Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/11/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1184 van 21/11/2020Gegroet lezer,

Het is een geluk dat we in een lockdown "light" leven, en ons nogal altijd mogen verplaatsen - ook voor niet essentiële zaken. Er is niets mooier dan een ritje met de auto (volkomen coronaproof dus) doorheen het prachtige landschap van Vlaanderen. De glooiende hellingen, de prachtig van de herfstkleuren... om lyrisch van te worden. Maar het doet enorm goed om al dat moois te mogen aanschouwen. De ideale manier om het grauwe van de naderende "feest"dagen, zonder feesten, te vergeten!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE: KEUZE BIJ HET STARTEN EN ANDERE NIEUWIGHEDEN
... Drie korte berichtjes om de week te beginnen!

De gespecialiseerde website 9to5Mac ontdekte in de bètacode voor iOS 14.3, dat Apple je de kans zal bieden om apps van derden te installeren, wanneer je  de setup uitvoert voor je toestel. Hiermee wil het ongetwijfeld een mogelijke klacht door de EU en andere instanties over misbruik van zijn monopoliepositie voorkomen. Denk terug aan jaren geleden, toen Microsoft ook gedwongen werd om bij de eerste setup van het Windows OS, de gebruiker zijn favoriete browser te laten kiezen.

Het tweede bericht gaat over de eerste concrete toepassingen voor de M1 chip van Apple. Microsoft Office en Davinci Resolve, een app om films te maken, zullen op deze nieuwe technologie draaien.

En het derde bericht draait rond batterijen: analist Ming-Chi Kuo, die meestal heel juiste voorspellingen maakt, meent dat Apple in de toekomst in zijn volgende generatie iPhones "soft board batteries" zal gebruiken. Dat zijn batterijen die minder lagen hebben, wat ertoe kan leiden dat de iPhones in de toekomst dunner kunnen zijn, of meer capaciteit hebben voor dezelfde dikte. Volgens de man zouden de schermen in de toekomst ook 10 tot 20 procent minder energie gaan gebruiken, en zelfs continu aan kunnen zijn.
https://9to5mac.com/2020/11/12/ios-14-3-will-suggest-third-party-apps-to-users-during-the-iphone-or-ipad-setup-process/
https://www.macworld.co.uk/news/microsoft-office-big-sur-m1-macs-3797952/
https://9to5mac.com/2020/11/13/smaller-iphone-batteries/HACKERS ZOUDEN VACCINMAKERS AANGEVALLEN HEBBEN
... aanvallen zouden afkomstig zijn van Noord-Korea en Rusland.

Enkele weken geleden kon je bij NeTTies lezen dat geheime diensten zich aan het voorbereiden waren op hackeraanvallen op farmabedrijven. Zij vreesden namelijk dat hackers doelgerichte aanvallen zouden uitvoeren op bedrijven die aan vaccins werkten. Die aanvallen zouden verschillende vormen kunnen aannemen: industriële spionage (de formule van het vaccin stelen bijvoorbeeld) of sabotage (knoeien met onderzoeksresultaten), of zelfs ingrijpen tijdens het transport van vaccins.

Toen wij het bericht voor het eerst lazen, leek het ons vergezocht. Maar toch is het geen Science Fiction: bij The Verge lees je namelijk dat Microsoft wel degelijk dergelijke aanvallen ontdekt heeft tegen bedrijven die research uitvoeren naar vaccins en behandelingen van COVID-19. Het zou gaan om zeven grote bedrijven in de VS, Canada, Frankrijk, India en Zuid-Korea, en de aanvallen zouden uitgevoerd zijn door hackers uit Noord-Korea en Rusland.

Microsoft heeft de bedrijven in kwestie verwittigd en zou naar eigen zeggen de meeste van deze aanvallen hebben kunnen afslaan door zijn beveiligingsmaatregelen.
https://www.theverge.com/2020/11/14/21565136/microsoft-hackers-russia-north-korea-attacked-covid-19-vaccine-coronavirusGOOGLE TREKT DE STEKKER UIT EXPEDITIONS VR APP
... bestaande rondleidingen gaan naar Arts & Culture

Je kan de tel haast niet bijhouden van het aantal diensten en apps die Google gelanceerd heeft om dan na een tijdje de stekker eruit te trekken. Hoe succesvol die diensten ook waren, en hoeveel de gebruikers eraan verslingerd waren - denk maar aan Google Reader.

Nu is er opnieuw een Googletool gesneuveld: Expeditions. Dat is een VR app waarmee je bezoekjes in 360° virtueel kan brengen aan tentoonstellingen, musea, enz. De app zal vanaf juni 2021 verdwijnen uit de Play Store en de appstore van Apple.

