Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3 oktober 2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord
NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1124 van 21/9/2019Gegroet lezer,

Wat heerlijk, deze extra zonnige dag die we als toemaatje van de zomer gekregen hebben.  Een uitgelezen moment om in de rust van de tuin te genieten van de blauwe lucht, en weg te dromen... heerlijk relax. Soms moet het leven echt niet meer zijn dan dat rustige moment...

Al een geluk dus dat de nieuwsbrief zo goed als klaar was, en wij enkel nog dit voorwoord moesten toevoegen, en op 'verzenden' klikken :) Veel leesplezier met deze nieuwsbrief, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE BETAALT BELASTINGEN IN FRANKRIJK
We beginnen de week met drie berichten over Google. Het eerste is wellicht het belangrijkste - niet zozeer op soft/hardware gebied, als wel op economisch gebied. De Franse krant Le Figaro weet namelijk te vertellen dat Google toegestemd heeft om een boete van 945 miljoen euro te betalen aan Frankrijk, als regeling voor een onderzoek dat al 4 jaar loopt, en waarin beweerd wordt dat Google onvoldoende belastingen betaald heeft aan de Franse staat, door niet al zijn activiteiten in Frankrijk aan te geven.

Dat bedrag bestaat uit 500 miljoen euro's aan boete, en bijkomende belastingen van 465 miljoen euro.

Een heel belangrijk bericht, omdat volgens de Franse minister van begroting, Gerald Darmanin deze minnelijke schikking een precedent is, en dat er nu ook met verschillende andere bedrijven gepraat zal worden over hun belastingverplichtingen. Net als vele andere bedrijven maakt Google gebruik van achterdeurtjes in de wetgeving en geeft het al zijn inkomsten aan in Ierland, een land met een heel laag belastingtarief.
https://www.reuters.com/article/us-france-tech-google-tax/google-agrees-to-550-million-fine-in-france-to-settle-fiscal-fraud-probe-idUSKCN1VX1SMGOOGLE ALGORITME GEEFT VOORKEUR AAN ORIGINEEL NIEUWS
Zoals je weet, brengen wij bij Netties enkel een eigenzinnig overzicht van wat er aan internetnieuws te rapen valt. Af en toe brengen wij een origineel bericht, gebaseerd op eigen ervaringen en speurwerk. En hoe bescheiden dat bericht ook is, dan is het sneu wanneer het door anderen overgenomen wordt, vaak zelfs zonder bronvermelding.

Als wij dat al voelen, dan moet het nog veel erger zijn voor nieuwsmedia die een originele reportage brengen na wekenlang interviews af te nemen, veel speurwerk, data-onderzoek, enz. Nochtans is dat wat dagelijks gebeurt: een journalist brengt een brekend nieuwsbericht. En luttele momenten nadat het online komt, wordt de scoop gerecycleerd in tal van andere artikels, die vaak evenveel bezoekers kunnen aantrekken als het origineel.

Wat niet fair is, want voor het originele artikel werd veel geld uitgegeven, aan lonen van reporters, manuren, reiskosten, enz. Daarom is het een positief bericht dat Google aangekondigd heeft dat het zijn zoekalgoritme bij News gaat aanpassen, om de originele artikels een hogere plaats te geven. Dat moet deze trend ombuigen zodat het originele artikel terug meer bezoekers krijgt - en dus adverteerinkomsten.

Google vraagt wel de medewerking van het publiek: dat zou originele, grondige onderzoeksartikelen een hogere kwalitatieve ranking moeten geven.

Meer bij NYT.
https://www.nytimes.com/2019/09/12/business/media/google-algorithm-original-reporting.htmlGOOGLE PHOTOS: EEN TRIPJE IN HET VERLEDEN
Google Photos heeft een nieuwe tool uitgebracht, die misschien toch wel niet zo goed kan uitdraaien als bedoeld. Met 'Memories' haalt Photos namelijk oude foto's en video's uit jouw eigen collectie te boven op hun verjaardag. Die foto's verschijnen dan bovenaan jouw fotogalerij, weergegeven als een cirkel.

Volgens The Verge werkt Google daarbij met een algoritme dat rekening houdt met verschillende signalen. Er zullen ongetwijfeld wel leuke herinneringen boven komen bij sommige foto's, maar wij kunnen ons ook wel indenken dat sommige foto's, die plots prominent in je galerij staan, minder goede herinneringen oproepen, zoals bijvoorbeeld van een vriend die je verloren bent, of waarmee de vriendschap bekoeld is, een overlijden, enz. Het geheel doet een beetje denken aan Instagram Stories, maar dan wel als een privé-sessie. Ook Facebook heeft de (soms kwalijke) gewoonte om ongevraagd herinneringen boven te halen...

