Verschijnt iedere zaterdag
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1180 van 24/10/2020



Gegroet lezer,

Tja, het is al vaker gezegd, op radio en tv: nu het dit weekend terug winteruur wordt, en het coronavirus zijn gemene kop in volle hevigheid terug opsteekt, gaan we inderdaad donkere tijden tegemoet. Maar met alle beperkingen is er één ding dat u in het oog zou moeten houden: verzorg uzelf. Verwen uzelf, met leuke dingen, boeken, muziek. Dat kost niet zoveel geld, maar is balsem voor de ziel. Een wandeling met een podcast in de oren kan wonderen doen!

Veel leesplezier met dit nummer en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




GEBRUIKERS VAN GOOGLE HANGOUTS GAAN OVER NAAR CHAT
... maar waarom kan Google het niet gewoon simpel houden?

De wegen van Google zijn ondoorgrondelijk. Je kan er kop noch staart aan vastknopen. En ben je aan iets gewend, dan wordt het stopgezet (denk aan Google Reader!) of in een andere tool opgenomen.

Zo gebeurt het nu ook met Google Hangouts: dat was begonnen als een videochat met meerdere deelnemers, ging van één spreker met meerdere toehoorders, naar een multi-deelnemers gebeuren. En vanaf begin volgend jaar worden nu alle gebruikers gemigreerd naar Google Chat - een dienst die voorheen betalend was, als onderdeel van Google Workspace.

Dat Google zijn Hangouts ging opsplitsen, dat was al een tijdje geleden aangekondigd - de gebruikers die enkel via voice spreken,  zouden naar Chat gaan, en wie via video spreekt, naar Meet. Dat voornemen wordt nu dus concreet gemaakt. Chat zal een dienst zijn die gratis beschikbaar is in Gmail, en zal ook een aparte app worden.

Hangouts zou mettertijd dus volledig verdwijnen. Videogesprekken voor groepen zullen al vanaf november via Meet moeten gebeuren.

Je moet maar kunnen volgen...
https://www.theverge.com/2020/10/15/21517929/google-hangouts-chat-messaging-free



ZOOM KRIJGT END-TO-END ENCRYPTIE
... maar je moet het zelf activeren

De populariteit van de videoconferentietool Zoom is tijdens de lockdown in verschillende landen pijlsnel de hoogte ingegaan. Zoom is nu eenmaal super simpel, en heel gebruiksvriendelijk. Maar hoe populairder het werd, hoe meer kritiek het kreeg omdat het te weinig voorzorgen nam om de privacy van de gebruikers te garanderen.


Die kritiek heeft Zoom ter harte genomen, en het heeft de mogelijkheid voor end-to-end encryptie  van de gesprekken ingevoerd, maar enkel voor wie een betalend abonnement heeft op Zoom.  Ook dat kreeg weer kritiek, en nu heeft Zoom aangekondigd dat ook de niet-betalende gebruikers  kunnen genieten van end-to-end encryptie.

Er is echter een maar. Het wordt enkel een preview, met een aantal beperkingen. Want de encryptie wordt niet standaard geactiveerd voor alle gesprekken. De gastheer of de admin van het gesprek moet het activeren op het niveau van de account, de groep of per gebruiker. Bovendien moet, voor elke meeting, iedereen de versleuteling nog eens expliciet activeren vooraleer de meeting te vervoegen. Is dat gebeurd, dan zal je op de linker bovenhoek van je meetingscherm een groen scherm zien dat aangeeft dat deze meeting beschermd is.

Bovendien moet je eerst je account verifiëren via 2FA, via een code die naar je smartphone gestuurd wordt via SMS.

Maar dan nog is het niet alles.  Wanneer je de versleuteling activeert, dan zal je bepaalde functies niet kunnen gebruiken: de vergadering vervoegen vooraleer de gastheer aanwezig is, live transcriptie, 1-op-1 private chat.

Er is misschien een lichtpuntje: dit is slechts een testfase van 30 dagen. In die tijd zal Zoom feedback verzamelen van gebruikers, en in een tweede fase zouden er mogelijk minder beperkingen zijn.
https://thenextweb.com/security/2020/10/15/zoom-is-getting-end-to-end-encryption-next-week-but-youll-have-to-turn-it-on-manually/



ZOOMCONFERENTIES KOSTEN BEDRIJVEN KLANTEN
... althans, dat beweert de CEO van een luchtvaartbedrijf

Uiteraard heeft de CEO van een luchtvaartbedrijf als United Airlines er alle baat bij om te verklaren dat het nog altijd beter is om vergaderingen lijfelijk bij te wonen dan via een online videogesprek.  Want dat houdt in dat de mensen een vlucht moeten nemen om op hun bestemming te geraken - wat de zwaar getroffen luchtvaartmaatschappijen absoluut willen aanmoedigen.

Je zou die bewering dus met een korreltje zout kunnen nemen, en ingegeven uit eigenbelang. Maar in een artikel bij ZDNet wordt gesteld dat die bewering toch niet helemaal onwaar is. Want bij verkopen is er nog altijd die magic touch, de overredingskracht van de verkoper, diens persoonlijkheid, het vertrouwen dat hij/zij uitstraalt. En dat zijn dingen die je niet zo gemakkelijk ervaart via een videoconferentie.

