Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/7/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1165 van 18/7/2020



Gegroet lezer,

Een heerlijk weekend voor de boeg - en voor veel Belgen een lang weekend. Dinsdag is onze nationale feestdag, 21 juli, en velen maken er een verlengd weekend van. Nu ontstaat natuurlijk het probleem: waar naartoe? Waar kan je veilig heen, waar is er niet teveel volk? Want massamenigtes wil je ontwijken, vooral nu het coronavirus zijn dreigende kop weer opsteekt...

Wij weten het al hoor - gewoon in de buurt blijven, een mooie wandeling maken op stille plekken, en een terrasje moet ook nog kunnen. Of dat nu een "echt" terras is, of lekker lui zetelen op ons eigen terras in de tuin: zolang we maar van de zon en de rust kunnen genieten! En wij hopen van u hetzelfde!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




DISCUSSIE ROND TIKTOK BLIJFT DUREN
TikTok heeft zijn app verwijderd uit de app stores in India en Hong Kong. En wel om verschillende redenen. India heeft de app verboden in het land, en het Indiase leger eist van het personeel dat zij de app van hun telefoon verwijderen. In de VS gaan er ook stemmen op om de app te verbieden - Amazon heeft zelfs overwogen om zijn werkgevers te vragen om de app te verwijderen van hun telefoon indien die ook voor het werk gebruikt wordt. Maar besloot uiteindelijk dit niet te doen.

De reden van dit alles is het feit dat de eigenaar van de app een Chinees bedrijf is, Bytedance, dat nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid.

Om correct te zijn: Bytedance is eigenlijk een bedrijf dat op de Caymaneilanden gevestigd is, maar het hoofdkwartier is gevestigd in Beijing. En gevreesd wordt dat de app gebruikt kan worden om data te stelen bij de gebruikers. Onlangs werd nog ontdekt dat TikTok voortdurend kijkt op het klembord, naar de informatie die daar via copy/paste passeert....

Volgens Wall Street Journal zou Bytedance overwegen om de bedrijfsstructuur te veranderen, misschien wel een aparte afdeling en hoofdkwartier van TikTok op te richten die dan buiten China zouden liggen.

TikTok zelf wast de handen in onschuld: het verzekert dat het geen data in China opslaat, dat het nog nooit door China om gebruikersgegevens gevraagd werd en dat, als China dat zou doen, TikTok zou weigeren om die data te geven...

Meer bij TechInAsia en New York Times.
https://www.techinasia.com/tiktok-mulls-corporate-changes
https://www.nytimes.com/2020/07/10/technology/tiktok-amazon-security-risk.html



MOZILLA DRUKT PAUZEKNOP IN VOOR FIREFOX SEND
In maart 2019 had Mozilla de Firefox Send functie gelanceerd. Daarmee kan je veilig en privé bestanden in de cloud opslaan en ook delen. En ondanks de naam van die dient, is die eigenlijk toegangelijk voor iedereen, via het send.firefox.com webportaal.

Alle bestanden die je via Firefox Send uploadt en deelt, worden in versleuteld formaat bewaard. Je kan bovendien zelf bepalen hoe lang een bestand op de server bewaard moet blijven, en hoe vaak het gedownload kan worden vooraleer het bestand vervalt.

Heel veilig allemaal - maar helaas ook heel aantrekkelijk voor cybercriminelen: in de voorbije maanden, zo lees je bij ZDNet, werd Firefox Send voortdurend gebruikt om malware te bewaren voor allerlei criminele operaties, zoals ransomware, bank trojans, spyware, enz. Daarom heeft Mozilla nu beslist dat het de dienst tijdelijk opschort, tot het de nodige verbeteringen heeft gemaakt. Zo moet er een optie komen om misbruik te signaleren, en zal het verplicht worden om een Firefox Account te hebben, wil je de dienst gebruiken. Het is nog niet bekend wanneer de dienst terug beschikbaar zal zijn.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/mozilla-suspends-firefox-send-service-while-it-addresses-malware-abuse/



MICROSOFT WERKT SAMEN MET GOOGLE VOOR PROGRESSIVE WEB APPS
Je kon al eerder lezen dat wij een geweldige voorkeur hebben voor Progressive Web Apps - apps die gewoon in je browser draaien, en die niet platform-afhankelijk zijn. En waarbij de ontwikkelaar dus niet eerst een versie voor iOS en dan nog eens voor Android moet maken.

Maar vermits het PWA's zijn, is het niet logisch dat die eigenlijk in de App Store terecht komen. En ontwikkelaars moeten ook aangemoedigd worden om die PWA's te maken.

Daarom hebben Microsoft en Google de handen ineen geslagen. Zo zal de PWABuilder van Microsoft, een tool die ontwikkelaars helpt om PWA's te maken van bestaande websites, en die in de app store te publiceren, gaan samenwerken met Bubblewrap, een tool en bibliotheek van Google om Google Play Packages aan te maken en te tekenen van die PWA's.