Nog nieuw: je kan nu foto's delen via direct message met vrienden.  En je kan je foto's meteen laten afdrukken op groot formaat, althans in de VS.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/9/12/20860938/google-photos-memories-prints-cvs-walmart-canvasFACEBOOK LAAT ADVERTEERDERS TITEL VAN GELINKTE NIEUWSBERICHTEN AANPASSEN
Bij sommige aankondigingen denk je echt wel: hebben ze daar echt niet beter bij nagedacht? Dat kan toch alleen maar fout gaan! Dat is in elk geval wat wij dachten toen wij lazen dat Facebook adverteerders voortaan de titel kunnen wijzigen van een artikel dat zij delen in hun advertentie.

En hopla, het vermoeden werd meteen bevestigd: in een advertentie waarin verwezen werd naar een artikel bij de BBC, werd de titel zodanig gewijzigd dat die de inhoud van het artikel eigenlijk tegensprak. Maar omdat mensen lui zijn, en enkel zien staan dat het een artikel is bij de BBC, en dus betrouwbaar, geloven zij de (valse) titel meteen.

Hoe die 'vervalsing' mogelijk is? Wel, wanneer een adverteerder een advertentie op Facebook zet, kan hij daar een link naar een website aan toevoegen, dus ook naar een nieuwsbericht. De titel van dat bericht wordt dan automatisch door het systeem ingevuld, maar als de adverteerder dat wil, kan hij die titel aanpassen. Met het gekende gevolg.

Facebook werd ondertussen op de hoogte gebracht van het probleem, en zou overwegen het systeem te veranderen.

Meer bij CBC.
https://www.cbc.ca/news/technology/facebook-ads-headlines-1.5283197
 


100 MILJOEN DOLLAR OM OP ZOEK TE GAAN NAAR EEN NIEUW BUSINESSMODEL
Het web heeft dringend behoefte aan een nieuw, beter businessmodel. Vele onafhankelijke nieuwssites leven van de inkomsten uit advertenties, maar die stijgen slechts heel traag. Met als gevolg: gerenommeerde sites zoals Mashable en Gizmodo zijn niet meer aantrekkelijk voor investeerders. De eigenaars ervan bieden ze te koop aan, voor een appel en een ei. Andere sites zoals BuzzFeed, Vice Media en Condé Nast, hebben grondige reorganisaties doorgevoerd om hun inkomsten te verbeteren, waarbij alleen al dit jaar meer dan 3.200 jobs verloren gaan, zo somt VentureBeat op.

Advertenties zijn dus niet het verdienmodel voor dergelijke websites. Maar wat dan wel? Dat moet Grant for the Web gaan onderzoeken, een samenwerking tussen Mozilla Foundation en Creative Commons. Zij kregen een fonds van 100 miljoen dollar voor vijf jaar lang, om innovatie aan te moedigen en tegelijk toegang tot het nieuws en inclusie aan te moedigen.

Maar Grant for the Web heeft nog andere taken - het moet het verlies van je privacy oplossen, en de snelle verspreiding van misinformatie tegengaan.

Een onmenselijk zware taak als je het ons vraagt. Maar een initiatief dat absoluut toe te juichen valt, want het web zou terug open moeten zijn, een kans voor iedereen om te leren, waar je nieuws kan vertrouwen. En het feit dat vele sites hun inkomsten moeten halen uit advertenties, ligt aan de bron van veel kwaad.

Daarom wordt er aan een alternatief gedacht, Web Monetization, een standaard voor browsers voor microbetalingen.

Meer bij Venturebeat; een discussie over het voorstel bij Slashdot.
https://venturebeat.com/2019/09/16/100-million-grant-for-the-web-program-seeks-alternative-online-business-models/
https://tech.slashdot.org/story/19/09/16/1438206/mozilla-and-creative-commons-want-to-reimagine-the-internet-without-ads-and-they-have-100m-to-do-itPROBLEEM BIJ WACHTWOORDMANAGER LASTPASS
Het probleem met wachtwoorden is gekend: ofwel neem je een wachtwoord dat je zelf kan onthouden, maar dat is zwak en kan meteen gehackt worden. Ofwel neem je een sterk wachtwoord dat moeilijk te hacken is, maar dan kan je het niet onthouden, en ga je dat bijvoorbeeld op een post-it op je computer plakken. Ook niet veilig dus.

De oplossing is natuurlijk een wachtwoordmanager: met één (sterk) wachtwoord maakt die voor alle webdiensten wachtwoorden aan, die je dan ook op al jouw toestellen waar je de app van die manager installeert, kan oproepen.

Mooi - maar dan mag er natuurlijk niets mislopen met die wachtwoordmanager. En dat gebeurde er de voorbije week wel. Een van de populairste password managers, LastPass, heeft in allerijl verleden week een update uitgebracht, die een bug in de software moet dichten.

