Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/7/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1167 van 25/7/2020Gegroet lezer,

Helaas, er pakken zich weer donkere wolken samen boven ons landje, met de heropflakkering van het coronavirus. Weet u wat wij persoonlijk het ergste vinden? Dat alle zekerheid onderuit gehaald wordt, dat we de toekomst heel twijfelachtig moeten tegemoet zien - vooral als, zoals steeds vaker gezegd wordt, een vaccin slechts in het 2e trimester 2021 voorhanden zal zijn. Gedaan met vrijheid blijheid, altijd en overal voorzichtig moeten zijn. Het is iets dat een mens kan, wanneer hij al een leeftijd heeft. Maar voor de jongeren, die onbekommerd zouden moeten genieten van hun jeugd, is dit toch wel een hele slag

Maar kom - we moeten volhouden. Onze netties van deze week brengt u hopelijk de nodige ontspanning. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week. Stay safe!HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE: AANGEPASTE WOORDENSCHAT EN HOUTEN DOZEN
Naar aanleiding van de Black Lives Matter-golf in de VS, die overge7nomen werd in de hele wereld, gingen er stemmen op om bepaalde woorden aan te passen die vaak in de tech gebruikt worden. Zo worden er vragen gesteld bij het gebruik van een "master" disk - een term die je nog zou kunnen verdedigen omdat master, net als het Nederlandse 'meester' kan verwijzen naar iemand die slim en wijs is, en gehoorzaamd moet worden. Het feit echter dat tegenover die master disk een "slave" disk staat, begint in de huidige context heel gevoelig te liggen.

Apple maakt nu concrete stappen om dat woordgebruik aan te passen aan de huidige gevoeligheden. In een nieuwe stijlgids wil het niet-inclusieve taal verwijderen van de Xcode programmeertaal, van platform API's, van documentatie en van open source projecten. En het stelt sancties voorop voor wie dit niet volgt. Zo zal een API die de nieuwe regels van Apple niet volgt, een lagere beoordeling krijgen.

Apple maakt wel een uitzondering voor het gebruik van whitelist/blacklist. Wanneer die termen voorkomen in documentatie van code, en niet gewijzigd kunnen worden, dan dringt Apple wel aan dat ontwikkelaars voorbeelden geven van wat de gebruikers wél mogen invoeren als tekst. Daarbij mogen zij dan niet langer de termen white/blacklist gebruiken, maar wel allowlist/denylist.

Meer bij 9to5Mac.(1)

Een tweede bericht dat ons vandaag bereikt over Apple, is eigenlijk heel triviaal. Het gaat over het feit dat Apple al jaar en dag mensen, die in de fysieke winkels van Apple moeten wachten tot het hun beurt is, op houten dozen moeten zitten, de Apple Boxes. Bij Betanews daarover een bedenking - want als je toch wel heel wat geld uitgeeft voor premium toestellen, mag je dan niet verwachten dat je een premium behandeling krijgt bij de klantendienst - en toch minstens een comfortabel zitje, al is  het een kussentje onder je zitvlak? Meer bij Betanews.
https://9to5mac.com/2020/07/17/apple-non-inclusive-developer-language/
https://betanews.com/2020/07/17/apple-boxes-hemorrhoids/#commentsNOG OVER DE TWITTER HACK
De hele wereld vroeg zich verleden week af: hoe is die Twitter-hack eigenlijk kunnen gebeuren? Daily Technews Show verzamelde de informatie hierover, en wij geven die graag aan je door.

Volgens beveiligingsexpert Brian Krebs gaat het om SIM-swappers, zoals we verleden week al kort vermeldden. Dat zijn mensen die toegang proberen te krijgen tot bijvoorbeeld jouw smartphone, door jouw account te laten overzetten op een nieuwe simkaart die zij aanbieden. Er bestaat een heuse community van SIM-swappers, en binnen die community is iemand die een OG-account onder controle kon krijgen, een held. Ter info: een OG-account, dat staat voor Original Gangster, de account van iemand die al heel lang meedraait. (1) Zij dragen vaak heel korte namen in social media, accounts die zij in handen konden krijgen, om hun OG-reputatie te bevestigen.

Zo slaagde een hacker erin om de confirmatie voor een reset van een paswoord te onderscheppen.

Uiteindelijk blijkt dat er 130 accounts het doelwit waren van de hackers. Bij een klein deel daarvan konden de hackers de befaamde bitcoin-boodschap sturen. Waarom president Trump niet tot de slachtoffers behoorde is nu ook opgelost: die heeft extra bescherming, doordat het aantal Twitter-medewerkers dat die account beheren mag, erg beperkt is.  Dat waarschijnlijk na een incident uit november 2017, toen de account tijdelijk geschorst werd door een medewerker.

