Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/4/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1150 van 28/3/2020



Gegroet lezer,

Ook deze week bleef de bestrijding van het coronavirus het nieuws beheersen - en helaas lijkt het erop dat we er nog niet meteen mee klaar zijn. Wij hebben getracht zoveel mogelijk nieuws over corona en tech te verzamelen, en ook zoveel mogelijk informatie aan te reiken die nuttig kan zijn bij deze crisis: initiatieven van mensen om elkaar te helpen, om kinderen nuttig bezig te houden, en om zelf wat ontspanning te zoeken in deze moeilijke tijden.

Veel leesplezier gewenst - en zorg voor jezelf, en voor je omgeving.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TECHNOLOGIE INGEZET IN STRIJD TEGEN CORONAVIRUS
Verleden week hadden wij het er al kort over: data van smartphones die ingezet worden om besmettingen op te sporen en te verhinderen. Reuters heeft nog enkele voorbeelden verzameld.

Zo is in Singapore een app gelanceerd, waarbij mensen zich vrijwillig kunnen aanmelden om hun contacten te traceren. Zo kunnen zij zien of zij in contact geweest zijn met mensen die het COVID-19 virus hadden. Trace Together, zoals de app heet, wisselt bluetoothsignalen uit met andere smartphones, om gebruikers vanop 2 meter afstand te detecteren. De resultaten van die uitwisselingen worden bijgehouden in een logboek. En wanneer het ministerie van gezondheid daarom vraagt, kunnen de gebruikers het log doorsturen.

Taiwan van zijn kant heeft een mobiele app gemaakt die als het ware een elektronisch hek maakt. De bedoeling: te controleren of mensen die in quarantaine zitten, wel degelijk thuis blijven. Wanneer de gebruiker het huis verlaat of de app afzet, wordt de politie verwittigd. De politie belt ook op geregelde tijdstippen naar de gebruiker, om zeker te zijn dat die niet zijn telefoon gewoon in zijn huis achtergelaten heeft, en toch gaan wandelen is.

In Hong Kong is er een dergelijke app, speciaal voor mensen die uit het buitenland terugkeren. Zij moeten verplicht een elektronische polsband dragen, die in verbinding staat met hun smartphone, om zo de quarantaine op te volgen.

Ook Thailand en Vietnam maken gebruik van mobiele apps om de bewegingen van gebruikers op te volgen en quarantaines te verplichten.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-singapore-technolo/singapore-launches-contact-tracing-mobile-app-to-track-coronavirus-infections-idUSKBN2171ZQ?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-hongkong-digital/hong-kong-activates-only-a-third-of-virus-quarantine-wristbands-as-thousands-return-home-idUSKBN217129?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://www.techdirt.com/articles/20200319/11091944132/governments-around-world-are-tracking-their-citizens-movements-to-prevent-spread-covid-19.shtml



CORONA: ECHTE PILOTEN GAAN EGAMES SPELEN
Nu als gevolg van het coronavirus alle sportwedstrijden afgelast worden, zitten de sportliefhebbers met de handen in het haar: waar kunnen zij wedstrijden volgen? De VRT heeft er voorbije zondag al een mouw aan gepast: in plaats van de échte wielerwedstrijd die nu had moeten plaatsvinden, zond de openbare omroep een heruitzending uit van een wedstrijd van Milaan-San Remo van enkele jaren terug.

Maar er zijn nog andere initiatieven, zoals e-sports. En waar die tot nu het terrein waren van de echte gamers, mengen de gewone sporters zich in de wedstrijden. Want zij hebben nu niets om handen, en willen hun fans toch wel plezier doen. Zo hebben verleden week Real Betis en Sevilla, twee clubs uit La Liga, een speler afgevaardigd om het tegen elkaar op te nemen in een FIFA 20 game, een game van EA. Meer dan 60.000 mensen volgden de wedstrijd op Twitch. (1)

De bekende NASCAR races zullen hun toppiloten laten deelnemen aan de eNASCAR iRacing Pro Invitational Series, vanaf 22 maart op Fox Sports. En de piloten van Formule 1 zullen voor het echt gaan racen in de virtuele wereld, namelijk in de Esports Virtual Grand Prix. Een eerste race zal de Virtual Bahrain Grand Prix zijn, die je kan volgen op YouTube, Twitch en Facebook. (2)(3)
https://www.engadget.com/2020/03/18/soccer-turns-to-fifa-during-coronavirus
https://www.engadget.com/2020/03/20/formula-1-drivers-esports-grand-prix-f1-2019-coronavirus-covid-19/
https://www.engadget.com/2020/03/19/nascar-esports-racing-series-fox/



CORONAVIRUS: WE LUISTEREN MINDER
En daarmee bedoelen we niet dat we minder luisteren naar de instructies van de overheid om de verspreiding van het virus in te dammen (alhoewel sommigen dat wél deden, het voorbije weekend), maar wel dat we, wanneer we thuis zijn, minder naar audio luisteren.

