Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/9/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1174 van 12/9/2020Gegroet lezer,

Ook in dit nummer vindt u nog verschillende verhalen over landen die technologie verbieden in het kader van een handelsoorlog of ander internationaal conflict. En wij die dachten dat met het internet en de nieuwe technologieën de wereld een sprong vooruit zou maken, dat grenzen zouden vervagen. Op dat gebied wordt er de laatste maanden toch een stapje achteruit gezet...

Maar kom: ook heel wat positieve berichten, met nieuwe tips en technologieën om uit te proberen. Wij houden u bezig! Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DIFFBOT: MISSCHIEN OPVOLGER VOOR GOOGLE?
Een heel interessant artikel over een nieuwe zoekmachine die nog beter belooft te zijn dan Google. Het gaat om Diffbot, een bedrijf dat tekst neemt en daarvan een reeks van driedelige weetjes uit distilleert die met elkaar verband hebben.  Bijvoorbeeld: "X is een schrijver", "X woont in Antwerpen", en "X is geboren op 1 januari". Al die weetjes zjn verbonden in een gigantisch grote knowledge graph.

Diffbot, Google en Microsoft zijn de enige drie Amerikaanse bedrijven die het hele web aflopen. Daarbij maakt Diffbot gebruik van NLP (Natural Language Processing) om weetjes uit pagina's te distilleren, en die aan de knowledge graph toe te voegen.

Elke 4 of 5 dagen wordt de graph volledig herbouwd, elke maand worden er 100-150 miljoen nieuwe items toegevoegd, waarna machine learning nieuwe connecties legt en verouderde connecties verwijdert.

Deze knowledge graph van Diffbot kan gratis door wetenschappers gebruikt worden, maar er zijn ook 400 betalende gebruikers voor de technologie, waaronder DuckDuck Go, Snapchat, NASDAQ. Maar ook Adidas en NIke, die het gebruiken om namaak schoenen op te sporen.

Mike Tung, CEO van Diffbot, is van plan om een natural language interface te maken, om zo een "universeel systeem voor het beantwoorden van vragen met weetjes" te maken. De bedoeling is om elke vraag accuraat te beantwoorden. Als interface zou hiervoor GPT-3 gebruikt worden, van OpenAI.

Maken we hier de geboorte mee van een nieuwe zoekmachine, die Google van de troon kan stoten?
https://www.technologyreview.com/2020/09/04/1008156/knowledge-graph-ai-reads-web-machine-learning-natural-language-processing/GOOGLE MAGENTA MET EEN LO-FI PLAYER
We blijven nog even in het wereldje van de indrukwekkende nieuwigheden die AI en machine learning mogelijk maken. Het gaat namelijk om Google Magenta. Dat maakt op AI gebaseerde tools, om het creatieve proces te vergemakkelijken. Zo heeft Magenta al tools gemaakt die je helpen om een melodie te componeren, of een kat te tekenen. Nu is het een tool om Lo-F vibes te maken, die je moeten kalmeren in deze stresvolle tijden.

In die Lo-Fi Player kan je voorwerpen in een web-gebaseerde kamer (getekend in 8 bits) gebruiken om je eigen soundtrack te maken.

Vibert Thio is de man die de player bedacht heeft, en hij heeft als basis voor de baslijn melodieën genomen die door andere mensen gemaakt zijn, maar ook drum beats; hij heeft ook vier opties voor melodieën gemaakt. Via machine learning worden daar dan nieuwe melodieën gemaakt, wanneer je bijvoorbeeld de radio in de kamer aanraakt. Raak je de tv aan, dan worden twee melodieën op nog een andere manier gecombineerd. Heel interessante technologie, waarop een artikel bij TechnologyReview dieper ingaat.
https://www.technologyreview.com/2020/09/04/1008151/google-ai-machine-learning-quarantine-music/
https://magenta.github.io/lofi-player/CORONA EN DE THUISWERKER: TWISPUNT TUSSEN KINDERLOZE WERKERS EN WERKERS MET KINDEREN
Door de coronacrisis kende het thuiswerken een enorme (gedwongen) groei. Maar zelfs nu de noodzaak om te telewerken niet meer zo urgent lijkt, lijkt thuiswerken een blijvertje te zijn.

Tech bedrijven passen zich daarbij aan- en ook de extralegale voordelen die zij hun werknemers bieden om hen aan zich te binden. Wired spreekt van bijvoorbeeld de driesterren chefs in de bedrijfskantine, die ingeruild worden voor het leveren van gratis maaltijden aan het personeel. Er worden ook diensten aangeboden om kinderen bij te houden, zodat de ouders gerust kunnen werken. En geestelijke gezondheidszorg hoort ook tot de pakketten (1).

