Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/2/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1144 van 15/2/2020Gegroet lezer,

Hopelijk hebt u niet te veel schade ondervonden van de storm verleden week zondag? Men zegt dat we ons voor dit weekend opnieuw aan zwaar weer mogen verwachten. Onze tuinstoelen staan nog altijd netjes in het tuinhok, die moeten dus nog even wachten vooraleer ze hun definitieve plekje op het terras weer krijgen.

Maar kijkt u ook niet uit naar de weldoende warmte van de zon? Zodra ze er is, en we even de kans zien om ervan te genieten, dan zitten of staan we daar, het gezicht naar de zon gewend, en o mensen, wat doet dat goed! Laat het maar snel lente worden!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NYPD VERVANGT NOTITIEBOEKJE DOOR APP: WAT KAN ER VERKEERD GAAN?
Het is al meer dan een eeuw dat de politieagenten van New York, de NYPD, rondlopen met een notaboekje. In die boekjes, waarvan er elke maand 10.000 gedrukt worden, noteren de agenten hun activiteiten die dag. Dat helpt niet alleen bij het bevestigen van de uurroosters, maar ook bijvoorbeeld wanneer zij later bij een proces moeten getuigen.

Welnu: vanaf 17 december is het gedaan met die notaboekjes. Zij worden vervangen door een iPhone met een speciale app die verbonden is met de database van de politie. Het is de bedoeling om zo mogelijk gesjoemel te voorkomen, en ook efficiënter te werken, want soms is het handschrift van die agenten echt heel onduidelijk.  Bovendien krijgt de politie zo toegang tot verslagen van gebeurtenissen die anders opgesloten bleven in die boekjes.

Alles zal in een gestandaardiseerd formaat genoteerd worden: hun uurrooster, welke patrouillewagen zij gebruiken, hun respons op 911-oproepen, zelfs foto's. Uiteraard zal dat niet kunnen voorkomen dat er valse informatie ingevoerd wordt - maar dat was met die notaboekjes ook mogelijk, door pagina's blanco te laten en later pas in te vullen.

Een hele stap vooruit, zo lijkt het. Maar dan moet de app wel perfect werken. Gizmodo heeft alvast zijn twijfels over die 'totaal betrouwbare app'. De nieuwssite verwijst naar enkele belangrijke cyberincidenten: verleden jaar moest de NYPD zijn database met vingerafdrukken tijdelijk sluiten, nadat een onderaannemer een met ransomware besmette pc aansloot op het systeem. De stad Baltimore werd geconfronteerd met meerdere ransomware-aanvallen, inbegrepen een waarbij getracht werd het hele 911-systeem plat te leggen.

Maar ook privacy kan een probleem opleveren bij de app, gezien de vele manieren waarop burgers tegenwoordig opgenomen zijn in (niet zo legale) databases met gelaatsherkenning, denk aan de ClearviewAI.

Kortom: toch heel wat vragen bij deze evolutie.
https://gizmodo.com/nypd-to-launch-a-totally-reliable-ios-app-to-log-police-1841482048DE CAUCUS IN IOWA: EEN APP DIE HET ALVAST NIET DEED
Dat het wantrouwen tegen de app van de NYPD niet helemaal ongegrond is, mag het fiasco bij de voorverkiezingen (caucus) in de Amerikaanse staat Iowa bewijzen. Je hebt ongetwijfeld gehoord hoe er bij die verkiezingen een app gebruikt zou worden, die het doorgeven van de uitslagen sneller moest laten verlopen.

Nu moet je weten dat bij zo'n caucus het stemmen in meerdere rondes verloopt. Om te beginnen zijn alle kandidaten van dezelfde partij - je hebt dus een caucus voor de democraten, en een voor de republikeinen. De democratische kandidaat die deze voorverkiezing wint, maakt veel kans om uiteindelijk dé kandidaat te worden die het bij de presidentsverkiezingen moet opnemen tegen president Trump.

De aanwezigen moeten hun stem uitbrengen door zich -letterlijk- rond een bepaalde kandidaat te scharen. De kandidaten met de minste stemmen worden dan uitgeschakeld, en de aanwezigen moeten zich dan rond de overblijvende kandidaten scharen - hun tweede keuze dus.

De app moet de resultaten van de eerste, de tweede ronde plus het aantal stemmen per kandidaat in elke ronde weergeven.

Alleen - dat lukte niet. De resultaten konden niet doorgegeven worden aan de centrale database. Was het een probleem met connectiviteit? De verkiezingsbureaus waren heel landelijk gelegen, dus dat zou misschien de oorzaak geweest kunnen zijn. Maar velen wijzen eerder de app zelf met de vinger. Die was nagelnieuw, en eigenlijk nog nooit in concrete omstandigheden getest. Nochtans hadden verschillende instanties aangeboden om de app te testen, juist om een dergelijk fiasco te voorkomen.

Bovendien hing er veel geheimzinnigheid rond de maker van de app, een non-profit met de naam Shadow. Het feit dat achter Shadow twee personen zaten die ook aan de Hillary Clinton campagne gewerkt hadden, gaf al snel zuurstof aan samenzweringstheorieën dat de hele bedoeling van de app was om de overwinning van Bernie Sanders, toenmalig tegenkandidaat van Clinton, te saboteren.

