Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
30/4/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer  1154 van 25/4/2020



Gegroet lezer,

Eigenlijk - hebben wij geen ander voorwoord dan wat wij u verleden week al vertelden. Dat wij hopen dat het goed met u en uw naasten gaat. En dat wij hopen u met ons nieuws op de hoogte te kunnen brengen van de impact van het coronavirus op de tech wereld.

Deze week zal u merken dat wij heel wat 'gewone' tips en websites verzameld hebben. Ook bij ons begint de wereld terug 'normaal' te worden - alhoewel de vraag rijst of we dat woord wel mogen gebruiken.

In elk geval: veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




CORONA: NADENKEN OVER EXITSTRATEGIE IN BELGIË EN NEDERLAND
Door velen werd uitgegaan van het idee dat, willen wij uit de lockdown geraken zonder de verspreiding van het virus terug aan te wakkeren, er gewerkt zal moeten worden met tracking apps. Maar die moeten wel de privacy eerbiedigen, wat o.a. inhoudt dat de data niet centraal bewaard mogen worden.

In Nederland werd dit weekend een appathon gehouden, ingericht door de Nederlandse overheid. Verschillende bedrijven konden er hun app voorstellen, en de voordelen ervan belichten. De bedoeling was dat de overheid één van die apps zou kiezen. Iedereen kon de livestream van de appathon volgen - van transparantie gesproken. (1)

In eigen land hebben verschillende prominenten en experts een exitplan voorgesteld. Zij stellen dat er een aanpak mogelijk is die tegelijk de besmettelijkheid drastisch verlaagt, zonder de economie te schaden. Dit plan staat in een pdf-bestand. (2)

Ondertussen wordt getracht zoveel mogelijk het werk te hervatten, met inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel. In de haven van Antwerpen hebben ze daarvoor tech ingeschakeld - geen app, want het gaat om arbeiders die constant met de handen bezig zijn, en geen tijd hebben om met een smartphone te gaan frunniken. Neen, het gaat om een slimme armband die door elk van hen gedragen wordt, en die waarschuwt wanneer zij te dicht bij een andere drager van een armband komen. ATV heeft hierover een reportage. (3)
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app
http://www.tijd.be/content/dam/tijd/redactie/multimedia/exitcoronacrisis2.pdf
https://atv.be/nieuws/port-of-antwerp-test-slimme-armband-om-coronabesmettingen-op-de-werkvloer-te-voorkomen


Nagekomen bericht: Twitteraar Joost Schellevis @Schellevis wijst op een fout in de stemmodule (je kon namelijk in de Nederlandse appathon stemmen op de apps):
Op publiekebeproeving.nl kun je stemmen op de zeven verschillende corona-apps. Maar als je je cookies verwijdert of incognitomodus gebruikt, kun je oneindig blijven stemmen. (1)

Ondertussen heeft KPMG zes van de zeven apps onder de loep genomen (één app reageerde niet).

Vernietigende conclusies: slecht beveiligd, slecht geprogrammeerd, technische documentatie afwezig. Het hele rapport is beschikbaar. (2)
https://www.publiekebeproeving.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app/documenten/publicaties/2020/04/19/rapportage-veiligheidstest-potentiele-corona-apps



HOE MENSEN VEILIG LATEN WERKEN
Velen beseffen nog altijd niet dat het geen sinecure is om de maatschappij terug te laten functioneren. Zolang er geen werkend vaccin is, zolang er geen medicijn is om mensen te genezen die door het virus getroffen zijn, kan de wereld niet terug naar zoals hij was.

Maar hoe moet het dan? Heel streng, en we zullen ons eraan moeten houden, of we nu willen of niet. Want je moet rekening houden met verschillende factoren:
-samen eten in de kantine of in een McDonald's: vergeet het maar
-verkeer op de voetpaden zal afgebakend moeten worden, met borden en pijlen waar je mag lopen
-op de werkplek zal de 1,5m-regel gerespecteerd worden, met o.a. armbandjes zoals in de Antwerpse haven - in de Ford fabrieken wordt hier ook al mee gewerkt.
-Niet iedereen zal tegelijkertijd kunnen werken in kantoor, omwille van social distancing. Werken in shifts, of telewerken, is aangeraden
-Een sanitaire werker zal bij elk gemeenschappelijk toilet op de werkvloer, na elk bezoek de toiletten moeten desinfecteren
-Vervoer met het busje van het werk: er zullen minder mensen in die busjes mogen.
-En testen, testen, testen, om zo vroeg mogelijk besmettingen op te sporen. Die testen moeten daarom niet in klinieken gebeuren - verschillende grote bedrijven hebben hun eigen bedrijfsgeneeskundige dienst, en die kan de testen uitvoeren.
-Koorts meten: Amazon is al begonnen met het invoeren van thermische camera's om de werknemers te screenen op koorts. (1)
Bij Protocol en The Next Web vind je enkele artikels over hoe de toekomstige werkplek eruit zal moeten zien. (2)(3)
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-amazon-com-cameras/exclusive-amazon-deploys-thermal-cameras-at-warehouses-to-scan-for-fevers-faster-idUSKBN2200HT
https://www.protocol.com/companies-planning-employee-coronavirus-testing
https://thenextweb.com/growth-quarters/2020/04/17/office-work-will-never-feel-the-same-after-the-coronavirus-pandemic-remote-syndication/



TELEWERKEN OF PENDELEN
Nu veel personeelsleden noodgedwongen van thuis uit hebben moeten werken, is het de vraag: zal dat ook in de toekomst zo geschieden? Of gaan we weer met zijn allen pendelen en in de file staan? Bevalt het wel, zo thuiswerken?

De website Global Workplace Analytics  maakte een synthese van meer dan 4.000 onderzoeken, tientallen interviews met telewerkers (voor en tegenstanders), met VC's, kaderleden van Fortune 500 bedrijven. Op basis daarvan stelde het een lijstje op met de pro's en contra's.

De pluspunten van thuiswerken: een hogere tevredenheid bij de werknemers, en ook hogere productiviteit. En goede effecten op de bestrijding van de opwarming van de aarde. Aan de minzijde bezorgdheden over bijvoorbeeld beveiliging.

