Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
22/10/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1179 van 17/10/2020Gegroet lezer,

Een zaterdag met een onverwacht warm zonnetje, om van te genieten. Voorlopig kan het nog op een terrasje, maar volgende week is dat er niet meer bij, door de strengere coronamaatregelen. Maar gelukkig mogen we voorlopig nog buiten wandelen, zelfs op een bank in het park zitten. Wat we, in deze omstandigheden, al een "vrijheid" en heel geluk beschouwen. Je ziet - hoe het leven en de manier waarop je tegen "luxe" aankijkt erg kunnen veranderen...

Veel leesplezier met deze editie. En hou het veilig! Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NIEUWE EXPERIMENTEN MET CHAUFFEURLOZE TAXI
... maar waarom dit doel nastreven, als er zovele laaggeschoolde mensen naar een job snakken?

Het idee van een autonoom rijdende taxi laat de mensen nog altijd dromen. Verleden week heeft Waymo aangekondigd dat het in een gebied van 50 vierkante mijl in enkele randsteden van Phoenix, Arizona, start met een volledig chauffeurloze commerciële taxidienst.

Nu zijn dat wel geselecteerde gebieden, wellicht omdat daar de routes goed gemarkeerd kunnen worden. De ritten worden trouwens vanop afstand gemonitord door een persoon, die meerdere ritten tegelijk in het oog houdt en zal tussenkomen wanneer het nodig is. Die persoon zal dan enkel instructies geven aan het voertuig, maar het stuur niet overnemen.

Dit zou dan de stelling moeten bewijzen dat deze taxi's wel degelijk autonoom zijn. Maar nu dit bewijs er is, verschuift de discussie, zo meent Ars Technica. Van de technische uitvoerbaarheid, naar de economische haalbaarheid. Waymo bijvoorbeeld, heeft in de voorbije maanden tientallen miljoenen dollar verloren per kwartaal. En om rendabel te worden, zou Waymo moeten uitbreiden naar gebieden buiten die randsteden - waar het veel moeilijker zal zijn om meerdere voertuigen in het oog te houden, en je al bijna een 1 op 1 monitoring zou moeten doen.

Zodat je je kan afvragen: is het eigenlijk wel een goed idee om zoveel geld te besteden (of moeten verspillen, kunnen we zeggen?) aan een project om één persoon in een wagen te vervangen door een monitoringsysteem waar toch nog altijd een persoon nodig is. En dat in een tijdperk waarin tienduizenden laaggeschoolden ingezet kunnen worden voor dergelijke jobs...

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/cars/2020/10/waymo-finally-launches-an-actual-public-driverless-taxi-service/TWITTER BOUWT VERKEERSDREMPELS IN TEGEN DESINFORMATIE
... maar zal dit werkelijk de lawine aan valse berichten tegenhouden?

Twitter hoopt alvast van wel. Sinds vrijdag krijg je, wanneer je een bericht van iemand anders retweet, een pop-up die je aanmoedigt om een commentaar toe te voegen.

De bedoeling is natuurlijk om de mensen even te laten nadenken over wat zij retweeten, of dat het geen valse informatie is.

Maar anderzijds is dit toch wel slim. Het streelt een beetje de ijdelheid van mensen, om de eigen mening te vertolken en toe te voegen. Toch kan het ook een negatief effect hebben: in plaats van één grote discussie rond de originele tweet, kunnen talloze discussies ontstaan rond de retweet met commentaar. Geen atoombom meer, maar duizenden fronten. Wat - wie weet - ook weer een positief effect kan hebben: mensen zullen gemakkelijker ondervinden hoe het voelt om zelf het slachtoffer te worden van een verhitte Twitter-discussie. En dus wat meer gaan nadenken.

Uiteraard kan je die pop-up gewoon negeren. Het valt nu af te wachten hoe dit experiment uitvalt. Vanaf 20 oktober zou het voor iedereen uitgerold worden.

Voor de VS heeft Twitter tussen haakjes nog speciale maatregelen genomen, nu de presidentsverkiezingen naderen. Het zal tweets die aansporen om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden een label geven, en ook tweets die valselijk beweren dat deze of gene de verkiezingen gewonnen heeft.
https://www.wsj.com/articles/twitter-taps-breaks-on-viral-posts-around-u-s-election-11602259324?mod=rss_TechnologyCHINA ONTWIJKT BAN OP YOUTUBE EN CO
... maar het blijft verboden om illegale content te bekijken of uit te zenden

Dat China zijn burgers streng in de hand houdt, moeten wij je niet meer vertellen. Verschillende websites zoals YouTube, Facebook, Twitter en Instagram zijn dan ook verboden in China. En toch willen de Chinese gebruikers die sites graag bezoeken - wat hen aanzet tot allerlei omwegen en omzeilingen, om toch op die websites te geraken. Nu heeft een Chinees bedrijf Qihoo 360 een browser uitgebracht waarmee de Chinezen alsnog die geblokkeerde websites kunnen bezoeken.

Mooi, toch? Maar er zit een addertje onder het gras. Gebruikers moeten zich registreren met een Chinees telefoonnummer. En zoekopdrachten naar bepaalde 'gevoelige' trefwoorden leveren geen enkel resultaat op.

