Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
12/3/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1147 van 7/3/2020Gegroet lezer,

Eindelijk eens een zonnige zaterdagochtend. Dé kans dus om, weliswaar met een dekentje erbij, even in de tuin te gaan zitten om de warmte van de zon te genieten. En o, wat doet dat goed! Ondanks alle problemen in de wereld, van coronavirus tot migratiecrisissen, en zelfs politieke problemen in eigen land - een moment van 'klein geluk' blijft het leven de moeite waard maken.

Laat deze editie van Netties uw zonnetje zijn dit weekend! Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
APPLE: NIEUWE ARM CHIP EN NIEUW KLAVIER MAAR GEEN BOEVEN MET IPHONES
Enkele berichtjes over Apple om deze week te beginnen. In de eerste plaats: volgens een analist die meestal wel correcte voorspellingen doet, zou Apple in de volgende 12 tot 18 maanden een Mac uitbrengen die een ARM-chip aan boord heeft. Ook in de volgende vlaggenschip-iPhones zou een ARM-chip zitten.

Waarom Apple deze overstap maakt? Wel, Apple zou hiermee meer flexibiliteit krijgen voor zijn hardware-updates. Momenteel is het daarvoor afhankelijk van het ontwikkeltempo van Intel.  Meer bij 9to5Mac. (1)

Nog een voorspelling: Apple zou een nieuw iPad klavier uitbrengen met een ingebouwd trackpad - wellicht wanneer het de volgende versie uitbrengt van de iPad Pro. Het iPadOS heeft al ondersteuning voor een muis, via Assistive Touch, maar dat gedraagt zich niet zoals een desktop muisaanwijzer. Deze trackpad zou kunnen wijzen  op nog meer muis-ondersteuning op de iPad. Meer hierover bij The Verge. (2)

En tot slot nog een interessant bericht van Gizmodo. Heb je er trouwens al eens bij stilgestaan dat je weliswaar veel iPhones ziet in films en tv-feuilletons, maar dat het altijd de 'goeden' zijn die zo'n toestel hebben, nooit de slechteriken? Welnu, dat is geen toeval: in een interview in Vanity Fair bevestigt regisseur Rian Johnson (van o.a. Knives Out en The Last Jedi) dat Apple niet toelaat dat boeven en slechteriken op het scherm een iPhone gebruiken.

Grappig dat Apple zo ver gaat in de controle over de reputatie van zijn toestellen. Alleen - is dat nu geen spoiler? Want wanneer je kennismaakt met de personages in een film, wordt het wel heel gemakkelijk om de slechterik te herkennen! (3)
https://9to5mac.com/2020/02/24/apple-to-release-first-arm-mac-without-intel-processor-in-next-18-months-predicts-kuo/
https://www.theverge.com/2020/2/27/21156639/apple-ipad-smart-keyboard-trackpad-pro
https://gizmodo.com/apple-bans-bad-guys-from-using-iphones-in-movies-says-1841929887?rev=1582732141425&utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow&utm_source=gizmodo_twitterAMERIKAANSE VERVOERSORGANISATIE: GEBRUIK AUTO PILOT VAN TESLA ENKEL IN JUISTE OMSTANDIGHEDEN
De Amerikaanse National Transportation Safety Board heeft verleden week uitspraak gedaan over een dodelijk ongeval uit maart 2018, waarbij een Tesla Model X SUV betrokken was. Volgens de organisatie was het ongeval veroorzaakt doordat de autopiloot van de Tesla was aangezet in omstandigheden waarvoor het niet gemaakt was, en dat de chauffeur afgeleid was door een game op zijn smartphone. Hierdoor reed de auto tegen een vangrail, die beschadigd was bij een vorige botsing, maar nog niet hersteld was. Was dat wel gebeurd, dan had de man het misschien overleefd.

Hoe het ook zij: de organisatie heeft verschillende adviezen gegeven om dergelijke ongevallen te voorkomen. Een daarvan is dat Tesla ervoor moet zorgen dat Autopilot niet gaat werken in omstandigheden waarvoor het niet gemaakt was. En dat er een betere manier moet komen om ervoor te zorgen dat de chauffeur zijn aandacht bij de weg houdt.

