Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/2/2020
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1143 van 8/2/2020Gegroet lezer,

Na eventjes enkele dagen de zon terug gezien te hebben (en goed dat het deed, de warmte ervan op je huid te voelen!) is het terug somber en grijs geworden buiten. Het enige dat ons kan troosten, terwijl we in de werkkamer de laatste hand leggen aan deze editie, is de aanwezigheid van enkele vogeltjes, die afkomen op de graantjes in de voederbak. Je ziet: er is altijd een lichtpunt!

Hopelijk kan onze nieuwsbrief voor u het lichtpunt zijn in deze donkere zaterdagmiddag? Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

WAAROM DE EU-VERPLICHTING VOOR UNIVERSELE LADERS GEEN LACHERTJE IS
Verleden week werd schamper gereageerd toen bekendgemaakt werd dat de EU een resolutie met 582-40 goedgekeurd had om een standaard te verplichten voor het herladen van toestellen. Een project waar het al 10 jaar aan werkt, en waarover wij verleden week ook al bericht hadden.

De kritiek was tweeërlei: "Nog een regeltje van de EU", en "Na 10 jaar pas?" Nu is deze richtlijn van de EU echt niet belachelijk. Iedereen die al enkele smartphones versleten heeft, heeft ongetwijfeld een schuif vol met laders, want elk toestel had zijn eigen aansluiting. In de strijd tegen overdadig e-afval is het dus een belangrijke stap voorwaarts wanneer bijvoorbeeld het gebruik van USB-C een standaard wordt.

En anderzijds is deze richtlijn ook op de toekomst gericht. Want ook voor draadloos herladen wordt geijverd voor één standaard voor alle mogelijke toestellen. Zoniet zit je binnenkort met een matje voor je iPhone, een matje voor je Android tablet, een matje voor je slim uurwerk en meer.

Apple blijft ondertussen ongelukkig met deze beslissing. Het argument: nu moet iedereen met een Apple toestel zijn Apple-kabel weggooien om een USB-C kabel te kopen, en dat is ook e-afval. Maar dat is, aldus waarnemers, slechts een half argument, want Apple heeft in het verleden al verschillende keren de aansluitpoort en bijbehorende kabel gewijzigd, en zelf dus voor e-afval gezorgd. Wat wel een valabel argument zou kunnen zijn, is het feit dat Apple liever niet gedwongen wordt om een standaard toe te passen, wanneer het nog niet de ideale manier gevonden heeft om die in haar toestellen te laten werken.

Meer bij Apple Insider
https://appleinsider.com/articles/20/01/30/eu-lawmakers-snub-apples-pleas-overwhelmingly-vote-to-push-for-charging-cable-standardMICROSOFT EDGE BROWSER NOG VEILIGER
Volgens The Verge zou de Edge browser van Microsoft in de toekomst nog veiliger moeten worden, en nog meer zorg gaan dragen voor jouw privacy. In een bètaversie van Edge werd namelijk een nieuwe functie ontdekt die adware moet tegenhouden. Dat zou dan gaan om toolbars en cryptominers - lastige stukjes software die de computerkracht van jouw apparaat gebruiken om cryptomunten te gaan minen dus.

Edge heeft trouwens al enkele tools die ingebakken zijn, zoals een SmartScreen Filter, die je moet beschermen tegen phishing en malware. In de Microsoft Defender Advanced Threat Protection voor bedrijven zit trouwens ook een dergelijke blokkeringsfunctie.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/1/31/21116542/microsoft-edge-crapware-downloads-block-privacy-update-featuresWAAROM EEN DOMEINNAAM NOG ALTIJD BELANGRIJK BLIJFT
Jawel, Instagram, WhatsApp en Facebook zijn leuk en populair. En wanneer jij je met je zaak richt tot het jonge volkje, dan doe je er best aan om ook aanwezig te zijn op die kanalen.

Maar wat er bij ons niet ingaat, is dat je dan geen eigen domeinnaam neemt, waar je bedrijfsinformatie staat, met je telefoonnummer en openingsuren, en je adres. Zodat mensen jou gemakkelijk kunnen bereiken.

Het valt ons de laatste tijd steeds vaker op, dat bedrijfjes dit verwaarlozen. In plaats van een domeinnaam te registreren huppeldepup.be staat er op hun uithangbord: "Zoek ons op Instagram" of "Op Facebook". Kijk, dan kan je net zo goed op je visitekaartje in plaats van je telefoonnummer zetten: "Zoek ons op in het telefoonboek". Toch?