Voeg daar nog eens bij de "Zoom fatigue" die velen ervaren omdat zij zo vaak videoconferenties moeten bijwonen, en je begrijpt dat de stelling van de CEO van United Airlines toch een grond van waarheid bevat. En dat mensen terug naar lijfelijke conferenties zullen overstappen, zodra dat veilig kan. Tot dan moeten de luchtvaartmaatschappijen wel de crisis overbruggen. En hebben de banken wel dat geduld?

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/united-airlines-ceo-made-a-disturbing-prediction-about-zoom



YAHOO SLUIT GROEPEN EN GOOGLE STOPT MET TRUSTED CONTACTS
... de zoveelste voorbeelden van "de tech geeft, en de tech neemt..."

Het is als gebruiker echt niet gemakkelijk om apps te vinden die perfect aan je vereisten voldoen. En dan mag je hopen dat, wanneer je zo'n app gevonden hebt, de maker ervan niet plots gaat beslissen om de app niet langer te ondersteunen.

Gisteren haalden wij de perikelen rond Google Hangouts aan, vandaag nog een andere tool van Google, maar ook een product van Yahoo: Yahoo Groups

Om met dat laatste te beginnen: dat was een pracht van een tool voor mensen met een gemeenschappelijke belangstelling. Alles verloopt via mail, en dat is nog altijd een laagdrempelig kanaal, ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Een dergelijke groep, waarvan wijzelf ook lid waren, was die rond hoorspelen.

Nu heeft Yahoo aangekondigd dat het die Yahoo Groups stopzet, per 15 december. En het biedt zelf geen vervangdienst aan - het verwijst de gebruikers gewoon naar alternatieven, zoals Facebook Groups, Nextdoor, Google Groups (maar wie vertrouwt Google nog om diensten te blijven aanbieden!) en ook Groups.io. Dat laatste zou het bovendien gemakkelijk maken om in één klap de bestaande leden van een Yahoo Group te importeren. Meer bij Ghacks (1).

Voor het tweede bericht moeten we bij Google zijn, dat echt een kwalijke reputatie opgebouwd heeft op het gebied van tools - alsof er niemand daar is die een een beleid uitstippelt over hoe het zou kunnen gaan, en er enkel maar à l'improviste apps gemaakt worden, om te zien of die aanslaan of niet. Of is dat nog altijd een gevolg van de politiek van Google dat iedere werknemer een deel van zijn werktijd mag besteden aan apps die hij/zij zelf ontwikkelt?

Maar om terug te keren tot de volgende tool die Google afschaft: dat is de Trusted Contacts. Een app die je kon gebruiken om je locatie te delen met een beperkt aantal mensen die je vertrouwt. Zodat bijvoorbeeld je partner kon zien of je al onderweg naar huis bent, en hij/zij de patatjes kan opzetten. Maar die ook een belangrijke rol kon vervullen bij een ramp, om vrienden en familie gerust te stellen dat je OK bent.

Welnu, die dienst verdwijnt. Wil je je vrienden laten weten waar je bent, dan moet je dat voortaan doen via Google Maps, waar een gelijkaardige maar minder nuttige tool bestaat: Location Sharing. Het grote verschil is dat je bij Trusted Contacts familie of vrienden kon vinden, zelfs als die geen antwoord geven omdat ze bijvoorbeeld in gevaar zijn. Terwijl het bij Location Sharing in Google Maps vereist is dat je vrienden zelf proactief hun locatie aan jou uitzenden - wat ze natuurlijk niet kunnen doen, als ze bijvoorbeeld bewusteloos zijn.

Meer bij The Verge.
https://www.ghacks.net/2020/10/14/farewell-yahoo-groups-shutting-down-on-december-15-2020/
https://www.theverge.com/2020/10/18/21520182/google-discontinues-trusted-contacts-maps-emergency-location-sharing?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



OOK JAPAN WIL BIG TECH AAN BANDEN LEGGEN
... en vervoegt de rangen van VS en Europa

Moeten de giganten uit de techwereld zich dan toch zorgen moeten gaan maken? Zij voelen zich zo ongenaakbaar, doen enkel wat hun goeddunkt, maar de laatste tijd beginnen de regelgevers in vele landen zich toch grote vragen te stellen bij die almacht.

In steeds meer landen worden procedures opgestart om oneerlijke praktijken van de GAFA (Google, Amazon, Facebook en Apple) een halt toe te roepen - en hun bovendien op fikse boetes te trakteren. Maar gelukkig worden de krachten niet verspreid: Japan heeft aangekondigd dat het zal samenwerken met de VS en Europa, om de misbruiken van de Big Four aan te pakken.

Dat werd aangekondigd door de voorzitter van de Fair Trade Commission van Japan. Dat in een adem door aankondigde dat het overweegt een onderzoek in te stellen naar de overname van Fitbit door Google.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-japan-economy-ftc-idUSKBN2740DZ



EVERNOTE VERFRIST ZIJN APP OP ALLE PLATFORMEN
... een welverdiende en juiste update, als je het ons vraagt

Ken je dat, de verrassing wanneer een app die je al jarenlang gebruikt en waarmee je vertrouwd bent tot en met, plots een update uitbrengt waarbij je sommige functies niet meteen terugvindt? Vloeken, sakkeren en balen is dat.

Dat was onze eerste reactie toen wij de nieuwe versie van Evernote onder ogen kregen, die onverwachts opdook. De lay-out was anders, met twee panelen links (algemeen overzicht van notaboeken, met daarnaast de titels van de notities, en in een derde paneel de inhoud van de notities zelf). Terwijl voorheen er slechts één balk links was, met de notaboeken, en daarnaast een groot in twee gedeeld vlak, met de titels van de notities in een paneel bovenaan, en de inhoud van de nota's onderaan.