Een andere aanbeveling had de organisatie voor smartphonefabrikanten: zij moeten functies die de chauffeur kunnen afleiden tijdens het rijden, automatisch blokkeren. Maar dat, als je het ons vraagt, is praktisch niet echt uitvoerbaar. Want dan zouden ook je passagiers hun smartphone niet kunnen gebruiken. Tenzij dit "niet storen" optioneel op je smartphone wordt, dat je zelf kan activeren. Maar dan is gewoon je telefoon niet opnemen of gebruiken om te bellen wanneer je aan het rijden bent, toch een eenvoudigere optie, niet?
https://www.nbcbayarea.com/news/local/south-bay/ntsb-driver-in-fatal-crash-was-playing-video-game/2241566/CLEARVIEW: OOK BELGISCHE POLITIE IS KLANT
Verleden week werd bekend dat hackers toegang hadden tot het klantenbestand van het bedrijf Clearview. Dat Amerikaanse bedrijf haalde enkele weken geleden de pers omdat bekend werd dat het software ontwikkeld had, die het mogelijk maakte om mensen via gelaatsherkenning te identificeren. Het bedrijf gebruikt daarvoor een enorme database van gezichten, die het geschraapt heeft van publiek toegankelijke foto's op sociale netwerken. En het waren politiediensten uit verschillende landen die gebruik zouden maken van de diensten van Clearview.

Met de hack van verleden week echter kon Buzzfeed News inkijken welke bedrijven en organisaties allemaal klant zijn bij Clearview. En dat blijken dus meer dan 2.200 ordediensten, overheden en bedrijven uit 27 landen te zijn, waaronder het Amerikaanse Department of Justice, Best Buy en Macy's. (1)

Eerst werd gezegd dat ook politiediensten in België en Nederland klant waren, maar dit wordt ontkend. (2) Op de website van Ministry of Privacy vind je meer over de Belgische kant van de zaak - en hoe je in principe je data uit de database van Clearview zou moeten kunnen verwijderen. (3)
https://www.buzzfeednews.com/article/ryanmac/clearview-ai-fbi-ice-global-law-enforcement
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/28/clearview/
https://ministryofprivacy.eu/2020/02/29/kan-je-jezelf-verwijderen-uit-de-clearview-ai-database/CORONAVIRUS: GEVOLGEN VOOR DE TECH-WERELD
De uitbraak van het coronavirus begint, buiten de gevolgen op menselijk gebied, steeds zwaarder te wegen op economie en maatschappij. En wij gaan dan dieper in op de tech-aspecten van deze evolutie.

Zo weet Reuters te melden dat belangrijke kaderleden van Foxconn nog altijd niet naar de Chinese fabrieken teruggekeerd zijn, maar vanuit Taipei werken. Volgens Reuters zou de vertraging die zich stilaan begint op te stapelen in de bevoorradingsketen, als gevolg van het coronavirus, zich laten voelen tot in de herfst van dit jaar. De iPhone, die in de Foxconn fabrieken gemaakt wordt, zou daaronder kunnen lijden. (1)

Een ander interessant artikel hierover vonden we bij ZDNet. Auteur Larry Dignan heeft het over de lessen die bedrijven trekken uit de crisis, met name: hoe werken van op afstand?

Steeds meer fysieke bijeenkomsten zoals conferenties en vergaderingen worden afgeschaft. Of deelnemers uit risicolanden nemen eraan deel via teleconferentie - zoals Chinese wetenschappers dit deden bij de laatste conferentie over Artificiële intelligentie.

Maar ook later zullen deze gevolgen gevoeld kunnen worden. Want de lessen die nu geleerd worden, zouden wel eens een invloed kunnen hebben op de economie. Bijvoorbeeld: nu mensen gedwongen worden om te werken met teleconferenties, zullen zij misschien eindelijk inzien dat het toch veel ergonomischer, ecologischer en economischer is dan een vliegtuig te nemen en veel tijd te verliezen?

Of zou het een impact kunnen hebben op de manier waarop kantoren ingericht worden? En gaan mensen nog meer online kopen en handelen nu zij gedwongen worden eraan te wennen? Interessant om bij stil te staan.
https://www.zdnet.com/article/how-coronavirus-may-accelerate-the-future-of-work/?ftag=CAD-03-10abf6j
https://techcrunch.com/2020/02/28/coronavirus-corrections-and-the-rise-of-remote-work/
https://www.reuters.com/article/uk-china-health-apple-iphone-focus/coronavirus-clouds-apples-timeline-for-new-iphones-idUSKBN20J2GJCORTANA VERLIEST ZIJN SKILLS
Spijtig voor wie had gehoopt dat hij met Cortana, de slimme assistent van Microsoft, zijn muziek zou kunnen bedienen. Want Microsoft kondigt aan dat Cortana 'skills' zou gaan verliezen die meer op amusement of de gewone privégebruiker gericht zijn. Dus niet langer zou samenwerken met connected home, de domotica dus, en andere skills van derden.

