Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/10/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1177 van 3/10/2020Gegroet lezer,

Herfst en veel regen. Tijd dus om het wat warmer te maken in huis, en met een dekentje op je schoot je wekelijkse portie NeTTies te verorberen! En wie weet wat nieuwe tools te ontdekken uit onze rubriek software.

Veel plezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NIEUW SOCIAAL NETWERK: TELEPATH
Er is een nieuw sociaal netwerk - en ja, we horen je al zuchten: het zoveelste? Onlangs deed Parler nog een poging om een alternatief te bieden op Twitter en Facebook, en het mislukte jammerlijk. Maar dit nieuwe netwerk heeft volgens ons toch wel wat meer kans op slagen.

Het werd namelijk bedacht door enkele vroegere bazen van Quora, een site waar je vragen kan stellen en andere mensen antwoorden. En een site waar de mensen eigenlijk heel beleefd tegen elkaar blijven, en er haast geen scheldpartijen zijn.

Volgens de oprichters streeft Telepath dit model na, en is moderatie van de postings belangrijker dan het aantal gebruikers. Het motto is dan ook "Be kind, Don't be mean, No harassment, No fake news". Alle persoonlijke aanvallen, doxing, pesterij, porno en geweld is er verbannen in links, afbeeldingen en woorden.

Mooie bedoelingen, en dat hebben we wel meer gehoord. Maar het concept van Telepath lijkt dit mogelijk te maken. Want je volgt er interesses, en niet zozeer mensen. Wat dus meteen het probleem oplost bij elk ander beginnend sociaal netwerk: dat je er je vrienden niet meteen vindt.

Bovendien wordt er gewerkt met een structuur zoals bij Reddit voor die onderwerpen. En wat nog opvallend is: alle postings worden na 30 dagen verwijderd.

De moderatie wordt door eigen medewerkers gedaan, en dus niet uitbesteed aan een onderaannemer, zoals alle andere sociale netwerken doen.  En om je aan te melden voor de dienst, moet je een echt telefoonnummer opgeven, dat bovendien gecontroleerd wordt.

Meer bij Protocol.
https://www.protocol.com/telepath-social-network
https://www.theverge.com/interface/2020/9/25/21454441/telepath-app-beta-richard-henry-marc-bodnick-quora-content-moderation-kindness
https://www.telepath.com/IN-APP BETALINGEN IN APPSTORES
De laatste weken was er heel wat te doen over de commissie die de uitbaters van appstores vragen bij aankopen die gebruikers doen tijdens het gebruik van de app (in-app betalingen). Zo kon je lezen over een dispuut tussen Apple en Facebook over evenementen die gebruikers op Facebook organiseren voor een besloten publiek, waarbij de organisator dan betaalt voor bijvoorbeeld cursussen. Facebook laat de organisator de volledige som houden, maar eigenlijk is dat dan een in-app aankoop. En Apple wil daarvoor toch de gebruikelijke 30% commissie.

Welnu, daar is nu een (tijdelijke) oplossing voor gevonden. Apple geeft Facebook nu uitstel tot 31 december om de regel van de Apple commissie toe te passen. Tot dan zullen de Events verwerkt kunnen blijven via Facebook Pay. (1)

Waar Apple dus (tijdelijk) zijn houding versoepelt, doet Google juist het omgekeerde: het gaat optreden tegen apps in de Play Store  die tot nu toe de regel op in-app betalingen ontweken hebben. Want ook daar moeten app-ontwikkelaars 30% commissie betalen.

Die regel bestond al lang hoor, maar sommige diensten zoals Netflix en Spotify doen er niet aan mee. Dat zal dus moeten veranderen, vindt Google. Meer bij 9to5Google.
https://techcrunch.com/2020/09/25/facebook-vs-apple-revisited/
https://9to5google.com/2020/09/25/google-crackdown-play-store/TWITTER WIL DAT JE EERST EEN ARTIKEL LEEST VOORALEER JE HET RETWEET
Steekvlammen, dat lijkt de specialiteit van Twitter te zijn. Ruzies ontbranden zo snel, en vaak zonder dat iemand eigenlijk goed doorheeft waarover het gaat.

