Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/11/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1130 van 2/11/2019Gegroet lezer,

Een korte week, met 1 november als vrije dag, en dus ook een iets kortere Netties. Wat ons nog altijd blij verrast, is dat onze lezers zoveel sympathie hebben voor dit e-zine. Mensen die ons mailen omdat zij enkele nummers missen - mensen die reageren op een artikel, en ja, Jan VR, dan kijken wij vooral naar jou :)

Netties is altijd kleinschalig gebleven, en wij danken alle lezers die ons al die jaren zijn blijven volgen. Wij hopen jullie nog vele jaren te kunnen boeien met onze berichten - in binnenkort ook ons 24e jaar! Bijna een kwart eeuw, we mogen er niet aan denken!

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
COMPLEET NIEUWE ZOEKMANIER BIJ GOOGLE: BERT
Ken je BERT al? Dat is een nieuwe technologie van Google: Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Een mondvol, die eigenlijk, simpel gezegd, betekent dat er rekening gehouden wordt met natuurlijke taal bij de zoekopdrachten. En Google zal dat nu verwerken in zijn core zoekalgoritme.

Concreet wil dat zeggen dat de techniek ervoor zorgt dat de algoritmes beter de zoekopdrachten begrijpen, met name de manier waarop woorden in een zin verband met elkaar houden.  Voor zover wij het begrepen hebben, is dat deze nieuwe manier van zoeken bijvoorbeeld wél rekening houdt met woorden die voorheen te algemeen geacht werden, zoals "niet" of "geen".

Een voorbeeld: "Can you get medicine for someone pharmacy" zal het nu interpreteren als een vraag of je medicijnen kan afhalen voor een ander, en niet als een opdracht om een lijstje met apotheken te geven. En "Parking on a hill with no curb", daarbij zal de zoektool begrijpen dat "no" belangrijk is, en dat degene die de opdracht intikt een parkeerplaats zoekt op een heuvel, maar niet met een helling.

Google heeft deze methode al 10 maanden geleden stilaan ingevoerd, en meent dat zij de resultaten voor minstens 1 op 10 zoekopdrachten zal veranderen. Uiteraard ging er aan deze invoering een uitgebreide reeks A/B testen vooraf, en werd er uitgebreide feedback gevraagd van gebruikers.
https://www.theverge.com/2019/10/25/20931657/google-bert-search-context-algorithm-change-10-percent-langaugeFACEBOOK NOG EENS EEN NEWS PRODUCT
Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg ligt langs alle kanten onder vuur. Het zou te weinig doen aan nepnieuws bijvoorbeeld, en dat zit Zuckerberg hoog. Daarom heeft hij een nieuw initiatief ontwikkeld: een tabblad News, dat in een beperkte test uitgerold wordt in de VS, naast een bookmark in de Facebook app.

Voor deze rubriek werkt het samen met kranten zoals The New York Times, Nieman Lab Report, Chicago Tribune en the Dallas Morning News, en kranten uit Philadelphia DC, Miami, Houston, Atlanta en Boston. Artikels van die kranten zullen door een algoritme gekozen worden, maar er hoort ook een menselijke interventie bij.

Er zullen rubrieken zijn zoals business, entertainment, health, science & technology en sport. Het zullen de journalisten zijn die artikels kiezen voor de verhalen in deze tab.

Op zich een goede zaak. Maar toch zijn er enkele bedenkingen. Bijvoorbeeld dat jij niet zelf bronnen kan toevoegen. Enkel media die zich aangemeld hebben voor de 'News Page Index' komen in aanmerking voor opname in dit tabblad.

Het goede is dan weer dat een deel van de uitgevers die aan het project deelnemen, betaald zullen worden (1).

