Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
16/1/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1139 van 11/1/2020



Gegroet lezer,

De gebeurtenissen die de wereld deze week overhoop gezet hebben, in Irak / Iran, hebben ook dit keer weer hun gevolgen gehad op het internet. En opnieuw was het fake news een van de vaste ingrediënten. De sociale media doen hun best om dit nepnieuws tegen te gaan. Maar het is heel moeilijk.

Ook daarover deze week enkele berichten - maar voor de rest toch wat hoopvollere zaken, wat nieuwe technologieën, en leuke dingen om uit te proberen. Kortom, zoals u het gewend bent van ons: van alles wat, in deze editie.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn (en op wereldvlak, wat minder spannende tijden!) tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




MASSALE REACTIE OP TWITTER NA DOOD SOLEIMANI
De dood van de Iraanse generaal Soleimani ging ook op Twitter niet ongemerkt voorbij.  Zoals je weet werd deze generaal, die voor de meesten van ons een totaal onbekende was, vrijdag gedood door een Amerikaanse drone-aanval. De generaal was, volgens insiders, de architect van Iraanse militaire netwerken die opereerden in Irak, Syrië en Libanon.

Meteen na zijn dood werd Twitter overspoeld, zo stelde een onderzoeker van de Digital Forensics Research Lab in Atlantic vast, door tweets met de hashtags #HardRevenge en #DeathToAmerica. In die tweets werd een harde wraak beloofd voor de eliminatie van de Iraanse leider.

Het is daarbij moeilijk te zeggen of deze tweets deel uitmaken van een georganiseerde campagne, of spontaan door twitteraars overgenomen werden. Het is evenmin duidelijk of de accounts aangemaakt zijn door mensen, of door bots bemand zijn. De tweets werden verstuurd in verschillende talen, waaronder het Engels, Arabisch en Farsi. 

Wat wel vaststaat is dat vele accounts pas in de laatste maanden aangemaakt zijn, toen de spanning tussen de VS en Iran groeide. Veel van deze accounts, zo lees je bij Cyberscoop, hebben de afbeelding van Soleiman als hun profielfoto, en sommige accounts verspreiden foto's van Amerikaans militair personeel met een target op hun gezicht (1).

Ook op Instagram waren er reacties te zien, o.a. van een onthoofde Trump, en boodschappen die de VS aanmaanden om zich klaar te maken voor hun doodskist.

Interessant is hierbij dat Cyberscoop weet dat de Iraniërs al jarenlang bezig zijn met online propaganda en desinformatie.  Zo werd er verleden jaar nog een groep ontmaskerd (2), door het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto, die anti-Saudi artikels verspreidde.
https://www.cyberscoop.com/soleimani-twitter-revenge-campaign-disinformation/
https://www.cyberscoop.com/typosquatting-propaganda-endless-mayfly-citizen-lab-report/



VEEL VALSE INFORMATIE IN SOCIALE MEDIA
De titel van dit artikel geldt uiteraard voor haast elk belangrijk evenement in het laatste decennium. En de sociale media blijken nog altijd niet in staat te zijn om deze valse informatie tegen te gaan. Er zijn wel factcheckers, maar zij moeten het doen met de gegevens die zij hebben - en soms is de situatie echt niet duidelijk.

Buzzfeed heeft een lijstje opgesteld met valse informatie die het online vond over de dood van Qassem Soleimani.  En daaruit blijkt dat het enorm belangrijk is dat tweets duidelijk gearchiveerd worden, mét hun context. Er was namelijk een bewering dat Eric Trump op voorhand op de hoogte geweest zou zijn van de aanslag, omdat hij al op 31 december een tweet plaatste "Bout to open up a big ol' can of whoop ass" - die hij later verwijderde. Een archief-versie van de tweet toont echter de context aan, namelijk dat de tweet een reactie was op een video van de Amerikaanse mariniers die in Bagdad aankwamen om de Amerikaanse ambassade te beschermen. Interessante lectuur, om te weten te komen hoe valse berichten ontkracht worden (1).

Maar waar vind je dan wél accuraat nieuws, van insiders, over de situatie in Iran? Wij raden je alvast Bijan (2) en JenanMoussa (3) aan. Mensen met kennis van zaken, die de situatie op de voet volgen.
https://www.buzzfeednews.com/article/janelytvynenko/unverified-false-information-list-soleimani-death
http://twitter.com/Bijan63
http://twitter.com/jenanmoussa



FACEBOOKWAARSCHUWING LAAT VERDACHTE TERRORIST ONDERDUIKEN
Een verhaal dat zo in de plot van een crimi past. Een team van Europese ordediensten was een mogelijke terreuraanslag op het spoor gekomen, waarvan gevreesd werd dat hij in het kerstseizoen uitgevoerd zou worden. Om de verdachten te volgen, maakte het team gebruik van spyware van NSO Group, een Israëlisch bedrijf. Het team had daarvoor toestemming gekregen van een rechter in een (niet nader genoemd) West-Europees land. Dankzij die spyware was het team erin geslaagd om in de smartphone van een van de verdachten te komen.