Allemaal mooi en wel. Maar het feit dat werknemers mét kinderen extra in de watten gelegd worden, zorgt voor een dispuut met mensen die geen kinderen hebben - en niet van die voordelen kunnen genieten. Zo krijgen ouders méér extra vakantie, en kinderloze ouders (of singels) niet. En dat leidt tot heel wat discussies, bij bijvoorbeeld Facebook en Salesforce, zo meldt de New York TImes.

"Je kan nooit voor iedereen goed doen" -- een gezegde dat hiermee nog maar eens bewezen wordt.
https://www.wired.com/story/startup-perks-go-remote-childcare-mental-health
https://www.nytimes.com/2020/09/05/technology/parents-time-off-backlash.htmlCHINA VERBANT SCRATCH PROGRAMMEERTAAL
Het begint stilaan de spuigaten uitlopen. Steeds meer landen verbieden software of hardware van andere landen, uit angst voor spionage, of om andere politieke redenen. De VS verbant Huawei, een van de belangrijkste fabrikanten van telecomapparatuur en enorm belangrijk bij de uitrol van 5G. En het dwingt ook TikTok, een van de populairste apps voor kinderen, om een deel van de dienst, die betrekking heeft op Amerikaanse gebruikers, af te stoten.

Maar denk nu niet dat China zelf lijdzaam toeziet. Bij Techcruch kan je namelijk lezen dat gebruikers in China niet langer toegang hebben tot de website van Scratch, een programmeertaal door MIT ontwikkeld voor kinderen.  Bijna 60 miljoen kinderen wereldwijd hebben met Scratch games, animaties, verhalen en meer gemaakt - deze programmeertaal is namelijk erg visueel, zodat het voor kinderen gemakkelijk is om te gebruiken.

Ook kinderen in China leerden Scratch, en China zet erg in op het aanleren van programmeren aan kinderen.

Volgens TechCrunch is 5,65% van de Scratch geregistreerde gebruikers gevestigd in China - wat neerkomt op ongeveer 3 miljoen kinderen. Maar het bereik van Scratch zou nog groter zijn, omdat heel wat Chinese ontwikkelaars een eigen versie van de tool bedacht hebben.

Het is wellicht juist omdat die derivaten bestaan, dat China nu tot deze maatregel overgegaan is. Want China zal ongetwijfeld de kinderen willen blijven aanmoedigen om te leren programmeren...

Een discussie hierover bij Slashdot.
https://techcrunch.com/2020/09/07/scratch-ban-in-china/
https://developers.slashdot.org/story/20/09/07/1359211/china-bans-scratch-mits-programming-language-for-kids?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedPODCAST INDEX WIL PODCASTING TERUG OPENGOOIEN
Een evolutie die we de laatste tijd bij podcasting opgemerkt hebben, maakte ons erg ongerust. Steeds vaker werden podcasts achter muurtjes geplaatst. En je kreeg van een podcast enkel een link die je in een bepaalde app kon openen - denk bijvoorbeeld aan Spotify. Meer nog: steeds meer podcasts sloten exclusieve contracten af, zodat je de afleveringen enkel nog kon beluisteren via één bepaalde app, tegen betaling.

En dat terwijl in de beginjaren van de podcasts het eenvoudig was om een RSS-feed in je podcast app in te voeren, en je kon alle afleveringen beluisteren.

Nu is er een nieuw initiatief om die openheid terug te brengen. Naar eigen zeggen is The Podcast Index een open project "om podcasting als een platform voor vrije meningsuiting" te bewaren.  Het initiatief wil podcast terug indexeren, zodat zij toegankelijk blijven.

Als je het ons vraagt: een mooi initiatief. Alleen: wat is er mis met RSS? Want dat is ook open source, en elke podcast app die de naam waardig is, zou RSS-feeds moeten ondersteunen...
https://podcastindex.org/POWERTOYS BRENGT EEN KILL BUTTON BIJ TELECONFERENTIES
Tijdens de lockdown moesten we met zijn allen aan teleconferencing doen - via Teams, Zoom en andere apps. En daarbij was altijd het probleem: anderen die de virtuele vergadering bijwoonden, geen inkijk geven in onverwacht situaties in de kamer waarin je je genesteld hebt voor die vergadering.

Het probleem s dat bij elk van die apps, Zoom, Teams en Co, de controles voor je camera en je klank op andere plaatsen zitten. En je wil uiteraard bij zo'n onverwachte situatie meteen je  camera uitzetten, zonder uit de vergadering weg te gaan.

Microsft heeft in zijn nieuwe versie van PowerToys een soort "killer" button uitgebracht. Die zal, ongeacht het programma waarmee je werkt, met een simpele klik je camera uitzetten. Het maakt hiervoor namelijk een virtuele driver, die gewoon "zwart" in de stream injecteert. Je blijft dus de vergadering bijwonen, maar je gesprekspartners hebben geen zich meer op je kamer.

