Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
3/9/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1172 van 29/8/2020Gegroet lezer,

Bijna september. En waar meestal ouders vol trots en toch stiekem ook wat opluchting hun kinderen terug naar school laten gaan, na de lange vakantie, zal het dit jaar eerder met ongerustheid zijn. Het virus is niet weg, en het gevaar is echt nog altijd aanwezig. Terwijl in Frankrijk en Spanje de curve met besmettingen exponentieel stijgt, lijkt ons landje de teugels te vieren. Minder afstand in de theaters en bij optredens, de heropening der scholen, de voetbalwedstrijden die terug beginnen, zelfs de Tour de France is herstart.

WIj houden ons hartje vast, en hopen dat iedereen veilig blijft. Maar als we met zijn allen de nodige voorzichtigheid in acht nemen (handen wassen, maskertje netjes dragen), dan moet het lukken!

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week - een gezegde dat nog nooit zo welgemeend is!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE MAPS: ENKELE NIEUWIGHEDEN
Een van de handigste dingen die Google bedacht heeft, zijn volgens ons de Google Maps. Je kan ze voor honderd-en-een toepassingen gebruiken, en Google verbetert de interactieve landkaarten nog voortdurend.

Zo werd verleden week bekendgemaakt dat de kaarten het voortaan gemakkelijker maken om de natuur te onderscheiden op een kaart. Bijvoorbeeld het verschil tussen een ijskap, een woestijn, strand, of een dichtbegroeid woud. Deze details zullen te zien zijn op de 220 landen en gebieden die momenteel door Google Maps ondersteund worden.

Deze  nieuwe beelden zijn gebaseerd op satellietbeelden. Hoe knap dit detail wel is, kan je zien bij The Verge, waar je een voor/na foto kan zien (beweeg de verticale scheidslijn). (1)

Nog een andere update betreft actuele informatie over bosbranden. Een feature die al verleden jaar gelanceerd werd voor de branden in Californië, en nu voor de hele VS uitgerold wordt. Daarbij wordt de rand van de branden in real-time weergegeven, en ook welke wegen er omwille van de branden afgesloten zijn.

In een tweede artikel bij The Verge verneem je wat meer achtergrond over de werking van deze feature. (2)
https://www.theverge.com/2020/8/18/21373363/google-maps-redesign-detail-natural-features-environment?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2020/8/20/21376343/google-maps-search-wildfire-boundaries-californiaCHATAPPS VOOR DE WERKVLOER ZORGEN VOOR SPANNINGEN
Door de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus werken nog altijd heel veel mensen van thuis uit. Via gespecialiseerde tools zoals Slack en Teams werken zij aan gezamenlijke projecten, en de bijhorende chatapps moeten ervoor zorgen dat zij een persoonlijk contact met hun collega's behouden.

Maar blijkbaar zorgt dit voor problemen - een chat via de computer is nooit hetzelfde als een live gesprek, en woorden kunnen gemakkelijk verkeerd begrepen worden. Interne verdeling is het gevolg, het vormen van groepjes - die dan zelfs andere groepjes gaan lastig vallen, of een bepaalde groep keert zich tegen één individu.

Een artikel bij OneZero gaat dieper op dit probleem in (1). Wall Street Journal bevestigt deze trend, want het meldt dat advocaten een stijging zien in het aantal klachten wegens pesterijen. (2)

Geen goede evolutie dus. Misschien toch thuiswerken combineren met één dagje naar kantoor, zelfs met mondmasker?
https://onezero.medium.com/the-great-slacklash-is-coming-cc79e64ee11
https://www.wsj.com/articles/slack-has-made-remote-office-communication-easier-it-can-also-be-less-civil-11597915801?mod=djemalertNEWSAPPLE ZAL WORDPRESS DAN TOCH NIET DWINGEN OM PREMIUM PLANNEN TE VERKOPEN
Het rommelt nu al meer dan 2 weken over de 30% commissie die Apple vraagt op elke verkoop van een app, en ook op in-app aankopen. Met het bekende spel Fortnite van het bedrijf Epic als symbool van deze strijd. Meer hierover lees je bij The Verge. (1)

Verleden week werd nogmaals olie op het vuur gegooid door het bericht dat Apple Automattic, de maker van de gratis app om je WordPress.com webste te beheren en content te plaatsen, zou dwingen om ook een aanbod voor de WordPress Premium dienst in zijn app op te nemen. Op die manier zou de AIP (Apple In-App Purchase) ervoor  zorgen dat Apple 30% van deze inkomsten zou kunnen afromen.