Maar hoe zit het met reële kosten?  Volgens het artikel zou, als het personeel de helft van de tijd telewerken zou, de werkgever tussen de $10.400 en $13.200 per jaar per personeelslid kunnen besparen, aan immobiliën, absenteïsme en uitgaven. Zouden de werknemers fulltime thuiswerken, dan zou zelfs $20.000 tot $37.000 per personeelslid per jaar bespaard worden...

Interessant om eens over na te denken.
https://globalworkplaceanalytics.com/pros-cons



OOK AUSTRALIË DWINGT GOOGLE EN FACEBOOK NIEUWSMEDIA TE BETALEN
Na Frankrijk, balt ook Australië zijn vuist en wil het Google en Facebook op de knieën dwingen. Het probleem is gekend: Facebook en Google verdienen enorme sommen geld via advertenties, die ze vertonen aan gebruikers die op zoek zijn naar content. Content van derden, van nieuwssites - om het in straffe taal te zeggen: Google en Facebook worden rijk op de kap van de nieuwsmedia, vooral de kleinere.

Daarin probeerde de EU verandering te brengen, door de zogenaamde 'linktaks' - wanneer er niet enkel een link, maar ook een foto en een snippet van een artikel vermeld wordt, dan moet betaald worden.

Google probeert die taks te ontwijken, maar in Frankrijk dwingt de rechter de internetreus om toch te betalen. Een voorbeeld dat nu ook gevolgd wordt door Australië, waar de Competition & Consumer Commission de overheid aangeraden heeft dat het niet moet rekenen op een vrijwillige gedragscode van de internetgiganten, en dat de overheid maar zelf een code moet opleggen. Het verschil tussen beide manieren van aanpak is, dat er bij de opgelegde gedragscode gewerkt wordt met boetes wanneer die niet nageleefd wordt. Een voorbeeld dat, volgens The Guardian, wel eens door andere landen gevolgd zou kunnen worden...

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2020/04/20/googe-facebook-australia-code-of-conduct/
https://www.abc.net.au/news/2020-04-20/facebook-and-google-to-face-mandatory-code-of-conduct/12163300


FACEBOOK START SAMEN MET CARNEGIE MELLON UNIVERSITY EEN LANDKAART MET CORONASYMPTOMEN
Met zijn allen staan we op onze achterste poten tegen de komst van een tracking-app, in de strijd tegen de verdere verspreiding, maar vooral een opflakkering van COVID-19. Maar aan Facebook gegevens over onze gezondheid toevertrouwen, zodat het daarop een landkaart kan baseren is blijkbaar geen probleem.

Waar gaat het om? Facebook werkt samen met het Delphi Research Center van de Carnegie Mellon University, om via een peiling aan de gebruikers te vragen dat zij eventuele COVID-19 symptomen zouden melden. Zowel Carnegie Mellon als Facebook hebben nu websites gepubliceerd met daarop de eerste resultaten. Die van de universiteit (covidcast.cmu.edu) zal later deze week hittekaarten vertonen van COVID-19 activiteiten in het land, met ook een voorspelling gebaseerd op die data, zodat de gezondheidsdiensten kunnen anticiperen en de nodige capaciteit in de hospitalen kunnen voorzien.

De site van Facebook geeft een landkaart van de VS met daarop de gerapporteerde symptomen, met het percentage van de mensen dat symptomen heeft. Facebook wil ook, in samenwerking met de universiteit van Maryland, dit onderzoek wereldwijd uitbreiden. Carnegie Mellon van zijn kant maakt een API zodat onderzoekers ook toegang hebben tot de data en hierop hun eigen onderzoek kunnen baseren.

Er is nog een ander initiatief, waaraan ingenieurs van Apple, Amazon en Google meewerken: Covidnearyou. Aan de basis van deze website ligt het werk van epidemiologen en bio-informatici van het Boston Children's Hospital, die eerder ook al de Flu Near You landkaart maakten. In deze nieuwe kaart zijn data van 444.000 mensen uit de VS verwerkt. Voor de Carnegie Mellon kaart zou Facebook 150.000 rapporten van mensen per dag ontvangen.
https://www.wired.com/story/covid-near-you-crowdsources-data-to-predict-new-hotspots/
https://www.cmu.edu/news/stories/archives/2020/april/self-reported-covid-19-symptoms-disease-forecasts.html
https://covidnearyou.org/


FACEBOOK LANCEERT GAMING APP
Genoeg kommer en kwel - tijd voor wat vrolijker nieuws. Facebook heeft namelijk een aparte gaming app uitgebracht, waarmee zij een game live kunnen streamen. De app zou ook losse spelletjes bevatten, casual gaming, maar ook toegang geven tot communities van gamers. Met andere woorden: Facebook wil hiermee de concurrentie aangaan met Twitch van Amazon, met YouTube van Google, en met Mixer van Microsoft.

De app is momenteel verkrijgbaar voor Android, en voor de versie voor iOS wordt gewacht op de goedkeuring van Apple.

Bij Betanews en Engadget lees je meer.
https://betanews.com/2020/04/20/facebook-gaming-app/
https://www.engadget.com/facebook-gaming-now-available-android-144721937.html


CORONAVIRUS APPS: EEN OVERZICHT
Voor onze dagelijkse berichtgeving doen wij vaak beroep op de podcast van DailyTechNews. De reporters daar hebben een heel wijs inzicht, en maken goede analyses. En hun samenvatting over de tracing-apps, die in de toekomst gebruikt kunnen worden, willen wij je niet onthouden. Wij hebben in de voorbije dagen al meerdere keren over die apps geschreven, maar hun samenvatting, die gebaseerd is op een BBC-artikel, geeft een heldere inkijk op het probleem.

Het is nu eenmaal zo dat we wel een periode "voor de coronacrisis" kennen, maar we zullen geen periode nà kennen. Want we zullen ermee moeten leven. Het enige wat we kunnen doen is de besmettingsgraad zo laag houden, zodat die niet meer exponentieel gaat. En daarvoor kunnen de tracing apps helpen.

