INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1173 van 5/9/2020Gegroet lezer,

Deze week vindt u in onze nieuwsbrief verschillende berichten over maatregelen die landen nemen om grote tech giganten onder de knoet te krijgen. Apple ligt in het middelpunt van de storm, omwille van zijn praktijken met de App Store. Maar ook Facebook heeft het niet voor de wind. En het is niet enkel de VS die de handschoen opneemt, ook India en zelfs Rusland gaan in de clinch met de tech reuzen.

Een heel interessante evolutie om te volgen. Maar daarnaast vindt u natuurlijk ook de gewone berichtjes over nieuwigheden, en heel wat tips voor leuke websites en software - want dat zijn wij u verplicht, nietwaar :)

Veel leesplezier,en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK KOPPELT JE ACCOUNT AAN NIEUWSABONNEMENTEN
Facebook test een nieuwe functie, die ervoor moet zorgen dat nieuwsuitgevers een betere ervaring kunnen bieden aan mensen die een betaald abonnement hebben op hun uitgave. Het moet verhinderen dat je, wanneer je een link naar een nieuwsartikel in je tijdlijn aanklikt, jezelf nogmaals moet aanmelden op de site van de uitgever om het artikel te kunnen lezen.

Concreet zal Facebook, wanneer het vaststelt dat een gebruiker ook een abonnee is van een van zijn partners-uitgevers, zorgen dat die gebruiker uitgenodigd wordt om zijn nieuwsabonnement te koppelen aan zijn Facebook account. Wat als bijkomend voordeel inhoudt dat Facebook meer artikels van dat nieuwsmedium zal tonen, wanneer de account gelinkt is. Er zouden ook plannen bestaan om bijkomende ervaringen te creëren voor de abonnees.

Een idee dat niet slecht is - maar ergens toch overbodig, naar onze mening, tenminste wanneer de link je voert naar het artikel op de website van die uitgever. Want zowel op je smartphone als op je desktop of laptop zal je, wanneer je een abonnement hebt op die site, en één keer ingelogd hebt met je login en wachtwoord, automatisch ingelogd blijven. En dus is die koppeling eigenlijk niet nodig, naar onze mening.

Facebook meent echter van wel: enkele nieuwsmedia die de functie uitgetest hebben, zagen 111% meer links op artikels bij gebruikers die de accounts gelinkt hadden.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/08/28/facebook-subscription-account-link/FACEBOOK EINDIGT IN STILTE PROFILERING OP BASIS VAN RAS
Je zou het niet geloven in dit tijdperk waarin veel aandacht gegeven wordt aan de bestrijding van racisme, in al zijn vormen. Maar blijkbaar kon je tot nu toe, als adverteerder, een doelpubliek voor je advertentie kiezen op basis van ras.

Deze verandering van targeting-mogelijkheden heeft Facebook niet met grote trom aangekondigd. Integendeel, het verscheen laconiek op de pagina waarin het "Facebook voor Business" promoot, niet op de newsroom pagina van Facebook, waar het normaal nieuwigheden aankondigt.

De wijziging kwam er nadat blog The MarkUp Facebook contacteerde over een discriminerende jobadvertentie die verscheen op Facebook. Een onderzoeksjournalist had hierbij ontdekt dat de advertenties als target omschrijving had: gebruikers jonger dan 55 jaar, en die "Afrikaans-Amerikaanse multiculturele banden" hadden. En de Amerikaanse wet verbiedt het om te discrimineren op basis van leeftijd en ras, en dus ook in advertenties voor vacatures.

Meer in dit blogartikel. Als we eerlijk moeten zijn: niets verbaast ons nog, als het op profilering bij Facebook aankomt. Het is de kracht van het sociale netwerk, en de reden waarom het zo populair is bij adverteerders. Alhoewel wij het persoonlijk een spuuglelijke website vinden, waar geen begin of einde aan vast te knopen is aan waarom je berichten ziet, je geen controle hebt over je tijdlijn, en je geen enkele mogelijkheid hebt om je bericht netjes te formatteren, met returns en opmaak. En het daarom niet frequenteren. Maar ja, smaken verschillen...
https://www.getrevue.co/profile/themarkup/issues/facebook-quietly-ends-racial-ad-profiling-269635TWITTER: GEEN COPYPASTA MEER
Voortaan zal Twitter tweets verbergen die een tekst bevatten die via copy-paste van de originele tweet geplaatst wordt, zonder enige wijziging aan de bron-tweet. Iets wat Twitter "copypasta" noemt - goed gevonden eigenlijk.

Het blijkt namelijk dat Twitter in zijn mobiele app de mogelijkheid biedt om de tekst van een tweet te kopiëren, door er lang op te drukken. Een techniek die goed bedoeld was, maar al snel misbruikt werd voor het op grote schaal verspreiden van spam, door gewone accounts die aangespoord worden om bepaalde tweets automatisch te verspreiden, of door bots. En in het licht van de nakende presidentsverkiezingen zou dit wel eens een risicofactor kunnen zijn.

