Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/5/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1156 van 9/5/2020Gegroet lezer,

Een prachtige weekend - of toch liever: een zonnige zaterdag. Als aanloop naar een voorzichtige herneming van het gewone leven is het heel bemoedigend. En moed zullen we nodig hebben, om de verleiding te weerstaan van te denken dat alles weer normaal wordt - want dat zal het voorlopig nog niet zijn...

Ook deze week weer heel wat berichten, maar corona lijkt stilaan in tech-land naar de achtergrond te verdwijnen. Dus: wat meer tips over nieuwe apps en websites, waarmee u ongetwijfeld even zoet bent!

Geniet van het mooie weer, en van deze nieuwsbrief, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TRACING APPS: ENKELE OPMERKINGEN
In eigen land is er nog altijd discussie of er nu tracing apps moeten komen of niet - zoals je weet moeten die apps er dan voor zorgen dat, wanneer jij besmet geraakt met COVID-19, de mensen met wie jij in contact kwam getest worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De een is voorstander, de ander vreest een inbreuk op zijn privacy en nog een derde meent dat manueel traceren via de huisarts een veel beter systeem is.

Interessant bij deze discussie zijn cijfers uit de VS. Daar voerden de University of Maryland en de Washington Post een onderzoek uit, waaruit blijkt dat bijna 3 van de 5 Amerikanen niet kan of wil deelnemen aan de traceerapp van Google en Apple.

Bij 82% van de Amerikanen die een smartphone bezitten is de bereidheid om de app te gebruiken half-half. De helft zegt absoluut of waarschijnlijk de app te zullen gebruiken, de helft zegt absoluut of waarschijnlijk niet. Met die cijfers kom je dus in het beste geval aan 41% van de mensen die een smartphone bezitten die instappen in het systeem. Nochtans zegt een recent onderzoek van epidemiologen dat 60% van een bevolking een dergelijke app moet gebruiken, wil hij effectief zijn. (1)

Ondertussen mogen wij blijkbaar blij zijn dat onze overheid nog altijd democratisch over dergelijke ingrijpende maatregelen beslist. Want in India is er geen ontsnappen aan: daar moét je de COVID-19 app gebruiken. Eerst waren het alle personeelsleden van de overheidsdiensten die de app verplicht moesten installeren, en nu zijn de personeelsleden uit de private sector aan de beurt. Meer hierover bij The Economic Times. (2)
https://www.theverge.com/interface/2020/4/30/21241344/apple-google-contact-tracing-survey-maryland-washington-post-exposure-notification-surveillance
https://tech.economictimes.indiatimes.com/news/mobile/aarogya-setu-app-must-for-private-sector-workers/75499723WERKGEVERS GAAN STRENGER TOEZIEN OP TELEWERKERS
Vond jij het leuk om van thuis uit te werken? Misschien wel - tenminste als je een eigen kamertje had waar je rustig zat, en er niet al te veel kinderen op jou rekenden om hen te vermaken of om samen met hen les te volgen.

In elk geval: van thuis uit werken zal je wel bevallen zijn omdat je je eigen werk een beetje kan indelen, en met je uren schuiven. Je kan gezonder eten want je maakt het zelf in je keuken klaar, en bovenal: je bespaart jezelf heel wat tijd en ergernis door niet in de file te moeten staan!

Maar hoezeer thuiswerken je ook bevalt, blijkbaar zijn niet alle werkgevers er scheutig op. Volgens een artikel in de Washington Post hebben sommige werkgevers niet al te veel vertrouwen in jou, dat jij je uren respecteert. En schakelen zij allerlei middelen in om hun telewerkende personeel te controleren. Dat kan gaan van surveillancesoftware die toetsaanslagen noteert bijvoorbeeld, tot webcams die voortdurend aan staan, om te controleren of jij wel achter je computer zit.

Werkgevers organiseren ook goedbedoelde initiatieven, zoals verplichte happy hours, game-avondjes en chats bij de lunch, om het contact tussen de werknemers levendig te houden. Maar goedbedoeld of niet, deze dingen worden als erg opdringerig beschouwd, een inbreuk op de privacy.

Een van de minder leuke aspecten van telewerken blijkbaar...

Meer bij Washington Post.
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/04/30/work-from-home-surveillance/MICROSOFT: TWEE JAAR DIGITALE TRANSFORMATIE IN TWEE MAANDEN
Het is de tijd van het jaar dat bedrijven hun trimestriële resultaten bekendmaken. Met die cijfers gaan wij je niet vervelen, maar eentje willen wij je toch niet onthouden.

Microsoft heeft namelijk bij de voorstelling van zijn cijfers gezegd dat het "twee jaar digitale transformatie meegemaakt heeft in twee maanden tijd".  En dan hebben wij het natuurlijk over de Teams-software, onderdeel van het Microsoft 365 pakket, dat als gevolg van de coronacrisis plots enorm populair geworden is. Het aantal dagelijks actieve gebruikers is van 44 miljoen in maart gestegen naar 75 miljoen in april.