Handig - om meteen uit te probleren!
https://github.com/microsoft/PowerToys/releasesGOOGLE VERIFIED CALLS VERTELLEN JE WAAROM ZE JOU CONTACTEREN
Wanneer je een oproep krijgt, en je ziet een nummer dat je niet kent, dan ben je wellicht wantrouwig, en neem je niet op. Bedrijven die jou willen contacteren per telefoon ondervinden daarvan een handicap, want zij hebben vaak legitieme redenen om jou te contacteren.

Google wil dat verhelpen. Het biedt nu een functie op zijn Android smartphones, waarmee bedrijven buiten hun telefoonnummer ook hun merknaam kunnen laten tonen op jouw scherm, en de reden waarom jou bellen.

Deze functie heet "Verified calls", en er zal bij de oproep een "verified" logo verschijnen bij de oproep, als bewijs dat de oproep door Google geverifieerd werd.

Een welkome vernieuwing. Om even de cijfers van de VS aan te halen: daar ontvingen de mensen in 2019 maar lefst 61,4 miljard spam oproepen, wat een stijging is met 28% tegenover  het jaar tevoren.

Dit alles zit in de nieuwe telefoon app voor Android, die enkel verkrijgbaar is voor Pixel en Android ONe telefoons, maar ook enkele toestellen van Samsung en LG.

Het is nog niet geweten of het systeem ook in Europa zal werken, want de dienst is gebonden aan de telecomprovider. En bedrijven moeten zich eerst aanmelden bij Google, vooraleer zij hun oproepen kunnen laten verifiëren.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/09/08/googles-new-verified-calls-feature-will-tell-you-why-a-business-is-calling-you/FIREFOX BESCHERMT JE OOK TEGEN DRIVE BY DOWNLOADS
Bij elke nieuwe versie van de Firefox browser voegen de makers ervan nieuwigheden toe, die bij de meest recente updates vooral rond beveiliging draaien. Ook zo bij de update die in oktober uitkomt: die maakt het moeilijker voor kwaadwillende websites om een automatische download te starten, en zo met malware besmette bestanden op je computer te plaatsen - wat in vaktermen "drive-by download" heet, omdat je zelf geen enkele klik moet doen om de download te starten. Die verraderlijke functie bestaat al twee decennia, en kan zelfs geschieden zonder medeweten van de webmaster van de site die je bezoekt, omdat de aanvaller ongemerkt extra code op de website geplaatst heeft.

Als eerste had Chrome een beveiliging tegen deze drive-by downloads toegevoegd aan de browser, en nu doet ook Firefox het.  De juiste technische uitleg over hoe de beveiliging werkt, vind je bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/firefox-will-add-a-new-drive-by-download-protectionMICROSOFT: MOBIELE COMMENTAAR OP ONEDRIVE
De OneDrive virtuele opslagplaats die je bij je Windows besturingssysteem hebt, krijgt er een handige nieuwigheid bij - maar die is wel beperkt tot de mobiele OneDrive app voor Android.

Je zal namelijk commentaar kunnen toevoegen aan allerlei soorten bestanden - ook bestanden die niet tot de Office-stal behoren. Het gaat dan om bestanden waarvan jij ofwel de eigenaar bent, ofwel die met jou gedeeld zijn. Je zal de commentaren ook kunnnen zien wanneer je offline bent. Een badge naast het bestand maakt het duidelijk wanneer er nieuwe commentaar is.

Volgens The Register zouden deze commentaren en hun badges later ook beschikbaar zijn voor het mobiele toestel, web en PC, zowel voor gratis OneDrive als betalende OneDrive gebruikers. Tegen einde dit jaar zouden de commentaren ook naar iOS komen.

Opmerkelijk is wel dat commentaren op Word, Excel en PowerPoint bestanden gek genoeg niet zichtbaar zijn op het mobiele toestel...
https://www.theregister.com/2020/09/07/microsoft_in_brief/ANDROID 11 IS UIT
De nieuwe versie van het Android besturingssysteem is uit. Versie 11 zal eerst verkrijgbaar zijn voor specifieke merken: Pixel, OnePLus, Xiamoi, Oppo en realme. Later zouden de andere merken de update ook krijgen.
Bij Engadget vind je een opsomming van de nieuwigheden: boodschappen komen in bubbels (ook daar!), in je meldingen worden ook de gesprekken gegroepeerd, en je hebt nieuwe controles voor je media en je toestel.

Ook leuk is het feit dat je nu een ingebouwde tool hebt om vast te leggen wat er op je scherm gebeurt. (1).

Een volledige review mét video vind je in een tweede artikel van Engadget. De download is wel 1,72 GB groot, dus zorg maar dat je tijd én geheugenruimte hebt!
https://www.engadget.com/android-11-review-screen-recording-messaging-bubbles-170001960.html
https://www.engadget.com/android-11-final-release-how-to-get-170023434.htmlMICROSOFT LISTS VOOR TEAMS EN NIEUWE TOOL MOCA
Microsoft List is een app waarmee je informatie uit andere producten (van Microsoft en andere) kan verzamelen om informatie te ordenen.

