Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/10/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1176 van 26/9/2020Gegroet lezer,

Het nieuws draaide deze week opnieuw rond TikTok, en de handelsoorlog die met China uitgevochten wordt. Maar gelukkig vielen er ook meer 'vreedzame' berichten te rapen, zoals het initiatief van de EU fabrikanten te verbieden om NFC voor te behouden voor hun eigen betalingssysteem. Of de vele nieuwigheden van Microsoft Ignite en de tweede adem die Pinterest aan het krijgen is. Kortom: u hebt weer heel wat te lezen in deze editie!

Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SAMENWERKING CLOUDFLARE EN INTERNET ARCHIVE
Zoals je weet heeft het Internet Archive een dienst waarbij het op regelmatige basis een kopie bewaart van websites: de WayBack Machine. Welnu, in samenwerking met Cloudflare heeft wel een interessant project opgezet.

Cloudflare is een CDN of Content Delivery Network - een dienst die je kan inschakelen om jouw website sneller te laten laden, door die op servers over de hele wereld te zetten. Zo moet een bezoeker vanuit bijvoorbeeld de VS, niet wachten tot jouw website die op een Belgische server staat ingeladen wordt, maar zendt de CDN een kopie ervan die op een server in de VS staat. Dat versnelt het laden enorm.

Welnu, Cloudflare zal de hostname en URL's van de websites waarvoor het zijn diensten aanbiedt, delen met Internet Archive. Cloudflare heeft namelijk de Always Online dienst, waarbij het een statische versie van die websites bewaart, voor het geval die website onbereikbaar zou zijn. Die pagina's zullen nu bewaard worden in de Wayback machine, zodat Cloudflare die daar kan gaan ophalen in de toekomst. Een samenwerking die tot beider nut zou moeten zijn. Meer bij Wired.
https://www.wired.com/story/cloudflare-internet-archive-wayback-machineTIKTOK DAN TOCH NIET VERBODEN IN DE VS
20 september was de deadline waarop TikTok de "Amerikaanse afdeling" van zijn website moest afstoten. Eigenlijk betekent die naam eigenlijk dat het gaat om het beheer van de data van de Amerikaanse gebruikers. Eerst was gezegd dat Microsoft die "afdeling" zou kopen, uiteindelijk werd het Amerikaanse bedrijf Oracle de koper.

Dit weekend heeft nu president Trump bevestigd dat hij het bod van Oracle voor die operaties van TikTok zou goedkeuren. De verbanning van TikTok is dus (voorlopig) van de baan.

Nu is er nog het verbod op het gebruik van WeChat, eveneens een Chinese dienst, die op het menu staat van de handelsoorlog tussen de VS en China. Daar is inmiddels veel protest tegen gekomen: een Amerikaanse rechter in Californië heeft een voorlopig verbod op deze verbanning bevolen. Normaal gezien zou zondag de WeChat app uit de App Store van Apple en de Play Store van Google verwijderd worden. De Commerce Department heeft al laten weten dat het zich niet bij het vonnis van die rechter zal neerleggen en "het zich opmaakt voor een lang gerechtelijk gevecht". Wordt dus vervolgd...
https://techcrunch.com/2020/09/19/tiktok-deal-terms/
https://www.cnbc.com/2020/09/20/judge-halts-trump-administration-order-banning-wechat-from-app-stores.htmlEU WIL NFC TOEGANG VERPLICHT OPEN MAKEN
We blijven nog even in het politieke aspect van technologie. Want volgens Bloomberg zou de EU overwegen om bij wet te verbieden dat fabrikanten van mobiele toestellen de toegang tot de NFC chips in hun toestel beperken.

Deze maatregel komt er omdat Apple, dat zelf een NFC-betaaldienst heeft (Apple Pay) verhindert dat concurrerende betaaldiensten toegang hebben tot die chips, waardoor zij geen contactloze betalingen kunnen aanbieden. De EU heeft om die reden in juni een antitrustonderzoek naar deze praktijken gestart.

Meer bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2020/09/18/nfc-chip/MICROSOFT GEEFT ZIJN CENTJES ELDERS UIT
Je kon verleden week lezen hoe Microsoft kandidaat was om de Amerikaanse "afdeling" van TikTok te kopen, maar dat het uiteindelijk Oracle was dat die afdeling in handen kreeg. Daar zat Microsoft nu met al die centjes die het in zijn portemonnee voelde branden... Maar geen nood: het heeft al snel iets gevonden om die aan uit te geven: ZeniMax Media.

Die naam zal je wellicht niet meteen iets zeggen, maar dat is wel het moederbedrijf van Bethesda, en dat is dan weer het bedrijf dat succesrijke games maakt zoals Doom en Fallout, en waarvan er binnenkort belangrijke games verwachten als Starfield en het exclusief voor PS5 gemaakte Deathloop.

