Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/11/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1132 van 16/11/2019Gegroet lezer,

Bent u ondertussen ook al een 'ik wil wel maar ik kan niet" cord-cutter of kabelknipper geworden - die een abonnement heeft op Netflix, maar toch nog altijd zijn kabelabonnement blijft betalen, om nog 'lineair' te kunnen kijken? Die de tv opzet op een bepaald uur om dan de rest van de avond, zolang het interessant is, naar die zender te blijven kijken - maar daarna overschakelt naar favoriete reeksen op Netflix?

Wel, wij hebben slecht nieuws voor u. Niet alleen betaal je dan nu voor je kabelabonnement plus Netflix, maar in de toekomst zal je wellicht nog meer moeten betalen, wil je àlle favoriete reeksen kunnen bekijken. Niet alleen Netflix dus, maar ook Amazon Prime, Disney, Apple TV Plus, en een aanbieder die wij in deze editie vermelden: Lumiere.com. En dat kost je uiteraard heel veel geld.

Hopelijk komt er binnenkort een oplossing, en staat er een aanbieder op, die alle abonnementen combineert in één aanbod, dat veel beter betaalbaar is dan de som van de onderdelen. Wij duimen alvast!

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE CARD ONDER VUUR WEGENS VERMEEND SEKSISME
Een tweet van een Amerikaanse ondernemer, ene David Heinemeier Hansson ging, verleden week viraal, en leidde zelfs tot een onderzoek door de Wall Street regulator. Wat is er aan de hand? Wel, deze man bekloeg zich erover dat zowel hijzelf als zijn echtgenote een Apple Card aanvroegen. En dat hijzelf een kredietopening kreeg die 20 keer hoger lag dan wat zijn echtgenote kreeg.

Meer nog: waar de man het opgenomen geld in schijven mocht terugbetalen, moest zijn echtgenote telkenmale het opgenomen bedrag volledig in één keer terugbetalen. Bovendien moest zij dan een maand wachten, tot die betaling verwerkt was, om opnieuw geld te kunnen opnemen.

Kortom: zijn vrouw werd als een slechter kredietrisico beschouwd dan hijzelf, alhoewel ze al lang samen getrouwd waren, een gezamenlijke belastingaangifte indienen - dus dezelfde omstandigheden delen. De man ging zelfs zover om een abonnement te betalen op een kredietdienst, die dan uitzocht wat de kredietscore van zijn echtgenote en van hemzelf was. En het bleek dat die van zijn echtgenote hoger lag dan die van hemzelf!

Toen de man daarover contact opnam met Apple, kon men hem enkel vertellen dat 'het algoritme' dit bepaalde. En dat het algoritme niet discrimineert of vooringenomen is. Toen de tweet (1) viraal ging, kreeg de man, @dhh, zelfs een antwoord van medeoprichter van Apple Steve Wozniak. Die bevestigde dat hijzelf een 10x hogere kredietlimiet kreeg dan zijn vrouw, alhoewel zij een gezamenlijke rekening hebben.

En nu begint de Amerikaanse overheid zich te bemoeien met de zaak. Een Wall Street regulator buigt zich over de kredietkaartpraktijken van Goldman Sachs, het bedrijf waarmee Apple Card in zee gegaan is. Wordt vervolgd (2)
https://twitter.com/dhh/status/1192540900393705474
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-09/viral-tweet-about-apple-card-leads-to-probe-into-goldman-sachsINTERNET FREEDOM RAPPORT: DESINFORMATIE WERKT BETER DAN CENSUUR
Freedom House, een instelling die al in 1941 opgericht werd door Wendell Wilkie en Eleanor Roosevelt, heeft zijn rapport over vrijheid op het internet gepubliceerd. En het zal je niet verwonderen dat die vrijheid wereldwijd achteruitgaat. IJsland en Estland blijven bovenaan de rangschikking. China en Iran onderaan.

Maar er valt een belangrijke trend op te merken. Censuur is één van de factoren die in het rapport gemeten worden, desinformatie en propaganda zijn andere. En bij dat laatste valt een duidelijke stijging te merken. Volgens het rapport zouden vele overheden begrepen hebben dat propaganda op de sociale media beter werkt dan censuur.

Het surveilleren van mensen neemt ook toe, zodat mensen zich niet meer vrij durven uiten op de sociale media. Want steeds vaker wordt aan de grens gekeken naar wat een burger op het internet gezegd heeft, vooraleer hij toegang krijgt tot het land. Zowel China als de VS hebben het monitoren van de sociale media opgevoerd.

