Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
12/11/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1182 van 7/11/2020Gegroet lezer,

Deze week een heel dunne editie - zoals verleden week aangekondigd hebben wij een weekje het redactiewerk op een laag pitje gezet (lees: een weekje vakantie genomen!). Maar toch hebben wij nog enkele interessante nieuwtjes voor u bijeengeraapt.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJ GEEFT AMERIKANEN APPLE WATCH VOOR $25
... maar dan moet je wel twee jaar fitness doen

Het is een heikele kwestie: zou jij ingaan op het aanbod van een verzekeringsmaatschappij, die jou een Apple Watch Series 6 zou aanbieden waarvoor je maar 25 dollar moet betalen?  Bijkomende voorwaarde is wel dat je twee jaar lang aan fitness moet doen, en de data met die maatschappij moet delen, als bewijs. Haal je de doelstellingen niet, dan mag je nog altijd de Apple Watch houden, maar dan moet je de resterende prijs volledig betalen, twee jaar lang in maandelijkse afbetalingen.

De fitness die je moet doen werkt met punten: je moet 500 punten halen per maand. 10.000 stappen per dag zijn 20 punten, 15.000 stappen 30 punten. Maar ben je al wat ouder, dan ligt het streefdoel lager.

Hierbij dient wel opgemerkt dat het om een levensverzekering gaat, niet om een ziekteverzekering. En dat je sowieso voor een levensverzekering meestal een medisch onderzoek moet ondergaan, en dat de premie die je moet betalen is afgestemd op het "risico" dat jij vormt - namelijk dat jij snel zal sterven of nog lang zal leven. Maar dit alles in beschouwing genomen: zou jij op dit aanbod ingaan?

Wij vragen het omdat je wellicht in de toekomst steeds meer met dergelijke gewetensvragen geconfronteerd zal worden. Steeds meer verzekeraars die levensverzekeringen aanbieden,  geven kortingen voor wie zijn persoonlijke data deelt met het bedrijf. In dit geval krijg je er dus een Apple Watch voor, in andere gevallen gaat het om kortingen bij hotels.

Ah, en voor wie nu zegt: "Ach, ik doe toch wat ik wil": meestal krijg je een tool van de verzekeraar bij (de Apple Watch, maar ook een Fitbit of een Amazon Halo wordt aangeboden door andere bedrijven), die de verzekeraar kan verklappen wanneer jij "stout" bent en je lichaamsconditie onvoldoende verzorgt. Stel dat je dat inderdaad doet, zou dan de mogelijkheid bestaan dat de verzekering niet uitbetaalt, omdat je fraude gepleegd hebt - "dood door schuld"?

Meer nog: stel dat je verzekeraar een overeenkomst afsluit met grootwarenhuizen, en via jouw getrouwheidskaart te weten komt dat jij veel pannenkoeken en allerlei andere zoetigheden eet, kan hij dan je premie verhogen?

Dingen om over na te denken.
https://9to5mac.com/2020/10/30/john-hancock-apple-watch-series-6/KORT NIEUWS MAANDAG


- Internet Archive voegt banners toe aan sommige webpagina's die te vinden zijn in zijn Wayback Machine. Vaak hebben factcheckorganisaties bijkomende informatie over die pagina's. En informatie moet correct zijn, niet? (1)

- Twitter heft de beperkingen op tegen de Twitteraccount van de NY Post. De website had een artikel geplaatst waarin de zoon van presidentskandidaat Biden in een slecht daglicht kwam te staan, maar Twitter verbood de verspreiding ervan. (2)

- Microsoft stelt een gratis app voor waarmee je AI-modellen kan creëren zonder ook maar enige code te moeten schrijven. (3)
https://blog.archive.org/2020/10/30/fact-checks-and-context-for-wayback-machine-pages/
https://www.wsj.com/articles/twitter-reinstates-new-york-post-account-11604096659?mod=djemalertNEWS
https://thenextweb.com/neural/2020/10/27/microsoft-unveils-free-app-to-create-ai-models-without-writing-any-code/WHATSAPP GEEFT MEER KLAARHEID OVER VERDWIJNENDE BERICHTEN
... maar de datum van de definitieve uitrol is nog niet bepaald

WhatsApp heeft al in november verleden jaar aangekondigd dat het zou starten met 'verdwijnende boodschappen' - boodschappen die na 7 dagen verdwijnen zouden. Nu heeft het een FAQ uitgebracht  waarin het meer duidelijkheid verschaft over die magische verdwijningen.

Zo kom je te weten dat bij een gesprek tussen twee personen, elk van beiden de verdwijnfunctie kan aan/uitzetten. Bij een groepsgesprek is het enkel de admin die het kan doen.