Microsoft heeft gezegd dat Bethesda zijn bestaande directie zal behouden, en dat ook de exclusieve afspraken voor bepaalde games eerbiedigd worden. Voor nieuwe games zullen er echter nieuwe afspraken tellen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/9/21/21448877/microsoft-bethesda-softworks-zenimax-acquisition-xbox-game-pass-series-xDE GEHEIMZINNIGE ZADEN
Het zou de naam van een stripalbum kunnen zijn, maar het is een heel intrigerend verhaal waarover Vice bericht. Het blijkt namelijk dat gebruikers in 50 Amerikaanse staten pakjes ontvingen met daarin zaden om te planten. Die mensen hadden daarom niet gevraagd, en reageerden toch wat ongerust.

Wat waren die zaden? Wat zou er gebeuren als zij die zaden zouden planten? Zouden zij misschien een plant kunnen telen die de "eigen" fauna in de VS gaat overwoekeren? Misschien was het wel een poging van China om zo de VS aan te vallen, via biologische oorlogsvoering?

Het raadsel intrigeerde ook de veiligheidsdiensten in de VS, die een waarschuwing uitstuurden naar de burgers, om deze zaadjes niet uit te planten, maar naar de USDA te zenden. Een waarschuwing die de vele ontvangers van de zaadjes in de wind sloegen: duizenden Amerikanen plantten de zaadjes alsnog uit. En anderen vonden het een overbodige kost om de zaadjes naar de autoriteiten te zenden.

De auteur van het artikel beet zich vast in de zaak, en kwam er uiteindelijk achter dat dit enkel een "brushing" actie was. Daarbij zendt een bedrijf een item van lage waarde naar mensen van wie zij vermoeden dat de account gecompromitteerd is, of gewoon als geschenk. De bedoeling is dat zij zo "verified buyers" kunnen creëren - mensen die daadwerkelijk iets aangekocht hebben bij het bedrijf, want een commentaar van een echt bestaande gebruiker weegt meer door dan van een anonieme gebruiker.

Het verhaal werd opgepikt door Slashdot, waar je ook wat leuke commentaren lezen kan. Het feit is wel dat heel wat mensen die onbekende zaadjes geplant hebben. Een prachtig uitgangspunt voor een horrorfilm!
https://www.vice.com/en_us/article/akz9qk/hundreds-of-americans-planted-chinese-mystery-seeds
https://news.slashdot.org/story/20/09/11/0324219/hundreds-of-americans-planted-chinese-mystery-seeds?utm_source=slashdot&utm_medium=twitterFACEBOOK LAAT JE TOE OM HET EIGENDOM VAN AFBEELDINGEN TE CLAIMEN
Wanneer je een afbeelding op Facebook of Instagram post, dan is het alsof je de controle over die afbeelding verliest. Andere mensen gaan meteen jouw afbeelding delen of op hun eigen posting gebruiken. Nochtans bestaat er nog zoiets als auteursrechten, nietwaar?

Welnu, Facebook wil klaarheid scheppen in die auteursrechten: mensen die de rechten bezitten, kunnen hun afbeelding "claimen", zodat, wanneer die afbeelding ergens anders op de site opnieuw verschijnt, zij zelf kunnen beslissen of die afbeelding mag blijven staan, of er een aanmaning gestuurd moet worden om de afbeelding te verwijderen, wat ertoe kan leiden dat als die andere gebruiker dat niet doet, de hele posting verwijderd wordt. Ook een territoriaal gebonden blokkering is mogelijk, waarbij de afbeelding in een bepaald gebied mag blijven bestaan, maar in andere verboden wordt (inclusief de posting).

In een beginfase wordt deze mogelijkheid uitgerold naar een beperkt aantal partners, maar later zouden ook gewone gebruikers afbeeldingen kunnen "claimen", zowel op Facebook als Instagram.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/9/21/21445722/facebook-rights-manager-photos-images-update-copyright-takedown?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4MOZILLA LANCEERT IOT PLATFORM WEBTHINGS
Mozilla, de organisatie die de drijvende kracht is achter de Firefox browser en de Thunderbird mail client, heeft daarbuiten ook nog verschillende andere projecten lopen. Een daarvan is Rust, de ontwikkeling van een nieuwe programmeertaal. Een andere is WebThings. Dat is een open source IoT platform, dat geëvolueerd is uit het Project Things van Mozilla uit 2018. Het project wil gemeenschappelijke IoT standaards ontwikkelen rond privacy, security, en interoperabiliteit.

Nu maakt Mozilla van dit project een apart platform, dat eigendom blijft van de community. Dat is toch een beetje een stap terug en tegelijk vooruit. Eerder had Mozilla namelijk ook aangekondigd dat het zelf WebThings hardware op de markt wil brengen. Die plannen worden echter opgeborgen. Maar het feit dat het nu van WebThings een apart project maakt, geeft de enthousiastelingen van het project de kans om volop de schouders eronder te zetten.

