Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/8/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1169 van 8/8/2020Gegroet lezer,

Een hittegolf - weer iets teveel van het goede :) Tijd dus om over te schakelen op een werktempo dat ook in zuiderse landen gevolgd wordt: heel vroeg opstaan, werken wanneer het nog fris is, en na het middageten een siësta in een koele kamer. Om dan 's avonds lekker buiten te zitten, terwijl het buiten afkoelt. Lijkt dat u een idee?

En wanneer u toch binnen zit, in uw koele kamertje, dan wensen wij u veel leesplezier toe met onze Netties. En als u vindt dat u anderen daarmee blij kan maken: schroom niet om hen aan te bevelen een abonnement te nemen op onze nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar redactie@netties.be (onze automatische abonneermodule werkt momenteel niet, er wordt aan gewerkt)

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

NETFLIX LAAT JE ZELF DE AFSPEELSNELHEID BEPALEN
Dit is iets waarvan je misschien zelf al gewild had dat je het kon doen: zelf bepalen hoe snel je Netflix-film afspeelt. Want sommige scènes kunnen erg langdradig zijn, en zou je gerust wat kunnen versneld afspelen.

Welnu, het kan voortaan. Maar alleen bij de films en reeksen die je gedownload hebt op je Android-toestel om offline te bekijken. Je kan kiezen tussen 0,5x, 0,75x om trager te kijken, of 1,25x of 1,50x om sneller te kijken. Het mooie hierbij is dat er een aanpassing gebeurt aan de toonhoogte van de stemmen, zodat die normaal klinken. En ook de ondertiteling zal synchroon blijven lopen.

Deze nieuwigheid zal je zien vanaf 1 augustus, het wordt wereldwijd uitgerold. Het bijzondere hierbij is dat het vooral doven en blinden zijn die om deze aanpassing gevraagd hadden. Want door trager af te spelen, krijgt iemand met een gehoorprobleem meer tijd om de ondertiteling te lezen. En een blinde, die zich vooral concentreert op spraak, zal misschien graag de film of reeks sneller spelen.

Netflix zou van plan zijn om de feature ook op iOS en het web uit te testen, maar niet op de TV-versies van de app.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/31/21348693/netflix-playback-speed-slow-fast-mobile-android-web-tv-streamingYOUTUBE STOPT MET ONDERTITELING
Ook dit bericht heeft met ondertiteling te maken. Het betreft een maatregel van YouTube, waar heel wat mensen boos om zijn.

YouTube zal namelijk de 'community captions' functie stopzetten, waarbij kijkers zelf ondertitels konden toevoegen aan video's. De reden voor deze stopzetting (vanaf 28 september): het werd niet vaak gebruikt, en er was heel wat spam en misbruik bij.

Er is, zoals gezegd, heel wat protest, vooral van creators met een gehoor- of gezichtsprobleem, en van mensen die deze tool gebruikten om hun video in andere talen te vertalen. Zij vinden dat het de toegankelijkheid van hun video's beperkt. Deze filmmakers zouden in de toekomst beroep moeten doen op betalende diensten voor ondertiteling.

Als gevolg van hun protest heeft Google wel een toegeving gedaan. Het zal creators, die de ondertitelingsfunctie in de voorbije 60 dagen bij minstens 3 video's gebruikt hebben, een gratis abonnement van 60 dagen geven op de ondertiteldienst Amara.  Maar dat is helaas slechts een lapmiddel, want wat daarna?

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/31/21349401/youtube-community-captions-deaf-creators-accessibility-googleMACHINE LEARNING HELPT MEE OM VACCIN TE VINDEN
Wij brengen hier niet vaak nieuws over vaccins in de strijd tegen het coronavirus. Onze kennis is ontoereikend om goed te kunnen inschatten wat het belang is van de verschillende berichten.

Voor dit bericht maken wij echter een uitzondering, omdat het ook digitale technologie inhoudt, namelijk machine learning. Het blijkt namelijk dat niet alle vaccins voor COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, iedereen afdoend zullen kunnen beschermen. Er zullen helaas vele mensen zijn die onvoldoende reageren op het vaccin, zo stelt ZDNet.

Maar bij MIT is er een innovatief machine learning project ontworpen, dat veel meer mensen zal kunnen beschermen.

Er zijn momenteel 25 vaccins in een fase van klinische evaluatie, en 139 vaccins in een pre-klinisch stadium. Maar zoals gezegd zullen zij, als zij al werken, een deel van de bevolking niet immuun kunnen maken, omdat daarbij het lichaam anders reageert op het materiaal in het vaccin.  Wat MIT heeft bedacht is een methode die de waarschijnlijkheid kan voorspellen dat een bepaald vaccin een bepaalde proportie van de bevolking bereikt.

Een juiste uitleg bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/mits-machine-learning-designed-a-covid-19-vaccine-that-could-cover-a-lot-more-people/JONGEN VAN 17 GEVAT VOOR TWITTER-HACK
We komen nogmaals terug op de Twitter-hack van enkele weken geleden - want die was echt toch wel opmerkelijk: hoe hackers erin slaagden om de accounts van enkele hooggeplaatste personen (waaronder ex-president Obama) onder controle te krijgen en een bitcoin-reclame konden plaatsen.