Het recordaantal gebruikers voor één dag staat echter nog op naam van Zoom. Dat had 300 miljoen gebruikers die deelnamen aan meetings, terwijl Microsoft het met 200 miljoen moet doen. Zoom echter vermeldt geen aantallen voor de dagelijks actieve gebruikers.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/4/29/21241972/microsoft-teams-75-million-daily-active-users-statsFACE ID IN TIJDEN VAN CORONA
Apple werkt voor verschillende van zijn nieuwste toestellen met Face ID. Dat zou in principe gemakkelijk moeten zijn: je moet niet meer met een vingerafdruk werken, je moet geen pincode ingeven om je toestel te ontgrendelen, het is voldoende dat je naar je toestel kijkt en het zal jou herkennen als 'zijn baasje'.

Alhoewel het systeem niet altijd perfect werkt, is het wel eenvoudig en handig. Behalve... in tijden van corona. Want dan moet je met een masker op rondlopen, in de trein zitten. En kan je toestel je niet herkennen.

Volgens Wired zou Apple daar nu aan werken: in de volgende versie van iOS (13,5) zou Face ID rekening kunnen houden met mondmaskers. Heeft Apple dan een toverstokje waarmee het jouw gezicht kan herkennen doorheen de stof? Neen hoor, het enige wat er verandert is dat je telefoon herkent dat jij een masker op hebt, en dat hij automatisch overschakelt naar het scherm om je passcode in te voeren. Dit in tegenstelling tot de huidige manier van werken: is je gezicht niet herkenbaar, dan zal de de indicator met de vergrendeling trillen, de telefoon trilt, om aan te geven dat er een fout is. En dan moet je wachten tot de Face ID zichzelf uitschakelt, waarna je een aansporing krijgt om naar boven te swipen waar je je dan het scherm krijgt om je passcode in te geven.

Een kleine stap die overgeslagen wordt, maar wel belangrijk, vooral wanneer je wil betalen via Apple Pay...

Meer bij Wired.
https://www.wired.com/story/apple-considers-a-face-id-workaround-for-users-wearing-masks/GOOGLE DRIVE  VOOR IPHONE NU OOK MET FACE ID
Google heeft een belangrijke verbetering aangebracht bij de bescherming van zijn Google Drive op iOS en iPad OS. Want voortaan zal je ook je Drive zo kunnen instellen dat er gebruikgemaakt moet worden van Face ID of Touch ID om jezelf te identificeren, vooraleer je toegang krijgt tot je documenten. Zo kan jij jouw gevoelige documenten beschermen tegen spiedende ogen die op jouw smartphone of iPad willen rondneuzen.

Je kan die Privacy Screen op verschillende manieren instellen: meteen wanneer je naar een andere app overschakelt, of een tijdje wachten - van 10 seconden, 1 minuut of 10 minuten, om zo toch het multitasken minder vervelend te maken.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/5/4/21246465/google-drive-privacy-screen-face-touch-id-apple-now-availableSOUNDCLOUD START MET SHOWS OP TWITCH
Als je geen gamer bent, dan heb je wellicht niet echt een boodschap aan Twitch. Dat wordt momenteel vooral gebruikt door gamers en hun fans: games worden daar live uitgezonden, en door een grote schare fans gevolgd. Het is met andere woorden gespecialiseerd in live streaming, met een groot publiek.

Muziekdienst SoundCloud is ook gespecialiseerd in streaming. Heel wat muzikanten maken er gebruik van om hun muziek aan hun fans aan te bieden. En ook podcasters vinden in SoundCloud een ideaal depot om hun podcasts te hosten.

Nu heeft SoundCloud aangekondigd dat het gaat samenwerken met Twitch. Daar zal het een reeks live programma's uit gaan zenden over erg diverse onderwerpen. Niet zozeer live concerten of optredens, maar eerder programma's met nieuwe muziek, praatprogramma's met experts die hun mening delen over bijvoorbeeld muziek en marketing, live events, enz.

Interessant voor muzikanten dus. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/5/4/21246321/soundcloud-twitch-weekly-shows-date-studio-sessions-new-musicESCOOTERS TERUG IN HET STRAATBEELD
Begin dit jaar kon je bij ons heel veel artikels lezen over de eScooters, de elektrische steps die net als de deelfietsen voor alternatieve mobiliteit zorgden in de steden. Je kon toen lezen dat verschillende bedrijven met elkaar streden om steden te veroveren, waaronder Lime, Bird en Circ.

