Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/12/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1134 van 30/11/2019Gegroet lezer,

Wij hebben goed en slecht nieuws voor u. Het slechte nieuws: wij gaan er een weekje tussenuit - ons team gaat even van de radar af. Het goede nieuws: u hebt twee weken om te genieten van dit nummer ....

Neen: alle gekheid op een stokje: wij werken ook mee aan een project rond journalistiek, en daarvoor hebben we volgende week al onze aandacht nodig. Maar wij zijn er weer vanaf 9 december.

Ondertussen: veel leesplezier met dit nummer - en bij leven en welzijn tot dan!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BIJ TWITTER KAN JE ANTWOORDEN OP JOUW TWEET VERBERGEN
Twitter heeft een "Hide Replies" functie wereldwijd uitgerold. Een van de grootste veranderingen in de manier waarop Twitter werkt.

Het is de bedoeling om conversaties op Twitter evenwichtiger te maken, door degene die een tweet gepost heeft, controle te geven over de antwoorden onder zijn tweet. Niet door die antwoorden te wissen, maar wel door ze onzichtbaar te maken. Je kan het antwoord dus nog wel zien, als je wil, maar het vereist een extra click.

Een beslissing die door sommigen toegejuicht wordt, door anderen in twijfel getrokken. Het positieve: je kan trolling wat tegengaan. Antwoorden die niet relevant zijn, beledigend, of ronduit degoutant kan je verbergen, zodat ze de conversatie niet langer bepalen.

Bovendien zou een trol, wanneer hij weet dat zijn commentaar verborgen dreigt te worden, wel eens twee keer nadenken vooraleer zijn negatieve commentaar te plaatsen.

Maar de keerzijde van de medaille is dat nu een twitteraar zijn critici monddood kan maken, of elk commentaar dat niet strookt met zijn opvatting.  Inbegrepen een fact check, die de bewering in een tweet zou kunnen weerleggen.

Hoe je kan zien dat er commentaren verborgen werden? Eerst en vooral door naast de naam van de twitteraar op het uitklappijltje te klikken. Dan krijg je in voorkomend geval te zien dat bepaalde antwoorden verborgen werden door de twitteraar. En op het lijntje onder de tweet, met de datum van de tweet en de vermelding van de client, komt een symbool te staan. Klik je daarop, dan kan je de verborgen tweet bekijken.
https://techcrunch.com/2019/11/21/twitter-rolls-out-its-hide-replies-feature-to-all-users-worldwide/GOOGLE STOPT MET MICROTARGETING VOOR POLITIEKE ADVERTENTIES
De reden
Daarom heeft Google nu aangekondigd dat het bij verkiezingen -te beginnen bij de verkiezingen in het VK- geen microtargeting meer zal toelaten. Enkel leeftijd, geslacht en algemene locatie zullen nog toegelaten zijn. Dus geen getrouwde mannen, zonder kinderen, met een hond bijvoorbeeld.

Bovendien zal Google expliciet deepfakes gaan verbieden, misleidende beweringen over het verkiezingsproces of elke andere advertentie die 'valselijk iets beweert dat de deelname of het vertrouwen in de verkiezingen of het democratisch proces ondermijnt.'

Goed gedaan, Google! Maar hoe zit het met Facebook? Want daar zit de echte macht van de advertenties. De stap die Google nu zet zal alvast de druk op Facebook om ook grote kuis te houden in zijn advertenties, flink verhogen.

Meer bij Infosecurity en BuzzFeed.
https://www.infosecurity-magazine.com/news/googles-political-ads-policy/
https://www.buzzfeednews.com/article/alexkantrowitz/nothing-is-off-the-table-for-facebook-as-google-and-twitterRUSLAND PROMOOT EIGEN SOFTWARE
De Doema in Rusland heeft een wet goedgekeurd, waarbij bepaald wordt dat bepaalde elektronische toestellen zoals smartphones vooraf geïnstalleerde software moeten bevatten die van Russische makelij zijn. Niet-Russische software mag nog altijd vooraf geïnstalleerd worden, maar voor elk daarvan moet er een Russisch equivalent aanwezig zijn.

