Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/10/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1128 van 19/10/2019



Gegroet lezer,

Als er één artikel is in deze editie waarvoor wij deze week uw extra aandacht willen vragen, dan is het dat bericht in onze hardware-rubriek over smartphones die volledig in Rwanda gefabriceerd worden. Het lijkt erop dat Afrika aan een inhaalbeweging begonnen is - ditmaal op eigen kracht, en gelukkig vrij van kolonisatoren...

Verder nog tal van leuke tips voor websites en progjes (tja, wij nemen toch nog graag deze naam even in de mond, in plaats van app, gewoon uit nostalgie...)

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




CHROME GEEFT MET MACHINE LEARNING EEN LABEL AAN AFBEELDINGEN
Vaak zitten webbouwers meer in met een mooie lay-out en met SEO dan met toegankelijkheid - voor àlle gebruikers, ook mensen met een visuele handicap. Nochtans voorziet de html-code in voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld blinden toch afbeeldingen te laten zien, via de alt= tag bij de afbeelding. De auteur van een artikel of de webbouwer moet maar gewoon die tag invullen, en de screenreader zal voorlezen waarover de afbeelding gaat.

Toch zijn er heel wat afbeeldingen zonder alt-tag op het web - en wij moeten toegeven dat ook wij aan dit euvel lijden. Google heeft nu in zijn Chrome browser een nieuwe functie ingebouwd, die gebruikmaakt van machine learning om afbeeldingen te leren herkennen en dan de afbeelding te beschrijven. Deze tool maakt gebruik van dezelfde technologie die ook de Google Lens aandrijft.

Om de bezoeker van de pagina duidelijk te maken dat het om een door machine learning aangemaakte beschrijving gaat, en niet de alt-tag, zal de screenreader van de bezoeker vermelden "appears to be", plus de beschrijving. En al zou de beschrijving er af en toe naast zitten, dan is het nog altijd beter dan de huidige situatie, voor wie met een screenreader of een braille display een website bezoekt waar de afbeeldingen geen alt-tag hebben. Want dan krijg je enkel het woord "image" of "image zonder label", of een de bestandsnaam van de afbeelding.

Meer bij Techspot.
https://tech.slashdot.org/story/19/10/12/0312228/new-chrome-feature-will-use-ai-to-describe-unlabelled-images-to-the-vision-impaired?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter
https://www.techspot.com/news/82286-chrome-now-uses-ai-describe-images-users-vision.html



FACEBOOK VERZAMELT DATA, MAAR DEZE KEER VOOR EEN GOED DOEL
In 2018 werd de non-profit Social Science One opgericht. De bedoeling: partnerschappen afsluiten tussen academici en databedrijven. Deze organisatie heeft al een tijdje geleden een akkoord gesloten met Facebook, waardoor het 32 miljoen links zou delen met de organisatie voor research. De dataset die erbij hoort zou ook het aantal keren bevatten dat een URL publiek gedeeld werd, wanneer het voor het eerst gedeeld werd, wanneer het gefactcheckt werd, het land waar de URL het meest gedeeld werd, en een samenvatting van de content van de site waar de link heenvoert.

Ook het aantal keren dat een link gemarkeerd werd als vals, en het aantal keren hij gedeeld werd zonder dat erop geklikt werd.

Heel interessante informatie, want zo kunnen wetenschappers de patronen van informatie en desinformatie bestuderen. Facebook heeft er in elk geval hard zijn best voor gedaan om alle informatie te verwijderen waarmee individuele personen geïdentificeerd zouden kunnen worden.

Mooi van Facebook - als het goed is, dan zeggen wij het ook! Tussen haakjes: wetenschappers die de data willen onderzoeken, mogen dat, maar zij moeten wel een studie voorstellen die dan door de Social Science One organisatie goedgekeurd moet worden. Maar eens goedgekeurd, is er geen beperking op het publiceren van de papers met de resultaten.
https://www.poynter.org/fact-checking/2019/what-can-researchers-find-among-the-32-million-urls-facebook-just-released-to-social-science-one/



APPLE GAAT ECHT VOLUIT VOOR EIGEN CONTENT
Het is Apple blijkbaar menens om eigen content, 'Apple Originals' te maken voor zijn Apple TV. Je zou denken dat het de rechten zou kopen op bestaande reeksen, maar de plannen van Apple gaan veel verder.

Dat blijkt uit een bericht bij HollywoodReporter: Apple heeft namelijk een vervolgseizoen besteld van 'Band of Brothers', een HBO-reeks, die uit 9 afleveringen zou bestaan. Het seizoen heet 'Masters of the Air', en Steven Spielberg, Gary Goetzman en Tom Hanks werken eraan mee. De reeks zal de eerste tv-serie zijn die Apple inhouse maakt, in zijn eigen TV-studio's nog wel. Andere reeksen die je in Apple TV+ zal te zien krijgen, worden gemaakt door externe productiebedrijven.