Daar kwam heel wat reactie tegen, en in een later bericht deed Apple iets heel ongewoons: het verontschuldigde zich, en zei dat WordPress niet langer verplicht zal zijn om in-app aankopen in zijn app aan te bieden.

Toch maar een rare wending, als je het ons vraagt. Misschien wordt het tijd om die 30% commissie eens ten gronde in alle transparantie te beslechten - voor de rechter, zoals bij Epic?
https://www.theverge.com/2020/8/21/21377660/apple-fortnite-epic-antitrust-lawsuit-in-app-purchases-special-deal
https://www.theverge.com/2020/8/22/21397424/apple-wordpress-apology-iap-free-ios-app?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4PROTEST TEGEN AMERIKAANSE BOYCOT TEGEN WECHAT EN TIKTOK
De Amerikaanse president heeft enkele regels uitgevaardigd in het kader van de handelsoorlog met China. Zo bepaalde hij dat TikTok opgedeeld moet worden, en dat er een aparte poot moet komen die de gegevens van de Amerikaanse gebruikers beheert, een poot die door een groot Amerikaans techbedrijf gekocht zou moeten worden van het Chinese moederbedrijf.

Maar daartegen is er protest. Om te beginnen heeft TikTok zelf een proces ingespannen tegen de EO (Executive Order) van Trump, omdat het vindt dat TikTok zich niet kan verweren tegen dit EO van Trump. (1)

Verder duiken er geruchten op als zou de opsplitsing van TikTok ingefluisterd zijn in het oor van Trump door Mark Zuckerberg. (2)

En dan is er ook nog de boycot tegen WeChat, een chatapp met Chinese roots, die eigendom is van de Chinese gigant Tencent. De president had een EO uitgevaardigd waardoor in de toekomst er geen transacties meer met WeChat gedaan mogen worden. Nu is er dus de WeChat Users Alliance opgericht, een non-profit die naar eigen zeggen geen banden heeft met Tencent, en in de VS een klacht ingediend heeft tegen het EO. Dit bevel van de president zou namelijk tegen de grondwet indruisen, het recht op vrije meningsuiting overtreden, en geen mogelijkheid bieden op een eerlijk proces.

Meer hierover bij New York Times.
https://www.nytimes.com/2020/08/24/technology/tiktok-sues-trump-administration.html
https://www.wsj.com/articles/facebook-ceo-mark-zuckerberg-stoked-washingtons-fears-about-tiktok-11598223133?mod=djemalertNEWS
https://www.wsj.com/articles/lawsuit-claims-u-s-wechat-ban-is-unconstitutional-11598059765?mod=djemalertNEWSBEVEILIGINGSMAATREGELEN VAN CHROME BROWSER DOEN HET IETS TE GOED
Google heeft  een extra beveiliging willen invoeren: ontdekken of een netwerk tracht om DNS queries weg te kapen. Daarvoor heeft in zijn eigen Chrome browser en de nazaten daarvan, de op Chromium gebaseerde browsers, een test ingebouwd: er worden drie domeinnamen bedacht van willekeurig 7 tot 15 karakters en uitgetest. Geven twee daarvan dezelfde IP weer, dan besluit de browser dat het netwerk niet bestaande domein requests opvang en naar een andere bestemming afleidt. Deze test wordt uitgevoerd bij het opstarten van een toestel, en telkens wanneer de IP of DNS instellingen van een toestel wijzigen.

Misschien een slim idee, maar het zorgt wel voor een massa vals zoals het spreekwoord zegt: de weg naar de hel ligt geplaveid met goede voornemens. Het blijkt dat deze queries voor enorm veel verkeer zorgen: volgens de hoofdingenieur van Verisign Matthew Thomas maken deze queries de helft uit van alle queries aan de root servers.

Dat gebeurde niet van vandaag op morgen - eigenlijk heeft Chrome die optie al in 2010 uitgebracht, maar sindsdien is het marktaandeel van de Chrome browser enorm gestegen.

Cru gezegd: de helft van het DNS verkeer naar de root servers wordt gebruikt om één enkele functie in een browser te ondersteunen.

Een interessant artikel hierover bij ZDNet, met een discussie bij Slashdot.
https://www.zdnet.com/article/chromium-dns-hijacking-detection-accused-of-being-around-half-of-all-root-queries/
https://tech.slashdot.org/story/20/08/24/0336252/chromiums-dns-hijacking-tests-accused-of-causing-half-of-all-root-queries?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.theregister.com/2020/08/21/chromiums_dns_network/AUDIBLE START MET EXCLUSIEVE CONTENT
Gesproken boeken,  de specialiteit van Audible, waren eigenlijk al langer in zwang, maar met de sterke stroom waarin podcasts de oren van de luisteraars veroveren, wil het nu ook een graantje meepikken van de podcasts.