Hoe het ook zij: uiteindelijk konden enkel de papieren stembriefjes redding brengen. En zeggen dat eigenlijk een gewone Google spreadsheet, slim ontworpen, even goed en snel de resultaten had kunnen verwerken...

Enkele links naar sites waar over het debacle bericht werd:
https://techcrunch.com/2020/02/04/a-voting-app-by-shadow-inc-takes-center-stage-at-chaotic-iowa-caucuses/
https://www.engadget.com/2020/02/04/iowa-democrats-caucus-app-delay/
https://www.theverge.com/2020/2/4/21122337/iowa-caucus-app-bug-results-reporting-crash-election-tech-democratsVRAGEN ROND OVERDRAAGBAARHEID TESLA SOFTWARE7
Er was eens... het fenomeen 'auto'. Dat zat vol met mechaniek die je nog een beetje kon verstaan. En als het nodig was, kon je al eens zelfs bougies verversen of een probleempje oplossen - als je er tenminste enkele vettige vingers voor over had. Maar naarmate de bediening van de auto meer software-afhankelijk werd, kon je steeds minder aan je eigen auto prutsen. Het minste wat je deed, vereiste een software-bevestiging of -reset, want anders bleef het verklikkerlampje in je auto branden.

Met de Tesla lijkt het erop dat deze evolutie nog een stap verder gegaan is - en misschien zal jij die stap wel té ver vinden.

Het blijkt namelijk dat ene Alec in de VS een Tesla Model S kocht, een auto uit 2017, die hij aankocht bij een dealer met de naam United Traders. Die had de wagen rechtstreeks van Tesla aangekocht bij een veiling op 15 november. Inbegrepen bij de auto waren de Enhanced Autopilot en FSD package. De oorspronkelijke eigenaar had die van Tesla aangekocht in een eenmalige betaling, dus niet als abonnement.

Alec trok tevreden met zijn auto naar huis, maar kreeg na een tijdje de waarschuwing dat hij dat softwarepakket niet aangekocht had, en dat het bij een volgende update verwijderd zou worden. En zo geschiedde: Autopilot stopte met werken.

Uiteraard was Alec niet gelukkig, en hij trok naar de klantendienst van Tesla. Die hem vertelde dat die software niet in zijn aankoopgeschiedenis zat, en dat hij zou moeten betalen om die te mogen gebruiken. Ondanks het feit dat de dealer kon bewijzen dat hij bij de veiling de auto gekocht had inclusief het softwarepakket, zoals de vermelding op het veilingprogramma bewees.

Hopelijk zal een of andere gebruiker, die in hetzelfde schuitje beland is, naar de rechter trekken om definitief te laten beslissen wie hier gelijk heeft: Tesla of de nieuwe eigenaar van de auto.
https://jalopnik.com/tesla-remotely-removes-autopilot-features-from-customer-1841472617?rev=1580941196331APPLE MAAKT ZIJN APPS WEBGEBASEERD, DUS OOK VOOR ANDROID
In alle stilte heeft Apple een mobiele versie gelanceerd van zijn webgebaseerde interface waardoor je iCloud diensten in de browser gebruiken kan. Dat betekent dus dat je naar icloud.com kan surfen, en daar dan Notes, Reminders en Photos kan gebruiken.

Dat was voorheen al mogelijk bij de desktopversie van je browser, maar nu het ook gelukt voor de mobiele versie, kan je dus ook met je Android deze Apple-diensten gebruiken. Alhoewel je met de desktop-versie een uitgebreider aanbod hebt, want daar kan je ook Mail, Contacts, Calendar, iCloud Drive, pages, Numbers, Keynote, en Find Friends gebruiken. Maar het is mogelijk dat Apple in de toekomst deze apps ook naar de mobiele versie brengt.

Ars Technica heeft meer bijzonderheden. Het voegt er wel aan toe dat je, wanneer je een iPhone of iPad hebt, beter af bent met de ingebouwde versies van deze apps, omdat die veel meer functies hebben en ook toch performanter zijn.
https://arstechnica.com/gadgets/2020/02/apple-brings-icloud-photos-and-more-to-android-with-new-web-based-apps/?utm_brand=arstechnica&utm_source=twitter&utm_social-type=owned&utm_medium=socialGOOGLE MAPS: GELUKKIGE 15E VERJAARDAG
De tijd gaat snel: Google Maps mag al 15 kaarsjes uitblazen. En dat wordt gevierd met twee nieuwe tabblaadjes onderaan de app.

De eerste vermeldt "contribute", waarmee jij dus zelf een bijdrage kan leveren aan de informatie op de app.  De tweede heet "updates", en daar kan je dan aanbevelingen zien van mensen die in een bepaald gebied wonen of er bekend mee zijn, of van andere Google Maps gebruikers die jij volgt.

Je ziet ook een tabblaadje "saved", maar dat is niet nieuw, doch enkel een nieuwe naam voor het tabblad dat voorheen "For You" heette.

In maart volgen er nog nieuwigheden, zoals door andere gebruikers aangebrachte informatie over openbaar vervoer. Of het er warm is, of je er met een rolstoel op kan, of er ook rijtuigen zijn die enkel voorbehouden zijn voor vrouwen (in Japan bestaat dat blijkbaar), enz.