Anderzijds is de "copypasta" ook een probleem voor originele creators, die door deze functie lijdzaam moesten toezien hoe hun eigen werk gewoon gekopieerd werd, zodat zij geen likes meer kregen, of verkeer.

Meer bij Digitaltrends.
https://www.digitaltrends.com/social-media/twitter-hide-copypasta-duplicate-tweets-policy/FACEBOOK MOET APP IN APP STORE WIJZIGEN
De App Store van Apple ligt de laatste weken onder vuur. En dit verhaal zal alleen maar olie op het vuur gooien. Het blijkt namelijk dat Apple ook met Facebook in de clinch gegaan is.

Facebook had namelijk een nieuwe versie van zijn app in de App Store gezet, maar Apple weigerde die versie. De reden: in de app stond er ook een banner die de gebruikers erop wees dat Apple 30% zou incasseren van de inkomsten die Facebook gebruikers zouden halen door hun nieuwe online events feature. Met die functie kunnen kleine bedrijven namelijk evenementen hosten zoals work-outsessies, kooklessen enz. en daar entree voor vragen. Facebook neemt geen commissie op die inkomsten, alle geld gaat naar degene die het evenement geeft.

Behalve wanneer je een Facebook app hebt op je iPhone of iPad, want dan houdt Apple 30% commissie in. Facebook had nog gevraagd aan Apple om af te zien van die commissie, maar Apple weigerde. Daarom zette Facebook die banner in de nieuwe versie van haar app - maar Apple wees ook dat af, want het zou "irrelevante" informatie zijn. Pas nadat Facebook de banner verwijderd had uit de app, mocht hij terug in de App Store.

Als organisator van zo'n evenement hoop je dus maar dat je aanwezigen een Androidtoestel hebben, en geen iOS toestel, want bij een Android moet je geen 30% afgeven...

Meer bij Ars Technica en The Verge.
https://arstechnica.com/tech-policy/2020/08/facebook-says-apple-vetoed-telling-users-about-30-percent-event-charge/
https://www.theverge.com/2020/8/28/21405140/apple-rejects-facebook-update-30-percent-cutGOOGLE BREIDT FUNCTIES ASSISTANT SNAPSHOT UIT
Al in 2018 had Google de Google Assistant Snapshot uitgebracht. Daarbij krijg je op je mobiele toestel belangrijke items, zoals afspraken, herinneringen en de duur van je verplaatsing op één scherm te zien.

Dat wordt nu uitgebreid. Voortaan zie je ook taken, pushmeldingen voor verjaardagen, suggesties voor podcasts, restaurants en recepten.

Snapshot zal daarbij leren uit je gewoontes, en de informatie die getoond wordt is ook afhankelijk van het tijdstip, zoals 's ochtends de tijd die je nodig hebt om naar je werk te rijden, en het weer voor die dag.

Snapshot kan je ook via een voicecommando activeren, door "show me my day" te zeggen. Interessant om eens uit te proberen!

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/8/27/21404244/google-assistant-snapshot-feature-birthday-reminders-recipe-recommendationsNETFLIX: OFFENSIEF MET GRATIS KIJKEN
Het is de laatste weken, maanden, dringen geworden in het streaming land. Netflix was tot nu toe het meest succesvolle bedrijf om streaming content aan te bieden van verschillende bronnen, maar de laatste maanden kwam er felle concurrentie opdagen.

Nu geeft Netflix weerwerk: het biedt een beperkte maar wel gratis toegang tot verschillende series en films, die in eigen opdracht gemaakt zijn en die je dus bij niemand anders vindt. En dat zijn niet van de minste:  Stranger Things, Murder Mystery, Élite, Boss Baby: Back in Business, Bird Box, When They See Us, Love Is Blind, The Two Popes, Our Planet, Grace and Frankie, en meer.

De bedoeling: wanneer je je afvraagt of Netflix je eurootjes waard is, dan kan dit gratis aanbod je overtuigen. Je kan volledige films zien met alle taalopties, maar bij series is enkel de eerste aflevering gratis te bekijken. Maar het voordeel is wel dat je zelfs geen Netflix account moet aanmaken, en dus geen kredietkaart moet opgeven.

Meer bij Gadgets NDTV.
https://gadgets.ndtv.com/entertainment/news/netflix-free-movies-tv-shows-series-watch-android-computer-browsers-2287882GOOGLE: NIEUWE MODUS VOOR KINDEREN
Deze week heeft Google een nieuwe modus aangekondigd voor Android tablets, de Kids Space. Die bevat speciale kindvriendelijke functies en gebruikservaring, en ook speciale content voor kinderen plus controlemogelijkheden door de ouders.

Zo bevat Kids Space een avatar die je zelf kan aanpassen, zijn er tabs "Make, "Play", "Read", "Watch" die dan telkens speciale apps bieden in deze categoriën. Ouders kunnen daaraan ook apps toevoegen via de Google Play Store.