Neemt Apple een risico met deze reeks? Zij was heel populair, maar HBO heeft de reeks stopgezet omdat een nieuw seizoen met een prijskaartje van 250 miljoen dollar zou komen, en er onvoldoende inkomsten tegenover stonden.
https://www.hollywoodreporter.com/live-feed/apple-launches-house-studio-band-brothers-pacific-follow-up-1246746



EERSTE TOEPASSINGEN VAN APPLE CATALYST
Apple heeft een tijdje geleden Catalyst uitgebracht. Dat is een framework voor ontwikkelaars, waardoor zij iPad apps heel simpel naar macOS Catalina kunnen porteren. Het was even afwachten of de ontwikkelaars dit framework wel zouden lusten, want Netflix kondigde al meteen aan dat het niet met Catalyst zou werken.

Maar het kan verkeren - Twitter heeft eind verleden week zijn nieuwe app uitgebracht in de mac App Store. En vermits die op Catalyst gebaseerd is, kunnen enkel gebruikers die macOS Catalina draaien gebruikmaken van de nieuwe app.

The Verge merkt daarbij op dat Twitter meer gedaan heeft dan gewoon zijn oude iPad app door Catalyst te halen - want de UI, de user interface, is toch wel heel verschillend.
https://apps.apple.com/us/app/twitter-for-mac/id1482454543?mt=12
https://www.theverge.com/2019/10/10/20909170/twitter-mac-app-catalyst-macos-catalina-released



APPLE LEKT TOCH SOMMIGE GEGEVENS
Na twee positieve berichten over Apple, een iets eerder negatief bericht. Apple krijgt namelijk steeds meer commentaar omdat het gezwicht is voor de druk van China. Zoals je verleden week kon lezen, heeft het de app die de Hongkong-protestanten vertelde waar de politie zich bevond, eerst verwijderd, dan terug toegelaten, en tot slot opnieuw verwijderd uit de Apple App Store.

De officiële reden die Apple CEO Tim Cook daarvoor gaf in een memo aan het personeel was, dat de app misbruikt werd: hij vertelde namelijk ook aan mensen met minder goede bedoelingen zoals inbrekers, waar het veilig was om hun slag te slaan.  Maar dat kon de kritiek niet dempen.

Meer nog: die zwol maandag nog aan, toen bleek dat Apple, in het kader van zijn 'Fraudulent Website Warning' in iOS en macOS, de IP-adressen van gebruikers doorzendt naar de Chinese internetgroep Tencent.

In Safari gaat die functie namelijk kijken of de site die jij wil bezoeken, voorkomt op een lijst met frauduleuze websites of sites met malware. Die lijst wordt aangeleverd door verschillende providers, zoals Google, maar ook Tencent. En daarbij zou ook het IP-adres van de gebruiker meegestuurd worden - wat in het geval van Google wellicht de wenkbrauwen doet fronsen, maar bij Tencent heel wat gebruikers ongerust maakt.

Bij The Next Web vind je een heel goede technische uitleg, en ook de manier waarop je die safe browsing functie kan uitzetten bij iOS en macOS.
https://thenextweb.com/security/2019/10/14/apple-under-scrutiny-for-sending-safari-browsing-data-to-chinas-tencent/



DE SLIMME ASSISTENTEN VECHTEN HUN OORLOG UIT VIA JE OOR
Google heeft dinsdag zijn hardware-evenement gehouden, en daarbij werden veel leuke dingen voorgesteld - maar daarover in een volgend artikel meer. Een van die nieuwigheden was de Pixel Bud, volledig draadloze oorknopjes die ook werken met de Google Assistant. En dat laat verschillende waarnemers vermoeden dat de oorlog om de virtuele assistenten zich niet zozeer via de luidspreker in je huis, maar via het oortje zal afspelen.

Zoals Google het zelf zegt: wij kijken gemiddeld met zijn allen 100 keer naar onze smartphone, en meer dan de helft van die interacties duren minder dan 30 seconden: een song afspelen, een herinnering instellen of een routebeschrijving opvragen. En dat zijn eigenlijk dingen die je via de slimme assistenten ook kan doen. Gewoon "Hey Google" zeggen, en je assistent doet wat jij wil, zonder dat je je telefoon moet aanraken.

Google brengt dus zijn Pixel Buds uit in 2020. Volledig draadloos, met een batterijduur van 20 uur. De bluetoothverbinding zou lange afstanden aankunnen, 3 kamers verwijderd van je smartphone of zelfs een voetbalveld ver.  Deze oortjes kan je gebruiken met elk Android 6.0+ toestel, je hoeft geen Pixel toestel te hebben. Maar ook met bluetooth 4.0 laptops, tablets en iOS toestellen zal je de knopjes kunnen koppelen. Prijs: $180 (1).

