Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
9/7/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1164 van 4/7/2020Gegroet lezer,

Even leek het erop dat we weer een zinderend hete zomer tegemoet gingen, met die eerste warme dagen in juni. Sindsdien is het frisser en heeft het heel wat geregend. En weet u wat? Het stoort ons echt niet. Lekker Belgisch weer, we zijn bijna terug aan onze normale habitat!

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NEEN GOOGLE EN APPLE ZETTEN NIET IN HET GEHEIM EEN TRACING APP OP JE SMARTPHONE
Vermoedelijk heb jij als trouwe Netties-lezer dit bericht met het nodige wantrouwen ontvangen - namelijk dat Google en Apple in alle stilte en zonder jouw toestemming een tracking app op jouw smartphone geplaatst hebben. Die zou dan jouw contacten moeten traceren in het kader van het coronavirus.

Dat bericht circuleert namelijk volop op het internet, en gooit olie op het vuur van vele samenzweringstheorieën. En zoals in zoveel gevallen bevat het bericht een element van waarheid, maar worden er daarna wat verzinsels bijgevoegd. Wat is er dan wél waar?

Wel, Google en Apple hebben bij een recente update van hun besturingssysteem ondersteuning toegevoegd voor een melding die je laat weten wanneer je blootgesteld was aan het virus.

Dus: enkel ondersteuning voor een melding. En een melding die je, als je dat wil, ook kan uitzetten. En zelfs als je die melding nu zou aanzetten, dan doet die nog niets, want je moet eerst een app installeren die de melding uitstuurt.

En die app moet je echt zelf installeren. Heel veel landen, waaronder België, hebben nog geen app die gebruikmaakt van de meldingen van Apple en Google - in de hele wereld zijn dat er 19 waar een dergelijke app in ontwikkeling is, en in de VS zijn dat maar 4 staten. Voor Europa zijn dat Zwitserland, Polen, Italië, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk.
https://www.xda-developers.com/google-apple-covid-19-contact-tracing-exposure-notifications-api-app-list-countries/
https://lifehacker.com/no-apple-and-google-didnt-secretly-install-contact-tra-1844151435BEDRIJVEN TREKKEN HUN ADVERTENTIES TERUG UIT FACEBOOK
Je hebt het wellicht verleden week gelezen: de druk wordt opgevoerd op Facebook om op te treden tegen postings die racistisch of antisemitsch zijn. De druk komt van verschillende organisaties, die bedrijven oproepen om niet langer op Facebook te adverteren.

Zo heeft de Anti-Defamation League de Amerikaanse telecomoperator Verizon erop gewezen dat er een advertentie van dat bedrijf vertoond werd op Facebook naast een video van een groep die samenzweringstheorieën en antisemitische content verspreidt. Verizon heeft daarop zijn advertentiecampagne op Facebook stopgezet. Ook Unilever, een van de grootste groepen consumentenproducten, zegt dat het zijn campagnes op Facebook opschort, maar ook op Twitter. "Het adverteren op deze platformen op dit tijdstip, voegt geen waarde toe aan mensen en de maatschappij", is de uitleg. (1)

Bij DutchCowboys lees je een uitleg waarom de grote bedrijven de sociale media de rug toekeren. (2)

Vind je het prima dat adverteerders zo proberen om Facebook (en andere bedrijven) te dwingen hun manier van modereren bij te zetten? Dan zal je bij CNN een ontnuchterend artikel lezen. Dat gaat dieper in op het ecosysteem van de Facebookadvertenties en komt -kort door de bocht genomen- tot de conclusie dat de boycot van advertenties door grote spelers zoals Unilever Facebook geen pijn gaan doen. Omdat er zovele kleine bedrijven zijn die Facebook nog altijd ideaal vinden om hun boodschap te verspreiden.

En omdat Mark Zuckerberg echt de baas is bij Facebook, zonder al te veel onder druk te staan van een directiecomité, zou hij mogelijk ook niet snel geneigd zijn om zijn beleid te veranderen door de #StopHateForProfit campagne.... (3)
https://www.cnbc.com/2020/06/25/verizon-pulling-advertising-from-facebook-and-instagram.html
https://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/waarom-grote-bedrijven-social-media-volledig-in-de-steek-laten
https://edition.cnn.com/2020/06/26/tech/facebook-boycott/FACEBOOK KONDIGT NIEUWE MAATREGELEN AAN
Toch is Zuckerberg niet helemaal ongevoelig voor de steeds luider wordende beweging, die Facebook ervan beschuldigt om winst te maken door mensen tegen elkaar op te zetten, te polariseren. En daarbij ook te weinig op te treden tegen desinformatie.

