Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
27/8/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1171 van 22/8/2020Gegroet lezer,

Deze week hebben wij er ons op betrapt dat wij nog een abonnement op een nieuwssite extra genomen hebben. De tijd van gratis nieuws is voorbij, en naast de klassieke kranten zijn er ook 'alternatieve' media die vinden dat hun journalistieke werk de moeite waard is om ervoor te moeten betalen, wil je het lezen. En wij kunnen ze geen ongelijk geven.
Het gevolg is wel dat we ondertussen al meer dan 100 euro per maand aan abonnementen betalen. Maar ja, om nieuws van alle kanten te vernemen, verschillende bronnen te horen, moet je wel wat over hebben...

Veel leesplezier met uw wekelijkse nieuwsbrief - die nog altijd gratis is!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MOZILLA VERNIEUWT DEAL MET GOOGLE
Mozilla, de organisatie die ervoor zorgt dat wij met zijn allen met de Firefox browser kunnen surfen, heeft goed nieuws op financieel vlak. Het heeft de overeenkomst met Google vernieuwd om diens zoekmachine tot standaard zoekmachine te plaatsen in Firefox, in de VS en verschillende andere landen. Over de duur van de verlenging en de prijs die het daarvoor kreeg, is niets bekend.

Mozilla zal wel opgelucht zijn met dit bericht, want de financiën waren daar een beetje krap aan het worden. Verleden week moest het bedrijf namelijk aankondigen dat het 250 medewerkers afdankte, en dat het ook het speciale Servo team schrapte. Dat team werkte aan een nieuwe browser engine voor Firefox, geschreven in Rust. Het project wordt gelukkig niet volledig afgeschreven - Mozilla laat weten dat het nieuwe browsercomponenten zal blijven schrijven in Rust, maar dan rechtstreeks in Firefox, niet langer als apart project.

Meer bij The Register.
https://www.theregister.com/2020/08/14/mozilla_google_search/GOOGLE TOONT GEGEVENS OVER CORONA IN REISDETAILS
Het is momenteel echt heel verwarrend wanneer je reizen wil. Op voorhand iets plannen is haast onmogelijk - tegen de tijd dat je vertrekken moet, kunnen de omstandigheden helemaal anders zijn. Je mag niet meer vertrekken, omdat je reisbestemming een code rood gekregen heeft. En wanneer het veilig is om te vertrekken, dan ben je nog altijd niet zeker dat het veilig blijft - tegen dat je terugkomt kan het land ook in code rood staan, en moet je in quarantaine...

Google probeert daarbij te helpen. Het zal meer COVID-19-informatie tonen wanneer je een zoekopdracht geeft die verband houdt met een reis. Zo krijg je ook het percentage te zien van hotels in een bepaald gebied, waar er kamers beschikbaar zijn, en het percentage vluchten dat momenteel beschikbaar is.

Google Trips zal ook statistieken vertonen over het aantal COVID-gevallen op een bepaalde bestemming, en je zal hotels kunnen opzoeken op basis van hun afzegbeleid, dus of het gemakkelijk is om een reeds geboekte kamer te annuleren.

Deze nieuwigheden worden in de volgende weken uitgerold.
https://www.engadget.com/google-travel-updates-reopenings-202925840.htmlTELEGRAM LANCEERT VIDEOGESPREKKEN MET VERSLEUTELING
Telegram staat er al langer om bekend dat het heel sterke privacymaatregelen hanteert. Zo worden chats en tekstboodschappen end-to-end versleuteld. Dat zou in de nabije toekomst ook gaan gelden voor videogesprekken - het is te zeggen: one-on-one videogesprekken, van persoon tot persoon, niet tussen meerdere personen.

Deze mogelijkheid wordt momenteel als alphaversie wereldwijd uitgerold in zowel de Android als iOS apps. Om een videogesprek op te starten, moet je tikken op de profielpagina van de persoon. Je kan tijdens een gesprek video aan/uitzetten, en bij de videogesprekken heb je ook picture-in-picture zodat je ondertussen in de app zelf kan scrollen doorheen andere gesprekken.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/8/15/21370420/telegram-video-calls-os-android?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4NEDERLAND LANCEERT CORONA-APP
Zoals zo vaak neemt Nederland het voortouw, deze keer met de lancering van een contact tracing app. Een dergelijke app zou een enorme hulp kunnen zijn in de strijd tegen corona, door met name in het oog te houden of jij in contact gekomen bent met een besmet persoon. En je te waarschuwen als dat zo is, want dan kan je jezelf laten testen en zo nodig in quarantaine gaan.

Je zou verwachten dat voor een dergelijke app de hele EU zou samenwerken, want een virus kent uiteraard geen grenzen. En even leek het erop dat elk land zijn eigen app zou uitbrengen. Maar blijkbaar is men toch tot het besef gekomen dat er een grensoverschrijdende uitwisseling moet komen van data die door de apps verzameld worden. In opdracht van de EU hebben SAP en T-Systems een overkoepelend waarschuwingssysteem gebouwd. En de Nederlandse tracing app, CoronaMelder, zal met dit systeem werken. Volgens Computable zal ook ons land aan dit systeem meedoen (1).