Tussen haakjes: Reuters weet ook nog te melden dat Twitter toch wel een beetje laks lijkt met zijn beveiliging. Het zou al sinds december zonder CISO (Chief Information Security Officer) zitten...
https://www.quora.com/What-does-OG-mean-in-Fortnite
https://www.theverge.com/interface/2020/7/17/21327171/twitter-hack-faq-direct-messages-sim-swappers-facebook-maxine-williams-diversity-report-interview
https://krebsonsecurity.com/2020/07/whos-behind-wednesdays-epic-twitter-hack/CORONAVIRUS EN DE GEVOLGEN VOOR RETAIL
Amper mogen we met zijn allen terug naar de winkels, of daar is al de dreiging dat dit genoegen wel eens terug beperkt zou kunnen worden. Het was, met de mondmaskers, het handen ontsmetten en het beperkt aantal klanten in de winkel, sowieso al geen zorgeloze ervaring meer, een geneugte waarmee we onszelf konden verwennen.

Met als gevolg dat er zwarte wolken beginnen te hangen boven heel wat detailwinkels. Zij worden geconfronteerd met een sterk verminderde verkoop in de fysieke winkels. Grote ketens kunnen gelukkig terugvallen op online verkoop. Maar dat houdt wel in dat hun fysieke vertegenwoordiging in de vele steden ten dode opgeschreven is, als de situatie nog lang zo blijft duren.

Het verdwijnen van die winkels heeft grote gevolgen. Hoe langer hoe minder mensen zullen nog naar winkelstraten trekken, omdat het aantal winkels dat er is, verder blijft slinken. Een neerwaartse spiraal, met leegstand van de winkels tot gevolg, huisbazen die geen huur meer ontvangen.

Sommige ketens passen hieraan een mouw. Zij vormen de lokalen die zij voorheen huurden, om tot een logistiek centrum, waar goederen ingepakt worden en op vrachtwagens gezet worden naar shipping hubs, zo lees je bij Wall Street Journal (1). Het gaat dan meer om grote oppervlakten - denk aan een Aldi of Colruyt, eerder dan aan een gewone winkel in een winkelstraat. En het is het zoveelste bewijs dat het coronavirus voor bedrijven en consumenten een grote shock veroorzaakt heeft, die hen de overstap van fysiek winkelen naar online winkelen heeft laten maken.

In dit verband nog een ander logistiek bericht: Amazon heeft deze week aangekondigd dat, omwille van de Brexit, de logistieke operaties in het VK afgescheiden zullen worden van de rest van Europa.

Vermits er nu een grens opgericht wordt tussen het VK en Europa, zullen er meer formaliteiten vervuld moeten worden aan die grens. En dat maakt het complexer om goederen vanuit het VK naar de rest van Europa te verschepen.

En zoals je weet zijn er heel wat zelfstandige handelaars die via Amazon hun waren verkopen - ook zij zullen hiermee rekening moeten houden. Omgekeerd uiteraard ook: voor de verkopers in de EU-landen wordt het complexer om hun waren te slijten aan inwoners van het VK.

Meer bij Esellercafe. (2)
https://www.wsj.com/articles/the-next-phase-of-the-retail-apocalypse-stores-reborn-as-e-commerce-warehouses-11595044859?mod=djemalertNEWS
https://esellercafe.com/amazon-eu-fba-shock-for-global-sellers-thanks-to-brexit/SNAP START MET SNAP MINIS
Ondanks het feit dat vele andere webdiensten het succes van Snapchat trachten te evenaren, door gelijkaardige producten uit te brengen, blijft Snapchat toch nog altijd zijn trouwe fans hebben. Een deel van dat succes is te danken aan het feit dat Snap, het bedrijf achter Snapchat, blijft innoveren.

Zo kondigde het deze week aan dat het "bite-size" apps zal uitbrengen, Snap Minis, die dan een soort van add-ons worden voor Snapchat. Zij zijn gemaakt in HTML5, en draaien op alle toestellen waar de Snapchat app aanwezig is. Je moet deze apps dan ook niet installeren - wat enorm handig is.

Om te beginnen werden er al 4 Snap Minis aangekondigd, waaronder de mindfulness app Headspace. Verder is er Prediction Master, die vragen aan je stelt en dan op een scorebord toont hoe accuraat je antwoorden zijn. Er zijn ook Flashcards, die je moeten helpen bij het studeren. En Let's Do It, een tool van Snap zelf, dat je moet helpen om als groep een beslissing te nemen.