Geen goed nieuws dus...
https://techcrunch.com/2019/11/04/disinformation-censorship-freedom-house/TWITTER WAARSCHUWT VOOR DEEPFAKES
Anderzijds is er dan weer goed nieuws over de betrouwbaarheid van het internet. Want Twitter heeft een nieuw beleid aangekondigd om deepfakes en andere gemanipuleerde media te bestrijden. Foto's, video's en audio die veranderd werden om hetgeen er origineel in gezegd werd, te veranderen, komen immers steeds vaker voor en zijn een gevaarlijk middel om de burgers te misleiden, te beïnvloeden. Dankzij artificiële intelligentie zijn die deepfakes immers zo goed geworden, dat het moeilijk geworden is om ze te herkennen.

Twitter heeft nu een beleid aangekondigd en legt die plannen voor aan het publiek voor commentaar. Volgens die plannen zou Twitter wel trachten om deepfakes te herkennen, maar ze niet verwijderen. Er zal een melding geplaatst worden bij een tweet waarin gemanipuleerde media gedeeld worden. En wanneer jij een dergelijke tweet wil delen, krijg je ook een waarschuwing. Bij die waarschuwing wordt ook een link geplaatst, bijvoorbeeld naar een nieuwsartikel, zodat je kan lezen waarom verschillende bronnen menen dat de media gemanipuleerd werden.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/11/11/twitter-drafts-a-deepfake-policy-that-would-label-and-warn-but-not-remove-manipulated-media/CHINA WORDT EEN STRENGE OUDER
Voor de zoveelste keer heeft China bewezen dat het zijn burgers goed in de hand wil houden. Ook de kinderen.

Het land heeft nu namelijk regels uitgevaardigd, die het spelen van games aan banden moet leggen. Al wie jonger is dan 18 jaar, mag geen online games spelen tussen 22.00 en 08.00 uur 's ochtends. Bovendien mogen zij op weekdagen slechts maximaal 90 minuten online games spelen - tijdens het weekend en op feestdagen zijn de regels wat losser, en mogen zij 3 uren spelen.

Er zijn ook limieten opgelegd voor het bedrag dat zij per maand mogen spenderen aan games: 200 yuan ($22) per maand voor wie tussen de 8 en 16 is, en 400 yuan ($44) voor wie 16 tot 18 jaar oud is.

En het is de Chinese overheid menens, want er zal een uniek identificatiesysteem komen voor het hele land, om identiteit en leeftijd te verifiëren. Een redelijk streng beleid, dat misschien toch wel eens aangepast zal kunnen worden, zo menen waarnemers, wanneer China ontdekt dat e-sports door miljoenen mensen gevolgd worden, en het zijn burgers wil aanmoedigen om daarin uit te blinken...

Meer bij BBC.
https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-50315960GOOGLE PROJECT NIGHTINGALE: GOOGLE BEMACHTIGT GEZONDHEIDSGEGEVENS MILJOENEN AMERIKANEN
De ergste nachtmerries van miljoenen Amerikanen worden waarheid: dat een data-slokop zoals Google hun medische data zou bemachtigen. Google kon de hand leggen op die data door een deal af te sluiten met Ascension, een groot bedrijf actief in de gezondheidszorg, dat 2.600 hospitalen beheert. Door deze samenwerking zou Google toegang hebben tot laboresultaten, diagnoses, gegevens over hospitalisering en geboortedata.

Het ergste van dit alles is dat dit in het grootste geheim gebeurt: noch artsen noch patiënten werden verteld dat Google deze informatie kan zien.  Laat staan dat hun toestemming hiervoor gevraagd werd. Bovendien is deze samenwerking al langer aan de gang: Google had sinds verleden jaar toegang tot de data, en die toegang werd deze zomer nog verder uitgebreid.

Google mag nu nog honderden keren proberen de gemoederen te bedaren, door te bezweren dat het zich aan de standaardregels zal houden die in de medische industrie gelden. En dat het de gegevens van patiënten niet zal combineren met de data die Google heeft over jou als consument. 

Uiteraard heeft Google het beste met ons voor, bij deze nieuwe stap om nog meer gegevens over ons te verzamelen - het bedrijf Ascension zegt dat de deal zou moeten helpen om de verzorging van patiënten te verbeteren en artsen bij te staan met behulp van artificiële intelligentie.

