Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/10/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1125 van 28/9/2019Gegroet lezer,

Steeds meer content wordt in streaming aangeboden. De laatste deze week lanceerde Google zijn PLayPass, enkele weken terug was het de beurt aan Apple met zijn Arcade - games via abonnement. Bovendien zijn er de streaming muziekdiensten, en niet te vergeten streaming tv-diensten zoals Netflix.

Dat de internetaanbieders achterblijven om hun tarieven aan te passen, daarover hebben wij het deze week. Want al die streaming diensten, dat tikt snel aan bij je downloadlimiet. Het is in elk geval een hefboom om de gebruiker naar een duurder abonnement te laten overschakelen - en ons hebben ze alvast zo gek gekregen ...

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BYE BYE EMUSIC
Trouwe lezers weten dat ik al jaar en dag fan ben van eMusic. In plaats van muziek in streaming te beluisteren via Spotify, verkies ik immers geld rechtstreeks aan de artiest te geven (verminderd met een kleine commissie voor de muziekwinkel uiteraard) door muziek aan te kopen. Bovendien bezit ik die muziek dan ook, op mijn harde schijf, en doet eMusic morgen de boeken dicht, dan heb ik die nog altijd daar staan.

Dat was mijn redenering, en ik heb al een tiental jaar mijn abonnement bij eMusic netjes betaald. Ik verzamelde muziek van artiesten als Agnes Obels, Sufjan Stevens en Abdullah Ibrahim, maar ook Vlaams talent zoals Deus, Stoomboot en Tom Helsen...

Kortom, ik was heel blij met eMusic. Ik kreeg van hen goede suggesties over muziek die mij kon bevallen, op basis van mijn vorige aankoopgedrag. En vond elke maand ruimschoots de 40 songs die ik voor mijn abonnement kreeg.

Tot op een mooie dag eMusic besloot dat het ook een streaming dienst moest zijn. Meer nog: het downloaden van muziek werd ontmoedigd - in plaats van de gemakkelijke speciale download-manager van eMusic, werd het album verpakt als ZIP-bestand dat je moest downloaden, uitpakken en dan manueel verslepen naar de gewenste plaats. Als het dat maar was, dan had ik er nog mee kunnen leven. Maar het aanbod verschraalde. Geen enkele bekende naam meer, laat staan echte toppers zoals in het verleden.

Ik vind de muziek nog wel terug wanneer ik naar het streaming gedeelte ga, waar alle muziek staat die ik ooit bij eMusic gedownload heb. Als het een kwestie van auteursrechten is, dan zou je toch verwachten dat ook daar die muziek verdwenen is?

In elk geval: het verdict is hard - geen eMusic meer voor mijzelf. Als jullie een andere dienst kennen waar ik elke maand artiesten kan ontdekken, en hun muziek kan kopen / downloaden: ik hoor jullie suggesties graag.
https://www.emusic.comGOOGLE: HIGHLIGHTS IN VIDEO EN ZOEKEN MET SCREENSHOT
Twee berichtjes over Google. Om te beginnen een vernieuwing in de manier waarop Google werkt met video's in de zoekresultaten. Voortaan kan de maker van de video in zijn beeldbestand ook timestamps toevoegen, en Google zal dan naar die bepaalde fragmenten uit een langere video kunnen verwijzen.

Dat is heel handig bij bijvoorbeeld how-to filmpjes en documentaires. Vergeet niet dat het om zoekopdrachten gaat, en als jij een bepaald iets wil weten, dan wil je liever niet de hele video doorploeteren om de gewenste informatie te vinden.

En dus krijg je voortaan in het zoekresultaat rechtstreekse links naar de verschillende delen in de video. Meer bij TechCrunch (1).

Een tweede bericht betreft de versie 10.61 van de Google app. Volgens 9to5google zou je daarin een combinatie moeten vinden van twee functies. De eerste functie: een schermafdruk, die je maakt van een Google zoekopdracht, kan je meteen ook bewerken en annoteren- een mogelijkheid die al langer bestaat.  De tweede functie is er eentje van Google Assistant, met zijn "What's on my screen" functie. Daarbij kijkt de assistent namelijk mee naar wat er op jouw scherm gebeurt, om je dan slimme zoeksuggesties te geven.

Deze combinatie wordt "smart screenshots" genoemd, en zou verder ook nog gecombineerd worden met Lens, de mogelijkheid om in afbeeldingen, foto's die je maakt, tekst te herkennen en te bewerken, zoals vertalen, zoekopdrachten uitvoeren, enz.

Meer bij 9to5Google (2).

https://techcrunch.com/2019/09/17/google-starts-highlighting-key-moments-from-videos-in-search/
https://9to5google.com/2019/09/14/google-app-10-61-apk-insight-teardown/YOUTUBE DRAAIT PLANNEN VOOR VERIFICATIE TERUG
Verleden week kondigde YouTube een drastische verandering aan in de manier waarop accounts geverifieerd worden. De reden hiervoor was dat gebruikers dat woordje 'Verified' teveel beschouwden als een signaal dat Google achter de content van die YouTube creator staat - terwijl het eigenlijk alleen betekent dat de creator is wie hij beweert te zijn.