En het argument dat een domeinnaam duur is, gaat niet op. Voor amper 30-40 euro per jaar ben je gesteld. Bovendien heb je met de nieuwe domeinextensies keuze te over om een goede domeinnaam te kiezen. Als de .be domeinnaam bijvoorbeeld niet meer vrij is, ga je toch voor een .immo, .food, .biz, .eu of .xyz, afhankelijk van je activiteit?

Vergeet trouwens niet dat jij op je eigen domeinnaam doet wat je wil, zonder dat Facebook of een ander platform je kan censureren of je postings kan laten ondersneeuwen. Je kan zelfs een mailadres aan je domeinnaam koppelen. Welk mailadres lijkt jou het meest betrouwbaar: jan@hotmail.com of jan@hetlekkerebrood.be?

Gaan we dat met zijn allen beloven? Dan zijn wij tevreden.
https://www.dns.beGOOGLE DENKT ERAAN DE URL VAN HET ZOEKRESULTAAT NIET MEER TE TONEN
Het wordt al langer gefluisterd: Google is van plan om de URL te verbannen uit de browser. Te verwarrend, wie kijkt er nog naar? is de redenering. Een artikel bij Wired ging daar 18 maanden geleden al dieper op in (1).

Nu lijken die plannen concrete vorm aan te nemen. Bleeping Computer (2) vertelt namelijk at Google gestart is met een functie waardoor het trefwoord of de zoekterm die je in Google invoert getoond wordt in de zoekresultaten, en niet langer de URL van de pagina. Deze functie heet "Query in Omnibox" en was al aanwezig in Google Chrome sind versie 71. Maar toen stond het standaard op "uit". Als test heeft Google nu deze functie voor sommige gebruikers geactiveerd. Wanneer de functie uit staat, zul je nog altijd de gewone URL van je zoekopdracht in de Omnibox zien.

Een bericht dat bij Slashdot (3) op veel kritiek onthaald wordt. Want in deze tijd van fake news, is de URL van een website een van de eerste en belangrijkste indicatoren over de betrouwbaarheid van een bericht. Zonder URL zijn we weer een stukje vrijheid op het internet kwijt, kunnen we informatie moeilijker delen.

Lees de heftige reacties bij Slashdot.
https://tech.slashdot.org/story/18/09/04/1722244/google-wants-to-kill-the-url
https://www.bleepingcomputer.com/news/google/google-chrome-tests-replacing-urls-with-search-queries-in-address-bar/
https://tech.slashdot.org/story/20/02/03/059225/chrome-tests-removing-the-url-of-googles-search-results-pageGOOGLE BEPAALT ZELF WAT DE BESTE FOTO'S ZIJN
Google wil dat wij meer doen met onze foto's. Zo had het in september de optie uitgebracht om je foto's te laten afdrukken op groot formaat. Of enkel bepaalde foto's te laten printen.

Nu komt het met een nieuw initiatief: een maandelijks print-abonnement. Daarbij selecteert Google zelf 10 foto's die jij de voorbije maand gemaakt hebt en die volgens het Google algoritme de beste zijn.

Daarbij kan je enkel kiezen uit drie thema's, waarbij volgens Google "mensen en huisdieren" het populairste zijn. De twee andere thema's zijn 'Meestal landschappen", en "een beetje van alles", met een mengeling van mensen en landschappen. Je kan de foto's ook nog bewerken vooraleer zij afgedrukt worden.

De dienst kost $7,99 per maand, en de foto's zijn in 4 x 6 formaat. Momenteel is de dienst enkel in de VS beschikbaar.

Is dat iets waarin jij zou instappen? Enerzijds is het wel goed dat je foto's automatisch afgedrukt worden, want de meeste mensen komen er niet toe om het zelf te doen. Anderzijds zouden wij toch verkiezen om zelf de foto's te kunnen selecteren, want de 'beste' foto is niet automatisch de foto die de meeste emotionele waarde voor jou heeft...
https://9to5google.com/2020/01/31/google-photos-print-subscription/MICROSOFT: EDGE BLOKKEERT ONGEWENSTE APPS
Microsoft heeft een nieuwe functie ingevoerd in zijn nieuwe Edge browser. Momenteel zit die nog maar in de bètaversie van de browser, maar die zou, zo weet Betanews, ook naar de stabiele versie van de nieuwe op Chromium gebaseerde Edge komen, later deze maand.

De functie heet 'Block potentially unwanted apps', en staat momenteel niet standaard actief. Het is de bedoeling dat hij voorkomt dat de browser apps gaat downloaden van twijfelachtige kwaliteit - niet alleen 'crapware', maar ook andere malware, crypto-mining tools, en andere soorten ongewenste software.

