Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/1/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1137 van 28/12/2019Gegroet lezer,

Ons laatste nummer van dit jaar - van het voorbije decennium zelfs. Er is enorm veel gebeurd in die tien jaar - waarbij het opmerkelijkste wel de opkomst van de sociale media is, die tegelijk een vloek en zegen blijken te zijn. Als alle mensen nu eens die sociale media op een wijze manier zouden gebruiken, dan zou er niets aan de hand zijn...

Ons hele Netties-team wenst u allen veel geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar, het nieuwe decennium. En op de valreep hebben wij voor u allen een verzoek: denk aan de dieren met oudejaarsnacht, bescherm hen tegen de luide knallen van het vuurwerk. Beter nog: overtuig uw omgeving om geen vuurwerk af te steken! En als ze het toch doen, dat ze erg voorzichtig zijn!
https://weheartit.com/articles/338794574-happy-new-year-2020

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot in het Nieuwe Jaar!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK EN TWITTER SLUITEN NETWERK VAN FAKE ACCOUNTS
Facebook kondigde vrijdag aan dat het honderden fake acounts, pagina's en groepen heeft afgesloten die de gebruikers opzettelijk wilden misleiden. Bij sommige accounts werd gebruikgemaakt van artificial intelligence, om een profielfoto te creëren.

Onderzoekers die deze groep accounts bestudeerden, zeggen dat het de eerste keer is dat zij AI-aangemaakte foto's zagen op een dergelijke grote schaal. Ook bij Instagram werden er fake accounts uit de lucht gehaald - in totaal gaat het om 610 FB accounts, 89 FB pagina's, 156 groepen en 72 Instagram accounts uit de VS en Vietnam. Die zouden zich gericht hebben tot mensen die Vietnamees, Spaans of Chinees spreken.

Volgens Facebook zouden verschillende van deze accounts pro-Trump content gepromoot hebben die uitgebracht was door The Beauty of Life, een organisatie die volgens factcheckorganisatie Snopes banden heeft met Epoch Media Group - die echter betrokkenheid ontkent.

Weer dus een politiek kluwen, waar je als buitenstaander kop noch staart aan kan knopen. De belangrijkste conclusie is wel: dat dit niet veel goeds voorspelt voor de Amerikaanse verkiezingen in 2020. Beschuldigingen over en weer over fake accounts en fake news en ongeoorloofde beïnvloeding zullen schering en inslag zijn. En de Amerikaanse kiezer zal het noorden helemaal verliezen...
https://www.cnet.com/news/facebook-removed-fake-accounts-that-used-ai-to-create-fake-profile-pictures/
https://www.snopes.com/news/2019/12/20/facebook-removes-the-bl-pages/MEER DOOR VROUWEN OPGERICHTE BEDRIJVEN BEREIKTEN IN 2019 DE UNICORN STATUS
Het is weer de tijd van het jaar dat er geen echt 'nieuws' te rapen valt, omdat de meeste nieuwssites in deze periode hun overzicht brengen van het voorbije jaar, met de daarbij horende lijstjes. En dus volgen wij hun voorbeeld, en kiezen wij de meest opvallende conclusies van wat er het voorbije jaar gebeurd is. Het worden kortere artikels - met uiteraard de link als je meer wil lezen.

Dit artikel springt er toch bovenuit, als je het ons vraagt. Namelijk de conclusie van Crunchbase, dat er in het voorbije jaar meer bedrijven zijn die minstens één vrouwelijke oprichter hadden, die uitgegroeid zijn tot een 'Unicorn' - een bedrijf met een marktvaluatie van meer dan 1 miljard dollar.

In 2015 waren dat er amper 9, nu zijn dat er 15. Dat die bedrijven het ook niet altijd beter doen op vlak van management, daar wijst het artikel wel op: één van die unicorns kreeg namelijk een heel negatief artikel van The Verge, omwille van de abusieve managementstijl en de niet al te beste werkomstandigheden.