Het bedrijf zal een collectie van 11.000 exclusieve audiowerken aanbieden, waaronder podcasts die je zonder advertenties beluisteren kan. Het aanbod geldt voor bestaande abonnees op de Audible dienst.

Vanaf 27 augustus komt er ook een abonnement dat $7,95 per maand kost, en waarbij je toegang krijgt tot die exclusieve content. Maar het geeft je wel geen rechten op de audioboeken - dat blijft een apart abonnement: voor $14,95 per maand krijg je één credit per maand, om een audioboek te beluisteren. En voor $22,95 zijn dat er twee.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/8/24/21398875/audible-plus-premium-subscription-membership-plan-creditTECHFABRIKANTEN VERSCHUIVEN HUN FABRIEKEN
Heel wat technologiebedrijven, waaronder Apple, hebben de laatste jaren hun productie verschoven naar China. De arbeidskost is daar laag, en het was eigenlijk een domino-effect: hoe meer fabrikanten hun fabriek naar China verhuisden, des te meer onderdelen er te vinden waren, zodat het logischer werd om daar ook de assemblage van de eindproducten te gaan doen.

De coronacrisis heeft echter de zwakte in die redenering blootgelegd: de techsector werd geografisch veel te afhankelijk. Daarom moet het geen boycot zijn van China tegenover alle landen - het was gewoon dat China door de epidemie met een groot gezondheidsprobleem zat, waardoor alle fabrieken gesloten werden. En de hele wereld geconfronteerd werd met problemen bij de oplevering van toestellen.

Dat heeft de bedrijven aan het denken gezet - en je ziet stilaan een trend naar diversificatie van de productie. Zo hebben Foxconn en Pegatron, twee bedrijven die voorheen vooral in China produceerden, aangekondigd dat zij overwegen om nieuwe fabrieken te bouwen in Mexico. Daar zouden dan de iPhones gebouwd worden - maar volgens bronnen zou Apple nog niet in die plannen gekend zijn.

Foxconn heeft tussen haakjes al 5 fabrieken in Mexico, waar het servers vervaardigt en tv's voor Sharp.  En Pegatron van zijn kant zou gesprekken voeren om een productielijn voor de vervaardiging van chips en andere elektronische componenten te verhuizen van China naar Mexico.

Een interessant achtergrondartikel hierover bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-mexico-china-factories-exclusive-idUSKBN25K17XFIREFOX VERSIE 79: EEN NIEUW BEGIN
Na meer dan een jaar ontwikkeling, heeft Mozilla de versie 79 van zijn browser voorgesteld. Die kreeg, naast het nummertje 79, ook een eigen naam mee, Firefox Daylight. De reden daarvoor? Net zoals bij Firefox 57, die "Quantum" genoemd werd, moet deze naam aangeven dat er hier weer een nieuwe mijlpaal neergezet wordt.

Deze versie is, zoals VentureBeat het zegt, volledig vernieuwd, sneller, gebruiksvriendelijker. Het bevat ook de Enhanced Tracking Protection, die standaard geactiveerd is. Er is een nieuwe gebruiksinterface, een nieuwe mobiele browser engine, GeckoVie, ontwikkeld door Mozilla zelf, en er zijn vele nieuwigheden.

De nieuwe browser wordt vanaf deze week wereldwijd uitgebracht.

VentureBeat gaat wat dieper in op de achtergrond, zoals het marktaandeel dat de Firefox browser momenteel heeft, en hoe het verder kan, nu het zoveel personeelsleden heeft moeten ontslaan.
https://venturebeat.com/2020/08/25/firefox-daylight-android-enhanced-tracking-protection-geckoview/NIEUWS BINNENLAND: OOK VIER VIJF EN ZES KOMEN MET STREAMING PLATFORM
Het wordt echt wel dringen bij de streaming platforms. Enerzijds heb je de platformen die gekoppeld zijn aan tv-zenders, zoals VRT NU en VTM Go. En anderzijds de nieuwe platformen zoals Telenet Play, Streamz dat binnenkort van start gaat, en Disney Plus, die meer overkoepelend werken en content aanbieden van de grote productiehuizen - die dus eigenlijk Netflix een beetje concurrentie willen aandoen.

Nu is er nog een nieuw aanbod: de tv-zenders VIER, VIJF en ZES gaan hun programma's bundelen in een nieuw overkoepelend platform, dat in de naam het woord "Play" zal dragen - omdat die zenders nu eenmaal eigendom zijn van SBS, en Telenet eigenaar is van SBS. Simpeler wordt het er niet op, want Telenet zit ook, samen met DPG Media (VTM) achter Streamz.