Maar gelukkig blijft de content wel bewaard. Je zal die voortaan kunnen zien in "Google Arts & Culture".
https://artsandculture.google.com/
https://techcrunch.com/2020/11/13/google-pulls-the-plug-on-expeditions-vr-app-migrates-tours-to-arts-culture/NIEUWE FUNCTIE IN ZOOM MOET BEVEILIGING VERBETEREN
... en vooral 'Zoombombing' voorkomen.

Met de lockdown is de videoconferentietool Zoom de voorbije maanden erg populair geworden.  Ook wij maken er dankbaar gebruik van, want het is de enige manier om te vergaderen met verschillende mensen. Maar met de populariteit kwamen er ook pestkoppen: mensen die ongevraagd op conferenties binnenvielen en daar dan gesprekken verstoorden met allerlei obsceniteiten. Een fenomeen dat al snel de naam "zoombombing" meekreeg.

Om dat te voorkomen heeft Zoom al verschillende maatregelen genomen, o.a. de end-to-endversleuteling van gesprekken, het afgrendelen van gesprekken met wachtwoorden, enz. Nu komt er nog een nieuwe voorzorg: een tool die "At-Risk Meeting Notifier" heet. Die gaat het internet aflopen om te zien of er nergens een link naar conferenties online gezet is, zodat anderen misbruik kunnen maken van deze link. Komt de tool zo'n link tegen, dan zal hij automatisch een mail sturen naar degene die de conferentie organiseert om hem te waarschuwen.

Een goede stap. Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/new-zoom-feature-can-alert-room-owners-of-possible-zoombombing-disruptions/MICROSOFT TEAMS: SPECIALE APPS  VOOR MEETINGS
... ook Teams kende een spectaculaire groei

Er is nog andere software voor videoconferenties die een explosieve groei kende: Teams. Met dit onderdeel van het Microsoft 365 pakket, kan je samenwerken via het web via audio- en videochat - concurrentie dus voor Slack, Workplace (van Facebook), Google Meet en uiteraard Zoom.

Teams is in de voorbije maanden van 13 miljoen dagelijks active gebruikers (DAU's) gestegen naar maar lefst 115 miljoen. En nu brengt het een hele reeks apps uit voor zijn meetings.  Dat zijn voor een groot deel apps van derden, die extra functies toevoegen voor, tijdens en na de videogesprekken, zoals een tab toevoegen waar de Team-leden met elkaar kunnen spreken voor de echte meeting begint, of agendapunten opvolgen nadat de meeting gedaan is.

Momenteel zijn het er 21, waaronder Microsoft Forms, Priority Matrix, SurveyMonkey. Venturebeat geeft een preview van enkele van deze apps.
https://venturebeat.com/2020/11/16/microsoft-teams-meetings-apps-low-code-tools/MAX SCHERMS TREKT TERUG TEN STRIJDE
... privacyvoorvechter neemt nu Apple in het vizier

Max Schrems heeft aangetoond dat je als eenling wel degelijk iets vermag tegen de grote techgiganten, maar je moet wel volhouden. Hij was namelijk de man die ervoor gezorgd heeft dat het zogenaamde "privacy shield" waardoor data vrij overgedragen kan worden naar de VS, teniet gedaan werd.

Nu heeft Schrems het op Apple gemunt. Wat de meeste mensen toch wel zal verbazen, want Apple heeft toch altijd beweerd dat het de privacy van zijn gebruikers ernstig neemt. Concreet gaat het over de IDFA op de iPhone, de Identifier for Advertisers. Dat is een identificatie, uniek voor elke Phone, waarmee gebruikers doorheen applicaties en hun online en mobiel gedrag gevolgd kunnen worden.  Apple zou namelijk voor die IDFA niet expliciet de toestemming van de gebruiker vragen - en mensen volgen zonder hun toestemming is tegen de wet.

"Apple heeft wel functies uitgebracht voor zijn browser om cookies te blokkeren, maar het plaatst gelijkaardige codes op zijn smartphones, zonder toestemming van de gebruiker", zo luidt de aanklacht van de "noyb" campagne van Schrems. En dus werd er een klacht ingediend wegens overtreding van de e-privacyrichtlijn van de EU.

Wat nu de volgende stappen gaan zijn lees je bij de Financial Times.
https://www.ft.com/content/aa43188a-0624-48b2-bc18-96b1e78df836TWITTER START MET FLEETS
... maar hoe kan je nog iets bewijzen, als een tweet verdwenen is?

