Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/6/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1165 van 20/6/2020Gegroet lezer,

Het leven in het "nieuwe normaal" lijkt te lukken (hout vasthouden!). Mensen houden netjes afstand op de straat, en in de winkel dragen de meeste mensen, althans die wij tegenkomen, een mondmasker. Het blijft natuurlijk een beperking in van je bewegingsvrijheid, maar hopelijk lukt het zo om een heropflakkering van het coronavirus tegen te houden...

Ondertussen gaat het leven in het tech-wereldje verder, en vielen er deze week heel wat nieuwigheden te melden. Dus u hebt weer heel wat tips om uit te proberen! Hebt u zelf suggesties om onze nieuwsbrief te verbeteren? Wij staan open voor alle kritiek of commentaar!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SNAPCHAT STELT ZIJN NIEUWIGHEDEN VOOR
Ondanks de grote concurrentie van WhatsApp en TikTok blijft Snapchat toch nog altijd populair bij het jonge volkje. Maar het moet zich wel weren, en het heeft daarom verschillende nieuwigheden aangekondigd tijdens zijn jaarlijkse evenement voor ontwikkelaars, verleden week.

Zo zal je bij de Lens functie, waarmee je filters kan plaatsen op afbeeldingen, ook voice commando's gebruiken bij het zoeken. Je kan bijvoorbeeld laten zoeken op filters die je haarkleur veranderen, of je naar de maan brengen

Er komt ook een Local Lens, een augmented reality systeem dat gebaseerd is op geografische locatie. Deze Lens zal gebruikmaken van publiek toegankelijke Snaps om een soort 3D map te creëren van de echte wereld. En dat zou er op zijn beurt voor moeten zorgen dat AR langer blijft bestaan op publieke plekken.

Er komt zoiets als "Snap ML". Daarbij kunnen ontwikkelaars hun eigen neurale netwerkmodellen gebruiken om de omgeving in afbeeldingen te wijzigen. Wat dit concreet wil zeggen wordt duidelijk gemaakt met een voorbeeld. Zo zal je met Wannaby, een tool waarmee je je voet kan traceren, sneakers kunnen aanpassen in een Lens. En een andere tool, Prisma, zal je artistieke stijlen laten toepassen om je omgeving.

Snapchat zet trouwens hoog in op partnerschappen. Zo moet een samenwerking met PlantSnap het mogelijk maken om planten te identificeren met je camera, en een samenwerking met Dog Scanner moet hetzelfde doen voor honden. Later dit jaar komt er ook een samenwerking met Yoka, dat dan voedingsinformatie zal geven wanneer je het merk van een product scant.

En tot slot: Snapchat heeft ook een nieuw design. Onderaan het scherm komt er een actiebalk, die de navigatie duidelijker moet maken, en verandert naargelang het scherm waarop je je bevindt.

Dit en nog meer nieuwigheden bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/06/11/snapchat-boosts-its-ar-platform-with-voice-search-local-lenses-and-snapml/
https://techcrunch.com/2020/06/11/snapchat-redesigns-its-app-with-new-action-bar/
https://techcrunch.com/2020/06/11/snap-announces-new-slate-of-snap-originals/CORONA TRACING APPS: HET VERVOLGVERHAAL
Vele overheden zijn er nog altijd niet uit of manueel opsporen van COVID-19 dragers voldoende is om een nieuwe pandemie in te dijken, of dat er ook een app moet komen.

Zo heeft het Verenigd Koninkrijk een test op het eiland Wight uitgesteld van de tweede versie van zijn contact tracing app. Er zou namelijk een probleem zijn met het feit dat de app Bluetooth gebruikt om afstanden tussen personen te testen. Daarom zou de Britse overheid overwegen om over te schakelen naar een app die ze nog moeten maken, maar die wel samenwerkt met de platformen die door Apple en Google ontwikkeld zijn. (1)

Wil je eigenlijk meer weten over de verschillende tracing-apps, dan kunnen wij je deze podcast met Bart Preneel aanraden. De man is hoogleraar cryptofotografie aan de KU Leuven en diensthoofd van COSIC (Computer Security and Industrial Cryptography group). Hij werkt mee aan de ontwikkeling van een corona-app, en tracht ook bij bestaande apps, die niets met corona te maken hebben, de ontwikkelaars te wijzen op problemen met de privacy, en hoe zij hun app "privacy-proof" kunnen maken. Een heel interessante podcast! (2)
https://www.bbc.com/news/technology-52995881
https://doorbraak.be/radio/bart-preneel-op-de-corona-app-bent-u-volledig-anoniem/FACEBOOK: RESULTATEN DEEPFAKE DETECTION WEDSTRIJD TELEURSTELLEND
Facebook had enige maanden geleden een Deepfake Detection Challenge uitgeschreven, een wedstrijd waarbij ontwikkelaars konden proberen om algoritmes te vinden waarmee je "deepfakes" kan detecteren - je weet wel, de video's die dankzij AI zo goed gewijzigd zijn dat het haast onmogelijk is om te bespeuren dat een bepaalde persoon woorden niét heeft gezegd, of dat het hoofd van een gewone persoon op het lijf van een porno-acteur geplaatst is, om maar enkele voorbeelden te noemen.

