Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/5/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1158 van 23/5/2020Gegroet lezer,

Hebt u er ook uw eerste 'normale' uitstap naar een winkelstraat op zitten? Een bezoek aan de kledingwinkel, aan de Hema voor wat leuke spulletjes, aan de Blokker voor de dingen die je de voorbije maanden begon te missen? Wij deden het - en alhoewel het toch bij lange niet 'normaal' te noemen was, met pijlen op de grond, verplichte afstanden en mondmaskers aan, deed het toch goed om die luxe te kunnen ervaren eens "uit ons kot" te mogen komen!

Ook in het tech-wereldje blijven de gevolgen van het coronavirus nog nazinderen. Maar tegelijkertijd keren we, qua berichtgeving, toch naar een meer normalere situatie, met meer puur technische aankondigingen. Wij hebben deze week dus weer heel wat nieuws voor u, en ook wat fijne tips voor websites.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DE BELANGRIJKE ROL VAN DE CIO TIJDENS EN NA DE CORONACRISIS
Eigenlijk hadden wij er nog niet bij stilgestaan, maar een artikel bij ZDNet wijst ons erop dat de rol van de CIO (Chief Information Officer) of de IT-directeur van cruciaal belang is geweest tijdens de crisis - en dat ook in de naweeën ervan zal zijn.

Hij (of zij!) is de persoon die halsoverkop ervoor moest zorgen dat het bedrijf, waar dat mogelijk was, bleef draaien doordat mensen van thuis gingen werken. Managers die nog nooit een videoconferentie gehouden hadden, zijn ondertussen gewend aan deze manier van vergaderen. En dat is dankzij de technologie die de CIO in het bedrijf uitgerold heeft. In enkele dagen zetten zij bij hun bedrijf een thuiswerkstrategie op poten, met cloudgebaseerde werkplekken en VPN's.

Volgens McKinsey zijn er eigenlijk 3 stadia in de rol van de CIO bij deze crisis. Eerst om de stabiliteit en bedrijfscontinuïteit te verzekeren, zoals zij dat gedaan hebben tijdens de voorbije weken. Nu zitten we in de fase van het institutionaliseren van de nieuwe manieren van werken - want vele bedrijven hebben (eindelijk!) de voordelen van thuiswerken begrepen, en zullen dit blijven gebruiken. En de derde fase volgt nadien: lessen trekken uit deze crisis, best practices opstellen om een blijvende, door de technologie geleide verandering te bewerkstelligen.

Maar zij zullen ook met uitdagingen geconfronteerd worden. Bedrijven zullen besparen, want zij hebben enorme verliezen geleden. Niet-essentiële uitgaven worden uitgesteld, al is het maar om dat geld te besteden aan toestellen om mobiel te werken, aan software-as-a-service diensten en aan VPN's om de mobiele werkers te ondersteunen. CIO's zullen ook een belangrijke rol spelen in het bepalen hoe de werkplek er in de toekomst gaat uitzien.

Kortom: de CIO is op zijn/haar manier ook een echte held!
https://www.zdnet.com/article/after-the-remote-working-rush-here-comes-the-cios-next-challenge/?ftag=COS-05-10aaa0g&taid=5ec12e497d33a000011d40b9&utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitterTERUG AAN HET WERK
De wereld probeert ondertussen naar een 'normale' toestand terug te keren. Maar de gevolgen van deze crisis zullen blijvend zijn - ook op de werkplek. Volgens Wired overwegen vele techbedrijven om hun werknemers ook nu nog van thuis te laten werken. 74% van de CFO's (Chief Financial Officer - de financiële directeur dus) zou volgens een onderzoek van Gartner in dit geval hiervoor zijn.

Dit heeft veel gevolgen, o.a. ook voor de immobiliën. Een start-up met de naam Culdesac bijvoorbeeld heeft zijn kantoor van $25.000 per maand opgezegd, omdat zijn werknemers gelukkiger en productiever zijn wanneer zij thuiswerken.

Maar niet iedereen schakelt over op telewerken. Apple bijvoorbeeld brengt al zijn personeel later deze maand weer naar kantoor. Die kantoren zullen er echter ook ander moeten uitzien. Ook de regels van social distancing zullen daar gerespecteerd moeten worden. Mondmaskers kunnen verplicht worden, het aantal bezoekers wordt beperkt, er komt een screening van de gezondheid van de werknemers bijvoorbeeld.

Sommige bedrijven gaan ook de kantoorinrichting herbekijken, inbegrepen de verluchting - want is airco nog wel aangewezen, of werkt het de verspreiding van het virus in de hand?

Technologie zal daarbij ingezet worden. Sensoren die bepalen hoeveel mensen er in een kamer zijn, camera's die opvolgen of de regels wel in acht genomen worden, en zelfs robots die doorheen de gebouwen patrouilleren en de gangen ontsmetten.

Een angstaanjagend beeld? Een realiteit waarmee we moeten leren leven?