Nu was Facebook niet op de hoogte van het gebruik van de NSO Spyware. Het ontdekte die wel, en stuurde op 20 oktober een WhatsApp-boodschap uit naar journalisten, activisten en overheidsinstanties om hen te waarschuwen dat hun smartphone gecompromitteerd was. Maar ook andere personen die door de spyware in het oog gehouden werden, werden gewaarschuwd. Ook de verdachte terrorist. Het moment dat die verdachte de WhatsApp-boodschap kreeg, werd de smartphone afgezet en is sindsdien niet meer opgedoken.

Een harde slag voor het onderzoek. Een spannend verhaal, te lezen via Slashdot, dat nogmaals benadrukt dat de overheden aandringen dat er achterdeurtjes ingebouwd worden in software, vooral versleutelde boodschappendiensten, zodat boeven en terroristen in het oog gehouden kunnen worden.
https://yro.slashdot.org/story/20/01/04/0038258/police-tracked-a-terror-suspect-on-whatsapp----until-his-phone-went-dark-after-a-warning-from-facebook?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



EUROPEES OCTROOIBUREAU: GEEN PATENT VOOR APPLICATIE UITGEVONDEN DOOR AI
Artificiële Intelligentie kan echt wel veel. En zelfs op hun beurt dingen gaan creëren - dat is zelfs juist de essentie van artificiële intelligentie: dat die voor zichzelf denkt.

Maar hoe zit het met de dingen die door AI bedacht worden? Wie heeft daar de rechten voor? De mensen of bedrijven die de AI ontwikkelden, of de AI zelf?

Daarover woedt al een hele tijd een debat. En voor het eerst werd dat verleden week concreet ingevuld. Verleden zomer hadden AI-ontwikkelaars namelijk twee patenten aangevraagd bij het Europees Octrooibureau, voor uitvindingen die volgens hen "uitgevonden" waren door een AI met de naam DABUS, zonder de hulp van een menselijke uitvinder. Het octrooibureau heeft nu de knoop doorgehakt: de patenten werden geweigerd. De reden: volgens de huidige patentenregels moet er wel degelijk een menselijke uitvinder zijn - een patent kan niet toegekend worden aan een machine.

Een heel interessante reactie daarop lees je bij TechDirt. Auteur Mike Masnick stelt trouwens de terechte vraag: waarom moet alles het "eigendom" worden van iemand. Volgens hem is het een misvatting dat het onmogelijk is om een product met succes op de markt te brengen als er daar geen patent op berust.
https://www.techdirt.com/articles/20191221/00310443618/eu-patent-office-rejects-two-patent-applications-which-ai-was-designated-as-inventor.shtml



MOZILLA: WIS JE GEGEVENS
In de VS, met name in de Amerikaanse staat Californië, is er op 1 januari 2020 een strenge privacywetgeving van kracht geworden: de CCPA of California Consumer Privacy Act. Het werd de strengste wet in de hele VS, en hij moet ervoor zorgen dat de gegevens van de gebruikers beter beschermd worden, in dit tijdperk waarin big data de heilige graal is van elk bedrijf.

Nu is die CCPA niet wereldschokkend hoor - je kan deze wetgeving het beste vergelijken met de GDPR in Europa. Kort samengevat: de wet geeft jou het recht om te weten welke persoonlijke informatie over jou verzameld wordt, en geeft je het recht op toegang tot die data, om ze in te zien. Maar anders dan de GDPR, dat de verkoop van data verbiedt, heb je bij de CCPA het recht om te weten aan wie jouw data verkocht worden, en kan je die verkoop verhinderen.

De wet is van kracht voor elk bedrijf in Californië, dat meer dan 50.000 gebruikers heeft. Maar Microsoft heeft al aangekondigd dat het deze rechten zal uitrollen voor àlle Amerikaanse gebruikers. En Mozilla doet er nu een schepje bovenop: het kondigt aan dat het de CCPA-bescherming zal uitbreiden naar àlle gebruikers over de hele wereld.

Bravo. Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/mozilla-all-firefox-users-get-californias-ccpa-privacy-rights-to-delete-personal-data/



TOEVAL OF NIET: VS VERBIEDT GEOSPATIALE AI
Zoals je hebt kunnen lezen, werd de Iraanse generaal Soleimani verleden week gedood bij een Amerikaanse drone-aanval. Het is al langer dat drones ingezet worden bij precisie-operaties, en dat vereist uiteraard krachtige software om die te bedienen.

De Amerikaanse overheid heeft nu beslist dat de export van bepaalde soorten artificiële software beperkt moet worden. Het gaat dan met name om AI voor geospatiale beeldweergave, die dus bijvoorbeeld van enorm belang is bij het besturen van drones, het identificeren van targets voor aanvallen, enz.