Tijdens een wekelijkse persconferentie heeft Zuckerberg nu nieuwe maatregelen aangekondigd om desinformatie krachtiger aan te pakken. Er komt een label naast postings van politici die eigenlijk indruisen tegen het beleid van Facebook, maar die niet verwijderd worden omdat zijn 'nieuwswaardig' zijn. En vooraleer je een dergelijke posting kan delen, zal je een pop-up krijgen die je erop wijst dat de content van die posting indruist tegen het beleid van Facebook.

Verder zal Facebook ook postings die een leugen verspreiden over verkiezingen, en dreigingen over bemoeienissen met kiezers, toevoegen aan een lijst van postings die verbannen worden, ongeacht de persoon die het postte.

Ook advertenties die beweren dat sommige soorten mensen een dreiging vormen, of dat die mensen inferieur zijn, zullen verbannen worden.

Meer bij TechCrunch en WSJ.
https://techcrunch.com/2020/06/26/as-advertisers-revolt-facebook-commits-to-flagging-newsworthy-political-speech-that-violates-policy/
https://www.wsj.com/articles/unilever-to-halt-u-s-ads-on-facebook-and-twitter-for-rest-of-2020-11593187230?mod=djemalertNEWSAPPLE NEWS: NEW YORK TIMES TREKT ZICH TERUG
Apple blijft toch problemen hebben in zijn relaties met de partners waarmee het samenwerkt voor zijn verschillende diensten. Er is heel wat kritiek op de commissie die het vraagt aan ontwikkelaars die hun app via de App Store verkopen. En nu komt er ook kritiek van de New York Times, omwille van de manier waarop Apple omgaat met de uitgevers in zijn Apple News.

De hoofdreden die NYT daarvoor aanvoert, is het feit dat Apple de uitgevers onvoldoende de mogelijkheid biedt om zelf een rechtstreekse relatie op te bouwen met de lezers. De krant wou vooral via Apple News de lezers naar de eigen website doorsluizen, en daar dan een abonnement aanbieden zodat het zijn onderzoeksjournalistiek kon blijven aanbieden. En die mogelijkheid zit er bij Apple News niet bij.

Iets wat bijvoorbeeld wel kan wanneer uitgevers via een Twitter-account een kop tweeten van een artikel, en zo de lezer naar hun eigen website lokken.

De reactie van Apple zou, volgens NYT, tamelijk droog zijn. De Times zou slechts enkele artikels per dag aan Apple News aangeboden hebben - implicerend dat het geen groot verlies zou betekenen dat de NYT zijn artikels terugtrok. En Apple voegde eraan toe dat het zijn lezers zal blijven voorzien van betrouwbare informatie van duizenden uitgevers.

Het artikel in NYT wijst er bovendien op dat advertenties in de app voor de krant heel weinig opbrengen. En dat de 30% commissie die Apple neemt op elk abonnement dat via Apple News genomen wordt, toch ook niet meteen aanlokkelijk is.

Meer bij NYT.
https://www.nytimes.com/2020/06/29/technology/new-york-times-apple-news-app.htmlDISNEY: DEEPFAKES MAKEN HUN DEBUUT
We hebben het al eerder gehad over deepfakes - een technologie waarbij met artificiële intelligentie beelden en klank gemanipuleerd worden. De voorbeelden daarvan zijn eerder negatief: het hoofd van een bekende persoonlijkheid bijvoorbeeld op beelden van een actrice die in een pornofilm onthutsende standjes aanneemt. Of een opname van een bekend persoon, die dan plots de grootste onzin uitkraamt, maar waarbij de bewegingen van hoofd en lippen synchroon lijken te lopen met de woorden.

Maar eigenlijk is deepfakes een technologie die ook positief aangewend kan worden, zo lees je bij The Verge. Want Disney heeft in een demo aangetoond dat de technologie ondertussen zo geperfectioneerd is dat hij gebruikt kan worden voor de bioscoop - het "big screen". De deepfake die zij toonden was fotorealistisch, met een megapixel resolutie.

Een achtergrondartikel hierover bij The Verge, waar je ook enkele voorbeelden krijgt.
https://www.theverge.com/2020/6/29/21306889/disney-deepfake-face-swapping-research-megapixel-resolution-film-tvWAZE APP BRENGT NIEUWE FUNCTIES
We bollen met zijn allen terug vrij over onze wegen (althans in het binnenland). En Waze wil dat rijplezier een extra dimensie geven, door zijn app in een nieuw kleedje te steken.