Bovendien staat in de gebruiksvoorwaarden te lezen dat de account van een gebruiker geblokkeerd kan worden, en dat hun gegevens gedeeld zullen worden met de Chinese overheid, wanneer zij "actief illegale content bekijken of delen". Als je het ons vraagt komt dit gewoon neer op een nieuwe verpakking van de klassieke censuur...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/10/09/new-chinese-browser-lets-users-get-around-great-firewall/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29MOGELIJK KOMT ER EEN DIGITALE MUNT
... maar geen enkel bankinstituut wil zich vastpinnen op de uitgave van deze munt.

Nu er steeds meer betalingen digitaal uitgevoerd worden, beginnen de banken zich te buigen over het idee om een digitale munt te creëren. Het gaat om zeven centrale banken, waaronder de US Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, en de Bank for International Settlements. Zij zijn het eens geworden over de principes van de digitale munt, als die er zou komen.  De CBDC of Central Bank Digital Currency mag de monetaire of financiële stabiliteit niet in gevaar brengen, moet kunnen bestaan naast huidige vormen van geld en die aanvullen, en moet innovatie en efficiency aanmoedigen.

De CBDC zou ook gemakkelijk te gebruiken moeten zijn, geen of heel lage kost betekenen voor de eindgebruikers, omgeruild moeten kunnen worden tegen cash geld en altijd beschikbaar zijn.

Mooie principes, maar tot nu toe heeft geen enkele van de banken die dit akkoord bereikt hebben, ook gezegd dat zij een dergelijke digitale munteenheid gaan uitgeven.

Meer bij BlockCrypto.
https://www.theblockcrypto.com/post/80303/seven-central-banks-bis-publish-report-on-digital-currencyYOUTUBE EXPERIMENTEERT MET SHOPPINGTOOLS
... weer extra mogelijkheden voor influencers om geld te verdienen.

YouTube heeft bevestigd dat het platform experimenteert met het integreren van shopping tools in de filmpjes. Daarvoor spoort het de creators aan om producten die zij in hun video gebruiken te taggen, en dan te tracken. Dit zal dan gebruikt worden om de items te koppelen aan shopping tools zodat gebruikers de items rechtstreeks in de apps van die tools kunnen kopen.

Het is echter nog niet duidelijk hoe het zit met de verdeelsleutel van de aankoopbedragen - gewoon een commissie, en zo ja: hoeveel percent?

YouTube zou trouwens ook een integratie uittesten met Shopify, om producten te verkopen via YouTube.

Meer bij Bloomberg
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-09/google-tries-to-turn-youtube-into-a-major-shopping-destinationGOOGLE: NOG MEER GO APPS
... mooi voor wie een simpel toestel heeft
Google biedt al langer van verschillende apps een Go-variant aan, die kan draaien op eenvoudige toestellen, omdat zij minder geheugen en opslagruimte gebruiken.

Deze week is daar nog een telg bijgekomen: Gmail Go, verkrijgbaar voor alle toestellen. De app biedt een haast identieke lay-out als de gewone Gmail app, maar heeft bovenaan een rode "Go" badge in het icoon van Gmail.

Deze simpele versie bevat uiteraard niet alle uitvoerige mogelijkheden als de full versie - zo is er geen integratie met Google Meet, en is de user interface iets minder gelikt.

Maar er zijn toch wel wat schaduwkanten aan deze beperkte versie. Zo werd de frame rate beperkt, waardoor je toch wel vertraging (lag) zal ondervinden wanneer je aan het scrollen bent.

Er zijn trouwens nog meer Go apps te vinden in de Play Store. Momenteel zijn enkel Assistant Go en YouTube Go niet beschikbaar voor alle gebruikers.
https://9to5google.com/2020/10/08/gmail-go-download/SNAP START MET LOCAL LENSES
... en bouwt zo verder knappe augmented reality ervaringen uit.

Ere wie ere toekomt: Snapchat is altijd het sociale netwerk geweest dat het meest innoverend was op het gebied van augmented reality. Zijn "Lenses" worden ondertussen door elk ander sociaal netwerk nageaapt, en zijn augmented reality bril mag een rariteit zijn en blijven. Maar zijn leiderschap op het gebied van AR staat als een paal boven water.

Nu heeft Snapchat de "local lenses" ingevoerd in de Snapchat app. Daarmee kan je een blijvende augmented reality ervaring creëren die je ook kan delen. Wired noemt het een "1 op 1 digitale kopie van alles op de planeet".  Waarna je je fantasie kan botvieren op die digitale kopie.  Het is de droom van elke graffitiartiest, want nu kan hij die weergave van de realiteit bedekken met zijn kunst, en kunnen de anderen die kunst zien. Maar worden geen gebouwen bespoten, en is het gemakkelijk om de verf terug te verwijderen.

De eerste Local Lens van Snapchat heet City Painter, en speelt zich in Londen af. Met je camera op de Snapchat app kan je Carnaby Street bekijken, en dan kan je zelf alles gaan verven - manueel, maar ook met virtueel al bestaande graffiti.

Om dit alles mogelijk te maken heeft Snapchat niet zelf een wagentje à la Google rondgestuurd in die straat, maar heeft het ook publieke beelden gebruikt die gebruikers van Snap van de straat gemaakt hadden.

Meer bij Wired.
https://www.wired.co.uk/article/snapchat-launches-local-lensesMESSENGER KRIJGT UPDATE
... en voert meteen cross-app communicatie in met Instagram

Facebook Messenger krijgt een visuele update, plus een reeks nieuwe functies. Daartoe behoren ondersteuning voor achtergronden bij chat, veelgebruikte reacties die je als sjabloon kan instellen. Er zou ook een selfie sticker komen, en een verdwijn-modus.