Dat is wel even slikken, en na vergeefs naar een manier gezocht te hebben om die indeling terug te vinden, hebben wij er ons bij neergelegd. Om na enkele dagen tot de conclusie te komen dat die nieuwe indeling eigenlijk OK was, en zelfs beter.

Vooral het feit dat in het venster met de nieuwe notitie de opmaakbalk geen overbodige ruimte meer innam, kon ons bekoren: de functies werden tot een slimme taakbalk herleid die slechts één lijn in beslag neemt, waar die opmaakbalk in het verleden echt wel heel veel ruimte innam.

Bij Engadget vonden wij een achtergrondartikel over de reden waarom Evernote die wijzigingen doorgevoerd heeft. Namelijk om een persistente gebruikservaring te bieden voor de app, voor alle toestellen waarop je Evernote gebruikt. Engadget keek ook even terug naar de ontwikkelingsgeschiedenis van Evernote.
https://www.engadget.com/evernote-cross-platform-note-taking-app-redesign-interview-130026972.html



FACEBOOK: RECHTSTREEKSE VERTALING
... in maar liefst 100 talen

Of je nu inlogt op Facebook vanuit België, de VS, of Frankrijk: het sociale netwerk kan zo goed als elke geschreven tekst die er gepubliceerd wordt vertalen naar jouw gewenste taal. Dat dankzij machinevertaling. Wist je trouwens dat Facebook per dag maar liefst 20 miljard vertalingen maakt, voor zijn nieuwsfeed alleen al.

Facebook maakt bekend dat het een nieuw M2M-100 vertaalmodel heeft - en het bijzondere daarvan is dat dit 100 talen rechtstreeks van de ene taal in een andere kan vertalen.

Het magische woord hierbij is "rechtstreeks". Er zijn wel meer automatische vertaalsystemen, maar die vertalen veelal eerst vanuit die taal naar het Engels, en dan vanuit het Engels naar de gewenste taal.

Volgens Facebook zou dit nieuwe model 10 punten beter zijn dan de op de Engels gefocuste aanpak volgens een bepaalde norm, de BLEU metrics.  En nu mag je nog zo'n tegenstander zijn van Facebook, het valt niet te ontkennen dat het bedrijf toch ook heel wat technologische vernieuwing brengt!

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/facebooks-ai-can-translate-languages-directly-into-one-another-150029679.html



APPLE START MET EEN LIVESTREAM VAN MUZIEKVIDEO'S
... maar hebben we echt een nieuwe "MTV" nodig?

Om maar meteen het antwoord te geven op die vraag: blijkbaar is er wel degelijk een vraag naar muziek die aaneen gepraat wordt door  een dj of in dit geval: een veejay.  Presentatoren die elk hun eigen smaak hebben, en waarbij je weet waar je aan toe bent. Iets wat, zo leek het, de bedoeling was van Apple toen het Beats kocht, maar na een tijdje zijn daar de dj's verdwenen.

Nu echter zijn er nieuwe plannen voor een streaming muziekkanaal, mét video's, geselecteerd door een aantal dj's: Apple Music TV. Een dienst die voorlopig enkel in de VS verkrijgbaar is, en bekeken kan worden in de Apple Music app, Apple TV en op de website apple.co/AppleMusicTV. Alhoewel - via die link kan je niet echt de video's bekijken, want daar wordt de Apple TV app geopend. Maar het is wel zo dat je de nieuwe muziekdienst ook op andere toestellen dan die uit de Apple-stal beluisteren kan, dus ook op je Windows pc.

Hoe ziet de programmatie eruit? Elke vrijdag om 12u 's middags  komen er nieuwe video's,  en er komen ook speciale videoblokken met daarin door een dj geselecteerde muziekvideo's. Ook liveshows en evenementen, en ook hitlijsten en speciale gasten.

Meer bij Variety.
https://support.apple.com/en-us/HT204930
https://variety.com/2020/music/news/apple-music-tv-launch-videos-1234809088/



CITIZEN BROWSER PROJECT WIL ZIEN HOE ALGORITMES WERKEN
... waarom krijg jij een andere boodschap te zien op sociale netwerken dan je buurman?

Bij Twitter kan je ervoor kiezen om zelf de inhoud van je tijdlijn te bewaren - wanneer je je tijdlijn op chronologische volgorde zet, zie je enkel de tweets van mensen die je volgt (behalve enkele uitgelichte tweets uiteraard). Dat is helemaal anders bij YouTube en Facebook, waar een algoritme bepaalt wat jij te zien krijgt. Maar hoe werkt dat algoritme, en hoe groot zijn de verschillen tussen de tijdslijnen eigenlijk?

Dat is wat de nonprofit nieuwspublicatie The Markup wil onderzoeken, via het Citizen Browser project. Dat zal een speciale webbrowser ontwerpen om een audit te maken van de algoritmes die de sociale mediaplatformen gebruiken om informatie te delen.

Om te beginnen gaat The Markup aan de slag met YouTube en Facebook, waar gekeken zal worden welk nieuws aan welke gebruiker getoond wordt. Hoe het nieuws getoond wordt op die platformen, en welke communities de gebruikers aangemoedigd worden om toe te treden.

Het experiment wordt uitgevoerd met een panel van 1.200 mensen die uitgenodigd worden om de browser te installeren en realtime data te delen met het project.

