Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/11/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1183  van 14/11/2020Gegroet lezer,

Het zijn moeilijke tijden voor veel mensen. Het gebrek aan contact valt velen zwaar. Er is echter één remedie, die helpen kan: een wandeling te maken in de natuur, die nu op zijn mooiste is. Al die verschillende schakeringen van de herfstbladeren, het is zo helend voor het hart... Ga erop uit!

En natuurlijk: wanneer u terug bent, schenk u een lekker warm koffietje in of iets anders, en geniet van deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.SPOTIFY OVERWEEGT BETALEND ABONNEMENT VOOR PODCASTS
... althans dat is wat een poll doet vermoeden

Uit een rondvraag die Spotify via zijn app doorstuurde aan de gebruikers, overweegt het bedrijf om een betalende podcastdienst te creëren. Daarbij zou je dan toegang krijgen tot originele reeksen of exclusieve episodes, en dat voor een maandelijks bedrag.

In de rondvraag worden getallen genoemd van 3 tot 8 dollar per maand, waarbij de goedkoopste versie ook advertenties zou bevatten. De duurste versie zou exclusieve vroege toegang geven tot bepaalde episodes, en advertentievrij zijn.

Het gaat dus wel om een apart podcast-abonnement, deze prijzen geven geen toegang tot het premium muziekabonnement van Spotify. Een interessante ontwikkeling, maar als podcastmaker zou ik toch de nodige reserves hebben. Hiermee geef je namelijk Spotify nog meer controle over je content, en de meeste podcast-luisteraars verkiezen hun eigen app die toegang tot àlle podcasts geeft.

Voor Spotify zelf zijn podcasts een lucratieve zaak, zo merkt The Verge terecht op. Het bedrijf moet geen licenties betalen of royalties om ze te mogelijk streamen, maar het bedrijf kan alsnog geld verdienen met abonnementen en de advertenties die het in de podcasts plaatst. Het bedrijf heeft de laatste tijd ook enorme sommen geïnvesteerd in het aankopen van belangrijke poductiehuizen zoals Gimlet, en het heeft exclusieve podcastdeals afgesloten met o.a. Michelle Obama en Kim Kardashian.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/11/6/21552822/spotify-podcast-subscription-service-survey?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4NIEUWE PRIVACYREGELS VOOR APP STORE
... die al smalend "nutri score" genoemd worden

Apple heeft aangekondigd dat ontwikkelaars voortaan nieuwe informatie moeten geven over de manier waarop zij omgaan met jouw privacy in hun apps. Je zou het kunnen vergelijken met de "nutri score" die supermarkten tegenwoordig toepassen op voedingswaarden - een manier dus om op erg eenvoudige wijze duidelijk te maken of een product gezond of minder gezond is, en in het geval van een app: of je privacy goed of slecht beschermd wordt.

Met die regels zouden de ontwikkelaars moeten aangeven op welke manieren data verzameld en gebruikt wordt, zowel door henzelf als door derden. Daarbij wordt "verzamelen" gedefinieerd als het overbrengen van data vanop jouw toestel naar elders, zodat de ontwikkelaar of derden daartoe toegang hebben voor een periode die langer is dan nodig om de eigenlijke dienst, waarvoor de app dient, te leveren. Een hele mondvol die eigenlijk betekent:  de app mag data verzamelen om te doen waarvoor hij bedacht werd, ook als dat inhoudt de data van je toestel naar de eigen servers sturen, maar daarna moeten die data vernietigd worden.

Op de pagina met die "nutri score" in de App Store zal je ook kunnen zien welke data verzameld worden: Data om je traceren (zoals locatie, afstand), data met betrekking tot jou (zoals contact info) en data die geen betrekking hebben op  jou (zoals anonieme data over het gebruik van de app).

Deze regels zullen gelden voor elke app die nieuw in de App Store aangeboden wordt, maar ook voor elke update van een bestaande app.

Meer bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2020/11/05/app-store-privacy-labels-developers/NETFLIX START MET EIGEN KANAAL
... streamexperiment gaat van start in Frankrijk

Blijkbaar worden mensen overdonderd wanneer ze Netflix opzetten - er is gewoon té veel keuze, wat men in het Frans "l'ambarras du choix" noemt. En de kijker is nu eenmaal lui - die wil zijn tv opzetten en kunnen wegdromen. Iets wat bij lineair kijken wel degelijk kan.

Is dat de filosofie die achter het nieuwe initiatief steekt van Netflix? Het komt in Frankrijk uit met "Netflix Channel", een dienst die in een voortdurende stream films en tv-reeksen breng, net zoals bij een gewoon kanaal op de tv.

