Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/4/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1152 van 11/4/2020Gegroet lezer,

Voor het voorwoord van deze week volstaat deze tekst, die wij op Twitter vonden bij @Koevsjinka

Bovenal, blijf in uw kot.
Behoed uw naasten voor uw snot.
Veilig zult g'u distantiëren.
Marc en Maggie zult gij eren.

Voor zorgverleners zult gij klappen.
En vader, moeder, leert gij appen.
Hoest niet, geef geen ergernis.
Kijk welk nieuws betrouwbaar is.

Wij hebben alvast getracht om zoveel mogelijk correct nieuws voor u bijeen te sprokkelen. Veel leesplezier, en hou het veilig! Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CORONAVIRUS: TECH STRIJDT TEGEN HET VIRUS
Verleden week hadden wij al initiatieven vermeld van grote techbedrijven zoals Google en Facebook, om te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. De New York Post maakte een mooie opsomming van initiatieven op kleinere schaal. Zo heeft een designer een "hygiënische haak" gemaakt. Dat is een klein voorwerp dat past in je broekzak. Het is gemaakt van niet-poreus materiaal zodat het gemakkelijk gereinigd kan worden. De bedoeling: met deze haak kan je een deur openen, zonder de klink met je handen te moeten aanraken.

Het designbedrijf CAD Crowd schreef een wedstrijd uit voor praktische toestelletjes die je moeten helpen om veilig te leven zonder het virus verder te verspreiden. Er kwamen 65 bijdragen binnen, waaronder een spray die ontsmettingsmiddel spuit en aan je pols bevestigd wordt. Of halve handschoenen, zodat je met je knokkels de knop in de lift kan aanraken.

Verder zijn er ook startups die hun uitvinding of product aanpassen aan de veranderde tijden. Zo hadden twee broers een polsbandje bedacht dat tieners moet verhinderen om aan de huid van hun gezicht te krabben, aan hun haar te trekken, op hun nagels te bijten. Dat polsbandje wordt nu gebruikt om je te verhinderen om aan je gezicht te komen: want dat is een van de gevaren voor besmetting.

Knap! Je ziet dat de mens veerkrachtig is en blijft!
https://nypost.com/2020/04/01/mother-of-invention-the-new-gadgets-dreamt-up-to-fight-coronavirus/CORONAVIRUS: KADER OM AI IN TE ZETTEN BIJ DE STRIJD
Om het virus te bestrijden, wordt overwogen om ook Artificiële intelligentie in te zetten. Maar dat moet wel in een streng kader, en daarover wordt nu nagedacht.

AI expert Mark Minevich legt in een artikel bij TechCrunch de principes uit. Zo moeten data geanonimiseerd worden, moet het doel beperkt blijven tot het bestrijden van het virus, moet kennis gedeeld worden en moet er toegang zijn tot de kennis, en moet het gebruik van AI beperkt zijn in de tijd. Dit alles moet voorkomen dat tijdelijke maatregelen langer blijven duren, en zouden blijven bestaan wanneer de reden ervoor, de uitbraak van het coronavirus, er niet meer is.

Het UNICRI, kort voor United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute, werkt momenteel deze principes uit tot afspraken.


https://techcrunch.com/2020/04/02/using-ai-responsibly-to-fight-the-coronavirus-pandemic/ZOOM: ENKELE SCHERPE KANTJES
Je kon verleden week al lezen dat Zoom uitgegroeid is tot een grote hit onder de videoconferencing tools, nu iedereen thuis blijft. Zoom is nu eenmaal gemakkelijk in het gebruik, en met de gratis versie kan je tot 40 minuten lang een videogesprek houden met meerdere personen.

Maar er blijken enkele scherpe kantjes te zitten aan de software. Om te beginnen was er het feit dat Zoom ook bij jouw Facebookaccount langs gaat om je in te loggen. Verder werd verleden week bekend dat sommige gesprekken via China omgeleid werden - wat heel wat mensen ongerust maakt over hun privacy (1).

En dan is er ook nog het fenomeen van "zoombombing". Mensen die niets leuker vinden dan Zoomgesprekken die niet beveiligd zijn met een wachtwoord, te gaan verstoren. Zij spraken af via Instagram en Twitter accounts, boodschappenborden op Reddit en 4Chan om samen hun raid uit te voeren (2).

Tijdens zo'n raid vertonen die pesters dan schokkende afbeeldingen, racistische taal, en vloeken om de videogesprekken te verstoren. Degene die de meeting organiseert kan de indringer wel verwijderen, maar het blijft wel heel ergerlijk. Bij New York Times lees je enkele voorbeelden van dergelijke verstoorde gesprekken.

Bij iMore kan je dan weer lezen dat de versleuteling, die normaal gezien end-to-end zo moeten zijn, toch niet zo veilig is (3).
https://techcrunch.com/2020/04/03/zoom-calls-routed-china/
https://www.nytimes.com/2020/04/03/technology/zoom-harassment-abuse-racism-fbi-warning.html
https://www.imore.com/today-zoom-not-suited-secrets-encryption-issues-and-moreCORONAVIRUS: TECH AAN DE SLAG
Net zoals de voorbije weken, hebben verschillende techbedrijven hun fabricatie of werking aangepast om mee te strijden tegen het coronavirus.

Zo heeft Tesla een video gepubliceerd van een beademingstoestel, dat gemaakt wordt van onderdelen van de Tesla Model 3. Zo wordt het aanraakscherm van de infotainmentmodule gebruikt als interface, en het moederbord drijft de kleppen aan en controleert de hoeveelheid gassen. Het toestel is nog niet goedgekeurd en evenmin klaar voor productie (1).