Op dat moment zal de Augmented Reality Live View ook duidelijker worden, door met een rode stip aan te geven waar jij je bevindt, en hoe ver je nog bent van je bestemming.
Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2020/02/05/google-maps-for-iphone-and-android-update-whats-new.htmlVAN SPIONAGE EN CONTRASPIONAGE: DE CHINEZEN
Het Amerikaanse Justice Department heeft vier officieren van het Chinese Volksbevrijdingsleger beschuldigd van misdaden, die verband houden met de data-inbreuk uit 2017 op het bedrijf Equifax. De drie worden ervan beschuldigd dat zij zich toegang baanden tot het systeem van Equifax door een zwakke plek in Apache Struts te exploiteren, een zwakke plek die nog niet gepatcht was.

In de twee maanden die volgden voerden zij meer dan 9.000 queries uit om handelsgeheimen in handen te krijgen, naast persoonlijke data van bijna de helft van alle inwoners van de VS, naast een miljoen Britse en Canadese burgers.

Dagelijks ruimden de hackers logs op om hun sporen uit te wissen. Zij maakten ook gebruik van versleutelde communicatie binnen het Equifax systeem, en lieten het verkeer via tientallen servers in 20 landen gaan, om onontdekt te blijven.

De officieren worden officieel beschuldigd van computerfraude, samenzwering om economische spionage te verrichten, samenzweren om wat in de VS 'wire fraud' heet (fraude waarbij telecom betrokken is), en ongeoorloofde toegang tot en opzettelijke beschadiging van een beschermde computer.

Dat de inbraak bij Equinox groot was, dat was ons bekend - maar zo groot (de helft van alle Amerikanen!) en dat het de Chinese overheid was die erachter zat, dat is nieuw voor ons.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2020/02/10/equifax-hack-china-justice-department-indictment/VAN SPIONAGE EN CONTRASPIONAGE: DE AMERIKANEN
Denk nu niet dat het enkel de Chinezen zijn die zich aan spionage bezondigen. Uiteraard kennen de Amerikanen er ook heel wat van.

Deze week werd namelijk bekend dat de CIA jarenlang dapper alle communicatie kon meelezen.

Het zit namelijk zo. Meer dan 50 jaar lang hebben overheden over de hele wereld vertrouwd op het bedrijf Crypto AG om de communicatie van hun spionnen,  soldaten en diplomaten geheim te houden. Al tijdens WO II kon dit bedrijf een contract afsluiten, zo vertelt de Washington Post, met de Amerikaanse overheid om codeermachines te bouwen voor de Amerikaanse troepen. Hierdoor rijk geworden, werd het bedrijf een dominante maker voor codeertoestellen en dat jarenlang - beginnend met mechanische toestellen, later elektronische circuits en uiteindelijk ook chips en software.

Het bedrijf, dat in Zwitserland gevestigd is, verkocht apparatuur aan meer dan 120 landen, waaronder ook Iran, militaire junta's in Latijns-Amerika, India en Pakistan en zelfs het Vaticaan. Wat al die landen echter niet wisten is, dat Crypto AG in het geheim eigendom was van de CIA, en dat via een uiterst geheim partnerschap met West-Europese veiligheidsdiensten. Die spionageagentschappen manipuleerden de apparatuur van Crypto AG zodat zij zelf de versleutelde code konden decoderen en de versleutelde boodschappen konden lezen.

Deze afspraak, die decennialang bestond met Duitsland, is een van de best bewaarde geheimen van de Koude Oorlog, zo vertelt het artikel. En het is pas nu dat dit aan het licht gekomen is door documenten die de Washington Post en ZDF bij een reportage in handen kregen.

Je moet het de CIA toch nageven: jarenlang incasseerde het netjes het geld van andere landen, en verkocht het in ruil apparatuur waarmee het de geheimen van die landen kon stelen...

Vele reacties bij Slashdot (2).
https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/
https://news.slashdot.org/story/20/02/11/1444218/the-cia-secretly-bought-a-company-that-sold-encryption-devices-across-the-world-then-its-spies-read-everything?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feedCORONAVIRUS LAAT ZICH OOK VOELEN OP TECH-GEBIED
Het coronavirus, en vooral de problemen om de verspreiding ervan in te dijken, hebben een enorme impact op de maatschappij. Op sociaal vlak uiteraard, maar ook economisch. En vanuit onze optiek als tech-ezine staan wij even stil bij de economische gevolgen voor de tech-industrie.

Zoals je weet, is China verantwoordelijk voor een enorm groot aandeel in de fabricatie van hardware. Een van de bekendste fabrikanten is Foxconn, dat o.a. toestellen maakt voor Apple. Dat bedrijf heeft nu van de Chinese overheid toestemming gekregen om zijn productie in de Zhengzhou-fabriek terug op te starten, maar de grootste fabriek, die van Shenzen, moet nog altijd gesloten blijven, zo meldt Reuters (1).

De game-industrie wordt ook hard getroffen. Van de vervaardiging van joysticks tot e-sporttoernooien en nieuwe games: alles wordt vertraagd of geannuleerd. Hierbij moet je weten dat 96% van alle consoles die in 2018 in de VS verkocht werden, in China gefabriceerd waren. Over de belangrijke rol van China voor de game-industrie een artikel bij Le Monde (2).