Met die bug konden websites de inloggegevens bekijken van de vorige site waarop je ingelogd was. Er zouden geen misbruiken gemeld zijn van die bug, maar het is natuurlijk zaak om zo snel mogelijk de update uit te voeren. Heb je de auto-update niet actief staan, voer dan zo snel mogelijk een manuele update uit. Meer bij Slashdot en ZDNet.
https://it.slashdot.org/story/19/09/16/153228/lastpass-bug-leaks-credentials-from-previous-site?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.zdnet.com/article/lastpass-bug-leaks-credentials-from-previous-site/TECHBEDRIJVEN ONDER VUUR VAN OVERHEDEN MAAR GEBRUIKERS BLIJVEN TROUW
De sociale media, de grote techbedrijven krijgen tegenwoordig bakken vol kritiek over zich heen. Ze zijn te machtig, ze laten geen eerlijke concurrentie toe, ze ontwijken belastingen, ze doen te weinig tegen haatspraak...

En als je de mensen hoort spreken, dan ziet het er niet goed uit voor die techbedrijven, vooral dan de social media. Want iedereen zou zich bewust zijn van zijn verslaving, en afhaken.

In zijn column "There is no tech backlash, worse, we think there is one" in de New York TImes nuanceert journalist Rob Walker dat doemdenken - je moet niet kijken naar wat de mensen zeggen, maar naar wat ze doen.  Want daar zit blijkbaar veel verschil tussen.

Facebook bijvoorbeeld zag zijn aantal dagelijks en maandelijks actieve gebruikers verleden kwartaal met 8% stijgen in de VS. En zijn inkomsten met 28%. Twitter kreeg er 5 miljoen nieuwe dagelijkse gebruikers bij, en de Snapchat app groeide met 7%.

Volgens cijfers van Pew Research Center zouden nu 72% van alle Amerikanen een of andere vorm van social media gebruiken. Iets meer dan 25% van de Amerikaanse gezinnen heeft een slimme luidspreker à la Google Home of Amazon Echo. En ook slimme tv's en draagbare tech worden steeds populairder, net als slimme huishoudtoestellen zoals deurbellen die met het internet verbonden zijn, slimme lampen, enz.

Dus eigenlijk valt het allemaal nog wel mee met de afkeer van de gebruiker van tech. Op dat gebied moeten de social media zich geen zorgen maken. Wat de vorderingen van de overheden betreft is natuurlijk een andere zaak...
https://www.nytimes.com/2019/09/14/opinion/tech-backlash.htmlAMAZON START MET AUDIO IN HOGE KWALITEIT
Geen goed nieuws voor Tidal, de muziekdienst die door verschillende artiesten opgestart werd om muziek in hoge kwaliteit te brengen. Want er daagt concurrentie op, en wel van een bedrijf dat als een bulldozer te werk gaat bij elke nieuwe dienst die het opstart: Amazon.

Het bedrijf dat ooit enkel met boeken opstartte en ondertussen zelfs zijn eigen verzenddienst heeft, inclusie vliegtuigen, kondigde namelijk aan dat het start met Amazon Music. Een nieuw abonnement waarbij je lossless versies van audiobestanden kan beluisteren, in streaming of in download. En dat aan een lagere prijs dan Tidal - $14,99 per maand (of $12,99 als je Amazon Prime klant bent), terwijl Tidal $19,99 per maand kost.

Amazon biedt een cataloog van 50 miljoen songs aan in "High Definition (16 bits en 44,1 kHz sample rate). Het heeft ook een kleine 10 miljoen songs in "Ultra HD" (24 bits en 44,1 kHz tot 192 kHz). Al die songs zal je nu in het lossless FLAC bestandsformaat kunnen beluisteren.

Ook voor Spotify en Apple Music is dat geen goed nieuws. Spotify heeft momenteel 100 miljoen betalende gebruikers, en loopt het risico al heel wat abonnees te verliezen aan Apple Music.

Een interessant verhaal met de achtergrond van de diensten, en hoe deze concurrentie verder zou kunnen aflopen lees je bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/9/17/20869526/amazon-music-hd-lossless-flac-tier-spotify-apple
https://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_(service)BINNENLAND: AUTO-DELEN GEEN LUCRATIEVE ZAAK VOOR NIEUWKOMERS
In de huidige "sharing-economy" koop je geen auto, maar deel je hem. Een van de eerste spelers op dat vlak was Cambio, een initiatief van De lijn, NMBS, VAB. Al 15 jaar zie je de discrete autootjes, vooral in de steden.

De laatste twee jaar zijn er verschillende concurrenten gekomen, en kan je ook auto's delen via DriveNow, Poppy, Zen Car, Bloides en Ubeequo. Niet alleen auto's kan je via deze diensten delen, ook scooters, fietsen en steps.

De Tijd weet echter dat geen van deze nieuwe spelers winst maakt - integendeel: de bekendste spelers boekten vorig jaar een nettoverlies van 13 miljoen euro.