De interface kreeg een nieuw logo, het lettertype werd aangepast, maar er is ook een nieuwe functie: Stemmingen. Daarmee kan jij als gebruiker je stemming, je humeur, weergeven aan andere gebruikers. Wedden dat een van de icoontjes die het meest gebruikt worden die van een gefrustreerde wazer zal zijn, die in de file moet wachten?
https://medium.com/waze/under-the-hood-behind-the-brand-refresh-95a4c23e42e

REDDIT EN SWITCH VERWIJDEREN VERSCHILLENDE KANALEN
Onder druk van de recente gebeurtenissen in de VS gaan verschillende sociale media, die tot nu toe gebruikers redelijk vrij lieten om hun eigen mening te spuien, toch ingrijpen in die commentaren. Zo heeft Twitch het officiële "Trump for President" campagnekanaal geschrapt, omdat het volgens Twitch haatspraak vertoont. En Reddit schrapt meer dan 2000 subreddits, waaronder The Donald, een kanaal dat bevolkt wordt door fans van de Amerikaanse president. Bij The Donald was tussen haakjes al een hele tijd een waarschuwing te zien, omdat het gewelddadige content bevatte.  Meer hierover bij The Verge. (1) (2)

De verleiding is groot om bij het brengen van dit bericht een hele boom op te zetten over vrije meningsuiting. Het is begrijpelijk dat de beide sites tonen dat zij zich bewust zijn van de beweging om meer aandacht te schenken aan alle mogelijke vormen van discriminatie, en zij daarom tot deze maatregel overgaan. Het is ook begrijpelijk dat grote merken, in deze tijdgeest, met hun boycot van Facebookreclame willen bewerkstelligen dat Facebook strenger optreedt tegen haatvolle postings. Het is nog meer begrijpelijk dat zij toch ook uit commercieel belang handelen, omdat zij niet willen dat hun advertentie komt te staan naast een posting met discriminerende, racistische of beledigende content.

Het feit blijft dat de regels voor wat mag en niet mag, erg onduidelijk zijn. En dat de sociale netwerken zelf jury én executeur zijn. Dan lijkt ons het initiatief van Facebook, om een onafhankelijke instelling in het leven te roepen die beslist over wat kan en niet kan, en waar gebruikers in beroep kunnen gaan tegen een beslissing, ons wel een veel beter idee.

Opmerkelijk vonden wij trouwens een artikel bij Betanews, dat erop wijst dat steeds meer mensen met een politieke visie rechts van het centrum, een 'Twexit' aankondigen, Twitter dus vaarwel zeggen. Zij zouden hun heil gaan zoeken bij Parler, een ander sociaal netwerk. En dat doet dan weer het gevaar ontstaan dat er een balkanisatie gebeurt van de sociale media, en de bubbels nog meer gesloten worden. Twitter voor wie eerder groen en links denkt, en Parler of andere voor wie eerder liberaal, rechts denkt. Elk in zijn eigen bubbel, waar het eigen gedachtengoed enkel nog maar versterkt wordt, en je niet meer met kritiek geconfronteerd wordt. Wat enkel tot nog meer polarisatie leiden kan...

Tja, nu hebben wij ons toch weer laten verleiden tot het opzetten van een boom....
https://www.theverge.com/2020/6/29/21307145/twitch-donald-trump-ban-campaign-account?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.theverge.com/2020/6/29/21304947/reddit-ban-subreddits-the-donald-chapo-trap-house-new-content-policy-rules?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://betanews.com/2020/06/23/twitter-losing-right-parler/POSITIEF: GOOGLE MAAKT SHOPPING TERUG EERLIJKER
Google heeft aangekondigd dat het de manier verandert waarop je bij de zoekmachine kan zoeken naar producten. Het is al enkele jaren dat Google, wanneer je naar een bepaald product gaat zoeken (een grasmaaier of een laptop) bij de Shopping optie enkel nog resultaten toont van e-commercesites die betaald hebben om vertoond te worden in de zoekresultaten naar dat product.  En dat heeft er op termijn toe geleid dat die Shopping tab waardeloos werd, en mensen veel gemakkelijker gingen zoeken op bijvoorbeeld Amazon. Het gamma producten is daar misschien beperkter, maar je ziet wel meteen een prijsvergelijking.

In april heeft Google dat systeem veranderd: het vertoont in Shopping gewoon gratis links naar die producten. Die verschijnen dan als een soort kennispaneel onder een product.

Een wijs besluit van Google, zo blijkt. Sinds het als experiment gestart werd, zag Google een stijging van 70% van het aantal links op de vermelde producten, zowel bij betaalde als gratis resultaten.

De betaalde advertenties gaan niet weg hoor - die zullen bovenaan de zoekrsultaten verschijnen.

En gezien het succes kondigt Google nu aan dat het deze gratis vermeldingen niet alleen bij het Shopping-tabblad zal toepassen, maar ook bij de gewone Search.