In totaal waren er 2.114 ontwikkelaars die deelnamen aan de wedstrijd, en zij legden 25.000 algoritmes voor. Die zijn gebaseerd op de 25.000 videoclips die Facebook gemaakt en gemanipuleerd had, en als dataset aan de ontwikkelaars gaf om daarmee te gaan trainen.

Nu is het resultaat wel teleurstellend. Bij de testset van Facebook waren de algoritmes van de deelnemers tamelijk goed in het ontdekken van de manipulatie: zij haalden percentages tot 82,56 procent. Maar bij de wedstrijd moesten de deelnemers aan de slag met beelden die zij nog nooit gezien hadden. En daar haalde de winnaar slechts 65,18%.

Hoe het ook zij, de winnende algoritmes zullen door Facebook in open source uitgebracht worden. En wat nu gebeurd is zal als benchmark dienen om vergelijkingen te maken met de toekomst.
https://www.theverge.com/21289164/facebook-deepfake-detection-challenge-unsolved-problem-ai?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4TECHBEDRIJVEN BUIGEN VOOR CHINA
Het blijkt toch niet zo gemakkelijk voor technologiebedrijven om het been stijf te houden tegen China, wanneer dat land aandringt op maatregelen die je toch onder de categorie "censuur" mag rangschikken. Twee berichten die dit illustreren.

Om te beginnen: Apple heeft de podcast app PocketCasts verwijderd uit de App Store in China. De reden: de Cyberspace Administratie van China zegt dat de podcast app gebruikt kan worden om illegale content te raadplegen in het land.

Twee dagen vooraleer Apple de app verwijderde verwittigde Apple PocketCasts ervan, met de melding dat die app zelf maar China moet contacteren om uit te vinden welke content als ongewenst beschouwd wordt. En hoe het dat kan oplossen. PocketCasts laat weten dat het meent dat podcasting vrij moet kunnen gebeuren, zonder censuur van de overheid, en dat het geen content zal verwijderen of verbieden op verzoek van China. Eerder was ook al de Castro podcast app uit de Chinese App store verwijderd. (1)

Een tweede bericht betreft Zoom, de videoconferencing app die tijdens de lockdown zo populair geworden is. Ook daar ondervonden gebruikers die een band hebben met China een verstoring van hun gesprekken. Zo moest Zhou Fengsuo, een leider van de Tiananmenprotesten in 1989 die nu in California woont, vaststellen dat zijn account eerst verwijderd, en daarna terug hersteld werd. Een andere activist uit Hong Kong moest vaststellen dat zijn account gedeactiveerd werd en dat een meeting om 3 juni ter herdenking van de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede halfweg gewoon afgebroken werd.

Zoom heeft gezegd dat het met die maatregelen gewoon de plaatselijke wet eerbiedigt, maar betreurt wel de voorvallen. Het belooft in elk geval dat het zijn procedures zal aanpassen om de gebruikers beter te beschermen. (2)
https://www.theverge.com/2020/6/11/21287436/pocket-casts-castro-china-apple-government-pressure?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://arstechnica.com/tech-policy/2020/06/zoom-cites-chinese-law-to-defend-censorship-of-human-rights-activists/KOMT ER EEN EINDE AAN DE CHINESE DISRUPTIE
Het is zo gemakkelijk om bij Chinese webshops te kopen. Je bestelt er net alsof China niet aan de andere kant van de wereld ligt, en krijgt je pakje gewoon thuis bezorgd. Ook voor kleine bedragen - wij hebben eens een tangetje van 5 euro gekocht bij AliExpress, en dat netjes in de brievenbus ontvangen. Net alsof de vracht van China naar België geen geld kost...

Bij RetailDetail vonden wij een heel interessant artikel dat uitlegt waarom die port zo goedkoop is. En ook waarom dat binnenkort veranderen gaat. Niet alleen de port wordt duurder, maar het wordt minder eenvoudig om een pakje te ontvangen dat niet langs de douane moet passeren voor invoerrechten en btw.

Mogen wij daarbij opmerken dat het ons alleen maar fair lijkt dat er een einde komt aan deze praktijken? Vergeet niet dat die pakjes vervoerd moeten worden, en dat de koeriers een eerlijk loon moeten krijgen voor dat werk. En zolang China pakjes laat overvliegen en aan jouw huis laat bestellen voor een habbekrats, zit het er niet in dat die mensen een faire vergoeding gaan krijgen.

Waarom die transportkosten uit China zo laag zijn? Retaildetail vertelt het jou.
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/het-einde-van-goedkope-pakketjes-uit-china-zichtFACEBOOK SEARCH MET CONCURRENT VOOR KNOWLEDGE GRAPH
Wanneer je op Google een zoekactie onderneemt, dan zal je bij bepaalde onderwerpen niet enkel links krijgen naar websites over dat onderwerp, maar ook een Knowledge paneel. Daarin staat informatie die al door Google zelf bijeen gezocht werd. Dat gaat bij beroemde personen bijvoorbeeld over een fiche met een foto van persoon, datum van geboorte en overlijden, en korte bio.