Het check-mark naast de naam van een creator zou verdwijnen, en de enige manier waarop je een geverifieerde creator nog kan herkennen, is dat de naam van hun YouTube kanaal een grijze achtergrond heeft (1).

Deze plannen lokten meteen een storm van verontwaardiging uit. Je kan nu eenmaal niet zomaar iets afnemen van mensen, en dan zeker niet iets waar velen echt heel veel belang aan hechten. Als gevolg van dit protest heeft Google zijn plannen aangepast - voor wie nu al geverifieerd is, verandert er niets. Maar in de toekomst zal YouTube enkel nog kanalen een verificatie-badge geven op basis van authenticiteit (is dit het kanaal van de echte maker, artiest, of bedrijf die het kanaal beweert te vertegenwoordigen) of belangrijkheid (vertegenwoordigt dit kanaal een bekend persoon, bedrijf, en bestaat er kans op verwarring, imitatie? Is dit kanaal ook bekend buiten YouTube zelf?) enz.

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2019/09/20/youtube-verification-changes/
https://betanews.com/2019/09/22/youtuve-verification-changes-update/PAYPAL VOERT OMSTREDEN REGEL OVER COMMISSIE TERUG IN
Slecht nieuws voor handelaars of al wie online dingen verkoopt en daarvoor beroep doet op de betaaldiensten van PayPal. Het is namelijk zo dat PayPal een commissie vraagt bij elke betaling. Een bescheiden commissie van 2,9% + vaste kost van $0,30.

Maar wat gebeurt er wanneer een gebruiker de handelaar betaald heeft via PayPal, maar de koop annuleert? Dan moet de handelaar het geld terugstorten. En wat met de commissie? Wel, je zou verwachten dat PayPal die annuleert. Dat is een tijdje het geval geweest - vanaf mei dit jaar. Toen was er protest uitgebroken tegen het feit dat PayPal die commissie niét kwijtschold bij terugzendingen. PayPal gaf in mei toe aan het protest, en gaf de commissie terug.

Een maatregel die nu teruggedraaid wordt, en meteen weer op luid protest rekenen kan. Het lijkt er echter op dat PayPal deze keer voet bij stuk zal houden...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/9/20/20876570/paypal-refund-fee-policy-change-sellers-controversyGOOGLE BELOOFT BETERSCHAP MET HET AFLUISTEREN
Net zoals Apple met Siri, Amazon met Alexa, Microsoft met Assistant, kwam ook Google in de problemen toen bekend werd dat geluidsfragmenten opgenomen werden en aan onderaannemers verstrekt, die ze beluisterden. De bedoeling daarvan was eigenlijk onschuldig: de commando's en vragen die aan de assistenten gegeven worden, beter leren herkennen. Maar het feit dàt er opgenomen werd wat in de kamer gezegd werd, en dat de gebruikers hiervan niet op de hoogte gesteld waren, laat staan dat zij hiervoor toestemming gegeven hadden, dat lokte natuurlijk bakken kritiek uit.

Google heeft nu beterschap beloofd. Het zal niet meer standaard gesprekken opnemen, maar maakt er een opt-in optie van. En de audio-opnames die al gemaakt zijn, zullen vernietigd worden.

Meer bij Betanews en The Verge.
https://betanews.com/2019/09/23/google-assistant-privacy-policy-changes/
https://www.theverge.com/2019/9/23/20878710/google-assistant-audio-recording-policy-hotword-human-reviewGEEN AL TE FIJNE ZAKENPRAKTIJKEN IN TECH LAND
Twee berichten die illustreren dat het er niet altijd netjes aan toe zou gaan in de tech wereld. Twee berichten die wij met het nodige voorbehoud geven, omdat het om geruchten gaat - maar die ons toch erg plausibel lijken. Beide verhalen spelen zich af tegen de achtergrond van de aanzwellende roep om de al te sterke invloed van de GAFA-bedrijven (Google, Amazon, Facebook en Apple) in te dijken.

Om te beginnen weet Wall Street Journal te melden dat er achter een zogenaamde 'spontane'  campagne om Amazon uit te schakelen, een organisatie zit die steun krijgt van de grootste concurrenten van Amazon. 18 maanden geleden rolde namelijk de Free and Fair Markets Initiative of FFMI een campagne uit, waarin de manier waarop Amazon zaken doet, op de korrel genomen wordt. Wat de FFMI echter niet vertelt, is dat zij gesteund wordt door Walmart, Simon Property Group en Oracle. Walmart is, zo lees je bj Wall Street Journal, een rechtstreekse concurrent in de distributiesector, Simon Property wil zijn klanten behouden die anders misschien naar Amazon zouden gaan, en Oracle is concurrent van Amazon in een cloud computing contract van het Pentagon (1). Het artikel van WSJ zit achter een betaalmuur, maar bij Payments.com kan je een samenvatting lezen (2).