Om deze instelling te activeren (zodra hij in je Edge browser aanwezig is), moet je op het menu bovenaan rechts van je Edge klikken, en daar Settings (Instellingen) kiezen. Vervolgens ga je naar de Privacy & Services rubriek, waar je de optie "Block Potentially Unwanted Apps" aanvinkt bij Services.
https://betanews.com/2020/02/01/microsoft-edge-crapware-blocker/JIGSAW BRENGT TOOL UIT OM VALSE FOTO'S TE HERKENNEN
Het bedrijf Jigsaw, dat hoogtechnologische oplossingen ontwikkelt en eigendom is van het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft een gratis tool voorgesteld die het onderzoekers gemakkelijker moet maken om te ontdekken of er met een bepaalde foto gesjoemeld is. Zelfs wanneer die opsmuk van de foto gebeurde met de hulp van artificiële intelligentie.

De tool werd ontworpen in samenwerking met verschillende universiteiten. Momenteel wordt hij uitgetest door een tiental nieuws- en factcheckorganisaties, waaronder Agence France Presse. Maar er zouden geen plannen zijn om de tool uit te brengen voor het grote publiek.

Meer hierover bij de New York Times en op het blog van Jigsaw.
https://jigsaw.google.com/the-current/disinformation/countermeasures/#countermeasures
https://www.nytimes.com/2020/02/04/technology/jigsaw-doctored-images-disinformation.htmlOPEN STANDAARD VOOR 5G ONDERWEG
5G moet het draadloze internet een ferme sprong vooruit laten maken. En daarmee de economie, want het zou heel wat nieuwe toepassingen mogelijk maken.

Er is echter een grote hinderpaal die de ontplooiing van 5G in de weg staat. En dat is niet zozeer de twijfel die er bestaat over het al dan niet gevaarlijk zijn van de straling van deze frequentie. Maar wel het feit dat het Huawei is dat de grootste fabrikant is van internetapparatuur voor 5G. En dat gevreesd wordt dat Huawei onder té rechtstreekse controle staat van de Chinese overheid, met het risico dat China al onze communicatie zou gaan afluisteren.

Maar er is goed nieuws. Onder impuls van het Witte Huis slaan verschillende technologiebedrijven de handen ineen om een open standaard uit te werken voor 5G. Het gaat met name om o.a. Dell, Microsoft en AT&T.

Meer bij Wall Street Journal.
https://www.wsj.com/articles/u-s-pushing-effort-to-develop-5g-alternative-to-huawei-11580831592?mod=breakingnewsMESSENGER KIDS: MEER CONTROLE VOOR OUDERS
Ondanks dat kinderen tegenwoordig vaak op Snapchat en TikTok zitten, blijft ook Messenger voor hen een tool die ze graag gebruiken om met hun vriendjes te 'spreken'. Voor hen is er een speciale kinderversie, Messenger Kids.

Ouders hebben echter graag toch een beetje controle over de online activiteiten van hun kroost. Voor hen heeft Facebook nu extra opties uitgebracht, die te bereiken zijn via het Parent Dashboard (het dashboard voor ouders) in de gewone Facebook app.

Daar kunnen zij details zien van wat hun kinderen in Messenger doen: met wie zij boodschappen uitwisselen, of zij ook video's met hen delen, en ook de geschiedenis van de personen die hun kinderen in de app geblokkeerd hebben.

Verder kunnen zij een log zien van recente afbeeldingen die hun kind ontvangen of verstuurd hebben, waarbij zij een afbeelding die ongepast is kunnen verwijderen of meteen melden als ongepast.

En wanneer zoon of dochterlief te lang aan het messagen is: dan kunnen zij de stouterik vanop afstand uitloggen!

Dat ouders die controlemogelijkheden hebben, is toch wel erg belangrijk. De alarmerende berichten over drama's met sexting, en over kinderlokkers op het internet bewijzen het. Dus moet je als ouder op dat gebied ook je verantwoordelijkheid opnemen, toch?

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/2/4/21122067/facebook-messenger-kids-parental-controls-chat-history-blocked-contactsBINNENLAND: OPGEPAST MET ONLINE BETALINGEN
Deze week twee berichten waarin de politie waarschuwt tegen fraudeurs, die erin geslaagd zijn om geld te stelen van bankrekeningen via een online betaling. In beide gevallen opereren de criminelen vanuit tweedehandssites.

Het eerste verhaal wil je waarschuwen voor betalingen waarbij jij een QR-code moet inscannen. Stel: je verkoopt iets via een koopjes- of tweedehandssite. En dan moet je uiteraard je naam en rekeningnummer aan de koper doorgeven.  Maar daar halen de criminelen een lepe truc uit: via een QR-code lokken zij naar een website die eruit ziet als van hun bank, waar jij dan je rekeningnummer moet ingeven. Maar in werkelijkheid krijgen zij dan toegang tot jouw spaar- en zichtrekening, en kunnen zij er geld afhalen (1).

