Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/8/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1168 van 1/8/2020Gegroet lezer,

Tja, het lijkt erop dat we weer een bange tijd tegemoet gaan. Geen volledige lockdown gelukkig, maar toch een serieuze beperking van onze bewegingsvrijheid. Maar het is vooral die ongerustheid, die voortdurende alertheid, die heel veel mensen parten speelt, zo vlak na de vorige corona-golf. Een ongerustheid die bij velen heel zwaar weegt.

Wij proberen dat te verhelpen door kleine verwennerijtjes. Een lekker receptje koken, met een glaasje wijn erbij. Mooie muziek door de koptelefoon. Luchtige, simpele programma's zoals Bompa Lawijt op de tv. En weet u wat ons ook helpt? Kruiswoordpuzzels, of liever cryptogrammen. Het doet goed die raadsels op te lossen, en de vindingrijkheid van de makers van die puzzels te bewonderen. Wellicht hebt u ook zo'n kleine geneugten? Gebruik ze om uzelf te verwennen, en op te beuren.

In deze editie alvast ook weer wat nieuwtjes om uit te proberen. Dat zal u ook weer wat om handen geven. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 
 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER: ZWAKKE BEVEILIGING EN MOGELIJK TOCH ABONNEMENTEN
Twee berichtjes over Twitter om de week mee te openen. Twee voormalige medewerkers van Twitter hebben namelijk aan Reuters verklaard dat meer dan duizend medewerkers en onderaannemers toegang hebben tot de interne tools, die misbruikt werden tijden de Twitterhack twee weken geleden. Ter herinnering: de accounts van een hele reeks bekende personen werden misbruikt om daar een tweet te plaatsen over Bitcoins.

Die toegang zouden deze medewerkers al hebben sinds begin dit jaar. Zij konden dan de instellingen van een gebruiker wijzigen maar ook de controle van de account overgeven aan iemand anders, ook aan onderaannemers.  Maar er blijkt toch nog iets anders aan de hand: van de 130 accounts die gehackt waren, zijn er 36 waarbij de hackers toegang hadden tot hun Direct Messages (DM's). Een van die accounts, zo weet Gizmodo, is van een verkozen politiek figuur in Nederland, maar wie juist wordt niet gepreciseerd. (1)

Reuters weet wel te melden dat Twitter op zoek is naar een nieuwe baas voor de beveiliging, die ervoor moet zorgen dat het systeem beter beveiligd wordt en de medewerkers moet trainen zodat zij in de toekomst niet meer in de luren gelegd worden door hackers (2).

Het tweede bericht over Twitter betreft een stap die het sociale netwerk zou zetten, als gevolg van de dalende inkomsten uit advertenties. Het zou namelijk overwegen om toch te beginnen met betalende abonnementen. Het enige voordeel dat die zouden hebben, is dat zij geen reclame zouden zien. Andere functies of meer mogelijkheden die zij zouden krijgen, daarvan is (voorlopig) geen sprake. Als je het ons vraagt is dat eigenlijk voor ons onvoldoende aanmoediging om op een betalend abonnement over te stappen. Want de reclame op Twitter is heel discreet - dat in tegenstelling tot die op Facebook.

Het zijn maar eerste verkennende stappen, en op zijn vroegste zou het nieuwe product, dat de codenaam "Gryphon" meekreeg, einde dit jaar beschikbaar zijn. Meer bij Variety. (3)
https://gizmodo.com/dozens-of-hacked-twitter-accounts-had-their-dms-exposed-1844480457
https://www.reuters.com/article/us-twitter-cyber-access-exclusive/exclusive-more-than-1000-people-at-twitter-had-ability-to-aid-hack-of-accounts-idUSKCN24O34E
https://variety.com/2020/digital/news/twitter-likely-to-start-testing-ad-free-subscriptions-later-in-2020-1234715223/GARMIN STORING
Sinds donderdag wordt Garmin getroffen door een storing. Die heeft niet alleen een impact op de website van Garmin, maar ook de callcenters en de dienst voor het synchroniseren van data werden getroffen. Nu kan je dat minder belangrijk vinden, omdat het gaat om recreatieve data, maar het heeft ook een effect op bedrijven. Zo worden ook productielijnen in Azië getroffen, en zlfs de database voor de luchtvaart. De piloten kunnen namelijk niet de door de FAA vereiste updates uitvoeren aan de databases van de vluchten op hun navigatietoestellen. (1)

Volgens ZDNet zou de storing veroorzaakt zijn door een aanval met de ransomware WastedLocker op de servers van het bedrijf. Een ransomware variant die ontwikkeld zou zijn door een cybercriminele groep, Evil Corp, die zijn roots in Rusland heeft.

Meer bij BleepingComputer. (2)
https://www.zdnet.com/article/garmin-services-and-production-go-down-after-ransomware-attack/
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/garmin-outage-caused-by-confirmed-wastedlocker-ransomware-attack/VRIJWILLIGER SABOTEERT EMOTET MALWARE
De vorige twee berichten over beveiliging waren vooral negatief, maar er valt ook goed nieuws te rapen. ZDNet weet namelijk dat een anonieme vrijwilliger, een "vigilante" of burgerwacht, erin geslaagd is om de controle over het Emotet botnet te saboteren. En de payload ervan vervangt door onschuldige GIF'jes.