Voortaan zou voor de export van dergelijke software naar het buitenland een licentie vereist zijn, behalve voor export naar Canada. Officieel heet het dat de VS hier vooral de export naar China wil treffen. De dood van de Iraanse generaal plaatst het verbod echter in een bredere context.

De Amerikaanse industrie reageert, gek genoeg, opgelucht. Er werd namelijk gevreesd dat het exportverbod veel breder zou zijn, op allerlei AI-toepassingen.

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-usa-artificial-intelligence/u-s-government-limits-exports-of-artificial-intelligence-software-idUSKBN1Z21PT



YOUTUBE MAAKT ZIJN AANBOD VAN YOUTUBE KIDS KINDVRIENDELIJKER
Als het goed is, dan zeggen we het ook. YouTube heeft, nadat het een akkoord afgesloten had met de Amerikaanse FTC, verschillende maatregelen genomen om zijn aanbod van YouTube Kids een veiliger plek te maken voor kinderen.

Om te beginnen worden doelgerichte advertenties in video's voor kids aan banden gelegd. Bovendien kan er bij die video's geen commentaar gevoegd worden, en ook andere community-functies zijn uitgeschakeld.

YouTube geeft toe dat dit een aanzienlijke impact zal hebben op zijn inkomsten, omdat de inkomsten uit advertenties waarschijnlijk drastisch zullen dalen. Het maakt nu volop reclame voor een aparte YouTube Kids app, die al in 2015 gelanceerd werd. Is het de bedoeling om die app betalend te maken? Of om kindervideo's enkel nog in die app te laten spelen? De toekomst zal het uitwijzen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/1/6/21051465/youtube-coppa-children-content-gaming-toys-monetization-ads



FACEBOOK DOET IETS AAN DEEPFAKES EN DE PRIVACY
Ook van Facebook valt positief nieuws te melden. Om te beginnen heeft Facebook een rapport bevestigd dat in de Washington Post verscheen. Daarin staat dat Facebook gemanipuleerde video's of deepfakes gaat verbannen op zijn platform. Daarmee bedoelt het video's die bewerkt werden door artificiële intelligentie of machine learning, waardoor het voor de gebruiker haast onmogelijk is om het bedrog op te merken.

Deze ban omvat ook video's waarin een persoon woorden in de mond gelegd worden, via AI bijvoorbeeld, die deze persoon nooit gezegd heeft. De ban geldt echter niet voor video's die gemanipuleerd werden voor parodie of satire. En ook fragmenten die uit hun context getrokken werden, vallen niet onder die ban, of bijvoorbeeld een video op een andere snelheid afspelen. Nochtans zijn ook dat video's die de kijker willen misleiden - denk aan de video van Nancy Pelosi, die zodanig vertraagd werd dat het leek alsof zij sprak met een dubbele tong, alsof zij gedronken had, terwijl het gewoon een weergave was op vertraagde snelheid.

Meer hierover bij de Washington Post (1).

Een tweede bericht over Facebook betreft zijn nieuwe Privacy Checkup tool. Het is Facebook er alles aan gelegen om zijn blazoen op te poetsen - het heeft zelfs een stand afgehuurd op de CES beurs die momenteel loopt, om te tonen dat het wel degelijk om jouw privacy geeft.

Facebook demonstreert daar namelijk die Privacy Checkup tool. Die werd al in 2014 gelanceerd, maar heeft nu enkele nieuwe functies gekregen.
Zo kan je zien wat jij deelt, hoe je je account veilig kan houden, hoe mensen jou kunnen vinden op Facebook, en wat alle instellingen zijn voor jouw data.

Dit alles staat nu op één plek, wat wel handig is. Er is ook nog een aparte tab, waar je je instellingen kan wijzigen, zoals wie jouw profiel kan zien, wie jou vriendschapsverzoeken kan sturen, waar je ook de twee-factor-authenticatie kan activeren, en waar je kan zien aan welke apps van derden je toegang verleend hebt tot jouw data.

Een positieve evolutie. Het is echter wel spijtig dat de functie jou geen controle geeft over welke informatie Facebook of de adverteerders kunnen zien....

Meer bij CNet (2).
https://www.washingtonpost.com/technology/2020/01/06/facebook-ban-deepfakes-sources-say-new-policy-may-not-cover-controversial-pelosi-video/
https://www.cnet.com/news/facebooks-first-ces-reveal-in-years-is-a-privacy-tool-that-falls-short/



NEDERLAND: VERLAGING BTW-TARIEF OP E-BOOKS EN DIGITALE KRANTEN
Goed nieuws voor onze noorderburen: vanaf 1 januari 2020 werd het btw-tarief voor e-boeken, kranten en tijdschriften teruggebracht van 21 naar 9%.