Het kanaal heet "Direct", en is enkel te zien in de browser, net via de smart tv. Momenteel kan slechts een beperkt aantal Franse gebruikers de dienst zien, maar begin december wordt het "kanaal" uitgerold naar alle Franse Netflix-gebruikers.

Meer bij Variety.
https://variety.com/2020/film/global/netflix-linear-channel-test-1234824339/TIM BERNERS LEE: PRIVACY PODS KRIJGEN VORM
... eindelijk baas over je eigen gegevens?

Er is al lange sprake van, maar nu krijgt het project concrete vorm. Het gaat om het open source initiatief Solid, dat je zeggenschap geeft over je gegevens via Personal Online Data Stores of Pods. Daarbij stop je al jouw data in een doosje, en bepaal jij wie toegang heeft tot die gegevens. Ontwikkelaars kunnen toegang krijgen tot die gegevens, maar alleen met jouw toestemming - en je kan die toestemming te allen tijde terug intrekken of wijzigen.

In 2017 heeft Tim Berners-Lee, een van de mensen die mee aan de wieg stonden van het huidige internet, al een concrete stap gezet om die Pods in de praktijk om te zetten. Hij richtte hiervoor Inrupt op, een bedrijf dat producten op de markt moet brengen die gebruikmaken van het Solid systeem en de Pods. En nu is het zover: Inrupt heeft een zakelijk product voorgesteld waarmee ontwikkelaars apps kunnen bouwen die gebruikmaken van de Pods.

Hiervoor gebruikt het bedrijfsplatform van Inrupt een Solid Server, die de Pods beheert, en verstrekt het ook een SDK (Software Developer Kit) waarmee ontwikkelaars toegang krijgen tot jouw data voor bepaalde doeleinden.

Om dit platform te ontwikkelen, heeft Inrupt samengewerkt met de BBC, de Britse National Health Service, maar ook de Vlaamse overheid. Als een concreet voorbeeld vermeldt TechCrunch een toepassing van de National Health Service: de medische dossiers van de patiënten worden in een Pod bewaard. En de patiënt kan dan zelf bepalen welke artsen, familie of andere personen toegang hebben tot die medische data. Een mantelzorger bijvoorbeeld kan die data lezen en gegevens van vitale functies noteren in de Pod, terwijl een arts die gegevens en de algemene medische geschiedenis kan lezen.

Hierbij is het de bedoeling dat Inrupt het bewaren en aanbieden van de Pods beheert, maar enkel jij kan je Pod inzien en toestemming voor toegang geven.

Meer bij TechCrunch en in de FAQ van Solid Project.
https://techcrunch.com/2020/11/08/tim-berners-lees-startup-inrupt-releases-solid-privacy-platform-for-enterprises/
https://solidproject.org/faqsNIGHTWARE OP IOS WAARSCHUWT JE VOOR NIGHTMARES
... en maakt je wakker. Iets te laat voor Halloween!

De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft haar goedkeuring gegeven aan de NightWare app voor WatchOS en iOS: die app mag op de Amerikaanse markt gebracht worden.

Deze app maakt gebruik van de monitors in de Apple Watch die je hart en je bewegingen controleren. Na een dag of 10 leert de app je slaapgewoonten kennen. En wanneer de app ontdekt dat je een nachtmerrie hebt, dan zal hij vibreren. Dat moet er dan voor zorgen dat je nachtmerrie stopt, zonder dat je zelf wakker wordt.

De app zal echter niet vrij verkrijgbaar zijn, een arts moet de app voorschrijven, want de app is vooral bedoeld voor mensen die traumatische nachtmerries hebben die zijn veroorzaakt door een storing zoals PTSD. NightWare zelf beklemtoont dat de app geen echte remedie is, enkel een hulpmiddel. Volgens een onderzoek van de FDA zouden gebruikers met deze app een betere slaapkwaliteit hebben dan de controlegroep zonder app.
https://www.engadget.com/fda-approves-apple-watch-nightmare-app-205016585.htmlPATREON: NIEUWE FORMULE VOOR PODCASTERS
... samenwerking met Acast maakt betalingen gemakkelijker

De trouwe lezer weet dat wij grote fan zijn van podcasts. En dat wij met lede ogen aanzien hoe de vrije verdeling van podcasts steeds meer in het gedrang komt. Vooral de exclusiviteitsakkoorden die grote podcastkanalen afsluiten met een streamingdienst zoals Spotify baren ons zorgen.

Daarom zijn wij blij te kunnen melden dat er toch nog alternatieven zijn voor podcasters die betaald willen worden voor hun werk, maar de distributie ervan zelf in eigen handen willen houden. Dat bericht betreft Patreon, een dienst die al langer meegaat en waar je allerlei digitale initiatieven kan ondersteunen met kleine, weerkerende bedragen. Dat kan dus ook zijn voor podcasts. Momenteel is het zo dat, wie een podcast steunt voor een bedrag, en daarvoor dus extra content krijgt, een link krijgt naar een aparte RSS feed. Die feed moet dan manueel in de podcast player van je keuze ingevoerd worden.