Emotet is een complex machinerie die uit vele componenten bestaat. Slachtoffers ontvangen e-mails die afkomstig lijken van een bedrijf, maar een Officedocument bevatten met malware erin, of een link naar een malware Officebestand dat de gebruiker dan naar zijn pc downloadt.

Wanneer de gebruiker dat bestand opent, en dan op de knop drukt om "bewerken toestaan" aan te geven, worden er macro's gedownload, die dan de Emotet malware en andere malware downloaden van het internet.

Dat laatste onderdeel kon de vigilante nu dus saboteren, door de malware te vervangen door GIF's. Hoe het juist allemaal ineen zit, lees je bij ZDNet. Alvast onze bewondering voor deze whitehat hacker!
https://www.zdnet.com/article/a-vigilante-is-sabotaging-the-emotet-botnet-by-replacing-malware-payloads-with-gifs/EU WAARSCHUWT: PRIVACY SHIELD IS WEG, NEEM METEEN ACTIE
Een tiental dagen geleden heeft het Europese Hof van Justitie beslist dat het Privacy Shield niet geldig is. Dat is een akkoord tussen de EU en de VS, over de onderlinge uitwisseling van data, waar verschillende regimes gelden op het gebied van privacy. In de EU is de regelgeving erg streng, in de VS echter wordt veel losjes omgesprongen met de privacy, en gelden er strengere regels voor het in het oog houden van de burger.

Het Privacy Shield moest ervoor zorgen dat bedrijven en organisaties die data met de VS uitwisselden, in orde waren met de EU-wetgeving. Maar nadat bleek dat de VS zijn burgers echt bespioneert, zoals Edward Snowden in 2013 overduidelijk aantoonde, trok Max Schrems naar de rechter om de wettelijkheid van dat Privacy Shield te betwisten.

Het Europese Hof van Justitie gaf Max Schrems gelijk - een gedetailleerde achtergrond van die beslissing vind je bij TechCrunch (1). Op basis van die beslissing heeft de EDPB, de European Data Protection Board, gewaarschuwd dat er geen overgangsperiode komt, en dat bedrijven die nog beroep doen op dat Shield om de overdracht van persoonlijke data naar de VS te rechtvaardigen, voortaan illegaal handelen.

Wat moet er dan gebeuren, voor bedrijven die data met de VS uitwisselen? In een tweede artikel somt TechCrunch de mogelijkheden op. En denk nu niet dat dit enkel voor grote bedrijven is hoor, elkeen die met Facebook werkt bijvoorbeeld moet dringend eens dit artikel lezen. Je bent gewaarschuwd!
https://techcrunch.com/2020/07/16/europes-top-court-strikes-down-flagship-eu-us-data-transfer-mechanism/
https://techcrunch.com/2020/07/24/no-grace-period-after-schrems-ii-privacy-shield-ruling-warn-eu-data-watchdogs/NIEUWE WOORDJES LEREN: DMARC
Phishing, fraude, spam... het zijn allemaal criminele activiteiten die via het web uitgevoerd worden, en waarbij e-mail een grote rol speelt. Cybercriminelen maken mails van bekende bedrijven heel kunstig na, zodat je in hun truc trapt. Verschillende techbedrijven willen deze bedreiging een halt toeroepen, en hebben daarom DMARC ontworpen. Dat is kort voor Domain Based Message Authentication, Reporting and Conformance, een standaard die het mogelijk moet maken om de echtheid van een mail te verifiëren.

Gebruikers van de zakelijke versie van GMail in combinatie met hun eigen domeinnaam, konden DMARC al een hele tijd toepassen: wanneer zij dit activeren dan wordt hun boodschap geverifieerd. Nu heeft Google daar nog een extra optie aan toegevoegd: BIMI, kort voor Brand Indicators for Message Identification. Die standaard zal ervoor zorgen dat het logo van een merk in een klein bubbeltje (ja, daar heb je dat woord weer!) verschijnt in een mail, naast de naam van een afzender, wanneer de organisatie waartoe het mailadres behoort de DMARC authenticatie geactiveerd heeft voor zijn domein.

En zo zou je dan kunnen zien dat een mail inderdaad afkomstig is van jan.jansen@ibm.com bijvoorbeeld, en niet van een fraudeur of flauwe grappenmaker. Want zoals je ondertussen wel weet, kan iedereen in zijn mailprogramma een account aanmaken en daarbij zelf de naam van de afzender invullen (president@whitehouse.gov bijvoorbeeld), en zo mails versturen. Mails ontvangen op dat adres kan uiteraard niet, maar mails versturen wel.

Hopelijk zorgt dit ervoor dat er weer wat minder mensen trappen in de pogingen tot oplichting van fraudeurs...