Meer bij Mashable en Adweek.
https://mashable.com/article/snap-minis-headspace-mindfulness-meditations/?europe=true
https://www.adweek.com/digital/snap-minis-are-here-as-4-debut-on-snapchat/SPOTIFY START OOK MET VIDEO PODCASTS
Het is Spotify menens om de podcast-markt te veroveren, na eerder ook al de koploper geworden te zijn op de streaming markt. Deze week heeft Spotify namelijk aangekondigd dat het nu ook met video podcasts begint. Hierbij zullen zowel betalende als gratis gebruikers video content kunnen bekijken van een geselecteerd groepje podcast-makers.

Dat kan je toch ook bij YouTube, zal je zeggen? Jawel, maar om te beginnen is de interface naar onze persoonlijke smaak veel te rommelig daar. En verder kunnen bij YouTube enkele betalende abonnees naar een YouTube video luisteren, terwijl zij andere dingen doen op hun toestel, terwijl Spotify belooft dat je naadloos zal kunnen schakelen tussen de videoversie en de audio. Doe je ondertussen iets anders, dan zal de audio content ondertussen blijven spelen op de achtergrond. Zelfs wanneer je je telefoon vergrendelt. En dat is verdraaid handig!

Het aanbod lanceert wereldwijd, maar wel met een beperkt groepje podcast aanbieders; bij TechCrunch vind je het lijstje met video's dat je kan bekijken/beluisteren.
https://techcrunch.com/2020/07/21/spotify-launches-video-podcasts-worldwide-starting-with-select-creators/OOK LINUX FOUNDATION SCHIET COVID-19 APPMAKERS TER HULP
Het wordt stilaan duidelijk: het coronavirus is moeilijk onder controle te krijgen. In eigen land beginnen de cijfers van nieuwe besmettingen de pan uit te rijzen, en alle hoop wordt gesteld op het snel indijken van de nieuwe haarden.

Een contact tracing app had daarbij kunnen helpen, maar tot nu toe is die er helaas niet. Alhoewel gezegd wordt dat er in België dan toch overwogen wordt om daarop beroep te gaan doen - rijkelijk laat.

Het grote probleem bij die tracing apps is de privacy. Google en Apple hebben al wel hun API zodanig aangepast, dat het mogelijk wordt om contacten te traceren zonder de privacy in het gedrang te brengen. Maar er blijft wantrouwen bestaan tegen de apps die door verschillende bedrijven aangeboden worden.

Daarom is dit initiatief hoopgevend: de Linux Foundation heeft aangekondigd dat het een project lanceert, om op basis van open source technologieën de gezondheidsdiensten van de overheid te helpen om te pandemie te bestrijden. Het project heet LFPH, kort voor Linux Foundation Public Health, en het baseert zich inderdaad op de systemen van Google en Apple, die GAEN heten (kort voor Google Apple Exposure Notification). Het project wil mensen bijeenbrengen uit de hele techwereld. Meer bij Tech Republic. Laat ons hopen dat het feit dat deze projecten open source zijn, eindelijk de zorgen rond privacy kunnen wegnemen...
https://www.techrepublic.com/article/linux-foundation-announces-open-source-exposure-notification-apps-initiative-to-combat-covid-19/NIEUWS BINNENLAND: DIGITALE PLOFKRAKEN
Wellicht heb je gehoord dat er de laatste tijd heel wat 'digitale plofkraken' gebeurd zijn. Maar wat zijn dat eigenlijk?

Wel, bij een 'gewone' plofkraak trachten boeven met springstof een geldautomaat fysiek te kraken, door de kast ervan te laten ontploffen zodat zij aan de bankbiljetten kunnen. Bij een digitale plofkraak echter hebben de boeven helemaal geen springstof nodig: zij gaan op zoek naar machines waar nog oude Windows software draait. En dan proberen zij op het systeem in te loggen - vaak zijn er nog aansluitingen voor onderhoud van de machines bijvoorbeeld, en daar maken zij dan misbruik van.

Via een simpel commando geven zij dan de machine opdracht om bankbiljetten te geven - en dan regent het echt geld!

De laatste weken zijn zo verschillende automaten van Bpost en Argenta slachtoffer geworden van deze digitale kraak. Daarom werd verleden week beslist om deze automaten preventief uit te schakelen, tot er een oplossing gevonden is waardoor de boeven de machines niet meer kunnen kraken.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200716_93784640?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeedNIEUWS BINNENLAND: KNOOP DOORGEHAKT OVER TRACING-APP
Na veel aarzelen is dan toch beslist dat er een tracing-app komt in ons land, Het was niet zo simpel om tot een akkoord te komen over die beslissing - de bezorgdheid over de privacy was voor vele betrokken politici blijkbaar toch een grote hinderpaal. Heeft het feit dat de opsporing via de inmiddels opgerichte telefonische contactopsporingsdiensten zo in gebreke blijft de doorslag gegeven om dan toch met een app te gaan werken? Het is niet uitgesloten.

