Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/5/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1157 van 16/5/2020



Gegroet lezer,

In het echte leven is er de exitstrategie na de lockdown voor het coronavirus - en dat is het ook een beetje voor onze nieuwsbrief. Veel minder corona-berichten, veel meer 'gewone' tech, met aankondigingen van nieuwe functies en opties bij de sociale netwerken. Niet dat het leven terug 'normaal' wordt, want veel van de nieuwigheden houden toch rekening met het 'nieuwe normaal', het leven niet nà het COVID-19 virus, maar mét het virus...

Veel leesplezier met deze editie, en hou het veilig. Bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TRACKING APPS: ENKEL VOOR AUTORITAIRE REGIMES
Het is al enkele weken dat gesteld wordt dat het traceren van besmette burgers de enige remedie is om een verdere verspreiding van het coronavirus in de kiem te smoren. En dat daarbij apps een belangrijke rol gaan spelen.

Alleen: er is heel veel argwaan tegen deze tracking apps. Want je weet wel wat je begint, maar niet waar het eindigt, vooral niet wanneer apps zoals voorgesteld door Google en Apple, ingebouwd geraken in het besturingssysteem. Het lijkt er zelfs op dat enkel in totalitaire regimes, met een sterke centrale macht, dergelijk apps ontplooid worden.

Zo bijvoorbeeld India: toen daar de tracing app uitgerold werd, was het de eerste dergelijke app die 50 miljoen downloads bereikte. Dat is, tussen haakjes, meer dan Pokémon Go. De app is in principe vrijwillig, maar de Eerste Minister van het land heeft alle burgers aangemaand om hem te downloaden. Meer nog: overheidsambtenaren zijn verplicht om hem te gebruiken, en vele werkgevers uit de privésector verplichten het, zelfs huisbazen.

De app traceert bluetoothcontacten: waar en wanneer het gebeurde, vertoont een badge wanneer er een risico is op infectie, en geeft toegang tot verschillende medische diensten. Bovendien is de app "whitelisted", wat betekent dat het dataverbruik niet meetelt voor de datalimiet van de gebruikers.

Maar de app bevat geen enkel privacybeleid, en er is geen privacywet in het land om het gebruik van de data te beperken. (1)

In een land als de VS ligt het invoeren van de app veel moeilijker. De gezondheidsinstellingen van de overheid willen van geen apps weten. Verschillende staten hebben er aangekondigd dat zij geen apps gaan gebruiken, maar mensen gaan inhuren om het traceren manueel te doen. Massachusetts neemt 1.000 contactzoekers in dienst, New York 17.00 en California 20.000. (2)
https://www.technologyreview.com/2020/05/07/1001360/india-aarogya-setu-covid-app-mandatory/
https://www.wired.com/story/health-officials-no-thanks-contact-tracing-tech/



ZOOM KRIJGT END-TO-END VERSLEUTELING
Dat teleconferencing app Zoom enorm populair is, maar zo onveilig als de pest, dat heb je in de voorgaande dagen en weken uitgebreid kunnen lezen. Maar daar zou nu beterschap in moeten komen. Zoom heeft namelijk de start-up Keybase overgenomen, gespecialiseerd in beveiliging. Het 25-koppige bedrijf zou ervoor zorgen dat de videogesprekken voortaan end-to-end versleuteld zijn. (1)

Verschillende overheidsinstellingen hadden in de VS echter al verboden om Zoom nog te gebruiken voor de teleconferenties. Maar nu Zoom duidelijk maakt dat het aan de beveiliging werkt, komen sommige instellingen toch op dit besluit terug. Zo heeft de New York Attorney General een onderzoek afgesloten dat ingesteld was naar de onveilige werkwijze van Zoom. Het heeft daarvoor wel moeten beloven dat het bescherming voor studenten zal bezorgen. (2)

Toch blijft het stuntelen met Zoom. Het is heel laagdrempelig, maar voor mensen die helemaal niets van tech afweten, blijft het toch nog veel geheimen bevatten. Zij weten niet hoe het te bedienen, iets waarmee de draak gestoken wordt in een recente uitzending van Saturday Night Live. (3) Hilarisch!
https://www.cnbc.com/2020/05/07/zoom-buys-keybase-in-first-deal-as-part-of-plan-to-fix-security.html
https://www.cnbc.com/2020/05/07/zoom-strikes-a-deal-with-ny-ag-office-closing-security-inquiry.html
https://mashable.com/video/zoom-church-saturday-night-live/?europe=true&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29



MICROSOFT STOPT REPLY-ALL MAIL LAWINES
Het is jou ongetwijfeld ook al eens overkomen: je krijgt een mail die aan verschillende personen verstuurd was, en om een of andere reden vindt iedereen dat elk antwoord naar iedereen verzonden moet worden - via de 'reply-all' knop. Voor je het weet zit je in een regelrechte lawine van mails, waaraan geen einde komt.

Microsoft wil daar nu paal en perk aan stellen, toch tenminste bij zijn Microsoft 365 (voorheen Office 365) abonnementen en in Exchange Online. Daarbij wil Microsoft om te beginnen de echt erge gevallen aanpakken - reply-all mails die meer dan 5.000 ontvangers hebben. Binnen de 60 minuten zou een dergelijke mail ontdekt en afgeblokt moeten worden - iets wat Microsoft de "Reply All Storm Protection" noemt. Later zou deze functie nog fijner afgeschermd worden.