Een team experts in biomedische engineering van enkele Britse universiteiten hebben een manier ontwikkeld om de beademingsapparatuur die je ziet bij eerste hulp, waarbij een zak manueel als blaasbalg gebruikt wordt, ingezet kunnen worden wanneer er geen beademingsmachine voorhanden is.  Zij bedachten een toestel dat simpel ineengezet kan worden en met gewone stroom of een 12Volt autobatterij werkt, en dat twee patiënten tegelijkertijd kan beademen door automatisch in de zak te knijpen (2).

Apple heeft 20 miljoen maskers uit de fabrieken van zijn bevoorradingsketen verzameld, om die aan gezondheidswerkers te geven. Het heeft ook een plexiglas gezichtsscherm ontworpen, waarvan al een deel naar een hospitaal in Santa Clara Valley verzonden werd. Het hoopt 1 miljoen schermen per week te kunnen maken (3)!

En tot slot: Creative Destruction Lab is een accelerator, die research door academici en startups in verschillende wetenschappen aanmoedigt. Het heeft nu een nieuwe afdeling geopend, CDL Recovery, die specifiek gericht is op wat er na de pandemie komen gaat. Met name dus om de problemen op het gebied van gezondheidszorg en economie aan te pakken. Ook daar moet nu al over nagedacht worden.
https://thenextweb.com/cars/2020/04/06/watch-how-tesla-engineers-are-building-a-ventilator-using-car-parts/?utm_campaign=tweet1
https://techcrunch.com/2020/04/06/researchers-develop-emergency-ventilator-based-on-resuscitation-bags-used-in-ambulances/
https://9to5mac.com/2020/04/05/tim-cook-face-shields-masks/CORONAVIRUS: ZOOMBOMBING EN UPDATE VOOR SKYPE
We hadden het gisteren al over 'zoombombing', de kwalijke praktijk waarbij onverlaten videoconferentiegesprekken via het populaire Zoom verstoren. Omdat daar vaak pornografie aan te pas komt en racistische taal, hebben verschillende scholen in de VS al hun leerkrachten verboden om Zoom te gebruiken. De Amerikaanse overheid kondigt ook aan dat mensen die zich aan zoombombing wagen, strafbaar zijn en vervolgd zullen worden (1).

Zoom heeft ondertussen gereageerd. Vanaf 5 april moet je nu een wachtwoord invullen vooraleer je kan deelnemen aan een gesprek op basis van je Meeting ID. Ook worden virtuele wachtzalen standaard geactiveerd, wat wil zeggen dat de gastheer of gastvrouw manueel de mensen die zich in de wachtkamer aandienen, moet toelaten vooraleer zij aan het gesprek kunnen deelnemen (2).

Als je geen Zoom gebruiken mag, dan moet je natuurlijk uitkijken voor alternatieven. Microsoft Skype probeert nu dus terug in de gunst te komen: het heeft enkele aanpassingen uitgevoerd die het terug interessanter moeten maken om met Skype te werken. Zo kunnen mensen aan cross-platform videoconferenties deelnemen. Je kan nu ook Skype downloaden zonder een account te moeten invullen. Er werd ook een Skype webpagina online gezet, waar iedereen een gratis Skypemeeting kan opstarten, vanop elk toestel, gewoon via de browser. Meer bij 9o5Mac.
https://www.washingtonpost.com/education/2020/04/04/school-districts-including-new-york-citys-start-banning-zoom-because-online-security-issues/
https://techcrunch.com/2020/04/03/zoom-waiting-rooms-default/
https://9to5mac.com/2020/04/03/skype-ditches-account-download-requirements-now-link-based-free-calls/CORONAVIRUS: TRACKINGPROTOCOL
Het wordt door vele experts gezegd: om uit de lockdown te geraken, is een zekere vorm van tracking nodig. De bedoeling: wanneer bij jou een besmetting vastgesteld wordt, kan via tracking van je smartphone nagegaan worden met wie jij in nauw contact was, zodat die persoon verwittigd kan worden. Het grote probleem hierbij is natuurlijk privacy.

Nu hebben 25 experten van zeven onderzoeksinstellingen uit heel Europa een whitepaper gepubliceerd, waarin een veilig protocol voor COVID-19 tracking op basis van bluetooth voorgesteld wordt. Het heet DP-PPT en heet Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing.  Hierbij wordt de privacy gewaarborgd doordat alle contact tracking op het toestel zelf geschiedt, en er gewerkt wordt met tijdelijke bluetooth identifiers. Hierdoor worden de ID's niet centraal verzameld, wat het gevaar voor je privacy vermindert. En het zou ook gemakkelijk moeten zijn om deze tracking te ontmantelen, zodra de crisis voorbij is. Want dat is ook een van de pijnpunten: zodra deze tracking op punt staat, zouden sommige landen wel eens in de verleiding kunnen komen om hun burgers te blijven observeren via deze tracking.
https://techcrunch.com/2020/04/06/eu-privacy-experts-push-a-decentralized-approach-to-covid-19-contacts-tracing/FACEBOOK: TOOLS VOOR KOPPELS EN TOERNOOIEN
Vandaag even wat 'gewone' tech. Om te beginnen twee berichtjes van Facebook. Het heeft een nieuwe tool uitgebracht, Tuned, die bedoeld is voor koppels. Zij kunnen hiermee een eigen sociaal netwerk maken, enkel voor henzelf. Daarin kunnen zij hun gemoedsstemming delen, muziek uitwisselen, een digitaal knipselboek creëren waarmee zij dan elkaar foto's kunnen sturen, notities en voice memo's.

Deze tool is voorlopig enkel als OS app verkrijgbaar, en is gratis. Je hebt geen Facebook account nodig, maar ongetwijfeld zullen de Facebook gebruiksregels gelden, wat betekent dat de content die er gedeeld wordt, gebruikt kan worden om advertenties te tonen. Meer bij The Verge (1).