In september was er ook al een poging aangekondigd om te onderzoeken hoe het algoritme bij YouTube werkt - een browserextensie die Mozilla bedacht had voor de Firefox browser: RegretsReporter. Maar daar kon je alleen aangeven wanneer je de aanbeveling van YouTube 'betreurenswaardig' (regret) vond.

Het project van TheMarkup zal samenwerken met de New York Times, om data te analyseren en een antwoord te vinden op de vraag: "welke content kiezen de platformen om meer bekend te maken, en wie kiezen ze om die content dan aan te tonen?"
https://themarkup.org/citizen-browser/
https://www.theverge.com/2020/9/17/21436240/mozilla-browser-extension-youtube-crowdsource-recommendation-algorithm?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



FACEBOOK LANCEERT NEIGHBORHOODS
... je buren ontdekken via Facebook? Waarom niet live?

Er zijn zovele sociale netwerken, die allemaal hun eigen doel hebben. En Facebook wil eigenlijk liever dat je niet naar die netwerken loopt, maar bij Facebook blijft - en daarom verwerkt het, stuk na stuk, de speciale tools die deze kleinere sociale netwerken aanbieden, op in zijn eigen aanbod. Dat daarmee dan zijn reden van bestaan lijkt te verliezen, en soms wel ten dode opgeschreven is.

Dat is het lot wat het kleinschalige netwerk NextDoor te wachten staat. Facebook heeft namelijk beslist dat het een nieuwe dienst gaat opstarten, die het Neighborhoods of Buurten gaat noemen. En die je de mogelijkheid biedt om in contact te komen en banden aan te knopen met mensen die dicht bij jou in de buurt wonen.

Voorlopig is het in testfase, in het Canadese Calgary, met de bedoeling om het later breder uit te rollen. Als het zover komt dat het ook voor jou beschikbaar is, dan kan je het vinden in het menu naast de tegeltjes voor Marketplace, Groups, Friends, Pages en Events. Om lid te worden van een buurt moet je je locatie bevestigen, en toestaan dat anderen in de groep jouw postings in het buurtnetwerk zien. Maar het zal de andere gebruikers in die buurt niet automatisch het recht geven om jouw profielinfo te bekijken.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/10/21/facebook-is-working-on-neighborhoods-a-nextdoor-clone-based-on-local-groups/



MICROSOFT DUWT NIEUWE UPDATE UIT
... en Windows apps draaien ook op Chromebooks dankzij Parallels

Microsoft heeft een nieuwe Windows 10 update uitgestuurd, en je zal een van de dagen die update automatisch ontvangen - als je hem al niet gekregen hebt. Deze update bevat een nieuw startmenu, met een transparante achtergrond achter de tegeltjes. De tabblaadjes die je open hebt in je Edge browser zal je te zien krijgen wanneer je de toetscombinatie alt+tab indrukt. En je zal in het instellingenpaneel ook de refresh rate kunnen bepalen.

In deze versie zit tussen haakjes ook de Chromium-gebaseerde versie van de Microsoft Edge browser. (1)

Nog nieuw, maar dat is dan vooral te danken aan Parallels, is dat je voortaan ook Windows apps zal kunnen draaien op je Chromebook. Wat vooral voor professionele gebruikers goed nieuws is, want zij maken volop gebruik van Windowstoepassingen.

Dit is mogelijk doordat het Chrome OS dankzij Parallels zal opstarten in een volledige Windows-versie, in een virtuele machine. Het Microsoft OS zal dus  schouder-aan-schouder zitten met het Chrome OS en de Android apps. Chrome OS zal dus bepaalde soorten Windowsbestanden rechtstreeks naar Parallels kunnen doorverwijzen, zodat het gemakkelijker wordt om bestanden te lanceren in die instantie van Chrome OS.

Meer bij The Verge. (2)
https://www.theverge.com/2020/10/20/21524590/microsoft-windows-10-october-2020-update-download-install-release
https://www.theverge.com/2020/10/20/21524585/google-chrome-os-windows-apps-chromebooks-parallels-desktop-features?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



ADOBE MAX CONFERENTIE: DE NIEUWIGHEDEN
... met vooral de nadruk op bestrijding van fake news.

Adobe heeft op zijn Max conferentie dinsdag heel wat nieuwigheden aangekondigd. Kort samengevat: fotobewerking wordt nog stukken beter. Maar je moet niet vrezen dat het nog moeilijker wordt om vervalste foto's te herkennen.

Enkele van de nieuwigheden:

- Het wordt gemakkelijker om de lucht in een foto te vervangen, zoals een blauwe lucht door een grijze lucht. En de foto zelf wordt dan ook aangepast aan deze omstandigheid.

- Er komt een optie voor neurale filters, waarbij neurale algoritmes dingen automatisch kunnen doen, zoals het glad maken van de huid (geen rimpels meer!), een portretfoto jonger maken, de gelaatsuitdrukking op een foto aanpassen, het haar, de pose, enz.

Doet dit meteen alarmbellen afgaan,  voedt het jouw bezorgdheid over het feit dat het vervalsen van foto's nog gemakkelijker wordt?  Adobe wil die angst wegnemen met het Content Authenticity Initiative. Daarbij wordt metadata toegevoegd aan foto's, zoals de naam van de persoon die de foto nam,  op welke datum, en welke tools gebruikt werden om de foto te bewerken.