Meer bij The Verge, dat ook een opsomming geeft van verschillende pijnlijke vergissingen met reply-all debacles... Bij Slashdot kan je hierover een discussie volgen.
https://www.theverge.com/2020/5/10/21253627/microsoft-reply-all-email-block-reply-allpocalypse-storm
https://tech.slashdot.org/story/20/05/10/0219255/microsoft-launches-new-office-365-features-blocking-reply-all-email-storms?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



MICROSOFT OUTLOOK KAN TEKST VOORSPELLEN
De online versie van Outlook en de webmail Outlook.com gaan een beetje slimmer worden. Dankzij predictieve technologie zal Outlook bij het schrijven van een mail suggesties geven van dingen die je eventueel zou kunnen schrijven. Wil je het voorgestelde aanvaarden, dan druk je op de tab-toets, of het pijltje naar links op je klavier. En wil je het niet aanvaarden, dan verdwijnt de suggestie terwijl je je eigen tekst verder tikt.

Slim, maar niet origineel: het is iets wat Gmail al langer aanbiedt, met zijn Smart Compose. Deze tekstvoorspellingen kaderen in enkele verbeteringen die aangekondigd worden in de "Microsoft 365 feature roadmap". En een van de dingen die daarin vermeld worden, zal ongetwijfeld heel wat internauten plezieren.

Het gaat namelijk om de mogelijkheid om een mail later te sturen, op een bepaald tijdstip. Dat is handig wanneer je 's avonds laat een mail opgesteld hebt, maar niet de indruk wil geven dat je nachten door doet achter de computer...

De "send later" komt er voor het einde van juni aan, de predictieve tekst in mei.
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/roadmap?filters=Online%2CChanged%20Last%20Week&searchterms=predictions



HACKER JAAGT OP TESLA-ONDERDELEN VOOR DATA
Het infotainment van een Tesla is een centrum dat heel wat mogelijk maakt. Dit MCU of Media Control Unit laat je YouTube of Netflix video's spelen, Spotify muziek beluisteren, en uiteraard ook telefoonnummers en contacten opslaan. Een echte schat aan data eigenlijk.

Maar wat blijkt nu? Die data blijven erop staan, wanneer die onderdelen uit de Tesla verwijderd worden tijdens een herstelling of een update. Sommige van die onderdelen worden zelfs via eBay aangeboden. En de koper kan dan die schat aan informatie ophalen en benutten voor kwaadwillende doeleinden.

Dat is waarvoor een onderzoeker waarschuwt: hij was erin geslaagd om via eBay 13 MCU's van Tesla te bemachtigen, met daarop een schat aan informatie: logs van gesprekken, recente kalenderafspraken, wachtwoorden van Spotify en WiFi die opgeslagen waren in gewone tekst, de ligging van thuis, werk, en andere plaatsen waarheen de eigenaar gereden was, een zelfs sessiecookies waarmee hij toegang kon krijgen tot Netflix en YouTube, en zelfs Gmail accounts!

Uiteraard is dit risico van UMC's die met data en al van de voormalige gebruiker te koop zijn op het internet, niet beperkt tot Tesla. Het is van toepassing op elke auto met een UMC.

Een interessant artikel hierover bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/cars/2020/05/hacker-mines-passwords-locations-and-more-from-retired-tesla-infotainment-gear/



THE OFFICE KRIJGT SLACK REMAKE
Ben je fan van de satirische reeks The Office? Dan zal dit bericht je wellicht interesseren. In deze reeks wordt een beetje (veel) de draak gestoken met de gang van zaken op het kantoor van een techbedrijf.

Nu moet je weten dat de laatste episode van The Office opgenomen werd in hetzelfde jaar dat Slack gelanceerd werd. En dus is het logisch dat deze samenwerkingstool niet vermeld werd in The Office.

Maar als je de afleveringen bekijkt, dan zou je je gemakkelijk kunnen indenken hoe de chat app het reilen en zeilen op het kantoor beïnvloed zou hebben. En dus heeft MSCHF The Office (Slack) gelanceerd, waarin alle 201 episodes van The Office een remake krijgen, mét Slack, en met echte mensen.

Waar je dat bekijken kan? Op Slack natuurlijk, via de channels #watercooler en #msm.

Meer bij Mashable.
https://mashable.com/article/the-office-slack-mschf/?europe=true



TWITTER EN DE MOEILIJKE BESLISSING OM TWEETS TE CENSUREREN
Het probleem met 'user generated content' zoals die door gebruikers op de sociale netwerken geplaats wordt, is dat het moeilijk is om te beslissen wat mag en wat niet mag. Scheldpartijen zouden niet mogen, en ook foute informatie, nepnieuws, samenzweringstheorieën, ...

Het is een moeilijke scheidslijn: optreden of niet optreden? Waar eindigt het bevorderen van een positieve sfeer op Twitter, en begint censuur? En wie bepaalt wat juist is en wat niet?

Twee berichten vandaag die over dit probleem gaan. Om te beginnen: Twitter heeft aangekondigd dat het toch actie onderneemt om duidelijk te maken dat sommige informatie over COVID-19 misleidend is. Het zal voortaan een label naast een dergelijke tweet plaatsen, die dan leidt naar een speciale pagina over dit onderwerp, opgesteld door interne redacteurs, of naar een betrouwbare externe bron die informatie geeft over de valse claims.