Meer bij Wired, Techcrunch en CBRE.
https://www.wired.com/story/silicon-valley-rethinks-home-office-twitter-slack/
https://techcrunch.com/2020/05/15/how-companies-get-back-to-the-officeon/
https://www.cbre.com/covid-19/Reentering-the-worlds-workplaces?article=673be507-3f54-4dc0-aeca-dc051496f9ff&feedid=809cc25c-6fcb-4e46-8cc8-1920615e239aFACEBOOK KOOPT GIPHY EN BREIDT MESSENGER ROOMS UIT
Twee 'gewone' techberichtjes om de dag mee af te sluiten.  Om te beginnen: Facebook heeft de website GIPHY gekocht. Die was de laatste jaren erg populair geworden, omdat je er gifs kan maken en vinden om op sociale netwerken te gebruiken.

In principe zou deze overname niet veel verschil moeten maken. Enerzijds was GIPHY al geïntegreerd in Instagram, Facebook, Messenger en WhatsApp. En volgens Facebook zou 50% van het verkeer van GIPHY nu al afkomstig zijn van deze Facebook-entiteiten. Anderzijds belooft Facebook dat de API van GIPHY gewoon toegankelijk zal blijven voor derden, en zal iedereen, ook zonder Facebook account, er een GIF kunnen aanmaken.

Een tweede bericht betreft de teleconferentiedienst: Messenger Rooms groepschat wordt uitgebreid tot alle gebruikers, zowel op het mobiele toestel als de desktop. Je kan er met tot 50 mensen chatten, en er is geen tijdlimiet.

Om een chatroom aan te maken ga je naar de People tab in de Messenger app, Je kan het ook oproepen via de newsfeed. Je bepaalt wie er kan deelnemen, en ook niet-Facebook gebruikers kunnen aan de gesprekken deelnemen.

Meer bij The Verge. (2)
https://www.cnbc.com/2020/05/15/facebook-buys-gif-company-giphy-and-plans-to-integrate-it-with-instagram.html
https://www.theverge.com/2020/5/14/21259115/facebook-messenger-rooms-zoom-video-chat-available-now-releaseGOOGLE BLOKKEERT ADS DIE ABNORMAAL VEEL ENERGIE VERBRUIKEN
In een posting op het Chromium blog heeft Google aangekondigd dat het van plan is om advertenties te blokkeren die teveel systeembronnen gebruiken.

Volgens Google zal ongeveer 0,3% van de advertenties hiervan een impact ondervinden, maar zij zijn wel goed voor 27% van netwerkdata die door advertenties verbruikt worden, en voor 28% van het CPU-verbruik.

Google maakt het heel concreet: in Chrome komt er een limiet van 4 MB netwerkdata of 15 seconden CPU gebruik in een periode van 30 seconden. Gaat een advertenties over die limiet, dan zal je een foutmelding zien, met een uitleg waarom de advertentie niet getoond wordt.

Deze functie wordt in een eerste periode uitgetest op beperkte schaal, en in de stabiele Chromeversie in augustus zou de functie definitief gelanceerd worden.

Waarom dit belangrijk is? Wel, er zijn nog altijd advertenties die bijvoorbeeld stiekem jouw computerkracht gebruiken om aan bitcoin-mining te doen. Deze maatregel zou aan die frauduleuze praktijk een einde moeten maken.

Meer bij het Chromium blog.
https://blog.chromium.org/2020/05/resource-heavy-ads-in-chrome.htmlOPEN SOURCE: TWEE BELANGRIJKE ERKENNINGEN
Vaak wordt er meewarig gedaan over opensourceproducten. Iedereen werkt eraan mee, iedereen kan de broncode bekijken, en dus valt er weinig te patenteren, zijn er geen fabrieksgeheimen waarmee veel geld verdiend kan worden. Anderen vinden juist dat het feit dat alles zo open en bloot gebeurt, de grote sterkte van open source. Fouten kunnen gemakkelijker opgespoord worden, en er is controle over wat er gebeurt. Fratsen uithalen zoals Facebook vaak doet met software waarbij je niet weet waarheen jouw data gaan, dat is haast onmogelijk bij open source.

Toch lijkt het 'idealistische' idee van open source toch meer aanhang te winnen in meer zakelijke omgevingen. Twee berichten die dat bewijzen. Om te beginnen: de Duitse stad München heeft aangekondigd dat het voortaan opensourcesoftware gaat gebruiken voor haar administratie. Het wil bovendien alle broncode van alle software die het gebruikt open source maken, voor zover daar geen persoonlijke gegevens mee gemoeid zijn.