Twitter wil dat tegengaan, en heeft onlangs als test een functie ingebouwd waarbij je een waarschuwing krijgt wanneer je een tweet naar een artikel gaat retweeten, zonder die link echt aangeklikt te hebben, en dus zonder het artikel gelezen te hebben.

Die functie wordt nu naar meer gebruikers uitgebreid, omdat de resultaten toch wel positief zijn. In de testgroep openden de gebruikers 40% vaker het artikel dan wanneer zij die waarschuwing niet kregen, en sommigen besloten het artikel niet te retweeten nadat zij het gelezen hadden.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/09/24/twitter-read-before-retweet/LINKEDIN MET NIEUW DESIGN
Voor het eerst in vier jaar voert het LinkedIn een update uit aan zijn design. De laatste tijd was LinkedIn wel wat in de vergetelheid geraakt. Toch blijft dit sociale netwerk zijn kracht behouden - niet zozeer voor 'spielerei' zoals Facebook of Twitter, als wel voor professionele relaties. Daar verzorg je je cv, om contacten te leggen met andere collega's, of zelfs in de hoop om ontdekt te worden door een 'koppensneller' die jou het ideale profiel vindt om je een job aan te bieden.

Wat werd er precies veranderd aan het design van LinkedIn? Om te beginnen komen er ook Stories die  na een tijdje verdwijnen - voorlopig enkel in de VS en Canada. Je kan daar dan een reeks foto's, video's en tekst plaatsen die 24 uur lang bekeken kunnen worden.

LinkedIn kan nu ook geïntegreerd worden met enkele teleconferentietools, zoals Zoom, BlueJeans en Microsoft Teams. Verder kan je boodschappen terugroepen, wissen en bewerken, op een boodschap reageren met een emoji, en een boodschap die ongepast is ook als dusdanig 'flaggen'.

Tot slot werd ook de search vernieuwd, waardoor jobs, cursussen, evenementen en andere content ook in de zoekresultaten staan, buiten mensen en bedrijven. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/09/24/linkedin-launches-stories-plus-zoom-bluejeans-and-teams-video-integrations-as-part-of-wider-redesign/KLEINERE ZOEKMACHINES MAKEN GEEN KANS IN GOOGLE VEILING
Europa besliste in 2018 dat Alphabet, het moederbedrijf boven zoekmachine Google en besturingssysteem Android, het spel niet eerlijk speelt door Google als standaard zoekmachine te installeren op Android toestellen. Google besloot daarop om bij de opstart van een nieuw toestel de gebruiker een keuzescherm aan te bieden, waarbij hij zelf kon kiezen welke zoekmachine hij tot standaard zou maken.  Maar om op dat lijstje te geraken, voert Alphabet een veiling uit waarbij de hoogste bieder een plaatsje op die lijst wint.  Een veiling die ook per land gehouden wordt.

Nu weet Wall Street Journal te vertellen dat het toch niet het verhoopte succes heeft, want Duck Duck Go, maker van een zoekmachine die je privacy eerbiedigt en eigenlijk wel populair is in sommige landen, haalde het niet. Een andere zoekmachine, Ecosia, die een groot deel van zijn winst wegschenkt aan het planten van bomen, en in Berlijn gevestigd is, haalde het evenmin.

Een interessant artikel dat de achtergrond hierbij schetst bij Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/some-google-search-rivals-lose-footing-on-android-system-11601289860?mod=djemalertNEWSFEDEX: EEN REALISTISCHE KIJK OP DRONELEVERINGEN
Er wordt heel veel gespeculeerd over het laten afleveren van pakjes door drones. Maar tot nu toe is dat eigenlijk nog niet heel concreet. Waar moeten de drones het pakje afleveren in appartementsgebouwen? Bij gebruikers met een tuin is dat geen probleem, maar in steden (en dat zijn toch de meeste klanten) kan de drone onmogelijk de hal binnenvliegen, de lift nemen, en dan het pakje voor jouw deur afleveren, niet?

