Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/12/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1136 van 21/12/2019
Gegroet lezer,

Kijk eens goed naar de aanhef van deze editie: jawel, er staat plots "jaargang 24"! De 1e editie van Netties kwam namelijk uit in december 1996, wat wil zeggen dat wij op 15 december 2019 onze 24e jaargang begonnen zijn! En weet je wat het leuke is: er zijn nog tal van lezers van het eerste uur, die ook nu nog Netties trouw gebleven zijn :)

Wij danken jullie alvast voor jullie lezerschap, en wensen u veel plezier met deze edtie!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BIOS-DRIVERS VOOR OUDERE MOEDERBORDEN VERDWIJNEN MAAR INTERNET ARCHIVE (ARCHIVE.ORG) HELPT
Onlangs heeft Intel aangekondigd dat het de BIOS-drivers voor een aantal oudere moederborden, die het niet langer ondersteunt, van zijn website verwijderd heeft. In een artikel bij Vice legt Intel uit dat het niet meer verantwoordelijk wil zijn voor oudere firmware - wat wel begrijpelijk is, vanuit het standpunt van Intel, maar de gebruiker van die oudere toestellen wel in de kou laat staan.

Maar gelukkig zijn er nog plekken waar je die drivers kan vinden. Er zijn heel wat FTP-sites bijvoorbeeld, met die firmwares. Er is echter een probleem: het wordt steeds moeilijker om FTP-sites zelf te vinden. Want Chrome bijvoorbeeld zal vanaf versie 82 de ondersteuning voor het FTP-protocol stopzetten, en Mozilla overweegt eveneens FTP niet meer te ondersteunen.

Er zijn uiteraard nog de gewone FTP-clients, zoals Filezilla, maar voor de gewone gebruikers is dat toch een extra hindernis. Gelukkig komt archive.org te hulp: het is gestart met een project om oude drivers te verzamelen om te bewaren voor de toekomst. En het heeft een speciale afdeling in het leven geroepen op archive.org, die het de 'FTP Site Boneyard' genoemd heeft - het FTP-kerkhof. Daar wordt oude FTP-content bewaard. Al een geluk dat archive.org nog bestaat!
https://www.vice.com/en_us/article/3a88z3/getting-drivers-for-old-hardware-is-harder-than-ever
https://archive.org/details/ftpsitesLINK IN BIO: OPNIEUW DOODSTEEK VOOR HET OPEN INTERNET
Een opmerkelijk artikel in het blog van AnilDash, dat eigenlijk in de lijn ligt van het bericht verleden week -eerder een filosofisch idee, over een nieuw soort open standaard voor social media, een voorstel dat de steun van Twitter-baas Jack Dorsey krijgt.

Anil Dash heeft het namelijk over het feit dat je in Instagram geen links mag gebruiken bij je berichten. Enkel een 'link in bio' mag je er plaatsen. En dat druist in tegen alle principes van het open internet, dat volledig uit links bestaat. Hij noemt de beperking op het linken een slinkse manier van Instagram (of liever, het moederbedrijf Facebook) om een stricte controle uit te oefenen op zijn gebruikers. Want als de Instagrammers links  à volonté kunnen plaatsen, dan kunnen zij rechtstreeks contact leggen met hun gebruikers, hun e-mailadres in handen krijgen of andere manieren vinden om rechtstreeks met hen te communiceren. En voor een gesloten systeem zoals Instagram is dat een duidelijke bedreiging van zijn business model.

Anil Dash trekt de lijn nog verder door, en moedigt je aan om even stil te staan bij alle apps die je gebruikt. En de manier waarop zij het (on)mogelijk maken om te linken naar een open, voor iedereen toegankelijk internet.

Food for thought, zoals men zegt. Een gedachte om bij stil te staan.
https://anildash.com/2019/12/10/link-in-bio-is-how-they-tried-to-kill-the-web/GOOGLE INTERPRETER GAAT MOBIEL
Google rolt een vertaalfunctie uit naar mobiele toestellen, die het eerder ook al geïntegreerd had in zijn slimme luidsprekers. Wellicht vond Google dat luidsprekers nu eenmaal dé interface van 2019 zijn, maar als je het ons vraagt is het veel handiger om een tolk op je smartphone te hebben staan, dan op een luidspreker die ergens in je huis staat!

Maar dit terzijde. Google Interpreter werkt samen met Google Assistant. Je moet een commando geven zoals "Hey Google, help me speak Thai" en de vertaalfunctie zal geactiveerd worden. Je krijgt dan niet alleen een real-time vertaling van de audio, maar ook een transcript ervan.

Bovendien biedt de functie ook nog slimme antwoorden à la Gmail, zodat het gemakkelijk is om een gesprek te voeren.

De functie is beschikbaar voor zowel Android als iOS, in 44 talen (waaronder het Nederlands!). Meer bij TechCrunch.
https://support.google.com/assistant/answer/9234753#interpreter_languages
https://techcrunch.com/2019/12/12/interpreter-googles-real-time-translator-comes-to-mobile/GOOGLE ZET ROLLOUT VAN CHROME79 ON HOLD
Verleden week kon je lezen dat de nieuwe versie van de Chrome browser voor Android uit was en dat die vele nieuwigheden bevatte. Hopelijk heb jij, bij het installeren ervan op je toestel, niet dezelfde pech gehad als enkele andere gebruikers. Die moesten namelijk vaststellen dat hun gegevens gewist waren in apps, die gebruikmaken van de in Android ingebouwde WebView.

