Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/9/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1123 van 14/9/2019Gegroet lezer,

Zoals u al eerder vernemen kon, zijn ook wij bezweken voor de lokroep van Netflix. Voor 10,99 heel wat films en reeksen bekijken, rustig op de trein, dat is inderdaad zalig, zo leerden we al gauw. Maar bij één ding stonden wij niet meteen stil: die downloads, dat doet de downloadmeter flink oplopen.

Je moet immers rekenen op 1 GB data download voor 1 uur streaming tv. In ons Telenet-abonnement zit 150 GB data download inbegrepen. Maar ons gezinnetje telt twee personen (onze trouwe viervoeter haalt zijn neus op voor tv!). Nog wat programma's en code downloaden, wat mailen, wat surfen en Oops! Voor het eerst in 15 jaar tijd was ons maandelijks volume opgebruikt. Je kan dan wel 25 GB bijkopen, voor een prijs van 5 euro, maar toch, dat deed even pijn.

Vooral wanneer je bedenkt dat reeksen die via Telenet on-demand bekeken worden op tv (via het Play More-abonnement), niét meegeteld worden voor het downloadvolume. Nu is dat geen verwijt aan Telenet op zich - wanneer je bij Proximus een tv-abonnement hebt, en daar Netflix activeert, dan kan je dat wel op een gewone tv bekijken (bij Netflix via Telenet enkel wanneer je een smart-tv hebt), maar het telt evengoed mee voor je download.

Dus wordt tegenwoordig hier in huis de Telemeter angstvallig in het oog gehouden :)

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NU OOK APPLE MUSIC VIA HET WEB
Apple heeft een bètaversie uitgebracht van een web-interface voor zijn Apple Music. Deze bèta is momenteel toegankelijk voor alle huidige Apple Music abonnees, en zou werken in alle moderne browsers, zoals Chrome OS en Android, ook op Windows 10.

De interface is gelijkaardig aan die van de aparte Apple Music app die in de macOS Catalina zit.

Via de webversie kan je zowel naar muziek luisteren, naar playlists en de meeste radiostations- met uitzondering evenwel van Beats 1. Sommige videocontent en slimme speellijstjes zijn evenmin beschikbaar.

Het is wel slim van Apple om zijn aanbod ook aan te bieden aan wie geen iPhone of Mac heeft - iets wat het ook gedaan heeft met zijn iTunes, onder het motto "het geeft niet wat je platform is, zolang je maar van mijn diensten gebruik maakt". Iets wat Microsoft de laatste jaren ook al deed, door o.a. zijn Office op alle mogelijke toestellen en besturingssystemen aan te bieden.

Momenteel is het echter nog niet mogelijk om via de webinterface een abonnement te nemen op Apple Music.

Meer bij The Verge en TechCrunch
https://www.theverge.com/2019/9/5/20851576/apple-music-web-player-interface-beta-browser-streaming
https://techcrunch.com/2019/09/05/apple-music-launches-a-public-beta-on-the-web/
https://beta.music.apple.comOPNIEUW POWERTOYS VOOR MICROSOFT
Microsoft heeft twee nieuwe tools uitgebracht die vallen onder de befaamde categorie 'Power Toys' van vroeger. En ze zijn echt wel heel handig.

De eerste is een overzicht van alle Windows sneltoetsen voor een bepaald programma. In elk mogelijk programma kan je voortaan op de Windows toets drukken en die ingedrukt houden. Dan verschijnt het overzicht meteen.

De tweede tool, FancyZones, is een bijzondere windows manager. Voortaan kan je zelf een bepaalde zone op je scherm bepalen, die jij handig vindt om daar een tweede venster neer te zetten. Wanneer je nu de shift-toets lang ingedrukt houdt, en de app naar die zone sleept, dan zal die automatisch zichzelf resizen tot hij in die vormgeving past.

De beide tools zijn beschikbaar op GitHub.
https://www.theverge.com/2019/9/6/20852451/microsoft-windows-10-powertoys-download-features
https://github.com/microsoft/PowerToys/releasesFACEBOOK EN MICROSOFT WILLEN SAMEN DEEPFAKES LEREN HERKENNEN
Toen het gezicht van Tom Hanks in de film Forrest Gump, in 1994 (!) ingelast werd op fragmenten van oude films, werd dat als super geavanceerde technologie beschouwd. En het vergde ongetwijfeld dagen en dagen werk van een studio om dit te verwezenlijken.