De tweede nieuwigheid is dat je bij Facebook Gaming voortaan toernooien kan organiseren voor liefhebbers van e-sport over de hele wereld. De toernooien zouden de mensen moeten helpen om beter om te gaan met het isolement dat zij ondervinden, nu de halve wereld in lockdown is.

Iedereen kan hierbij een toernooi organiseren, of eraan deelnemen. Alle scores worden virtueel bijgehouden, en de actie wordt live gestreamd. Venturebeat vertelt er alles over (2).
https://www.theverge.com/2020/4/7/21212139/facebook-tuned-app-relationship-couples-launch
https://venturebeat.com/2020/04/07/facebook-gaming-launches-tournaments-for-esports-amateurs/WHATSAPP: MINDER AUTOMATISCH FORWARDEN
Er circuleren heel wat valse berichten over het coronavirus - medicijnen of methodes die zouden werken, valse cijfers, complottheorieën... Sommige van die berichten kunnen grote schade aanrichten - denk je eens in dat er een bericht rondgestrooid zou worden dat er een harde lockdown komt, waarbij niemand nog buiten mag. Je mag er niet aan denken wat dit voor een rush op de supermarkten zou ontketenen!

Een van de tools die gebruikt worden om die geruchten te verspreiden is WhatsApp. Daarbij is het probleem dat WhatsApp zelf die berichten niet controleren kan, omdat alles end-to-end versleuteld is en het dus niet ziet wàt er in de berichten staat. In tegenstelling tot Twitter en Facebook, die erg hun best doen om die valse geruchten te censureren, kàn WhatsApp dat dus niet.

Daarom heeft het nu de enige maatregel genomen die het kan nemen: het forwarden van dergelijke boodschappen wordt beperkt. Krijg jij een boodschap die veel rondgestuurd wordt (meer dan 5 keer), dan kan je die zelf nog maar 1 keer naar een chatgroepje sturen. Vroeger kon je dat naar 5 sturen. Je kan dus nog wel forwarden, maar het moet manueel, en dat zal hopelijk mensen toch weerhouden om dat valse nieuws verder te verspreiden.

Meer bij The Guardian.
https://www.theguardian.com/technology/2020/apr/07/whatsapp-to-impose-new-limit-on-forwarding-to-fight-fake-newsNETFLIX: TOOLS VOOR OUDERS
Nu bij vele ouders de kinderen de hele tijd thuis zijn, wordt er uiteraard duchtig naar Netflix gekeken. Maar de meeste ouders hebben toch wel graag wat controle over wat hun kinderen bekijken.

Netflix komt hen tegemoet met nieuwe tools: voortaan kunnen ouders filteren wat hun kinderen mogen zien, en ook reeksen en films volledig uit het aanbod verwijderen.  Als zij bijvoorbeeld menen dat een bepaalde reeks niet geschikt is voor zoon- of dochterlief, dan kunnen zij dit aangeven en het kind zal dan die reeks niet te zien krijgen bij het keuzevak. Wat filters betreft is er de mogelijkheid om op kwotering te filteren en op G-rating (voor alle leeftijden).

Deze opties zitten voortaan in het algemene scherm voor iedereen, maar ook in de speciale portaalsite voor kinderen.
https://www.theverge.com/2020/4/7/21211338/netflix-parent-controls-filter-movies-tv-shows-rating-pin-passwordGOOGLE STADIA GAMINGDIENST TIJDEIJK GRATIS
Google heeft aangekondigd dat zijn streaming platform voor videogames Stadia gratis is voor iedereen met een Gmail adres, in de 14 landen waar de dienst al uitgerold is. Je moet nog wel een game aankopen om het te bezitten, maar je kan het daarna wel op een pc, Chrome OS tablet, een Google Pixel smartphone spelen of androidtoestellen die het ondersteunen.

De Stadia Pro versie die normaal gezien $9,99 kost, en toegang geeft tot negen games, zal twee maanden gratis uitgeprobeerd kunnen worden. Wie al een Pro account heeft, krijgt 2 maanden gratis.

Google zal wel de standaard resolutie in Stadia Pro van 4K laten dalen naar 1080p, omwille van de bandbreedte, maar je kan dat in je instellingen terug aanpassen.

Leuk van Google, dat gratis aanbod, maar volgens insiders is het 'too little, too late': Google had dat vanaf het begin moeten doen, toen het zijn gaming dienst lanceerde, om zo een massa gebruikers aan te trekken...
https://www.polygon.com/2020/4/8/21213551/google-stadia-free-pro-subscriptionZOOM GAAT SLEUTELEN AAN ZIJN BEVEILIGING
Nog een geval van 'too little too late' is Zoom. Er is heel wat kritiek op deze populaire videoconferentiedienst, omdat hij veel te laks zou omspringen met de beveiliging. Door die zwakke beveiliging is o.a. het fenomeen 'zoombombing' ontstaan, waarbij hackers binnendrongen in gesprekken.

Zoom neemt nu maatregelen. Er wordt een raad van Chief Information Security Officers opgericht, die afkomstig zijn van andere bedrijven waaronder Netflix, NTT Data, HSBC en EA. Ook werd Alex Stamos aangetrokken, een professor aan Stanford en voormalig hoofd beveiliging bij Facebook. Die moeten het beleid van Zoom bijschaven (1).

Eén concrete maatregel werd inmiddels al uitgevoerd: de ID van het gesprek wordt niet meer vermeld in de titelbalk. Dat lijkt een kleine wijziging, maar toch wel erg belangrijk. Want deelde je een screenshot van je scherm, dan konden anderen die ID lezen, en zo in je gesprek inbreken (2).