Maar hoever staat het met de tracing app in België? Wel, daar wordt aan gebouwd. En die zou tegen half september klaar moeten zijn. Er was wel heel wat te doen over de keuze van het bedrijf dat de app mocht bouwen. En er wordt ook getwijfeld aan de transparantie van de app zelf. Maar de universiteit van Leuven heeft nu een publieke bevraging over de app gelanceerd, waardoor alle burgers tot 31 augustus feedback kunnen geven over de werking ervan. Op de tweede link vind je de bevraging.
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/development/7030203/250449/gateway-voor-europese-covid-19-melders.html
https://esat.kuleuven.be/cosic/sites/corona-app/CORY DOCTOROW: ZELFRIJDENDE AUTO IS BULLSHIT
De bekende blogger en SF auteur Cory Doctorow hecht heel weinig geloof aan de bewering van Uber dat het zelfrijdende auto's gaat maken. In een posting zegt hij dat hij het wel een leuk idee vindt, zelf SF-auteur zijnde, maar dat hij wel het verschil kan maken tussen "gedachtenexperimenten" en "echte dingen".  En dat de Amerikaanse bedrijfswereld dat ook moet kunnen doen.

Uber zou, volgens eigen plannen, enkel winstgevend worden als het volledig autonome wagens uitvindt, en elk onderdeel van het openbaar vervoer kan vervangen door die zelfrijdende wagens. Hij voegt er zelfs aan toe dat Elon Musk, de man wiens "bedrijf met de groene elektrische wagen" enkel winstgevend is dankzij de CO2-credits die het aan fabrikanten verkoopt die de meest vervuilende SUV's vervaardigen, dezelfde fout maakt.

Een interessant artikel hierover bij Pluralistic.net - en bij Slashdot een discussie.
https://pluralistic.net/2020/08/16/combat-wheelchairs/#car-wreck
https://entertainment.slashdot.org/story/20/08/16/1745242/cory-doctorow-self-driving-cars-are-bullshit?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedGOOGLE WAARSCHUWT AUSTRALIË: HET GAAT NIET BETALEN VOOR NIEUWS
Wie in Australië woont en een zoektocht wil uitvoeren via Google, zal nu een boodschap zien staan onder het zoekvak, waarin Google waarschuwt: "De manier waarop Aussies elke dag zoeken op Google is in gevaar door de nieuwe regelgeving van de overheid". En om de boodschap kracht bij te zetten, heeft Google er zelf een "gevaar"-icoontje bij gezet, een gele driehoek met een uitroepteken. En zelfs een pop-up boodschap tijdens je zoektocht.

De reden hiervoor ligt natuurlijk bij het feit dat Australië vraagt dat Google gaat betalen voor het mogen vertonen van snippets en links naar nieuws. Google waarschuwt dat de gratis dienstverlening van Google Search, Gmail en YouTube wel eens in gevaar komt hierdoor, en laat verstaan dat het die gratis diensten wel eens zou kunnen stopzetten wanneer de Australische overheid haar plannen, de "News Media Bargaining Code", doorzet (1).

Een interessante discussie hierover vind je bij Slashdot.
https://www.gizmodo.com.au/2020/08/google-warns-australians-it-really-doesnt-want-to-pay-for-news/
https://yro.slashdot.org/story/20/08/17/0454226/google-warns-australians-it-really-doesnt-want-to-pay-for-news?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedDISCUSSIES BLIJVEN OVER VERLONING GIG-WERKERS
In de "gig"-economie werken mensen bij diensten waar zij vele kleine klusjes doen - van het leveren van eten aan huis, het rondrijden met mensen in hun eigen auto zoals bij Uber, of klusjes doen en poetsen bij privépersonen. Zij doen dit als onderaannemers, als zelfstandigen, zonder enige werkzekerheid, geen verzekering (tenzij zij er zelf voor zorgen) en ze hebben ook geen ziekteverzekering: een dag ziek is een dag geen loon. En is er een dag geen werk, dan is er ook geen loon - geen werkloosheidsuitkering dus.

Rond dat systeem worden er al in vele landen processen gevoerd, om betere bescherming te eisen voor deze gig-werkers. In de Amerikaanse staat California is nu daarover een belangrijke uitspraak gedaan: de gig-werkers moeten als personeelsleden beschouwd worden, met alle voordelen vandien. Uber en Lyft zijn uiteraard niet gelukkig met dat vonnis, want dit maakt het arbeidsloon voor de medewerkers een stuk duurder. Zij hebben dan ook al ermee gedreigd dat zij gewoon geen business meer gaan doen in California (1).