Cambio daarentegen zou al jarenlang break even draaien. Dat telt ondertussen 40.000 Belgische abonnees, waarvan de helft in Vlaanderen, voor 1.300 Cambio-wagens. Concurrent DriveNow, een dochter van BM, dat als eerste in Brussel begon met 'freefloating' in 2016, zou 60.000 regelmatige gebruikers moeten hebben om rendabel te zijn, aldus De Tijd, maar geraakt amper aan de helft. Het verschil: Cambio werkt met vaste plaatsen waar je een auto vindt, DriveNow laat je toe om de wagen overal achter te laten (vandaar ook de term 'freefloating').

Een mooie achtergrond over het auto-delen landschap bij De Tijd (betaalmuur).
https://www.tijd.be/ondernemen/transport/Deelauto-s-rijden-zich-financieel-in-de-prak/10162271BINNENLAND: ETHISCH HACKER INTI DE CEUKELAIRE WIL JE AANZETTEN OM 2F AUTHENTICATIE IN TE VOEREN
Een wachtwoord om je account te beveiligen is niet voldoende. Je doet er best aan om ook een tweestapsverificatie in te voeren. Dat is wat ethisch hacker Inti de Ceukelaire de Vlamingen wil vertellen met zijn website Staptwee.be. Jezelf een extra code laten sturen bijvoorbeeld, via een sms of een speciale app, is zo'n tweede stap.

En omdat Inti nu eenmaal een idealist is, wil hij er ook wat financieel tegenover stellen: voor elke persoon die zijn advies volgt, schenkt hij 2 euro aan Stichting tegen Kanker.

Bij De Morgen een achtergrondartikel (betaalmuur).
https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/ethische-hacker-inti-de-ceukelaire-als-jij-je-online-accounts-beter-beveiligt-schenken-wij-2-euro-aan-stichting-tegen-kanker~b06b1f92/
https://staptwee.be/BINNENLAND: NIEUW E-COMMERCEPLATFORM GELANCEERD
Wouter Torfs, bekend van zijn schoenenwinkels, heeft samen met het Belgische durfkapitaalfonds 9.5 Ventures een social e-commerceplatform opgericht: Avail. Dat bestaat uit verschillende micro-stores, en die worden op hun beurt geselecteerd en beheerd door 'curatoren'.

Heel slim werden daarvoor influencers gezocht, mensen die op de sociale media veel volgers hebben. Momenteel zijn dat er een tiental, en zij kunnen hun favoriete mode-items delen op een eigen pagina. Die kledingstukken of accessoires zijn afkomstig van een 30-tal Europese modemerken.

Bezoek je zo'n winkel, en is er een mode-item dat je bevalt, dan kan je het meten ook kopen. De curator krijgt dan een commissie van 5%.

Een slim concept. Meer bij RetailDetail en De Standaard.
https://www.retaildetail.be/nl/news/mode/torfs-stapt-social-sellingplatform-avail
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190916_04611556
https://avail.store/FACEBOOK GEEFT CAMERA'S AAN BRITSE POLITIE
We eindigen de week met enkele berichten over Facebook. Om te beginnen: Facebook zal camera's geven aan de Britse Metropolitan Police. De bedoeling is dat beelden van die camera's gebruikt worden door de content moderatieteams van Facebook, zodat zij gemakkelijker 'first person shooter' beelden kunnen herkennen - dus beelden genomen door een schutter met een bodycam, waarin je dus ziet wat hij ook ziet.

Facebook kreeg namelijk veel kritiek omdat het de beelden die de Christchurch-moordenaar maakte van zijn schietpartij en die live uitgezonden werden, niet tijdig ontdekt had en de verspreiding ervan ook niet kon verhinderen.

Volgens Facebook konden zijn AI systemen en zijn moderatoren de content niet ontdekken, omdat zij te weinig materiaal hadden om te vergelijken. Met deze samenwerking zou het dus wél voldoende vergelijkingsmateriaal in handen krijgen.

Het gaat, voor alle duidelijkheid, om beelden tijdens trainingen, niet van échte interventies. Die arme moderatoren, die nu al erg afzien door alle beelden die zij onder ogen krijgen, blijft dat tenminste al bespaard!

Meer bij Financial Times.
https://t.co/IAS9BCe0UT?amp=1FACEBOOK RICHT ONAFHANKELIJK OVERZICHTSCOMITÉ OP
Nog een maatregel van Facebook. Het krijgt van zijn gebruikers de kritiek dat er bij moderatie van content een vooroordeel zou bestaan - volgens de conservatieven in de VS zou Facebook bijvoorbeeld onterecht mensen zoals Alex Jones en Milo Yiannopoulos, bekende alt-right figuren, verbannen hebben.

Tot nu toe kon degene die zich onheus behandeld voelde, niet echt terecht bij Facebook met een klacht daarover. Daarom komt er nu een onafhankelijk overzichtscomité, dat betwistingen over moderatie van content moet behandelen.