Opvallend: tot de nieuwsbronnen behoort ook Breitbart, een website die ervan beschuldigd wordt een heel ander klokje te laten luiden dan de mainstream media - en dat regelmatig nepnieuws en complottheorieën brengt. Zuckerberg verdedigde zich door te stellen dat er in die News tab content moet zitten die verschillende perspectieven vertegenwoordigt. Maar dat de uitgevers zich altijd zullen moeten houden aan de standaards van Facebook. Hierover meer bij The Verge en Business Insider (2)(3).
https://techcrunch.com/2019/10/25/facebook-news-tab/
https://www.theverge.com/2019/10/25/20932653/facebook-news-breitbart-mark-zuckerberg-statement-bias
https://www.businessinsider.com/facebook-includes-breitbart-news-high-quality-journalism-section-on-app-2019-10?r=US&IR=TUBER GAAT NOG EEN STAPJE VERDER MET FOODIE ERVARINGEN
Het is al een tijdje dat Uber met alle macht probeert te bewijzen dat het geen transportbedrijf is. En op die manier tracht onder de verplichting uit te komen om zijn chauffeurs als werknemers in te schrijven, en hen bovendien lonen te betalen volgens de barema's voor transportbedrijven.

Een van die zijsporen is Uber Eat, om maaltijden aan huis te brengen. Maar daar zit het aspect 'vervoer' nog altijd hoog in het businessplan. Daarom brengt Uber nu een aanbod uit met foodie ervaringen. Zoals kooklessen, en menu's die uit meerdere gangen bestaan.

Dit aanbod verschijnt bij Uber Eats onder een nieuwe tab, 'Moment', maar is momenteel voorbehouden voor een beperkte testgroep, in San Francisco.  Momenteel kan men een ervaring boeken voor een kookklas Chinese dimsums van $75 en een vijfgangen Nigeriaans menu voor $55.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/10/26/uber-is-testing-selling-foodie-experiences-via-uber-eats/APPLE KONDIGT NIEUWE OORTJES AAN: AIRPODS PRO
Redelijk onverwacht heeft Apple een persmededeling uitgestuurd, waarin het de AirPods Pro aankondigt. Een klasse hoger dus dan de 'gewone' AirPods, en dus reden om wat duurder te zijn.

Wie gehoopt had op een discreter oortje, die is eraan voor de moeite: ook deze nieuwe AirPods zijn nog altijd enkel in het wit verkrijgbaar, en het model is niet veranderd. Je blijft dus met een stuk tandenborstel in je oor rondlopen. Maar volgens sommigen is dat juist het succes van de AirPods. Want zij werken enkel met een iPhone, en zijn dus een statussymbool dat bevestigt dat jij tot de uitverkorenen behoort die een iPhone bezitten...

Maar terug naar de feiten. In deze Pro-versie zitten microfoontjes die geluid van buitenaf ontdekken, en dan elimineren - 'noise cancellation' dus.  Maar is dat niet gevaarlijk, helemaal geen geluid van buitenaf horen? Uiteraard moet je daarmee opletten, en is dat vooral bedoeld wanneer je bijvoorbeeld op de trein zit of op café. Op straat is dat niet aan te raden - maar daarvoor bestaat er dan een soort transparante modus, waarbij je toch nog wat omgevingsgeluid hoort.

Nog een nieuwigheid: deze versie hebben aanpasbare oorknopjes, zodat de oortjes beter passen in je oor, en dus beter blijven zitten. Er zijn drie tipjes bijgevoegd wanneer je een AirPods Pro koopt. Interessant: Apple heeft een audio test voorzien die je moet helpen om de juiste tipjes te kiezen.

De oortjes gaan zelf 4,5 uur mee, maar je kan ze terug laden, net als bij vorige versies, in de speciale houder die voor 24u luisterplezier zorgt.

Meer bij The Verge, waar je ook een filmpje vindt.
https://www.theverge.com/2019/10/28/20936454/apple-airpods-pro-new-release-date-price-noise-cancellation-design-immersive-sound
https://www.apple.com/newsroom/2019/10/apple-reveals-new-airpods-pro-available-october-30/APPLE LAAT GEBRUIKERS TANDENKNARSEN DOOR KNOP TE VERPLAATSEN
Blijven we nog even bij Apple? Want bij Gizmodo vonden we een interessant artikel over een update die Apple in al zijn wijsheid gemaakt heeft aan de user interface in iOS 13 - een update die heel wat gebruikers heeft laten knarsetanden.

Het lijkt iets triviaals - een knop die van plaats verandert. In dit geval gaat het om de knop in de e-mail app om iets naar de prullenmand te verwijzen. En die werd verplaatst van onderaan het scherm naar bovenaan rechts, vlak naast de knop om op de mail te antwoorden. Met als gevolg dat heel wat mensen per ongeluk de mail verwijderen.