In elk geval staat vast dat het bedrijf Devside de app mag uitwerken. Daarover wordt door verschillende technologiebedrijven nogal schamper gedaan, omdat zij de antecedenten van het bedrijf nogal mager vinden. Wat ons toch wel vertrouwen geeft in het concept van de app is het feit dat die gebaseerd is op bluetooth technologie van de Leuvense professor Bart Preneel. Die komt uitgebreid aan het woord in een podcast bij Doorbraak, waarin hij uitlegt hoe de privacy perfect bewaard kan worden bij deze technologie.

De app is verder ook gebaseerd op de bestaande Corona Warn-app die in Duitsland gemaakt werd en door specialisten als de beste in zijn soort beschouwd wordt. En tot slot is er ook een tweede bedrijf aangeduid, dat moet controleren of de app van Devsite aan alle veiligheidsregels voldoet. Dus hebben we goede hoop!
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200721_96315479?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed
https://doorbraak.be/radio/bart-preneel-op-de-corona-app-bent-u-volledig-anoniem/NIEUWS BINNENLAND: STIEVIE PREMIUM STOPT
Eigenlijk was Stievie van het begin af aan een buitenbeentje. Met de Stievie app kon je op je smartphone programma's tot 7 dagen terug bekijken van verschillende zenders, in uitgesteld relais - of je nu een Telenet- of Proximus abonnement had of niet. Meer nog: met de betalende versie kon je zelfs programma's opnemen om offline te bekijken - ideaal voor op de trein bijvoorbeeld, waar je nog altijd geen goede verbinding hebt.

Maar dat is nu voorbij. Stievie behoort nu tot DPG Media, en het Premium abonnement zal per 1 september 2020 stoppen.

Geen paniek: er is nog een alternatief: de APP TV van TV Vlaanderen. Een dienst die verleden maand gelanceerd zal worden, en waarbij je tot 70 tv-zenders live of on demand kan bekijken. Het abonnement hiervoor start vanaf 9,95 euro per maand, en je kan de app 30 dagen gratis uittesten.
https://communicatie.dpgmedia.be/stievie-premium-stopt-op-1-september-2020?asset_type=image&asset_id=7e4e4c31-aefa-40b2-b0bf-53fd1f48e703#image-7e4e4c31-aefa-40b2-b0bf-53fd1f48e703FACEBOOK: CONTROLE OVER MESSAGES EN MEER NIEUWIGHEDEN
Verschillende nieuwigheden vandaag vanwege Facebook. Om te beginnen geeft het sociale netwerk je meer controle over de boodschappen die je krijgt. Je kan kiezen wie je boodschappen mag zenden, welke boodschappen in de request map gaan, en je kan zelfs mensen blokkeren, zodat zij je helemaal geen boodschappen kunnen sturen.

Verder experimenteert het netwerk met het vervagen (blurren) van afbeeldingen die mensen jou toezenden, wanneer die mensen niet als jouw vrienden in jouw netwerk voorkomen. Nog een handige nieuwigheid: je kan de app vergrendelen, zodat er een vingerafdruk of een herkenning via de gelaatstherkenning nodig is vooraleer iemand toegang heeft tot jouw messenger. Deze functie is nu al beschikbaar in iOS en komt binnenkort naar Android. (1)

Met nog een andere nieuwigheid in Messenger neemt Facebook duidelijk conferentiedienst Zoom in het vizier. Je zal namelijk in Facebook een live broadcast videogesprek kunnen houden met maximaal 50 deelnemers. Hierbij wordt de Live videostreaming van Facebook gecombineerd met het videogesprek in de Messenger Rooms.  Je kan al vanuit Zoom videogesprekken live streamen naar diensten zoals Facebook, YouTube en Twitch (van Amazon). Duidelijk concurrentie dus voor Zoom. Meer bij CNBC. (2)
https://www.engadget.com/facebook-adds-new-privacy-settings-for-messenger-140048236.html
https://www.cnbc.com/2020/07/23/facebook-messenger-rooms-adds-live-broadcast-video-calls.htmlFACEBOOK: NIEUW ONTWERP VAN PAGES EN EXPERIMENTEN MET AI
Wacht, we hebben nog nieuws van Facebook. Om te beginnen: Facebook experimenteert met een nieuwe design voor de Pagina. Die heeft een frissere, propere lay-out. En, opvallend, geen 'like' knop meer. Dat maakt het gemakkelijker om de pagina te beheren.