Meer bij 9to5Google.
https://9to5google.com/2020/06/29/google-free-product-listings/MICROSOFT: WINDOWS FILE RECOVERY TOOL
Microsoft heeft een nieuwe tool uitgebracht, Windows File Recovery. Dat is een 'command line' tool, waarmee je gewiste bestanden kan terughalen zowel op harde schijven, USB-sticks als SD-kaarten.

Standaard werkt dtool met het NTFS-bestandssysteem om bestanden terug te vinden, gebaseerd op de Master File Table. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een signature modus gebruiken om bestanden op te vissen in FAT, exFAT en ReFS bestandssystemen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/21306670/microsoft-windows-file-recovery-tool-app-download-featuresPOLITENESS ENGINE: WETENSCHAPPERS MAKEN TAAL BELEEFDER
Wetenschappers van de Carnegie Mellon University hebben een "politeness Engine" gemaakt, een tool die automatisch in het Noord-Amerikaans Engels geschreven teksten beleefder maakt, meer aangepast aan de werkomgeving.

Deze engine is te vergelijken met wat gebruikt wordt om afbeeldingen van de ene stijl naar de andere om te zetten, zoals bijvoorbeeld van een foto van jou iets te maken dat lijkt als een schilderij uit de 16e eeuw. De engine werd getraind op een dataset van een half miljoen e-mails van werknemers van het bedrijf Enron, die publiek gemaakt werden als resultaat van een proces waarin het bedrijf verwikkeld was.

Wat voor nut deze Politeness Engine heeft? Wel, je zou die bijvoorbeeld kunnen toepassen in een chatbot van de klantendienst. Of voor autosuggesties in mails bijvoorbeeld.

De software zal de taal minder direct maken en sommige woorden door andere vervangen, dit alles met het doel om onvriendelijke communicatie wat vriendelijker te maken. Zo zal bijvoorbeeld "ik" worden vervangen door het inclusievere "wij".

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/06/30/cmu-researchers-develop-a-an-automatic-politeness-engine-for-text-based-communications/BIJ VIRTUELE TEAMS GELDEN ANDERE LEIDERSCAPACITEITEN
Het lijkt erop dat we, ook nu het coronavirus aan het wegebben is, toch nog altijd veel meer zullen thuiswerken en tele-vergaderen dan vroeger. Werk zal anders georganiseerd worden - maar dat heeft ook gevolgen waarmee de HR-managers wellicht bij hun rekruteringsbeleid moeten rekening houden.

Het blijkt namelijk dat teams, die langs videoconferenties (Zoom, Teams, Skype, ...) samenwerken, de leiderskwaliteiten duidelijk anders definiëren als op het gewone kantoor. Behulpzame en goed georganiseerde teamleden hebben in deze virtuele omgeving namelijk meer autoriteit dan de charismatische leider.

Dat is wat blijkt uit een studie van de Brigham Young University. De reden voor dit verschil is dat in een virtuele omgeving meer naar daden gezien wordt. De "soft skills" waarop de klassieke leiders zich verlaten, komen in die videoconferenties niet tot hun recht. Succesvol leiderschap in virtuele omgevingen wordt vooral toegewezen aan mensen die tijdlijnen kunnen organiseren, de samenwerking coördineren en feedback geven. En dat zouden dus wel eens de vaardigheden van de toekomst kunnen zijn, waarop bedrijven zich moeten focussen.
https://www.pressetext.com/news/20200701004WHATSAPP: INTERESSANTE NIEUWIGHEDEN
In de volgende weken zal je tal van nieuwigheden zien bij de messaging app WhatsApp (die, vergeet het niet, nog altijd in handen is van Facebook). Enkele van die nieuwigheden had je al vernomen, zoals het feit dat je voortaan een nieuw contact kan toevoegen door het inscannen van een QR-code - wat interessant is, omdat je zo niet meer het telefoonnummer moet intikken. En ook over de bewegende stickers hadden wij het al.

Nu komen er nog enkele nieuwigheden aan. Zo kan je voortaan bij een gewoon gesprek dit heel snel uitbreiden tot een gesprek met maximaal 8 personen. Er komt ook een nieuw icoontje om zo'n groepsgesprek op te starten.

Verder zal je WhatsApp zowel in de desktopversie als de webclient kunnen gebruiken in dark modus.

Nog even geduld dus...
https://www.theverge.com/2020/7/1/21309982/whatsapp-contact-qr-codes-animated-stickers-video-call-improvementsOOK APPLE IS NIET IMMUUN VOOR RANSOMWARE
Er was een tijd dat je, wanneer je op een forum om hulp vroeg om een bepaald virus van je Windows-computer te verwijderen, je steevast het antwoord kreeg: koop een Mac, want alleen die zijn veilig. Die tijd is voorbij. Niet zozeer omdat Apple slordiger geworden is in zijn beveiliging, maar eerder omdat Apple computers zo mainstream zijn dat steeds meer hackers hun pijlen erop richten. Zo ook makers van ransomware.