Het zal hierbij verschillende gradaties hanteren, naargelang de schade die een tweet kan aanrichten. Betwiste claims en misleidende informatie die als "matig" beschouwd worden krijgen enkel dit label. Terwijl tweets die "ernstig" beschouwd worden, een waarschuwing krijgen of meteen verwijderd worden. Meer bij The Verge. (1)

Een tweede bericht gaat dan weer over verschillende organisaties die vinden dat Twitter echt te weinig doet tegen haatberichten. En daarvoor zelfs naar de rechter trekken.

Het bericht is afkomstig uit Frankrijk, waar vier Franse organisaties bij het gerecht vroegen om een expert aan te duiden, die licht moet laten schijnen over de middelen die het sociale netwerk hanteert om haatberichten te modereren. Het gaat om organisaties die opkomen voor de rechten van joden, strijden tegen onrecht, racisme en homofobie. Zij willen dat de expert bij Twitter alle documenten gaat opvragen die verwijzen naar de manier waarop Twitter boodschappen modereert.

Je ziet dat, weeral, Europa het voortouw neemt om de techgiganten op de vingers te tikken...

Meer bij Le Monde. (2)
https://www.theverge.com/2020/5/11/21254733/twitter-covid-19-misleading-information-label-warnings-misinformation
https://www.lemonde.fr/pixels/article/2020/05/12/twitter-assigne-en-justice-pour-son-inaction-massive-face-aux-messages-haineux_6039412_4408996.html



TELECONFERENTIES: DE CONCURRENTIESTRIJD OP VOLLE KRACHT
Ook in deze fase van de coronacrisis, nu we bij de exitstrategie de strenge "blijf in uw kot" maatregel stilaan aan het lossen zijn, blijft het nog altijd aangeraden om te telewerken - van thuis, of van een satellietkantoor.

Om je job goed te kunnen doen van thuis uit, horen er echter ook vaak vergaderingen bij, die je via teleconferenties dan inplant. En de verschillende grote spelers voeren nu een harde strijd om de gunst van de thuiswerker.

De voorbije dagen kon je lezen hoe Zoom zijn geschonden blazoen van het "zoombombing" probeert op te poetsen, door extra beveiliging in te schakelen.

Google van zijn kant heeft nu aangekondigd dat het bij zijn Google Duo videogesprekken tot 32 deelnemers gaat toelaten, waar dat voorheen 12 was. (1) En een betaversie van de WhatsApp desktop app bevat voortaan een snelkoppeling naar de Messenger Rooms van Facebook, waardoor tot 50 mensen via de desktop app of de webversie een virtuele chatroom kunnen betreden. (2)

En dan is er ook nog nieuws vanuit een andere hoek, die meestal wat conservatiever reageert op trends: LinkedIn. Dit professionele sociale netwerk wil met enkele nieuwe features de thuiswerkende mensen voor zich winnen en dan vooral doorbreken op de markt van de "live events".

Concreet  gaat het over de Polls (peilingen) functie waarbij je een bepaalde opinie kan posten en daarover via een poll meningen kan vragen. Een andere functie is de LinkedIn Virtual Events tool, waarbij je events via video kan aanmaken en streamen via LinkedIn.

Bij dat laatste is het opmerkelijk dat, alhoewel LinkedIn tegenwoordig eigendom is van Microsoft, LinkedIn voor deze diensten geen beroep doet op Teams of Skype - toch twee paradepaardjes van Microsoft voor teleconferenties... (3)
https://www.androidpolice.com/2020/05/09/google-duo-will-soon-support-group-calls-with-up-to-32-people/
https://www.tomsguide.com/news/watch-out-zoom-whatsapp-is-getting-50-person-video-calls
https://techcrunch.com/2020/05/12/linkedin-ads-polls-and-live-video-based-events-in-a-focus-on-more-virtual-engagement/



FACEBOOK COMPENSEERT MODERATOREN
Dat het er op sociale netwerken niet altijd even netjes aan toegaat, dat heb je ondertussen wel door. En dan hebben we het deze keer niet zozeer over de beledigende taal, de scheldpartijen, als wel over de filmpjes die gedeeld worden. Misschien is het jou ook al overkomen dat je een link aanklikt, en dan iets te zien krijgt dat je echt niet wou zien - zo zagen wij eens een keer een filmpje van iemand die een hond zwaar mishandelde met een stok, en dat beeld heeft dagen door ons hoofd gespookt. Filmpjes van mishandeling, van kinderporno, zware ongelukken met fatale afloop... je ziet het liever niet. En toch zijn er mensen die er een duivels plezier in scheppen om die filmpjes te posten.

Facebook wil uiteraard die filmpjes zo snel mogelijk van zijn netwerk af,  want het wil een vriendelijke omgeving creëren. Het heeft daarom Artificiële Intelligentie en algoritmes die dergelijke ongewenste content moeten opsporen en verwijderen, maar ook menselijke moderatoren. En die hebben, dat kon je hier al enkele maanden geleden lezen, het echt niet voor de wind. Zij worden geconfronteerd met soms echt vreselijke beelden, die hen blijven achtervolgen. Verschillende van hen hebben ondertussen al PTSD of Post Traumatic Stress Disorder ontwikkeld. Volgens een advocaat die deze moderatoren vertegenwoordigt, zou zelfs de helft van deze mensen geestelijke gezondheidsproblemen gaan ontwikkelen. (1)

Facebook heeft nu een voorstel gedaan om de moderatoren die PTSD ontwikkeld hebben door het werk dat zij voor Facebook deden, te compenseren. Hij stelt hen minstens 1.000 dollar voor, een bedrag dat zij sowieso krijgen, en indien zij echt PTSD ontwikkelen komen zij in aanmerking voor bijkomende compensatie. In totaal is hiermee een bedrag van 52 miljoen dollar gemoeid.