Waarom Rusland dit doet? Wel, de meeste toestellen bevatten de grote toppers, die allemaal van Westerse makelij zijn. Wat de gebruiker laat denken dat er geen Russische alternatieven zijn, zo is de officiële uitleg.

Een andere uitleg is dat Rusland, als het "zijn" internet zou afsluiten, de gebruikers toch alternatieve apps wil bieden.

Het besluit heeft echter wel tot gevolg dat sommige fabrikanten de Russische markt de rug gaan toekeren, omdat zij geen Russische software op hun toestellen kunnen installeren. Hoe het ook zij, de wet wordt in juli 2020 van kracht voor smartphones, computers en smart tv's.

Meer bij BBC.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50507849TIM BERNERS LEE WIL HET INTERNET REDDEN
Het gaat niet goed met het internet. Ooit bedacht als dé manier om mensen met elkaar te verbinden, om informatie voor iedereen beschikbaar te maken, én om iedereen de kans te geven om zelf informatie te brengen, is het nu een speeltuin voor grote bedrijven geworden. Die grof geld verdienen met de privégegevens van de gebruikers. Die het zelfs OK vinden dat fake news er blijft verspreid worden, omdat het meer clicks opbrengt, en dus meer advertentiegeld. En dat zelfs buitenlandse inmenging in verkiezingen kan gedijen.

Tim Berners Lee heeft daarom een globaal actieplan gelanceerd: het Contract for the Web. Daarbij is het de bedoeling dat overheden, bedrijven en privépersonen zich concreet verbinden om het web te beschermen tegen misbruik, en ervoor te zorgen dat het web de mensheid ten goede komt.

En, net zoals bij de klimaatplannen, moet het niet iets zijn dat een tienjarenplan is, maar wel dat concrete actie vereist, NU.

Het plan draait rond negen centrale principes om het web te beschermen, telkens drie voor overheden, bedrijven en privépersonen. Meer dan 150 organisaties scharen zich achter het idee, waaronder Microsoft, Twitter, Google, Facebook maar ook het EFF. 

Wie de doelstellingen onderschrijven, moeten aantonen dat zij de principes implementeren en werken aan oplossingen om de problemen aan te pakken. Doen zij dat niet, dan worden zij van de lijst van onderschrijvers verwijderd.

Een mooi initiatief, maar de weg naar de hel is nu eenmaal geplaveid met goede voornemens. Bij The Guardian een kritisch artikel hierover.
https://www.theguardian.com/technology/2019/nov/24/tim-berners-lee-unveils-global-plan-to-save-the-internetUBER VERLIEST LICENTIE VOOR LONDEN
Het feit dat Uber een van de pioniers is op het gebied van de deeleconomie / gig-economie, is het bedrijf al vaker zwaar opgebroken. Het moet optornen tegen een zeer streng gereglementeerde sector, de taxi's, en laat daar als het ware een massa vrijbuiters op los, die aan geen enkel gebod en geen enkele vergunning gebonden zijn. En dan is er uiteraard ook nog de discussie over het statuut van de Uber-chauffeurs: zijn zij werknemers, die van een beschermd statuut mogen genieten, of freelancers die volledig in de kou blijven staan bij ziekte of onvoldoende werk?

Uber heeft in Londen een heel zware slag moeten incasseren. Daar is het zijn licentie om personen te vervoeren volledig kwijtgeraakt. De reden: het stadsbestuur stelde vast dat meer dan 14.000 Uber-ritten uitgevoerd werden door chauffeurs die niet eens een verzekering hadden. Wat uiteraard oneerlijke concurrentie is voor reguliere chauffeurs, die wel verzekerd zijn en daarvoor ook kosten moeten betalen. Maar het vormt ook een risico voor de passagiers: wat wanneer zij een rit maken in een auto met een chauffeur die niet verzekerd is, en zij worden het slachtoffer van een ongeval?

Meer bij The Guardian en Bloomberg.
https://www.theguardian.com/technology/2019/nov/25/uber-loses-licence-london-tfl
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-25/uber-denied-new-license-by-london-s-transport-regulatorWORDT HET PLANNEN VAN TWEETS DAN TOCH ALGEMEEN UITGEROLD?
Het is iets dat al heel lang gevraagd wordt door vele twitteraars: de mogelijkheid om de publicatie van een tweet in te plannen. Dat was al wel mogelijk als je een speciale Twitterclient gebruikte, zoals Tweetdeck. 