Dit comité zal in een beginfase uit 11 leden bestaan, maar zou moeten uitgroeien tot 40. De leden worden wel door Facebook benoemd, en zij worden betaald vanuit een speciaal fonds dat Facebook hiervoor opricht. Het fonds zou later ook gebruikt kunnen worden door andere netwerken die een gelijkaardig overzichtscomité willen gebruiken.

Volgens de aankondiging zouden alle deliberaties publiek zijn. Het is niet duidelijk of je als niet-betrokken persoon dan enkel de resultaten te zien krijgt, of ook de argumentatie die gehanteerd werd. Want dat zou echt wel interessante lectuur zijn.

De beslissingen die het comité neemt zijn bindend, zo stelt Facebook nog. Tenzij zij technisch niet uitvoerbaar zijn. Dus heeft Facebook nog altijd het laatste woord...
https://www.bbc.com/news/technology-49735795FACEBOOK MET ZIJN EIGEN SLIMME TOESTEL IN JOUW HUISKAMER?
Om het rijtje berichten over Facebook af te sluiten: het bedrijf kondigt de lancering aan van de Portal TV. Dat is een toestel dat je via de HDMI-poort met je tv verbindt. het bevat een camera, zodat je een videogesprek kan voeren met andere Potal TV-gebruikers, maar ook via bijvoorbeeld WhatsApp.

Het bijzondere daarbij is dat de camera zich met behulp van AI kan focussen op de personen in het beeld, en die kan volgen doorheen de kamer wanneer die rondlopen.

Het toestel bevat ook apps zoals Facebook, Messenger, Prime Video (Amazon), Starz, Pluto TV, Pandora, iHeartradio, CNN, ABC News, Spotify e.a.

Je kan het toestel ook gebruiken als slimme luidspreker, o.a. met de voice assistent van Amazon, Alexa. Tijdens de setup moet je wel aangeven of je al dan niet toelaat dat er opnames gemaakt worden van jouw voice commando's, die dan bewaard worden op de servers van Facebook. Dit om de kwaliteit van slecht begrepen commando's te verbeteren - net zoals bij Apple Siri en Google Home.

Als je het ons vraagt, geen slecht toestel. Alleen, die naam 'Facebook', dat is er teveel aan. Wie vertrouwt nu Facebook om voortdurend in zijn huiskamer mee te kijken en te luisteren? Alhoewel... eerder deze week kon je lezen dat iedereen wel bakken kritiek heeft op de manier waarop Facebook met onze privacy omgaat, maar dat desondanks het aantal gebruiker alleen maar toeneemt, niet daalt!

Het toestel komt voorlopig eerst uit op de Amerikaanse markt en kost $149. Een miniversie van 8 inch kost $129.
https://variety.com/2019/digital/news/facebook-portal-tv-device-launch-1203340201/
https://techcrunch.com/2019/09/18/facebook-will-let-users-disable-server-storage-of-portal-voice-snippets/
https://www.theverge.com/2019/9/18/20870866/facebook-portal-mini-new-price-release-date-whatsapp-support

    
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WI-FI ALLIANCE LANCEERT WI-FI CERTIFIED 6 PROGRAMMA
Ook op het gebied van Wi-Fi staat de technologie niet stil. En de nieuwste standaard, wifi 6, zal je binnenkort aantreffen in de nieuwste routers.

Wifi 6 staat eigenlijk voor 802.11 ax, een protocol waarmee data 40% sneller overgebracht worden. Bovendien ondersteunt dit protocol WPA3 encryptie, en een multi-user multiple input en multiple output. Dat betekent dat meerdere gebruikers of programma's tegelijkertijd van eenzelfde wifikanaal gebruik kunnen maken. Een hele verbetering, want het feit dat dit in de vorige standaard niét mogelijk was, zorgde ervoor dat je in een ruimte een heel slechte wifi-ontvangst kreeg, wanneer je met meerdere programma's / toestellen via de internetverbinding werkte.

Nu is er dus een Wi-Fi Certified 6 programma gelanceerd. Dat wil zeggen dat nieuwe toestellen die nu gelanceerd worden, zoals routers en dergelijke, een vermelding krijgen dat zij WiFI 6 ondersteunen, indien zij dat daadwerkelijk doen.

Meer bij CNet.
https://www.cnet.com/news/wi-fi-6-certification-is-here-to-make-next-gen-speeds-a-widespread-reality-wi-fi-alliance-certified/EUROPEES: JULBO, SPORTBRIL MET INFO OP JE DISPLAY
Het moeten niet altijd Amerikaanse of Chinese bedrijven zijn die leuke innovaties brengen - dit Franse bedrijf brengt een mooie nieuwigheid. Julbo is specialist in allerlei mogelijke sportbrillen, en treedt nu het digitale tijdperk binnen met een sportbril die data op het scherm weergeeft.