Maar of deze maatregelen de kwalijke reputatie die Zoom inmiddels verworven heeft, terug kunnen herstellen, is nog de vraag.

Zo heeft Google inmiddels beslist dat het de Zoom app als een beveiligingsrisico beschouwt. Op de computers die de Google-medewerkers gebruiken, en die door Google beheerd worden, zal Zoom gedeactiveerd worden (3).
https://blog.zoom.us/wordpress/2020/04/08/update-on-zoom-90-day-plan-to-bolster-key-privacy-and-security-initiatives/
https://www.bleepingcomputer.com/news/software/zoom-removes-meeting-ids-from-client-title-bar-to-boost-security/
https://www.theverge.com/2020/4/8/21213978/google-zoom-ban-security-risks-hangouts-meetCORONA: OPEN IP
Mozilla, Creative Commons en Intel zijn enkele van de bedrijven die toegetreden zijn tot Open COVID Pledge, een initiatief waarbij men tijdelijk gratis gebruik mag maken van werken waarop normaal intellectuele eigendomsrechten berusten, voor zoverre dit gebeurt om technologieën te ontwikkelen voor de diagnose, preventie of behandeling van COVID-19. Het gaat dus om patenten, copyrights enz. Dit gebruik zou teruggaan tot 1 december 2019 en duren tot 1 jaar nadat de WHO verklaart dat de pandemie voorbij is.https://venturebeat.com/2020/04/07/intel-mozilla-creative-commons-join-pledge-to-make-ip-freely-available-to-fight-coronavirus/CORONA: TECH-UPDATE
Zoals al vaker gedaan de laatste weken, even een update over hoe techbedrijven hun productieproces aanpassen om mee te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Zo is Foxconn, een van de grootste Chinese fabrikanten en onderaannemer voor Apple, begonnen samen te werken met Medtronic. Het maakt beademingstoestellen die ingezet kunnen worden bij de behandeling van COVID-19 patiënten. Het medisch en technisch personeel van Medtronic werkt bij Foxconn om daar een productie op te zetten die klaar is over een 4 tot 6 weken. Opvallend: de productie wordt niet opgezet in China, maar wel in de fabriek in het Amerikaanse Wisconsin. En Medtronic heeft het ontwerp voor zijn PB-560 beademingsmachine in open source gegeven, zodat ook anderen ermee aan de slag kunnen.

Ook Ford Motor Company werkt aan beademingstoestellen. Het verwacht in de volgende 100 dagen een 50.000 toestellen te kunnen maken, in samenwerking met GE Healthcare. Een andere autofabrikant, General Motors, zal 30.000 beademingstoestellen maken in samenwerking met Ventec Life Systems.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-foxconn-medtronic/taiwans-foxconn-says-to-make-ventilators-with-medtronic-idUSKBN21Q0DG?feedType=RSS&feedName=technologyNewsCORONA: TESTEN EN APPS
Wanneer je het vorige bericht leest, over de beademingstoestellen, dan zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat er op langere termijn gewerkt wordt. Wat doet veronderstellen dat de pandemie nog niet meteen achter de rug zal zijn.

Momenteel wordt de verspreiding van het virus overal vertraagd, door de bewegingsvrijheid van de mensen te beperken, met harde of zachte lockdowns. Hierdoor kunnen de gezondheidssystemen de toevloed aan patiënten ook min of meer aan. Maar het nadeel is dan weer dat de economie eraan gaat. Anderzijds: wanneer die lockdown opgeheven wordt, dan is het risico groot dat er terug besmettingen komen, dat de gezondheidssystemen onderuit gaan en mensen sterven. En ook dat is slecht voor de economie.

Hoe moet het dan wel? In de podcast DailyTechnewsshow worden verschillende  pistes besproken.

Zo pleiten Paul Romer, laureaat voor de Nobelprijs economie, en vele andere economen en gezondheidsexperts ervoor dat de overheden zich focussen op meer en geregeld testen - niet van de mensen mét symptomen, maar van de mensen zonder symptomen. Zo kan je vaststellen wie geïnfecteerd is en wie niet. Besmette mensen zonder symptomen zouden dan in quarantaine moeten gaan tot zij negatief testen, en dan pas aan het werk mogen, reizen en terug sociale omgang hebben. Maar testen moeten uitgevoerd blijven, elke twee weken of zo.

Moeten die testen verplicht worden bij wet? Je zou het testen vrijwillig kunnen maken, maar dan wel met voldoende sociale druk om ervoor te zorgen dat mensen zich eraan houden. Door bijvoorbeeld bedrijven de mogelijkheid te geven om klanten te bedienen die niet getest zijn.

Onder die voorwaarde zou de economie terug kunnen herstarten tegen juni. Volgens een onderzoek van Boothe School zou 93% van de economen het erover eens zijn dat een massale verhoging van de testen nodig is om economisch te kunnen herstarten. Maar daarvoor moet wel geld gevonden worden, en de capaciteit van de labo's moet drastisch verhoogd worden.

Een andere piste is het traceren van mensen via de smartphone, om bij besmetting de personen te kunnen verwittigen, die met een patiënt in aanraking geweest zijn. Het grote probleem daarbij is de privacy.

Wetenschappers aan het MIT hebben nu een systeem uitgedacht dat zij PACT noemen, kort voor Private Automatic Contact Tracing. Dat maakt, net zoals vele andere ideetjes die nu geopperd worden, gebruik van bluetooth op de smartphone. Maar om de anonimiteit te waarborgen, wordt aan elk toestel een willekeurig nummer toegekend, dat niet gelinkt is aan enige andere informatie.