Recent werd een soort ransomware ontdekt die zich op het macOS besturingssysteem richt en de naam OSX.EvilQuest mee kreeg. Raakt jouw Mac daarmee besmet, dan worden bestanden versleuteld zodat jij er niet meer aankan, wordt een keylogger geïnstalleerd die alles noteert wat jij intikt en dat doorstuurt naar zijn "baasje", ook jouw wachtwoorden, en als je een wallet hebt met cryptomunten, dan wordt die ook nog eens gestolen.

Volgens ZDNet volstaat het niet om losgeld te betalen aan de blackmailer, want de boef zou daarna gewoon toegang blijven houden tot jouw computer.

Hoe je besmet kan raken met die malware? Volgens Malwarebytes zou EvilQuest aangetroffen zijn in gepirateerde software die dan door de gebruiker gedownload wordt, maar er zouden ook nog andere manieren van besmetten zijn. Opgelet dus!
https://www.zdnet.com/google-amp/article/new-evilquest-ransomware-discovered-targeting-macos-users/?usqp=mq331AQFKAGwASA%3D&_js_v=0.1#aoh=15935391641653NIEUW CONCEPT VAN FACEBOOK VR HEADSET
Facebook heeft een nieuw proof-of-concept voorgesteld van een virtual reality headset. Dat is dus een werkend prototype, dat een idee moet geven van hoe het ding eruit gaat zien, en waarbij aangetoond wordt dat het wel degelijk realiseerbaar is, en werkt.

Deze VR headset is wel erg interessant, en opent heel wat toekomstperspectieven. Want het is niet langer een echte "headset", een helm of visor, maar een soort bril. Weliswaar met "glazen" die 9 mm dik zijn. Het bijzondere daarbij is dat zij gepolariseerd zijn, wat erop kan wijzen dat zij afgesloten kunnen worden om geen licht door te laten bij virtual reality, maar doorschijnend zouden kunnen worden om gewoon rond te wandelen, en dan augmented reality objects te kunnen bekijken.

De juiste technische uitleg lees je bij The Verge. Ons leek dit alvast een veel aangenamere manier om AR en VR te bekijken dan die lelijke headsets die er tot nu toe vertoond zijn...
https://www.theverge.com/2020/6/30/21308813/facebook-vr-sunglasses-research-proof-of-conceptSTRUBBELINGEN TUSSEN CHINA EN INDIA BETEKENEN VERTRAGING VOOR HARDWARE
Je hebt ongetwijfeld gelezen dat China het niet alleen met de VS aan de stok heeft, maar dat er ook strubbelingen zijn met India. En die hebben ertoe geleid dat India heel streng de import van China gaan reguleren is. Wat er op zijn beurt toe leidt dat fabrieken in India, die eigendom zijn van het Taiwanese bedrijf Foxconn een onderbreking kennen in hun voorraad, en dus vertraging oplopen bij de productie. En Foxconn is, zoals je ongetwijfeld ook weet, een van de belangrijkste fabrikanten van iPhones.

Maar ook Dell lijdt hieronder. Net zoals Apple probeert het de geblokkeerde zendingen aan de douane los te krijgen, maar dat lijkt niet echt te lukken. Ondertussen zijn al een 150 zendingen van Foxconn geblokkeerd in de haven, die smartphones en elektronische onderdelen bevatten.

Je ziet het: de techwereld, die lange tijd verheven boven alles was, waar alles kon en mocht, wordt zo langzamerhand net zoals alle andere sectoren, onderhevig aan wetten en reguleringen.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-india-china-ports/apple-supplier-foxconn-others-hit-as-india-holds-up-imports-from-china-sources-idUSKBN243118

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SLIM: JE ELEKTRISCHE AUTO HERLADEN BIJ DE MCDO
Een elektrische auto? Dat is uiteraard groen, ecologisch verantwoord. Maar toch niet echt heel praktisch, zo menen velen. Je bent nog altijd beperkt in het aantal kilometers dat je met een volle batterij kan doen. Het aantal laadpalen om je batterij te herladen is ook beperkt. En dan hebben wij het niet eens over het feit dat de vele (stad)bewoners die op een appartement 3 hoog wonen, niet bijzonder enthousiast zijn om een elektrische kabel op straat naar hun autootje te leggen om die te herladen - vele appartementen hebben immers geen eigen parking, laat staan een laadpaal. En dan is er nog het feit dat herladen erg lang duurt: tank je benzine (of mazout) in je wagen, dan ben je op 5 minuten terug op weg. Het herladen van je elektrische batterij heeft wel meer tijd nodig...