Dat is een beetje omslachtig, en doet de betalende abonnees vaak afhaken. Nu heeft Patreon een akkoord afgesloten met het bedrijf Acast, waardoor het gemakkelijker moet worden voor de podcaster om afleveringen die voorbehouden zijn voor wie betaalt, onder de abonnees te verdelen. Bovendien krijgt de podcaster toegang tot het analytics controlepaneel van Acast, waardoor zij meer inzicht krijgen over hun luisteraars.

Meer uitleg bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/11/10/21557233/patreon-acast-podcasters-rss-feed-private-subscribers?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4SPOTIFY KOOPT HOSTINGBEDRIJF MEGAPHONE
... maakt het gemakkelijker om ads in podcasts in te lassen

In het vorige bericht kon je lezen dat streamingdienst Spotify zich hard aan het focussen is op podcasts. De laatste maanden heeft het verschillende investeringen gedaan, en podcast productiebedrijven opgekocht.

Daar komt nu nog een aankoop bij: het bedrijf Megaphone, waarvoor Spotify 325 miljoen dollar neertelt. Megaphone is een bedrijf waar velen hun podcast laten hosten - ook Spotify zelf maakte gebruik van Megaphone. Nu moet je weten dat Spotify voor zijn advertenties gebruik maakt van  SAI of Streaming Ad Insertion technologie. Daarmee worden advertenties ingelast in podcasts, afgestemd op het profiel van de gebruiker. Niet op voorhand, maar in real time.

Alle podcasts die nu al op Megaphone gehost worden, krijgen hiermee toegang tot de SAI van Spotify. En wie zijn podcast nog niet host op Megaphone, maar toch toegang wil tot de SAI van Spotify, zal zijn shows op Megaphone moeten gaan hosten. Een slimme deal dus...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/11/10/21557458/spotify-megaphone-podcast-streaming-ad-insertion?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4NIEUWE WOORDJES LEREN: TAB-NABBING
Volgend jaar zal de Chrome browser in een van zijn updates een beveiliging uitbrengen die "tab-nabbing" (tabs wegkapen) moet verhinderen. Maar wat is dat eigenlijk?

Kort gezegd: het is een fenomeen waarbij je een nieuwe tab opent, maar de inhoud ervan meteen verandert naar die van een andere site. Het behoort tot wat "tab hijacking" aanvallen genoemd wordt. Wie een link legt in een artikel, kan aan die link het attribuut ""target-_blank" toevoegen. Dat zorgt ervoor dat de link geopend wordt in een nieuw tabblad. Dat nieuwe tabblad heeft echter toegang tot de originele pagina, en via een bepaalde JavaScript functie, "window.opener", zo weet ZDNet, kan het nieuw geopende tabblad de originele pagina wijzigen en jou daar dan doorsturen naar een site met slechte bedoelingen.

Dat kan voorkomen worden door aan die "target=_blank" ook het attribuut rel="noopener" te koppelen, dat Google Apple en Mozilla samen ontwikkeld hebben. Maar niet elke webmaster heeft zin om zijn oudere pagina's te gaan aflopen om deze correctie uit te voeren, en dus blijft het euvel bestaan. Daarom dus dat Chrome nu zelf beslist heeft dat een volgende versie van de browser automatisch dit attribuut zal toevoegen. Wat meteen betekent dat het ook zal gebeuren bij de andere browsers die op Chromium gebaseerd zijn, zoals Edge, Opera, Vivaldi en Brave.
https://www.zdnet.com/article/chrome-to-block-tab-nabbing-attacks/GOOGLE PHOTOS KENT LIMIETEN VANAF 1 JUNI 2021
... eerst iets gratis aanbieden, en dan laten betalen voor het aanbod. Het lijken wel drugs...

Google Photos is een van de beste online opslagplaatsen voor jouw foto's. Het is trouwens een dienst die je gratis aangeboden wordt, wanneer je een Android toestel hebt. Foto's die je in Google Photos hebt staan, worden door Google heel slim geïndexeerd. Foto's over honden worden automatisch herkend bijvoorbeeld, en Google slaagt er wonderwel in om foto's echt haarfijn te identificeren. Vaak zijn wij verbaasd over de manier waarop Google ons suggesties voorstelt.

Maar... aan alle mooie liedjes komt er een eind blijkbaar. Dat gratis aanbod zou vanaf juni volgend jaar ten einde komen.  Vanaf die datum zou je een abonnement moeten nemen op de "Google One" dienst die Google ook voor andere diensten wil doorvoeren, zodra je het maximum van 15 GB opslagruimte bereikt hebt.