Lists is niet te verwarren met Microsoft To-Do, want dit is echt bedoeld voor Microsoft 365-gebruikers, dus zakelijk gebruik. Je verzamelt bijvoorbeeld lijstjes uit Sharepoint, en kan die dan in de samenwerking/ conferentietool Teams bespreken (1)

Nog een nieuwigheid is Moca, een hub die je kan gebruiken in de webversie van Outlook, en waar je taken, lijstjes, evenementen en links kan deponeren. Ook bestanden vanut andere cloud providers kan je daar zetten.

Hier maak je dan zogenaamde "buckets" (emmers) aan, waarin je content deponeert. Notities die je er naartoe kopieert worden bewaard als Sticky Notes.

Moca is een nieuw project, maar als je het ons vraagt wordt het stilaan teveel - wat moet je nu eigenlijk gaan gebruiken? Er is geen duidelijke lijn in te trekken.  En je hebt toch ook al OneNote, dat hetzelfde ongeveer doet?

Meer over Project Moca bij Microsoft zelf (2)
https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-teams-blog/microsoft-lists-in-microsoft-teams-is-now-generally-available/ba-p/1621979
https://techcommunity.microsoft.com/t5/outlook-blog/organize-content-your-way-with-the-preview-of-project-moca/ba-p/1620329DOZIJNEN WETENSCHAPPELIJKE UITGAVEN VERDWENEN VAN HET WEB
Via Slashdot stuitten wij op een artikel bij Sciencemag dat aan de alarmbel trekt. In de voorbije 2 decennia zijn er 84 wetenschappelijke uitgevers die enkel online beschikbaar waren (dus zonder print tegenhanger) en vrij toegankelijk waren, verdwenen. Nog eens een 100 in sociale en humane wetenschappen zijn eveneens verdwenen. Waarom? Wel, de uitgevers hielden op om die te onderhouden. Het betekent wel dat die wetenschappelijke papers niet meer toegankelijk zijn, en de bevindingen in die papers verloren gaan voor verder onderzoek.

Meer nog: nog eens 900 bijkomende journals dreigen hetzelfde lot te ondergaan.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het geen grote, prominente titels zijn die verdwenen, maar wel titels die zelf door research instellingen uitgegeven werden of door studentenorganisaties.

Het feit dat de inhoud van de websites niet bewaard bleven, is echter een heikel punt. En anderzijds was al deze informatie gratis beschikbaar, waar tegenwoordig wetenschappelijke informatie wel online te vinden is in grote, mooi doorzoekbare bibliotheken, maar tegen betaling...
https://news.slashdot.org/story/20/09/09/1654224/dozens-of-scientific-journals-have-vanished-from-the-internet-and-no-one-preserved-them?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.sciencemag.org/news/2020/09/dozens-scientific-journals-have-vanished-internet-and-no-one-preserved-themSPECIALE VEILIGHEIDSDIENST MOET ONTWIKKELING VACCINS BESCHERMEN
In de VS werd om de ontwikkeling van vaccins te versnellen, een speciaal programma uitgedokter dat Operation Warp Speed heet. Nu is daar een extra deel aan toegevoegd, namelijk beveiliging.

Onder de naam Security and Assurance gaan leden van de NSA, FBI, DoD, DHS en andere diensten samenwerken om overheidsdiensten en pharmabedrijven te beschermen die aan de ontwikkeling en (hopelijk binnenkort) de vervaardiging van een vaccin tegen het coronavirus werken. En dat blijkt nodig te zijn. Want het team zou al geholpen hebben om te pogingen te verhinderen om intellectueel eigendom te stelen. Het team zal nu ook bescherming uitwerken om manipulatie van de gegevens van de proeven met de vaccins te verhinderen. En het wil ook gaan verhinderen dat kwaadwilligen gaan knoeien met de productie van het vaccin, en er bijvoorbeeld schadelijke stoffen in vermengen.

Waarom dit belangrijk is? Omdat het een verschuiving betekent van de beveiliging in de gezondheidszorg. Tot nu toe lag de nadruk op het beschermen van de privacy van de patiënten. Nu wordt ook die gezondheid beschouwd als iets dat bedreigd kan worden via een aanval door een vijandige staat. Om even over na te denken...
https://www.cyberscoop.com/operation-warp-speed-coronavirus-vaccine-cybersecurity-dds-nsa-dhs-cisa-fbi-hhs/PROGRAMMEERTAAL C PLUS PLUS KRIJGT EEN GROTE UPDATE
De programmeertaal C++ bestaat al 35 jaar. in 2017 kreeg het een update naar versie C++17, en di jaar zou er dan een update komen naar versie C++20.