Al deze nieuwigheden zijn eigenlijk onderdeel van de update die Facebook aankondigde aan zijn Messenger platform,  dat ook meteen de mogelijkheid invoerde dat Instagram-gebruikers kunnen communiceren met Facebook-gebruikers.

Met andere woorden: Facebook is de muurtjes aan het neerhalen die nog tussen Instagram en Messenger staan. Die twee sociale netwerken zijn wel allebei eigendom van Facebook, maar tot nu toe waren die afgescheiden gebleven. Hierbij valt te noteren dat Instagram-gebruikers zelf via opt-in moeten aangeven dat zij deze nieuwe integratie willen. Maar Messenger-gebruikers moeten deze keuze niet maken, zij worden automatisch naar deze nieuwe functies geüpdate.
https://techcrunch.com/2020/10/13/messengers-latest-update-brings-new-features-cross-app-communication-with-instagram/FACEBOOK TREEDT OP TEGEN WIE DE HOLOCAUST ONTKENT
... maar andere genocides blijven ongemoeid

Facebook zal postings waarin ontkend wordt dat de Holocaust plaatsgevonden heeft, voortaan verbannen. Lange tijd heeft Facebook tegen deze ontkenning niet opgetreden. Maar omdat er steeds meer antisemitisme is in de wereld, is Mark Zuckerberg toch overstag gegaan. Bloomberg citeert: "Ik heb het altijd moeilijk gehad met de spanning tussen het staan voor een vrije expressie, en de schade die veroorzaakt wordt door het ontkennen of minimaliseren van de holocaust." - om te vervolgen:"Mijn eigen gedachte is veranderd door de data die ik zag, over hoe antisemitisch geweld toeneemt".

Verschillende lobbygroepen waaronder de Anti Defamation League reageren verheugd op zijn beslissing. Maar voorlopig is er nog geen dergelijke beslissing genomen over de ontkenning of minimalisering van andere genocides, waaronder die van Rwanda en Armenië....
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-12/facebook-to-ban-posts-that-deny-holocaust-in-reversal-of-policySNEAKER VERIFICATIE
... of hoe belangrijk sneakers geworden zijn voor jonge mensen

Onlangs waren wij verbaasd hoe op de Antwerpse Meir er twee lange slierten (coronaproof uiteraard) stonden voor twee winkels: Primark, dat goedkope kleding aanbiedt, en een sneaker-winkel. Waar juist dure schoenen aangeboden worden.

Die sneakers zijn blijkbaar uitgegroeid tot een statussymbool, met alle gevolgen van dien, want er is enorm veel namaak op de markt. Zelfs zoveel dat veilingsite Ebay het nodig acht om een "sneaker authentication" dienst op te richten.

Vanaf 25 oktober gaat die dienst van start met het controleren van alle schoenen die via het platform verkocht worden, door te verifiëren of de schoenen overeenkomen met wat er beweerd wordt in de listing op de site.

In het begin zullen vooral de populairste modellen en merken gecontroleerd worden, maar later wordt dat uitgebreid naar alle schoenen die voor meer dan $10 verkocht worden. Concreet werkt de dienst aldus: wanneer je een schoen koopt op eBay, dan moet die verzonden worden naar een partner, die Sneaker Con genoemd wordt, voor inspectie. En als die bevestigt dat de sneaker "echt" is, dan wordt de schoen doorgestuurd naar de koper. Eenzelfde procedure zal ook gelden voor schoenen die geretourneerd worden, omdat ze niet passen bijvoorbeeld.

Wie had ooit kunnen denken dat dit in het leven geroepen zou worden? En waarom dan niet voor imitatie dure handtassen, of - en dat zou pas een maatschappelijke verbetering zijn - voor imitatie geneesmiddelen?
https://www.theverge.com/2020/10/13/21514028/ebay-sneaker-con-authentication-100-guarantee-fake-counterfeit-limited-editionZOOM: NIEUWIGHEDEN OP ZOOMTOPIA CONFERENTIE
... die natuurlijk virtueel gehouden wordt.

De corona-pandemie heeft voor Zoom gezorgd voor de definitieve doorbraak. Zoom bleek namelijk de tool voor videoconferenties die het meest gebruiksvriendelijk bleek te zijn, en meeste mogelijkheden biedt, zonder onoverzichtelijk te worden.

Nu heeft Zoom nog enkele bijkomende functies aangekondigd, en daarbij hopen wij natuurlijk dat de eenvoud en het gebruiksgemak behouden blijven. Maar dat zal wel meevallen - wat Zoom voorstelt zijn functies voor een bijkomend platform: OnZoom. Dat is een vorm van teleconferenties bedoeld voor artiesten om een "optreden" te organiseren, en er geld mee te verdienen. 100 tot 1000 mensen kunnen het evenement bijwonen, en de organisator kan tickets verkopen voor het eenmalig evenement. Dat moeten geen grote concerten zijn, dat kan evengoed een yogaleraar zijn die een cursus geeft.

Ook lanceert Zoom de Zapps, een tool die apps van de 35 partners van Zoom toevoegen aan de Zoom-ervaring. Het is de bedoeling om de apps rechtstreeks in Zoom te integreren, zodat je productiever kan werken om bijvoorbeeld een scherm te delen. Je kan deze apps ook naar alle deelnemers van een gesprek sturen, om in real time samen te werken. Het gaat o.a. om Slack, SurveyMonkey, Dropbox en Zendesk.