Interessante lectuur, om even wat achtergrond te lezen over de unicorns.
https://news.crunchbase.com/news/more-female-founded-unicorns-were-born-in-2019-that-before-data-shows/THE VERGE OVERLOOPT HET VOORBIJE DECENNIUM
The Verge kijkt niet alleen terug op het voorbije jaar, maar breidt die scope uit tot de voorbije 10 jaren. En het heeft het vooral over hardware en dromen die niet uitgekomen zijn.

De conclusie: het was het decennium van de wearables, de tablets, de drones, maar ook de in brand vliegende batterijen. Het decennium waarin we leerden dat ook door crowdfunding gemaakte gadgets echte flops kunnen worden, dat Google zijn kerkhof met nog meer producten vulde, en dat Apple koppig weigerde toe te geven dat het toch wel wat vergissingen had gemaakt met zijn producten. En dat Microsoft miljarden dollars verlies moest afschrijven.

Een grappig geschreven artikel, aanbevolen lectuur voor wanneer je, voldaan van het kerstdiner, even gaat relaxen en de riem van je broek wat losser zet!
https://www.theverge.com/2019/12/20/21029499/decade-fails-flops-tech-science-culture-apple-google-data-kickstarter-2010-2019TOTOK ZOU EEN SPIONAGE-APP ZIJN VAN DE EMIRATEN
Als er één ding is dat je kan zeggen over het jaar 2019, is het wel dat politiek in alle gelederen van het internet doorgedrongen is. Niet alleen op de sociale media, met fake news en pogingen tot beïnvloeding van kiezers, maar ook in de 'gewone' tech.

Zo verscheen er deze week het bericht dat chat app ToTok (niet te verwarren met die andere populaire app voor de jeugd TikTok) een spionage-app zou zijn voor de Verenigde Arabische Emiraten. De app had heel goede reviews in de app-winkeltjes, vooral van gebruikers uit de VAE. Maar volgens Amerikaanse overheidsbronnen zou de app spioneren, in opdracht van de overheid aldaar.

Ondertussen heeft Google de app uit zijn Google Play verwijderd, en Apple deed hetzelfde met zijn App Store. Had jij die app al geïnstalleerd, dan blijft hij nog wel werken - maar dan op eigen risico uiteraard. Beveiligingsbedrijven adviseren je echter om de app zo snel mogelijk te verwijderen.

Meer bij Wired.
https://www.wired.com/story/totok-alleged-emirati-spy-app/
   


AMERIKAANSE NAVY VERBANT TIKTOK VAN OVERHEIDSTOESTELLEN
Een tweede bericht dat het wantrouwen van de landen illustreert, gaat over TikTok. Dat is een app die enorm populair is bij de jeugd, maar wel zijn roots heeft in China. Wat meteen reden is voor de VS om de app te wantrouwen, omdat het de burgers zou kunnen bespioneren.

Deze week werd daarom bekend dat de Amerikaanse Navy beslist heeft dat TikTok verwijderd moet worden van toestellen die door de Amerikaanse overheid ter beschikking van hun personeel gesteld werden. Nu is dat eigenlijk enigszins begrijpelijk: TikTok is puur voor de fun, en overheidstoestellen zouden enkel maar voor serieuze zaken gebruikt mogen worden (1).

Maar het getuigt wel van het wantrouwen tegen China. ByteDance, het bedrijf achter TikTok, heeft nu beslist om zijn hoofdkwartier te verhuizen naar buiten China, juist om dat Chinese imago van zich af te schudden. Volgens Wall Street Journal zouden Singapore, Londen en Dublin in overweging genomen worden.
https://www.reuters.com/article/us-usa-tiktok-navy-idUSKBN1YO2HU
https://www.wsj.com/articles/tiktok-searches-for-global-headquarters-outside-of-china-11577097150TWITTER APP VOOR ANDROID BEVAT GEVAARLIJKE BUG
Twitter heeft gewaarschuwd dat er een gevaarlijke zwakke plek zit in zijn Twitter-app voor Android. Door die fout zou een aanvaller jouw account kunnen wegkapen, en dan jouw privéboodschappen kunnen bekijken. Hij zou ook in jouw naam tweets en direct messages kunnen versturen.