Enkele dagen later kwamen zij met een andere oplossing: hun diensten zouden voortaan als een franchise uitgebaat worden. Derde bedrijven zouden dan Uber en Lyft in licentie kunnen nemen, en plaatselijk hun eigen voertuigenpark inzetten (2). Alles om maar geen vast loon te moeten uitbetalen, blijkbaar.

In Europa blijkt er echter een andere wind te waaien. Daar heeft Jitse Groen, die Just Eat Takeaway leidt, in een interview gezegd dat hij zijn bedrijf liever zou leiden met een staf die wél van die voordelen geniet en bescherming krijgt op de werkvloer. Je moet namelijk weten dat de man 20 jaar geleden Takeaway.com opgericht heeft, en dat hij toen wel degelijk een sociaal statuut aanbood aan zijn werknemers. Maar dat mooie voornemen zal niet overal gelden: in andere landen zou het bedrijf werken met freelance medewerkers, en voor Canada en de VS wordt nagedacht over het mogelijke statuut. Meer hierover bij de BBC (3).
https://om.co/2020/08/13/gig-economy-work/
https://www.nytimes.com/2020/08/18/technology/uber-lyft-franchise-california.html
https://www.bbc.com/news/business-53780299INSTAGRAM NIEUWE MOGELIJKHEDEN
Velen hopen dat Facebook twee communicatiepoten zal laten versmelten: chats in Instagram en Messenger. Mogelijk is er een eerste stap daartoe gezet.

Verleden week zagen namelijk verschillende Instagram-gebruikers toen zij hun app opstartten, een lijst met nieuwe mogelijkheden, waaronder een manier om te chatten vanuit Instagram met gebruikers op Facebook.

In deze update werd er ook wat gewijzigd aan de lay-out, die er nu wat kleuriger uitziet. Je kan swipen om te reageren op een boodschap, er zijn meer reacties met een emoji mogelijk en het icoontje van de DM werd vervangen door het logo van Facebook messenger.

Facebook, zo stelt The Verge, was altijd al van plan om zijn verschillende messaging platformen tot één geheel te maken - Messenger, Instagram en WhatsApp dus. Maar als wij ons niet vergissen was er altijd een door de wet opgelegde barrière om dit te doen. Afwachten dus hoe dit verder verloopt.
https://www.theverge.com/2020/8/14/21369737/facebook-merging-instagram-messenger-chats-updateCHROME 86 WAARSCHUWT JE BIJ ONVEILIGE FORMULIEREN
Wanneer je op een pagina bent waarvan de URL de vorm van "https" draagt, dan verwacht je dat die veilig is, en al het verkeer tussen jouw browser en de server van de website netjes versleutelt.

Blijkbaar is dat toch niet zo. Het komt namelijk nog vaak voor dat er http-content op die website staat, in onbeveiligde formulieren., die jouw input in die formulieren niet doorgeven in HTTPS.

Google wil je daar nu voor waarschuwen. Zo zal autofill niet actief zijn (de gegevens van naam, adres enz. die vanuit je browser opgehaald worden). En het slotje dat je in de adresbalk van je browser ziet, zal in Chrome verwijderd worden. De in Chrome ingebouwde password manager zal echter nog altijd werken, doch enkel sterke nieuwe wachtwoorden aanbieden.

Bovendien zal er een rode waarschuwing onder het veld verschijnen, om je erop te wijzen dat het formulier geen veilige verbinding gebruikt.

Meer bij 9to5Google. Een hele discussie bij Slashdot.
https://9to5google.com/2020/08/17/chrome-insecure-forms-warning/
https://tech.slashdot.org/story/20/08/18/0033257/chrome-86-will-warn-users-about-insecure-forms-on-https-pages?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedBINNENLAND: RICHTLIJNEN VOOR COOKIES WORDEN TOCH NIET GEVOLGD
Toen de EU de richtlijnen voor de GDPR schreef, die de privacy van de burger beter moesten beschermen, was er ook meer aandacht aan de manier waarop cookies gezet zouden worden in jouw browser. De websites moesten meer transparantie geven over wèlke cookies er gezet worden, met welk doel, en jij moest dan expliciet je toestemming geven - plus de mogelijkheid hebben om te kiezen welke soort cookies je wel of niet aanvaardde.

Die richtlijn heeft ervoor gezorgd dat iedereen bij elke site die hij bezocht, terug de cookie-procedure doorlopen moest. En het al snel beu werd om te gaan kijken waarvoor hij eigenlijk zijn toestemming gaf, en al gauw een "akkoord met alles" ging geven.

Toch is dat fout. Dat werd deze week aan het licht gebracht door een reportage van de NOS: zo zouden Tweakers en andere sites van De Persgroep de wet overtreden, door je te dwingen om cookies te aanvaarden (1).

Het zijn echter niet alleen de Nederlandse websites die deze regels overtreden - zoals privacyvoorvechter Matthias Dobbelaere-Welvaert in een Twitter-draadje onderzocht, zijn ook de Belgische websites van kranten in hetzelfde bedje ziek (2).