Er zijn ook nieuwe tools voor Character Animator, Illustrator voor de iPad, Lightroom,  Premiere Pro. Voor dat laatste onthouden we dat het mogelijk wordt om speech-to-text ondertitels toe te voegen in 12 talen, en ook een vertaling ervan.

Een hele boterham - lees meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/neural/2020/10/20/all-the-new-ai-powered-features-adobe-announced-for-its-creative-suite/



AMERIKAANSE VERKIEZINGEN: TRUMP ACCOUNT GEHACKT EN IRAANSE VALSE INFORMATIE
... het wordt een heus wespennest. En dat allemaal via de sociale media.

Twee berichten die aantonen dat de sociale netwerken een enorm belangrijke rol spelen bij de Amerikaanse verkiezingen. Niet zozeer omdat de kandidaten die zelf bewust inzetten, als wel omdat via de sociale netwerken getracht wordt door derden de kiezer te beïnvloeden.

Het eerste bericht gaat over e-mails, die verstuurd waren naar kiezers die normaal gezien voor de Democraten stemmen. Het leek erop dat de mails afkomstig waren van de Proud Boys, een extreemrechtse organisatie. In de mails werden de ontvangers aangemaand te stemmen voor de Republikeinen, "of anders...".

Eerst werd met een beschuldigende vinger gewezen naar het Trump-kamp, maar later meldde de FBI dat de mails afkomstig zouden zijn van Iran en Rusland. Die zouden informatie in handen gekregen hebben van de kieslijsten in de VS, en op basis daarvan trachten om de verkiezingen te beïnvloeden. Het hele verhaal staat bij NBCNews. (1)

Een tweede verhaal gaat dan weer over een ethische hacker, de Nederlander Victor Gevers. Nadat President Trump luidkeels via Twitter verkondigd had dat een 'normaal' mens niet gehackt wordt, slaagde Gevers erin om toegang te krijgen tot de Twitteraccount van Trump.  Dat bleek niet al te moeilijk te zijn: het wachtwoord van de account was niet moeilijk te raden - meta2020!

De man kon de DM's van Trump inkijken, en nam foto's van zijn hackpoging om te bewijzen dat hij wel degelijk binnen was geraakt. En omdat hij een ethische hacker is, vertrok hij weer en verwittigde netjes de autoriteiten van zijn hack. Eigenlijk is er dus niets gebeurd (behalve dat Trump toch wel met rode kaken stond voor zijn simpele wachtwoord). Maar de vraag is natuurlijk: als Gevers dat kon, hebben misschien ook anderen dat idee gehad - en waren die niet zo eerlijk om het te melden?

Meer bij De Volkskrant. (2)
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/fbi-says-iran-behind-threatening-emails-sent-florida-democrats-n1244228
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dutch-ethical-hacker-logs-into-trump-s-twitter-account~badaa815/
https://arstechnica.com/tech-policy/2020/10/hacker-says-he-correctly-guessed-trumps-twitter-password-it-was-maga2020/?utm_brand=arstechnica&utm_source=twitter&utm_social-type=owned&utm_medium=social

Nagekomen bericht:
Twitter en Witte Huis ontkennen dat Nederlandse hacker Trump-account kraakte
https://tweakers.net/nieuws/173702/twitter-en-witte-huis-ontkennen-dat-nederlandse-hacker-trump-account-kraakte.html



FACEBOOK DATING GAAT VAN START IN EUROPA
... juist op tijd vooraleer de nieuwe lockdown ingaat?

Al een jaar geleden startte Facebook met "Facebook Dating" in de Verenigde Staten. En nu gaat die dienst ook van start in Europa.

De bedoeling ervan is  dat je een partner vindt via de dingen die je gemeenschappelijk hebt, zoals interesses, evenementen die je bijwoont, groepen waarvan je deel uitmaakt. Wil je gebruik maken van die dienst, dan moet je eerst een Facebook Dating profiel aanmaken. Daarna kan je persoonlijke "Stories" delen op je profiel, maar ook gewone Stories van je gewone Facebook of Instagramaccount.

En er is ook een "Secret Crush"  functie - daarbij kan je maximaal 9 Facebook vrienden of Instagram volgers aanduiden, waarvoor je een boontje hebt. Geeft een van die personen aan ook in jou geïnteresseerd te zijn, dan is er een match.

Nu deze dienst in Europa van start gaat, zal hij het moeten opnemen tegen al bestaande dating apps, zoals Tinder, Hinge en Bumble. Facebook Dating heeft echter wel een groot voordeel: het is volledig gratis, waar je bij de andere diensten voor bepaalde functies een premium abonnement moet nemen.

Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2020/10/21/facebook-dating-launches-in-europe.html
https://www.facebook.com/dating



OOK ACTIVISTEN GEBRUIKEN GELAATSHERKENNING
... maar richten die wel tegen de politie. Dat is wel even slikken.

Eigenlijk hebben wij er nooit bij stilgestaan - en wellicht jij ook niet - maar toch is het idee niet gek. Nu gelaatsherkenning eigenlijk een technologie geworden is die steeds meer toegankelijk wordt, kan die ook door gewone burgers ingezet worden. Een mogelijke toepassing ervan is dan dat activisten die technologie gaan gebruiken om politieagenten (in burger) op te sporen en te ontmaskeren.