Hier moet wel een nuance gemaakt worden:  die limiet geldt niet voor foto's in lage resolutie. Heb je duizenden foto's in dat formaat, dan geldt dat maximum niet. Maar wel voor foto's in hogere resolutie - iets wat voorheen trouwens ook al bestond. En die Google nu ook voor Google Drive bestaat: documenten en rekenbladen van Google Workspace zullen ook een dergelijke beperking kennen.

Het enige lichtpuntje is dat alles wat je VOOR die datum uploadt, niet zal tellen voor dat maximum. En dat je ruim de tijd hebt om uit te zien naar een alternatieve dienst waar alles gratis is. Maar waar vind je dat nog?

Meer bij The Verge en Petapixel.
https://www.theverge.com/2020/11/11/21560810/google-photos-unlimited-cap-free-uploads-15gb-ending?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://petapixel.com/2020/11/11/google-to-kill-free-unlimited-storage-for-high-quality-photos/OOK CHINA GAAT OPTREDEN TEGEN MONOPOLIES
... kapitalisme én communisme één strijd?

Verleden week kon je al lezen dat de Chinese overheid een stokje gestoken had voor de plannen van Jack Ma, de eigenaar van de Alibaba Group, om naar de beurs te trekken. Blijkbaar is het de Chinese overheid menens met de plannen om het "kapitalisme" in China een halt toe te roepen - het land is nu eenmaal op communistische leest geschoeid.

Het blijkt namelijk dat de State Administration for Market Regulation (de overheidsinstantie voor de marktregulering) in China feedback vraagt over nieuwe antimonopolie-regels die het wil opleggen aan online platformen. Volgens die regels zou het verboden zijn om prijzen te vragen die onder de kostprijs liggen, om prijzen kunstmatig te verhogen, en om algoritmes te gebruiken om verschillende prijzen voor verschillende gebruikers, voor dezelfde goederen.

Er zouden ook sancties komen voor misbruik van een dominante marktpositie. Eerder werden al richtlijnen aangekondigd over prijsvorming en advertenties in live streams.
https://www.scmp.com/business/china-business/article/3109188/china-drafts-new-antitrust-guideline-rein-tech-giantsOOK INDIA GAAT IN TEGEN CHINA
... maar bedrijven omzeilen creatief verbond

We hadden het er al eerder over dat ook India overhoop ligt met China. Dat heeft ertoe geleid dat India in september meer dan 170 apps van Chinese origine verboden heeft, inbegrepen PUBG Mobile - kort voor Player Unknown's Battlegrounds, een online multiplayer game.

Nu is PUBG Corporation eigenlijk een Zuid-Koreaaans bedrijf, maar door zijn banden met het Chinese Tencent ligt het uit de gratie van de Indiase overheid.  Maar het bedrijf heeft er iets op gevonden: het zal een nieuw Indiaas dochterbedrijf oprichten, en dat zal dan een speciale versie van de game uitbrengen voor de Indiase markt.  Het spel zou een verbeterde beveiliging van de data van de gebruikers hebben, en aangepast zijn aan plaatselijke voorkeuren. Zo zouden de figuurtjes in de game volledig gekleed zijn, zou er een groene vloeistof gebruikt worden in plaats van bloed, en zou het spel tegen een virtuele achtergrond gespeeld worden, niet meer in een levensechte situatie.

Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat het 100 miljoen dollar gaat investeren in de Indiase gaming, e-sports, amusements en IT-industrie. Erg veel inspanningen voor het Zuid-Koreaanse bedrijf, maar India is nu eenmaal een grote markt. PUBG Mobile was, vlak voor het verboden werd, de meest gedownloade en meest renderende game in India.
https://www.theverge.com/2020/11/12/21562107/pubg-mobile-india-launch-ban-data-localization-cybersecurity-concernsBESLISSING GOOGLE PHOTOS KRITISCH ONTHAALD
...Medium-artikel noemt het nog een reden om big tech te splitsen

Je kon gisteren lezen dat Google een limiet gaat zetten op de gratis opslagruimte Google Photos - althans wat betreft de in hoge kwaliteit gecomprimeerde afbeeldingen. Afbeeldingen in lage kwaliteit mag je onbeperkt bewaren, maar die hoog kwalitatieve foto's zijn beperkt tot maximaal 15 GB gratis ruimte.

Nu is dat een redelijk beleid, want die opslagruimte kost Google uiteraard ook geld. Je zou zelfs kunnen stellen dat het gezonder is om een abonnement te gaan nemen voor het bewaren van je foto's, dan daar er met je data voor te moeten betalen.