Daardoor kan de sporter data over zijn activiteit bekijken op zijn display, zonder zijn training te moeten onderbreken.  Het gaat dan om hartslag, temperatuur, afstand, maar afhankelijk van het toestel waarmee je je bril koppelt, kan daar nog meer informatie op verschijnen.
https://www.tinynews.be/julbo-evad-1-les-lunettes-sportives-connectees-francaises/
https://www.julbo.com/fr_be/?___store=fr_be


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


GRATIS AUDIOBOEKEN

Behoor jij ook tot die 'lezers' die graag hun boek via hun oren verslinden? Wij zijn alvast erg auditief ingesteld, en content die we vernemen via ons gehoor, blijft ons vaak veel langer bij dan tekst.
Welnu, is dat ook bij jou het geval, dan moet je even kijken bij dit artikel van Mashable. Daar vind je namelijk 10 websites waar je gratis audiobooks kan downloaden. Veel audioplezier gewenst!
[Taal: ENG]
https://mashable.com/article/free-audiobooks/?europe=true&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29


PODCAST: DE STANDAARD AUDIO

Enkele weken geleden staken wij hier een jammerklacht af, over het feit dat zowel De Standaard als De Morgen audio uitbrachten onder de titel 'Podcast',  maar die belofte niet waarmaakten: je kon de afleveringen niet via je gewone podcast app beluisteren, enkel via de eigen nieuwsapp. Met alle gevolgen vandien: je moest die ofwel in streaming beluisteren via deze app, ofwel apart downloaden. Wat dan weer betekende dat je manuele handelingen moest uitvoeren, en bovendien dat je de uitzending niet kon bedienen via de stop/start knoppen van je koptelefoon.

De reden waarom zij hun podcasts zo kreupel maakten? Het verdienmodel - de krant wou de podcasts enkel beschikbaar maken voor de abonnees, en bij de huidige podcast apps hadden zij geen manier gevonden om het concept podcast te combineren met een betaalmuurtje.

Maar gelukkig is alvast De Standaard tot inkeer gekomen. Sinds begin september brengt het elke dag een uitzending, over erg uiteenlopende onderwerpen. En het moet gezegd: het zijn echt wel goede uitzendingen - vandaag een podcast bijvoorbeeld over Deliveroo, wat de koeriers echt verdienen, of zij daarvan kunnen leven, gesprekken met die mensen, enz.

Absoluut de moeite waard om je te abonneren. Wij vrezen alleen dat het tempo van 1 uitzending per dag, in deze kwaliteit, niet volgehouden kan worden. De afleveringen die wij in de voorbije 10 dagen beluisterd hebben, waren echt van hoge kwaliteit, wat ongetwijfeld heel arbeidsintensief geweest is en veel voorbereiding gevergd heeft.

Dus, mensen van De Standaard: proficiat met jullie koerswending. En als jullie je schip even wat trager willen laten varen: dat mag van ons gerust hoor. Wij zijn in elk geval fan van jullie werk!
https://www.standaard.be/tag/audio


 
De nieuwe oogst


DE IG NOBELPRIJZEN 2019
Elk jaar worden er weer prijzen uitgereikt voor de onderzoeken die uitgevoerd worden naar dingen die eigenlijk te gek zijn om te onderzoeken, en naar uitvindingen die niemand ooit ter wereld zal gebruiken. En de resultaten zijn vaak hilarisch!
Dit jaar vielen een onderzoek naar waarom wombats in kubuskjes poepen (in de Nederlandse zin van het woord) en de uitvinding van een machine die bij menselijke baby's de luier verschonen kan, in de prijzen.
Meer dingen om je te verwonderen in dit artikel van CNN. Bij Improbable vind je de lijst met winnaars, en op YouTube een filmpje van de uitreiking van de prijzen. (Bron: Slashdot)
https://www.cnn.com/2019/09/14/world/ig-nobels-2019-trnd/index.html
https://www.improbable.com/2019/09/12/announcing-the-2019-ig-nobel-prize-winners/
https://youtu.be/QVcWDMii9JU


INBOX KITTEN: WEGWERPMAIL

Via deze dienst kan je een tijdelijk e-mailadres aanmaken om bijvoorbeeld een accountant te creëren, die je moet bevestigen via een retour-email. Nadat je via mail je account bevestigd heb, kan je het e-mailadres gewoon vergeten. :)
[Taal: ENG]
https://inboxkitten.com/


BOARDREADER: ZOEKMACHINE VOOR FORA
Deze zoekmachine heeft zich gespecialiseerd in het doorzoeken van online discussiefora. Het gaat wel om voornamelijk Amerikaanse fora, zoals Reddit of, bijvoorbeeld bij een sport-zoekterm, Bigsoccer forum. Maar je krijgt toch wel wat alternatieve nieuwsberichten te zien.
[Taal: ENG]
http://boardreader.com/