Maar ook Apple heeft nieuwe oortjes uit - of liever "koptelefoons", want deze zijn wat robuuster dan de Airpods. Het gaat om de Beats Solo Pro, een on-ear model met actieve geluidsonderdrukking en 'Hey Siri' als woord om de slimme assistent wakker te maken. Iets duurder: 300 dollar (2).

Ook Microsoft heeft oortjes uitgebracht, en die zouden tot 24 uren meegaan (3).

Het wordt dringen voor jouw oor!
https://www.theverge.com/2019/10/15/20891651/new-google-pixel-buds-2-2019-wireless-features-bluetooth-price-release-date
https://www.theverge.com/2019/10/15/20913658/beats-solo-pro-noise-canceling-headphones-announced-features-specs-price
https://www.microsoft.com/en-us/p/new-surface-earbuds/920bnghqjshs?activetab=overview



WINDOWS TAMPER PROTECTION: NIEUWE BEVEILIGINGSTOOL VAN MICROSOFT
Microsoft heeft officieel aangekondigd dat zijn nieuwe Tamper Protection beschikbaar is als onderdeel van de Windows Defender Antivirus dienst.  Deze tool is, volgens Microsoft, essentieel om te voorkomen dat cybercriminelen de in Windows ingebouwde anti-malwarebescherming breken.

Je kan die functie op je computer vinden door in het zoekvak op je taakbalk  'Windows security' in te tikken, en die optie te selecteren. Kies vervolgens Virus & threat protection > Settings > Manage Settings > activeer hier Tamper Protection of zet het uit.

Je moet wel adminrechten hebben om dit te kunnen uitvoeren.

Het is in elk geval een mooi initiatief van Microsoft om je beter te beschermen!
https://thenextweb.com/security/2019/10/15/microsoft-rolls-out-windows-tamper-protection-for-windows-antivirus-to-keep-hackers-at-bay/



BINNENLAND: VRT MOET MEEWERKEN AAN VLAAMSE NETFLIX
In de nieuwe plannen van de Vlaamse regering staat dat ook de openbare omroep, de VRT, moet meewerken aan een Nederlandstalig / Vlaams initiatief, een soort Netflix. Enkele van de commerciële collega's, DGP Media (VTM en Q2) en De Persgroep Publishing (HLN, Humo en De Morgen) zitten al langer te vlassen op een dergelijk enthousiast.

Maar Telenet, dat eigenaar is van de commerciële zenders VIER, VIJF en ZES, is er niet voor gevonden. Vooral niet omdat Telenet zijn eigen on-demand aanbod heeft: Play More. Meer bij De Tijd (betaalmuur).

Tussen haakjes: er bestaat in feite al een Belgische Netflix, en weinig mensen weten dat eigenlijk. Het gaat om Uncut.be, waar je voor 7,99 euro per maand naar 'arthouse' films kan zien. Films dus voor de 'echte' liefhebber. Films die je niet meteen zal vinden bij Netflix, maar wel dé ideale manier om eindelijk in je eigen tempo de films te bekijken die je eigenlijk één keer in je leven gezien zou moeten hebben.

Wij overwegen alvast een abonnement...
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/vrt-moet-meedoen-met-vlaamse-netflix/10167556.html
https://www.uncut.be/



MOOI INITIATIEF: GRATIS ONLINE CURSUSSEN VIA DE BIB
Zijn bibliotheken ten dode opgeschreven nu mensen steeds minder naar de bib trekken om een boek te lenen? Het is inderdaad waar dat mensen sowieso minder boeken lezen, en als ze het doen, dan als e-boek. Bibliotheken hebben wel getracht het tij te keren door ook muziek (LP's en compact disks) en film (via CD) aan te bieden, maar die kan je tegenwoordig ook al via streaming krijgen - denk maar aan Spotify en Netflix.

Toch is de rol van de bibliotheek niet uitgespeeld. De bibliotheek was altijd al een ontmoetingscentrum, en op veel plekken wordt gewoon het accent verschoven naar dat aspect - met cursussen, tentoonstellingen, praatgroepen en meer.

De Antwerpse bibs hebben ook een origineel aspect opgestart, waarmee zij hun reden van bestaan blijven beklemtonen: via de account 'Mijn Bibliotheek' kan je daar online cursussen volgen. Het eerste proefproject liep in samenwerking met andere bibliotheken uit Vlaanderen en Brussel, en kende een groot succes.

Daarom werd beslist om het maximum aantal cursisten uit te breiden, zodat nu al 2.000 bibliotheekklanten gebruik kunnen maken van de cursussen.