C++ heeft de reputatie een erg snelle programmeertaal te zijn. Het is de laatste jaren erg populair geworden bij het ontwikkelen van computergames maar was in het begin vooral van belang omdat het Microsoft toeliet om Windows te bouwen in 1985.

De laatste tijd zou Microsoft trouwens nog andere alternatieven overwegen voor haar Windows besturingssysteem dat in C en C++ geschreven is, namelijk Rust, dat door Mozilla ontwikkeld werd. Rus zou namelijk een betere bescherming van het geheugen bieden.

Meer technische uitleg bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/developers-programming-language-c-is-about-to-get-this-huge-update/OPGEPAST MET THEMES VOOR JE WINDOWS
We zijn met zijn allen graag een beetje speciaal, en dus passen we onze computer aan onze eigen voorkeuren aan. Windows maakt dat simpel, met thema's en achtergrond voor je bureaublad.

Nu heeft echter een beveiligingsexpert gewaarschuwd dat er een techniek bestaat waarmee hackers je om de tuin kunnen leiden, zodat je je windows login ingeeft wanneer je een thema gaat toepassen. En het zou niet eens zo moeilijk zijn voor hackers om zo'n thema met paswoord-dief te maken.

Hoe je je daartegen wapenen kan? Uiteraard door geen thema's te installeren van onbekende bronnen, of door wantrouwig te zijn wanneer je tijdens de installatie van een thema om je inlog gevraagd wordt.

Er is echter ook een technische manier om dit te voorkomen: door de bestanden die deel uitmaken van zo'n thema, de .theme, .themepack en .desktopthempackfile extensies op je computer aan een andere applicatie toe te wijzen. Meer hierover bij Betanews.
https://betanews.com/2020/09/09/windows-themes-passwords/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MOTOROLA: TWEEDE GENERATIE VAN VOUWBARE RAZR
Er zijn de laatste tijd heel wat vouwbare smartphones voorgesteld, en daarbij is het altijd de vraag of zij succes gaan hebben. Die toestellen zijn namelijk echt niet goedkoop (ze zitten meestal boven de 1100 - 1200 euro), en de meeste gebruikers vrezen toch wel dat zij kwetsbaar zijn door het vouwmechanisme.

Nu heeft Motorola zijn tweede generatie voorsteld van de 'Razr Foldable". Die heeft een 6,2 inch scherm met een 21.9 op 9 dimensie binnenin, en een 2,7 inch OLED scherm aan de buitenkant waar je de meldingen ziet.

Onder de motorkap een 765 G Snapdragon processor, 8 GM RAM, 256 GB opslatuirmte, 2.800 mAh batterij. Achteraan zit een vingerafdruklezer, en de selfie camera vooraan heeft een 20 MP sensor.

We hadden je gewaarschuwd: het toestel is niet goedkoop: in de VS komt het op de markt aan de prijs van $1.399.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/9/9/21422138/motorola-razr-foldable-update-5g-cameras-processor-battery-flip-phone-price?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SONY GAAT PODCASTS MAKEN

Sony heeft aangekondigd dat het een veertigtal originele podcasts wil maken in 2020, en dat het zelfs aan 100 originele podcasts aan het werken is. En volgens Sony is dit de grootste investering in podcast die gemaakt wordt door een groot muzieklabel.

Waarover die podcasts gaan? Muziek vooral. Zo komt er een muziek podcast die hits uit de jaren 90 onder de loep neemt, content gemaakt in jouint venture met andere patners zoals Adam Davidson, de voormalige PLanet Money host.

Meer bij BLoomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-09/beyonc-s-music-label-bets-podcasting-will-be-its-next-big-hit

 
De nieuwe oogst


   
CAMPTARGET: ROUTE PLANNER
Op deze website kan je een route plannen. De route wordt uitgetekend, en ook de tijd die het jou kost om die route af te leggen.
De site richt zich echter niet tot gewone forenzen, maar echt tot touristen die een hele vakantietrip willen uitstippelen.
[Taal: ENG]
https://camptarget.com/


VANOP AFSTAND BRAINSTORMEN

Nu we niet meer lijfelijk mogen bijeenkomen om te vergaderen, zijn er ook niet langer meer de bijeenkomsten waarin je met een team gewoon gedachten kan afvuren, en elkaar aanmoedigt om verder door te denken over een idee - te brainstormen dus.
Maar ook via teleconferentie moet dat lukken, zo stelt Harvard Business Review. Het geeft hiervoor verschillende tips, zoals bijvoorbeeld het probleem dat je wil aanpakken duidelijk te omschrijven, en meer.
[Taal: ENG]
https://hbr.org/2020/07/how-to-brainstorm-remotely