Twitter heeft ondertussen de bug hersteld, en raadt iedereen aan om de nieuwe versie van de app zo snel mogelijk te installeren. Volgens Twitter is er geen bewijs dat hackers daadwerkelijk deze bug geëxploiteerd zouden hebben.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/twitter-to-android-users-weve-just-patched-this-nasty-bug-so-update-your-app-asap/?ftag=COS-05-10aaa0g&taid=5e00cf8430ffb60001e6774aNEDERLAND: OOK UNIVERSITEIT MAASTRICHT SLACHTOFFER VAN RANSOMWARE
Het is een schrikbarende trend - steeds meer richten hackers en cybercriminelen hun pijlen op grotere bedrijven en overheidsinstellingen met ransomware-aanvallen. Zoals je weet versleutelt de cybercrimineel de bestanden van zijn slachtoffer, en zal hij de decoderingssleutel enkel vrijgeven, indien het slachtoffer een losgeld betaalt.

De voorbije dagen werd de Universiteit Maastricht het slachtoffer van een ransomware-aanval. Niet alleen alle bestanden op een computer, maar op het hele netwerk werd data versleuteld. Hierdoor zijn niet alleen de bestanden op die computer maar ook de back-ups weg, zodat de organisatie er meer last van heeft dan wanneer enkel één computer getroffen is.

Wat de cybercriminelen eisen om de bestanden terug vrij te geven, is momenteel nog niet geweten.

De universiteit was woensdag nog altijd aan het nagaan hoe erg de schade was - hoe kon het gebeuren, zijn er ook bestanden van studenten en medewerkers getroffen. Blijkbaar worden de wetenschappelijke documenten op een apart systeem bewaard, maar wanneer iemand werkt aan een scriptie, kan die data mogelijk ook verdwenen zijn. Dit alles moet nog uitgezocht worden.
https://www.maastrichtuniversity.nl/news/cyber-attack-against-um
https://twitter.com/NOSRadio1/status/1209734083510599682BELGIË: POLITIESCHOOL ONDER DIGITAAL VUUR
Ook in ons land sloegen hackers toe. Zij braken in op de website van de Oost-Vlaamse politieschool. Zo konden zij meer dan honderd adressen, gsm-nummers en bankrekeningnummers buitmaken. Gevreesd wordt dat die nu gebruikt zullen worden voor phishing.

Opmerkelijk daarbij is dat de hack al in het voorjaar gebeurd is volgens de verantwoordelijke voor de gegevensbescherming, en wel via de website van de politieschool die door een extern bedrijf beheerd wordt. De hackers lieten echter geen sporen na, zodat de hack pas veel later ontdekt werd, en toen pas de overheid ingelicht werd.

Volgens De Standaard zou het gaan om hackers uit het buitenland, die inmiddels al minstens 50 slachtoffers een phishing-sms gestuurd hebben. In al deze gevallen ging het om een bericht dat beweerde afkomstig te zijn van de banken ING of Axa.

Wees dus voorzichtig!
https://www.standaard.be/cnt/dmf20191223_04779674?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeedNEDERLAND: XS4ALL MAG OPGEHEVEN WORDEN
In vorige berichten kon je lezen dat de vele trouwe gebruikers van internetprovider XS4ALL het niet konden slikken dat hun provider niet alleen overgekocht werd door KPN, maar dat dit moederbedrijf ook besloot om het merk XS4ALL op te heffen.

Wij hebben daarbij toegelicht dat XS4ALL een bijzondere rol gespeeld heeft in de ontwikkeling van het internet in Nederland - net zoals vele andere providers in de beginjaren van het internet, was het bevolkt door enthousiaste mensen met een internet van en voor de gebruikers voor ogen - net zoals bijvoorbeeld de provider glo.be in Vlaanderen.

Die getrouwen besloten om een eigen provider te beginnen: Freedom Internet. En spanden een zaak aan tegen KPN, omwille van de overname en opheffing van XS4ALL. De  ondernemingskamer van Amsterdam heeft nu beslist dat KPN wel degelijk het recht heeft om XS4ALL op te heffen.