München is al langer de opensourceweg aan het bewandelen - al vanaf 2006. In 2017 echter maakte het een stap terug en schakelde het over op fabriekseigen producten. En nu wordt de koers opnieuw omgegooid. Meer bij ZDNet. (1)

Een tweede bericht betreft een grote 'Mea Culpa' van Microsoft. Dat heeft namelijk, bij monde van de huidige president van het bedrijf, Brad Smith, toegegeven dat het verkeerd was over open source. Onder voormalig CEO Steve Ballmer was open source immers een vloek - hij noemde bijvoorbeeld Linux "Een kanker die zich in de vorm van intellectueel eigendom vasthecht aan alles wat het aanraakt". Een uitspraak die gekaderd moet worden in een tijdperk toen Microsoft op het toppunt van haar dominantie op de desktop was.

Microsoft heeft de laatste jaren echter duidelijk een andere strategie bewandeld. Het brengt niet alleen zijn producten uit voor andere besturingssystemen (zoals Android en iOS), maar het draagt actief bij tot verschillende opensourceprojecten.

Een achtergrond bij deze koerswending bij The Verge. (2)
https://www.zdnet.com/article/linux-not-windows-why-munich-is-shifting-back-from-microsoft-to-open-source-again/
https://www.theverge.com/2020/5/18/21262103/microsoft-open-source-linux-history-wrong-statementMICROSOFT: PROJECT REUNION EN WINDOWS PACKAGE MANAGER
Vandaag een hele sliert berichten over nieuwigheden van Microsoft. Dat heeft namelijk zijn Build 2020 conferentie gehouden, en daar viel heel wat nieuws te rapen voor ontwikkelaars!

Om te beginnen kondigde het er Project Reunion aan. Dat is een project waarmee het hoopt wat duidelijkheid te scheppen voor de ontwikkelaars. Momenteel is het ontwikkelaarsplatform namelijk opgedeeld in Win32, lange tijd de standaard manier om Windows apps te maken, en UWP of Universal Windows Platform - iets waaraan Microsoft begonnen is tijdens het Windows 8 platform. Concreet zou het dus ontwikkelaars moeten helpen om hun bestaande apps te updaten en moderniseren, of zij nu in C++, .NET (inbegrepen WPF, Windows Forms en UWP) geschreven zijn of React Native. Meer hierover bij TechCrunch. (1)

Een tweede nieuwigheid is iets wat ook de gewone gebruiker zal ervaren: Windows Package Manager. Dat zal standaard in Windows 10 ingebouwd zijn, en het zorgt ervoor dat je software kan installeren vanuit de commandoprompt, zonder de website van de verkoper of maker van de software te bezoeken, of zonder langs de Windows Store langs te gaan. Hierover meer bij Thurrott. (2)
https://techcrunch.com/2020/05/19/microsoft-announces-project-reunion-to-make-windows-app-development-easier-again/
https://www.thurrott.com/windows/windows-10/236301/windows-10-is-getting-its-own-built-in-package-managerMICROSOFT: SUBSYSTEM VOOR LINUX EN FLUID FRAMEWORK
Wacht, we hebben nog niet gedaan met de nieuwigheden van de Build conferentie. Want er wordt blijkbaar heel naarstig getimmerd in de werkplaatsen van de Microsoft teams. En daarbij wordt, zoals ook in het artikel gisteren al geschreven, ook over de grenzen van het eigen besturingssysteem gedacht.

Zo kondigde Microsoft aan dat het zijn Windows Subsystem voor Linux zal verbeteren. Het zal hiervoor bijvoorbeeld GUI app ondersteuning toevoegen aan de Terminal commandoprompt tool die nu zijn versie 1.0 bereikt. (1)

En dan is er nog Fluid Framework. Dat is een nieuw soort Officedocument, gebouwd rond een soort lego-bouwstenen die je op het web kan vinden en waaraan je kan samenwerken. En, denk aan het artikel van gisteren, het zal dus ook open source zijn! Als eerste zullen die bouwstenen te vinden zijn in Outlook en Office.com, en bij PCWorld vind je meer uitleg. (2)
https://www.theverge.com/2020/5/19/21263377/microsoft-windows-10-linux-gui-apps-gpu-acceleration-wsl-features
https://www.pcworld.com/article/3544020/MICROSOFT: LISTS EN AZURE AI
En dan is er nog een concrete app die Microsoft op Build voorgesteld heeft: Lists. Dat is een app voor het kantoorpakket Microsoft 365, waarmee gebruikers een hele reeks dingen kunnen opvolgen - maar het is veel, veel meer dan een gewone to do app. Je kan verschillende manieren van afbeelding instellen, je kan regels bepalen, en alarmen instellen. Als wij dat zo horen, lijkt dit eindelijk de to do app uit te gaan die wij al altijd gewenst hebben. Meer bij TechCrunch. (1)

Om het rijtje af te sluiten een aankondiging die eerder in de hardware-artikels past. Sony en Microsoft werken namelijk samen om de mogelijkheden van de Microsoft Azure cloud AI-computerkracht te laten samenwerken met de nieuwe sensor die Sony verleden week aangekondigd had. Die bevat namelijk AI op de chip zelf - een geheel nieuw concept. Hierover meer bij ZDNet. (2)