Je kon verleden week al lezen dat de daders voor die aanval gebruikmaakten van 'spear phishing' - heel doelgericht personeelsleden van Twitter zelf (of onderaannemers) werden om de tuin geleid. Nu blijkt dat de FBI, IRS, de Amerikaanse geheime dienst en de politie van Florida een jongeman van 17 gearresteerd hebben voor de hack. Hij wordt  nu beschuldigd van meer dan 30 aanklachten, waaronder georganiseerde fraude, communicatiefraude, identiteitsdiefstal en hacking. De jongeman zal, gezien de ernst van de feiten, als volwassene moeten terechtstaan. Of hij alleen handelde is nog altijd niet bekend

Ter herinnering nog even de resultaten van de hack: de hacker (en zijn eventuele medeplichtingen) probeerde toegang te krijgen tot 130 accounts, en konden bij 45 daarvan met succes een tekst plaatsen. Bij 36 daarvan hadden zij ook toegang tot de privéberichten (DM's) en bij 7 konden zij gearchiveerde data downloaden.

Meer bij TechCrunch (1). Een uitgebreid profiel van de jongeman vind je bij de New York Times (2).
https://techcrunch.com/2020/07/31/twitter-says-phone-spear-phishing-attack-used-to-gain-network-access-in-crypto-scam-breach/
https://www.nytimes.com/2020/08/02/technology/florida-teenager-twitter-hack.htmlAUSTRALIË EIST DAT GOOGLE EN FACEBOOK BETALEN VOOR NIEUWS
Steeds meer landen nemen zelf initiatieven om de grote techbedrijven aan te pakken. Zo heeft Australië een voorstel van een gedragscode aangekondigd, waarbij Google en Facebook verplicht moeten betalen aan nieuwsmedia voor bepaald gebruik van hun content.

Zo krijgen nieuwsbedrijven in Australië drie maanden om te onderhandelen over hun content die in de zoekresultaten en nieuwsfeeds verschijnt. Komen de partijen in die drie maanden niet tot een overeenkomst, dan zal de Australian Communications & Media Authority zelf bemiddelen voor een bindende oplossing, die dan binnen de 45 dagen moet komen.

De techbedrijven moeten de nieuwsmedia ook op de hoogte houden van wijzigingen in hun algoritme, en wel 28 dagen vooraleer deze doorgevoerd worden. Zij moeten details geven over de interactie van de gebruiker met het nieuws, betere tools geven om commentaren te modereren of zelfs af te zetten. En zij moeten ook 'originele berichten' een label geven, zodat de oorsprong van een bericht duidelijker wordt.

Er staan flinke boetes op het niet naleven van de regels: 10 miljoen Australische dollar per inbreuk of 10% van de plaatselijke inkomsten. Voorlopig geldt de code enkel voor Google en Facebook, maar later zou het uitgebreid kunnen worden naar andere bedrijven.

Over deze code zal nu eerste een maand lang een consultatie gehouden worden, vooraleer de tekst naar het parlement gaat. Facebook heeft al gereageerd: als de code daadwerkelijk ingevoerd wordt, dan overweegt het om nieuws van zijn platform te verwijderen. En Google zou alle Australische nieuwsberichten in search (dus niet enkel in Google News) moeten verwijderen, wil het niet aan de code onderworpen worden.

Een interessante evolutie. Meer bij The Age.
https://www.theage.com.au/politics/federal/google-and-facebook-face-fines-and-algorithm-transparency-under-new-code-20200731-p55h7o.htmlTIKTOK: MOGELIJKE OVERNAME DOOR MICROSOFT MAAR OOK NIEUWE CONCURRENTIE VAN SNAPCHAT
Het is al een tijdje geweten: in vele landen is men niet gelukkig met het feit dat het o zo populaire TikTok eigenlijk in handen is van een Chinees bedrijf, en zo toegang heeft tot veel gegevens van de gebruikers. In bijvoorbeeld India wordt TikTok verboden, en in de VS zijn er nu gesprekken tussen president Trump en.. tja, Microsoft, om TikTok over te nemen, althans de operaties van TikTok in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Trump heeft Microsoft tijd gegeven tot 15 september om die onderhandelingen af te ronden. Eerder had de Amerikaanse overheid aangekondigd dat het TikTok zou verbannen, omwille van die sterke band met China. Meer bij Reuters (2).