Maar de verdwenen berichten verdwijnen niet helemaal. De boodschappen in een chat die geforward werden naar een gewone chat, zulle wél blijven bestaan wanneer de chat zelf verdwenen is. Ook ongelezen meldingen zullen nog altijd details bevatten van een boodschap, wanneer die niet binnen de 7 dagen gelezen wordt.

Zo weet je al wat meer over WhatsApp. Het enige wat je niet weet is wanneer het uitgerold zal worden - naar welke toestellen staat wél vast: web, Android, iOS en KaiOS.

Huh? KaiOS? Wel, wij kenden die term ook niet. Dat is een mobiel besturingssysteem, gebaseerd op Linux. Bij Cellular News lees je daar meer over.
https://www.androidcentral.com/whatsapp-details-new-disappearing-messages-feature-ahead-imminent-rollout
https://cellularnews.com/mobile-operating-systems/kaios-everything-you-have-to-know/AI KAN COVID-19 HERKENNEN AAN HET GELUID VAN JE HOEST
... Alle beetjes helpen!

MIT researchers hebben een paper gepubliceerd waarin zij stellen dat een AI algoritme personen kan herkennen die besmet zijn met COVID-19, enkel en alleen door naar hun kuch of hoest te luisteren - ook wanneer het asymptomatische patiënten zijn.

Bij de test was het algoritme 98,5% accuraat bij patiënten met een positieve uitslag, en 100% accuraat bij patiënten die geen andere symptomen hadden dan de hoest.

Het algoritme werd getraind op een dataset van 70.000 audiofragmenten met eerdere kuchjes, waarvan 2500 bevestigd werden als COVID-19 gevallen.

Een positief bericht: dit zou ervoor kunnen zorgen dat snelle, dagelijkse screenings uitgevoerd kunnen worden, die niet-invasief zijn (zoals bijvoorbeeld met de neuswisser), en dat ook hele groepen sneller getest kunnen worden om uitbraken in groepen te detecteren.

Meer bij de BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-54780460NIEUWS BINNENLAND: UBER DAN TOCH VAN START
... maar taxisector mort

Het is dan toch zover: Uber gaat van start in Vlaanderen. Vanaf 9 november zal je via de Uber-app een rit kunnen bestellen. Wij noemen het met opzet geen "taxi", want die worden eigenlijk enkel geleverd door reguliere taxibedrijven. Die aan bepaalde restricties onderworpen zijn, zoals werken vanuit een taxistandplaats (waar de Uber-wagens niet mogen gaan staan dus). En die aan vastgestelde tarieven werken - in Leuven is dat bijvoorbeeld, zo lees je bij HLN, vastgelegd in overleg met de stad Leuven.

Uber daarentegen zal dus gewoon werken vanuit de app, iedereen kan een rit oproepen. En het zal zijn eigen tarieven bepalen (lees: waarschijnlijk onder het gewone taxitarief werken). De gewone taxichauffeurs hebben dan ook al geprotesteerd tegen de komst van Uber.

Anderzijds is het wel zo dat Uber zegt dat het enkel met taxichauffeurs gaat werken die hiervoor een vergunning hebben. En dat de UberX dienst enkel werkt met 'gewone' wagens, dus geen limousines. En, mogen wij hieraan toevoegen, dat het  wel dringend nodig is dat er een 'disruptie' komt in het taxibedrijf. De prijzen zijn te hoog, de regels die gelden zijn te strict en prehistorisch. Iets waar de taxibedrijven en de chauffeur zelf wellicht  niet veel aan kunnen doen, maar waardoor het voor de gewone gebruiker een pure luxe  is om een taxi te nemen.

Benieuwd hoe dit gaat uitdraaien!
https://www.hln.be/leuven/uber-komt-naar-leuven-dit-is-een-ramp-voor-onze-taxibedrijven~ab0fb642/
https://businessam.be/uber-gaat-van-start-in-vlaanderen/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitterMICROSOFT GAAT MEERDERE ACCOUNTS TOELATEN IN TEAMS
...oef, eindelijk!

Wellicht heb jij al eens een uitnodiging gekregen voor een Teams videoconferentie. De persoon die jou uitnodigde, heeft jou op dat moment toegevoegd aan zijn/haar "Teams" team.  Leuk, maar dat heeft verstrekkende gevolgen. Die je wellicht zal ondervinden wanneer je van een andere persoon, voor een ander team, een uitnodiging ontvangt om aan een Teams conferentie deel te nemen: je kan met de account waarmee je aan de eerste conferentie deelnam, niet aan de tweede conferentie deelnemen. Wat heel, heel vervelend is.