En om het compleet verwarrend te maken, heeft VTM aangekondigd dat het de doelgroep zenders Q2, CAZ en Vitaya een nieuwe naam geeft: VTM 2, VTM 3 en VTM 4.

Om een punthoofd van te krijgen...
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200820_92269070?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeedNIEUWS NEDERLAND: BLENDLE GAAT OVER IN FRANSE HANDEN
In het voorwoord van de wekelijkse nieuwsbrief vermeldden wij dat wij ondertussen al een flinke som betalen aan maandelijkse abonnementen op kranten en nieuwssites. Het zou veel interessanter zijn indien al die sites zich zouden scharen achter één betaaldienst, en je dan, wanneer je op een artikel stuit dat achter een betaalmuur zit, via deze dienst per artikel zou kunnen betalen.

Het Nederlandse initiatief Blendle, opgericht in 2014 door  Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping, hebben iets dergelijks geprobeerd. Alleen brachten zij zelf een keuze van artikels, die je dan op een betaal-per-artikel basis kon lezen. Eigenlijk niet ideaal, en verschillende uitgevers trokken zich terug uit het initiatief.

Toch kon Blendle uitbreiden naar kranten in de VS en Duitsland. En nu is het dan overgegaan in Franse handen. Klöpping kondigt aan dat het zijn model nu zou veranderen naar een model van premium abonnementen, in plaats van microbetalingen per artikel. Benieuwd wat die prijzen dan gaan zijn...
https://www.tijd.be/ondernemen/media-marketing/Online-kiosk-Blendle-in-Franse-handen/10241829?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.itCHROME 85 IS UIT
De nieuwe versie van de Chrome browser laadt pagina's 10% sneller op Mac en Windows, zo lees je bij 9to5 Google. Dat wordt mogelijk gemaakt door de Profile Guided Optimization of GPO, een compiler optimaliseringstechniek waardoor de delen van de code die het belangrijkst zijn voor de performantie sneller kunnen gaan.

Volgens Google zelf zouden er ook betere snelheden gehaald worden wanneer de CPU verschillende tabs of programma's moet draaien.

Google test ondertussen ook 'Tab throttling' uit. Daarbij worden aan achtergrondpagina's die al een tijdje niet meer gebruikt werden, minder bronnen toegekend. Zodat de actief gebruikte tabs sneller laden, en er ook batterij en geheugen gespaard wordt.

Meer bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2020/08/25/chrome-85-mac-windows-stable/MICROSOFT: TRANSCRIBE EN IMMERSIVE READER
Twee nieuwigheden van Microsoft. Om te beginnen: Immersive Reader, een onderdeel van de Azure Cognitive Services, wordt algemeen beschikbaar. Met deze tool kunnen ontwikkelaars extra functies voor het beter lezen en begrijpen van teksten inbouwen in hun apps.

Deze Immersive Reader moet mensen helpen die last hebben van dyslexie, dysgrafie en ADHD, door het gemakkelijker te maken zich op de teksten te concentreren door bijvoorbeeld tekst voor te lezen terwijl de woorden oplichten - een beetje zoals bij karaoke, maar ook door extra ruimte tussen de letters en door lettergrepen op te splitsen. (1)

Een tweede nieuwigheid betreft het automatisch uitschrijven van audio. Deze tool is beschikbaar voor de webversie van Microsoft Word voor wie een Microsoft 365 account heeft. Je kan hierbij audio met gesproken woord uploaden naar Word, en de tool zal de tekst uitschrijven. Je kan ook live teksten uitspreken, en Word zal ze opnemen en uitschrijven. Bij de live gesproken teksten gebeurt de transcriptie binnen enkele seconden, terwijl het bij een audio die je uploadt ongeveer even lang zal duren als de audio is (een fragment dat 5 minuten duurt zal 5 minuten nemen om uitgeschreven te worden).

Je kan live onbeperkt audio laten uitschrijven, en per maand maximum 5 uren audio uploaden. De functie zou binnenkort uitgebreid worden naar smartphones en tablets, maar er is voorlopig niets geweten over de komst ervan naar de desktopversie van Word. (2)
https://venturebeat.com/2020/08/25/microsoft-makes-azure-service-immersive-reader-generally-available/
https://www.cnet.com/news/microsoft-brings-transcriptions-to-its-word-documents-app-but-there-are-some-catches/PRIVACY BESCHERMING VAN APPLE STREEP DOOR REKENING FACEBOOK
In versie iOS 14 die binnenkort uitkomt, zal de privacy van de gebruiker nog beter beschermd worden. En dat is een maatregel die een flinke streep door de rekening trekt van Facebook.