Wat voor Facebook maar een habbekrats is. En als je het ons vraagt, zouden wij voor geen geld ter wereld de dingen willen zien die die mensen moeten zien, om hun brood te verdienen... (2)

Facebook blijft ondertussen proberen om zijn sociale netwerk gebruiksvriendelijker te maken. Via artificiële intelligentie. En het is trots op zijn inspanningen. Het heeft in het eerste kwartaal van 2020  maar liefst 9,6 miljoen haatspraakboodschappen verwijderd, wat een stijging is met 3,9 miljoen. Volgens Facebook is AI zo nauwkeurig geworden dat het proactief 88,88% van alle haatspraak proactief ontdekt, tegenover 80,2% in het vorige kwartaal. (3)
https://www.theverge.com/interface/2020/5/13/21255994/facebook-content-moderator-lawsuit-settlement-mental-health-issues
https://www.theverge.com/2020/5/12/21255870/facebook-content-moderator-settlement-scola-ptsd-mental-health
https://www.theverge.com/2020/5/12/21254960/facebook-ai-moderation-covid-19-coronavirus-hateful-memes-hate-speech



CORONAVIRUS EN APPS: WAT WEL EN NIET WERKT
Wereldwijd zijn de meeste landen nu bezig met hun exitstrategie om na de soms harde lockdown-situaties het economische en maatschappelijke leven terug in gang te trekken. Het virus is echter niet weg, en elke nieuwe uitbraak moet in de kiem gesmoord kunnen worden.

In het begin werd daarvoor vooral veel heil verwacht van tech - apps die je traceren. De bezorgdheid voor de privacy staat de brede uitrol van die apps echter in de weg. Enkel in landen waar men het niet zo nauw neemt met de privacy, zoals India, worden die apps op een voldoende grote schaal gebruikt, vaak onder dwang, om efficiënt te zijn. Andere landen rekenen dan eerder op manueel traceren - speciale ambtenaren die besmette mensen opbellen en hen naar hun contacten vragen. Ook ons land doet dat.

Bij MIT Technology Review vonden wij een interessant verhaal over dat traceren per app of door mensen. In IJsland is men namelijk al in maart begonnen met het traceren van de COVID-19 infecties, en in april lanceerde het land een app met de naam Raknin C-19 die gebaseerd is op GPS-data. De app heeft de hoogste adoptie ter wereld, met 38% van de 364.000 inwoners van het land.

Toch zegt de overheidsambtenaar die de tracering (manueel en per app) overziet, dat de app niet zaligmakend is. Hij was nuttig in bepaalde gevallen, maar was geen "game changer" voor de opsporing van besmette burgers. Manueel traceren was voor hem nog altijd minstens even belangrijk. (1)

Maar misschien zijn er apps die wél kunnen helpen in de strijd tegen het virus. Bij Gizmodo lees je het verhaal hoe wetenschappers een Coronavirus Symptom app wél handig vinden, om nieuwe besmettingen te kunnen voorspellen.

Die app werkt volledig vrijwillig, en vraagt mensen gewoon elke dag om in te vullen hoe zij zich voelen. En uit de antwoorden kunnen wetenschappers alvast bepaalde dingen afleiden - zoals het feit dat de meest betrouwbare indicator van besmetting het feit was dat je je reuk en smaak verloor, algemene moeheid voelde en erge spierpijn had.

2,6 miljoen mensen uit de VS, het VK en Zweden werkten mee aan de app, die ontwikkeld was voor iOS en Android, in samenwerking met King's College London en Massachusetts General Hospital. Meer hierover bij Gizmodo. (2)

Zo zie je: tech kan toch nog een klein beetje helpen bij een enorme ramp zoals de coronacrisis...
https://www.technologyreview.com/2020/05/11/1001541/iceland-rakning-c19-covid-contact-tracing/
https://gizmodo.com/researchers-find-coronavirus-symptom-app-may-be-pretty-1843413129?rev=1589300895053&utm_campaign=Gizmodo&utm_content=&utm_medium=SocialMarketing&utm_source=twitter



FRANKRIJK TOONT ZIJN TANDEN AAN DE TECHNOLOGIEBEDRIJVEN
Frankrijk heeft nooit het idee laten varen dat het een 'grootmacht' is. En dat het zich niet laat domineren, ook niet door de grote techbedrijven. Meer nog: als Europa die bedrijven niet dwingt om bepaalde regels te volgen, dan zal Frankrijk het wel op eigen houtje doen.