Uiteraard is dat een kwestie van goed mikken, en zullen hopelijk de gebruikers na een tijdje aan deze ambiguïteit gewend raken. Maar het zorgt voor heel wat frustratie bij de gebruikers, zoals Gizmodo bericht.  Het spreekt van een fout die eigenlijk geen enkele goede designer zou mogen maken. Het artikel geeft wel de volgende tip: wil je geen mails per ongeluk wissen, dan moet je gewoon in de instellingen van de mail-app aangeven dat de app eerst aan jou moet vragen of je de verwijdering goedkeurt, vooraleer de mail te deleten.
https://gizmodo.com/iphone-users-are-accidentally-deleting-their-emails-tha-1839369595?rev=1572050539515INSTAGRAM BEPERKT HET BEKIJKEN VAN PUBLIEKE PROFIELEN
Ben je gewoon om Instagram foto's te bekijken, zonder in te loggen? Dan zal je binnenkort voor een onaangename verrassing staan: je zal dat niet meer kunnen doen.

Instagram geeft namelijk geen onbeperkte toegang meer tot de profielen op het sociale netwerk, wanneer jij niet ingelogd bent. Nadat je een aantal foto's of video's gezien hebt via je mobiele app of via de Instagram-website op je desktop, zal je de melding krijgen dat je moet inloggen of een account moet aanmaken. Doe je dat niet, dan gaat de deur voor jou dicht.

Voor alle duidelijkheid: kom je op bijvoorbeeld Twitter een link naar Instagram tegen, dan zal je die nog altijd kunnen aanklikken en bekijken. En je zal nog wel enkele andere foto's van die account kunnen bekijken - maar dan is het gedaan. Hoeveel foto's dat zijn, is niet duidelijk.

Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/socialmedia/2019/10/28/instagram-now-forces-people-to-sign-in-to-view-public-profiles/GOOGLE MAAKT NEW DOMEINEXTENSIE BESCHIKBAAR VOOR IEDEREEN
Een jaar geleden heeft Google iets speciaals gelanceerd, waarbij het gebruikmaakte van het feit dat het baas is van de nieuwe domeinextensie .new. Die .new werkte namelijk als een snelkoppeling om meteen nieuwe Google docs te kunnen maken. Met doc.new bijvoorbeeld in te tikken, kon je een nieuw Google Doc maken. Met .sheet.new een Google spreadsheet, enz.

Nu heeft Google aangekondigd dat die .new shortcuts ook gebruikt kunnen worden door anderen. Elk bedrijf of organisatie kan een domeinnaam registreren met de .new domeinextensie, en daarmee een shortcut maken die met de eigen web app werkt

Verschillende bedrijven hebben dat ondertussen al gedaan: Microsoft heeft zijn word.new om een nieuw Word-document op te starten. En Spotify heeft 'playlist.new' geregistreerd, Medium zijn story.new. Handig: je moet niet eerst naar die bepaalde webdienst surfen vooraleer je daar begint te werken, de webdienst wordt automatisch opgestart.

Er zit echter een 'maar' aan: je moet wel ingelogd zijn. Voor Google producten is dat geen probleem, want je bent meestal continue ingelogd in je Google account. Voor andere diensten moet je je wel eerst aanmelden - wat de ervaring minder gestroomlijnd maakt.

Meer uitleg bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/10/29/google-brings-its-new-domains-to-the-rest-of-the-web-including-to-spotify-microsoft-others/
https://techcrunch.com/2019/10/29/google-brings-its-new-domains-to-the-rest-of-the-web-including-to-spotify-microsoft-others/GOOGLE SEARCH ZAL GEEN FLASH CONTENT MEER INDEXEREN
Het is al langer bezig dat men Flash ten grave aan het dragen is. Het begon met Apple, dat geen Flash meer wou ondersteunen op zijn iPhone. Deze multimediabestanden (.swf) zorgden namelijk voor een hoog energieverbruik, en dus een batterij die minder lang mee ging.

Steeds meer bedrijven volgden het voorbeeld, en in 2017 verbond een groep internetbedrijven (waaronder ook Adobe zelf!) zich ertoe om Flash tegen 2020 te laten uitdoven. In de plaats daarvan zou men HTML5 gaan gebruiken, een algemeen aanvaarde webstandaard. De meeste webbrowsers, zoals Chrome, blokkeren tegenwoordig trouwens Flash content al standaard.