Facebook wil ook iets dergelijks brengen. Wanneer je zoekt naar bepaalde onderwerpen, zoals publieke figureren, films of tv-reeksen, dan zal je in de zijbalk feitelijke informatie vinden over dit onderwerp. Een deel van die informatie zal afkomstig zijn van Wikipedia, naast andere publieke bronnen.

Deze evolutie is heel interessant, omdat het een stap is in de evolutie van Facebook van de Graph Search, waarbij het zich baseert op data van de Facebook gebruikers, naar een zoeken op trefwoord.

Misschien zal je de deze evolutie niet meteen opmerken - voorlopig wordt het uitgerold als test voor sommige gebruikers van de Engelstalige versie van Facebook op iOS en het web.
https://techcrunch.com/2020/06/11/facebook-tests-wikipedia-powered-information-panels-similar-to-google-in-its-search-results/EU NEEMT APP STORE EN APPLE PAY IN HET VIZIER VOOR ANTITRUSTPRAKTIJKEN
Als je het ons vraagt, dan heeft het nog lang geduurd. Maar nu komt het er toch van: nadat de EU eerst Microsoft een decennium geleden onder vuur nam voor antitrustpraktijken (het bevoordelen van haar eigen browser) en nadien Google (het bevoordelen van de eigen diensten in de zoekmachine) komt nu Apple aan de beurt.

De EU stelt namelijk twee antitrustonderzoeken in, namelijk tegen de regels van de App Store, en tegen het Apple Play platform.

Voor de eerste aanklacht (1) gaat het om het feit dat ontwikkelaars, willen zij hun app kunnen verdelen onder de gebruikers, die app weliswaar gratis in de App Store kunnen plaatsen, maar dat Apple 30% commissie rekent bij alle in-app aankopen, en 30% voor abonnementen op een dienst voor het eerste jaar, en 15% voor de daaropvolgende jaren.

Spotify vindt dit niet fair, en Rakuten, het bedrijf achter de Kobo e-boeken, heeft ook een klacht ingediend over deze praktijk. Want in beide gevallen zijn de bedrijven gehandicapt (zij moeten een hogere prijs vragen, omdat zij 30% moeten afdragen) terwijl ook Apple zelf een eigen aanbod van muziek en e-boeken heeft.

Een tweede klacht van de EU gaat over de mobiele betalingen in Europa. Het blijkt namelijk, zo lees je bij The Verge, dat Apple niet toelaat dat externe bedrijven toegang krijgen tot de NFC (Near Field Communication) functies in de iPhone en Apple Watch, zodat andere banken, en aanbieders van financiële diensten geen NFC-betaling kunnen aanbieden via hun eigen app.

Techmeme verzamelde de (vele) artikels over deze klacht. (2)
https://www.theverge.com/2020/6/16/21292651/apple-eu-antitrust-investigation-app-store-apple-pay?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.techmeme.com/200616/p5#a200616p5GOOGLE BRENGT MEET NAAR GMAIL
Google kondigt aan dat het Gmail dieper zal integreren in zijn Meet videoconferencing dienst. Voortaan zal je, wanneer je Gmail gebruikt op Android of iOS, en je ontvangt een link van iemand voor een Meet conferentie, deelnemen aan die conferentie door gewoon op die link te klikken.

Dat kan nu ook al hoor, maar tot nu moest je bij het aanklikken van de link eerst de speciale Meet app installeren, vooraleer je kon deelnemen aan een gesprek.

Over enkele weken komt er nog een andere update aan: de mobiel Gmail app zal een speciale Meet tab krijgen onderaan het scherm. Daarin zullen dan al je komende Meet afspraken staan in je Google Calendar, en kan je een meeting opstarten, of een meeting inplannen of er een link naar aanmaken in Calendar.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/06/16/google-brings-meet-to-gmail-on-mobile/LOCATIE-VOLGENDE APPS ZIJN PLOTS AANVAARDBAAR
De coronacrisis heeft voor heel wat verandering in onze maatschappij gezorgd. Ongetwijfeld heeft elke mens een deuk gekregen in zijn gevoel van onsterfelijkheid, want het was (en is) vechten tegen een onzichtbare vijand.  Maar er zijn zoveel veranderingen op maatschappelijk gebied - en zoals gewoonlijk beperken wij ons tot de aspecten die te maken hebben met technologie.

Om te beginnen is er het feit dat digitale consultaties plots wél aanvaardbaar werden in de medische wereld. Doordat het systeem van terugbetaling bij de huisarts ook al grotendeel gedigitaliseerd is, werd het zo ook mogelijk om er ook voor te zorgen dat de arts betaald werd, via het ziekenfonds. Hierover een interessante beschouwing bij de Financial Times. (1)

Een ander aspect is het traceren van de locatie waar jij je bevindt. En dan hebben wij het niet over de corona-apps, die als ze niet goed uitgedacht zijn, echt wel een inbreuk kunnen vormen op je privacy. Maar wel andere apps die meer algemeen zijn, niet individueel gericht. Zoals apps die via AI "tellen" hoeveel mensen er zich in een bepaald gedeelte van een straat of het strand bevinden. Tot voor kort waren die apps echt "not-done" - maar dat was vooral omdat zij toen gebruikt werden voor commerciële doeleinden, zoals het versturen van advertenties naar mensen die zich in de nabijheid van een bepaalde winkel bevinden.