Daarom vonden wij het artikel over de plannen van FedEx wel interessant, omdat dit naar onze mening toch wel een realistische kijk is op robotisering van de leveringen. Fred Smith, CEO van FedEx, heeft aangekondigd dat het bedrijf gaat samenwerken met Reliable Robotics aan een pilootproject om onbemande eenmotorige vliegtuigen te gebruiken voor het leveren van cargo. De bedoeling is om met de eenmotorige Cessna die in de test gebruikt wordt, pakjes te leveren naar onbewoonde gebieden. Smith beklemtoont daarbij dat het bedrijf zijn bestaande vliegtuigenpark voorlopig niet gaat vervangen, omdat autonome vliegtuigen nog "decennia" verwijderd zijn.

Taal die wij wel appreciëren, en die alle wilde plannen voor droneleveringen wel in een context plaatsen.

Meer bij Supply Chain Dive.
https://www.supplychaindive.com/news/fedex-reliable-robotics-autonomous-cargo-planes/585839/HOE REAGEERDEN KLEINE ONDERNEMINGEN OP DE PANDEMIE?
Een interessante analyse van de website Protocol over hoe kleinere bedrijven reageerden op de pandemie, en welke technologie zij gebruikten om het hoofd boven water te houden. Het gaat weliswaar om Amerikaanse bedrijven, maar het is toch belangrijk om enkele trends te kunnen identificeren.

In de VS was in elk geval de grootste winnaar Amazon. Maar voor de kleinere ondernemingen zelf was het niet meteen de beste keuze: zij moeten Amazon betalen voor het opslaan van hun goederen in de Amazon magazijnen, omdat Amazon nu eenmaal zorgt voor de verzending ervan. En je moet een commissie betalen op je verkoop. Bovendien loop je het risico dat het algoritme van Amazon je niet opvist wanneer een mogelijke klant naar jouw product zoekt, omdat die algoritmes nu eenmaal ondoorgrondelijk zijn. Daartegenover staat het enorme publiek dat je bereiken kan, en de grote omzet die je kan draaien.

Terwijl je bij Amazon voor de hele VS werkt, zelfs voor de hele wereld, is er een andere trend: bedrijven die zich willen beperken tot bediening van een lokaal cliënteel. Voor die bedrijven is er Shopify, dat het vergemakkelijkt om een e-commerce op te richten. Dat zag tijdens de pandemie een sterke stijging van het aantal plaatselijke bedrijven dat ook echt plaatselijk wil blijven. Voor hen heeft Shopify enkele nieuwe functies ontwikkeld zoals een systeem waarbij winkeliers kunnen leveren aan huis en klanten hun bestelling kunnen afhalen.

Er is nog een andere trend: de 'dark stores': ketens die geen plaatselijke winkel hebben. Hun producten worden in een plaatselijk magazijn bewaard, en dan aan de klant geleverd door koeriers zoals Doordash, die levering binnen de 2 uren beloven.

Door plaatselijke vertegenwoordiging kunnen plaatselijke bedrijven de 'instant gratification', de behoefte om instant bevredigd te worden bij een aankoop door een snelle levering, voldoen.

Meer verhalen over hoe kleine bedrijven de pandemie overleven lees je bij Protocol.
https://www.protocol.com/manuals/small-business-recovery/small-business-recovery-after-coronavirusFACEBOOK LAAT INSTAGRAM EN MESSENGER VERSMELTEN
Facebook heeft aangekondigd dat het het mogelijk zal maken dat de gebruikers van Instagram en Messengers met elkaar communiceren via de twee apps. Concreet: Instagramgebruikers zullen de optie krijgen om Messenger toe te voegen, zodat zij toegang hebben tot hun Facebook vrienden, en meteen ook een resem opties, zoals kleurtjes bij hun chat, reageren met emoji's, samen video's bekijken en boodschappen die verdwijnen.

Instagramgebruikers van hun kant zullen geen Facebook account meer moeten hebben. Gebruikers met zowel een Instagram- als Messengeraccount zullen op elk platform nog wel een aparte inbox hebben.