Daar schrik je even van, toch? Maar het wordt blijkbaar al door sommige activisten gebruikt. En dat, zo vertelt de New York Times, werd als volgt bekend. In september stelde de gemeenteraad van Portland tijdens een virtuele zitting het plan voor om een  wetgeving in te voeren die het gebruik van gelaatsherkenning moest verbieden. Daardoor zouden betogers niet meer meteen geïdentificeerd kunnen worden door de politie,  en mensen die voorkomen op surveillancebeelden evenmin.  En ook andere organisaties zouden geen gebruik meer mogen maken van deze technologie om een onbekende persoon te identificeren.

Maar toen het moment aanbrak waarop het publiek zijn commentaar kon geven, stond er een burger op die vragen stelde bij dat algemene verbod. En de reden die hij gaf verbaasde de aanwezigen. Hij zei namelijk dat hij werkte aan software voor gelaatsherkenning die hij wil gebruiken op de agenten van Portland. Die hebben namelijk van de overheid toelating gekregen om het naamplaatje op hun uniform, waarop hun naam staat, af te plakken om identificatie te vermijden. En de activisten willen de agenten ter verantwoording roepen - en dus bij naam en toenaam weten wie die agenten zijn.

Een evolutie die toch wel  de wenkbrauwen doet fronsen. De New York Times staat even stil bij het gebruik van deze technologieën door groepen waarvoor zij eigenlijk niet bedoeld zijn.
https://www.nytimes.com/2020/10/21/technology/facial-recognition-police.html

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



TRUEPIC: AUTHENTICITEIT VAN AFBEELDINGEN BEVESTIGEN
... een nieuwe poging om deep fakes tegen te gaan

Weet je nog, toen Photoshop afkwam met krachtige tools om foto's te verbeteren? Toen al werd de vraag gesteld of we onze eigen ogen nog mochten geloven, wanneer we een foto zagen. Omdat die foto zodanig bewerkt zou kunnen zijn, dat een historisch feit bijvoorbeeld helemaal niet plaatsgevonden had zoals het op bepaalde foto's afgebeeld wordt.

Sindsdien ging het van kwaad naar erger: niet alleen stilstaande beelden, foto's, konden gemanipuleerd worden, maar dankzij het gebruik van artificiële intelligentie konden ook video's bewerkt worden. Beelden en audio: alles kan bewerkt worden, op een haast onmerkbare wijze.

Omdat dit echt wel een risico oplevert voor de maatschappij, hebben verschillende bedrijven technologieën ontwikkeld om duidelijk te maken wanneer een beeld 'origineel' is, zodat je een mogelijke manipulatie meteen ontdekken kan. Een bedrijf in San Diego, Truepic, heeft nu een systeem ontwikkeld om deze authenticiteit op het niveau van de processor te bevestigen. Het gaat met name om Snapdragon processoren, waarin dan een digitale handtekening aangemaakt wordt, die bewijst dat een afbeelding of video niet gemanipuleerd wordt. En omdat Snapdragon een processor is die in vele (vooral Android) toestellen gebruikt wordt, zou dit toch wel voor een doorbraak kunnen zorgen.

Wil je zelf ervaren hoe Trupeic werkt, dan kan je een app gebruiken voor Android, Vision Camera. Die zorgt ervoor dat Truepic Foresight, de technologie om beelden te authenticeren, ingebed wordt in de foto's die je met de app maakt.

Meer bij CNet.
https://www.cnet.com/news/your-phone-may-help-you-fight-off-deepfakes-before-theyre-even-made/



 
De nieuwe oogst


CORONAGEGEVENS BEGRIJPEN

Mogen wij zeggen dat wij het installeren van de Coronalert app echt wel als een soort burgerplicht vinden - hoe meer mensen de app installeren, hoe gemakkelijker het wordt om besmettingen met het coronavirus op te sporen.
Velen staan echter weigerachtig tegenover de app, en zijn bezorgd voor hun privacy.  Hopelijk kan deze website hen geruststellen: dit is namelijk een tool waarmee je anoniem de data kan analyseren die de app verzamelt. Zo krijg je een visueel beeld van die data, en kan je beter begrijpen wat er gebeurt.
[Taal: NL]
https://covid.aaltra.eu/nl/


THE OLD NET: TIJDMACHINE
We kennen al de Waybackmachine van Internet Archive. Deze site biedt iets gelijkaardigs , en het is echt wel een teletijdmachine. Want de interface ziet er even oubollig uit als toen.
Uiteraard gingen wij op zoek naar onze NeTTIes uit het verleden. En warempel: die is echt accuraat, jaar na jaar te vinden!
[Taal: ENG]
http://theoldnet.com/


CC HOUND: MUZIEK OM TE GEBRUIKEN
Op deze website vind je een uitgebreide collectie van Creative Commons muziek, die je kan gebruiken in je projecten. Het enige wat je moet doen is de juiste CC vermelding gebruiken.
[Taal: ENG]
https://cchound.com/


SHAPEFEST: WAAR ZIJN DIE HANDJES

Deze website biedt zijn bibliotheek van meer dan 3.000 afbeeldingen van handen in 3D gratis aan, om te gebruiken. De afbeeldingen zijn telkens vanuit verschillende hoeken beschikbaar, en ook als PNG.
[Taal:ENG]
https://www.shapefest.com/expansions/3000-hands?ref=producthunt


WIKIMAP: WIKIPEDIA OP DE LANDKAART
Dit is een wereldkaart, waarop weergegeven wordt over welke locaties er een artikel te vinden is op de Wikipedia. Voor Europa moet je goed inzoomen, omdat er zoveel artikels overschreven zijn.
[Taal: ENG]
https://wikimap.wiki