Maar toen kwam de coronacrisis. En met zijn allen mochten wij niet meer "uit ons kot". En dus hadden die deelscooters geen zin meer. Deelfietsen zag je nog wel, omdat die bijvoorbeeld in Antwerpen deel uitmaakten van een stadsdienst. Maar voor de deelsteps was het een andere zaak: die worden uitgebaat door commerciële bedrijven, en daar was de incentive om de steps overal in de stad te gaan oppikken en te herladen te laag.

Nu echter de ene fase na de andere van de exitstrategie uitgevouwd worden, zullen die deelfietsen en -steps een belangrijke rol kunnen spelen. Want het openbare vervoer mag / kan niet meer zoveel klanten vervoeren, en dan kunnen die steps een deel van dat vervoer overnemen.

Een overzicht van de situatie in Europa bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/05/05/as-europe-slowly-unlocks-e-scooter-startups-like-helbiz-are-wooing-with-offers/MOZILLA LANCEERT FIREFOX 76
Deze nieuwe versie van de Firefox-browser is meteen verkrijgbaar voor Windows, Mac en Linux. Volgens VentureBeat is Mozilla hiermee eigenlijk de enige browser-bouwer die ondanks de coronacrisis het werk aan zijn oplossing verdergezet heeft: Google moest zijn Chrome 81 uitstellen, schafte Chrome 82 maar meteen helemaal af, en verschoof Chrome 83 enkele weken. Microsoft paste ook zijn releaseplanning voor Edge aan.

Wat heeft deze nieuwe versie te bieden? Wel, de password manager Lockwise (die vroeger Firefox Lockbox heette) is slimmer geworden. Hij genereert niet alleen wachtwoorden voor jou, beheert ze en beschermt ze, maar wanneer je je toestel met anderen moet delen, kan je er ook voor zorgen dat zij geen toegang hebben tot jouw wachtwoorden. Firefox werkt immers met verschillende accounts in de browser, elk met een eigen masterpassword afgeschermd.

Nog bijzonder is de ondersteuning voor Audio Worklets, die een speciale Javascript code  draaien voor het verwerken van audio, die gebruikt wordt in applicaties zoals VR en gaming op het web. Deze worklets worden door steeds meer populaire programma's gebruikt, o.a. ook Zoom - waardoor je dus Zoom gebruiken kan vanuit je browser, zonder de Zoom client te moeten installeren.

Meer bij VentureBeat.
https://venturebeat.com/2020/05/05/mozilla-firefox-76/GOOGLE HEEFT GOED NIEUWS VOOR PODCASTERS
Als podcaster is het erg belangrijk te weten hoeveel mensen naar jouw uitzending luisteren. Want op basis van die cijfers kan je tarieven opstellen om reclame te vertonen tijdens de podcast.

Spotify en Apple Podcasts gaven die data al. En nu ook Google Podcasts. Voortaan heb je de Manager tool, die je data geeft over de luisteraars, wat zij willen horen, maar ook hoe jij je podcast efficiënter kan structureren. Erg belangrijk is ook dat Google kan vertellen waar in de aflevering de luisteraar afhaakt, hoelang hij luistert, enz.
Meer uitleg bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/5/5/21247871/google-podcasts-listener-data-updateEU REAGEERT HEEL STRENG OP COOKIEWALL
Europa en de cookies. Het is zo goed bedoeld, maar de websites lusten de maatregelen echt niet. Zij willen dat zij jou mogen blijven volgen, want dat zijn gegevens die zij te gelde kunnen maken. En dus maken zij het zo moeilijk mogelijk om via de cookie-instellingen zelf aan je privacy-instellingen te sleutelen, zodat die het beste beveiligd blijven.

Toen de EU enkele jaren geleden de eerste cookiewet uitbracht, maakten de meeste websites er zich van af door een gewone button te plaatsen: "ik accepteer cookies". Omdat dat onvoldoende bleek, en de websites de gebruikers steeds meer bleven volgen (ook, vergeet niet, Facebook en co), maakte de EU de wetgeving strenger. Je moest expliciet toestemming geven, en een keuze krijgen tussen de verschillende soorten cookies die geplaatst werden.

Maar ook hier vonden de websites al snel manieren om je toch te kunnen blijven volgen. Vaak werd daarbij gebruikgemaakt van een "cookiewall": accepteerde je de cookies niet, dan kreeg je gewoon geen toegang tot de site.

Nu heeft de European Data Protection Board (EDPB) nieuwe richtlijnen uitgebracht, waarin die cookiewall expliciet verboden wordt.  En ook het feit dat je verder bladert op een website betekent geen impliciete toestemming.

Mooi zo. Je mag je nu echter wel een nieuwe reeks cookie-vragen op websites verwachten. Want zij moeten zich opnieuw in regel stellen met de wet...