Maar in een opmerkelijk artikel bij Medium stelt auteur Will Oremus dat dit nogmaals het bewijs is dat de grote tech-giganten opgesplitst moeten worden.  Want telkenmale concurreren zij de kleinere bedrijven uit de markt. De grote bedrijven kunnen het zich permitteren om een dienst gratis aan te bieden, lokken de gebruikers tot hun dienst volledig ingeburgerd is. En zijn dan plots niet meer gratis - maar dan zijn er bijna geen concurrenten meer. Denk aan Everpix, Loom, Picturelife. Om toch even bij stil te staan.
https://onezero.medium.com/google-photos-just-made-the-case-for-breaking-up-big-tech-420dc6b5d375VANISH MODE NU OOK BIJ MESSENGER EN INSTAGRAM
... stuk voor stuk geïmiteerd van Snapchat

Toen Snapchat uitkwam, was een van de aparte kenmerken het feit dat boodschappen er na een tijdje verdwenen. Een functie die stilaan door andere diensten overgenomen werd.

Zo heeft Facebook recent ook bij zijn Messenger een "Vanish Mode" uitgebracht. Het achterliggend idee: bij vele berichten die je uitwisselt is het eigenlijk niet nodig dat die bewaard blijven - het zijn kattebelletjes met gewone praktische mededelingen.  Je kan die Vanish Mode activeren voor je gesprekken met een bepaalde persoon, waardoor de boodschappen en alle emoji's, foto's enz. automatisch verdwijnen.

Deze optie voert Facebook nu ook toe bij Instagram. Meer bij TechCrunch.

Er is nog nieuws over Instagram: je startpagina zal er anders gaan uitzien. Er komen twee nieuwe tabs: Reels en Shop. Bij Reels kan je korte video's bekijken (een imitatie van TikTok dus), en met Shop kan je informatie bekijken of geven over items die in foto's te zien zijn.

Meer hierover bij PetaPixel.
https://techcrunch.com/2020/11/12/facebooks-snapchat-like-vanish-mode-feature-arrives-on-messenger-and-instagram/
https://petapixel.com/2020/11/12/instagram-changes-home-screen-adds-reels-and-shop-tabs/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HERE WERKT MET WHAT3WORDS
... moet plaatsbepaling veel eenvoudiger maken

Wanneer je moet aangeven waar zich iets op de aardbol bevindt, dan kan je een land, stad, straat en huisnummer gebruiken. Maar wat als er geen straten zijn? Dan is er natuurlijk de plaatsbepaling via breedte- en lengtegraad, maar dat is een heel moeilijke omschrijving.

Daarom is dit wel een origineel idee: What3Words. Dat is een systeem dat elke plek van 3 vierkante meter benoemt met 3 woorden, en zelfs in 35 verschillende talen.

Dit maakt het veel eenvoudiger om een plek te bepalen, ook wanneer er geen specifiek adres is - denk bijvoorbeeld aan een laadpoort bij een groot bedrijf, een bepaalde ingang bij een groot muziekfestival, enz.

Welnu, What3Words zal binnenkort geïntegreerd worden in de SatNav systemen voor plaatsbepaling in de auto, die gebruikmaken van HERE. Dat is het landkaartenbedrijf dat oorspronkelijk opgericht werd door Nokia, en later verkocht wordt door de autofabrikanten BMW, Daimler en Audi. Nu What3Words gebruikt zal worden in HERE, zullen een 150 miljoen auto's met het systeem gaan werken. Verschillende noodhulpdiensten werken ook al met What3Words.
https://thenextweb.com/shift/2020/11/05/what3words-is-about-to-make-millions-of-car-satnavs-more-accurate-and-easier-to-use/APPLE: ONE MORE THING
... vooral nieuwe hardware op deze persconferentie

Voor de 3e keer in enkele maanden tijd heeft Apple een persconferentie gehouden om enkele nieuwigheden voor te stellen. En deze keer waren niet alle ogen gericht op het podium, want drie keer in zo korte tijd, dat is een beetje teveel van het goede. Vooral omdat er geen spectaculaire nieuwigheden te rapen vielen.

Wat werd er dan wel aangekondigd:

- Een nieuwe chip, de M1, een "system on a chip", die sneller, beter, is en alle superlatieven die je maar bedenken kan. De liefhebbers van de tech details kunnen hun hartje ophalen bij Ars Technica. (1)

- Een nieuwe MacBook Air, snellere CP, snellere graphics, sneller SSD, enz. Prijs vanaf $999

- Een nieuwe Mac Mini, die.. je raadt het al, sneller is, prijs vanaf $1.299. (2)

- Het nieuwe besturingssysteem , Big Sur, werd ook voorgesteld. Dat is speciaal gebouwd voor de M1 chip. (3)
https://arstechnica.com/gadgets/2020/11/apple-dishes-details-on-its-new-m1-chip/
https://www.theverge.com/2020/11/10/21432429/apple-macos-11-big-sur-release-date-m1-chip
https://www.theverge.com/2020/11/10/21552876/apple-macbook-pro-arm-silicon-m1-chip-processor-cpu-gpu-specs-price-release-date

 
 


 
De nieuwe oogst


ZIJN MEDIA BEVOOROORDEELD?