Je toestel zendt dat nummer uit naar de toestellen in jouw omgeving, en noteert op jouw toestel welke andere nummers binnen de 12 meter afstand waren. Wanneer iemand positief test, dan kan zijn toestel een lijst met alle nummers waarmee hij de laatste twee weken in contact was, uploaden naar een database. Jouw toestel gaat automatisch in die database van bevestigde positieve gevallen kijken of jouw nummer erin voorkwam. Is dat het geval, dan kan je jezelf in quarantaine zetten of jezelf laten testen. Het voordeel van dit systeem: er wordt helemaal geen gebruikgemaakt van geolocatie of van persoonlijke informatie.
https://www.technologyreview.com/2020/04/08/998785/stop-covid-or-save-the-economy-we-can-do-both/
https://techcrunch.com/2020/04/09/mit-develops-privacy-preserving-covid-19-contact-tracing-inspired-by-apples-find-my-feature/
https://www.engadget.com/automatic-covid-19-contact-tracing-mit-192535783.htmlCORONA: MICROSOFT ZIET GROTE STIJGING IN GEBRUIK TEAMS
Een van de tools die je kan gebruiken om van thuis uit te werken en vergaderen, is Microsoft Teams. Zelf hebben wij het deze week uitgeprobeerd, en het werkt echt heel vlot om met meerdere mensen bijeen te komen en te overleggen. De beeldkwaliteit is super, de klank prima, en er waren haast geen haperingen.

Blijkbaar zijn wij niet de enigen die overgestapt zijn op Teams. Volgens cijfers van Microsoft is het gebruik van Teams in het algemeen van 32 miljoen actieve gebruikers naar 44 miljoen gestegen, in amper een week tijd.  Het gebruik van de videoconferentiefunctie van Teams is met 200% gestegen tegenover midden maart, toen er 900 miljoen meeting-minuten geteld werden, tegenover nu 2,7 miljard.

Dit zorgt ervoor dat de medewerkers van Microsoft zich nu massaal focussen om deze tool verder uit te breiden. Zo kan je voortaan je achtergrond zelf wijzigen, zodat niet iedereen de rommel in je kamer kan zien. Het virtueel opsteken van je hand om het woord te vragen zal eind deze maand voor iedereen beschikbaar zijn.

Verder wordt er gewerkt aan een weergave van de deelnemers, zodat er meer personen tegelijkertijd weergegeven kunnen worden.

Bij The Verge lees je meer.
https://www.theverge.com/2020/4/9/21214314/microsoft-teams-usage-coronavirus-pandemic-work-habit-change

  
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SMARTBRA: SLIMME LINGERIE
Studenten van de Zwitserse universiteit EPFL hebben een slimme bh bedacht. Die is niet alleen bijna onzichtbaar onder kledij, maar zou ook borstkanker kunnen ontdekken in een vroeg stadium.

De SmartBra maakt gebruik van ultrasone golven, die gegenereerd worden door piëzo-elektrische sensoren in de bh, in plaats van energiezuinige röntgenstralen die gebruikt worden bij een mammogram. Die sensoren halen hun energie door de druk die uitgeoefend wordt op piëzo-elektrisch materiaal.

De studenten zouden de SmartBra in 2020 op de markt brengen.
https://www.engadget.com/2020-04-03-smartbra-detects-breast-cancer.htmlFIREFOX: VERSIE 74

Er komt een nieuwe versie aan van de Firefox browser - versie 74. De meest opvallende nieuwigheid is de grotere adresbalk, die suggesties voor websites zal tonen met een groter lettertype en kortere URL's.

Zoals je weet kan je de adresbalk ook als zoekbalk gebruiken. Daarbij werd nu een verandering doorgevoerd: tik je daar een zoekopdracht in, dan zal je bijkomende moeilijke zoektermen te zien krijgen terwijl je aan het typen bent.

En klik je deze adresbalk aan, dan krijg je een lijst te zien met de meestbezochte websites. Is een van deze websites al geopend in de browser, dan krijg je naast het adres de optie om naar dat tabblad te wisselen.

Handige verbeteringen! Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/firefox-revamped-address-bar-search-130000450.htmlANDROID: PARTITIES VOORTAAN VEREIST

In 2016 is met Android 7.0 een systeem in voege gegaan waarbij met partities (opdeling van de harde schijf) gewerkt wordt om updates te installeren. Hierbij wordt de update geïnstalleerd op een partitie die op dat moment inactief is, zodat je je telefoon gewoon kan gebruiken tijdens de installatie.

Wanneer de installatie dan gedaan is, moet je enkel snel je smartphone herstarten, waarbij je telefoon schakelt naar de geüpdatede partitie, wat de update actief maakt.

Tot nu toe ondersteunden niet alle fabrikanten van androidtoestellen dit systeem. Maar vanaf Android 11 zal het verplicht worden voor àlle toestellen, zo weet Thurrott te vertellen.
https://www.thurrott.com/google/234456/google-will-require-new-android-11-devices-to-support-seamless-updates


GOOGLE LANCEERT BRAILLEKLAVIER VOOR ANDROID

Een virtueel brailleklavier voor androidtoestellen, dat is het laatste nieuwe dat Google aangekondigd heeft. Met dat klavier kunnen mensen met slecht zicht of die blind zijn, op hun smartphone typen zonder extra hardware te moeten aansluiten.

Het klavier maakt gebruik van een layout met 6 toetsen, die elk een van de 6 braillepunten vertegenwoordigen. Het werd ontwikkeld in samenwerking met braille-ontwikkelaars en gebruikers. Het kan gebruikt worden op elke app waar je normaal gezien iets kan intypen, bijvoorbeeld social media, sms-berichten en e-mail apps.