Anderzijds kadert deze beslissing ook in de context van besparingen: Mozilla zag zich namelijk verplicht om flink te besparen, wat een grondige herstructurering inhoudt. Daarbij moesten 250 mensen afvloeien en werden diensten zoals Firefox Send en Firefox Notes opgedoekt.

Meer bij VentureBeat.
https://venturebeat.com/2020/09/21/mozilla-spins-out-webthings-as-an-independent-iot-project/AMAZON SIDEWALK: WAT IS DAT
Er bestaan verschillende protocollen om draadloze netwerken uit te bouwen. Er zijn de 3G, 4G en zelfs 5G mobiele netwerken. Je kan via Bluetooth of NFC met je mobiele toestel contact leggen. En uiteraard is er ook wifi. Maar Amazon heeft nog een ander projet in de pijplijn: Sidewalk.

Dat is een protocol dat weinig bandbreedte verbruikt, maar toch een draadloze verbinding mogelijk maakt over grotere afstanden. Met de bedoeling om je IoT toestellen daarop aan te sluiten. Zo zou je, dankzij SideWalk, een licht kunnen installeren aan de uiterste grens van je tuin, waar je wifi geen bereik meer heeft. Maar ook een sensor kunnen gebruiken wanneer er geen bereik is voor je wifi.

Hiervoor maakt Amazon gebruik van de vele IoT toestellen die ondertussen al in de huiskamers van vele Amerikaanse gezinnen staan, zoals de Echo, maar ook toestellen van andere partners die mee in het project stappen. Daarbij is het wel te weten dat de gebruikers van die toestellen altijd zelf kunnen beslissen of zij hun toestel beschikbaar willen stellen voor dit 'mesh network' of niet. En dat dit netwerk echt wel afhangt van voldoende toestellen om dat mesh netwerk fijnmazig te weven.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/09/21/amazon-details-its-low-bandwidth-sidewalk-neighborhood-network-coming-to-echo-and-tile-devices-soon/GAAN DE EUROPEANEN AFSCHEID MOETEN NEMEN VAN FACEBOOK
Nu, op die vraag kan je met gejuich of geween reageren, naargelang je Facebook een pest vindt die voor polarisatie zorgt, of een mooie manier om in contact te blijven met je familie, vrienden, en groepen waarbij je je aangesloten hebt.

Feit is gewoon dat Facebook niet verder zal kunnen werken op de manier waarop het nu bezig is, in Europa, omdat de manier waarop het werkt niet conform de regels van de GDPR is. Facebook heeft namelijk, net zoals vele andere Amerikaanse giganten, zijn Europese operaties in Ierland gevestigd. En, na een vonnis van de EU waarbij datatransfers in strijd geacht werden met de GDPR regels, heeft  de Ierse Data Protection Commission gezegd dat Facebook moet stoppen met het overdragen van de data van Europese burgers naar de VS.

Het antwoord van Facebook laat zich raden: het heeft ermee gedreigd dat het zijn dienst uit de hele EU gaat terugtrekken, als de regulatoren van de EU bij dit standpunt blijven.  Nu, als je ons dat eerlijk vraagt, is dat een perfect loos dreigement. Want ondertussen zit Facebook zo nauw verweven in al die websites die ergens een Facebookconnectie hebben via een of andere functie, dat het haast onmogelijk wordt om die connecties door te knippen - laat staan te controleren of die wel degelijk doorgeknipt zijn, en jouw gegevens niet meer naar de VS reizen.

Een verhaal om dus verder op te volgen...
https://techcrunch.com/2020/09/21/amazon-details-its-low-bandwidth-sidewalk-neighborhood-network-coming-to-echo-and-tile-devices-soon/MICROSOFT IGNITE: HEEL VEEL AANKONDIGINGEN
Microsoft heeft zijn Ignite conferentie gegeven, en daar vallen tal van nieuwigheden te rapen. En enkele daarvan zijn razend interessant.

Neem nu de Azure Orbital, een data  processing platform dat satellieten combineert met cloud computing - te vergelijken met Ground station van Amazon. Hierbij kunnen de operatoren van de satellieten hun ruimtetuig bedienen vanuit de cloud, en de data van de satelliet integreren in de opslagruimte in de cloud die ze hebben, en daar verwerken. Dit is bedoeld voor bijvoorbeeld weergaven van het beeld, het monitoren van de apparatuur vanop ver verwijderde plekken zoals olieboorplatformen. Verschillende bedrijven hebben al toegezegd met deze dienst te gaan werken. Meer hierover bij Geekwire (1).