Het was ons zelf al opgevallen dat het lijstje met nog niet beluisterde podcasts de voorbije week maar bleef aanzwellen. Maar het wordt nu bevestigd door cijfers. De Italiaanse Spotify-gebruikers waren in februari 2019 goed voor 18,3 miljoen totale streams van de top 200 songs. Maar sinds de quarantaine ingevoerd werd op 9 maart, is dat totaal teruggevallen tot niet eens 14,4 miljoen. En tussen 3 en 17 maart werd een daling genoteerd van 23%.

In de VS is het aantal streams van de top 200 songs teruggevallen tot 77 miljoen, het laagste ooit. Ook in Frankrijk en Spanje deed zich een dergelijke daling voor.

De reden is niet moeilijk te vinden. We luisteren met zijn allen meestal terwijl we iets anders aan het doen zijn - wandelen, fietsen, fitness, kuisen, ... Het gebeurt zelden dat we ons in de zetel zetten om dan muziek op te zetten als voorgrond.

Wanneer we ons nu in de zetel zetten, dan willen we zo ver mogelijk wegvluchten van alle ellende in een reeks of film op Netflix of andere streamer, ofwel hangen we gehypnotiseerd aan het scherm van tv of computer om het laatste nieuws over corona te volgen.

Alhoewel we misschien, om terug rust in ons hoofd te creëren, wat meer naar goede muziek en podcasts moeten luisteren?
https://qz.com/1820896/music-streaming-may-actually-be-falling-because-of-coronavirus/



CORONAVIRUS: HOE DE TECHBEDRIJVEN HELPEN
Ook de grote techbedrijven dragen hun steentje bij om de verspreiding van het coronavirus in te dammen - en om een vaccin en/of geneesmiddel te vinden.

Zo heeft IBM aangekondigd dat het meehelpt bij de oprichting van het COVID-19 High Performance Computing (HPC) Consortium. Daarbij is het de bedoeling om meer dan 330 petaflops computerkracht aan te bieden aan wetenschappers die aan COVID-19 werken.

Andere leden van dit consortium zijn het White House Office of Science & Technology Policy, het US Department of Energy, Microsoft, Google, Amazon, en verschillende universiteiten en labo's.

Meer hierover bij Venturebeat (1)

De World Health Organization heeft op WhatsApp een chatbot gelanceerd die informatie verschaft over corona. Die informatie wordt dagelijks geüpdated, en is voorlopig enkel in het Engels. Ondersteuning voor Arabisch, Chinees, Frans, Russisch en Spaans komt in de volgende weken.

Facebook van zijn kant heeft aangeboden aan de gezondheidsorganisaties van de VS en van de VN dat zij Messenger gratis mogen gebruiken om hun respons op COVID-19 te versnellen. De ontwikkelaars van Facebook zullen een systeem maken om vaak gevraagde vragen automatisch te beantwoorden, en updates met nieuwe informatie massaal uit te zenden.

Meer hierover bij ZDNet.
https://venturebeat.com/2020/03/22/ibm-coronavirus-covid-19-supercomputing-consortium/
https://messengernews.fb.com/2020/03/23/messenger-partners-with-developers-to-provide-government-health-organizations-with-free-services-to-respond-to-coronavirus-pandemic/



CORONAVIRUS: GOOGLE LANCEERT SPECIALE SITE
Het was een welles-nietesspelletje dat niet fraai was om aan te zien: president Trump die een tiental dagen geleden aankondigde dat Google een speciale COVID-19 website zou lanceren, en de Trump-tegenstanders die dit als fake news bestempelden.

Misschien was het dat op dat moment, maar nu is het toch waarheid geworden. Google heeft inderdaad een speciale corona-site gelanceerd. Die is momenteel in het Engels, en een Spaanse versie zou volgen.  De site bevat informatie per Amerikaanse staat, met tips voor de burger hoe hij zich moet beveiligen. Ook vind je er de search trends over COVID-19, informatie van de WHO en de Amerikaanse gezondheidsinstellingen, plus links naar plaatselijke gezondheidssites.

Al deze informatie zal ook als informatieve kaarten verschijnen wanneer iemand naar een COVID-19 onderwerp zoekt.