Nu echter is dat een kwestie van seconden, met de juiste tools. En dat zijn tegenwoordig gewone apps, zoals Zao, waar we verleden week nog over berichtten. Alleen: het wordt nu wel heel moeilijk om écht van vals te onderscheiden - de valse beelden / stemmen die als 'deepfakes' bestempeld worden.

Momenteel verraden de deepfakes zich nog een beetje - een hapering in de audio, gezichtstrekken die verdwijnen verraden nog dat er geknoeid is. Maar de technologie wordt beter en beter. En net zoals bij Photoshop in zijn beginjaren, zijn velen ongerust dat vervalsingen in de toekomst heel moeilijk te ontdekken zijn.

Maar wellicht zullen er, net zoals je gephotoshopte beelden kan herkennen, in de toekomst methodes ontstaan om deepfakes te herkennen.

Facebook, Microsoft, een organisatie die Partnership on AI heet, en academici van zeven universiteiten hebben daarom een wedstrijd georganiseerd, om onderzoekers aan te moedigen om tools te ontwikkelen om deepfakes te herkennen. De wedstrijd loopt van herfst 2019 tot lente 2020. De prijzenpot die Facebook ter beschikking stelt bedraagt maar liefst 10 miljoen dollar.

In de aanloop naar die wedstrijd heeft Facebook zijn AI onderzoekers gevraagd om deepfakes te creëren, die einde dit jaar voorgesteld zullen worden op een AI conferentie.
https://www.technologyreview.com/s/614269/facebook-is-making-ai-deepfakes-to-head-off-a-disinformation-disaster/
https://www.wired.com/story/facebook-microsoft-contest-better-detect-deepfakes/APPLE BEVOORDEELT EIGEN APPS IN APP STORE  MAAR WIL ER WAT AAN DOEN
Een artikel in The New York Times deed wenkbrauwen fronsen: Apple zou namelijk zijn eigen apps bevoordelen ten opzichte van de apps van derden. De nieuwssite onderzocht namelijk gedurende enkele jaren welke apps er in de App Store van Apple getoond werden, in welke volgorde, wanneer je naar een bepaald trefwoord zocht.

Wanneer je met name naar Podcasts zocht, dan kreeg je Apple Podcasts als eerste te zien. Daarna volgden nog enkele apps van Apple, die eigenlijk niets met podcasts te maken hadden, zoals de Compass app en de Friends app, en nog andere, die helemaal niets met podcasts te maken hadden. En op sommige dagen vond je pas op de 14e plaats een podcast app, gemaakt door een derde.

Dat was, zo verklaarde Apple, logisch. Enerzijds omdat de apps van Apple een generische naam dragen ('podcasts') waardoor die overeenkomen met de zoekterm. En anderzijds omdat een top resultaat meteen gevolgd wordt door andere apps van diezelfde maker - Apple dus.

Maar deze manier van werken is dus hoogst verdacht in de ogen van waakhonden die op eerlijke concurrentie moeten toezien. Het artikel bij de NYT leek dan ook een uitnodiging om een onderzoek naar anti-competitieve werkwijzen in te stellen. Want het was niet de enige manier waarop Apple de eigen apps bevoordeelde, volgens sommigen: het zou ideetjes van app-makers stelen om zelf apps te maken, gebaseerd op die ideeën, en apps verbieden die concurrentie vormden met de eigen iOS functies.

Apple heeft ondertussen gereageerd, want het is als de dood voor een dergelijke aanklacht. Volgens het bedrijf uit Cupertino is het algoritme in de App Store nu aangepast, zodat er minder eigen apps getoond worden in de zoekresultaten.

Een verhaal dat je kan terugvinden bij Techcrunch, Slashdot, en het artikel bij NYT, dat in een heel mooie vormgeving de vergelijking toont van de zoekresultaten.