Het blijkt namelijk dat in de meest recente versies van Android, de Chrome browser de standaard tool is voor WebView - het component dat webpagina's binnen apps zal weergeven. Met andere woorden: dat je gebruikmaakt van Chrome, zonder het te weten.

De juiste technische uitleg wordt haarfijn uitgelegd bij Android Police. Voor ons volstaat het om het gevolg van deze bug te vermelden:  gebruikers zagen hun gegevens plots gewist in bepaalde Android-apps op hun toestel. De makers van die apps zijn uiteraard boos op Google, omdat die hun app  'gebroken' heeft. Over welke apps het juist gaat, is moeilijk om zeggen, omdat de app-makers liever niet al te veel vertellen over hoe hun app ineen zit.

Google heeft nu de uitrol van Chrome 79 on hold gezet, tot de bug opgelost is.
https://fortune.com/2019/12/12/airport-bank-facial-recognition-systems-fooled/MICROSOFT LAAT JE BELLEN VANOP JE PC
Het is al enige tijd dat Microsoft de Your Phone app uitgebracht heeft voor de pc en je Android telefoon. Koppel je je smartphone aan je pc, dan kan je via de app vanop je pc ook sms-berichten of andere berichten verzenden en ontvangen, de meldingen opvolgen, enz.

Nu heeft Microsoft daar ook de mogelijkheid aan toegevoegd om gesprekken te voeren. Deze optie was al uitgerold aan al wie deelneemt aan het Windows Insiders programma van Microsoft, maar nu zal het dus voor iedereen toegankelijk zijn.

Met de app kan je trouwens ook een gesprek, begonnen op het ene toestel, verderzetten op het andere. Wil je deze functie eens uitproberen, dan moet je wel de laatste nieuwe versie van Your Phone op je toestel hebben staan.
https://betanews.com/2019/12/14/make-phone-calls-from-windows/
https://www.microsoft.com/en-us/p/your-phone/9nmpj99vjbwv?rtc=1WAAROM JE ZOVEEL INSTAGRAM GEZICHTEN ZIET
Is het je al opgevallen dat je tegenwoordig zoveel vrouwengezichten ziet die er allemaal een beetje hetzelfde uitzien - een beetje als een cyborg? Een jong gezicht, met een gladde huid waarop geen porie te zien is, met hoge jukbeenderen, katachtige ogen en erg lange wimpers. Een klein parmant neusje en volle lippen. Ken je het?

Wel, de New Yorker stelde de opkomst van deze 'Instagram-gezichten' vast, en besloot dit fenomeen van naderbij te bekijken.

Onnodig te zeggen dat deze vrouwen er in het echt helemaal niet zo uitzien. Maar het is o zo gemakkelijk om met enkele tikken op je smartphone je foto bij te schaven - met fotofilters, die je volop aantreft in de Instagram Stories. Een app met de naam FaceTune laat je zelfs met nog meer precisie je gezicht vervolmaken.

En dan zijn er nog de mensen die geen genoegen nemen met een digitale make-over, maar resoluut naar de plastische chirurg stappen om hun ideaal te bereiken. Dat het een en ander een schaduwzijde kan hebben (je blijft nu eenmaal niet eeuwig jong, bijvoorbeeld!), dat hoeven wij niet te vermelden.

In de reportage gaat de auteur op bezoek bij verschillende plastische chirurgen om met hen over dit fenomeen te spreken. Dompel je onder in de wereld van de schoonheid!
https://www.newyorker.com/culture/decade-in-review/the-age-of-instagram-face
 


RUSLAND WIL ZIJN EIGEN WIKIPEDIA OPRICHTEN
De tijd dat het internet open was voor iedereen, die mag je blijkbaar duidelijk vergeten. Er worden steeds muren opgetrokken. En dan hebben wij het niet een over betaalmuren, maar ideologische muren. Rusland wil dat alle smartphones apps bevatten van Russische makelij. China wil dat alle overheidsdiensten enkel nog in China gemaakte hardware gebruiken.

En nu kondigt Rusland ook nog eens aan dat het zijn eigen Wikipedia wil maken - blijkbaar is de huidige Wikipedia niet waarheidsgetrouw, of moeten we zeggen: geeft die niet weer wat de Russische overheid als waarheid beschouwt.

Hierbij mag je eigenlijk wel de opmerking maken of deze Russische versie van de online encyclopedie wel de naam 'Wikipedia' dragen mag. Want hij wordt gemaakt door een uitgeverij, en de Russische overheid trekt maar liefst 31 miljoen euro uit voor de aanmaak ervan. Geen bijdragen door de gebruikers zelf dus, en dus ook geen edits.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/video/russia-to-invest-31-million-in-a-local-wikipedia-clone/CONTENT MODERATIE GEEN LACHERTJE VOOR DE MENSEN DIE HET MOETEN DOEN
Steeds meer doen sociale netwerken, van YouTube en Facebook tot Twitter, beroep op mensen om ongewenste content weg te filteren. Gewoon omdat de AI-systemen zelf niet altijd de juiste beslissingen nemen.