Het principe is simpel: wanneer vastgesteld wordt dat iemand besmet is met COVID-19, dan kan je iedereen contacteren die deze persoon mogelijk besmet heeft. Die mensen kunnen dan getest worden of zij ook besmet zijn of niet. Want zij weten het niet, vertonen geen symptomen, maar kunnen zelf wel het virus verder verspreiden.

Zo'n tracering zou door mensen kunnen gebeuren, manueel. Dat is arbeidsintensief, maar het werkt - en zoals we verleden week al schreven, wordt er in sommige landen meer heil verwacht van het manueel traceren dan van een app. Ons land heeft trouwens al bekendgemaakt dat het op zoek is naar 2.000 mensen, die ingeschakeld zullen worden voor dat opzoekwerk.

Maar omdat het zo arbeidsintensief is, wordt er ook gedacht aan technologie. Apps dus. Wij hebben het al gehad over de voorstellen van Apple en Google, die eigenlijk nog tot de beste behoren, omdat zij de privacy het beste beschermen: er wordt geen gebruikgemaakt van locatiegegevens, en alle data worden op het toestel zelf bewaard, niet op een centrale server. Een dergelijk systeem zou door meer dan 60% van de bevolking gebruikt moeten worden, wil het effectief zijn. Daarom ook dat gedacht wordt om deze technologie in te bouwen in het besturingssysteem zelf.

Dergelijke apps hebben echter hun zwakke punten. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een smartphone. Bluetooth is niet nauwkeurig genoeg om met afstand te werken. Het kan ook niet weten of er een muur tussen personen instond of niet, of je in de buitenlucht was waar er ventilatie en wind was of binnen, enz.

Er zouden zelfs pogingen ondernomen kunnen worden om het systeem te ondermijnen, door mensen die dan met verschillende toestellen rondlopen. Of die een vals rapport van een besmetting geven. Of die zelfs een 'denial of service' uitlokken.

Oxford University heeft een 'Big Data Institute'. Dat meent dat zelfs met alle nadelen die de apps hebben, dit nog altijd leidt tot een tragere verspreiding, dan wanneer je helemaal niets zou doen. Je zou natuurlijk ook de manuele aanpak van tracering kunnen laten aanvullen door de apps.

Maar dan zitten we nog met de vraag: welke app te kiezen? Je kon al lezen dat er in Nederland een appathon gehouden werd, waarin verschillende bedenkers hun app konden voorstellen. In eigen land sukkelen ze heel erg met die vraag - het risico bestaat zelfs dat er een verschillende app zou komen voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië!

We kunnen natuurlijk ook de beslissing overlaten aan de grotere techbedrijven. In de EU is er een Pan European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) project ontstaan, dat aangevoerd wordt door Duitsland. De laatste weken hebben echter verschillende deelnemers zich teruggetrokken, omdat er naar hun mening te weinig openheid en transparantie was.

Dit leidde tot een nieuw team: het Decentralized Privacy-Preserving Proximity Trading (DP3T) project, dat in Zwitserland ontwikkeld werd, en op dezelfde lijn zit als het platform van Google en Apple. Dit project krijgt heel wat steun: 300 academici hebben maandag een open brief gepubliceerd, waarin zij hun steun aan het Apple-Google systeem bevestigen, en het DP3T project, omdat het de privacy beter beschermd.

Dus is het weer opnieuw de vraag die jij jezelf moet stellen: ben je bereid om een dergelijk app te installeren om de verspreiding van het virus in te dijken, en zo levens van andere te sparen?
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-tech/rift-opens-over-european-coronavirus-contact-tracing-apps-idUSKBN2221U0?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://techcrunch.com/2020/04/20/academics-contact-tracing/
https://www.bbc.com/news/technology-52353720



WEARABLES INZETTEN VOOR OPSPORING CORONAVIRUS
Een andere vraag die je jezelf moet stellen: wat ga je doen wanneer blijkt dat gegevens van jouw smartwatch, jouw persoonlijke tracker, kunnen helpen om de verspreiding van het virus te traceren? Ga je dan toestemming geven om die te gebruiken?

Het blijkt namelijk dat het wel degelijk kan. Onderzoekers van Stanford werken namelijk aan algoritmes, die symptomen van het coronavirus kunnen ontdekken in de data die door wearables zoals je smartwatch en je tracker verzameld worden. Zij kunnen doorheen de honderdduizenden metingen die elke dag doorgegeven worden speuren naar veranderingen in de hartslag of temperatuur, die erop zouden kunnen wijzen dat je lichaam aan het vechten is tegen een infectie. En zijn die symptomen er, jou een waarschuwing kunnen zenden. En dan maar hopen dat je getest kàn worden, uiteraard.

Voor dit project werkt Stanford met data van vijf verschillende wearables, die de algoritmes moeten vormgeven. Daartoe behoren een slimme ring, en een reeks smartwatches. Fitbit heeft trouwens 1.000 slimme uurwerken gedoneerd aan het project, en het heeft een oproep gedaan bij zijn meer dan 30 miljoen gebruikers om mee te werken. Wetenschappers van het biomedisch instituut Scripps Research zullen Fitbit helpen om na te gaan hoe de infectie binnen een community verspreid geraakt.

Persoonlijke noot: het lijkt heel aanlokkelijk om aan een dergelijk project mee te werken, zodat je tenminste tijdig gewaarschuwd wordt wanneer er iets niet pluis is. Een tweede reactie is: maar dat kan je zelf toch ook, door regelmatig je koorts en bloeddruk te meten. Een derde reactie is echter: ja maar, door die gegevens van vele gebruikers te bekijken, kan het algoritme wellicht bredere conclusies trekken, die de verdere research vooruit kunnen helpen. En toch... blijft het een moeilijke zaak. Privacy of de wetenschap?
https://thenextweb.com/neural/2020/04/15/stanford-teams-up-with-fitbit-to-develop-wearables-that-detect-coronavirus-symptoms/



UBER LANCEERT NIEUWE DIENSTEN IN DEZE CORONATIJDEN
Corona heeft ervoor gezorgd dat je als ondernemer, maar ook als gewone persoon vindingrijk moet zijn. Je mag niet buiten, tenzij voor essentiële boodschappen? Dan bestel je de niet-essentiële dingen online. Je hebt geen online winkel? Stuur een mailtje naar je klanten en stel hen voor dat je de dingen die zij gewoonlijk bij jou kopen, kunnen bestellen en dat jij wel zal leveren.