Nog een nieuw platform is Premonition. Dat is een platform dat gebruik maakt van robotica en sensoren, om de uitbraak van ziektes op te sporen. Daarbij worden bijvoorbeeld robot-vallen gebruikt die muggen moeten identificeren en beslissen of die gevangen moeten worden of niet, omdat zij drager van een ziekte zouden zijn. In één enkele nacht heeft zo'n val 10.000 muggen kunnen identificeren. Meer over dit knappe staaltje bij TechCrunch (2).
https://www.geekwire.com/2020/azure-orbital-launches-microsoft-cloud-computing-space-race-amazon/
https://techcrunch.com/2020/09/22/microsoft-launches-premonition-its-hardware-and-software-platform-for-detecting-biological-threats/MICROSOFT IGNITE: NIEUWIGHEDEN VOOR TEAMS
Ook voor Teams werden heel wat nieuwigheden voorgesteld. Een korte samenvatting:

- Virtual commutes: wanneer je normaal gezien naar je werk reist, dan heb je meestal een tijdje dat je kan nadenken - of dat nu in de auto, trein of op de fiets is. Dat verhoogt je productiviteit, zo blijkt uit studies, met 12 tot 15%. Daarom heeft Microsoft nu een virtuele forens-tijd toegevoegd die jijzelf kan instellen aan het begin en einde van je dag, zodat je even kan switchen tussen werk en vrije tijd.

- Meditation Breaks: om de stress te verminderen kan je ook meditatie plannen in teams.

- Workplace Analytics: dit moet cijfers geven aan managers over de efficiëtie van vergaderingen, over samenwerken nà de werkuren, zodat zij werknemers advies kunnen geven om hun werkmodus uit te schakelen en te ontspannen.

- Nieuwe Together Mode scènes: wanneer je een teams meeting plant, kan je als achtergrond ook een auditorium, een conferentiezaal kiezen en andere.

- Dynamic View: een extra mogelijkheid om te kiezen hoe content eruit moet zien tijdens presentaties

- Breakout Rooms (en dat interesseert ons echt heel hard): deelnemers van een Teams meeting kunnen opgesplitst worden in kleinere groepen om bijvoorbeeld een bepaald onderwerp verder te bespreken.

- Recaps: een opname van de meeting, transcript, chat, en de gedeelde van de bestanden kan je delen in de Chat van de meeting.

En nog veel meer. Een uitgebreide lijst bij VentureBeat. Echt heel veel om te ontdekken!
https://venturebeat.com/2020/09/22/microsoft-teams-virtual-commute-headspace-meditation/PINTEREST KRIJGT TWEEDE ADEM DANKZIJ WIDGETS IN IOS14
Een van de meest opvallende nieuwigheden van iOS14 is dat je daar nu ... widgets op het startscherm kan zetten. We horen de Android-bezitters schamper lachen: dat hebben wij al jaren! Maar dat terzijde.

Die widgets, die je ook nog kan personaliseren, blijken voor sommige apps wel meteen een heilzaam effect te hebben. Want Pinterest zag zijn aantal downloads met maar liefst 616.000 eenheden stijgen op 21 september, aldus Apptopia. Een andere dienst die app-downloads meet, Sensor Tower, spreekt van 800.000 installeringen op iOS en Android samen op 20 september, een stijging met maar liefst 32% van week op week.

Voor wie het niet weet: Pinterest is een dienst waarbij je afbeeldingen kan "pinnen" op je account, en zo collecties kan opbouwen. Het wordt heel vaak gebruikt om ideetjes voor de inrichting van je huis te verzamelen en andere design trends.

Pinterest heeft trouwens een nieuwe soort content gelanceerd: de Story Pins. Met deze functie kan je, voorlopig enkel in een bètafase, meerdere pagina's met afbeeldingen, video's, voice-over en een tekst over een afbeelding pinnen.

Dat doet natuurlijk denken aan al die andere sociale netwerken die "stories" brengen, maar toch is het bij Pinterest iets anders. Waar de stories bij de concurrenten vooral gaan om te tonen wat mensen doen, is dat bij Pinterest vooral om te tonen hoe mensen nieuwe ideetjes en producten proberen. Bovendien zijn de stories niet tijdelijk, verdwijnen zij niet na een tijd, maar kunnen zij nog altijd via een zoekfuncties op de site gevonden worden.