Het tweede bericht gaat over Facebook, en de niet altijd frisse manieren waarop het Snap (het bedrijf achter Snapchat) probeert gebruikers af te snoepen, en dan vooral het jonge volkje. Snap heeft daarvan een logboek bijgehouden, die het 'de Voldemort files' noemt, verwijzend naar de fictieve antagonist in de populaire boeken van Harry Potter.

Onder die technieken ook de beschuldiging als zou Facebook mensen die populair zijn op Snapchat, of influencers, ontmoedigd hebben om Snap op hun Instagram account te vermelden.

En dan zijn er natuurlijk de vele functies en tools waarmee Snapchat o zo populair is bij tieners, en die Facebook is gaan namaken in Facebook zelf of Instagram. Dit verhaal lees je bij Engadget (3).

https://www.wsj.com/articles/a-grassroots-campaign-to-take-down-amazon-is-funded-by-amazons-biggest-rivals-11568989838
https://www.pymnts.com/amazon/2019/report-rivals-funded-campaign-battle-amazon/
https://www.engadget.com/2019/09/23/snap-project-voldemort-facebook/?GOOGLE LANCEERT PLAY PASS
Verleden week konden de eerste mensen hun spelletjesduivel botvieren op Arcade, de 'games as a service' abonnementsformule van Apple. Voor een vast bedrag per maand ($4,99) heb je dan toegang tot een hele reeks games, die advertentievrij zijn.

Google heeft nu ook een gelijkaardige formule uitgebracht, aan dezelfde prijs, maar het gaat niet alleen om games maar ook om Android apps. Veel van die apps, o.a. weer-apps, kan je gratis downloaden maar je moet betalen wil je de storende advertenties laten verdwijnen. Bij het Play Pass abonnement krijg je een advertentieloze versie. Bij de games zijn er ook geen verplichte IAP's (in app purchase - dingen die je in de app moet aankopen).

Het gaat om in totaal meer dan 350 apps en games. Heb je een van die apps al op je smartphone staan, mé advertenties, en teken je in op dit abonnement, dan zal jouw app een upgrade krijgen zodat de advertenties verdwijnen en je de in-app aan te kopen dingen gratis in je bezit kunt krijgen.

Het abonnement kan gedeeld worden met maximaal 5 familieleden. Je kan het abonnement 10 dagen gratis uitproberen, en het eerste jaar betaal je slechts $1,99 per maand. Momenteel enkel beschikbaar in de VS, maar later volgt de rest van de wereld.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/9/23/20878843/google-play-pass-bundles-350-android-games-and-apps-for-4-99-per-monthTWITTER WIL MEER DE NADRUK LEGGEN OP INTERESSES EN GEEFT DAAROM LIJSTJES EEN UPDATE
Je kon al langer lijstjes aanleggen van Twitteraars rond een bepaalde interesse - mensen die je volgt omwille van hun politiek standpunt, andere mensen omdat zij grappig zijn, en nog andere accounts voor het tech nieuws bijvoorbeeld. Maar die mogelijkheid zit eigenlijk zo'n beetje verborgen in Twitter, en wellicht heb jij daar nooit gebruik van gemaakt?

Welnu, daar zou verandering in moeten komen, want Twitter heeft ervoor gezorgd dat je gewoon vanuit links even moet swipen, en je krijgt je lijstjes te zien. Bovendien is er een nieuwe startpagina voor je lijstjes, zodat je ze gemakkelijker beheren kan.

Deze verandering kadert in de strategie van Twitter om zijn gebruikers eerder bepaalde onderwerpen, te laten volgen, dan enkel bepaalde accounts. Iedereen kan lijstjes aanmaken, je kan die publiek of privé zetten, en anderen kunnen ook jouw lijstjes (indien publiek) volgen.

Meer bij Mashable.
https://mashable.com/article/twitter-lists-update/GOOGLE: HET RECHT OM VERGETEN TE WORDEN MOET NIET WERELDWIJD TOEGEPAST WORDEN
Deze week werd er een belangrijk vonnis uitgesproken in de zaak rond 'het recht om vergeten te worden', met andere woorden: jouw recht om aan Google te vragen om links naar bepaalde, voor jou nadelige informatie, te verwijderen.

Bij BBC lees je dat dit vonnis er gekomen is na een rechtszaak tussen Google en CNIL, de Franse privacy-regulator. In 2015 had CNIL namelijk geëist dat Google zoekresultaten wereldwijd zou verwijderen, indien die schadelijke of valse informatie over een persoon bevat.  Google reageerde daarop met een geoblocking functie op zijn zoekmachine, waardoor Europese gebruikers inderdaad de bewuste links niet meer zouden zien. CNIL was het hiermee niet eens, en eiste dat de links naar bepaalde artikels wereldwijd verwijderd zouden worden - waarbij wij voor alle duidelijkheid even beklemtonen dat het enkel een link in de zoekmachine is, maar dat het artikel zelf nog altijd op het web te vinden zal zijn, voor wie de rechtstreekse link ernaartoe kent.