Dat zou het dus gemakkelijker moeten maken om PWA's te maken, én te publiceren in de Play Store van Google. Nu Apple nog...

Meer bij Thurrott.
https://www.thurrott.com/dev/237715/microsoft-worked-with-google-to-bring-pwas-to-the-play-store



ANDROID: SNELLERE UPDATES
Android is een prima besturingssysteem, maar het heeft één nadeel: de updates van het OS komen niet erg snel tot op jouw toestel. In tegenstelling tot de iPhone, waar Apple zowel hardware als OS in eigen handen heeft, hangen de updates van het Android OS af van de smartphonefabrikanten, die altijd nog eerst moeten controleren of het extra laagje, de extra user interface die zij bovenop het OS leggen, wel goed werkt met deze updates.

Maar daar zou verandering in komen. Google heeft aangekondigd dat Android 10 nu al 100 miljoen toestellen bereikt heeft, binnen de 5 maanden na de lancering ervan. Dat s 28% sneller dan bij Android 9, en ook het snelste voor elke Androidversie.

Dat is mogelijk doordat Google nu, vanaf Android 9, met Generic System Images werkt. Daarbij kunnen testen gemakkelijker uitgevoerd worden door de OEM's. Nog een verbetering: in Android 10 voegde Google de mogelijkheid toe om de privacy- en systeemcomponenten te updaten via de Play Store - een onderdeel van Project Mainline. Daardoor kan bijvoorbeeld een beveiligingsupdate uitgevoerd worden vanuit de Play Store zelf, zonder dat je moet wachten op de OEM.

Een heel positieve evolutie, waarover je meer leest bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2020/07/09/faster-android-10-updates/



JE WEBCAM AFPLAKKEN KAN SCHADELIJK ZIJN VOOR JE MAC
Heel wat gebruikers plakken hun webcam af met een papiertje of wat kleefband, om te voorkomen dat hackers die camera zouden hacken en hen bespieden. Zelfs als een hacker je computer zou binnendringen om de controle over je webcam over te nemen, kan hij dan gelukkig niets zien (je microfoon afplakken daarentegen is heel wat moeilijker, maar dat is een ander verhaal).

Apple heeft nu echter gewaarschuwd dat je bij een Mac best die camera niet afplakt. Want wanneer je je Mac notebook sluit terwijl er een plakkertje over de webcam zit, kan je je scherm beschadigen. De ruimte tussen scherm en klavier is namelijk heel nauw berekend en vooral een dikkere plakker zou schade kunnen aanrichten.

Verder kan het afdekken van de camera ook problemen opleveren met de lichtsensor voor je omgeving, zodat je Mac zich niet meer gaat aanpassen voor automatische helderheid bijvoorbeeld.

Apple raadt aan om gewoon af te gaan op het verklikkerlichtje naast je camera, om te zien of die actief is of niet. En in het oog te houden welke apps je camera kunnen gebruiken - dat doe je in je Systeemvoorkeuren.

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2020/07/10/webcam-hackers-apple-cover/



SIRIUS XM KOOPT STITCHER
Het baart ons echt wel zorgen, dat podcasts steeds vaker in ommuurde tuintjes terecht komen. Trouwe lezers weten dat wij al heel lang aandringen dat een podcaster zijn product bekendmaakt door middel van een RSS-adres, zodat je zelf dit adres kan toevoegen in je favoriete podcast app. Want anders moet je zeggen: "Vind ons op Google, Apple, Stitcher, ...". En als podcaster moet je daar jouw podcast aanmelden.

Maar er zijn nog meer gevaren. Zo worden podcastmakers opgekocht door streamingbedrijven zoals Spotify, waarna de content voortaan enkel nog exclusief via dat bedrijf beschikbaar is. Dat gebeurde onlangs met Gimmet, een van de beste podcastmakers die wij kennen.

En nu kondigt Sirius XM, een bedrijf dat satellietradio aanbiedt, aan dat het de podcast app Stitcher gekocht heeft.  De reden voor die aankoop: advertenties verkopen...

Meer bij Variety.
https://variety.com/2020/digital/news/siriusxm-buys-stitcher-325-million-1234704617/



MICROSOFT 365: ONDERSTEUNING VOOR APARTE EMAIL ADRESSEN
Microsoft heeft voor zijn Office 365 (die nu Microsoft 365 heet) iets speciaals bedacht: "plus-adressen". Die speciale vorm van mailadressen kan het aanbieden omdat die dan enkel werken op zijn mailservers - en het is iets dat nu ook al bij Hotmail ondersteund wordt.

Die plus-adressen zijn eigenlijk "subadressen", een standaard waarbij je jouw mailadres kan uitbreiden met een "tag" (het plusteken +). Concreet kan jij, wanneer je mailadres jan@mijndomein.com is, met dat plus-adres ook adressen aanmaken zoals jan+boeken@mijndomein.com of jan+nieuwsbrieven@mijndomein.com. De mogelijkheden zijn eindeloos, zodat jij je voor elke nieuwsbrief kan aanmelden met een plus-adres dat verwijst naar die nieuwsbrief. Een slimme manier om te ontdekken wie jouw mailadres doorverkoopt.