Daarom is dit initiatief van McDonalds wel interessant. Het heeft een partnerschap afgesloten met InstaVolt, een netwerk voor herlaadpalen. Volgens het akkoord zal InstaVolt in het VK op de parkings van McDonalds daar snelle laadpalen plaatsen, die 125 KW stroom bieden zodat een batterij voor 80% opgeladen wordt in 20 minuten. Exact de tijd die je nodig hebt om een maaltijd te bestellen bij McDonald, en die op te eten.

Meer bij The Independent.
https://www.independent.co.uk/life-style/mcdonalds-electric-car-charging-points-uk-restaurants-fast-food-instavolt-a9590116.htmlPLANTAARDIGE STEAKS KOMEN ERAAN
Volgend jaar zal de Israëlische start-up Redefine Meat de eerste 3D printer op de markt brengen waarmee jij thuis gewoon een plantgebaseerde steak kan printen. Die zou dan hetzelfde eruitzien als een normale steak, dezelfde textuur en smaak hebben.

Nu hebben andere bedrijven ook al aangekondigd dat zij iets dergelijks zouden kunnen, maar wat erg belangrijk is in deze aankondiging is het woordje 'textuur', want dat is wat volgens insiders het kenmerk was dat tot nu toe ontbrak - deze printer zou namelijk de structuur van de spier kunnen namaken.

Een uitvoerig artikel hierover bij Engadget. Een bericht dat ongetwijfeld de vele vegetariërs en dierenliefhebbers plezieren zal...
https://science.slashdot.org/story/20/07/01/229204/3d-printed-plant-based-steaks-could-arrive-in-2021?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.engadget.com/3d-printed-plantbased-steaks-193947695.html


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: WEETIKVEEL

Een podcast van de Vlaamse Radio1, met enorm veel weetjes. Hoe zorg je voor een goede nachtrust, wat zijn motorbendes, zoetwatervissen... echt heel veel uiteenlopende onderwerpen, en dankzij deze podcast kom je van deze vele onderwerpen toch ietsje te weten!
[Taal: NL]
https://radio1.be/programma/weetikveel
 
De nieuwe oogst


   
PUBLISH THIS: WEBPAGINA IN SECONDEN

Deze website biedt je de mogelijkheid om in enkele seconden een webpagina aan te maken. Alles wat je moet doen is een mail sturen naar de website, met de content die je als webpagina wil hebben, en de titel van de pagina als onderwerp van je mail.
Nu is dit uiteraard niet veilig voor mensen die écht met een website willen beginnen. Want er wordt ongetwijfeld een domeinnaam aangemaakt, die niet op jouw naam staat. En welke controle heb je om de inhoud van die webpagina later nog aan te passen?
Een leuke dienst, die je toch met de nodige voorzichtigheid moet benaderen.
[Taal: ENG]
https://www.publishthis.email/


REDPEN: COMMENTAAR OP JE PROJECTEN
Deze website biedt je aan om snel commentaar te ontvangen van anderen op de projecten die jij uitwerkt - met als specifieke doelgroep visuele teams. Je klikt een punt aan in het ontwerp, en geeft je feedback. Iedereen van het team ziet dan meteen het commentaar.
Voor deze tool zijn er gratis en betalende abonnementen.
[Taal: ENG]
https://redpen.io/


COUNTRY CULTURE GUIDES: CULTURELE GIDSEN
Met deze gidsen verneem je meer over de cultuur, taal, mensen, overtuigingen, het eten, de etiquette en meer van een bepaald land. Zo kan je het bezoeken met eerbied voor die culturen.
[Taal: ENG]
https://www.commisceo-global.com/resources/country-guides


WONDER: DE ZOEKMACHINE VOOR JE EIGEN LEVEN
Deze zoekmachine zoekt niet op het internet, maar gaat gewoon onthouden wat jij zegt dat hij onthouden moet. De verjaardagen van je zussen en broers, de favoriete drank van je vriendin, de combinatie van je kastje in de gym, en veel meer. Al die informatie kan je dan gemakkelijk opzoeken via de interface.
[Taal: ENG]
https://wonder-bot.com/


BUNGO SEARCH: GRATIS EBOOKS OP BASIS VAN TIJD

Er zijn ontelbare e-boeken in het Project Gutenberg die je gratis kan downloaden en lezen. Maar je hebt misschien niet altijd genoeg geduld voor zware turven.
Via deze website kan je de boeken selecteren op basis van de tijd die je nodig hebt om het boek te lezen. Voor de ongeduldige lezers dus!
[Taal: ENG]
https://search.bungomail.com/en/?ref=launchingnext