Het beheer van de Kids Space geschiedt via de Family Link app van Google. Heel interessant allemaal, maar blijkbaar is deze speciale modus niet mogelijk op alle toestellen. Voorlopig is het enkel de Tab M10 HD Gen2 van Lenovo, maar er zijn andere toestellen in aantocht.
https://www.theverge.com/2020/8/31/21406896/google-kids-space-lenovo-android-tablets-parental-controlsGOOGLE IMAGES: GEMAKKELIJKER BESCHERMDE WERKEN AANKOPEN
Het feit dat iets op het internet staat, is voor velen een reden om te denken dat ze het zomaar mogen gebruiken. Wat teksten betreft valt dat nogal mee - maar afbeeldingen: ho maar!  Heb je een afbeelding nodig om te gebruiken als illustratie voor een tekst? Even zoeken bij Google images, downloaden en hupsakee. Of er auteursrechten berusten op die afbeelding, daar malen de meeste internauten niet om.

Nochtans kan je bij Google Images perfect zoeken naar afbeeldingen die je rechtenvrij gebruiken mag. En Google zelf probeert dat "lenen" van afbeeldingen zoveel mogelijk tegen te gaan, door telkens te vermelden dat er mogelijk auteursrechten op berusten.

Nu heeft Google een nieuw initiatief genomen dat het gemakkelijker maakt om het "lenen" van foto's op een wettelijke manier te doen: door er een licentie op te nemen. Dat is een hele stap vooruit. Afbeeldingen waarop je een licentie kan nemen, hebben op de thumbnail (de miniatuurafbeelding bij de zoekresultaten) een "licensabel" badge. Zo herken je ze meteen.
https://www.theverge.com/2020/8/31/21408305/google-images-photo-licensing-search-results?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4TWITTER: NIEUWE MANIER OM QUOTE TWEETS WEER TE GEVEN EN MEER DUIDELIJKHEID OVER TRENDS
Twitter is een nieuwe manier aan het testen, waardoor gebruikers gemakkelijker quote-tweets kunnen vinden, door die af te scheiden van gewone tweets. Tot nu toe stonden die quote-tweets gewoon in de tijdlijn, als gewone tweets, waardoor het vaak moeilijk was om antwoorden op een bepaalde post te vinden.

Een quote-tweet verschilt in die zin van een gewone antwoord-tweet, dat het eigenlijk een her-posting is van een tweet, maar dan met een commentaar erbij. Vroeger noemde Twitter dat "retweets met commentaar", en nu worden dat dus "quote tweets". Zo'n quote tweet kan je, als je wil, ook delen, inclusief tekst, foto's, video's en zelfs gifs.

Om te zien wie op een bepaalde tweet gereageerd heeft met een commentaar - dus om alle quote tweets te zien- moet je op een tweet tikken, en dan op de Quote option. Daar zal je dan al deze tweets vinden.

Deze wijziging zit in de nieuwste versie van de app, verkrijgbaar in de App Store van Apple of in Google Play.

Nog een nieuwigheid bij Twitter is dat het wil uitleggen waarom bepaalde woorden en zinnen een trend worden. Het zal hiertoe tweets gaan vastpinnen bij die trends, en een uitleg. Een goede zet, want soms zijn bepaalde trending hashtags of woorden echt onbegrijpelijk. Meer bij Engadget. (2)
https://9to5mac.com/2020/08/31/twitter-is-now-rolling-out-a-new-way-to-find-quote-tweets-for-all-users/
https://www.engadget.com/twitter-explains-trending-topics-pinned-tweets-173023064.htmlTECHBEDRIJVEN WEREN ZICH TEGEN DIGITALE TAKSEN
Zoals je weet, is Europa echt niet gelukkig met de gewoonte van Amerikaanse bedrijven op het gebied van belastingen. Google, Apple en Amazon maken enorme winsten door verkopen aan Europese burgers, maar daarop betalen zij slechts een fractie aan belastingen.

Het was de bedoeling om dat belastingsysteem te wijzigen. Maar die wijziging blijft uit, en daarom hebben verschillende landen eigen initiatieven aangekondigd om belasting te heffen. Maar je dacht toch niet dat de techbedrijven zich zonder slag of stoot zouden overgeven?

Neem nu het VK. Daar heeft de overheid een "digital services tax" ingevoerd van 2% die betaald moet worden op elke inkomst die gehaald wordt uit "zoekmachines, sociale media diensten en online marktplaatsen".

Welnu, Apple heeft aangekondigd dat het zijn aandeel in de developervergoeding voor de App Store in het VK met 2% zal verhogen. Google van zijn kant verhoogt de vergoeding voor alle advertenties die op Google Ads en YouTube in het VK gekocht worden, eveneens met 2%. En Amazon zal de commissies voor derden die via Amazon goederen verkopen, ook met 2% verhogen.

En ongetwijfeld zal die verhoging dan weer doorgerekend worden aan de eindgebruiker - jou en ons dus. Want de techgiganten mochten eens een centje minder in kas krijgen, sukkelaars als ze zijn...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/9/2/21418114/european-uk-digital-tax-services-apple-google-amazon-raise-prices?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4FACEBOOK WEERT ZICH IN AUSTRALIE
Nog een ander verhaal waarin een grote techgigant probeert onder een (in onze ogen rechtvaardige) regel onderuit te wurmen. Het gaat om Australië: daar wil de overheid dat de techgiganten de nieuwsmedia betalen voor het gebruik van hun nieuws. En Facebook ziet dat niet zitten.