Volgens de WHO zijn er 2,2 miljard mensen wereldwijd die verminderd zicht hebben of blind zijn. Voor hen is dit een welkome functie.

Het klavier kan gedownload worden in de Android Accessibility Suite in de Google Play Store. Je toestel moet Android 5.0 of hoger draaien.
https://venturebeat.com/2020/04/09/google-launches-braille-keyboard-for-android-devices/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.marvin.talkback&hl=en_US

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


RADIOHEAD CONCERTEN OP YOUTUBE

Ben je fan van Radiohead? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Want om mensen te helpen de verveling te verdrijven, nu je noodgedwongen thuis moet blijven, heeft Radiohead films van zijn concerten uitgebracht op YouTube. De eerste link is die van het Radiohead kanaal op YouTube, de tweede van een artikel waarin je meer informatie krijgt over de verschillende concerten.
https://www.youtube.com/channel/UCq19-LqvG35A-30oyAiPiqA
https://pitchfork.com/news/radiohead-adding-concert-films-to-youtube-to-ease-self-isolation/?utm_medium=social&mbid=social_twitter&utm_social-type=owned&utm_source=twitter&utm_brand=p4k


JOGGEN MET EEN STADGIDS
Helaas ben je nu ook beperkt wanneer je je dagelijkse rondje loopt. En is dit bericht momenteel enkel bestemd voor wie in Antwerpen woont. Stadgids Wim heeft namelijk een podcast gemaakt die je kan beluisteren terwijl je aan het lopen bent. Het is een toer van 5 km rond het eilandje.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/03/steek-tijdens-het-joggen-eens-een-stadsgids-in-je-oortjes/
https://www.make-antwerp-great-again.be/


 
De nieuwe oogst


   
YTMND IS ER TERUG
Deze site, een afkorting voor "You're the man now, dog!", was een tijdje terug heel populair als meme-site. Dankzij de hulp van fans is ze er nu terug. Met een heel nostalgische eighties-sfeer en afbeeldingen.
[Taal: >ENG]
https://ytmnd.com/
https://www.vice.com/en_us/article/z3b7p3/early-meme-site-ytmnd-has-been-resurrected-with-the-help-of-fans


BERENJACHT

Voor ouders die met de kinderen thuis zitten in deze blijf-in-uw-kot tijd, werd een leuk initiatief bedacht: mensen zetten knuffelberen achter het raam, die de kinderen dan moeten ontdekken tijdens een wandeling.
@KarelCrombecq heeft nu een site gemaakt, waar je de beertjes registreren kan en verzamelen. Het artwerk is van PoodleSoup.
[Taal: NL]
https://www.berenjacht.org/


OUR WORLD IN DATA
Wie de actuele cijfers over de verspreiding van het coronavirus volgen wil, moet op deze website zijn. Resultaten van alle landen, met duidelijke vermelding van de bronnen ook.
[Taal: ENG]
https://ourworldindata.org/


CORONAVIRUS: OPROEP VAN HET RODE KRUIS
Het Rode Kruis zal vanaf 15 april plasma inzamelen van genezen coronapatiënten. Dat wordt ter beschikking gesteld voor wetenschappelijke studies die moeten nagaan of de antistoffen in dat plasma zieke coronapatiënten kunnen helpen.
Ben jij een bevestigde, mannelijke coronapatiënt, dan kan je je registreren via een online tool. Deze oproep gaat enkel naar mannen uit, omdat het plasma van vrouwen antistoffen kan bevatten wanneer zij, al dan niet bewust, een zwangerschap doormaakten, en die stoffen ongewenste immuunreacties kunnen uitlokken.
https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/we-roepen-genezen-coronapatienten-op-om-plasma-te-geven-om-zo-bij-te-dragen-aan-de-behandeling-van-covid-19/
https://covid19plasma.rodekruis.be/


CORONAVIRUS: HELP DE HELPERS
Ben jij gezond en ben je technisch werkloos? Dan kan je nog altijd een handje gaan helpen in zorginstellingen. De website HelpDeHelpers van de Vlaamse overheid brengt vrijwilligers in contact met instellingen die hun hulp kunnen gebruiken.
[Taal: NL]
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/-help-de-helpers-koppelt-vrijwilligers-aan-zorginstellingen~a2d478a6/
https://www.helpdehelpers.be/


CORONAVIRUS: ZELF MASKERS MAKEN

Binnenkort is het zover, en zullen we terug wat meer buiten mogen - misschien zelfs gaan werken. Het valt echter te betwijfelen of er tegen dan voldoende mondmaskers zijn voor de hele bevolking. Daarom doe je er best aan om nu zelf al aan de slag te gaan en je mondmasker zelf te maken. Hieronder enkele links die je daarbij kunnen helpen.
https://maakjemondmasker.be/
https://www.samenferm.be/mondmaskermaken
https://www.producthunt.com/posts/masks4all-2


VIRTUELE REIZEN: SAGALASSOS
Nu we niet meer in het echt kunnen reizen, bieden steeds meer musea, tentoonstellingen en organisaties hun werk virtueel aan.
Zo deze archeologische site van de KU Leuven, waar je de oude stad Sagalassos in Turkije bezoeken kan in 3D.
[Taal: NL]
https://www.arts.kuleuven.be/sagalassos


VIRTUEEL REIZEN: ERFGOED
Ook in het binnenland valt heel wat te beleven. Zo kan je bij de Open Monumentensite een blik werpen op vijf erfgoedmonumenten, die een heel andere bestemming kregen.
[Taal: NL]
https://www.openmonumenten.be/vijf-monumenten-die-een-nieuwe-bestemming-kregen