Dit betekent wel dat de koeriersdiensten overuren draaien.

Anderzijds zijn er diensten waar momenteel geen vraag naar is: het personenvervoer via Uber is ineengestuikt, want de mensen moeten thuis blijven. En dus heeft Uber beslist om zijn bedrijfsmodel om te vormen, en meer koeriersdienst te gaan spelen.

Het had al Uber Eat, waarbij je bij afhaalrestaurants eten kon bestellen om thuis te laten leveren. Nu wordt dat uitgebreid, althans in de VS. Enerzijds naar handelszaken toe: je kan niet alleen bij restaurants een bestelling plaatsen om aanhuis te leveren, maar ook bij andere handelszaken, zoals dierenvoeding en drogisten / apothekers. En anderzijds naar particulieren toe, Uber Connect, waarbij je over korte afstand pakjes naar vrienden en familie kan verzenden, met gewaarborgde levering op dezelfde dag.

Lezen jullie dit, 'entrepreneurs' in België? Denken jullie niet dat er voor een dergelijke dienstverlening ook in België een markt bestaat?
https://thenextweb.com/apps/2020/04/21/uber-launches-new-courier-services-so-you-can-get-more-than-food-delivered/



ZOOM: NIEUWE VERSIE MET BETERE BEVEILIGING
Met de lockdown stapten velen over op videoconferentiesoftware, waarbij Zoom meteen enorm populair werd. Helaas bleek al snel dat de beveiliging van deze software niet optimaal was, en er ontstond een nieuw woord: "zoombombing" - hackers die inbraken in zoom-gesprekken en daar allerlei vunzigheden verspreidden. Door die slechte beveiliging kreeg de software al snel een slechte reputatie, en verschillende overheidsinstanties verboden het gebruik ervan.

Zoom heeft nu een nieuwe versie van zijn software uitgebracht, en naar eigen zeggen zou die verschillende verbeteringen bevatten op vlak van beveiliging en privacy. Zo is er een security-icoontje bij gekomen, dat toegang geeft tot verschillende veiligheidsfuncties, zoals meetings op slot doen zodat er geen ongewenst bezoek kan komen, deelnemers verwijderen, en het beperken van het delen van het scherm en van chats tijdens de meetings.

Bovendien wordt er nu standaard met wachtwoorden gewerkt, en IT-admins kunnen bepalen hoe complex die wachtwoorden moeten zijn. Voor de gewone Pro accounts met één licentie en educatieve accounts wordt de 'wachtzaal' functie standaard geactiveerd - met die optie kan je deelnemers laten wachten in een virtuele wachtzaal, vooraleer zij aan de meeting mogen deelnemen.

Meer bij The Verge. (1)

Ondertussen is er wel sprake van 'zoom fatigue' - zoom moeheid. Blijkbaar zouden we met zijn allen veel meer vermoeid worden door videogesprekken dan door face-to-face gesprekken. Omdat het meer focus vereist. BBC ging nader in op dit fenomeen. (2)
https://www.theverge.com/2020/4/22/21230962/zoom-update-security-privacy-features-improvements-download
https://www.bbc.com/worklife/article/20200421-why-zoom-video-chats-are-so-exhausting



MAATREGELEN TEGEN COVID-19 DESINFORMATIE
Met zijn allen volgen we het nieuws over het virus op de voet. En dat weten natuurlijk scammers en spammers ook. Zij trachten ons op grote schaal om de tuin te leiden en desinformatie te verspreiden.

Enkele berichten hierover. Zo heeft Twitter aangekondigd dat het absolute prioriteit geeft aan het verwijderen van tweets over het virus, die aanzetten tot 'schadelijke activiteiten ' (denk bijvoorbeeld aan geruchten als zouden bepaalde stoffen helpen tegen het virus). Of die kunnen leiden tot het vernielen van de 5G-infrastructuur. Zoals je weet circuleert er een complottheorie als zou 5G de oorzaak zijn van het virus, met tot gevolg dat er al verschillende 5G-masten in brand gestoken zijn, in Nederland maar deze week ook eentje in België. (1)

Vanuit het Google-kamp komt het bericht dat de Google Threat Analysis Group een rapport gepubliceerd heeft, waaruit blijkt dat meer dan 12 door naties gesponsorde hackers het coronavirus gebruiken als een cover voor spionage en scams. Zo worden overheidsambtenaren gelokt met valse mailtjes over gratis voedsel, en worden er allerlei pogingen tot phishing ondernomen.  Google heeft daarom een lijstje opgesteld met tips om die scams te vermijden. (2)
https://techcrunch.com/2020/04/22/twitter-will-remove-dubious-5g-tweets-that-could-potentially-cause-harm/
https://9to5google.com/2020/04/22/google-security-covid%E2%80%9119-scams/



CORONAVIRUS: IN MEMORIAM, EN TESTAMENTEN VIA SKYPE
Het Coronavirus heeft onze maatschappij grondig veranderd - en dat heeft ook zijn weerslag in de technologiesector.

Vandaag twee berichten die helaas te maken hebben met de vele doden, als gevolg van het virus. Om te beginnen: Instagram werkt aan een nieuwe optie in zijn sociale netwerk. Wanneer doorgegeven wordt dat een bepaalde gebruiker overleden is, zal er een banner 'remembering' geplaatst worden onder de naam van die persoon. Zo wordt de account meteen een plaats om die persoon te gedenken. Buzzfeed heeft er meer over (1).