Toch even slikken wanneer je het bericht leest. Vooral omdat je verleden week ook kon lezen dat Google de maker van slimme trackers, Fitbit, overgenomen heeft...
https://www.bbc.com/news/technology-50388464
https://www.wired.com/story/google-is-slurping-up-health-dataand-it-looks-totally-legal/FACEBOOK LAAT JE ZELF BEPALEN WELKE TOOLS ER IN JE APP VERSCHIJNEN
Ben je de rode bolletjes met meldingen op je startscherm van Facebook beu? En ben je niet geïnteresseerd in Facebook Marketplace, maar blijft het toch je schermruimte onnodig innemen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Want Facebook laat je voortaan toe om in de navigatiebalk van je Facebook app zelf te bepalen wat daar verschijnt.

Dat wordt mogelijk dankzij een nieuwe optie die Shortcut Bar Settings heet. Daarmee kan je bepaalde tabs uit de app verwijderen: Marketplace, Watch, Groups, Events, Profile Friend Requests, News, Today In, Gaming, Dating. Maar je kan ook gewoon aangeven dat je de rode puntjes met de nieuwe meldingen niet meer wil zien.

Momenteel wordt deze optie uitgerold voor de gebruikers van iOS, later gevolgd door Android.
https://techcrunch.com/2019/11/11/facebook-shortcut-bar-settings/BINNENLAND: WAT BEDOELT ORANGE MET DE OPVOLGER VAN SMS
Verleden week werd het aangekondigd: mobiele provider Orange zou 'de opvolger van de sms' in België aanbieden. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen?

Wel, het gaat om een protocol dat RCS heet of Rich Communication Services. Een communicatieprotocol dat al 11 jaar geleden ontwikkeld werd en inderdaad bedoeld was als opvolger voor de sms, maar nooit echt doorgebroken is. Want op dat moment waren er over al "slimme telefoons", smartphones, met een internetverbinding. En tools zoals WhatsApp en Facebook Messenger werden in een mum van tijd populair.

Zo populair, dat de jongeren van nu helemaal geen sms meer gebruiken, doch enkel nog whatsappen of facetime'n.

Maar er zijn nog altijd landen waar het internet niet overal voorhanden is. En dus vond Google het in 2018 een goed idee om RCS terug nieuw leven in te blazen, zodat gebruikers met een Android-toestel via dit protocol met elkaar zouden kunnen chatten, ook als zij geen internetabonnement hebben voor hun mobiel toestel.

Voorwaarde is wel dat de provider dit protocol ondersteunt. En dat is wat Orange nu als eerste in België doet.
https://corporate.orange.be/nl/news-medias/orange-belgium-lanceert-chat-messages-de-nieuwe-generatie-van-smsjes-voor-androidBINNENLAND: VAB VRAAGT DUIDELIJKE WETGEVING VOOR HET PARKEREN VAN DEELSTEPS
Mobiliteitsvereniging VAB vraagt dat de overheid een voorbeeld neemt aan Parijs. Ook daar was er overlast door deelsteps die overal her en der achtergelaten werden, met hinder voor de andere weggebruikers én voetgangers. Om het niet eens te hebben over blinden, die het sowieso al niet gemakkelijk hebben op de straat, en nu voortdurend geconfronteerd worden met deze obstakels.

In Parijs bestaat er namelijk een systeem waarbij verkeerd geparkeerde steps een boete krijgen van 35 euro. Of in beslag genomen worden, waarbij er 10 euro per dag gevraagd wordt tot de step opgehaald wordt, plus een boete van 49 euro. De boete wordt aangerekend aan het bedrijf dat de steps verhuurt, en dat op zijn beurt die boete doorrekent aan de gebruiker die de step verkeerd geparkeerd heeft.

Dit wil wel zeggen dat er ook gezorgd moet worden voor speciale plekken waar de steps wél achtergelaten mogen worden. Sinds deze maatregelen ingevoerd werden in Parijs, is het fout parkeren er flink gedaald. Aan onze Belgische steden dus om het voorbeeld te volgen!
https://www.demorgen.be/nieuws/vab-vraagt-boetes-voor-achtergelaten-deelsteps~b45bec0f/BINNENLAND: VR BELEVING OP ANTWERPSE WINTERFESTIJN
Dit jaar pakt de stad Antwerpen, naast de klassiekers zoals een ijsschaatspiste, of een Wintermarkt, tijdens de feestdagen ook uit met wat virtuele werkelijkheid.