Morgen meer over Apple en de nieuwe producten die het voorgesteld heeft op zijn persevenement.
https://techcrunch.com/2019/09/09/apple-tweaks-its-app-store-algorithm-as-antitrust-investigations-loom/
https://apple.slashdot.org/story/19/09/09/139227/how-apple-stacked-the-app-store-with-its-own-products?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.nytimes.com/interactive/2019/09/09/technology/apple-app-store-competition.htmlMICROSOFT, TO DO APP EN WUNDERLIST
Nog een sappig verhaal - althans voor de geek. Microsoft heeft namelijk enkele jaren geleden Wunderlist overgekocht, maker van de gelijknamige To Do app die echt heel handig is.

Na die overname werd het stil rond die app. Algemeen werd verwacht dat Microsoft Wunderlist zou integreren of althans enkele functies ervan zou opnemen in zijn eigen To Do app. Wat ook gebeurde - en deze week kondigde Microsoft een nieuwe versie aan van To Do, die nog veel meer lijkt op het oude Wunderlist. De app is trouwens beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS. Tweakers heeft daar meer over (1).

Betanews echter brengt een heel ander bericht: Microsoft zou namelijk van plan zijn om de Wunderlist website, waar tussen haakjes ook reclame gemaakt wordt voor de nieuwe To Do app, te sluiten. En de oprichter van de app, Christian Reber, richtte via Twitter een oproep naar Microsoft om dat niet te doen - hij zou bereid zijn om Wunderlist terug te kopen van Microsoft, om de sluiting te verhinderen. (2)

Wat sommige waarnemers tot de cynische observatie verleidt, dat Reber een dergelijke sluiting had kunnen verwachten, toen hij zijn app verkocht.

Hoe het ook zij: zolang deze evoluties maar in het voordeel zijn van de gebruiker, dan vinden wij het ok...
https://tweakers.net/nieuws/157106/microsoft-toont-nieuwe-versie-van-to-do-app-die-meer-op-wunderlist-lijkt.html
https://betanews.com/2019/09/09/buy-back-wunderlist/
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/blog/2019/09/09/announcing-new-version-microsoft-to-do/BINNENLAND: DAN TOCH GEEN HANDPALMHERKENNING IN SCHOLEN
Soms willen bedrijven en instellingen absoluut bewijzen dat zij 'mee' zijn, door hightech systemen in te voeren. Maar denken zij niet echt na - wat zijn de gevolgen voor de privacy, is dit systeem wel echt efficiënter, of zijn we een mug met een olifant aan het doodslaan?

Tot die categorie behoort de aankondiging van een school in Gent, waar leerlingen voortaan broodjes zouden kunnen kopen door hun handpalm te laten scannen. De school wou zou komaf maken met ouderwetse papieren maaltijdkaartjes en cash geld.

De school heeft nu aangekondigd dat het de lancering van het systeem uitstelt. De reden: GDPR-wetgeving. Want die handpalmen scannen, dat is biometrische gegevens verzamelen. En wanneer je dat doet, moet je heel wat regels in acht nemen. Vooral wanneer het om minderjarigen gaat.

De school zal nu eerst het systeem zelf voorleggen aan de privacycommissie, en bovendien toestemming vragen aan de ouders om de handpalm van de kinderen in te scannen. En dat vraagt allemaal wat tijd en werk.

Onze mening? Als je tegen ANPR-camera's in de straten bent, dan moet je er ook tegen zijn dat de biometrische gegevens van je kinderen van hun prille jeugd verzameld worden....

Meer bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/11/sint-bavohumaniora-stelt-revolutionaire-handpalmscan-uit/BINNENLAND: INSTAROOMS IN WIJNEGEM SHOPPING CENTER
Het mag echt toch niet gekker worden. Influencers mogen dan al voor marketingmensen dé heilige graal zijn, en zij mogen dan wel veel volgers hebben op kanalen zoals YouTube en Instagram, maar het valt niet te ontkennen dat er heel wat gebakken lucht bij zit - mensen die producten aanprijzen omdat zij ervoor betaald worden, niet omdat zij ze vanuit de grond van hun hart goed vinden. Maar schone schijn bedriegt nu eenmaal, en dus maakt de marketing daar volop gebruik van.