Bovendien ga je bij een Story Pin niet iets "liken", maar wel bewaren voor later. En bij een recept kan dat dan bijvoorbeeld ook een lijst met ingrediënten bevatten.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/09/23/pinterest-story-pins/
https://techcrunch.com/2020/09/22/pinterest-breaks-daily-download-record-thanks-to-user-interest-in-ios-14-design-ideas/SILICON VALLEY NIET LANGER DE PLACE TO BE
Er was een tijd dat je, wanneer je als bedrijf wou meetellen, in Silicon Valley gevestigd moest zijn. Maar die tijd blijkt voorbij. Uit recent onderzoek van Index Ventures blijkt dat minder dan één op vijftig Europese bedrijven ervoor kiezen om hun ingenieurs ook naar de VS te verhuizen, wanneer zij hun actieterrein naar de VS uitbreiden. Dat was namelijk een standaard gebruik tussen 2008 en 2014: 59% van de Europese start-ups breidden toen uit naar de VS met een extra kantoor, of verhuisden hun hele kantoor ernaartoe, nadat zij een series A fondsenwerving opgehaald haden.

Tussen 2015 en 2019 is dit, aldus TechCrunch, gedaald tot 33%.  De VS lijken hun aureool van tech thuisland ook in andere cijfers verloren te zijn: in Europa leven er nu 6 miljoen professionele ontwikkelaars, terwijl dat er in de VS 4,3 miljoen zijn. Wat de prijs voor ontwikkelaars nog opdrijft - vooral in combinatie met de strengere immigratieregels voor de VS.

Toch een interessante vaststelling.
https://techcrunch.com/2020/09/23/new-research-shows-european-startups-are-spending-drastically-less-on-a-us-launch-for-the-same-gains/COALITIE VOOR EERLIJKERE APP STORE-PRAKTIJKEN
Er was de laatste tijd heel wat te doen rond de praktijken die in de App Stores gehanteerd worden - vooral die van Apple. De 30% commissie is één ding, maar het feit dat Apple niet toelaat dat een app zijn website vermeldt om een abonnement te nemen dat 100% ten goede komt aan de site zelf, zit veel ontwikkelaars van apps hoog.

Verschillende ontwikkelaars en diensten, waaronder Epic Games, Match Group, Spotify, ProtonMail, News Media Europe, Basecamp,  hebben aangekondigd dat zij een organisatie oprichten, The Coalition for App Fairness. Deze non-profit wil streven naar een legale en regelgevende wijzigingen in hoe de bedrijven werken die appstores uitbaten.

Volgens een woordvoerder van de nieuwe organisatie is het initiatief al in augustus ontstaan, en werd het dus niet opgericht in reactie op de discussie tussen Epic Games met Apple en Google, die beiden Fortnite uit hun appstore verwijderd hebben.

De initiatiefnummers hebben enkele voorstellen klaar om het beleid van die appstores aan te passen, waaronder de mogelijkheid voor ontwikkelaars om te kiezen welek betaalsystemen zij hanteren, of welke andere ondersteunende diensten.

Meer bij WSJ.
https://www.wsj.com/articles/fortnite-maker-spotify-form-advocacy-group-to-push-for-app-store-changes-11600945246?mod=djemalertNEWS
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DRAADLOZE OORKNOPJES VAN JABRA

Jabra heeft de Elite 85t voorgesteld, zijn draadloze oorknopjes. Voor wie het niet meer weet: Jabra was eigenlijk een pionier in een draadloos accessoire voor de smartphone - een headset dat je rond je oor klemde, en dat een microfoon en luidspreker in je oor bevatte.

Maar tijden veranderen, want Jabra was een headset uit de periode toen de Nokia nog hoogtij vierde. En Jabra is meegeëvolueerd. De Elite 85t heeft een erg geavanceerde hardware: maar liefst zes microfoons om je stem optimaal op te nemen tijdens gesprekken, en vier microfoons die gebruikt worden voor actieve onderdrukking van achtergrondlawaai.

Volgens Jabra kan je 5,5 uren luisteren mét noise canceling, en 25 uren zonder. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/9/22/21449423/jabra-elite-85t-earbuds-announced-active-noise-cancellation-75t


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: DANNY EN JENNY


Deze podcast heeft de NTR Podcastprijs gewonnen, een award die jonge podcastmakers uit België en Nederland wil aanmoedigen. En hoe verdiend dat is! Het is een podcast op een ritme, een hip-hop ritme, dat snel is maar soms vertraagt. En een tragisch verhaal bevat.

Het doet ergens denken aan de hoorspelen van vroeger, waarin geëxperimenteerd werd met klanken. Maar die legden toen, naar mijn bescheiden mening, te veel de nadruk op het experimenteren met klanken, en te weinig op het verhaal. Dit is, in een razend tempo, een afgerond verhaal dat je volledig onderdompelt in het gebeuren.

Je kan het verhaal beluisteren via Radio1, of via de podcast van de Nederlandse NPO Radio-podcast Parel Radio.

Een aanrader!
https://radio1.be/danny-jenny-het-geschiedlied
https://www.nporadio1.nl/podcasts/parel-radioSPOTIFY LANCEERT POLLS

Spotify, dat zich steeds meer op podcasts begint te focussen, heeft nu een nieuwe tool uitgebracht. Die moet podcasts interactiever maken, met "Polls" of peilingen. Daarmee kan je wanneer je een podcast beluistert, ook een vraag beantwoorden die tijdens de podcast gesteld wordt.