Wordt het een beetje onoverzichtelijk, met al die combinaties van de Facebook diensten? Facebook heeft een nieuw "accounts center" aangekondigd, waarmee je verschillende instellingen en die cross-apps functies kan beheren in één enkel dashboard.
https://techcrunch.com/2020/09/30/facebook-introduces-cross-app-communication-between-messenger-and-instagram-plus-other-features/CLOUDFLARE LANCEERT CONCURRENT VOOR GOOGLE ANALYTICS
Google Analytics: het wordt haast op elke website gebruikt om het webverkeer te meten. Maar het geeft Google natuurlijk weer heel veel macht in handen - meer data over webverkeer, meer data om te voeren aan zijn zoekmachine en zijn AdWords adverteersysteem.

Het bedrijf Cloudflare, dat plaatselijke caching van websites biedt, heeft nu aangekondigd dat het een gelijkaardige dienst als Google Analytics gaat uitbrengen: Web Analytics, waarvan de basisdienst gratis is voor wie al een klant is bij Cloudflare. Daarbij belooft Cloudfare dat het ongeveer dezelfde data-inzichten zal brengen over het gedrag van de gebruikers, maar dat het hen daarbij niet over het hele internet gaat volgen - het gebruikt geen IP-adressen om zijn analyses te maken.

De dienst is vooral bedoeld voor bedrijven die geen retargeting willen gebruiken bij hun advertenties (een bezoeker heeft een website gezocht na een zoekmachine, maar geen product gekocht), en die analytics willen zonder inbreuk te maken op de privacy van de gebruiker.
https://fortune.com/2020/09/29/cloudflare-web-analytics-google-privacy-splinternet/ALTERNATIEVE ZOEKMACHINES OP ANDROID
Verleden week vermeldden wij nog dat het DuckDuckGo niet gelukt was om als standaard zoekmachine aangeboden te worden wanneer je, bij de eerste ingebruikname van je Androidtoestel, een zoekmachine moet kiezen.

Daarbij klonken wij nogal negatief over de hele opzet van het systeem om die plaatsen via veiling te verkopen. Maar nu blijkt dat er toch wel wat alternatieve zoeksites erin geslaagd zijn om een plaatsje te veroveren. Zo de Bing zoekmachine van Microsoft - die zal als mogelijkheid verschijnen bij nieuwe Android smartphones in Duitsland, het VK en Frankrijk, nadat Bing bij de veiling 13 posities won.

Een andere zoeksite, info.com, zal in 31 landen aanwezig zijn, Privacywall in 22 landen, GMX in 15 landen en DuckDuckGo in 8 landen.
https://www.thurrott.com/mobile/android/241780/bing-is-a-big-winner-in-googles-search-screen-auctionGOOGLE MEET: GRATIS AANBOD TOCH VERLENGD
Google had eerder aangekondigd dat het gratis gebruik van de teleconferentiedienst beperkt zou worden. Maar gelukkig schroeft het dit voornemen (voorlopig) terug. Heb je een Gmail account, dan kan je dus nog altijd langer dan 60 minuten een teleconferentiegesprek hosten, met een limiet van 24u, en dit tot 21 maart 2021.

De andere beperkingen die Google aangekondigd had voor zijn Google meet, worden echter niet uitgesteld, zoals een limiet op het aantal deelnemers van een gesprek. Dat zal helaas vanaf 30 september voorbehouden worden voor betalende gebruikers.
https://www.theverge.com/2020/9/29/21494189/google-meet-limit-calls-minutes-march-2021GITHUB LANCEERT CODE SCANNING TOOL
Goed nieuws voor ontwikkelaars die hun code publiceren via GitHub: deze website heeft namelijk een tool gelanceerd waarmee zij hun code kunnen laten scannen, zodat die eventuele kwetsbare plekken kan identificeren nog voor zij hun code uitrollen naar het publiek.