Meer bij TechCrunch.
https://www.zoomtopia.com/
https://zoom.us/docs/en-us/zapps.html
https://techcrunch.com/2020/10/14/zoom-launches-its-events-platform-and-marketplace-brings-apps-to-your-calls/CONTRACT VOOR UITBATING .EU REGISTER STAAT TE KOOP
... 3,6 miljoen webadressen wachten op een nieuwe uitbater!

De .eu domeinextensie wil bedrijven en organisaties in Europa de mogelijkheid bieden om met deze extensie duidelijk te maken dat zij zich tot de hele EU richten. Tot nu toe was de organisatie aan wie het beheer van deze extensie toevertrouwd was EURid, maar aan die licentie komt een einde.

Daarom staat er nu een contract van 5 jaar te wachten op een nieuwe uitbater, die vanaf oktober 2022 de 3,6 miljoen .eu domeinnamen zal beheren.  Nu moet je weten dat de laatste tijd verschillende onverkwikkelijke verhalen boven zijn gekomen van corruptie, akkoordjes in achterkamers, en zelfs dreigen er juridische stappen, die draaien rond  het .co van Colombia, .in van India, en .au an Australië.

Daarom heeft de EU beslist om erg voorzichtig te werk te gaan. Alle organisaties die het beheer van .eu op zich willen nemen, moeten non-profits zijn die in Europa gevestigd zijn. Bovendien moet de uitbater meertalig zijn, wat de eentalig Engelstalige uitbaters zoals Nominet uitsluit.

Meer bij The Register.
https://www.theregister.com/2020/10/13/eu_internet_domain_contract/TWITTER EN FACEBOOK OPNIEUW ONDER VUUR OM POLITIEK GELADEN MAATREGEL
... en dat vlak voor verkiezingen, genoeg om de lont aan het kruitvat te steken.

Woensdag verscheen er bij de New York Post een verhaal dat Hunter Biden, de zoon van de huidige presidentskandidaat, Joe Biden, in een slecht daglicht zet. Hij zou een Oekraïense zakenman voorgesteld hebben aan zijn vader, wat tot belangenvermenging zou kunnen doen leiden. Maar het artikel bevat ook informatie die afkomstig zou zijn van de computer van Hunter Biden, en waarop hij o.a. te zien is met een crackpijp.

Informatie die veel schade kan toebrengen aan het blazoen van Joe Biden, en dat nu de presidentsverkiezingen in een stroomversnelling zitten. Opvallend is wel dat zowel Facebook als Twitter de snelle verspreiding van deze informatie via retweeten en likes tegengaan. Twitter geeft als verklaring dat de informatie afkomstig zou zijn van een computerhack, en dat het sinds 2018 een beleid heeft om dergelijke informatie niet (meer) te vertonen.

Maar juist omdat Facebook en Twitter deze actie ondernamen, en de verspreiding van het bericht tegenwerkten, moeide GOP zich ermee, de officiële account van de Republikeinen (GOP staat voor Grand Old Party), en verwees zelf in een Tweet naar het artikel. Waarop Twitter zelfs bij die tweet de opmerking zette dat het mogelijk om valse informatie gaat. Tegenstanders van Biden, voorstanders van Trump wijzen er uiteraard op dat Twitter nooit dergelijke reactie gezet heeft toen er artikels verschenen over Trump en mogelijke heimelijke afspraken met de Russen.

Kortom: opnieuw verhitte debatten, waarbij Poynter opmerkte dat Twitter en Facebook waarachtig tot de 'behoeders van de waarheid' uitgegroeid zijn. Maar zijn ze wel objectief? De Republikeinse senatoren vinden alvast van niet, en zij kondigen aan dat het Judiciary Committee Jack Dorsey zal dagvaarden over het blokkeren van het artikel van de New York Post.

De hele controverse kan je uiteraard nalezen bij TechMeme.
https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Old_Party
https://www.techmeme.com/201014/p41#a201014p41SNAP: OBJECTEN IN DE RUIMTE EN SOUNDS VOOR IOS VOOR ACHTERGROND SONGS
... helaas enkel voor iOS gebruikers...

Snapchat heeft aangekondigd dat het een Lens zal uitbrengen, die gebruik zal maken van de Lidar sensor die in de nieuwe iPhone Pros zal zitten. Die sensor kan namelijk diepte waarnemen, zodat Snapchat items in een scène op verschillende diepten kan weergeven. Ook zouden bijvoorbeeld vogels achter echte voorwerpen kunnen vliegen in AR. Dit alles wordt mogelijk dankzij een update aan de Lens Studio, waardoor deze voortaan de door Lidar aangedreven 'lenzen' zal ondersteunen.

Nog nieuw is Snapchat Sounds, en ook hiervoor vissen de Android-gebruikers achter het net. Met deze tool kunnen gebruikers muzieksongs toevoegen aan hun snaps en hun Stories, volledig met toestemming van de auteursrechthebbenden. Daarvoor werden akkoorden afgesloten met de platenlabels, waaronder BMG, Universal, Warner, Merlin - maar opvallend genoeg niet met Sony.