De peilingen zullen enkel in de Spotify app te zien zijn, en je kan ze vinden op het Now Playing scherm of de pagina met de episode van de podcast. Daar kan je dan de vraag beantwoorden, en de antwoorden van de anderen volgen (je moet eerst stemmen vooraleer je die resultaten kan zien - net zoals bij Twitter).

Het opent in elk geval heel wat mogelijkheden voor podcasters om te weten wat hun publiek eigenlijk wil. Zij kunnen bijvoorbeeld vragen wie de volgende gast mag zijn, of wat hun mening is over een vraag die in de podcast opgeworpen werd. De polls kunnen zowel slechts één antwoord, als meerdere antwoorden toelaten.

Meer bij TechCrunch. Het is een heel leuke extra, en wij vragen ons af of luisteraars, die een podcast via een andere app beluisteren, ook kunnen stemmen op die polls. Dat gaan we snel uitzoeken!
https://techcrunch.com/2020/09/23/spotify-adds-an-interactive-feature-for-podcasts-with-launch-of-polls/
 
De nieuwe oogst


RECORD SETTER: JE EIGEN RECORD
Op deze website kan je je aanmelden wanneer je een record wil zetten of breken. Om het even wat je doet, het kan een record zijn. Zelfs de snelste tijd om een pakje Smarties (M&M's in de VS) op kleur te sorteren...
[Taal: ENG]
https://recordsetter.com/


DBDB: DATABASES
Deze website is volledig gewijd aan databases. Je maakt er kennis met maar liefst 721 database management systemen. En je zal er ongetwijfeld heel wat nog niet kennen!
[Taal: ENG]
https://dbdb.io/


PEEKIER: ZOEKMACHINE

Deze zoekmachine belooft dat zij van alle zoekmachines degene is die het beste je privacy eerbiedigt. Zo worden er geen sociale buttons gebruikt, CDNs of andere diensten die data verzamelen. En wanneer je je op de website bevindt, zo luidt de belofte, worden er geen requests gemaakt naar andere websites of domeinen.
En of ze goed kan zoeken? Dat is aan jou om te ontdekken! Wij waren alvast erg onder de indruk van het feit dat na het intikken van "netties" in de zoekbalk, we ongelooflijk snel (sneller dan bij Google, zo lijkt ons!) zoekresultaten kregen met onze eigen netties.be website bovenaan. Met een screenshot van de pagina op 18/9/2020. Indrukwekkend - en dus om zeker en vast eens te proberen!
[Taal: ENG]
https://peekier.com/


CURSUSSEN DIE JE IN EEN DAG KAN VOLGEN BIJ COURSERA
Wil je een online cursus volgen, maar wil je dat het vooruit gaat? Dit is een lijstje cursussen van een van de grootste online aanbieders, met cursussen die je in één dag kan afronden. En die gratis zijn bovendien. Ideaal voor wie gedwongen thuis moet blijven, door quarantaine bijvoorbeeld - zo buig je die "verloren" tijd om naar iets positiefs!
[Taal: ENG]
https://www.coursera.org/collections/free-online-courses-finish-in-a-day


SAFEMANUALS: GEBRUIKERSHANDLEIDINGEN
Hoe vaak is het al niet gebeurd dat er iets fout gaat met een huishoudtoestel, maar dat je de handleiding niet meer bezit die je vertelt wat de foutcode op het toestel betekent? Of dat je niet meer weet hoe je een bepaalde functie activeert? Deze website kan de oplossing brengen. Je vindt hier een hele reeks handleidingen, te bereiken via een handige zoekmachine.
[Taal: ENG]
http://safe-manuals.com/


CGI INFUENCERS IN RECLAME

Steeds vaker treden geen echte mensen van vlees en bloed op in reclamecampagnes, maar wel CGI-figuurtjes (computer generated images). Ook in de nieuwste campagne van IKEA. Hoe dat eruit ziet kan je hier bekijken.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2020/09/22/ikea-is-using-a-cgi-influencer-as-the-model-for-its-new-ad-campaign/
https://www.ikea.com/jp/en/campaigns/ca00-imma-life-pubdaee4472


FALL FOLIAGE PREDICTION MAP
Wie een reis plant naar de Verenigde Staten, en daar gaat voor de natuur, die kan deze map wel handig vinden. Hier wordt namelijk voorspeld welke kleur de bladeren van de bomen hebben, want de natuur in de VS is heel divers.
[Taal: ENG]
https://smokymountains.com/fall-foliage-map/