Deze tool is er gekomen dankzij de overname door GitHub van Semmie, een platform voor het analyseren van code. Semmie, dat toen nog eigendom was van Microsoft, had toen gezegd dat het zijn CodeQL analyse engine zou kunnen aanpassen voor alle open source repositories.

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2020/09/30/github-launches-code-scanning-to-unearth-vulnerabilities-early/NOG NIEUW VAN GOOGLE: NEWS SHOWCASE
Met deze nieuwe tool zal je nieuwsverhalen in "panelen" kunnen zien. Uitgevers zullen zo hun nieuws kunnen verrijken met tijdlijnen, opsommingen en verwante artikels om alles in context te plaatsen.

Deze tool zal in het begin in Duitsland en Brazilië starten op de Google News app voor Android, maar later zou die ook naar iOS gaan, en ook in Discover en Search geïntegreerd worden.

Het vergt uiteraard van de uitgevers een extra inspanning om dergelijke "panelen" aan te maken. Maar Google heeft maar liefst 1 miljard dollar over om uitgevers in de volgende 3 jaar aan te moedigen om content te maken en te cureren voor News Showcase.

Opvallend hierbij is dat Google gratis toegang geeft in die tool tot sommige artikels die bij de deelnemende uitgevers achter een betaalmuurtje staan.

Google zegt dat het al afspraken gemaakt heeft met meer dan 200 uitgevers in Duitsland, Brazilië, Argentinië, Canada, het VK en Australië.
https://www.axios.com/google-will-spend-1-billion-to-pay-publishers-for-news-showcase-501feeae-0e3e-4822-8711-1c64052e27f1.html

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GOOGLE: NIEUWE HARDWARE
Google heeft ook wat nieuwe hardware voorgesteld. Een korte opsomming:

- Pixel 5 smartphone met Snapdragon 765G SoC processor, 8 GB RAM, een 90 Hz FHD OLED scherm, een ultrawide camera met een 12 MP camera achteraan. Heel wat specificaties, maar een interessante prijs: $699

- Er komt ook een Pixel4A FG die $499 moet kosten, en een 5G verbinding heeft.

- Verder is er een nieuwe Chromecast van $50, waarmee je content naar je tv kan streamen zonder een smartphone te moeten gebruiken. Op het toestelletje is het Google TV OS, en er hoort een speciale afstandsbediening bij die een Google Assistant knop heeft.

- Er komt ook een nieuwe Nest Audio slimme luidspreker aan van $99. Je kan verschillende luidsprekers aan elkaar koppelen voor stereogeluid. En uiteraard zit er een Google Assistant op de luidspreker.
https://www.theguardian.com/technology/2020/sep/30/google-unveils-pixel-5-chromecast-and-nest-audio-smart-speaker 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetAPPLE HEEFT SCOUT FM GEKOCHT

Apple heeft bevestigd dat het de podcasting startup Scout FM dit jaar gekocht heeft. Scout FM is een dienst die een selectie maakt van podcasts, gebaseerd op jouw luistergeschiedenis, en daarbij machine learning gebruikt om de aanbevelingen bij te stellen.

Zoals het zo vaak het geval is, werd de dienst sindsdien gesloten, voor zowel iOS als Android en Amazon. De technologie van Shoutcast zal ongetwijfeld in de Apple Podcast dienst geïntegreerd worden, wat die weer wat slimmer maakt. Maar anderzijds is het weer een onafhankelijke podcast app die verdwijnt, zodat er steeds minder alternatieven overblijven voor de grote bonzen (Apple, Google, Spotify).

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/apple-reportedly-bought-the-topic-based-podcast-app-scout-fm-084109915.htmlNIEUWE RADIO 1 PODCAST VAN DE MAKERS VAN NIEMAND

De uitzendingen van de podcast Niemand werden enorm gesmaakt door de luisteraars - en wij waren ook grote fan. Het waren verhalen over bijzondere mensen, op een heel "normale" toon gebracht.