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/05/06/no-cookie-consent-walls-and-no-scrolling-isnt-consent-says-eu-data-protection-body/TWITTER: GENESTE CONVERSATIES EN ANDERE EXPERIMENTEN
Twitter heeft deze week aangekondigd dat het een nieuwe lay-out voor de tweets, die al een tijdje uitgetest werd, breed gaat uitrollen. Deze nieuwigheden werden een jaar lang al uitgetest op Twitter, met een app van Twitter speciaal voor het uittesten van prototypes.

Concreet zorgt de nieuwe lay-out ervoor dat via stippellijntjes en het inspringen van boodschappen de structuur van een gesprek duidelijker te volgen wordt.

Een andere nieuwigheid wordt nu ook uitgetest om het gemakkelijker te maken om gesprekken te volgen: de icoontjes voor likes, retweets en reply staan niet meer standaard onder een tweet, maar je moet eerst tikken om die op te roepen. (1)

Nog een andere tool waarmee Twitter experimenteert, betreft de moderatie van boodschappen. Het zal namelijk een waarschuwing plaatsen wanneer een antwoord dat jij op een tweet wil posten, een woord of uitdrukking bevat die volgens Twitter "schadelijk" is. Voorlopig is het een heel beperkt experiment, enkel voor bepaalde iOS gebruikers. Wanneer je die melding krijgt bij het voorbereiden van je post, dan krijg je meteen ook de optie om je antwoord te wijzigen.

Meer hierover bij The Verge. (2)
https://techcrunch.com/2020/05/05/twitter-rolls-out-changes-to-threaded-conversations-following-tests-in-its-prototype-app-twttr/
https://www.theverge.com/2020/5/5/21248201/twitter-reply-warning-harmful-language-revise-tweet-moderationICANN BESLIST DAT ORG NIET VERKOCHT MAG WORDEN
Zoals je weet is de .org domeinextensie momenteel vooral voorbehouden voor non-profit organisaties en sites van de overheden. Het beheer van het .org TLD is toevertrouwd aan het Internet Society, een non-profit. Maar die overwoog om dat beheer te verkopen aan een profit-bedrijf, Ethos Capital. En zoals de naam het zegt, dat wil zeggen dat het voornaamste doel bij de toekenning van .org domeinnamen het maken van winst wordt. En dat liet heel wat alarmbelletjes rinkelen: zouden de .org domeinnamen ook toegekend worden aan niet-gouvernementele organisaties, als zij daar maar goed genoeg voor betaalden?

Bij de Los Angeles Times verscheen er een artikel waarin de vrees uitgedrukt wordt dat in dat geval een belangrijke bron voor informatie weg zou kunnen vallen. Naast de officiële overheidssites staat een .org website voor betrouwbare informatie. En als er iets is wat de coronacrisis aangetoond heeft, is dat er behoefte is aan degelijke informatie. Die niet alleen van de overheid mag komen, die soms, het moet gezegd, het achterste van haar tong niet laat zien om "een draagvlak" te creëren bij de bevolking...

Hierover dus een interessant artikel bij Los Angeles Times. (1)

Het is dan ook een heuglijk bericht dat ICANN de verkoop van .org aan een winstgevend bedrijf verboden heeft. (2) Wat er nu verder gebeuren moet is niet duidelijk, want Internet Society blijft erbij dat het het beheer van .org niet langer op zijn schouders wil nemen... Meer bij Reuters. (2)
https://tech.slashdot.org/story/20/05/03/018207/pandemic-shows-why-org-domains-are-important
https://www.reuters.com/article/us-icann-org-sale/icann-rejects-sale-of-org-registry-to-for-profit-investor-group-idUSKBN22D4FVFACEBOOK MAAKT OVERSIGHT BOARD CONCREET
Wie ooit al eens problemen gehad heeft met content die door Facebook verwijderd werd, of dat zijn account verwijderd werd, die zal het kunnen beamen: het is niet simpel om bezwaar aan te tekenen. Bij wie en hoe?

Daarom had Facebook een tijdje geleden aangekondigd dat er een 'Facebook Oversight Board' zou komen, een onafhankelijke entiteit die moet beslissen over betwistingen rond contentmoderatie bij Facebook en Instagram. Het gaat dan wel over zaken die al betwist waren en waarbij gebruikers bij Facebook en Instagram protest aantekenden bij die beslissing. Die aankondiging wordt nu concreet ingevuld.

Facebook heeft namelijk de namen bekendgemaakt van de eerste 20 mensen die in dit bestuur zullen zitten. Er zijn vier co-voorzitters, door Facebook zelf geselecteerd, die op hun beurt de volgende 16 leden mochten kiezen. Dit bestuur van 20 mensen zal dan nog eens 20 leden aanwijzen, zodat in totaal 40 mensen zetelen.

Facebook heeft 130 miljoen dollar uitgetrokken om een onafhankelijk legaal trustfonds op te richten.  Maar dit fonds zal ook bijdragen kunnen ontvangen van andere techbedrijven, want eigenlijk is het bedoeld dat ook zij beroep zouden kunnen doen op deze speciale commissie.