Een van de onderwerpen die in vele discussies terugkomen, vooral in het licht van de Amerikaanse verkiezingen, is de vraag: zijn de media objectief of zijn ze bevooroordeeld?
Deze website beweert dat zij hierover een oordeel kan vellen - en het resultaat wordt in kaart gebracht. Voor elk medium op de kaart wordt een objectivititeitsscore gegeven.
[Taal: ENG]
https://www.adfontesmedia.com/interactive-media-bias-chart-2/


JITSI: ALTERNATIEF VOOR ZOOM
Videoconferenties: we kunnen er niet meer omheen. Heel wat tools zijn er voorhanden om zo'n conferentie op te starten en bij te wonen. De bekendste zijn Teams (van Microsoft) en Zoom. Maar vaak willen die tools teveel doen, zodat zij niet meer zo gemakkelijk te bedienen zijn.
Jitsi een heel welkom alternatief. Een conferentie opstarten is simpel, en de verbinding is end-to-end versleuteld. Bovendien is deze tool open source.
https://meet.jit.si/


DE 25 BESTE PRODUCTIVITEITSAPPS VOLGENS FASTCOMPANY
Goesting om eens wat nieuwe tools uit te proberen? In dit artikel van FastCompany vind je 25 tools die je productiever moeten maken. Tools om "niet storen" modus te activeren, je werk te timen, enz.
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90529784/the-25-best-new-productivity-apps-for-2020


KIDDLE: ZOEKMACHINE VOOR KINDEREN

Wil je dat je kinderen kampioen worden in het opzoeken van zaken via zoekmachines - maar ben je bang dat zij daar met heel wat smerigheden van het web geconfronteerd worden? Dan moet je Kiddle eens proberen. De resultaten worden manueel uitgekozen door editors van de dienst, en zijn absoluut kindvriendelijk. De site heeft ook een heel speels uiterlijk.
[Taal: ENG]
https://www.kiddle.co/


35 HACKS OM JE KEUKEN TE REINIGEN
Je bent noodgedwongen thuis? Tijd voor de grote schoonmaak! Dit artikel van Kitchn biedt je 35 hacks om je keuken superproper te krijgen, zonder je te moeten afbeulen.
[Taal: ENG]
https://www.thekitchn.com/kitchen-cleaning-hacks-264886


FORMITO: GRATIS LOGOMAKER
Met deze online tool kan je zelf een simpel logo aanmaken voor je bedrijf of organisatie.  Het leuke is dat je bij de keuze van het lettertype naar Google Fonts gebracht wordt, waar je een rijke keuze aan lettertypes vindt.
[Taal: ENG]
https://formito.com/tools/logo


EARTHCAM: WEBCAMS VAN OVER TE HELE WERELD

Je mag momenteel niet reizen. Maar dankzij deze website zie je vanuit je luie zetel toch stukjes van de wereld - namelijk via webcams die via het web te bekijken zijn. Het voelt wel een beetje voyeuristisch, eerlijk gezegd, zomaar naar mensen kijken die aan het andere eind van de wereld iets aan het doen zien en niet weten dat je hen bekijkt...
[Taal: ENG]
https://www.earthcam.com/


ROLAND EMULATORS
Een beetje  nostalgie: in de beginjaren van de synthesizer was het al Roland wat de klok sloeg. Het bedrijf bracht modulaire synthesizers uit (en wij hadden er zo een!) waarbij je gewoon met kabeltjes van de ene module naar de andere klanken genereerde. En dan ook nog eens een drummachine TR-808 - die in vergelijking met wat nu bestaat primitief mag zijn, maar toen revolutionair was, en best veel mogelijkheden had.
Welnu, op deze website vind je emulatoren die deze toestellen namaken.  En waarmee jij zelf muziek en drums kan componeren. Veel succes!
Korben heeft heel wat tips om digitale muziek te recreëren (2)
[Taal:ENG]
https://808303.studio/
https://korben.info/emulateur-roland-tb303-tr808.html


NOBODY LIVE
Een concept dat ons tot veel leedvermaak lijkt te leiden: streams die geen kijkers hebben. Velen zijn geroepen, weinigen uitverkoren. En dus zijn er streams met heel veel kijkers, en  sommige met.. nul kijkers. Deze website biedt jou een blik in die laatste categorie. Zodat je zelf het raadsel kan doorgronden waarom die stream geen kijkers heeft. (1)
https://nobody.live/