Het gaat dan om taalcursussen, zoals Spaans, Frans en Italiaans, maar ook digitale fotografie, en zelfs Instagram.
https://atv.be/nieuws/gratis-onlinecursussen-van-de-antwerpse-bibs-groot-succes



DELIVEROO WIJZIGT BETALING KOERIERS
koerierOver de soms schrale betaling van de koeriers die in opdracht van Deliveroo en UberEats maaltijden en andere ronddragen, soms in barre omstandigheden, hebben we het al eerder gehad.

Er is de twijfel over het statuut - is de koerier een zelfstandige of een personeelslid in loondienst bij het bedrijf dat hem de opdrachten geeft? Er is discussie over de fooien die de klant aan de koeriers geeft. Maar er is ook discussie over het fiscaal statuut, zoals je kan lezen bij De Standaard (betaalmuur).

Want in België bestaat er het systeem van de 'inkomsten uit de deeleconomie'. Daarbij kan je jaarlijks tot 6.250 euro onbelast bijverdienen, en moet je op die inkomsten geen sociale bijdragen betalen.  Maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals niet echt een regelmatig herhaalde dienst leveren, en die dienst rechtstreeks aan een particulier leveren.

Een klusje uitvoeren voor een buurman mag dus, tegen betaling zelfs, maar niet elke week zijn tuin gaan opkuisen bijvoorbeeld.

In het geval van UberEats en Deliveroo kon die wetgeving op de deeleconomie niet toegepast worden, omdat de koeriers niet rechtstreeks werken voor degene die de maaltijd bestelt. Maar na onderhandelingen zou Deliveroo door de overheid erkend worden als een deelplatform, omdat het beloofd heeft dat het zijn werking zou aanpassen. De koeriers zijn niet echt tevreden met die gang van zaken, want naar eigen zeggen zouden zij zo minder geld verdienen per job.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190927_04633520?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed



TWITTER: WERELDLEIDERS MOGEN IETS MEER MAAR OOK NIET ALLES
twitter censuurTwitter heeft in de posting "World Leaders on Twitter: principles & approach" wat meer duidelijkheid gegeven over de manier waarop het omgaat met staatshoofden. Want er zijn heel wat mensen die vinden dat Twitter de account van bepaalde wereldleiders (zoals president Trump) zou moeten afsluiten, omdat hij volgens hen de regels van Twitter zou overtreden en bijvoorbeeld racistische uitspraken zou doen.

Twitter legt nu uit dat zelfs als een staatshoofd dat doet, het de posting zelf online zal laten staan, omdat dit in het belang is van de bevolking. De lijn wordt echter getrokken bij tweets die terrorisme promoten, dreigen met geweld tegen een bepaalde persoon, privé-informatie posten of intieme afbeeldingen posten zonder toestemming van de betrokkene, zelfverminking aanmoedigen of kindermisbruik vertonen. Die worden dan wel gewist. Of de account dan gesloten wordt, laat Twitter in het midden.

Maar als een tweet tegen de 'gewone' regels van Twitter ingaat, en bijvoorbeeld racistisch is, dan wordt die niet verwijderd. Wat wel gebeurt, is dat je die niet meer gewoon zal kunnen liken, erop antwoorden, of die delen of retweeten. Je kan wel retweeten met een commentaar erbij, en uiteraard kan je een schermafbeelding maken en dat zo retweeten.

De hele posting lees je op de eerste link. MIT Technology Review heeft al een commentaar klaar: dat Twitter toelaat dat Trump tweet wat hij tweet, is een laks beleid (2).
https://blog.twitter.com/official/en_us/topics/company/2019/worldleaders2019.html
https://www.technologyreview.com/f/614575/twitters-policy-on-what-it-will-let-trump-tweet-is-completely-toothless/
https://www.theverge.com/interface/2019/10/16/20915658/trump-shooting-video-facebook-ads-twitter-world-leaders-rule



LINKEDIN EVENTS: ORGANISEER EVENEMENTEN
Linked In LogoTerwijl Facebook, Twitter en Instagram de populairste sociale netwerken zijn, mogen we toch ook niet LinkedIn uit het oog verliezen. Het is weliswaar van een heel ander gehalte - dit sociale netwerk van 650 miljoen gebruikers, dat sinds enige tijd in handen is van Microsoft, wordt door de mensen gebruikt voor professionele doeleinden. Contacten leggen, professionele netwerken uitbouwen, rekruteren en gerekruteerd worden, dat zijn de dingen die je daar doet.

LinkedIn wil nu dat je de contacten die je via het sociale netwerk online leert kennen, ook offline kan ontmoeten. Daarvoor heeft het Events uitgebracht, een tool die momenteel nog gratis is en waarmee je een evenement kan plannen, aankondigen en er mensen voor kan uitnodigen. De tool wordt momenteel uitgerold in de Engelstalige markten, en later zouden andere talen volgen.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/10/15/linkedin-gets-physical-debuts-new-events-hub-for-people-to-plan-in-person-networking-events/



GIPHY ARCADE: SPEEL MINIGAMES
Giphy gamesGiphy ken je ongetwijfeld: het is een schatkamer aan GIF's, de korte bewegende afbeeldingen die als memes gebruikt worden of die je bij een tweet zet om een bepaalde emotie uit te drukken.