Apps zullen namelijk toelating van de gebruiker moeten vragen, vooraleer zij de Apple Device Identifier of IDFA mogen noteren. Maar het is juist met die IDFA dat adverteernetwerken, inbegrepen het Facebook Audience Network, gebruikers volgen bij hun surftochten om hen advertenties te tonen.

Facebook heeft al een waarschuwing uitgezonden naar ontwikkelaars, die gebruikmaken van dat netwerk om geld te verdienen met advertenties, dat zij hun inkomsten wel eens met 50% of meer zouden zien dalen. Facebook voegt eraan toe dat het niet langer zin heeft voor Facebook dat het zijn adverteernetwerk aanbiedt voor iOS 14...
https://www.engadget.com/facebook-warns-developers-ios-14-audience-network-172838009.htmlAPPLE: AUGMENTED REALITY EN FORTNITE
Volgens Bloomberg zou Apple van plan zijn om augmented reality content toe te voegen aan de tv-shows die het vervaardigt voor zijn Apple TV Plus. Wanneer je naar zo'n show kijkt, dan zou je voorwerpen of personen kunnen zien als je dat beeld bekijk op je smartphone.

Het nut van deze functie, daar wordt nog aan getwijfeld. Wat wel een commerciële toepassing zou kunnen zijn, is bijvoorbeeld informatie over een kleedje of juweel dat een actrice draagt, over een opvallend meubelstuk, enz. Meer bij The Verge. (1)

Een tweede bericht betreft de sage van Fortnite - je weet wel, de populaire game van Epic waarrond hetze ontstaan was omdat Epic niet langer 30% commissie wil betalen op in-app aankopen.  Waarop Apple Fortnite geblokkeerd heeft op de App Store.

Welnu, Epic heeft beslist dat het nieuwe seizoen van Fortnite, dat vandaag uit zou moeten komen, niet toegevoegd kan worden aan de bestaande iOS versies van het game, en er ook geen update uitkomt voor de macOS versies. Dat betekent wel dat het spelen van de game niet mogelijk zal zijn voor een Mac-speler tegen iemand met een ander toestel (Windows computer, Xbox, Android). Mac-spelers kunnen wel tegen elkaar spelen, maar dan zonder het nieuwe seizoen.

Meer bij The Verge. (2)
https://www.theverge.com/2020/8/26/21402314/apple-augmented-reality-tv-plus-tie-in-companion-content-subscribers?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2020/8/26/21402547/fortnite-epic-games-apple-ios-macos-two-different-games

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE WOORDJES LEREN: HIFIC
Er zijn altijd nieuwe technologieën, en wij zijn er als de kippen bij om daarover iets te weten te komen - nieuwsgierig als we zijn! HiFiC staat voor High-Fidelity Generative Image Compression, een nieuwe methodologie om beelden te comprimeren.

Die is lossy, net zoals de huidige JPEG standaard, maar gebruikt wel een techniek waarbij de data die bij de compressie verloren werden, terug opgebouwd worden wanneer je de afbeelding ziet. Met als resultaat: een beeld van hogere kwaliteit, maar met lagere grootte in bytes.

De auteurs van de paper die verleden week gepubliceerd werd over deze methode, menen dat HiFiC een kwaliteit kan produceren die compressiemethodes die 1x de bitrate gebruiken, benadert.

Meer bij Fstoppers.
https://fstoppers.com/originals/replacement-jpeg-going-cause-controversy-507055APP VAN SONY MAAKT VAN JE CAMERA EEN WEBCAM
Sony heeft een nieuwe app uitgebracht, waarmee je je digitale camera kan gebruiken als webcam. De app, Image Edge Webcam, is enkel beschikbaar voor Windows 10 - het is niet bekend of Sony ook een macOS versie zal uitbrengen, of een Linux-versie.

Deze app is waarschijnlijk een antwoord op het feit dat vele mensen van thuis uit werken, en dat dit voor een tekort aan webcams gezorgd heeft. Bovendien kan je met zo'n aparte camera veel betere beelden maken dan met de meeste webcams.