Kortom: Microsoft bewijst nogmaals dat het alive & kicking is, en zijn horizonten echt verbreedt. En als we heel kritisch mogen zijn: op dat gebied staat het een stukje verder dan Apple, dat de laatste tijd lijkt te slabakken.. Maar ongetwijfeld zijn er Apple fans die dit meteen zullen tegenspreken. ;)
https://techcrunch.com/2020/05/19/microsoft-launches-lists-a-new-airtable-like-app-for-microsoft-365/
https://www.zdnet.com/article/microsoft-and-sony-partnership-to-create-smart-camera-solutions-with-ai-enable-image-sensor/FACEBOOK SHOPS: WAT DAARVAN TE DENKEN?
Heel wat bedrijven rekenen voor de relatie met hun klanten op Facebook. Klanten die een pagina liken, krijgen voortaan postings van Facebook in hun tijdlijn te zien. Dat was leuk voor een tijdje - bedrijven schakelden massaal over op Facebook en gebruikten het als pijler voor hun online campagnes.

Veel bedrijven zijn daar ondertussen van teruggekomen, om verschillende redenen. Al is het maar omdat Facebook erg grillig is, en zelf beslist of het een posting van een bedrijf hoog of laag in de tijdlijn van de klant plaatst. Daarentegen: wanneer een bedrijf zelf via mailing de klanten aanschrijft, dan heeft het bedrijf een perfecte controle over de boodschap. Het weet hoeveel mails geopend werden en hoeveel mensen reageerden bijvoorbeeld.

Wanneer je leest dat Facebook nu een nieuw initiatief ontplooid heeft, Facebook Shops, dan maak je ongetwijfeld de bedenking of dit ook een aanbod met een addertje onder het gras zal zijn.

Concreet kan een bedrijf bij Facebook Shops een eigen vitrine aanmaken op Facebook en Instagram. Andere webwinkelspecialisten zoals Shopify, BigCommerce en WooCommerce zullen zorgen voor de infrastructuur van de winkel.

De winkelier kan rechtstreeks verkopen aan de klanten. Maar uiteraard is het voor Facebook het belangrijkste dat de winkelier nu adverteerruimte gaat kopen bij Facebook, om zijn waren aan te prijzen. En Facebook zal ook een percentje verdienen op andere diensten die via het sociale netwerk verlopen, zoals betaling en verscheping bijvoorbeeld.

Je zal de Shops aantreffen op Facebookpagina's, op Instagramprofielen en bij Stories en uiteraard ook via de advertenties. Momenteel wordt de dienst voor Facebook uitgerold in de VS, en later komt het ook naar Instagram.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/5/19/21263567/facebook-shops-instagram-shopping-e-commerce-small-business-loyalty-programDE LESSEN OM TE TREKKEN UIT HET PODCAST ADDICT VERHAAL
Als er één ding is dat je moet concluderen uit het vorige bericht, dan is het wel dat je als bedrijf de controle over je communicatie in handen moet houden. Facebook blijkt daarbij een niet al te betrouwbare partner, zo lijkt het wel.

Maar er zijn nog andere situaties waarbij de almacht van de techgiganten aangetoond wordt - en dan vooral de risico's daarbij. De makers van Podcast Addict, een app om podcasts te beluisteren, om je erop te abonneren en om nieuwe podcast te ontdekken, is daar een voorbeeld van. Om een onverklaarbare reden kregen de makers van de app plots de melding dat hun app uit de Google Play Store verwijderd werd, omdat die bepaalde regels overtreden zou hebben. Geen verdere vermelding - de makers moesten maar proberen uit te vinden welke die regels waren. En Google was, zoals zo vaak bij zijn andere diensten, niet te bereiken via direct chat of andere communicatie. De makers van de app konden niet anders doen dan hun app terug aanbieden in de store, en hopen dat zij hun commentaren en downloadgetallen niet kwijt waren.

Gelukkig is het goed afgelopen. Maar het toont nogmaals aan dat je als bedrijf een speelbal bent van de wil van de 'goden' - de techreuzen. Dat is zo bij de app stores van Apple en Google, dat is ook zo bij Amazon, waar je als bedrijf afhankelijk bent van de manier waarop Amazon je producten promoot, en je blij mag zijn als Amazon zelf niet jouw product laat namaken en als wit product, onder jouw prijs, gaat verkopen!

Meer over het wedervaren van Podcast Addict in de podcast van Daily Tech News Show.
https://www.androidpolice.com/2020/05/19/podcast-addict-pulled-play-store-allegedly-violating-coronavirus-policy/
https://media.acast.com/dtns/thealgorithmrunaround-dtns3785/media.mp3POPULAIRE PODCAST JOE ROGAN EXPERIENCE EXCLUSIEF BIJ SPOTIFY
En mogen wij dit verhaal over de macht van techgiganten nog met een ander voorbeeld illustreren? Sinds kort brengt Spotify ook podcasts. Mooi. Er kunnen voor de podcastmakers niet genoeg kanalen zijn waarlangs zij hun podcast kunnen verdelen.