CORONA: UNIVERSITEIT VAN VLAANDEREN
De podcasts van de Universiteit van Vlaanderen zijn enorm interessant. Onderwijsspecialist Pedro De Bruyckere verzamelde enkele links van video's over het coronavirus, met uitleg over wat groepsimmuniteit is, wat de wetenschap over corona zegt, en meer.
[Taal: NL]
https://pedrodebruyckere.blog/2020/04/07/verschillende-nieuwe-videos-over-het-corona-virus-van-de-universiteit-van-vlaanderen/


THEATER FROEFROE
Het prachtige poppentheater FroeFroe biedt leerkrachten de mogelijkheid om hun lessen te koppelen aan leuke video's van hun voorstellingen. Het geheel wordt ingeleid door een heel leuk filmpje met videoclips, gepresenteerd door een pop die de Antwerpse burgemeester voorstelt.
[Taal: NL]
https://www.froefroe.be/video_voor_scholen
https://www.gva.be/cnt/dmf20200406_04914437/handpop-bart-de-wever-maakt-reclame-voor-voor-videovoorstellingen-voor-scholen-van-theater-froe-froe


LEKKER VAN BIJ ONS

In deze tijden wordt opgeroepen om zoveel mogelijk Belgisch te kopen, om onze economie recht te houden. Een site waar je meer informatie vindt over wat ons landje zoal produceert, is LekkerVanBijOns.be. Naast informatie over de producten zelf, staan er heel aantrekkelijke recepten met asperges, eitjes, bioproducten, ...
[Taal: NL]
https://www.lekkervanbijons.be/


BOEREN EN BUREN
Nog een ander initiatief is Boeren en Buren. Koop eens bij je plaatselijke boer, slager, bakker, in plaats van bij de grootwarenhuizen. Deze website centraliseert de adressen waar je een boer in je omgeving kan vinden die jou zijn producten aanbiedt. Je spreekt een afhaalmoment af, of bij sommige boerderijen kan je zelfs aan huis laten leveren.
[Taal: NL]
https://boerenenburen.be


LEREN KOKEN MET CHEFS
Binnenzitten - het begint te vervelen. Waarom niet eens heel lekker koken om je gedachten te verzetten? Verschillende chefs geven gratis online cursussen. Dit artikel wijst je de weg.
[Taal: ENG]
https://www.cntraveler.com/story/free-online-cooking-classes-hosted-by-chefs


KANTOORGELUIDEN
Ben je aan het telewerken, maar mis je het achtergrondgeluid dat je normaal had op je kantoor? In deze hele mooie grafische weergave krijg je die geluidjes.
[Taal: ENG]
https://imisstheoffice.eu/


ZWARTWIT FOTO ONLINE INKLEUREN

De website MyHeritage biedt een handige online tool aan, die oude zwart-wit foto's automatisch inkleurt. Momenteel is de dienst gratis, omwille van het coronavirus.
[Taal: ENG]
https://www.myheritage.com/
https://betanews.com/2020/03/24/colorize-black-and-white-photos-free/
https://www.myheritage.com/incolor/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische muziekgroep met indiepop, pop, rock en kleinkunst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Walrus_(Belgische_band)
    Laatste periode van de prehistorie in Noord-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Germaanse_ijzertijd
    Nederlands verzetsstrijder tijdens W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Schunck
    Taiwanese Austronesische aboriginals - https://nl.wikipedia.org/wiki/Siraya_(volk)
    Brits natuurkundige, astrofysicus en astronoom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carole_Jordan
    Nederlands natuurkundige en hoogleraar aan de TU Delft - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pim_de_Wolff
    Italiaanse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Isa_Miranda
    Vorm van breien - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ajourbreiwerk
    Spaans voetbalcoach en voormalig voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Manuel_Jim%C3%A9nez_Jim%C3%A9nez
    Geschiedenis van Huissen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Huissen
    Muziekbank uit Polen, pendant van K3 - https://nl.wikipedia.org/wiki/My3
    Belgische Korfballer en Korfbalster van het Jaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_Korfballer_en_Korfbalster_van_het_Jaar


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Masker dat beschermt tegen deeltjes, maar niet tegen gassen of dampen - https://nl.wikipedia.org/wiki/N95-masker
    Vrijdag voor Pasen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_Vrijdag
    Pasen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pasen
    Pesach - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesach


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Vietnam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vietnam


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Wéér branden in zendmasten, telecomaanbieders gaan uit van 5G-terreur
https://www.ad.nl/binnenland/weer-branden-in-zendmasten-telecomaanbieders-gaan-uit-van-5g-terreur~a7d9485e/
- Maak je woning ‘smart’ met deze basisuitrusting
https://www.ad.nl/tech/maak-je-woning-smart-met-deze-basisuitrusting~aa5a1b9a/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Opschudding in cyberwereld: hackers hacken… elkaar
https://computertaal.info/2020/04/09/opschudding-in-cyberwereld-hackers-hacken-elkaar/
- Hackers doen gouden zaken met Covid-19
https://computertaal.info/2020/04/05/hackers-doen-gouden-zaken-met-covid-19/


 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Round-up - Vijf thuiswerkwebcams getest
https://tweakers.net/reviews/7756/vijf-thuiswerkwebcams-getest.html
- Vereniging van providers waarschuwt voor uitvallen zendmasten door brand
https://tweakers.net/nieuws/165776/vereniging-van-providers-waarschuwt-voor-uitvallen-zendmasten-door-brand.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Hoe 5G een zondebok voor de coronacrisis werd
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-5g-een-zondebok-voor-de-coronacrisis-werd/article-longread-1587233.html
- Met hyperloop binnen half uur van Amsterdam naar Brussel
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/met-hyperloop-binnen-half-uur-van-amsterdam-naar-brussel/article-news-1586639.html*** TANDEMTECH