Giphy bestaat al sinds 2013, en heeft zich in de laatste jaren een beetje gediversifieerd, met o.a. een eigen versie van Instagram Stories en Snapchat. Nu brengt het iets echt leuks aan: minispelletjes - die je gewoon op het open web kan spelen.

In de gratis webapp kan je zowel in je desktop browser als op de mobiele browser een playlist zien met populaire arcade games. Opvallend daarbij is dat daarbij de ongelikte internet art gebruikt wordt die je ook in populaire GIFs vindt. De games zijn simpel te bedienen met een muis of je vinger op het aanraakscherm.

Het is bovendien de bedoeling dat jij de games gaat remixen, met andere woorden een spelletje speelt, en er dan een andere draai aan geeft.

Hoe het een en ander concreet te werk gaat, lees je bij The Verge en Engadget.
https://www.theverge.com/2019/10/16/20916856/giphy-arcade-mini-games-web-play-create-share-remix-animated-gifs
https://www.engadget.com/2019/10/16/giphy-arcade/


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE KLAVIEREN VAN MICROSOFT
Microsoft logoAls er één hardware-categorie is waarin Microsoft al decennialang actief is, dan zijn het de klavieren wel. En verleden week kondigde het bedrijf uit Redmond twee nieuwigheden aan, om deze traditie voort te zetten.

Het gaat om de nieuwe Ergonomic en het slanke bluetooth klavier. Die hebben allebei een aparte Office-toets, die de Windows-toets voor de rechterhand vervangt.

Met deze sneltoets kan je Office apps lanceren, door bijvoorbeeld de nieuwe Office-toets in te drukken + W, om Word op te starten.

Er zit ook een aparte emoji toets in, die de emoji-picker in Windows 10 opstart, maar je kan er niet automatisch een specifieke emoji aan koppelen. Prijzen: $59,99 voor het ergonomische klavier, en $49,99 voor het bluetooth klavier.
https://www.theverge.com/2019/10/11/20909475/microsoft-office-key-emoji-key-keyboards



NIEUWE SMARTPHONE AFKOMSTIG VAN... RWANDESE GROEP
We staan er niet echt bij stil, maar Afrika is in ijltempo zijn digitale achterstand aan het inhalen... althans in de regio's waar oorlogen en aanslagen het dagelijkse leven niet onmogelijk maken. Rwanda behoort tot de gelukkigen, en toont aan wat er aan potentie ligt in Afrika.

De Rwandese Mara Group heeft namelijk twee Android smartphones uitgebracht. Alle onderdelen daarvan worden door het bedrijf zelf gemaakt, dus niet uitbesteed aan China. Ook niet het moederbord, en zelfs de verpakking niet! De eerste smartphone dus die zich 'Made in Africa' noemen mag.

Het zijn twee toestellen: de Mara X met 16 GB opslag, die 120.250 Rwandese frank kost ($130).  De Mara Z heeft 32 GB opslag, en kost 175.750 Rwandese frank ($190).

Dat is, naar onze maatstaven, heel goedkoop. Maar het is nog altijd ietsje duurder dan de toestellen van het Chinese merk Tecno, dat erg populair is in Afrika.

Wat nogmaals bewijst dat het niet alleen volstaat om als ondernemer in eigen land een product te maken, dat volledig plaatselijk geproduceerd wordt, maar dat je het ook nog eens moet opnemen tegen producten van mastodonten zoals China...
https://www.fastcompany.com/90414915/rwandas-mara-x-z-are-1st-smartphones-made-fully-in-africa



DE NIEUWE HARDWARE VAN GOOGLE
Google hardwareWat heeft Google nog voorgesteld op zijn presentatie? Een kort opsomming

-Twee nieuwe Pixel smartphones: de 5.7 inch Pixel 4 voor $799 en een groter model, de 6.3 inch Pixel 4 XL die $899 kost. Beiden kan je bedienen met gebaren, hebben een dubbele camera achteraan maar geen 'notch' (uitstulping in het scherm).
Deze toestellen kunnen ook als voice recorder dienen, en bovendien meteen de tekst die opgenomen wordt uitschrijven (transcript) in real time, ook wanneer je geen internetverbinding hebt (2).

-De Nest Mini is een opvolger van de vorige slimme thermostaat, en hij kost $49. Hij gaat vergezeld van een Nest WiFi-router, die je in een mesh-netwerk kan zetten. Prijs: $269 voor een set van 2.