ARTVEE: KLASSIEKE KUNST ONTDEKKEN
Op deze website kan je klassieke kunst leren ontdekken. Je surft lukraak door collecties, of zoekt artiesten op naam op. De kunstwerken zelf kan je downloaden en gebruiken voor persoonlijke of commerciële projecten, vermits er geen auteursrechten meer op berusten.
[Taal: ENG]
https://artvee.com/
https://www.matthewball.vc/all/audiotech


CROWDPARTY: LEUKE SPELLETJES
Met deze dienst kan je leuke spelletjes spelen via videoconferentietools zoals Zoom, Teams en Hangouts. Het principe is simpel: je host een game, en nodigt vrienden uit, of neemt deel aan een bestaande game. De tool gaat dan vragen stellen en quizzen organiseren. En zo ben jij lekker bezig!
[Taal: ENG]
https://crowdparty.app/


SYMPTOMA: VIRTUELE ARTS

Is dit de toekomst van de gezondheidszorg? Op deze website kan je invullen welke symptomen je voelt, en de AI zal je vertellen waaraan je mogelijk lijdt. Naar onze mening kan het misschien in sommige gevallen mensen overreden van het feit dat hun symptomen wel degelijk op een ernstige kwaal duiden - en heeft de website alvast een duidelijk doel. Maar voor de rest zouden wij een bezoek aan de huisarts toch nog altijd aanbevelen.
[Taal:ENG]
https://www.symptoma.com/


LANDEMY: GELUIDEN UIT DE RUIMTE
We hadden het eerder deze week al over een site waar je rustgevende natuurgeluiden kan beluisteren, die je op de achtergrond kan spelen terwijl je aan het werk bent. Ook deze website biedt rustgevende geluiden, maar het zijn eerder geluiden uit de ruimte.  En eerlijk gezegd geeft dit ons meer rust.
[Taal:ENG]
https://landemy.netlify.app/


WHITEBOARD: ONLINE TEKENEN

Dit is, met alle respect, een online versie van de rudimentaire functies die je in het aloude Paint van Microsoft gebruiken kan. Maar dan ook niet veel meer. Maar wie weet is dit een tool die jij gebruiken kan?
[Taal: ENG]
https://witeboard.com
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Voormalig Belgisch topambtenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yvan_Bostyn
    Belgische illustrator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Greet_Bosschaert
    Stellaire explosie, mogelijk na een sterrenbotsing - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_nova
    Technologie om gehoorschade te verminderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Botgeleiding
    Zuidwestelijke regio van Algerije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Saoura
    Dorp in Nedersaksen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bennigsen
    Egyptische componist, zanger en muzikant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hamza_El_Din
    Nummer van Bob Dylan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Just_Like_a_Woman
    Monument in Teheran - https://nl.wikipedia.org/wiki/Azadi-toren
    Komisch programma van en met Walter Baele - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brussel_Nieuwsstraat
    Vlaamse geestelijke, leerkracht en inspecteur onderwijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Edmond_Verhamme


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Conflict in Nagorno-Karabach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_Nagorno-Karabach_(2020)
    Aanslag in Conflans-Sainte-Honorine - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslag_in_Conflans-Sainte-Honorine
    Vrijheid van meningsuiting wordt in de praktijk ingeperkt met onthoofdingen in de EU - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijheid_van_meningsuiting
    Driedaagse Brugge-De Panne 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Driedaagse_Brugge-De_Panne_2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Californië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Californi%C3%AB
    De maand oktober staat op Wikipedia in het teken van de Maand van de Geschiedenis, je kunt meedoen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek/Oost_West
    Diverse artikels over sinterklaasjournaals zijn toegevoegd, waaronder die van:
        2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaasjournaal_(2019)
        2018 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaasjournaal_(2018)
        2017 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaasjournaal_(2017)

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Cybercriminelen profiteren van thuiswerkers tijdens coronacrisis: internetfraude neemt toe
https://www.ad.nl/tech/cybercriminelen-profiteren-van-thuiswerkers-tijdens-coronacrisis-internetfraude-neemt-toe~a2aa045f/
- Dit weekend beleeft slotstuk Nederlandse League of Legends-competitie de climax
https://www.ad.nl/esports/dit-weekend-beleeft-slotstuk-nederlandse-league-of-legends-competitie-de-climax~aba49fd2/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Bild i: instapreeks oled televisies van Loewe arriveert in mei 2021
https://elektrozine.be/bild-i-instapreeks-oled-televisies-van-loewe-arriveert-in-mei-2021/
- Loewe volgend jaar met slimme multiroomspeakers en Dolby Atmos soundbar
https://elektrozine.be/loewe-volgend-jaar-met-slimme-multiroomspeakers-en-dolby-atmos-soundbar/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Kindontvoerders kunnen sociale media gebruiken om hun slachtoffers te lokken
https://computertaal.info/2020/10/22/kindontvoerders-kunnen-sociale-media-gebruiken-om-hun-slachtoffers-te-lokken/
- HP Duo Review: HP OfficeJet Pro 8024 en HP Instant Ink...
https://computertaal.info/2020/10/22/hp-duo-review-hp-officejet-pro-8024-en-hp-instant-ink-deel-2-de-inkt/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlands kabinet wil verbod op plaatsen van valse consumentenbeoordelingen
https://tweakers.net/nieuws/173712/nederlands-kabinet-wil-verbod-op-plaatsen-van-valse-consumentenbeoordelingen.html
- Google Chrome blokkeert notificaties op websites automatisch bij misbruik
https://tweakers.net/nieuws/173678/google-chrome-blokkeert-notificaties-op-websites-automatisch-bij-misbruik.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Huawei introduceert alternatieven voor Google Maps en Docs
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/huawei-introduceert-alternatieven-voor-google-maps-en-docs/article-news-1656879.html
- 'Microsoft plots het meest misbruikte merk voor phishing-pogingen'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-plots-het-meest-misbruikte-merk-voor-phishing-pogingen/article-news-1656851.html