En nu heeft Google dus aangekondigd dat het in zijn zoekmachine geen .swf bestanden meer zal indexeren. Meer hierover bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2019/10/28/google-search-to-stop-indexing-flash-content-in-late-2019/NOG EEN NIEUWE UBER ACTIVITEIT: UBER MONEY
Je kon het de voorbije weken al vaker lezen, dat Uber nieuwe diensten lanceert. Uber Eats werd uitgebreid met koken aan huis bijvoorbeeld. En het maakt een slimme routeplanner waarbij je openbaar vervoer kan combineren een Uber-auto of een deelfiets - dit alles in de VS natuurlijk, en het valt nog af te wachten of het ook overwaait naar Europa.

Deze nieuwe activiteiten moeten de wetgever in de VS overtuigen dat Uber geen vervoersmaatschappij is, maar een bedrijf dat verschillende diensten levert. En dat het dus zijn chauffeurs niet als personeelsleden uit de (dure) transportsector moet inschrijven, maar mag behandelen als onderaannemers, freelancers.

Deze week is er nog een nieuwe activiteit bijgekomen: Uber Money. Dat is een digitale portefeuille, met bijhorende debet- en kredietkaarten. Het is daarbij de bedoeling dat de chauffeurs uit de hele wereld het geld dat zij verdienen op hun Uber wallet zetten, en daarmee dan bijvoorbeeld benzine voor hun wagen kopen, of eten, enz. Vergeet niet dat in verschillende landen waar Uber actief is (India, Brazilië, Peru, ...) waar mensen niet zo gemakkelijk toegang hebben tot een bank. Met deze Uber wallet hebben zij toch een deel van de faciliteiten die een bank geeft.

In die bepaalde gebieden start Uber zelfs met microkredieten. Een chauffeur kan bijvoorbeeld 's ochtends geld lenen om benzine te kopen, en 's avonds terugbetalen met het geld dat hij die dag verdiend heeft.

Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2019/10/28/uber-announces-deeper-push-into-financial-services-with-uber-money.htmlBINNENLAND: SMS BOT IN STRIJD TEGEN DRUGS
Toeval of niet: vandaag in onze reeks Binnenlandse Berichten, drie nieuwtjes over 'wereldstad' Antwerpen. Een eerste bericht heeft te maken met het feit dat de stad geconfronteerd wordt met een grote drugsproblematiek. Enerzijds de drugs die via de haven aangevoerd worden, en anderzijds het drugsgebruik in de stad zelf.

Deze week kon je lezen dat een actiegroep een wel originele actie op touw gezet heeft om drugsverslaafden op het rechte pad te houden. "Moeders tegen Drugs" werkte namelijk een sms-bot uit, de "Dealerbot", die zich als klant voordoet en de telefoonnummers van dealers opbelt. Maar in plaats van een bestelling te plaatsen, vaak in codewoorden, tracht de bot de dealer in een langer gesprek te betrekken. Doel: ondertussen is het telefoonnummer onbereikbaar.

De Antwerpse burgemeester reageert begripvol op het initiatief, maar maakt zich toch zorgen over de veiligheid van de initiatiefnemers.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191026_04686783?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeedBINNENLAND: PHISHINGBENDE OPGEPAKT
Het tweede bericht draait dan weer rond een phishingbende die in Antwerpen opgepakt werd, en waarbij 13 meerderjarigen en vijf 17-jarigen betrokken waren als daders.

De bende werkte zowel op het internet, waar ze via phishing wachtwoorden, gebruikersnamen en bankgegevens ontfutselden, als via 'shoulder surfing': over de schouder meekijken bij slachtoffers wanneer zij hun gegevens invoeren bij de bankautomaat, om daarna hun bankkaart te stelen.