Zo zou die moeten werken: als een gebruiker bij Instagram of Facebook al zijn middelen tot beroep tegen een beslissing uitgeput heeft, dan kan hij naar de Oversight Board trekken. Maar ook Facebook kan er zaken naar verwijzen - in het begin enkel over content die verwijderd werd, maar later ook over content die niét verwijderd werd, maar waarvan een gebruiker denkt dat die wél verwijderd zou moeten zijn.

Het is de commissie zelf die beslist welke zaken zij aanneemt.  En haar beslissingen zullen publiek bekendgemaakt worden, en zullen bindend zijn. Op basis van de uitspraak kan de commissie ook aanbevelingen doen, maar die zijn dan weer niet bindend.

Het is een belangrijke evolutie, en het mag toch als positief genoemd worden dat Facebook zijn best gedaan heeft om een dergelijke commissie op te richten. En het zal interessant zijn om de uitspraken ervan te volgen - net zoals het bijvoorbeeld interessant is om de uitspraken van de Raad van de Journalistiek te volgen.
https://www.cnbc.com/2020/05/06/facebook-names-first-members-of-oversight-board-for-content-moderation.html
https://www.nytimes.com/2020/05/06/opinion/facebook-oversight-board.htmlAIRBNB-AANBIEDERS GAAN HET ZELF DOEN
De COVID-19 crisis heeft wereldwijd gevolgen op toerisme. Gevlogen wordt er bijna niet meer, we mogen met zijn allen de grens niet meer over, we mogen zelfs niet bij elkaar op bezoek gaan - laat staan dus dat we reizigers uit het buitenland mogen ontvangen, zoals bij diensten zoals Airbnb gebeurt. Allemaal sectoren die dus zwaar getroffen worden, en een sterke daling van hun inkomsten moeten slikken.

En zoals zo vaak gezegd wordt, zal de wereld nà - liever mèt het coronavirus er helemaal anders uitzien dan voor de komst ervan. Ook Airbnb zou wel eens nadelige gevolgen kunnen ondervinden, zo stelt CNBC. Mensen die hun woning ter beschikking stellen zijn de manier waarop Airbnb werkt beu, en dan vooral de manier waarop boekingen onverwacht geannuleerd worden.

Steeds meer gaan zij zelf hun aanbod adverteren, zodat geïnteresseerden rechtstreeks bij hen kunnen boeken; Andere aanbieders verenigen zich tot nieuwe platformen, waarbij de nadruk moet liggen op de belangen van de gastheren.

Een artikel hierover bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2020/05/06/airbnb-hosts-are-building-their-own-direct-booking-websites-in-revolt.htmlNFC NU OOK VOOR DRAADLOOS HERLADEN
Het NFC forum heeft een nieuwe specificatie bekendgemaakt: het Wireless Charging Specification (WLC). Hiermee kunnen toestellen zoals herladers of smartphones energie overbrengen van maximaal 1 watt. Daarmee kan je dan bijvoorbeeld een smartwatch, draadloze oorknopjes, of zelfs een pc of tablet snel opladen.

Volgens het NFC Forum is NFC draadloos herladen een echte doorbraak, omdat het de manier waarop wij kleine toestellen die op een batterij werken ontwerpen en ermee omgaan. Dit vooral om het feit dat er nu sleuven en kabels niet meer nodig zijn, zodat er kleinere, hermetisch gesloten toestellen gemaakt kunnen worden.

Apple, Sony en Google zijn sponsors van het NFC Forum.
https://www.engadget.com/nfc-forum-wireless-charging-for-small-devices-091613679.html 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!FACEBOOK ROLT ZIJN IMAGE TRANSFER TOOL UIT
Voortaan zullen gebruikers in de VS en Canada die foto's hebben staan bij Facebook, die kunnen overzetten naar Google Photos. Daarvoor moeten zij naar hun instellingen bij Facebook gaan, en daar naar het tabblad "Your Facebook Information". Daar vind je de optie om je foto's en video's over te zetten. Je moet dan wel je Google account koppelen aan je Facebook account - en dat is weer slim bekeken van Facebook.

Deze tool werd in december al gelanceerd, in het kader van het Data Transfer Project. Toen werd hij uitgerold naar landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In de volgende maanden zouden de overige landen aan de beurt komen. En volgens Facebook zou het binnenkort niet alleen werken met Google, maar ook met andere bedrijven die het "Data Transfer Programma" ondersteunen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/4/30/21241093/facebook-google-photos-transfer-tool-dataHARTPROBLEEM ONTDEKT VIA APPLE WATCH
Het is maar anekdotisch uiteraard, en het volgende is helemaal geen bewijs dat de Apple Watch een vervanger is of slimmer is dan de apparatuur die artsen gebruiken om de conditie van je hart te meten.