Twee berichten die in die strategie kaderen. Om te beginnen: Frankrijk heeft een wet goedgekeurd waarbij grote techplatformen verplicht zijn om content die pedofilie bevat of terrorisme-gerelateerd is, binnen het uur nadat het hierop gewezen wordt, moet verwijderen. Doet het dat niet, dan riskeert dat bedrijf een boete van maar liefst 5% van zijn globale inkomsten! Andere inhoud die "overduidelijk onwettig" is, moet binnen de 24 uur verwijderd worden. Meer hierover bij Reuters. (1)

Een tweede bericht betreft een digitale belasting die Frankrijk invoeren wil op grote bedrijven. Dat is het land al een hele tijd van plan, maar begin dit jaar stelde Parijs voor om die belasting op te schorten terwijl er onderhandelingen liepen over een internationale deal om de regels over grensoverschrijdende belastingen te herbekijken.  De bedoeling van die internationale akkoorden zou zijn om te voorkomen dat technologie (en andere bedrijven) hun zetel vestigen in het land met de laagste belastingtarieven en de meeste belastingvoordelen.

Nu heeft de Franse minister van Financiën echter aangekondigd dat Frankrijk die belasting wil doorzetten, of er nu een internationale deal komt of niet.

Ook hierover een artikel bij Reuters. (2)
https://www.reuters.com/article/us-france-digital-tax/france-to-go-ahead-with-digital-tax-this-year-regardless-of-possible-international-deal-idUSKBN22Q25B



INSTAGRAM GEEFT JE MEER CONTROLE OP DE COMMENTAREN
Een van de problemen bij de sociale netwerken is dat je over het algemeen weinig controle hebt over de commentaren van andere mensen op jouw posting. En wanneer er dan iemand is die het op jou gemunt heeft, en je de hele tijd zit te trollen, dan is er weinig dat je ertegen kan doen. Dat is zo bij Facebook, bij Twitter, bij Instagram..

Dat laatste wil daar nu iets aan doen. Je kan voortaan commentaar die je niet aanstaat verwijderen, zelfs meerdere commentaren tegelijkertijd, om zo negatieve interacties te vermijden. Bovendien kan je controleren wie een commentaar kan vermelden of taggen, waarbij je de keuze hebt tussen Iedereen, Enkel mensen die je Volgt, of Niemand.

En tot slot: je kan ook bepaalde commentaren vastpinnen, zodat je zelf een beetje de toon kan zetten bij de commentaren. Die vastgepinde commentaar komt dan bovenaan de lijst.

Hoe je dat juist doet, kan je lezen bij Engadget en 9to5Mac.
https://www.engadget.com/instagram-anti-bullying-comment-filtering-172544616.html
https://9to5mac.com/2020/05/12/instagram-bulk-comment-delete-control-tags-mentions/


HOUSEPARTY GEEFT GROOT LIVE EVENEMENT
De video chat app Houseparty is tijdens de quarantaineperiode van de laatste weken enorm populair geworden. En het hoopt die populariteit ook na deze noodsituatie te behouden.

Het gaat zich daarom richten op live evenementen, die je samen met vrienden kan bekijken.  Dit weekend lanceert het zijn eerste experimentele live reeks, In The House. Daarbij zullen meer dan 40 bekende personen dansen, praten, koken, zingen, fitnessen enz., en dat gedurende drie dagen lang.

Het event zal van vrijdag 15 mei lopen tot zondag 17 mei, en je kan het volgen via de Houseparty App.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/05/13/houseparty-expands-beyond-video-chat-with-co-watching-of-live-events/
https://houseparty.com/in-the-house/



ONLYFANS: VIDEO MAAR DAN VAN EEN ANDER KALIBER
De lockdown heeft er in de VS voor gezorgd dat niet alleen leraars, psychologen en andere beroepen online gingen, maar ook sekswerkers. Zij trokken naar de website OnlyFans. Die bestaat al enkele jaren - het behoort tot de zogenaamde 'adult entertainment', en het is ontstaan toen mensen uit die branche uitgesloten werden op sites zoals Instagram, Patreon en Tumblr.

OnlyFans hanteert niet zulke strenge contentbeperkingen als die sites, en laat toe dat contentmakers pikante content, afbeeldingen en video's, achter een betaalmuurtje plaatsen en zo met hun abonnees een interactie opbouwen. Mensen kunnen ook tegen betaling met hen DM's uitwisselen, en er zijn exclusieve pay-per-view shows. De site werkt op commissiebasis, en vraagt 20% van de inkomsten uit de daar geplaatste content.

Door de quarantaine zijn veel sekswerkers, die hun huis niet meer uit mochten, online gegaan naar OnlyFans. Maar, zo weet de website Elle te vertellen, ook de "influencers". En zij zouden de sfeer, aldus het artikel, er een beetje aan het verpesten zijn. Die influencers komen er enkel om wat 'klout' te halen, en zij zijn er 'toeristen', die de 'branche' verbrodden voor de echte werkers.

Een interessant artikel met achtergrond van deze website bij ELLE.com.
https://www.elle.com/culture/a32459935/onlyfans-sex-work-influencers/
https://onlyfans.com/

 


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SPOTIFY LANCEERT GROUP SESSION
Een nieuwigheid bij Spotify: Group Session. Daarbij kunnen twee of meer premiumgebruikers in dezelfde ruimte de controle delen over de muziek die afgespeeld wordt. Een beetje een "party modus" dus.

Eigenlijk best leuk. Want de deelnemers van zo'n groepssessie kunnen controleren wat er in real time gespeeld wordt, en tegelijkertijd meehelpen om samen een playlist te maken voor de groep. Ideaal trouwens voor deze corona-tijden, wanneer je vaak lange tijd thuis moet zijn met je gezin of je corona-buddies.