Een interessant artikel hierover bij Wall Street Journal.
https://www.ft.com/content/31c927c6-684a-11ea-a6ac-9122541af204
https://www.wsj.com/articles/once-pariahs-location-tracking-firms-pitch-themselves-as-covid-sleuths-11592236894?mod=djemalertNEWSPOLITIEK EN DE TECHGIGANTEN: HET WORDT EEN BOELTJE
Techbedrijven worden steeds meer ervan beschuldigd dat zij een politiek standpunt innemen - of omgekeerd: dat zij géén politiek standpunt innemen, en dus hun taak veronachtzamen.

Twee incidenten die bewijzen hoe het een echt boeltje aan het worden is. Eerst het verhaal van twee websites, ZeroHedge en The Federalist. Die kregen van Google te horen dat zij de regels voor rassen-gerelateerde content niet volgen, en dat zij gestraft worden: Google zal geen advertenties meer plaatsen. (1)

Nu zijn dat twee conservatieve websites, en de commentaren op sommige artikels zijn vaak heel racistisch. Volgens Techdirt  (2) is dat wat Google deze websites verwijt (dat het niets doet om die racistische commentaren op te kuisen) en heeft het helemaal niets te maken met het monddood maken van conservatieve websites.

Een tweede bericht dat bewijst hoe moeilijk het klimaat geworden is voor techbedrijven in de VS is het feit dat burgerrechtengroepen zoals de Anti-Defamation League en de NAACP momenteel lobbyen bij grote adverteerders, om hun reclamebudgetten bij Facebook weg te halen. Zoals je verleden week ook kon lezen meent Mark Zuckerberg dat hij niet moet beslissen wat gepubliceerd mag worden en wat niet (hij werkt aan de oprichting van een speciale commissie daarvoor). En dat is dan weer niet naar de zin van actiegroepen die vinden dat hij onvoldoende inspanningen doet om van Facebook een minder "vijandige" plaats te maken. Hierover meer bij Wall Street Journal.

Zoals gezegd: het wordt een heel boeltje zo...
https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/google-bans-two-websites-its-ad-platform-over-protest-articles-n1231176
https://www.techdirt.com/articles/20200616/14390744730/no-google-didnt-demonetize-federalist-not-example-anti-conservative-bias.shtml#comments
https://www.wsj.com/articles/civil-rights-groups-push-for-facebook-ad-boycott-11592379002?mod=djemalertNEWSEU WERKT KADER UIT VOOR CORONA APPS DIE OVER DE GRENZEN HEEN WERKEN
De angst voor een tweede golf van het coronavirus zit bij velen diep - vooral met de berichten uit China, waar men in sommige steden opnieuw een lockdown overweegt. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zou een tracking app kunnen helpen: die zou namelijk kunnen zeggen of jij in de nabijheid van een besmet persoon geweest bent. 

Zoals reeds vaker uitgelegd is de weerstand tegen zo'n app groot, omwille van de privacy. Google en Apple hebben echter apps uitgewerkt die rekening houden met die bekommernis. Maar hoe zit het nu in Europa, wat doen de verschillende landen?

Duitsland heeft deze week de Corona-Warn app gelanceerd, die gebaseerd is op de Google-Apple platform. Italië, Polen, Litouwen en Zwitserland hebben eveneens apps gelanceerd die op dit platform gebaseerd zijn. Frankrijk daarentegen - altijd een beetje een geval apart - heeft zijn eigen app uitgebracht, die niet op dit platform gebaseerd is en de data centraal bewaart.

Nu werkt de EU aan een standaard die interoperabiliteit mogelijk moet maken tussen al die verschillende apps (met uitzondering van Frankrijk), zodat het mogelijk moet worden om je ook te verwittigen nadat je in het buitenland geweest bent.

Een probleem blijft echter de adoptiegraad. Wil de app goed werken, dan moet zij door een voldoende aantal mensen geïnstalleerd worden. De Franse app kent maar 2% adoptie bijvoorbeeld. De hoogste graad is te vinden in Singapore (20-25 percent) maar dat is een iets minder democratisch land dat meer dwang op zijn burgers kan uitoefenen...
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-app-live/german-coronavirus-smartphone-tracing-app-goes-live-idUSKBN23N212?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://www.engadget.com/eu-commission-contact-tracing-interoperability-specifications-182445321.htmlDROPBOX LANCEERT VERSCHILLENDE EXTRA VEILIGHEIDSMAATREGELEN
Verleden week kondigden wij het al aan, nu is het een feit: Dropbox heeft Dropbox Passwords gelanceerd, zijn eigen wachtwoordmanager - een beetje concurrentie dus voor bijvoorbeeld LastPass.

Voortaan kan je ook beschikken over een Dropbox Vault: gevoelige documenten die je daarin bewaart, worden versleuteld. De safe kan je nog eens extra beveiligen met een pincode van 6 tekens - maar je moet dan wel een Dropbox Plus plan hebben.