Wanneer zo'n influencer een foto online zet, dan gaat daar heel wat voorbereiding aan vooraf, alhoewel het altijd spontane foto's moeten lijken. De entourage, de achtergrond, speelt ook een grote rol.

Daarom werd in het Wijnegem Shopping Center nu de eerste 'instaroom' ingericht - een ruimte in het winkelcentrum die speciaal ingericht werd door vormgevers om mooie "instafoto's" te maken.

De gekunsteldheid ten top, als je het ons vraagt, maar voor de influencers zelf wellicht een zegen.

Meer bij GVA.
https://www.gva.be/cnt/dmf20190906_04595747/eindelijk-perfect-decor-voor-originele-fotoBINNENLAND: BOL NU OOK NAAR FRANSTALIG GEDEELTE
In Vlaanderen is de van oorsprong Nederlandse e-commerce site Bol.com volkomen ingeburgerd. Je vindt er alle mogelijke artikels, van huishoudelektronica tot boeken, van juwelen tot tv's. De webwinkel ging in 2010 van start in ons land, en sinds 2014 verkoopt hij ook producten van plaatselijke handelaars.

Het mag dan ook gek lijken dat Bol.com een 'Vlaams' fenomeen is, dat niet over de taalgrens doorgedrongen is. Daar zou nu verandering in moeten komen: er komt een Franstalige app, en er wordt ook een samenwerking op poten gezet met handelaars in Wallonië en Brussel.

Meer bij De Standaard.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190907_04596999APPLE: DE NIEUWIGHEDEN IN EEN NOTENDOP
Echt grote verrassingen heeft Apple niet voorgesteld op zijn conferentie dinsdag. Daarom overlopen wij de dingen die gepresenteerd werden in telegramstijl:
iPhone11:
- naar eigen zeggen: hardste glas ooit
- verkrijgbaar in mauve, wit, groen, geel, zwart en rood
- 6,11 inch Retina scherm
- Audio van Dolby Atmos
- twee macera's achteraan, waarvan eentje 12 mp wijd, en eentje 12 mp ultra wide met 2 x optische zoom
- een portretmodus die nu ook werkt voor je huisdier (wat dat ook moge betekenen?)
- batterijduur zou 1 uur langer moeten zijn dan de iPhone XR
- snellere FaceID
- prijs vanaf $699
- Er is ook een 11 Pro van 5,8 inch en Pro Max van 6,5 inch
- Die hebben een vierkante camera-opening met drie lenzen.
- prijs vanaf 999 en 1099 dollar resp.
- Apple wil absoluut af van het imago dat haar toestellen duur zijn. De 'nieuwe' iPhone is dus het basistoestel, de Pro en Pro Max zijn enkel voor fotografen.

iPad
- 18 uren batterijduur en kompas
- Serie 5 vanaf $399 ($499 voor model met simkaart); de Serie 3 daalt in prijs naar $199

Apple services:
- Arcade om spelletjes te spelen, prijs $4,99 per maand, beschikbaar in 150 landen
- Apple tv, prijs ook $4,99 per maand, maar koop je een nieuw toestel, dan kan jij (en je hele familie, het is een familieabonnement) een jaar gratis genieten van de dienst.
- waarnemers: Apple moet het wel zo goedkoop maken, want er is momenteel een heel povere cataloog die in het niets valt tegenover Netflix, Amazon en Disney.
https://variety.com/2019/tv/news/jason-momoa-apple-see-trailer-1203330751/
https://www.theverge.com/2019/9/10/20844325/iphone-11-cheaper-phone-specs-features-announcement
https://www.theverge.com/2019/9/10/20847520/apple-arcade-games-subscription-release-date-price-frogger-humanity-last-survivor


CHROME VERZENDT EEN TABBLAD EN FIREFOX BRENGT EEN VPN
Twee korte berichten over onze populairste browsers. Mozilla lanceert namelijk zijn Firefox Private Network, een VPN-dienst. Jammer genoeg momenteel enkel in de VS in zijn Firefox Test Pilot programma. Dit VPN installeer je als een extensie; hij zorgt ervoor dat je verbinding versleuteld en geanonimiseerd wordt, zodat er niet kan 'gesnuffeld' worden aan je data tijdens het surfen. (1)