Wanneer je, buiten de VS, naar 'covid 19 belgium' zoekt, dan krijg je eveneens degelijke informatie, met links naar de site van de FOD Gezondheid, tips,  en accuraat nieuws.
https://www.theverge.com/2020/3/21/21189051/google-coronavirus-website-launches-covid19-trump-enhanced-search-results




CORONAVIRUS: BESTRIJDING DESINFORMATIE
Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter en YouTube hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht. Zij beloven om fraude en desinformatie met betrekking tot de COVID-19 uitbraak te bestrijden op hun platformen. Zij beloven hiervoor ook samen te werken met gezondheidsplatformen van de overheid wereldwijd om frauduleuze advertenties over geneesmiddelen en remedies tegen het coronavirus te bestrijden, artikels van onbekende bronnen of met foutieve informatie, en video's met samenzweringstheorieën.  (1)

Mooi, maar af en toe loopt het daarbij wel fout. Door een bug in het anti-spamsysteem van Facebook werden plots alle berichten over COVID-19 of corona als spam gemarkeerd. Eerst werd gedacht dat dit kwam omdat de medewerkers die de content op Facebook moeten modereren, naar huis gestuurd waren wegens het virus, maar achteraf bleek het gewoon een bug te zijn, die inmiddels hersteld is. (2)
https://www.zdnet.com/article/internets-largest-social-networks-issue-joint-statement-on-covid-19/
https://www.theverge.com/2020/3/17/21184445/facebook-marking-coronavirus-posts-spam-misinformation-covid-19



CORONAVIRUS: WHO WERKT AAN OPEN SOURCE APP
Een groepje mensen, waaronder drie afgevaardigden van de World Health Organization, werkt aan een open source app voor Android, iOS en het web, om de verspreiding van corona of COVID-19 tegen te gaan.

De app moet helpen om 'een inperking te bewerkstelligen, gebaseerd op locatie, om een triage te maken en een respons te bieden'.

De app is bedoeld voor het grote publiek, en zal in een beginfase vooral beste praktijken bevatten, advies over hoe bepalen of je ziek bent, en hoe je je verzorgen kan, plus toegang tot publieke data.

De app zou ook tracking moeten mogelijk maken, omdat dat naar verluidt erg geholpen heeft om mogelijke infectiehaarden op te sporen in China en Zuid-Korea. Deze functie zou echter op vrijwillige basis werken: wanneer je besmet bent, geef je in waar je geweest bent en wie je daar ontmoet hebt.

Meer over deze app bij The Register.
https://docs.google.com/document/d/1isNMLpwI2iUY92KPwJHfY7kQnpN3oCuUl6c94J7Qmhs
https://www.theregister.co.uk/2020/03/23/world_health_organization_coronavirus_app/



INSTAGRAM: POSTINGS DELEN VIA VIDEOCHAT
Nu we met zijn allen zoveel mogelijk binnen moeten blijven, zijn alle tools om met elkaar contact te houden welkom. Instagram heeft een nieuwe functie uitgebracht, Co-Watching, die weer een andere optie biedt om gezellig samen dingen te bekijken.

Met de tool kan je in een direct-messaging (DM) gesprek samen foto's en video's die je bewaard hebt, een like gegeven hebt of die jou gesuggereerd waren, bekijken, terwijl je samen met vrienden op Instagram een videogesprek houdt.


https://www.cnbc.com/2020/03/24/instagram-adds-coronavirus-co-watching-browse-together-via-video-chat.html



CORONAVIRUS EN DE TECHBEDRIJVEN: UPDATE
Een overzicht van de nieuwe berichten, verzameld door podcast Dailytechnews Show.

- Gisteren kon je lezen dat de Vlaamse universiteit UA een online enquête houdt. Ook in de VS worden dergelijke enquêtes gehouden. De startup MedShr, die miljoenen artsen helpt bij het stellen van een diagnose, heeft de non-profit LetsBeatCOVID.net gelanceerd. Ook daar moet het publiek vragen beantwoorden over hun gezondheid, zodat de overheid over betere gegevens beschik.

- Ford kondigt aan dat het samenwerken zal met GE Healthcare, om de productie van beademingsmachines op te drijven. Ook GM werkt aan dergelijke apparatuur, samen met Ventec. En Tesla onderhandelt met Medtronic om eraan te beginnen.

- Positief nieuws: een vrij toegankelijk neuraal netwerk met de naam COVID-Net heeft veelbelovende resultaten bij het identificeren van een Covid-19 infectie door middel van X-stralen.

- In Italië, Duitsland en Oostenrijk delen mobiele operatoren anonieme verzamelde data met de overheid en gezondheidsinstellingen, om de concentratie van mensen en de bewegingen in hot zones in kaart te brengen. En vooraleer je gaat steigeren: de projecten zouden wel degelijk rekening houden met GDPR.