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2020/07/24/gmail-authenticated-brand-logos/BIG TECH BEREIDT ZICH VOOR OP VOLGENDE CORONAGOLF
In de VS zitten ze nog middenin de eerste golf. Maar ze denken al wel aan de toekomst - iets wat je de overheid in ons land en verschillende andere Europese landen toch mag verwijten: hier was de eerste golf wel bedwongen, maar men dacht voldoende tijd te hebben om op zijn sloffen een volgende golf voor te bereiden. Die kwam echter sneller dan verwacht, en nu blijkt dat de maatregelen niet klaar zijn, zoals contact tracing - of dat nu via een app gaat, of via telefonische, manuele tracing.

Maar dit terzijde - terug naar onze techbedrijven. Een werkgroep werd opgericht binnen de Consumer Technology Association, en daarin vergaderen o.a. Facebook, Microsoft, en anderen om te bedenken hoe zij het hoofd kunnen bieden aan toekomstige gezondheidscrisissen.  Aan deze werkgroep, de Public Health Tech Initiative, nemen ook spelers uit de (Amerikaanse) gezondheidszorg deel.

De groep heeft tot doel om te bekijken hoe technologie toegepast werd tijdens de crisis, en waar de tech faalde of succesvol was in de bestrijding van het virus. Met als doel aanbevelingen te formuleren voor toekomstige pandemieën. De beleidsmakers kunnen dan beslissen of ze de voorgestelde maatregelen en wijzigingen toepassen of niet.

Een interessant idee. Meer bij Protocol.
https://www.protocol.com/cta-microsoft-facebook-health-initiativeTWITTER HEEFT BLIJKBAAR EEN BEVEILIGINGSPROBLEEM
We hebben het al een paar keer gehad over de hack van Twitter - je weet wel, waarbij de hackers de accounts van verschillende prominente personen gehackt hadden, en in hun naam tweets over Bitcoins plaatsten.

We komen er nogmaals op terug - gewoon omdat het ons echt verbaast (en verontwaardigt) dat de beveiliging daar zo laks is.  Volgens Bloomberg zouden er namelijk meer dan 1.500 mensen toegang hebben tot de admin tools die Twitter accounts een reset kunnen geven, problemen met beveiliging van een account kunnen behandelen, en problemen met content kunnen opvolgen. Met die tools hebben zij toegang tot de telefoonnummers van de persoon, het e-mailadres en de IP-adressen van waarop getweet wordt - en die een indicatie geven van de locatie van die persoon. Twitter heeft bevestigd dat er inderdaad 1.500 personen zijn, deels eigen personeelsleden als medewerkers van onderaannemers, die de klantendienst bemannen.

Maar daarbij schort er toch wel iets. Want volgens de bronnen van Bloomberg zouden er in 2017 en 2018 verschillende onderaannemers geweest zijn die er een spelletje van maakten om valse helpdeskdossiers aan te maken, waardoor zij een reden zouden hebben om de accounts van beroemde personen te kunnen bekijken, waaronder Beyonce. Enkele onderaannemers werden hierbij betrapt, en ontslagen.

Dat is uiteraard een grove beveiligingsfout. Twitter mag dan "maar" een sociaal netwerk zijn, maar het gaat wel om privégegevens, en dan vooral wat er in de DM-berichten staat. Normaal gezien wordt er in systemen waar gevoelige data bewaard worden, logs bijgehouden van wie toegang gevraagd heeft tot welke data. En een interne audit zou dan vooral prominente accounts in het oog moeten houden. Blijkbaar is er bij Twitter iets erg fout gelopen..

Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-27/twitter-s-security-woes-included-broad-access-to-user-accountsSPOTIFY GROUP SESSION: SAMEN LUISTEREN
Spotify blijft zijn aanbod verbeteren. Verleden week kon je lezen dat het nu ook videocontent brengt, en zwaar inzet op podcasts. Deze week kunnen wij je melden dat Spotify werkt aan het sociale aspect van de streamingdienst: gebruikers met een betalend abonnement zullen samen met vrienden tegelijkertijd kunnen luisteren naar muziek en podcasts. Ook wanneer die zich op een andere plek, heel ver weg, bevinden.

Concreet kan je via de functie Group Session een link aanmaken die je deelt met 5 vrienden, die zelf ook wel Spotify Premium moeten hebben. Zo kan je met je groepje streamingcontent samen beluisteren.

Maar tegelijkertijd kan elk van de deelnemers songs in de speellijst pauzeren, afspelen, overslaan, of andere songs kiezen. Je kan ook je eigen keuze toevoegen. Je zou verwachten dat er ook een chatfunctie aan gekoppeld is, zodat je commentaar kan geven op de muziek die je beluistert, of kan zeggen: "Luister naar dat akkoord", maar dat is er niet: je moet daarvoor gebruik maken van een andere app naar keuze.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/28/21344926/spotify-premium-group-session-stream-together?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4REMOTE DESKTOP VAN MICROSOFT: GROTE VERBETERING
Microsoft heeft een grote update uitgebracht aan zijn Remote Desktop app voor Android. Met die app kan je, voor alle duidelijkheid, jouw computer vanop afstand via je Android smartphone bedienen. Voorwaarde is wel dat op die computer Windows 10 Pro of Enterprise draait, Windows 8.1, 8 Enterprise of Pro, Windows 7 Professional, Enterprise of Ultimate, of de Windows server versions. Kortom, de professionele versies van het Windows OS.