Google van zijn kant rolde versie 77 uit van zijn Chrome browser voor Windows, Mac, iOS en Android. Het bijzondere hier is dat je rechts kan klikken op een link, en dan de optie hebt om die link naar een ander toestel te zenden waar je ook je Chrome browser gebruikt. Bij een iOS toestel moet die Chrome browser op dat andere toestel wel open staan op dat moment, zoniet krijg je de optie om de link te aanvaarden niet te zien.
https://techcrunch.com/2019/09/10/mozilla-launches-a-vpn-brings-back-the-firefox-test-pilot-program/
https://www.theverge.com/2019/9/11/20860428/google-chrome-77-send-web-page-devices-feature


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!AMAZON: NIEUWE FIRE TV CUBE OM CONTENT TE STREAMEN
Steeds meer mensen hebben, naast hun Netflix abonnement, ook een Amazon Prime abonnement, om nog meer, nog andere content te kunnen verorberen. Amazon heeft het daarbij slim bekeken: het bezorgt niet alleen de content, maar ook de hardware. Want het is heel gemakkelijk wanneer jouw tv of streaming box ook volledig geïntegreerd is met de streamingdienst zelf.

Zo kondigde het verleden week de Fire TV Cube aan, een streaming toestel met een IR blaster, een snellere processor, en ook de mogelijkheid om bepaalde commando's plaatselijk te verwerken, dus niet eerst naar Amazon te moeten verzenden zoals bij de slimme assistent, Alexa. Dit toestel kan in pre-order besteld worden in de VS, Canada, UK en Duitsland.

Verder kondigde Amazon ook de Nebula Soundbar Fire TV aan, een  toestel dat video kan streamen, muziek kan afspelen, kan synchroniseren met Amazon Echo speakers, en ook een microfoon bevat voor afstandsbediening.

En tot slot: Amazon zal OLED tv's gaan verkopen die door Grundig gemaakt zijn, en de Fire TV software ingebouwd hebben. Ook die zal je met je stem kunnen bedienen. Mediamarkt en Saturn, poten van de Duitse gelijknamige keten, zullen ook Fire tv's gaan verkopen, maar dan onder hun eigen merk. Meer bij Variety.
https://variety.com/2019/digital/news/amazon-fire-tv-cube-soundbar-1203323166/


AMBIENT MODUS MAAKT ANDROID TOESTELLEN TOT SLIMME SCHERMEN
Verleden week heeft Google op de IFA beurs in Berlijn een nieuwe functie aangekondigd voor de Google Assistant: de Ambient modus. Deze nieuwe modus zal te vinden zijn op toekomstige Android smartphones en tablets, en hij vormt die toestellen om tot slimme schermen, te vergelijken met de Google Nest Hub.

Je zal dan je agenda kunnen zien, het weer, meldingen, herinneringen, bediening voor je muziek en voor je smart home. En net zoals de Nest Hub zal hij automatisch een diashow vertonen van de foto's in je Google Photos account.

Met andere woorden: je hebt de vele voordelen van een Nest Hub toestel, maar hiermee kan je je toestel meenemen naar andere kamers, omdat het een Android tablet of smartphone is.

Een leuk idee. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/9/5/20850251/google-assistant-ambient-mode-android-tablet-nest-hub-display-photos-ifa-2019


POLAROID LAB DESKTOP FOTOPRINTER
Waarom je dit in 's hemelsnaam zou doen, is ons een raadsel - tenzij uit een gevoel van nostalgie. Met de Polaroid Lab desktop fotoprinter kan je namelijk foto's afdrukken vanop het scherm van je smartphone.

Je moet je telefoon met zijn scherm naar beneden op de printer leggen. Het toestel neemt dan een foto van je scherm, en projecteert die op een film, waarna een Polaroid foto afgedrukt wordt.