Wat wil het geval? Wel, een dame van 80 ging naar de artsen, en legde uit dat zij zich niet lekker voelde. De artsen voerden een ECG uit met meerdere elektrische sensoren, maar vonden geen oorzaak van de problemen.

Toen toonde de vrouw haar Apple Watch. Daarmee kan je namelijk namelijk ook hartmonitoring uitvoeren. En daaruit bleek dat er wel degelijk iets fout was. En de dame werd overgebracht naar de hartafdeling, en kreeg er de nodige behandeling.

Nogmaals: een Apple Watch vervangt bij lange niet de apparatuur die bij een arts staat. Maar die kan enkel een momentopname maken, en als op datzelfde moment het fenomeen zich niet voordoet, dan wordt het niet ontdekt. En wearables nemen nu eenmaal voortdurend metingen via de sensoren, en zij kunnen aanvullende informatie bezorgen aan de artsen. In elk geval: deze casus was belangrijk genoeg voor het European Heart Journal om het in zijn publicatie te beschrijven.
https://www.macrumors.com/2020/05/04/apple-watch-coronary-ischemia-ecg/MICROSOFT KONDIGT NIEUWE HARDWARE AAN
Nieuwe hardware van Microsoft - en niet van de goedkoopste. Om te beginnen is er een nieuwe Surface Book 3, die tot 32 GB RAM bevatten kan. Je kan hem aankopen met een scherm van 13,5 inch aan een prijs vanaf $1600 en een scherm van 15 inch vanaf $2300. Er is ook een Surface Go 2, met een scherm van 10,5 inch, en die kost slechts $399.

Voor je oren heeft Microsoft ook nieuwigheden: de Surface Headphones 2 belooft betere geluidskwaliteit en een batterijduur van 20 uur. Prijs: $249. Draadloze oortjes, de Surface Buds, zullen $199 kosten.

Verder heb je nog accessoires zoals de Surface Dock, met USB-C poorten, die $259,99 kost en een USB-C travel hub met ethernet, HDMI en VGA poorten voor $99.

Haal je portemonnee maar boven!
https://www.theverge.com/2020/5/6/21247907/microsoft-surface-book-3-specs-price-release-date 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetWHOPPIE & FLOPPIE: HOORSPEL


Whoppie en Floppie zijn twee konijntjes met een West-Vlaamse tongval, die via de musicals van Music Hall erg populair geworden zijn. Zij hebben nu een eigen hoorspel voor de kinderen.
Op de website kan je trouwens ook kleurplaten downloaden, waarmee de kleintjes weer even zoet zijn!
https://www.hln.be/in-de-buurt/oostende/west-vlaamse-musicalkonijnen-whoppie-en-floppie-veroveren-na-het-theater-nu-ook-de-woonkamer-blij-dat-we-de-kinderen-en-hun-ouders-kunnen-entertainen~a7ed5176/
https://www.musichall.be/whoppie-en-floppie/
 
De nieuwe oogst


   
ANIME BEHANGPAPIERTJES
Ben jij fan van anime, de Japanse manier van strips tekenen? Dan is dit artikel voor jou. Hierin worden namelijk verschillende websites opgenoemd en besproken, waar je behangpapiertjes voor je computer vindt, met anime kunst erop.
[Taal: ENG]
https://www.online-tech-tips.com/cool-websites/the-best-anime-wallpapers-sites-for-the-desktop/


OPEN AI JUKEBOX

Een neuraal netwerk dat muziek genereert, inbegrepen zang. Dat is wat het Jukebox-project doet. Je kan er verschillende stalen beluisteren, in verschillende stijlen. En je kan er een paper lezen over hoe er gewerkt wordt.
[Taal: ENG]
https://openai.com/blog/jukebox/


GEOLOGISCHE KAART VAN DE MAAN
Een landkaart op een schaal 1:5.000.000, van het hele maanoppervlak. En downloadbaar. Voor wie graag van sterren en manen droomt...
[Taal: ENG]
https://astrogeology.usgs.gov/search/map/Moon/Geology/Unified_Geologic_Map_of_the_Moon_GIS


PUBLIC API'S
Een enorm interessante website voor ontwikkelaars: hier vind je een oplijsting van API's die publiek beschikbaar zijn. Zo kunnen zij aan de slag met de data van verschillende websites, zoals bijvoorbeeld de New York Times Movie Reviews, Disqus, Twitch en meer. Alle API's zijn netjes ingedeeld in categorieën ook.
[Taal: ENG]
https://public-apis.io/


TV CHARTS

Op deze website kan je zoeken naar de recensies die tv-reeksen gekregen hebben. De website gaat daarvoor op zoek in de IMDB-database, en geeft zelfs een recensie per episode van de reeks. Probeer het maar eens uit met bijvoorbeeld The Bridge.
[Taal: ENG]
https://tvcharts.ianray.com/