Daar zou nu verandering in komen: Microsoft maakt het mogelijk voor Teams-gebruikers om met verschillende accounts te werken, zo meldt ZDNet. Een wijziging die al jarenlang gevraagd werd, zelfs al vanaf 2016.
Eindelijk! Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-teams-to-get-multi-account-sign-in-support-in-december/JACK MA AAN BANDEN GELEGD
... grenzen aan het kapitalisme in een Chinese staat?

Wie China zegt, zegt AliBaba, AliExpress en andere grote e-commerce bedrijven. Maar zegt ook communisme. Zijn die twee eigenlijk te verzoenen? Dat begint de laatste tijd toch wel wat te wringen.

Jack Ma, de oprichter van Alibaba, heeft in 2004 Alipay opgericht, een online betaaldienst. En hij drukte ook de wens om ooit de grootste bank van China te worden. Als onderdeel van dat plan zou de Ant Group, de opvolger van Alipay, naar de beurs trekken. Het bedrijf werd op 316 miljard dollar gewaardeerd, waardoor het hoger gewaardeerd werd dan de grootste banken in China, maar ook die van de VS.

Dat was echter buiten de Chinese overheid gerekend: op het laatst moment werd de beursgang onder druk van de overheid stopgezet. Nochtans was die voor China zelf eigenlijk positief: het zou de positie van China als technologieland definitief vestigen. En meteen ook aantonen dat China niet afhankelijk is van Amerikaanse kapitaalmarkten om zijn grote bedrijven te financieren. Wat in het licht van de Amerikaanse handelsoorlog met China een nog veel sterker teken zou zijn.

Waarom zet de Chinese overheid dan toch de voet dwars bij die beursgang? Wel, volgens de Financial Times komt deze maatregel onder druk van de Chinese communistische partij. Jack Ma is niet alleen een van de rijkste mannen van China, een van de bekendste ondernemers maar hij levert ook heel wat kritiek op de overheid - met name zijn toespraak in oktober dit jaar werd als onaanvaardbaar ervaren. En dus moest barbertje - of liever Jack - hangen.

Een interessant artikel hierover bij de Financial Times.
https://www.ft.com/content/3d2f174d-aa73-44fc-8c90-45c2a554e97bKORT NIEUWS DONDERDAG

- TikTok experimenteert met een nieuw tabblaadje in zijn app. Daar zal je dan meer educatieve inhoud vinden, en how-to video's. Nadat het een specifieke "Learn on Tiktok" hashtag gelanceerd had, merkte het namelijk dat hiervoor ruime belangstelling bestond. (1)

- Terwijl de hele wereld in volle spanning de uitslag van de presidentsverkiezingen volgt, doen Twitter en Facebook het weer: zij plaatsen labels bij de tweets van huidig president Trump. Wat toch wel wat kritiek uitlokt. (2)

- De reeds door WhatsApp aangekondigde 'verdwijnende' tweets zijn een feit voor de Android en iOS apps. Activeer je deze optie, dan zullen boodschappen en de media die je erin verzonden hebt, na 7 dagen verdwijnen. WhatsApp zal wel de feedback van de gebruikers opvolgen om te zien of 7 dagen de ideale lengte is. (3)
https://techcrunch.com/2020/11/05/tiktok-tests-a-learn-tab-to-showcase-education-and-how-to-videos/
https://www.theverge.com/2020/11/5/21550991/twitter-trump-stop-the-vote-tweet-restricted-election-interference?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://techcrunch.com/2020/11/05/whatsapp-now-lets-you-post-disappearing-messages-which-go-away-after-7-days/


 
 


 
De nieuwe oogst


   
CHIRR APP: DRAADJES
Deze extensie voor je browser vormt een blogposting (of een andere webpagina) om tot een Twitterdraadje. Het neemt de tekst en de multimedia en vormt die om tot een reeks tweets, die je dan met één enkele klik kan posten.
https://www.producthunt.com/posts/chirr-app-browser-extension
https://getchirrapp.com/extension?ref=producthunt