Ook bij het tweede verhaal laten de boeven jou de gegevens over jouw bankrekening geven. Want wanneer de crimineel zogezegd het artikel bij jou koopt, en jij jouw rekeningnummer moet doorgeven, vraagt hij aan je om een klein bedrag, 5 cent of zo, over te schrijven zodat hij zeker is dat hij jouw juiste rekeningnummer heeft. Maar dit zou blijkbaar voldoende geweest zijn voor de boeven om de rekening te plunderen - zowel spaar als zichtrekeningen. Welke techniek hiervoor gebruikt wordt, is nog niet gekend. Dit verhaal lees je bij het Nieuwsblad (2).

De les die je uit deze verhalen moet trekken is duidelijk: let heel goed op met je bankgegevens. Doe enkel betalingen vanuit je eigen bankapp, vanop je eigen computer of smartphone. En persoonlijk voegen wij daaraan toe: wees extra voorzichtig met QR-codes!
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200116_04808685
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200203_04833328BINNENLAND: HOEVEEL MAG EEN APP KOSTEN
Verleden week bespraken wij de app "Zeker gezond", een initiatief van de Vlaamse overheid, om de burger aan te moedigen gezond te eten. De app en bijhorende website staan boordevol gezonde recepten, die er bovendien heel smakelijk uitzien.

Prachtig, zal je zeggen, maar toch kwam er kritiek. Het ontwikkelen van de app en website heeft namelijk 500.000 euro gekost, en dat is toch een stevig prijskaartje. En dat terwijl de Vlaamse overheid langs alle kanten bespaart, en er geld tekort is voor bijvoorbeeld de terugbetaling van consultaties bij de psycholoog (1).

Nu hebben wij geen idee hoeveel opzoek- en ontwikkelwerk er wel nodig was voor deze app. Maar het blijkt toch niet zo uitzonderlijk te zijn dat er een dergelijk bedrag aan een app besteed wordt.

Zo lees je deze week dat de vzw Mobile School uit Leuven van Google 490.000 euro gekregen heeft. Die vzw verzorgt lesmateriaal voor kinderen op straat, en is bezig met de ontwikkeling van een app, Streetwise. Die is bedoeld voor straathoekwerkers en jeugdwerkers over de hele wereld,  die via de app snel informatie over de kinderen kunnen opvragen. Met dat geld zou de app verder uitgebouwd kunnen worden. Je ziet dus dat apps wel degelijk veel geld kunnen kosten...
https://www.robtv.be/nieuws/maurits-vande-reyde-niet-te-spreken-over-half-miljoen-euro-voor-kookapp-van-overheid-92638
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/04/leuvense-vzw-mobile-school-ontvangt-schenking-van-internetbedrij/
https://www.zekergezond.beBINNENLAND: HELFT ONLINE KOPERS HAAKT AF BIJ RETOURKOSTEN
Wij hebben de nodige vragen bij e-commerce. Niet bij het principe op zich, wel bij de erg verkwistende manier om de pakjes te leveren. Je zal ongetwijfeld "OK Boomer" zeggen bij die opmerking, maar helemaal ongelijk kan je ons niet geven.

Tegenwoordig zien de recepties van kantoorgebouwen de hele dag een sliert van koeriers, die telkens één of twee pakjes brengen. Dat moet beter kunnen - en een recente studie geeft ons daarbij zelfs gelijk: de 'laatste kilometer' van een levering is namelijk verantwoordelijk voor 75% van de leverkosten.

Een ander aspect dat wij noch economisch noch ecologisch verantwoord vinden, is het feit dat je zendingen zo gemakkelijk terug kan sturen. Nochtans is juist dat aspect voor de meeste gebruikers doorslaggevend bij hun online aankoop: zij bestellen bijvoorbeeld schoenen in 3 maten of kleuren, en sturen gratis terug wat niet past. Voor één paar schoenen moet de verkoper dus eigenlijk rekening houden met 5 keer leveringskosten.

Sommige retailers, waaronder Wouter Torfs, CEO van de gelijknamige schoenenwinkels, pleiten er daarom voor om het te verbieden nog gratis retourkosten aan te bieden.