Even recapituleren In Australië werden "Australian News Media Bargaining Code" ingevoerd. Daarbij worden Facebook en Google (momenteel worden geen andere bedrijven bij naam genoemd) gedwongen om met de nieuwsmedia te onderhandelen om een betaalde licentie te kopen, om hun nieuws te mogen gebruiken op hun platformen.

Bovendien staat in die code een verbod op discriminatie tegen Australische providers. Met andere woorden: als Google en Facebook geen nieuws meer zouden vermelden van Australische uitgevers om die vergoeding te ontwijken, dan mag dat niet. Ofwel nieuws van ALLE uitgevers, of van niemand. Met andere woorden: geen vergoeding, geen nieuws.

Deze code kwam er, tussen haakjes, omdat Google en Facebook met een steeds groter deel van de adverteerinkomsten gaan lopen, terwijl de nieuwsuitgevers hun aandeel (en dus inkomsten) zien slinken.

Facebook heeft nu gereageerd: het zal uitgevers en mensen in Australië verbieden om nog plaatselijk en internationaal nieuws te delen op Facebook en Instagram.  Een wijziging in de gebruiksvoorwaarden in die zin zou vanaf 1 oktober van kracht worden.

Nu gebiedt de eerlijkheid hierbij te vermelden dat de nieuwe code in Australië nog een bepaling bevat die voor Google en Facebook erg moeilijk te slikken is. Zij moeten namelijk voortaan uitgevers op voorhand verwittigen wanneer er iets wijzigt aan hun algoritme. En dat doen zij niet graag, want het is hun angstvallig bewaarde geheim. Als zij vertellen dat er iets verandert, dan krijgen de Australische uitgevers ook een unfair voordeel tegenover andere uitgevers.

Een heel goede uitleg hierover bij DTNS. Meer bij The Verge.
https://media.acast.com/dtns/shipsonchips-dtns3857/media.mp3
https://www.theverge.com/2020/8/31/21409644/facebook-block-news-australia-legislation-google-publishersCORONAVIRUS: VORDERINGEN TRACEERAPP
En hoe staat het met de corona-app? Terwijl over de hele wereld landen uit alle macht proberen een tweede golf van het coronavirus in te dijken, blijft het wachten op de corona-app. Die beloofde zoveel goeds: via elektronische weg zouden we te weten komen wanneer we in de buurt geweest waren van iemand die met het virus besmet was.

Er zijn wel manuele traceer-initiatieven, maar bijvoorbeeld in ons land werken die amper: reizigers uit zogenaamd rode zones moeten wel een formulier invullen bij hun terugkeer, maar niemand die de formulieren ophaalt op de luchthaven.

En dus wordt veel hoop gesteld op de digitale tracking. Nederland, koploper als het op het digitale aankomt, bracht als een van de eerste Europese landen een tracking app uit. Maar omwille van bezorgdheid over de privacy werd de app teruggetrokken.

Nochtans hadden Google en Apple een systeem uitgewerkt dat de privacy perfect zou respecteren, omdat gegevens niet centraal bewaard zouden worden. Bovendien zou het systeem in het besturingssysteem van Apple en Android ingebouwd worden, zodat het heel gemakkelijk door de gebruiker geactiveerd zou kunnen worden.

Tot nu toe heeft echter bijna geen enkel land een app laten bouwen die op het systeem gebaseerd is. Alleen Nederland, maar dat werd al heel snel teruggetrokken omdat het niet aan de privacyregels zou voldoen.

Nu hebben Google en Apple zelf een stap verder gezet. Bij de vorige versie van wat zij officieel hun "exposure notification system" noemen, ging het enkel om een framework, waarop een app gebaseerd zou kunnen worden. Nu hebben zij een tweede fase ontwikkeld: Exposure Notifications Express. Hierbij kan een land gewoon het door Google en Apple ontworpen framework gebruiken, zonder nog een app te moeten ontwikkelen.

Dit nieuwe framework zit in iOS 13.7 dat dinsdag uitkomt, en in Android 6.0 update later deze maand.

Er is enkel een config bestand nodig om de app te activeren in een land.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/9/1/21410281/apple-google-coronavirus-exposure-notification-contact-tracing-app-systemOOK RUSLAND IN DE CLINCH MET APPLE
Apple ligt langs alle kanten onder vuur. In de VS is er de affaire Fortnite/Tencent over de commissie op in-app aankopen. Maar nu weet Reuters te melden dat er ook in Rusland commotie is rond de commissie van Apple.

De Rus Fedot Tumusov, lid van de Doema, het Russische lagerhuis in het parlement, heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij de hoogte van de commissie die Apple vraagt, beperkt wordt op 20% in plaats van de momenteel geldende 30%.