Zo komt er een speciale virtual reality dome op het Steenplein. Daar kunnen gamers met een VR-bril verschillende games spelen. Op datzelfde plein komt er ook een escape room. Thema: deelnemers moeten Antwerpen redden van een koudegolf. Een game duurt ongeveer 20 minuten, en 2 tot 5 mensen kunnen aan een spel deelnemen.

Wat zeker en vast ook de moeite waard wordt, is het virtuele bos dat op de nabij gelegen Handschoenmarkt gecreëerd zal worden. Het zijn de mensen van De Grote Schijn die met licht en natuurlijke materialen voor een feeëriek bos zullen zorgen. En afgaande op de prachtige verlichting, die zij tijdens de avondwandeling in het bos van Ter Rivierenhof creëerden, wordt het een lust voor het oog. Bekijk zelf maar eens het filmpje van deze wandeling...
https://www.gva.be/cnt/dmf20191106_04703483/winter-in-antwerpen-pakt-uit-met-magisch-winterbos-aan-kathedraal-escape-room-en-virtual-reality?adh_i=
https://degroteschijn.be/
https://www.youtube.com/watch?v=oY6_hxhL_ZAAPPLE: NIEUWE MACBOOK PRO VOOR WIE HET BETALEN KAN
Vandaag wat nieuws van Apple. Om te beginnen: het heeft een nieuwe 16 inch MacBook Pro voorgesteld, die vanaf december in de winkel zal liggen. Die moet de 15 inch MacBook Pro vervangen, maar dat inchje verschil geeft eigenlijk geen groter toestel.

Voor dit toestel is Apple afgestapt van het vlinder-mechanisme voor het klavier, waarover het veel klachten had van gebruikers; in de plaats is iets wat een scissor-switch heet (schaar-mechanisme). Verder een fysieke escape-toets links van de Touchbar, de bovenste rij knoppen die eigenlijk uit een aanraakscherm bestaat.

De batterij geeft je 11 uur 'wireless web', er zijn 6 luidsprekers aan boord, en je kan zelf specs kiezen: van een 6 core i7 tot een 8-Core i9 processor, van 16 tot 64 GB RAM, van 512 GB tot 8 TB opslagruimte.

Je moet er wel voor betalen: afhankelijk van je keuze betaal je vanaf $2.399 tot $6.099.

Wat een hele boterham is. Maar waarnemers wijzen erop dat dit toch nog altijd veel minder is dan de iMac Pro, die pas echt stukken van mensen kost, en eigenlijk dezelfde specificaties heeft.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/11/13/20962380/apples-16-inch-macbook-pro-keyboard-screen-speakers-processorAPPLE MUSIC LANCEERT REPLAY
Een tweede bericht betreft een extra functie die Apple uitbrengt in zijn Apple Music dienst: Replay. Daarmee imiteert Apple eigenlijk Spotify, dat eerder ook al een dergelijke tool aan zijn betalende abonnees aanbood.

Het gaat om een soort terugblik op de muziek waarvan je in het voorbije jaar aangaf dat die jouw favoriete songs waren. Maar niet enkel voor dit jaar, de songs van 2019, ook voor de andere jaren dat je op Apple Music geabonneerd was. Nu zal dat nog niet veel zijn, want Apple Music bestaat nog niet zo lang. Maar het zal met de jaren dus wel leuker worden.

Die songs zitten dan in een playlist, die je aan jouw Apple Music bibliotheek kan toevoegen, en kan streamen, zelfs wanneer je offline bent. Je kan het speellijstje ook delen met anderen of posten op social media.

Meer bij TechCrunch.
https://beta.music.apple.com/replay
https://techcrunch.com/2019/11/13/apple-music-introduces-a-replay-a-playlist-of-your-top-songs-of-the-year/APPLE CHIEF MARKETING GEEFT AF OP CHROMEBOOKS
Dat een hoge piet bij Apple de eigen Apple producten zal verdedigen, is normaal. Maar de chief marketing bij Apple, Phil Schiller, heeft deze week toch onvoorzichtige woorden gebruikt daarbij.