Bij de volgende update van Windows 10 zal Cortana dus op dat gebied gekortwiekt worden. Microsoft heeft namelijk andere plannen met Cortana: dat moet voortaan vooral gericht zijn op productiviteit. Cortana zou je bijvoorbeeld gemakkelijker de informatie moeten laten vinden in de verschillende onderdelen van Office 365. Je agenda beheren bijvoorbeeld, of mensen en bestanden vinden.

Een verandering in strategie die door velen onthaald wordt op een zucht van teleurstelling... Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2020/02/29/microsoft-cripples-cortana/FACEBOOK: 3D FOTO EN NIEUWE MESSENGER
Even ontsnappen aan alle corona-ellende, met twee 'gewone' tech berichtjes, beiden over Facebook.

Om te beginnen iets over 3D. In 2018 had Facebook een functie uitgebracht voor 3D foto's.  Daarbij maakt Facebook van foto's, die gemaakt zijn met een smartphone met dubbele camera, een soort 3D afbeelding, waarbij de achtergrond beweegt wanneer je bladert of je toestel schuin houdt.

Facebook zegt nu dat het deze magie kan uithalen met elke gewone 2D afbeelding, daarbij gebruikmakend van een neuraal netwerk, dat de geschatte diepte van elke pixel in een 2D afbeelding in kaart gaat brengen, informatie die voorheen dus afkomstig was van de tweede camera. Om de 3D afbeelding te kunnen bekijken, moet je wel de mobiele Facebook app hebben op een iPhone 7 of nieuwer, of een recent Android toestel van de middenklasse.  (1)

De tweede nieuwigheid betreft de Messenger app van Facebook voor iOS. Die werd volledig herwerkt, en krijgt lovende kritieken omdat de code helemaal opnieuw geschreven werd: die ging van 1,7 miljoen lijntjes code naar amper 360.000. Wat dus betekent dat deze nieuwe versie kleiner is om te downloaden, kleinere updates moet krijgen, en veel sneller laadt.

Een uitvoerige bespreking vind je bij Mashable. (2)
https://ai.facebook.com/blog/-powered-by-ai-turning-any-2d-photo-into-3d-using-convolutional-neural-nets/
https://mashable.com/article/facbeook-messenger-faster/?europe=trueHET IS BEWEZEN: FACEBOOK STOPZETTEN MAAKT GELUKKIG
Dat sociale netwerken veel van onze tijd opslorpen, dat lijkt evident. Even evident als dat onze concentratie voortdurend verstoord wordt door de berichten, en dat we ongelukkig worden van de schijnbaar perfecte wereld waarin onze 'vrienden', afgaand op hun postings en foto's, leven.

Maar is dat buikgevoel dat het zo is, ook de waarheid? In de VS zijn er nu verschillende studies gedaan, en de resultaten zijn toch interessant. In een onderzoek waarbij 2743 gebruikers gevraagd werd of zij bereid waren om Facebook een maand links te laten liggen, in ruil voor een cash beloning. Een deel van hen moest uiteindelijk Facebook niet stopzetten,  maar moest als controlegroep dienen. Zo hoort dat nu eenmaal bij een wetenschappelijk onderzoek.

De mensen die een maand lang geen Facebook gebruikten, zegden 60 minuten extra per dag te hebben, die zij gebruikten voor offline activiteiten, zoals omgaan met vrienden en familie. Naar eigen zeggen steeg hun tevredenheid met het leven 25-40%, wat ongeveer hetzelfde percentage is dat het volgen van een therapie bij mensen gewoonlijk bewerkstelligt.

Opmerkelijk: zij lazen 15% minder nieuws - wat nogmaals beklemtoont hoe belangrijk de sociale netwerken zijn voor nieuwsmedia om lezers te lokken. De proefpersonen konden ook minder vragen beantwoorden over recente nieuwsgebeurtenissen.

En tot slot - iets wat veel politici wellicht willen weten: even afkicken van Facebook zorgt voor minder polarisatie bij politieke standpunten,  maar vermindert de negatieve gevoelens voor de oppositie niet - hierbij moet je wel in het achterhoofd houden dat er in de VS eigenlijk maar twee politieke partijen zijn: de Democraten en de Republikeinen.