Een ander aspect van de crisis is nog tragischer. Mensen die in rust- of verpleegtehuizen verblijven, en besmet zijn, vrezen voor hun leven. Vaak willen zij hun testament opmaken, om hun bezittingen na te laten aan geliefden. Maar dat kan niet: in Nederland vereist de wet dat een testament door de erflater persoonlijk ondertekend wordt, in het bijzijn van een notaris. Die notaris echter krijgt geen toegang tot het verpleegtehuis, wegens het gevaar op besmetting. Daarom vindt de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen dat er een noodwet moet komen, die het maken van een testament via Skype kracht van wet geeft. Meer bij Emerce. (2)
https://www.buzzfeednews.com/article/katienotopoulos/instagram-new-memorialization-feature-coronavirus
https://www.emerce.nl/wire/notarissen-maak-tijdelijk-skypetestament-mogelijk



MICROSOFT CORONAVIRUS EN MEER NIEUWTJES
Bij al onze berichten over het coronavirus hebben wij het vooral over Apple, Google en Facebook gehad. Maar valt er dan geen nieuws te rapen van Microsoft, zal je vragen? Jawel hoor - één bericht over Microsoft en corona, eentje over Microsoft en Cortana (tja, die naam klinkt nu een beetje minder goed gekozen) en nog wat ander nieuws om deze week te besluiten.

Om te beginnen: Microsoft heeft nieuws over het coronavirus gewoon in zijn besturingssysteem ingebouwd. Hierdoor zal je, wanneer je op het vergrootglas klikt naast de startknop, bij de 'Wat gebeurt er'-optie ook het aanbod zien staan om het laatste nieuwe Corona-nieuws te vernemen. (1)

Het tweede bericht betreft de virtuele assistent van Microsoft, Cortana. Die kreeg een update, maar voorlopig is die enkel te testen door wie in het Microsoft Insider programma gestapt is.

Oorspronkelijk was Cortana ingebakken in het Windows OS, maar Microsoft heeft er een standalone app van gemaakt, zodat die apart en sneller updates kan krijgen. Met deze update wordt Bing Answers en Assistant Conversations geactiveerd voor een bijkomend aantal regio's en talen, o.a. Frans / Frankrijk. (2)

En tot slot: voortaan is de Yammer-app uit het Office pakket wereldwijd ook in Teams te gebruiken, onder de nieuwe naam 'Communities'. Hierbij is het de bedoeling dat je informatie op bredere schaal kan uitzenden. Je kan peilingen delen, of vragen, werknemers op de hoogte brengen van bedrijfsmemo's, enz. Bij ZDNet krijg je een woordje uitleg. (3)
https://betanews.com/2020/04/20/covid-19-windows-10/
https://betanews.com/2020/04/22/microsoft-updates-cortana-for-windows-insiders/
https://www.zdnet.com/article/microsoft-makes-a-yammer-communities-app-available-in-teams/



FACEBOOK EN GOOGLE GAAN EINDELIJK TOCH WAT TRANSPARANTIE BRENGEN
Het is lange tijd "vrijheid blijheid" geweest op de sociale netwerken. Alles kon, alles mocht. Wat uiteraard tot heel wat uitspattingen geleid heeft: desinformatie, zowel in postings als in advertenties. Google en Facebook hebben lange tijd niet willen optreden, maar daar lijkt nu toch verandering in te komen.

Om te beginnen Facebook - en dus ook Instagram, dat eigendom is van Facebook - zal voortaan de locatie vertonen van de Facebookpagina of van de Instagramaccount die een groot bereik heeft, en dat op elke posting die het plaatst. Dit moet de transparantie verbeteren, en jou wat meer duidelijkheid geven over hoe betrouwbaar of authentiek die account is.

Deze maatregel wordt momenteel enkel in de VS uitgerold. Het wil zeggen dat de locatie getoond wordt van accounts die buiten de VS gelocaliseerd zijn, maar een groot publiek bereiken in de VS. Meer bij TechCrunch. (1)

Google van zijn kant wil meer transparantie over de adverteerders. Het had al een systeem waarbij politieke adverteerders die een verkiezingsadvertentie wilden plaatsen, hun identiteit moesten verifiëren. Dat systeem bestaat al sinds 2018.

Nu wordt het uitgebreid naar àlle adverteerders, niet alleen voor politieke advertenties. Zo zal je kunnen zien wie een advertentie plaatst, en vanuit welke regio die opdracht gegeven werd. Je komt dat te weten door op de button "Why this ad" te klikken bij een advertentie. (2)
https://techcrunch.com/2020/04/22/facebook-and-instagram-will-now-show-location-of-posts-from-high-reach-accounts-targeting-u-s-audiences/
https://www.cnbc.com/2020/04/23/google-advertiser-verification-process-now-required.html



CONTACT TRACING API VANAF 28 APRIL
De EU-commissaris Thierry Breton heeft laten weten dat Tim Cook hem verteld heeft dat de API van de contact tracing app van Apple en Google al vanaf 28 april beschikbaar zal zijn - waar dat eerst voorzien was voor mei.

Het gaat dus wel degelijk om een systeem dat Apple en Google samen ontwikkeld hebben, die op beide platformen zal werken.  Via deze API zullen de ontwikkelaars nu apps kunnen bouwen, die door de overheidsdiensten uitgerold kunnen worden.

Het systeem werkt met willekeurige nummers, het is geen gecentraliseerd systeem en er worden geen geografische data verzameld. Het succes van deze manier van traceren wordt echter betwijfeld - minstens 60% van de bevolking zou hem moeten installeren en gebruiken.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/04/23/first-version-of-apple-and-googles-contact-tracing-api-should-be-available-to-developers-next-week/

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



FACEBOOK: NU OOK EEN OMARMING
Het zijn moeilijke tijden. En we missen die warme omarming die onze vrienden ons geven om ons te troosten.

Facebook heeft nu een virtueel alternatief bedacht: een 'hug', een bewegende emoji, waarbij een figuurtje een hart omarmt. Het is de bedoeling dat je dit gebruikt om je ondersteuning uit te drukken, tijdens deze epidemie. Je had al wel een "Love"-reactie, maar dit zou iets meer troost moeten bieden.