GIGGLE: PORTAAL VOOR HET INTERNET
Deze webdienst wil het gemakkelijker maken om met je vrienden, teams en anderen samen te werken via het internet. Je kan samen vergaderen, films bekijken, games spelen en meer. Momenteel werkt de dienst via je eigen browser, en een mobiele app is onderweg.
[Taal: ENG]
https://giggl.app/


TEXT TO HANDWRITING

Op deze site kan je tekst intikken in het invulvak, en die wordt dan omgezet in een lettertype waardoor het lijkt dat de tekst handgeschreven is. Je hebt enkele opties om dat schrift te tunen.
[Taal: ENG]
https://saurabhdaware.github.io/text-to-handwriting/


VERGELIJK ELEMENTEN VAN DE PERIODIEKE TAFEL
Een dergelijke website hebben wij al eens eerder besproken: het is een interactieve tabel met alle elementen uit de periodieke tafel, en je kan alle elementen aanklikken om meer info te vernemen. Meer nog: je kan via het tabblad Compare enkele elementen vergelijken met elkaar.
[Taal: ENG]
https://periodic-table.io/


ACTIVITY SUGGESTION
Verveel je je? Streel dan op deze website even de kat, en je krijgt een suggestie om te gaan doen. De tips zijn trouwens humoristisch ??
[Taal: ENG]
https://www.activitysuggestion.com/


TRACK MY BACKLINK

Met deze tracker kan je het uitwisselen van links met andere websites opvolgen. Je moet enkel de urls van dewebsites die naar jou linken invoeren en dan zal de tool opvolgen of die links nog blijven bestaan, en je ook meer informatie geven over bijvoorbeeld de anchor-tekst.
[Taal: ENG]
https://trackmybacklink.com/


FYSICA SIMULATIES
Een pagina om uren zoet te zijn. Hier vind je tal van simulaties van fysieke reacties, zoals hoe een veer werkt, een pendulum, hoe biljartballen elkaar aanstoten enz. Klik een van de simulaties, en die opent zich in een apart venster, waar je de parameters zelf kan wijzigen, om te zien hoe dit invloed heeft op de werking.
[Taal: ENG]
https://www.myphysicslab.com/index-en.html


WILDLEAKS: KLOKKELUIDER VOOR MILIEUMISDRIJVEN
Bij milieumisdrijven moet je denken aan bijvoorbeeld het afslachten van dieren voor smokkel, het illegaal exploiteren van de natuur door illegale bomenkap, enz. Bij deze website kan je anoniem dergelijke misdaden melden, waarna onderzoekers trachten actie te ondernemen.
Bij Engadget vind je een reportage over de medewerkers aan de site.
[Taal: ENG]
https://www.engadget.com/wildleaks-earth-league-international-conservation-whistleblower-133053631.html
https://wildleaks.org/#


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UIT IN VLAANDEREN
Het wordt eindelijk terug mogelijk om naar cultuurvoorstellingen en evenementen te gaan. Maar welke zijn er nu terug mogelijk?
De bekende website Uit in Vlaanderen vertelt het jou, via de Agenda.
[Taal: Nederlands]
https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/search


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UNIVERSCINE

Ja, de bioscopen zijn gelukkig terug open. Maar voor wie het nog niet vertrouwt om in een gesloten zaal te gaan zitten, gedurende 1,5 uur, samen met tientallen andere mensen, is er deze site. Hier kan je films van het alternatieve circuit bekijken: je "huurt" hem via het internet voor €3,99 of je koopt hem aan voor definitief bezit voor €14,99.
https://www.nl.universcine.be/search?type=film


FILM MUSIC SITE
We blijven in de filmwereld, maar deze keer geen Nederlandstalige site. Film Music focust zich op filmmuziek, zoals de titel aangeeft. De site noemt zich de grootte filmmuziek community, en je vindt er inderdaad een uitgebreide selectie. Je kan de muziek indelen op basis van componist of film, en zelf een eigen collectie aanmaken.
[Taal: ENG]
https://www.filmmusicsite.com/en/


NETFLIX DOCUMENTAIRE OVER SOCIALE NETWERKEN

"The Social Dilemma" is een documentaire op Netflix over de sociale netwerken. En het is een doomsday-documentaire: hij voorspelt dat onze maatschappij zal uiteenvallen, als gevolg van de polarisering die de sociale netwerken aanwakkert.
Een trailer kan je bekijken op onderstaande link. (1). Bij TechMeme vind je verschillende opinies of deze documentaire het nu echt bij het rechte eind heeft, of dat het alleen maar sensatie en bangmakerij is.
https://www.youtube.com/watch?v=uaaC57tcci0
https://www.techmeme.com/200910/p2#a200910p2


NONOGRAMS KATANA: JE HERSENS SCHERPEN
Je hersenen gesmeerd houden is de formule om een hoge leeftijd te bereiken, zonder "oud" te worden.
Deze site helpt je om scherp te blijven door middel van games die je in je browser kan spelen, op je smartphone of via Tencent.
[Taal: ENG]
https://nonograms-katana.com/