Dat hierbij een addertje onder het gras zit, dat willen wij toch even vermelden - en je hebt het al vaker gehoord. Telkens opnieuw trekken wij aan de alarmbel wanneer universele links zoals een URL of een RSS-feed dreigen te verdwijnen, om vervangen te worden door links die enkel gelden voor bepaalde toepassingen. In plaats van een RSS-feed te vermelden bij de podcast, verwijzen vele makers rechtstreeks naar de link bij Apple Music, Google Music, en tegenwoordig ook Spotify.

Dat is niet zonder gevaar, want zij worden zo steeds afhankelijker van dat medium.

Vooral wanneer dat medium enkele belangrijke podcastmakers gaat opkopen, zoals Spotify deed met Gimlet Media, maker van prachtige podcasts zoals Crimetown en Reply All. Dan beginnen er alarmbellen te rinkelen: zullen die podcasts in de toekomst nog wel vrij te verkrijgen zijn via andere podcast apps?

De sirenes begonnen luid te loeien toen wij dit bericht lazen: Spotify heeft een exclusieve overeenkomst met de makers van The Joe Rogan Experience. Daardoor zal die podcast vanaf 1 september enkel nog op Spotify te beluisteren zijn. Het YouTube kanaal zal nog wel blijven bestaan, maar je zal er geen volledige afleveringen meer kunnen beluisteren.

Het belooft niet veel goeds voor de toekomst... Meer bij The Verge.
https://gimletmedia.com/shows
https://www.theverge.com/2020/5/19/21263927/joe-rogan-spotify-experience-exclusive-content-episodes-youtube

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GEEN PANIEK: WINDOWS 32-BITS PROGRAMMA'S BLIJVEN DRAAIEN
Misschien heb je het al gehoord: vanaf 10 mei 2030 zal Microsoft geen 32-bits versie van zijn update van het besturingssysteem meer uitbrengen. Voortaan zal alle nieuwe hardware verplicht moeten werken met de 64-bits versie. Maar je moet niet ongerust zijn: 32-bits software wordt nog altijd ondersteund.

Je mag ook niet vergeten dat haast alle moderne PC's al jarenlang een 64-bits processor hebben. De meeste programma's ondersteunen dus al wel 64-bits.

Meer achtergrond hierover bij PCWorld. Wat jij moet onthouden is dat je die 64-bits vereiste zowel bij programma's als hardware echt wel in het oog zult moeten houden.
https://www.pcworld.com/article/3543841/dont-panic-microsofts-phaseout-of-32-bit-windows-wont-kill-32-bit-software.html#tk.rss_allGOOGLE LANCEERT CHROME 83
De nieuwe versie van de Chrome browser voor Windows, Mac, Linux, Android en iOS bevat tal van nieuwigheden die je privacy nog beter gaan beschermen.

Zo zijn er verbeterde instellingen die je kan bedienen voor je veiligheid, en je kan ook in incognito modus de cookies van derden blokkeren. Een icoontje met een puzzel in de knoppenbalk geeft je toegang tot de mogelijkheid om te bepalen tot welke data de extensies die je geïnstalleerd hebt toegang krijgen.

En tot slot: Chrome 83 zal de DNS-over-HTTPS ondersteunen - maar het is enkel mogelijk als ook jouw ISP het aanbiedt.

Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2020/05/19/google-chrome-83/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


UITSPREKERIJ: VLAAMSE STEMMEN VOOR LUISTERBOEKEN

In Nederland zijn luisterboeken heel sterk. Je vindt ze onder andere bij Luisterrijk, Storytel en Kobo. Maar in Vlaanderen zijn luisterboeken minder ingeburgerd. Boeken die met Vlaamse stemmen ingesproken zijn, door Vlaamse acteurs.
Het nieuwe bedrijf De Uitsprekerij wil dat verhelpen: het wil boeken, geschreven door Vlaamse auteurs, ingelezen door Vlaamse acteurs, op de markt brengen.
Je kan al een voorproefje nemen: vanaf vandaag kan je via de website het boek "Poker" beluisteren van auteur en scenarist Piet Baete.
https://www.madeinantwerpen.be/nieuws/starter-van-de-week-de-uitsprekerij-maakt-luisterboeken/
http://www.deuitsprekerij.be/PODCAST THE UPGRADE VAN LIFEHACKER WINT WEBBY AWARD
Deze wekelijkse podcast van Lifehacker zit boordevol tips & tricks - niet enkel voor je digitale leven, maar ook daarbuiten. Hij werd nu bekroond met een Webby Award - reden te meer dus om de podcast eens te ontdekken!
https://winners.webbyawards.com/#/2020/podcasts/general-series/lifestyle/113520/the-upgrade-by-lifehacker
https://lifehacker.com/c/the-upgrade


THUIS ALS PODCAST!