DE BESTE SERIES VOLGENS EEN VLAAMSE POLL

Twitteraar Saïd Bataray vroeg op Twitter wat volgens jou de beste reeksen zijn. En op basis daarvan stelde hij een lijstje op met maar liefst 100 reeksen - een titanenwerk, waarvoor hij alle lof vindt.
Het resultaat zal je alvast inspiratie geven om wat reeksen op Netflix te zoeken - of nostalgisch terug te denken aan het plezier dat je van sommige reeksen beleefd hebt.
[Taal: NL]
https://threadreaderapp.com/thread/1277514104383643649.html
https://twitter.com/SaidBataray


DIGITALE ERFGOEDWANDELING
Vakantie in eigen land: vele Belgen en Nederlanders zullen hiervoor kiezen. Een leuke tip om te doen is deze digitale erfgoedwandeling voor de Hobokens Polder: met foto's, video's en geluidsfragmenten maak je tijdens de wandeling kennis met de ontstaansgeschiedenis.
https://atv.be/nieuws/digitale-erfgoedwandeling-onthult-geheimen-hobokense-polder-100908


21 UITDAGINGEN
Het is niet altijd eenvoudig om kinderen leuk en toch leerrijk bezig te houden. De Vlaamse overheid heeft een boekje uitgebracht met daarin 21 uitdagingen die je met kinderen kan doen. Via deze link kan je het downloaden en afdrukken.
(Met dank aan Aline V. voor de tip)
[Taal: NL]
https://www.vlaanderen.be/publicaties/zomer-buiten-natuurlijk-21-uitdagingen-en-meer


TWITTER TURING TEST

Hoe goed kan jij herkennen of een tweet geplaatst werd door een mens of door een neuraal netwerk, een chatbot? Op deze website kan je testen hoe gemakkelijk je al dan niet om de tuin geleid kan worden.
[Taal: ENG]
https://twitterturingtest.modelzoo.dev//?ref=launchingnext


SNELKOPPELINGEN VOOR SIRI
Op deze website vind je een verzameling links naar shortcuts die je kan gebruiken om je Siri op je iPhone beter te gebruiken.
[Taal: ENG]
https://shortcuts.directory/?ref=producthunt


SPEAKREADER: TEKST LATEN VOORLEZEN
Het idee waarvan deze website uitgaat, is dat je iets sneller begrijpt wanneer je het leest en tegelijkertijd ook hoort. Hier kan je dus een tekst in het inputvenster plakken, en de website zal die (Engelse) tekst voorlezen, terwijl jij de tekst leest. Je kan ook de snelheid aanpassen.
[Taal: ENG]
https://www.speakreader.com/


YOUKA: VAN YOUTUBE VIDEO NAAR KARAOKE

Heb je je al een suf gezocht naar een karaoke-versie van je favoriete song, maar vond je die nergens? Deze website kan helpen. Van elke song die je op YouTube vindt, kan hij namelijk een karaoke-versie maken.
Over hoe de site werkt lees je een artikel bij The Verge.
https://www.theverge.com/tldr/2020/2/19/21144452/youtube-youka-club-karaoke-lyrics
https://www.youka.club/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaamse televisieserie van voorgaande jaren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Gezin_(televisieserie)
    EastMed-pijplijding - https://nl.wikipedia.org/wiki/EastMed-pijpleiding
    Populair-wetenschappelijk boek - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Beginning_of_Infinity
    Territoriale eenheid van Parijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paris_Centre
    Klein stadje in Griekenland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stefanovikeio
    Zweedse familiefilm uit 1980 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Madicken_p%C3%A5_Junibacken
    Amerikaanse komedie-dramafilm in zwart-wit uit 1946 - https://nl.wikipedia.org/wiki/One_More_Tomorrow
    Engels voormalig betaald voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Phil_King_(voetballer)
    Goudwingebied in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudwingebied_rondom_Antino
    Amerikaanse genreschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lilly_Martin_Spencer
    Belgisch auteur en societyfiguur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie-Caroline_Murray
    Belgische strip - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_strip
    Schilderij van Hendrick de Clerck - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_wedstrijd_tussen_Apollo_en_Pan


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Coronacrisis in Brazilië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Brazili%C3%AB
    Coronacrisis in de Verenigde Staten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_de_Verenigde_Staten