Echt niet leuk om te lezen - er worden maatregelen genomen om de bedrijven te dwingen de privacy van de burger te waarborgen, maar die maatregelen worden gewoon omzeild. Ten koste van de gebruiker - die niet alleen zijn surfsessie verstoord ziet, om niets eigenlijk...
https://nos.nl/artikel/2274881-privacywaakhond-mensen-moeten-cookies-kunnen-weigeren.html
https://twitter.com/DOBBELAEREW/status/1296028247898161158BINNENLAND: CORONAFORMULIEREN
In het kader van de bestrijding van de coronabesmettingen, wordt tegenwoordig aan de burger gevraagd om bij zijn bezoek aan café, restaurant of andere gelegenheid, zijn naam en contactgegevens achter te laten. Zodat, wanneer ontdekt wordt dat er iemand op hetzelfde moment in die gelegenheid aanwezig was, met COVID-19 besmet is, jij verwittigd kan worden om je te laten testen.

Een goed concept, waarbij vooral gerekend wordt op goede burgerzin, en de vrijwillige medewerking van iedereen - je bent immers niet verplicht je identiteitskaart te tonen. Je kan, als je wil -en vele flauwe grappenmakers deden het- gewoon als telefoonnummer 797204 invullen, het befaamde telefoonnummer van een nummertje van Will Tura.

Maar de verleiding blijkt voor sommige mensen toch te groot om misbruik te maken van de data die zij nu in handen krijgen. Zo vertelt een gebruiker op Twitter hoe de uitbater van een gelegenheid zwaar de fout in ging: onderaan het contactformulier dat hij moest invullen stond ook vermeld dat, tenzij hij de optie "ik geef geen toestemming" aanvinkte, de uitbater zijn gegevens gebruiken mocht voor het verzenden van nieuws over zijn etablissement.

Een dubbele fout: opt-out mag niet, en de gegevens van het contactformulier mogen enkel gebruikt worden voor contactopsporing.
Waarschijnlijk zal het bericht van deze twitteraar een gerechtelijk staartje krijgen...

Het hele draadje en de reacties vind je hier:
https://twitter.com/GXGOW/status/1296076514744819714INSTAGRAM: QR-CODES EN SUGGESTIES
Twee nieuwtjes over Instagram. Om te beginnen: het breidt zijn feed uit met de "suggested posts". Dat zijn postings van accounts die je niet volgt, maar die mogelijk interessant zijn, en die je zal kunnen zien wanneer je aan het einde van je feed gekomen bent.

Een optie die voor- en nadelen heeft. Tot nu toe zag je in je feed enkel postings van mensen die jijzelf gekozen hebt. En voor sommigen zal die extra toevoeging van 'ongewenste' postings, als storend overkomen. Maar voor anderen is het misschien de kans om nieuwe mensen te ontdekken (1).

Een tweede bericht over Instagram betreft QR-codes. Instagram had namelijk al op beperkte schaal de optie geboden waarbij je op je profiel een QR-code kan aanmaken. Die kan dan gescand worden door elke app die QR-codes ondersteunt. Bedrijven kunnen dan een QR-code op hun visitekaartje zetten, zodat klanten die gewoon moeten inscannen om hun account te openen, zodat zij openingsuren zien, items kunnen aankopen, of je account kunnen volgen.

Deze optie werd nu verder uitgebreid. Meer bij The Verge (2).

https://www.theverge.com/2020/8/19/21373809/instagram-suggested-posts-update-end-feed?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2020/8/18/21372322/instagram-qr-code-launch-global-nametag?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4GOOGLE BREIDT OPTIES BIJ ACTIVITY CARDS UIT
Eerst even uitleggen wat Activity Cards zijn - dat zijn kaartjes die Google aanmaakt om je te helpen een zoekactie verder te zetten. En die cards krijgen nu extra opties.

Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar accessoires voor je iPad, dan zal er een Shoppping card verschijnen, en die zal producten vertonen die je voorheen opgezocht hebt, en zelfs dingen die je niet zelf opgezocht hebt maar toch verwant zijn. Als er een review was voor dat product, dan staat dat er ook in, zodat je de opties beter vergelijken kan.

Ook de Jobs card werd uitgebreid: die zal nieuwe jobaanbiedingen waarin je geïnteresseerd zou kunnen zijn, vertonen.

En de Recipes (recepten) card zal je recepten tonen die verwant zijn aan je oorspronkelijke zoekopdracht. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar recepten met kip, dan zal je verwante recepten zien die je recent bezocht hebt, zelfs met een thumbnail van de afbeelding zodat het gemakkelijker wordt om het juiste recept te kiezen.

Wil je die cards niét zien bij de zoekresultaten, dan kan je dat afzetten in je zoekinstellingen.
https://www.engadget.com/google-activity-cards-shopping-jobs-recipes-audio-assistant-183811004.htmlZOOM NU OOK OP SLIMME SCHERMEN
Zoom, de videoconferentiedienst die enorm populair werd door de coronacrisis, zet zijn steile opmars voort. Het heeft deze week aangekondigd dat de videoconferentie-app ook zal werken op de Amazon Echo Show, de Facebook Portal, en de Google Nest Hub Max. Dat zijn dus slimme schermen van de verschillende fabrikanten - dus een slimme luidspreker, maar dan met scherm.