Meer nog: die wet zou ook verplichten dat één derde van de commissie in de App Store afgedragen wordt aan de Russische overheid. Dat geld zou naar een fonds moeten gaan dat de burger moet opvoeden in IT.

Het is niet het enige probleem voor Apple in Rusland. Verleden maand vond de Russische antitrustautoriteit dat Apple in de schreef ging toen het een app van beveiligingsbedrijf Kaspersky om de schermtijd van de kinderen te controleren, niet toeliet in zijn App Store. Apple heeft namelijk zelf een tool die hetzelfde wil doen...

Apple heeft wel gezegd dat het tegen die beslissing in beroep zal gaan. En het is niet gezegd dat het wetsvoorstel van Fedot Tumusov het haalt. Maar het is wel duidelijk dat Apple zijn handen vol heeft aan rechtszaken!

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/russia-app-store-commission-law-20-percent-101553875.htmlOOK CONFLICT TUSSEN CHINA EN INDIA WORDT OP TECHTERREIN UITGEVOCHTEN
Er is de laatste dagen veel digitale inkt gevloeid over de gedwongen verkoop van de Amerikaanse tak van TikTok aan een Amerikaans bedrijf - waarvoor Microsoft en Oracle in de running zijn.  Een verkoop waartegen China zich begint te verzetten, door een nieuwe wet uit te vaardigen die de export van bepaalde technologieën (waaronder ook die van TikTok) zou verbieden.

Maar China heeft ook nog elders last: met India. Met dat land heeft China namelijk een grensconflict, en India neemt als gevolg daarvan drastische maatregelen. Eerder had het al de app WeChat verboden, en TikTok, naast 104 andere Chinese apps. Deze week werden er nog eens 118 apps aan dat lijstje toegevoegd, die de "soevereiniteit en integriteit van India bedreigen". Concreet beschuldigt India de apps ervan dat zij de data van gebruikers stelen en overbrengen naar servers die buiten India staan.

Meer bij Medianama.
https://www.medianama.com/2020/09/223-india-bans-118-chinese-apps/STREAMZ: OOK VRT DOET MEE
Er is meer bekend over de "Vlaamse Netflix": Streamz. Dat is een samenwerking tussen Telenet en DPG Media en de zenders die in de stal van beide platformen zitten. En donderdag werd bekend dat ook VRT meedoet.

Je zal op het platform reeksen in preview kunnen bekijken, originele content gemaakt voor deze zenders, en ook oudere reeksen on-demand.

Streamz komt er in twee versies: de "gewone" Streamz, die €11,95 kost per maand. Daarvoor kan je met 4 personen tegelijkertijd naar een HD-stream kijken. En de "Streamz+" versie van €19,95 per maand geeft je hetzelfde als de gewone versie, met nog eens 300 recente filmtitels.

Wat wij alvast kunnen appreciëren is dat je ook content kan downloaden om offline te bekijken, op je smartphone of tablet. Je hebt je eigen profiel zoals bij Netflix, en krijgt ook aanbevelingen.

Hoe bekijk je Streamz? Heb je een abonnement op Telenet Play More, dan wordt dat automatisch overgezet naar Streamz. Je bekijkt dus Streamz via digitale tv van Telenet. Of je downloadt de nieuwe Streamz tv-app.

Een voorproefje van het aanbod aan content dat je moet laten watertanden vind je bij onderstaande links.
https://join.streamz.be/
https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2020/09/03/vrt-versterkt-het-aanbod-van-streamz/
https://www.dpgmedia.be/nl/nieuws/streamz-het-nieuwe-streamingplatform-van-dpg-media-en-telenet-start-op-maandag-14-september

  
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!CHAUFFEURS AMAZON HANGEN TELEFOONS IN DE BOMEN
Huh? Wat is dat nu weer, zal je vragen? Wel, er is een plausibele uitleg voor dit gekke fenomeen.

Chauffeurs die voor Amazon werken om pakjes te leveren, of om boodschappen van de supermarkt te leveren, die hangen een smartphone op in een boom vlakbij een ophaalpunt waar zij dan die boodschappen zouden moeten gaan oppikken.

Het is immers zo dat Amazon en andere koeriersdiensten de opdracht geven aan een koerier die zich al in de directe omgeving bevindt van het pick-up punt. Zo wordt de levertijd verkort.

De telefoon die in de boom hangt, wordt gesynchroniseerd met de échte telefoon van de chauffeur, die zich op dat moment verschillende huizenblokken verder kan bevinden. Maar door die slimmigheid toch de opdracht kan binnenslepen.

Goed bedacht - hopelijk verdwijnen er zo niet al te veel telefoons, want dan is de winst snel weg!