Dat laatste tarief gold al voor papieren kranten, tijdschriften en boeken, en hiermee worden dus de tarieven gelijkgeschakeld.

De Nederlandse overheid had er bij de EU op aangedrongen om een eerdere richtlijn, die het verschil tussen papieren en digitale versies veroorzaakte, aan te passen. Daarover zijn nu afspraken gemaakt met de EU, zodat de weg vrij lag om het btw-tarief aan te passen.

Die verlaging geldt trouwens ook voor betaalde toegang tot websites van kranten of tijdschriften, tot onafhankelijke journalistieke platforms en - heel belangrijk! - downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen. Voor uitgaven die vooral uit video of muziek bestaan, zoals streamingdiensten voor films en muziek, blijft het dure tarief van 21% echter behouden (1).

Ter info: in België geldt sinds begin 2019 een nultarief voor digitale kranten en tijdschriften, en voor e-books een tarief van 6% (2).
https://www.emerce.nl/nieuws/btw-ebooks-digitale-kranten-omlaag?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.certifisc.be/nl/nieuws/13171/welk-btw-tarief-is-van-toepassing-op-digitale-kranten-en



BINNENLAND: TOCH GEEN UBER IN NAMEN EN LEUVEN
Even leek het erop dat Uber dan toch naar ons landje zou komen. Op een lijst met de steden waar Uber beschikbaar was, stonden immers de Belgische steden Namen en Leuven vermeld.

Helaas, het bericht werd woensdag ontkend door RTBf (1), en wanneer je naar de lijst met steden gaat kijken (2) zal je zien dat België ontbreekt. Voor Nederland staat trouwens enkel Amsterdam vermeld.

Waarom 'helaas' zal je vragen? Netties heeft toch altijd zoveel kritiek op Uber? Wel, dat klopt. Maar die kritiek gaat vooral om de arbeidsomstandigheden van de Uber-chauffeurs, hun schamele betaling, het feit dat zij oneerlijke concurrentie vormen voor klassieke taxichauffeurs die aan allerlei regeltjes moeten voldoen - terwijl de Uber-chauffeurs als echte vrijbuiters handelen.

Het principe echter van Uber vinden wij wel goed - het is nodig dat de rigide taximarkt doorbroken wordt. De vele regels zorgen er immers voor dat er bijvoorbeeld in kleinere gemeenten en dorpen haast geen taxi te krijgen is. Indien er overal Ubers zouden rijden, dan zijn er geen dure belbussen van De Lijn meer nodig, en kunnen mensen die op afgelegen boerderijen wonen een stukje mobiliteit terugwinnen... En in die zin zijn wij wel voorstander van Uber-achtige vervoersdiensten.
https://www.rtbf.be/info/regions/detail_uber-present-desormais-a-louvain-et-namur?id=10402840
https://www.uber.com/global/nl/cities/



DUITSLAND: TESTEN MET ZELFRIJDENDE AUTO'S
Wanneer je een jaar of drie naar de tech blogs luisterde of keek, dan was het allemaal al geklonken: over enkele jaren zouden er alleen nog maar zelfrijdende auto's zijn.  Een voorspelling die veel te rooskleurig bleek. Want de praktische bezwaren bleken veel groter dan eerst gedacht. De autoriteiten stelden (gelukkig maar!) hoge eisen voor de veiligheid van andere chauffeurs, maar ook van voetgangers, fietsers en andere weggebruikers. En blijkbaar is het nog niet zo evident om zelfrijdende auto's de weg te laten herkennen - laat staan om om te gaan met onverwachte obstakels.

Het blijkt dus een langdurig proces te zijn, vooraleer de eerste écht zelfstandig rijdende wagens op onze wegen te vinden zijn. Maar de proeven worden niet opgegeven. Deze week werd namelijk aangekondigd dat er in Duitsland, met name in Nedersaksen, zelfrijdende auto's zullen rijden op een stukje van de autosnelweg. Het gaat om een strook van 8 kilometer, die voorzien zal worden van 71 masten die de testen in het oog moeten houden.

Zo wordt uitgekeken naar hoe de rijhulpsystemen omgaan met het wisselen van rijstrook, en of zij voldoende afstand houden.

Meer bij HLN.
https://www.hln.be/auto/test-met-zelfrijdende-auto-s-op-duitse-snelweg~afae9103/?utm_medium=twitter&utm_content=iHLN&utm_source=dlvr.it



TWITTER LAAT JE COMMENTAREN OP JE TWEET BEPERKEN
Woensdag zorgde een aankondiging van Suzanne Xie, hoofd producten bij Twitter, voor heel wat opschudding op internet. Twitter zal namelijk gaan experimenteren met een optie waarbij jij zelf bepaald wie er aan een conversatie kan deelnemen.