Alle mails komen wel in jouw gewone mailbox terecht, maar aan de hand van het "To" vak kan je zien naar welk plus-adres zij verzonden werden.

Microsoft werkt momenteel volop aan het uitwerken van deze extra functie, die tegen het einde van het 3e trimester 2020 live zou moeten gaan voor alle betalende Microsoft 365 klanten.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-adds-support-for-custom-email-addresses-in-office-365/



PODCASTS: SPOTIFY START MET TOPLIJST
Een nieuwe functie bij Spotify, die eigenlijk al lang verwacht was. Het zal namelijk lijsten uitbrengen met favoriete en meest beluisterde podcasts.

De bedoeling daarbij is dat je nieuwe podcasts ontdekt, en leert wat mensen in jouw omgeving leuk vinden.  Zo heb je enerzijds Trending, dat gebaseerd is op de snelheid waarmee het aantal luisteraars groeit, en die de 50 snelst stijgende reeksen bevat. De Top lijst anderzijds bevat de 200 populairste podcastreeksen doorheen de tijden, en die zal ook aangepast worden aan de locatie waar jij je bevindt. Je kan de lijst ook opdelen in categorieën, zoals business, comedy, technologie, maar enkel in 26 landen. Meer hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/14/21323202/spotify-podcast-chart-trending-top-update-feature?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



PODCASTS EN ADVERTEERDERS: ENKELE CIJFERS
We komen even terug op ons artikel van gisteren, over het feit dat Sirius XM, van oorsprong een aanbieder van content via satellietverbinding maar nu ook via het internet verkrijgbaar, de makers van de podcast Stitcher overgenomen hebben.  Daarbij vermeldden wij terloops het belang van advertenties. Bij Variety vind je daarover meer informatie.

Volgens het IAB zouden inkomsten uit advertenties in het jaar 2020 met 14,7% moeten stijgen. Wat mooi is, maar verbleekt bij het groeicijfer uit 2019, dat maar liefst 48% bedroeg! Het voorbije jaar was inderdaad het jaar dat allerlei contentmakers zelf hun eigen podcast gingen uitbrengen, met de nadruk op storytelling. Een evolutie waarover wij absoluut niet rouwig zijn!

Om terug te keren naar Sirius XM en Stitcher: met deze overname legt Sirius niet alleen de hand op de app, maar ook een adverteernetwerk, en ook contentnetwerken. Met name dan Earwolf dat podcasts omvat zoals Freaconomics, WTF, Comedy Bang en meer.

Je mag trouwens ook niet vergeten dat Sirius eerder al Pandora overnam, de streamingdienst die een pionier was bij het aanbieden van muziek die jou zou kunnen bevallen, gebaseerd op jouw voorkeuren.

En dan nog dit: Sirius XM heeft ook Simplecast gekocht, een distributienetwerk dat heel goede analytics tools biedt. En het is ook aandeelhouder in SoundCloud. Een bedrijf dus dat vele potjes op het vuur heeft staan - en daarmee bewijst dat het slim op tijd overgeschakeld is van een pure satelliet-speler, naar een aanbod dat ook content via het internet omvat.
https://variety.com/2020/digital/news/podcast-ad-revenue-us-slowdown-2020-covid-1234705068/



NIEUWE EU WETGEVING GEEFT ONTWIKKELAARS MEER BESCHERMING TEGENOVER DE APP WINKELTJES
Het zal je maar overkomen: als ontwikkelaar maak je een leuke app, na veel controles raakt die in de appstore, en plots wordt die daar zonder verdere boe of ba verwijderd. Je moet dan gaan uitvissen wat er verkeerd gegaan is, welke regels je eventueel overtreden hebt, en de nodige aanpassingen doen. En dan opnieuw de app presenteren, en wachten op goedkeuring. Ondertussen is je app wel al zijn ranking in de app hitlijsten kwijt. En dat is balen, toch?

Het gebeurt zo vaak - onlangs was er bijvoorbeeld nog een hele heisa rond het feit dat de mail-app Hey plots uit de App Store van Apple verdween. De EU vindt dat dit niet meer kan, en dat ontwikkelaars beschermd moeten worden tegen wat als willekeur ervaren wordt. Zo zal de uitbater van een app-winkel of distributieplatform voor apps de ontwikkelaar 30 dagen op voorhand moeten verwittigen, vooraleer de app verwijderd wordt. Uiteraard zijn er uitzonderingen: als de app bijvoorbeeld illegale of ongepaste content bevat, als er vragen zijn bij de veiligheid, als het gaat om namaak, fraude, malware, spam, of wanneer er een data-inbreuk gepleegd werd op de app.