Misschien moet het zo ver niet komen, en ligt de oplossing in een heel andere hoek. Snapchat heeft namelijk aangekondigd dat het een gelijkaardige dienst gaat uitbrengen; Snapchat gebruikers zullen namelijk hun Snaps op muziek kunnen zetten, net als bij TikTok. Een slimme zet, gezien de sterke band van het jonge volkje met Snapchat, en het feit dat vele jongeren momenteel alternatieven voor TikTok uitproberen, nu zij de mogelijke ban van Trump vernomen hebben. Hierover meer bij TechCrunch (2).
https://www.reuters.com/article/us-usa-tiktok-trump-exclusive/exclusive-trump-gives-microsoft-45-days-to-clinch-tiktok-deal-idUSKBN24Y0UD
https://techcrunch.com/2020/08/03/snapchat-to-take-on-tiktok-with-a-new-music-powered-featuring-rolling-out-this-fall/ADOBE LANCEERT CONTENT AUTHENTICATE INITIATIVE
Om te voorkomen dat je om de tuin geleid zou worden door deepfakes en andere digitale beelden (foto's, video's) waarmee geknoeid wordt, werd er een nieuw initiatief gelanceerd: Content Authenticity Initiative. Het zijn Adobe, Twitter en New York Times die achter het initiatief zitten, maar het is wel de bedoeling dat vele andere bedrijven zich er mee achter scharen.

In een white paper wordt uitgelegd wat de bedoeling is: een standaard die moet bewijzen dat een foto of video authentiek is. Die standaard zou dan ingebouwd worden in hardware (camera's, smartphones, ...), maar ook software voor beelden te bewerken zoals Photoshop. Er wordt een digitale handtekening aangemaakt wanneer het beeld oorspronkelijk genomen werd, maar ook na iedere edit. Zo zou je dan kunnen nagaan welke wijzigingen er aan de afbeelding gemaakt werden.

Wat ook interessant is, dat in die handtekening bijvoorbeeld ook de naam van de maker geplaatst kan worden, en de locatie waar het beeld gemaakt werd. Wat enerzijds goed is voor de auteursrechten van de fotograaf of videomaker. Maar het anderzijds ook gemakkelijker kan maken om misleiding te ontmaskeren - denk aan beelden die op een ander tijdstip of andere plaats gemaakt werden, maar waarvan iemand beweert dat zij hier en nu gemaakt werden. Iets wat vaak gebeurt op Twitter...

Het is de bedoeling dat de standaard door iedereen gebruikt wordt, zodat je afbeeldingen zonder dit digitale waarmerk gaat wantrouwen als onbetaalbaar.

Meer bij Axios en The Verge.
https://www.axios.com/system-for-thwarting-deepfakes-unveiled-d8fc760c-9a44-43fb-a92e-8a86498414d6.html
https://www.theverge.com/2020/8/3/21349738/adobe-photoshop-behance-content-authenticity-initiative-prototype-rollout-white-paperWAT ZOU HET BETALENDE ABONNEMENT VAN TWITTER KUNNEN OMVATTEN
Verleden week waren er geruchten over de mogelijkheid dat Twitter betalende abonnementen zou gaan aanbieden. Geruchten die deze week door Twitter zelf bevestigd werden, toen het zijn kwartaalresultaten bekendmaakte en ook vertelde dat het deze mogelijkheid wel degelijk onderzocht.

Hiervoor zou het, aldus TechCrunch, een opinieonderzoek uitvoeren bij de gebruikers om te zien welke functies voor hen het de moeite waard zouden maken om voor een Twitter-account te gaan betalen.  Enkele daarvan:

- Een "undo send" - een optie om binnen de 30 seconden na het posten van een bericht dat terug te verwijderen. Nu is 30 seconden wel wat kort.. De meeste mensen roepen meer om een "edit" knop, waarmee zij beschamende grammaticale fouten kunnen verbeteren.

- Aangepaste kleurtjes: de mogelijkheid om lettertype en thema's aan te passen in de Twitter app voor je smartphone en je computer.

- VideoPublishing: de mogelijkheid om filmpjes te posten in Twitter zelf zonder naar een externe bron te verwijzen, die 5 keer langer zijn, met een hogere maximum resolutie (8192 x 8192 pixels).

- Badges: bedrijven zouden een eigen badge kunnen maken. Werknemers van dat bedrijf zouden dan die badge naast hun naam kunnen plaatsen - denk aan een journalist die hiermee kan verwijzen naar de publicatie waarvoor hij werkt.

- Auto antwoorden: een menu met antwoorden die je zelf aanmaakt en waaruit je kan kiezen.

- Social Listening: Analyses over je account: de gesprekken die erover gevoerd worden, het volume, de mensen en bedrijven die het meeste praten.

- Brand Surveys: bedrijven kunnen een poll laten uitvoeren via Twitter, over vragen die hen interessant lijken.

Het is eerlijk gezegd een mengelmoes van wat gewone gebruikers wensen, en wat het voor bedrijven interessant maakt om voor een betalend abonnement te gaan.  Benieuwd hoe dit verder gaat evolueren!
https://techcrunch.com/2020/07/31/twitter-survey-reveals-the-subscription-options-its-eyeing-including-an-undo-send-option/GOOGLE BRENGT MET EXTENSIE TRANSPARANTIE OVER ADVERTENTIES
Google werkt al langer aan een plan om transparantie te geven over advertenties - en zo de adverteerders als het ware te dwingen om het spel een beetje eerlijker te spelen. Wellicht wil het zo voorkomen dat de gebruikers massaal overschakelen op adblockers, wat het hele businessmodel van Google in gevaar zou brengen.