Als eerste is Facebook Portal aan de beurt, dat in september een eigen Zoom app krijgt - naast andere videoconferentie-apps zoals BlueJeans, GoToMeeting en webEx. Nog nieuw is het feit dat je op de Portal toestellen kan inloggen met je Facebook Workplace account - de account die je dus hebt voor de bedrijfsversie van Facebook.

Google van zijn kant brengt verbeteringen aan zijn apps aan, zodat die beter samenwerken met Zoom. Zo zal je vanuit je Google Calendar een Zoom conferentie kunnen bijhouden, ook door gewoon een voice commando te geven.

De Echo Show van Amazon tot slot krijgt ook een dergelijke integratie, waarbij toestellen die een gezamenlijke kalender delen kunnen deelnemen via voice commando, en dus zonder de meeting ID te moeten invullen of een wachtwoord.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/8/19/21373661/zoom-smart-displays-facebook-portal-google-nest-amazon-echo-showAIRBNB VERBIEDT WERELDWIJD FUIVEN IN RUILHUIZEN
Met het verbod op samenscholingen in vele landen, bijvoorbeeld in ons land om met meer dan 10 personen samen te komen, is de verleiding groot om, wanneer je toch een feestje wil houden, dat stiekem te doen. Niet bij je thuis, maar op een Airbnb plek die je huurt bijvoorbeeld.

Het huizendeel-platform is zich daarvan bewust, en heeft wereldwijd een verbod uitgevaardigd op het geven van fuiven en organiseren van evenementen op alle deel-woningen en appartement, omwille van de gezondheidsredenen.

Het heeft ook een maximum ingesteld van 16 mensen, die tegelijkertijd een pand mogen betreden.

Nu moet hieraan toegevoegd worden dat er al langer klachten waren over mensen die een huis of appartement via Airbnb huurden, en daar een fuif organiseerden. Met overlast voor de buren tot gevolg, en vaak ook heel wat schade aan de woning zelf. Als gevolg daarvan bood Airbnb de partijen die hun huis op de ruilsite aanboden al de mogelijkheid om party's in hun woning te verbieden.

Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2020/08/20/airbnb-announces-global-party-ban-for-public-health-reasons.html 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SURFACE DUO: MICROSOFT VRAAGT DAT GEBRUIKERS USE CASES BEDENKEN
Verleden week heeft Microsoft de Surface Duo voorgesteld, een toestel dat onder Android draait en twee schermen ondersteunt.

Volgens Microsoft is de reden om dit toestel te maken het feit dat het werken met één scherm op je smartphone echt onhandig is wanneer je bijvoorbeeld met twee apps tegelijkertijd wil werken. Met dat dubbele scherm zou het moeten lukken. Maar tegelijkertijd moedigt Microsoft de mensen aan om zelf nieuwe toepassingen te bedenken, waarvoor de Surface Duo ideaal zou zijn.

Het toestel kost vanaf €1.399. Meer lees je in een eerste artikel bij Betanews (1). In een tweede artikel van Betanews echter wordt het toestel een Fail genoemd, en worden 5 redenen opgesomd waarom je het toestel niet zou moeten kopen (2). Het toestel zou te duur zijn, geen 5G hebben, te dikke randen hebben, geen NFC (near-field communication) hebben, wat je nodig hebt om contactloos te kunnen betalen, en de stylus moet je extra betalen.

Geen goede start dus...
https://betanews.com/2020/08/12/microsoft-surface-duo-available-to-pre-order/
https://betanews.com/2020/08/12/microsoft-surface-duo-fail/GOOGLE MAAKT VAN JE ANDROID EEN AARDBEVINGMELDER
Google kondigde plannen aan om een waarschuwingssysteem voor aardbevingen in te bouwen in Androidtoestellen. Dat zou dan gebaseerd zijn op de accelerometers die in de smartphones ingebouwd zijn, en die zouden signalen kunnen detecteren die wijzen op een aardbeving.

Is dat het geval, dan wordt dat signaal doorgestuurd naar een speciale server bij Google, gewijd aan dat opsporen van aardbevingen, samen met de locatie van waar die beving vastgesteld werd. De server zal dan de informatie die hij ontving van verschillende Android smartphones combineren, om te beslissen of het wel degelijk om een aardbeving gaat. Is dat laatste het geval, dan zal het systeem automatisch een waarschuwing uitsturen naar de Androidtoestellen, zodat mensen zich in veiligheid kunnen brengen.7

Dit systeem zou het plaatsen van een netwerk van seismometers kunnen vervangen.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/google-to-introduce-earthquake-detection-alerts-to-android/?ftag=COS-05-10aaa0g&taid=5f33cbb6df732d00014d8939&utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitterGOOGLE PIXEL BUDS: NU MET AI
Google brengt een nieuwe versie uit van de draadloze oorknopjes, de Pixel Buds. En daarvoor doet het beroep op AI (Artificiële Intelligentie). Die moet ervoor zorgen dat bepaalde geluiden toch doorheen de onderdrukking van achtergrondgeluiden kunnen, omdat zij belangrijk zijn, via een Attention Alert. Dat kan het geluid zijn van een huilende baby, een blaffende hond en de sirene van de nooddiensten.