Binnenkort brengen Ward Bogaert en Philip Heymans, een nieuwe podcast uit in 3 delen. Over een wel heel moeilijk onderwerp: iemand die vertelt dat zij wil sterven, omdat zij ondraaglijk psychisch lijdt. Artsen hebben haar aanvraag om euthanasie goedgekeurd, en de podcastmakers volgen haar in wat haar laatste dagen zullen zijn.

Te beluisteren via de Radio1 app of via je podcast app.
https://radio1.be/radio-1-lanceert-podcast-drie-dagen-het-verhaal-van-elvire-die-euthanasie-wil
 
De nieuwe oogst


NEWSPAPER NAVIGATOR

Via deze tool, een universitair initiatief, kan je 1,56 miljoen historische foto's van kranten doorzoeken op trefwoord. Startjaar is 1900, eindjaar 1963 wellicht omwille van auteursrechten? Een demo vertelt je hoe je eraan begint.
[Taal: ENG]
https://news-navigator.labs.loc.gov/search


FLICKCHART: BEPAAL JE TOPLIJSTJE
Met deze website kan je zelf een eigen lijst maken van je favoriete films, maar ook deel worden van de FlickChart community. Daar kan je discussiëren over bepaalde films, en waarom je de ene beter vindt dan de andere bijvoorbeeld.
[Taal: ENG]
https://www.flickchart.com


DE EVOLUTIE VAN LEVEN OP ONZE AARDE
Een heel knappe afbeelding die toch wel alles wat in proportie zet: van het eerste leven, bacteriën, tot de chimpansee en de mens.
[Taal: ENG]
https://evogeneao.s3.amazonaws.com/images/tree_of_life/tree-of-life_2000.png


RUBIKSOLVE: LOS DE PUZZEL OP
Sommigen kunnen het, maar wij zeker en vast niet: een Rubik kubus waarvan de blokjes door elkaar gezet zijn, terug in hun oorspronkelijke positie brengen. Deze site helpt je daarbij: geef de positie van de blokjes op de kubus in, en je krijgt de handelingen die je moet uitvoeren.
[Taal: ENG]
https://rubiksolve.com/


AIR: TEAMWERK
Met deze Software-as-a-Service kan je je team nog meer tools in handen geven om creatief te werken. De hele suite is vooral visueel bedoeld, om samen aan afbeeldingen te werken of video's bijvoorbeeld.
[Taal: ENG]
https://air.inc/tour?ref=producthunt


BALLPOINT: VECTORAFBEELDINGEN MAKEN

Een online tool die een heel strakke lay-out heeft, maar erg veel mogelijkheden biedt. Het belangrijkste is wel dat je hier afbeeldingen kan maken in het vector-formaat - wat wil zeggen dat je die heel gemakkelijk kan opschalen, zonder in te boeten aan kwaliteit.
[Taal: ENG]
https://ballpoint.io


BOARD VAN KLAXOON: ONLINE MEETING
Deze webdienst wil de online meeting vereenvoudigen - de meeste webtools voegen alleen maar mogelijkheden toe, en de gebruiker vindt zijn weg niet meer in die doolhof. De tool zet vooral in op design en eenvoud.
[Taal: ENG]
https://klaxoon.com/board?ref=launchingnext


WISKUNDE LEREN

Microsoft heeft een fantastische oefensite gemaakt met bijhorende app voor het wiskunde-onderwijs. En als leerkracht kan je ook nog problemen invoeren, die je dan als quiz aan je leerlingen kan voorleggen.
[Taal: ENG]
https://mathsolver.microsoft.com/en