Een morele opdonder misschien, maar dat zal de mensen achter de nieuwe provider Freedom Internet ongetwijfeld er niet van weerhouden om hun idealistische provider verder uit te bouwen!
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2019:4585&showbutton=true
https://www.sprout.nl/artikel/nieuwsupdate/redding-wework-onzeker-kpn-mag-xs4all-opheffen
https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4964961/xs4all-uitspraak-ondernemingskamer-merk-kpnGOOGLE WERKT AAN DUBBELE SCREENSHOT VOOR GOOGLE DUO
Zoals je weet, kan je met de Duo-app van Google een videogesprek houden. Volgens de website xda-developers zou Google nu werken aan een functie om een screenshot te maken van wat zich op het scherm afspeelt. Deze functie zou 'Moment capture' gaan heten.

Dat is wat de website in elke geval afleidt uit een analyse van de APK van de app. De site waarschuw er wel voor dat deze analyse niet wil zeggen dat de functie er ook daadwerkelijk komt, voor àlle Android-toestellen en niet alleen voor de Pixel-reeks.

In elk geval is het zo dat, als de functie er komt, die wel leuk is, maar dat er ook een addertje onder het gras zit. Want het resultaat van de 'Moments' functie is dat je twee schermafdrukken tegelijk naast elkaar krijgt te zien: zowel wat er op jouw scherm te zien is, als op dat van je gesprekspartner.

Wat dat addertje onder het gras is? Wel, misschien wil jouw gesprekspartner niet dat jij een schermafdruk maakt. Denk aan pikante, intieme situaties bijvoorbeeld. Het is voorlopig niet duidelijk of de gesprekspartner de mogelijkheid heeft om te verhinderen dat jij een Moments schermafdruk neemt.

Meer bij XDA en 9to5Google.
https://www.xda-developers.com/google-duo-69-tests-sharing-current-image-moment-during-video-calls/
https://9to5google.com/2019/12/23/google-duo-moment-capture-button/GEDAAN MET GEANIMEERDE PNGS OP TWITTER
Waarschijnlijk behoor jij tot de meerderheid op Twitter die GIFjes gebruikt om een commentaar te geven op een tweet - een bewegend GIFje meestal. Maar de laatste tijd waren er ook slimmeriken die erin slaagden om APNG's te uploaden naar Twitter. Dat zijn Animated PNG's, en een APNG is een alternatief beeldformaat (net zoals .jpg een alternatief is).

Twitter heeft nu aangekondigd dat het die APNG's niet meer zal toelaten. De bestanden die al op Twitter staan, zullen er mogen blijven, maar nieuwe uploads worden niet aanvaard. Twitter heeft daar verschillende redenen voor. Om te beginnen gaat dit bestandsformaat niet correct om met de autoplay functie - wie die functie standaard op "uit" heeft staan, zal de animaties toch nog zien.

En bovendien verbruiken die APNG's heel wat data, en kunnen zij in bepaalde omstandigheden zelfs een crash van je toestel veroorzaken.

Er is nog een bijkomende reden: er wordt gevreesd dat deze APNG's misbruikt kunnen worden om flashende beelden te vertonen, die een epilepsie-aanval kunnen veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.

Gedaan dus met APNG's. Meer bij Engadget en ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/twitter-bans-animated-png-files-from-tweets-because-of-epilepsy-safety-concerns/
https://www.engadget.com/2019/12/23/twitter-blocks-apng-stop-seizures/LIBREOFFICE WORDT VOLGEND JAAR 10
Wellicht gebruik jij ook Office, en dan vooral Word en Excel, voor je werk en zelfs je privé-correspondentie. We zijn dat met zijn allen gewoon geworden - vooral nu de Office suite eigenlijk best betaalbaar geworden is (99 euro voor een gezinsabonnement per jaar). Het voordeel van dat abonnement is dat je meteen ook alle nieuwe updates binnenkrijgt - gedaan met een (dure) versie 2006 te kopen, en dan in 2010 opnieuw een nieuwe versie.

Er zijn echter alternatieven, en we staan er niet meteen bij stil. Er is uiteraard Google met zijn Docs en Sheets. Maar er is ook LibreOffice. Dat is volledig gratis, en het is Open Source.