Google heeft zijn AI-systemen getraind om die geluiden te herkennen. Meer hierover bij Venturebeat. En een discussie bij Slashdot.
https://tech.slashdot.org/story/20/08/20/165228/google-pixel-buds-tap-ai-to-alert-users-to-sirens-crying-babies-and-barking-dogs

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetHALLO HIER HILVERSUM
Vincent Bijlo en Ger Jochems kijken bij het 100-jarig bestaan van de radio terug naar legendarische programma's. En in deze aflevering gaat het met name over het hoorspel.

Onder de titel "Radiodrama leeft op dankzij podcast". Een stelling die wij alleen maar kunnen bijtreden.

De toon van de uitzending is naar onze smaak iets te weinig respectvol tegenover het genre en té vlot, zoals dat tegenwoordig altijd moet zijn - maar misschien ligt dat aan een generatieverschil tussen mezelf en de radiomakers, en de Vlaamse / Nederlandse manier van radiomaken.

Toch blijft het interessant om deze uitzending, waarin o.a Het Gebouw, De Deense Detective en Geen noot is Onschuldig besproken worden, te beluisteren.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/hallo-hier-hilversum
https://www.nporadio1.nl/podcasts/hallo-hier-hilversum/4963-51-hoorspel-4-radiodrama-leeft-op-dankzij-podcast
 
De nieuwe oogst


   
NEW YORK 1940
Deze website geeft een 'street view' van New York in de jaren 1940. Tussen 1939 en 1941 werden er namelijk in opdracht van de New York City Tax Department foto's gemaak van elk gebouw in 5 wijken van New York City. Nu werden die gedigitaliseerd en op een landkaart van de stad gezet. Via deze site kan je deze gebouwen bekijken.
[Taal: ENG]
https://1940s.nyc/map#13.69/40.7093/-73.99397
https://1940s.nyc


TESLA DEATHS: GEEN LEUKE WEBSITE

Is de Tesla inderdaad de veiligste auto, met zijn semi-autonome besturing en zijn elektrische batterij? Sommigen twijfelen eraan. Zij hebben deze website gecreëerd, waarop bijgehouden wordt waarin Tesla's betrokken zijn bij incidenten en ongevallen. (Bron: Ton Aerts)
https://twitter.com/ton_aarts
https://www.tesladeaths.com/


GORDON RAMSAY OP TIKTOK

Hou jij van de ongezouten mening van chef Gordon Ramsay? Dan kan je je hart ophalen op Tiktok, waar hij zijn gal spuwt over sommige recepten. Het moet niet altijd racisme zijn waarover mensen zich boos maken...
(Bron: Newsmonkey)
https://newsmonkey.be/gordon-ramsay-tiktok-ongezouten-mening-recepten/
https://www.tiktok.com/@gordonramsayofficial?lang=en


DE BESTE ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP
Wil je met beeldbewerking aan de slag, maar vind je een licentie op Photoshop iets te hoog gegrepen, dan vind je in dit artikel van Gizmodo enkele alternatieven die je minder tot zelfs geen geld kosten.
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/the-best-photoshop-alternatives-that-are-totally-free-5974500?utm_campaign=Gizmodo&utm_content=1596459527&utm_medium=SocialMarketing&utm_source=twitter


COURSESITY: ONLINE CURSUS VINDEN
Dit is een gespecialiseerde zoekmachine die je toegang geeft tot maar liefst 50.000 online cursussen, van de grootste platforms. Van talen leren tot marketing en wetenschap: het is hier allemaal te vinden.
[Taal: ENG]
https://coursesity.com/


TIKTOMETER: TRENDING SONGS

Er zijn wel heel veel memes en sketches te vinden op TikTok, maar eigenlijk blijven de muziekfilmpjes het populairst. Op deze site kan je volgen wat de trending filmpjes zijn.
[Taal: ENG]
https://tiktometer.com/
https://thenextweb.com/apps/2020/08/14/this-site-tracks-trending-tiktok-songs-and-its-amazing/


THE RIP: TWITTER DRAADJES

Deze website biedt je de mogelijkheid om een twitter draadje te "ontrollen". Je kopieert de URL van de tweet waar het draadje begint, en krijgt het hele draadje te zien als een markdownlijst. Je kan ook de gebruikersnaam invullen, en dan de laatste likes van die persoon als een markdown als resultaat te krijgen.