Heb je dat niet, dan hebben wij toch nog leuk nieuws voor je: je kan voortaan systeemmappen van je pc of laptop backuppen naar Dropbox. Deze mogelijkheid is beschikbaar voor de gebruikers van Dropbox Basic, Professional en Plus.
https://www.theverge.com/2020/6/16/21290101/dropbox-passwords-manager-vault-computer-backup-hellosign-app-centerBEVEILIGDE ZOOM DAN TOCH OOK VOOR GRATIS ACCOUNT
Verleden week werd aangekondigd dat Zoom een end-to-end encryptie zou aanbieden voor zijn gebruikers - doch enkel voor wie een betalend abonnement heeft. De reden daarvoor, aldus Zoom, is dat ze de identiteit van de gebruiker niet kunnen controleren bij een gratis account, en willen verhinderen dat onverlaten een gratis account mét encryptie kunnen registreren om dan allerlei narigheden uit te halen.

Nu echter heeft Zoom gemeld dat de encryptie ook beschikbaar zal zijn voor gratis accounts - evenwel op voorwaarde dat zij een bijkomende verificatieprocedure doorlopen.

Een admin van een Zoom-conferentie zal een optie krijgen om die optie aan of uit te zetten. Wanneer het een conferentie is waaraan mensen via de gewone telefoon kunnen deelnemen, dan moet die optie op Uit staan.

Zoom hoopt hiermee een gulden middenweg gevonden te hebben tussen encryptie voor iedereen, ook voor gratis accounts, en het beveiligen van de gesprekken.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/6/17/21294355/zoom-security-end-to-end-encryptoin-beta-release-july-2020-new-featureSIRI HEEFT SPECIALE SNELKOPPELING VOOR WIE DOOR AGENTEN TEGENGEHOUDEN WORDT
Wij wisten het niet, en het is een beetje bedroevend dat het er moet zijn. Maar anderzijds is het, gezien de omstandigheden in de VS, helaas wel goed dat het bestaat - een speciale snelkoppeling in Siri waarmee je een reeks activiteiten in gang zet die je moet beschermen tegen politiegeweld.

Waarover gaat het concreet? Er bestaat blijkbaar een shortcut voor Siri, die "I'm Getting Pulled Over" heet. En die heeft nu een update gekregen waardoor je telefoon een aantal dingen gaat doen wanneer je dit commando aan Siri geeft.

Zo zal je telefoon zijn scherm gaan dimmen, wordt wat op je telefoon aan audio afgespeeld wordt opgeschort, en wordt een video-opname gestart vanuit de camera vooraan. Hij zendt ook de locatie van waar jij je bevindt en een kopie van de video naar een vertrouwenspersoon.

De shortcut is gratis te verkrijgen in de App Store - je moet wel iOS 12 hebben of hoger, en uiteraard toestemming geven aan de app om deze acties te ondernemen.
https://www.theverge.com/2020/6/17/21293996/siri-iphone-shortcut-pulled-over-police-starts-recording-video/GOOGLE BRENGT VERBETERINGEN AAN ZIJN PLAY STORE
Terwijl Apple in het vizier genomen wordt door de EU omwille van zijn praktijken in de App Store, en het ook negatieve pers kreeg omwille van het feit dat het een mail-app weigert in de App Store omdat je voor die app een abonnement kan nemen buiten de App Store om - terwijl al dit zich afspeelt, een bericht over Google, dat zijn manier om met ontwikkelaars samen te werken tracht te verbeteren.

Zo zal je voortaan een abonnement kunnen nemen op een app rechtstreeks vanop de pagina van die app in de Google Play. Met andere woorden: in plaats van eerst de app te installeren en daarna door het menu te gaan om een abonnement te nemen, kan je installatie en abonnement in één klap uitvoeren.

Je zal ook een abonnement kunnen hernemen waarvoor je voorheen via Google Play een abonnement had.

Verder zal een ontwikkelaar ook via Google Play een gratis probeerversie aanbieden - met daarbij de duidelijke vermelding over hoe lang die probeerperiode duurt, en wat het kost wanneer je de app wil gebruiken na die gratis periode.

Meer nog: Google zal je een mail sturen wanneer de gratis probeerperiode gaat eindigen, en je zult via een pop-up  verwittigd worden wanneer je een app verwijdert waarvoor je een abonnement hebt, zodat je dat abonnement ook kan opzeggen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/06/17/google-is-launching-a-way-to-buy-android-app-subscriptions-outside-of-the-app-itself/


  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!VOORTAAN KAN JE DE SPOT ROBOT KOPEN
Heb je 74.500 dollar teveel? Spreek die dan maar aan, want Boston Dynamics brengt zijn zelfbalancerende robot Spot op de markt. Die heeft vier benen / poten en kan gebruikt worden voor allerlei taken.

Je moet dus niet denken aan een robot die je als troeteldier gebruiken kan, maar wel aan bijvoorbeeld een tool om 3D kaarten te maken van bouwgronden, of een inspectie van machines in een onveilige omgeving. Recent heeft Spot trouwens geholpen bij het triëren van COVID-19 patiënten, en heeft hij ook meegeholpen bij ontmijningsdiensten.