Er bestonden al versies van deze app voor iOS en macOS, gebaseerd op het achterliggende RDP (Remote Desktop Protocol). De nieuwste update bevat ook ondersteuning voor Android tv-toestellen.

Nog een grote vooruitgang vindt Betanews het feit dat Virtual Desktop integratie bevat met de Authenticator app, waardoor je voorwaardelijke toegang kan activeren wanneer iemand zich abonneert op Virtual Desktop feeds. Dat moet de productiviteit een boost geven.

Er is nu ook een nieuwe Connection Center ervaring, waardoor het simpeler wordt om in een remote sessie in te loggen. Die bevat ook een Connection Progress UI, zodat je op de hoogte kan blijven van wat gebeurt met die connectie.

Al dit en meer bij BetaNews.
https://betanews.com/2020/07/28/microsoft-remote-desktop-android/GOOGLE LEGT ONDERZEESE KABEL
Google kondigde aan dat een onderzeese kabel gaat leggen die het VK, Spanje en de VS verbinden moet. Waarom zelf een kabel trekken? Wel, dan moet het niet langer aan de eigenaars van andere kabels geld betalen voor het Google-verkeer dat via hun kabels loopt. Voor jou als gebruiker zal het niet veel uitmaken - alhoewel het toch wel duidelijk een voordeel is dat er een extra verbinding is, voor als het verkeerd loopt met een andere kabel.

Er worden wel meer kabels aangelegd. Zo bijvoorbeeld een die van Oman gaat naar Perth, en tegen december 2021 klaar zou moeten zijn. Die verbetering zal je waarschijnlijk wél voelen. Want hij verbindt Europa, het Midden-Oosten en Afrika rechtstreeks met Australië, zonder dat het eerst via de Zuid-Chinese Zee moet gaan.

Meer over al die kabels vind je in een interessant artikel bij de BBC. Ook Developing Telecoms schrijft erover.
https://www.bbc.com/news/technology-53553580           
https://www.developingtelecoms.com/telecom-technology/optical-fixed-networks/9300-oman-australia-cable-is-on-its-way.htmlMONDMASKERS EN GELAATSHERKENNING
Wat je al had kunnen raden: mondmaskers en gelaatsherkenning - het vloekt. Een studie bewijst het: het US National Institute of Standards and Technology (NIST) kwam tot de conclusie dat het dragen van een mondmasker dat mond en neus efficiënt bedekt, de foutenmarge bij vele algoritmes in gelaatsherkenning verhoogt, met een percentage tussen de 5 en 50%. Zwarte maskers zouden meer fouten veroorzaken dan de blauwe maskers, en hoe meer ook de neus bedekt is (wat zou moeten zijn), hoe meer problemen het algoritme heeft om een gezicht correct te identificeren.

De DTNS podcast wijst er echter op dat bij het rapport enkel een bepaald soort gelaatsherkenning gebruikt werd bij de testen, namelijk de een-op-een herkenning, waarbij een algoritme controleert om te zien of het gezicht van het target, overeenstemt met het gezicht op een identiteitskaart, een paspoort, de dingen dus die gebruikt worden bij grenscontroles en bij het inschepen op een vliegtuig.

De technologie die gebruikt wordt bij het ontgrendelen van telefoons, en die gebruikmaakt van dieptesensoren, werd niet uitgetest. En evenmin one-to-many algoritmes die gebruikt worden bij het monitoren van massa's, en waarbij een mensenmenigte afgescand wordt om te zien welke gezichten overeenkomen met gezichten in een bepaalde database.

Die beide technologieën zouden later dit jaar getest worden, evenals nieuwe algoritmes die speciaal ontworpen werden om mensen met een masker te herkennen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/28/21344751/facial-recognition-face-masks-accuracy-nist-studyPROGRESSIVE WEB APPS: CONFLICT TUSSEN APPLE EN GOOGLE
Zoals je weet zijn wij grote voorstander van Progressive Web Apps. Dat zijn website-apps die je kan bewaren op je desktop, die kunnen  werken zonder netwerkverbinding, waar je dingen kan doen die je gewoonlijk in andere apps doet, en die vervolgens de data gaan synchroniseren en pushmeldingen gaan leveren. De reden waarom zij zo'n voorstander zijn? Omdat zij in webbrowsers werken, ongeacht het besturingssysteem dat je draait.