Dit alles is heel slecht nieuws voor de Mobile World Congress in Barcelona, de beurs die de hoogmis is voor de mobiele toestellen met smartphones voorop. Steeds meer bedrijven kondigen aan dat zij afhaken en niet zullen deelnemen aan de beurs, uit bezorgdheid over het virus. Sony en Amazon deden maandag die aankondiging, nadat verleden week ook al LG, ZTE, Nvidia en Ericsson hun deelname annuleerden.

De organisatoren van de beurs zelf nemen ook  hun voorzorgen: Chinese reizigers die afkomstig zijn van de provincie Hubei worden gewoon niet toegelaten tot het evenement, en andere Chinese reizigers moeten een bewijs tonen dat zij minstens 14 dagen al buiten China zijn.

En tot slot nog dit: de Chinese overheid heeft een app uitgebracht die de verspreiding van het virus moet beperken - of althans: het gemakkelijker moet maken te bepalen of de burger kans maakt om besmet te zijn. Met die app kan de gebruiker namelijk nagaan of hij in nauw contact geweest is met iemand die door het virus besmet was. Alles wat de gebruiker moet doen is een QR code inscannen met een app zoals Alipay of WeChat. Lopen zij het risico besmet te zijn, dan krijgen zij het advies om binnen te blijven of de plaatselijke gezondheidsdiensten te verwittigen (3).

Het is natuurlijk wel een vraag hoe de overheid gaat reageren op besmette burgers - en of de burger het wel vertrouwt, om aan de overheid te laten weten dat hij besmet kan zijn. Daarover enkele vragen bij The Next Web (3).

https://www.lemonde.fr/pixels/article/2020/02/08/coronavirus-annulations-et-reports-en-cascade-dans-l-industrie-du-jeu-video_6028887_4408996.html
https://www.reuters.com/article/us-china-health-smartphones/chinas-first-quarter-smartphone-sales-may-halve-due-to-coronavirus-analysts-idUSKBN2040XL?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://thenextweb.com/apps/2020/02/11/coronavirus-app-detector/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheNextWeb+%28The+Next+Web+All+Stories%29BINNENLAND: DAN TOCH SAMENWERKING ROND STREAMING TV
Enkele weken geleden moesten wij je het teleurstellend bericht brengen, dat de onderhandelingen rond een 'Vlaamse Netflix' niet opschoten. Deze samenwerking tussen verschillende Vlaamse spelers - DPG Media, Telenet, Proximus, VRT, ... - zou namelijk moeten leiden tot een streamingdienst die originele Vlaamse producties zou moeten brengen. Omdat er concrete stappen uitbleven, nam DGP Media dan maar zelf het initiatief om een dergelijke streamingdienst uit de grond te stampen.

Maar kijk, deze week valt er beter nieuws te melden. DPG Media, het bedrijf achter de zenders van Medialaan (VTM en CAZ, die binnenkort ook een tweede kanaal zouden krijgen) gaat samenwerken met Telenet (eigenaar van SBS, en de zenders Vier en Vijf) voor deze streamingdienst. En de VRT en Proximus, de andere aanbieder van digitale tv, zouden openstaan voor de samenwerking.

Tot nu toe was Telenet weigerachtig - het had immers zijn eigen betaal-tv aanbod met Play More, en de Vlaamse Netflix zou die kannibaliseren. Maar nu blijkt dat de streamingdienst in Play More geïntegreerd zou worden, waardoor  de bestaansreden voor die dienst toch overeind zou blijven. Dat is, tussen haakjes, ook goed nieuws voor de gebruiker. Want als de streamingdienst geïntegreerd wordt in Play More, kan je die bekijken via je de digibox die je nu al in huis hebt als Telenet-gebruiker, en moet je geen smart-tv gaan kopen!

De nieuwe dienst zou niet alleen Vlaamse content brengen (oude en nieuwe), maar ook feuilletons die het nu al op zijn zenders brengt - alhoewel de diverse spelers wellicht opnieuw zullen moeten onderhandelen over de rechten.

Eind dit jaar zou het nieuwe bedrijf op poten moeten staan.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200212_04845091?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed
https://press.telenet.be/dpg-media-en-telenet-slaan-de-handen-in-elkaar-voor-een-nieuwe-streaming-service#DUITSLAND: SIRIUSXM NEEMT PARTICIPATIE IN SOUNDCLOUD
Wist je dat muziekdienst Soundcloud eigenlijk Duitse roots heeft? Wij hadden er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan dat een van onze favoriete bronnen voor muziek een Europese oorsprong heeft.

Soundcloud is nog altijd heel apart, omdat het als enige - voor zover wij weten - toelaat dat je commentaar geeft bij bepaalde fragmenten in een song of opname. De opmerkingen worden dan weergegeven op de tijdlijn bij de song.

Zowel jonge bands als gevestigde bieden er hun muziek aan in streaming, en sommigen ook ter download. En tegenwoordig vinden ook steeds meer podcasters in Soundcloud een gemakkelijke plek om hun content op te slaan en van daaruit via RSS-feeds te verdelen.

De laatste tijd is Soundcloud ook een beetje de Spotify-toer opgegaan, met het SoundCloud Go+ abonnement, waarmee je meer dan 150 miljoen tracks offline kan beluisteren, zonder reclame.

Waarom we het over Soundcloud hebben? Wel, de Amerikaanse satellietradiozender SiriusXM kondigt aan dat hij 75 miljoen dollar zal investeren. Er was al een soort samenwerking tussen beiden, vermits Soundcloud de reclame-exploitatie in de VS sinds 2018 uitbesteedt aan Pandora, dat ook eigendom is van SiriusXM.