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/amazon-flex-delivery-drivers-phone-trees-161728196.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: KEREKEWERE

Een intiem verhaal, van een journalist van De Standaard, over de zelfmoord van zijn vader. Meeslepend, en ontroerend. Zonder opsmuk, en daarom zo vanuit het hart.
In mijn hoorspel-blog ga ik er dieper op in.
https://hoorspel.wordpress.com/2020/08/29/ds-audio-kerekewere/
 
De nieuwe oogst


   
OODELALLY: ROOSTERS

Met deze website kan je gemakkelijk een rooster en to-dolijst maken, dat je kan afdrukken. Je moet geen account aanmaken, je kan zo aan de slag. Je hebt enkele opties om de lay-out aan te passen, om bijvoorbeeld de leesbaarheid te verbeteren, checkboxen te gebruiken, en meer.
[Taal: ENG]
https://oodelally.com/


CONDENAST: REIZEN VANUIT JE LEUNSTOEL
Reizen, het blijft momenteel een heikele onderneming. Je moet vertrouwen dat reizen met het vliegtuig veilig is. Je moet het risico nemen dat je vertrekt naar een land dat momenteel als groen gemarkeerd is, maar dat in enkele dagen kan omslaan naar rood - zodat je bij je terugkeer in quarantaine moet.
Bij CondeNast hebben ze 101 manieren gevonden om te reizen, zonder je huis te moeten verlaten. Een reis met veel foto's, om van te watertanden en weg te dromen - en te hopen op betere tijden.
[Taal: ENG]
https://www.cntraveler.com/story/101-ways-to-travel-without-leaving-your-house?


THE SKY: PLANETARIUM
Zie je wel eens naar boven, midden in de nacht, terwijl je buiten bent? Dan zie je ontelbare sterren. Deze website biedt je een interactieve kaart van de sterren en planeten in het firmament. Je kan inzoomen via de balk aan de rechterkant, en je krijgt ook de bekende constellaties te zien, zoals grote en kleine beer.
[Taal: ENG]
https://theskylive.com/planetarium


QR TIGER: QR CODES


Op deze website kan je heel wat dingen doen rond QR codes: aanmaken, opnemen in een visitekaartje, enz. Heel handig!
[Taal: ENG]
https://www.qrcode-tiger.com/


EUNOIA: WOORDEN DIE NIET TE VERTALEN ZIJN
Deze website geeft je meer dan 500 woorden in 70 talen, die niet te vertalen zijn. Je vindt er ook vele Vlaamse woorden, zoals gezelligheid en goesting. Om wat te grasduinen.
[Taal: ___]
https://eunoia.world/


FROM YOUR COUCH: AUDIOTOURS

Via deze website kan je de hele wereld bezoeken - vanuit je luie zetel. Je krijgt er namelijk audio-wandelingen, die ook voorzien zijn van beelden. Het bijzondere is dat deze audiotours gemaakt zijn door plaatselijke inwoners, die dus echt de leukste en interessantste plekken kennen.
[Taal: ENG]
https://www.fromyourcouch.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PLANTJESWEEKEND
Normaal gezien gaat dit weekend de verkoop van azalea-plantjes van start, ten voordele van Kom op tegen Kanker. Maar corona zorgt ervoor dat ook dit enkel online zal plaatsvinden. Via deze website kan je een azalea-plantje kopen om te laten leveren, maar je kan er ook voor kiezen om het te schenken aan een zorginstelling.
[Taal: NL]
http://www.plantjesweekend.be


HELLO BELGIUM: GRATIS RAILPASS
Er is veel kritiek op dit "geschenk" van de Belgische overheid: iedereen 20 gratis ritjes met de trein aan te bieden. Het is uiteraard een leuk idee om het toerisme in eigen land aan sporen, maar het feit dat het pas in september, na het toerismeseizoen, verkrijgbaar is, stelt toch wel vragen. Maar ja, een gekregen paard kijk je niet in de bek. Op deze website kan je de railpass aanvragen.
[Taal: NL]
https://hello-belgium.be/#/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TEGELTJESHUMOR

Een tip van trouwe lezer Jan: op deze website kan je een "tegeltje" aanmaken, waarin je een tekst kan schrijven naar wens. Je kan dat tegeltje dan versturen naar iemand, of ook opslaan op je harde schijf, via "save as". Daarna kan je het verzenden vanop je eigen computer - zo moet je geen mailadres aan de website doorgeven.
Wij kregen alvast een hele mooie tegel van Jan, met de tekst: "Netties maakt de dag bijzonder: ik kan niet zonder". En dat vonden wij een prachtig compliment!
http://tegeltjeshumor.nl/


ASK NATURE: HOE SLIM IS DE NATUUR TOCH
Elke dag worden we met zijn allen geconfronteerd met uitdagingen. Wij doen dan vaak beroep op technologie om daarop een antwoord te bieden. Maar de natuur heeft daar haar eigen manieren voor - die verbazingwekkend kunnen zijn. Deze website geeft tal van voorbeelden.
[Taal: ENG]
https://asknature.org/


WISKUNDIGE INSTRUMENTEN
Wij staan er niet genoeg bij stil, bij het feit dat wiskunde al eeuwen bestaat - maar dat er toen geen rekenmachientjes bestonden. Er werden andere instrumenten gebruikt, die heel ingenieus waren.
Deze website neemt je mee in deze prachtige wereld van oude telmachines, schuifregels en meer.
[Taal: ENG]
http://www.mathsinstruments.me.uk/index.html