VOOICED
Deze nieuwe dienst wil een twitter zijn voor voice notities. Je kan uitspraken van mensen uit de hele wereld lukraak beluisteren, of bepaalde mensen volgen, of selecteren om audio over bepaalde onderwerpen te volgen. Inderdaad een beetje Twitter, maar dan voor audio, geen tekst.
Interessant om te zien hoe dit zich ontwikkelt!
[Taal: ENG]
https://vooiced.com/?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/vooiced


STREAMYARD: PROFESSIONELE LIVE STREAMS

Met deze tool kan je vanuit je browser professionele live streams aanmaken, doordat de tool je een heuse studio aanbiedt. Je kan gasten interviewen, je scherm delen, en meer. De stream kan je meteen delen op Facebook, YouTube, LinkedIn en andere platformen.
[Taal: ENG]
https://streamyard.com/


MARA ONLINE TOOLS VOOR BEELDBEWERKING
Wil je een bepaalde afbeelding bewerken, zonder een dure software te installeren of honderden pagina's op een manual te moeten doorworstelen?
Deze online tool laat je een hele gamma bewerkingen met je afbeelding uitvoeren, zonder enige installatie.
[Taal: ENG]
https://mara.photos/


ZOOM BACKGROUND: ACHTERGRONDAFBEELDINGEN

Deze website is een crowdsourced verzameling van achtergronden die je kan gebruiken voor je Zoom-conferenties. Mensen uit de hele wereld brengen prachtige beelden aan, waaruit jij kan kiezen.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/zoom-background
https://www.zoombackground.io/?ref=producthunt


JOIN MEETING
Een bijtende satire, een kruising tussen 'The Office' en Zoom, een reeks korte komische filmpjes over videoconferencing in het corona-tijdperk.
Aanbevolen kijkvoer voor al wie die Zoom-ontmoetingen beu is!
[Taal: ENG]
https://adage.com/creativity/work/benji-weinstein-join-meeting/2254981


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische ontwikkelingswerkster in Afrika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Florentine_Van_Espen
    Bloemencorso van Ternat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloemencorso_van_Ternat
    Overlevende van de Armeense genocide - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aurora_Mardiganian
    Transmissienetbeheerder van Frankrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9seau_de_Transport_d%27%C3%89lectricit%C3%A9
    Oblast in het westen van Oekraïne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oblast_Zakarpattia
    Nederlandse schrijfster van romans - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marijke_Vos_(auteur)
    Vroeger nagenoeg vast onderdeel in het getijdenboek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Officie_van_de_Heilige_Geest#Verluchting
    Belgisch topkorfballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nick_Janssens
    Huiskat die in Nederland nationale media-aandacht trok - https://nl.wikipedia.org/wiki/Buurtpoes_Bledder
    Engels suffragette, feministisch activist, schrijver en filosoof - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dora_Marsden
    Serie van onopgeloste misdaden - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_affaire_rondom_de_blauwe_diamant
    Processie in Bellingen (Pepingen) ter ere van de Heilige Drogo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogo-ommegang
    Notabele familie in Brugge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Lede_(Brugge)
    Magere plattekaas uit Beersel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mandjeskaas


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Ziekte die overdraagbaar is van gewervelde dieren op mensen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zo%C3%B6nose
    Zondag as. moederdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moederdag
    Surinaamse parlementsverkiezingen 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaamse_parlementsverkiezingen_2020
    In Nederland waren deze week dodenherdenking en bevrijdingsdag:
        Nationale dodenherdenking - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Dodenherdenking
        Bevrijdingsdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijdingsdag


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Kroatië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Kroati%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Zoomen zonder zicht op neushaar: de beste webcams voor je thuiskantoor
https://www.ad.nl/tech/zoomen-zonder-zicht-op-neushaar-de-beste-webcams-voor-je-thuiskantoor~aae52095/
- Nederlandse gamers verdienen miljoenen met esports
https://www.ad.nl/esports/nederlandse-gamers-verdienen-miljoenen-met-esports~a3583e9a/
 
 
 *** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- De toekomst van het wachtwoord
https://computertaal.info/2020/05/07/de-toekomst-van-het-wachtwoord/
- Review: The Damned DLC voor Arizona Sunshine
https://computertaal.info/2020/05/05/review-the-damned-dlc-voor-arizona-sunshine/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- NS begint met pilot voor registratiesysteem treinreizen
https://tweakers.net/nieuws/166958/ns-begint-met-pilot-voor-registratiesysteem-treinreizen.html
- Google maakt groepsgesprekken in Duo beschikbaar in browserversie
https://tweakers.net/nieuws/166948/google-maakt-groepsgesprekken-in-duo-beschikbaar-in-browserversie.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Disney+ komt in september naar België
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/disney-komt-in-september-naar-belgie/article-news-1597127.html
-  Verplicht wachtwoord moet 'Zoom-bombing' tegengaan
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/verplicht-wachtwoord-moet-zoom-bombing-tegengaan/article-news-1596239.html