De printer werkt met iOS 11 en Android 7 of nieuwer; je hebt namelijk een app nodig om de instellingen aan te passen en die instructies geeft om je toestel op de juiste plek te leggen. Prijs: $130 - verkrijgbaar op 10 oktober.
https://www.theverge.com/2019/9/10/20857444/polaroid-originals-lab-photo-print-phone-launch
 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPODCASTS VOOR SCHRIJVERS
Dit is een lijstje met podcasts die aanbevolen worden voor mensen die schrijf-aspiraties hebben. Over schrijvers, maar vooral veel tips om zelf beter te schrijven, om je schrijfdiscipline te verbeteren, en meer.
[Taal: ENG]
https://www.podchaser.com/lists/Sharpen-Your-Skills-and-Your-Pencils-Podcasts-about-Writing-107Zzj5f1D


NIEUW HOORSPEL: KONING ODYSSEUS
Heerlijk Hoorspel heeft zijn 15e verjaardag gevierd. De gelegenheid om meteen ook een nieuw hoorspel uit te brengen, Koning Odysseus.

De hoorspelen hebben de hartjes van vele kinderen veroverd. Je kan ze eigenlijk een beetje vergelijken met het fenomeen van de (toen nog vinyl) albums van "Kinderen voor kinderen", die van begin tot einde meegezongen werden door de kleintjes.

Ook de hoorspelen kennen zij van buiten, en willen zij keer op keer opnieuw horen. Ons doet het in elk geval plezier dat de kinderen, via de hoorspelen, hun fantasie aan het werk kunnen zetten. Een hoorspel beluisteren is in onze ogen nog altijd veel intenser, fantasierijker dan naar een kinderprogramma op tv kijken.

Hopelijk beseft men dit (opnieuw) bij VRT. Daar wil men het archief via on-demand aanbod beschikbaar maken.

Wij hebben alvast de vraag gesteld of dat ook zal gelden voor het rijke archief met de steengoede hoorspelen van toen. Het enige antwoord dat we kregen was dat de vraag zou doorgegeven worden. We koesteren dan ook een kleine hoop..

Tot nu toe gelden er stricte voorwaarden om archiefmateriaal op te vragen. (1) Een grote tegenstelling met de prachtige manier waarop in Nederland het rijke archief van radio en tv bewaard wordt, via Beeld en Geluid - de website, maar ook de instelling waar je interactieve tentoonstellingen bezoeken kan en waar er allerlei evenementen georganiseerd worden.

Maar terug naar de Heerlijke Hoorspelen: bij VRT vind je een reportage over de viering van deze heuglijke verjaardag. Kijk eens naar de gezichtjes van de kinderen, en hoe zij opgaan in de hoorspelen!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/07/15-jaar-heerlijke-hoorspelen-jong-en-oud-fan-van-verhalen/
https://www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/kan-ik-materiaal-opvragen-uit-het-vrt-archief/
https://www.beeldengeluid.nl/
 
De nieuwe oogst


REWORDIFY: MAAK HET EENVOUDIG
Soms zijn teksten in zo'n hoogdravend Engels opgesteld, dat je kop noch staart eraan kan vastknopen. Deze site wil helpen: moeilijk Engels wordt in simpele woorden omgezet. Zo leer je ook moeilijke woorden te begrijpen.
[Taal: ENG]
https://rewordify.com/


YOGA 101: ALLES WAT JE MOET WETEN OVER YOGA

In deze jachtige tijden is rust vinden soms heel moeilijk. Maar yoga kan het brengen voor velen. Deze site wijdt je in over yoga, de achterliggende filosofie, de verschillende vormen van yoga, en meer.
[Taal: ENG]
https://www.yogajournal.com/yoga-101


OPEN FOOD FACTS - EEN WERELDWIJDE DATABASE
Dit is een wereldwijde database met gegevens over voedingsproducten, gemaakt door iedereen, om door iedereen geraadpleegd te kunnen worden. Het mooie is dus ook dat je de data kan gebruiken om zelf een toepassing daarop te bouwen.
[Taal: ENG]
https://world.openfoodfacts.org/