DE TOP 20 RUSSISCHE FILMS

Wij zijn altijd maar gefocust op Europese / Amerikaanse films. Maar er zijn er andere hoor! In dit artikel van Open Culture vind je een lijstje met de 20 Russische films die de Russen zelf het beste vinden. De selectie werd gemaakt op basis van Kinopoisk, de Russische tegenhanger van imdb.com.
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/2020/08/the-top-20-russian-films-according-to-russians.html

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaamse schilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_de_l%27Ange
    Verwerking van goederen na een transactie via het internet - https://nl.wikipedia.org/wiki/E-fulfilment
    Elektronisch systeem van schaplabels in winkels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektronisch_schaplabel
    Begrip uit het internationaal recht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontdekkingsdoctrine
    Klasse containerschepen - https://nl.wikipedia.org/wiki/HMM_Megamax_24-klasse
    Bekendste klassieke dichteres en schrijver van China - https://nl.wikipedia.org/wiki/Li_Qingzhao
    Tunnel uit de Romeinse Tijd in Napels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Crypta_Neapolitana
    Schoonheid die voortkomt uit een zekere effectiviteit en simpliciteit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Elegantie
    Birmees schrift - https://nl.wikipedia.org/wiki/Birmees_schrift
    Eenjarige plant uit de vlinderbloemenfamilie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geel_vogelpootje
    Gids voor chirurgie en praktische heelkunde uit de Late Middeleeuwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Medecynboek
    Japans politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yoshihide_Suga
    Amerikaanse youtuber bekend om sketches en video-essays met grove humor en computerspelkritiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Videogamedunkey
    Reeks met stripverhalen over Disneypersonages die eerder werden gepubliceerd in het weekblad Donald Duck - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrolijke_verhalen_uit_het_weekblad_Donald_Duck
    Australische korte film uit 2005 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lucy%27s_Heart
    Serie 500cc-motorfietsen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Triumph_Model_N-serie
    Kaderverdrag van de VN over bepaalde conventionele wapens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conventie_over_bepaalde_conventionele_wapens
    Lijst van oorlogen van België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oorlogen_van_Belgi%C3%AB


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Jong overleden Amerikaanse acteur, filmproducent, filmregisseur en scenarioschrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chadwick_Boseman
    18e editie van de vrouwen wielerwedstrijd Tour de l'Ardèche - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tour_de_l%27Ard%C3%A8che_2020
    US Open 2020 (tennis, vrouwen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/US_Open_2020_(tennis,_vrouwen)
    US Open 2020 (tennis, mannen) - https://nl.wikipedia.org/wiki/US_Open_2020_(tennis,_mannen)
    US Open 2020 (tennis, mannendubbel) - https://nl.wikipedia.org/wiki/US_Open_2020_(tennis,_mannendubbel)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Moldavië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Moldavi%C3%AB
    Voor de schrijfwedstrijd van wikipedia wordt aan diverse artikels gewerkt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Deze smartphone kan in een andere kleur veranderen
https://www.ad.nl/tech/deze-smartphone-kan-in-een-andere-kleur-veranderen~a9b9ad89/
- Facebook: Geen nieuwe politieke reclames vlak voor verkiezing VS
https://www.ad.nl/tech/facebook-geen-nieuwe-politieke-reclames-vlak-voor-verkiezing-vs~a3f3cbe5/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Welke nieuwe lokale series en Originals krijgen we dit najaar te zien op Streamz?
https://elektrozine.be/nieuwe-series-en-originals-streamz-najaar-2020/
- LG met nieuwe CineBeam 4K laserprojector HU810P
https://elektrozine.be/lg-met-nieuwe-cinebeam-4k-laserprojector-hu810p/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Lenovo IdeaPad 5 Creator Edition
https://computertaal.info/2020/09/03/review-lenovo-ideapad-5-creator-edition/
- Check Point waarschuwt: hackers kunnen door lek Android-telefoons bespioneren
https://computertaal.info/2020/09/04/check-point-waarschuwt-hackers-kunnen-door-lek-android-telefoons-bespioneren/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlandse ddos-doelwitten ontvingen afpersingsmail uit naam van staatshackers
https://tweakers.net/nieuws/171786/nederlandse-ddos-doelwitten-ontvingen-afpersingsmail-uit-naam-van-staatshackers.html
- Firefox gaat drive-by-downloads via sandboxed iframes blokkeren
https://tweakers.net/nieuws/171794/firefox-gaat-drive-by-downloads-via-sandboxed-iframes-blokkeren.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Facebook komt met weinig ambitieus plan tegen desinformatie
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-komt-met-weinig-ambitieus-plan-tegen-desinformatie/article-analyse-1637375.html
-  Maker van stemsoftware wil het security-onderzoekers moeilijker maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/maker-van-stemsoftware-wil-het-security-onderzoekers-moeilijker-maken/article-news-1637277.html
*** TANDEMTECH