Volgend jaar wordt die kantoorsuite 10 jaar, en dat was voor The Register de gelegenheid om eens stil te staan bij deze Open Office. En zich af te vragen: is dit alternatief erin geslaagd om Microsoft Office van de troon te stoten? Het antwoord is neen. LibreOffice wordt wel gebruikt door officiële organisaties, zoals de EU, omdat het zijn digitale soevereiniteit wil behouden. Maar de gewone burger en de meeste bedrijven blijven zweren bij Microsoft Office.

Bij The Register lees je een stukje over de geschiedenis van deze kantoorsuite, en verneem je ook dat er in de nieuwe versie 6.4, die in januari uitkomt, enkele leuke nieuwigheden zitten. Zo kan je een QR code in een document toevoegen: gewoon de URL intikken of plakken, en de code wordt gegenereerd en in het document gevoegd.

Een andere nieuwigheid is 'full sheet preview' in het rekenblad. Daarbij kan je bepalen dat je een heel rekenblad op één pagina wil afprinten, in PDF - een soort 'shrink to fit' dus.

Meer bij The Register.
https://www.theregister.co.uk/2019/12/24/libreoffice_64_nearly_done_as_project_prepares_for_10th_anniversary/
https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/6.4

 

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DRAGONFLY HYPERSCOOTER: EEN NIEUWE SPELER IN DE MOBILITEITS-ARENA

Op de valreep van 2019 toch nog even een artikel over een nieuwe hardware die ons toch wel intrigeert.

Het gaat om de Dragonfly: een elektrische scooter die zowel met 3 als 4 wielen verkrijgbaar is. Hij kan 50 km ver rijden met één lading, en haalt snelheden tot 60 km/u.

Volgens de maker is de Dragonfly een echte 'superscooter', gemaakt van high end materialen zoals zijn body van koolstofvezel, aluminium zoals gebruikt in de ruimtevaart, en andere materialen waardoor het toestel minder dan 14 kg weegt. De scooter geeft haptische feedback van de afslagsignalen, produceert een geluid zodat andere weggebruikers zich bewust zijn van zijn aanwezigheid, en heeft een draaicirkel van een kleine meter. En als kers op de taart: het besturingssysteem is gebaseerd op de Formule 1 'Full Tilt Technology', waardoor je stuurt met een driedimensionaal knikken en draaien van het 'stuur' op een centrale buis.

Deze scooter is niet goedkoop - er wordt een prijs verwacht die kan oplopen tot 6.000 USD. De eerste toestellen zouden midden volgend jaar beschikbaar zijn.

Meer bij Forbes.
https://www.forbes.com/sites/edgarsten/2019/12/17/electric-dragonfly-hyperscooter-lands-in-mobility-battlefield/?utm_source=TWITTER&utm_medium=social&utm_content=2955012384&utm_campaign=sprinklrForbesTechTwitter#76ab752e4ee4De nieuwe oogst
   

FREE MUSIC ARCHIVE

Deze website belooft je gratis muziek te bieden, die je kan gebruiken als achtergrond voor je video bijvoorbeeld. De site bevat namelijk muziek die onder de Creative Commons licentie uitgebracht werd. Je moet dus wel de bron van de muziek vermelden, maar mag hem verder gratis gebruiken.
[Taal: ENG]
https://freemusicarchive.org/


TWITTER ACCOUNT OM TE VOLGEN: BBBREAKING
Deze Twitter account is een bot die volgt wanneer een journalist vraagt om een tweet te mogen gebruiken. Meestal wordt die vraag gesteld wanneer een gewone burger getuige is van een nieuwswaardig feit. En via deze account zit je op de eerste rang om alles mee te volgen.
(Bron: @bnox)
bbbreakingnews.com