Om te vermijden dat het gerecht hen op het spoor kwam, maakten zij gebruik van 'muilezels': mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden voor het overschrijven van het gestolen geld. De muilezels zelf weten het niet altijd, maar ook zij staan bloot aan gerechtelijke vervolging...
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/antwerpse-phishingbende-opgepakt/article-news-1524461.htmlBINNENLAND: BELGEN DOWNLOADEN NOG ALTIJD ILLEGAAL, MAAR ER IS BETERSCHAP
Uit een artikel bij Knack menen wij te mogen afleiden dat Netflix eigenlijk hetzelfde effect heeft als iTunes vroeger. Doordat het relatief goedkoop is om films te beluisteren, wordt er minder illegaal gedownload - net zoals er sinds iTunes en later Spotify nog erg weinig muziek illegaal gedeeld wordt via de P2P netwerken, omdat je voor een minimaal bedrag alle mogelijke muziek binnen handbereik hebt.

Een onderzoek van het European Union Intellectual Property Office bevestigt dit. Er werden 23.507 Europese jongeren tussen 15 en 24 ondervraagd, en daarbij gaf meer dan de helft aan in het voorbije jaar bewust niet meer illegaal gedownload of gestreamd te hebben. Bij een onderzoek uit 2016 was dat nog maar 40%.

In ons landje werden er 1.039 mensen ondervraagd, en daarvan gaf 31% toe nog illegaal muziek, films, series en games gebruikt te hebben.  Wat toch nog hoger ligt dan het Europees gemiddelde van 21%.
https://focus.knack.be/entertainment/online/belgische-jongeren-blijven-illegaal-downloaden-en-streamen/article-normal-1526243.html

 

 


 
De nieuwe oogst


   
POP THEORIES: VERHAALTJES ROND POPARTIESTEN

Deze website draait rond verhaaltjes die bedacht zijn door fans van muziekgroepen. Vaak erg vergezocht, maar wel leuk.
[Taal: ENG]
https://poptheories.com/


DEEPANGEL: FOTO BEWERKEN
Met deze website kan je de kracht van automatische media-manipulatie uittesten. Je kan er je eigen foto's uploaden om te bewerken, je kan een publieke Instagram account voorleggen aan de AI, of proberen om nepafbeeldingen te detecteren.
[Taal: ENG]
http://deepangel.media.mit.edu/


DE BESTE HORRORFILMS

Tja, Halloween komt eraan, en dan word je om de oren geslagen met allerlei creepy dingen. In dit artikel van PasteMagazine krijg je een lijstje met de 100 beste horrorfilms, in een eigenzinnige selectie van de redacteur. Inspiratie voor de herfstvakantie!
[Taal: ENG]
https://www.pastemagazine.com/articles/2019/10/best-horror-movies-of-all-time.html


INTERACTIEVE MAP VAN DE ELEMENTEN
Een website om te koesteren. Hier vind je namelijk de verschillende elementen volgens de tabel van Mendelejev. Met hun Engelse vertaling weliswaar, maar de tabel is op een heel interessante manier interactief. Met informatie over elk element, zoals kritieke temperatuur, smeltpunt, enz.
[Taal: ENG]
https://mendeleev.me/


PORTICO: JE REIS PLANNEN

Ben jij iemand die gewoon 'op de bonnefooi' op reis vertrekt, zo van 'ik zie wel waar ik terechtkom'? Dan is deze site echt niet aan jou besteed. Want hier kan je namelijk je reis volledig plannen vanuit je luie zetel. En naar het schijnt geeft de voorbereiding voor deze planmatige reizigers al minstens evenveel plezier als de reis zelf!
[Taal: ENG]
https://portico.travel/


SETERRA: GEOGRAFIE LEREN

Deze website biedt meer dan 300 quizzen aan die op landkaarten gebaseerd zijn (in 36 talen), met de bedoeling om zo aardrijkskunde te leren. Leer via de quizzen elk land op de wereld kennen, en te vinden op de landkaart. Ook de hoofdsteden, vlaggen, rivieren, meren enz. leer je.
Je kan de quizzen spelen via een app, via de website, of je kan de quizzen ook downloaden en printen, en zo spelen.
[Taal: ENG]
https://www.seterra.com/


DE WET VAN MURPHY
Weet jij eigenlijk wat de wet van Murphy inhoudt? En dat er ook varianten bestaan op die wetten? Deze verzameling vertelt je bijvoorbeeld over Dunbar's Number, dat het aantal mensen waarmee een persoon een stabiele sociale relatie kan onderhouden, 150 is.
Er zitten enkele leuke doordenkertjes bij...
https://i.redd.it/ouaak6kgvou31.jpg