Verder moet een app-distributiedienst transparantie geven over hoe de hitlijsten en de "trending" lijsten samengesteld worden. En als een distributiedienst een voorkeursbehandeling geeft aan een bepaalde ontwikkelaar of uitgever, dan moet hij dat bekendmaken. Ook interessant is dat er een externe partij moet komen die kan bemiddelen bij betwistingen die niet opgelost kunnen worden bij het normale app reviewproces.

Een prima stap vooruit, waarover je meer leest bij MacRumors (1). The Register voegt er wel de bedenking bij dat er voldoende manieren zijn om die nieuwe regels te ontwijken, helaas (2).
https://www.macrumors.com/2020/07/14/eu-app-store-transparency/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theregister.com/2020/07/15/eu_app_store_legislation/



APPLE BEHAALT OVERWINNING IN BELASTINGSTRIJD
Een nederlaag voor de Europese commissaris voor de concurrentie, Margrethe Vestager, en een overwinning voor Apple, waarmee het 13 miljard euro extra heffing niet moet betalen. Apple ging namelijk in beroep tegen een beslissing van de Europese Commissie ut 2016 die het bedrijf uit Cupertino die extra belasting oplegde. De EC meende namelijk dat Ierland met zijn aantrekkelijke belastingtarieven het bedrijf een illegale staatssteun gaf. Een beslissing die nu dus verworpen werd, maar de EC heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Het is trouwens daarmee niet gedaan - Apple wordt geconfronteerd met nog meerdere aanklachten wegens oneerlijke praktijken die de concurrentie vervalsen. Zo zei Vestager in juni dit jaar dat zij en haar team bezorgd zijn dat Apple de concurrenten benadeelt, door te eisen dat apps die via de app store verdeeld worden, verplicht gebruik moeten maken van het betaalsysteem van Apple, en dat Apple dan 30% commissie eist op abonnementen en in-app aankopen.

Wordt vervolgd dus.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-15/apple-tax-ruling-a-first-win-in-looming-eu-regulatory-fights



DUITSE RECHTBANK VERBIEDT TESLA SOMMIGE WOORDEN TE GEBRUIKEN IN ADVERTENTIES
Een Duitse rechtbank meent dat Tesla in zijn advertenties misleidende termen gebruikt, en verbiedt Tesla die woorden nog te gebruiken. Het gaat dan om woorden die verwijzen naar de rij-assistentiesystemen en naar autonoom rijden.

In zijn advertenties gebruikt Tesla immers de woorden "volledige potentieel voor autonoom te rijden" en "inclusief autopiloot". Wat de indruk wekt dat de auto's volwaardig autonoom kunnen rijden. En mensen in die waan brengt, wat al tot verschillende ongevallen geleid heeft.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-tesla-autopilot-germany/german-court-bans-tesla-ad-statements-related-to-autonomous-driving-idUSKCN24F1T5



GOOGLE: PLANNEN MET DE CLOUD EN VOORWAARDEN VOOR MEET
Enkele nieuwigheden uit het kamp van Google. Om te beginnen: ontwikkelaar Tahin Rahman heeft heel slim opgemerkt dat op enkele dia's van het komende Cloud Next event enkele interessante dingen te zien zijn. Zo zou de Gmail app en website nauwer geïntegreerd worden met Meet, Chat, Docs en Rooms zodat zij als het ware één dienst worden.

Screenshots tonen ook dat je voortaan vanuit Gmail zou kunnen samenwerken aan documenten, en toegang zou hebben tot chats, videoconferenties en Google Docs. Meer bij Android Police (1).

Een tweede bericht betreft ook Google Meet, maar dan enkel de versie voor educatieve abonnementen. Om webconferenties te beschermen tegen indringers, worden er nieuwe veiligheidsfuncties geactiveerd. Anonieme gebruikers zullen voortaan niet meer kunnen deelnemen aan meetings die georganiseerd worden vanuit een G Suite for Education of een G Suite Enterprise for Education account. En met "anonieme" gebruikers worden dan mensen bedoeld die niet in hun Google account ingelogd zijn.

Een grappig detail: volgens The Verge wordt deze maatregel genomen om "zoombombing" te voorkomen. Een nieuw woord dat eigenlijk verwijst naar de grote concurrent van Google Meet: Zoom - en verwijst naar het verstoren van videogesprekken door vandalen. Meer dus bij The Verge.
https://www.androidpolice.com/2020/07/15/leaked-gmail-redesign-outs-plans-to-integrate-docs-chat-and-meet/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2020/7/14/21323856/google-meet-g-suite-education-enterprise-anonymous-users-blocked-zoombombing



TWITTER SCHORT GEVERIFIEERDE ACCOUNTS TIJDELIJK OP NA HACK
Er valt goed en slecht nieuws te melden over Twitter. Eerst het slechte nieuws - dat je ongetwijfeld al gehoord hebt. Hackers zijn er namelijk in geslaagd om op de accounts van enkele hoge personen, o.a. ex-president Obama, presidentskandidaat Biden en vele anderen, tweets te plaatsen. Daarin werd opgeroepen om geld te doneren via een bitcoinrekening, en werd beloofd dat het bedrag dat gestort werd dubbel terug zou worden betaald.