Bedrijven kunnen Spot uitrusten met allerlei sensoren, en kunnen hem zelf programmeren.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/21292684/boston-dynamics-spot-robot-on-sale-priceNIEUWE WOORDJES LEREN: DEEPFACE DRAWINGS
Niet te verwarren uiteraard met DeepFake - het vervalsen van video's door middel van artificiële intelligentie. DeepFace Drawings is een naam die gegeven werd aan een functionaliteit die door de Chinese Academy of Sciences in Beijing ontworpen werd. Daarbij kan de AI, uitgaande van een ruwe schets van een hoofd, een hoogkwalitatieve en realistische afbeeldingen maken van die kop.

Met andere woorden: de AI kan in een tekening herkennen dat iets bedoeld is als haar, maar ook dat dat haar dan sluiks of krullend is. En dat iets een neus is, en dan een wipneus of haakneus is.

Is dat slecht nieuws voor grafici? Heel wat artiesten, zo hoorden we in de DTNS podcast, verdienen een boterham door figuurtjes te tekenen die in games moeten voorkomen. Deze technologie zou misschien hun job kunnen afnemen?

Bekijk de indrukwekkende voorbeelden bij Engadget.
https://www.engadget.com/ai-can-produce-detailed-photos-of-faces-from-simple-sketches-122924655.html
https://petapixel.com/2020/06/17/this-deepfacedrawing-ai-turns-simple-sketches-into-realistic-portraits/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


POTKAST: AUDIOVERHALEN IN DE KAST

Ondanks de coronacrisis wil je toch wat cultuur opsnuiven. En dus werken de aanbieders aan allerlei alternatieven om jou wat cultuur te bieden.
Dit initiatief vonden wij wel leuk: de "potkast". In een kast luister je, in je eentje, naar een hoorspel. Je kan zelf van potkast naar potkast lopen, voor een verhaal dat opgesplitst is in vier delen.
Meer bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/16/coronaveilige-cultuur-naar-verhalen-luisteren-in-een-potkast/
https://www.gva.be/cnt/dmf20200617_04993877/luister-naar-bekende-stemmen-in-de-potkast-alsof-je-midden-in-het-verhaal-staat?hkey=&utm_source=gva&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=newsletter_avond&utm_content=article&adh_i=0c15257f45f15e73e5a0a6ebb393ac96&M_BT=271206192703

 
De nieuwe oogstCONNECTED PAPERS: ACADEMISCHE DOCUMENTEN
Een zoekmachine speciaal voor wetenschappers. Je kan hier academische papers doorzoeken op trefwoord. Het bijzondere is dat de papers in een 'graph' gezet worden, waarbij de papers die het meeste verwant zijn aan de originele paper vanboven staan.
[Taal: ENG]
https://www.connectedpapers.com/


CORPORATE FLIGHTS

Dit is een tool, bedacht door een bedrijf dat investeringen adviseert. Een van de dingen waarop het zijn adviezen baseert, is blijkbaar de vluchten gemaakt door bedrijven met hun eigen vliegtuigen. Op hun website kan je deze vluchten volgen.
[Taal: ENG]
https://www.quiverquant.com/


GAME THEORY: CURSUSSEN
Wist je dat er cursussen worden gegeven over "Game Theory", dus de theorie over games? En dat die theorie ook omhelst dat het model van conflict toegepast kan worden naar het bedrijfsleven waar bedrijven met elkaar wedijveren, naar naties, politieke campagnes en meer?
Op deze website vind je links naar de Game Theory cursussen op Coursera en YouTube.
[Taal: ENG]
http://game-theory-class.org/


UNDER LUCKY STARS
De licht- en luchtvervuiling in steden is vaak zo erg dat je niet eens naar de sterren kijken kan. Deze website wil aantonen hoe de hemel er zou uitzien boven die steden, als er heldere lucht was.
[Taal: ENG]
https://www.underluckystars.com/if-light-pollution-cleared


POMODOR APP: PRODUCTIEF BEZIG ZIJN

Een simpele website, die je moet helpen om productiever te zijn. Word je teveel afgeleid door allerlei dingen zoals social media mail enz., dan zet je hier gewoon een timer aan. Dan kan je voor jezelf beloven dat je in die tussentijd jezelf niet laat afleiden.
Je kan jezelf ook een break geven via de website, waarna je terug aan het werk moet!
[Taal: ENG]
https://pomodor.app/timer


WP MYLINKS
Met deze tool kan je micro landingpagina's aanmaken waaraan je een link koppelt naar je WordPress site.
https://wordpress.org/plugins/wp-mylinks/


ABANDONED AMERICA: VERLATEN
Deze website heeft zich gespecialiseerd in fotoreportages van verlaten plekken in de VS. Een synagoge, hotel of gevangenis: er ligt toch nog schoonheid in de verlatenheid.
[Taal: ENG]
https://www.abandonedamerica.us/