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JUUL ANTHONISSEN
Jazzkenner Juul Anthonissen heeft tijdens zijn leven tal van grote jazzmusici naar Heist-op-den-Berg gehaald. En hij bouwde ook een enorme platencollectie uit. Op de nieuwe website JuulAnthonissen.be kan je kennismaken met die collectie, en verneem je meer over zijn leven.
http://wwwjuulanthonissen.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEBRUIKERSHANDLEIDINGEN
Naar aanleiding van ons artikel over gebruikershandleidingen, wees lezer Jan VR ons erop dat er ook een heel handige site is waar je handleidingen in het Nederlands kan vinden: Gebruikershandleidingen.com
Het handigste hierbij is: midden links op "categorieën" klikken,
dan bijvoorbeeld "huishoudelijk" aanklikken,
dan bijvoorbeeld "stofzuigers" aanklikken
en ten slotte op je "merk" klikken ...
Ook om te bookmarken.
[Taal: NL]
https://www.gebruikershandleiding.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van WikpediaWikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Nummer van Led Zeppelin - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tangerine_(Led_Zeppelin)
    Verzameling hunebedden in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Visbeker_Br%C3%A4utigam
    Amerikaans zanger en gitarist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tommy_Johnson_(bluesmusicus)
    Frans politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis-Ghislain_de_Bouteville
    Digitale geesteswetenschappen (voorlopig niet bewerkbaar i.v.m. schrijfwedstrijd) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Digitale_geesteswetenschappen
    Kosovaars profvoetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amir_Rrahmani
    Franse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie-Jos%C3%A9_Nat
    Eerste zwarte vrouwelijke Commissaris van Politie in Nederland én Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Georgine_Acton

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Hindoeïstisch feest, dit jaar op 27 oktober - https://nl.wikipedia.org/wiki/Divali
    Wereldkampioenschap rugby 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_rugby_2019
    Eerste vrouwelijke premier van België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sophie_Wilm%C3%A8s


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over film noir - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Film_noir
    Op 1 september begint een schrijfwedstrijd op de Nederlandstalige wikipedia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Schrijfwedstrijd


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- AirPods: verguisd in 2016, nu Apple's grootste succes
https://www.ad.nl/tech/airpods-verguisd-in-2016-nu-apple-s-grootste-succes~a52cb0e4/
- Hou inbrekers buiten met deze slimme toestellen
https://www.ad.nl/tech/hou-inbrekers-buiten-met-deze-slimme-toestellen~a0bc5f682/

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 - Samsung stelt smart tv-platform Tizen open voor andere televisiefabrikanten
https://elektrozine.be/samsung-stelt-smart-tv-platform-tizen-open-voor-andere-televisiefabrikanten/
- Apple AirPods Pro: overstappen of niet?
https://elektrozine.be/apple-airpods-pro-overstappen-of-niet/
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- EU waarschuwt voor cyberrisico’s van 5G
https://computertaal.info/2019/10/29/eu-waarschuwt-voor-cyberrisicos-van-5g-2/
- BBC nieuwsportaal op het Dark web
https://computertaal.info/2019/10/30/bbc-nieuwsportaal-op-het-dark-web/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google begint met uitrollen incognitomodus voor Maps op Android
https://tweakers.net/nieuws/159386/google-begint-met-uitrollen-incognitomodus-voor-maps-op-android.html
- Volocopter ontwikkelt transportdrone die 200 kilogram kan tillen
https://tweakers.net/nieuws/159370/volocopter-ontwikkelt-transportdrone-die-200-kilogram-kan-tillen.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- GBA gaf nog geen goedkeuring voor dataproject Kortrijk
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/gba-gaf-nog-geen-goedkeuring-voor-dataproject-kortrijk/article-news-1527203.html
- Phishing-mails in omloop met mailadres dat lijkt te verwijzen naar Brusselse politie
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/phishing-mails-in-omloop-met-mailadres-dat-lijkt-te-verwijzen-naar-brusselse-politie/article-news-1527005.html