Meer bij Emerce.
http://investor.siriusxm.com/investor-overview/press-releases/press-release-details/2020/SoundCloud-Announces-75-Million-Investment-from-Sirius-XM-Holdings-Inc/default.aspx
https://www.emerce.nl/nieuws/75-miljoen-dollar-groeigeld-soundcloud
https://soundcloud.com/FRANKRIJK: DELIVEROO VEROORDEELD
In Frankrijk werd Deliveroo veroordeeld voor sluikwerk, nadat het contract voor het leveren van diensten van een van zijn koeriers geherkwalificeerd werd als een arbeidscontract. De koerier in kwestie, die maaltijden per fiets rondbracht, werkte al sinds 2015 voor Deliveroo. Hij had om die herkwalificering gevraagd in 2016, en na een lange strijd heeft hij nu gewonnen. De rechter heeft de koerier een schadevergoeding van 30.000 euro toegekend.

Dat de koerier nu volgens een arbeidscontract gewerkt heeft, betekent echter wel dat Deliveroo al die jaren geen sociale zekerheid of voorheffing had betaald voor wat het aan de koerier uitkeerde. Vandaar de veroordeling voor sluikwerk.

Deliveroo van zijn kant zegt dat de koeriers wel degelijk volgens een dienstencontract werken, omdat zij hun vrijheid willen, en willen bepalen wanneer zij wel of niet werken.

Ook in andere Europese landen ligt Deliveroo onder vuur. In Spanje bijvoorbeeld werd Deliveroo veroordeeld omdat het honderden koeriers niet als loontrekkenden liet werken maar als zelfstandigen, en zo 1,2 miljoen euro sociale bijdragen ontweken had.

Ook in eigen land wordt Deliveroo ervan beschuldigd, zo lees je bij Ouest-France, dat het de sociale bijdragen niet betaalt voor de duizenden koeriers die hier werken.
https://www.ouest-france.fr/societe/justice/deliveroo-condamne-en-france-pour-travail-dissimule-une-premiere-6725105GOOGLE KLAVIER MET NIEUWE EMOJI
Het Gboard klavier van Google, dat je dus op de Android smartphones vinden kan, heeft een nieuwe functie die je wel leuk zal vinden: Emoji Kitchen. daarbij kan je twee emoji's combineren tot één, en die sticker dan gebruiken in je messaging app, zoals bijvoorbeeld WhatsApp, Telegram, Snapchat of Messenger.

Google zelf heeft deze combinaties manueel ontworpen, en ze zijn echt wel leuk. Misschien had het nog leuker geweest indien jij zelf ook combinaties had kunnen maken, maar dat zit er (voorlopig) niet in.

Momenteel ben je dus beperkt tot de vooraf gedefinieerde combi's. Die kan je oproepen door in je klavier op een emoji te tikken, waarna je de mogelijke combinaties te zien krijgt.

De Emoji Kitchen wordt wereldwijd uitgerold naar alle Androidgebruikers. Bij The Verge zie je enkele voorbeelden.
https://www.theverge.com/2020/2/12/21132971/google-emoji-mashups-kitchen-gboard-android-cowboy-monkey-ghost-combination   EUROPA WIL KLEINE CONCURRENTEN VAN DE BIG TECH HELPEN
Je kan voor of tegen de EU zijn, maar wat je niet kan ontkennen is dat het heel wat haar op zijn tanden heeft in de strijd tegen de big tech. De grote techbedrijven van vandaag, zoals Google, Apple, Facebook, zijn veel te machtig, wat het haast onmogelijk maakt voor concurrenten die hun eigen idee willen lanceren.

Daarom zouden de EU antitrust regulatoren nu van plan zijn om opkomende markten in tech te onderzoeken, en het zou preventieve maatregelen overwegen om kleinere bedrijven te helpen - althans dat blijkt uit documenten die Reuters kon inzien.

De Europese Commissaris voor mededinging Margrethe Vestager zou het plan in maart bekendmaken.

Dat de Amerikaanse bedrijven stilletjesaan toch beseffen dat het Europa menens is, mag blijken uit het feit dat Facebook de lancering van zijn datingdienst in de EU gaat uitstellen, zo maakte het deze week bekend. Waar in andere landen Facebook geen duimbreed in de weg gelegd wordt voor deze datingdienst, en dat terwijl Facebook toch berucht is voor het losjes omspringen met onze privacy, heeft in Ierland namelijk de Data Protection Commissaris aangekondigd dat hij zijn twijfels heeft over de dienst.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-eu-antitrust/eu-antitrust-regulators-plan-broad-enquiry-into-tech-sector-idUSKBN2062GA?feedType=RSS&feedName=technologyNews
https://www.reuters.com/article/us-facebook-dating-eu/facebook-postpones-eu-rollout-of-dating-service-regulator-idUSKBN2062GK?feedType=RSS&feedName=technologyNews

 


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!CHROME BROWSER NOG VEILIGER
Google heeft aangekondigd dat in de volgende versies van de Chrome browser de veiligheidsmaatregelen nog verscherpt zullen worden. Het gaat met name om het downloaden van 'mixed content'  op een HTTPS-pagina.