De app is heel eenvoudig te bedienen, zo weet Betanews, dat wel aanraadt om te investeren in een driepikkel als statief voor de camera.
https://betanews.com/2020/08/21/sony-image-edge-webcam/
https://support.d-imaging.sony.co.jp/app/webcam/en/download/

 
 


 
De nieuwe oogst


SOUNDS OF COLLEAGUES
Mis je de collega's, het samenzijn op kantoor nu je van thuis uit moet werken? Deze website geeft je de achtergrondgeluidjes die je er normalerwijze hoort - en je kan zelf het volume per geluid (koffiemachine, mensen, printer, regen op het raam enz.) hoger of lager zetten. Voor sommige mensen werkt het relaxerend...
[Taal: ENG]
https://soundofcolleagues.com/#


CINETRII: INVLOEDEN BIJ FILMS

Welke films halen hun inspiratie elders? Welke invloeden vind je in een film terug? Deze website vertelt het je. Vul de naam van een film in, en je krijgt enkele invloeden te zien, en als je daarop klikt dan krijg je het waarom plus een link naar de website op IMDB.
Eigenlijk best heel interessant. Het kan ook jou inspiratie geven, om nieuwe films te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://cinetrii.com/


TUNES: BESTE SONGS VOOR HET WERK
Ook deze webtool richt zich tot de mensen die thuis moeten werken, en wil de beste songs aanreiken om je op te fleuren. Je kan kiezen tussen songs voor werk, focus, chill of relax.
[Taal: ENG]
https://tunes.minutes.so/


HOU JE GEHEUGEN JONG
In dit artikel van Fastcompany worden je tips en apps aangereikt om je geheugen gesmeerd te houden. En jong, ook op je oude dag. En om je te helpen om niets te vergeten.
De tips gaan van to-do apps, die je aan taken herinneren, tot een app die gezichten plakt bij je contacten, en zelfs op het web informatie over die personen gaat opzoeken.
Inspiratie voor heel wat experimenten!
[Taal:ENG]
https://www.fastcompany.com/90367833/5-free-apps-to-supercharge-your-memory


I LOVE PDF

Op deze website vind je alle tools die je nodig hebt om met een PDF te werken: verschillende documenten samenvoegen of terug splitsen, een PDF comprimeren, of een Word, Powerpoint, Excel enz omvormen tot een PDF.
[Taal: ENG]
https://www.ilovepdf.com/


SENDGB: GROTE BESTANDEN STUREN

Iedereen kent wel WeTransfer, waarmee je grotere bestanden kan sturen. Dit is een alternatief: je kan hier bestanden tot 5 GB verzenden, en zelf bepalen hoe lang die bewaard worden. Bij bestanden kleiner dan 250 MB kan dat tot 90 dagen zijn, maar grotere bestanden slechts enkele dagen - tenzij je een plus-abonnement neemt.
[Taal: ENG]
https://www.sendgb.com/


UMAMI: WEB ANALYTICS

Dit is een analytics oplossing die je zelf kan hosten. Het is een alternatief voor Google Analytics, dat de nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid legt. Een demo kan je op de website bekijken.
[Taal: ENG]
https://umami.is/docs/about


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COVID EVENT RISK MODEL
Iedereen wil dat we zo snel mogelijk terug naar een normale manier van leven kunnen gaan - maar dat zit er niet in. Alles wat zal kunnen, is een leven met beperkingen, zoals het beperken van het aantal aanwezigen op een evenement.
Gelukkig zijn er tools die je helpen wanneer je een evenement wil organiseren, om dat zo veilig mogelijk te maken. Deze website van de Vlaamse overheid helpt je daarbij.
[Taal: NL]
https://www.covideventriskmodel.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ASPERGES KOKEN

Een van de lekkerste groenten zijn de asperges - en dan vooral de witte, de Belgische, de heerlijk dikke. Asperges zijn maar een korte tijd verkrijgbaar in het jaar, en ze goed, knapperig koken is een kunst.
Deze website is aan asperges gewijd, met enkele complete recepten erbij. De website is niet meer onderhouden (de laatste posting dateert van 2018, maar dat neemt niet weg dat je er heel wat nuttige informatie vindt.
[Taal: NL]
http://www.aspergeskoken.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GUIDO GEZELLE ARCHIEF
Een van de dichters waarop Vlaanderen erg trots is, is Guido Gezelle. Op deze website verneem je meer over zijn leven en zijn werken. Je leest er ook zijn brieven.
[Taal: NL]
https://gezelle.be/


70 JAAR INTERIEURDESIGN ONLINE

Wist je dat Ikea al 70 jaar bestaat? En al die jaren heeft het catalogussen uitgegeven met zijn producten. Die eigenlijk, vanaf de jaren 1950 tot nu, een mooi overzicht geven van interieurdesign.
Deze catalogussen heeft Ikea nu online gezet. Om dus kennis te maken met maar liefst 19.000 pagina's interieurnostalgie.
[Taal: ENG]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/08/26/ikea-catalogus-online/
https://ikeamuseum.com/sv/ikea-kataloger/