Verleden week voerde Facebook verdwijnende berichten in bij Messenger en Instagram. En deze week kondigt Twitter aan dat het de "fleets" uitrolt, tweets die na 24 uur automatisch verdwijnen. Volgens Twitter hebben testen met de fleets in Brazilië, Italië, India en Zuid-Korea aangetoond dat het de mensen meer vertrouwen zou geven om toch een tweet te plaatsen. Een tweet is té publiek, té permanent en er zou teveel druk zijn om Retweets en Likes te verzamelen. Door het tijdige van de fleet zouden mensen zich beter voelen om persoonlijke gedachten, meningen, gevoelens te delen.

Je zal op een tweet kunnen antwoorden. Maar jouw antwoord blijft, de originele fleet verdwijnt. Je kan ook een DM naar de "Flitteraar " (zoals we de Twitteraar die een fleet stuurt maar zullen noemen) zenden, net zoals je dat kan bij Instagram.

En o ja, Twitter gaat ook stickers uitbrengen, je zal live kunnen uitzenden. Maar je kan een fleet niet liken of retweeten. En je krijgt geen melding wanneer iemand een screenshot maakt van je fleet - maar dat was sowieso een halfbakken bescherming, want je kan nog altijd met je smartphone een foto nemen van een fleet op je PC, of met een tweede smartphone een foto van een fleet op je smartphone.

En dat is misschien wel nodig. Want als tweets, pardon: fleets verdwijnen, hoe kan je dan racistische of haatvolle tweets nog signaleren aan Twitter?  Denk je eens dit scenario in: iemand met veel volgers post een fleet en roept op om een persoon te pesten. Het slachtoffer kan nu niet meer achterhalen wie aan de bron ligt van de pesterij. Wij voorzien toch wel wat problemen...

Meer bij The Verge en  Reuters.
https://www.theverge.com/2020/11/17/21570368/twitter-fleets-disapeating-tweets-stories-launch-available-now
https://www.reuters.com/article/twitter-fleets-idUSKBN27X24X?taid=5fb403f349698f00019c3febGOOGLE MAPS UPDATES MOETEN HELPEN TEGEN CORONA
... overlays ook voor openbaar vervoer

Google heeft een handvol nieuwigheden aangekondigd aan zijn Google Maps, onder andere over de "overlay" met informatie rond COVID. Daarbij zou je in realtime kunnen zien hoe drukbezet je trein of bus is. Daarvoor gebruikt Google data van andere Mapsgebruikers, om te berekenen hoeveel smartphones (en dus mensen) er op een trein zitten. Dit is slechts een van de 250 features die Google uitgebracht heeft sinds het begin van de coronacrisis.

Het is uiteraard niet leuk om als haringen in een ton te moeten staan op tram, trein of bus - en in deze coronatijden is het zelfs absoluut gevaarlijk. Tot nu toe gaf Google al wel aan of een bepaalde trein, tram of bus druk bezocht zou zijn, maar dat was op basis van vorige data en statistieken. Nu echter, gaat het om real time data.

Er zijn ook nog wat nieuwigheden bij de Google Assistant: die heeft nu meer opties om te voorkomen dat je gestoord wordt tijdens het besturen van je auto. Zo kan je via de Assistant je muziek bedienen, de Assistant kan boodschappen van je toestel voorlezen, telefoontjes beantwoorden, media afspelen van Spotify, YouTube Music, Google Podcasts.

Meer hierover bij The Verge en Mashable.
https://www.theverge.com/2020/11/17/21571074/google-maps-covid-layer-food-delivery-expected-time-public-transport-crowdedness-assistant-driving?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://mashable.com/article/google-maps-public-transit-crowded-real-time/?europe=trueFIREFOX 83 MET HTTPS ONLY MODUS
... en ook sneller natuurlijk

Mozilla heeft deze week Firefox 83 voorgesteld voor zowel Windows, Mac als Linux. Het bevat een HTTPS-only modus, waarbij de browser tracht om met elke website die je bezoekt een beveiligde HTTPS-verbinding te leggen. En kan het dat niet doen, omdat de site geen HTTPS-versie aanbiedt, dan zal de site eerst aan jou vragen of het wel OK is om toch die verbinding te leggen.

Deze functie moet je wel zelf eerst activeren: ga naar de menuknop rechtsboven, kies Voorkeuren, dan Privacy en Security, blader naar beneden naar de HTTPS-only modus, waarna je die optie activeert.  In de toekomst zou Mozilla deze optie standaard kunnen activeren. De voornaamste reden waarom het dat nu nog niet doet, is omdat niet alle websites HTTPS aanbieden, en dat zelfs de HTTPS-website vaak nog afbeeldingen of video's via onversleutelde HTTP brengen.