Bij TechCrunch vind je een goede uitleg over hoe je met de tool aan de slag kan gaan.
https://techcrunch.com/2020/05/11/spotify-officially-launches-a-shared-queue-feature-called-group-session/





 
De nieuwe oogst


   
RESTREAM: TEGELIJK OP VERSCHILLENDE MEDIA UITZENDEN


Met Restream kan je je live uitzending tegelijkertijd op meer dan 30 sociale mediaplatformen uitzenden. Een tool dus voor mensen die echt een boodschap willen uitdragen - of een heel groot ego hebben!
[Taal: ENG]
https://restream.io/


CONDE NAST: DE 50 MOOISTE PLEKKEN VAN AMERIKA
Helaas, momenteel kan je er alleen maar van dromen, want reizen is nog altijd niet toegestaan. Maar het kan geen kwaad om toch al te verkennen en te plannen - het leukste van een reis vaak.
In dit artikel van Conde Nast Traveler word je virtueel meegenomen naar de 50 mooiste plekken van de VS. Laat je meevoeren!
[Taal: ENG]
https://www.cntraveler.com/galleries/2016-07-04/the-50-most-beautiful-places-in-america


GETROOSTER: JE TIJD BETER GEBRUIKEN


Breng je veel tijd online door, maar krijg je toch je werk niet gedaan? Dan is deze Chrome-extensie wel iets voor jou. Hij geeft je in een New Tab statistieken over je browsen, en meldt je wanneer je websites bezoekt die niet productief zijn.
http://getrooster.in/
https://chrome.google.com/webstore/detail/rooster-for-chrome/pimolnhbniceppehbgmibnbgcnhpkhfh


WORD TO: ONLINE DOCUMENT CONVERTOR
Op deze website kan je documenten van het ene formaat overzetten naar het andere. Van Word naar PDF of Excel bijvoorbeeld, van PDF naar Word, en meer.
[Taal: ENG]
https://word.to/


TOOLS OM JE WEBSITE TE MONITOREN
Heb je een website, dan wil je graag dat die draait. Maar je gaat niet de hele dag naar je website staan turen. Gelukkig zijn er webdiensten die jouw website kunnen monitoren. In dit artikel van ZDNet vind je een opsomming van de beste monitoring tools 2020. Een aanrader voor de webmasters!
[Taal: ENG]
https://www.zdnet.com/article/best-website-monitoring-tools/


QUARANTINE BOOKCLUB

Een mooi initiatief in deze coronatijden - vooral voor liefhebbers van (Engelse) boeken. Via deze website kan je namelijk via Zoom een gesprek houden met je favoriete auteur. Daarvoor moet je wel een ticketje aankopen.
Een goed idee om auteurs in deze moeilijke tijden te steunen!
[Taal: ENG]
https://www.quarantinebookclub.com/


DE BESTE 250 AVONTURENROMANS
Op zoek naar leesvoer? Dit lijstje kan helpen. Het bevat namelijk de 250 beste avonturenromans van de 20e eeuw. Sommige namen zullen je bekend zijn, zoals die van het begin van het lijstje (de boeken staan chronologisch), maar wanneer je naar de jaren negentig gaat, zal je heel wat kunnen ontdekken.
De lijst is met heel veel zorg samengesteld, en bij elk boek vind je een bespreking plus de (vaak heel mooie) cover.
[Taal: ENG]
http://www.hilobrow.com/250-adventures/


EXCALIDRAW: GRAFIEKEN

Met deze online tool kan je grafieken maken van Excelbestanden. Je kan bestanden uploaden, en het resultaat ook exporteren of delen.
[Taal: ENG]
https://excalidraw.com/


I NEED A PROMPT
Gebrek aan inspiratie om een artikel, en posting, een boek te schrijven? Deze site kan helpen. Hier kan je een ideetje opdoen door woorden die lukraak gekozen worden. Via buttons bepaal je of het een adjectief moet zijn, een werkwoord, een bijwoord of een plaats.
Wat denk je van: "A samurai and a medicated undercover cop"?
[Taal: ENG]
https://ineedaprompt.com/


HARMONICA 123

Op YouTube zijn er ontelbare filmpjes te vinden die je leren om een instrument te bespelen. Toegegeven, de harmonica is misschien niet het hipste instrument, maar je kan er toch ook wel mooie muziek mee maken - denk maar aan de suzettes en de Franse chansons!
Bij deze website vind je links naar gratis lessen.
[Taal: ENG]
https://www.harmonica123.com/teaching/free-lessons/


WORLD BY ME: ONTDEK DE WERELD
Met zijn allen, over de hele wereld, moeten we toch nog altijd thuisblijven. En dus vonden de initiatiefnemers van deze site het een goed idee om eens het zicht, dat we vanuit ons huis of appartement hebben, te delen met de hele wereld. Honderden mensen delen al hun beelden, in video's van 20-30 seconden. En jij kan dat alles bekijken op deze site.
[Taal: ENG]
https://worldbyme.tv/?lang=en