HOE EEN WETENSCHAPPELIJKE PAPER TE LEZEN

Op Twitter wordt er vaak, in discussies over COVID-19 en de vaccins, verwezen naar wetenschappelijke publicaties. En misschien heb je de link naar zo'n publicatie aangeklikt, en al snel terug weggeklikt, omdat de informatie jouw petje te boven lijkt te gaan.
Misschien kan dit artikel bij ScienceMag je helpen: het toont je hoe je zo'n wetenschappelijke paper moet lezen.
[Taal: ENG
https://www.sciencemag.org/careers/2016/03/how-seriously-read-scientific-paper


SHAPECATCHER: SYMBOLEN HERKENNEN
Wil je een symbool in je tekst gebruiken, maar weet je niet wat de unicode-combinatie ervan is, bijvoorbeeld ©, dan kan deze website helpen. Je tekent het symbool, drukt op Recognize, en de tool vertelt je welke mogelijkheden er bestaan. Klik de juiste mogelijkheid aan, en je krijgt meer informatie over de hexadecimale en decimale waarde van het teken, maar ook hoe je met je klavier op Windows of Linux dit symbool kan invoeren in je tekst.
[Taal: ENG]
https://shapecatcher.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Archeologische en paleontologische site in de Belgische gemeente Sprimont - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grot_van_Belle-Roche
    Duits YouTube-kanaal dat zich bezighoudt met migratieproblematiek en Duitsland als immigratieland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Germania_(YouTube-kanaal)
    Begrip uit de economie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Equivalentieschaal
    Vegetatiekundig begrip - https://nl.wikipedia.org/wiki/Struisgrasvegetatie
    Automodel van Suzuki Motor Corporation - https://nl.wikipedia.org/wiki/Suzuki_Ignis
    Vijfdeurs volledig elektrisch aangedreven fastback - https://nl.wikipedia.org/wiki/Polestar_2
    Plaats in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Neuenburg_(Landkreis_Friesland)
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Orjaku
    Carbamaat-pesticide - https://nl.wikipedia.org/wiki/Methiocarb
    Canadees-Amerikaans historica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Natalie_Zemon_Davis
    Indiase actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Farida_Jalal
    Indiaas acteur en filmproducent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Saif_Ali_Khan
    Televisieprijs die sinds 1975 elk jaar wordt uitgereikt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Primetime_Emmy_Award_voor_beste_vrouwelijke_bijrol_in_een_miniserie_of_televisiefilm
    Britse psychologische thriller uit 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rebecca_(2020)
    Openbare universiteit in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Murdoch_University
    Kerk in het Belgische dorp De Pinte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Nicolaas_van_Tolentijnkerk
    Belgische onderwijzer en spion voor de geallieerden tijdens W.O.I - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfons_Verschuere


Daarnaast waren de laatste twee weken onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Farmaceutisch bedrijf dat met een coronavaccin in het nieuws kwam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pfizer
    Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_presidentsverkiezingen_2020
    Conflict in Nagorno-Karabach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_Nagorno-Karabach_(2020)
    Aardbeving Egeïsche Zee 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Ege%C3%AFsche_Zee_2020
    Overleden Schots acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sean_Connery
    Aanslag in Nice op 29 oktober 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslag_in_Nice_op_29_oktober_2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over natuurkunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Natuurkunde
    Het portaal van verleden week ging over Esperanto - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Esperanto


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

  - Online oplichting naar recordhoogte: 30 miljoen buit met sluwe trucs in Nederland
https://www.ad.nl/tech/online-oplichting-naar-recordhoogte-30-miljoen-buit-met-sluwe-trucs-in-nederland~ab4d974d/
- Zo zet je veilig je bestanden over naar andere apparaten
https://www.ad.nl/tech/zo-zet-je-veilig-je-bestanden-over-naar-andere-apparaten~a5487411/


 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Review Sony A8 4K oled tv
https://elektrozine.be/review-sony-a8-4k-oled-tv/
- Wasmachines van Whirlpool kleuren roze…
https://elektrozine.be/wasmachines-van-whirlpool-kleuren-roze/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Nederlanders slordig met online wachtwoorden
https://computertaal.info/2020/11/10/nederlanders-slordig-met-online-wachtwoorden/
- Review: Art of Rally
https://computertaal.info/2020/11/12/review-art-of-rally/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Action gaat slimme deurbel verkopen onder LSC Smart Connect-lijn
https://tweakers.net/nieuws/174562/action-gaat-slimme-deurbel-verkopen-onder-lsc-smart-connect-lijn.html
- Ticketmaster krijgt boete van 1,39 miljoen euro na datalek
https://tweakers.net/nieuws/174548/ticketmaster-krijgt-boete-van-1-komma-39-miljoen-euro-na-datalek.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Microsoft: Kies iets beters dan tweestapsverificatie via sms
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-kies-iets-beters-dan-tweestapsverificatie-via-sms/article-news-1665027.html
- Starter van de week: Pick-it3D leert robots onderdelen herkennen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-pick-it3d-leert-robots-onderdelen-herkennen/article-news-1664833.html*** TANDEMTECH