Meer bij de studie zelf, en enkele reacties daarop.
https://www.calnewport.com/blog/2020/02/29/top-economists-study-what-happens-when-you-stop-using-facebook/
https://www.theverge.com/interface/2020/2/28/21153060/social-network-polarization-ezra-klein-why-were-polarized-q-a
https://www.theverge.com/2020/3/2/21144680/verge-tech-survey-2020-trust-privacy-security-facebook-amazon-google-appleTWITTER BRENGT VERDWIJNENDE FLEETS UIT
Bij Twitter heb je, naast je tweets, binnenkort ook 'fleets'. Dat zullen tweets zijn die na een tijdje verdwijnen. Wat uiteraard afgekeken is van de Stories van Snapchat - dat eerder ook al geïmiteerd werd door Facebook in zijn Instagram in 2016, en later ook in WhatsApp, Messenger en Facebook zelf.  En ook YouTube heeft stories, zelfs Netflix, Tinder en LinkedIn hebben zich aan het concept gewaagd.

Tot nu toe heeft Twitter de boot afgehouden, maar nu is het dus bezweken. Als test in Brazilië zullen twitteraars daar een 'fleet' kunnen versturen, die een tekst kan zijn, een GIF, video of foto kan bevatten. Je zal ze echter niet kunnen retweeten of linken.

Toeval of niet: verleden week waren er geruchten dat een activistische investeerder 4% van het bedrijf gekocht zou hebben, en van plan zou zijn om Jack Dorsey als CEO te vervangen. Wil Jack deze investeerder te vlug af zijn en toegeven aan de wens van andere aandeelhouders, die al langer op een stories-achtige functie aangedrongen hadden? Wie weet...
https://www.buzzfeednews.com/article/alexkantrowitz/twitter-is-finally-doing-storiesGOOGLE IMITEERT 3D TOUCH VAN DE IPHONE
In een van de vorige versies van de iPhone had Apple de 3D Touch geïntroduceerd: wanneer je lang drukte op het icoontje van een app, kreeg je extra opties of acties om met de app te doen. Zo kreeg je bijvoorbeeld snel toegang tot de cursor modus op het klavier van de iPhone.

Maar in de laatste versies van de iPhone was die optie verdwenen - blijkbaar waren de eisen die dit aan de hardware stelde té zwaar en te duur voor Apple.  En het zou te complex geweest zijn, maakte het toestel te dik, en wat meer.

Blijkbaar heeft Google echter een manier gevonden om die 3D Touch toch aan te bieden in zijn nieuwe Pixel smartphones, zo weet The Verge. En dat niet op basis van de hardware, maar softwarematig, door slim gebruik van algoritmes.

De functie zal Long Press heten, en zal bij bepaalde apps werken zoals Launcher, Photos en Drive. En The Verge maakt de opmerking dat Google er dus in geslaagd is om met machine learning algoritmes te ontdekken wanneer jij lang drukt op het scherm, terwijl Apple daarvoor hardware moest gebruiken.

Een discussie bij Slashdot en meer uitleg bij The Verge.
https://tech.slashdot.org/story/20/03/03/2027221/google-cloned-apples-3d-touch-for-the-pixel-using-just-software?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.theverge.com/2020/3/3/21162272/google-pixel-feature-drop-firm-press-3d-touch-card-boarding-passSMARTNEWS: EEN GESLAAGD NIEUWSEXPERIMENT IN DE VS
In de VS is er enkele maanden geleden een app gelanceerd, SmartNews, die zich focust op plaatselijk nieuws. En dat is toch wel de moeite waard om te vermelden, vooral omdat het een geslaagd experiment lijkt te zijn.

SmartNews heeft namelijk akkoorden afgesloten met uitgeverijen in meer dan 6.000 steden in de VS. De app heeft dan ook een speciaal tabblad voor plaatselijk nieuws, dat geselecteerd wordt op basis van de geolocalisatiefunctie die in je smartphone zit.

De artikels worden via Machine Learning geselecteerd bij bronnen die door een team van journalisten geselecteerd werden.  Daarbij wil SmartNews  het gevaar vermijden dat die machine learning je weer in een nieuws-bubble gaat duwen. Zo heeft het bijvoorbeeld voor de voorverkiezingen in de VS een speciale tab, waarbij je via een schuiver het nieuws over een bepaalde kandidaat kan bekijken vanuit een links, rechts, of centrum perspectief.