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Thracië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Thraci%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Olav Mol gelooft wel in virtueel racen: ‘Ik ga ervan uit dat de populariteit blijft’
https://www.ad.nl/esports/olav-mol-gelooft-wel-in-virtueel-racen-ik-ga-ervan-uit-dat-de-populariteit-blijft~ae8b4d85/
- Nikki’s pikante filmpje belandde op Dumpert: ‘Lekker videootje hoor’, zei een collega
https://www.ad.nl/tech/nikki-s-pikante-filmpje-belandde-op-dumpert-lekker-videootje-hoor-zei-een-collega~a5a1db56/
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Open bèta van CrossfireX
https://computertaal.info/2020/07/02/open-beta-van-crossfirex/
- Review: Ascomp Cleaning Suit
https://computertaal.info/2020/07/03/review-ascomp-cleaning-suit/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Euroconsumers wil dat Apple consumenten compenseert voor 'geplande veroudering'
https://tweakers.net/nieuws/169298/euroconsumers-wil-dat-apple-consumenten-compenseert-voor-geplande-veroudering.html
- Studenten TU Delft ontwikkelen robothond die pakketjes af kan leveren
https://tweakers.net/nieuws/169292/studenten-tu-delft-ontwikkelen-robothond-die-pakketjes-af-kan-leveren.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- CCB waarschuwt voor factuurfraude via gehackte mailboxen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ccb-waarschuwt-voor-factuurfraude-via-gehackte-mailboxen/article-news-1616905.html
- EncroChat-telefoons waren gebouwd om anoniem te blijven
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/encrochat-telefoons-waren-gebouwd-om-anoniem-te-blijven/article-news-1616675.html


*** TANDEMTECH


- LG Velvet review: een nieuw begin
Hebben LG-smartphones een rooskleurige toekomst?
https://tandemtech.be/lg-velvet-review-cdc423815b89
- Samsung QLED Q95T (2020) review: hier heeft iemand goed opgelet
Wat je toen zag, geloof je nooit.
https://tandemtech.be/samsung-qled-q95t-review-4e7099f57d1b


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Studierapport: Waarom je als ondernemer maar beter kan inzetten op native advertising
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2020/waarom-je-als-bedrijf-vandaag-maar-beter-kan-inzetten-op-native-advertising
- Hoe bouw je een bedrijfscultuur op wanneer iedereen thuis werkt?
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/hoe-bouw-je-een-bedrijfscultuur-op-als-iedereen-thuis-werkt


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


AMAZON PRIME VIDEO VOOR WINDOWS


Wie een abonnement heeft op Amazon Prime Video, kan zijn films en reeksen voortaan ook op zijn Windows computer bekijken in een aparte app.
Met de app kan je tv-reeksen doorbladeren en bekijken, maar ook gebruikmaken van de X-Ray functie om details op te zoeken over acteurs, enz.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9p6rc76msmmj?irgwc=1&OCID=AID2000142_aff_7806_1240500&tduid=%28ir__gltwrvreqg6dxlhgfyv2liei0u2xnf9d6s263g0k00%29%287806%29%281240500%29%28%29%28%29&irclickid=_gltwrvreqg6dxlhgfyv2liei0u2xnf9d6s263g0k00&activetab=pivot:overviewtab


SHOTCUT: VIDEO BEWERKEN ALS EEN PRO
Beelden uitknippen, video's converteren naar een ander formaat of op andere manier bewerken: dat is wat deze tool belooft. In de nieuwe versie ervan kan je nu ook diashows aanmaken.
https://www.chip.de/news/Shotcut-Gratis-Videobearbeiter-mit-Top-Features_146514174.html
https://shotcut.org/


NEARBY SHARING NU IN BETA
Nearby Sharing voor Android is het antwoord van Google op Apple's Airdrop. Hiermee kan je bestanden tussen twee Android toestellen snel draadloos delen. Bij AndroidPolice vind je een uitleg hoe het werkt.
https://www.androidpolice.com/2020/06/30/nearby-sharing-androids-airdrop-competitor-is-rolling-out-now-in-beta/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


AWS CODEGURU


Voor ontwikkelaars: dit is een set tools die gebruikmaken van machine learning om automatisch code die je schrijft te verifiëren op bugs, en mogelijke verbeteringen voorstelt. Meer uitleg bij TechCrunch.
https://aws.amazon.com/codeguru/
https://techcrunch.com/2020/06/29/codeguru-awss-ai-code-reviewer-and-performance-profiler-is-now-generally-available/


HEY: MAIL
Rond deze tool was er heel wat te doen de laatste weken, omdat Apple hem uit de App Store verwijderd had. Wil je wel eens weten of de app al die hetze waard was, dan kan je hem uittesten.
https://hey.com/?ref=producthunt


SHORTLY: KORTE VERHALEN
Met deze app voor iOS en Android krijg je een selectie korte verhalen die je kan lezen op je smartphone. Je kan kiezen hoe lang de verhalen mogen zijn, en de makers van de app beloven dat zij enkel de verhalen brengen die de hoogste waardering krijgen van de lezers.
https://shortlyread.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zodra een krant aan een verhaal komt,
raken de feiten zoek, zelfs voor de hoofdrolspelers.
-Norman Mailer-