Verder zou de performantie verbeterd zijn, met een snellere laadtijd van de pagina's en minder geheugenverbruik. De hele lijst met nieuwigheden (de "changelog") kan je nalezen bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2020/11/17/mozilla-firefox-83/APPLE VERMINDERT COMMISSIE IN APPSTORE
... maar zal er geen boterham minder om eten

Heuglijk nieuws voor de (kleine) ontwikkelaars: voortaan zullen zij geen 30% commissie meer moeten betalen aan Apple wanneer iemand hun app aankoopt in de appstore, of via de app een "in-app" aankoop doet. Al wie verleden jaar minder dan 1 miljoen dollar verdiende met zulke verkopen, moet voortaan nog maar 15% commissie betalen.

Een hele verandering - Apple hanteert al 12 jaar deze commissie, en het was een van haar belangrijkste groeipijlers in al die jaren (1). Maar volgens Sensor Tower, een bedrijf dat gespecialiseerd is in statistieken over de appstore, zal Apple er niet echt een boterham minder voor moeten eten. Want alhoewel die verlaging van de commissie zal gelden voor ongeveer 98% van alle ontwikkelaars, is het wel zo dat die 98% slechts goed is voor amper 5% van de inkomsten van de appstore. 

Apple heeft, naar eigen zeggen, de beslissing genomen om de commissie te verminderen, omdat 2020 zo'n slecht jaar is voor kleine bedrijven. En het wil die ontwikkelaars helpen. Maar ongetwijfeld zal het feit dat er enkele processen voorbereid worden tegen Apple, juist omwille van die commissie, ook wel bijgedragen hebben  om juist nu die beslissing te nemen...
https://www.nytimes.com/2020/11/18/technology/apple-app-store-fee.htmlGOOGLE PAY IN EEN NIEUW KLEEDJE
... met nadruk vooral op persoonlijke financiën

Google weet heel veel van ons. Wat we zoeken, wat we kopen, waarheen we gaan, welke boeken we lezen, welke films we bekijken... Je moet niet echt paranoïde zijn om vragen te stellen bij die almacht die Google ondertussen uitgebouwd heeft.

En die almacht zou binnenkort zelfs nog groter kunnen worden - dankzij de Google Pay app (voorheen Android Pay genoemd). In het begin van de betaaldienst werkte die vooral als een kredietkaart, maar nu heeft Google een grote vernieuwing uitgebracht. Het wil namelijk niet alleen dienen als app voor je betalingen, maar je ook helpen om je persoonlijke financiën te beheren. Meer nog: Google zou met 11 banken een partnerschap gaan afsluiten om in 2021 een nieuwe soort bankrekening te lanceren, de Plex.  Die zou geen maandelijkse kosten aanrekenen, geen kosten voor wanneer je in het rood gaat, of een minimum verplichte som op je rekening.

Concreet zou je 3 tabs in je app krijgen: eentje om vrienden en bedrijven erg snel te betalen. De tweede optie is om aanbiedingen en kortingen te leren kennen. En de derde zou je inzicht moeten geven in je uitgaven.

Euhm. Iemand zin om Google echt inzicht te geven in je hele, hele leven?
https://news.slashdot.org/story/20/11/18/1815249/google-pay-gets-a-major-redesign-with-a-new-emphasis-on-personal-finance?utm_source=slashdot&utm_medium=twitterFACEBOOK ONDER VUUR
... overname Instagram en WhatsApp toch een stap te ver?

Volgens bronnen van de Washington Post zouden er zowel een onderzoek van staten als een federaal onderzoek lopen tegen Facebook, dat van trustvorming beschuldigd wordt. het zou met name gaan om de overname van rivalen Instagram en WhatsApp, dat volgens de klacht geleid zou hebben tot een social media markt waarbij de gebruiker minder keuzes heeft.

Het onderzoek zou gekeken hebben naar de manier waarop WhatsApp en Instagram veranderd zijn sinds hun overname door Facebook. En of de diensten die zij de gebruikers aanbieden minder goed zijn dan toen die onderdelen nog apart bestonden, en of de privacy van de gebruiker sindsdien minder beschermd is. Denk daarbij ook aan de belofte die Facebook in 2014 gedaan heeft aan de Amerikaanse regulatoren die de aankoop van WhatsApp door Facebook moesten goedkeuren - Zuckerberg had namelijk beloofd dat WhatsApp apart zou blijven bestaan, met heel sterke bescherming van de privacy.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar volgens de nieuwssite zou er begin december een officiële klacht ingediend worden, en zouden een veertigtal Amerikaanse staten zich achter de aanklacht scharen.
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/11/19/facebook-antitrust-lawsuit/GOOGLE: NA RCS NU OOK E2E
... nieuwe woordjes leren dus!