Door die meer uitgeklaarde lay-out zou de pagina overzichtelijker worden, want bezoekers zien meteen de belangrijkste informatie, zoals de bio van de page en postings. Geen Likes meer, geen Like button, wel een Follow (volg) knop, en het aantal volgers. Dat geeft ook een realistischer beeld van het echte bereik van een pagina. Heel wat mensen hebben Pages in de loop van de jaren een Like gegeven, maar zijn die later dan gaan verwijderen uit hun News Feed, omdat zij niet langer interesse hadden voor het merk. Of omdat zij de pagina enkel een Like gegeven hadden om een staaltje te krijgen bijvoorbeeld. Door het aantal Volgers weer te geven, is nu dus te zien hoeveel mensen echt de updates van een Pagina in hun News Feed ontvangen. Meer bij TechCrunch. (1)

En dan is er nog een bericht om met interesse te volgen. Ingenieurs bij Facebook hebben namelijk een methode ontworpen die kan helpen om schadelijk gedrag op Facebook te identificeren en te voorkomen - denk aan spam, scams, wapens en drugs kopen en verkopen. Dankzij door AI aangedreven robots kan Facebook namelijk de acties van die slechteriken simuleren - maar dan wel in een parallelle versie van Facebook, zodat de andere gebruikers hier geen last van hebben. Die parallelle wereld wordt WW genoemd (spreek uit dub-dub), en is gebaseerd op de echte code van Facebook. In een eerder dit jaar gepubliceerde paper van Facebook lees je meer over deze parallelle wereld (2). The Verge gaat dieper in op dit AI-experiment. (3)
https://techcrunch.com/2020/07/22/facebook-tests-a-new-page-design-with-a-cleaner-layout-and-no-more-like-button/
https://research.fb.com/publications/wes-agent-based-user-interaction-simulation-on-real-infrastructure/
https://www.theverge.com/2020/7/23/21333854/facebook-ai-simulation-bad-behavior-ww-web-base-simulator?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4SLACK BETICHT MICROSOFT VAN ONEERLIJKE CONCURRENTIE
Microsoft heeft zijn Teams, en dat is stilaan een grote concurrentie aan het worden voor Slack, dat zich met de jaren geprofileerd heeft als dé samenwerkingstool voor organisaties. Slack heeft nu een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen teams en beticht Micrsosoft van oneerlijke concurrentie.

Teams is namelijk een onderdeel van het Microsoft 365 (voorheen Office 365) kantoorpakket, en wanneer je dat pakket neemt, dan krijg je er Teams gratis bij. Meer nog: Slack stelt dat dit de miljoenen gebruikers van Office "dwingt" om Teams te installeren, hen verhindert om het terug te verwijderen, en de kostprijs voor Teams verbergt in het hele pakket.

Het is een beetje een gevecht van David tegen Goliath. Slack had in oktober 2019 een 12 miljoen gebruikers. En Microsoft heeft meer dan 75 miljoen dagelijks actieve gebruikers van Teams (cijfers uit maart dit jaar). Meer achtergrond bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/22/21333989/slack-microsoft-eu-competition-complaint-teams-office
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWS BINNENLAND: MENSELIJKE ORGANEN PRINTEN
Ons landje moet zich echt niet schamen als het op de slimme koppen op onze universiteiten aankomt. De spin-offs via bijvoorbeeld Imec verbazen keer op keer met hoogtechnologische nieuwigheden.

Ook dit bericht - dat, eerlijk gezegd, zo uit een sciencefictionboek weggelopen zou kunnen zijn.

Het gaat over 3D-printing. Onlangs werd er in Westerlo een heel huis geprint met en 3D-printer - maar dat is eigenlijk al wel meer gedaan, en wordt ondertussen 'gewoontjes' Wat de wetenschappers van de Universiteit Gent willen doen is al wat 'specialer': zij maken bio-inkt, op basis van levende cellen. Dat opent heel veel perspectieven. Op korte termijn: nu al kunnen ze weefsel printen om geneesmiddelen op uit te testen - denk aan een tumorcel, waarop dan chemotherapie toegepast wordt. Goed voor de mens, maar ook voor dieren, want hiermee zijn geen dierenproeven meer nodig.


Op lange termijn zijn de verwachtingen nog hallucinanter. Wat denk je van het printen van weefsel om bijvoorbeeld een grote wonde mee te bedekken? Of zelfs organen printen?

Een interessante evolutie, waarover je meer leest bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/20/gentse-wetenschappers-willen-menselijke-organen-printen-met-3d-p/SUPPORTERS VIRTUEEL AANWEZIG IN SPORTWEDSTRIJDEN
Het is eigenlijk wel triestig - een voetbalwedstrijd die gespeeld wordt in een leeg stadion. Er mogen immers nog geen toeschouwers bij de wedstrijden aanwezig zijn. En dat is niet leuk voor de spelers, die normalerwijze aangemoedigd worden door het geluid van de supporters (en zelfs het boe-geroep van de supporters van de tegenpartij).