CNIL wou Google met een dwangsom van 100.000 euro dwingen om wereldwijd links te wissen, maar de hoogste EU rechtbank heeft nu geoordeeld dat Google daartoe niet verplicht is.

Meer achtergrond bij BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-49808208?ocid=socialflow_twitterBINNENLAND: TELENET WIJZIGT ABONNEMENTSFORMULES
Er is goed nieuws te melden over de nieuwe abonnementsformules van provider Telenet, en minder goed nieuws. Het goede nieuws: bij de meeste formules wordt upload- en downloadsnelheid verhoogd.

Het minder goede nieuws: de datalimieten werden omzeggens niet gewijzigd. En dat is, in dit tijdperk van streamingdiensten zoals Netflix, Spotify, gamingdiensten, niet meer verantwoord.

150 GB en zelfs 200 GB per maand is voor een gezin van 4 in een mum van tijd erdoor - zelfs bij 200 GB is dat elk 50 GB. Dus 50 uren streamen per maand, nog geen 2u per dag. Podcasts die je downloadt, wat surfen, wat YouTUbe kijken, en hops, voor je het weet zit je aan je limiet.

Wil je onbeperkt, dan moet je overschakelen naar een abonnement van minstens 54 euro. Onbeperkt wil wel zeggen dat je maximaal 750 GB mag downloaden.

Interessant om weten is dat hierbij rekening gehouden wordt met dal- en piekuren. En dat tijdens de daluren elke giga maar telt voor een halve giga. Bij abonnementen met een vaste download is het van middernacht en 10u 's ochtends daluur, bij abonnementen met onbeperkt downloaden is dat tot 12u 's ochtends.
https://www2.telenet.be/nl/klantenservice/wat-zijn-de-piek-en-daluren-bij-een-abonnement-met-onbeperkt-surfen/
https://tweakers.net/nieuws/157646/telenet-verhoogt-internetsnelheden-en-introduceert-nieuwe-abonnementsformules.htmlBINNENLAND: AMAZON FRAUDEURS OPGEPAKT
Dit bericht gaat niet over jou, jij die af en toe iets bestelt bij Amazon en dan je pakje ontvangt, zonder dat je eigenlijk invoerrechten en btw betaalt. Neen, dit gaat om  grootscheepse fraude die ontdekt werd door het parket Halle-Vilvoorde, zo meldt De Tijd.

De fraude speelde zich zo af: goederen werden besteld met heuse containers vol. De invoerders maakten daarna gebruik van valse aankoopfacturen om invoerrechten te ontduiken - de facturen vertoonden bijvoorbeeld een lager bedrag dan de werkelijke waarde, zodat minder invoerrechten betaald werden.

Ook de btw werd ontdoken: de invoerders deden alsof de containers niet bestemd waren voor de Belgische markt, maar voor een ander EU-land. En zij zouden dan zogezegd in dat land de btw betalen - wat natuurlijk niet gebeurde.

Meer bij De Tijd (betaalmuur)
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/belgisch-gerecht-legt-fraude-van-chinese-amazon-verkopers-bloot/10163771.htmlEUROPA - FRANKRIJK:  GOOGLE WIL NIET BETALEN AAN DE MEDIA
Een tijdje geleden kon je lezen dat er een nieuwe wet op de auteursrechten goedgekeurd werd voor de EU: wie buiten een link ook een kort uittreksel en/of een afbeelding van een nieuwsbericht wou overnemen, voor commerciële doeleinden, zou daarvoor de maker van dat bericht (nieuwssite enz.) een vergoeding moeten betalen.

Deze richtlijn moest na goedkeuring door de verschillende lidstaten toegepast worden, en Frankrijk was een van de eerste om dat te doen, op 23 juli dit jaar.

Deze nieuwe EU-wetgeving zou dus betekenen dat ook Google news de nieuwsmedia waarvan het nu, in zijn Google News, titel, kort fragment én foto overneemt, deze media zou moeten gaan betalen. Maar nu blijkt dat Google niet van plan is om dit te doen: het heeft aangekondigd dat het voortaan enkel nog de link en de titel zal vermelden in de verschillende Google-diensten, zoals de Google zoekmachine en Google News. Geen kort fragment meer dus, geen foto.
Meer bij Le Monde.
https://www.lemonde.fr/pixels/article/2019/09/25/droit-d-auteur-google-refuse-de-payer-les-medias-pour-l-affichage-de-leurs-articles-dans-son-moteur-de-recherche_6012995_4408996.html?utm_campaign=Lehuit&utm_medium=Social&utm_source=TwitterGOOGLE WIL MEEHELPEN OM DEEPFAKES TE BESTRIJDEN
Google heeft een open source database vrijgegeven met daarin 3.000 gemanipuleerde video's, als bijdrage in het onderzoek om deepfakes beter te kunnen herkennen.

Hiervoor heeft Google de stemmen van 28 acteurs opgenomen terwijl die gewone zinnen zegden, en gewone taken deden. Vervolgens maakte het gebruik van publiek verkrijgbare deepfake algoritmes, om die video's te veranderen.