THE OBSERVER EFFECT: KNAPPE KOPPEN
Deze website wil zich wijden aan het bestuderen van interessante mensen en instellingen, om te begrijpen hoe zij werken.
Als eerste is internetpionier Marc Andreessen aan de beurt. Helaas is er nog geen tweede interview te lezen, maar het is wel een website om te volgen!
[Taal: ENG]
https://www.theobservereffect.org/index.html


TOY FACES LIBRARY: DIVERSE AVATARS

Deze artiest ontwerpt gezichtjes voor avatars, waarbij diversiteit duidelijk aan bod komt. De achtergrond is transparant en gekleurd, zodat je de avatars gemakkelijk gebruiken kan.
Je kan ook een avatar van je eigen hoofd laten maken.
[Taal: ENG]
https://amritpaldesign.com/toy-faces


WHAT SHOULD I DO WITH MY LIFE
Een simpele website: klik op deze knop, en je krijgt een suggestie. Klik je vervolgens op "hell no!", dan krijg je een andere. Of vind je het een goede suggestie, en klik je daarop, dan krijg je een uitleg waarom het een goede keuze zou zijn. Zoals bijvoorbeeld te gaan trouwen. Of op een cruiseschip te gaan werken...
[Taal: ENG]
http://www.wtfshouldidowithmylife.com/


JIGSAW PUZZELS VAN NATIONAL GEOGRAPHIC

Heb je even wat tijd te verdrijven? Dan kan je deze online legpuzzels eens proberen. Die bestaan uit foto's van National Geographic, dus erg mooi!
[Taal: ENG]
https://www.nationalgeographic.com/games/photo-puzzle-jigsaw/


SOCIALSIZES: TEMPLATES VOOR SOCIAL MEDIA
Deze website geeft je templates voor de verschillende sociale media, die je kan gebruiken in Sketch, Figma, Adobe XD en Photoshop. Handig!
[Taal: ENG]
https://socialsizes.io/?ref=launchingnext


AAPL.IO: APPLE NIEUWS OP EEN PLEK VERZAMELD
Het walhalla voor de Apple-fans: deze website verzamelt het nieuws over en van Apple op aan plek - van Cult of Mac tot MacRumors en meer.
[Taal: ENG]
https://aapl.io/entries


IMAGE COLORIZER: AFBEELDINGEN INKLEUREN

Op deze website kan je oude foto's in zwart-wit automatisch laten inkleuren, door AI te gebruiken. De website belooft dat de foto's niet bewaard worden, omwille van de privacy.
[Taal: ENG]
https://imagecolorizer.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Frans georiënteerde orgelbouwstijl in het 18e- en 19e-eeuwse prinsbisdom Luik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Luikse_School
    Biometrisch paspoort - https://nl.wikipedia.org/wiki/Biometrisch_paspoort
    Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Laboratorium_voor_Moleculaire_Biologie
    Shoot 'em up-computerspel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Luftrausers
    Chinese sociale media-app- https://nl.wikipedia.org/wiki/Kuaishou
    Nederlandse microbioloog en adviseur wetenschappelijke integriteit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_Bik
    Franse strips, geïnspireerd door Japanse manga - https://nl.wikipedia.org/wiki/Manfra
    Hoogwaardigheidsbekleder en geleerde van de Oostelijke Han-dynastie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cai_Yong
    Eenjarige, soms tweejarige plant uit de anjerfamilie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaffelsilene
    Bouwkundig kunstwerk te Amsterdam-Centrum - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijleveldschesluis
    Duitse arts en volksliedverzamelaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Breuer
    Lijst van afkortingen in de geneeskunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afkortingen_in_de_geneeskunde
    Historisch ongeluk in Zwitserland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ongeluk_in_de_Hauenstein-Scheiteltunnel
    Prestaties van voetbalclub Club Brugge in het seizoen 2020/21 - prestaties van voetbalclub Club Brugge in het seizoen 2020/21
    Prestaties van de Belgische voetbalclub Beerschot Voetbalclub Antwerpen in het seizoen 2020–2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beerschot_Voetbalclub_Antwerpen_in_het_seizoen_2020/21


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Helaas was er een nieuwe uitbraak van COVID-19 in China - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_China
    Enkele Nederlandse presentators zijn recent overleden:
        Tineke Verburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tineke_Verburg
        Aad van den Heuvel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aad_van_den_Heuvel


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over auto's - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Auto
    Diverse lijsten van Belgische ministers zijn verschenen, waaronder:
        Lijst van Brusselse ministers van Wetenschappelijk Onderzoek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Brusselse_ministers_van_Wetenschappelijk_Onderzoek
        Lijst van Brusselse ministers van Brandbestrijding en Noodhulp - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Brusselse_ministers_van_Brandbestrijding_en_Noodhulp
        Lijst van Waalse ministers van Huisvesting - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Waalse_ministers_van_Huisvesting
        Lijst van Brusselse ministers van Stedelijk beleid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Brusselse_ministers_van_Stedelijk_beleid
        Lijst van Brusselse ministers van Monumenten en Landschappen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Brusselse_ministers_van_Monumenten_en_Landschappen