- Yelp werkt samen met GoFundMe, en vertoont nu doneer-knoppen bij de profielen van bedrijven die lijden onder de sluitingen. Voor elke donatie geven zij hetzelfde bedrag - hiervoor is een pot beschikbaar van 1 miljoen dollar. De links naar deze berichten bij DTNS. (1)

- Het bedrijf 3M is volop bezig met het produceren van mondmaskers. In enkele weken tijd schakelde het van een productie van 1 miljard stuks naar een piekcapaciteit van 2 miljard stuks. Bij BusinessAM een interessant artikel over dit mirakel. (2)

In eigen land luiden de virusonderzoekers de alarmbel. Zij vragen om data over het coronavirus vrij te laten raadplegen, zodat wetenschappers ermee aan de slag kunnen. (3)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vR2Pfcp5WbG2rC1Z2wTukISr64FVuatLvQmor1Z56T1lXkwVvGsz7sUcXWk84pw1DqEk7RyHmwKUMD5/pubhtml?gid=2119005798&single=true
https://businessam.be/3m-sprint-naar-piekcapaciteit-hoe-de-productie-van-mondmaskers-plots-verdubbelde/
https://businessam.be/geef-belgische-informatie-over-coronavirus-vrij-als-open-data/



GOOGLE BRENGT ZIJN PODCASTAPP NAAR IOS
Google heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn podcastsapp. Daarbij staat het ontdekken van podcasts centraal.

Er zijn drie hoofd-tabs. Er is Home, waar je de feeds vindt waarop je al geabonneerd bent. Bij Explore krijg je te zien welke podcasts populair zijn. En bij Activity krijg je informatie over je luistergewoonten.

De app was al heel populair voor Android, maar is nu verkrijgbaar voor iOS. De bezitters van een iPad of iPhone zullen nu de werking van de app kunnen vergelijken met de podcastsapp van Apple zelf.

Heel interessant is het feit dat je je luistergewoonten kan synchroniseren via de verschillende platformen, via de webversie van Google Podcasts.

De iOS versie kan je nu al downloaden in de App Store, later deze week zou de update uitkomen voor Android.
https://techcrunch.com/2020/03/25/google-podcasts-is-finally-available-on-ios/



YOUTUBE MUSIC TOONT SONGTEKSTEN
Beluister je je muziek op de YouTube Music app van Google? Dan kan je voortaan ook de songteksten bekijken terwijl je luistert.

Om die tekst te zien, moet je gewoon op de knop met de letter "i" drukken, links op het scherm. De woorden verschijnen dan onder de balk waar je de voortgang van de song kan volgen.  De tekst is wel statisch: je moet scrollen om hem helemaal te kunnen lezen.

Ook bij Apple Music en Spotify kan je songteksten bekijken, en bij sommige songs zal de tekst scrollen in real time met de muziek.

Een uitvoerige bespreking bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/3/24/21193255/youtube-music-lyrics-ios-android-app



CORONAVIRUS: MOBIELE DATA DELEN MAG ZEGT EDPS
We hebben het de voorbije week al verschillende keren gehad over het inzetten van data over onze verplaatsingen, afkomstig van onze smartphone, in de strijd tegen het coronavirus. Zo zouden de verplaatsingen van mensen die besmet zijn, gereconstrueerd kunnen worden om zo te zien met welke andere mensen zij in contact kwamen.

In verschillende landen wordt het al gedaan - met succes. Het grote probleem is uiteraard de privacy - want bij de meeste mensen is grote weerstand tegen het feit dat hun verplaatsingen gedeeld worden door hun provider. Nu heeft echter de European Data Protection Supervisor of EDPS, de instelling die de privacy van de Europese burger bewaakt, gezegd dat het gebruik van die mobiele data in de strijd tegen COVID-19 niet in strijd is met de GDPR-regels. Thierry Breton, de Europese Commissaris voor de Internet Markt, verzekert dat het gebruik van deze data wel degelijk mogelijk is, maar dat alle data vernietigd moeten worden zodra de strijd tegen het virus gewonnen is.

Breton is tussen haakjes een man die het de laatste tijd heel druk heeft: hij is degene die de afspraken gemaakt heeft met de aanbieders van streaming video (Walt Disney, Netflix en Google) om de stream enkel nog in standaard kwaliteit aan te bieden, om ervoor te zorgen dat de internetlijnen in Europa niet dichtslibben. Meer bij Telecoms. (1)

Maar terug naar onze mobiele data. Alvast één land heeft de beslissing genomen om de techniek om besmettingen te traceren daadwerkelijk toe te passen: Slovakije. Voor het land is dit hét moment om hiermee te beginnen, omdat de verspreiding nog in de beginfase zit. Momenteel zijn er nog maar 216 mensen besmet van de 5,5 miljoen inwoners in het land. (2)
https://telecoms.com/503299/european-data-protection-supervisor-data-sharing-to-combat-covid-19-is-legit/
https://www.ft.com/content/64539a44-6e87-11ea-89df-41bea055720b



APPLE: SAFARI BLOKKEERT THIRD-PARTYCOOKIES MAAR DAT HEEFT ZIJN GEVOLGEN
Er is een nieuwe versie uit van de browser van Apple, Safari, voor macOS, iOS en iPadOS. Die blokkeert nu standaard alle cookies van derden - dat zijn cookies van domeinen die niet hetzelfde zijn als de pagina die jij bezoekt. Een echte kwaal - je moet, terwijl een pagina aan het laden is, eens naar de statusbalk onderaan je browser kijken, en volgen wat er allemaal ingeladen wordt dat helemaal niets, maar dan ook niets met de pagina die je bezoekt te maken heeft...