Een slim uitgedacht plan, maar voor zo ingenieus te zijn heeft het eigenlijk weinig opgebracht, financieel dan: er werd €350.000 gestort. En dat had veel meer kunnen zijn, toch? Voor Twitter is het in elk geval een grote blamage. Hoe de hack kon plaatsvinden wordt nog altijd uitgezocht. Mogelijk zouden de hackers door middel van social engineering toegang hebben kunnen krijgen tot een controlepaneel dat door Twitter-medewerkers gebruikt wordt voor interactie met gebruikers.

Het is evenmin geweten of de hackers enkel die tweets geplaatst hebben, of ook volledige toegang hadden tot die accounts. Konden zij bijvoorbeeld ook privéberichten inkijken? Want dan wordt het toch nog een zwaardere slag voor Twitter.

Hoe het ook zij: omdat het enkel geverifieerde accounts betrof, die met de blauwe vinkjes dus, besloot Twitter al die accounts tijdelijk de mogelijkheid af te nemen om tweets te plaatsen. Pas na enkele uren werd die maatregel teruggedraaid.

Het fijne zullen we pas over enkele dagen weten...

Techmeme verzamelde alle berichten over de hack, o.a. van Betanews en The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/15/21326656/twitter-hack-explanation-bitcoin-accounts-employee-tools
https://betanews.com/2020/07/16/twitter-hack-bitcoin-scam/
https://www.techmeme.com/200715/p42#a200715p42



TWITTER: VEREENVOUDIGING BIJ DM BOODSCHAPPEN
Maar wij hadden je ook goed nieuws beloofd over Twitter. En dat gaat over de DM's of Direct Messaging - boodschappen die privé zijn en die jij alleen kan lezen.

Daarvoor komt nu een nieuwe interface voor op de Twitter-website, en die is veel simpeler. Je zal namelijk een DM kunnen verzenden of ontvangen zonder je tijdlijn te moeten verlaten. Tot nu moest je dan eerst een aparte rubriek van de Twitter website openen om naar je DM's te kunnen zien, wat toch wel lastig is. Dat verandert dus: je vindt je DM's terug in een pop-up venster onderaan rechts van je tijdlijn.

Het lijkt heel erg op de interface die je ook bij Facebook en LinkedIn vindt voor DM's. Volgens The Verge is deze nieuwe interface al sinds april dit jaar in ontwikkeling. Twitter had dit jaar nog voor andere verbeteringen gezorgd. In januari voerde het de mogelijkheid in om te reageren met een emoji, en sinds eind vorig jaar kan je ook je DM's doorzoeken, althans in de iOS app.
https://www.theverge.com/2020/7/16/21326802/twitter-dm-messaging-box-web-facebook-linkedin-style


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ZONNEPANELEN ZONDER ZON
Het is zonneklaar (pun intended!) dat de belangrijkste vereiste om via je zonnepanelen energie te kunnen genereren is, dat er zon moet zijn. En dat is in ons landje niet altijd het geval. Daarom is dit bericht toch wel interessant.

Wetenschappers van de National University van Singapore hebben namelijk iets ontwikkeld wat je de schaduweffect energiegenerator zou kunnen noemen (SEG, kort voor Shadow-effect Energy Generator). Die kan ervoor zorgen dat er energie gewonnen kan worden in gebieden waar er slechts weinig zonlicht is, zoals de kernen van steden.

De panelen in de SEG maken gebruik van goud, zilver, platina of tungsten - geen goedkope materialen dus. Een verschil in de lichtintensiteit tussen verschillende gebieden van het paneel zou ervoor zorgen dat de elektronen naar de schaduwkant vlieden, en zo zou er dan elektriciteit ontstaan.

Maar helaas, niet echt veel. In een testpaneel van ongeveer 6 vierkante centimeter kan je 0,25 volt produceren. Wat zou betekenen dat je er daarvan 20 nodig hebt om een lamp aan te kunnen drijven.

Maar anderzijds, als je dit op schaal kan uitbreiden, dan zou dit wel eens een oplossing kunnen zijn voor steden waar zonnepanelen niet werken.
https://www.reuters.com/article/us-singapore-technology-shadows-idUSKBN2491A7



APPLE WERKT TOCH NOG ALTIJD AAN AR HEADSET
Augmented Reality, de technologie waarbij je door een camera kijkt van bijvoorbeeld je smartphone, en dan extra informatie ziet bovenop het echte beeld, komt niet echt van de grond. Het probleem is het feit dat er nog altijd geen goede interface gevonden is.

Er zijn wel de headsets, maar die zijn erg zwaar en onhandig. En geef nu toe, met zo'n visor wil je niet rondlopen.