Wat wel een heel originele en slimme vondst is, want zo leer je vooroordelen in de berichtgeving snel herkennen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/03/03/smartnews-local-news-feature-now-covers-more-than-6000-u-s-cities/GOOGLE ASSISTANT LEEST PAGINA'S VOOR
Een interessante functie die Google voor het eerst gepresenteerd had op de computerbeurs CES, wordt nu wereldwijd uitgerold. Google Assistant zal namelijk webpagina's luidop kunnen voorlezen, wanneer jij 'Read it' of 'Read this page' aan de assistent beveelt.

Tijdens het voorlezen zullen de woorden die gezegd worden, karaoke-gewijs, oplichten, zodat je mee kan volgen waar de assistent zit in de tekst. Je kan ook een alinea in de tekst aantikken, om de assistent daar te laten beginnen.

Wat ook interessant is: je kan de snelheid bij het voorlezen aanpassen zodat de tekst trager of sneller voorgelezen wordt. En de wonderen van Google blijven duren: de assistent kan de tekst ook in een andere taal voorlezen - met een keuze uit maar liefst 42 talen.

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2020/3/4/21164510/google-assistant-screen-reading-feature-accessibility-translationMEEHELPEN BIJ DE BESTRIJDING VAN HET CORONAVIRUS
De hele wereld zoekt naarstig naar een manier om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Maar wist je dat ook jij kan meehelpen? En dan hebben wij het niet zozeer over het wassen van je handen of andere fysieke maatregelen, als wel door je hersenen of je computer mee aan het werk te zetten om een remedie te vinden.

Zo is er het Foldit puzzel game, dat via crowdsourcing research uitvoert naar de manier waarop proteïnes zich rond iets kunnen vouwen. Dat heeft nu ook een puzzel die speciaal bedoeld is voor het COVID-19 virus, zoals het in de VS genoemd wordt.

Er wordt gehoopt dat er zo een proteïne ontwikkeld kan worden dat zich kan binden aan het COVID-19 virus, en zo interactie met menselijke cellen blokkeert, en verdere infectie stopzet. Bij dit initiatief wordt echt gerekend op het menselijk vernuft, dat soms slimmere manieren bedenkt dan computers kennen om een probleem op te lossen.

Een tweede initiatief is Folding@Home. Ook dat doet onderzoek naar proteïnes, maar daarvoor moet je enkel computerkracht die je op dat moment niet gebruikt ter beschikking stellen voor het wetenschappelijk onderzoek. Meer bij Kokatu. (1)

Tussen haakjes: een erg interessant artikel over het virus zelf vind je bij ZDNet. (2) Daar lees je wat wetenschappers in de VS vertellen over het virus. Wat ons daarbij opviel is dat er gesproken wordt van 'enkele dagen' (tot maximum 9) dat het virus buiten zijn drager, de mens, kan overleven op niet-poreuze oppervlakken. En dat moet je toch aansporen om echt heel hygiënisch te gaan leven. Vergeet daarbij je smartphone niet regelmatig af te kuisen!
https://kotaku.com/researchers-are-using-a-video-game-to-fight-coronavirus-1842070007
https://www.zdnet.com/article/coronavirus-and-flu-where-was-a-given-product-made-and-is-it-safe/?ftag=COS-05-10aaa0g&taid=5e5fe23b38da270001ffedafWISKUNDE NIET PRIMAIRE VOORWAARDE OM GOEDE PROGRAMMEUR TE WORDEN
DTNS bracht deze week in de dagelijkse podcast de resultaten van een interessant onderzoek. Daarbij werd aan 36 volwassenen gevraagd om een nieuwe programmeertaal te leren, namelijk Python. En tegelijkertijd werden zij getest op hun vaardigheden: hoe goed zij zijn in het oplossen van problemen, hoe straf hun geheugen is, hoe hun vaardigheid is met getallen, wat de activiteit is van hun brein in rust.

De resultaten zijn wel opmerkelijk: de deelnemers die Python het snelste onder de knie kregen, waren erg goed in taal, werkend geheugen en het vermogen om te redeneren. Een wiskundeknobbel was helemaal niet vereist. Het leren van een computertaal zou je dus kunnen vergelijken met het leren van een vreemde taal, zoals Spaans of Koreaans.