Daarbij heb je vier opties: Global (iedereen), Group (enkel de mensen die jij volgt en die in de tweet vermeld worden), Panel (enkel de mensen die in de tweet vermeld worden) en Statement (niemand).

Meteen volgde de verontwaardiging: zo kan je gewoon andere mensen monddood maken, en zeggen wat je wil. Maar dat is niet waar - jij hebt nog altijd de mogelijkheid op de tweet van iemand te reageren, zelfs bij de Statement-optie. Alles wat je moet doen is de tweet als quote citeren, en je commentaar toevoegen.

Wat Twitter hier doet is de volgende stap in het opbouwen van de 'threaded conversations', de geneste gesprekken. Nu worden commentaren vaak weggekaapt door mensen die eigenlijk helemaal niet reageren op de oorspronkelijke tweet - met deze opties zou de conversatie zuiverder gehouden moeten worden.

Een concreet voorbeeld hoorden we in de DTNS-podcast: in een tweet meldde een van de medewerkers van DTNS dat er op CES een interview was met Ivanka Trump, de vrouw van Donald Trump, en dat de inhoud daarvan te lezen was op het blog. Meteen werd de tweet overspoeld met commentaren over pro/anti Trump, terwijl dat helemaal niets met de zaak te maken had. In dit geval had een "Statement" status volstaan - wie commentaar zou hebben op de verschijning van Ivanka Trump op CES kan dan nog altijd de tweet citeren, en zijn commentaar eronder plakken.

Naar onze mening dus geen censuur, maar een echte verbetering. Hoe het ook zij: de experimenten starten in Q1, en als alles volgens plan loopt, dan zou de optie tegen eind 2020 uitgerold worden.

Xie kondigde ook nog aan dat deze feature van de geneste conversaties, die al uitgetest werd in bèta-versie van de app, in de volgende maanden volledig uitgerold zal worden.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/1/8/21056856/twitter-replies-limit-option-compose-screen-beta-app-features-new-ces-2020A



GOOGLE ASSISTANT: MEER OPTIES
De laatste tijd heeft Google er een traditie van gemaakt om op CES nieuwe mogelijkheden van Google Assistant aan te kondigen. Een traditie die het ook dit jaar geëerbiedigd heeft. Dit zijn enkele van de nieuwe functies:
-Read this page: laat Assistant de tekst van een webpagina voorlezen
-Acties plannen: bijvoorbeeld Turn on the lights at 6 PM
-Maak sticky notes (voor toestellen met een slim scherm) met het commando "Leave a note that says ...."
-Maak speed dial nummers, die op het scherm van de slimme assistent getoond worden
-Heel handig is de opdracht "This wasn't for you" die je na een zin toevoegt - waarmee je aan Assistant zegt dat hij de vorige zin moet vergeten. Goed voor je privacy.
-Nog meer privacy: je kan nu ook alles wat je de voorbije week gezegd hebt ook wissen, de cache wissen en meer.
Deze functies zullen later dit jaar concreet uitkomen.
https://techcrunch.com/2020/01/07/heres-everything-google-announced-at-ces-2020/
https://www.engadget.com/2020/01/07/google-assistant-household-notes-speed-dial-interpreter-mode-smart-display/



SPOTIFY: MEER ADVERTEERMOGELIJKHEDEN VOOR PODCASTERS
Podcasts zijn hot - maar het verdienmodel staat nog helemaal niet op punt. Of zoals een waarnemer het zei: voor vele podcasters zal 2020 het jaar van de waarheid zijn - ofwel een middel vinden om break-even te draaien, ofwel ermee stoppen.

Spotify wil hen alvast helpen met zijn "Streaming Ad Insertion", speciaal voor podcasts. Daarmee krijgen adverteerders die een ad plaatsen op een Spotify podcast, maar ook de makers van podcasts, gegevens in handen zoals ad impressies, de frequentie waarmee de ads vertoond zijn, het bereik, plus geanonimiseerde gegevens over leeftijd, geslacht, en soort toestel.

Deze SAI zal om te beginnen van start gaan bij de eigen podcasts van Spotify, en podcasts die exclusief gemaakt zijn voor Spotify. Alvast één podcaster, Puma, heeft SAI toegepast voor advertenties die door de gastheer voorgelezen worden van de voor Spotify gemaakte podcast "Jemele Hill is unbothered".

Volgens Spotify zouden er momenteel 500.000 podcasts op het platform zijn, en honderden originele podcasts exclusief voor Spotify.
https://techcrunch.com/2020/01/08/spotify-brings-streaming-ad-insertion-technology-to-podcasts/

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



BLUETOOTH LE AUDIO: NIEUWE STANDAARD
Op de CES beurs heeft de Bluetooth Special Interest Group een nieuwe standaard aangekondigd voor draadloos overdragen van data: Bluetooth LE Audio.