Apple zou wel eens de oplossing gevonden kunnen hebben, tenminste als je The Information mag geloven. Apple zou namelijk halftransparante lenzen uitgevonden hebben voor een soort bril, en die lenzen zijn nu van prototype naar testproductie geëvolueerd. In mei zijn de lenzen naar een Engineering Validation Test of EVT overgegaan, en nu zouden zij zelfs al ontwikkeld worden, op één enkele productielijn weliswaar, in de Foxconn fabriek in het Chinese Chengdu. Dit betekent dat de lenzen nu nog ongeveer 2 jaar verwijderd zijn van massaproductie.

Maar meer informatie over het uitzicht enz. is toch nog niet bekend. Wij houden je op de hoogte!

Meer bij Macrumors.
https://www.macrumors.com/2020/07/10/apple-ar-headset-lenses/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



ZOOM KOMT MET SPECIALE WEBCONFERENTIEAPPARATUUR
De lockdown was voor webconferentiesoftware Zoom de ideale gelegenheid om door te breken. Met zijn allen ontdekten we Zoom, en beslisten we dat die wel leuker was dan alle andere tools.

Het bedrijf vond echter zelf dat het nog beter kon - vele werknemers hebben immers nog altijd problemen om de juiste apparatuur te vinden en software om de meeting echt vlot te laten verlopen. Daarom heeft het nu een alles-in-een toestel uitgebracht, met de Zoom software aan boord.

Het toestel heet "Zoom for Home - DTEN ME", bestaat uit een apart 27 inch scherm, een grote tablet met drie breedhoek lenzen die video kunnen opnemen van hoge resolutie, en 8 microfoontjes. Prijs: €499.

Een goede oplossing? Wij hebben er toch vragen bij. Want wie gaat er nu een extra scherm in zijn living zetten, wanneer je al een laptop- of desktopscherm hebt? En als je documenten nodig hebt tijdens de meeting, kan je die dan openen met Word om het scherm te delen bijvoorbeeld?

Meer bij TechCrunch.
https://dten.com/me
https://techcrunch.com/2020/07/15/zoom-introduces-all-in-one-home-communications-appliance-for-599/


 
 


 
De nieuwe oogst


   
13 YOUTUBE KANALEN OVER GEEK ONDERWERPEN OM TE VOLGEN

In dit artikel van Wired krijg je tips aangereikt naar verschillende YouTube kanalen die je heel wat leuke nieuwtjes kunnen aanreiken over geeky dingen. Van hoe een vliegtuig te besturen, tot hoe je kunst kan restaureren.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/our-favorite-youtube-channels/


DE BESTE EXTENSIES VOOR GOOGLE CHROME
ZDNet heeft een lijstje samengesteld van de beste extensies voor de Chrome browser, gebaseerd op de voorkeuren van de lezers. Enkele daarvan zijn EyeCare en Zoom Scheduler. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
https://www.zdnet.com/article/best-google-chrome-extensions-readers-choice/?ftag=COS-05-10aaa0g&taid=5f0b024b43ca6b0001684634



ORIGAMI SIMULATOR

Een van die websites die zo knap gemaakt zijn en van hoge tech getuigen... Hier zie je origami, de edele kunst van het papiervouwen. Tot allerlei geometrische vormen, tot dieren, enz. Je ziet ook het patroon van het "platte" blad, en hoe het in 3D gevouwen is. Knap!
[Taal: ENG]
http://apps.amandaghassaei.com/OrigamiSimulator/


JANGO: RADIO
Op deze website kan je gratis en onbeperkt luisteren naar ontelbare radiostations. Het is een combinatie van streaming audio, gebaseerd op een artiest die je goed vindt, met gewoon luisteren naar een radiostation.
[Taal: ENG]
https://www.jango.com/


LINKDROP: JE EIGEN NIEUWSBRIEF

Met deze online tool kan je interessante links verzamelen, en hij zal al die links naar jouw inbox verzenden, in het mooie formaat van een nieuwsbrief.
[Taal: ENG]
https://www.linkdrop.co/


COPYPASTE LISTS
Op deze website vind je lijstjes die je heel simpel kan kopiëren, zonder speciale opmaak.  Van de boeken door Stephen King, de chemische elementen, kleuren in de regenboog, tot de Metallican albums!
[Taal: ENG]
https://copypastelist.com/


PLANETHOURS: KLIMAATQUIZ
De klimaatklok tikt maar verder - maar er zijn dingen die jij zelf kan doen om het tij te doen keren.
Op deze website kan je de vragen van een quiz beantwoorden, en zo te weten komen hoe jij kan helpen.
[Taal: ENG]
https://www.planethours.earth/


BOOK AND MEET: PLANNEN
Met deze onlinetool kan je een kalender aanmaken en die delen. Zo kunnen mensen zien wanneer jij vrij bent, en een afspraak maken. Deze tool is vooral bedoeld voor professioneel gebruik, om afspraken te maken met klanten.
[Taal: ENG]
https://bookmeet.us//?ref=launchingnext