Ook op Messenger komt er een troostend emoji: een hartje.
https://thenextweb.com/facebook/2020/04/17/facebook-is-adding-a-hug-reaction-to-show-you-care-during-the-covid-19-pandemic



SAMSUNG LANCEERT STOERE SMARTPHONE
Tegenwoordig zijn smartphones, althans de high-end klasse, peperduur. 1.000 euro en meer is geen uitzondering. Maar het blijven fragiele beestjes, die toestellen. Even laten vallen en hop! je toestel is stuk. Gelukkig heeft Samsung nu een nieuw Android 10 toestel uitgebracht dat niet alleen tegen een stootje kan, maar ook betaalbaar is: de Galaxy XCover Pro.

Die kost minder dan €500, en is ideaal voor mensen die werken - zoals in de bouw, of in hospitalen. Microsoft Teams is geïntegreerd, en er is zelfs een speciale knop voor de walkietalkiefunctie.

Meer bij BetaNews.
https://betanews.com/2020/04/20/samsung-galaxy-xcover-pro-android/



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPOTIFY HIDE SONGS
Het mooie aan Spotify is dat je speellijstjes kan delen, en dus kan profiteren van een selectie muziek die een kenner gemaakt heeft. Maar stel nu dat iemand zo'n lijstje gemaakt heeft, dat perfect aan jouw smaak beantwoordt, maar dat er een song op staat die jij absoluut niet kan pruimen.

Wel, wanneer je een betalend Spotify abonnement hebt (Spotify Premium), dan kan je voortaan in je Spotify aangeven dat die song niet gespeeld moet worden. Zo moet je niet langer het lijstje spelen, en dan de song skippen wanneer hij gespeeld wordt - of zelf het hele lijstje recreëren, min die ene song.

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2020/04/20/spotify-hide-this-song/




 
De nieuwe oogst


VOGELNESTJES

Dit weekend was het weer best te pruimen. Deze tip is voor een druilige dag: kijk eens binnen in een nestkast. In tal van nestkastjes zijn er webcams geïnstalleerd, zodat je, wie weet, wel eens kan meemaken hoe in sommige nesten jonge vogels uit het ei komen...
[Taal: NL]
https://www.natuurpunt.be/nieuws/te-gast-een-nestkast-fascinerende-livecams-vlaanderen-20200408


QUIBI: NIEUWE STREAMINGDIENST
Niet iedereen heeft tijd om rustig in de zetel te gaan zitten om in streaming formaat naar een film of reeks te kijken. Voor degene die gehaast is of minder tijd heeft, is er nu Quibi. Dat werkt enkel voor de smartphone en je vindt er alleen content van korte duur (rond de 10 minuten per aflevering van een reeks bijvoorbeeld).
Momenteel kan je de dienst 90 dagen gratis uitproberen.
[Taal: ENG]
https://quibi.com/


APPLE MUSIC NU OOK OP HET WEB

Wil je genieten van het muziekaanbod van Apple, maar heb je geen i-toestel? Dan kan je voortaan via het web, in je browser, naar de muziek luisteren dankzij de webapp. Het enige wat wel stoort is dat je regelmatig 'open in Music' ziet, of 'Open in iTunes'. Wat erop wijst dat Apple dit enkel ziet als een supplement naast de gewone app, niet als een volledig alternatief ervan.
[Taal: ENG]
https://arstechnica.com/gadgets/2020/04/the-web-based-version-of-apple-music-has-officially-launched/
https://music.apple.com/us/browse


CHATPARTY: BEELD MAAR GEEN KLANK
Een beetje gek doen, het moet kunnen. Op deze site doe je het zelfs zonder klank: op Chatparty kan je videochat feestjes hosten, zonder dat er audio bij hoort. Waarbij wij ons meteen de vraag stellen of ook hier weer de ongewenste beelden zullen opduiken zoals bij Chatroulette...
[Taal: ENG]
https://chatparty.co/


MOVIE OF THE NIGHT
Er is zoveel te kijken op Netflix, dat het moeilijk wordt om iets te kiezen. Deze website tracht je te helpen: je kiest een genre, of het een film of feuilleton moet zijn, de taal, en je kan zelfs een favoriete acteur vermelden. En hops: je hebt een suggestie.
[Taal: ENG]
https://www.movieofthenight.com/


ZOOMER BACKGROUNDS
Zoals je weet zijn er vragen bij de beveiliging bij Zoom. Maar wil je toch met die videoconferentie-tool werken, dan kan je bij deze site mooie achtergronden ophalen. Het voordeel van zo'n achtergrond is dat je geen inkijk geeft in je eigen huiskamer (of de rommel in je kot!)
[Taal: ENG]
https://zoomerbackgrounds.com/


GROWING TOGETHER

Een leuk initiatief van Rabobank en The Green Community: zij schenken plantenkweekbakken vol eetbare kruiden en planten weg. Zo kan je zelf op je balkon kruiden kweken, wat extra fijn is in deze moeilijke tijden.
Je moet er wel snel bij zijn: de actie loopt per provincie.
[Taal: NL]
https://growingtogether.be/


POKER IN PLACE
Waarom de verveling niet verdrijven met een spelletje poker? Deze website biedt je de mogelijkheid om de 1,5m te respecteren en toch met je vrienden samen te zijn om poker te spelen. Het ziet er als een leuk concept uit, waarbij je met de verschillende spelers rond de tafel zit, en je gezicht via de camera te zien is.
[taal: ENG ]
https://pokerinplace.app/


STAY AT HOME MUSEUM
De musea zijn dicht. Maar toch kan jij hun rijke collectie bekijken, dankzij enkele films die in het kader van 'Stay At Home Museum' gemaakt werden. Er werden al behandeld: Jan van Eyck, Bruegel, en andere Vlaamse meesters zullen nog volgen.
[Taal: NL/FR/ENG]
https://www.flemishmasters.com/en/events/stay-at-home-museum


MEDIASTINGER: EXTRA BEELDEN

Wanneer je een film of reeks bekijkt, dan druk je al gemakkelijk op de stopknop wanneer de aftiteling begint te lopen. Nochtans zijn er tal van films met extra scènes nà die aftiteling. Deze website heeft een selectie van dergelijke verborgen pareltjes.
[Taal: ENG]
http://www.mediastinger.com/