De supporters kunnen natuurlijk de wedstrijd ook op tv volgen, maar het geluid van de ter plaatse aanwezige supporters is ook voor hen belangrijk, een gedeelde emotie. En zonder dat geluid valt die emotie weg, en is het plezier om de wedstrijd via de tv te bekijken veel minder.

Maar er is beterschap op komst. TechDirt weet dat er een technologie ontwikkeld wordt om het geluid van de massa toe te voegen aan wedstrijden, zelfs wanneer die mensen niet aanwezig zijn in het stadion. En dan moet je niet meteen denken aan een soort 'lachband', die zo enerverend is bij een komisch feuilleton. Neen, het is veel ingenieuzer.

In de VS wordt geëxperimenteerd de Premier League en La Liga, met geluid van toeschouwers dat afkomstig is van EA Sports, en dat ook gebruikt wordt in de FIFA games. Het is heel realistisch, want het maakt gebruik van de échte reacties van de toeschouwers.

Een concreet voorbeeld: de Major League Baseball wedstrijden zullen gebruikmaken van 75 geluiden van toeschouwers, afkomstig van de San Diego studio's (Sony Interactive). Mensen die de MLB app installeren, kunnen dan ervoor kiezen om "tussen het publiek te gaan zitten" in de app, terwijl zij de wedstrijd bekijken. Dat wil zeggen dat zij aangeven voor welk team zij supporteren, en daarna krijgen zij de optie om bij een bepaalde actie in de wedstrijd een boe-geroep ten hore te brengen, te juichen, of in de handen te klappen. Een audiotechnieker zal dan een grafiek zien met daarop de reacties van de fans vanuit de app, en kan dan het gepaste geluid laten horen en ook beslissen of het luid of zacht te horen moet zijn.

Een interessant concept. Meer bij TechDirt.
https://www.techdirt.com/articles/20200720/14335144936/tech-covid-19-mlb-rolls-out-remote-cheering-function-mlb-app.shtml

 
 


 
De nieuwe oogst


 THEIRTUBE: EEN EIGENZINNIGE KIJK OP YOUTUBE

Deze website wil je tonen hoe de "aanbevolen youtubefilmpjes" voor een bepaald persoon er zouden uitzien- een liberaal of conservatief, iemand die in samenzweringen gelooft, en dergelijke. Het lijkt te bewijzen dat YouTube toch ook denk-bubbels aanmoedigt - of zien wij dat verkeerd?
[Taal: ENG]
https://www.their.tube/


DIY VOOR TIENERS
Deze website wordt helaas niet meer verder aangevuld - de laatste posting is van oktober verleden jaar. Maar dat doet niets af van de waarde van de postings die er nog altijd staan en die leuk van pas kunnen komen om tieners met Do It Yourself projecten nuttig en aangenaam bezig te houden.
[Taal: ENG]
https://diyprojectsforteens.com/


PRACTICE DEV: VOOR ONTWIKKELAARS
Deze website wil ontwikkelaars helpen om hun vaardigheden te ontwikkelen. Onder andere door problemen uit reële projecten voor te schotelen, en die jij dan kan oplossen, waarbij je kan kiezen uit verschillende programmeertalen, technologieën en bibliotheken. Interessant!
[Taal: ENG]
https://practice.dev/


HOE JE EEN RUBIK KUBUS KAN OPLOSSEN
Sommigen zijn daar echt begaafd in, maar wij, zo moeten wij eerlijk toegeven, bakken er niets van: een rubik's kubus oplossen. Wie het geheim hoe deze kubus in zijn oorspronkelijke kleurtjes terug te zetten, eindelijk wil begrijpen, kan terecht bij dit artikel van Wired.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/how-to-solve-a-rubiks-cube-step-by-step/


WEBSTERS 1913
Hoe zag het befaamde Engelse woordenboek Websters eruit in 1913? Dat kan je onderzoeken op deze website. En het zal je niet verbazen dat er bij het woord "computer" enkel staat: "One who computes", iemand die rekent dus. En helemaal geen "echte" computers dus. Maar het is ook interessant om woorden op te zoeken zoals "negro" of "master".
[Taal: ENG]
https://www.websters1913.com/


DE BESTE HORRORFILMEN OP NETFLIX

Het gewone leven is al spannend genoeg, helaas, met dat coronavirus dat maar blijft rondspoken. Wil je even wegvluchten in fictie, en is horror daarbij voor jou hét ideale middel om je gedachten helemaal te verzetten? In dit artikel van A.V. Club vind je een lijstje met de beste horrorfilms die je momenteel op Netflix bekijken kan.
[Taal: ENG]
https://film.avclub.com/the-best-horror-movies-on-netflix-1844318021