CREATOR SUPPLY: NIEUWSBRIEF
Deze nieuwsbrief zegt van zichzelf "made for creators by creators". Wanneer je je inschrijft krijg je elke week een nieuwsbrief vol met nieuwtjes en tips uit de designwereld.
[Taal: ENG]
https://creators.supply/?ref=launchingnext


ICT-REUSE: SOFTWARECOMPONENTEN HERBRUIKEN
Waarom het warme water opnieuw uitvinden? Dat is het idee achter dit platform. Belgische overheidsdiensten kunnen hier terecht om bestaande componenten te hergebruiken in hun eigen e-government toepassing. Er zitten al 90 herbruikbare componenten in.
Je kan je ook abonneren op een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwigheden.
[Taal: NL/FR]
https://ict-reuse.be/nl


SPECKYBOY: 20 GRATIS LETTERTYPES

Vormgeving is enorm belangrijk, en daarbij speelt het gebruikte lettertype een grote rol. In dit artikel van Speckyboy vind je links naar 20 heel mooie lettertypes voor minimaal design.
[Taal: ENG]
https://speckyboy.com/free-minimal-fonts/


DYSLEXIE: HOE VOELT DAT AAN
Bij dyslexie heb je het moeilijk om te lezen, omdat de letters verspringen in je hersens. Hoe lastig dat is, ervaar je in dit githubproject.
[Taal: ENG]
https://geon.github.io/programming/2016/03/03/dsxyliea


CIA: THE WORLD FACTBOOK
Zeg je 'CIA' dan denk je waarschijnlijk "spionage". Maar wist je dat de website van de CIA een heel nuttige rubriek bevat met alle mogelijke feiten over de landen uit de hele wereld. Economie, regering, nationale feestdagen, ....
[Taal:ENG]
https://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/docs/travel_facts.html


CLEAN SPREADSHEETS: DATA OPSCHONEN
Een webdienst die er op het eerste zicht interessant uitziet - maar het enige probleem is uiteraard of de data die jij daar laat verwerken vertrouwelijk behandeld worden.
Clean Spreadsheets doet wat de naam aangeeft: het schoont data van jouw rekenblad op. Zo kan je adressen in een internationale vorm laten zetten, zelfs met geocode erbij, of namen zoals Janssens, Robert Jan en Jan Pieter Brabander netjes laten omzetten tot Familienaam: Janssens, Brabander; Voornaam: Robert, Jan; Tussennaam: Jan, Pieter.
Het voorbeeld op de website maakt het een en ander duidelijk.
[Taal: ENG]
https://www.cleanspreadsheets.com/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kerk in de dorpskom van het Belgische dorp Langdorp (Aarschot) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Pieterskerk_(Langdorp)
    Noordelijkste punt van het vasteland van Wales - https://nl.wikipedia.org/wiki/Point_of_Ayr
    Oud-Italische schriften - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oud-Italische_schriften
    Hinderlaag en gevangenneming van Inca keizer Atahualpa door een kleine Spaanse legermacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Cajamarca
    Brahmische schriften - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brahmische_schriften
    Oud Javaans-schrift - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kawischrift
    Plaats in Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zjmerynka
    Indiase actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Raveena_Tandon
    Studievereniging technische natuurkunde, TU Delft - studievereniging voor studenten technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft.
    Rotterdamse programmamaakster, TV-regisseur en theaterdirecteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rach%C3%A8l_van_Olm
    Australische televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stateless_(Televisieserie)
    Lijst van gouverneurs van Oost-Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gouverneurs_van_Oost-Vlaanderen


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Zeer jong overleden Nederlandse shorttrackster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lara_van_Ruijven
    Herkozen Poolse president - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Duda


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Oost-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Oost-Europa
    De volgende artikelen zijn uitgelicht of staan in de etalage van wikipedia:
        Tom Simpson - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Simpson
        Cappella degli Scrovegni - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cappella_degli_Scrovegni
        Celkern - https://nl.wikipedia.org/wiki/Celkern
        Californië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Californi%C3%AB
        Trekvlinder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Trekvlinder
        Levensgezellin van de Atheense staatsman Perikles - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aspasia
        Heiligdom van de Grote Goden van Samothrake - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heiligdom_van_de_Grote_Goden_van_Samothrake
        Gedicht van de Engelse dichter William Wordsworth - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Prelude
        Overgang tussen de tijdperken Krijt en Paleogeen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Krijt-Paleogeengrens