Nog een manier: voeg the.rip? voor de URL of de gebruikersnaam. Van deze handige tool kan je een iOS snelkoppeling verkrijgen of een bookmarklet voor je browser.
[Taal: ENG]
https://the.rip/


CITY GUESSER: RAAD DE STAD
Met deze webapp word je virtueel in een willekeurige locatie gedropt, en moet je raden waar je je bevindt. Het bijzondere van deze app is dat er echte opnames van die locatie gebruikt worden, zodat je auto's ziet bewegen, mensen ziet wandelen, en geluiden hoort.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/city-guesser
https://virtualvacation.us/guess?ref=producthunt


SO SIMPLY: KARWEITJES

Deze website wil je in contact brengen met stielmannen die je kunnen helpen bij karweitjes of werken in je huis. Van ontstoppingen van leidingen tot het opsporen van vocht, en het ontstoppen van een wc (1).
https://www.sosimply.be/nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TWIZZI: OFFERTES VRAGEN
Een gelijkaardige website is die van Twizzi. Je kan hier een job plaatsen, met foto's en al, en bedrijven kunnen erop reageren met een offerte, die over het algemeen heel erg snel komt.
[Taal: NL]
https://www.twizzi.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PAARDENSPORT
De band die kinderen (maar ook volwassenen uiteraard) kunnen uitbouwen met het edele paard is zo mooi...
Deze website van de Vlaamse overheid is gewijd aan alle mogelijke aspecten van de paardensport, met nieuws, en in dit coronatijdperk vooral: wat kan er wel en niet, in de maneges, voor kinderen die hun paard willen berijden?
[Taal: NL]
https://www.paardensport.vlaanderen/nl/home


ICON EDITOR: SVG ICOONTJES
Met deze online tool kan je je icoontjes wijzigen: de kleur, de brush, en de vorm. Gewoon je icoontje naar de website uploaden, de nodige wijzigingen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een titel aan je icoon toevoegen, en dan het resultaat downloaden.
[Taal: ENG]
https://iconscout.com/icon-editor


PATENTS TODAY NEWSLETTER
Elke dag worden er nieuwe patenten aangevraagd. Voor dingen die verre toekomstmuziek kunnen zijn, maar die toch ook wel interessant zijn om te zien waaraan gedacht wordt.
Deze site doorloopt die aanvragen, en maakt een samenvatting van de coolste patenten.
[Taal: ENG]
https://patentstoday.substack.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Jaarmarkt in Roeselare die wordt georganiseerd in het laatste weekend van juni - https://nl.wikipedia.org/wiki/Batjes
    VN-resolutie t.a.v. de Westelijke Sahara - https://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie_2414_Veiligheidsraad_Verenigde_Naties
    Nederlands kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bep_Rietveld
    Vroege generatie elektische gloeilampen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kooldraadlamp
    Cherokee syllabisch schrift - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cherokee_syllabisch_schrift
    Argentijnse jazz-, rock- en folkzanger, gitarist, bassist en songwriter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pedro_Aznar
    Belgische kampioenschappen atletiek 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_atletiek_2020
    Lijst van gouverneurs van Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gouverneurs_van_Antwerpen
    Groep gesteentelagen in de ondergrond van België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_Steenkoolgroep
    Vlaamse zanger van het Vlaamse popgenre - https://nl.wikipedia.org/wiki/Metejoor
    Belgische financiële instelling - https://nl.wikipedia.org/wiki/CKV_Bank


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Protesten in Wit-Rusland in 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protesten_in_Wit-Rusland_in_2020
    Door de Nederlandse overheid ontwikkelde COVID-19-app - https://nl.wikipedia.org/wiki/CoronaMelder
    Ronde van Wallonië 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Walloni%C3%AB_2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Verenigde Staten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Verenigde_Staten
    Een uitgelicht artikel ging over de leider van de Curaçaose slavenopstand van 1795 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tula_(slavenleider)
    Men kan meedoen aan de Schrijfwedstrijd van Wikipedia, aanmelden kan tot en met 31 augustus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Hoe hou ik mijn smartphone opgeruimd en schoon?
https://www.ad.nl/tech/hoe-hou-ik-mijn-smartphone-opgeruimd-en-schoon~aaf99e90/
- Kabinet wil dwang en misbruik bij corona-app voorkomen
https://www.ad.nl/tech/kabinet-wil-dwang-en-misbruik-bij-corona-app-voorkomen~a41d9e79/ 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- 3 manieren om anoniem over het web te surfen (deel 2)
https://computertaal.info/2020/08/20/3-manieren-om-anoniem-over-het-web-te-surfen-deel-2/
- 3 manieren om anoniem over het web te surfen (deel 2)
https://computertaal.info/2020/08/20/3-manieren-om-anoniem-over-het-web-te-surfen-deel-2/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Telenet verhoogt alle abonnementsprijzen met 1,05 procent
https://tweakers.net/nieuws/171236/telenet-verhoogt-alle-abonnementsprijzen-met-1-komma-05-procent.html
- Microsoft zet dns-over-https standaard aan in Canary-builds van Edge
https://tweakers.net/nieuws/171230/microsoft-zet-dns-over-https-standaard-aan-in-canary-builds-van-edge.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- 'Facebook zet zich schrap voor het geval dat Trump de kiesuitslag niet aanvaardt'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-zet-zich-schrap-voor-het-geval-dat-trump-de-kiesuitslag-niet-aanvaardt/article-news-1632441.html
- IBM behaalt quantummijlpaal
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ibm-behaalt-quantummijlpaal/article-news-1632349.html*** TANDEMTECH