CHLINE LINK: URL-VERKORTER

Bij deze webdienst kan je een webadres (URL) verkorten zodat dat gemakkelijker te gebruiken valt in social media. De dienst belooft bovendien je privacy te eerbiedigen, en is ook nog eens gratis!
[Taal: ENG]
https://chl.li/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COMING2BELGIUM
Er wordt veel gepraat over een overheidssite die buitenlanders moet inlichten over de sociale zekerheid in ons landje. Die site moet namelijk de puntjes op de i zetten, zodat mensen niet met onrealistische verwachtingen naar België komen.
maar wat vertelt die site eigenlijk? Dat lees je hier.
[Taal: NL]
https://www.coming2belgium.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EGRIFFIE
Via deze website kan je, wanneer je een bedrijf opricht, verschillende formaliteiten via elektronische weg vervullen. Wat handig is - gedaan met de lange wachtrijen in het kantoor van de Kamer van Koophandel, gewoon alles duidelijk invullen!
[Taal: NL]
https://www.e-griffie.be/evzw/nl/homepage


VRIJDAG MULTIMEDIA: 27 JAAR GELEDEN DACHT MEN ZO OVER VR

27 jaar geleden bracht het BBC-programma Tomorrow's World een uitzending waarin het eerst terugging naar de wereld van beeldweergave, om dan een voorspelling te maken over hoe VR eruit zou zien.
Een historisch document, dat je nu ook op YouTube bewonderen kan.
Bij Slashdot wat meer uitleg.
[Taal: ENG]
https://science.slashdot.org/story/19/12/19/2245205/the-bbcs-1992-tv-show-about-vr-3d-tvs-with-glasses-and-holographic-3d-screens?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter
https://www.youtube.com/watch?v=zIj2AdTlckM&feature=youtu.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: CANALS
Amsterdam en zijn grachten. Een prachtige multimediapresentatie van deze waterwegen die wereldwijd voor Amsterdam het visitekaartje zijn. Beelden van toen en nu, met een woordje historische uitleg.
[Taal: ENG]
https://canals-amsterdam.nl/

 

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch projectontwikkelaar, ondernemer en voetbalbestuurder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Gheysens
    Indonesisch kabinet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet_Ampera_II
    Iers en Engels voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/David_McGoldrick
    Stripverhaal uit de stripreeks van Suske en Wiske - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_kwakkelende_kwakzalver
    Amerikaanse muziekpedagoge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Justine_Ward
    Metrolijn in de Noorse hoofdstad Oslo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Linje_5_(metro_van_Oslo)
    Belgische hoogleraar en klimatoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Berger


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Kerst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis
    Chanoeka - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chanoeka
    Brexit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit
    Open Nederlandse kampioenschappen kortebaanzwemmen 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Open_Nederlandse_kampioenschappen_kortebaanzwemmen_2019


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het Christendom - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Christendom


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
 - Beelden tonen nieuwe iPad Pro-modellen met drie camera's aan achterkant
https://www.ad.nl/tech/beelden-tonen-nieuwe-ipad-pro-modellen-met-drie-camera-s-aan-achterkant~a2eeebd8/
- 'Criminelen op chat-app Telegram jagen op privégegevens van agenten'
https://www.ad.nl/tech/criminelen-op-chat-app-telegram-jagen-op-privegegevens-van-agenten~ae34df27/


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- ESET geeft tool vrij om na te gaan of uw Windows beveiligd is tegen Blue Keep
https://computertaal.info/2019/12/26/eset-geeft-tool-vrij-om-na-te-gaan-of-uw-windows-beveiligd-is-tegen-blue-keep/
- Review: Jedi: The Fallen Order (PS4)
https://computertaal.info/2019/12/19/review-jedi-the-fallen-order-ps4/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Een nieuw internet - heeft het huidige internet zijn tijd gehad?
https://tweakers.net/reviews/6874/een-nieuw-internet-heeft-het-huidige-internet-zijn-beste-tijd-gehad.html
- Facebook Messenger vereist voortaan een Facebook-account
https://tweakers.net/nieuws/161580/facebook-messenger-vereist-voortaan-een-facebook-account.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Robots moeten laadpalen vervangen in parkeergarage
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/robots-moeten-laadpalen-vervangen-in-parkeergarage/article-news-1547643.html
- Twitterbug verklapt telefoonnummer van gebruikers
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/twitterbug-verklapt-telefoonnummer-van-gebruikers/article-news-1547645.html
*** TANDEMTECH