*** TANDEMTECH


- Microsoft Surface Pro X review: ARM aan apps, rijk aan autonomie?
Poging twee om Windows op ARM te doen slagen
https://tandemtech.be/microsoft-surface-pro-x-review-arm-aan-apps-rijk-aan-autonomie-8bc4a4e4ce99
- Google Nest Wifi is simpel en elegant
Een zegen voor wie in het ganse huis betrouwbaar internet wil
https://tandemtech.be/google-nest-wifi-review-mesh-assistent-assistant-5ac239d00c68


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Brusselse start-up wil multimodale mobiliteit laten doorbreken: “We focussen evenveel op rentabiliteit als op groei”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-brusselse-start-up-wil-multimodale-mobiliteit-laten-doorbreken-we-focussen-evenveel-op-rentabiliteit-als-op-groei-
- Sneller weer uit de crisis, met minder werklozen? Laat bedrijven én sectoren medewerkers delen
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/sneller-weer-uit-de-crisis-met-minder-werklozen-laat-bedrijven-en-sectoren-medewerkers-delen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WERKEN MET DE GREEN SCREEN
Je kent dat wellicht, hoe men in tv-studio's opnamen maakt van een persoon tegen een groene achtergrond, en hoe dan die groene achtergrond vervangen wordt door iets anders - bijvoorbeeld door de weerkaart?
Wel, in dit YouTube filmpje vind je enkele leuke tips over dingen die je op die manier maken kan.
https://www.youtube.com/watch?v=EQcCP4AgC80&feature=youtu.be


ZO VERANDER JE DE ACHTERGROND IN TEAMS

Niet alleen bij Zoom kan je de achtergrond veranderen, ook bij Microsoft Teams kan dat. En dat is wel handig, want niet iedereen moet de rommel in je kamer zien!
Dit artikel bij The Android Soul vertelt hoe je dat doet.
https://www.theandroidsoul.com/microsoft-teams-background/


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


COVID-19 TRACKER


Neen, geen app om mensen te traceren, wel een app die de recentste gegevens over de verspreiding van het virus weergeeft op een landkaart.
Voor Windows 10.
https://www.microsoft.com/en-us/p/app/9mttj8zkc1wb


UBUNTU 20.4 LTS
Dit is een subsysteem voor Linux, waarmee je Ubuntu Terminal en Ubuntu commando's zoals bash of apt kan gebruiken op het Windows systeem.
Dit is wel voor technisch iets meer ervaren gebruikers: je moet eerst het Windows subsysteem voor Linux installeren, als dat nog niet aanwezig was.
https://www.microsoft.com/nl-nl/p/ubuntu-2004-lts/9n6svws3rx71?activetab=pivot:overviewtab


WEBBROWSER PASSVIEW
Deze gratis tool kan je gebruiken voor verschillende browsers, dus voor IT, Edge, Firefox, Chrome, Safari en Opera. Wat hij doet is heel simpel: meestal bewaart jouw browser jouw inlog en wachtwoorden voor de websites die je bezoekt. Maar hoe kan je die terug opvissen, wanneer je die nodig hebt? Daarvoor zorgt deze tool.
https://www.chip.de/downloads/WebBrowserPassView_61931538.html
http://www.nirsoft.net/utils/web_browser_password.html


GOOGLE AUTHENTICATOR


Deze app voor Android maakt het mogelijk om je account van het ene toestel naar het andere over te zetten. Want bij zo'n overgang moet je ook alle inlogs en wachtwoorden overzetten, en dat was tot nu toe niet eenvoudig. Deze app moet dat verbeteren.
https://www.androidpolice.com/2020/05/07/google-authenticator-gets-its-first-update-in-years-finally-lets-you-transfer-accounts-between-devices-apk-download/
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/authenticator/authenticator-5-10-release/


GOOGLE LENS UPDATE


Nog een andere Google tool kreeg een update: Google Lens. De belangrijkste nieuwigheid is dat je ook je handgeschreven notities kan kopiëren en plakken naar je computer. Als je tenminste een net handschrift hebt!
Bij The Verge een diepgaande bespreking.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.ar.lens&referrer=utm_source%3Dblog%26utm_medium%3Ddownload
https://apps.apple.com/us/app/google/id284815942
https://www.theverge.com/2020/5/7/21250556/google-lens-copy-paste-handwritten-notes-computer-phone-ios-android


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
In het leven en de kunst
moet men elke dag opnieuw beginnen.
-Louis Couperus-