Dit plan wordt nu concreter, met de lancering van een plug-in voor de Chrome browser: de Ads Transparency Spotlight plug-in. Die toont verschillende data die verzameld worden door de Ad Disclosure Schema API, zoals hoeveel advertenties er op een pagina staan, een lijst met de ad providers die de advertenties aanbrengen, waarom de advertentie op die pagina getoond is, en links naar het privacybeleid van het adverteerbedrijf.

Maar ook, en dat is wel belangrijk,  welke van jouw persoonlijke gegevens gebruikt werden om je gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/google-launches-chrome-extension-for-ad-transparency-trust-token-api/GOOGLE: RIP GOOGLE MUSIC
Google had eerder al aangekondigd dat het Google Play Music zou stopzetten, en dat je voortaan bij YouTube Music terecht zou kunnen voor je streaming muziek. Dat plan zit nu in zijn laatste stadium.

Google heeft onlangs de mogelijkheid uitgebracht om je muziek van Play Music over te brengen naar YouTube. En later deze maand zal het de music manager sluiten, maar ook de aangekochte muziek.

In oktober zal het dan gedaan zijn met het streamen van muziek, en ook Google Music, de app en de website zullen verdwijnen. Het is dus heel belangrijk dat je, als je muziek aangekocht hebt via Play Music, die nu overzet naar YouTube, want in december zal alle muziek die nog in jouw account daar staat, gewoon gewist worden....


https://arstechnica.com/gadgets/2020/08/google-music-shutdown-starts-this-month-music-deleted-in-december/GOOGLE LANCEERT FAMILY BELL
Google neemt en Google geeft...  En dus nu een bericht over een nieuwigheid die Google uitbrengt, Family Bell. Dat is een functie voor de slimme schermen en de slimme luidsprekers van Google, die speciaal bedacht is voor kinderen die thuis les volgen.

Zo'n Family Bell kan je namelijk programmeren zodat die elke dag op een bepaald tijdstip afgaat. Dan gaat er een gong en wordt er een boodschap uitgestuurd. Je kan ook zelf tot het scherm spreken, en iets zeggen zoals "De school begint" bijvoorbeeld, met speciale beelden erbij.

Nog een andere functie bij de slimme schermen en luidsprekers is een update aan de broadcastfunctie. Hiermee kan je bepalen naar welke luidspreker in je huis een bepaalde boodschap verstuurd wordt. Zo kan je dan weer voorkomen dat een boodschap in alle kamers te horen valt, waardoor je kindjes die nog niet naar school moeten, ook wakker zou maken.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/8/4/21353207/google-assistant-smart-display-speakers-family-new-features-homeschoolFACEBOOK LANCEERT INSTAGRAM REELS
Het blijft rommelen rond TikTok, de populaire dienst voor korte filmpjes. Zoals je weet verdenken velen TikTok, dat in handen is van een Chinees bedrijf, ervan dat het data van de gebruikers aan de Chinese overheid doorgeeft. President Trump heeft ermee gedreigd dat TikTok in de VS verboden wordt, tenzij het moederbedrijf de Amerikaanse poot overhevelt in Amerikaanse handen - tegen een flinke prijs uiteraard. Microsoft wordt in dat verband genoemd (Apple heeft al laten weten dat het niet geïnteresseerd is), en het zou bereid zijn om de Amerikaanse schatkist te spijzen als onderdeel van de aankoop, zoals Trump gevraagd heeft.

Maar misschien moet het toch niet zo ver komen, en zou Facebook met zijn Instagram Reels wel eens het publiek van TikTok kunnen afsnoepen. Die Reels zijn woensdag in 50 landen uitgebracht, de voornaamste markten.

Met Reels kan je video's van 15 seconden lang maken en publiceren, en je hebt daarbij een hele set tools waaronder AR effecten, een countdown timer, een tool om de verschillende opnames op elkaar af te stemmen en muziek.

TechCrunch gaat dieper in op de achtergrond.
https://techcrunch.com/2020/08/05/instagram-reels-launches-globally-in-over-50-countries-including-u-s/TWITTER BRENGT NOG EEN NIEUWE BADGE UIT
Twitter wil accounts, die toebehoren tot vertegenwoordigers van de overheid en senior medewerkers van media die door een bepaalde staat uitgegeven worden, duidelijker aangeven. Het gaat dan om ministers, ambassadeurs, woordvoerders van een bepaald land, maar ook accounts die behoren tot "met een land verwante media", zoals de hoofdredacteurs en de senior staf. Wat "staatsverwante media" zijn? Wel, volgens Twitter zijn dat media waar de staat een controle heeft over de editoriale content, via financiering, politieke druk, of controle over de productie en verdeling van het medium.

Dit label zal automatisch door Twitter geplaatst worden in het bio van de account, en eveneens bij elke posting, retweet enz., kortom overal waar hun gebruikersnaam op Twitter voorkomt. Voor overheidsinstanties zal het label de vlag van dat land dragen, plus de vermelding "government account", en bij de media accounts  zal een podium met een microfoon getoond worden, plus een label met "staatsverwante media".