En dat is goed nieuws, want die ondersteunt een nieuwe Low Complexity Communications audio codec, die een betere geluidskwaliteit moet bieden dan de huidige SBC codec, bij dezelfde bandbreedte maar wel de helft van de energie verbruikt.

BlueTooth LE Audio ondersteunt ook multi-stream, waardoor je audio naar verschillende toestellen kan verzenden. Via Bluetooth Audio Sharing kan je audio zenden naar toestellen in de nabije omgeving, en er is ook "location gebaseerd" delen van audio, waardoor evenementen content draadloos kunnen uitzenden.

De eerste toestellen die via dit protocol werken zouden over een maand of 12 - 18 verschijnen. Positief is dat bestaande Bluetooth Low Energytoestellen ook LE Audio zullen ondersteunen - indien de fabrikant dat tenminste activeert.
https://www.techhive.com/article/3510650/bluetooth-le-audio-promises-better-audio-quality-and-battery-life-audio-sharing.html

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



RELAAS: DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM

We hebben het al eerder gehad over de podcast Relaas, een initiatief van het productiehuis Na Ons de Zondvloed, dat ook steun krijgt van Stad Gent en de Vlaamse overheid.
De podcast bevat waargebeurde verhalen, verteld door gewone mensen voor een levend publiek. Voor de eindejaarsfeesten werd er een selectie verhalen gemaakt rond het thema "De appel valt niet ver van de boom". Wij kunnen deze aflevering van ganser harte aanbevelen. Soms grappig, soms zo emotioneel dat het naar je keel grijpt. Maar enorm boeiend, zo boeiend dat je er stil van wordt!
http://www.relaas.be/
https://soundcloud.com/jouwrelaas/de-appel-valt-niet-ver-van-de-boom
https://soundcloud.com/jouwrelaas




 
De nieuwe oogst


WHAT IF: IDEETJES OPDOEN
Deze website is heel simpel - je moet hier gewoon de vraag stellen: Wat als (What if), en zien wat anderen daarvan denken.
Nu, eerlijk gezegd hebben wij er geen wereldschokkende ideeën gezien - het lijkt ons eerder een leuk tijdverdrijf. Maar wie weet zet iemand er een goed idee neer, dat door iemand anders opgepikt wordt als business?
[Taal: ENG]
https://ideapo.xyz/fill


TRENDY WISDOM: MODERNE QUOTES

Citaten van beroemde personen uit het verleden zijn er volop. Dit artikel maakt het wat interessanter: hier vind je interessante gedachten, ontwikkeld in Medium-artikels, kernachtig samengevat in een korte zin. En op deze site hebben wij wél goede ideetjes opgedaan!
[Taal: ENG]
https://www.trendywisdom.com/


DE APPS DIE JE IN 2020 MOET VERWIJDEREN
Dit artikel bij FastCompany raadt je aan om bepaalde apps van je smartphone te vermijden. En daarbij ligt de focus niet meteen op de vraag of zij zouden lekken, maar eerder of zij jou bijvoorbeeld ongelukkig maken (Facebook, TikTok, Instagram en Snapchat!), jouw privacy niet eerbiedigen, apps die gratis beweren te zijn maar dat helemaal niet zijn, enz.
Een goed advies om het jaar in te zetten?
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90435619/27-apps-to-delete-in-2020


10 GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR WORD

We werken met zijn allen met Word als tekstverwerker. Maar heb je al eens een alternatief overwogen? Gewoon om even iets buiten Microsoft om te doen? In dit artikel van Make Use Of worden jou 10 gratis alternatieve tekstverwerkers aangereikt. En wij moeten eerlijk toegeven dat van sommige ervan wij nog nooit gehoord hadden. Maar misschien is er wel eentje bij dat exact geschikt is voor jouw doeleinden?
[Taal: ENG]
https://www.makeuseof.com/tag/microsoft-word-alternatives/


MARKDOWN NEW TAB
Deze extensie voor Firefox en Chrome zorgt ervoor dat de nieuwe blanco tab die je opent, een notitieblok wordt waarop je notities kan maken, checklists, enz. Je kan de notities uiteraard ook opslaan.
https://www.producthunt.com/posts/markdown-new-tab
https://github.com/plibither8/markdown-new-tab?ref=producthunt


DE BESTE PARKEN VAN DE VS
De website Outside is een ideale inspiratiebron voor wie graag reist, en dan vooral naar gebieden waar de natuur prachtig is.
Nu heeft de site een lijstje gemaakt met de mooiste natuurparken van de VS - ééntje per staat. Begin maar te dromen!
[Taal: ENG]
https://www.outsideonline.com/2396614/best-park-every-state


WORLD BREAKING NEWS: WERELDWIJD

Deze webapp is een poging van de ontwikkelaar om nieuws vanuit de hele wereld te kunnen volgen. Je krijgt dus heel simpel een wereldkaart, met daarop blauwe punten die een breaking news betekenen. Om eens uit te testen.
[Taal: ENG]
https://worldbreakingnews.live/