FEEDO: FEEDBACK VAN JE KLANTEN

In het mondige internet van hedentendage willen gebruikers overal hun stem laten klinken. Ook op jouw website. Deze webdienst wil je een tool in handen geven om jouw klanten dat commentaar te laten geven, maar ook om erop te reageren.
Het is wat extra werk om de commentaren op te volgen, maar het zorgt ervoor dat je klanten / gebruikers nauwer betrokken worden met jouw bedrijf.
https://feedo.xyz//?ref=launchingnext


IMMERSIVE JOURNALISTIEK: NEW YORK TIMES TOONT HOE HET MOET
Bij het surfen kwamen wij toevallig op dit nieuwsartikel van The New York Times, dat achtergrond bevat over de catastrofale ontploffing die zich enkele weken geleden in de Libanese hoofdstad Beirut afgespeeld heeft.
Daarbij viel ons de prachtige vormgeving van dit artikel op, waarbij tekst evolueert en beelden zichzelf ontplooien.
Een knap voorbeeld van hoe het internet steeds meer mogelijkheden biedt om interessante journalistiek te brengen...
https://www.nytimes.com/interactive/2020/09/09/world/middleeast/beirut-explosion.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische regering van de vorige eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regering-De_Broqueville_IVV
    VPN-aanbieder - https://nl.wikipedia.org/wiki/NordVPN
    Spaanse kunstschilder en hoogleraar schilderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gl%C3%B2ria_Mu%C3%B1oz
    Voedingsbedrijf in Catalonië - https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Fageda
    Amerikaans bedrijf dat sinds 2016 een aantal conceptuele emissieloze voertuigen heeft aangekondigd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Corporation
    VOC-fort op Sri-Lanka in de 17e eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Calpentijn
    Islam in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Suriname
    Nederlandse futuristische stripreeks - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arman_en_Ilva
    Amerikaanse country singer-songwriter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Neko_Case
    Religieuze en devote teksten uit de Middelnederlandse literaire geschiedenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Middelnederlandse_devote_literatuur
    Schilderij van Pieter Bruegel de Oudere - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_zelfmoord_van_Saul


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Coronatests zijn veel in het nieuws - https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19-diagnostiek
    Vluchtelingenkamp op Lesbos dat afbrandde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moria_(vluchtelingenkamp)
    Protesten in Wit-Rusland blijven voortduren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Londen
    Een harde brexit werd vorige week op nieuwssites genoemd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Londen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Londen
    Het artikel over racisme was nogal groot, diverse artikelen zijn daarvan afgesplitst, zoals:
        Racisme in Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme_in_Europa
        Racisme in Azië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme_in_Azi%C3%AB
        Racisme in het Midden-Oosten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme_in_het_Midden-Oosten


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Fortnite-ontwikkelaar waarschuwt gamers voor nieuwe ‘aanval’ van Apple: ‘Bereid je goed voor’
https://www.ad.nl/esports/fortnite-ontwikkelaar-waarschuwt-gamers-voor-nieuwe-aanval-van-apple-bereid-je-goed-voor~a7494d00/
- Nieuwe iPhones komen eraan: dit verwachten we van Apple
https://www.ad.nl/tech/nieuwe-iphones-komen-eraan-dit-verwachten-we-van-apple~a7fac427/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Panasonic met eerste Android TV’s
https://elektrozine.be/panasonic-met-eerste-android-tvs/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Civilization VI Frontier Pass – Ethiopian Pack
https://computertaal.info/2020/09/07/review-civilization-vi-frontier-pass-ethiopian-pack/
- Hoe verwijder ik Microsoft Edge
https://computertaal.info/2020/09/08/hoe-verwijder-ik-microsoft-edge/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Muziekindustrie haalt in VS meer omzet uit vinyl dan uit cd's
https://tweakers.net/nieuws/172056/muziekindustrie-haalt-in-vs-meer-omzet-uit-vinyl-dan-uit-cds.html
- Facebook komt met Campus-functie voor studenten
https://tweakers.net/nieuws/172042/facebook-komt-met-campus-functie-voor-studenten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be-  Online fraude boomt, nieuwe campagne waarschuwt om 'er niet in te trappen'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/online-fraude-boomt-nieuwe-campagne-waarschuwt-om-er-niet-in-te-trappen/article-news-1640333.html
- Starter van de week: Avantopy analyseert automatisch alle teksten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-avantopy-analyseert-automatisch-alle-teksten/article-news-1639929.html
*** TANDEMTECH