Meer bij CNN en BBC.
https://edition.cnn.com/2020/08/06/tech/twitter-government-state-media-labels/index.html
https://www.bbc.com/news/technology-53681021DISNEY BREEKT MET TRADITIONEEL RELEASESYSTEEM
Tot hiertoe bestond er een tijdschema bij het uitbrengen van films, waaraan men zich strict hield: eerst kwam de film in de bioscoopzalen, na een tijd als dvd, en daarna pas op de tv. Disney breekt nu met die traditie voor Mulan, zijn eerste live actiefilm. Hij komt namelijk eerst uit in streaming, doch enkel op de eigen Disney streamingdienst.

Daarmee slaat het twee vliegen in één klap: het beurt toch inkomsten van de film, nu de bioscoopzalen ofwel gesloten zijn ofwel slechts weinig bezoekers mogen ontvangen - en dus minder inkomsten genereren. Anderzijds pusht het zijn streamingdienst Disney+.

Heeft die dat dan nodig? Volgens Disney zijn er meer dan 60,5 miljoen betalende abonnees, waar dat in het vorige kwartaal nog 57,5 miljoen dollar was. Het moet optornen tegen andere streamingdiensten: ESPN+ is meer dan 800% gegroeid tot 8,5 miljoen gebruikers, Hulu met 27% tot 35,5 miljoen gebruikers.

Om terug te keren naar Mulan: om de film te kunnen kijken moet je wel een eenmalige extra prijs van $29,99 betalen. Maar dan heb je toegang tot de film zolang je een abonnement hebt op Disney+. In streken waar er géén Disney+ dienst te verkrijgen is, zal Mulan wél in de zalen uitgebracht worden.

Meer bij TechCrunch en Engadget.
https://techcrunch.com/2020/08/04/disney-grows-to-more-than-60-5m-subscribers/
https://www.engadget.com/disney-plus-mulan-release-182440824.html256 CHROME EXTENSIES BETRAPT
Het bedrijf AdGuard heeft aan ZDNet een lijst bezorgd met meer dan 295 extensies voor de Chrome browser die het spelletje niet netje spelen: zij kapen de resultaten weg van zoekopdrachten op Google en Bing, en plaatsen daar extra advertenties in. Een 80 miljoen Chrome-gebruikers werd slachtoffer van deze praktijken.

AdGuard zei ook dat het nep ad-blockers gevonden heeft, en extensies die zich voordoen als widgets om het weer te voorspellen, of tools om een screenshot te nemen.

Het hele verhaal lees je bij ZDnet. De moraal van het verhaal is altijd: zoek referenties en reviews vooraleer je een app of extensie installeert.
https://www.zdnet.com/article/cluster-of-295-chrome-extensions-caught-hijacking-google-and-bing-search-results/

 


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
PIXEL 4A SMARTPHONE IS UIT
Zoals je weet is de reeks Pixel smartphones eigenlijk bedoeld om te tonen hoe een "zuivere" Android smartphone eruit ziet, zonder de aanpassingen die de verschillende fabrikanten eraan brengen. Er is nu een nieuw model uit, en het moet gezegd worden dat de prijs daarvan erg meevalt. De Pixel 4A zou slechts $350 gaan kosten, maar daarvoor krijg je wel 6GB RAM, 128 GB opslagruimte, een 3140 mAh batterij, één 12 MP camera op de achterkant en een 8 MP camera aan de voorkant, en een USB-C poort plus, hou je vast, een aansluiting voor de koptelefoon!

Toch even dit, vooraleer je naar de winkel snelt: misschien moet je nog even wachten, want deze herfst komt er een 5G versie uit van deze smartphone...
https://arstechnica.com/gadgets/2020/08/google-finally-announces-the-pixel-4a-for-349/SAMSUNG: NIEUWE TOESTELLEN
Deze week bracht Samsung de Galaxy Note 20 reeks toestellen uit. Er is een smartphone met een S Pen stylus, die je minstens $999 betaalt. En een Watch 3, een slim uurwerk dat op het eigen besturingssysteem van Samsung Tizen draait. Het monitort het zuurstofgehalte in je bloed, en ook je bloeddruk en EKG, maar dat is enkel in Korea. Bij The Verge lees je meer over deze toestellen (1).

Het bijzondere aan de Note-reeks is dat je een app van dat toestel ook zal kunnen draaien op Windows 10. Zo zal je bijvoorbeeld notities van je Notes app op je Samsung kunnen synchroniseren met de OneNote app en met je OneNote feed in Outlook op het web.

Die toenadering tussen Android en Windows kadert in het "your Phone" project van Microsoft, waarvan het uiteindelijke doel is dat je àlle Android apps gemakkelijk kan draaien op je Windows computer. Dankzij een intense samenwerking tussen Microsoft en Samsung zie je nu dus de eerste resultaten van het project. Het is nog koffiedik kijken om te weten of deze PC/phone integratie iets exclusiefs blijft voor Samsung, of ook uitgebreid wordt tot andere merken.