*** TANDEMTECH

- Jaguar I-Pace SE review: Brits, blits en elektrisch
Gekende luxe, gekende nadelen
https://tandemtech.be/jaguar-i-pace-se-review-brits-blits-en-elektrisch-100eddb4b5fb
- Huawei Matebook 14 review: solide en goed geprijsd
Bestel er wel een webcam bij
https://tandemtech.be/huawei-matebook-14-review-solide-en-goed-geprijsd-e5223a6f28af



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe deze Belgische nichespeler het gat in de e-commercemarkt vond: “Al handel je in wc-brillen, je moet een destination willen zijn voor je klanten”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/hoe-deze-belgische-nichespeler-het-gat-in-de-e-commercemarkt-vond-al-handel-je-in-wc-brillen-je-moet-een-destination-willen-zijn-voor-je-klanten
- Hoe deze piepjonge Franse Brusselaar zich tot koning der chatbots kroonde: “Op school had ik nooit kunnen leren wat ik vandaag allemaal weet”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2020/hoe-deze-piepjonge-franse-brusselaar-zich-tot-koning-der-chatbots-kroonde-op-school-had-ik-nooit-kunnen-leren-wat-ik-vandaag-allemaal-weet



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
YOUTUBE:  DOWNLOAD JE EIGEN VIDEO

Heb je zelf al video's geüpload naar YouTube - maar weet je niet of je die zelf nog op je eigen harddisk hebt staan? Weet dat je die ook gewoon vanuit YouTube kan downloaden. Dit artikel toont hoe het moet.
https://www.howtogeek.com/693705/how-to-download-your-own-youtube-videos/



MAAK VAN JE OUDE GADGETS NIEUWE TOOLS
Neen, gooi die oude smartphone niet in de prullenmand nu je een nieuw toestel hebt! Niet alleen is dat niet ecologisch verantwoord, omwille van de afvalstoffen, maar ook is het stom, want je kan die toestellen nog altijd gebruiken voor andere doeleinden. Dit artikel van Wired geeft je verschillende tips: maak bijvoorbeeld van je oude smartphone of tablet een bewakingscamera, of een afstandsbediening voor je media, en veel meer.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/what-to-do-with-old-gadgets/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CRASHFORM: ONGEVAL AANGEVEN
Dit is een app van Assuralia, die het gemakkelijker moet maken om een ongeval aan te geven. Zowel de verzekerde, de autobestuurder, enz., als het mogelijke slachtoffer kunnen deze app gebruiken. Maar de verzekeringsmaatschappijen  adviseren wel om de app na installatie al even uit te testen, om de werking ervan gewoon te worden. Een ongeval zelf zorgt immers voor de nodige commotie, en dan nog eens een nieuwe app moeten ontdekken kan je missen als kiespijn!
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.assuralia.crashform&hl=en&gl=US


POLAR: HELPT JE TE LEREN
Dit is een tool die je helpt om informatie die je tegenkomt op het web, in PDF-formaat en andere formaten te verzamelen en zo je kennis uit te breiden, te documenteren.
[Taal:ENG]
https://getpolarized.io/?ref=producthunt


WIDGIFY: ORGANISEER HET HOME SCHERM VAN JE IPHONE


Met deze app kan je het startscherm van je iPhone helemaal naar je hand zetten. Je maakt widgets van je apps, zodat je meldingen ook meteen in het symbool van de app ziet. Je past de kleuren aan, en meer.
https://apps.apple.com/app/widgify/id1534602401?ref=producthunt


TASKBAR CUSTOMIZER
Dit desktopprogramma voor Windowstoestellen geeft je meer opties om je taakbalk aan je persoonlijke smaak aan te passen. Zo kan je de taakbalk centreren op je scherm, de startknop en de Show Desktop knop verbergen, de positie van vastgepinde taakbalkitems aanpassen, en meer.
https://github.com/JustIntroverted/TaskbarCustomizer/releases


FOTOR: BEELDBEWERKER
Met deze tool kan je beelden bewerken, en bijvoorbeeld samensmelten tot een collage, en vele andere effecten. De uiteindelijke bedoeling is dat je dan van die foto's een kalender of zo maakt, en laat afprinten bij het bedrijf.
https://www.fotor.com/


4K DOWNLOADER PORTABLE


Deze software bestaat voor zowel Windows (32 en 64 bit), Mac als Linux. En je kan hem op een USB-stick zetten en zo draaien, want er is geen installatie nodig. De bedoeling van de software: video's in 4K downloaden. Je kan ze ook omzetten naar mp3's.
https://www.chip.de/downloads/4K-Video-Downloader-Portable_77143348.html
https://www.4kdownload.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Poëzie is als je het hart opent met een zilveren sleuteltje
dat ook op een fietsslot past.
-Nico Scheepmaker-