Eerder was er al een dataset met gemanipuleerde YouTube video's uitgebracht door de Technische Universiteit van Munchen, en Facebook zou later dit jaar ook zijn eigen dataset vrijgeven.
https://www.technologyreview.com/f/614426/google-has-released-a-giant-database-of-deepfakes-to-help-fight-deepfakes/
https://ai.googleblog.com/2019/09/contributing-data-to-deepfake-detection.htmlMICROSOFT ZOU AAN DATA DIGNITY WERKEN
Volgens reporter Mary Jo Foley van ZDNet zou Microsoft werken aan een project dat 'Data Dignity' heet. dat leidt zij althans af uit een verwijzing bij TheArtofResearch.org naar een 'nieuw Data Dignity team'.

Dit onderzoeksproject zou ervoor moeten zorgen dat gebruikers een manier krijgen om hun eigen data op te slaan, te bekijken, te beheren, te controleren en delen, maar ook ten gelde te maken.

Een mooi project, als je het ons vraagt. Niet zozeer om dat laatste, het financiële gewin, als wel om het feit dat het hoogdringend is dat we met zijn allen controle krijgen over onze data, en wie er toegang tot krijgt. Alhoewel je je niet mag afvragen of het hek al niet van de dam is, want al onze gegevens zitten al bij ontelbare bedrijven...
https://www.zdnet.com/article/microsofts-new-data-dignity-team-could-help-users-control-their-personal-data/FACEBOOK KOOPT BEDRIJF DAT GEDACHTEN KAN LEZEN?
Bij deze aankondiging moet je niet denken aan een helm of ander toestel dat je op je hoofd moet zetten, en dat er dan draden met je hersenen verbonden worden. Neen, het gaat om een redelijk simpele armband.

Die armband wordt gemaakt door het bedrijf CTRL-labs, dat werkt aan een 'niet-invasief neuraal interface platform', waardoor je machines zou kunnen bedienen via deze polsband. De armband zou namelijk signalen die vanuit je ruggenmerg gezonden worden naar je pols om naar een input voor een computer.

Dergelijke technologieën zouden bijvoorbeeld een hele stap vooruit kunnen zijn voor mensen die verlamd zijn. Wat Facebook daarmee wil doen, is nog niet geweten. Wel weet MIT Technology Review dat Facebook onderzoek financiert waarmee het 'speech decoders' wil ontwikkelen - technologie waarmee het kan te weten komen wat mensen willen zeggen, door hun hersensignalen te analyseren.

In elk geval is deze armband al een stuk minder afschrikwekkend dan het project van Elon Musk, waarin inderdaad elektroden in je hersenen gestoken worden...
https://www.technologyreview.com/f/614422/facebook-is-buying-a-brain-machine-interface-startup-to-further-its-ambitions-in-the-field/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


QUANTUM COMPUTING BEREIKT SUPREMACY - EEN SIMPELE UITLEG
Het is niet zo simpel om quantum computing uit te leggen, maar in de podcast van Daily Technews Show hoorden wij een verklaring die zelfs wij konden begrijpen. En dan delen wij die uitleg graag met jou, om je een idee te geven waarover het gaat.

Bij de klassieke computing wordt gewerkt met bits, die een 0 of een 1 kunnen zijn, maar niet allebei. Daardoor moet sequentieel gewerkt worden, dus alles op een rijtje. Bij quantum computing wordt gewerkt met qubits, en die kunnen zowel 1 als 0 zijn, wat ervoor zorgt dat de computer grote hoeveelheden informatie _parallel_, dus gelijktijdig, kan verwerken.

Maar de staat waarin de qubit zich bevindt is onderhevig aan interferentie, waardoor er veel aan error-correctie gedaan moet worden. Dat zorgt ervoor dat een het werken met een quantum computer tot nu eigenlijk niet praktisch is.

Nu is er dus een nieuwe mijlpaal bereikt in quantum computing. Eerder was er al de 'Quantum Advantage' mijlpaal, waarbij bewezen werd dat een quantum computer bepaalde zaken sneller kan doen dan een klassieke computer. En nu zitten we aan de Quantum Supremacy mijlpaal, die eigenlijk betekent dat een quantum computer een probleem kan oplossen wat een klassieke computer gewoon niet kan doen.

Volgens een concept van een paper op de website van de NASA (dat sindsdien terug verwijderd werd) zou het met name gaan om de quantum computer van Google. Die kan een berekening oplossen die moet bewijzen dat een getallengenerator volledig random (willekeurig) werkt, en dat in 200 seconden. Diezelfde berekening zou de snelste supercomputer die momenteel bestaat, de Summit, 10.000 jaar kosten. Wat dus geen werkbare tijdspanne is, en wat de quantum computer van Google gedaan heeft, is dus een geloofwaardige demonstratie van quantum supremacy.