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
 
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische arts-internist en infectiologe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erika_Vlieghe
    Belgische kunstschilder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Wellens
    Belgische auteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marc_Hendrickx_(auteur)
    Toepassingsconcept met streven naar meer biodiversiteit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ecologische_begrazing
    Stroming in de wetenschapsfilosofie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Historische_epistemologie
    Oude legende - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_drie_levenden_en_de_drie_doden
    Duitse actrice, filmregisseur, scenarioschrijver, editor, producent, professor en vertaler - https://nl.wikipedia.org/wiki/Angela_Schanelec
    Amerikaans wiskundige - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gertrude_Blanch
    Monument voor de herdenking van de Waaloversteek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Waaloversteek-monument
    Opnamestudio van The Rolling Stones - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rolling_Stones_Mobile_Studio
    Etnisch profileren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Etnisch_profileren
    Confederatie van Belgische Junior Enterprises - https://nl.wikipedia.org/wiki/Junior_Enterprises_Belgium


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Mondneusbescherming tijdens de coronapandemie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mondneusbescherming_tijdens_de_coronapandemie
    Vanaf IJsheiligen minder kans op nachtvorst - https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsheiligen
    Antwerp FC in het seizoen 2020/21 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerp_FC_in_het_seizoen_2020/21


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over psychologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Psychologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Streaming-fan? Zo kijk je Netflix op hoog niveau
https://www.ad.nl/tech/streaming-fan-zo-kijk-je-netflix-op-hoog-niveau~a06948a9/
- 24 Uur van Le Mans krijgt unieke digitale versie in juni
https://www.ad.nl/esports/24-uur-van-le-mans-krijgt-unieke-digitale-versie-in-juni~add0ff23/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Bijna één miljoen WordPress websites aangevallen tijdens een enorme campagne
https://computertaal.info/2020/05/11/bijna-een-miljoen-wordpress-websites-aangevallen-tijdens-een-enorme-campagne/
- Review: Asus Chromebook flip C436
https://computertaal.info/2020/05/14/review-asus-chromebook-flip-c436/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- VS beperkt levering chips aan Huawei, China dreigt met maatregelen tegen Apple
https://tweakers.net/nieuws/167252/vs-beperkt-levering-chips-aan-huawei-china-dreigt-met-maatregelen-tegen-apple.html
- F1-gamecentrum met zestig racesimulatoren gaat op 1 juni open in Utrecht
https://tweakers.net/nieuws/167240/f1-gamecentrum-met-zestig-racesimulatoren-gaat-op-1-juni-open-in-utrecht.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Justitie in VS bereidt rechtszaak tegen Google voor
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/justitie-in-vs-bereidt-rechtszaak-tegen-google-voor/article-news-1599903.html
- Plan om Vlaamse gemeentes te wapenen tegen hackers krijgt vorm
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/plan-om-vlaamse-gemeentes-te-wapenen-tegen-hackers-krijgt-vorm/article-news-1599395.html


*** TANDEMTECH


- GDPR: een zorgenkind
Nieuwe richtlijnen zijn een begin
https://tandemtech.be/gdpr-een-zorgenkind-930b4165414a
- Microsoft Surface Pro X review: ARM aan apps, rijk aan autonomie?
Poging twee om Windows op ARM te doen slagen
https://tandemtech.be/microsoft-surface-pro-x-review-arm-aan-apps-rijk-aan-autonomie-8bc4a4e4ce99



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Rik Vera: “Iedereen heeft het over ‘het nieuwe normaal’ maar dat is eigenlijk al lang begonnen”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/rik-vera-iedereen-heeft-het-over-het-nieuwe-normaal-maar-dat-is-eigenlijk-al-lang-begonnen
- In welke mate is artificiële intelligentie betrouwbaar? Drie essentiële regels voor wie met AI werkt
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/in-welke-mate-is-artificiele-intelligentie-betrouwbaar-drie-essentiele-regels-voor-wie-met-ai-werkt



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
SPIEKBRIEFJE VOOR ADOBE PREMIERE

Bij deze software kan je via je klavier en toetscombinaties taken snel uitvoeren, zonder allerlei menu's te moeten doorlopen.
Handig is dit spiekbriefje met deze toetscombinaties, dat je vindt bij MakeUseOf.
[Taal: ENG]
https://www.makeuseof.com/tag/adobe-premiere-pro-keyboard-shortcuts-cheat-sheet-windows-mac/



VOLLEDIGE LIJST MET GOOGLE SEARCH OPERATOREN
Zoeken is een kunst. Ook op Google. Want wanneer je speciale operatoren gebruikt kan je je zoekopdracht heel erg vernauwen, zodat de kans dat je het gewenste resultaat tussen de zoekresultaten vindt veel groter wordt.
Dit artikel geeft je een handige opsomming van deze zoek-operatoren.
[Bron: Wim W]
[Taal: ENG]
https://www.semrush.com/blog/google-search-operators/#header40



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


STRETCHREMINDER: BEWEGEN
We blijven met ons allen in ons kot. En dan is de verleiding groot om op je stoeltje of in je zetel te blijven zitten, als een bloemzak. Wat hoogst ongezond is.
Wij hebben een timer ingesteld op onze smartphone, en onze health tracker. Maar met deze app kan het ook (iOS en Android).
https://stretchreminder.com/


FOXIT READER: NIEUWE VERSIE

Foxit Reader is een tool die je laat werken met PDF-bestanden zonder de Adobe Acrobat software zelf te bezitten. De nieuwe versie 10 bevat een extraatje: de Fill & Sign tool, waarmee je PDF-bestanden kan invullen en ondertekenen. Helaas gaat dit ten koste van de mogelijkheid om zelf vanuit een afbeelding of een Word document een PDF aan te maken...
Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2020/05/06/foxit-reader-10-unveils-new-fill-sign-tool-but-drops-ability-to-create-pdfs/
https://www.foxitsoftware.com/pdf-reader/