Sinds enige tijd experimenteerde Twitter ook met die mogelijkheid voor een beperkt aantal gebruikers. Daarvoor porteerde het de schedulingfunctie vanuit Tweetdeck naar zijn eigen code.  Nu echter heeft Twitter aangekondigd dat het inplannen van een tweet verder uitgerold zal worden - een aankondiging die het vanuit de Tweetdeck account bracht. Tussen haakjes: Tweetdeck, ooit een aparte app, is al enige tijd eigendom van Twitter.

Er is nog geen duidelijkheid over wie van deze nieuwe functie kan genieten, en wanneer deze optie wereldwijd uitgerold zal worden.
https://betanews.com/2019/11/21/twitter-scheduled-tweets/TWITTER ZAL INACTIEVE ACCOUNTS VERWIJDEREN
Is het goed of slecht nieuws? Twitter heeft aangekondigd dat het grote kuis wil houden in inactieve accounts. Daaronder moet je accounts verstaan waarop al meer dan 6 maanden niet meer ingelogd werd. De eigenaars van deze accounts zullen een mail krijgen, met de boodschap: log in voor 11 december, of je bent je account kwijt.

Daarmee wil Twitter naar eigen zeggen een betrouwbaarder beeld geven van het aantal volgers dat je hebt.

Deze maatregel heeft zijn voordelen: deze accountnamen komen nu vrij, zodat jij je Twitternaam kan veranderen in een van die mooie namen.

Maar het heeft ook zijn nadeel: je zal ongetwijfeld een pak volgers verliezen. Maar het meest schrijnende is wel dat hiermee de accounts dreigen te verdwijnen van overleden mensen. En dat zal voor nabestaanden, die vaak heel wat troost vinden in die virtuele aanwezigheid, toch pijn doen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/11/26/20984328/twitter-removing-inactive-accounts-usernames-available-dateFACEBOOK WIL MET FAVORITES BEPERKTE VRIENDENKRING OPBOUWEN
Een van de nadelen van Facebook is dat het heel moeilijk is om dingen enkel maar met je vrienden te delen. Want 'vrienden', dat omvat niet alleen je familie, maar ook je collega's op het werk en verre verwanten. En jij wil toch niet dat jouw baas foto's te zien krijgt van jouw weekendparty, of de memes die jij grappig vindt?

Eerder had Facebook al geprobeerd mensen aan te moedigen om hun vrienden in te delen in categorieën, met Friend List, zodat zij hun foto's met bepaalde subsets van hun vriendenkring konden delen. Maar dat was veel te omslachtig, en had geen succes.

Daarom wil Facebook nu met Favorites een soort microsharing uitbouwen. Het heeft dit eerder al gedaan bij Instagram, met Close Friends. Dat is een heel simpele lijst, en je kan met één druk op de knop iets delen met die lijst.

Een goed idee van Facebook, maar je zal er nog even op moeten wachten.
https://techcrunch.com/2019/11/22/facebook-favorites/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29NEDERLANDSE FACTCHECKINGDIENST VOOR FACEBOOK STOPT ERMEE
Facebook was in verschillende landen partnerschappen aangegaan met diensten die fake news moesten bestrijden. In Nederland ging het daarvoor in zee met de nieuwssite Nu.nl. Maar die gooit nu de handdoek in de ring, want de factcheckers zijn boos: wat voor nu heeft het om feiten te gaan controleren, als je de politici niet mag aanpakken?

Inderdaad, Facebook heeft het standpunt ingenomen dat politici mogen beweren wat zij willen - dat hoort blijkbaar nu eenmaal bij de politiek. De hele discussie is ontstaan, zo weet The Verge, toen Nu.nl een advertentie van een Nederlandse politica als onwaar wou markeren. Maar Facebook verhinderde dat. "Dan heeft het voor ons ook geen zin meer", zei de groep factcheckers, en zij blazen het partnerschap met Facebook op.