Hierover meer bij Betanews (2).
https://www.theverge.com/2020/8/5/21355628/samsung-microsoft-integrations-partnership-app-notes-onenote-galaxy-note-20
https://betanews.com/2020/08/05/run-android-apps-in-windows-10/


 
 


 
De nieuwe oogst


   

FEATHER: CONTENTMANAGEMENTSYSTEEM
We kennen allemaal WordPress, een contentmanagementsysteem. Dat betekent dat je, zodra je WordPress geïnstalleerd hebt op je hosting, je enkel je content nog moet invullen via heel simpele online formulieren, en die content netjes online geplaatst wordt.
Feather is een nieuwkomer op de CMS-markt. Het is gebaseerd op Swift en Vapor. Wie waagt zich eraan?
[Taal: ENG]
https://github.com/binarybirds/feather?ref=producthunt


HIGH OUTPUT FOUNDERS LIBRARY

Dit is een bron met vele documenten vol advies, templates en artikels voor wie een bedrijf wil oprichten. Die moeten je, als oprichter van een bedrijf, helpen om de vele beslissingen te nemen bij je opstart, maar ook de verdere ontwikkeling van je bedrijf.
[Taal: ENG]
https://www.notion.so/High-Output-Founders-Library-48742928f9f149b8a777e11a1409ce0a


PRESENCE COMPOSITRICES
Voor de afwisseling een Franstalige site, gewijd aan componistes. Zonder de feministische toer te willen opgaan, mag het toch wel gezegd worden dat er tal van vrouwelijke componisten zijn geweest door de eeuwen heen, en nog altijd zijn.
[Taal: FR]
https://www.presencecompositrices.com/


LISTEN TO THE CLOUD
Deze website is een beetje zalf op de ziel van de mensen die momenteel niet kunnen reizen: je kan hier ambient muziek combineren met het geluid van wat zich afspeelt op luchthavens. Je kan zelf de mix van ambient en luchthavenmuziek bepalen.
[Taal: ENG]
http://listentothe.cloud/


URLNET: URL VERKORTER

Er bestaan wel meer URL-verkorters, dit is een nieuwkomer. De makers van de online tool vermelden wel hun naam, maar echt veel uitleg over hun businessmodel, wat zij doen met de informatie over jouw doorklikgegevens, is niet te vinden op de website. Toch even voorzichtig zijn.
[Taal: ENG]
https://urlnet.xyz/


INTERACTIEVE CURSUS FOTOGRAFIE
Leuk, een cursus waarbij je telkens zelf ook even wat van je moet laten horen - die interactie houdt het boeiend. Je leert er de vaktermen kennen, en krijgt tal van tips.
[Taal: ENG]
https://www.courserock.com/photography/intro/


CORONAFEITEN

Deze website van de VUB geeft je cijfers van nieuwe besmettingen per gemeente, arrondissement, provincie en gewest. Erg interessant om zelf de evoluties te volgen.
[Taal: NL/FR]
http://coronafacts.be/


DE MAAT DER DINGEN
Deze website, Measure of Things, geeft je een idee van wat een bepaalde maat voorstelt. Vul bijvoorbeeld '30 seconds in, en je komt te weten dat dit ongeveer 2,5 keer zo lang is als de eerste vlucht van een vliegtuig, en vier keer langer dan een pit stop in het racen.
Leuke wist-je-datjes dus!
[Taal: ENG]
https://www.bluebulbprojects.com/measureofthings/default.php


SKILLTUBE: DE BESTE CURSUSSEN
Deze website brengt een selectie van de beste cursussen die je vinden kan op YouTube - vooral dan op het gebied van programmeren.
[Taal: ENG]
https://skilltube.netlify.app/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZWEMWATER
Op deze website kan je de status van het zwemwater in Nederland volgen. Per zwemplek krijg je ook meer informatie, zoals of de plek vrij toegankelijk is, en welke faciliteiten er zijn.
[Taal: NL]
https://www.zwemwater.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COVID EVENT RISK MODEL

Deze website helpt je om een evenement COVID-veilig te maken. De website is een initiatief van de Vlaamse overheid, in samenwerking met wetenschappelijke experts. Hopelijk kunnen de evenementen binnenkort weer plaatsvinden!
[Taal: NL]
https://www.covideventriskmodel.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOOKBOON
Op deze website kan je gratis studieboeken downloaden, geschreven door universitaire docenten uit de hele wereld. Er zijn meer dan 1.000 gratis tekstboeken.
[Taal: NL]
https://bookboon.com/nl


SCAM WEBSITE CHECKER
Er is heel wat informatie te vinden over corona en COVID-19, maar helaas is veel van die informatie vals, en enkel bedoeld als clickbait, om je in scams te lokken. Deze website belooft hierover duidelijkheid te geven: je kan er de URL van een website ingeven, en de site vertelt je of die site geboekstaafd staat als mogelijk schadelijk.
[Taal: ENG]
https://proprivacy.com/tools/scam-website-checker?