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE DEUR UIT
Als geen ander lijdt de cultuursector onder de gevolgen van het coronavirus. Artiesten hebben nu eenmaal publiek nodig voor hun voorstelling, maar de kleine opening die al gemaakt werd om met meerdere mensen een culturele voorstelling bij te wonen, dreigt teruggedraaid te worden.
Deze rubriek van Uit in Vlaanderen reikt je tips aan voor culturele evenementen die je in alle veiligheid kan bijwonen.
[Taal: NL]
https://www.uitinvlaanderen.be/mood/de-deur-uit


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WAARNEMINGEN
Deze site is een samenwerking tussen Natuurpunt, Natagora en Stichting Natuurinformatie. De bedoeling is dat je natuurwaarnemingen kan delen via internet, en zo anderen kan laten delen in het genoegen dat jij ervaart bij het beschouwen van de natuur.
Het leuke hierbij is dat je, wanneer je een plant of dier tegenkomt, een foto kan uploaden, en dan een suggestie krijgt van wat dit zou kunnen zijn.
[Taal: NL]
https://waarnemingen.be/


IK BEN HIER: REGISTRATIE KLANTEN HORECA

Vanaf zaterdag moet je, wanneer je in een restaurant of taverne iets eet of drinkt, jezelf registreren. Dat moet het gemakkelijker maken om je te contacteren wanneer iemand die ook die dag aanwezig was, besmet blijkt met het coronavirus.
Café-uitbater Bar Brul heeft een methode bedacht om die registratie simpel te maken, met ikzithier.be . Hierover lees je meer bij Gazet van Antwerpen.
[Taal: NL]
https://ikzithier.be/
https://www.gva.be/cnt/dmf20200722_96819323/cafebaas-bar-brul-helpt-collega-s-met-www-ikzithier-be-website-moet-registratie-klanten-simpel-maken?utm_source=twitter&utm_medium=dlvrit&utm_campaign=feed


JOURNAL TOGETHER: DAGBOEK EN SOCIAAL CONTACT
Met deze tool kan je een dagboek bijhouden, maar ook zien wat je vrienden doen, en dat alles via e-mail. Elke dag krijg je een mail van je groepje, met alle updates van je vrienden. Sociale netwerken - maar dan volledig op jouw maat, zonder vervelende reclame eigenlijk!
[Taal: ENG]
https://www.journaltogether.com/


GGATHER: WEBSTUFF VERZAMELEN
GGather is zowel een webdienst als een extensie voor de Chrome browser. Hiermee kan je dingen die je tegenkomt tijdens het surfen bewaren, en ook netjes klasseren, zodat je het later gemakkelijk kan terugvinden. Een bookmark manager op steroïden eigenlijk...
[Taal: ENG]
https://web.ggather.com/
  


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch historicus, klimaatexpert en auteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Boussemaere
    Iers dorp - https://nl.wikipedia.org/wiki/O%27Briensbridge
    Politiek-economische leer die zich presenteert als een middenweg tussen kapitalisme en socialisme - https://nl.wikipedia.org/wiki/Distributisme
    Nederlandse pianiste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alice_Heksch
    Bestuurder van de stadsstaat Avignon in het Heilige Roomse Rijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pauselijke_legaat_van_Avignon
    Pruisisch staatsman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Justus_von_Gruner
    Encyclopedie over Nieuw-Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/An_Encyclopaedia_of_New_Zealand
    Zoöloog uit Nieuw-Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Chilton
    Rijksmonument in Hoorn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Onder_de_Boompjes_8
    Een van de belangrijkste religieuze gebouwen in Zuid-Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_van_St._Nazaire_en_St._Celsus
    Amerikaanse musical, komedie en familiefilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_avonturen_van_Elmo_in_Mopperland
    Amerikaanse 20e eeuwse acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Bickford
    Caravanmerk dat van 1958 tot 1982 werd gebouwd in de Belgische plaats Temse - https://nl.wikipedia.org/wiki/Constructam


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:


    Komeet die in juli 2020 met het blote oog zichtbaar is - https://nl.wikipedia.org/wiki/C/2020_F3_(NEOWISE)
    Wereldwijd is het aantal besmettingen met COVID-19 toegenomen tot 14 miljoen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronapandemie
    In de VS werden op een dag meer dan 70.000 nieuwe besmettingen geregistreerd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_de_Verenigde_Staten
    [EN] (Nog niet op NL wiki) Inzet federale troepen in de VS - https://en.wikipedia.org/wiki/2020_deployment_of_federal_forces_in_the_United_States