In een interview kwam het onderwerp over de plaats die Chromebooks op de educatieve markt hebben. Die zijn in de VS namelijk goed voor ongeveer 60% van de markt voor laptops en tablets in de klas.

Schiller wees erop dat Apple een onderzoek uitgevoerd had, waaruit bleek dat kinderen die zich betrokken voelen, de beste resultaten behalen, en dat hoogkwalitatieve tech hen betrokken laat voelen. "Chromebooks doen dat echter niet. Chromebooks zijn in de klaslokalen beland omdat zij, eerlijk gezegd, goedkope testinstrumenten zijn voor de verplichte testen. Als alles wat je wil doen is kinderen testen, dan zal een goedkope notebook dat misschien doen. Maar zij gaan daarin niet slagen". Wat meteen al tot de titel leidde bij sommige nieuwsartikels dat Schiller meent dat kinderen niet gaan slagen, omdat zij geen iPad gebruiken in de klas. Maar vermoedelijk slaat de "zij" in die zinsnede op de notebooks, niet op de kinderen.

Deze vergoelijking terzijde: er is een reden waarom Chromebooks zo populair zijn in de klas. Eerstens omdat het echte laptops zijn, met klavier en al. Ten tweede omwille van de prijs: een Chromebook kost een school $150, vergeleken met $299 voor een iPad. Ten derde: een Chromebook is lekker ongecompliceerd en nuttig. En zelfs stijlvol. En tot slot: het is niet de technologie, maar de leerkracht die kinderen zich betrokken laat voelen - toch?
https://www.engadget.com/2019/11/13/apple-phil-schiller-on-chromebooks-in-schools/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GLAZEN PLAAT ALS OPSLAGMEDIUM
We komen nog even terug op Microsoft Ignite, de conferentie voor ontwikkelaars die verleden week gehouden werd. Want in het kader van die conferentie werd een nieuw opslagmedium aangekondigd. Microsoft en Warner Brothers melden namelijk dat zij de film Superman opgeslagen hebben op een vierkante glazen schijf met een zijde van 7,5 cm en ongeveer 2 mm dik.

Dit nieuwe opslagmedium is het resultaat van Project Silica, een partnerschap tussen Microsoft en de University of Southampton Optoelectronics Research Center, om samen een duurzame koude opslag te creëren, die op lange termijn dingen vasthoudt. Bij dit medium brandt een laser kleine geometrische vormen in het glas, die 'voxels' genoemd worden, met meerdere bits in elke voxel, en met 74 of meer lagen ervan in het glas.

Om de data te lezen, wordt er licht doorheen het glas gestuurd naar een lezer die een beetje op een microscoop lijkt. En die gebruikt machine learning om de data te interpreteren.

Het zal nog even duren eer je dit medium in de winkel ziet liggen want momenteel moet er nog gewerkt worden aan één enkel toestel dat zowel de data kan lezen als schrijven, en de opslagcapaciteit van het glas moet ook nog verhoogd worden.
https://variety.com/2019/film/news/project-silica-superman-warner-bros-microsoft-1203390459/


 
 


 
De nieuwe oogst


   
CALLY: ORGANISEER EEN EVENEMENT
Of het nu om een etentje met vrienden of een vergadering met collega's gaat: het is niet altijd simpel om de juiste plek en tijd te vinden die voor iedereen gepast is.
Deze website wil je hierbij helpen: je bepaalt het soort evenement, de mogelijke datums, en nodigt de anderen uit. Zij geven dan aan welke datum hen uitkomt, zodat je tot een datum komt die voor de meeste deelnemers geschikt is.
Van deze dienst bestaat er ook een app voor Android en iOS.
[Taal: ENG]
https://cally.com/


SQUAWK: VAN EEN TWEET EEN VIDEO MAKEN
Gedaan met screenshots te maken van tweets - met deze online tool maak je er een video van die je kan delen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Een mooie tool, het enige wat ons niet duidelijk is, is of hij de tweet ook nog weergeeft als video, wanneer de oorspronkelijke tweet verwijderd werd (of de hele account).
Taal: ENG]
https://www.squawk.dev/?ref=producthunt


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VRT NIEUWS VOOR JONGEREN OP YOUTUBE

Wanneer de jongeren zich afwenden van de 'gewone' tv, en de openbare zender hen toch wil bereiken, dan is het zaak om de jongeren op te zoeken op de plekken waar zij wél uithangen. Zoals YouTube. En dus heeft de VRT een kanaal geopend op YouTube: Labels.
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/watch?v=oRkyZ4sV0nk&feature=emb_title


