit is een browser die volledig tekstgebaseerd is. Het geeft alles weer wat de andere browsers kunnen, zoals HTML5 en CSS3 bijvoorbeeld. Voor de avonturiers onder ons die eens lekker ouderwets willen doen.
https://www.brow.sh/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 
 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik hou van het verleden,
maar ik verkies de toekomst.
[Andre Gide]