YOUR BROWSER IS
Een handige site: hier kan je allerlei data vernemen over de browser waarmee je de site bezoekt. De versie van je browser, schermresolutie, pixel ratio, kleurendiepte, enz.
[Taal: ENG]
https://yourbrowser.is/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOLK IN MIJN HOOFD
Deze website wil informatie verschaffen over pre- en postnatale depressies. Veel jonge moeders en moeders in spe worstelen ermee, maar voelen zich o zo schuldig dat zij niet gelukkig kunnen zijn met het nieuwe leven dat zij op aarde zetten.
[Taal: NL]
https://radio1.be/ik-huilde-de-hele-dag-nieuwe-website-moet-pre-en-postnatale-depressies-bespreekbaar-maken
https://wolkinmijnhoofd.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMS WOORDENBOEK

Onlangs vroegen wij ons af waar de uitdrukking 'van krommenaas gebaren' eigenlijk vandaan komt. En moet het niet een 'kromme haas' zijn?
Een zoektocht op het web bracht ons bij het Vlaams Woordenboek - een heel aangename kennismaking. Hier kan je tal van uitdrukkingen en Vlaamse woorden opzoeken, en de betekenis ervan achterhalen.
Als test om te weten of je echt alle mogelijke Vlaamse dialectwoorden, ook de schuttingwoorden, terugvindt, zochten wij het woord 'sjokkedeizen' op. En ja, het is er!
Een aanrader - vooral voor onze Nederlandse lezers :)
http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/geschiedenis/893


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 25 JAAR TERZAKE
Het Vlaamse duidingsmagazine Terzake van de openbare omroep VRT bestaat al 25 jaar. Tijd dus om terug te kijken op die geschiedenis. Die wordt heel mooi uitgetekend in deze website, die ons meeneemt naar wat zich in die 25 jaar afspeelde in het buitenland, maar ook in Vlaanderen. Pittig zijn de persoonlijke herinneringen van de journalisten. Zoals Siegfried Bracke die een blaam kreeg, omdat hij aan SP-voorzitter Frank Vandenbroucke vraagt of het verbranden van geld geen misdaad is...
Een mooi uitgewerkte site, een voorbeeld van multimediale stories met duidelijke ankerpunten, zodat je naar een bepaald fragment kan verwijzen.
[Taal: NL]
https://terzake25.be/1995_tekst/
https://terzake25.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ROBERT FRANK

Deze Amerikaanse fotograaf overleed de voorbije week. Bij het International Center for Photography vind je een selectie van zijn werk.
https://www.icp.org/browse/archive/constituents/robert-frank?all/all/all/all/0
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Frank


VRIJDAG MULTIMEDIA: INTERIOR CHANGES
Een website voor wie zijn interieur wel eens wil opfrissen: hier doe je verschillende ideetjes op hoe je met een simpel accent of kleurverschil een kamer een volledig ander aanzien kan geven.
[Taal: ENG]
https://themindcircle.com/interior-changes/
   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia
Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Straat in Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Holendrechtstraat_(Amsterdam)
    Voormalige Belgische investeringsmaatschappij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Think_Media
    Belgisch voormalig ondernemer en diskjockey - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Verstraeten
    Armeens klooster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Noravank
    Nederlands voormalig korfballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Freek_Keizer
    Noorse en later Nederlandse godsdienstwetenschapper - https://nl.wikipedia.org/wiki/William_Brede_Kristensen
    Oostenrijks-Hongaars bestuur van Bosnië en Herzegovina - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijks-Hongaars_bestuur_van_Bosni%C3%AB_en_Herzegovina
    Pterosauriër uit het late Krijt, Canada - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cryodrakon

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Britse Lagerhuis dat tegen de no-deal-brexit stemde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lagerhuis_(Verenigd_Koninkrijk)
    Orkaan die in Noord-Amerika woedt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorian_(orkaan)
    Recent overleden derde president van Indonesië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bacharuddin_Jusuf_Habibie

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Disney - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Disney