- Tadaam review: gebruiksgemak boven toeters en bellen
Heel veel simpeler kan het haast niet worden
https://tandemtech.be/tadaam-review-c1780d432e4a
- De Motorola Moto G8 Power ruilt gebruiksgemak in voor batterijduur
Slechts één keer per twee dagen opladen, blijft fantastisch
https://tandemtech.be/motorola-moto-g8-power-review-zuinig-maar-sloom-ede0638c4312


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Werken in coronatijden: Jana Wuyts geeft deze 5 tips voor productief thuiswerk
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/werken-in-coronatijden-jana-wuyts-geeft-deze-5-tips-voor-productief-thuiswerk
- Hoe vertaal je het winkelhieren digitaal?
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/hoe-vertaal-je-het-winkelhieren-digitaal
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: SLACK INTERFACE

Gebruik jij Slack, om met een groep mensen samen te werken? Dan zal je wellicht bemerkt hebben dat die een nieuwe interface gekregen heeft. En die valt bij heel wat gebruikers in slechte aarde.
Maar je kan dat aanpassen natuurlijk. In dit artikel van The Next Web vind je tips hoe je die aanpassingen uitvoert.
https://thenextweb.com/basics/2020/04/08/slack-new-design-customize/?utm_campaign=tweet1


TIP: PROBLEMEN MET GOOGLE CHROME CACHE
Heel wat gebruikers klagen erover dat de Chrome browser enorm log is. Volgens dit artikel bij ZDNet komt dit voor een deel doordat er honderdduizenden bestanden in de cache van je computer zitten, en er in Chrome geen manier staat om die te verwijderen. Het reikt je manieren aan om die cache toch te legen - maar het vereist wel wat technische kennis.
[Taal: ENG]
https://www.zdnet.com/article/these-hidden-cache-files-are-bloating-your-google-chrome
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  SCRIBBLEX: SAMEN TEKENEN
Een activiteit om in deze tijden van corona samen te doen, ieder vanuit zijn huiskamer. Bij ScribbleX tekent ieder een stuk van de tekening, en dat wordt dan bijeengevoegd. Leuk en verrassend.
(app voor Android en iOS)
https://scribblex.com/?ref=producthunt
https://apps.apple.com/us/app/scribblex/id1434091800?ref=producthunt
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.scribblex.scribblex&ref=producthunt


FROYO: SOCIAL CONTACT
In een tijd van social distancing, van thuisblijven, bestaat het risico dat we vereenzamen. Deze app belooft dat hij je op een leuke manier in contact brengt met gelijkgezinde mensen, om samen over onderwerpen te discussiëren.
Ziet er fun uit, maar wij raden je niet meteen aan om met deze app te beginnen. Ons stoort het dat je geen woord uitleg krijgt op het startscherm, enkel een uitnodiging om in te loggen met Facebook of Google. Dat is echt niet correct - er moet minstens wat informatie over de makers of gebruiksvoorwaarden te vinden zijn. Niet doen dus!
https://join.froyo.party/login


JOYTOKEY

Games die je in de browser speelt, kan je met deze software ook met je joystick of gamepad bedienen, in plaats van met je klavier. De software kost wel 7 dollar, maar dat is een habbekrats in ruil voor dit comfort.
https://www.chip.de/downloads/JoyToKey_55119609.html
https://joytokey.net/en/


PLEX MEDIA SERVER
Met de gratis Plex Media Server kan je muziek, video's en foto's streamen in je thuisnetwerk: vanuit Windows naar een Mac, maar ook een iOS of Android smartphone.
https://www.chip.de/downloads/Plex-Media-Server_47722931.html
https://www.plex.tv/


SIGNAL MESSENGER VOOR WINDOWS


Signal is een van de beste tools om berichten end-to-end te versleutelen. Nu is er ook een gratis download voor Windows computers.
https://www.chip.de/downloads/Signal-Messenger-fuer-Windows_126605558.html
https://signal.org/


ICQ NEW: EEN OUWETJE NIEUW LEVEN INGEBLAZEN
Waar is de tijd dat we met zijn allen aan ICQ hingen? Het was dé populairste chatdienst uit de jaren negentig. Daarna verdwenen, maar nu nieuw leven ingeblazen onder de codenaam ICQ New. Je kan het gebruiken als webdienst in je browser, maar ook als aparte app voor Windows, iOS en Android.
https://icq.com/desktop/en#windows


MANYCAM VOOR MACOS
Met deze tool kan je bij een Webcam-chat veranderingen aan jezelf (bril, pruik, valse baard, ...) of je achtergrond aanbrengen zodat het lijkt alsof je vanuit een aquarium streamt of een zonnig strand.
https://www.chip.de/downloads/ManyCam-fuer-macOS_82474234.html
https://manycam.com/


DIGIFOTO: FOTO'S BEWERKEN
Deze app voor Windows bevat heel veel instellingen en tools om foto's te bewerken. Bovendien worden tal van beeldformaten ondersteund.  En hij is gratis!
http://www.klausdoege.de/DigifotoNew/
http://www.klausdoege.de/DigifotoNew/index.php/downloads
https://www.chip.de/downloads/DigiFoto_13013697.html


AUTODESK SKETCHBOOK: GRATIS TEKENPROGRAMMA


Dit is een van de beste tekenprogramma's op de markt. Normaal gezien moet je ervoor betalen, maar nu is het gratis. En gebruiksvriendelijk, met veel tools om te tekenen, zoals penselen en potloden. Voor Windows, maar ook Android en iOS.
https://www.sketchbook.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Bijna iedereen kan een genie zijn
voor de duur van één krantenartikel.
-James Gleick-