Zoals je weet is een https-pagina extra beveiligd tegen afluisteren of knoeien met de content van de pagina. Maar soms kan je op zo'n beveiligde pagina een bestand downloaden, en is die download niet beschermd. In versie 82 van Chrome zal je voortaan een waarschuwing zien wanneer je een .exe bestand gaat downloaden, en in Chrome 83 zullen dergelijke bestanden gewoon geblokkeerd worden.

Later volgen dan nog archiefbestanden (.cab of .zip bijvoorbeeld), PDF's, Word-documenten en afbeeldingen, die vanaf Chrome 86 op de desktop geblokkeerd worden.

De mobiele versies van Chrome zullen dergelijke beveiliging ook volgen, maar dan met één versie achterstand.
https://security.googleblog.com/2020/02/protecting-users-from-insecure_6.htmlAFSTANDSBEDIENING VAN SONY IS TEGELIJKERTIJD LUIDSPREKER
Sony heeft een nieuwe categorie apparaatjes bedacht: een afstandsbediening die tegelijkertijd een draagbare luidspreker is (of misschien is het wel een draagbare luidspreker met een ingebouwde afstandsbediening?)

Feit is dat je met het ding, dat heel elegant de SRLSR200 genoemd wordt, je tv bedienen kan, maar dat je het apparaat ook kan meenemen om in een andere kamer naar de klank van de tv te luisteren. Dat kan doordat het toestel speciaal afgestemd is op menselijke stemmen om die helder weer te geven.

Het toestel bevat dus twee luidsprekers van 2 watt, die in een laadbasis zitten die je aan de tv koppelt. Het toestel zal via 2.4 GHZ draadloos contact leggen met de basis.

Waarom dit toestel handig is, ook in dit tijdperk waarop je je programma's op tv kan pauzeren? Wel, bijvoorbeeld wanneer je tv op een praatprogramma staat of een sportwedstrijd, iets dat zijn charme verliest wanneer je het niet live kijkt. Je neemt gewoon de speaker mee naar de keuken om even naar de soep te kijken of de hapjes die in de oven staan, en je mist niets van je programma!

Het toestel zou deze maand in Japan uitgebracht worden. De prijs valt wat tegen: $180. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/2/12/21134369/sony-remote-control-speaker-combo-price-date

 
 


 
De nieuwe oogst


   
WIKIMEDIA COOKBOOK

En waarom geen Wiki rond koken - van technieken tot benodigdheden, van gewone recepten tot speciale diëten? Dit is wat deze website brengt. Momenteel enkel in het Engels, maar heel interessant!
[Taal: ENG]
https://en.m.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Table_of_Contents


THIS TO THAT: LIJMEN
De ideale site voor wie zelf eens iets wil herstellen - van kleine tot grote karweitjes. Hier leer je namelijk hoe je verschillende materialen aan elkaar kan lijmen. Glas op stof bijvoorbeeld, of metaal op plastiek: via het uitklapmenu kies je zelf de materialen.
[Taal: ENG]
http://thistothat.com/


DE BASISBEGRIPPEN VAN KLEURENTHEORIE
Interessant: in dit Engelstalig artikel van Lifehacker leer je over het kleurenwiel, en hoe de verhoudingen van de kleuren tot elkaar zijn. Primaire, analoge kleuren, complementaire enz: alles wordt uitgelegd.
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/learn-the-basics-of-color-theory-to-know-what-looks-goo-1608972072


CURACINE: FILMS

De naam van de site is een samentrekking van curator en cinema: hier kan je namelijk films selecteren op basis van bepaalde thema's. Bijvoorbeeld of je bij een film boosheid, spanning, paniek of tranen wil voelen, wat voor jou belangrijk is - acteertalent, de muziek, de landschappen bijvoorbeeld - en wat het thema is - ruw, donker, oorlog, sensueel, enz.
Dit alles in een mooie vormgeving. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
https://curacine.cc/


DE 60 BESTE MOTOWN SONGS OOIT
Motown was een platenlabel, maar toch ook veel meer dan dat. Want de platen die uitgebracht werden betekenden de doorbraak van de Afro-Amerikaanse popmuziek bij het publiek.
Dit artikel van Variety geeft je een eigenzinnige selectie van de 60 beste songs die er op het label verschenen. Wikipedia geeft je ook wat meer achtergrond over het label zelf.
[Taal: ENG / NL]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Motown
https://variety.com/2019/music/news/motown-best-songs-of-all-time-1203189858/


UNMAILTO: VERHINDER DAT WEBSITES JE MAILPROGJE OPENEN

Het is niet altijd duidelijk wanneer je een link ziet op een website, welk webadres erachter steekt. En soms kan dat een mailadres zijn, dat dan jouw mailprogramma gaat openen - met vertraging tot gevolg.
Deze extensie voor de Chrome browser verhindert dat een dergelijke link deze actie oproept.
http://unmailto.com/


EVOLUTION 101: JE BRON VOOR BETROUWBAAR WETENSCHAPPELIJK NIEUWS
In een tijdperk dat het internet vol staat met clickbait en nepnieuws, is het belangrijk om terug te kunnen vallen op betrouwbare bronnen voor je informatie. Deze website, die deel uitmaakt van het platform van de Universiteit van Californië - Berkeley, is een dergelijke bron. Waar je je dorst naar kennis absoluut kan lessen!
[Taal: ENG]
https://evolution.berkeley.edu/evolibrary/home.php