Waarom dit belangrijk is? Omdat op de meeste scholen computerwetenschappen in de wiskundige richtingen zit. Terwijl het meer aankomt op redeneren en taalvaardigheid.
https://www.fastcompany.com/90470552/surprising-study-reveals-what-makes-a-good-coder-and-its-not-math?fbclid=IwAR0dX-sM7B4fIuPJYzlsV_wKeNpeked0glvyIXAd_pgnyzQAaasrcUtomyU
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200302103735.htm


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE BATTERIJ VAN GENERAL MOTORS
Er wordt vaak geklaagd dat er te weinig vooruitgang zit in de ontwikkeling van nieuwe batterijen. Al decennia zitten we met lithium-batterijen, die veel zeldzame grondstoffen vereisen, zoals kobalt. En die bovendien gemakkelijk ontvlambaar zijn - onlangs was er nog een artikel over het feit dat er bij afvalverwerkende fabrieken en stortplaatsen steeds vaker branden ontstaan door weggeworpen batterijen die spontaan ontbranden.

Maar nu heeft General Motors toch een doorbraak in de batterijtechnologie aangekondigd.  Het noemt de batterij Ultium, en die maakt gebruik van zakvormige cellen, in plaats van cylindrische cellen, die horizontaal of verticaal opgestapeld kunnen worden.

Met de batterij van GM zou je 400 mijl kunnen doen met één lading. Zij bevat aluminium, zodat het aandeel van kobalt met 70% verminderd kan worden. En de prijs zou ook goedkoper zijn: onder de $100/kWh.

GM denkt 20 elektrische modellen uit te hebben tegen 2023, en de eerste drie daarvan zouden al in de volgende maanden eraan komen. De auto én de batterij zouden in de VS gefabriceerd worden.

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2020/3/4/21164513/gm-ev-platform-architecture-battery-ultium-tesla

 
 


 
De nieuwe oogst


   
ARTBUFFER: VAN FOTO TOT SCHILDERIJ
Deze webdienst laat je jouw foto naar een prachtig digitaal schilderij omzetten. Op de editor pagina heb je een hele set tools ter beschikking. En gelukkig is er een filmpje (Take a Tour) dat je wegwijs maakt.
[Taal: ENG]
https://www.artbuffer.com/create/artwork


SESSION BUDDY: EXTENSIE

Dit is een extensie waarmee je een bepaalde sessie in je browser kan beheren. Je kan alle open tabs op één plek zien, de collectie open tabs bewaren en later terug oproepen, de geopende tabs terug opvissen wanneer je browser gecrasht is, en meer.
https://chrome.google.com/webstore/detail/session-buddy/edacconmaakjimmfgnblocblbcdcpbko


CHAF: CHATTEN MET EEN GIF
Weet je nog, Chatroulette? Bij die kruising tussen roulette en chat kon je met wildvreemden chatten, wat op zich wel leuk lijkt. Maar dat al vlug ontaardde in onaangename verrassingen, met veel exhibitionisme en andere onaangename dingen.
Welnu, deze nieuwe dienst wil het nog eens proberen, maar dan met GIF's, geen woorden. Of dit wel een goed idee is, kan je betwijfelen...
[Taal:ENG]
https://chaf.app/?ref=producthunt


TAMPERMONKEYS EXTENSIE: USERSCRIPTS
Met deze extensie voor je browser kan je op de sites die je bezoekt, bepaalde scripts loslaten om functies te activeren. Heel leuk om dingen uit te proberen!
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/tampermonkey/dhdgffkkebhmkfjojejmpbldmpobfkfo


LASTPASS-EXTENSIE: WACHTWOORDEN

Het gebruik van de LastPass wachtwoordmanager kunnen wij iedereen aanraden. Deze tool maakt voor jou erg moeilijk te kraken wachtwoorden aan, en onthoudt inlog en wachtwoord per website die je bezoekt. Alles gaat in een kluis die je kan openen met één master-wachtwoord. En dankzij de LastPass-extensie kan je die kluis ook op de verschillende toestellen die je bezit, in de verschillende browsers, openen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/lastpass-free-password-ma/hdokiejnpimakedhajhdlcegeplioahd?hl=en


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: THUIS IN DE TOEKOMST
Hoe wil jij in de toekomst wonen? OP deze website kan je antwoord geven op een aantal stellingen, en zo een beter beeld krijgen voor jezelf van hoe we in de toekomst willen en kunnen wonen. Het is een site van de Vlaamse overheid.
[Taal: NL]
https://www.thuisindetoekomst.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MAAKBIB
Een heel mooi initiatief van de Vlaamse overheid is de Maakbib. Nu steeds meer mensen hun boeken en films digitaal tot zich nemen, lijkt de rol van de bibliotheek uitgehold te zijn. Maar dat moet echt niet zo zijn: de bib kan veel meer zijn voor een gemeenschap dan een plek waar je boeken uitleent. Zoals een echte uitleendienst voor kennis en maakvaardigheden. Door het aanbieden van fablab tools - een MaakBib dus.
Over het concept lees je meer.
[Taal: NL]
http://maakbib.be/makersgezocht