THE HAPPY BROADCAST: POSITIEF NIEUWS
Nog een website met nieuws, maar dan enkel met positief nieuws. En daar is wel nood aan. De site is in een vrolijk jasje gestoken ook!
[Taal: ENG]
https://www.thehappybroadcast.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUW IN 2020
Een handige tip voor zelfstandigen: in dit artikel van Zelfstandigenorganisatie Unizo vind je links naar de nieuwe regels die in 2020 van kracht geworden zijn in België. De nieuwe vennootschapsvormen, de regels voor aftrekbaarheid van je autokosten, enz.
Als niet-lid van Unizo moet je wel je gegevens doorgeven om toegang te krijgen tot de download.
[Taal: NL]
https://www.unizo.be/nieuw-2020-alles-een-handige-download


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEEKMENUS

Deze website draait rond 'meal preppen'. Dat is een systeem waarbij je één keer per week een 'meal prep' doet, en verschillende gerechten in één keer klaarmaakt. Zo heb je de volgende dagen nog hoogstens een kwartiertje nodig om alles verder af te werken.
De website werkt met een abonnement dat momenteel 4,97 euro per maand kost.  Daarvoor krijg je elke week een lijst met het weekmenu in je mailbox, plus live begeleiding tijdens de wekelijkse kookdag op zondagochtend.
[Taal: NL]
https://weekmenus.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PUBLIEK DOMEIN
Elk jaar komen er opnieuw artistieke werken in het publieke domein - muziek, boeken, films.  Dit artikel van Open Culture somt de interessantste van deze werken op - waaronder Rhapsody in Blue van George Gershwin. Op het gebied van boeken is de oogst nog indrukwekkender, zoals A Passage to India van E.M. Forster.
De hele lijst vind je in dit artikel.
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/2020/01/the-music-books-films-liberated-into-the-public-domain-in-2020.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: PRACHTIGE VOGELS
Bij Petapixel vonden wij deze collectie prachtige vogels - niet gefotografeerd in de natuur, maar in een heus portret, net als bij mensen. Een ongewone setting, met indrukwekkend mooi resultaat.
[Taal: ENG]
https://petapixel.com/2019/11/30/rare-and-unusual-birds-photographed-like-humans/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Deeldiscipline van sociologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Militaire_sociologie
    Tanzaniaanse politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Magufuli
    Kunstmuseum in Richmond, de hoofdstad van Virginia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Virginia_Museum_of_Fine_Arts
    Nederlandse Producer & DJ - https://nl.wikipedia.org/wiki/Laurentius_(producer)
    Amerikaans zangeres en muzikant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Katrina_Leskanich
    Nederlandse cabaretier, dichter en componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Cohen_van_Elburg
    Eerste echte 'talkshow' op de Nederlandse televisie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lopend_Vuur
    Monumentale villa in Tilburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Villa_Mari%C3%ABnhof
    Nationale Vrouwendag (België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Vrouwendag


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Bosbranden in Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurbranden_in_Australi%C3%AB_2019-2020
    Vermoorde Iraanse generaal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Qassem_Soleimani
    Nucleair programma van Iran - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nucleair_programma_van_Iran
    Premier League Darts 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Premier_League_Darts_2020


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Suriname


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Zo kunnen slimme speakers helpen met jouw goede voornemens
https://www.ad.nl/tech/zo-kunnen-slimme-speakers-helpen-met-jouw-goede-voornemens~a100c82f/
- Time zet uitvinding Leeuwarder start-up in lijst met beste producten van 2020
https://www.ad.nl/friesland/time-zet-uitvinding-leeuwarder-start-up-in-lijst-met-beste-producten-van-2020~a486e3cf/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Geweldig! Nuki bekroond met IoT Breakthrough Award
https://computertaal.info/2020/01/09/geweldig-nuki-bekroond-met-iot-breakthrough-award/
- Meer dan 8 op de 10 jongeren denken dat overheid online meeleest
https://computertaal.info/2020/01/09/meer-dan-8-op-de-10-jongeren-denken-dat-overheid-online-meeleest/


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


 - Geweldig! Nuki bekroond met IoT Breakthrough Award
https://computertaal.info/2020/01/09/geweldig-nuki-bekroond-met-iot-breakthrough-award/
- Meer dan 8 op de 10 jongeren denken dat overheid online meeleest
https://computertaal.info/2020/01/09/meer-dan-8-op-de-10-jongeren-denken-dat-overheid-online-meeleest/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Bedrijf demonstreert laptop met zeven schermen
https://tweakers.net/nieuws/162156/bedrijf-demonstreert-laptop-met-zeven-schermen.html
- Preview - Motorola Razr - Modern scherm in klassiek jasje
https://tweakers.net/reviews/7610/motorola-razr-modern-scherm-in-klassiek-jasje.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Overheid wil ook vingerafdrukken van minderjarigen op eID
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/overheid-wil-ook-vingerafdrukken-van-minderjarigen-op-eid/article-news-1551901.html
- Onderzoekers vinden malware op gesubsidieerde telefoon
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/onderzoekers-vinden-malware-op-gesubsidieerde-telefoon/article-news-1551637.html