INTERACTIEVE PERIODIEKE TABEL
Helaas enkel in het Engels, maar toch interessant. Dit is een interactieve periodieke tabel met alle elementen. Klik een element aan, en je krijgt meer informatie, afhankelijk van het tabblaadje waarin je zit: Wikipedia, Eigenschappen, isotopen, enz.
[Taal: ENG]
https://ptable.com/#


MAAK VAN JE TEKST EEN GIF
He, dit is leuk! Hier kan je een tekst intikken, en de website maakt er een GIF van. Die kan je dan eerst downloaden, en daarna uploaden naar bijvoorbeeld Twitter of Facebook.
[Taal: ENG]
https://msgif.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EPICURIUS
Deze website wil een soort Wikipedia worden voor allochtone jongeren, waar professoren in gewone taal aan toekomstige studenten uitleggen wat hun vak inhoudt. Jongeren met een migratieachtergrond vinden vaak niet de weg naar de universiteit, en een heldere uitleg over wat de cursussen inhouden zou hen daarbij moeten helpen.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200210_04842560
https://www.epicurius.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZEKERGEZOND

We hebben het verleden week gehad over "Zeker Gezond", een project waar de Vlaamse overheid maar liefst 500.000 euro aan gespendeerd had, om de mensen gezonder te laten eten. Bij dat project horen apps voor iOS en Android, maar ook een website.

Nu moet ons toch van het hart dat die website helemaal niet de regels volgt van wat goed webontwerp is. Je zou kunnen zeggen dat de site gewoon een vertaling is van de apps naar het web - maar dan onvoldoende aangepast.

Een vaste regel zegt dat op de beginpagina duidelijke informatie staat (contactgegevens, privacy, gebruiksvoorwaarden, info over het bedrijf of de organisatie achter de site, enz.). Dat is niet aanwezig.

Een andere regel is dat je vanuit elke pagina van de site, kan terugkeren naar de 'home' van de site. En ook dat is niet het geval: klik je een recept aan, dan is de navigatiebalk links verdwenen zodat je niet naar de Home terug kan.

Klik je op de 'recepten', dan verschijnt er rechts op de pagina een filteroptie, die je niet weg kan klikken, zodat het navigeren in de lijst met recepten moeilijk wordt. En klik je op Weekmenu, dan moet je ofwel registreren met Facebook of een account aanmaken. En dat is toch overdreven, niet?
Met andere woorden: wij kunnen niet anders dan de kritiek over de hoge prijs bijtreden, vooral omdat de website echt niet voldoet aan algemene standaards!
https://www.zekergezond.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SCHILDERS HERKENNEN
Hoe herken je een schilderij van Dali of van Rubens?  In dit grappige artikel wordt dat jou duidelijk gemaakt. Met een korreltje zout te nemen weliswaar!
[Taal: ENG]
https://www.sadanduseless.com/famous-painters/


VRIJDAG MULTIMEDIA: INTERNET ARCADE

Voor de speelvogels: het Internet Archief heeft een bibliotheek verzameld van spelletjes die je vroeger in de amusementshallen kon spelen. En die later naar de spelletjesconsole gegaan zijn.
Op de site kan je ze niet alleen spelen, maar vind je ook de hele uitleg over de game. Hou wel de klok in het oog, want voor je het weet ben je uren bezig!
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/internetarcade


VRIJDAG MULTIMEDIA: STRIPS
Nog een fantastische collectie bij het Internet Archief (archive.org): stripboeken. Netjes geklasseerd, van Manga's tot Franse strips . Er zijn ook 136 Nederlandstalige werken.
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/comics?sort=-dateBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Groenblijvende boom uit de mirtefamilie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eucalyptus_loxophleba
    Gents gezelschap dat Improvisatietheater speelt in heel Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Compagnie_Amai
    Versiegeschiedenis van de Linuxkernel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Versiegeschiedenis_van_de_Linuxkernel
    Noodnaam van een anonieme miniaturist die actief was in Parijs en misschien in Rouen van ca. 1420 tot 1460 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Meester_van_de_Gouden_Legende_van_M%C3%BCnchen
    Pterosauriër uit het vroege Krijt in het gebied van het huidige Marokko - https://nl.wikipedia.org/wiki/Apatoramphus
    Werkkampen voor jonge werklozen (1932-1940) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Werkkampen_voor_jonge_werklozen_(1932-1940)
    Viersterrenhotel in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hotel_de_l%27Empereur
    Wijnbouw in Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnbouw_in_Bulgarije
    Belgisch stripauteur, o.a. voor het tijdschrift Robbedoes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Deli%C3%A8ge


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Zware storm aan het begin van deze week - https://nl.wikipedia.org/wiki/Storm_Ciara
    De ziekte die het coronavirus - dat eerder o.m. als 2019-nCoV bekend was - veroorzaakt, heet nu COVID-19 - https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19
    De afzettingsprocedure tegen Trump leidde niet tot zijn afzetting - https://nl.wikipedia.org/wiki/Afzettingsprocedure_tegen_Donald_Trump
    Begin deze week werd het joodse nieuwjaar van de bomen gevierd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Toe_Biesjwat


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over landbouw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Landbouw