READNG: BOEKENCLUB

Deze website is voor de boekenwurmen: je ontdekt er boeken die je kunnen interesseren, je maakt er een eigen collectie aan, en je kan reviews van boeken delen. Op het Nederlandstalig gebied vinden wij de site van Hebban heel interessant, maar die is dan vooral voor Nederlandstalige boeken.
[Taal: ENG]
https://beta.readng.co/
https://www.hebban.nl/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Franse departementen die voortkwamen uit de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Departementen
    Spiegelparadox - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spiegelparadox
    Internationale Gezondheidsvoorschriften - https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Gezondheidsvoorschriften
    Altijdgroene vetplant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Krap%C3%A9wiwiri
    Luxe cross-over SUV - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lexus_UX
    Vroegere stadspaleis van de familie Roux in Marseille - https://nl.wikipedia.org/wiki/H%C3%B4tel_Roux_de_Corse
    Scheepswerf en aanmeerplaats specifiek voor galeien in Marseille - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arsenaal_(Marseille)
    Poolse aquarellist, houtsnijder, beeldhouwer en kunstleraar - https://nl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Skoczylas
    Schots voetbalpikkie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Liam_Cooper
    Ontwikkelingsproces van een computerspel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Computerspelontwikkeling
    Kerk in Siena - https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Giacomo_(Siena)
    Stadsdistrict van Sankt Augustin in Noordrijn-Westfalen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Buisdorf
    Belgisch rooms-katholiek priester - https://nl.wikipedia.org/wiki/Prosper_Morel
    Organisatie die alle badmintonclubs uit Belgisch Limburg verbindt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Badminton_Limburg


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De laatste week was er een aanzienlijke stijging van COVID-19-besmettingen in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Belgi%C3%AB
    Ook voor Nederland gold dit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Nederland
    Helaas waren er explosies in Beiroet waarbij veel doden vielen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Explosies_in_Beiroet_2020
    Ronde van Polen 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Polen_2020
    Deze week waren er bosbranden in Zuid-Frankrijk, bij Martigues - https://nl.wikipedia.org/wiki/Martigues
    Voormalige koning van Spanje die vrijwillig in ballingschap ging - https://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Carlos_I_van_Spanje


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Europa
    Deze week zijn diverse artikelen die aan racisme zijn gerelateerd verschenen, onder meer:
        Christendom en racisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Christendom_en_racisme
        Rassensegregatie in de Verenigde Staten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rassensegregatie_in_de_Verenigde_Staten
        Pseudowetenschap die racisme rechtvaardigt op basis van erfelijkheid en superioriteit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wetenschappelijk_racisme
        Koloniaal racisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koloniaal_racisme


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Wéér een lege batterij?! Dit zijn smartphones met topaccu’s
https://www.ad.nl/tech/weer-een-lege-batterij-dit-zijn-smartphones-met-topaccu-s~abd17d8b/
- Zo maak je snel en eenvoudig een digitaal fotoboek
https://www.ad.nl/tech/zo-maak-je-snel-en-eenvoudig-een-digitaal-fotoboek~a24c9399/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Draai Android op Windows
https://computertaal.info/2020/08/06/draai-android-op-windows/
- Foto’s maken: in RAW of in jpeg? Of beide?
https://computertaal.info/2020/08/03/fotos-maken-in-raw-of-in-jpeg-of-beide/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- YouTube stopt met versturen van e-mails bij nieuwe video's
https://tweakers.net/nieuws/170694/youtube-stopt-met-versturen-van-e-mails-bij-nieuwe-videos.html
- Google verbant ruim 2500 Chinese YouTube-kanalen wegens publiceren desinformatie
https://tweakers.net/nieuws/170674/google-verbant-ruim-2500-chinese-youtube-kanalen-wegens-publiceren-desinformatie.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Apple laat gamestreamingdiensten als Stadia en Xbox Game Pass niet toe
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-laat-gamestreamingdiensten-als-stadia-en-xbox-game-pass-niet-toe/article-news-1627325.html
- Telenet geeft klanten tien euro korting per maand zolang er geen akkoord is met Eleven
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-geeft-klanten-tien-euro-korting-per-maand-zolang-er-geen-akkoord-is-met-eleven/article-news-1627333.html


*** TANDEMTECH


- Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport review: elegant tijdens het sporten
Goede earbuds, maar een twijfelgeval
https://tandemtech.be/bang-olufsen-beoplay-e8-sport-review-17cfbdf9f9b8
- Sony WH-CH710 review: je kan beter krijgen
Wanneer het niet te veel mag kosten
https://tandemtech.be/sony-wh-ch710-review-1fc4b21c420f


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Thuiswerken tijdens de schoolvakantie: met deze 4 tips kan je coronastress vermijden
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/thuiswerken-tijdens-de-schoolvakantie-met-deze-4-tips-kan-je-coronastress-vermijden
- Deze Antwerpse start-up wil de catering- en eventsector automatiseren: “In deze nooit eerder geziene crisis zijn wij een reddingsboei voor veel ondernemers”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-antwerpse-start-up-wil-de-catering-en-eventsector-automatiseren-in-deze-nooit-eerder-geziene-crisis-zijn-wij-een-reddingsboei-voor-veel-ondernemers 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: ADRESSEN INTIKKEN IN EDGE CHROMIUM
Wie Edge Chromium gebruikt, zal al wel eens geconfronteerd zijn met problemen wanneer je een URL intikt.
Bij Lifehacker hebben ze dit probleem bekeken, en hebben ze enkele tips klaar.
https://lifehacker.com/how-to-keep-edge-chromiums-address-bar-from-crashing-th-1844572916