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS
 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dit is waarom veel smartphones het maar drie jaar volhouden
https://www.ad.nl/tech/dit-is-waarom-veel-smartphones-het-maar-drie-jaar-volhouden~a162b44e/
- Zeg jij een van je abonnementen op voor Disney+?
https://www.ad.nl/show/zeg-jij-een-van-je-abonnementen-op-voor-disney~af9da1fd/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Alle Panasonic televisies uit 2019 krijgen Netflix-keurmerk
https://elektrozine.be/alle-panasonic-televisies-uit-2019-krijgen-netflix-keurmerk/
- iPad OS: de 7 verbeteringen waar wij naar uitkijken
https://elektrozine.be/ipad-os-de-7-verbeteringen-waar-wij-naar-uitkijken/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Drie supertips om optimaal Fortnite op je smartphone te spelen
https://computertaal.info/2019/09/11/drie-supertips-om-optimaal-fortnite-op-je-smartphone-te-spelen/
- Activeer de Lees Modus in Chrome, Firefox of Edge
https://computertaal.info/2019/08/29/activeer-de-lees-modus-in-chrome-firefox-of-edge/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- EU-verplichting voor banken om rekeningdata op verzoek open te stellen gaat in
https://tweakers.net/nieuws/157310/eu-verplichting-voor-banken-om-rekeningdata-op-verzoek-open-te-stellen-gaat-in.html
- Professionele Belgische dronegebruikers moeten via app hun vluchten aanmelden
https://tweakers.net/nieuws/157296/professionele-belgische-dronegebruikers-moeten-via-app-hun-vluchten-aanmelden.html*** DATANEWS

http://www.datanews.be- Pc-gaming: Microsofts spelletje is nog niet uit
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/pc-gaming-microsofts-spelletje-is-nog-niet-uit/article-longread-1508165.html
- Opgelet voor dure telefoontjes die uit zone Brussel lijken te komen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/opgelet-voor-dure-telefoontjes-die-uit-zone-brussel-lijken-te-komen/article-news-1508881.html*** TANDEMTECH


- Ikea x Sonos Symfonisk review: mooie eerste poging
https://tandemtech.be/symfonisk-review-ikea-sonos-2f58d16aaf72
- Samsung Galaxy Note 10+ review: luxe voor wie het kan betalen
https://tandemtech.be/samsung-note-10-plus-review-6cc2d8235d43


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Waarom en hoe werken start-ups en scale-ups het beste samen met corporates? Deze tips helpen je op weg
https://www.bloovi.be/branded/ondernemen/2019/waarom-en-hoe-werken-start-ups-en-scale-ups-het-beste-samen-met-corporates-deze-tips-helpen-je-op-weg
- Werknemers bijscholen duurt tien keer langer dan vier jaar geleden
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/werknemers-bijscholen-duurt-tien-keer-langer-dan-vier-jaar-geleden


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SOCIAL SHARE PREVIEW: ZIE HOE EEN LINK ERUIT ZIET OP SOCIAL MEDIA

Wanneer je een link post op social media, dan weet je niet altijd goed hoe de website weergegeven wordt in jouw tweet of Facebook / Linkedin posting. Deze extensie voor Firefox en Chrome geeft je meteen een preview.
https://placid.app/social-share-preview


VIVALDI BROWSER NU OOK VOOR ANDROID


De Vivaldi browser wordt door velen geroemd omwille van zijn gebruiksvriendelijke functies, zoals swipe gebaren voor navigatie, een ingebouwde functie om nota's te maken, en een doorgedreven beheer van je privacy, waaronder een no-tracking optie.
Nu is hij ook beschikbaar voor Android, weliswaar in bèta. Een uitgebreide bespreking bij The Next Web.
https://thenextweb.com/apps/2019/09/09/the-feature-rich-vivaldi-browser-finally-arrives-on-android/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vivaldi.browser


WINFI LITE: BEKIJK JE NETWERK
Dit is een krachtige tool om je draadloze netwerken op Windows 10 te analyseren, problemen op te lossen, de netwerken te beheren. De tool toont je alle draadloze netwerken die het herkent, in een duidelijke interface. Via filters kan je informatie en netwerken wisselen en bijvoorbeeld de sterkte van het signaal aflezen, de beveiliging die gebruikt werd, enz.
https://www.microsoft.com/en-us/p/winfi-lite/9pfrnjrf22f1?activetab=pivot:overviewtab
 
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Natuurkunde onderzoekt de wezenlijke natuur van de aarde
en biologie beschrijft een plaatselijke buil.
Psychologie, de menselijke psychologie, beschrijft een bult op die buil.
-Williard V. O Quine (1908)-