MANUAL AGENT: HANDLEIDINGEN
Wie heeft het nog niet meegemaakt: je toestel (vaatwasmachine, telefoon, ...) geeft een foutcode. Of er hapert iets aan. En je vindt de handleiding niet terug om op te zoeken hoe je dit probleem verhelpen kan. Gelukkig brengt het internet raad: hier vind je meer dan 742.000 handleidingen van meer dan een half miljoen toestellen.
[Taal: ENG]
https://www.manualagent.com/


LYRICS: SONGTEKSTEN MAAR OOK ALBUMINFORMATIE

Deze website bevat een enorme verzameling songteksten, informatie over albums maar ook videoclips met die songs. Je kan zoeken op artiest of sleutelwoord. En artiesten kunnen hun eigen songteksten ook toevoegen.
[Taal: ENG]
https://www.lyrics.com/


VIRTUAL HUG
Ach, net zoals zovele dingen die we niet meer mogen doen in het echte leven en dan maar virtueel gaan doen, kan je nu ook een virtuele knuffel sturen. Maar of het effect hetzelfde is? Het is in elk geval het gebaar dat telt!
[Taal: ENG]
https://virtualhug.co.uk/


BEATBOX BOOTCAMP
Ha, wat leuks voor de kinderen - die het o zo moeilijk hebben in deze lockdown periode. Gratis beatboxlessen voor kinderen én hun ouders. Plezier gegarandeerd!
[Taal: ENG]
https://beatboxbootcamp.com/

  



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische dichteres, auteur, vertaalster en journalist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jo_Govaerts
    Belgische kunstenares - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ria_verhaeghe
    Paleis in Lissabon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pal%C3%A1cio_Nacional_da_Ajuda
    Dorp in Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Demir%C3%B6z%C3%BC_(Haymana)
    Eerste drijvende kerncentrale - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sturgis_MH-1A
    Symmetriegroep van het Vierkant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Symmetriegroep_van_het_Vierkant
    Voormalig betaald voetballer uit Schotland - https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Wark
    Vaccinatieweigering - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vaccinatieweigering
    Duitse popgroep - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wonderwall_(band)
    Brugse notabele in de 19e en 20e eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Edouard_Willems
    Vlaams realityprogramma - https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_goeie_leven


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Anderhalvemetersamenleving - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anderhalvemetersamenleving
    COVID-19 - https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19
    Donderdag begint de ramadan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ramadan
    Deze week werden twee genocides herdacht:
        Armeense genocide - https://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_Genocide
        Sjoa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jom_Hasjoa


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over muziek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Muziek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - We blijven (bijna) allemaal thuis: vijf tips om optimaal op afstand te videobellen
https://www.ad.nl/dossier-ad-tech-beste-koop/we-blijven-bijna-allemaal-thuis-vijf-tips-om-optimaal-op-afstand-te-videobellen~a70e8256/
- Kabinet en OV denken aan reserveringsapp voor trein en bus
https://www.ad.nl/binnenland/kabinet-en-ov-denken-aan-reserveringsapp-voor-trein-en-bus~aeed1eb6/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Netflix biedt documentaires aan voor scholen – gratis
https://computertaal.info/2020/04/21/netflix-biedt-documentaires-aan-voor-scholen-gratis/
- Van Brexit tot COVID-19, welkom bij de “oplichters”
https://computertaal.info/2020/04/23/van-brexit-tot-covid-19-welkom-bij-de-oplichters/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple en Google beloven 'coronatracker'-api uit te zetten na de pandemie
https://tweakers.net/nieuws/166404/apple-en-google-beloven-coronatracker-api-uit-te-zetten-na-de-pandemie.html
- Google werkt aan optie om gesprekken vanuit Telefoon-app op te nemen
https://tweakers.net/nieuws/166394/google-werkt-aan-optie-om-gesprekken-vanuit-telefoon-app-op-te-nemen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- België nog steeds achteraan op Europese glasvezelrangschikking, ondanks snelle groei
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgie-nog-steeds-achteraan-op-europese-glasvezelrangschikking-ondanks-snelle-groei/article-news-1592093.html
- Proximus verhoogt uploadsnelheden van vast internet
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/proximus-verhoogt-uploadsnelheden-van-vast-internet/article-news-1592047.html



*** TANDEMTECH


- OnePlus 8 Pro review: verwacht het onverwachte
Gigantisch in meer dan één opzicht
https://tandemtech.be/oneplus-8-pro-review-screen-camera-smartphone-samsung-e1ae83d815ce
- ‘5G: De ruggengraat van onze toekomst’ is de ideale inleiding tot 5G
Tom Cassauwers schreef een must-read voor iedereen met een beetje interesse in de toekomst
https://tandemtech.be/5g-de-ruggengraat-van-onze-toekomst-tom-cassauwers-review-ad95ad96aafd


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Zoals de bankencrisis een mijlpaal was voor fintech, wordt Covid-19 dat misschien voor VR en AR
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/zoals-de-bankencrisis-een-mijlpaal-was-voor-fintech-wordt-covid-19-dat-misschien-wel-voor-vr-en-ar
- Geef de échte, gezonde start-ups een eerlijke kans om corona te overleven
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/geef-de-echte-gezonde-start-ups-een-eerlijke-kans-om-corona-te-overleven




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: BEGINNEN MET TIKTOK

Het is enkel voor jongeren - en ben je boven de 30, dan maak je jezelf belachelijk wanneer je eraan begint. Of niet? Bij Schamper hebben ze een goede gids samengesteld over hoe je met TikTok begint.
[Taal: NL]
https://www.schamper.ugent.be/daily/pov-de-irritante-vriendin-die-in-elke-conversatie-over-tiktok-begint