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- steeds veel oplichting op datingsites door nepprofielen
https://www.ad.nl/tech/chatten-met-een-nepliefde-nog-steeds-veel-oplichting-op-datingsites-door-nepprofielen~ae328379/
- Uber vestigt zich in het nieuwe Tripolis Park in Amsterdam
https://www.ad.nl/tech/uber-vestigt-zich-in-het-nieuwe-tripolis-park-in-amsterdam~a9678ae2/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Download een gratis versie van de oude Edge of IE11 met Windows 10 virtuele machine
https://computertaal.info/2020/02/14/download-een-gratis-versie-van-de-oude-edge-of-ie11-met-windows-10-virtuele-machine/
- Tutorial: Freenet – 2 Installeren
https://computertaal.info/2020/02/13/tutorial-freenet-2-installeren/

 
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: LG en Samsung werken aan draagbare monitoren voor smartphone
https://tweakers.net/nieuws/163484/gerucht-lg-en-samsung-werken-aan-draagbare-monitoren-voor-smartphone.html
- Google: aantal apps dat sms- en telefoongegevens wil is met 98 procent gedaald
https://tweakers.net/nieuws/163430/google-aantal-apps-dat-sms-en-telefoongegevens-wil-is-met-98-procent-gedaald.html
 

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Telenet opent VR-speelhal in hartje Brussel
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-opent-vr-speelhal-in-hartje-brussel/article-news-1565111.html
- Luchthavenpoortjes met gezichtsherkenning van 2,4 miljoen euro werken niet
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/luchthavenpoortjes-met-gezichtsherkenning-van-2-4-miljoen-euro-werken-niet/article-news-1564877.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Waarom je DuckDuckGo moet gebruiken i.p.v. je traditionele zoekmachine
https://www.technologium.be/duckduckgo-een-zoekmachine-niet-zoals-de-anderen


*** TANDEMTECH- Microsoft Surface Laptop 3 (13,5 inch) review: naar de basis
Zelfs zonder stoffen ring, is deze laptop een uitstekend ding
https://tandemtech.be/microsoft-surface-laptop-3-13-5-inch-review-naar-de-basis-c50e01144e24
- Samsung Galaxy S20 preview: Een voorzichtige stap naar de toekomst van smartphones
Menslief, wat zijn we strontverwend
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-s20-preview-een-voorzichtige-stap-naar-de-toekomst-van-smartphones-832243e669b1


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Deze Vlaamse moraalfilosofe werpt de vraag op hoe AI zich verhoudt tot menselijke intelligentie
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/deze-vlaamse-moraalfilosofe-werpt-de-vraag-op-hoe-ai-zich-verhoudt-tot-menselijke-intelligentie
- In de marge: online daten via Amazon? Dat ziet er dan zo uit
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/in-de-marge-online-daten-via-amazon-dat-ziet-er-dan-zo-uit 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  X DJING: MUZIEK MIXEN
[Windows]
Dit is een app voor DJ's: je kan muziek mixen, loops maken, audio-effecten toepassen. Er is een equalizer, en een automatische beat-matching.
https://www.microsoft.com/en-us/p/x-djing/9p89tzqmmndp?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


ELISA: MUSIC PLAYER
[Windows 10]
Deze app is een muziekspeler die je kan gebruiken om zowel je eigen muziek op je harde schijf af te spelen, als muziek van een internetradio.
De app is wel ongewoon groot - 150 MB. Maar hij verzamelt wel meteen jouw locale muziek (uit MyMusic). Je kan ook andere mappen op je computer toevoegen, uit de settings van andere apps.
http://unmailto.com/


TYPINGTUTOR: LEREN TYPEN

[Windows]
Met deze gratis app kan je leren typen of je typkunst verbeteren.
Er zijn verschillende modules met lessen en praktijkvoorbeelden, en er is ook een speciale module voor kinderen met spelletjes.
https://www.microsoft.com/en-us/p/kirans-typing-tutor/9pggg738psdp?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


APP NEDERLANDS: SMARTWITHFOOD
Deze app was oorspronkelijk bedacht in opdracht van Colruyt, en gaf voedingsinformatie over de producten van die supermarktketen. Nu echter gaat het over producten van andere ketens.
[Android /iOS]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smartwithfood.scanapp&hl=en
https://apps.apple.com/be/app/smartwithfood/id1102731320
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/colruyt-smartwithfood-app-werkt-nu-ook-bij-concurrenten


APP NEDERLANDS: MUV
Hoe beweeg jij door de stad? Dat is een onderzoek dat in Amsterdam loopt, net als in 15 andere Europese steden, naar de manier waarop de burgers door de stad bewegen. Je kan daarbij in een app je bewegingen vastleggen, en daarmee zelfs punten verdienen en prijzen behalen. Meer bij Waag.
https://waag.org/nl/article/hoe-beweeg-jij-je-door-de-stad
https://apps.apple.com/us/app/muv-mobility-urban-values/id1398343153
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.muv&hl=en_USVRIJDAG APPDAG: BARRE


Elke dag een workout: dat is wat deze app je belooft. Je kan gaan voor ballet of yoga-oefeningen, met meditatietechnieken ondersteund. Maar ook gewone lichaamsoefeningen die jouw lijf soepel moeten houden, zitten in deze app.
[Android]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.downdogapp.barre

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als er geen vrouwen bestonden,
had al het geld in de wereld geen enkele betekenis.
-Aristoteles Onassis-