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Nog eens zeven ruisonderdrukkende hoofdtelefoons getest: welke moet je in huis halen?
https://www.ad.nl/tech/nog-eens-zeven-ruisonderdrukkende-hoofdtelefoons-getest-welke-moet-je-in-huis-halen~a92ab8c7/
- Externe ssd of harde schijf? De voordelen van supersnelle opslag op een rij
https://www.ad.nl/tech/externe-ssd-of-harde-schijf-de-voordelen-van-supersnelle-opslag-op-een-rij~a3341e5d/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Eurotruck Simulator: Zwarte Zee DLC
https://computertaal.info/2020/06/18/eurotruck-simulator-zwarte-zee-dlc/
- Schermtijd – de uit-schakelaar vinden
https://computertaal.info/2020/06/16/schermtijd-de-uit-schakelaar-vinden/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google voegt informatiepins voor locaties toe in Street View - update
https://tweakers.net/nieuws/168736/google-voegt-informatiepins-voor-locaties-toe-in-street-view.html
- Facebook neemt bedrijf over dat Street View-achtige dienst aanbiedt
https://tweakers.net/nieuws/168738/facebook-neemt-bedrijf-over-dat-street-view-achtige-dienst-aanbiedt.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Vlaanderen zoekt opnieuw de 'API van het jaar'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaanderen-zoekt-opnieuw-de-api-van-het-jaar/article-news-1611863.html
-  Privacywaakhond fluit online profiling in Mechelen terug
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/privacywaakhond-fluit-online-profiling-in-mechelen-terug/article-news-1612113.html


*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy S20 Ultra review: onvergeeflijk
Met een stevig prijskaartje nog ook.
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-s20-ultra-review-onvergeeflijk-e5c6a2d9814d
- Sony WF-XB700 review: als paddenstoelen uit je oren
EXTRA BASS, extra groot
https://tandemtech.be/sony-wf-xb700-review-als-paddenstoelen-uit-je-oren-b99051fb31d7


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom corona de ultieme wake-upcall is voor bedrijven: wie zich niet hervormt, zal onherroepelijk verdwijnen
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/waarom-corona-de-ultieme-wake-upcall-is-voor-bedrijven-wie-zich-niet-hervormt-zal-onherroepelijk-verdwijnen
- Waarom particulieren nodig zijn om de solvabiliteit van onze kmo’s te verzekeren
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/waarom-particulieren-nodig-zijn-om-de-solvabiliteit-van-onze-kmo-s-te-verzekeren
 

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 FLOW: NOG EEN BROWSER


Het is dringen in het browserlandschap. En toch zijn er ontwikkelaars die vinden dat er nog ruimte is voor een nieuwe browser. Zij maakten Flow, en die is nu zover dat hij de ACID test gepasseerd is, die de compatibiliteit van de browser onderzoekt.
https://www.ekioh.com/flow-browser/
https://www.ekioh.com/acid.html


NIMBELLA COMMANDER: SLACK AUTOMATISEREN
Dit is een extensie voor Slack, de samenwerkingstool. Hiermee kan je commando's opbouwen voor Slack, die er draaien, en met andere gebruikers delen. Ook kan je taken automatiseren in Slack.
https://nimbella.com/product/commander


8BYTE: KORTE FILMPJES
Deze app voor Windows 10 brengt korte filmpjes van 6 seconden die in een loop afgespeeld worden. Je kan ook filmpjes van anderen ontdekken.
https://www.microsoft.com/en-us/p/8-byte-short-looping-videos-beta/9pgs20gbmpn4?rtc=1&activetab=pivot:overviewtab


AURORA VOOR GITHUB


Deze tool zorgt ervoor dat je de acties op GitHub kan organiseren en beheren, met de focus niet zozeer op de code als wel andere dingen die je daar moet doen.
Windows 10
https://www.microsoft.com/en-us/p/aurora-for-github/9nnb1jr1tsjn?rtc=1&activetab=pivot:overviewtab


CHAPTIFIER: HOOFDSTUKKEN IN PODCASTS
Maak je een podcast, dan kan het interessant zijn dat je ook hoofdstukken toevoegt. Dat is wat extra werk, maar het loont. Je luisteraars kunnen zo zelf kiezen om een bepaald hoofdstuk over te slaan.
https://www.microsoft.com/en-us/p/chaptifier/9n42qtczr1f3?rtc=1&activetab=pivot:overviewtab


LINK TO TEXT FRAGMENT VOOR CHROME
Dit is een nieuwe extensie voor de Chrome browser. Wanneer je een tekst markeert op een pagina, dan kan je rechts klikken waardoor er een rechtstreekse link naar die tekst op de pagina aangemaakt wordt. Die link kan je dan delen.
Deze tool werkt met alle Chromium-gebaseerde browsers vanaf versie 80. Maar het is nog niet zeker of de extensie ook ondersteund wordt door Firefox en Safari.
https://chrome.google.com/webstore/detail/link-to-text-fragment/pbcodcjpfjdpcineamnnmbkkmkdpajjg
https://www.theverge.com/2020/6/18/21295300/google-link-to-text-fragment-chrome-extension-chromium-highlight-scroll-down

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Al die Leica's en Zeissen: hebben de mensen dan geen ogen meer?
-Paul Morand (°1888)