Ter herinnering: Twitter heeft op dat gebied volledig schoon schip gemaakt: het laat gewoon geen enkele politieke advertentie toe op het netwerk.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/11/26/20984097/facebook-fact-checking-netherlands-quitpolitical-ads-lies-news-policyBINNENLAND: BELGISCHE POLITIE VOERT CYBERAANVAL UIT OP IS
Het internet is voor iedereen een communicatiekanaal, ook voor Amaq, dat je het 'persbureau' en propagandakanaal van terreurgroep IS mag noemen. Nu is het voor zo'n groep belangrijk dat het zichtbaar is, om volgelingen te rekruteren en te pochen over zijn veroveringen. Maar toch ook niet weer té zichtbaar, want dan loopt zo'n kanaal het risico om uit de lucht gehaald te worden door de overheden.

Anderzijds is het voor de overheden toch ook nog belangrijk dat zij kunnen volgen wat dergelijke terreurgroepen van plan zijn, hoe zij werken om mensen te rekruteren, enz. En toch moeten die kanalen gestopt worden, om het rekruteren een halt toe te roepen en het 'heldendom' van de terroristen te ondermijnen.

Je begrijpt: het is een moeilijk evenwicht. En wanneer je dan leest dat de Belgische politie, in samenwerking met Europol, Eurojust en de Spaanse politie, erin geslaagd is om Amaq uit te schakelen op het internet, dan is de eerste reactie wellicht opluchting. Maar dan volgen de vragen: wordt het niet moeilijker om de terroristen te volgen wanneer zij volledig ondergronds gaan via besloten groepen zoals Telegram? Wat met de content van die kanalen, die als bewijslast dienen kan om terroristen te veroordelen - is die ook verdwenen, nu Amaq er niet meer is? Op dat laatste kan de overheid je alvast geruststellen: die content werd zorgvuldig gearchiveerd.

Meer bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/25/europol/BINNENLAND: CONDOM APP VAN TELENET KRIJGT KRITIEK
Je bent jong, en je leert je seksualiteit ontdekken. En je bent verliefd, en je wil uitdagen. Een gewaagde foto sturen is in de hitte van het moment snel gebeurd - en voor je het weet gaat die foto een eigen leven leiden op het internet. Erger nog: wanneer je relatie op de klippen loopt, kan je ex die foto's wel eens opzettelijk gaan verspreiden, om jou te vernederen.

'Sexting' heet het fenomeen van sexy foto's te sturen. En het kan verwoestende gevolgen hebben - van pesterijen tot zelfdoding uit wanhoop om de vernedering. En dus is het op zich een goed initiatief wanneer Telenet aankondigt dat het een app uitbrengt, 'Condom', dat het misbruik van in volle vertrouwen gestuurde pikante foto's moet voorkomen.

Concreet voegt die app een filter toe waarin de gegevens van de ontvanger staan, als een watermerk dat niet verwijderd kan worden. De redenering is: iemand die zo'n pikante foto ontvangen heeft, met daarop die filter, zal wel twee keer nadenken vooraleer die foto verder te verspreiden - want zij is te herleiden tot zijn/haar persoon.

Maar zal het werken, dat is de vraag. En bovendien: het verspreiden van de gegevens van die persoon, is dat niet in strijd met de GDPR?

Opmerkelijk: de condom-app kan je in de Apple Store verkrijgen, maar Google Play wil de app niet aanbieden, omdat het ook sexting niet wil aanmoedigen...
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/25/sexting/
http://www.comdom.be/BINNENLAND: NEWPHARMA NAAR GRONDWETTELIJK HOF
Online apotheek Newpharma wil twee wetten nietig laten verklaren, die volgens haar niet alleen e-commerce afremmen, maar ook de vrije concurrentie belemmeren.

Het gaat met name om een wet waarbij apothekers, die online verkopen, niet een stukje van hun activiteit mogen uitoefenen buiten het kadastraal pand waar zij gevestigd zijn. Wat eigenlijk op de keper beschouwd zou betekenen dat de e-apotheker zijn medicijnen enkel zou mogen versturen vanuit een magazijn achter zijn apotheek - niet vanuit een logistiek centrum bijvoorbeeld.