Wanneer nu die cookies van derden geblokkeerd worden, dan kunnen verzoeken om jou te volgen doorheen de verschillende sites die je bezoekt, ook niet doorgegeven worden van de ene pagina naar de andere.

Ook andere browsers blokkeren cookies van derden, maar Apple voegt er nog iets extra aan toe: het zal de mogelijkheid van een script op een pagina, om data plaatselijk te bewaren, beperken tot één week. En dat, zo meent blogger Aral Balkan, kan voor heel wat problemen zorgen. Want dat is juist wat webapps doen: een deel van de data op jouw computer bewaren, zodat je ook offline kan werken, om die dan te synchroniseren wanneer je terug online bent.

Meer in zijn blog.
https://ar.al/2020/03/25/apple-just-killed-offline-web-apps-while-purporting-to-protect-your-privacy-why-thats-a-bad-thing-and-why-you-should-care/



HUAWEI LANCEERT NIEUWE SMARTPHONE, MUZIEKDIENST EN VOICE ASSISTANT
Weet je nog, Huawei, de Chinese fabrikant die zijn netwerkapparatuur geblokkeerd zag voor verkoop in de EU, omdat het bedrijf te nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid? En gevreesd werd dat het gebruik van die apparatuur ertoe zou kunnen leiden dat gesprekken afgeluisterd zouden kunnen worden - wat niet alleen staatsbelangen in het gevaar zou kunnen brengen, maar ook fabrieksgeheimen?

Welnu, ondanks alles zet Huawei door. Het bedrijf brengt zijn nieuwe smartphone uit, de P40. Een heel mooi toestel met een fantastische camera, als je de besprekingen geloven mag. Alleen: het zal niet de normale Google services bevatten, die je gewoon bent op een Android toestel. En dat zal wel een grote barrière vormen voor de verkoop van het toestel in de EU. (1)

Huawei bewandelt ondertussen zijn eigen weg. Het heeft zijn eigen slimme assistent uitgebracht, Celia, die verschillende talen spreekt. (2) En het heeft zelfs zijn eigen muziekdienst uitgebracht in 16 Europese landen, waaronder België. Huawei Music kost 9,99 euro per maand, maar als je registreert voor 26 april, krijg je een gratis proefperiode van 3 maanden.
https://www.theverge.com/2020/3/25/21193639/huawei-mate-30-google-apps-services-appgallery-p40-preview
https://venturebeat.com/2020/03/26/huawei-to-launch-multilingual-voice-assistant-celia-starting-on-the-p40-flagship-in-6-countries/
https://consumer.huawei.com/en/mobileservices/music/

   

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


Heerlijke radio: Zandman
Ons hoofd tolt. Van de zorgen, van de ongerustheid - en wellicht bij sommigen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, van verdriet. Rust in het hoofd, dat is wat we nodig hebben. Radio1 wil daarvoor zorgen. Verleden week is het al gestart met een late night special: Zandman. Daarin kon je steengoede podcasts beluisteren, documentaires en opvallende eindwerken.

Deze week wil Zandman de mooiste stemmen van Vlaanderen brengen die verhalen voorlezen. Want al die acteurs en actrices zitten momenteel voor een groot deel zonder werk, nu overal opnames en voorstellingen stilliggen.

Verheug je alvast op de stemmen van Jan Decleir, Wim Opbrouck, Joke Devynck, Koen De Bouw, Josse De Pauw. Zij brengen verhalen van o.a. Paul Snoeck, Murakami, Liv Ullman. Het volledige programma vind je online bij Radio1. De uitzendingen kan je ook als podcast beluisteren.

Radiovisie heeft wat achtergrond
https://radio1.be/podcast-zandman
https://radio1.be/culturele-toppers-lezen-kortverhalen-voor-op-radio-1
https://radiovisie.eu/de-zandman-van-radio-1-heeft-de-mooiste-stem



De 8 beste podcasts voor muziekliefhebbers

Rust in je hoofd - dat is dus wat je nu echt nodig hebt, om de huidige crisis te overleven. Muziek kan die rust brengen. Uit in Vlaanderen zocht 8 podcasts bijeen rond muziek. Vooruit, morgen even wat wandelen met de oortjes in het oor, en luisteren maar!
https://www.uitinvlaanderen.be/tip/de-8-beste-podcasts-voor-muziekliefhebbers






 
De nieuwe oogst


   
CORONAVIRUS: HOE CREATIEF KAN MEN ZIJN

Verleden week hadden wij het over renners die via een fiets op rollen thuis en een app toch wedstrijden kunnen spelen.
Twitteraar @aaiBoek vond er nog wat beters op: hij organiseerde 'De Ronde van Lockdown', een virtuele wielerwedstrijd. Hoe ingenieus hij te werk ging lees je in dit Twitterdraadje. Knap gedaan - en heel mooi uitgewerkt!
https://twitter.com/aaiBoek/status/1241242740769382400