-De Pixelbook Go, een laptop met Intel CPU en tot 256 GB SSD. Prijs: vanaf $649.
https://www.theverge.com/2019/10/15/20908071/google-pixel-4-xl-photos-video-hands-on-camera-screen-specs-price
https://www.theverge.com/2019/10/15/20915452/google-pixel-4-recorder-app-transcription-real-time-free-language-processing
https://gizmodo.com/everything-google-announced-today-1839062480?utm_campaign=socialflow_gizmodo_twitter&utm_source=gizmodo_twitter&utm_medium=socialflow

 
 


 
De nieuwe oogst


   
PODSEARCH: PODCASTS HERKENNEN
podcasts
Deze website helpt je om nieuwe podcasts te ontdekken. Je kan bladeren op categorieën, op nieuwste of populairste podcasts, en naar korte voorbeelden van de podcast luisteren.
Wij raden jou alvast de selectie 'new podcasts' aan, wil je nieuwe spannende verhalen ontdekken.
[Taal: ENG]
https://podsearch.com/newshows
https://podsearch.com/



SECURECALENDAR: VERSLEUTELD
Ja, Google Calendar is handig. Maar je weet wel dat Google meeleest, net zoals hij meeleest in je mails, om afspraken die daar gevonden worden automatisch in je agenda te zetten. Het is een keuze die je maken moet.
Deze dienst beweert je privacy volledig te respecteren, door alle gegevens te versleutelen.
[Taal:  ENG]
https://securecalendar.online/


MARVEL APPS EN GAMES

Ben jij fan van de Marvel Comics? Dan is dit artikel van MakeUseOf een absolute must voor jou. Hier vind je namelijk de adressen van verschillende apps en games rond de Marvel Comics. Van Marvel Unlimited (de Netflix voor Marvel comics), Marvel Battle Lines (card game app), tot kleurboeken en stickers: hier haal je je hartje op!
[Taal: ENG]
https://www.makeuseof.com/tag/best-marvel-apps-games/


LINKS LIST: LIJSTJES MAKEN
Op deze website kan je een app aanmaken met daarin jouw favoriete adressen rond een bepaald onderwerp, en dat delen met anderen. Je kan zelfs je hele bookmarksbestand als html importeren.
[Taal: ENG]
https://www.linkslist.app/


70 IDIOMEN UIT DE ENGELSE TAAL
Staande uitdrukkingen, zoals 'down the drain', of 'a pain in the neck' - we horen het vaak, we gebruiken het zelf ook af en toe, maar zijn we wel zeker dat we wel de juiste betekenis kennen?
Dit is een lijstje met 70 Engelse uitdrukkingen en hun betekenis.
[Taal: ENG]
https://i.redd.it/w08j1f5uryr31.jpg


TIPLIST: MOOIE GIDSEN AANMAKEN

Hier maak je zelf een reisgids aan met plekken om te bezoeken in een bepaald land of een bepaalde stad. Je voegt foto's toe, een beschrijving, en de site giet het in een mooie vormgeving.
Klik zelf maar eens de 'tips' onderaan een foto aan, bijvoorbeeld van Buenos Aires.
[Taal: ENG]
https://www.tiplist.com/mulligan/buenos-aires/
https://www.tiplist.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOEDINGSCENTRUM

Onlangs werden er weer nieuwe adviezen uitgebracht van de voedingstoffen die je per dag / week tot jouzelf zou moeten nemen. En opnieuw worden vorige adviezen onderuit gehaald - je zou bijvoorbeeld wél echte melk moeten drinken, geen amandelmelk of sojamelk voor je botten, en vlees mag toch, met mate.
Op deze website vind je niet alleen voedingsadviezen, maar ook heel veel recepten voor producten die je misschien niet gewoon bent om elke dag te eten, zoals peulvruchten.
[Taal: NL]
https://www.voedingscentrum.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WATWAT
Heb je het ook gezien deze week - de uitzending op de VRT, het programma Pano? Daarin werd getoond hoe onschuldige foto's van kinderen die zich amuseren, foto's die online geplaatst zijn door ouders, vrienden, leiding van de jeugdbeweging en organisatoren van evenementen, begluurd worden door pedofielen. Het zijn onschuldige foto's op zich, maar bekeken door het oog van perverten veranderen zij in iets heel vies.
Daarom dit artikel bij jongerensite WatWat, om jongeren (en hun omgeving) aan te sporen na te denken vooraleer zij foto's online plaatsen.
[Taal: NL]
https://wwNw.watwat.be/sociale-media/mag-ik-zomaar-fotos-online-zwieren


VRIJDAG MULTIMEDIA: CASTBOX
Deze website is wel handig voor wie onvoldoende technisch vaardig is om een aparte podcast app te installeren. Want hier kan je podcasts ontdekken en beluisteren.
Uiteraard is dit een opstapje naar de gelijknamige podcast, die je voor Android en iOS kan downloaden.
https://castbox.fm/
https://castbox.fm/download