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VELOPARK

Het is niet simpel om je fiets veilig achter te laten. Deze site, een initiatief van de organisatie Fietsberaad, wil je tonen waar je fietsparkings vindt. Je kan zelf een stad invoeren, of gebruikmaken van geolocalisering. Je krijgt informatie over de openingsuren, welke fietsen er toegestaan zijn, of de parking overdekt is, enz.
[Taal: NL]
https://www.velopark.be/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: RECLAMEVRETERS
De nieuwste reclames van Delta, Citi, Budweiser en meer. Wij zijn echt verzot op goed gemaakte reclamefilmpjes, vooral de humoristische. Geniet van deze nieuwe lading!
[Taal: ENG]
https://adage.com/article/hot-spots/watch-newest-commercials-tv-delta-citi-budweiser-and-more/2242561


VRIJDAG MULTIMEDIA: SCULPTUREN
Dat onze ogen ons vaak bedriegen, wordt met deze slim uitgedachte bouwsels aangetoond. Laat je er een bal bijvoorbeeld over een baan lopen, dan gaat die bal plots omhoog, de zwaartekracht tartend. Tot je het bouwsel even draait, en ziet dat het helemaal anders in elkaar zit dan je dacht. Slim!
[Taal: ENG]
https://video.twimg.com/ext_tw_video/1233735037075542020/pu/vid/480x270/iYVliVjWFC7YRy5w.mp4?tag=10


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Graven van Limburg Hohenlimburg & Broich - https://nl.wikipedia.org/wiki/Graven_van_Limburg_Hohenlimburg_%26_Broich
    Nederlands pianiste en zangeres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rachel_van_Lier
    Amerikaanse jazztrombonist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Emory_Remington
    Engelandvaarder, geheim agent en blikwerker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pleun_Verhoef
    Initiatiefgroep in Suriname tegen de regering Bouterse - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wij_Zijn_Moe
    Nederlandse film uit 2020 van Danny Leysner - https://nl.wikipedia.org/wiki/Suriname_(film)
    Amerikaanse horrorfilm uit 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Turning
    Serie 1000cc-motorfietsen - https://nl.wikipedia.org/wiki/BSA_Model_G-serie
    Theater uit de Romeinse tijd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_theater_(Pompeii)
    Schilderij door de Zuid-Nederlandse schilder Jan Brueghel de Oude - https://nl.wikipedia.org/wiki/Latona_en_de_Lycische_boeren


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    8 Maart Internationale Vrouwendag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Vrouwendag
    SARS-CoV-2 in Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2_in_Europa
    SARS-CoV-2 in Azië - https://nl.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2_in_Azi%C3%AB
    SARS-CoV-2 in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2_in_Nederland

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over geografie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Geografie
    In het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart staat Wikimedia deze week in het teken van de vrouw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/InternationaleVrouwendag2020


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dit zijn deze week de eerlijkste en beste tech-koopjes
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-deze-week-de-eerlijkste-en-beste-tech-koopjes~a5935af6/
- TwitchCon Amsterdam afgelast in verband met coronavirus
https://www.ad.nl/esports/twitchcon-amsterdam-afgelast-in-verband-met-coronavirus~af7911b8/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Is een browser in de incognitomodus echt privé?
https://computertaal.info/2020/03/06/is-een-browser-in-de-incognitomodus-echt-prive/
- Kijk gratis Anime online
https://computertaal.info/2020/03/05/kijk-gratis-anime-online/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- DuckDuckGo publiceert dataset met duizenden trackers en maakt code open source
https://tweakers.net/nieuws/164300/duckduckgo-publiceert-dataset-met-duizenden-trackers-en-maakt-code-open-source.html
- Sonos stopt met omstreden Recycle Mode voor onklaar maken oude speakers
https://tweakers.net/nieuws/164298/sonos-stopt-met-omstreden-recycle-mode-voor-onklaar-maken-oude-speakers.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Londense gezichtsherkenning identificeert meer onschuldigen dan verdachten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/londense-gezichtsherkenning-identificeert-meer-onschuldigen-dan-verdachten/article-news-1573123.html
- Pionier zelfrijdende wagens krijgt miljoenenboete voor stelen bedrijfsgeheimen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/pionier-zelfrijdende-wagens-krijgt-miljoenenboete-voor-stelen-bedrijfsgeheimen/article-news-1573001.html*** TANDEMTECH