Meer over quantum computing o.a. bij IBM, met ook een video. Het bericht over deze nieuwe mijlpaal bij o.a. Gizmodo.
https://www.ibm.com/quantum-computing/learn/what-is-quantum-computing/
https://gizmodo.com/google-s-quantum-supremacy-announcement-shouldnt-be-a-s-1838357278ROBOT VAN BOSTON DYNAMICS HEBBEN?
Je hebt ongetwijfeld al een van die indrukwekkende filmpjes gezien met daarin de robots van Boston Dynamics. Imponerende machines die op hun achterste 'poten' kunnen staan, of op 4 poten, die een deur kunnen opendoen, enz. Welnu, het bedrijf zal deze robots nu in de handel brengen.

Het model dat verkrijgbaar wordt is Spot, een robot met 4 poten die gaat waar jij zegt dat hij moet gaan, die obstakels kan vermijden, en zelfs in uitzonderlijke omstandigheden zijn evenwicht kan bewaren. Je kan Spot uitrusten met maximaal vier extra modules, zoals een methaan-detector of een mesh-radio voor connectiviteit over langere afstand, of LIDAR voor 3D mapping.

Een leuk idee: Boston Dynamics werkt ook samen met Cirque du Soleil om de mogelijkheid te onderzoeken om de robots in te zetten in de shows.

Alhoewel Spot eigenlijk bedoeld is om ingezet te worden in besloten, gecontroleerde omgevingen waar zo weinig mogelijk mensen zijn....
https://www.theverge.com/2019/9/24/20880511/boston-dynamics-spot-robot-mini-hands-on-lease-buy
https://techcrunch.com/2019/09/24/atlas-the-humanoid-robot-shows-off-a-new-and-improved-gymnastics-routine/ 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetHOORSPELEN: ANTWOORD VAN VRT
Verleden week kon je lezen dat de VRT op zoek was naar medewerkers om het VRT-archief te ontsluiten, en zo meer content on demand beschikbaar te maken. Met dat doeleinde ging de openbare zender op zoek naar medewerkers.

Toen wij dit bericht lazen, stelden wij de vraag of dit ook zou gelden voor het archief met de prachtige hoorspelen. VRT beloofde ons op de hoogte te houden.

En de openbare zender hield woord- het antwoord op die vraag blijkt niet zo simpel te zijn. Wij citeren: "Dit is een vraag waar we zelf binnen het VRT-archief mee bezig zijn. Bij het ontsluiten van deze luisterspelen botsen we heel vaak op auteursrechten en rechten van de uitvoerders.  De komende maanden werken we samen met o.a. Universiteit van Gent aan een project om o.a. meer te weten te komen over de juridische mogelijkheden rond ontsluiting van deze hoorspelen."

Het is inderdaad waar dat bij de hoorspelen verschillende auteursrechthebbenden betrokken zijn. De originele auteur van een stuk, indien het een boek was bijvoorbeeld. Degene die het bewerkt heeft tot scenario. De acteurs die het uitvoerden, de muziek die ervoor gecomponeerd werd, enz.  Allemaal mensen die een vergoeding kregen voor een eenmalige uitvoering, via de radio, van het hoorspel, en dus niet voor een herhaling, laat staan een on-demand download, al dan niet gratis.

Hopelijk wordt er snel een oplossing gevonden. En kunnen we met zijn allen genieten van deze heerlijke kunst die ons brein stimuleert tussen onze oren!
https://twitter.com/VRTjobs/status/1174585733467856896?s=20
https://twitter.com/VRTjobs/status/1174585642245861376?s=20
 
De nieuwe oogst


ZERO PERCENT: EEN BEETJE NUCHTER BLIJVEN
Deze website wil je helpen om wat gezonder te leven, door je alcoholconsumptie te verlagen. Hier ga je samen naar een aantal dagen zonder alcohol bijvoorbeeld.
[Taal: ENG]
https://zeropercent.club/


PLOTIFY: FILMS

Voor deze website moet je wel een Spotify account hebben. Maar is dat het geval, dan vind je hier Spotify playlists die gebruikt zijn in films.
[Taal: ENG]
https://www.plotify.fun/


SIGNING SAVVY: GEBARENTAAL

Een zoekmachine die je in een video vertelt hoe je een bepaald woord of een bepaalde zin kan uitbeelden met gebarentaal.
De site bevat ook een bibliotheek met de vingergebaren om de aparte letters (in het Amerikaans Engels) weer te geven, getallen, enz.
[Taal: ENG]
https://www.signingsavvy.com/


BOOK COVERS: PRACHTIGE DESIGNS
In dit archief van boekomslagen ligt de nadruk niet zozeer op het boek zelf, als wel op de cover ervan. Dit archief vermeldt namelijk wie de ontwerper is van het boek, en de art director. En dan kan je ook naar andere ontwerpen gaan zoeken, gemaakt door die mensen. Een originele manier om naar boeken te kijken - en een lang verdiende waardering voor deze nobele kunst!
[Taal: ENG]
http://bookcoverarchive.com/