VRIJDAG MULTIMEDIA: MU
Dit is een kortfilm van 9 minuten, in het Japans. Maar heel mooi, in zwart en wit. Heel nostalgisch en gebaseerd op een gedicht. Gelukkig zijn er Engelstalige onderschriften, zodat je toch een beetje kan volgen waarover het gaat!
[Taal: ENG]
https://fourthree.boilerroom.tv/film/mu


VRIJDAG MULTIMEDIA: SOUTHPARK AVATAR CREATOR

Leuk voor wie fan is van Southpark, en wat tijd teveel heeft: hier kan je zelf je eigen Southpark avatar aanmaken. Het principe is simpel: je kiest eerst het manneke, dan wat voor soort haar, t-shirt of bril hij draagt, en het resultaat kan je dan delen.
[Taal]: ENG
https://southpark.cc.com/avatar



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Begrip uit de natuurkunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Galile%C3%AFsche_invariantie
    Conventie inzake Mensenrechten en Biogeneeskunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conventie_inzake_Mensenrechten_en_Biogeneeskunde
    Operatie Doomsday - https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Doomsday
    Jaarlijkse filmprijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oscar_voor_beste_visuele_effecten
    Voorheen een rooms-katholiek ziekenhuis in de oude binnenstad van Harderwijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Piusziekenhuis
    Nederlands geoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Werner_Felder
    Nederlands geoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjeuf_Felder
    Prinses van het Heilige Roomse Rijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ursule-Antoinette_de_Berlo_de_Frandouaire
    Draagbare riemaangedreven vouwfiets - https://nl.wikipedia.org/wiki/Strida
    Symmetrie in de Biologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Symmetrie_(biologie)
    Begrip uit de sociale psychologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pratfall_effect


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Winnaar Nobelprijs voor de Vrede - https://nl.wikipedia.org/wiki/Abiy_Ahmed
    ATP-toernooi van Antwerpen 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/ATP-toernooi_van_Antwerpen_2019
    Rechtszaak tegen de leiders van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechtszaak_tegen_de_leiders_van_het_Catalaanse_onafhankelijkheidsproces
    Brexit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit
    Derde klasse amateurs 2019-20 (voetbal België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Derde_klasse_amateurs_2019-20_(voetbal_Belgi%C3%AB)


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Albanië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Albani%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Waarom de prijzen van smartphones flink gaan stijgen (én hoger blijven)
https://www.ad.nl/tech/waarom-de-prijzen-van-smartphones-flink-gaan-stijgen-en-hoger-blijven~ab7df2a8/
- Franse vrouw in bad geëlektrocuteerd door opladende smartphone
https://www.ad.nl/buitenland/franse-vrouw-in-bad-geelektrocuteerd-door-opladende-smartphone~a623bf9b/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple TV Plus: alles wat je moet weten over de streamingdienst
https://elektrozine.be/apple-tv-plus/
- Draadloos streamen naar de tv: hoe doe je dat?
https://elektrozine.be/draadloos-streamen-naar-de-tv-hoe-doe-je-dat/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Windows 10 : gebruik een offline account om in te loggen
https://computertaal.info/2019/10/18/windows-10-gebruik-een-offline-account-om-in-te-loggen/
- Windows 10 Cloud Download Recovery optie uit de Windows 10 mei 2020 update
https://computertaal.info/2019/10/17/windows-10-cloud-download-recovery-optie-uit-de-windows-10-mei-2020-update/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Inloggen op Windows met een YubiKey werkt nu ook op lokale accounts
https://tweakers.net/nieuws/158774/inloggen-op-windows-met-een-yubikey-werkt-nu-ook-op-lokale-accounts.html
- Belgisch rijksregister ruilt mainframe in voor Linux-serversysteem
https://tweakers.net/nieuws/158760/belgisch-rijksregister-ruilt-mainframe-in-voor-linux-serversysteem.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be

- Zuckerberg verdedigt vrije meningsuiting om zijn bedrijf te onderscheiden van Chinese concurrenten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/zuckerberg-verdedigt-vrije-meningsuiting-om-zijn-bedrijf-te-onderscheiden-van-chinese-concurrenten/article-longread-1522095.html
- Vingerafdrukscanner Galaxy S10 te omzeilen met goedkoop stukje plastic
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vingerafdrukscanner-galaxy-s10-te-omzeilen-met-goedkoop-stukje-plastic/article-normal-1521979.html




*** TANDEMTECH


- Bose Noise Cancelling Headphones 700 review: concurrentiestrijd
https://tandemtech.be/bose-noise-cancelling-headphones-700-review-de9ba08e0102
- IKEA Trådfri review: slim hoeft niet duur te zijn
https://tandemtech.be/ikea-tradfri-review-slim-hoeft-niet-duur-te-zijn-94f3324cc7f6