- Xiaomi Poco X3 NFC review: 1,9 euro per frame per seconde
Deze smartphone heeft NFC!
https://tandemtech.be/poco-x3-nfc-review-1bd12db95885
- OnePlus Nord N10 review: het oer-DNA
Back to basics
https://tandemtech.be/oneplus-nord-n10-review-6b6ae9b514bc


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Content marketing anno 2020: tijd voor de turbo
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2020/content-marketing-tijd-voor-de-turbo
- De werkplek is dan wel veranderd, maar de (mensgerichte) werkplekstrategie bleef achterwege
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/de-werkplek-is-dan-wel-veranderd-maar-de-mensgerichte-werkplekstrategie-bleef-achterwege 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: TOEGANKELIJKHEID

Is jouw website wel toegankelijk voor alle gebruikers - ook mensen met gezichtsproblemen, mensen die beperkt zijn in het bewegen van hun handen en dus geen muis of cursor kunnen hanteren? Dit artikel van Frank Watching geeft je enkele tips om de toegankelijkheid van je site te controleren, en tips om dat te verbeteren.
https://www.frankwatching.com/archive/2020/11/11/test-toegankelijkheid-website-5-stappen/

 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


LISTY: APP OM LIJSTJES TE MAKEN
Met deze app voor iOS en Android, kan je dingen bewaren die je leuk vindt, en het blijft enkel op jouw toestel staan, in een mooi vormgegeven lijstje. Idaal voor je favoriete films, boeken, links of videospelletjes.
https://listy.is/


LIFTOSAUR: APP VOOR GEWICHTHEFFERS


"Daar is een app voor" in de praktijk: voor elke soort ontspanning is er wel een app. Deze is voor gewichtheffers, met gespecialiseerde tips, oefeningen, en je kan er je vorderingen noteren.
Het is geen 'native' app voor je smartphone, wel een web app die je via je browser moet bezoeken. Je kan wel een snelkoppeling op je home screen leggen naar de webapp, zodat het meer aanvoelt als een reguliere app.
https://www.liftosaur.com/about/


RAINDROP: BOOKMARKS BEHEREN
Deze tool is verkrijgbaar als extensie voor Chrome, Firefox, Safari, Opera , Edge, maar ook als app voor iOS en Android en desktop app voor macOS en Windows. De bedoeling is dat je bookmarks (favorieten) verzamelt en indeelt in categorieën, om zo te kunnen werken aan projecten.
https://raindrop.io/
https://raindrop.io/download


SUPER SOUND: MUZIEK EN AUDIO-INSTELLINGEN BEHEREN
Dit is een tool om muziek  en audio te bewerken: stukjes selecteren, bijeenvoegen, mixen, omzetten, extraheren en tracks isoleren.. Je selecteert een bron bestand en gaat aan de slag.
https://www.microsoft.com/en-us/p/super-sound-edit-music-audio/9p82x9s8lvjn?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


AMAZON CHIME: TELECONFERENTIE
Deze app van Amazon maakt videoconferenties mogelijk, ook wanneer de deelnemers verschillende toestellen hebben. Eigenlijk is het een tool voor bedrijven, die betalend is, maar er bestaat ook een gratis versie, die weliswaar beperkte functies heeft.
https://www.chip.de/downloads/Amazon-Chime_108929303.html
https://aws.amazon.com/chime/


CORONA-BESMETTINGSRISICO BEREKENEN


Een online tool van het befaamde Max Planck-instituut, waarmee je zelf kan berekenen hoe groot het risico is dat je met het Coronavirus besmet geraakt door de overdracht via aerosolen. Je vult parameters in zoals de grootte van de ruimte, het aantal personen, de duur van je verblijf in de ruimte. De webapp berekent dan het risico, maar toont ook hoezeer je het risico verlaagt door een mondmasker te dragen, regelmatig te verluchten en afstand te houden.
https://www.chip.de/downloads/webapp-Covid-19-Aerosol-Transmission-Risk-Calculator_183115747.html
https://www.mpic.de/4747361/risk-calculator


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 
 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Illusies zijn de enige ziekten
waarvan men tot zijn spijt wordt genezen.
-Peter Sirius-