Daarbij heeft elk sociaal netwerk zijn eigen regels. Zo kondigde Instagram aan dat het in de VS zijn fact-checking experiment gaat uitbreiden door met 45 externe organisaties samen te werken. Daarbij is het de bedoeling dat content die niet waar is, verborgen wordt in de Explore en de hashtags pagina's, zodat het veel minder gemakkelijk opgepikt kan worden. Bovendien komt er een waarschuwing wanneer je een link naar dergelijke content wil aanklikken. Een afbeelding met fake content zal ook elders op Instagram en bij moederbedrijf Facebook diezelfde waarschuwing vertonen.

Instagram maakt wel een uitzondering voor politici: hun beweringen zullen niet gefact-checked worden, noch hun advertenties. (1)

Fact-checking is één aspect van content-moderatie, een ander aspect is het verwijderen van 'ongewenste' content. Dat gaat van porno tot het aanzetten tot haat, van racistische opmerkingen tot pedofilie, van sadistisch geweld tot de propaganda van IS. En dat blijkt voor de menselijke moderatoren een taak te zijn die enorm belastend is. Stel je voor, voortdurend geconfronteerd worden met dergelijke gruwelijke, schokkende beelden...

The Verge redacteur Casey Newton maakte een reportage over dergelijke moderatoren. Eerder schreef hij al over hoe Facebook met hen omgaat, in het nieuwe artikel gaat het over hoe Google en YouTube met de moderatoren werken - maar ook hoe het zit met mensen die als onderaannemer voor die bedrijven werken. Een deel van het werk wordt immers niet door het eigen personeel van Google gedaan, maar wordt uitbesteed.

En het blijkt dat die moderatoren enorme geestelijke problemen krijgen door dit werk. Angstaanvallen, depressies, nachtmerries, PTSD, ... Die mensen moeten maar liefst 5 uur per dag content bekijken, en dat is enorm belastend. Daarbij is het toch onrechtvaardig dat het eigen personeel van Google medische bijstand krijgt en verlof krijgt om te recupereren van de geestelijke problemen die zij ervaren, en dit helemaal niet het geval is voor de onderaannemers - die worden volledig aan hun lot overgelaten.

Lees de onthutsende reportage bij The Verge (2).

De beide verhalen roepen vragen op bij de doeltreffendheid van content-moderatie. Misschien is het idee dat Jack Dorsey verleden week uiteenzette nog niet zo slecht? Werken met kleinere gedecentraliseerde eenheden die als aparte sociale netwerken werken en waarbij jij veel meer controle hebt over wat je te zien krijgt?

Feit is in elk geval dat het naar onze mening onmenselijk is om van mensen te vragen dat zij naar onmenselijke beelden moeten kijken - zelfs al worden ze ervoor betaald.
https://techcrunch.com/2019/12/16/instagram-fact-checking/
https://www.theverge.com/2019/12/16/21021005/google-youtube-moderators-ptsd-accenture-violent-disturbing-content-interviews-videoGELAATSHERKENNING NIET WATERDICHT
Gelaatsherkenning wordt steeds vaker gebruikt als manier om mensen te identificeren. Niet alleen om in te loggen op je smartphone, zoals bij de iPhone, maar ook om mensen te herkennen in bijvoorbeeld surveillance door de overheid, mensen toegang te geven tot kantoren, enz.

Maar blijkbaar is het systeem toch niet zo waterdicht. Fortune vertelt namelijk over een test die wetenschappers deden om te zien hoe accuraat dergelijke systemen zijn. En het bleek dat een (goed gemaakt) masker heel gemakkelijk de gelaatsherkenning kan omzeilen.

Voor de test werden maskers gemaakt van hoge kwaliteit, in 3D, die het gelaat van een andere persoon namaakte. En met dat masker werden dan testen uitgevoerd. Het bleek dat de wetenschappers met dat masker betalingen konden doen op conto van het slachtoffer, op de betaalsystemen van AliPay en WeChat.

Ook de gelaatsherkenningssystemen op luchthavens konden om de tuin geleid worden. Op de luchthaven van Schiphol konden de wetenschappers het self-boarding systeem om de tuin leiden met gewoon een foto van een andere persoon. In China, waar reizigers via gelaatsherkenning betalen voor hun rit, bleken de maskers eveneens te werken.

Kortom: gelaatsherkenning als identificatie is echt nog niet betrouwbaar, en moet verder aangescherpt worden vooraleer het grootschalig gebruikt kan worden. Het kan leiden tot fraude (iemand geeft zich uit voor een rijke persoon en plundert zijn bankrekening) en veiligheidsrisico's (terroristen omzeilen beveiligingsmaatregelen).

En dan hebben we het uiteraard niet eens over de bedreiging van de privacy...
https://www.engadget.com/2019/12/16/facial-recognition-fooled-masks/EDGE ADD ONS KOMEN IN DE MICROSOFT STORE
Microsoft is al een hele tijd aan het werken aan een nieuwe versie van de Edge browser, die gebaseerd is op Chromium. En die zal ook extensies of add-ons kunnen bevatten.