CORONAVIRUS: CIJFERS
Dit is een website die cijfers over de huidige stand van zaken - nieuwe besmettingen, aantal doden, enz. in een interactieve tabel brengt. Je kan dus de cijfers sorteren op kolomheader.
Verder nog heel veel andere cijfers. Die nog altijd angstwekkend blijven - en soms ook hoopgevend qua aantal genezen patiënten.
[Taal: ENG]
https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries


CORONAVIRUS: CORRECTE INFORMATIE
Er wordt heel wat onzin verkondigd over het bestrijden van het coronavirus, en over de manier waarop het zich verspreidt. Gezondheid en Wetenschap is een website die deze fabeltjes ontmaskert, en je correcte informatie verschaft.
[Taal: NL]
https://www.gezondheidenwetenschap.be/dossiers/coronavirus


CORONAVIRUS: BLIJF SPORTEN

Je moet wel je verplaatsingen beperken door de coronacrisis, maar je mag nog wel buiten om te sporten, alleen uiteraard, en met inachtneming van de 1,5 m afstand-regel. Deze website, een onderdeel van de Sporza website, geeft je tips om ook binnenshuis te bewegen. Simpele dingen, maar actief blijven is echt wel belangrijk!
[Taal: NL]
https://sporza.be/nl/categorie/blijf-sporten/


CORONAVIRUS: CORONADENKTANK
Deze website is een van de initiatieven om burgers te laten weten wat er bestaat aan hulpverlening in deze tijd, hoe zij kunnen helpen.
[Taal: NL]
https://www.coronadenktank.be/


CORONAVIRUS: SCHOLIERENKOEPEL
Er zijn heel wat websites die leerkrachten hulp bieden bij het digitaal overbrengen van hun leerstof. Deze website, dit artikel, laat een ander klokje horen: dat van de scholieren, verenigd onder de scholierenkoepel. Ook zij hebben advies en aandachtspunten die zij aan de leerkrachten willen doorgeven.
[Taal: NL]
https://www.scholierenkoepel.be/artikels/onderwijs-coronatijden-scholieren-geven-aandachtspunten-voor-de-komende-weken


CORONAVIRUS: HET VERSCHIL MET DE VARKENSGRIEP UIT 2009
Uit het verleden kunnen we de toekomst afleiden. Dat is ook waar voor de bestrijding van virussen. Daarom raden wij dit artikel bij The Next Web aan, dat gegevens van die griep uit 2009 vergelijkt met wat we nu al weten over deze pandemie.
Redelijk onthutsende conclusies...
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/syndication/2020/03/24/what-the-2009-swine-flu-pandemic-can-tell-us-about-the-future-of-covid-19/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheNextWeb+%28The+Next+Web+All+Stories%29


CORONAVIRUS: CURSUSSEN LEREN
In ons lijstje met dingen die je kan doen wanneer je in quarantaine bent, enkele tips voor cursussen die jij als volwassene kan volgen. Niet alleen de kinderen moeten zich inspannen!
- Alle premium SEO trainingscursussen van de Moz Academy zijn gratis tot 31/3/2020. (1)
- SAP stelt bepaalde online cursussen 90 dagen gratis ter beschikking. (2)
https://moz.com/training
https://www.theregister.co.uk/2020/03/24/sap_makes_some_online_courses_free/


CORONAVIRUSSEN: SPORTEN
Tijdens het binnenblijven is de verleiding groot om als een bloemzak in de sofa te liggen luieren. Verkeerd bezig! Je moet absoluut bezig. Sporza heeft een rubriek "Blijf Sporten", met simpele oefeningen die je binnenshuis kan doen. Zelf, of met je kinderen.
[Taal: NL]
www.blijfsporten.be


CORONAVIRUS: NEEM DEEL AAN DE STUDIE UA
Verleden week werd voor het eerst een studie gelanceerd van de Universiteit Antwerpen naar het gedrag van de mensen: volgen zij nu de quarantaine wel of niet goed op? Het is de bedoeling om elke week een nieuwe enquête te lanceren, tussen 10u en 22u op dinsdag.
De uitslag van de eerste enquête staat nu online. Noteer alvast in je agenda dat je volgende week ook deelneemt!
[Taal: NL]
https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/corona-studie/


JUST STAY HOME
Er zijn wel meer websites waar je de data kan volgen over de verspreiding van het coronavirus. Deze website brengt enkel de data, op basis van Worldometers, maar dan in een heldere vorm. Want soms zijn de statistieken echt moeilijk te lezen, zoals bijvoorbeeld die van OurWorldinData.
https://juststayhome.io/#/
https://juststayhome.io/#/Belgium