SNIPPERAPP 2: VOOR ONTWIKKELAARS
Dit is een native macOS tool voor ontwikkelaars, en studenten computerwetenschappen. Je kan er markdown notities maken en je code snippets op verschillende plekken bewaren.
https://www.producthunt.com/posts/snipperapp-2
https://snipper.app/?ref=producthunt


GRATIS APPLE MOTION TEMPLATES
Apple Motion is een ongelooflijk snelle animatie app, waarmee je verschillende soorten bewegende beelden kan maken, titels, visuele effecten. Er bestaan ook templates die je daarbij kunnen helpen.
In deze posting van Speckyboy vind je links naar 25 gratis templates. Om je creativiteit aan het werk te zetten!
[Taal: ENG]
https://speckyboy.com/free-apple-motion-templates/
https://www.theverge.com/2020/8/25/21377585/irobot-ai-software-update-home-intelligence-genius-app?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Geologische formatie in de ondergrond van België, afkomstig uit het Carboon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Formatie_van_Chokier
    Volk in de historische regio Nubië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nubi%C3%ABrs_(volk)
    Zwitserse entomoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Carl
    Metafoor om iemands beschikbare mentale en fysieke energie te beschrijven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lepelmetafoor
    Autonoom wapen of wapensysteem dat zelfstandig kan zoeken naar doelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dodelijk_autonoom_wapen
    Vijfdelige reeks Brusselse wandtapijten naar schilderijen of motieven van Jheronimus Bosch - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brusselse_wandtapijten_naar_Jheronimus_Bosch
    Franse zoöloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfred_Giard
    Australische jeugdserie van twaalf afleveringen uit 1988 - https://nl.wikipedia.org/wiki/C/o_The_Bartons
    Nummer dat geschreven is door Paul Simon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Richard_Cory
    Memoires van de Egyptische feministe en nationaliste Huda Sha'arawi - https://nl.wikipedia.org/wiki/Haremjaren
    KRC Genk in het seizoen 2020/21 - https://nl.wikipedia.org/wiki/KRC_Genk_in_het_seizoen_2020/21
    Belgisch stripauteur en kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Laudy


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Sociale media-app en videosite waarvan de tak in de VS misschien afgescheiden wordt - https://nl.wikipedia.org/wiki/TikTok
    Russisch advocaat en politiek en sociaal activist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aleksej_Navalny
    Protesten in Wit-Rusland 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protesten_in_Wit-Rusland_in_2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Centraal-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Centraal-Europa
    Een van de uitgelichte artikels van deze week ging over de Belgische Revolutie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_Revolutie
    De afgelopen week zijn er diverse artikelen over schilderijen van Pieter Bruegel de Oudere verschenen, waaronder de volgende:
        Twee aapjes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Twee_aapjes
        De prediking van Johannes de Doper - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_prediking_van_Johannes_de_Doper
        De sombere dag - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_sombere_dag
        De terugkeer van de kudde - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_terugkeer_van_de_kudde


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - AirPods te duur? Dit zijn goede bluetooth-oortjes voor de helft van de prijs
https://www.ad.nl/tech/airpods-te-duur-dit-zijn-goede-bluetooth-oortjes-voor-de-helft-van-de-prijs~a35ab491/
- Wie pakt het laatste ticket naar het WK League of Legends namens Europa?
https://www.ad.nl/esports/wie-pakt-het-laatste-ticket-naar-het-wk-league-of-legends-namens-europa~a9836d34/
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Beoplay H95: luxe hoofdtelefoon voor 95ste verjaardag merk
https://elektrozine.be/beoplay-h95-luxe-hoofdtelefoon-voor-95ste-verjaardag-merk/
- JBL Quantum headset voor gamers belooft 360 graden geluid
https://elektrozine.be/jbl-quantum-headset-voor-gamers-belooft-360-graden-geluid/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Bloatbox 0.12.5: verwijder overbodige Windows onderdelen
https://computertaal.info/2020/08/27/bloatbox-0-12-5-verwijder-overbodige-windows-onderdelen/
- Ms Office documenten openen zonder Ms Office
https://computertaal.info/2020/08/28/ms-office-documenten-openen-zonder-ms-office/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Ook mediauitgevers spreken zorgen uit over opt-in advertentietracking in iOS 14
https://tweakers.net/nieuws/171534/ook-mediauitgevers-spreken-zorgen-uit-over-opt-in-advertentietracking-in-ios-14.html
- Landelijke uitrol van CoronaMelder-app wordt uitgesteld tot na 1 september
https://tweakers.net/nieuws/171530/landelijke-uitrol-van-coronamelder-app-wordt-uitgesteld-tot-na-1-september.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Federale politie vroeg nog geen data op van slimme luidsprekers
In de VS worden slimme luidsprekers vaak geraadpleegd bij politie-onderzoek. In België is dat vooralsnog niet het geval, zo leert Data News.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/federale-politie-vroeg-nog-geen-data-op-van-slimme-luidsprekers/article-news-1634547.html
- Tesla doelwit van mislukte ransomware-aanval
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-doelwit-van-mislukte-ransomware-aanval/article-news-1634503.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Meer dan standaard | Coole tricks met een smartphone camera
https://www.technologium.be/meer-dan-standaard-coole-tricks-met-een-smartphone-camera
- Big tech | Te grote technologie mastodonten met teveel macht
https://www.technologium.be/big-tech-te-grote-technologie-mastodonten-met-teveel-macht*** TANDEMTECH