Nu dreigt er echter een conflict rond deze PWA's te ontstaan. Want het Fugu-project van Google gaat PWA-functies toevoegen aan Chromium, wat de basis is van vele browsers, zodat die dus ook zullen werken in Microsoft Edge, Opera, Brave, en andere browser. Alleen: de Safari-browser van Apple is niet op Chromium gebaseerd, en op een iOS toestel kan je enkel browsers gebruiken die gebaseerd zijn op de WebKit engine van Safari. En dus zouden de PWA-functies enkel kunnen werken op Safari of elke andere iOS browser (zelfs Chrome voor iOS) als Apple deze Fugu-functies toevoegt aan WebKit. Apple heeft echter al aangegeven dat het deze webprogrammeerfuncties niet zal ondersteunen in Safari, omwille van de privacy en veiligheid, waaronder meldingen en een aansporingen om een PWA te installeren. Het synchroniseren van data en de toegang tot het bestandssysteem zijn in iOS ook beperkt, omwille van de veiligheid.

Het lijkt er dus op dat de hele opzet van PWA's (op alle besturingssystemen werken) in het water valt...

Meer bij CNet.
https://www.cnet.com/news/google-web-app-plans-collide-with-apple-iphone-safari-rules/TURKIJE VERHOOGT DRUK OP SOCIALE MEDIA
Het ziet er niet goed uit voor de Turkse burgers en de vrijheid van meningsuiting. Het Turkse parlement heeft deze week namelijk een wet goedgekeurd waarbij sociale media die meer dan 1 miljoen dagelijks actieve gebruikers hebben - zoals Facebook en Twitter dus - een plaatselijke vertegenwoordiging hebben in Turkije. Een verordening die eigenlijk nog niet zo gek is, want eigenlijk zou dat voor elk land zo moeten zijn, zodat de burger met een klacht weet waar hij terecht kan.

Bovendien moeten de gegevens van de Turkse gebruikers bewaard worden op servers in Turkije - iets wat evenmin gek is, want de EU vereist dat ook voor haar Europese burgers. Maar dan komt het: de sociale media moeten een bevel, gegeven door een rechtbank om content te verwijderen, opvolgen. En Turkije staat er nu eenmaal voor bekend dat het niet veel dissidentie toelaat...

Indien de bedrijven zich niet houden aan de nieuwe regels, dan zullen advertenties geblokkeerd worden (wat dus inkomstenverlies betekent) en wordt de bandbreedte verlaagd met maximaal 90%.

Meer bij Al Jazeera.
https://www.aljazeera.com/news/2020/07/turkey-passes-controversial-bill-tightening-grip-social-media-200729061612677.htmlGOOGLE MAAKT SOMMIGE ONDERDELEN VAN GOOGLE ONE GRATIS
Bij het lezen van dit bericht moesten wij toch ook even nadenken: wat was Google One ook alweer? Google heeft namelijk zoveel producten, dat je er het noorden bij verliest. Was het een smartphone? Of een app?

Wel, Google One is de naam van een betalende versie van de opslagruimte die Google je biedt. Normaal gezien heb je Google Drive, met een beperkte (nu ja, toch wel heel veel hoor!) opslagruimte. En Google One is dan de betalende versie, die je recht geeft op extra functies.

Eentje daarvan is de automatische back-up van de gegevens op je smartphone. Iets wat Google, zo weet ZDNet, nu gratis geeft aan àlle gebruikers van Google-opslag, of dat nu een Google One is of een Google Drive.

Het geldt ook voor iPhone-gebruikers: Google brengt een nieuwe app voor iOS uit waarmee je foto's, video's, contacten en je agenda kan bijhouden bij Google. Er komt ook een nieuwe tool om die ruimte te beheren. Die tool moet het gemakkelijker maken om te begrijpen hoe je die opslagruimte gebruikt, zodat je plaats kan maken op je Google Drive, Gmail en Photos.

Google wil hiermee zijn cloudopslag wat competitiever maken in vergelijking met bijvoorbeeld Dropbox en Microsoft OneDrive.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/google-one-googles-paid-consumer-storage-product-makes-some-features-free/SAMSUNG GEEFT GOOGLE VOORRANG BOVEN BIXBY
Zoals je weet heeft Samsung zijn eigen gebruiksinterface die het als laagje bovenop het Android OS legt. En het heeft ook een eigen App Store, en een eigen virtuele assistent, Bixby.

Volgens Bloomberg en Reuters zouden Google en Samsung nu onderhandelingen voeren over het delen van inkomsten, wanneer Samsung de Play Store en Google Assistent voorrang geeft boven zijn eigen App Store en Bixby.

De reden waarom Samsung dit doet? Wellicht financiën. Want de verkoop van zijn smartphones is gezakt, en het zoekt andere manieren om geld te verdienen.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-samsung-deal-assistant-play-store-120548633.html
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!QUALCOMM LANCEERT QUICK CHARGE 5
Deze nieuwe technologie laat je toe om een toestel 70% sneller te laden dan bij Quick Charge 4, en ondersteunt 100 W laden voor smartphones.

De technologie gebruikt 12 aparte beschermingen voor voltage, temperatuur en stroom, en is tijdens het werken 10 graden Celsius koeler dan Quick Charge 4.