Goed voor de fans van de Vlaamse soap Thuis! Die werd namelijk vervroegd afgebroken, zonder de "echte" seizoensfinale, omwille van de coronacrisis. Gelukkig moeten zij niet tot september wachten vooraleer zij nieuws krijgen over de vertrouwde families van de soap - er wordt namelijk een spin-off gemaakt, maar dan als hoorspel. Een initiatief dat wij alleen maar kunnen toejuichen!  In deze spin-off wordt de focus gelegd op een bepaalde hoofdpersoon uit de reeks - net zoals bij eerdere spin-offs, die in boekvorm verschenen en meer over de jongeren uit de reeks gingen.
Het hoorspel valt vijf weken lang te beluisteren in afleveringen van 7 minuten, op werkdagen, rond 11u, in het populaire programma De Madammen op Radio2.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200519_04965865

 
De nieuwe oogst


   
HISTORISCHE FILMS

Een website die een privé-initiatief is, en qua lay-out niet echt denderend, zoals dat vaak het geval is. Maar dat doet niets af aan de waarde van de site. Hier vind je namelijk een overzicht van historische films, gerangschikt op tijdstip. Wil je bijvoorbeeld films bekijken over de Romeinse of Griekse beschaving, of wil je iets over de middeleeuwen? Dat kan je hier dan opzoeken. Eigenlijk best interessant!
[Taal: ENG]
http://www.vernonjohns.org/snuffy1186/movies.html


SHORPY: HISTORISCH ARCHIEF
Eigenlijk is Shorpy een website waar je foto's aankoopt om ze te laten inkaderen of op groot formaat te laten afdrukken. Maar we vermelden deze site omdat de collectie een historisch archief bevat uit de jaren 1800. En die foto's zijn ongemeen scherp!
[Taal: ENG]
https://www.junipergallery.com/


YOU DON'T KNOW AFRICA
Hoe goed ken je Afrika? Weet jij welk land waar ligt? Deze website tekst je kennis door middel van een game: je moet zo snel mogelijk het land aanklikken op de kaart, zodra de naam verschijnt. Je kan kiezen tussen een gemakkelijke en een moeilijke versie!
[Taal: ENG]
https://www.youdontknowafrica.com/


CODERDOJO BELGIUM COOLEST PROJECTS

Normaal gezien had dit evenement dit weekend moeten doorgaan in Technopolis in Mechelen, maar door de crisis kon dat niet. Maar dat heeft het team er niet van weerhouden om er een virtuele editie van te maken. Alle leuke projecten, bedacht door de kinderen, worden in deze YouTube voorgesteld.
[Taal: ENG/NL]
http://www.coolestprojects.be
https://www.youtube.com/watch?v=jAfkAdnKipQ&feature=youtu.be


HUMAN BENCHMARK
Hoe slim ben jij eigenlijk? Op deze website kan je je vaardigheden testen op een soort van benchmark. Er zijn hersenspelletjes en cognitieve testen. Succes!
[Taal: ENG]
https://humanbenchmark.com/


CHOOSE YOUR PLANT
Communities, gemeenschappen van mensen met een gemeenschappelijke interesse, kunnen draaien rond allerlei onderwerpen. En deze community draait rond kamerplanten. Je vindt er tips over hoe je ze verzorgt, hoe je ze gelukkig maakt, en je kan er ook je volgende plant kiezen.
[Taal: ENG]
https://www.chooseyourplant.com/


OCEANWAVES: SAMEN MUZIEK MAKEN

Leuk: hier komen geen klassieke instrumenten aan te pas, enkel elektronische. Je maakt samen met vrienden een drum, een melodie, en bouwt samen iets op.
Een filmpje op de website toont hoe het werkt.
[Taal: ENG]
https://www.oceanwaves.io/


ONE CLICK FEEDBACK
Dit is een webdienst voor wie een nieuwsbrief uitzendt: met één klik kan je een poll houden, om inzicht te krijgen in de reacties van je lezers.
Via de site krijg je, wanneer je je e-mail invult, een voorbeeld van het aanbod te zien. De site belooft dat zij daarna je mail terug wist.
[Taal: ENG]
https://oneclickfeedback.com/?ref=launchingnext


ID3: MUZIEK ONTDEKKEN
Deze site belooft dat je op basis van enkele criteria nieuwe muziek kan ontdekken die jou zou kunnen aanstaan. Je kan bijvoorbeeld uitgaan van de artiesten die je graag beluistert. Maar we moeten bekennen dat de vermelde artiesten, op enkele uitzonderingen na, ons echt niets zeggen. Maar misschien behoor jij wel tot het doelpubliek?
[Taal: ENG]
https://id3.fm/explore/artists/


DE BESTE 50 SPORTDOCUMENTAIRES
Sportliefhebbers zitten momenteel nog altijd op hun honger - wedstrijden worden er nog altijd niet gespeeld. En dus moet er in het verleden gegraven worden op de sporthonger van de fans te bevredigen.
Bij Axios hebben ze een reeks documentaires verzameld over sportmensen en teams. Niet altijd over de grote succesverhalen, eerder wat over achtergronden, en ook verhalen van misbruik...
[Taal: ENG]
https://www.axios.com/newsletters/axios-sports-35ee1c54-612e-47b8-b28a-23aea51b606f.html