25 TUTORIALS OM ADOBE PREMIERE PRO ONDER DE KNIE TE KRIJGEN

Adobe Premiere Pro is een pracht van een tool, met onbeperkte mogelijkheden. Maar die allemaal te ontdekken en onder de knie krijgen is niet zo eenvoudig. De website Speckyboy verzamelde 25 tutorials die je daarbij kunnen helpen.
[Taal: ENG]
https://speckyboy.com/tutorials-adobe-premiere-pro/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zo hielden wij ons aan de coronaregels: Google toont gedrag in jouw woonplaats
https://www.ad.nl/tech/zo-hielden-wij-ons-aan-de-coronaregels-google-toont-gedrag-in-jouw-woonplaats~a8a3c0d3/
- Gelekte foto toont hoe Apple AirPods 3 er mogelijk uitzien
https://www.ad.nl/tech/gelekte-foto-toont-hoe-apple-airpods-3-er-mogelijk-uitzien~a7e7133a/
 
 *** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Telewerk wordt de regel: wat betekent dat voor u?
https://computertaal.info/2020/11/01/telewerk-wordt-de-regel-wat-betekent-dat-voor-u/
- Maluc – Space crew, mijn schip opblazen
https://computertaal.info/2020/11/07/maluc-space-crew-mijn-schip-opblazen/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Spanje wil in 2022 vliegende taxi's in Barcelona inzetten
https://tweakers.net/nieuws/174318/spanje-wil-in-2022-vliegende-taxis-in-barcelona-inzetten.html
- Spotify denkt aan betaald abonnement voor podcasts
https://tweakers.net/nieuws/174320/spotify-denkt-aan-betaald-abonnement-voor-podcasts.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Justitie VS neemt miljard euro aan bitcoin in beslag
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/justitie-vs-neemt-miljard-euro-aan-bitcoin-in-beslag/article-news-1662573.html
- Apple stelt op 10 november mogelijk eerste Silicon Macs voor
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-stelt-op-10-november-mogelijk-eerste-silicon-macs-voor/article-news-1662129.html
*** TANDEMTECH


- Samsung HW-S60T soundbar review
Een lofzang.
https://tandemtech.be/samsung-hw-s60t-soundbar-review-ed4ed9a87024
- Oppo Reno 4 Pro review: moet Huawei oppassen?
Er is een kaper op de kust
https://tandemtech.be/oppo-reno-4-pro-review-9208fa511bfd


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze digital health insurance start-up verovert Europa: “Het welzijn van ons team is even belangrijk als onze groei”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/deze-digital-health-insurance-start-up-verovert-europa-het-welzijn-van-ons-team-is-even-belangrijk-als-onze-groei
- De elektrificatie van de wagen zet een hele waardeketen op zijn kop
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/de-elektrificatie-van-de-wagen-zet-een-hele-waardeketen-op-zijn-kop 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

TIP WINDOW 10

CNet vertelt over de beste 3 nieuwe features die je in Windows 10 vindt, althans in de update van 10 oktober; en hoe je die kan toepassen.
https://www.cnet.com/how-to/windows-10-best-3-new-features-and-how-to-use-them/?ftag=CAD-04-10abf6e&bhid=18802984216984307617556153111318&mid=13128456&cid=644009863


HOE KAN JE EEN TOPOGRAFISCHE MAP LEZEN?
Dit artikel vertelt je hoe je een topografische kaart correct interpreteert: wat zijn al die lijntjes, hoe geven zij hoogten aan en paden, enz.
[Taal: ENG]
https://www.rei.com/learn/expert-advice/topo-maps-how-to-use.html


ZORG ERVOOR DAT WHATSAPP MINDER PLAATS INNEEMT
Wanneer je vaak chat via WhatsApp, dan zal die app hoogstwaarschijnlijk heel wat ruimte in beslag nemen op je smartphone. WhatsApp heeft het nu gemakkelijker gemaakt om die ruimte terug vrij te maken. Hiervoor moet je naar Settings > Storage and Data > Manage Storag, waar je nu een nieuw menu zal vinden.
Meer info bij The Next Web.
https://thenextweb.com/plugged/2020/11/04/whatsapp-just-made-it-easier-to-clear-up-space-on-your-phone/

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DESCRIPT: AUDIO EN VIDEO BEWERKEN
Met deze tool kan je audio en video bewerken net alsof je een tekstdocument zou bewerken. De tool werkt door een transcriptie van de video te maken, waarna jij de clips kan trimmen, herschikken, door gewoon de tekst te verplaatsen.
https://lifehacker.com/try-this-program-to-edit-audio-and-video-like-a-text-do-1845466379
https://www.descript.com/


NASA APP


De NASA app toont een uitgebreide content van de NASA: meer dan 18000 afbeeldingen, video's, podcasts en nieuws. Je kan er ook de ISS missies volgen en meer.
Gratis voor iOS en Android.
https://www.nasa.gov/nasaapp
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een wijs man toont, evenals de maan,
de wereld alleen maar zijn heldere kant.
-John C. Collins-