En wat heel mooi is: de kabels voor deze technologie zullen ook retro-compatibel zijn met vorige versies, en de technologie ondersteunt ook het overbrengen van stroom via USB, evenals USB-C.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/quick-charge-5-50-percent-5-minutes-130010740.htmlNU OOK SLIMME ZWEMBRILLEN
Alles moet slim worden tegenwoordig - zelfs de bril die je opzet om te zwemmen. Zo brengt het bedrijf Form zijn "Smart Swim Goggles" uit, die gegevens bijhoudt over je zwempartij.

Het toestel kreeg zopas een update van zijn firmware, waardoor nu ook data voor open water bijgehouden worden, zoals de snelheid van je slagen, de verlopen tijd en andere zwem-info.

Heb je een Apple Watch Series 3 of later, of een recente Garmin Watch, dan kunnen ook GPS-gegevens en je hartslag genoteerd worden.

Wat moet zo'n mirakel kosten? Wel, je legt er $199 voor neer. Wanneer komen er slimme mondmaskers, vragen wij ons dan af...

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/form-swim-goggles-open-water-tracking-110055336.html

 
De nieuwe oogst


 INTERNETRADIO: MUZIEK VAN MEER DAN 24000 RADIOSTATIONS

Deze website brengt je muziek van over de hele wereld. Je kan kiezen op genre en op populariteit. En als maker van een streamingstation, kan je je aanmelden om ook jouw radio op te nemen in de lijst.
[Taal: ENG]
https://www.internet-radio.com/


CHANNEL SURFING OP NETFLIX
Dit is een extensie voor de Chrome browser, die volgens de makers ervan het probleem oplost van het overaanbod aan wat je kan bekijken via de streaming diensten. Het is als het ware een afstandsbediening waarmee je kan zappen, en naar een volkomen willekeurig punt in een reeks terecht komt. Lijkt die reeks je wel wat, dan kan je op "Stop surfing" drukken, en de aflevering verder bekijken.
https://www.foundrystack.com/felix/


RALLY ROOM: ONLINE GESPREKKEN
Dit is een videoplatform, waarbij je meerdere gesprekken tegelijkertijd kan houden. Bij Zoom en Co zit je vast aan één gespreksgroep, deze dienst belooft dat je tegelijkertijd met meer groepen spreken kan. En dus virtueel kan netwerken, en het echte leven wat beter kan namaken in de virtuele wereld.
Met de gratis versie kan je tot 35 mensen in een chatroom hosten.
[Taal: ENG]
https://rally.video/


GRATIS GIDSEN VOOR EXCEL

Bij BetaNews vonden wij drie gratis gidsen om Excel 2019 onder de knie te krijgen. Deze Reference Kit bevat 3 bladen met snelkoppelingen, tips & tricks. Je moet wel je e-mailadres opgeven om de bladen te mogen downloaden.
[Taal: ENG]
https://betanews.com/2020/07/24/microsoft-excel-2019-quick-reference-guides/
https://betanews.tradepub.com/free/w_cusb119/prgm.cgi


INTERNET SCRABBLE CLUB
Het lijkt erop dat we toch wat meer ons vertier zullen moeten zoeken thuis, in familiekring. En wat is er beter dan gezelschapsspellen om de avond gezellig door te brengen?
Heb je geen partner in je gezin die interesse heeft voor Scrabble? Dan speel je het toch online zeker! Op deze website kan het ook in het Nederlands.
https://www.isc.ro/


THE PLAYGROUND: GEZELSCHAPSSPELLEN
Er bestaan veel meer gezelschapsspellen dan je zou vermoeden. In het Centraal Station van Antwerpen is er een winkel die een enorme keuze biedt - het assortiment verbaast ons echt, telkens wij er voorbijlopen. Helaas is de zaak momenteel gesloten, omdat je in de zaak de spellen niet kan spelen. Maar je kan ze nog wel online bestellen, via de webshop.
[Taal: NL]
https://www.the-playground.be/


RIJKDOM IN PERSPECTIEF GEBRACHT

Deze website, een project op Github, zet rijkdom in proportie. Je begint aan 1.000 dollar, scrollt naar rechts om het gemiddelde inkomen (nu 63.179 dollar) in de VS te vinden, en dan scroll je een heel eind weg. Om sommige rijke heren en dames te vinden moet je wel wat geduld hebben!
Een project om over na te denken!
[Taal: ENG]
https://mkorostoff.github.io/1-pixel-wealth/


FLOCK: HERINNERINGEN VIA E-MAIL
Een simpele tool die werkt met mails. Je hebt geen apps nodig, en moet nergens inloggen. Je geeft gewoon op de website je doel in, en krijgt dan elke dag één mail om je eraan te herinneren. Is de taak gedaan, dan moet je gewoon op een knop klikken.
[Taal: ENG]
https://justflock.com/


TINY MINIMAL ICONS
Op deze website kan je heel kleine icoontjes vinden, vanaf 1 pixel, om ergens te plaatsen, zoals bijvoorbeeld op Google Streetview. Bij de icoontjes kun je kiezen tussen Outline (enkel de omtrek) en Solid (gevuld).
[Taal: ENG]
https://teenyicons.com/