- Philips BDM3470UP review: hoe breder, hoe beter?
Twee schermen in één
https://tandemtech.be/philips-bdm3470up-review-hoe-breder-hoe-beter-e76a54f0df85
- Automatische snelheidsregels voor elektrische fietsen?
Schiphol lanceert een ambitieus project
https://tandemtech.be/automatische-snelheidsregels-voor-elektrische-fietsen-ec05c6935e8c


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Collaborative agencies: het model van de toekomst?
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/collaborative-agencies-het-model-van-de-toekomst
- Deze Limburgse scale-up scheert internationaal hoge toppen: “Hadden we ons geprofileerd als Vlaamse speler, dan bestonden we vandaag niet meer”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-limburgse-scale-up-brengt-ai-naar-laboratoria-in-72-landen-hadden-we-ons-geprofileerd-als-vlaamse-speler-dan-bestonden-we-vandaag-niet-meer
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: VERBORGEN GAME IN EDGE BROWSER

Het is altijd al een geintje geweest van programmeurs: iets te verbergen in hun code, dat dan ontdekt kon worden door de nieuwsgierige white hacker - de zogenaamde 'easter eggs'. In de nieuwe Edge browser van Microsoft zit er ook zoiets, maar het gaat een dimensie verder: een surfing game dat je offline kan spelen.
Hoe je het doet lees je bij The Next Web.
https://thenextweb.com/basics/2020/02/27/how-find-secret-surfing-game-microsoft-edge/?utm_campaign=tweet2 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


INSTAGRAM ALS PROGRESSIVE WEB APP


Vanaf deze week is Instagram verkrijgbaar als PWA voor je Windows 10. Je moet gewoon inloggen op de website met je Instagram account. De interface lijkt heel erg op die van de desktop homepage, maar biedt nieuwe functies zoals ondersteuning voor direct messaging.
https://www.microsoft.com/en-us/p/instagram/9nblggh5l9xt


TRAVELLAR: SOCIAAL REIZEN   
Dit is een app voor wie graag alleen reist, maar onderweg graag vrienden maakt. Je kan je trips improviseren, en wanneer je op je bestemming aangekomen bent, ga je op zoek naar anderen om samen iets te doen. Samen ontdekken jullie dan de wereld.
https://www.travellar.app/?ref=producthunt
https://apps.apple.com/us/app/travellar/id1471719358?ref=producthunt
https://play.google.com/store/apps/details?id=app.travellar.Travellar&ref=producthunt


SPOTIAPP

Deze app helpt je om muziek van verschillende muziekdiensten naar je Spotify over te zetten. De app werkt met diensten zoals YouTube Music, Deezer, Apple Music en meer, en gaat af op de afbeelding die bij de muziek hoort om die te integreren.
https://www.producthunt.com/posts/spotiapp
https://apps.apple.com/ru/app/spotiapp-export-music/id1494241292?l=en&ref=producthunt


BEAKER: P2PBROWSER
Dit is een browser die nog in experimentele fase zit - dus struikel je misschien over bugs die er nog in zitten. Maar het idee erachter is wel interessant: want dit is een browser die vooral gebouwd is voor het alternatieve internet, dat op een peer-to-peer protocol gebouwd is.
https://beakerbrowser.com/


APP NEDERLANDS: HEBBAN BOEKENAPP


Er is een nieuwe versie uit van de Hebban boekenapp die wel enkele leuke nieuwigheden bevat. Zo krijg je ook in de app het laatste boekennieuws, en staat daar ook je virtuele boekenplank, met al jouw gelezen / nog te lezen boeken op.
Hebban geeft je uitvoerige uitleg over de nieuwe features.
https://www.hebban.nl/artikelen/hebban-boekenapp-nu-met-newsroom-en-eigen-boekenplanken?utm_medium=email&utm_source=transactional&utm_campaign=genre_newsletter_2020-02-25


MULTIMEDIA: WINDOWS THEMA
Wie houdt er nu niet van jonge dieren - van puppies tot kittens, van lammetjes tot babyolifantjes? Dit Windows thema bevat 10 afbeeldingen in 4K van jonge dieren en hun moeders.
https://www.microsoft.com/en-us/p/animal-mothers-2-premium/9nglxl880k1b?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het huwelijk is populair omdat het een maximum aan verleiding
met een maximum aan gelegenheid combineert.
-George Bernard Shaw-