LEREN TEKENEN: DE JUISTE MINDSET

Dit artikel wil je tips aanreiken om te leren tekenen, maar dan niet zozeer vanuit de techniek, als wel de mindset. Besef hoe belangrijk tekenen is, zelfs hoe imperfect ook. Oefen vaak, leer de verschillen uitdrukken bijvoorbeeld. En veel meer dergelijke tips bij The Conversation.
[Taal: ENG]
https://theconversation.com/great-time-to-try-learning-to-draw-135298


MOVIE MISTAKES: BLUNDERS BIJ FILMS
Ben jij ook behept met een oog voor detail, dat zich stoort aan ongerijmdheden in films? Dan is dit de site die je hebben moet: hier worden fouten in films op een rijtje gezet. Auto's die in de ene scène volkomen vernietigd zijn aan één kant, en in de volgende scène ongeschonden zijn bijvoorbeeld.
[Taal: ENG]
https://www.moviemistakes.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische verpleegkundige en lector - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jules-Marie_Heymans
    Nederlandse verzetsstrijder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beatus_van_Beckhoven
    Aquatisch organisme dat zich voedt met plankton - https://nl.wikipedia.org/wiki/Planktivoor
    Zweedse uitvinder en industrieel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thorsten_Nordenfelt
    Toestel dat zuurstofverrijkte lucht levert - https://nl.wikipedia.org/wiki/Draagbare_zuurstofconcentrator
    Systeem dat wordt gebruikt voor het verrichten van betalingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Betalingssysteem
    Amerikaans natuur- en scheikundige - https://nl.wikipedia.org/wiki/Katharine_Burr_Blodgett
    Tunesische actrice, schrijfster en scenarioschrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hayd%C3%A9e_Chikly
    Curaçaos beeldend kunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Avantia_Damberg
    Duitse botanicus en lerares - https://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_Helena_D%C3%B6rrien
    Amerikaanse misdaaddocumentaire uit 2016 - https://nl.wikipedia.org/wiki/O.J.:_Made_in_America
    19e-eeuwse Engelse prerafaëlitische tekenaar, illustrator, graveur en schilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rebecca_Solomon
    Franse toneel- en filmactrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sarah_Duhamel
    Nederlandse politiefunctionaris - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jannine_van_den_Berg


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Lockdown - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lockdown_(maatregel)
    Coronacrisis in Zweden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Zweden
    Coronacrisis in Nepal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Nepal


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over fascisme en nationaalsocialisme in Nederland tussen 1918 en 1945 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Fascisme_en_nationaalsocialisme_in_Nederland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Fitbit wil met zijn sporthorloges Covid-19 in vroeg stadium ontdekken
https://www.ad.nl/tech/fitbit-wil-met-zijn-sporthorloges-covid-19-in-vroeg-stadium-ontdekken~a3e2354c/
- Nieuwe antiwitwaswet kost jonge bitcoinbedrijven de kop: ‘Het doet echt zeer’
https://www.ad.nl/tech/nieuwe-antiwitwaswet-kost-jonge-bitcoinbedrijven-de-kop-het-doet-echt-zeer~a1bcd1c1/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Thunderbolt bug opent miljoenen pc’s voor fysische aanvallen
https://computertaal.info/2020/05/21/thunderbolt-bug-opent-miljoenen-pcs-voor-fysische-aanvallen/
- Luistert je mobieltje jou af?
https://computertaal.info/2020/05/19/luistert-je-mobieltje-jou-af/

 
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Universiteit Maastricht: Bedrijven moeten in openbaarheid treden over ransomware
https://tweakers.net/nieuws/167510/universiteit-maastricht-bedrijven-moeten-in-openbaarheid-treden-over-ransomware.html
- Samsung brengt Terrace-tv voor buitengebruik uit
https://tweakers.net/nieuws/167480/samsung-brengt-terrace-tv-voor-buitengebruik-uit.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Apple en Google hebben hun technologie voor corona-app af
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-en-google-hebben-hun-technologie-voor-corona-app-af/article-news-1601611.html
-  Cambridge Analytica-schandaal levert Facebook Canadese miljoenenboete op
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/cambridge-analytica-schandaal-levert-facebook-canadese-miljoenenboete-op/article-news-1602001.html*** TANDEMTECH


- Ook in smartphoneland is het crisis (maar er is hoop)
De grootste verliezer in West-Europa is Huawei
https://tandemtech.be/ook-in-smartphoneland-is-het-crisis-maar-er-is-hoop-e4edeab41775
- Huawei AppGallery linkt naar externe websites, bedrijf weet niet waarom
Iemand wilde koste wat kost gaten in de Huawei AppGallery vullen
https://tandemtech.be/huawei-appgallery-linkt-naar-externe-websites-bedrijf-weet-niet-waarom-c14431d8e188