MAAK PAGINA'S PRINTVRIENDELIJK

Sommige websites zijn echt heel moeilijk af te drukken - er staan ongewenste headers op elke pagina bijvoorbeeld, of de tekst loopt over de paginaranden heen.
Deze website belooft dit probleem op te lossen. je kan er de URL van een pagina kopiëren, en dan op Preview klikken. Maar de tool bestaat ook als extensie voor je browser.
[Taal: ENG]
https://www.printfriendly.com/


10 MANIEREN OM DE BIJEN TE REDDEN
De bijenpopulatie is enorm belangrijk voor ons ecosysteem. Zij zorgen immers voor de bestuiving van planten, een heel belangrijk proces in ons leefmilieu. Maar de bijen lijken stilaan te verminderen, en dat vormt een groot gevaar voor ons milieu.
Deze pagina geeft enkele goede tips over hoe ook jij kan meehelpen om de bijenpopulatie in stand te houden (1). De tweede link verwijst naar een Nederlandstalige pagina met tips. (2)
https://thehoneybeeconservancy.org/how-to-save-the-bees/
http://www.bijenlandschap.nl/wp-content/uploads/2016/06/Def-Flyer-HelpDeBijen-07-Mei2017-WebDownload.pdf


EXPONENT: INTERVIEW SIMULATOR
Een knap staaltje van technologie enerzijds en besluitvorming anderzijds. Door keuzes te maken tijdens het filmpje, wordt jou getoond hoe jouw beslissingen kunnen helpen om een bepaald probleem op te lossen. Knap!
[Taal: ENG]
https://simulator.tryexponent.com/


WRITEBY: JE TEKSTEN PUBLICEREN
Dit is een blogging platform, waar auteurs hun werk kunnen voorstellen en een eigen pagina aanmaken. Iedereen kan er zijn eigen pagina aanmaken. Ideaal wellicht voor wie geen technische kennis heeft om een WordPress-blog te maken en te voorzien van content - maar wij raden toch aan om je literaire werken op je eigen blog te publiceren, en dit te gebruiken als platform om bekendheid te geven aan je eigen werk.
[Taal: ENG]
https://writeby.co/
  


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Geologisch deel van de oostelijke Ardennen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Synclinorium_van_Verviers
    Fictieve superschurk die voorkomt in de stripboeken van DC Comics - https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_Mask_(DC)
    Amerikaans actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mary_Pat_Gleason
    Oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inheemse_Amerikanen_in_de_Verenigde_Staten
    Chronisch bekkenpijnsyndroom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chronisch_bekkenpijnsyndroom
    Toekomstige Amerikaanse western - https://nl.wikipedia.org/wiki/News_of_the_World_(film)
    Koninkrijk Bali - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninkrijk_Bali
    Nummer uit 1973 van het Spaanse collectief Mocedades - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eres_t%C3%BA
    Tattoo-allergie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tattoo-allergie
    Voormalig spoorwegstation in de West-Vlaamse stad Oostende - https://nl.wikipedia.org/wiki/Station_Oostende-Stad


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Ook China heeft een ruimtemissie naar Mars - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimtevaart_naar_Mars
    Offerfeest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Offerfeest
    Hadj - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hadj
    Uit tact en respect zal men waarschijnlijk in de toekomst nooit een kerkdienst houden in de Kaäba of de Al-Aqsa, maar in een van de belangrijkse christelijke kerken houdt men wel islamitische erediensten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hagia_Sophia


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Krim - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Krim


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple haalt Saudi Aramco in als duurste bedrijf op beurs
https://www.ad.nl/economie/apple-haalt-saudi-aramco-in-als-duurste-bedrijf-op-beurs~a61c9d51/
- ‘Hashtag-activisme’: wat brengt het teweeg in het echte leven?
https://www.ad.nl/binnenland/hashtag-activisme-wat-brengt-het-teweeg-in-het-echte-leven~afef8808/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: PortraitPro 19 –de betere gezichtsbewerkingssoftware
https://computertaal.info/2020/07/30/review-portraitpro-19-de-betere-gezichtsbewerkingssoftware/
- Speel gratis Minecraft Classic
https://computertaal.info/2020/07/31/speel-gratis-minecraft-classic/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Ministerie publiceert digitaal overzicht van alle verkeersborden in Nederland
https://tweakers.net/nieuws/170404/ministerie-publiceert-digitaal-overzicht-van-alle-verkeersborden-in-nederland.html
-      Facebook heeft 300 miljoen meer actieve gebruikers door coronavirusmaatregelen
https://tweakers.net/nieuws/170384/facebook-heeft-300-miljoen-meer-actieve-gebruikers-door-coronavirusmaatregelen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Tijd voor een nieuw verdienmodel op internet: iedereen wordt eigenaar van eigen data'
https://www.knack.be/nieuws/wereld/tijd-voor-een-nieuw-verdienmodel-op-internet-iedereen-wordt-eigenaar-van-eigen-data/article-opinion-1623233.html?_ga=2.170115687.616157105.1596211807-1947831008.1520797369
-  Telegram klaagt bij Europa over machtsmisbruik Apple
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telegram-klaagt-bij-europa-over-machtsmisbruik-apple/article-news-1625079.html