Voor e-commerce is er wel een uitzondering voorzien, maar die moet nog definitief goedgekeurd worden door de volgende regering - momenteel is dat enkel geregeld via een Koninklijk Besluit. En dat zorgt voor heel wat onzekerheid in de sector. Een tweede wet draait rond een verbod om producten te promoten en reclame te maken. En dat betekent dus ook online. Waarmee Belgische apothekers fel benadeeld worden ten opzicht van Nederlandse en Duitse collega's. Want zoek je een medicijn op via de zoekmachine, dan is de Belgische apotheker erg in het nadeel. De collega's uit het buitenland mogen reclame maken, ook op Google, en zullen daar als eerste in de zoekresultaten verschijnen. De Belgische apotheken moeten het doen met organische ranking, en dus heel slimme SEO toepassen.

Bron: Retaildetail.
https://www.retaildetail.be/nl/news/drogmetica/newpharma-trekt-naar-het-grondwettelijk-hof?utm_source=flexmail&utm_medium=e-mail&utm_campaign=1947nl2&utm_content=newpharma+trekt+naar+het+grondwettelijk+hofTWITTER STAPT AF VAN PLAN OM INACTIEVE ACCOUNTS TE WISSEN
Zoals we eerder deze week schreven, wil Twitter inactieve accounts (accounts waar al meer dan 6 maanden niet meer ingelogd werd) wissen. Daardoor komen die gebruiksnamen vrij, wat positief is voor de gebruikers. Maar er is één groot nadeel: accounts van overleden personen zullen dan ook gewist worden - wat erg pijnlijk is voor de nabestaanden.

Op TechCrunch reageerde Drew Olanoff met een artikel waarin hij dit feit aanklaagt, want ook de account van zijn eigen vader zou dan gewist worden. Ook anderen reageerden op dit voornemen van Twitter, met tot gevolg dat Twitter overstag gegaan is. Het belooft dat het een manier zal ontwikkelen om accounts van overledenen te bewaren.

Tegelijkertijd beklemtoont Twitter dat deze regel rond inactieve accounts altijd al bestaan heeft, maar dat het die nooit echt toegepast heeft. Maar nu, met de GDPR die het bijhouden van data wanneer die niet meer nodig zijn verbiedt, wou het die regel alsnog gaan doorvoeren.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/11/27/twitter-to-add-a-way-to-memorialize-accounts-for-deceased-users-before-removing-inactive-ones/
https://techcrunch.com/2019/11/26/you-can-take-my-dads-tweets-over-my-dead-body/OUTLOOK WORDT EEN PROGRESSIEVE WEBAPP
Met de komst van de smartphone had je het fenomeen dat alles een app moest worden, specifiek voor jouw toestel (Android, iPhone of tablet). Een hele stap terug van het vroegere principe dat alles in de browser gebeurde, en universeel toegankelijk was.

Gelukkig is men zich stilaan bewust aan het worden dat die universaliteit eigenlijk toch wel beter was. De 'Progressive Web App' doet steeds meer zijn intreden. Dat zijn nog altijd websites, maar zij maken het mogelijk dat er meer content in de cache genomen wordt, zij kunnen meldingen sturen en kunnen op de achtergrond werken.

Deze week heeft Microsoft aangekondigd dat het zijn Outlook.com en Outlook voor het web maildiensten zal omvormen tot PWA's. Dat betekent dat de Outlook-gebruiker de webapp kan installeren op een Windows, macOS, Chrome OS of computer met een ander platform dat PWA's ondersteunt. Een mooi alternatief voor de toch wel overladen Outlook Windows desktop client,  of de Windows Mail client van Windows 10.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/11/26/20983886/microsoft-outlook-com-pwa-progressive-web-app-install-featuresMICROSOFT WERKT AAN EEN WINDOWS TERMINAL MET MEERDERE PANELEN
Microsoft heeft een preview-versie uitgebracht van de Windows Terminal. Dat is een tool om via het internet met een andere machine te 'spreken' en er commando's uit te voeren. Een tamelijk ruwe omgeving, die niet echt gebruiksvriendelijk te noemen is.