- De favoriete aankopen van de Tandem Tech-redactie in 2019
https://tandemtech.be/de-favoriete-aankopen-van-de-tandem-tech-redactie-in-2019-things-we-love-must-buy-892fd5d46922
- Tijd voor wat (zelf)reflectie
De laatste nieuwsbrief van 2019
https://tandemtech.be/tijd-voor-wat-zelf-reflectie-470a7cda2942*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Tien tips om digitale innovatie te injecteren in jouw businessmodel
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/tien-tips-om-digitale-innovatie-te-injecteren-in-jouw-businessmodel
- Hoe haal je als ondernemer maximaal rendement uit alternatieve financiering?
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/hoe-haal-je-als-ondernemer-maximaal-rendement-uit-alternatieve-financiering 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
GOOGLE DRIVE EN MICROSOFT ONEDRIVE VERGELEKEN

Gratis opslagruimte, dat is wat beide diensten aanbieden. Maar hoe verhouden zij zich tot elkaar?
https://www.pcworld.com/article/3510499/google-drive-vs-microsoft-onedrive.html#tk.rss_all


HOE KAN JE  DE STAP OM IN TE LOGGEN IN WINDOWS 10 UITSCHAKELEN
Dit is een tip die wij je alleen maar aanraden wanneer jij een computer gebruikt die enkel bij jou thuis staat, en jij de enige bent die toegang heeft. En dan nog - er kunnen altijd inbrekers zijn die jouw computer willen stelen.
Maar ben je compleet zeker dat jij de inlogprocedure met accountnaam en wachtwoord niet nodig hebt op je pc, dan legt dit artikel van PCWorld je uit hoe je de aanmeldprocedure  op je computer kan uitschakelen.
https://www.pcworld.com/article/3100057/how-to-remove-your-login-password-from-windows-10.html#tk.rss_all


TIP: 16 NUTTIGE DINGEN DIE JE MET GOOGLE MAPS KAN DOEN

Dat Google Maps echt wel heel handig is, moeten wij je niet meer vertellen. Al is het maar om een route uit te stippelen (ook te voet!), restaurants en winkels te vinden (en hun openingsuren), enz.
Maar Google kan ongetwijfeld nog veel meer dan je vermoedt. Zo kan je bijvoorbeeld accuratere informatie verkrijgen over de duur van de trip die jij wil maken, wanneer jij ook het tijdstip van vertrek invult - Google houdt dan ook rekening met de drukte op de baan.
Dit en veel meer bij Business Insider.
https://www.businessinsider.com/google-maps-best-features-tips-tricks-2019-5?nr_email_referer=1 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


EMOVI: NIEUWE FILMS ONTDEKKEN


Deze app voor iOS en Android heeft wel een speciale manier om je nieuwe films te laten ontdekken: door emoji's te combineren. Funny, actie, romantiek, ... het is eigenlijk heel simpel.
https://emovi.app/


GIFIT: GIFJE MAKEN MET JE WEBCAM
Geen app voor je smartphone, wel een webapp. Hiermee kan je namelijk een GIF'je maken dat 2 seconden duurt, via je webcam.
Je moet wel eerst het delen van je camera toestaan. Daarna moet je op de knop op de website drukken om de opname te maken. Bekijk het resultaat, en als het bevalt dan kan je het downloaden.
De site belooft dat zij je niet gaat traceren.
https://codepen.io/thibpat/full/bGNqVRP?ref=producthunt


VRIJDAG APPDAG: ADOBE LIGHTROOM


Adobe Lightroom, een clouddienst om je foto's te beheren op verschillende toestellen, is nu ook verkrijgbaar als een app in de Microsoft Store. Je hebt wel een Adobe Photoshop Lightroom abonnement nodig, maar dat kan je gedurende 7 dagen gratis uitproberen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/adobe-lightroom/9pnlg4zg0xgj?activetab=pivot:overviewtab

 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het mooie van een dubbelzinnige grap
is dat hij maar voor één uitleg vatbaar is.
-Ronnie Barker-