TIP: ZO MAAK JE VAN EEN YOUTUBE FILMPJE EEN GIF

Wanneer je in een YouTube filmpje een heel leuk moment vindt dat je wil delen, dan kan je daarvan heel simpel een GIF maken, enkel en alleen van dat moment. Dit artikel bij Mashable toont je hoe je dat moet doen. (Bron: Wim W)
https://mashable.com/article/how-to-gif-youtube/?europe=true


TIP: MONDMASKERS
Een tip die wij zelf aangereikt kregen, omdat wij vaststelden dat ons mondmasker niet goed aansloot op ons gezicht. Om te beginnen moet je een mondmasker kiezen met een ijzertje bovenaan, zodat je het goed kan buigen om je neus heen, en het zo goed blijft vastzitten.
En verder kan je, met de instructies van dit filmpje, het masker omvormen tot een "eendebek" - het past nauwer aan, en geeft je tegelijkertijd iets meer ruimte om te ademen.
https://www.tiktok.com/@oliviacuidmd/video/6841373365500955909?lang=en


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DORST APP


Corona zorgt ervoor dat we met zijn allen noodgedwongen nieuwe gewoontes aankweken. En daarbij speelt het digitale een grote rol. Zo is er voor wie toch een café of restaurant bezoekt, de dorst.app. Die laat horecazaken toe om een digitale menukaart aan te maken, waarop de bezoekers hun bestelling kunnen plaatsen. Enkele verplaatsingen worden vermeden, dus is het veel veiliger. Je kan ook via de app betalen. En het mooie is dat je deze app niet moet installeren om hem te kunnen gebruiken als klant.
https://dorst.app/


JAPP VOOR SLACK
Dit is een add-on voor je Slack-software. Je kan hiermee video's opnemen die heel weinig bandbreedte in beslag nemen, en videochats aanmaken rechtstreeks vanuit  Slack.
https://jamm.app/slack


MICROSOFT: NIEUWE VERSIE VAN POWERTOYS


Deze nieuwe versie (v0.20.0) bevat onder andere een nieuwe Color Picker, om de hex en RGB kleurenwaarde van alles wat zich op je scherm bevindt te capteren. Er zijn 8 nieuwe tools in PowerToys, naast wat reeds bestond. Heel handig is het feit dat je ook SVG rendering van icoontjes krijgt in File Explorer.
Een uitvoerige bespreking bij Betanews.
https://betanews.com/2020/08/01/microsoft-powertoys-v-0-20-0/


FEEDMILL: RSS READER

(Windows 10 - $4,99)
Dit is een nieuwe RSS reader voor je Windowscomputer. Hij ondersteunt het ophalen van artikels via RSS, evenals het synchroniseren van artikels met populaire diensten zoals Pocket, Instapaper en Reedbin.  De app ondersteunt ook offline lezen van de artikels (inbegrepen de afbeeldingen), en meerdere accounts.
https://www.microsoft.com/en-us/p/feedmill/9NH95CB463ZW?activetab=pivot:overviewtab


BLOATBOX: BLOATWARE VERWIJDEREN
Wanneer je een nieuwe computer koopt, staat die vol 'bloatware': software die je niet nodig hebt. Met deze Win32 toepassing kan je als sysadmin meer dan 100 verschillende Windowsapps en systeemapps verwijderen.
https://github.com/builtbybel/bloatbox/releases


PAINT.NET: NU MET BATCH VERGROTEN VAN BEELDEN
Geen geld voor een fotobewerkingsprogramma? Wist je dat het in Windows geïntegreerde paint.net gratis is en heel wat mogelijkheden biedt? In de nieuwste versie 4.2.13 kan je bijvoorbeeld afbeeldingen in batch vergroten. Je kan de afbeeldingen nu ook exporteren als PNG data.
https://www.getpaint.net/roadmap.html


MP3COVER: ALBUMART
Deze tool gaat op het internet op zoek naar de albumart van muziekbestanden waarbij die ontbreekt.
http://mp3cover.hccl.de/index.php/change-log


LIBREOFFICE7


Er is een nieuwe versie uit van deze kantoorsuite, een gratis alternatief voor het kantoorpakket van Microsoft Office. Deze versie, zo concludeert Betanews na testen, heeft een nieuw uitzicht, is beter compatibel met andere tools, en bevat ook 'Vulcan acceleration' - wat mogelijk werd doordat het overschakelde van Cairo Code naar de Skia library van Google;
Meer over de nieuwigheden bij BetaNews.
https://betanews.com/2020/08/05/libreoffice-7/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
  
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Mensen zijn net als katten:
je kunt ze niets leren.
[Salman Rushdie]