- Sony HT-G700 soundbar review: extra dimensie voor je geluid
De cinema voor het appartement
https://tandemtech.be/sony-ht-g700-soundbar-review-59ccd550ea82
- Volkswagen ID.3: een eerste rijtest
De eerste echte Voltwagen
https://tandemtech.be/volkswagen-id-3-preview-8334b03891c8*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Bootcamps om software te leren bouwen en je carrière om te gooien: deze coding school doet in 9 weken tijd waar het hoger onderwijs zelfs in een paar jaar niet in slaagt
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/bootcamps-om-software-te-leren-bouwen-en-je-carriere-om-te-gooien-deze-coding-school-doet-in-9-weken-tijd-waar-het-hoger-onderwijs-zelfs-in-een-paar-jaar-niet-in-slaagt
-De tweede coronagolf bewijst dat het nieuwe werken geen eendagsvlieg is
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/de-tweede-coronagolf-bewijst-dat-het-nieuwe-werken-geen-eendagsvlieg-is
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SURCHIN: ZOEKEN VANUIT EEN NIEUWE TAB
Dit is een extensie voor de Chrome browser. Na installatie zal de functie van het nieuwe tabblad vervangen worden door een intuïtief dashboard, dat geoptimaliseerd is voor het zoeken op het web. Je kan uit 30 van de populairste sites kiezen, of je eigen zoeksites samenstellen. Daarna kun je een van de websites uit je dashboard selecteren en dan je trefwoord invullen in de zoekbalk.
https://chrome.google.com/webstore/detail/surchin/pkokckbflclfhlpokjmhockjghhgoemi


MOUL APP: VOOR FOTOGRAFEN

Deze tool, die je kan downloaden, is bedoeld als een omgeving die je offline aanmaakt, op je eigen computer, daar te bewerken en dan naar je hosting uploadt. De nadruk ligt op fotografen: zo kan je de foto's gemakkelijk verkleinen met de verhouding breedte/hoogte te bewaren. Het is wel een tool die bedoeld is voor Mac-gebruikers, en vanuit de commandolijn werkt. Voor meer ervaren gebruikers dus.
https://moul.app/


GETCHAT: CHATMOGELIJKHEID OP JE WEBSITE
Deze dienst biedt je de mogelijkheid om met de bezoekers van je website te chatten. De boodschappen worden naar je mobiele telefoon gestuurd, zodat je vandaar kan antwoorden.
De basisdienst is gratis, met het pro-aanbod (vanaf $2 per maand) krijg je meer mogelijkheden.
https://getchat.app//?ref=launchingnext


GOOGLE LANCEERT WEB DESIGNER 9
Wist je dat Google een tool heeft om websites te ontwerpen? Web Designer is al aan zijn 9e versie toe. Deze versie bevat heel krachtige tools om beelden te bewerken en aangepaste sneltoetsen voor het klavier. Je werkt hiermee met HTML5. De tool is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux en is erg populair bij webadverteerders, omdat hij een heel gebruiksvriendelijke WYSIWYG interface heeft. Een uitvoerige bespreking bij BetaNews.
https://betanews.com/2020/09/01/google-web-designer-9/
https://webdesigner.withgoogle.com/


SUPERTUXKART: MARIO KART CLONE
Dit is een open source clone die het populaire Mario Kart imiteert. En het leuke ervan is dat je geen echt zware hardware nodig hebt om deze game te spelen - dat gratis is bovendien.
Een uitvoerige uitleg bij BetaNews.
https://betanews.com/2020/08/30/supertuxkart-12-free-linux-gaming/
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.supertuxkart.stk


CHILDFOCUS APP


Elk jaar behandelt Child Focus ongeveer 2.000 vermiste kinderen. Elke dag worden er gemiddeld 3 kinderen als vermist opgegeven. Met deze app, die gebaseerd is op locatie, kan je meehelpen om die kinderen terug te vinden.
Draag je steentje bij en installeer de app!
https://www.childfocus.be/nl/nieuws/child-focus-lanceert-de-childrescue-app-om-vermiste-kinderen-sneller-terug-te-vinden
https://www.childrescue.eu/download_app/


PRIVATEZILLA: PRIVACY BEHEREN
Dit is de nieuwe naam van Spydish, dat nu ook open source is. Windows 10 admins kunnen met deze tool heel gemakkelijk de meeste privacyinstellingen en functies van het Windows 10 besturingssysteem beheren en wijzigen.
Enkele mogelijkheden: Telemetrie van derden uitschakelen, telemetrie blokkeren via firewall of host file.
https://github.com/builtbybel/privatezilla


SECURE CLIPS: VOOR JE KLEMBORD
Je hebt waarschijnlijk gelezen dat er apps zijn die ook toegang vragen tot content die je op je klembord zet - want dat is waar tekst die je kopieert van de ene app naar de ander te staan komt. Deze tool wil voorkomen dat deze apps toegang krijgen: het is een manager met verschillende beveiligingsfuncties.
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.easyjoin.secureclips

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zelfs het allergrootste literaire meesterwerk is niets anders
dan een alfabet dat door elkaar ligt.
-Archibald MacLeish-