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe deze drie Gentse studenten in één jaar een snelgroeiende start-up uitbouwden: “We haalden net één miljoen euro aan groeikapitaal op”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2020/hoe-deze-drie-gentse-studenten-in-een-jaar-een-snelgroeiende-start-up-uitbouwden-een-acceleratoromgeving-is-een-snelcursus-business-skills
- Deze drie studenten willen via hun bachelorproef ondernemers met een migratieachtergrond een stem geven
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-drie-studenten-willen-via-hun-bachelorproef-ondernemers-met-een-migratieachtergrond-een-stem-geven 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
ZO CONTROLEER JE OF DNS OVER HTTPS GOED WERKT
In de nieuwste versie van het Windows OS zit er nu ook DNS over HTTPS of DoH. Dat moet ervoor zorgen dat je online privacy en beveiliging beter beschermd wordt.
Momenteel is DoH enkel beschikbaar voor Windows Insiders, maar binnenkort wordt het voor iedereen uitgerold. En dan komt dit artikel van Betanews van pas, waarin je een uitleg vindt over hoe je kan uittesten of DoH wel goed werkt op jouw pc.
https://betanews.com/2020/05/15/test-dns-over-https-doh/


11 MANIEREN OM EEN OUDE PC TERUG SNELLER TE MAKEN

Tja, niet iedereen heeft de centjes om een nieuwe pc te kopen. En helaas wordt zo'n oude pc steeds trager, met vele ergernissen tot gevolg.
Gelukkig bestaan er verschillende tips om je oude pc tot wat snelheid aan te porren. In dit artikel van PC World krijg je daarvoor 11 tips. Aan de slag!
https://www.pcworld.com/article/2844999/10-cheap-or-free-ways-to-make-your-old-pc-run-faster.html#tk.rss_all 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SAFE BY DENSITY

Bedrijven en winkels die heropenen moeten de social density in het oog houden: afhankelijk van de oppervlakte van je winkel mag je maar x mensen toelaten. En is dat aantal bereikt, dan moet de volgende klant aan de deur wachten.
Deze app belooft het gemakkelijker te maken om het aantal aanwezigen te tellen.
https://density.io/safe?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/safe-by-density


PWTECH: OPEN SOURCE PASSWORD MANAGER
Een sterk wachtwoord hebben is dé sleutel voor een veilig digitaal leven. Een wachtwoord manager is daarbij essentieel: hij zorgt voor wachtwoorden die sterk genoeg zijn om niet meteen gekraakt te worden, en ook dat jij die wachtwoorden niet onthouden moet!
Deze password manager is open source, wat zekerheid moet geven dat hij niet gehackt kan worden.
https://www.chip.de/news/Endlich-ein-vollwertiger-Passwort-Manager-Beliebtes-Passwort-Tool-erfindet-sich-neu_182702722.html


IBM BRENGT EQUAL ACCESS TOOLKIT UIT


Enkele dagen geleden was het Global Accessibility Awareness Day, een dag waarin mensen met een beperking extra aandacht krijgen. Ook online. IBM heeft voor die gelegenheid een toolkit uitgebracht, de Equal Access Toolkit. Die bevat richtlijnen voor alle leden van een team dat aan een IT-project werkt, dus niet alleen ontwikkelaars en designers, om ervoor zorgen dat de uiteindelijke oplossing volledig toegankelijk is voor mensen met een beperking.
Bij Betanews vind je een filmpje dat het een en ander demonstreert.
https://betanews.com/2020/05/18/ibm-equal-access-toolkit/
https://developer.ibm.com/blogs/ibm-launches-equal-access-toolkit-developers-accessible-apps-and-websites/


PUNKTAPP: DAGBOEK
Elke dag een zin om meer te weten te komen over jezelf. Je leert stilstaan bij over je emoties, je zwakheden en je drijvende kracht.
https://punktapp.me/
https://apps.apple.com/at/app/punkt-one-sentence-journal/id1507575828?l=en


LOGITECH OPTIONS 8.2


Heb je een muis van Logitech? Dan is dit de nieuwste versie van de  driver voor deze randapparatuur. Via deze interface kan je heel wat instellingen op simpele manier bepalen.
https://www.chip.de/downloads/Logitech-Options_122076857.html
https://www.logitech.com/en-us/product/options


FRE:AC AUDIOCONVERTER
Dit is een open source, gratis progje om audiobestanden om te zetten in andere formaten, en om cd's te rippen. Het bevat ook een tageditor om ontbrekende informatie over songs manueel toe te voegen om te wijzigen, en het ondersteunt heel wat audioformaten.
https://www.microsoft.com/en-us/p/fre-ac-free-audio-converter/9p1xd8zqj7jd?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het leven is een droom
en wij zijn allen slaapwandelaars.
-W.N.P. Barbeillion-