Wanneer je een snap met muziek tegenkomt, zal je naar boven kunnen swipen, en dan krijg je de album art te zien, de titel van de song, de naam van de artiest, plus links naar verschillende streamingdiensten waar je de song volledig kan beluisteren.
https://techcrunch.com/2020/10/13/snapchat-among-first-to-leverage-iphone-12-pros-lidar-scanner-for-ar/
https://9to5mac.com/2020/10/15/snapchat-sounds-let-iphone-users-add-song-clips-to-snaps-and-stories/APPLE: GEEN KOPTELEFOON MET IPHONE 12
... maar he, in Frankrijk zijn ze verplicht die wel bij te leveren.

Je hebt het ongetwijfeld in de meeste media kunnen lezen: Apple heeft enkele nieuwe iPhones uitgebracht. En zoals we gewoon zijn, stopt Apple in zijn verpakking altijd iets te weinig - vaak is dat een kabeltje of een verloopstuk dat je dan extra moet kopen. Deze keer is het de koptelefoon, zijn het de bekende witte "airpods" die je eruit laten zien alsof je met een afgekorte tandenborstel in je oor rondloopt.

Welnu, in Frankrijk zal Apple toch wel even opgekeken hebben: daar mag het die iPhone niet verkopen zonder oortjes. Het zullen wel geen draadloze zijn, wel met draad - maar oortjes zijn het.

Dat komt omdat de Franse wetgeving bepaalt dat telefoonfabrikanten een "handsfree kit" moeten meeleveren wanneer zij een smartphone verkopen. Dat als gevolg van gebruikers die kinderen onder de 14 willen beschermen tegen de mogelijke gevaren van elektromagnetische golven van het toestel.

Het promoten van het gebruik van een mobiel toestel, zonder een handsfree accessoire is trouwens verboden in het land, en kan beboet worden.

Meer bij MacRumors.
https://www.macrumors.com/2020/10/15/apple-france-earpods-in-box-iphone/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE RECORDSNELHEDEN VOOR HET INTERNET
... en dan nog symmetrisch ook. Want dat is het sleutelwoord bij dit bericht: je kan wel hoge snelheden halen in één van beide richtingen (meestal downloaden), maar in beide richtingen is moeilijk.

De Amerikaanse provider Comcast heeft echter aangekondigd dat het een succesvolle test uitgevoerd heeft met "symmetrisch" internetverkeer aan 1,25 GBps (dus gigabit per seconde) op zijn kabelnetwerk. Zowel upload als download dus.

Dat hoge snelheden meestal enkel bij download mogelijk waren, is omwille van verouderde DOCSIS standaards.

Maar een upgrade aan deze standaard in 2017 maakte het mogelijk om symmetrische diensten aan te bieden. Toch nog dit: het blijft een test, en Comcast heeft nog niet verteld wanneer die uitgerold wordt aan de klanten.
https://arstechnica.com/information-technology/2020/10/comcast-says-gigabit-downloads-and-uploads-are-now-possible-over-cable/SOUND NOTIFICATIONS BIJ ANDROID
... maken het voor mensen met hoorstoornis veel gemakkelijker

Engadget weet te vertellen dat Android en WearOS, de variant van het Android OS voor 'wearables' zoals slimme uurwerken, een nieuwe mogelijkheid of feature gaan krijgen, die "Sound Notifications" heet.

Die functie zal speciaal "luisteren" naar bepaalde geluiden, een tiental, waaronder een baby die huilt, een klop op de deur, een toestel dat beept, water dat loopt, of een alarm dat afgaat. Wordt zo'n geluid gedetecteerd, dan wordt er een push melding uitgezonden naar de gebruiker, of gaat zijn toestel vibreren of knipperen.

De melding bevat ook een beschrijving welk geluid bespeurd werd, en zal het tonen op een soort "tijdslijn" met geluiden.

En wie zich zorgen zou maken over de privacy: de machine learning die dit mogelijk moet maken, stuurt niets door naar Google, alles werkt offline, op het toestel zelf.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/android-sound-notification-alerts-170045534.htmlTECHGIGANTEN WERKEN SAMEN OM BOTNET TE STOPPEN
... waarbij het IP-adres uitschakelen de sleutel is.

Een coalitie van verschillende grote techbedrijven, waaronder Microsoft, ESET en Symantec, zegt een plan te hebben om de infrastructuur van de TrickBot van het web te halen. Een botnet. Dat is een malware botnet dat meer dan een miljoen toestellen geïnfecteerd heeft, waaronder heel wat IoT toestellen. TrickBot is in 2016 gestart als een bank trojaan, en is later uitgegroeid tot een malware-as-a-service tool.

In dit project bekeken de techgiganten maar liefst 125.000 samples van Trickbot malware, tekenden uit hoe de malware zich verspreidt, en konden zo alle servers vinden die de malware gebruikte om de besmette machines te controleren.

Met die informatie trok Microsoft naar de rechter, en kreeg de toestemming om de IP-adressen van die servers te deactiveren, om de content op die servers te wissen, en ze ontoegankelijk te maken. Ook alle diensten die door derden aan die botnetoperatoren werden opgeschort, en ook werden alle pogingen verhinderd die de botnetoperatoren ondernamen om nieuwe servers te kopen of huren.

Nu zal de coalitie samenwerken met de ISP's om de besmette gebruikers te verwittigen.