Enkele maanden geleden werd al aangekondigd dat Google voor zijn Androidtoestellen een dienst zou uitrollen die RCS heeft of Rich Communication Services. Dat is een communicatietool die eigenlijk de opvolger zou moeten zijn van de SMS, en die 'rich' content zou toelaten, zoals afbeeldingen en filmpjes. Normaal gezien zou MMS dat moeten zijn, maar dat is nooit echt goed van de grond gekomen. RCS zou verschillende features van Facebook Messenger, iMessage en WhatsApp in één platform combineren, zodat je groepsgesprekken kan houden, video, audio en afbeeldingen kan delen, enz. Bij DigitalTrends vind je een goede uitleg over RCS (1).

Welnu, Google heeft deze week aangekondigd dat het RCS wereldwijd uitgerold heeft voor alle Androidtoestellen. Daardoor zullen gebruikers die een abonnement hebben bij een provider die enkel SMS en geen MMS toelaat, de Google Messages app kunnen downloaden. Met RCS kan je dan via een indicator zien wanneer er iemand anders aan het typen is, kan je een "gelezen" melding vragen voor een bericht, kan je foto's en video's in hoge resolutie uitwisselen, en gesprekken houden met grote groepen.

En nu dit afgerond is, heeft Google alweer een nieuw project: in de nieuwste bètaversie van Google Messages zou er voortaan end-to-endversleuteling komen - e2e dus, en daar zitten we aan onze tweede nieuwe afkorting. Het zal wel enkel in een-op-een gesprekken kunnen. Meer hierover bij 9to5Google.
https://www.digitaltrends.com/mobile/what-is-rcs-messaging/
https://9to5google.com/2020/11/19/google-completes-global-rcs-rollout-as-messages-starts-testing-default-end-to-end-encryption/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ECHO FRAMES: SLIMME BRIL
... geen projectie op je scherm, geen camera, enkel audio

Amazon heeft aangekondigd dat de Echo Frames stilaan op de markt zullen komen. Dat is een slimme bril, met gewoon glas, maar wie normaal gezien al een bril draagt om zijn zicht te verbeteren, kan de bril ook voorzien van aangepaste glazen.

De bedoeling van de bril is dat je, handenvrij, toegang hebt tot je Alexa op je smartphone. De bril bevat dus microfoontjes die reageren op je stem, maar die je ook kan afzetten met het dubbelklikken op een knop. Meldingen van je apps komen via de "oren" van de bril, en door de "open-ear" technologie van Amazon worden de audiomeldingen rechtstreeks naar je oren gericht waarbij mensen rondom jou zo weinig mogelijk kunnen horen.

Dit lijkt ons een heel slim idee! Meer bij CNBC, en Amazon zelf.
https://www.cnbc.com/2020/11/19/amazon-echo-frames-glasses-with-alexa-now-available-for-250.html
https://www.amazon.com/Echo-Frames/dp/B07W72XKPJ


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetAPPLE MAAKT PODCASTS GEMAKKELIJKER TE EMBEDDEN
... maar alleen voor Apple Podcasts

Apple maakt het gemakkelijker om podcasts te ontdekken en beluisteren via het web, zonder dus een podcastplayer te gebruiken. Daarvoor heeft het een speciale 'embed web player' uitgebracht, waarmee iedereen code kan genereren voor de meer dan 1,5 miljoen afleveringen van podcasts die via Apple Podcasts te verkrijgen zijn.

En met iedereen worden dus niet alleen de makers van podcasts bedoeld maar ook luisteraars. Als jij dus een bepaalde aflevering van een podcast heel interessant vindt, kan je die in een artikel embedden en kan iedereen die vanop jouw website beluisteren.

De code hiervoor kan je genereren via de Apple Podcasts Preview pagina's op het web, of via de Apple Podcasts Marketing Tools website. Hoe je hiervoor praktisch te werk moet gaan legt TechCrunch haarfijn uit.
http://tools.applemediaservices.com/apple-podcasts
https://techcrunch.com/2020/11/16/you-can-now-embed-apple-podcasts-on-the-web/SOUNDCLOUD START MET GEVERIFIEERDE PROFIELEN
Bij Twitter bestaat het al heel lang: het blauwe vinkje, dat moet bevestigen dat jij bent wie je beweert te zijn. Dit om te voorkomen dat je in de luren gelegd zou worden door nepaccounts. Bij Twitter dient dit vooral om fake news te voorkomen.