*** TANDEMTECH


- Motorola Edge review: degelijk, maar weinig vernieuwend
Motorola is nog niet helemaal terug in het premiumsegment
https://tandemtech.be/motorola-edge-review-c7e43e974019
- Samsung Galaxy S10 Lite review: vreemde eend in de bijt
Wat is dat toch met gigantische camera’s achteraan smartphones?
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-s10-lite-review-vreemde-eend-in-de-bijt-8c1b1666323d


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Brian Halligan (CEO Hubspot): “Ik ben geen believer van de marketing funnel waar veel marketeers nog steeds bij zweren”
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2020/brian-halligan-ceo-hubspot-er-is-te-veel-ego-in-de-marketing-en-software-industrie
- Hoe deze ontwikkelaars in 10 jaar tijd zijn uitgegroeid tot pioniers van digitale transformatie
https://www.bloovi.be/branded/employer-branding/2020/hoe-deze-ontwikkelaars-in-10-jaar-tijd-zijn-uitgegroeid-tot-leiders-in-digitale-transformatie
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
PRIVACYVRIENDELIJK NAAR HET RESTAURANT OF CAFE GAAN

Helaas is het coronavirus terug aan het verspreiden, en moeten er dringend maatregelen genomen worden, willen we voorkomen dat er weer een algemene lockdown komt. Een van die maatregelen is het registreren van bezoekers aan restaurants, cafés en hotels. Maar druist dat niet in tegen de privacy? De organisatie Ministry of Privacy heeft een lijst opgesteld met 6 tips om toch de wettelijke voorschriften te volgen, met eerbiediging van je privacy.
https://ministryofprivacy.eu/2020/07/25/6-tips-om-straks-privacyvriendelijk-op-restaurant-cafe-of-hotel-te-gaan/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GPG4WIN - BEVEILIGING
Dit is een tool om je mails en bestanden te versleutelen. De naam verwijst naar GNU Privacy Guard for Windows, en het programma is gratis. Met slechts enkele muisklikken kan je het installeren.
https://www.gpg4win.de/index.html


FREE YOUR MUSIC: JE PLAYLIST EXPORTEREN


Wanneer je van de ene streamingdienst wil overschakelen naar de andere, dan is dat een enorme rompslomp. Want je kan je playlists niet meenemen, je moet helemaal opnieuw beginnen. Deze dienst wil het overstappen vergemakkelijken, zodat je al je playlists kan overzetten. Het kost je wel wat geld.
https://deals.thenextweb.com/sales/lifetime-of-freeyourmusic-com-premium
https://freeyourmusic.com/en


FAMILY SAFETY APP
Deze app van Microsoft combineert limieten op de schermtijd, met het traceren van de fysieke locatie. De app is nu voor zowel iOS als Android te downloaden.
Engadget heeft een uitvoerige review van de mogelijkheden.
https://www.engadget.com/microsoft-family-safety-app-ios-android-now-available-160054880.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.familysafety&hl=en_US


SHAREX: DELEN
Deze tool voor Windows maakt het mogelijk om schermafdrukken te maken, bestanden te delen, en andere productiviteitstaken uit te voeren. De tool is open source, dus dat zou je moeten overtuigen van de betrouwbaarheid.
https://getsharex.com/


CREATOR HUB
Op deze pagina vind je een reeks links naar tools voor bepaalde creatievelingen. Stacks voor uitgevers bijvoorbeeld bevatten tools om je blog op te starten, te laten groeien en beheren. Podcast stacks zijn er ook, en stacks voor nieuwsbrieven.
[Taal: ENG]
https://www.nuton.co/creator-hub


NOOK: EREADER VOOR WINDOWS


In Vlaanderen hebben we Kobo, de eReader die het gemakkelijk maakt om boeken te kopen bij Bol.com. NOOK is de app voor Windows 10 van de uitgever Barnes & Noble. Je kan boeken lezen op je computer, waarbij je de mogelijkheid hebt om previews van boeken gratis te lezen, en elke krant of magazine 14 dagen gratis uit te proberen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/nook-books-magazines-newspapers-comics/9wzdncrfj33h?activetab=pivot:overviewtab


AVATARIFY: EEN AVATAR VOOR JE CHATS
Met deze tool kan je een avatar aanmaken om in je sociale netwerken rond te lopen. Of het nu gaat om Skype, Zoom of Teams - avatarify genereert als het ware deepfakes, waardoor jij je in een videochat kunt vermommen als een bekende persoon.
https://github.com/alievk/avatarify
https://www.chip.de/downloads/Avatarify_182694406.html
 


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Er zijn twee soorten politici: die hun taal gebruiken om hun gedachten te verbergen
en die hun taal gebruiken om te verbergen dat zij geen gedachten bezitten.
-Jan Greshoff-