Een mooi succes! Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-and-other-tech-companies-orchestrate-takedown-of-trickbot-botnet/MICROSOFT AI TOOL KAN VERTELLEN WAT EEN AFBEELDING VOORSTELT
... en verbetert daarmee toegankelijkheid in vele apps

Wanneer je een website maakt of beheert, dan zou je eigenlijk moeten weten dat je die website toegankelijk moet maken voor mensen met een handicap. En een van de manieren waarop je dat doet, is afbeeldingen van een "caption" of beschrijving te voorzien. Komt een blinde of slechtziende op jouw website, dan kan de screenreader wel jouw tekst voorlezen, maar komt hij de afbeelding tegen, dan helpt het dat de screenreader via deze omschrijving kan vertellen wat deze afbeelding weergeeft.

Maar dat is een utopie - tal van websites vegen hun voeten aan deze regel, omdat het toch ietwat tijdrovend is. Microsoft brengt nu een oplossing. Het heeft een nieuw algoritme bedacht dat die omschrijvingen via AI kan toevoegen, en dat zelfs slimmer zou zijn dan de mens. Het AI-systeem werd meteen geïntegreerd in de assistent-app voor blinden en slechtzienden, Seeing All van Microsoft, en zal later ook nog geïntegreerd worden in andere Microsoftproducten, zoals Word, Outlook en PowerPoint.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/10/14/21514405/image-captioning-seeing-ai-microsoft-algorithm-word-powerpoint-outlook?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.microsoft.com/en-us/ai/seeing-ai


 
 


 
De nieuwe oogst


   
EDUCATIEVE BBC DOCUMENTAIRES OP YOUTUBE

Netflix heeft al vele jaren leerkrachten de mogelijkheid geboden om documentaires te tonen in hun klaslokaal. Maar nu zijn de scholen in vele gevallen gesloten. Daarom werden veel educatieve documentaires van de BBC nu beschikbaar gemaakt op het YouTubekanaal.
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/playlist?list=PLvahqwMqN4M0GRkZY8WkLZMb6Z-W7qbLA


HET VOLLEDIGE BBC MICRO GAMES ARCHIEF
In 1981 heeft Acorn Computers de 8 bit BBC Micro Computer uitgebracht. Die werd lange tijd in vele scholen in het VK gebruikt. En daar hoorden ook wel games bij.
Die werden nu gerestaureerd, zodat je ze nu via een emulator kan spelen. Deze website vertelt hoe en wat.
[Taal: ENG]
http://bbcmicro.co.uk//about.php


EEN BOEK SCHRIJVEN: BEKEKEN VANUIT ECONOMISCH STANDPUNT
Wanneer je het plan opgevat hebt om een boek te schrijven, dan is dat meestal omdat je een idee hebt, dat je op papier wil zetten.
Maar is het financieel wel de moeite waard - al dat werk, rendeert dat - buiten je eigen ijdelheid te strelen? Dit artikel geeft een grondige analyse van de valkuilen van het eigen boek. En de voordelen.
[Taal: ENG]
https://martin.kleppmann.com/2020/09/29/is-book-writing-worth-it.html


ONLINE CURSUSSEN VAN STANFORD

Gaan studenten nog naar de unief kunnen gaan? Wordt het lesgeven / lessen volgen in de volgende maanden weer volledig online georganiseerd, omwille van COVID-19?
Dat moet nog geen drama zijn. Je kan als student overal cursussen volgen. Stanford geeft in een mooi filmpje een lichtend voorbeeld.
[Taal: ENG]
https://online.stanford.edu/


MINDFUL: EXTENSIE
De naam van deze website zet je een beetje op een verkeerd been - mindful wordt meestal geassocieerd met een mindset, om rust te creëren in je hoofd. Deze extensie voor je browser daarentegen wil mensen gewoon meer bedachtzaam maken over de dingen die zij online zeggen, zodat meer mensen zich vrij kunnen uitdrukken.
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/mindful-extension/63739/
https://mindful-extension.netlify.app/


SNELKOPPELINGEN VOOR SIRI
Een pagina van gebruiker Matthew Cassinelli, die een hele bibliotheek aangelegd heeft van snelkoppelingen voor Siri, maar ook voor andere apps.
[Taal: ENG]
https://www.matthewcassinelli.com/sirishortcuts/?ref=launchingnext


HISTORY: OVER VROUWELIJKE PROGRAMMEURS

Heb je er al eens bij stilgestaan dat de eerste programmeurs in de jaren 1940 vrouwen waren - en dat het wereldje van techontwikkelaars tegenwoordig overheersend een "bro" zaak is?
De tv-zender History heeft op haar website hierover een heel knap artikel, met interactieve diagrammen en al. Aanbevolen lectuur!
[Taal: ENG]
https://www.history.com/news/coding-used-to-be-a-womans-job-so-it-was-paid-less-and-undervalued


SCRAPP: BOOKMARK MANAGER
Deze tool zorg ervoor dat je niet alleen de bookmarks die je aanmaakt in je browser, gemakkelijk kan beheren, maar ook dat die bookmarks gesynchroniseerd worden op alle toestellen die je hebt.
Je kan werken via de website van de dienst, of gebruikmaken van de extensie voor je browser.
[Taal: ENG]
https://scrapp.it/


LIFE ASSESSMENT CHECKLIST
We zijn allemaal zo druk bezig met ons dagelijkse leven, dat we vergeten om een stap terug te zetten, en eens na te denken of we wel goed bezig zijn. Op deze website vind je een checklist om eens te overlopen. En te beseffen dat het beter kan ??
[Taal: ENG]
https://johnnywebber.com/life-assessment-checklist/