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Nederlandse maakt furore met haar boekingsplatform voor muzikanten en dj’s: “Plots was ik de Uber van de live muziek, dus het was tijd voor wat innovatie”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/deze-nederlandse-maakt-furore-met-haar-boekingsplatform-voor-muzikanten-en-dj-s-plots-was-ik-de-uber-van-de-live-muziek-dus-het-was-tijd-voor-wat-innovatie
- Deze Gentse deep tech start-up streamt een supercomputer vanuit de cloud
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/deze-gentse-deep-tech-start-up-streamt-een-supercomputer-vanuit-de-cloud



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: AUDIO BELUISTEREN IN SLECHTS EEN OOR

Wellicht behoor jij tot de mensen die wel naar podcasts willen luisteren, maar tegelijkertijd open willen staan voor mensen in hun eigen omgeving die hen aanspreken. In dit artikel van The Next Web leer je hoe je je smartphone zo kan instellen, dat het stereogeluid naar mono herleid wordt, zodat je alle geluiden in één oor beluisteren kan.
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/basics/2019/10/05/mono-audio-android-iphone/


12 DINGEN DIE JE KAN DOEN IN MACOS CATALINA
Verleden week kwam de nieuwe versie uit van het macOS besturingssysteem: Catalina. Wat zit daar voor nieuws in? Gizmo toont je 12 dingen die je nu kan doen op je toestel, die voorheen niet mogelijk waren. Experimenteren maar!
https://gizmodo.com/12-things-you-can-do-in-macos-catalina-that-you-couldnt-1838822074


13 TOFFE CHROME-TIPS VOOR ANDROID

Webwereld heeft 13 tips verzameld om gemakkelijker met de Chrome-browser te werken op je Android toestel. Succes!
[Taal: NL]
https://webwereld.nl/how-to/software/13-toffe-chrome-tips-voor-android-3774047/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


FILELIGHT: DISKGEBRUIK
Met deze tool kan je op een andere manier het diskgebruik bekijken bij toestellen die onder Windows 10 draaien. Gewoon een pad op de computer invullen, en je krijgt mooi weergegeven hoe de ruimte verdeeld is. Bestanden worden in verschillende kleuren en groottes weergegeven.
Je kan ook vanuit de applicatie bestanden kopiëren en wissen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/filelight/9pfxcd722m2c?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


DE BESTE SOCIAL READING APPS


Het plezier van een boek bestaat niet alleen uit het lezen, maar ook uit het bespreken van het boek, samen met anderen. 'Social reading' dus. En daarvoor bestaat natuurlijk een app! MakeUseOf zette de beste social reading apps op een rijtje.
https://www.makeuseof.com/tag/best-social-reading-apps/


SKETCHPAL: TEKENEN


Dit is een project van de Microsoft Garage, om het maken van tekeningen te vergemakkelijken. Het is geen vervanging voor Paint.net, en het is geen Photoshop, maar het is gratis en een goede tool om op een touchscreen te werken.
https://www.microsoft.com/en-us/p/sketchpal/9mvt92nrf5mx?activetab=pivot:overviewtab


SPOTIFY LYRICS NET
Deze app voor Windows toont je de songteksten van de songs die jouw Spotify client momenteel speelt op de desktop.
De ap haalt de data van de diensten Musixmatch en Genius, en toont de teksten in een apart venster op je scherm.
https://www.microsoft.com/en-us/p/spotify-lyrics-net/9nbhsj3ww3mj?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


VRIJDAG APP-DAG: OFFICE 365 TO DO


Misschien ben jij, net als wij, al lang op zoek naar een to do app die simpel is maar met toch heel wat mogelijkheden, waar je een taak kan noteren zonder 20 opties te moeten aflopen.

Vandaag probeerden wij de To Do app uit die behoort tot het Office 365 pakket van Microsoft. En die beviel ons eerlijk gezegd vanaf het eerste moment - de taken zijn simpel te noteren, maar de opties zijn subtiel aanwezig indien je een alarm of terugkerende taak ervan wil maken. Je kan verschillende groepen taken maken (werk, thuis, familie, evenement) en elke groep kan takenlijsten hebben, die je desgewenst ook deelt met anderen.

Markeer een taak als belangrijk, en ze komt in My Day te staan. En nog tal van opties meer. Wat ons nog het meeste bevalt is dat je de app zowel op je Windows computer kan gebruiken als app die je uit de Store downloadt, als webapp in de browser, maar ook op je Android of iOS toestel!
https://products.office.com/nl-be/microsoft-to-do-list-app

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Alleen de dommen ruimen op, de geniën overzien de chaos . . .
-Sjeef-