Nu start ook SoundCloud met geverifieerde accounts. hier heeft het echter een ander doel: om de creators te beschermen. Bekende artiesten worden immers vaak geconfronteerd met mensen die in hun naam een account aangemaakt hebben. De blauwe badges moeten het gemakkelijker maken om artiesten te identificeren.

SoundCloud had al badges, maar die waren oranje, en die werden gegeven aan creators met een Pro account op SoundCloud.  Die badge moest dan duidelijk maken aan luisteraars, andere creators en mensen uit de muziekindustrie dat degene met zo'n badge het ernstig meende met zijn muziek. Aan die badges verandert er niets.

Meer bij SoundCloud zelf.
https://blog.soundcloud.com/2020/11/17/profile-verification-has-arrived/BANDCAMP START MET STREAMINGPLATFORM
We blijven nog even bij de muziek, en wel bij een initiatief van BandCamp, een onafhankelijke marktplaats voor muziek. Daar kunnen artiesten hun muziek verkopen per album of song, en een community rond zich opbouwen.

Nu hebben muzikanten het heel moeilijk met de lockdown - zij mogen niet live in zalen optreden, en zien een flink deel van hun normale inkomsten verdwijnen. Daar wil BandCamp een oplossing voor bieden: het start zijn eigen livestreaming platform, BandCamp Live. Een plek waar je een ticket kan kopen om een concert live te beluisteren, zodat je de artiest ook kan ondersteunen.

Uiteraard zullen de prijzen van de tickets nooit zo hoog zijn als bij fysieke concerten. Maar anderzijds kan je wel een show streamen voor de hele wereld. De artiesten bepalen zelf de prijs van tickets, en tot april 2021 zal BandCamp hier geen commissie op aanrekenen. Een mooi initiatief!
https://daily.bandcamp.com/features/bandcamp-ticketed-livestream

 
De nieuwe oogst


ZOOM TRIVIA NIGHT

Het wordt donkerder, en het wordt elke dag zwaarder om de lockdown light vol te houden. Misschien kan deze tool helpen: je kan hiermee namelijk een quiz houden voor je vrienden, via Zoom. De instructies vind je hier.
[Taal: ENG]
https://www.morningbrew.com/daily/stories/2020/11/03/run-zoom-trivia-night


STREAMYARD: LIVESTREAM IN JE BROWSER
Deze tool zorgt ervoor dat je een hele livestreamstudio hebt, gewoon in je browser. Je kan gasten interviewen, je scherm delen, en veel meer. Je kan je stream rechtstreeks delen op YouTube, LinkedIn, Facebook en andere platformen.
[Taal: ENG]
https://streamyard.com/


INTERNET SECURITY LIST
Met deze website kan je controleren of jij wel genoeg veiligheidsmaatregelen neemt op het web. Bij elke tip vind je ook apps die je daarbij kunnen helpen.
[Taal: ENG]
https://securitycheckli.st/


NOTION: NOTITIES

Wie op zoek is naar een alternatief voor Evernote, zou deze tool eens kunnen proberen. Hier kan je, net als bij Evernote, notities maken en in notaboeken organiseren. Je verzamelt er links naar websites, maakt er een to-do lijstje, enz. Bestaat als app voor mobiele toestellen, voor Mac & Windows en als webapp.
Het basisplan is gratis, maar er bestaan ook betalende versies voor individuele gebruikers en teams.
https://www.notion.so/pricing
https://www.notion.so/product


NOTECANDY
Dit is een hele bibliotheek vol met afbeeldingen die speciaal voor Notion.so gecreëerd zijn. Prachtig illustraties voor categorieën en thema's.
https://www.producthunt.com/posts/notecandy
https://www.notecandy.com/?ref=producthunt


NOTION PAGES
Notion.so heeft ook een heel uitgebreide community, die voor handige templates zorgt die je kan gebruiken voor je nota's. Deze website brengt je een selectie van de nieuwe templates die uitkomen.
https://notionpages.com/?ref=producthunt


DE BEST 30 COMEDY FILMS
Binnen moeten blijven, donkere avonden - dan moeten we zelf maar wat luchtigheid in ons leven binnenbrengen, nietwaar? Een lach doet wonderen - en dit lijstje van Mental Floss zal daarbij helpen: het somt namelijk de 30 beste komische films op (internationaal). En je krijgt er ook de reden bij waarom het zo'n goede film is. Veel plezier!
[Taal: ENG]
https://www.mentalfloss.com/article/635678/best-comedy-movies-all-time