*** TANDEMTECH


-Motorola One Action review: voor de spaarzame actieliefhebber
https://tandemtech.be/motorola-one-action-review-voor-de-spaarzame-actieliefhebber-e36caa77606f
- LG G8X ThinQ review: Ontplooit zich tot multitasker
https://tandemtech.be/lg-g8x-thinq-review-ffe7e5a69fe5



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Jurgen Ingels: “Start-ups en scale-ups zoeken vandaag vooral naar een netwerk, geld is een bijproduct geworden”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/jurgen-ingels-start-ups-en-scale-ups-zoeken-vandaag-vooral-naar-een-netwerk-geld-is-een-bijproduct-geworden
- Deze Gentse start-up werd onlangs overgenomen door HubSpot: “Doordat onze bedrijfscultuur zo gelijkloopt, voelt het heel natuurlijk aan”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/deze-gentse-start-up-werd-onlangs-overgenomen-door-hubspot-het-voelt-heel-natuurlijk-aan-dankzij-onze-gelijklopende-bedrijfscultuur



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: TEKST OF GETALLEN EXTRAHEREN UIT EXCEL

Werk jij ook zo graag met Excel? Goochelen met cijfertjes, ingewikkelde bewerkingen maken - dat staat ons wel aan. Maar soms struikel je op problemen. Zoals wanneer je zowel tekst als getallen in dezelfde cel gebruikt.
Er bestaan echter verschillende opties om die getallen of tekst uit de cel te halen, afhankelijk van de manier waarop de cel geformatteerd is.
Dit artikel bij MakeUseOf geeft je de verschillende opties.
[Taal: ENG]
https://www.makeuseof.com/tag/extract-number-text-excel-function/


TIP: VOEG FILMS TOE AAN EEN WATCHLIST BIJ GOOGLE

Wist je dat Google een Watchlist heeft? Wanneer je zoekt naar een film, dan zal je die functie zien opduiken, in het Knowledge paneel waar je ook de rolbezetting en trailers vindt. Klik je op de Watchlist button, dan wordt de inhoud van dat paneeltje als een bookmark bewaard. En je kan via "View All" alle content zien die je bewaard hebt.
Bij Make Use Of vind je nog meer tips van wat je zoal kan doen met deze functie.
https://www.makeuseof.com/tag/add-movies-watchlist-google/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 
AUDACITY: WINDOWS STORE VERSIE
Audacity is een populaire open source audio editor. Je kan er audio mee opnemen, audiobestanden importeren, omzetten, en bewerken. Nu is er ook een versie uit die je in de Windows Store kan vinden.
https://www.microsoft.com/en-us/p/audacity-windows-store-version/9n66vbrr4dpl?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


WEB NAAR ANDROID CONVERTOR


Met deze tool kan je elke web app omzetten naar een op JSON gebaseerd Android project. Je kan het testen door de URL van een web app of website te plakken in het invulscherm.
https://webtoandroid.herokuapp.com/?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/webtoandroid


TWIZZLE: TWITTER MAAR ZONDER TIJDLIJN
Een gek idee op het eerste gezicht, maar misschien toch ook weer niet. Dit is een app om Twitter te beleven, maar dan zonder de tijdlijn. Je hebt enkel je boodschappen in een kolom links staan, en nieuwe boodschappen schrijf je door op de pluim rechts bovenaan te tikken. Toch eens uitproberen?
(Voor macOS, Windows en Linux)
https://twizzle.app/


APP NEDERLANDS: RINGTV


De regionale zender RINGtv heeft een app uitgebracht om het nieuws op smartphone of tablet te volgen. En uiteraard krijg je ook meldingen als er iets belangrijks in je regio gebeurt.
(Android / iPhone/iPad)
https://www.ringtv.be/nieuws/ringtv-lanceert-nieuwsapp-voor-smartphone-en-tablet#.Xg3yXht8JBc.twitter
https://www.ringtv.be/app


VRIJDAG APPDAG: MYTREE

Met deze app kan je een familiestamboom maken, op basis van de contacten die je in de People functie van Windows hebt staan. De app is gebruiksvriendelijk, maar het grote probleem is dat de app dus enkel werkt met de People-mensen, en je dus niemand kan toevoegen die overleden is bijvoorbeeld.
https://www.microsoft.com/en-us/p/my-tree/9npnwnq91rzc?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Uit de reeks 'Aforismen' van Freek Neirynck [1949-2019]

'De lijstenmaker had een kaderfunctie'