Maar of dat wel verstandig is, is nog de vraag. Want nog volgens datzelfde onderzoek zou 46% van de gebruikers geen online aankopen meer verrichten indien zij voor de retourkosten moeten betalen. Dat percentage daalt wel tot 14% wanneer die kosten gereduceerd worden tot 1 euro, maar stijgt tot 74% indien er 10 euro wordt gerekend voor een retour...
https://www.rtbf.be/info/economie/detail_la-moitie-des-belges-contre-le-fait-de-payer-pour-renvoyer-un-colis?id=10425732GOOGLE GAAT OVERDREVEN RECLAME WEREN
Google heeft aangekondigd dat de Chrome browser later dit jaar de gebruiker gaat beschermen tegen al te opdringerige advertenties. Een van de dingen die het gaat weren zijn lange pre-roll advertenties die je niet kan overslaan of groepen advertenties die voor een video verschijnen, langer dan 31 seconden duren en waarbij je niet de mogelijkheid hebt om ze in de eerste 5 seconden over te slaan. En hetzelfde geldt voor advertenties in het midden van een video.

Ook geweerd worden advertenties met een afbeelding of tekst die verschijnt bovenop een video die aan het spelen is, en die het midden van het beeld bedekt of meer dan 20% van die video. En als kers op de taart zullen àlle advertenties op websites niet langer getoond worden in landen waar deze storende advertenties schering en inslag zijn.

Een hele opluchting voor de internaut! Je moet nog wel wachten tot 5 augustus vooraleer deze regel van kracht wordt.
https://9to5google.com/2020/02/05/chrome-video-ad-blocker/GOOGLE TANGI: EEN SOORT TIKTOK-CONCURRENT
Google heeft deze week een app gelanceerd die heel hard doet denken aan TikTok en Instagram. In Tangi zal je namelijk eveneens verticaal georiënteerde korte filmpjes zien. Deze app is echter niet zozeer bedoeld voor gekke filmpjes om anderen te amuseren, maar wel voor how-to video's, om te tonen hoe je dingen doet.

De app is het werk van Area 120, een incubator van Google die eerder al knappe producten uitgebracht heeft. Hij doet trouwens een beetje denken aan de app Jumprope, die eveneens hetzelfde doel heeft: how-to video's.

Er is echter wel een verschil: bij Tangi zal je eerst een aanvraag moeten indienen vooraleer je filmpjes mag publiceren, zodat het doel toch ongeveer bewaard blijft. Tangi moedigt namelijk aan om video's te maken over onderwerpen zoals schilderen, koken, mode, handwerken, beauty, enz.

Opvallend: deze app is voorlopig enkel voor iPhone en iPad verkrijgbaar. Google dat een app uitbrengt, enkel voor iOS en niet voor Android, lokt wel heel veel commentaar uit...
https://www.producthunt.com/posts/tangi-quick-videos
https://tangi.co/MICROSOFT LAAT JE ENKELE INGEBOUWDE APPS VERWIJDEREN
Enkele weken geleden heeft Microsoft de Insider Build 19551 van Windows 10 uitgebracht voor een beperkt aantal testers, en daarbij viel een glimps op te vangen van de plannen die Microsoft heeft met het OS. Redmond zou namelijk de gebruiker meer controle geven over het besturingssysteem.

Dat valt af te leiden van het feit dat je binnenkort dus ingebakken apps ook zal kunnen verwijderen, denk aan Notepad, Paint en WordPad.

Nu zijn deze progjes eigenlijk geen grote slokops van ruimte op je computer, en dus storen zij de meeste mensen niet. Integendeel, Notepad bijvoorbeeld vinden wij persoonlijk heel handig, omdat het de ideale manier is om tekst zonder enige opmaak te noteren. Maar het is fijn dat Microsoft zijn gebruikers meer controle wil geven, en meer keuze over wat er op hun computer staat.

Wie al de build 19551 geïnstalleerd heeft, kan de drie apps verwijderen door naar de Optional features sectie te gaan in Windows 10.
https://www.producthunt.com/newsletter/4027?utm_source=twitter
 

 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCAST: FRANÇAIS FACILE

Sinds 2006 al brengt Vincent Durrenberger, professor Frans, verschillende bronnen online om Frans te leren of te onderwijzen. Zo ook deze podcast, die je leert hoe je pannenkoeken moet maken. Het tempo is traag, de lettergrepen worden duidelijk uitgesproken. Voor wel wie Frans wil leren (en pannenkoeken maken wil!)
Uiteraard zijn er ook andere onderwerpen te vinden....
[Taal: FR]
https://www.podcastfrancaisfacile.com/recette/recette-des-crepes.html
 