Microsoft heeft hiervoor een speciale Add-Ons store geopend, en ontwikkelaars kunnen hun eigen extensie voorleggen en ter goedkeuring aanbieden in deze store, via het Partner Center Developer Dashboard.

Dit betekent ook dat Microsoft vanaf nu stopt met het aanvaarden van extensies voor de oudere versie van de Edge-browser. Maar ontwikkelaars die updates aan die extensies willen aanbieden, zullen dat nog altijd kunnen doen.

Wat de Edge browser zelf betreft, die zal op 15 januari wereldwijd beschikbaar zijn. Hij zal ook gebundeld worden met de nieuwe releases van WIndows 10. Maar hij zal niet echt gekoppeld zijn aan de update van het OS - Edge updates zullen apart uitkomen, in een cyclus van 6 weken.

Schakel je over van de 'oude' Edge naar de nieuwe versie, dan zullen jouw vastgepinde menu-items, je tegeltjes en snelkoppelingen van de oude naar de nieuwe versie mee migreren. Had je al add-ons voor de oude versie, en zijn deze ook al beschikbaar in de Add-Ons store, dan worden die automatisch vervangen door de nieuwe versie.

Meer bij ZDNet
https://www.zdnet.com/article/microsoft-gets-ready-to-roll-out-the-new-edge-to-windows-10-via-windows-update/BINNENLAND: SECURE CODE WARRIOR HELPT PROGRAMMEURS
Programmeurs bij de hand nemen, zodat zij bij het ontwikkelen van een programma al vanaf het begin weten hoe zij vaak gemaakte fouten kunnen vermijden. Dat is, kort samengevat, het concept van Secure Code Warrior.

Dat is een platform dat bedacht werd door twee Bruggelingen, en een trainings- en testomgeving bevat die in real time 'meedenkt' met de programmeur, en hem ondersteunt bij het traject dat hij aflegt. De tool kan overweg met 29 programmeertalen.

Momenteel zijn er 100.000 programmeurs die het platform gebruiken. Maar het heeft nog veel groeiplatform, want er zijn 8 tot 20 miljoen programmeurs wereldwijd actief!

Momenteel zijn de 170 klanten in 28 landen vooral grote bedrijven, multinationals met meer dan 200 programmeurs. De volgende uitdaging voor het bedrijf is ook een aanbod te ontwikkelen voor kleinere bedrijven.

Een uitgebreide reportage bij Tijd (betaalmuur). Je ziet: waar een klein landje groot in kan zijn!
https://www.tijd.be/ondernemen/durfkapitaal/Twee-Bruggelingen-jagen-op-miljoenen-programmeurs/10190214BELGISCHE E-COMMERCE DOET HET GOED - EN DHL BREIDT UIT
Dat e-commerce prima marcheert, dat moet je ons niet vertellen. Op de receptie van het gebouw waar wij zitten, zag je het aantal pakjes dat voor de huurders afgeleverd wordt, gestaag groeien. En de laatste dagen, met de feestdagen in het vooruitzicht, kan je haast niet meer over de pakjes heen zien!

Een anekdotische vaststelling, die ook door cijfers ondersteund wordt. BeCommerce Market Monitor meldt namelijk dat in de eerste drie kwartalen van 2019 al voor 838 miljard online gekocht werd in België, wat erop duidt dat dit jaar de 11 miljard euro ongetwijfeld gehaald zal worden. Het is een stijging met 6%, en nog steeds staan vliegtuigtickets, concerttickets en pakketreizen bovenaan de lijst (1).

Al die e-commerce wil natuurlijk wel zeggen dat er heel wat koeriers onderweg zijn met die pakjes, en dat dit een boost betekent voor koeriersbedrijven. Zo heeft DHL Express aangekondigd dat het in Antwerpen een nieuw distributiecentrum zal bouwen. Het wordt meteen de grootste vestiging van het koeriersbedrijf in België.

Daarbij heeft het bedrijf gekozen voor een locatie die niet echt ver van het Antwerpse centrum verwijderd ligt, want het bedrijf zal een deel van zijn pakjes met cargofietsen aanleveren.

Nu nog iets doen aan de verpakking zelf: een klein voorwerp verpakken in een klein karton in plaats van een standaard groot karton te gebruiken en dat dan op te vullen met bubbels lucht, verpakt in plastiek...(2)
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/belgische-online-omzet-haalt-dit-jaar-11-miljard-euro
https://www.gva.be/cnt/dmf20191211_04762154/koeriersbedrijf-dhl-express-opent-vestiging-op-blue-gateCONDOM APP VAN TELENET KRIJGT VEEL KRITIEK
Enkele weken geleden kon je lezen dat internetprovider Telenet een app uitgebracht had, die zou moeten voorkomen dat pikante foto's die je verstuurt naar je lief ('sexting') misbruikt worden en publiek op het internet gegooid worden.

Het idee van de app: de ID van degene die de foto verspreidt, wordt op de foto gezet, als watermerk. Zo kan achterhaald worden wie de intieme foto, die enkel voor privé-gebruik was, gedeeld heeft met de wereld. En wordt die persoon aan een digitale schandpaal genageld.