WORKSHEETS: SJABLONEN VAN REKENBLADEN
Op deze website vind je een enorme collectie met rekenbladen die leerkrachten kunnen gebruiken in hun klas.
Het is wel in het Engels, maar het kan je inspiratie geven om dergelijke dingen in het Nederlands te maken.
[Taal: ENG]
https://www.worksheetworks.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERLOREN FIETSEN

Ben je je fiets kwijt in Leuven? Via deze website kan je hem misschien terugvinden. Er staat namelijk een lijst met de gevonden fietsen, en van fietsen die opgehaald zijn omdat zij het verkeer stoorden. Met een foto. Je kan de site doorzoeken op basis van enkele kenmerken van je fiets.
[Taal: NL]
http://www.verlorenofgevonden.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE CINEMA
In Antwerpen is er een nieuwe bioscoop open gegaan, die de traditie van de oude filmzalen wil hernemen. Het is een samenwerking van Cinema Zuid, de filmwerking van het MHKA, met focus op het filmhistorisch archief, en De Studio, een jong cultuurhuis in het hart van de stad.
Op de website kan je de programmatie zien, voor jong en oud!
[Taal: NL]
https://www.decinema.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOBILE-HEALTH REVOLUTIE

Een lijvig werk van de KU Leuven, over de manier waarop mobile health voor een revolutie zorgt in de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan de trackers die je kan dragen, het doorgeven in real time van je gegevens, enz.
[Taal: NL]
https://www.kuleuven.be/metaforum/docs/pdf/wg_58_n.pdf


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOT NET VIDEO'S
Voor wie wil beginnen of zich wil vervolmaken in de programmeertaal C#:, dot.net en asp.net: op deze website vind je een verzameling video's met tutorials. Aan de slag!
[Taal: ENG]
https://dotnet.microsoft.com/learn/videos


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE PRESENTATIE
De president van Oekraïne Zelensky staat de laatste dagen in het middelpunt van de belangstelling, omwille van het telefoongesprek dat President Trump met hem had, en dat nu de aanleiding zou zijn voor een poging tot 'impeachment' van de Amerikaanse president. Daarbij wordt vaak gezegd dat Zelensky eigenlijk een ex-comedian is. Dat hij een goed gevoel voor humor heeft, mag blijken uit de presentatie die hij gaf tijdens een diner voor hooggeplaatste personen uit verschillende landen - een zogenaamd Whatsapp-gesprek. Heel leuk!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=AHt4dDDjDc0&app=desktop
https://twitter.com/rama_rajeswari/status/1175280153510854657?s=19


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOSTRIPS
Een Nederlandstalige stripreeks, op basis van foto's. En nog autobiografisch ook, zoals de auteur zelf vermeldt. In het archief vind je de verschillende verhalen terug (klik even op één beeld van het archief, om het hele verhaal te lezen).
[Taal: ENG]
https://fotostrips.nlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Financiële instellingen die te Brugge actief waren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brugse_Bank
    Internationale Slavernij-Conventie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Slavernij-Conventie
    Geomorfologische processen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hellingsprocessen
    Bourgondisch middeleeuws schilder, glazenier en miniaturist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Lonhy
    Krijger van de Nyungah Aborigines - https://nl.wikipedia.org/wiki/Yagan_(Nyungah)
    Gebouw uit 1966 in Delft - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aula_(TU_Delft)
    Toerisme in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Toerisme_in_Suriname
    Pijpleiding voor transport van warmte uit de Rotterdamse haven naar Den Haag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Leiding_door_het_Midden


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Protesten in Hongkong - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protesten_in_Hongkong_in_2019
    Britse Reisorganisatie die failliet ging - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Cook_Group
    Overleden Frans staatsman - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Chirac

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Onderwijs - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Onderwijs

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Cybercriminelen runden websites vanuit oude NAVO-bunker in Duitsland: ook Nederlanders verdacht
https://www.ad.nl/tech/cybercriminelen-runden-websites-vanuit-oude-navo-bunker-in-duitsland-ook-nederlanders-verdacht~a5d7f16e/
- KPN sprak met investeerder over verkoop van XS4ALL
https://www.ad.nl/tech/kpn-sprak-met-investeerder-over-verkoop-van-xs4all~a50bc159/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Dit is er nieuw op Netflix in oktober 2019
https://elektrozine.be/dit-is-er-nieuw-op-netflix-in-oktober-2019/
- Drie series voor oktober die je niet mag missen op Telenet Play & Play More
https://elektrozine.be/drie-series-voor-oktober-die-je-niet-mag-missen-op-telenet-play-play-more/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Nederlanders zitten 34 dagen per jaar op smartphone
https://computertaal.info/2019/09/26/nederlanders-zitten-34-dagen-per-jaar-op-smartphone/
- Firefox test een eigen, ingebouwde VPN
https://computertaal.info/2019/09/27/firefox-test-een-eigen-ingebouwde-vpn/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple brengt iOS 13.1.1 uit met fix voor accu- en Siri-problemen
https://tweakers.net/nieuws/157914/apple-brengt-ios-1311-uit-met-fix-voor-accu-en-siri-problemen.html
- Britse enquête: piraterij verdubbelt als streamingvideomarkt verder fragmenteert
https://tweakers.net/nieuws/157882/britse-enquete-piraterij-verdubbelt-als-streamingvideomarkt-verder-fragmenteert.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Belgische klokkenluider ontslagen na lek van spraakopdrachten Google
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-klokkenluider-ontslagen-na-lek-van-spraakopdrachten-google/article-news-1513851.html
- Telenet trekt snelheden op tot 1 Gigabit per seconde
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-trekt-snelheden-op-tot-1-gigabit-per-seconde/article-news-1512877.html*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- De Watch GT 2 | Vooruit met de tijd
https://www.technologium.be/de-watch-gt-2-vooruit-met-de-tijd
- Huawei Mate 30 | Post-technologie-oorlog lancering
https://www.technologium.be/mate30lancering