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LUYSTER
Deze website behoort toe aan een groep creatievelingen die prachtige podcasts maken. Onder andere de verhalen van Relaas, maar ook de heel intimistische 'Radio Begijnenstraat'. Via de website blijf je op de hoogte van de nieuwe projecten.
[Taal: NL]
https://www.luyster.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KUNSTWERKT
Deze website toont niet alleen werken van kunstenaars, maar ondersteunt hen ook. Door workshops, expomaterialen, uitleenkoffers, enz. Bezoek alvast de galerijen om kennis te maken met de kunstenaars.
[Taal: NL]
https://www.kunstwerkt.be/webgalerie


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS MULTIMEDIA: VTM  LANCEERT INTERACTIEF VERHAAL
In dit verhaal, dat je op de website van VTM kan volgen, beslis jijzelf hoe het verhaal evolueert, door op scharniermomenten een keuze te maken. Centrale figuur in dit verhaal is Olga Reyers, die research doet in een archief om zich in te leven in een nieuwe rol. Er zijn 11 verschillende eindes mogelijk.
[Taal: NL]
https://vtm.be/beslis-mee-over-het-lot-van-olga-leyers
  

VRIJDAG MULTIMEDIA: LUMIERESERIES

We kennen met zijn allen Netflix, en nu maken we stilaan kennis met concurrenten zoals Amazon Prime, TVPlus van Apple, en Disney.
Maar blijkbaar zijn er nog veel meer andere aanbieders van films en reeksen - namelijk de productiehuizen. Ook HBO biedt bijvoorbeeld een abonnement aan. Lumiere.com, een productiehuis dat steengoede reeksen maakt, pakt het echter anders aan.  Daar kan je reeksen en films aankopen, en dan op je toestel bekijken.
[Taal: NL]
https://www.lumiereseries.com/nl/faq
https://www.lumiereseries.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: SCRIPTGIRL
Het wordt ondertussen wel erg veel, al die verschillende bronnen waar je films en reeksen vinden kan . Gelukkig zijn er enkele sites die je wegwijs maken. Een heel goede site met interessante besprekingen, waar we al veel tips gevonden hebben.
[Taal: NL]
https://www.scriptgirl.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: LEARNINGSYNTH
Met deze website kan je wat meer te weten komen over hoe synthesizers werken. Op de eerste pagina kan je aan de slag door een bolletje te bewegen, en zo synthesizergeluiden te maken. Op de volgende pagina's leer je meer over pitch, amplitude enz.
[Taal: ENG]
https://learningsynths.ableton.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch beeldhouwer, toneelspeler en voordrachtkunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Laloo
    Toneelstuk van Anton Tsjechov - https://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_zusters_(Tsjechov)
    Grootste evenement voor koren - https://nl.wikipedia.org/wiki/World_Choir_Games
    Lijst van Indonesische kabinetten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Indonesische_kabinetten
    Oscar voor het beste productieontwerp - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oscar_voor_beste_productieontwerp
    Amerikaanse horrorfilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eli_(2019)
    Franse filmregisseur, scenarioschrijver, acteur en producent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Pierre_Mocky
    Stromingen in de Democratische Partij (VS) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stromingen_in_de_Democratische_Partij
    Lourdesgrot en bidkapel in Nederlands Zuid-Limburg in de gemeente Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lourdesgrot_Sint_Pieter
    Indonesisch kabinet tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Hatta_I
    Belgisch kunstschilder en verbonden aan de Brugse School - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Vandenberghe


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Stakende Vlaamse vervoersmaatschappij - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Lijn_(vervoermaatschappij)
    Overleden wielerlegende - https://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_Poulidor
    Afzettingsprocedure tegen Donald Trump - https://nl.wikipedia.org/wiki/Afzettingsprocedure_tegen_Donald_Trump


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zwitserland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zwitserland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS

 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Eindelijk weer nieuwe Pokémon-games, maar fans zijn boos
https://www.ad.nl/tech/eindelijk-weer-nieuwe-pokemon-games-maar-fans-zijn-boos~a019ad2d/
- Dit zijn deze week de eerlijkste en beste tech-koopjes
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-deze-week-de-eerlijkste-en-beste-tech-koopjes~a5935af6/
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Wordt je kind gepest via internet? Dit zijn de waarschuwingen
https://computertaal.info/2019/11/15/wordt-je-kind-gepest-via-internet-dit-zijn-de-waarschuwingen/
- Pokémon GO!’s nieuwe features: wereldwijd battlen
https://computertaal.info/2019/11/05/pokemon-gos-nieuwe-features-wereldwijd-battlen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Twitter publiceert gedetailleerd beleid voor bannen van politieke advertenties
https://tweakers.net/nieuws/160016/twitter-publiceert-gedetailleerd-beleid-voor-bannen-van-politieke-advertenties.html
- Apple gaat apps rondom vaping verwijderen
https://tweakers.net/nieuws/160010/apple-gaat-apps-rondom-vaping-verwijderen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Palo Alto Networks komt met end-to-end netwerkbeveiliging
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/palo-alto-networks-komt-met-end-to-end-netwerkbeveiliging/article-news-1531879.html
- Artificiële intelligentie ontdekt dat de Aarde rond de Zon draait
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/artificiele-intelligentie-ontdekt-dat-de-aarde-rond-de-zon-draait/article-news-1531521.html*** TANDEMTECH


- De handelsoorlog tussen de VS en China wordt stilaan een data-oorlog
https://tandemtech.be/de-handelsoorlog-tussen-de-vs-en-china-wordt-stilaan-een-data-oorlog-286a12e9d386
- OnePlus 7T Pro review: kleine stapjes zorgen samen voor een grote sprong
https://tandemtech.be/oneplus-7t-pro-review-kleine-stapjes-zorgen-samen-voor-een-grote-sprong-18ec920ee26c*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Netlog-oprichter Toon Coppens betreedt markt van sportsupplementen met artificiële intelligentie
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/hoe-netlog-oprichter-toon-coppens-de-markt-van-sportsupplementen-betreedt-met-artificiele-intelligentie
- In de marge: jonge Belgische groeibedrijven hebben te weinig aandacht voor hun bestuursorganen
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-jonge-belgische-groeibedrijven-hebben-te-weinig-aandacht-voor-hun-bestuursorganen 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: GOOGLE MAPS BEGELEIDT BLINDEN

Google heeft zijn begeleiding voor mensen met visuele beperkingen uitgebreid. De gesproken hulp zal nu ook meer gedetailleerd een route kunnen beschrijven. Deze functie werd, aldus Betanews, volledig door en voor mensen met visuele beperkingen gemaakt.
https://betanews.com/2019/10/10/google-maps-voice-guidance-blind/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


GETLEGIT: DEEL LIJSTJES MET VRIENDEN


Lijstjes maken, we doen het allemaal wel. De restaurants waar we gaan eten, de podcasts die we beluisteren, de boeken die we lezen, de series die we op Netflix goed vinden... Met deze app kan je dit soort lijstjes delen met anderen, zodat zij via jouw tips op je lijst, zelf dingen kunnen ontdekken.
(iOS / Android)
https://getlegit.app/


PDF MERGER EN SPLITTER
Met deze gratis app voor Windows 10 kan je verschillende PDF-documenten tot één geheel combineren, of een PDF opsplitsen in verschillende documenten.
Het gebruik is heel simpel. Wil je een document splitsen, laad dan het hele document in de app, bepaal de range die je wil extraheren, en klik op de Split PDF button.
Om PDF documenten samen te smelten, laad dan minstens twee documenten in, en klik op Merge om het proces te starten.
https://www.microsoft.com/en-us/p/pdf-merger-splitter-free-pdf-splitter-to-extract-pdf-and-combine-pdf/9p4tcns9h432?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


VRIJDAG APPS: WEERBERICHTEN


Een app op je smartphone, die je kan zeggen of je een paraplu moet meenemen wanneer je nu naar buiten wil gaan, dat is super handig. Weer-apps  zijn o zo handig - maar ze moeten wel juist zijn. Dit artikel van CNet reikt je 5 weer-apps aan, sommige gratis, sommige betalend. (Bron: Wim W)
Het zijn apps die wij nog niet kenden, en sommige lijken ons erg interessant door de vele informatie die zij bieden.
[Taal: ENG]
https://download.cnet.com/news/5-best-weather-apps-with-the-most-accurate-forecast/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het ongeluk dwingt ons datgene als reëel te erkennen
wat wij niet voor mogelijk hielden.
-Simone Weil-