Dat zou moeten verbeteren met de nieuwe versie waaraan Microsoft werkt. Want die zou je in verschillende panelen kunnen splitsen, wat alles wat overzichtelijker maakt. Bovendien kan je verschillende commandoprompts tegelijk open hebben, binnen hetzelfde tabblad. De definitieve versie van deze tool zou in april volgend jaar klaar moeten zijn.

Meer bij ZDNet
https://www.zdnet.com/article/microsoft-this-new-windows-terminal-preview-gives-you-multiple-panes/

 


 
De nieuwe oogst


VERBORGEN PARELTJES IN NETFLIX

Een aanrader voor wie een Netflixaccount heeft. Want in dit artikel van The Irish Times kom je films tegen die je eigenlijk wel gezien zou moeten hebben. Maar omdat Netflix nu eenmaal werkt met bubbels, en je vasthoudt in films en reeksen die hard lijken op wat je voorheen gezien hebt, is er weinig kans dat je deze pareltjes als aanrader te zien krijgt.  En ja, de aanbevelingen gaan heel wat jaren terug, zoals Dead Man Walking uit 1995, City Slickers uit 1991, Blue Velvet uit 1986.
Om eens wat anders uit te proberen!
[Taal: ENG]
https://www.irishtimes.com/culture/tv-radio-web/50-hidden-gems-netflix-probably-won-t-recommend-for-you-1.4079414


MAESURE: TIME TRACKING
Deze simpele tool kan je laten lopen terwijl jij aan het werken bent. Hij zal je dan af en toe vragen wat je aan het doen bent, en dan een overzicht bieden van je dag. Je kan een account aanmaken, of gewoon zo aan de slag gaan.
[Taal: ENG]
https://maesure.com/


STRONGLIFTS: VOOR DE SPORTIEVELINGEN

Deze website geeft je oefeningen die je kan doen met gewichten - maar dan voor mensen die het echt serieus menen. Squatten, deadlift, en andere oefeningen die je in de gym doet worden hier uitgelegd, met de nadruk op hoe je het correct moet doen.
[Taal: ENG]
https://stronglifts.com/exercises/


SPREADSHEETS COM: MEER IN JE REKENBLAD STOPPEN
Wat als je, naast de gewone functies in je rekenblad, ook bijlagen kan stoppen in een cel? Of links kan leggen tussen rijen in een werkblad? Dat zijn slecht enkele van de extra functies die Spreadsheet.com belooft.
https://www.spreadsheet.com/


MYFRIDGEFOOD: KOKEN MET WAT JE IN JE IJSKAST HEBT

Met deze website kan je aanvinken wat je in je ijskast hebt liggen, en je krijgt dan suggesties van wat je met deze ingrediënten maken kan.
Misschien niet zo hoog culinair, maar wel handig en ecologisch om je restjes weg te werken!
[Taal: ENG]
https://myfridgefood.com/


MARKDOWN EDITOR
Op het web kan je deze editor uitproberen, die echt bedoeld is voor mensen die willen doorwerken aan hun teksten. Met symbolen kan je namelijk aangeven dat een tekst vet, cursief of andere opmaak moet krijgen, zonder dus je handen van het klavier af te moeten nemen. De editor voert de functie meteen uit. Wat handig is om je veel tijd te laten winnen.
De editor bestaat ook als app voor Mac, Windows en Linux.
https://mdown.now.sh/?ref=producthunt


SOUPE MAP

Soepen op de landkaart - wat een leuk idee, op het internet (minder leuk wanneer je soep morst op je landkaart in de auto, maar wie gebruikt nog een landkaart?!)
Deze map vertelt je waar welke soep traditionele kost is, en welke restaurants die soep serveren. Plus een uitleg over ingrediënten en achtergrond van de soep. Zal het je verwonderen dat het voor Nederland snert (erwtensoep) is? België heeft blijkbaar geen traditionele soep...
[Taal:ENG]
https://www.tasteatlas.com/europe/soups