- Sony Xperia 1 II review: verrassend en uniek
De Xperia die ik wil houden
https://tandemtech.be/sony-xperia-1-ii-review-6861805eae00
- Waarom vinden we naaktfoto’s van BV’s die online belanden plots wel oké?
Twee maten, twee gewichten
https://tandemtech.be/waarom-vinden-we-naaktfotos-van-bv-s-die-online-belanden-plots-wel-ok%C3%A9-392663e28373*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze Leuvense start-up beschermt klanten tegen phishing: “Geen enkel bedrijf wil een ganse maand platliggen”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/deze-leuvense-start-up-beschermt-klanten-tegen-phishing-geen-enkel-bedrijf-wil-een-ganse-maand-platliggen
- Het belang van de cloud voor ambitieuze start-ups die het zekere voor het onzekere nemen
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/het-belang-van-de-cloud-voor-ambitieuze-start-ups


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
30 BELANGRIJKE SNELTOETSEN OP WINDOWS 10
In Windows kan je al zo lang met sneltoetsen handelingen uitvoeren zonder het menu te moeten oproepen - het belangrijkste zijn CTRL+C en CTRL+V voor kopiëren en plakken.
Maar er zijn er veel meer, en in dit artikel van HowToGeek krijg je verschillende sneltoetsen aangereikt voor Windows 10.
Om uit te proberen!
https://www.howtogeek.com/686985/30-essential-windows-key-keyboard-shortcuts-for-windows-10/BRENG FACEBOOK FOTO S OVER NAAR ANDERE CLOUD BEWAARPLEKKEN

Facebook heeft stilaan de mogelijkheden uitgebreid om de foto's en video's die je op Facebook gezet hebt, naar andere plekken over te brengen. Tot nu kon je die overzetten naar Google Photos, nu kan dat ook naar Dropbox, Koofr en andere. Dit artikel van How-to Geek vertelt hoe je dat doet.
https://www.howtogeek.com/688951/how-to-transfer-your-facebook-photos-and-videos-to-dropbox/

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 QTTABBAR: TABS IN JE VERKENNER


Met dze tools voor Windows voeg je tabs toe aan je Explorer / Verkenner, zodat je je eigen bestanden op je computer via meer functies kan verkennen.
http://qttabbar.wikidot.com/


THE BAT (HOME EDITION)
Deze mail app heeft enkele troeven: hij maakt automatische back-ups van alle mails, en is uitbreidbaar met verschillende plug-ins die functies toevoegen. Er bestaat een 32 en 64 bit versie van.
https://www.chip.de/downloads/The-Bat-Home-Edition-64-Bit_13014187.html
https://www.ritlabs.com/en/


GPU-Z: ONDERZOEKT JE GRAFISCHE KAART
Deze tool laat je toe om te controleren hoe goed je grafische kaart werkt. Voordeel is dat je het niet moet installeren, en dat alle actuele hardware ondersteund wordt.
https://www.chip.de/downloads/GPU-Z_29079230.html
https://www.techpowerup.com/gpuz/


AKVIS MAKEUP: VOOR JE SELFIES
Wanneer je een selfie maakt, wil je er natuurlijk op je best op staan. Met deze tool kan je je foto wat bijwerken met virtuele make-up. Bij Chip.De vind je een bespreking van de software.
https://www.chip.de/downloads/Akvis-MakeUp_129699581.html
http://akvis.com/de/download.php


KALENDER 2021 


In dit artikel van Chip.de krijg je een hele resem kalenders voor het jaar 2021 aangereikt, die je zelf kan downloaden en printen. Wellicht zijn er heel wat bij in het Duits, maar je zal ongetwijfeld wel Engelstalige equivalenten ervan kunnen vinden.
https://www.chip.de/news/Kalender-2021-Die-besten-Fotokalender-und-Vorlagen_100980166.html


BETA NIEUWE VERSIE DROPBOX
Dropbox is onze favoriete tool om bestanden in de cloud te bewaren en te delen met collega's en vrienden. Er is nu een nieuwe versie in de maak, die je als beta kan downloaden, maar momenteel enkel op uitnodiging.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9nk4t08dhq80?activetab=pivot:overviewtab


ONLINE TV: BEKIJK TV VIA JE COMPUTER

Met deze tool voor Windows en Android kan je tv bekijken op je smartphone en computer. Maar ook radio kan je hiermee in streaming bekijken. Je moet wel een tv-kaart hebben in je computer.
https://www.chip.de/downloads/onlineTV_13007148.html
https://onlinetv15.de/


BRAVE BROWSER: NIEUWE VERSIE
De Brave Browser is nog altijd gratis, ook bij deze nieuwe versie. De browser is gebaseerd op de Chromium-technologie en zou even snel werken als Chrome zelf.
Er is ook een functie ingebouwd die je moet beschermen tegen traceren.
https://www.chip.de/downloads/Brave-Browser_90204622.html
https://brave.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is een genot te zien
hoe weinig de leerlingen zich van mijn lessen aantrekken.
-Paul Citroen-