FENDER BIEDT GRATIS GITAARLESSEN AAN

Laat je kop niet hangen door het coronavirus en de bijhorende quarantaine. En probeer de tijd die je noodgedwongen thuis moet doorbrengen creatief in te vullen. Door bijvoorbeeld gitaar te leren: Fender, de legendarische gitaarbouwer, biedt gratis gitaarlessen aan.
[Taal: ENG]
https://www.nj.com/coronavirus/2020/03/fender-is-offering-free-guitar-lessons-during-coronavirus-to-make-your-quarantine-rock.html
https://try.fender.com/play/playthrough/?banner=PLAY_20200323.PlayThrough2020.Carousel.Homepage


BOZAR AT HOME: KUNST KOMT NAAR JE TOE
Het kunstencentrum Bozar is gesloten, wegens het coronavirus. Maar niet getreurd: dankzij het internet kunnen cultuurliefhebbers toch genieten van de cultuur die je daar in normale tijden beleven kan. Er zijn concerten, er is poëzie, en er zijn performanties. Geniet ervan - het is kunst die ons tot mens maakt.
[Taal: NL]
https://www.bozar.be/nl/magazine/166000-bozar-at-home


INTERNET ARCHIVE: NATIONAL EMERGENCY LIBRARY

Het Internet Archive heeft haar systeem versoepeld, waarbij je een boek dat normaal gezien niet tot het publieke domein behoort (vooral wetenschappelijk werk) digitaal kan lenen - maar 1 boek per keer. Normaal gezien bestaan daar dan wachtlijsten voor, maar nu is het uitleensysteem veralgemeend. Er zijn meer dan 1,4 miljoen titels beschikbaar.
[Taal: ENG]
https://betanews.com/2020/03/24/internet-archive-national-emergency-library/
https://archive.org/details/nationalemegencylibrary


CORONAWOORDENBOEK
Door de coronacrisis zijn er nieuwe begrippen ontstaan. Het klinkt cynisch, maar sommige zijn echt goed gevonden. Bekijk ze in het coronawoordenboek.
[Taal: NL]
https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/


COMEDY AAN HUIS
Wil je er even tussenuit? Je zinnen verzetten met wat comedy? Henk Rijckaert heeft zijn volledige show MAKER online gezet bij YouTube. Have fun!
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/watch?v=3GE6BGo9siw&feature=youtu.be


KUNST AAN HUIS
Het moet niet altijd Netflix zijn: bekijk eens een voorstelling van een theatergezelschap online. Er zijn ook voorstellingen voor kinderen: Bambole van Froefroe voor 4+, De Passant van Laika voor 6+, Oscar en Mamie Rose van Kopergietery voor 10+ (Bron: Astrid Stockman)
[Taal: NL]
https://www.podiumaanhuis.be/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Stadsbibliothecaris en stadsarchivaris van de stad Antwerpen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_Verachter
    Centrale bank van Rusland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Centrale_Bank_van_Rusland
    Franse spoorlijn van Gretz-Armainvilliers naar Sézanne - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Gretz-Armainvilliers_-_S%C3%A9zanne
    Inslagkrater op de Maan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arzachel_(inslagkrater)
    Engelandvaarder, verzetsman en geheim agent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Albertus_Walter
    Duits-joodse overlevende van de holocaust - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erna_de_Vries
    Italiaanse actrice die tot Spaanse werd genaturaliseerd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lucia_Bos%C3%A8
    Nederlandse vermogensbeheerder - https://nl.wikipedia.org/wiki/NN_Investment_Partners
    Eerste Nederlandse opleidingsinstituut voor de zending - https://nl.wikipedia.org/wiki/Indisch_seminarium
    Grootste zeeslag tijdens de Spaanse Successieoorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeslag_bij_M%C3%A1laga
    Canadees-Amerikaans astronoom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wendy_Freedman
    Meest westelijk gelegen meer van Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lake_MacLeod
    Belgisch ambtenaar, politicus en mecenas in Brugge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Philippe_Verhulst


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Wereldgezondheidsorganisatie (https://www.who.int/), de belangrijkste bron voor informatie over COVID-19: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldgezondheidsorganisatie
    Beschermingsmasker ter bescherming tegen stofdeeltjes en verschillende virussen - https://nl.wikipedia.org/wiki/FFP-masker
    Wereldkampioenschap schaken 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaken_2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over sport - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Sport