De nieuwe oogst


   
FILMS OVER GOKKEN

Ben jij gefascineerd door gokken - in al zijn vormen? Van blackjack en poker tot roulette? Dan kan je je hartje ophalen aan dit artikel van Vulture. Daarin worden namelijk de 25 beste films over gokken op een rijtje gezet. Veel kijkplezier!
[Taal: ENG]
https://www.vulture.com/article/best-gambling-movies-poker.html


YOURSTACK: JE STUFF BEOORDELEN
Deze website is een project van dezelfde ploeg die ook Product Hunt bedacht heeft. Hier kan je je eigen producten beoordelen, maar er zit ook een sociaal kantje aan: je kan de producten zien die jouw vrienden en publieke figuren aanbevelen. Je kan ook mensen volgen indien je hun smaak in bepaalde dingen bewondert. Je vindt er allerlei producten: apps, boeken, kookgerief en meer.
Bij Buzzfeed vind je een uitvoerige bespreking.
[Taal: ENG]
https://yourstack.com/
https://www.buzzfeednews.com/article/alexkantrowitz/product-hunt-has-released-yourstack-a-social-network-where


HOE FOCUSSEN IN DIT TIJDPERK VAN AFLEIDING?
Het moet niet meer gezegd worden: we zijn met zijn allen toch verslaafd aan de vele afleidingen die onze smartphone ons biedt - in meer of mindere mate. Deze grappige tekening bij Imgur zou je eigenlijk moeten afdrukken en boven je werkplek hangen. En toch één of meer tips ervan volgen. Het helpt!
[Taal: ENG]
https://imgur.com/sQt1Q


DE FILMS VAN AKIRA KUROSAWA
Het valt niet te betwisten dat regisseur Akira Kurosawa een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de evolutie van de film. Wanneer hij een lijstje opstelt van de films die je volgens hem gezien moet hebben, dan is dat een lijst die je zeker en vast wat kan bijbrengen. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/2020/01/akira-kurosawas-100-favorite-movies-2.html


EXPOSURE GUIDE: FOTOGRAFIE

Deze website zit boordevol tips voor prachtige foto's - van macrofotografie tot zwart/wit foto's. En ook de basics van fotografie en het bewerken van beelden worden je bijgebracht.
[Taal: ENG]
https://www.exposureguide.com/


CHEAT SHEETS DEV: CODE DELEN
Dit is een community van ontwikkelaars, gebouwd om op een heel simpele manier codefragmenten die vaak in code gebruikt worden, te delen. Als ontwikkelaar kan je hier dus ook je eigen snippets kwijt, en de stukjes code van anderen kan je beoordelen.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/cheat-sheets-dev


AMATEUR TRAVELER: TIPS VOOR DE REIZIGER

Dit blog bevat tal van tips voor wie op reis gaat. Dat gaat van hardware, zoals de verschillende verloopstekkers die je best meeneemt, tot tips om goede reisbestemmingen te zoeken en meer. Een aanrader!
[Taal: ENG]
https://amateurtraveler.com/


BITMOJI TV: JOUW BITMOJI IN SOAPS
Snapchat is heel populair bij het jonge volkje, maar wij horen steeds meer niet meer zo piepjonge internauten die ook hun hart verloren hebben aan deze webdienst. Gewoon omdat die telkens met zulke verrassend leuke ideetjes uitkomt.
Nu is er Bitmoji TV, een onderdeel van het tabblad Discover. Dat zijn korte filmpjes, een beetje soaps, en jouw avatar zal erin meespelen. Wat, volgens de eerste reacties, super leuk is!
Meer bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/ilkerkoksal/2020/02/04/snapchats-plans-for-2020-bitmoji-tv-goes-live/#74d8b447750e
https://www.snapchat.com/discover/Bitmoji_TV/5972203796


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BIEREGRANDCRU

Deze website, die in het Nederlands en Frans bestaat, zal de liefhebber van bier laten likkebaarden. En ook de foodie komt aan zijn trekken, want er wordt aan 'food pairing' gedaan.
Je vindt er allerlei nieuws over bieren, cafés, brouwerijen, gerechten met drank... Oei, hier moeten we stoppen, want onze maag begint te rommelen!
[Taal: NL]
http://bieregrandcru.be/nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HAPPY INDEX
Deze nieuwe online tool wil de jobtevredenheid van de mensen verbeteren. De werknemers kunnen aangeven hoe tevreden zij zijn, hoeveel stress zij ervaren, en wat hen stoort tijdens de werkdag.
Het is de bedoeling dat de werkgevers dit kunnen gebruiken om bijvoorbeeld burn-outs te voorkomen.
Een goed idee, in principe, maar het lijkt ons toch dat er een addertje onder het gras zit. De werkgever kan dit namelijk ook gebruiken bij evaluatiegesprekken - wat de werknemers wellicht ervan kan weerhouden om eerlijk te zijn over hun gevoelens...
[Taal: NL]
https://www.madeinantwerpen.be/nieuws/michel-piedfort-heeft-happyindex-be-ontwikkeld/
https://www.happyindex.be/login