ICONSCOUT: ICOONTJES BIJKLEUREN
Een handige online tool om zelf de kleuren van icoontjes en illustraties aan te passen, zonder de hulp van een beeldbewerker.
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/iconscout-color-editor/
   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Geologie van Vlaanderen (afgesplitst van eerder artikel) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geologie_van_Vlaanderen
    Amerikaans bedrijf dat voorziet in internetdiensten voor websites - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cloudflare
    Amerikaans geneticus, microbioloog, ondernemer en filantroop - https://nl.wikipedia.org/wiki/William_Haseltine
    Historische beweging in Saoedi-Arabië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beweging_van_vrije_prinsen
    Belgisch pedagoog, ontwikkelingssamenwerker en Vlaams dichter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joris_Vanhaelewyn
    jaarlijkse schoonheidswedstrijd ten behoeve van de verkiezing van Miss België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Miss_Antwerpen
    Minecraft-minigameserver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cubecraft
    Arcadeboard ontwikkeld door het Japanse Capcom - https://nl.wikipedia.org/wiki/CP_System
    Televisieprogramma dat draait om basisscholieren die gepest worden - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Plaagmuur
    Stad met meer dan 100.000 inwoners - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grootstad
    Vredespaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vredespaal
    Historische Belgische regering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regering-Theunis_III
    Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brusselse_Hoofdstedelijke_Dienst_voor_Brandbestrijding_en_Dringende_Medische_Hulp

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Weer was er een terreuraanslag vanwege Charlie Hebdo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charlie_Hebdo
    Gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nagorno-Karabach
    Meer dan 30 miljoen mensen zijn met COVID-19 besmet en mogelijk een miljoen mensen zijn overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronapandemie
    Captain's Stardate 5781? No, the Jewish New Year - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosj_Hasjana
    Wit-Russische president op wie veel kritiek is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Loekasjenko


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Berlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Berlijn
    Het portaal van de week ging twee weken geleden over Oceanië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Oceani%C3%AB
    De lijst van Gentse woorden en uitdrukkingen is afgesplitst van het al bestaande artikel over het Gents - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Gentse_woorden_en_uitdrukkingen
    Diverse handschriften die bewaard worden bij de UB Gent hebben artikelen gekregen, zoals de volgende:
        Teksten van pseudo-Brigitta van Zweden, Johannes Brinckerinck en anderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Handschrift_1365
        Middelnederlands verzamelhandschrift van Hadewijch - https://nl.wikipedia.org/wiki/Handschrift_941
        Van der feesten. Twistspraak over de liefde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Handschrift_1644
        Lekenspiegel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lekenspiegel
        Kroniek van Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroniek_van_Vlaanderen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 Televisie kopen? Dit moet je weten over de fabrikanten
https://www.ad.nl/tech/televisie-kopen-dit-moet-je-weten-over-de-fabrikanten~a4d0c6c6/
- Dit kun je met een slimme videodeurbel
https://www.ad.nl/tech/dit-kun-je-met-een-slimme-videodeurbel~a7442210/
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Het perfecte paar: de AEG 9000-serie Premium Edition wasmachine en droogkast
https://elektrozine.be/het-perfecte-paar-de-aeg-9000-serie-premium-edition-wasmachine-en-droogkast/
- Nikon Z krijgt twee nieuwe objectieven: 50mm f/1.2 S en 14-24mm f/2.8 S
https://elektrozine.be/nikon-z-krijgt-twee-nieuwe-objectieven-50mm-f-1-2-s-en-14-24mm-f-2-8-s/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Lenovo ThinkSmart View, het Microsoft Teams tweede scherm
https://computertaal.info/2020/09/30/review-lenovo-thinksmart-view-het-microsoft-teams-tweede-scherm/
- Hoe bereid je jouw digitale erfenis voor en hoe hou je het veilig
https://computertaal.info/2020/09/29/hoe-bereid-je-jouw-digitale-erfenis-voor-en-hoe-hou-je-het-veilig/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Vlaamse privacywaakhond is kritisch op gebruik van AWS bij onderwijsdatabank
https://tweakers.net/nieuws/172926/vlaamse-privacywaakhond-is-kritisch-op-gebruik-van-aws-bij-onderwijsdatabank.html
- Google maakt abonnement voor Android-games beschikbaar in Benelux
https://tweakers.net/nieuws/172908/google-maakt-abonnement-voor-android-games-beschikbaar-in-benelux.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- ECB gaat experimenteren met digitale euro
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ecb-gaat-experimenteren-met-digitale-euro/article-news-1648671.html
-  Google past 'schoonheidsfilters' aan om zelfvertrouwen te redden
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-past-schoonheidsfilters-aan-om-zelfvertrouwen-te-redden/article-news-1648541.html