Maar het blijkt dat die app toch niet ideaal werkt. Volgens De Standaard zouden wetenschappers er wel degelijk in geslaagd zijn om het watermerk van de foto te verwijderen, zodat het niet meer te traceren is wie de foto op het internet gegooid heeft. Zij slaagden erin, zonder dat de originele foto onherkenbaar werd - iets waarvan nochtans door Telenet beweerd werd dat dit het geval zou zijn.

Het hele artikel lees je bij De Standaard (betaalmuur). De les die je moet trekken? Dat je gewoon, zelfs in het vuur van het moment, even moet nadenken vooraleer je dergelijke foto's doorstuurt. Want één klein moment waarin je je lusten je verstand laat overnemen, kan je je hele leven blijven achtervolgen...
https://www.standaard.be/cnt/dmf20191218_04773144NAAR EEN IOT STANDAARD
Amazon, Apple, Google en de Zigbee Alliance gaan samenwerken aan Project Connected Home over IP. Dat is een nieuwe organisatie die een standaard wil afspreken zodat al jouw domotica- en IoT toestellen beter samenwerken.

Momenteel moet je namelijk, wanneer je een slim toestel koopt, eerst controleren of dat wel werkt met jouw platform. En de makers van slimme toestellen voor in je huis moeten kiezen met welke standaard hun toestel compatibel zal zijn - zij moeten een keuze maken, want het is niet mogelijk om àlle platforms te ondersteunen.

Het project wil communicatie mogelijk maken tussen zowel slimme home toestellen, mobiele apps en clouddiensten.

Het zijn dus Amazon, Apple en Google die hieraan meewerken, en ook de Zigbee Alliantie. Die omvat verschillende bedrijven zoals Samsung, Philips, IKEA, NXP en Resideo - bedrijven die dus uit de klassieke domotica komen.

Het project start met veiligheidstoestellen zoals brandalarmen, beveiligingsssystemen, elektrische stopcontacten, verduisteringsgordijnen, en airco's. Eind volgend jaar zou er een concept klaar moeten zijn voor de specificatie van deze standaard.
https://www.cnbc.com/2019/12/17/apple-google-amazon-zigbee-partner-on-smart-home.html
https://www.zdnet.com/article/amazon-apple-google-take-a-crack-at-a-home-internet-of-things-networking-standard/?ftag=COS-05-10aaa0g&taid=5dfb58555878fc000104b95bPROTEST TEGEN VERKOOP .ORG DOMEINNAAM AAN PRIVAAT BEDRIJF
ICANN, de organisatie die het reilen en zeilen van het internet overziet, en dan met name de domeinextensies, stelt vragen bij de verkoop van de .org domeinnaam aan een private organisatie.

Nu is het zo dat er op zich geen bezwaar is tegen het beheren van domeinextensies door private organisaties. Zo goed als alle nieuwe domeinextensies, van .guru tot .xyz, werden gecreëerd door privébedrijven. Dat heeft hen veel geld gekost, en zij moesten uiteraard bewijzen dat zij beschikken over de technische infrastructuur en kennis om die domeinnamen goed te beheren. Maar die investering zou zich moeten laten terugverdienen door de verkoop van domeinnamen met die nieuwe extensies.

Echter is .org een domeinextensie die enkel toegankelijk is voor non-profit organisaties. En dus is het logisch dat het uitbaten van de .org extensie in handen was van een registry, die eveneens non-profit was. Tot nu toe was dat Public Internet Registry (PIR), een onderafdeling van Internet Society.

Nu echter heeft Internet Society beslist dat het PIR gaat verkopen aan een privébedrijf. En ICANN heeft daar vragen bij. Volgens Ars Technica zegt ICANN enerzijds dat het niet veel autoriteit heeft om de verkoop te blokkeren. Maar anderzijds zou er in de overeenkomst tussen PIR en ICANN staan dat PIR op voorhand de toestemming moet hebben van ICANN vooraleer een transactie zou leiden tot een wijziging in de controle over de registry.

Afwachten dus wat het wordt. Meer achtergrond bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/tech-policy/2019/12/controversial-sale-of-org-domain-manager-faces-review-at-icann/GHOSTERY BRENGT PRIVACY SUITE VOOR JE HELE SYSTEEM
Je kent wellicht Ghostery - dat is namelijk een extensie voor je browser, die advertenties blokkeert en je zo beschermt tegen ongewenste trackers. Maar omdat je meer doet met je computer dan enkel wat zich in je browser afspeelt, is die bescherming niet genoeg, zo meent Ghostery. Daarom heeft het nu Midnight uitgebracht, een nieuwe desktop app. Die blokkeert advertenties en trackers van apps die je op je computer geïnstalleerd hebt. Maar in tegenstelling tot Ghostery, dat gratis is, zal je voor Midnight moeten betalen.

Voor die prijs krijg je dan wel drie componenten: het blokkeren van trackers van derden, van advertenties, maar ook krijg je toegang tot een VPN of Virtual Private Network, een afgeschermde pijplijn op het internet waarmee jij een superbeveiligde connectie kan maken van jouw computer naar je bestemming.