LEEFDEN ER DINOSAURUSSEN IN JE OMGEVING

Terug in de geschiedenis. Op vele plekken zijn er aanwijzingen gevonden dat er eeuwen geleden dinosaurussen leefden. Maar waar was dat dan? En waren er bijvoorbeeld ook in Vlaanderen dino's?
Deze site wil je die informatie verschaffen. Geef een plek in de zoekmachine in, en je krijgt het antwoord. Je kan dan doorklikken op de soort die daar te vinden is, om meer informatie daarover te vinden.
[Taal]: ENG
https://www.deseret.com/u-s-world/2020/9/1/21408531/dinosaur-map-hometown-interactive


JE DOELSTELLINGEN BEREIKEN: EEN TED TALK
Je hebt ongetwijfeld al gehoord over de Ted Talks: dat zijn ongemeen interessante presentaties over allerlei onderwerpen. 
Dit artikel bevat enkele tips om jouw doelstellingen in het leven te bereiken. Maar zij gaan verder dan de platgetreden paden, en stellen onverwachte tips voor- zoals je angsten bepalen, in plaats van je doelstellingen.
Toch even om over na te denken.
[Taal: ENG]
https://ideas.ted.com/4-tips-to-help-you-achieve-your-goals/


HEY FROM THE FUTURE
Eigenlijk best een leuk idee. Hier kan je zelf een advies geven aan mensen die jonger zijn dan jezelf - in die zin: als ik geweten had wat ik nu weet, toen ik zo jong was, dan had ik dit advies gegeven. Een advies vanuit de toekomst dus.
Je kan zelf je advies toevoegen, of dat van andere mensen een like geven om hoger in de rangschikking te komen.
[Taal: ENG]
https://heyfromthefuture.com/age/


META TAGS: CODE VOOR JE WEBSITE

Deze website wil je helpen om meta tag codes voor je website te genereren. Je kan met deze tool experimenteren met je content, en dan zien hoe het eruit ziet op Google, Facebook, Twitter en meer.
Met uiteraard de bedoeling om zo hoog mogelijk te scoren in de zoekmachines.
[Taal: ENG]
https://metatags.io/


IMPRINT BLOGGING PLATFORM

Deze dienst wil een alternatief bieden voor de verschillende blogging platforms zoals WordPress en andere. Het belooft dat er geen betaalmuurtjes zijn, maar dat je heel simpel een nieuwsbrief kan sturen, je domein kan aanpassen, en eigenaar blijft van je content.
[Taal: ENG]
https://imprint.to/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
 - Groot gaming-evenement afgelast door oplopende coronacijfers
https://www.ad.nl/tech/groot-gaming-evenement-afgelast-door-oplopende-coronacijfers~ad6bf3ec/
- Besmette gebieden zichtbaar in Google Maps: even omrijden misschien?
https://www.ad.nl/auto/besmette-gebieden-zichtbaar-in-google-maps-even-omrijden-misschien~aab81333/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Nikon Z krijgt twee nieuwe objectieven: 50mm f/1.2 S en 14-24mm f/2.8 S
https://elektrozine.be/nikon-z-krijgt-twee-nieuwe-objectieven-50mm-f-1-2-s-en-14-24mm-f-2-8-s/
- Samsung Galaxy S20 FE: goedkoper en kleurrijker
https://elektrozine.be/samsung-galaxy-s20-fe-goedkoper-en-kleurrijker/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Back to school 2020 – veilig online met ESET Internet Security
https://computertaal.info/2020/09/24/back-to-school-2020-veilig-online-met-eset-internet-security/
- ESET Research ontdekt Krypto Cibule: de multitasking en multi-valuta cryptodief
https://computertaal.info/2020/09/25/eset-research-ontdekt-krypto-cibule-de-multitasking-en-multi-valuta-cryptodief/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- EC gaat in beroep tegen niet terugbetalen 13 miljard in Apple-staatssteunzaak
https://tweakers.net/nieuws/172606/ec-gaat-in-beroep-tegen-niet-terugbetalen-13-miljard-in-apple-staatssteunzaak.html
- Apple koopt start-up die podcasts gebruikt voor gepersonaliseerde playlists
https://tweakers.net/nieuws/172588/apple-koopt-start-up-die-podcasts-gebruikt-voor-gepersonaliseerde-playlists.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Ook Amazon komt met dienst voor cloudgaming
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ook-amazon-komt-met-dienst-voor-cloudgaming/article-news-1645723.html
- De mooiste dronefoto's van het jaar: de wereld gezien vanuit het oogpunt van een vogel
https://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/de-mooiste-dronefoto-s-van-het-jaar-de-wereld-gezien-vanuit-het-oogpunt-van-een-vogel/diaporama-normal-1645307.html?_ga=2.233651161.651968110.1601015048-1947831008.1520797369*** TANDEMTECH