TIP: HOE JE KINDLE-BIBLIOTHEEK ORGANISEREN
De Kindle is een prima e-reader, maar wanneer je al een flink aantal boeken gelezen hebt, is er niet echt een goede manier om die netjes te rangschikken in een virtuele bibliotheek.
Dit artikel bij PCWorld reikt je tips aan om je collectie netjes te catalogeren. Je hebt nu toch tijd, nu je thuis zit. Begin er maar meteen aan!
https://www.pcworld.com/article/3538389/how-to-organize-your-kindle-library.html#tk.rss_all


TIP: MP4 BESTANDEN BEWERKEN
Voor de afwisseling eens een tekst in het Frans - kwestie van je wat extra taalles te geven nu je thuis zit. Korben legt uit hoe je met MP4 Tools je MP4 (video-)bestanden bewerken kan.
De Korben site is trouwens interessant om te volgen (ook op Twitter!)
https://twitter.com/Korben
https://korben.info/manipulez-vos-fichiers-mp4-avec-mp4tools.html


TIP: MAAK EEN TO DO-LIJST MET GOOGLE SHEETS

Er bestaan tal van apps waarmee je to do-lijstjes kan aanleggen. Maar misschien heb jij tot nu toe de app nog niet gevonden die perfect aan jouw vereisten beantwoordt.
Wist je dat je zelf heel eenvoudig een to do-lijstje kan maken in een rekenblad (spreadsheet)? Bij TNW vind je de instructies hiervoor. Aan de slag!
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/basics/2020/04/20/holy-sheet-simple-to-do-list-google-sheets





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WINDOWS NOTEPAD KRIJGT NIEUWE FUNCTIES


Notepad - het is een van onze favoriete apps op Windows. Want het is volkomen veilig om teksten te schrijven zonder enige opmaak. Notepad zat altijd al standaard in het Windows OS, maar nu kan je het ook als aparte app verkrijgen. En het heeft enkele nieuwe functies. Zo onthoudt de app bij zoeken/vervangen ook de vorige waarden, en de manier waarop je de opties bij het zoeken invulde. Bovendien kan je, wanneer je eerst een deel van de tekst selecteert, het zoeken beperken tot die tekst
Text zooming wil zeggen dat je snel met CTRL_Plus of CTRL_Min kan in- en uitzoomen op de tekst.
Meer details bij Betanews.
https://betanews.com/2020/04/19/notepad-app-microsoft-store/
https://betanews.com/2020/04/19/notepad-app-microsoft-store/


DASH: PLEX MEDIA SERVER APP
Plex heeft een nieuw product uitgebracht dat graag gebruik wil maken van de populariteit van WinAmp - en noemt het dus PlexAmp. Het is een player voor iOS, Android en macOS, maar ook Windows en Linux.  En er is ook een app om de Plex media servers te beheren: Plex Dash.
Bij Betanews lees je meer.
https://betanews.com/2020/04/17/plexamp-plex-dash/
https://play.google.com/store/apps/details?id=tv.plex.labs.dash


FOXIT READER: UPDATE


Foxit Reader is als PDF-tool heel populair, maar er is een beveiligingslek ontdekt dat tamelijk gevaarlijk is. Gelukkig is er een nieuwe versie van deze tool, waarin het euvel verholpen werd. Werk je met Foxit Reader, controleer dan welke versie je hebt - je zou versie 9.7.2 moeten installeren, wil je veilig zijn.
https://www.foxitsoftware.com/pdf-reader/
https://www.chip.de/news/BSI-warnt-vor-Foxit-Reader-Update-fuer-PDF-Tool_126605149.html


TABLACUS EXPLORER: WERKEN MET TABBLAADJES
Deze tool is een alternatief voor de standaard Explore van Windows. Het bijzondere is dat je met tabblaadjes kan werken. De tool is portable, wat wil zeggen dat er geen installatie nodig is.
https://tablacus.github.io/explorer_en.html


CORONA APP
Wil je weten hoe zo'n corona tracking app eruit ziet? In Duitsland heeft een onderzoeksteam een demo-app voorgesteld. Bij Chip vind je een versie voor Android en iPhone/iPad.
https://www.chip.de/news/Erste-Corona-App-Demo-ab-sofort-verfuegbar-So-sollen-die-Tracing-Apps-zum-Coronavirus-aussehen_182639402.html


VIVALDI BROWSER VOOR ANDROID


Vivaldi wordt door velen als een goed alternatief beschouwd voor de Firefox of Chrome browser. Nu is er ook een versie voor je Android toestel.
Het bijzondere aan de browser is dat privacy voorop staat. Wachtwoorden worden bijvoorbeeld end-to-end versleuteld opgeslagen. Je kan ook snel tussen zoekmachines wisselen.
https://www.chip.de/downloads/Vivaldi-Android-App_173153268.html
https://vivaldi.com/de/


HOME WORKOUTS: FITNESS
We blijven binnen zitten, we houden dat goed vol. Maar 'zitten' - tja, dat is niet goed voor je gezondheid. Dus een beetje bewegen moet! Deze app voor Android is momenteel gratis (normaal kost hij €1,79). Profiteer er dus van!
https://play.google.com/store/apps/details?id=fitness.workouts.home.workoutspro


BING WALLPAPER APP


Met deze app voor je Windows desktop kan je automatisch Bing Wallpapers downloaden, en als achtergrond zetten voor je systeem. Let wel op tijdens de installatie, want er is een optie om Bing als standaard zoekmachine te zetten in je browser. Je moet dus "Set Bing as my homepage" en "Set Bing as my default search provider" uitvinken vooraleer je op Installeren drukt.
https://betanews.com/2020/04/23/bing-wallpaper/
https://www.microsoft.com/en-us/bing/bing-wallpaper


APPLE MUSIC VOOR SAMSUNG
De Apple Music app is nu verkrijgbaar voor alle Samsung tv's van de jaren 2018, 2019 en 2020. Die ondersteunen ook al de Apple TV app. Met Apple Music krijg je toegang tot speellijstjes, video's en radiostations.
https://www.theverge.com/2020/4/23/21231790/samsung-smart-tv-apple-music-app-available

 (Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een criticus is een man zonder benen
die onderricht geeft in hardlopen.
-Channing Pollock-