*** TANDEMTECH


- Sony WH-1000XM4 review: Het beste maar dan beter
Wanneer kleine toevoegingen het totaal nog beter maken
https://tandemtech.be/sony-wh-1000xm4-review-db436e6afb3d
- Elektrisch rijden, hoe begin je er nu aan?
“Laad” die EV nu maar komen
https://tandemtech.be/https-tandemtech-be-elektrisch-rijden-hoe-begin-je-er-nu-aan-vragen-ev-elektrische-wagen-gids-c8b541ec67e6*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Stel opleidingen niet uit omwille van COVID-19: nu meer dan ooit hebben mensen nood om te leren
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/stel-opleidingen-niet-uit-omwille-van-covid-19-nu-meer-dan-ooit-hebben-mensen-nood-om-te-leren
- Hoe deze digitale quick scan elke Vlaamse ondernemer wakker schudt voor digitalisering
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2020/hoe-deze-digitale-scan-elke-vlaamse-ondernemer-wakker-schudt-voor-digitalisering
 

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 
VISUALS: MOOIE BEHANGPAPIERTJES
Wie graag een mooie wallpaper heeft als achtergrond voor zijn computer, kan die hier vinden. Het zijn prachtige foto's van de aarde en de sterrenhemel.
https://visualsofearth.com/wallpapers/


IDPHOTOSTUDIO
Met deze gratis app kan je een pasfoto aanmaken vanop je pc, die voldoet aan de wettelijke normen. Je kan de foto ook afdrukken.
https://www.chip.de/downloads/IDPhotoStudio_62482227.html
http://www.kcsoftwares.com/?idps


STELLARIUM: BEKIJK DE STERREN

Met deze app voor Mac, Linux en PC  kan je de sterrenhemel op je eigen scherm bewonderen. En je kennis over het firmament wat uitbreiden!
http://stellarium.org/


TEXTSNIPER: TEKST KOPIEREN DIE NIET TE KOPIEREN VALT
Deze tool voor de Mac maakt het mogelijk om tekst, die je normaal gezien niet kan selecteren op een scherm, toch te kopiëren. Hij herkent tekst in presentaties, trainings, screencasts, afbeeldingen en meer.
https://www.producthunt.com/posts/textsniper
https://textsniper.app/?ref=producthunt


TREECEPS VOOR FITNESS

Dit is een app voor de Apple Watch, maar ook voor de iPhone, iPad, Mac. Hij houdt via je Apple Watch de afgelegde stappen bij, het gewicht dat je optilt, en meer.
https://apps.apple.com/app/id1406465670?ref=launchingnext


REFACE: JE KOP ERGENS PLAKKEN
Met deze tool kan je jouw gezicht op dat van een andere persoon plakken. Na installatie ga je gewoon op zoek naar een foto van jezelf, of je neemt een selfie, en plakt die op de foto van een persoon in een andere foto. Een heel sterke Face Swap app.
https://reface.app/
https://korben.info/reface-du-face-swap-de-qualite-pour-rigoler.html


CORONALERT: TOOL OM BESMETTINGEN OP TE SPOREN


Het is zover: de Belgische versie van de app die, op basis van protocollen van Google en Apple, je moet vertellen wanneer je een risico-contact gehad hebt (lange tijd in dezelfde ruimte verbleven met een besmette persoon).
Naar verluidt zou je problemen hebben indien je de app naar een oudere versie van iOS wil downloaden.
https://coronalert.be/en/


UPNOTE: NOTITIES MAKEN
Een mooie interface, zonder al te veel opties die je kunnen afleiden, dat vind je wel in deze tool.
Het doet ons erg hard denken aan Evernote, in een iets mooiere interface. Maar "mooi" wil vaak zeggen dat dit ten koste gaat van productiviteit. Geef ons maar Evernote.
https://getupnote.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men moet zo leven dat men zich niet zou schamen
de familiepapegaai aan de ergste roddelaar in de stad te willen verkopen.