HIER SPREEK MEN NEDERLANDS: DISCOVER
Op Snapchat is er een nieuwe functie, die 'Discover' heet. En je kan er ook heel wat Nederlandse producties bekijken, van verschillende Nederlandse zenders. Twee op vijf gebruikers zou, volgens Villmedia, elke dag naar Discover kijken.
[Taal:NL]
https://www.villamedia.nl/artikel/diverse-nederlandse-producties-vanaf-nu-ook-op-snapchat-discover?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AMATEURKUNSTEN

Tijdens de voorbije COVID-19 crisis waren het vooral de grote culturele huizen die aan de alarmbellen trokken, omdat zij vreesden niet rond te komen. Maar er zijn zoveel podia in Vlaanderen waarop amateurs het beste van zichzelf geven. Vrijwillig - vaak zonder enige vergoeding.
Aan hen is deze website gewijd. En wij doen ons petje af voor deze amateurkunstenaars!
[Taal: NL]
http://amateurkunsten.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DONKERE GEDACHTEN
Verschillende jongerenorganisaties hebben de handen ineengeslagen om jongeren te helpen die het moeilijk hebben doordat zij zich eenzaam voelen en donkere gedachten koesteren. Het feit dat zij tijdens de eerste golf niet naar school mochten en hun vrienden moesten missen heeft velen zwaar getroffen, en nu de tweede golf eraan komt, met de dreiging dat zij opnieuw thuis moeten gaan les volgen, en dus opnieuw geïsoleerd geraken.
Om dit te voorkomen, werd deze campagne opgestart.
[Taal: NL]
https://www.watwat.be/donkeregedachten


LEER HARMONICA SPELEN
Helaas... ligt de lockdown daar weer in het verschiet? Laat je niet kisten, en wapen je alvast met voldoende online links naar dingen die je kan doen, waarmee je creatief bezig kan zijn. Zoals deze gratis online cursussen om harmonica te spelen. Snel naar de muziekwinkel om zo'n instrument te bestellen. Wie weet zit er in jou een nieuwe Toots Thielemans verborgen!
[Taal: ENG]
https://www.harmonica123.com/teaching/free-lessons/


CODEGIANT: PROGRAMMEREN

Ben je niet zo muzikaal aangelegd, eerder wiskundig en analytisch? Dan is dit misschien iets om mee aan de slag te gaan, mocht het helaas toch tot een nieuwe lockdown komen: programmeren. Codegiant verzamelde namelijk 22 YouTube kanalen waar je je programmeervaardigheden een niveau hoger kan tillen.
[Taal: ENG]
https://blog.codegiant.io/programming-skills-d77d4abdf255


SETERRA: GEOGRAFISCHE QUIZZEN
Deze website staat boordevol quizzen waarin je je kennis van geografie kan uittesten, gewoon vanuit je browser. De quizzen zijn bovendien in vele talen beschikbaar - ook in het Nederlands. Maar misschien is het wel leuker om eens een quiz in het Frans te proberen, zo krik je meteen ook je kennis van de taal van Molière op!
[Taal: ---]
https://online.seterra.com/nl
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaams-Nederlandse psychologische thrillerserie uit 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Light_(televisieserie)
    Duitse luchtvaartmaatschappij - https://nl.wikipedia.org/wiki/AeroLogic
    Subneolithische archeologische cultuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Volosovocultuur
    2006 Goudstikker restitutie van 202 schilderijen - https://nl.wikipedia.org/wiki/2006_Goudstikker_restitutie_van_202_schilderijen
    Hindoestaans museum in Paramaribo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lalla_Rookh_Museum
    Voorstadstreinen van de Japanse stad Matsuyama - https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorstadstrein_van_Matsuyama
    Libanese zangeres en actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Haifa_Wehbe
    Belgische stripscenarist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dani%C3%ABl_Jansens_(stripauteur)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Herfst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Herfst
    De Slimste Mens ter Wereld 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Slimste_Mens_ter_Wereld_2020
    Protesten in Wit-Rusland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protesten_in_Wit-Rusland_in_2020
    Duitse autoriteit voor infectieziekten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Koch_Instituut
    Rusland stopt MH17-overleg met Nederland en Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines-vlucht_17


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Amerika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Amerika


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Je kunt nu ook een Minecraft-personage kiezen in Super Smash Bros Ultimate
https://www.ad.nl/esports/je-kunt-nu-ook-een-minecraft-personage-kiezen-in-super-smash-bros-ultimate~a59c9cf3/
- Politie start campagne tegen uit de hand lopende WhatsApp-fraude
https://www.ad.nl/tech/politie-start-campagne-tegen-uit-de-hand-lopende-whatsapp-fraude~a491c313/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple iPhone 12: de belangrijkste nieuwigheden op een rij
https://elektrozine.be/apple-iphone-12-de-belangrijkste-nieuwigheden-op-een-rij/
- Apple met goedkope kleine speaker, de HomePod mini
https://elektrozine.be/apple-met-goedkope-kleine-speaker-de-homepod-mini/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- PowerToys v. 0.23.0
https://computertaal.info/2020/10/13/powertoys-v-0-23-0/
- Haal Bing weg uit het startmenu
https://computertaal.info/2020/10/15/haal-bing-weg-uit-het-startmenu/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'De Lijn stopt project voor autonome bussen in Vlaamse steden vanwege kosten'
https://tweakers.net/nieuws/173440/de-lijn-stopt-project-voor-autonome-bussen-in-vlaamse-steden-vanwege-kosten.html
- Google voegt functie toe om liedjes te herkennen aan geneurie
https://tweakers.net/nieuws/173416/google-voegt-functie-toe-om-liedjes-te-herkennen-aan-geneurie.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Telecomlobby waarschuwt: Chinese spelers weren kost geld
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telecomlobby-waarschuwt-chinese-spelers-weren-kost-geld/article-news-1654239.html
- LibreOffice vraagt tegenhanger OpenOffice om er mee te stoppen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/libreoffice-vraagt-tegenhanger-openoffice-om-er-mee-te-stoppen/article-news-1654079.html