- LG TONE Free HBS-FN6 review: compact maar niet zonder fouten
Perfect voor mensen met mysofobie
https://tandemtech.be/lg-tone-free-hbs-fn6-review-47c7b840782e
- Trump heeft zijn TikTok-deal, maar wat voor één
China heeft nog steeds wat in de pap te brokken
https://tandemtech.be/trump-tiktok-bytedance-1487602b9732*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Weg met stereotypes en clichés: hoe de ‘Young ICT Lady of the Year’ andere jonge vrouwen wil aanmoedigen om hun passie voor tech te volgen
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/weg-met-stereotypes-en-cliches-hoe-de-ict-lady-of-the-year-andere-jonge-vrouwen-wil-aanmoedigen-om-hun-passie-voor-tech-te-volgen
- Hoe het coronavirus e-commerce grondig heeft veranderd: “Vroeger moest het vooral goedkoop zijn, nu hebben consumenten andere verlangens”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/hoe-het-coronavirus-e-commerce-grondig-heeft-veranderd-vroeger-moest-het-vooral-goedkoop-zijn-nu-hebben-consumenten-andere-verlangens 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WAZE ROUTEBESCHRIJVING VANOP JE COMPUTER NAAR JE SMARTPHONE VERSTUREN

Waze is een zalige app: je kan hier de weg voor je laten uitstippelen van punt A naar punt B, maar dankzij de grote community gebruikers krijg je ook voortdurend actuele informatie over eventuele problemen die je bij een route zou kunnen tegenkomen (werken, files, ...)

Dit artikel legt uit hoe je instructies vanop je computer naar je smartphone kan sturen.
https://www.howtogeek.com/691417/how-to-send-directions-to-waze-on-your-phone-from-your-computer/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DE BELANGRIJKSTE SSD TOOLS
Wanneer je eenmaal geproefd hebt van de snelheid van een SSD-schijf onder Windows, dan wil je niet meer terug naar een harde schijf. Maar een SSD-schijf behoeft onderhoud. In dit artikel van Chip worden de beste tools die je daarbij kunnen helpen voorgesteld.
https://www.chip.de/artikel/SSD-Tipps-Tools-Geschwindigkeit-Lebensdauer-Tuning_140109245.html


EV3 CLASSROOM LEGO EDUCATION
Deze tool is bedoeld voor de Core set van Lego Mindstorms Education EV3. Hij brengt tools voor STEM en robotics naar leerlingen uit het secundair onderwijs.  Zij kunnen daarmee robots ontwerpen en programmeren. De programmeertaal die ze daarbij gebruiken is gebaseerd op Scratch, een erg visuele taal die gemakkelijk aan te leren is.
https://betanews.com/2020/09/18/best-windows-10-apps-this-week-184/


XBOX APP VOOR ANDROID
Microsoft heeft zijn Android Xbox app een update gegeven. Die ondersteunt nu ook het streamen van games vanop een Xbox console naar een mobiel toestel voor àlle gebruikers. Tot nu was dat enkel mogelijk voor wie zich aangemeld had als Xbox Insider. Met de app kan je ook een nieuwe console configureren, je gamebibliotheek beheren, en je kan hem zelfs gebruiken als remote control.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/xbox-console-streaming-wireless-controller-share-button-161800983.html
https://news.xbox.com/en-us/2020/09/21/new-xbox-app-beta-on-mobile/
http://www.xbox.com/mobile-appGOOGLE BRENGT TABLES UIT

De Tables tool wil je helpen bij je werk, door bijvoorbeeld automatisch e-mailherinneringen te sturen om taken te doen die volgens je lijst al gebeurd hadden moeten zijn, en waarmee je je verschillende taken kan updaten en verplaatsen.
Je kan hierbij data importeren van spreadsheets, data delen met Google Groups, en taken toewijzen aan je contacten in Google Contacts.
Er zijn zowel gratis als betalende plannen voor Google tables.
https://techcrunch.com/2020/09/22/google-launches-a-work-tracking-tool-and-airtable-rival-tables/


ADOBE LIQUID MODE

Adobe heeft een functie uitgebracht voor Acrobat Reader: Liquid Mode. Die analyseert PDF's en bouwt die opnieuw op om ze aan te passen voor het bekijken op een mobiel toestel. Zodra dit gedaan is, zal je de spatie tussen de lijnen en de grootte van het lettertype op je eigen toestel kunnen aanpassen, of terugkeren naar de originele PDF.
Momenteel wordt Liquid Mode uitgerold naar Android en iOS, later zou het ook naar de desktop gaan.
https://www.theverge.com/2020/9/22/21449717/youtube-age-restriction-machine-learning-rollout-kids-content-monetization-creators?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De werkelijkheid is een trap die niet omhoog gaat en ook niet omlaag.
We komen niet van onze plaats; vandaag is vandaag, het is altijd vandaag.
-Octavio Paz-