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TENTOO
Deze website wil het leven van freelancers vereenvoudigen, maar ook van hun werkgevers. Ook aan studenten wordt gedacht, die als student-ondernemer aan de slag kunnen.
[Taal: NL]
https://tentoo.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UWKRINGDING
Op deze website kan je via opbod dingen kopen uit kringwinkels. Een goed idee: je kan rustig bladeren, en dan het voorwerp van je dromen voor een zacht prijsje op de kop tikken.
[Taal: NL]
https://www.uwkringding.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HEILIGEN NET
Heiligen uit de katholieke godsdienst hebben historisch gezien een grote rol gespeeld in de Westerse cultuur. Maar ondertussen zijn we die heiligen allang vergeten. Dan is deze site een prima bron om die kennis op te frissen. Je ziet er bijvoorbeeld per dag welke heiligen er op die dag gevierd werden, in welke periode. Wie de patroonheiligen zijn van een bepaald beroep, of wie je beschermen kan tegen een bepaald onheil.
Een enorme bron van (vergeten) kennis!
[Taal: NL]
https://www.heiligen.net/index.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: JORGO KOKKINDIS
Deze fotograaf / cameraman uit Genk heeft de fotowedstrijd van National Geographic gewonnen. Van de meer dan 15.000 inzendingen werd zijn foto van een blinde man in Congo bekroond. Het bijzondere aan het verhaal is, dat de fotograaf zelf ook een oogziekte had, maar dankzij de goede oogzorg in België daar goed mee leven kan. In landen zoals Congo leidt dit echter, bij gebrek aan de juiste middelen, tot blindheid.
https://www.hln.be/in-de-buurt/genk/genkenaar-wint-fotowedstrijd-national-geographic-de-combinatie-van-het-beeld-en-het-verhaal-daarachter-zo-heb-ik-de-jury-kunnen-overtuigen~a871a173/
https://vimeo.com/jorgo


VRIJDAG MULTIMEDIA: THOMAS DAGG
Nog wat 'eyecandy': prachtige foto's, waarbij vooral de reeks 'star wars' opvalt: foto's van jeugdherinneringen als 9-jarige.
[Taal: ENG]
https://www.thomasdagg.com/starwarsBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kiesstelsel in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kiesstelsel_in_Belgi%C3%AB
    Pterosauriër uit het Krijt in wat nu Roemenië is - https://nl.wikipedia.org/wiki/Albadraco
    Amerikaanse politicus van de Democratische Partij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jay_Inslee
    Nederlandse Vereniging voor Penningkunst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vereniging_voor_Penningkunst
    Eiland in West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carnac_Island
    Duitse adellijke vrouw uit het Huis Hohenzollern - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_van_Neurenberg
    Relikwie in de RKK en oosters-orthodoxe traditie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gordel_van_Maria
    Amerikaanse computerprogrammeur en netwerkingenieur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Radia_Perlman
    Frans acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Georges_Marchal
    Lijst van werken van Paulus Potter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_werken_van_Paulus_Potter
    Belgisch historicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/David_Engels


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Variant van de figuur Zwarte Piet - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roetpiet
    Black Friday, een commerciële aangelegenheid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_Friday
    Thanksgiving Day - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving_Day
    Het is een regenachtige week - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regen_(neerslag)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over landen en volken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Landen_%26_Volken
    Een van de uitgelichte artikelen van deze week ging over Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gent


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
  - Black Friday begon ooit als daverend faillissement
https://www.ad.nl/tech/black-friday-begon-ooit-als-daverend-faillissement~a05a03d7/
- Opgelet: dit zijn de nieuwste online fraudetrucs
https://www.ad.nl/tech/opgelet-dit-zijn-de-nieuwste-online-fraudetrucs~a17b5838/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

-ESET stichtend lid van Google’s App Defense Alliance;
https://computertaal.info/2019/11/28/eset-stichtend-lid-van-googles-app-defense-alliance/
- Facebook en WeChat-updates mislukken in Google Play Store
https://computertaal.info/2019/11/27/facebook-en-wechat-updates-mislukken-in-google-play-store/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Schiphol test risicoprofielen reizigers op basis van beelden slimme camera's
https://tweakers.net/nieuws/160558/schiphol-test-risicoprofielen-reizigers-op-basis-van-beelden-slimme-cameras.html
- Nederlandse politie verricht huiszoekingen bij actie tegen im-rat-malware
https://tweakers.net/nieuws/160550/nederlandse-politie-verricht-huiszoekingen-bij-actie-tegen-im-rat-malware.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be