*** TANDEMTECH


- Google Nest Audio review
Deze nestelt zich perfect in het midden
https://tandemtech.be/google-nest-audio-review-b726121bb6b6
- OnePlus 8T review: goed en gewoontjes
En dat aan een mooie prijs van 599 euro
https://tandemtech.be/oneplus-8t-review-1ef17fd88edd*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Poppy-oprichters zorgen met nieuwe start-up voor primeur in e-sports: “Een B2C idee lanceren vanuit België? Wij gaan bewijzen dat het kan”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/poppy-oprichters-zorgen-met-nieuwe-start-up-voor-primeur-in-e-sports-een-b2c-idee-lanceren-vanuit-belgie-wij-gaan-bewijzen-dat-het-kan
- Dit Nederlandse fietsmerk haalde onlangs 34 miljoen euro groeigeld op: “We zijn vastberaden om iedereen, waar ook ter wereld, op de fiets te krijgen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/dit-nederlandse-fietsmerk-haalde-onlangs-34-miljoen-euro-groeigeld-op-wij-zijn-vastberaden-om-iedereen-waar-ook-ter-wereld-op-de-fiets-te-krijgen


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

GOOGLE MAPS: NAVIGATIE

Bij AndroidWorld vind je een simpele uitleg over hoe je het pictogram, dat jouw voertuig voorstelt op Google Maps tijdens de routebeschrijving, kan wijzigen. Auto, pick-up, camionette...  het kan allemaal.
https://androidworld.be/apps/google-maps-auto-pictogram-navigatie/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


KEYBOARD SIM
Deze website geeft ontwikkelaars een virtueel klavier, waarop zij dingen kunnen uittesten.
[Taal: ENG]
https://keyboardsimulator.xyz/


AMONG US: GAME
In zowel de Google Play Store als de App Store van Apple is "Among Us" een topper. Het is spannend en humoristisch tegelijkertijd, zo vertellen de makers.
Gratis te downloaden.
https://apps.apple.com/us/app/among-us/id1351168404
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.innersloth.spacemafia&hl=en&gl=US


TEAMVIEWER PORTABLE


Met TeamViewer kan je de computer van een andere gebruiker besturen via het internet. De tool bevat ook een audio-en videoconferentiefunctie. Er bestaat ook een portable versie van, die je op een USB-stick zetten bijvoorbeeld, en dan gebruiken kan op een gast-computer, zonder de tool te moeten installeren.
https://www.chip.de/downloads/TeamViewer-Portable_30215209.html
https://www.teamviewer.com/en-us/


LEGO MINDSTORMS: ROBOT UITVINDER
Deze app is bedoeld voor gebruik bij de nieuwe Lego Mindstorms Robot Inventor set. Hij bevat instructies om robots te bouwen, en om programma's te coderen, gebaseerd op de codetaal Scratch (maar ervaren gebruikers kunnen rechtstreeks in Python coderen).
https://www.microsoft.com/en-us/p/lego-mindstorms-robot-inventor/9mtq0n7w1d6x?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


BABELMAP: SYMBOLEN

Dit is een viewer waarmee je doorheen de hele Unicode verzameling symbolen kan bladeren, die maar liefst uit 144.000 karakters bestaat. Handig voor wie ook in een andere taal moet schrijven.
[Windows]
https://www.babelstone.co.uk/Software/BabelMap.html


STREAMPARTY: SAMEN FILM KIJKEN


Via deze extensie voor de Firefox en Chrome browser, kan je samen met andere mensen een streamingfilm of -reeks bekijken. Er bestaat natuurlijk ook Netflix Party, een gelijkaardige extensie, maar daarmee kan je enkel Netflix bekijken, terwijl je met StreamParty zowel Netflix ook Disney+, YouTube en zelfs Amazon Prime Video smaken kan bekijken.

De tool werkt heel simpel: klik op de knop "Start the Party", om een sessie te starten. Daarbij kan je bepalen of enkel jij of alle deelnemers de weergave van de video kunnen controleren.

Vervolgens ontvang je een link, die je met je vrienden kan delen. Die moeten wel StreamParty in hun browser geïnstalleerd hebben.

Je kan ook chatten tijdens het bekijken van de stream, via tekstboodschappen. Wil je dat met videochat doen, dan moet je een abonnement nemen.
https://www.chip.de/news/Filmabend-trotz-Corona-StreamParty-fuer-Netflix-Amazon-Disney-Plus_182562719.html
https://chrome.google.com/webstore/detail/stream-party/fpckjeokpfedfjgikgnilafjcmjjdkle
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=streamparty+firefox


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn meer slechte ouders dan slechte kinderen.
-Cees Buddingh'-