LEER EEN TAAL VIA DE POPCULTUUR
Een taal leren, dat doe je door erin te leven. De popcultuur sleurt je daarbij mee. Via deze websites kan je 23 talen leren, waaronder Hindi, Pools, maar ook Nederlands, door middel van boeken, flashcards en dergelijke. Kom je op een woord dat je niet kent, dan tip je gewoon op het woord of de zin, om de vertaling te weten.
[Taal: ENG]
https://www.getflowlingo.com/


100 OFFICE WORKOUTS

Je wil wel wat aan je conditie doen, maar hebt niet echt tijd om naar een fitness te gaan? Dan kan je met deze 100 oefeningen op je werk ook aan je conditie werken.
Download de PDF, druk de kaartjes af, en doe simpele oefeningen vanop je stoel of staande, die toch je spieren trainen.
[Taal: ENG]
https://darebee.com/100-office-workouts.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PZZL.COM

Voor liefhebbers van puzzelen: hier kan je online puzzelen, maar ook puzzelboeken kopen, geschreven door Peter Ritmeester. Deze Nederlander heeft de eer om nu ook puzzels te mogen maken voor de eerbiedwaardige krant The New York Times.
https://www.pzzl.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STARTPAGINA.NL
Deze website gaat al zo lang mee als het internet bestaat. Het was een tijdje stiller rond de site, maar zij heeft nu een nieuwe adem gevonden, door branded content te brengen voor de online vijftigplusser. Bij Nieuws.Social gaan ze dieper in op de strategie.
https://www.nieuws.social/strategie_nieuws/nieuwe-strategie-startpagina-nl-branded-content-voor-de-online-vijftigplusser/
http://startpagina.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: #TETRISCHALLENGE

Twitter is heus niet enkel kommer en kwel, haatboodschappen en complotten. Een van de mooiste eigenschappen van Twitter is het feit dat er enorm creatieve mensen aanwezig zijn, die enorm graag inpikken op een virale trend.
Donderdag was het weer zover: onder de hashtag #tetris toonden hulpverleners, ambulanciers, brandweerlui enz. op een 'blokken' manier wat zich eigenlijk in de wagens van hun werk bevindt, door dat naast de ambulance, brandweerwagen enz. uit te stallen, netjes opgebouwd in blokken, inclusief de mensen die normaal de wagen bemannen/bevrouwen. En daar dan een luchtfoto van te maken.
Zelf kan je het werk terugvinden onder de hashtag #tetriscChallenge, en op onderstaande links vind je een selectie van de foto's.
https://www.dutchcowboys.nl/online/tetris-challenge-gaat-viral
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/19/tetris-challenge-nieuwe-hype-op-sociale-media/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ZAZA
Deze cartooniste legt haar ei in De Morgen, en haar kritiek op wat zich afspeelt in ons landje is er vaak boenk op!
[Taal: NL]
https://www.demorgen.be/meningen/ons-kent-ons~bd2aad1b/?utm_source=demorgen&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=middag&utm_userid=&ctm_ctid=f0fef0baf00d2c1c7d5c673a3ccf334c


VRIJDAG MULTIMEDIA: REUTERS EDITORS CHOICE
Reuters maakt elke week een selectie van de beste foto's uit het nieuws. De selectie voor deze week vind je op onderstaande link.
[Taal: ENG]
https://www.reuters.com/news/picture/editors-choice-pictures-idUSRTX73M1B
   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Deelstaat van Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/West-Australi%C3%AB
    Gebouw van de TU Delft - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_Scheikunde
    Begrip uit de coderingstheorie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Blokcode
    Italiaanse zwemster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Martina_Carraro
    Nederlandse sopraan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannette_Zomer
    Een van de grondleggers van de bosbouwkunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Cotta
    Nederlands ondernemer en bestuurder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Petrus_Hubertus_Regout
    Grootste maaltijdbezorger ter wereld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Delivery_Hero
    Dorp en gemeente in Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stroemjani
    Belgisch politicus voor Ecolo - https://nl.wikipedia.org/wiki/Laurent_Agache


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Drone-aanvallen op Saoedische olie-installaties - https://nl.wikipedia.org/wiki/Drone-aanvallen_op_Saoedische_olie-installaties
    Staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Saudi_Aramco


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Shakespeare - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Shakespeare

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Waarom je misschien toch even moet wachten met het updaten van je iPhone
https://www.ad.nl/tech/waarom-je-misschien-toch-even-moet-wachten-met-het-updaten-van-je-iphone~a1a16b51/
- Waarom smartwatches steeds populairder worden
https://www.ad.nl/tech/waarom-smartwatches-steeds-populairder-worden~aec928ee/
 