- Opnieuw GDPR-boete voor burgemeester en schepen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/opnieuw-gdpr-boete-voor-burgemeester-en-schepen/article-news-1537683.html
- NMBS gaat inzet van waterstoftreinen onderzoeken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nmbs-gaat-inzet-van-waterstoftreinen-onderzoeken/article-news-1538081.html
*** TANDEMTECH


- Artificiële intelligentie is bij Google meer dan louter geldgewin
https://tandemtech.be/google-zurich-ai-artificial-intelligence-dimitri-kanevsky-54a188b9a03b
- Populariteit van Amazon Music is geen doel op zich
https://tandemtech.be/amazon-music-spotify-apple-music-streaming-tandem-tech-nieuwsbrief-644950126f1b


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze start-up wil als eerste droneshows in België opvoeren: “Als je in het digitale tijdperk mensen nog omver wil blazen, moet je met iets totaal nieuw uitpakken”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/deze-start-up-wil-als-eerste-droneshows-in-belgie-opvoeren-als-je-in-het-digitale-tijdperk-mensen-nog-omver-wil-blazen-moet-je-met-iets-totaal-nieuw-uitpakken
 - “Heel veel mensen zijn vandaag kwaad. En die woede richt zich ofwel op migranten, ofwel op globalisatie. Nu komt daar een nieuwe zondebok bij: technologie”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/heel-veel-mensen-zijn-vandaag-kwaad-en-die-woede-richt-zich-ofwel-op-migranten-ofwel-op-globalisatie-nu-komt-daar-een-nieuwe-zondebok-bij-technologie


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  MENSELIJKE ANATOMIE


Deze app voor Windows 10 kost amper $0,99, maar geeft je een ongelooflijk interessante atlas van de menselijke anatomie. Hij bevat meer dan 10.000 anatomische modellen, met beschrijvingen in het Engels, Frans, Duits en andere talen (geen NL).
https://www.microsoft.com/en-us/p/human-anatomy-atlas-2019-complete-3d-human-body/9ncgktbt3s2q?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


MULTI CAMERA RECORDER
Deze app voor Windows 10 is niet gratis ($14,99). Maar wel super handig: je kan namelijk video opnemen van verschillende camera's tegelijk. De opnametijd is onbeperkt, en evenzo het aantal aangesloten camera's.
https://www.microsoft.com/en-us/p/multi-camera-recorder/9n3xlq882kqq?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


TOUCH GIS: BRENG GEOGRAFISCHE DATA IN KAART
Voor sommige beroepen zal deze app enorm handig zijn. Je kan data over verplaatsingen automatisch bijhouden bijvoorbeeld, maar ook allerlei Geo-data invoeren en bewerken. De app is niet goedkoop (licenties vanaf $299 per jaar, met speciale prijzen voor non-profits en educatieve instellingen), maar voor professionals een handige tool.
https://www.touchgis.app/pricing


NEDERLANDSTALIGE APP: WANDA

Dit is een gratis app van het Instituut voor Tropische Geneeskundige Antwerpen. Je vindt er informatie over de gezondheidsrisico's in landen - informatie die je absoluut nodig hebt wanneer je naar exotische oorden reist. Bovendien zal je, wanneer je je in een bepaald land bevindt en er daar een outbreak is van een bepaalde ziekte, onmiddellijk een pushmelding krijgen.
Je kan de informatie ook op de website bekijken.
https://www.wanda.be/nl/
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.instituuttropischegeneeskunde.app
https://itunes.apple.com/be/app/wanda/id1474207982


VRIJDAG APPDAG: COMETIN
Dit is een selectie tweaks en tricks voor Androidtoestellen, waarbij de Dynamic Modules functie van Google I/O 2019 toegepast wordt. Hierbij worden de modules enkel naar jouw toestel gedownload die jij nodig vindt, en zij zijn afkomstig van de Google Play Store.
https://play.google.com/store/apps/details?id=host.stjin.cometin
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men kan beter behangen scheppen in een roos,
dan haar wortel onder de microscoop houden.
-Oscar Wilde-