BUNGOSEARCH: BOEKEN VAN PROJECT GUTENBERG

Er zijn meer dan 35.000 e-boeken in het archief van Project Gutenberg. En die kan je eigenlijk allemaal gratis downloaden en lezen. Maar het aanbod is zo overweldigend, dat het moeilijk is om een boek te kiezen.
Deze website wil helpen: je kan hier kiezen op verschillende factoren, zoals hoe lang het duurt om het boek te lezen, hoe populair het is, op naam van auteur, enz.
[Taal: ENG]
https://search.bungomail.com/en


CLOUD ZOO: DIERTJES KIJKEN
Dag na dag worden er via livecams beelden getoond van dieren in dierentuinen en aquaria. Deze website verzamelt daarvan korte fragmenten, zodat je een soort virtuele zoo kan bezoeken.
[Taal: ENG]
https://pudding.cool/2020/11/cloud-zoo/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WINKEL IN DE BUURT

Internetgigant bol.com speelt in op de trend om plaatselijke handelszaken te ondersteunen, die erg te lijden hebben onder de coronacrisis. Daarom heeft het alle Belgische bedrijven die producten via bol.com aanbieden, bijeengebracht op de Winkel In De Buurt rubriek.
https://winkelindebuurt.bol.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STARTEN MET ONLINE VERKOPEN
Op deze website vind je allerlei tips, webinars en live Q&A's die handelaren die nog geen online winkel hebben, wegwijs moeten maken en helpen bij die belangrijke stap.
[Taal: NL]
https://webinars.startenmetonlineverkopen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EDTV
Deze website richt zich volop tot jongeren, en wil gevoelige onderwerpen zoals drugs, alcohol en pesten bespreekbaar maken, op een ludieke manier. Het platform werd gemaakt door Theaterhuis Uitgezonderd en de taal is heel creatief.
[Taal: NL]
https://www.made-in.be/antwerpen/james-cooke-schakelt-antwerpse-artcore-society-en-ohana-in/
https://edtv.be/nl
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kasteel in Meer, Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Maxburg
    Resten van de 19e-eeuwse kernvesting rond de Belgische stad Diest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vestingwerken_van_Diest
    Onderzoek van de GGD bij een geval van een besmettelijke ziekte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bron-_en_contactonderzoek
    Begrip uit de verzamelingenleer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Universele_verzameling
    Aziatische boomwurger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aziatische_boomwurger
    Prehistorie van Siberië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Prehistorie_van_Siberi%C3%AB
    Vreemd speenkruid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vreemd_speenkruid
    Nummer van de Nederlandse zanger Benny Neyman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Waarom_fluister_ik_je_naam_nog
    Historische familie van drukkers en krantenuitgevers in Oostende - https://nl.wikipedia.org/wiki/Elleboudt


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Handelsverdrag tussen Aziatische landen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regional_Comprehensive_Economic_Partnership
    Oorlog in Tigray - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_in_Tigray
    Onlangs overleden diverse Belgen op leeftijd, onder wie:
        Vlaamse radio-omroepster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lutgart_Simoens
        Vlaams zanger en gitarist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Van_Staeyen
        Belgisch politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rik_Boel


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over atletiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Atletiek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Wereldberoemde esporter gaf ruim 100.000 dollar prijzengeld niet aan bij de belasting: ‘Foutje’
https://www.ad.nl/esports/wereldberoemde-esporter-gaf-ruim-100-000-dollar-prijzengeld-niet-aan-bij-de-belasting-foutje~a776c28c/
- ‘Onze slaapkwaliteit holt achteruit, we willen altijd bereikbaar zijn’
https://www.ad.nl/tech/onze-slaapkwaliteit-holt-achteruit-we-willen-altijd-bereikbaar-zijn~a0663e07/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Tutorial Windows Instellingen – 3. Privacy – a. Locatie
https://computertaal.info/2020/11/20/tutorial-windows-instellingen-3-privacy-a-locatie/
- Google lost twee meer Chrome bugs op die actief misbruikt worden
https://computertaal.info/2020/11/16/google-lost-twee-meer-chrome-bugs-op-die-actief-misbruikt-worden/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Amazon voegt extra informatie over liedjes toe aan Music-dienst
https://tweakers.net/nieuws/174860/amazon-voegt-extra-informatie-over-liedjes-toe-aan-music-dienst.html
- Fitbit Sense en Versa 3 krijgen in VS ondersteuning voor Google Assistant
https://tweakers.net/nieuws/174834/fitbit-sense-en-versa-3-krijgen-in-vs-ondersteuning-voor-google-assistant.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Karel de Grote Hogeschool moet IoT-graduaat schrappen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/karel-de-grote-hogeschool-moet-iot-graduaat-schrappen/article-news-1667827.html
- 'Belgische corona-app vindt moeilijk zijn weg naar risicopatiënten en lager opgeleiden'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-corona-app-vindt-moeilijk-zijn-weg-naar-risicopatienten-en-lager-opgeleiden/article-normal-1667767.html