Midnight geeft je controle en statistieken per app over hoe je getraceerd wordt. O.a. Spotify, Dropbox en Photoshop worden ondersteund.

Meer bij PCWorld.
https://www.pcworld.com/article/3510491/ghostery-breaks-out-of-the-browser-with-midnight-a-privacy-suite-for-your-entire-system.html#tk.rss_all
https://www.ghostery.com/midnight/?utm_source=ghostery.com
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!BUNDEL WINDOWS APPS VOOR DE MAC
Het zijn niet onze woorden, maar die van The Next Web: Apple-bezitters zijn heel trots op hun hardware, maar moeten toch toegeven dat er verschillende apps bestaan die enkel voor Windows beschikbaar zijn, en waarvan zij wensten dat die ook voor hun Mac te verkrijgen waren.

Nu is het wel zo dat je met Parallels Desktop dergelijke Windows apps kan draaien op je Mac. En TNW meldt dat er een 2020 Limited Edition Mac Bundle beschikbaar is met Parallels Desktop, die verschillende productiviteitsverbeteringen bevat, tools om het systeem te beheren, verbeteringen aan de beveiliging en meer.

Bij TNW vind je een opsomming van de inhoud en ook een code om het pakket aan speciale prijs te kopen.
https://thenextweb.com/offers/2019/12/16/windows-software-will-purr-on-your-mac-with-this-limited-edition-parallels-app-bundle/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SPOTIFY TEST TASTEBUDS
Een leuk idee: Spotify experimenteert momenteel met een manier om te zien wat jouw vrienden beluisterd hebben, een tool die Tastebuds genoemd wordt. In de code van de webversie van Spotify werd een verwijzing gevonden naar Tastebuds.

Deze nieuwe optie zou naast de Library en de Home rubrieken te zien zijn. Daar zou je dan op het icoontje van de pen kunnen tikken, wat je de optie geeft "zoek de mensen die je volgt", waarna je te zien krijgt wat zij het meeste afgespeeld hebben.

Leuk voor de ene - misschien creepy voor de ander?  Want misschien wil jij wel verbergen dat jij stiekem luistert naar Vlaamse Schlagers?
https://techcrunch.com/2019/12/18/spotify-tastebuds/

 
De nieuwe oogst


   
ONGEWONE MONUMENTEN IN DE VS

Een tip voor wie binnenkort naar de VS reist, en niet de platgetreden paden wil volgen die alle toeristen aandoen. Atlas Obscura brengt een lijstje met 202 ongewone monumenten in de VS, waarvan je wellicht nog niet gehoord hebt, maar die toch de moeite waard zijn.

Blader trouwens gerust eens verder door de site, die je met andere minder bekende plekjes van onze wereldbol laat kennismaken!
https://www.atlasobscura.com/things-to-do/united-states/unusual-monuments


WAITWHO IS: RSSFEED OM MENSEN TE VOLGEN
Deze webdienst belooft de ideale manier te zijn om de beste koppen van het internet te volgen, zodat je meteen weet wanneer zij iets nieuws posten. Of het nu gaat om podcasts, essays, tweets of interviews.
[Taal: ENG]
https://waitwho.is/?ref=producthunt


REDDIT EN ZIJN LIJSTJE ONGELOOFLIJKE FEITEN

Bij Reddit vind je vaak heel eigenaardige beweringen. Die je versteld doen staan. Maar zijn ze waar? Wordt, wanneer je een niertransplantatie ondergaat, de oude nier gewoon in je lijf gelaten bijvoorbeeld? Worden de achtergebleven lijken op de Mount Everest wel degelijk gebruikt als oriëntatiepunten door de andere klimmers?
Welnu: Lifehacker onderzocht de wistjedatjes. En kwam tot verrassende resultaten!
[Taal: ENG]
https://lifehacker.com/reddit-s-favorite-mindblowing-facts-of-all-time-fact-c-1840398431


EXTENSIE: MUSIC MODE
Handig: deze extensie zorgt ervoor dat je naar muziek van YouTube kan luisteren, zonder afgeleid te worden door de videobeelden die erbij horen. Ideaal dus voor het gebruik op je werkplek of op school, om gerelaxt naar muziek te luisteren terwijl je werkt.
De extensie werkt door de Youtube link door te sturen naar een pagina zonder afleidingen, waar je toch nog op video's in de zoekmachine kan klikken.
https://chrome.google.com/webstore/detail/music-mode-for-youtube/jeieekjcmkhfffleemgbiooooockfmha


AUDIONAUTIX: MOOD MUZIEK
Het gebeurt niet zo vaak meer dat iemand iets maakt, en dat gratis ter beschikking stelt via het web. Dat is nochtans wat je hier vindt: gratis muziek, die een bepaalde gemoedsstemming weergeeft. Van kalmerend, tot onheilspellend, van melancholisch tot cool.
Alle muziek is vrij van auteursrechten te downloaden.
[Taal: ENG]
https://audionautix.com/


CHECKLIST DESIGN: DE BESTE PRAKTIJKEN
Een website voor al wie zijn best wil doen om met zijn design heldere, maar ook erg toegankelijke ontwerpen te maken. Je vindt er beste praktijken, en uitleg over de punten waarop je moet letten. En zelfs het advies om de (door ons zo gehate) dark modus aan te bieden is aanwezig!
[Taal: ENG]
https://www.checklist.design/