 
  *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - TV Vlaanderen kijken op Panasonic televisies zonder klassieke decoder
https://elektrozine.be/tv-vlaanderen-kijken-op-panasonic-televisies-zonder-klassieke-decoder/
- HP Elite Dragonfly weegt slechts 1 kg en gaat een etmaal mee
https://elektrozine.be/hp-elite-dragonfly-weegt-slechts-1-kg-en-gaat-een-etmaal-mee/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wat is de MITRE ATT&CK en hoe kan het gebruikt worden?
https://computertaal.info/2019/09/19/wat-is-de-mitre-attck-en-hoe-kan-het-gebruikt-worden/
- Films in het open domein: Publicdomainflix.com
https://computertaal.info/2019/09/20/films-in-het-open-domein-publicdomainflix-com/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlands luchtvaartinstituut test waterstofdrone
https://tweakers.net/nieuws/157600/nederlands-luchtvaartinstituut-test-waterstofdrone.html
- Franse rechter vonnist dat Steams verbod op doorverkoop games ongeldig is
https://tweakers.net/nieuws/157572/franse-rechter-vonnist-dat-steams-verbod-op-doorverkoop-games-ongeldig-is.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Niemand vervolgd voor grootschalige spionage-operatie bij de Belgische diplomatie
https://www.knack.be/nieuws/belgie/niemand-vervolgd-voor-grootschalige-spionage-operatie-bij-de-belgische-diplomatie/article-news-1511757.html?_ga=2.59569389.177649252.1568997361-1947831008.1520797369
- Nieuwe Huawei Mate 30 zonder Google-apps en bij ons nog niet te verkrijgen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-huawei-mate-30-zonder-google-apps-en-bij-ons-nog-niet-te-verkrijgen/article-news-1511539.html
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Huawei Mate 30 | Post-technologie-oorlog lancering - Technologium
https://www.technologium.be/mate30lancering


*** TANDEMTECH


- Lenovo ThinkPad X1 Carbon (7th Gen) review: duistere diamant
https://tandemtech.be/lenovo-thinkpad-x1-carbon-7th-gen-review-duistere-diamant-6a3ddbc02cf
- Nokia 4.2 review: budgetphone on a budget
https://tandemtech.be/nokia-4-2-review-budgetphone-on-a-budget-77c0db6a2ce5*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- “Corporates moeten start-ups en scale-ups omarmen, maar mogen deze zeker niet verstikken”
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/start-ups-zijn-drones-corporates-zijn-jumbojets-corporate-venturing-verzoent-de-snelheid-en-wendbaarheid-van-de-drone-met-de-slagkracht-van-de-jet
- Om het belang van een goed businessplan te onderstrepen, reikt dit groeiplatform een jaarlijkse prijzenpot van 100.000 euro uit
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/een-ondernemingsplan-wordt-een-bedrijfsproces-de-bestemming-blijft-dezelfde-maar-de-route-verandert-mee-met-de-omstandigheden-onderweg 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DBEAVER CE: DATABASES BEHEREN
DBeaver is een database management tool. Je kan met data in de databases werken in een spreadsheet-omgeving. Daarbij kan je analytische rapporten opstellen en de informatie in verschillende formaten exporteren.
De app ondersteunt meer dan 70 verschillende formaten van database.
https://www.microsoft.com/en-us/p/dbeaver-ce/9pnkdr50694p?


DRAW.IO: DIAGRAMMEN TEKENEN


Dit is eigenlijk een online app, maar je kan de software nu ook downloaden voor Windows 10. Met een drag & drop systeem kan je diagrammen tekenen, met dezelfde functies als bij de online versie.
https://www.microsoft.com/en-us/p/drawio-diagrams/9mvvszk43qqw?cid=msft_web_chart&activetab=pivot%3Aoverviewtab


RED BILL: AR APP VOOR KINDEREN
Deze app voor de iPhone is bedoeld om via augmented reality kinderen het Engelse alfabet te leren, de namen van dieren, vogels, voorwerpen, enz. En dat alles op een speelse, kindvriendelijke manier.
https://www.launchingnext.com/s/red-bill/53628/


FEATHERS: THEMA VOOR WINDOW 10
Hou je ervan om eens een apart thema te installeren voor je Windows 10 desktop, dan kan je dit eens proberen. Hij bevat 14 afbeeldingen in hoge resolutie van - je raadt het nooit!- veren!
https://www.microsoft.com/en-us/p/feathers/9nmjqr5jtpc5?activetab=pivot:overviewtab


WIN TO USB


Met dit progje maak je in een handomdraai een volledig functionerende versie van je Windows OS, die je van een USB stick kan starten.
https://www.chip.de/downloads/WinToUSB_65993636.html
https://www.easyuefi.com/wintousb/index.html


SYNCIOS: IOS EN ANDROID MANAGER
Met deze tool kan je vanuit je desktop je Android of iOS toestel beheren. Er zit ook een video-downloader en omzetter aan boord, en wallpapers en beltoontjes kan je meteen downloaden. Nadeel is wel dat de gratis versie beperkte functies heeft.
https://www.chip.de/downloads/Syncios-iOS-Android-Manager_88214130.html
https://www.syncios


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er is geen vervangingsmiddel voor kussen bij maneschijn.
-Barbara Cartland-