- Motorola Moto G 5G Plus review: midranger van de toekomst
5G voor een licht prijsje
https://tandemtech.be/motorola-moto-g-5g-plus-review-6bb418c46a5d
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IH review: gaming laptop met een luid kantje
Je moet wat over hebben voor het dunne chassis
https://tandemtech.be/asus-rog-zephyrus-g14-ga401ih-he071t-review-f386f4986956
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Hebben we nog data scientists nodig als alles automatisch wordt?
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/hebben-we-nog-data-scientists-nodig-als-alles-automatisch-wordt
- De revolutionaire technologie van deze Limburgse start-up maakt genetisch onderzoek accurater én toegankelijker
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/de-revolutionaire-technologie-van-deze-limburgse-start-up-maakt-genetisch-onderzoek-accurater-en-toegankelijker 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
VORM JE OUDE LAPTOP OM TOT EEN CHROMEBOOK

Heb je een laptop die eigenlijk niet meer voldoet, te weinig computerkracht heeft? Dan kan die nog wel gebruikt worden als een "kastje" om daarop het Chrome OS te installeren. Dat haalt namelijk zijn rekenkracht vanuit de cloud, en ook de gebruikersinterface vraagt niet veel resources.
Dit artikel bij PC World vertelt hoe je het doet.
[Taal: ENG]
https://www.pcworld.com/article/3572269/how-to-turn-a-laptop-into-a-chromebook.html#tk.rss_all


SCHAKEL JE DO NOT DISTURB WHILE DRIVING UIT OP JE IPHONE
Op zich is die functie op je iPhone best wel handig: die zorgt er namelijk voor dat je niet in de verleiding komt om telefoontjes te gaan beantwoorden terwijl je aan het rijden bent. Maar die functie schakelt zichzelf soms automatisch in, zelfs wanneer jij niet aan het stuur bent.
In dit artikel vind je een methode om dit te vermijden.
[Taal: ENG]
https://www.howtogeek.com/685952/how-to-turn-off-do-not-disturb-while-driving-on-an-iphone/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  DRIPS DIARY: DAGBOEK VOOR ALLES


Met deze tool kan je alle mogelijke dingen bijhouden in je dagboek - heel simpel, via icoontjes. Je stemming, activiteit, maar ook je inkomen en uitgaven, hoeveel water je drinkt, enz.
https://apps.apple.com/us/app/id1509739289/?ref=launchingnext


COREL PAINTER
Deze software is bedoeld voor de artiest die digitaal zijn werken maakt. Er zijn meer dan 900 verschillende brushes (penselen), en heel veel tips om de app onder de knie te krijgen.
De tool is  voor Windows, en je dient er een abonnement op te nemen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/corel-painter/9nz9s9nfhmnw?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


TREE STYLE TAB VOOR FIREFOX
Deze extensie voor Firefox zorgt ervoor dat je je tabs in een boomstructuur kan ordenen, in een klein venster. Daarbij worden websites die thematisch bij elkaar horen gegroepeerd. Zo heb je een beter overzicht en kan je sneller wisselen tussen de juiste tabs.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/tree-style-tab/


SIMPLY LEARN: 50 TALEN
Een app voor Android en iOS, waarmee je vreemde talen snel kan leren, en een gratis boek met zinnetjes kan gebruiken die handig zijn om op je reis te gebruiken. Er zijn 50 talen voorradig.
https://simyasolutions.com/simply-learn-languages/


CODEMAP: VISUALISEER JE CODE

Deze tool voor ontwikkelaars visualiseert je code - niet door de syntax te highlighten, maar ook door de verwijzingen naar andere locaties in je code visueel weer te geven.
https://codemap.app/
https://www.launchingnext.com/s/codemap-/62465/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een zot zegt wat hij weet,
en een wijs man weet wat hij zegt.
-Joods gezegde-