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Rotterdam lanceert ‘Summer of Esports’, waar sport en gaming elkaar ontmoeten
https://www.ad.nl/esports/rotterdam-lanceert-summer-of-esports-waar-sport-en-gaming-elkaar-ontmoeten~a62bfd15/
- Bedienrobots Peanut en Butter brengen de sushi aan tafel: ‘De gerechten zijn gereed’
https://www.ad.nl/dordrecht/bedienrobots-peanut-en-butter-brengen-de-sushi-aan-tafel-de-gerechten-zijn-gereed~a41e0e95/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Hoe bereik je toch een geblokkeerde website? Deel 1
https://computertaal.info/2020/07/11/hoe-bereik-je-toch-een-geblokkeerde-website-deel-1/
- Hoe onderhoud ik best mijn internetverbinding? Deel 1
https://computertaal.info/2020/07/16/hoe-onderhoud-ik-best-mijn-internetverbinding-deel-1/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Mozilla brengt Thunderbird 78 uit met native dark mode en OpenPGP-ondersteuning
https://tweakers.net/nieuws/169874/mozilla-brengt-thunderbird-78-uit-met-native-dark-mode-en-openpgp-ondersteuning.html
- Europese Commissie start concurrentieonderzoek naar markt voor iot-apparaten
https://tweakers.net/nieuws/169860/europese-commissie-start-concurrentieonderzoek-naar-markt-voor-iot-apparaten.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Starter van de week PresenZ: Hollywoodstudio's verleiden met VR
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-presenz-hollywoodstudio-s-verleiden-met-vr/article-news-1620811.html
- Bij een tracing-app is het zaak om de juiste instrumenten in te zetten, en burgers duidelijk uit te leggen waarom hun privacy niet in gevaar is
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarom-we-niet-moeten-kiezen-tussen-privacy-en-gezondheid/article-opinion-1619595.html


*** TANDEMTECH


-‘The Precipice’ review: het einde van de mensheid is waarschijnlijker dan je denkt
Van superintelligente AI tot biowapens, we onderschatten structureel de worstcasescenario’s
https://tandemtech.be/the-precipice-toby-ord-review-af9d5dbe898e?source=collection_home---4------0-----------------------
- Xiaomi Mi Box S review: een Chromecast op steroïden
Simpel toestel, onduidelijk voor wie het is gemaakt
https://tandemtech.be/xiaomi-mi-box-s-review-een-chromecast-op-stero%C3%AFden-11d4725c740a


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “De crisis was een zegen voor user centered design. Inspelen op de noden van je klant was nooit eerder zo gemakkelijk”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2020/de-crisis-was-een-zegen-voor-user-centered-design-inspelen-op-de-noden-van-je-klant-was-nooit-eerder-zo-gemakkelijk
- Opinie: de grote leugen van klantentevredenheid
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2020/opinie-de-grote-leugen-van-klantentevredenheid




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: ZO ACTIVEER JE 10 GEHEIME FUNCTIES VAN WINDOWS

Vooraf dit: het activeren van functies die nog niet klaar zijn voor algemene uitrol, is altijd een beetje gevaarlijk - doe dit enkel op een reservetoestel of in een virtuele machine.
Het artikel van Betanews gaat over enkele nieuwe functies die in Windows 10 binnenkort zullen verschijnen in het startmenu.
https://betanews.com/2020/07/14/unlock-windows-10-secret-features/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 GETSCREEN: TOEGANG VANOP AFSTAND
Deze app belooft je toegang te geven tot jouw computer via je browser. En omdat de app via je browser werkt, is er geen installatie nodig. De app is verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux.
https://getscreen.me/


TURBO LAUNCHER
Dit is een programma launcher voor Windows 10. Je kan zelf ook games of apps toevoegen aan de interface, om snel programma's op te starten. Ook het uiterlijk van de app kan je aanpassen
[Windows 10 - €2,99 met gratis probeerversie]
https://www.microsoft.com/en-us/p/turbo-launcher/9pjd7jgv4b8n?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


MINDWAVE: DAGBOEK
Met deze app voor iOS en Android kan je een dagboek bijhouden, voor je werk en je privé. De bedoeling is dat je leert uit het verleden en zo je toekomst verbetert. Je kan je dagboek verrijken met afbeeldingen, audio en video, en ook je stemming weergeven.
https://daily.mindwave.app//?ref=launchingnext


UBUNTU20.04 LTS


De nieuwe release 20.04 LTS van Ubuntu brengt de Ubuntu Terminal en commandolijn functies naar het Windows platform.
Je moet wel eerst het "Windows Subsystem for Linux" installeren als admin, vooraleer deze optie beschikbaar wordt.
https://www.microsoft.com/en-us/p/ubuntu-2004-lts/9n6svws3rx71?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


REVERE: EEN APP VOOR JE CONTACTEN
Neen, niet om hun mailadres en telefoonnummer te onthouden, maar wel enkele details zoals een verjaardag, de namen van de kinderen, hun hobby's enz. Het is altijd leuk wanneer je bij een ontmoeting over die dingen kan praten, dan heb je meteen een goede opener, en toon je ook dat je belangstelling hebt in je gesprekspartner.
[iOS]
https://www.revereapp.com/
https://apps.apple.com/app/apple-store/id1260429188?mt=8


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een kunstenaar die theorieën opstelt over zijn werk,
is niet langer een kunstenaar maar een criticus.
-Herbert G. Wells-