*** TANDEMTECH


- OnePlus 7T review: wanneer het niet duurder moet zijn
https://tandemtech.be/oneplus-7t-review-7a440817ca11
- Het is de schuld van Facebook (en toch ook weer niet)
https://tandemtech.be/het-is-de-schuld-van-facebook-en-toch-ook-weer-niet-3be633b0c962*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Pijnloos bevallen met een VR-bril op? Deze Israëlische start-up komt binnenkort naar Europa
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/pijnloos-bevallen-met-een-vr-bril-op-deze-israelische-start-up-komt-binnenkort-naar-europa
- Deze selfmade ondernemer speelt in op de fietsgekte in België en Nederland: “Ondernemen is proberen. Vallen en opstaan, tot je iets vindt dat werkt”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/deze-selfmade-ondernemer-speelt-in-op-de-fietsgekte-in-belgie-en-nederland-ondernemen-is-proberen-vallen-en-opstaan-tot-je-iets-vindt-dat-werkt 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: UPDATE JE IPHONE 5 NU

Apple waarschuwt: alle iPhone 5-gebruikers moeten voor maandag 3 november updaten naar de nieuwste iOS versie (10.3.4). Doen ze dat niet, dan zou na die datum GPS locatie en alle functies die zich baseren op de correcte datum en tijd, inbegrepen de App Store, iCloud, e-mail en webbrowsing niet meer correct werken. Merk je die malfunctie, en wil je alsnog de update uitvoeren, dan word je geconfronteerd met een langdurig restoreproces, zo lees je bij MacWorld.
Doe het dus snel!
https://www.macworld.com/article/3448550/you-have-one-week-to-update-your-iphone-5-before-it-stops-working.html#tk.rss_allTIP: ZO WEERHOUD JE SIRI EN CO ERVAN OM JOUW GESPREKKEN UIT TE SCHRIJVEN
Je weet het ondertussen wel: de slimme assistenten in je slimme luidspreker sturen regelmatig opgenomen audio door naar derden, om die te laten uitschrijven en zo de technologie te verbeteren.
Veel mensen vinden het feit dat derden naar die opgenomen audio luisteren, een inbreuk op hun privacy. In dit artikel van Wired verneem je hoe je bij Siri, Alexa, Google Assitant en Cortana kan aangeven dat jij uit deze 'verbeterfunctie' wil stappen.
https://www.wired.com/story/keep-siri-alexa-google-assistant-recordings-private/?mbid=social_twitter
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SKENIO: MANAGER VOOR JE BOOKMARKS EN TABS
Deze add-on voor Chrome en Firefox, laat je toe om je favoriete websites te organiseren in kolommen en lijstjes. Telkens als je een nieuw tabblaadje opent, zal deze lijst meteen getoond worden zodat je simpel een link moet aanklikken.
[Taal:ENG]
https://qlearly.com/


WINDOWS APP: COMPARE TEXT
Dit is een gratis app, waarmee je twee tekstdocumenten kan vergelijken. Je kan de ondersteunde bestandsoorten (enkel .txt en .rtf) in de interface slepen, en vervolgens klik je op de compare button om ze te vergelijken. Je krijgt nu de verschillen te zien tussen beide documenten.
https://www.microsoft.com/en-us/p/compare-text/9nnp8xqz5dg4?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


TOUCHTASKS:: EXTRA ZONES OP JE SCHERM


Deze app voor Windows 10 zorgt ervoor dat je op je scherm extra zones kan aanmaken aan de randen van je scherm. En aan die zones kan je dan bepaalde functies toewijzen, zoals apps opstarten, een lijst met recente documenten, enz. De zones  worden geactiveerd met een klik in de zone.
https://www.stardock.com/news/496927/new-windows-touch-screen-app-lets-users-assign-actions-to-specific-screen-locations


NEDERLANDSTALIGE APP: TIJDMACHINE SINT-ANDRIES
Ook hier zitten we terug in Antwerpen: de app Tijdmachine Sint-Andries werd ontworpen door de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met Stad Antwerpen. Doel: je via AR laten weten wie er in de woningen woonde die je tegenkomt in de Sint-Andries wijk.
https://www.uantwerpen.be/en/projects/antwerp-time-machine/sint-andries-time-machine/tijdmachine-sint-andries/
https://apkpure.com/tijdmachine-sint-andries/be.zamia.timetravel2
https://apps.apple.com/tn/app/tijdmachine-sint-andries/id1482267152?l=ar

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Poëzie is de kunst zich op fraaie wijze te beklagen
over een verdriet dat men niet heeft.
-Prinses Marie Louise Karadja-