VRIJDAG MULTIMEDIA: SHANGHAI
Journaliste Nicoco heeft een reportage gemaakt van een lege stad - Shanghai, waar de mensen binnen blijven, uit angst voor het coronavirus.  Zij was nieuwsgierig hoe een grote internationale stad zou reageren op onzekerheid. Het resultaat is leegte, gevuld met angst. Het zicht op de lege straten, zelfs in een stralende zon, geeft inderdaad een onheimelijke sfeer weer...
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2020/02/06/eerie-photos-of-an-empty-shanghai-during-the-coronavirus-outbreak/
http://nicoco.co/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TALKING SHORTS

Over langspeelfilms die in de bioscoop of via streamingdiensten uitkomen zijn er genoeg websites. Deze site echter behandelt het kleine broertje: de kortfilm. Een online magazine dus, vol nieuws over films, interviews, workshops en festivals.
[Taal: ENG]
https://www.talkingshorts.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vorm van oogspierchirurgie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Minimaal-invasieve_oogspierchirurgie
    Veldslag bij Panipat in het noorden van India tussen Mogols en Hindoes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Panipat_(1556)
    Belgisch historicus, specialist van de Belgische inlichtingendiensten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Lasoen
    Vorm van agroforestry - https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselbos
    Linkshandige rolstoeltennisspeelster uit China - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zhu_Zhenzhen
    Hoogleraar in de landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Kerkstra
    Tsjechische fabrikant van mechanisch blikken speelgoed - https://nl.wikipedia.org/wiki/KOVAP
    Nederlandse schilder, tekenaar, lithograaf en docent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Valentijn_Bing
    Lijst van drukste spoorwegstations van België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_drukste_spoorwegstations_van_Belgi%C3%AB


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Uitbraak coronavirus in Wuhan in 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbraak_coronavirus_in_Wuhan_in_2019
    Door koning Filip aangesteld koninklijk gezant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koen_Geens
    Ontknoping van de Super Bowl - https://nl.wikipedia.org/wiki/Super_Bowl_LIV

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over openbaar vervoer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Openbaar_vervoer
    Van 8 t/m 29 februari loopt er een schrijfwedstrijd ter gelegenheid van een aanstaande mijlpaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:2Wiljoen

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Apple betaalt Franse boete van 25 miljoen euro voor trage iPhones
https://www.ad.nl/tech/apple-betaalt-franse-boete-van-25-miljoen-euro-voor-trage-iphones~acdce540/
- Dit zijn de best geprijsde laptops van dit voorjaar
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-de-best-geprijsde-laptops-van-dit-voorjaar~ac0b94e6/
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- Hoe bepaal je zelf je Google privacy instellingen
https://computertaal.info/2020/02/07/hoe-bepaal-je-zelf-je-google-privacy-instellingen/
- Tutorial: Freenet – 1. Wat is het?
https://computertaal.info/2020/02/03/tutorial-freenet-1-wat-is-het/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Chrome gaat http-downloads vanaf https-sites blokkeren
https://tweakers.net/nieuws/163228/chrome-gaat-http-downloads-vanaf-https-sites-blokkeren.html
- Google Maps laat gebruikers simpeler correcties doorgeven en krijgt nieuw icoon
https://tweakers.net/nieuws/163206/google-maps-laat-gebruikers-simpeler-correcties-doorgeven-en-krijgt-nieuw-icoon.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Chinese smartphonegiganten werken aan alternatief voor Play Store van Google
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/chinese-smartphonegiganten-werken-aan-alternatief-voor-play-store-van-google/article-news-1562425.html
-  Ernstig lek in desktopversie WhatsApp gaf aanvallers toegang tot privégegevens
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ernstig-lek-in-desktopversie-whatsapp-gaf-aanvallers-toegang-tot-privegegevens/article-news-1562355.html*** TANDEMTECH


- Huawei P30 lite New Edition review: het einde van een generatie
Een laatste lichtpuntje voor een donkere toekomst
https://tandemtech.be/huawei-p30-lite-review-new-edition-71e2cc09249f
- The Age of Surveillance Capitalism: het tech-boek dat iedereen moet lezen en niemand zal lezen
Het Zeer Belangrijke Boek van Shoshana Zuboff
https://tandemtech.be/het-tech-boek-dat-iedereen-moet-lezen-en-niemand-zal-lezen-174617bc689d