*** TANDEMTECH


- Motorola Razr 5G review: een klapper, maar geen klepper
Voor dat retrogevoel
https://tandemtech.be/motorola-razr-5g-review-b6b1f188dca6
- Nokia 8.3 5G: middenklasser in hart en chipset
Betaalbaar 5G toestel
https://tandemtech.be/nokia-8-3-5g-review-48feebb024ee


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- "Alles draait om beleving": hoe deze twee jonge ondernemers met hun virtuele ober de horeca weer hoop geven
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/alles-draait-om-ervaring-hoe-dit-bedrijf-de-horeca-weer-doet-glimlachen
- "De crisis heeft de digitalisering in de horeca versneld, maar uiteindelijk draait alles om beleving. En die heb je niet bij een takeaway gerecht"
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/de-crisis-heeft-de-digitalisering-in-de-horeca-versneld-maar-uiteindelijk-draait-alles-om-beleving-en-die-heb-je-niet-bij-een-takeaway-gerecht 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE TRANSPARANT MENU UITSCHAKELEN IN MACOS BIG SUR

Niet iedereen is blijkbaar fan van de transparante menu's die je in de nieuwe macOS Big Sur vindt. Ben jij dat ook in dat geval niet, dan vind je in dit artikel een methode om die transparante menu's uit te schakelen.
https://betanews.com/2020/11/14/how-to-disable-transparent-menus-and-dock-in-macos-big-sur/


HOE KAN JE EEN ZOOMBOMBING STOPZETTEN
Eerder deze week hadden wij het al over het fenomeen "Zoombombing", waarbij ongenode gasten een zoom videoconferentie komen verstoren. Wij wensen het jou uiteraard niet toe, maar wat moet je eigenlijk doen wanneer je zulke ongewenste indringers over de virtuele vloer krijgt?
Lifehacker heeft enkele tips.
https://lifehacker.com/how-to-stop-a-zoombombing-1845700843 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NEWPIPE: YOUTUBE VIDEO OOK DOWNLOADEN


Dit is een alternatief voor de officiële YouTube app, die kleiner in download is en ook gebruiksvriendelijker. En waarbij meteen ook de mogelijkheid ingebakken is om de video's te downloaden. Bovendien zit er een functie in om reclame te blokkeren.
https://www.chip.de/news/YouTube-Premium-Funktionen-freischalten-kostenlos_182976515.html
https://www.chip.de/downloads/NewPipe-APK-Android-App_183024077.html
https://newpipe.schabi.org/


SOMEDAY: TO DO
Deze app voor de iPhone maakt het simpel om je to-dolijst  bij te houden. Je hebt voor elke dag enkel de keuze uit Vandaag, Morgen, en "Ooit".
https://apps.apple.com/us/app/someday-one-day-at-a-time/id1537662355


UNIVERSE: WEBSITE BOUWEN
Met deze webapp kan je simpel, zelfs vanop je smartphone, een website bouwen met klikken en verslepen. En ook nadien is het gemakkelijk om de website te onderhouden.
https://onuniverse.com/?ref=launchingnext


WIDGET SHORTCUTS

Deze app voor de iPhone en iPad zorgt er dan weer voor dat je van alle mogelijke dingen een widget-snelkoppeling kan maken om op je startscherm te zetten. Zo heb je je favoriete website en persoon om te bellen, altijd bij de hand.
https://apps.apple.com/us/app/widget-shortcuts/id1534736058?ref=launchingnext


PING LEGACY: NETWERK CONTROLEREN
Met deze app voor Windows kan je informatie over je netwerkadapter bekijken, het gegevensgebruik, en een pingcommando geven, dit alles vanuit een grafische interface.
https://www.microsoft.com/en-us/p/ping-legacy/9p1kvkt59t2m?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


TWEETMILL: TWITTER CLIENT


Deze client voor Windows is gebruiksvriendelijk. Hij ondersteunt meerdere accounts en lijstjes, je kan zoekopdrachten bewaren, en er zijn tal van andere mogelijkheden voor wie regelmatig met Twitter werkt.
https://www.microsoft.com/en-us/p/tweetmill/9pgfn3gqz4s1?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er is maar één klasse in de maatschappij die meer over geld denkt dan de rijken,
en dat zijn de armen.
-Oscar Wilde-