*** TANDEMTECH


-- Ik heb medelijden met je, Huawei
https://tandemtech.be/ik-heb-medelijden-met-je-huawei-b583d9d1ae1a
- iPhone 11 Pro review: What’s in a name?
https://tandemtech.be/iphone-11-pro-review-8b0794028db1


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Tweede Artificial Intelligence Academy stoomt Vlaamse ondernemers opnieuw klaar voor de toekomst
https://www.bloovi.be/branded/persoonlijk-groeien/2019/tweede-artificial-intelligence-academy-stoomt-vlaamse-ondernemers-klaar-voor-de-toekomst
- Hoe deze Belgische scale-up met zijn X-ray systemen de FBI helpt om terroristen op te sporen
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/hoe-de-x-ray-systemen-van-deze-luikse-scale-up-de-fbi-helpen-om-terroristen-op-te-sporen


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP NL: ZO ZET JE ANDROID OP JE (OUDE) PC IN 2019


Enkele jaren geleden experimenteerden wij met het installeren van Android op een (oude) pc en dat beviel uitstekend. Er is echter veel veranderd waardoor dat artikel niet meer relevant is. De hoogste tijd om het over te doen met moderne software. (Bron: Webwereld)
https://tracking.webwereld.nl/software/112380-zo-zet-je-android-op-je-oude-pc-in-2019?hash=b92666493c7a50a8910d8d04b1762511
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CASCADIA CODE: LETTERTYPE VOOR ONTWIKKELAARS


Dit nieuwe lettertype, ontwikkeld door Microsoft, is een open source project dat nu op de GitHub website van het bedrijf is gepubliceerd.
https://github.com/microsoft/cascadia-code/releases


KATE: EDITOR
Dit is een multi-document editor, nu verkrijgbaar voor Windows 10.
Je kan verschillende documenten tegelijkertijd bewerken, en er is ook session support om online samen te werken, plus syntax markeringen waarbij meer dan 300 verschillende programmeertalen worden herkend.
https://www.microsoft.com/en-us/p/kate/9nwmw7bb59hw?activetab=pivot%3Aoverviewtab


STORYSIGN HELPT DOVE KINDEREN OM TE LEREN LEZEN
Leren lezen verloopt bij dove kinderen helemaal anders dan bij horende kinderen. Want dove kinderen kunnen de woorden meestal niet koppelen aan fonetische klanken, waardoor hun leesvaardigheid zich relatief trager ontwikkelt.
Deze app wil dove kinderen helpen om gemakkelijker te leren lezen.
https://consumer.huawei.com/be/campaign/storysign/storysignfamilies/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.storysign.storysign&hl=nl_be
https://apps.apple.com/us/app/id1479829238


XCODE 11.0: GRATIS DOWNLOADEN


Voor ontwikkelaars: de nieuwste versie van Xcode kan je gratis downloaden. Hij bevat Swift 5.1 en SDK's voor iOS 13, tvOS 13, watchOS 6 en macOS Catalina 10.15.
https://www.chip.de/downloads/Xcode_52267808.html
https://developer.apple.com/xcode/


NEDERLANDSTALIGE APP: DE SLIMSTE MENS TER WERELD


Binnenkort gaat het nieuwe seizoen van deze superleuke quiz van start. En net zoals verleden jaar kan je via de app ook zelf aan het quizzen slaan.
https://www.vier.be/de-slimste-mens-ter-wereld/download-de-gloednieuwe-app-en-word-zelf-de-slimste-mens-ter-wereld
https://www.vier.be/tags/de-slimste-mens-ter-wereld


VRIJDAG APPDAG: PHOTO MAPP
Met deze app voor Android kan je te weten komen waar al jouw foto's gemaakt zijn, dankzij de gps-tag van de foto. Je kan de foto's ook op een landkaart weergeven.
Bij AndroidWorld gaan ze nader in op enkele verschillende versies van deze app.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.levionsoftware.instagram_map
https://androidworld.be/android-apps/fotografie/photo-map.html
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De goede oude tijd is de tijd
toen het onze voorouders zo slecht ging.
-Cees Buddingh'-