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Noord-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Noord-Europa


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- TikTok gaat (top)videomakers betalen
https://www.ad.nl/tech/tiktok-gaat-top-videomakers-betalen~a559cb5e/
- KPN en T-Mobile zetten 5G-netwerk aan
https://www.ad.nl/tech/kpn-en-t-mobile-zetten-5g-netwerk-aan~a39dd56f/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hoe bereik je toch een geblokkeerde website? Deel 2
https://computertaal.info/2020/07/18/hoe-bereik-je-toch-een-geblokkeerde-website-deel-2/
- Hoe schakel ik in Chrome 77 de speel/pauze toets in?
https://computertaal.info/2020/07/21/hoe-schakel-ik-in-chrome-77-de-speel-pauze-toets-in/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Criminelen stelen data van universiteiten en stichtingen na ransomware-aanval
https://tweakers.net/nieuws/170130/criminelen-stelen-data-van-universiteiten-en-stichtingen-na-ransomware-aanval.html
- Achtergrond - Chaos en orde rond videocodecs - De strijd tussen h265, av1, vp9 en h266
https://tweakers.net/reviews/7878/chaos-en-orde-rond-videocodecs-de-strijd-tussen-h265-av1-vp9-en-h266.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Cybercriminaliteit neemt aan een steeds sneller tempo toe
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/cybercriminaliteit-neemt-aan-een-steeds-sneller-tempo-toe/article-news-1622799.html
- DevSide en Ixor krijgen 7 weken om de Belgische corona-app te bouwen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/devside-en-ixor-krijgen-7-weken-om-de-belgische-corona-app-te-bouwen/article-news-1622481.html*** TANDEMTECH


- Motorola Moto G Pro review: de stylus als verkoopargument
Geen Pro-model maar ook niet slecht
https://tandemtech.be/motorola-moto-g-pro-review-c2dffc03819
- Sony XH95 review: prachtige tv voor een prijsje
Ik opteer in de toekomst voor een kleiner model
https://tandemtech.be/sony-xh95-review-android-tv-55xh95-dc5a5be892bd*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom Start it @KBC en Netwerk Ondernemen de handen in elkaar slaan: “Dit is geen gewone samenwerking, eerder een coalition of the good guys”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/waarom-start-it-kbc-en-netwerk-ondernemen-de-handen-in-elkaar-slaan-dit-is-geen-gewone-samenwerking-eerder-een-coalition-of-the-good-guys
- Brusselse start-up Cowboy haalt 23 miljoen euro op in derde kapitaalronde
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/brusselse-e-bike-start-up-cowboy-haalt-23-miljoen-euro-op-in-serie-b-kapitaalronde
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 THE VERGE: HOE JE GMAIL ONDER DE KNIE KRIJGEN

Een enorme verzameling tips van The Verge, om efficiënter met je Gmail om te gaan. Hoe je de verzending van een mail op een bepaald tijdstip kan plannen, hoe je de lay-out van je inbox aanpast, hoe je een back-up kan maken van je Gmail en meer.
https://www.theverge.com/21302104/gmail-google-email-guide-how-to 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...PROVIDER FOR GOOGLE CALENDAR: ADD-ON VOOR THUNDERBIRD

Met deze add-on voor je Thunderbird mailprogramma krijg je je Google Calendar te zien in je mail. Je kan je afspraken zien en nieuwe afspraken noteren.
https://addons.thunderbird.net/en-US/thunderbird/addon/provider-for-google-calendar/


DRAW.IO: DIAGRAMMEN
Met deze gratis tool kan je duidelijke diagrammen uittekenen, die je helpen bij het uitwerken van je ideeën. Je kan die diagrammen ook heel simpel integreren in toepassingen van Microsoft en Google.
https://www.chip.de/downloads/draw.io_179477372.html
https://drawio-app.com/


APP MANAGER
AppManager lijkt wel een kopie van de in Windows 10 ingebouwde apps manager, maar er is wel een verschil. Met deze app kan je zien welke applicaties er momenteel draaien, door het tabblad 'Running' te activeren.
https://betanews.com/2020/07/17/best-windows-10-apps-this-week-176/
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9n8b6qf719pt?activetab=pivot:overviewtab


MICROSOFT VISION: WINDOWS 10 OP DE RASPBERRY PI

Voor de doe-het-zelvers, de mensen die graag experimenteren met technologie. En die ongetwijfeld een Raspberry Pi in huis hebben. Met deze tool kan je ook Windows 10 als besturingssysteem installeren.
https://www.chip.de/news/Windows-10-auf-dem-Raspberry-Pi-installieren_161924421.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een intellectueel is iemand wiens geest zichzelf in de gaten houdt.
-Albert Camus-