- De Facebookisering van Instagram
Vol steken en integreren
https://tandemtech.be/de-facebookisering-van-instagram-tiktok-wechat-3a29daef9fa0
- De 30% taks van Apple is maar een detail in de ogen van Epic
De rechtszaken tegen Big Tech een PR-stunt
https://tandemtech.be/de-30-taks-van-apple-is-maar-een-detail-in-de-ogen-van-epic-f79f77e7a1a*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Concurreren of samenwerken met Amazon? Dit zijn zaken waar je rekening moet mee houden
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2020/concurreren-of-samenwerken-met-amazon-dit-zijn-zaken-waar-je-rekening-moet-mee-houden
- Deze start-up laat duizenden ethische hackers jagen op lekken: “Bij geen enkel bedrijf is de cybersecurity waterdicht. Bedrijven die dat claimen, zijn het meestal net niét”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-start-up-laat-duizenden-ethische-hackers-jagen-op-lekken-bij-geen-enkel-bedrijf-is-de-cybersecurity-waterdicht-bedrijven-die-dat-claimen-zijn-het-meestal-net-niet


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: EMOJI INTIKKEN OP JE MAC VIA JE KLAVIER

Wist je dat jouw Mac een sneltoets heeft, waarmee je in elke app een emoji kan selecteren om die in te lassen - in een messaging app, een mail, of zelfs een gewoon document?
Bij How-To Geek lees je hoe je dat doet via jouw klavier.
https://www.howtogeek.com/684025/how-to-type-emoji-on-your-mac-with-a-keyboard-shortcut/


TIP: JE ACHTERGROND CAMOUFLEREN BIJ VIDEOGESPREKKEN
Omwille van de coronacrisis worden heel wat vergaderingen en bijeenkomsten via de webcam gehouden, met tools zoals Zoom, Meet, Teams enz. Maar niet iedereen vindt het leuk dat anderen mee in zijn/haar kamertje kunnen kijken.
Dit artikel van The Verge toont je hoe je de achtergrond tijdens zo'n gesprek vervangt door een afbeelding of laat vervagen.
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/21356067/zoom-background-video-conferencing-skype-teams-jitsi-how-to 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 EMOJI PICKER

Emoji Picker is een simpele app die een lijstje vertoont met de emoji's die er bestaan. Van daaruit kan je het gewenste emoji naar het Windows klembord kopiëren, en dan in andere apps plakken.
Deze app bevat ook een zoekfunctie, want er zijn zoveel emoji's, dat je het noorden zou verliezen...
https://www.microsoft.com/en-us/p/emojis-picker/9nfq6j6h002j?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


HTTPS EVERYWHERE
Met deze extensie voor Chrome kan je een beveiligde HTTPS-verbinding leggen met websites die zelf geen HTTPS aanbieden. De tool wisselt een onversleutelde verbinding met een versleutelde versie. Helaas is die belofte een beetje te ruim, als je het ons vraagt, want momenteel worden slechts 1.400 websites ondersteund, en is er dus geen sprake van "everywhere".
https://www.chip.de/downloads/HTTPS-Everywhere-fuer-Chrome_54813311.html


APP: NMF EARTH
Deze app voor iOS en Android biedt je een dagboek aan om je voetafdruk bij te houden en je ook tips aanreikt om je CO2-footprint te verminderen. Je kan er voor jezelf een "carbon budget" vastleggen, dat je dan besteedt aan je reizen per trein, auto of het vliegtuig. Ook je voeding speelt een rol.
https://nmf.earth/


PLUM MAIL: ALTERNATIEF MAILPROGRAMMA

Dit is een progje dat een alternatief wil bieden tot de klassieke mail, maar toch wel op basis van je bestaand e-mailadres. Zijn er berichten binnen, je kan sub-draadjes maken, en meer
https://www.launchingnext.com/s/plum-mail/62317/


PICTURE TOGETHER: SAMEN EEN FOTO NEMEN
[iOS app]
Met deze tool kan je foto's nemen samen met je vrienden. Je deelt ze heel simpel, automatisch, zodat je samen herinneringen kan bijhouden.
https://www.launchingnext.com/s/picture-together/62361/
https://apps.apple.com/us/app/picture-together/id1500476103


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Onze woorden, waarheden en vrouwen
verschijnen bij voorkeur in een omsluierd naakt.
-Louis Paul Boon-