PC MOVER: BESTANDEN OVERZETTEN
Dit is een gratis versie van de PC mover app voor Windows 10 gebruikers. Je gebruikt die om bestanden (muziek, documenten, video's en afbeeldingen) van het ene Windows 10 toestel naar het andere over te zetten.
Je moet gewoon de software draaien op beide toestellen, waarna je de data selecteert die je wil overzetten.
https://www.microsoft.com/en-us/p/pcmover-windows-store-edition/9p032f71kx33#activetab=pivot:overviewtab


NIRLAUNCHER: TOOLS VOOR JE PC
Wij hebben het al vaker gehad over de tools van NirSoft. Die geven je extra mogelijkheden om je Windows besturingssysteem aan je wensen aan te passen. Met deze Launcher kan je alle tools in één keer downloaden. De downloadlink voert je naar een zipbestand, dat beschermd is met een wachtwoord. Het wachtwoord staat netjes op de website aangegeven: nirsoft9876$
http://launcher.nirsoft.net/
http://launcher.nirsoft.net/downloads/index.html


SURFACE AUDIO


Verleden week heeft Microsoft zijn nieuwe Surface koptelefoons aangekondigd. Daarbij hoort ook een app, de Surface Audio app voor Windows 10, Android en iOS.
Die werkt met de Surface Earbuds en Surface Headphones.
Met de app kan je de instellingen aanpassen en de audiotoestellen updaten. Zo kan je info over de batterij en het geluidsniveau bekijken, informatie over het toestel, de instellingen van de equalizer, integratie van Cortana, taalinstellingen, het toestel terug op fabrieksinstellingen resetten, en ook een tutorial raadplegen.
https://www.microsoft.com/nl-nl/p/app/9nxjnfwnvm8d?activetab=pivot:overviewtab


CODA MUSIC: SAMEN MUZIEK ONTDEKKEN
Deze app voor iOS en Android werkt met communities rond een bepaald genre. Alle muziek is gratis, er is geen abonnement nodig.
https://codamusic.net//?ref=launchingnext


AR COPY PASTE: VAN JE SMARTPHONE NAAR JE PC
Dit is een Augmented Reality app waarmee je een foto die je met je smartphone maakt, rechtstreeks op het beeldscherm van je computer kan overzetten. Je moet daarvoor je smartphone met het beeld op het scherm voor je computer houden.  Het resultaat is verbluffend!
https://arcopypaste.app/
http://www.pressetext.com/news/20200512004


MICROSOFT SAFETY APP IN PREVIEW
Microsoft heeft een preview uitgebracht van zijn Family Safety app voor Android en iOS. Daarmee kunnen ouders in het oog houden hoeveel tijd hun kinderen doorbrengen op hun toestellen / online. De app synchroniseert zowel  Windows als  Xbox toestellen, en houdt de schermtijd in het oog en het gebruik van apps. Ouders kunnen tijdslimieten instellen en een controle over wat de kinderen mogen zien. Zij kunnen ook verhinderen dat hun kinderen met anderen informatie delen over hun locatie. Meer bij The Verge.
Om de app te kunnen downloaden moet je wel eerst een formulier invullen. (2)
https://www.theverge.com/2020/5/11/21254716/microsoft-family-safety-screen-time-app-ios-android-previwe-available-now
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=v4j5cvGGr0GRqy180BHbR2SaEnB7OwBDnJeCADMXRHZUQkgxRTJOVk0yUTA5Wk0wRlZFRUdIMDRMVCQlQCN0PWcu


POPNOTES VOOR DE MAC
Deze app leeft in de statusbalk van je Mac. Zo kan je vanuit elke app meteen de note app oproepen en je gedachten neerschrijven.
https://gtiapps.com/popnotes/?ref=producthunt


SLACK-APP: NIEUWE FUNCTIES


De nieuwe Slack-app voor iOS en Android heeft verschillende nieuwe mogelijkheden. De userinterface werd aangepast om die gebruiksvriendelijker te maken. Vooral de navigatie werd verbeterd, via icoontjes onderaan de app. En er is een nieuwe Compose button, om teksten op te stellen. De mobiele apps hebben nu ook swipe-mogelijkheden.
Uittesten maar!
https://www.zdnet.com/article/slack-updates-ios-and-android-apps-with-new-navigation-features/
https://slack.com/intl/en-be/help/articles/208401947-Download-Slack-for-iOS?eu_nc=1
https://slack.com/intl/en-be/help/articles/207691318-Download-Slack-for-Android


ZOOM SCHEDULER VOOR GOOGLE CHROME
Deze extensie voor Google Chrome zorgt ervoor dat je vanuit je browser een conferentieruimte kan inplannen. Maar ze meteen ook in je Google agenda (calendar) kan inplannen.
Na installatie kan je meteen met een klik op het Zoom-symbool in je Chrome browser een meeting starten, of die voor later inplannen. De URL van de meeting wordt dan meteen per Google Calendar Invite verstuurd, als uitnodiging dus.
https://www.chip.de/downloads/Zoom-Scheduler-fuer-Google-Chrome_182670767.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een politicus spreekt alleen de waarheid als hij zich vergist.
-Karel Jonckheere-