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 - De beste monitor voor thuis: let op de grootte, de hoogte en de resolutie
https://www.ad.nl/tech/de-beste-monitor-voor-thuis-let-op-de-grootte-de-hoogte-en-de-resolutie~ace1a016/
- Nederland massaal aan de webcam: voorraden bijna op, prijs verdubbeld
https://www.ad.nl/tech/nederland-massaal-aan-de-webcam-voorraden-bijna-op-prijs-verdubbeld~a49893c0/ 
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- MOTOGP™ organiseert virtuele race in MOTOGP™19 op zondag 29 maart
https://computertaal.info/2020/03/28/motogp-organiseert-virtuele-race-in-motogp19-op-zondag-29-maart/
-Mijn coronadagboek in lockdown – 3 Hoe kalmeer ik mezelf
https://computertaal.info/2020/03/26/mijn-coronadagboek-in-lockdown-3-hoe-kalmeer-ik-mezelf/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple komt met digitale screening en adviezen voor Covid-19
https://tweakers.net/nieuws/165192/apple-komt-met-digitale-screening-en-adviezen-voor-covid-19.html
- Slack heeft plannen voor integratie met Microsoft Teams
https://tweakers.net/nieuws/165190/slack-heeft-plannen-voor-integratie-met-microsoft-teams.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Knack in zee met Facebook voor Belgische factchecking
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/knack-in-zee-met-facebook-voor-belgische-factchecking/article-news-1581563.html
- Microsoft koopt maker van virtuele netwerken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-koopt-maker-van-virtuele-netwerken/article-news-1581833.html


*** TANDEMTECH


- Samsung A51 review: de ‘A’ van aangenaam verrast
Het Zuid-Koreaanse bedrijf laat zich ook opmerken in een lagere prijsklasse
https://tandemtech.be/samsung-a51-review-9b9d64e3194
- Vraagtekens rond Nokia 8.3 door gekibbel over Belgische 5G-uitrol
“Het hangt af van wat de operatoren zullen doen”
https://tandemtech.be/vraagtekens-rond-nokia-8-3-door-gekibbel-over-belgische-5g-uitrol-dcb9769bc790


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Dit Gentse techbedrijf met jonge wetenschapster aan het hoofd haalde onlangs 3 miljoen euro op
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/dit-gentse-techbedrijf-met-jonge-wetenschapster-aan-het-hoofd-haalde-onlangs-3-miljoen-euro-op
- “Enkel bedrijven die zich gedragen als een cheeta, kunnen een crisissituatie overleven”
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2020/enkel-bedrijven-die-zich-gedragen-als-een-cheeta-kunnen-een-crisissituatie-overleven



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
CORONAVIRUS: DINGEN DIE JE REGELMATIG MOET REINIGEN
Verleden week hadden wij al het advies meegegeven om je smartphone en je klavier regelmatig te reinigen. Maar er zijn nog meer dingen waaraan je aandacht moet schenken.
In dit artikel van ZDNet vertelt  auteur Adrian Kingsley-Hughes hoe hij per toeval (hij had een UV verf op zijn handen gemorst, en kon daarna een spoor terugzien van de dingen die hij aangeraakt had) te weten kwam welke dingen je toch ook in het oog moet houden.
Het gaat om:
- deurkrukken (dat wisten we al)
- bureaublad (daar denk je niet altijd aan)
- randapparatuur (de knoppen van je printer)
- herlaadkabels (ja, die raak je ook aan!)
- koffiekoppen (en lepeltjes)
- pennen (en ga daar alsjeblieft niet op knauwen!)
- je bril
Hou het veilig!
https://www.zdnet.com/article/coronavirus-cleaning-your-phone-and-keyboard-here-are-seven-other-things-you-should-be-cleaning-and-disinfecting



TIP: SCHERMOPNAMES MAKEN
In dit filmpje krijg je stap voor stap instructies om een schermopname (printscreen) te maken op je iPhone, Android, Mac en PC. (Bron: Bram Faes) (registratie verplicht)
[Taal: NL]
https://www.klascement.net/video/103345/gratis-je-scherm-opnemen-op-een-mac-windows-computer-android-smartphone-of-iphone/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


TINYWALL: FIREWALL

Deze software zorgt ervoor dat de in Windows geïntegreerde firewall extra functies krijgt. Want het voordeel van de Windows firewall is dat je er niet naar moet omkijken, het nadeel is dat je geen mogelijkheid hebt om aan de instellingen te sleutelen. Deze tool maakt dat mogelijk.
https://www.chip.de/downloads/TinyWall-Windows-Firewall-verbessern_56382779.html
https://tinywall.pados.hu/


LUNA: THEMA BEHEREN
Dit progje voor Windows 10 geeft je meer controle over het gebruik van lichte en donkere thema's. Zo kan je niet alleen automatisch wisselen tussen lichte en donkere thema's, maar ook bijvoorbeeld die instelling enkel laten aanpassen wanneer Windows zelf tussen lichte en donkere thema's wisselt.
https://github.com/adrianmteo/Luna/releases


BLUESTACKS: ANDROID EMULATOR

Met de BlueStacks App Player kan je tal van Android apps heel eenvoudig op je Windows PC draaien. En vooral heel veel games spelen!
https://www.chip.de/downloads/BlueStacks_118042196.html
https://www.bluestacks.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je kunt altijd wel iemand krijgen om van je te houden -
zelfs al moet je het zelf doen.
-Tom Masson-