THE INTERVIEW GUYS VIDEO LIBRARY

Een verzameling filmpjes van de 'Interview Guys'. Jeff & Mike hebben heel wat ervaring met het afnemen van interviews, en via hun YouTube filmpjes delen zij hun ervaring en geven zij ongelooflijk handige tips!
[Taal: ENG]
https://theinterviewguys.com/the-interview-guys-video-library/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 8AM
Een nieuwe speler op het internet: 8AM is een curator voor nieuws. Echte journalisten kiezen elke dag het interessantste nieuws voor jou, en lichten het toe. Je kan je ook inschrijven op de verschillende nieuwsbrieven. De 8AM Wetstraat Insider met analyses van Wouter Verschelden is een aanrader.
[Taal: NL]
https://8am.be
https://8am.be/nieuwsbrief/8am-wetstraat-insider/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCHRIJFWIJZEN DICTEE

Nu kan je zelf eens deelnemen aan het Groot Dictee - maar dan op je eigen tempo. De Standaard heeft er een interactieve wedstrijd van gemaakt, waarmee je een pen kan winnen. De beste spellers mogen deelnemen aan de finale op 18 januari 2020.
[Taal: NL]
https://www.standaard.be/schrijfwijzen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ENOLA
Voor wie van cultuur houdt: deze website brengt tips om culturele evenementen te beleven - of dat nu thuis is (nieuwe boeken, nieuwe muziek) of uit (film, concerten, enz.). Een mooie vormgeving, verzorgde reviews, heldere beelden.
[Taal: NL]
http://www.enola.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DEEP SEA
Een pracht van een kunstwerk in html, over de bewoners van de diepzee. Via scrollen kom je vissen en andere levende wezens tegen die je op de verschillende dieptes aantreft. En geloof ons, je moet heel diep scrollen!
[Taal: ENG]
https://neal.fun/deep-sea/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE STARFIGHTERS

Een leuk filmpje: hierin werden alle soorten starfighters uit de serie bijeen gebracht. Voor de Starwars fans!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=LPPLCkIhxt0


VRIJDAG MULTIMEDIA: VERSLAVINGEN
Een ontluisterend multimediabeeld van een klas jongeren, en hoe verschillenden ervan een vreselijke tol moesten betalen voor hun verslaving. Geen mooie beelden om het jaar af te sluiten, maar juist met deze feestdagen moet je toch echt even stilstaan bij wat verslavingen kunnen aanrichten. Of het nu om opiumbevattende producten gaat, of om alcohol...
[Taal: Eng]
https://www.nytimes.com/interactive/2019/12/02/us/opioid-crisis-high-school-teenagers.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=HomepageBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


De laatste weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Duits bioloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fritz_M%C3%BCller
    Nieuw-Zeelands politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Muldoon
    Minderjarigen in het Belgisch leger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Troepenkinderen,_pupillen_en_cadetten
    Lijst van werken van Jan van Eyck - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_werken_van_Jan_van_Eyck
    Belgisch priester van de Rooms-katholieke Kerk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Vanden_Berghe
    Dienstplicht in Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dienstplicht_in_Turkije
    Gezinsplanningsmethodes die niet ingrijpen in de fysiologie van man of vrouw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurlijke_gezinsplanning
    Tsjechische sopraan en harpiste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hana_Bla%C5%BE%C3%ADkov%C3%A1
    Buitenlandse betrekkingen tussen Somalië en Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Somalisch-Turkse_betrekkingen
    Scheveningse Havens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheveningse_Havens


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:


    Afzettingsprocedure tegen president Trump - https://nl.wikipedia.org/wiki/Afzettingsprocedure_tegen_Donald_Trump
    Enkele overleden mensen:
        Belgisch beeldhouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Panamarenko
        Frans zanger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Alain_Barri%C3%A8re
        Belgisch toneelregisseur, journalist, acteur en schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Freek_Neirynck
        Nederlands dichter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Deelder


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Istanboel, voorheen Byzantium, Nova Roma en Constantinopel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Istanboel


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Ook Apple wil satellieten gebruiken voor internetverbinding
https://www.ad.nl/tech/ook-apple-wil-satellieten-gebruiken-voor-internetverbinding~a74dd093/
- China tikt eigen internetbedrijven op de vingers wegens schending privacy
https://www.ad.nl/tech/china-tikt-eigen-internetbedrijven-op-de-vingers-wegens-schending-privacy~ac840ea1/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Wat is Pull Printing en hoe verbetert het de beveiliging?
https://computertaal.info/2019/12/19/wat-is-pull-printing-en-hoe-verbetert-het-de-beveiliging/
- De échte ‘data-driven digitale onderneming’ blijft in de eerste plaats een kwestie van mensen
https://computertaal.info/2019/12/20/de-echte-data-driven-digitale-onderneming-blijft-in-de-eerste-plaats-een-kwestie-van-mensen/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Twitter dicht lek in Android-app waarmee accounts gekaapt konden worden
https://tweakers.net/nieuws/161454/twitter-dicht-lek-in-android-app-waarmee-accounts-gekaapt-konden-worden.html
- Nederlandse rechter wijst verkoopverbod Xiaomi-smartphones af
https://tweakers.net/nieuws/161448/nederlandse-rechter-wijst-verkoopverbod-xiaomi-smartphones-af.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Review: Google Stadia - Gamen in de cloud
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/review-google-stadia-gamen-in-de-cloud/article-news-1545345.html
- Amerikaanse studie vindt raciale bias in automatische gezichtsherkenning
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/amerikaanse-studie-vindt-raciale-bias-in-automatische-gezichtsherkenning/article-news-1546101.html