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- In de marge: Twitter gaat misleidende content voorzien van waarschuwingslabel
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/in-de-marge-twitter-gaat-misleidende-content-voorzien-van-waarschuwingslabel
- Deze Gentse dronetech start-up tilt de landmeter van de grond: “België is te conservatief voor onze business”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-gentse-dronetech-start-up-tilt-de-landmeter-van-de-grond-belgie-is-te-conservatief-voor-onze-business


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP WINDOWS 10: ACTIVEER DE BESCHERMING TEGEN RANSOMWARE

Wist je dat er in Windows 10 een bescherming tegen ransomware zit? Je moet hem alleen activeren. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel van Bleeping Computer.
[Taal: ENG]
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/how-to-enable-ransomware-protection-in-windows-10/


TIP WORD: SYMBOLEN INVOEGEN
Wanneer je een Franse tekst typt in Word, dan zal je wellicht al eens een hoofdletter é hebben moeten tikken, of een hoofdletter à. Helaas: die staan niet op jouw klavier. Wat dan?
Wel, bij Word vind je die terug in de symbolen. Je roept die op via het tabblad Insert (invoegen) en door dan uiterst rechts Symbolen te kiezen.
Nu heb je de keuze tussen:
ofwel het gewenste symbool selecteren en op Insert klikken, wat het in je document plaatst, op de plek waar de cursor zich op dat moment bevindt
ofwel eerst klikken op 'meer symbolen, en dan het symbool selecteren en onderaan in het dialoogvenster kijken naar de Alt-code die bij het symbool hoort. In je document kan je dan dit symbool invoegen door de alt-toets ingedrukt te houden, en dan de 3 cijfers in te tikken.
Dat is super handig, wanneer je bijvoorbeeld in een document regelmatig het symbool voor plusminus moet intikken - dat doe je met Alt+0177.
https://www.pcworld.com/article/3046116/how-to-get-special-characters-using-alt-key-codes-or-the-word-symbols-library.html#tk.rss_all
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SOFAHQ: ORGANISEER JE DOWNTIME
Heb je geen toegang tot het internet? Ga niet ijsberen, maar gebruik je tijd nuttig. Door bijvoorbeeld lijstjes te maken van boeken, films, tv-reeksen, podcasts enz. die je nog wil bekijken/beluisteren.  Deze app helpt je daarbij.
(iOS]
https://www.sofahq.com/


FANTASTIC: KALENDER APP


[iOS en macOS]
Deze populaire kalender app kan je niet alleen downloaden, maar nu ook in een abonnementsversie aanschaffen. Bij die formule krijg je dan extra features zoals Calendar Sets en weersvoorspellingen.
https://9to5mac.com/2020/01/29/the-new-fantastical/
https://flexibits.com/fantastical


FILMIC: MULTICAM APP
[iPhone 11]
Met deze app, waarvoor je wel een iPhone 11 nodig hebt, kan je een video maken waarbij je de twee camera's tegelijkertijd gebruikt. Je kan daarbij kiezen tussen 24, 25 of 30 fps (frames per seconde), en de films worden in 1080p opgenomen.
Meer uitleg bij CNet.
https://www.cnet.com/news/iphone-11s-new-multicam-app-lets-you-shoot-video-with-two-cameras-at-once/
https://www.filmicpro.com/doubletake-by-filmic-pro/


APP: DESKTOP LIVE WALLPAPER+
[Windows]
Deze app geeft je meer mogelijkheden om achtergronden voor je desktop te gebruiken. Zo kan je ook bewegende beelden (GIFs) of video's downloaden als achtergrondafbeelding, die dan afgespeeld worden. In deze versie zijn er nog geen verschillende afbeeldingen mogelijk die je afwisselt, maar dat zou in de volgende versies wel het geval zijn, zo beloven de ontwikkelaars.
https://www.microsoft.com/en-us/p/desktop-live-wallpaper/9p8twlc0gzd4?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


VRIJDAG APPDAG: LIFEVIEWER


Het lijkt alsof je altijd moet kiezen tussen ofwel een agenda voor je afspraken, ofwel een to do-lijstje, ofwel een emotionele planner.  En je gaat toch geen drie verschillende apps installeren, niet?
LifeViewer, een app voor de iPhone, wil die drie functies samen combineren.
https://www.producthunt.com/posts/lifeviewer
https://apps.apple.com/us/app/lifeviewer-organize-your-day/id1482922018?l=en&ref=producthunt

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Jongelui denken tegenwoordig dat geld alles is in het leven;
als ze ouder worden weten ze het zeker.
-Oscar Wilde-