*** TANDEMTECH


- Google Nest Mini en Nest Hub review: nergens beter dan thuis
https://tandemtech.be/google-nest-mini-en-nest-hub-review-nergens-beter-dan-thuis-44cdef64dcb1
- Nokia 7.2 review: same old, same old
https://tandemtech.be/nokia-7-2-review-same-old-same-old-cb1f31282e61


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Een blik achter de schermen bij Collect&Go: “Met de inzichten van vandaag kunnen we morgen acties ondernemen om de klantenervaring te verbeteren”
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2019/de-vele-positieve-reacties-geven-onze-medewerkers-extra-motivatie-om-de-moeilijke-zaken-aan-te-pakken-klanten-denken-bovendien-graag-mee
- Jonas De Cooman (Spott): “Als founder moet je een permanente balans vinden tussen zelfvertrouwen en nederigheid”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/jonas-de-cooman-spott-als-founder-moet-je-een-permanente-balans-vinden-tussen-zelfvertrouwen-en-nederigheid 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
ALLES WAT JE MOET WETEN OVER TIKTOK

Een uitstekende tip: je hoort heel wat over TikTok, een app die enorm populair is bij jongeren. Maar wat is het, hoe werkt het, en is het iets voor jou? DutchCowboys leggen het in een uitgebreid artikel uit.
https://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/alles-wat-je-moet-weten-over-tiktok

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


INSERIES 3: REKENAAR VOOR JE IPHONE EN IPAD
Deze rekenmachine heeft meer weg van een spreadsheet dan van een gewone rekenmachine. Je kan heel gemakkelijk berekeningen invoeren, en vorige resultaten ook doorbladeren.
Voor Mac en iPhone - gratis
https://www.elemental-tools.com/inseries/?ref=producthunt


BALANCE VIEWER: VOOR DE BELEGGER


Een app voor iPhone, waarmee je als belegger en kapitalist kan zien wat jouw aandelen waard zijn, verspreid over verschillende accounts. Je ziet de wisselkoersen van je kapitaal, de evolutie van die dag van je beleggingen. Een app waarvan de meesten van ons nog niet eens durven te dromen die nodig te hebben...
https://apps.apple.com/us/app/balanceviewer-net-worth/id1476048552?ls=1


RESTLY: SNEL KUNNEN SLAPEN


Dit is een mobiele app die gebaseerd is op een militaire techniek, die moet helpen om snel in slaap te vallen. Op maximum 2 minuten zelfs!
Een app om zeker en vast te proberen, wanneer je moeilijk in slaap valt en zo een slaaptekort opbouwt.
https://www.producthunt.com/posts/restly
https://restlyapp.com/?ref=producthuntDOLBY VISION EXTENSIONS
Deze applicatie maakt Dolby Vision op de PC mogelijk. Dat is een HDR formaat ontworpen door Dolby Laboratories. Het belooft 'spectaculaire' beelden te geven, door middel van de drie Dolby Vison beeldmodussen: Dark, Bright en Vivid. Je moet wel een Dolby Vision toestel hebben met een licentie voor deze software.
https://www.microsoft.com/en-us/p/dolby-vision-extensions/9pltg1lwphlf?activetab=pivot:overviewtab


EBOOK CONVERSIETOOL


Windows - $8,99 (tijdelijk $3,99)
Met deze tool kan je verschillende soorten eBook formaten omzetten in andere. Zo kan je van djvu, epub, fb2, lit, oeb, lrf, azw, cbc omzetten in txt, pdf, pdb, rtf en andere formaten. De tool heeft bovendien een gebruiksvriendelijke gebruiksinterface.
https://www.microsoft.com/en-us/p/ebook-conversion-tool/9p5bl48lt1gx?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


WINDOWS THEMA: CHILLY MORNING
Buiten is het geen echte winter? Dan zorg je toch dat jouw computer er winters uitziet, en je toch wat bibberen kan, geestelijk? Dit Windows-thema bevat 15 afbeeldingen van prachtige winterochtenden.
https://www.microsoft.com/en-us/p/chilly-morning/9n80jn6nx4wt?activetab=pivot:overviewtab#


BRB: een nieuwe manier om te chatten
Als de walkie-talkie vandaag gebouwd werd, dan zou het er zo uitzien - in digitale vorm. Deze variatie op Snapchat biedt je een nieuwe manier om met je vrienden te chatten, nadat je ingelogd bent op Snapchat.
https://www.producthunt.com/posts/brb
https://www.brb.chat/?ref=producthunt

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ergens geweest te zijn
maakt menigeen gelukkiger dan er te zijn.
-Peter Sirius-